Een gastbijdrage van Gerard d’Olivat.
Jean Paul, mijn houtleverancier is één mijn beste vrienden hier in de streek. Hij is jong en aardig en hij heeft in die 15 jaar dat we hier wonen zijn prijs nooit verhoogd. Het is en blijft 45 euro per kuub beuken/eiken. Per jaar gaat er zo’n twaalf kuub door heen. Vijfhonderd euro per jaar zo door de band genomen.
Ik heb hem in het verleden regelmatig voorgesteld om zijn prijzen wat te verhogen, maar hij wil er niks van weten. Nu laat ik het maar.
Vier keer per jaar komt hij langs, mikt zijn handel op straat voor mijn erf, maakt een paar grappen en verdwijnt weer. Betalen doe ik hem dan wel weer eens een keer en nemen dan zo de wereld van het hout, de economie en de grote wereld door, buiten ons dal.
Gisteren liep net iets anders. Hij kwam, misschien omdat het nieuwjaar was even naar binnen voor een espresso. Nou dan betaal je hem ook maar gelijk.
Eerst maar even gepraat over zijn drie jarig dochtertje die logopedie nodig heeft, omdat ze maar niet wil praten. Lange wachtlijsten in Le Puy, dat was wel duidelijk en dus bracht hij haar maar naar Coucourron in de Ardeche net over de ‘grens’.
Daarna over waar het leven ook over gaat, werk, hout en geld. Ik ben één van de weinige van zijn klantenkring vertelt hij die niet ‘direct’ hoeft te betalen. Steeds meer mensen willen wel dat hij levert maar om achteraf zijn ‘geld’ te krijgen ligt steeds moeilijker.
Geen geld … en dan komen de verwarmingskosten ergens achteraan en heeft hij voor niks staan zagen en hakken.
In Vals pres Le Puy, een oud voorstadje van de departementaal bezorgt hij helemaal niet meer, daar kan niemand meer betalen.
Nou dan nog maar een koffie, want er gaat een ’koude’ wereld voor me open. Hij heeft nog een paar ‘klanten’ die hij min of meer ‘gratis’ levert. Meest ouderen die met hun kleine pensioentjes echt in de kou zitten in januari. Vanmiddag is zo’n middag en verder heb ik toch niet zoveel te doen dus waarom zou ik niet meegaan? Ik wil het wel eens zien met eigen ogen. Altijd nuttig.
Stapelen is een probleem zegt Jean Paul … maar samen zelfs met een ‘vitale’ oudere zoals jij komen we er wel uit zegt hij :)
En weg is hij. Tegen Jeannette zeg ik, ik ga vanmiddag ‘omroep Max in Moldavië spelen’. Toch maar even wat ‘gegoogled’ vanmorgen op winterkou en verwarmingskosten in Frankrijk.
Hoe zit dat eigenlijk, zit iedereen er wel net zo warmpjes bij als ‘wij’ bevoorrechte immigrees? Ik zal het kort voor u samenvatten want statistieken en aantallen zijn saai en schouderophalend lopen we er aan voorbij. Er bestaat in ons land, Frankrijk, een soort landelijke verwarmings‘sterren’wacht’. L’Observatoire national de la précarité énergétique (ONPE). Ik heb geen reden om aan hun bevindingen te twijfelen.
Elf miljoen mensen hebben grote problemen om hun energierekeningen te betalen. Dat zijn ongeveer 6 miljoen huishoudens in ‘ons’ land.
Ze zijn in relatie met hun inkomen onevenredig veel geld kwijt aan energiekosten. En dus geeft een groot percentage, één miljoen huishoudens van hen aan in de winter in de ‘kou’ te zitten. En zoals met veel van dit soort zaken stijgt door de stijgende energieprijzen hun aantal snel. Zelfs een kleine verhoging van de energieprijzen doet het aantal ‘koude’ huishoudens snel toenemen.
Nou ja, bij dat soort aantallen moet de overheid wel ingrijpen. Allerlei maatregelen worden er voorgesteld. Allemaal plannen, maar ja eens kijken wat ervan komt.
Afijn, als u het allemaal wil lezen moet u de link maar openen. Als het u verder niks interesseert doet u het gewoon niet. Zie hier.
En zo sta ik ’s middags opeens eerst in Coubon, een dorp aan de oever van de Loire en daarna in Vals hout te stapelen, bij mensen die in mijn ogen wel onder erg treurig levende omstandigheden verkeren. Eén kuub is gauw gestapeld, beetje ‘fitness voor ouderen’ ervaring. Zo gedaan!
Eén bejaard echtpaar waarvan de vrouw dement is en een jong stel met van die kinderen met snotneuzen en een hard blaffende Beauceron aan een ketting.
Zomaar twee gezinnen van die kennelijk 6 miljoen. Zo’n beetje twee derde van de hele Nederlandse bevolking om het wat inzichtelijk te maken.
Nou ik kan u geruststellen Moldavië en omroep Max is het nog niet, maar is dat eigenlijk wel geruststellend? In de kou zitten is gruwelijk en warmte hoort bij de eerste levensvoorwaarden. Tja, wij immigrees hebben het maar goed! Energiekosten! Ach, wat maakt het uit, gewoon betalen en niet zeuren.
Maar is dat wel zo? In mijn vriendenkring heb ik toch tenminste twee keer meegemaakt dat ‘stookkosten’ een reden waren om te vertrekken of te verhuizen.
De Auvergne! Natuurlijk, de energievreter in de winter, het zal wel, maar toch?
Mijn achterburen hier in heb dorp heb ik ook een winter zien doorworstelen toen één van hen zonder werk zat.
Aan het eind van de middag toch nog maar even door gestapeld thuis met Jeannette. Drie kuub, dit jaar hebben we het niet meer nodig, allemaal voor de komende herfst.
Maar ja, je bent hier ‘warmte gevoelig’ en je weet maar nooit hoe koud het nog gaat worden.
Ik moet er niet aan denken om in de kou te zitten, u wel?
Aldus Gerard d’Olivat.
mooi bericht, Gerard, je schildering doet me aan Van Gogh denken, en aan de aardappeleters.
Ik zie hier, in Umbria, alleen maar grote stapels hout om me heen, bij iedereen, en kijk daar altijd een beetje jaloers naar. Ik heb één keer zo’n wagen laten komen, maar ik kon het nauwelijks kwijt.
En ik heb het niet nodig. Ik stook pallets, wanneer nodig ondersteund met een beetje centrale verwarming op gas.
Het hout is voor een gezellig openhaardvuurtje, voor bij het glaasje wijn. En voor een klein beetje hout komt mijn mannetje niet.
Naast die stapels hout voel ik ook altijd koude als ik ergens binnenkom: de verwarming staat bij de Italianen steevast op 18
Ik doe net als jij. Behaaglijk moet het zijn.
Maar ik verwonder me vooral over twee dingen.
Dat die stapels ieder jaar maar weer aangevuld worden. Dat gaat zo in heel Italia. Waar komt al dat hout vandaan?
En de pallet-industrie draait ook op volle toeren.
En dat jij daar nog beuken- en eikenblokken kunt “krijgen”. Ook nog mooi hout, zie ik op de foto.
Het land is zo groot, ja er is veel ellende directe ellende kou en honger, maar in Nederland hebben ze alles, maar ze hebben vergeten dat ze mens zijn, angstige bange mensen, nou je mag kiezen, er is genoeg te doen word je ook lekker warm van, maar ’t is waar de oude generaties leven als in Celines boek “au bout du nuit”, er is inderdaad niet echt veel veranderd,
ze moeten het hebben van de solidairiteit en warme koolsoep, groet !
Je mag je er natuurlijk niet inverheugen dat jij een lekker verwarmd huis hebt en een ander niet, hier waar ik woon, allemaal grote boerenbehuizingen, 12 kamers van zo’n 5 bij 5 meter, voel me net oom Wanja van ooit Guus Hermus, twee kamerjassen grote bontmuts, en toch 300 eu per maand voor onze prachtige schone energie kachel, plus hout, het wachten is op de zon, maar soms is Februari hier in de Midi heel koud, -27° meegemaakt, alles maar dan ook alles stuk gevroren, in 1987 het jaar daar op gelukkig warmer maar -20°, maar je wat doe je er aan, veel wijn drinken dan maar, lezen met je rug tegen de verwarming, beetje van het gekke allemaal, maar ik neem geen buren meer in huis, nee hoor want ze zijn allemaal gestorven, hoop dat ze het nu beter hebben, warmer groet !
Goed verhaal.met plezier gelezen. Kijk, meneer d’Olivat, dat is nu precies de reden dat wij hier tekeer gaan tegen windmolens en zonnepanelen.
ps paar jaar geleden stond ik begin mei met mijn tentje op een camping in de Auvergne, 1000 m. hoog. Het vroor ’s nachts.
Energie/transitie belasting om ‘het grote transitiespel’ te bekostigen gaat inderdaad versneld tot een armoedeval leiden voor met name de onderkant en wat ze de lagere middenklasse noemen.
Het aantal gezinnen dat net als hier een onevenredig deel van zijn inkomen kwijt is zal Dat is nu ongeveer tien procent maar zal tegen 2030 tenminste zijn verdubbeld. Het hele transitiespel gaat trouwens volgens ‘iedereen’ honderden miljarden kosten. Die bedragen zijn kennelijk zo abstract en hoog, dat niemand de moeite lijkt te nemen om er eens ‘een breed debat’ over te beginnen.
Erg wonderlijk, want er wordt vaak eindeloos gesteggeld over ‘relatief’ kleine postjes, zoals bv salarisverhoging in het basisonderwijs.
In Frankrijk is het inmiddels zo dat ‘energie bijstands systeem’ bestaat waar vier miljoen huishoudens een beroep op doen. Er is natuurlijk een strenge controle op je hele ‘hebben en houden’ voor dat je er voor in aanmerking komt.Vergelijkhet maar met al die ’toeslagen’ systemen in Nederland. Het vervelende is dat er telkens weer wijzigingen en veranderingen in die de energie bijstands wetgeving worden door gevoerd. Erg vervelend en ondoorzichtig voor wie er mee te maken heeft.
Ik heb het bericht ook geplaatst op een grote site in Frankrijk speciaal voor Nederlsnders in Frankrijk. Uit de reactie bleek dat ook een groot aantal van ons ‘immigrees’ gebruikmaken van de regeling.
Kortom tijd voor een groot energiedebat lijkt me . De tijd van ‘fantasiespelletjes’ is wel voorbij
Nederlander beleeft ‘hongerjaren’ tussen 63ste en 65ste: geen leeftijdsgroep kent zoveel armoede
De ‘hongerjaren’ van de Nederlanders zijn de jaren tussen hun 63ste en 65ste levensjaar. In geen enkele leeftijdsgroep is het aantal lage inkomens zo groot als onder bijna-pensionado’s. Zij hebben de crisis het slechtst verteerd van iedereen, waardoor veel 55-plussers de tijd tot hun pensioen moeten uitzitten met een uitkering. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
https://www.volkskrant.nl/economie/nederlander-beleeft-hongerjaren-tussen-63ste-en-65ste-geen-leeftijdsgroep-kent-zoveel-armoede~a4557348/
Het schijnt/blijkt de huidige klimaatpolitiek in Nederland te zijn, in navolging van Duitsland, om energie-armoede te kweken, terwijl de “duurzame” gesubsidieerde windboeren er miljonair van kunnen worden.
Nou Scheffer, de écht slimme jongens zijn al miljonair vóórdat ze gaan windboeren https://www.volkskrant.nl/economie/topbankiers-verdienden-miljoenen-met-windmolen~a3592674/
Dit misbruik van voorzieningen blijft onbestraft, terwijl de winkeldievegge de klos is. Snap jij dat nou?
OMG ! .. :-)
de reactie van Rijkman Groenink op het artikel is om in te kaderen: “‘Ik ben voor 15 procent eigenaar van De Ambtenaar, omdat ik wil bijdragen aan het verduurzamen van de energieproductie. …
als je dus ECHT geld wil verdienen, moet je meer en meer onze Overheid inschakelen .. die zorgt voor gegarandeerde opbrengst uit een onuitputbare bron, de belastingbetaler ..
Mooi artikel en heel herkenbaar van eigen ervaringen in Spanje.
Tja, die energietransitie toch die er nog bovenop zal komen, eigenlijk al is begonnen. Op naar een wereld van 250 jaar geleden geheel in de lijn van “partij”ideologen zoals Maurice Strong:
Isn’t the only hope for the planet that the industrialized civilizations collapse? Isn’t it our responsibility to bring that about?
Jeroen,
Mooie quote van Strong, je weet dat hij weer eens uit een fictie boek komt?
https://en.wikiquote.org/wiki/Maurice_Strong#cite_note-1
All,
Ik heb geen verstand van de energie situatie in Frankrijk dus houd ik mijn mond, er is geen bewijs geleverd dat dit veroorzaakt wordt door klimaatbeleid en niet door andere oorzaken.
Beste J van de Heijden, groot gelijk. Schoenmaker houd je bij de leest.
Waar je misschien wel eens over kan nadenken is in hoeverre die ‘wetenschappelijk consensus’ beweging, waar jij een waardig lid van lijkt te zijn, niet tegelijkertijd ook een ordinair ‘politiek genootschap’ is.
Het disruptieve karakter van de ’transitie’ economie strekt zich uit over een zeer lang tijdspad, Ze zal enorme kosten met zich meebrengen en tegelijkertijd bitter weinig tot niets opleveren.
De politieke legitimatie daarvan wordt met name door ‘jullie’/ de consensus! aangedragen….
Een vraag, maak jij je daar nou nooit druk om? of denk je alleen maar ‘als ‘we’ het klimaat maar kunnen regelen?, of denk je eigenlijk helemaal niks en kijkt alleen maar de ‘waardevrijheid’ van het een en ander.
Bovendieen raad ik je aan eens wat meer over ‘energie’ na te denken. Daar lijk je me intelligent genoeg voor.
Mijn generatie heeft het allemaal zien aankomen, en ook beleefd, ik nog en met mij anderen, ben van 1936, en heb mooie jaren gehad in Nederland en Frankrijk, ze regelen alles naar zijn sodemieter, klinkt misschien gek, maar denk dat mijn generatie dit niet gepikt had, maar ze hebben schijnbaar een toverformule, ieder één is tam en beangstigd vol valium, in Amsterdam mijn stad van de Provo, nou bekijk het maar, homo’s links lesbiënnes rechts en suffe lullen en domme k….n in het midden, geen café meer te vinden, triest word ik er van!
nou jenne,
We zijn met 7,6 miljard mensen.
We zijn het niet altijd met elkaar eens, dus er moet gedealed worden.
En omdat we het niet altijd met elkaar eens zijn, roepen die deals wel eens onmin op. Dus er moet geregeld worden.
Ik vind je heel negatief over mijn stad (volgens mij doe je je naam eer aan).
Ik kan me – als anarchist! – heel ontspannen en vrij bewegen in Amsterdam …. omdat er een paar regeltjes zijn voor hen die zich niet willen gedragen.
En als jij vindt dat er geen café meer te vinden is … kom op man, gaan we samen een kroegentocht doen.
Ik zal je blij maken.
Kroegentocht, de oude kroegen waar ik graag kwam in de pijp zijn er niet meer. Bij mijn laatste bezoek, kwam ik een café niet in, alleen voor dames, nou dames feeksen, tjee wat onaardig, in de Jordaan nou laat maar. Mijn stamcafé in de Runstraat was iets eterigs geworden, mijn andere van een oude vriend, dat hete de Moker, ook iets zuid-Amerikaans, nou zeg, toe maar? Nou ja de Druif, onherkenbaar, nee denk dat onze leeftijd te veel verschilt, maar ben blij dat U van de oude stad houdt, groet !
Jenne,
We moeten ons wèl bij de feiten houden, zoals wij dat bij Climategate.nl gewend zijn te doen.
Café de Doffer in de Runstraat – ‘iets eterigs’, zoals je dat noemt – is best gezellig. De laatste keer dat ik daar was, hield Thierry Baudet een voordracht in het zijzaaltje van het café. Theo Hiddema (toen nog niet ingelijfd bij Thierry) zat vlak naast mij. Daarvóór was het de fietsenstalling van Kattouw. Dat was toen minder gezellig, eens te meer daar de oude Kattouw de gewoonte had te pruimen en het resultaat daarvan vrijelijk op de stenen vloer van zijn stalling placht te lozen.
Op een steenworp afstand is het bruine Café De Pels in de Huidenstraat en weer even verder zijn de bruine cafés De Zwart en Hoppe op het Spui.
Ook Café Pieper (vanaf 1665) op de hoek van de Prinsengracht en de Leidsche gracht bestaat nog. En dat allemaal op loopafstand.
Dus de toestand is minder dramatisch dan je schetst.
Gelukkig maar!
Ja ik begrijp Uw antwoord, Hoppe was voor de jonge advocatuur VVD,
er bestonden klasses in Amsterdam, waar je wel en niet kwam, de ééne élite is de andere niet, Arti was toen ook nog leuk soms, maar later werd dit ook vreselijk elitair, het beste kon je eten in het éérste klas restaurant in het centraal station, maar ik ben werkelijk blij te horen dat er nog mensen van ons mooie Mokum houden, groet !
Die sfeer die U daar beschrijft moet ongeveer de zelfde zijn geweest toen D66 werd opgericht in café Scheltema, waar Hans van Mierlo over de hoofden stond te schreeuwen, ach het is een kommen und ein gehen, niets veranderd echt, jet neemd een iets andere vorm aan, en voila un autre act dans cirque politiek, zo en hoofd redacteur is niet mis, tenminste
als het dat is van iets fatsoenlijks, grapje beste mijnheer, iemand die ik al lang mis was de baas van het piepkleine winkeltje in de Runstraat Rare kiek, hij verkocht kraaltjes maar had de mooiste oudste Shifa beelden in de aanbieding kende India en omgeving op zijn duimpje, nou ik stop, groet !
Mag ik u erop wijzen dat het de o.a. Provo’s waren die met hun mars door de instituties de regelzucht een kontje hebben gegeven waar we nog niet van bijgekomen zijn.
Lees, kijk, luister: “Het verraad van mijn generatie” door Gerrit Komrij.
Gerrit Komrij, ja een hele grote, en mooie uitspraken waar ik volkomen achtersta, ja wat hij zegt is waar, maar het leefde van de Amsterdammers ach prachtige mensen toen, Remco Campert zelfde calibre, maar Komrij was goed, ja ik heb ook critiek natuurlijk, maar als ik Komrij lees voel ik zijn grote twijfels als mens, twijfels zo als is er een God, en dan dat aardige liedje Is dit alles, ja waarschijnlijk wel, ik ben iets ouder heb nog net het staartje van de oorlog meegekregen, met daar aan verbonden een enorm trauma, ja ik ga zijn laatste boekje is opzoeken, ja groet en bedankt !
@Jeroen, bedankt voor je reactie. Het is het basis probleem van de ‘energievoorziening’. Hoe zorg je ervoor dat die betaalbaar blijft voor laat ik zeggen de ‘(lagere) middenklasse’ die toch de voorwaarde is ‘economische groei’. Ik denk dat we daar het wel over eens kunnen zijn
Ik vind het een moeilijk vraagstuk.
‘Transitie’ draagt er in ieder geval niet aan bij, Ze is zelfs ‘disruptive’ in allerlei opzichten!
Macron probeert nu de ‘Trump leegte’ op te vullen, met een slim gebrachte geo ‘energie politiek’ gelegitimeerd door ja je raadt het al….de CO2 uitstoot. Ik volg het allemaal ademloos, want vergis je niet hier in Cadarache staat de heilige graal….
Frankrijk is wat dat betreft een machtige speler.
@ Gerard, niet alleen een welkom, maar ook duidelijk verhaal. Ook een prima illustratie van waar de schoen wringt. We hebben onze welvaart te danken aan energie, die betaalbaar én steeds voorhanden is. Voeg daarbij een periode waarin de grootste inkomensverschillen werden weggewerkt en zie daar de periode van welvaart en welzijn.
Er gebeuren nu twee dingen tegelijk: de energie wordt onnodig duurder en de kloof tussen rijk en arm groeit (Piketty)
De CO2-truc werkt op beide terreinen. De Fransen proberen via de staat e.e.a recht te trekken. NL laat het aan de markt over om rijken nog rijker te maken, de Groningers in de kou te laten staan en het land met totempalen van de achteruitgang te bedekken.
Daar is Europa bijgekomen; daar hebben we o.a. de onzinnige splitsing van opwekking en distributie van elektriciteit aan te danken. Zodat economen en juristen daar de dienst uitmaken. Het boerenverstand heeft verloren van de ideologie.
Het is aan de kiezer om daar verandering in te brengen, maar die heeft slechts de keus tussen groen of nóg groener. Le Pen of Wilders zullen, als eendagsvliegen, daar geen verandering in brengen. Rest de Europese Revolutie van Verstandig Mensen.
Maar ja, wat is er nou terechtgekomen van egalité en fraternité in la douce France?
Vroeger was land de enige energiebron. Dus land veroveren was eigenlijk energie (+ grondstoffen + slaven) veroveren. Er was grote sociale ongelijkheid. Logisch want er was te weinig energie om iedereen een goed leven te verstrekken. Van biomassa moet je het niet hebben. Kolen olie en gas ontkoppelden energie van land dus landbezit van macht. Daar danken wij vrijheid en welvaart aan. Nu komen die oude feodale tijden weer wat terug: de energie van wind en zon vergt veel land en is schaars.
In de kern is de energietransitie te beschouwen als de machtsgreep van een nieuwe elite. Daarom ook de verwerping van kernenergie: daarmee is wel voor ieder genoeg energie te leveren.
@ Gerard
Bedankt voor het verhaal, evenals uw vorige, erg interessant.
Helaas is de trend dat de rijken rijker en de armen armer worden nog niet ten einde.
Dit zie ik als de slechte en onvermijdelijke kant van het kapitalisme.
Wel goed dat er regelingen zijn voor deze mensen, evenals in Nederland, maar het blijft mensonterend
[rijken rijker…] Kapitalisme de schuldige? Lijkt mij wat kort door de bocht. Interessant: https://www.bol.com/nl/p/the-invisible-hand/1001004010607740/?Referrer=ADVNLGOO002008J-YZC6UR6ZHUENK-226740458382&gclid=EAIaIQobChMIrKKAooPl2AIV9RbTCh3KmwK5EAAYASAAEgIDpfD_BwE
De hoge prijs van energie is het gevolg van belasting ter bekostiging van transitiesubsidie. Kun je het kapitaal niet de schuld van geven. Het kapitaal past zich aan aan de markt zoals verstoord door de staat. Het kapitaal wil best ook aan onzin verdienen.
Jenne/Peter
Als de ellende van veel mensen maar groot genoeg is ontstaat er vanzelf beweging en naarmate het langer duurt zal de reactie groter zijn.
Hugo, dat van die Verelendungstheorie kun je wel vergeten. Dat wil zeggen: de Praxis.
Bedankt voor de reacties. Even ‘onder ons’ :) van die J van der Heijden die altijd zo druk is op site hoor ik hier niks . Wellicht heeft hij zoals ‘Leonardo’ stelt over de ‘praxis’ van zijn klimaatavontuur niets te melden! Geeft te denken. Veel geleuter, maar weinig.warme wol.
Kan hem het schelen….
Ik zou zeggen beste J vdH …zet hem op.
Gerard, kijk even naar de thumbs down. Ondoorgrondelijk als Gods wegen, maar wel te duiden. (De thumb down voor Jenne is de enige die verklaarbaar is: die is van mij, om mijn Amsterdam.) De rest is niet aan het nageslacht uit te leggen. Volgens mij is er iemand langs geweest.
Ja hoor eens! Van der Heijden is ook wel eens vrij hoor.
Verwacht bovendien niet te veel van hem op zo’n menselijk onderwerp.
VdH is een typische Groenlinkser: niet geïnteresseerd in mensen.
Communistisch aangeblazen types hebben daar nou eenmaal een handje van: die offeren miljoenen (Euro’s en mensen) voor hun “heile Welt”.
Ik zou niet te hard/definitief oordelen. Ik heb geleerd dat wanneer je iemand wilt duiden, probeert te begrijpen, dat je er altijd naast zit. Hoewel ik in dit geval denk dat het niet opgaat, wil ik toch Hanlon’s razor aanbevelen als een brilljant advies. Ofwel JvdH bedoelt het echt goed.
Sorry jullie met het volgende interview voor het weekend op te zadelen, maar hieronder loopt één van de vaders van de transitie, de manipulatieve, activistische “hoogleraar” Jan Rotmans leeg op Weltschmerz. Sterkte.
https://www.youtube.com/watch?v=_FfJrqnGji0
Ik sla even over. Geloof nooit dat onze opperkantelaar zijn eerder zotheden nog kan overtreffen.
Het zij je vergeven.
Ik werd er misselijk van, maar had nog nooit het verhaal uit zijn mond gehoord dus zette me schrap tot het bittere eind…….Ben niet zo goed op de hoogte van alles als de meesten hier. Maar ik leer.
Wat ik wel heel vreemd vindt, wij mijn familie en ik, hebben onze groente tuin, fruithomen, verse groent geen probleem, fruit geen probleem, vroeger hadden veel mensen volkstuinen, heel sociaal, en prachtig voor de kinderen, maar de mensen zijn vreselijk gemakzuchtig, bij het luie af !
Wij brachten onze vakantie door aan zee, of dagjes of iets huren, of bij ooms en tantes, nu vliegt ieder één, en éénmaal per jaar is niet genoeg, nee want de burn out dreigt, hier in Frankrijk speelt een beetje het zelfde, de oude mensen daar gelaten, er is te weinig initiative, en absoluut geen saamhorigheid meer, de sans culotte van wel eer zijn nu geprostitueerd door de overheid, stemvee, de Franse staat zet op iedere post 4 mensen, waar 1 voldoende zou zijn, mijn dorp van wel eer, nou vroeger zat de secretaresse van de Marie op Zolder van de school, nu beslaat de Marie de hele school, en is er een nieuwe school gebouwd met hoge hekken en beveiligingsportalen, nou het kan natuurlijk want praktisch alle echte oude families, die dit niet getolereerd zouden hebben, zijn niet meer, dood of weggetrokken, ja het tuinpad van mijn vader, noppes no way, groet !
Jenne,
Je sprak over le Voyage (zoals Celine het wel noemde) – blader die nog eens een keer door.
Of Mort à crédit.
Ik ben benieuwd wat je daarna van het hierboven geschrevene zult herhalen.
Alles iedere dag heeft zijn Eigen waarheid als zijn Eigen licht, je geest wandert van hier naar daar en terug, ben weer een beetje met Steiner bezig, schrijf over mijn leven, schilder en verzorg mijn oude geliefde van 82 jaar, ja Celine ik heb een vriend een pottenbakker, oud als ik, maar denkt als Celine, als we een flesje open maken, begint hij zijn politieke rol uit te dragen, met zijn prachtige stem, denk dat Zola zo’n stem had, toen hij Je accusé uitsprak, ach die Fransen voor hun zit er in het socialisme een enorm stuk romantiek via Jaures, en een haat tegen ja dat kan van alles zijn, groet
Deze sfeerimpressie uit het Siberië van Frankrijk roept toch wat vragen bij mij op.
Ten eerste verbaast het me dat iemand die al zo lang in Frankrijk woont en dan nog wel op het “platte” land zich afvraagt of iedereen er net zo warmpjes bij zit als wij immigrés.
Of dacht u dat die sjofel geklede oudjes met extreem slechte gebitten daar rondscharrelen om het arcadisch landschap te stofferen om toerist en immigré te behagen? Nah ja als er nou een EU-subsidie voor zo zijn … dan kan alles natuurlijk, ook in Frankrijk.
In mijn Franse tijd kreeg ik vrij snel in de gaten dat wat men in NL bladen en kookprogramma’s aan Frans gescharrel in het “eetbare bos” als romantisch couleur locale aan de man probeerde te brengen voor veel Fransen vaak ook bittere noodzaak was.
Ten tweede vraag ik me af wat het opstellen van 65m2 zonnepanelen doet voor de ontwikkeling van deze problematiek. Dit is een vraag; geen verwijt. Ik ken de Franse regelingen niet maar het lijkt me uitgesloten dat daar niet e.o.a. vorm van subsidie bij komt kijken.
Ten derde de vraag naar de “regelingen”. Er is/was sprake van speciale tarieven en energiecheques maar uit een verleden van 10 tot 20 jaar geleden meen ik te weten dat ook toen al sprake was van financiële ondersteuning om de winter door te komen.
Die ondersteuning diende/dient uiteraard te worden betaald door de (niet zo lage) middenklasse. Een klassiek socialistische oplossing.
Dat waren overigens de tijden waarin nog helemaal geen sprake was van energietransitie maar wel al van een enorm Frans leger nogal jeugdig gepensioneerde overheidsdienaren waarvan het pensioen net als nu nog steeds gewoon uit de lopende rekening betaald moest worden. Dat de nieuwe energiehype de boel alleen maar erger maakt is helder, maar in Frankrijk bestond het probleem al.
Wat ik ook geleerd heb in mijn Franse jaren is dat men graag naar Parijs kijkt als het een beetje tegen zit. En Parijs kijkt dan naar Brussel. M.a.w. de hang naar protectionisme en subsidie snaaien zit de Fransen in het bloed. Fransen proberen geen betere auto’s te maken dan de Duitsers, ze proberen Duitse remsystemen (o.i.d.) te verbieden. Een recent voorbeeld zagen we met het verbieden van de NL pulsvisserij. Fransen loeren al jaren op Nederlandse pensioenpotten. enz. etc.
Vandaag in het nieuws: Het kleine pestlandje NL is na de VS grootste exporteur van agrarische producten. Lijkt me dat dat genoeg zegt over de drang naar echte innovatie in LDF.
ja Dwk ze spelen het hier slim in Frankrijk.
Ik kom trouwens uit Haarlem en daar was het provinciehuis ooit! het paleis van Lodewijk Napoleon… die was verder wel Ok geloof ik. Hij schijnt staande op het bordes ooit geroepen te hebben ‘Schaart u allen om het ‘Konijn” Wist hij veel van de Nederlandse taal. Altijd als ik er langs reed als kind moest ik eraan denken, maar ja Juliana van Oranje stond er toch ook maar mooi op hetzelfde bordes bij haar bezoek aan Haarlem ergens eind zestiger jaren.
Toen dacht ik al ‘ze zijn allemaal gelijk….ze kennen de regels en ‘wij’ staan te juichen.
Ik kijk nu dit:
https://www.youtube.com/watch?v=aavRerfIdJw&feature=player_embedded
En vanwege de door U zo verheerlijkte roofbouw, is alle grond en aangelegen water voor de komende 100 jaar verpest en vergiftigd, alles heeft zijn prijs, Ik denk dat Nederland één van de ongezondste landen is om te leven, maar ssssttt wat motten we hé, groet !
Nou en voor ieder één die van lekker goed gezond eten houdt, die weet dat je er wat voor moet doen, maar Nederlanders zullen dit culinaire spel nooit begrijpen laat staan er moeite voor doen.
Ja een Fransman kent de truffel, ja en alle soorten kaas met zijn onbegrepen nuances, ach die pot au feu, of boeuf carotte, van Anette mijn buurvrouw, of haat paté nou ja ik raak in vervoering ik weet het ik ben een Epicurien, ik ga Seps eten in de Aveyron, op banken tegen elkaar geplakt wonderlijk hoor mensen, maar je moet van ze houden, groet !
enige vertaling is op zijn plaats hier … :-) …
het zijn “cèpes” in de Aveyron …
Nou mijnheer de Fransen hebben de grootste Goud voorraad in hun families, met slechte tanden op de koop toe, de Fransen leven met hun luiken dicht, zijn enorme farizeeërs, met hun Eigen geloof, en wetten, hoe ik dit weet ja relaties, en ze haten de overheid, ze zijn slim en sluw, het zijn overlevers, groet !
haatpaté? recept graag, groet!
Beetje onder de gordel mijn beste DWK, maar bij nadere beschouwing wel een beschouwing waardig, wie weet, groet !
Niet te zwaar aan tillen.
Even kort: 1. De NL wateren / lucht zijn schoner dan ooit. 2. Het is waar de doorsnee Franse huisvrouw vele malen langer in de keuken staat dan de Nederlandse maar de plattelandskeuken in de restaurants staat onder druk en het is maar de vraag of een evenement als La semaine du goût het tij kan keren. En by the way: voor de meeste Fransen zijn al die lekkere kaasjes veel te duur. 3. Jaja Fransen haten de overheid, behalve dus als het tegen zit. Dan verwacht met hulp (geld). En overleven is prima; maar of dat moet op de zak van een ander?
Ja ook typies Nederlands hun eigen geproduceerde leugens geloven, maar goed U moet er waarschijnlijk leven, ik gelukkig niet, maar de réaliteit doet de mensen kiezen !
Wat de Fransen betreft maakt U zich daar vooral niet druk om, hier heerst systeem D, je moet je mogelijkheden oprekken, persoonlijk denk ik dat de Franse plattelander slimmer zijn in hun denken en doen, zo maar een gedacht, plus in Nederland bestaan geen echte mensen van het land meer, ze heten agrarische ondernemers, met grote rubber handschoenen voor het fijne landbouw gif, en dan met meer dan 17 millioen mensen wonen, waar het ooit mooi en goed was met 7,5 millioen, groet !
Leugens?
Wat mij betreft mag u wel iets meer ruimte nemen zodat we ook nog iets van uw argumenten te zien krijgen.
Geachte heer Gerard d’Olivat, als U vindt dat ik teveel van Uw bühne snoep, zegt U het maar en ik bind onmiddellijk in, groet Jenne
JENNE, ik hoop dat je mijn recente reactie ( juni 2019) heb gelezen mbt Rarekiek.
Jane Dietze
Mooie en toch ook trieste beschrijving. Even herinneren aan de vernieling van bossen voor brandhout en biomassa ( fuelwood). Bossen altijd ten prooi gevallen aan deze roof.
Op dit moment gaat mede daardoor de oppervlakte bos wereldwijd achteruit en worden in het overgebleven bos niet de juiste maatregelen getroffen om voor voldoende hergroei te zorgen. We zitten weer in de middeleeuwen.
Het resultaat is bovendien dat bossen hun opslagcapaciteit voor CO2 kwijt raken. Aangezien ruim 60% van zogenaamd groene stroom van biomassa afkomstig is en biomassa helaas vuiler is dan steenkool en vooral aardgas, zal nog lange jaren geen groene stroom uit de stopcontacten komen voor elektrische auto’s en warmtepompen…
Dat alles met door door de burger opgehoeste subsidies. De burger zit dus langdurig in de kou.
Jenne,
Heel toevallig zie ik je opmerking mbt Rarekiek. De eigenaar Ger Lambregts is al een tijdje geleden overleden, hij heeft eerst nog om de hoek vanuit een kelderpand gehandeld, en is de winkel nog een tijdje door zijn vrouw Tine voortgezet.
Zover ik weet leeft ze nog en is adviseuse en deskundige op sierraden gebied. Het waren zeer close vrienden van mij, maar het contact is door omstandigheden verloren gegaan helaas.
Ik ben al sinds 2002 uit Nederland weg, en voor het laatst in 2011 terug geweest, dus de huidige situatie van het pandje ken ik niet. Kapper Galerie Kunsthaar (Peter) was mijn kapper, maar of dat nog allemaal bestaat, geen idee.