De overlijdensadvertenties vormen de enige berichtgeving die nog dagelijks klopt in de Leeuwarder Courant. De Chef Regio Arend van der Meulen roept zich nu uit tot bijendeskundige in zijn hoofdredactioneel ‘Het Grote Doden’: dit na het lezen van één Rabobank-persbericht, dat alle media klakkeloos overnamen als ‘eigen nieuws’ . Al eerder in NRC zou de bijensterfte door ‘De Klimaatverandering‘ komen, volgens een ‘expert’ van de Christenunie. Nu heeft de Westerse zondaar het weer met gif gedaan.
Een ‘SUPERINSECTICIDE’ (…) zou alle bijen uitroeien en de voedselproductie bedreigen, ‘vergelijkbaar met DDT’ . ‘Tot die slotsom komen steeds meer wetenschappers’. (zo beginnen persberichten van Greenpeace ook)
Lach mee met het LC
‘Het wordt inmiddels aangetroffen in het oppervlaktewater waar het verwoestend werkt ( mooi gevonden! RZ)De vergelijking met het beruchte DDT uit de jaren zestig dringt zich dan ook snel op’ (als je niet beter weet RZ)
En uiteraard ligt alles weer aan die verdorven moderne landbouw: dat rechtse gevaar, waarvan de krant dagelijks actief bestrijder is.
‘De bijzonder verfijnde werking van de voedselketen van soorten wordt onderbroken als wij daar een schakel van doodspuiten. (gaap) En dat gebeurt inmiddels op wereldwijde schaal. De mensheid heeft onder ogen gezien dat DDT een gevaar was voor het eigen voortbestaan (….zucht…) Dat vergif is daarom in de ban gedaan ( het wordt nog volop geproduceerd in zielige PvdA-landen RZ) Dat moet nu ook snel gebeuren met deze nieuwe middelen, al valt te vrezen dat economische belangen (zoals van de Rabobank?RZ) nog vele jaren de gifspuit ondersteunen. Een akelig vooruitzicht.
Toevallig heb ik me al eerder in dat onderwerp verdiept: een stukkie dat ik voor Het Parool schreef, kun je hier lezen. Bijensterfte bestaat al een kwart eeuw. Dus hoe zit het echt?
Vele wegen leiden naar minder insecten, als dat al gebeurt
Bijendoder de Varroamijt blijft in stand door amateuristisch imkeren, waardoor bijensterfte bij ons bijvoorbeeld veel hoger is dan in Duitsland. De verstening van tuin en landschap speelt mee, intensivering van landbouw. Een nieuw virus is in omloop. Vooral in sterk vervuilde industriele regio’s die verregaand zijn ontgroend vindt je geen bijen meer, zoals in China. Maar wat heeft dat met die moderne pesticiden te maken?
Misschien werken sommige insecticiden mee, neonicotinoiden. De naam ‘insecticide’ betekent niet veel goeds voor die doelgroep, dat is ook de bedoeling. Maar of zij de ‘silver bullet zijn’ van een ‘mysterieuze massale bijensterfte’? Daat suggereerde Jeroen van der Sluijs van de Universiteit Utrecht gisteren wel.
Van der Sluijs heeft wel gestudeerd, maar weet niets meer van bijen dan iedere andere leek
Hij is dan ook risico-analist die uitgaat van de verabsolutering van het voorzorgprincipe. Geen bijenonderzoeker, en we zullen dit maar scharen onder zijn reeks van ‘postnormale uitspraken’.
In tegenstelling tot het persbericht dat de Universiteit Utrecht verspreidde in 2009 is er zeker geen sprake van ‘verdubbeling van bijensterfte in 6 jaar ‘ (het zelfde ‘nieuws’als nu) in ons land, wanneer je statistieken van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging raadpleegt. Wel daalt het aantal imkers al sinds de piek in de jaren 50. De bijensterfte is dus niet zo plotseling en mysterieus, er zijn vele zaken die tegelijk spelen: maar dat klinkt niet zo sensationeel.
Hier heb je literatuur en tips .
Voor echte experts moet je terecht bij entomologen, en onderzoekers als Tjeerd Blacquire van Wageningen UR. Die doen hier onderzoek naar voor een Nederlands onderzoeksprogramma. En de KNNV heeft een oerdegelijk en prachtig boek van bijenbioloog Jurgen Tautz op de markt gebracht, en het Duitse bijenonderzoek bulkt per definitie van degelijkheid.
Wie echt iets voor bijen wil doen, gaat zijn tuin niet betegelen. Of bezuinigen op groenbeheer, een Centrale As aanleggen. Die gaat te rade bij de Bijenhelpdesk van Arie Koster enzovoort enzovoort.
De vraag die een journalist zou moeten stellen
Waarom komt juist de Rabobank met dit nieuws ? Heeft iemand hier genoeg tijd om dat uit te zoeken? Ik heb ook nog wel wat anders te doen dan bloggen voor God (pro deo).
Goh wat een goed bericht…Ja ik begin maar vast hoor
Ja Rypke, goed stuk maar ik was al bijgepraat door mijn doorgaans zeer klimaatalarmistische buum. Die kan uren lullen over “z’n “ bijen maar nooit een woord over opwarming.
Overigens wordt er aan gewerkt: http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2011/02/nieu…
Ik zeg: tegeltax!
CCD
http://www.nytimes.com/2010/10/07/science/07bees….
Goed stuk inderdaad. Zonder bijen krijgen we grote problemen wed ik. Dat ziet er weer eens niet zo mooi uit. Gelukkig dat er weer meer imkers komen. Er is nog hoop.
Er zijn trouwens wel meer dan genoeg wespen. Dat valt dan weer mee. De Rabobank nog maar eens raadplegen. Voor een idee.
Ha Rypke,
Goed stukje inderdaad, want de LC was wel erg kort door de bocht.
Systemische insecticiden worden overigens zelden gespoten en al helemaal niet met een gifspuit. De werkzame stof zit meestal in een zaad-coating die in de fabriek al wordt aangebracht. De plant neemt het middel tijdens de groei op en wordt van binnen uit langdurig zeer giftig voor insecten.
Die verdubbeling in 6 jaar zijn gewoon de cijfers van de bijenmonitor van het Nederlands Centrum voor Bijenonderzoek, en ook Bijen Wur noemt die verdubbeling in 6 jaar in een rapport aan het toenmalig ministerie LNV.
Mijn eigen wetenschapelijke publicaties zijn iets genuanceerder dan het berichtje in de Leeuwarder Courant:
http://iopscience.iop.org/1748-9326/5/1/014006/pd…
http://www.bijensterfte.nl/sites/default/files/ma…
Een lees ook eens mijn bijdrage aan de ronde tafel in de Tweede Kamer:
http://www.bijensterfte.nl/sites/default/files/Bi…
En TINSTAAFL: Die Bromenshenk verzweeg dat hij grote sommen onderzoeksgeld ontvangen had van Bayer Cropscience, de producent van het superinsecticide, en dat hij de mogelijke rol van dat middel opzettelijk buiten de onderzoeksvraag had gehouden:
http://money.cnn.com/2010/10/08/news/honey_bees_n…
De werking van het gif (imidacloprid) is overigens dat het in lage dosis sociale insecten tienduizend keer vatbaarder maakt voor schimmels en virussen, zo adverteert Bayer althans het middel, dat ook verkocht wordt om mieren en termietennesten uit te roeien.
Uit de Bayer Folder:
"What is Premise 200SC plus Nature?
Low doses of imidacloprid, such as the edge of the Treated Zone, disoriented the termites and cause them to cease their natural grooming behaviour. Grooming is important for termites to protect them against pathogenic soil fungi. When termites stop grooming, the naturally occurring fungi in the soil attack and kill the termites. Imidacloprid makes fungi 10,000 times more dangerous to termites. Nature assists imidacloprid in giving unsurpassed control. This control is called Premise 200SC plus Nature."
Bron:
http://www.agrofog.com/pdf/leaflet19.pdf
Inmiddels hebben drie Amerikaanse studies en een Europese studie dit indirecte effect van imidacloprid ook bij bijen gevonden: het maakt de bijenkolonies aanmerkelijk vatbaarder voor Nosema infecties.