Een gastbijdrage van Gerard d’Olivat.
De laatste paar weken word ik telkens telefonisch lastiggevallen door allerlei instanties die willen dat ik mijn huis ga isoleren. Meestal poeier ik ze direct af door te melden dat ik maar een simpele huurder ben. Maar dat lukte nu opeens niet, ook voor mij als huurder! was het ‘interessant’.
De vrouw aan de andere kant van de lijn deed gelijk de openingszet en riep iets van, voor ‘één euro kon ik heel veel geld terug verdienen op mijn energierekening’. Een regeling hier, geloof ik in het leven geroepen door Sigolene Royal en blind overgenomen door de alsmaar voort marcherende Republiek.
Ik heb haar maar even laten uitpraten, typisch zo’n kletsgesprek uit de moderne duurzaamheidsdoos. Het is het virus van de moderne tijd en er is geen ontsnappen aan.
In Frankrijk ken ik de precieze ins- en outs niet, wel klaagde mijn bevriende bouwer/ metselaar Gilles, die veel woningen voor eigen rekening bouwt, dat de isolatie- en bouwregels zo langzamerhand dermate de pan uitrijzen, dat de nieuwbouwhuizen onevenredig duur worden.
Omdat de ‘leuterpraatjes’ van duurzaamheid me steeds meer beginnen te intrigeren, ben ik maar even in de materie gedoken.
In 2002 worden er EU maatregelen aangenomen die ervoor moeten zorgen dat er in 2021 alleen nog maar ‘bijna energie neutrale’ woningen mogen worden gebouwd. Voor renovaties gaan ook steeds strengere regels gelden.
De bedoeling is naast ‘het redden de aarde’ een speeltuin te openen voor ‘technologische’ oplossingen zoals thermische isolatie, mechanische ventilatiesystemen, drie of vierdubbele beglazing enz. enz. En er worden medailles uitgedeeld zoals dat hoort in de vorm van energielabels en hier geldt ‘groen’ is beter dan ‘rood’. Allemaal goed voor veel oh’s en ah’s, want wie is er niet onder de indruk van de ‘vooruitgang’ en we geloven direct alle vergezichten die ons voorgespiegeld worden.
Nou de praktijk nog even, want ja, daar gaat het om. Is het zo, dat al die nieuwerwetsigheden, ‘doen wat ze beloven’? In Nederland, België en Duitsland is inmiddels veel ervaring met het nut van woningisolatie. Uitgebreide onderzoeken zijn er gedaan met duizenden woningen, die je representatief zou kunnen noemen naar het effect van al die isolatiedrift.
De uitkomsten zal ik in gewone taal aan u proberen uit te leggen.
Het isolatiebeleid dat we allemaal opgedrongen krijgen ‘om de wereld te redden’ gaat uit van een vastgesteld theoretisch energieverbruik. n de weerbarstige werkelijkheid blijkt echter dat het werkelijk energieverbruik aanzienlijk lager ligt en dat het dus veel langer duurt om de investeringen terug te verdienen. En die verschillen zijn aanzienlijk! Afhankelijk van het type woning waarin u woont, loopt hun miscalculatie op van 20% tot 75%! Dus de overheid schat u energieverbruik veel te hoog in tot wel 75%!!
Vanwaar dan nou al die verschillen tussen wat de ‘overheid’ ter ondersteuning van hun beleid beweert en de praktijk? Dat komt door een aantal zaken. Beleidsmakers overschatten systematisch de effecten van nieuwe isolatietechnologieën, ze schatten maar wat en ze maken rekenfouten in hun onbeholpen software programma’s. Je kunt het zo samenvatten, natte-vinger-rekenwerk. Doen ze trouwens altijd bij nieuwe dingen zoals Fyra’s van allerlei aard.
Bovendien gedragen wij ons als burgers helemaal niet zoals statistici verwachten. We hebben een heel ander ‘warmtegedrag’. Onze huizen zien er anders uit, gordijnen, vloerbedekking, we kleden ons verschillend, we hebben een elektrische deken of een kruik, lange onderbroeken, nou ja, u bedenkt het maar. Ook verwarmen we niet alle ruimtes.
Alles bij elkaar opgeteld worden onze energiekosten met 30% overschat en dus worden ook de ‘besparingen’ die al die isolerende zaken zouden moeten opleveren met 30 % overschat.
Daar komt dan bovendien nog bij dat al die ‘energiebesparende’ maatregelen zelf veel energie kosten. Verwarmingstoestellen, beglazingen, thermische isolatie, het moet allemaal geproduceerd, vervoerd en geïnstalleerd worden. Zeker bij ‘oude’ huizen en bewoners die ‘zuinig’ met energie omgaan leiden veel ‘isolatiekosten’ zelfs direct tot een negatief rendement. In gewoon Nederlands, het kost meer energie dan het bespaart! Een beleid dat zuinige bewoners dus dwingt tot anti duurzame maatregelen en veel extra kosten.
Toch blijven de beleidsmakers je die ‘terugverdien’ worst voorhouden en ook daar gaan ze de mist in. De vooronderstelling is dat u en ik dat geld terugverdienen door een lagere energierekening. Dat zou dan toch op zijn minst in een redelijk termijn mogelijk moeten zijn. Maar als je uitgangspunt al volstrekt foutief is dan zal de eindafrekening dat ook wel zijn. En ja hoor, een Nederlandse studie van 4700 woningen laat zien dat geen enkele energiezuinige maatregel economisch rendabel is voor alle huishoudens.
Ons verwarmingsgedrag speelt daarbij een doorslaggevende rol. Sommige maatregelen zijn rendabel in 60% van de gevallen bv. geïsoleerde ramen, en anderen slechts voor 30% zoals bv dakisolatie.
Als alles samengevat blijkt dat in ruim 70% van de gevallen de door de overheid voorgestelde en opgelegde ‘isolatie’ maatregelen geen enkel effect hebben en u slechts op hoge kosten jagen en in veel gevallen zelfs ‘anti duurzaam’ zijn.
Waarom we toch aldoor maar in dit soort ‘duurzaamheidbeleid’ blijven geloven is mij een volstrekt raadsel. Misschien is het onze hang naar ‘groene plakplaatjes’ die bewijzen dat we het beste jongetje of meisje van de klas zijn.
Ondertussen is de mevrouw aan de telefoon helemaal aan het eind van ratelende Franse verhaal gekomen… Ik zeg ik moet er nog even over denken. Die éne Euro is toch eigenlijk te mooi om waar te zijn zeg ik. Dat ook dit een broodje aap is, blijkt direct bij bestudering van het ‘een euro plan’.
Ja, zegt de getrainde mevrouw aan de andere kant, maar ‘wij’, van Edel, willen echt dat u in een ‘schonere wereld’ gaat wonen.
P.S. Ik heb het wat kort samengevat om het begrijpelijk te houden. Voor wie de rapporten en uitkomsten en energieberekeningen wil lezen en toetsen, zie hier en hier.
Aldus Gerard d’Olivat.
Allebei de linkjes werken niet
Verder is het natuurlijk lastig om te berekenen wat je gaat besparen, wat natuurlijk wel duidelijk is dat je moet rekenen voor je zelf iets gaat doen en hoe lang je nog ergens blijft wonen / het huis nog blijft staan.
Wel is het zo dat ik geen on-geïsoleerde hut meer zal kopen zonder er rekening mee te houden dat ik alles op een fatsoenlijke standaard moet brengen omdat anders de verwarmingskosten de pan uit reizen. Je krijgt dus ergens iets terug in de verkoopwaarde. Tenslotte, kan het zo zijn dat jij bij de 30% hoort voor wie iets niet noodzakelijk is, de andere 70% is waarschijnlijk jouw volgende koper
Hahahaha, ouwe zuurpruim, heb jij je huis trouwens al geïsoleerd?
Zo’n voorvechter voor het *kuch* milieu, rijdt elektrisch heeft zonnepanelen en zijn huis super geïsoleerd voordat hij anderen de maat neemt natuurlijk.
Graag horen wij hier wat “uit eigen observatie” gebruikservaring.
Een beetje linkjes plaatsen met reclame heeft niet zoveel zin lijkt mij.
Isolatie van woningen is het (VVD-)kabinetsbeleid en lobby-cadeautje aan het van de klimaatverandering kwijlende VNO-NCW namens de installatie- en bouwwereld, die nu al geen extra werknemers meer kan aantrekken voor hun duizenden vacatures.
Het volstrekt beperkte klimaatrendement van woningverbetering / -isolatie wordt schromelijk overdreven en is al jarelang alom bekend.
Extra trui aan en extra dekentjes op bed, plus niet alle kamers in huis tegelijk verwarmen, dat was altijd echt kostenbesparend op de energierekening.
Maar de gesubsidieerde klimaatgekte heeft toegslagen!
En onderbouwing 0 dat iets “alom bekend” is en “schromelijk overdreven”
Jan, je leest weer eens met roze bril…… Kijk nou even goed wat er staat, zonder meteen aan je onheilstijdingen vast te klampen.
Ik zie geen enkele onderbouwing van de mening van Scheffer
Maar misschien kan jij die wel vinden ?
Wel veel hyperbolen
@ Scheffer, wat is het ‘klimaatrendement’? ik ken de begrippen energetisch rendement en economisch (financieel) rendement.
De term die je introduceert is nieuw voor mij, maar past wel in het rijtje klimaat-neutraal, klimaat-vriendelijk……..
Dus graag een omschrijving/definitie of anders vermijden; je brengt zo wel meer koren op de molen van de klimaatapostelen. Bedankt.
Het “klimaatrendement”:
Het resultaat van alle Nederlandse inspanning op klimaatgebied zal aan het einde van deze eeuw niet meer bedragen dan (een verwaarloosbare, hypothetische, modelmatig berekende) temperatuurvermindering van 0,0003 gr. C. (Minister Sharon Dijksma aan de 2de kamer).
https://www.climategate.nl/2017/12/duurzaam/
Woning isolatie werkt heel goed als besparing op co2 uitstoot.
De bewoners worden op kosten gejaagd, en er is minder geld voor een verre vliegvakantie.
Datzelfde geldt voor wind energie.
En gaat ook gelden voor nieuwbouw woningen zonder gas aansluiting .
In mijn goed geïsoleerde hut is mijn rekening voor gas en electra wel EUR 45 per maand dus geld over voor verre vliegvakanties.
In mijn slecht geïsoleerde vorige hut was de energie rekening EUR 200 per maand en dus minder geld voor verre vliegvakanties
Jan, je zei zelf ooit dat je in een appartement woont. Als ik dat als een rechthoekig blok voorstel, hebben dus 4 van de 6 vlakken geen warmteisolatie nodig. De door jou gegeven bedragen komen aardig overeen met deze visie.
Mijn vorige hut was ook een appartement
En ook een appartement heeft een vloer (parkeergarage) en een dak
Oh en ik heb ook nog een vr ketel in plaats van hr
En inderdaad vervangen voor hr heeft financieel geen zin voor mijn situatie
Maar wel anderen de maat nemen?
Lijkt mij ook zo’n gangmaker op verjaardagen, lekker doorzagen met “wetenschappelijke” onderbouwingen totdat anderen dodelijk verveelt hun mond houden…
Goh Cornelia
Wie neem ik de maat als heg gaat om energie verbruik ?
Al Gore in ieder geval niet.
Vreemd dat het woord ‘schimmel’ in het hele verhaal ontbreekt, met een zeer ongezond binnenklimaat. En ook ‘brandgevaar’.
Los daarvan, er zijn wel degelijk veel goede vormen van isolatie.
Goed dat het corrupte/financiële aspect aan de orde komt, maar daarnaast zou een meer technisch verhaal, met de ervaringen van de laatste jaren, ook interessant zijn.
Terecht dat je de kwaliteit van het binnenklimaat aan de orde stelt.
Het RIVM en de Gezondheidsraad zouden er goed aan doen een onderzoek te starten.
Het verband tussen de staat van het binnenklimaat en gezondheidsklachten lijkt mij duidelijk.
Ja als je balans ventilatie hebt zal je het filter 1 of 2 keer moeten vervangen
Maar ook een CV ketel heeft onderhoud nodig en ook de auto moet regelmatig naar de garage
Dus ja inlezen en eventueel jaarlijks iemand langs laten komen voor onderhoud
Je ziet het niet maar dat betekend niet dat je niets hoeft te doen
Van der Heijden is wel lekker consequent:
“Je ziet het niet maar dat betekend niet dat je niets hoeft te doen”
“betekend’ is fout, moet “betekent” zijn. Kom dit echter in vaak tegen in wat hij schrijft. Het gaat natuurlijk om de inhoud, maar daar komt hij ook nooit verder dan bij steekhoudende betogen te roepen ‘geen onderbouwing’.
Energie besparen is een rekenkundige exercitie geworden waarbij, door zonnepanelen opgewekte elektrische energie in de zomer, als de zon schijnt, wordt geleverd aan een publiek netwerk en des winters weer wordt opgehaald via het zelfde netwerk. Als de waarde van die twee rekenkundig positief uitvalt, is er sprake van ‘energiebsparing’ volgens de moderne inzichten. Wanneer het saldo zelfs 0 ( nul ) is, wordt gesproken van een ‘Nul op de Meter’ woning . Dat bleek in de praktijk vaak moeilijk realiseerbaar. Vandaar dat nu, sinds enkele weken de BENG Standaard een feit is . Beng staat voor Bijna Energie Neutraal gebouw. Bijna ! Omdat een warmtepomp alleen vaak toch moeizaam kon voorzien in de warmtevraag, is het hybride concept bedacht : een warmtepomp met een gasketel. Komen ze nog niet van dat gas af !
Overigens is een eerste voorwaarde voor een NOM of BENG woning een heel erg dikke jas om te komen tot de vereiste 15 kWu/m2 / jaar voor ruimteverwarming.
Dat woningen meer waard zouden zijn is een verkooppraatje. Oude huizen met karakter en op een goede plek, waar de wind bij wijze van spreken doorheen giert zijn vaak gewilder. ( Vooral bij hoog opgeleide groenlinksers ) Vroeger werden woningen ontworpen door architecten , tegenwoordig door techneuten en die snappen niets van de wensen die mensen hebben met betrekking tot een ‘ huis’ . Een huis is geen auto of stero installatie met glimmende knopjes en lampjes en bovendien zitten in een huis ramen die open kunnen. Dat heeft een functie . Dat ‘ open ‘ kunnen.
Allemaal bedacht door Groen Links dat zelf huist in een ongeisoleerd hoofdkantoor .
Lijkt zinvol om het volgende te lezen:
U-waarde
“De U-waarde (vroeger de K-waarde) drukt de hoeveelheid warmte uit die per seconde, per m² en per graad temperatuurverschil tussen de ene en de andere zijde van een wand(constructie) doorgelaten wordt. De U-waarde wordt ook warmtedoorgangscoëfficiënt genoemd.”
..
”
https://nl.wikipedia.org/wiki/U-waarde
Het droevige doet zich voor dat het besparen op het energieverbruik steeds minder aantrekkelijk is door de vastekostenverhogende effecten van “hernieuwbaar”.
M.a.w. de “terugverdientijd” van energiebesparende maatregelen wordt steeds langer..
Kris De Decker heeft (wat mij betreft) twee voortreffelijke stukken geschreven over deze materie (energielabel en energie efficiëntie) op zijn website Lowtech Magazine en op de website van het Post Carbon Institute, Resilience.
Moet eigenlijk iedereen lezen die zich kapot wil lachen over “energiebesparing”. Het is allemaal nog veel erger dan wij denken.
http://www.lowtechmagazine.be/
http://www.resilience.org/stories/2018-01-10/bedazzled-by-energy-efficiency/
http://www.lowtechmagazine.be/2018/01/energielabel-verplicht-huiseigenaars-tot-onrendabele-onduurzame-investeringen.html
Voor wie de link met literatuurverwijzingen niet kan openen, hierbij nog een poging.
De andere link verwijst naar het één europlan speciaal voor mijn ‘eigen’ Franse lezers.
https://aide-isolation-combles-perdus.com/
Zoals @Bert en @Michiel al aangeven, de overheid doet op dit moment allerlei rekenkundige exercities in het ongerijmde, allemaal bedoeld als onderdeel van de ‘militaire’ operatie duurzaamheid moet! Gisteravond weer een nieuwe ‘oukaze’ geen nieuwe huizen meer aangesloten op het gas. De bouwers willen uitstel tot tenminste 2021, omdat niet precies kunnen overzien wat de ‘bouw’ en ‘kosten’ consequenties zijn voor corporaties en prive eigenaren! Kan allemaal niks meer schelen daar op die ministeries, lijkt de operatie Barbarossa wel. Hoe het daarmee afgelopen weet iedereen, liep vast in de kou.
Inderdaad natte vingerwerk, en ondoordacht “klimaat”beleid.
Mijn huidige woning (1972) heeft zgn. D energielabel. Het is 80% met dubbelglas en een gas-CV-installatie (geen HR). Wij stoken tot 20grC in de winter in de centrale ruimte, thermostaat op zomer/winter week-tijdklok, en gaat af tot 15grC wanneer we weg zijn. Op de bovenetage wordt niet gestookt, en altijd raam in de slaapkamer ’s nachts op kiertje. Extra trui aan in de winter. Van mijn ouders geleerd! Isoleren verder is grote onzin! Makelaars staan in de rij om het pand te mogen verkopen, D- energielabel is volstrekt onbelangrijke factor in de koop/verkoop, zo stellen zij!
Ik kom bij vrienden wonend in een flat (uit jaren ’70) die zelf de verwarming niet hoeven aan te zetten, omdat rondom hun flat exorbitant wordt gestookt. Toch betalen ze de hoofdprijs, omdat hun verwarmingsmeter (verdamper) hun “grote” gebruik meet!
De grootste energie verkwisters zijn de stadsverwarming (op aardgas) en de ca. 50.000 flatgebouwen uit de jaren 70 ~ 90 met inclusieve verwarmingskosten (op aardgas) in de maandelijkse servicebedragen. Wordt nog een heel duur klusje die alle op wisselvallige “duurzame” energie aan te sluiten. Woordvoerder van ECN schatte nog onlangs op de stelling op NPO-Radio1: “Dat gaat nog wel 20 jaar duren om geheel van het aardgas af te komen”. Waarschijnlijk is importeren van LNG een (tussen-)oplossing de komende 40 jaar, voordat op kernenergie is overgeschakeld. LNG moet dan wel fabrieksmatig naar het laag energetische (Groningse) aardgastype worden omgevormd, wat extra gaat kosten>
Schimmel en allergieën zijn gevolg van te veel isolatie en te weinig luchten / ventilatie in een woning. De GGD / RIVM schreef daar een studie over: http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/609300022.pdf
Isolatie “noodzaak” is een onnodig en klimaat inefficiënt politiek “kontje” gegeven aan het CAGW-kwijlende kongsi van GreenPeace/VNO-NCW.
Drie mogelijkheden
1. Energie is nog steeds veel te goedkoop
2. Toekomstige bewoners denken slecht na over de energie rekening bij het aankopen van een huis
3. Ze gaan toch alles opknappen en dan is de extra isolatie ook geen probleem meer
Een vriend van mij heeft ook de slecht geïsoleerde woning van een groenerekenkamer supporter gekocht en helemaal intern verbouwd en ook geïsoleerd, nu een paleisje, geen idee wat de stookkosten waren van de vorige bewoner
Wat een verrassing,van der heijden heeft een vriend!
Die heeft nu al een stoel in de hemel verdient.
Rendement pas over 20 jaar waarschijnlijk van je (enige?) vriend, alleen als hij de tijd van wonen heeft in dat pand.
Ik zou minimaal ca. 40.000 euro in mijn woning moeten investeren (out of pocket) om A label te kunnen krijgen.
Mijn woning zou dan volgens de makelaar volgend jaar 10.000 € meer waard zijn. Dat is een verlies rendement van 30.000 €.
En het klimaat en de woningmarkt trekt zich geen zier aan van energielabel A, B, C, D, E etc.
Ik heb nog eens actueel nagerekend op https://www.verbeteruwhuis.nl/ hoeveel rendement ik heb op mijn Label D woning om tot Label A te “verbeteren”.
Investering beloopt op tot 34733€ en de besparing per jaar is slechts 393 €. Met na 25 jaar is er dus pas rendement. Bij verkoop volgend jaar slechts ca. 10.000 € waarde vermeerdering.
Alleen dus geschikt voor klimaatgekkies.
Typo correctie !! : 393 € moet zijn 1393 €
Voor mij is woningisolatie vooral een kwestie van comfort en is de energiebesparing meegenomen. Ventilatie is belangrijk voor de luchtkwaliteit en vochtregulatie binnen, dus ik heb er bewust voor gekozen niet alle kieren in huis dicht te maken. Ben een aantal jaar geleden van een rijtjeshuis naar een twee keer zo grote vrijstaande woning gegaan en onze energierekening is met maar met de helft omhoog gegaan (totdat de extra energiebelastingen belastingen kwamen).
Dat kijkt me een prima insteek. Geforceerde ventilatie leidt vaak tot problemen. En energiebesparing kun je op verschillende manier berekenen, energetisch of financieel/economisch. Zie voor energetisch rendement van spouwmuurisolatie en van zonnepanelen mijn opmerking op 22 januari 2018 om 15:23.
@ Gerard, jij verwarmt je huis met hout, dat is een heel ander sommetje dan wanneer je een CV-ketel op gas of, in FR gebruikelijker, elektrische radiatoren gebruikt. Zodra je overspringt van Joules op Euro’s gaat de prijs van Joules een rol spelen.
Dat de overheid aandringt op zo goed mogelijke isolatie is prima, maar overdrijf niet. ‘Energie-neutraal’ voorschrijven is onzin, het getuigt van weinig inzicht. Waar draait die warmtepomp ook al weer op? Ik bedoel maar.
Als ik jou was, zou ik op de ingeslagen weg voortgaan.
@Noud, helemaal meet je eens. Wat ik aan ‘bijstook’ kosten aan elektra kwijt ben is 50 euro per maand hooguit. En hout kost me ongeveer 500 euro per jaar. Ik heb mijn huis ook zelf verbouwd en geïsoleerd.
Daar hoef ik echt geen ‘loeiende’ lucht warmtepomp voor duizenden euro’s voor te installeren.
En natuurlijk kan isolatie je wooncomfort verbeteren, maar ja je moet het wel allemaal kunnen betalen.
@Van der Heijden waar haal jij nou toch die ‘belangrijke’ gedachte vandaan dat ‘energie misschien nog niet duur genoeg is’.
Voor wat? en wie dan wel? Ik ken verder je antecedenten niet, maar ik zou zeggen kijk eens wat er gebeurd is in Griekenland na dat ‘eurodebacle’, kijk eens waar de grootste problemen ontstonden … Juist ja bij de energiekosten.
Jij hebt wellicht een riant inkomen en kan je wellicht een gesubsidieerde Hybride of Tesla veroorloven, maar dat geldt niet voor iedereen.
Dat warmtepompen in hun kinderschoenen staan blijkt o.a. uit dit artikel in deVK. https://s.vk.nl/ee958-a4493541/ Ook installateurs geven dat toe. De praktische problemen van toepassing in bestaande woningen leidt vaak tot teleurstelling. Mijn conclusie: alleen toepassen in nieuwe, daarop ontworpen, woningen, met vloer- en wandverwarming en dan nog……
Energetisch heb ik er niet aan gerekend, maar ik gok op en negatief energetisch rendement.
Als woningbezitter ben ik zo’n 15 jaar geleden begonnen met het nemen van comfortverhogende maatregelen, energiebesparing deed er voor ons niet toe en ook de veronderstelde klimaat- en milieuwinsten kunnen ons gestolen worden. De woning die we destijds betrokken bleek weinig comfortabel: tocht overal in huis, koudestraling van ramen, ijskoude vloer in de woonkamer terwijl we wel 2800 m³ gas er doorheen jaagden in een jaar (2 personen).
Inmiddels is de BG-vloer geïsoleerd, zijn de ruiten vervangen door 1.0-glas, is het dak geïsoleerd met 20cm steenwol, zijn alle kieren en naden afgedicht, tochtstrips vervangen, HR-ketel geplaatst, alle radiatoren vervangen door vloer-/wandverwarming en nog wat klein spul als een DHZ-zonneboiler en hotfill voor wasmachine en vaatwasser.
Wat we bereikt hebben met die maatregelen, waarvoor we geen geld geleend hebben en minimaal aan spaargeld hebben ingezet is dat we van 2.800m³ naar 800m³ gas zijn teruggegaan, en van 6.100 kWh stroom naar 3.000 kWh per jaar.
Komende jaren worden NL-burgers helemaal uitgekleed via de energierekening, zogenaamd om het klimaat te redden maar ons zal dat niet gebeuren. Wel spijtig voor al die mensen die niet de kennis en (beperkte) middelen hebben om de onvrijwillige bijdrage aan het klimaatbeleid te vermijden.
@Van der Heijden, even een wat principiëler discussie
Ik blijf even hangen in je statement
1. Energie is nog steeds veel te goedkoop.
Zou je kunnen toelichten wat je met ‘nog steeds’ en ‘veel te goedkoop’ bedoeld?
Denk jij soms dat als de prijs van een barrel olie maar 120+ euro gaat kosten dat de ’transitiemaatschappij’ als van zelf dichterbij gaat komen. Ik heb het gevoel dat dat een heersende gedachte is in het laat ik zeggen ‘groen linkse’ gedachtegoed. Zoiets van ban de ‘fossiele duivel’ uit en’de rest’ komt van zelf goed. Kwestie van ‘willen’ zoals ik regelmatig lees in de dossiers van ‘Urgenda’.
Denk jij dat soms ook?
Gerard d’Olivat,
In jouw land was er ooit een Régis Debray. Schrijver en filosoof, maar ook regeringsadviseur ten tijde van Mitterrand.
Debray had al snel iets door – over budgettering van de taken van de rijksoverheid en het opstellen van een begroting. Hij ontdekte:
– het budget Defensie kan nooit hoog genoeg zijn
– het budget Verkeer kan nooit hoog genoeg zijn
– het budget Gezondheid is altijd veel te hoog, ook als het te laag is
– het budget Onderwijs is altijd veel te hoog, ook als het te laag is
Dat heeft niet zoveel met links en rechts te maken, dat heeft te maken met de politiek die uit het establishment tevoorschijn komt.
Ik verwonder me er niet over dat dat in de kop, in het denken van de “eenvoudige” burger is gaan zitten. Of dat bij linkse mensen anders is gegaan dan bij rechtse … ik betwijfel dat.
De Kalverstraat in Amsterdam is een hele drukke straat. Toch hoef je geen geld te betalen om daar te mogen lopen. Andere straten in Amsterdam zijn ook behoorlijk druk. Met auto’s. Om die te parkeren moet je flink wat neertellen.
Het in stand houden daarvan, en regelmatig ophogen, wordt gedaan door linkse en rechtse bestuurders.
Er zijn er die zeggen: het parkeren is nog veel te goedkoop. Dat heeft dus niks meer te maken met een opvatting over een objectieve prijs/prestatie-verhouding.
Kortom, wat we zouden moeten doen is tegen de klippen op stoken door niet te isoleren. Is niet alleen goed voor betere ventilatie (zegen voor COPD-patiënten), maar ook om de opwarming van de aarde een flinke oppepper te geven. Dan daalt de gasbehoefte sterk en vergroent onze planeet op koop toe nóg meer. Nooit meer hongersnoden.
Ja met een warmtepomp en vloerverwarming kun je het niet meer warm stoken tijdens een strenge winter. Maar die komen niet meer,
maar ja de extremen nemen ook toe,
oh wacht, dan toch maar een extra houtkachel kopen…
We hebben een tijdje geleden een energierapport laten op maken door een “gerenommerd” energiebureau voor ons appartement complex.
Op een gemiddeld verbruik per appartement van 800 m3 zouden we door een aantal isolatiemaatregelen te nemen 900 m3 kunnen besparen.
Dus hier ook gas tergleveren net als zonnestroom?
Lees eens http://www.pioneering.nl/SiteFiles/1/files/Werkelijk%20vs_%20Theoretisch%20energieverbruik%20-%20Michiel%20Bosch.pdf
Uit dit onderzoek, waarin het
energieverbruik van 558 woningen is geanalyseerd,
is gebleken dat woningen met energielabel A gemiddeld
38% meer gas verbruiken dan vooraf berekend,
terwijl woningen met energielabel F 20% minder gas
verbruiken.
Of : http://www.rekenkamer.amsterdam.nl/wp-content/uploads/2014/11/OTB-TU-Delft-Relatie-tussen-energielabel-en-werkelijk-energiegebruik.pdf
Een belangrijke bevinding bij het gasverbruik is dat voor de labels D tot en met G het werkelijke verbruik aanzienlijk lager ligt dan het theoretische verbruik. Bij label G is het theoretische verbruik ongeveer 2,5 keer hoger dan het werkelijke verbruik. Ook is te zien dat het werkelijke gasverbruik in labels D, E, F en G onderling vrijwel identiek is. Bij hoge labelklassen (A-B) is de situatie andersom: het werkelijke energiegebruik is daar hoger dan het theoretische energiegebruik.
Waarde Energielabel zeer suggestief en weinig relatie tot de praktijk…
Om het energielabel sexy te maken en de bezuinigingsprofielen op te blazen, zijn energielabelaars er vanuit gegaan dat eigenaars van slecht geisoleerde huizen alle kamers warm stoken op 22 graden (!) Is ook de portee van het verhaal van Kris De Decker.
Ze zijn zo wereldvreemd, dat ze zich niet voor kunnen stellen dat arme mensen (want daar hebben we het over) meestal maar een ruimte in huis verwarmen op 18 graden en wel eens extra trui aan doen of onder een dekentje op de bank zitten.
Bedankt Renso; vooral dat rapport van de Rekenkamer Amsterdam geeft een goed inzicht. Uit jouw samenvatting blijkt dat het de opstellers van de labelnormen te doen was om het creëren van een markt. Dat ze daarbij de werkelijkheid geweld aan doen is begrijpelijk.
Maar nu duidelijk is dat ze dat in déze mate hebben gedaan, is het tijd dat de overheid zijn rol als marktmeester serieus neemt. Ben benieuwd wanneer de gecorrigeerde labels komen.
Overigens blijkt uit fig. 10 in dat rapport dat het verbruik van gas is overschat, afhankelijk van het label; maar dat het elektriciteitsverbruik over de hele linie zwaar is onderschat. Van een factor 2 oplopend tot 2.5. Ik mag het natuurlijk niet zeggen, maar ik denk dat de normenstellers belang meenden te hebben bij minder gas in de toekomst en meer elektriciteit.
Nog een eigen ervaring: vloerverwarming draagt in hoge mate bij aan de behaaglijkheid in huis. Door de vlakkere verticale temperatuurgradiënt. Bij ons kon de thermostaat 2 graden lager, zonder klachten.
Al met al een prima artikel dat laat zien in welk sprookjesbos onze koene redders van de planeet leven. Wat ook hier weer blijkt is de werkelijke bedoeling: geld verdienen. Een typerend voorbeeld van het Eco Industrieel Complex.
Zoals Scheffer terecht schrijft: “Schimmel en allergieën zijn gevolg van te veel isolatie en te weinig luchten / ventilatie in een woning.”
Vochtige lucht verwarmen kost bovendien meer dan lucht waarvan de hygrometer tussen de 40 en 70 aangeeft. Toen ik in mijn losstaand huisje met c.v. de klep van de (oude) schoorsteen dicht liet had ik ’s morgens vochtige (dubbbele) ruiten en water in de gootjes van de vensterbanken, bij een hygrostand van 80 of meer. Sinds ik de klep permament open heb staan blijven de ruiten en vensterbanken droog, bij een aangename temperatuur zonder tocht en een vochtigheidsstand van ca. 60. Heeft u een hygrometer?
Ja, en in de kamers met dubbelglas afsluitbare ventilatieroosters. Blijkt dat Milieucentraal hun Energielabel propganda vooral een geheel verwaarloosbaar effect heeft op door de “politiek vooral met de mond beleden klimaatbeheersing” en een grof geldverspillende hobby is van “klimaatgekkies”.
Als je nu eens zou stoppen met woorden als klimaatgekkies ……
Maar ja wel ouder maar niet wijzer
Heb je dan een andere toepasselijke spotnaam?
Ik beschouw dit artikel als “excuses zoeken om te kunnen klagen”.
Stel, je verwarmt de slaapkamer, badkamer, hall, niet omdat je huis niet goed geïsoleerd is en het te veel kost. Je gebruikt een dekentje om bij 19° voor de TV te zitten. Als je dan beter isoleert, dan heb je minder energie nodig om op exact dezelfde manier je huis te verwarmen. Als je je levensstijl niet aanpast, dan bespaar je dus op temijn. Maar wanneer blijkt dat je nu niet meer zoveel moet betalen om al die extra kamers extra te verwarmen, om 22° in de woonkamer te hebben, dan doe je dat misschien wel en bespaar je heel wat minder. Maar wat je dan wel negeert is dat je comfort beduidend verhoogt is. Dat negeer je dan maar, en dan ga je maar klagen dat die isolatie niet zoveel opbrengt! Dat is een drogreden om te klagen!
De rekenmodules kunnen geen rekening houden met hoe jij zal beslissen om je comfort aan te passen. Ze kunnen alleen werken met objectieve waarden. Jij mot zelf maar beslissen of je kiest voor de financiële besparing, of voor de verhoging van je comfort.
Het gaat niet aan, Henk, over hoeveel geld je kan/wil spenderen aan woningverbetering en/of woongenot, echter het gaat om de toegepaste politieke propagandistische drogredenen, voorlichting met bedrieglijke rendementsvoorspiegelingen door Milieucentraal en het door de politiek en industrie valse inspelen op het gemoed van het moeten van het “klimaat redden”.
Ik heb niet alle reacties gelezen; plaatste ooit een studie over de in Duitland populaire isolatie tegen de buitenwand waardoor de zon dus helemaal geen “vat” meer krijgt op je “hut”. Zier ergens bij Eike. Werkelijk krankzinnig.
Onze resp. overheden steken hun ENERGIE momenteel in het bestrijden van wat zij voor nepnieuws aanzien maar makenn zicch zelf schuldig aan het verspreiden van misleidende informatie om griezelige politieke agenda’s te ondersteunen.
Hier in Duitsland geloven ze er echt in.
https://tinyurl.com/y9pf42o8
Ik vertrek nu naar mijn ijskoude slaapkamer; tijdens het tandjes poetsen gaat de elektrieke deken aan. Raam open, deken weer uit. Oogjes dicht . …. zzzzzzzzzzzz.