Een bijdrage van Hugo Matthijssen.
De Nederlandse overheid heeft een crisis en herstelwet in het leven geroepen om in bijzondere situaties van groot belang snel te kunnen handelen Daarbij kun je denken aan rampen of de waterbouwkundige werken die nodig zijn voor onze dijkversterking etc. Dat betekent dat dan de inspraak voor een groot deel buiten spel gezet kan worden, de lagere overheid zoals de provincies en gemeenten kunnen door besluiten van de rijksoverheid voorbij gelopen worden worden. De regie komt in handen van de rijksoverheid. Hier kun u de belangrijkste punten uit deze wet terug vinden.
Een onderdeel van deze wet gaat over omgevingsvergunningen. Hier de belangrijkste punten.
Chw en de omgevingsvergunning
Door de diverse verbindingen tussen de Chw en de Wabo is de Chw vaak van toepassing op omgevingsvergunningen, in veel gevallen zelfs van rechtswege. In onderstaande wordt dit verder toegelicht.
Deze relaties kunnen ontstaan op drie (soms elkaar rakende) onderdelen van de Chw:
- De stroomlijning van procedures voor besluiten (waaronder mogelijk de omgevingsvergunning) van ruimtelijke en infrastructurele projecten (geregeld in hoofdstuk 1).
- De bijzondere voorzieningen (onder andere gebiedsontwikkelingsplannen en “Lokale en (boven)regionale projecten met nationale betekenis”) waar mogelijk een omgevingsvergunning voor nodig is (geregeld in hoofdstuk 2).
- De permanente wijzigingen uit hoofdstuk 3. Dit zijn wijzigingen die de Chw doorvoerde in reeds bestaande wetten in formele zin, waaronder ook de Wabo. Op deze permanente wijzigingen van wetten in relatie tot de Wabo wordt hier verder niet ingegaan.
Met behulp deze wet kunnen ruimtelijke procedures voor duurzame energie versneld worden. Kennelijk wordt het belang van deze installaties als landsbelang gezien en wordt voor projecten in het kader van duurzame energie zoals wind en zon en biomassa. Daarvoor wordt de regie bij de rijksoverheid gelegd en worden procedures versneld door de inspraak en ruimtelijke ordening (deels) buitenspel te zetten. De vraag is of dat wat duurzame energie betreft terecht is?
Wat duurzame energie betreft staat daar het volgende in:
1. Duurzame energie
- 1.1.aanleg of uitbreiding van productie-installaties ten behoeve van de productie van biogas, biomassa, getijdenenergie, golfenergie, hernieuwbare elektriciteit, hernieuwbaar gas of hernieuwbare warmte met behulp van aardwarmte, omgevingswarmte, osmose, rioolwaterzuiveringsgas, stortgas, waterkracht en zonne-energie
- 1.2.aanleg of uitbreiding van productie-installaties voor de opwekking van duurzame elektriciteit met behulp van windenergie als bedoeld in artikel 9b, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, en artikel 9e van de Elektriciteitswet 1998
- 1.3.ontwikkeling en verwezenlijking van bodemenergiesystemen als bedoeld in artikel 8, tweede lid, onder h, van de Wet bodembescherming
- 1.4.aanleg, wijziging of uitbreiding van installaties voor warmtekrachtkoppeling als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder w, van de Elektriciteitswet 1998 in de glastuinbouw, en van energienetwerken bestemd voor levering van restenergie aan op het netwerk aangesloten glastuinbouwondernemingen, dan wel levering van restwarmte van die ondernemingen aan anderen
- 1.5.aanleg, wijziging of uitbreiding bij agrarische bedrijven van installaties voor co-vergisting van de biologische afbraakreacties van in hoofdzaak verpompbare vaste en vloeibare uitwerpselen van dieren en een of meer stoffen, genoemd in bijlage Aa, onder IV, van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet
- 1.6.ontwikkeling en verwezenlijking van overige ruimtelijke en infrastructurele projecten ten behoeve van het transport of het leveren van duurzame energie”
Zie deze bijlage.
De praktijk
Laten we om de praktijkuitwerking van de inzet van duurzame energie in beeld te krijgen de Urgenda-zaak er eens uitlichten. Zoals algemeen bekend is heeft Urgenda een proces “gewonnen” over de mate waarin de beleidsdoelen van de overheid t.a.v. terugdringen van de CO2 uitstoot gehaald moet worden. Volgens de rechter kan de overheid makkelijk het aandeel duurzame energie in de toekomstige beleidsplannen ophogen van 14 en 20% in 2020 en 2024 naar 25% op korte termijn.
Daarbij gaat de overheid van 2 vooronderstellingen uit: 1e Dat de klimaatmodellen valide zijn en geschikt om voorspellingen te doen over de temperatuurontwikkeling tot meer dan 80 jaar vooruit. Ondanks alle berichten over wetenschappelijke consensus die niet meer zegt dan dat we het eens zijn dat CO2 een broeikasgas is en effect heeft op de temperatuur op aarde (wat maar een klein deel van de werkelijkheid is) zijn er in de VS onderzoeken gedaan naar de relatie tussen de voorspelde en werkelijke temperatuurontwikkeling en daaruit blijkt dat de voorspellingen zelfs op korte termijn al veel te hoog uitkomen. Je zou dan ook eerst eens nader onderzoek kunnen doen hier een voorbeeld van zo’n onderzoek. Zie o.m.
Climate models versus climate reality
by Pat Michaels and Chip Knappenberger
Perhaps the most frank example of the growing disconnection between forecast and observed climate change was presented by University of Alabama’s John Christy to the Senate Subcommittee on Space, Science, and Competitiveness Committee of the U.S. House of Representatives on December 8.
Bron hier.
Het beleid is er op gebaseerd op de veronderstelling dat klimaatmodellen een voorspellende waarde hebben. Dat is niet het geval. De wetenschappelijke onderbouwing voor het miljardenverslindende klimaatbeleid ontbreekt dus. Het is dan ook verbazingwekkend dat deze opvatting, die indruist tegen eeuwenoude beginselen van de wetenschap (toetsing van hypothesen aan de werkelijkheid), nog steeds prevaleert.
En als 2e punt kunnen we eens kijken naar het effect van de inzet van duurzame energie op terugdringing van de CO2 uitstoot. In de Memorie van grieven van de staat tegen de Urgenda-zaak kun je het volgende lezen:
Een modelmatige berekening toont aan dat de extra reductie zoals bevolen door de rechtbank 0.000045 °C minder gemiddelde wereldwijde opwarming tot 2100 tot gevolg zou hebben.
Dit effect, dat wegvalt tegen alle onzekerheden die met een dergelijke berekening samenhangen, heeft geen meetbaar effect op het gevaar van klimaatverandering. Daarmee is niet gezegd dat Nederland niet moet bijdragen aan de wereldwijde reductie van broeikasgasemissie, maar wel dat Nederland de koers die in de wereld wordt gevolgd om tot emissiereductie te komen en de prioriteiten die daarbij worden gesteld, niet alleen kan bepalen. …
Bron hier.
Sterker nog, als alle landen hun beloften ten aanzien van de beperking van CO2–uitstoot zouden nakomen, zou dat aan het eind van de eeuw toch geen significant aantoonbaar effect hebben op de gemiddelde wereldtemperatuur. Met behulp van dezelfde modellen als die van het VN–klimaatpanel (IPCC) heeft Bjørn Lomborg uitgerekend, dat als alle landen zich aan hun voornemens ter reductie van de CO2-uitstoot houden, het effect daarvan op de gemiddelde wereldtemperatuur in 2030 slechts 0,05 C zou zijn en 0,17 C in 2100. Dat valt op een thermometer niet waar te nemen.
Het beleid dat er op gericht is om met inzet van duurzame energie een CO2-reductie te realiseren en daarmee een “klimaatramp” te voorkomen blijkt niet te werken ondanks de inzet van gigantisch veel geld en middelen is het niet effectief met de ingezette middelen en wordt het doel niet bereikt. Dat betekent dat de inzet van de crisis en herstelwet voor het bevorderen van duurzame energie niet terecht is omdat het nauwelijks een meetbare bijdrage levert aan het behalen van klimaatdoelen.
De inzet van duurzame energiebronnen blijkt niet effectief. Het is dan ook weggegooid geld. Het is vergelijkbaar met het vol aanzetten van warmtepompen als er een raam kapot is. Dat is een verspilling van energie terwijl de opgewarmde lucht door het kapotte raam verdwijnt. Repareren van het raam is hier wel effectief en op dit moment is onze overheid miljarden aan het uitgeven die in de nabije toekomst via de energierekening bij de burger zal worden opgehaald zonder dat dat een meetbaar effect zal hebben op de wereldwijde temperatuurontwikkeling.
Hier kun je dan ook de conclusie trekken dat de inzet van de crisis en herstelwet onterecht is “de crisis” is nog onvoldoende in beeld en de ingezette middelen werken gewoon onvoldoende.
Naschrift
Wat maakt dat de middelen onvoldoende werken? Nu heb ik daar al veel over geschreven dus zal ik het kort houden en deze zaken kun je terug vinden in mijn stukjes op linkedin, climategate.nl en de groene rekenkamer.
Het eerste punt waar we zicht op moeten krijgen is hoe belangrijk is de bijdrage van hernieuwbare bronnen en dan halen we de gegevens uit 2016 er eens bij zie deze link.
In 2016 was er een totaal gebruik aan energiedragers van 3040 PJ. Het totale finale energiegebruik was 2119 PJ . Het aandeel hernieuwbaar was 125 PJ en 60% daarvan kwam van biomassa. Dat terwijl nu bekend is dat bijvoorbeeld hout stoken in centrales een hogere CO2-uitstoot geeft dan kolenstook. Het scheelt meer dan 20 tot 30%. En dan hebben we het nog niet over de ecologische aspecten en het effect op het vastleggen van CO2 door bossen die daar meer dan 40 jaar voor nodig hebben. Met biomassa werd iets meer dan 79 PJ opgewekt en die kun je er wel naast zetten. Dat betekent op korte termijn extra CO2-uitstoot.
Veel mensen denken dan ook dat we een toekomst hebben met de inzet van wind en zon. Het blijkt blijkt dat veel mensen de bijdrage daarvan zwaar overschatten. De werkelijkheid is gewoon een ramp te noemen. In 2016 kwam 29,95 PJ uit wind en 6,75 PJ uit alle zonnepanelen. Kijkend naar het totaal finale energiegebruik van 2119 PJ is de bijdrage van wind en zon in 2016 te verwaarlozen. Zeker als je rekening gaat houden met de inpassingsverliezen en de noodzakelijke zeer dure aanpassing van het stroomnet om windpieken te transporteren en windparken op zee aan te sluiten. Ook na invoering van het energieakkoord zal de verhouding van wat duurzame bronnen genoemd worden hetzelfde blijven en moet meer dan 60% uit biomassa komen. Dat is de doodsteek voor de bossen in de wereld en dat kan nooit de bedoeling zijn. En ga je de hoeveelheid wind en zon verdrievoudigen dan is de bijdrage nog steeds marginaal en nemen de inpassingsverliezen enorm toe.
Hoe komt het dan dat de beeldvorming in de Tweede Kamer zover af staat van de realiteit? Als eerste het grootste deel van de hernieuwbare bronnen leveren elektriciteit (zie link CBS). En elektriciteit is niet meer dan 20% van ons totale finale energiegebruik. Het 2e punt is dat de levering van wind en zon wordt aangegeven in huishoudens dan lijkt het lekker veel.
Enkele voorbeelden:
1e Kijken we nu naar het Gemini windpark dan wordt aangegeven dat dit windpark stroom levert aan 1,5 miljoen mensen (780.000 huishoudens).
Nu hebben we iets meer dan 7.7000.000 huishoudens in Nederland, zodat dit windpark niet veel verder komt dan de stroomvoorziening van ongeveer 10% van de huishoudens, wat neerkomt op 0,4% van het totale finale energiegebruik.
2e De overheid heeft gesteld dat we in 2020 totaal 6000 MW opgesteld windvermogen op het land moeten hebben staan. Nu leveren windmolens op het land in windrijke gebieden aan zee nog wel iets bruikbare stroom in windarme gebieden zoals rond Emmen is dat een stuk minder. Afhankelijk van het jaarlijkse windcijfer komen alle windmolens op het land door het jaar heen niet veel verder dan 21 tot 24% van deze 6000 MW, maal het aantal uren per jaar. En dat aanbod-gestuurd, zodat er sprake is van inpassingsverliezen. Dat is niet meer dan een centrale van 1200 tot 1400 MW door het jaar kan leveren .
En nog een nieuwtje: bij de laatste storm werd windkracht 10 gehaald en werden de windparken op zee stilgezet. De Netbeheerder kwam opeens het vermogen van een forse centrale te kort. Pas de volgende dag rond 14.00 uur waren de windparken weer online.
Dat betekent dat naarmate er meer wind op zee geplaatst wordt er als achtervang ook eenzelfde capaciteit aan centrales beschikbaar moet zijn. Anders gaat het licht uit bij zware storm. En die energie heb je dan juist nodig om je land droog te houden. Zonder stroom geen pompen.
“Je zou dan ook eerst eens nader onderzoek kunnen doen hier een voorbeeld van zo’n onderzoek. Zie o.m.”
Nee dat was geen onderzoek dat was een presentatie van een wetenschapsjournalist en natuurlijk is de presentatie van de UAH weer is niet een onderdeel van een wetenschappelijke studie maar gewoon een blog plaatje waarin appels met koeien worden vergeleken
http://www.theguardian.com/environment/climate-consensus-97-per-cent/2016/feb/19/republicans-favorite-climate-chart-has-some-serious-problems?CMP=twt_a-science_b-gdnscience
“Het beleid is er op gebaseerd op de veronderstelling dat klimaatmodellen een voorspellende waarde hebben. Dat is niet het geval.”
Dat is wel het geval en dat kun je ook lezen een de wetenschappelijke literatuur waarin appels met appels worden vergeleken
“Met behulp van dezelfde modellen als die van het VN–klimaatpanel (IPCC) heeft Bjørn Lomborg uitgerekend, dat als alle landen zich aan hun voornemens ter reductie van de CO2-uitstoot houden, het effect daarvan op de gemiddelde wereldtemperatuur in 2030 slechts 0,05 C zou zijn en 0,17 C in 2100.”
Ook dat is helemaal vaud omdat de aannames van Lomborg niet logisch zijn, Lomborg gaat er van uit dat er na Parijs iedereen weer terug gaat naar het BAU scenario en dat is natuurlijk een domme aanname
forbes.com/sites/edfenergyexchange/2016/07/19/bjorn-lomborgs-climate-analysis-is-a-hot-mess/#7bd9746f2826
gezien het aantal enorme flaters van Hugo Matthijsen lijkt het me het best om het stukje verder als ongelezen te beschouwen en Hugo zijn huiswerk over te laten doen
The Guadian is eenzijdig politik linkse klimaatalarmist, objectief nieuws is er niet in te lezen.
En dat was dan de poging tot het doen van een inhoudelijke discussie door Scheffer
/sarc
Ik wacht nog steeds op je onderbouwing met cijfers van je co2 belastingplan van der Heijden,of moeten alleen anderen hun mening onderbouwen en U niet?
En waren de vragen over het falende energiebeleid te moeilijk voor U of kon u deze toevallig weer niet vinden in de wirwar van uw reacties,waar u alles over de AGW kennelijk wel terug kunt vinden
En nu voor de 5de keer,waarom wilt u de onzin hier wel bestrijden en op ,,groene ,, sites niet?
En graag niet weer met jij bakken komen zoals gewoonlijk.
Dat The Guardian uitsluitend eenzijdig klimaat en energie alarmistisch is in haar berichtgeving dat moet je opgevallen zijn, Heijden. Stop dan ook met citeren uit deze cesspool.
Scheffer
Inderdaad dat was een duidelijk en hoed onderbouwd! Je hebt me overtuigd
Beticht je de linksgeliefde voormalige staatssecretaresse nu ook al van leugens?
en
“iedereen weer terug gaat naar het BAU scenario en dat is natuurlijk een domme aanname.”
Op een paar dwaasbestuurde landen na doet vrijwel elk land er nog een schepje boven op.
Vertel Boels, welke staatssecretaris voorspelde dat we na Parijs weer doorgaan op de oude weg?
“En nog een nieuwtje: bij de laatste storm werd windkracht 10 gehaald en werden de windparken op zee stilgezet. De Netbeheerder kwam opeens het vermogen van een forse centrale te kort. Pas de volgende dag rond 14.00 uur waren de windparken weer online.”
Zo ook vandaag weer…
En een storm kan je ook niet zien aankomen dus je kan er ook geen rekening mee houden dat je voor dat specifieke geval extra reserve capaciteit moet inplannen, de zon scheen volop en de wind waaide een vrolijke windkracht 5 en plotseling was het donker en was er windkracht 11 ……
/sarc
Daarentegen zijn brandjes in transformatoren van kerncentrales altijd geplande gebeurtenissen waardoor gecontroleerd een kerncentrale wordt afgeschakeld na wekenlange planning
Kansloos.
Inderdaad John het is kansloos commentaar van jouw kant
J vd Heijden.
Kennelijk heb je niet in de gaten dat als alle molens op zee maximaal leveren ( boven windkracht 6) en dat vermogen valt in korte tijd uit dat dat wel wat meer is als brandjes in transformatoren.
De vorige keer viel geheel onverwacht het vermogen van een centrale weg.
Nu ging het wat beter zie deze info uit de praktijk:
Onbalansprijzen waren even redelijk hoog en nu een hoop wind weer terug op het net komt is er aan de hand van de onbalans te zien dat er waarschijnlijk een overschot is. Negatieve prijzen.
Dat betekent dat er dure reserve moest worden ingezet en nu de molens weer on line zijn er sprake is van een groot aanbod met een negatieve prijs op de stroommarkt als bij effect.
Dat is dodelijk voor een stabiele energievoorziening.
Hugo,
wat jij niet meeneemt in je hoofd is dat wind redelijk te voorspellen is, je kunt dus een dag van te voren beginnen met het inplannen van extra capaciteit. Als een transformator uitbrand valt de capaciteit onverwacht weg wat een groter probleem is.
Ik wacht nog even gedetailleerd commentaar op de rest van je post.
Ik wil echter voor de record toegeven dat harde wind kan zorgen voor het afschakelen van windmolens, maar dan ook wel even toegeven dat vanochtend mijn stukje windmolen er 2 uur uit is geweest en het nu pas begint te waaien in Duitsland waar ik nu zit en mijn windmolen in Nederland nu weer vollop energie staat te leveren.
Wanneer geef je trouwens commentaar op deze ongeplande outage
https://www.reuters.com/article/us-safrica-drought-capetown/without-rain-south-africas-cape-town-may-run-out-of-water-by-april-idUSKBN1F51DC
En ik wacht nog op gedetailleerde onderbouwing van uw co2 belasting plan.
Maar het is wel duidelijk J van der Heijden,U verlangt van iedereen hier onderbouwing bij elk commentaar,maar zelf komt u daar niet mee,en lastige vragen ontwijkt U alsof u ze niet ziet
Ziende blind en horende doof voor de werkelijkheid,en dat noemt zich dan ook nog klimaatrealist,lol.
,U verlangt van iedereen hier onderbouwing bij elk commentaar,maar zelf komt u daar niet mee,
en waar staat het onder een commentaar van mij met een bron
Verder is het natuurlijk lastig voor te stellen dat als iets duurder wordt we er minder van gaan gebruiken. Dat zou normaal gesproken geen uitleg nodig hebben op een blog waar de vrije makrt hoog in het vaandel staat.
Maar de filosofie er achter
theglobalist.com/tax-carbon-consumption-europes-best-environmental-strategy/
https://link.springer.com/article/10.1007/s10109-017-0254-1
J van der Heijden 18 januari 2018 om 14:40
en waar staat het onder een commentaar van mij met een bron
Ik weet niet wat u hiermee bedoelt,maar misschien u zelf wel.
U zegt:
Verder is het natuurlijk lastig voor te stellen dat als iets duurder wordt we er minder van gaan gebruiken. Dat zou normaal gesproken geen uitleg nodig hebben op een blog waar de vrije makrt hoog in het vaandel staat
Dus we zijn minder stroom(bvb) gaan gebruiken omdat het duurder is geworden?
https://www.energievergelijking.nl/stroomverbruik-sinds-1950-gestegen-met-45-per-jaar/
https://www.energieleveranciers.nl/blog/ontwikkeling-energieprijzen/
J van der Heijden 18 januari 2018 om 14:40
en waar staat het onder een commentaar van mij met een bron
Hier kan ik niets van maken,helaas.
U zegt:
Verder is het natuurlijk lastig voor te stellen dat als iets duurder wordt we er minder van gaan gebruiken. Dat zou normaal gesproken geen uitleg nodig hebben op een blog waar de vrije makrt hoog in het vaandel staat
Dus we zijn minder stroom gaan verbruiken omdat het duurder is geworden?
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2015/07/elektriciteitsverbruik-16-keer-hoger-dan-in-1950
Kameraad Janos! Er wordt om een gedetailleerde onderbouwing gevraagd. Een linkje is GEEN GEDETAILLEERDE ONDERBOUWING. Ik begrijp dat het een uitdaging vormt voor een hoogbegaafde dyslect met een rugzakje, maar ik moet je (helaas) wederom een ONFOLDOENDE geven.
Peter,
als energie van kolen duurder wordt dan dat van gas schuift de inkoop bij de energie maatschappijen op
cleanenergywire.org/factsheets/setting-power-price-merit-order-effect
sciencedirect.com/science/article/pii/S1876610216316721
Maar graag nog even van jou de volgende informatie, wat was de prijs van stroom in 1950 en welk % van het huishoudpotje ging op aan stroom in die tijd?
Ter info, ik moet toch zeker 3 hele dagen werken om mijn gas & electriciteits rekening te betalen. Ik denk dat dat voor jan Modaal in de jaren 50 wel iets anders lag
J van der Heijden
Dat staat in de link die ik gaf!
Gemiddeld steeg van 1950-1976 het elektriciteitsverbruik met 8,2 procent per jaar, de economie groeide in die periode met gemiddeld 4,6 procent per jaar
Dus als iets duurder wordt,wil dat nog niet zeggen dat we er minder van gaan gebruiken.
En uw link heeft hier niets mee te maken
Kort samengevat ,J van der heijden,als U zich weer eens superieur voelt en dat wil demonstreren met een denigrerende opmerking over iedereen die het waagt aan uw bewering te twijfelen, dan kunt U volgende keer beter zorgen dat U niet weer de plank volledig misslaat met zulke onzin.
Als je de link had gelezen,zag je dit staan:
Door de jaren heen zijn niet alleen de energieprijzen gestegen, maar ook de vaste onderdelen van de energierekening, zoals belasting en opslag duurzame energie. Daardoor ligt de prijs van een energiecontract voor een gemiddeld huishouden* in 2015 zo’n €300 hoger dan een jaar of acht geleden
En dit:Na 1976 groeide het elektriciteitsverbruik gemiddeld genomen mee met de economie. In de periode 1977-2013 groeien zowel het elektriciteitsverbruik als de economie met gemiddeld ongeveer 2 procent per jaar
Dus eerst lezen en dan reageren,niet andersom.
Waardoor de prijzen stijgen heb ik niet gevraagd.
De enige die wat in moet slikken bent U, J. van der Heijden.
Het was U die beweerde dat als iets duurder wordt, we er minder van gaan gebruiken.
En zoals U kunt zien is energie duurder geworden, maar zijn we er niet minder van gaan gebruiken.
Wat de prijs was in 1950 doet niet ter zake. De prijs steeg (1950-1967) in procenten 2 maal zo snel als de economie, maar toch ging men meer verbruiken (gem. 4,5 % per jaar). Dat is het enige wat er toe doet.
En U weet dat heel goed. Daarom was U alweer weggelopen naar de volgende topic.
Maar ik zal uw wens om onderbouwing (die U hier zelf niet geeft) vervullen
We nemen benzine:
Hier is de prijs vanaf 1970 ,gecorrigeerd
http://www.datagraver.com/case/benzineprijs-vanaf-1970
Een lichte stijging
En hier het verbruik vanaf benzine 1970
http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=37392&D1=5,8&D2=7,11,33&D3=24-53,62,81,100,119,138,157,176,195,214&HDR=T,G1&STB=G2&VW=T
Ook een stijging
@JvdH reservecapaciteit achter de hand? Zon scheen volop? Ik weet niet in welk universum jij leeft, maar vandaag was de zonproductie 0 MW op Energieopwek. Wat een volmaakte onzin zonder klassieke centrales. Dwarsliggen is jouw handelsmerk maar jij begint nu wel in je eigen staart te bijten, hetgeen je geloofwaardigheid nog verder aantast.
Ja Ja Jeroen, je moet echt goed LEZEN en niet stoppen als je het niet begrijpt er stond ondr die zinnen
/sarc
Dat betekend dat het sarcastisch bedoelt was, de zon scheen inderdaad niet!
Maar goed Poe’s law gaat weer eens op
https://en.wikipedia.org/wiki/Poe%27s_law
@JvdH Je suggestieve poging om de kernvraag te omzeilen is armzalig. Zet eens het volgende onderbouwd uiteen: er is een CAGW-hypothese die bewezen is en dus klimaatrampen zal veroorzaken, tenzij duurzaam genoemde energiebronnen massaal worden ingezet en kern- en fossiele energiebronnen volledig worden afgeschaft.
Chw is de “shoot to kill licency” van de politiek om de democratie en elke burgerlijke redelijke objectie tegen onzinnige “klimaat”projecten opzij te kunnen schuiven. Hier is de democratie omzeep geholpen vanuit politieke aandrang door vanuit de zelfde politiek gesubsidieerde klimaatzeloten.
Als ik het zo lees is het bedrijfsleven de komende decades voorzien van een goed gevulde orderportefeuille als het gaat over de bouw van installaties tbv de ‘energietransitie’. Hierin nog niet begrepen die welke nodig zijn voor de implementatie van de waterstofeconomie in de pijplijn. Hoeveel fossiele brandstoffen en grondstoffen zouden daar nu voor nodig zijn uiteindelijk ? Hoe groot wordt de afvalberg en wat is het netto resultaat in termen van voorraden en uitstoot en hoe zal dat zich verhouden tot een scenario waarbij was uitgegaan van ‘ consolidatie ‘ of verbeteringen- ook wel innovatie genoemd – van de bestaande installaties en infrastructuur ? En wanneer is de verwachting dat Nederland is volgebouwd ; volgeplemt met beton en installaties, bereikbaar met nog eens 1000 kilometer aan te leggen snelweg ?
wat waait het lekker hè! De accu’s worden gevuld en de waterstof/ ammoniak fabrieken draaien op volle toeren.
https://energieopwek.nl/
Volgens energieopwek.nl was er op vrijdag 12 januari 2018 geen geen wind en geen zonne energie(voor slechts 6143 inwoners). We werden gered door kolen en gas centrales.
Volgens energie opwek.nl levert de wind nu 3500 MW en op het dieptepunt ongeveer 2200MW
Scheffer altijd slecht geïnformeerd
Ik gaf de link! Had ik dus al gezien, Heyden! Je kan niet lezen! Ik refereerde naar 12 januari j.l.
Goh
scheffer ik dacht dat de discussie ging over 18 JAN en eventueel over de laatste storm die was op 3 JAN
En op 3 JAN laat trouwens wind op zee een keurige productie zien over de hele dag behalve 2 uur
Beste Bert,
Indrukwekkend betoog met veel retorische vragen waarop het antwoord de meesten hier wel duidelijk zal zijn. Bij mij is er een onbegrip waarom groei hier in dit land maar moet doorgaan waar er duidelijk een botsing is met andere waarden van prettig leven. Ik noem Schiphol dat moet groeien als bekend voorbeeld. Ons land wordt niet groter en soms zijn we te klein om oorspronkelijke praktijken overeind te houden. Mijn grootste zorg is dat er blijkbaar geen enkele visie is noch een realistische aanpak van groeiende problemen. Sommigen zien in een kritisch oordeel over groei direct een bedreiging van onze welvaart terwijl ik denk dat verdere groei niet alleen uiteindelijk onze welvaart gaat bedreigen maar al veel eerder ons welzijn zal aantasten. Het gebeurt nu al maar je moet het wel willen zien.
Dank voor uw reactie hr Galjee.
Groei moet, maar hoeveel dagen duurt het nog voordat Nederland een groot betonblok is als elke dag 100.000 ( ik noem maar een getal ) m3 wordt gestort met en groei van bv 1 % per jaar.
hierbij wellicht het antwoord uit de volkskrant van gisteren:
Waarom ‘Klimaat’ bij Economische Zaken zit
Dat ‘Klimaat’ is ondergebracht bij het ministerie van Economische Zaken (EZ) vindt de hoogste ambtenaar van dat ministerie niet meer dan logisch. In het regeerakkoord staat de zeer ambitieuze doelstelling om in Europa het voortouw te nemen om de CO2 reductie over 12 jaar 55 procent te laten zijn van die in 1990. ‘Daarmee gaan we harder dan de rest van de wereld’, zegt Maarten Camps. ‘Tegelijk geef je daarmee een impuls aan technologieën, bedrijven en initiatieven die je, zodra ze in Nederland zijn toegepast, breder in de wereld aan de man kunt brengen. Zo hebben we wereldwijd een nieuwe standaard gezet hoe je windenergie-op-zee aanpakt zodat die windparken straks zonder subsidie op eigen benen kunnen staan. Japan, China en Amerika zijn allemaal geïnteresseerd in die methode en in onze industrie. De klimaatdoelstelling halen én er economisch baat bij hebben, dat is slim. Dat maakt de combinatie EZ en Klimaat erg effectief.’ “
Het stormt nu hier en de 4 windmolens 1km ten noorden van mijn huis draaien niet!
Nee, anders gaan ze stuk. Dat je nu nog stroom hebt komt door de conventionele centrales die steeds in moeten kunnen springen als het te zacht of te hard waait, althans, voor dat kleine beetje windenergie wat nu opgesteld staat. Als we nu eens eerst goed gaan rekenen, dan plannen maken en dat nog eens goed doorrekenen en dan rustig de tijd nemen om goede alternatieven te ontwikkelen, dan zijn we verstandig bezig.
“…zal de verhouding van wat duurzame bronnen genoemd worden hetzelfde blijven en moet meer dan 60% uit biomassa komen. Dat is de doodsteek voor de bossen in de wereld en dat kan nooit de bedoeling zijn…”
Het valt te betwijfelen of dat ‘niet de bedoeling’ is.
Je zou kunnen denken dat er sprake is van een plan, een complot met als bedoeling meer geld naar de goededoelenindustrie te sluizen.
Over een tijdje horen we weer dagelijks allerlei alarmistische jammerverhalen dat de bossen in gevaar zijn, dat ze dreigen te verdwijnen, kwetsbare ecosystemen, etcetera en zo verder. Uiteraard ligt dat dan niet aan het feit dat we die kwetsbare ecosystemen aan het opstoken zijn in electriciteitscentrales. Nee, dat ligt dan aan roofkapitalisme. Illegale houtkap. De mensheid in het algemeen en u in het bijzonder.
De bottomline van het verhaal zal zijn dat er ‘meer onderzoek’ nodig is.
Meer verboden.
Meer toezichthouders met ruime bevoegdheden. Gevangenisstraf bijvoorbeeld als je in een bos gesnapt word met een zaag in de kofferbak van je auto. Mark my words …
HOE ZIT HET NU MET DE TEMPERATUUR IN 2100
Een citaat:
“
But how can we possibly know in detail what small bands of hunter-gatherers did in Africa two million years ago? These ancestors left some tools and bones, and paleoanthropologists can make some ingenious inferences from such evidence. But how can we possibly obtain the key information that would be required to show the validity of adaptive tales about an EEA: relations of kinship, social structures and sizes of groups, different activities of males and females, the roles of religion, symbolizing, storytelling, and a hundred other central aspects of human life that cannot be traced in fossils? We do not even know the original environment of our ancestors – did ancestral humans stay in one region or move about? How did environments vary through years and centuries?
“
Een beetje googlen en je weet welke “bescheiden” scholar (hij was niet altijd even bescheiden hoor) dit heeft gezegd over welke wetenschap – ZIJN wetenschap.
Denkexperiment:
Doe nu eens als die modellenjongens (en meisjes). Vervang her en der wat termen, bijv. human life door climate, relations of kinship door El Niño of La Niña, obtaining the key information door homogenization. Beschouw ze als parameters, doe een poging om ze een waarde te geven, draai je model, en probeer de uitkomsten te interpreteren.
Manipuleer nog een keer met de parameters, draai je model opnieuw, en probeer de uitkomsten te interpreteren.
Waag vervolgens een poging om een keuze te maken tussen de verschillende uitkomsten.
Proef nu nog eens die vraag:
HOE ZIT HET NU MET DE TEMPERATUUR IN 2100
tja
Hugo Matthijssen heeft gelijk. De crisis en herstelwet past niet in deze tijd. Er is geen crisis en er valt niets te herstellen. Twintig miljard op 17 miljoen inwoners is 1.200 euro per inwoner voor de groene vetpotten. Papa, mama met twee kinderen betalen 4.800 euro. En dat allemaal met zero klimaat effect. Gaat ie lekker? Je huis zal er maar naast staan, niet kunnen slapen van woesz woesz, ruzies in het dorp, windmolenbaronnen, horizon vervuiling. En dat allemaal met zero klimaat effect. De crisis en herstelwet is een instrument van onderdrukkers. De burgerij wordt opzij gezet. Dus chw weg ermee.