Een bijdrage van Kees le Pair.
Aanleiding
Op 23 maart 2018 hielden de Provinciale Staten van Brabant een rondetafelgesprek met geïnteresseerden over energie i.v.m. klimaat. Ze nodigden mij uit. Ik kreeg drie minuten plus de gelegenheid voordien een “zienswijze” in te sturen. Omdat ik het mijn plicht acht onze bestuurders voor te lichten, al verwacht ik niet dat ze zullen luisteren, was ik ze ter wille. De Staten hadden nog wat geld over. Ze wilden dat steken in projecten die snel resultaat zouden geven. Ik vermoed dat ze er voor de a.s. Statenverkiezingen nog mee willen pronken. Hieronder staan mijn ‘drie minuten’ en mijn zienswijze.
Drie minuten Energie en Klimaat voor Brabant
Allereerst een compliment voor de Brabantse Staten, die niet slechts luisteren naar wat de ‘product champions’ van wind en zon en angsthazen op de vlucht voor kolen en gas met veel media geweld het volk verkondigen, maar die ook willen luisteren naar onafhankelijke technici. Het is niet voor het eerst dat Brabant de dingen net iets anders en beter aanpakt dan elders.
Klimaat en energie zijn gecompliceerd en moeilijk aan niet bèta’s uit te leggen. Ze zijn veel omvattend. Energie is niet alleen verwarming, TV en een lampje ’s avonds. Het is het cement van onze huizen, het beton, de baksteen, de wegen, het transport, de industrie, ons brood, de waterhuishouding, ons vlees, de aardappels en nog veel meer.
Over het klimaat wijd ik niet uit. Ik wijs er alleen op dat er geen wetenschappelijke verklaring is voor het klimaat op aarde. Net zo min als over de klimaatverandering. Die is zo oud is als de aarde zelf, ver voordat mensen CO2 produceerden.
Ik heb te voren schriftelijk een korte zienswijze ingestuurd gebaseerd op feiten, niet op modellen. Gezien de tijd die nu beschikbaar is, ga ik die niet nog korter herhalen. Ik wil wijzen op de narigheid van het gebrek aan kennis bij publiek en overheid. Men volgt wat actiegroepen en lui die aan molens, zonnepanelen en bio-energie verdienen, beweren. Veel technici en geleerden haken in op die trend, het is hun brood!
Wie in de Staten van Brabant heeft zelf kennis van klimaat en klimaat-verandering? Ik bedoel kennis van de natuurverschijnselen niet van de media-samenvatting van de ‘Executive Summary’ van een IPCC rapport?
Wie weet onder u hoeveel energie wij verwerken, hoeveel wij zelf verbruiken en welke rol elektriciteit daarin speelt? Wat de verliezen zijn en de energie terugverdien verhouding?
Toen ik lid was van de Algemene Energieraad, was ik de enige met onafhankelijke kennis van zaken. De overigen waren leveranciers, grote afnemers, groene activisten en ambtelijke helpers.
Harde resultaten van onafhankelijk systeem onderzoek worden genegeerd.
Minister Kamp gaf de voorkeur aan modelberekeningen boven metingen! Een gotspe in de wetenschap. Waarom? Het was politiek, geen techniek! En het kost ons 12 miljard weggegooid geld per jaar.
Professor De Lange, hier aanwezig, stuurde een uiterst belangrijke ‘zienswijze’ (drie stukken) “1”,”2″,”3″ in voor deze bijeenkomst. Hij is een onderzoeker, die zijn leven lang aan straling, spectra en energie overdracht heeft gewerkt. Hij heeft honderden publicaties over zijn experimentele resultaten geschreven en is wereldberoemd. Lees zijn bijdrage en volg zijn raad en de mijne! U en onze kinderen zullen u dankbaar zijn.
Zienswijze
Volksvertegenwoordigers in Den Bosch en Den Haag kunnen legitiem regels, voorschriften, zelfs wetten maken of afdwingen, waaraan de gemeenschap gehoorzaamt. Indien ze echter in strijd zijn met de wetten van de natuurkunde, zijn ze waardeloos en leiden tot rampen. Dat gold voor wetten tegen hekserij en vele andere. En het geldt voor de maatregelen die thans gelden voor klimaatbeheersing en energie transitie.
We weten dat windmolens elektriciteit leveren bij gunstige wind. En we weten dat de Nederlandse molens nauwelijks fossiele brandstof (kolen, gas, olie) sparen en bijgevolg ook de CO2 uitstoot niet verminderen; wat ook regering en volksvertegenwoordiging er over besluiten. En uiteraard wat ook zij die er aan verdienen, mogen beweren. Er is zekerheid, dat de besparing niet meer kan zijn dan een derde van wat overheid en molenaars beweren. Het onderzoek met dat resultaat omvatte nog een aantal verliesgevende factoren niet, omdat betrouwbare kwantitatieve gegevens ontbraken, zoals: energiekosten van de extra bekabeling, verminderde opbrengst door slijtage, netverzwaring e.a. Persoonlijk schat ik de besparing, indien met de ontbrekende gegevens rekening wordt gehouden nihil.
Dat geldt niet voor de meerkosten van de elektriciteitsvoorziening, die tot het jaar 2023 ongeveer 60 – 80 miljard zullen bedragen.
De zonnecellen op veel Nederlandse daken, dankzij gulle subsidies o.a. op de terug levering aan het net, leveren eveneens onbetwist elektriciteit bij voldoend opvallend licht. Van de tot voor kort geïnstalleerde zonnepanelen weten we echter ook dat ze gedurende hun gehele levensduur niet meer elektrische energie zullen leveren dan de energie die er eerst door Chinese kolenboeren en door olie- en gasleveranciers is ingestopt.
De nieuwere generatie doet het beter, die zal anderhalf à twee keer zoveel energie leveren als er in is geïnvesteerd en de zonnecellen die nu nog in de laboratoriumfase zijn, zullen misschien drie tot vier keer die energie opbrengen, tenminste als de zon schijnt. Dat is dan tevens de natuurkundige limiet en indien gebruikers er op staan ook ’s avonds of bij bewolking stroom te gebruiken, gaat die opbrengst weer drastisch omlaag.
Helaas, daarmee is de kous niet af. Om onze huidige welvaart te behouden moet de EROIE – Energy Return on Invested Energy – van een energiebron tenminste 7 zijn. Indien de wereld de weg inslaat van zonne-energie betekent dat schrikwekkende armoede, honger en massasterfte.
Zie: Zonnepanelen [6].
Indien het lopend ‘Energieakkoord’ in 2023 voltooid is leveren Nederlandse molens 3% van de in Nederland verbruikte energie, althans volgens regering en molenaars. Daarmee besparen we < 1% op onze fossiele brandstof, zie boven. Hoe het met de zonnecellen gaat weten we niet omdat de groei decentraal verloopt. Voor het klimaat maakt het allemaal niets uit, omdat de CO2 uitstoot nauwelijks vermindert en de invloed van CO2 op het klimaat veel kleiner is dan men aanneemt, zo er al enige invloed is.
Zie: Klimaatwetenschap [7]
De kosten van de maatregelen zijn gigantisch. De SDE-subsidies bedragen 12 miljard euro per jaar. Dat betekent per huishouden jaarlijks € 1500 belasting extra boven wat energie anders zou kosten tot het volgende ‘ijkpunt’. (De industrie betaalt vrijwel niet mee.)
De normale belasting financiert alle openbare voorzieningen, deze belasting levert de burger niets op, maar is alleen een overdracht van arm naar rijk die ongekend is in de moderne geschiedenis.
De bestaande ‘duurzame energie’ techniek is hopeloos ontoereikend om de wereld van de nodige energie te voorzien. Ondanks een verdubbeling van het energieverbruik is de fractie fossiele energie constant gebleven, d.w.z. mee verdubbeld. En vergis u niet, de 20% duurzaam in het bovenstaande plaatje is grotendeels omgehakte bomen, die 50 jaar nodig hebben om te groeien.
Energie is niet slechts TV en verlichting. Het is transport, industrie, brood, tomaten, paprika, verwarming, baksteen, beton, asfalt, staal, plastic en veel meer. Zonder fossiele energie sterft de halve wereldbevolking de hongerdood. Het is dus zaak om aan vervanging te werken. Molenbouw en zonpanelen op daken helpen niet. Indien Brabant iets nuttigs wil doen op energiegebied moet de provincie R&D steunen. Energie conversie, energie opslag, nieuwe veilige kernreactoren, thorium technologie. De Eindhovense Universiteit heeft een uitstekend energie-instituut, DIFFER. Dat zou vele malen groter moeten zijn. De steun die dergelijk werk verdient is niet een projectje van een paar jaar. Langdurige financiering is vereist. Dat is niet erg want we hebben nog ruim 200 jaar voldoende fossiele brandstof.
Indien de Staten resultaat willen van projecten op korte termijn, dan raad ik ze geen cent uit te geven aan de thans geadverteerde molen- en zonneplannen. Ook elektrische auto’s sparen geen energie. Hun enige verdienste is iets minder schadelijke uitstoot in stedelijke agglomeraties. Misschien om in gedachten te houden voor de tijd dat Den Bosch de omvang krijgt van Sao Paulo, Delhi of Beijing. Alleen besparingsmaatregelen, mits die niet zelf veel energie vergen, zijn dan de beste optie. Al het andere is luchtfietserij, of zo u wilt tenten maken om het woningentekort te verhelpen.
Aldus Kees le Pair.
Klasse van de provincie Brabant dat zij het aandurft ook andere geluiden toe te laten en wat mij betreft een korte en bondige samenvatting van de realiteit door Kees le Pair. Als ik dan vandaag weer zo’n lobby verhaal lees over het de facto verbieden van CV ketels door de eisen zo aan te passen dat ketels niet langer aan de eisen kunnen voldoen, gesteund door de installatie branche (!), energie bedrijven en een handvol milieu clubs en daarmee de burger op te zadelen met vele duizenden euro’s kostende investeringen dan valt er nog wel wat te winnen. Natuurlijk kunnen veel mensen dat niet opbrengen, maar dan is de oplossing gewoon een nieuwe subsidie of revolutionaire lening verzinnen. Alsof dat diezelfde burger ook niet handen vol geld kost, want geld groeit niet aan een boom en moet door iemand opgebracht worden. Niet het bedrijfsleven (zie het betoog) maar de hardwerkende burger gaat het gelag betalen als deze lobby werkelijkheid zou worden. Wanner stopt deze gekte?
De “gekte” gaat stoppen als
1 de “sceptici” eindelijk eens de eigenschappen van CO2 veranderen
2 met een duidelijke alternatieve oplossing komen hoe dan wel
En ja dan kan je natuurlijk heel hard kernernergie! roepen, maar dat is nog duurder dan wind en zon dus dan moet je ook nog even zeggen hoe je die kosten gaat afwentelen
En de heilige thorium MSR bestaat nog niet dus is geen actuele oplossing
Do Not Feed The Trolls !
Vandaag hele dag over energietransitie op radio 1.
Ik zou zeggen: geniet ervan!
(Grapje)
Petje af, deze valide tekst, en dat dan nog binnen “Drie minuten Energie en Klimaat voor Brabant”.
‘Ben benieuwd of de echte wetenschap indaalde in de “duurzaam” gebrainwashte grijze massa’s.
Uitstekend verhaal.
[Zonder fossiele energie sterft de halve wereldbevolking de hongerdood] Dat lijkt mij nog optimistisch.
Geachte heer van der Heijden,
100 jaar geleden bestond u ook nog niet.
Binnen 100 jaar bestaat een solide veilige vorm van kernerergie wel.
Het is de enige oplossing om iedereen welvaart en gezondheid te geven.
Voor iedereen: de manier waarop in de wereld te leven en te gedragen, is door u op het hoogst haalbare goede te oriënteren,
omdat een mens niets beters te doen heeft en hier niets dan goeds van komt. Wijze woorden van Jordan Peterson.
Het gehele paradigma zou om moeten, maar vrije energie vanuit de ether is een mogelijjkheid, dat weet men mogelijk zelf ook maar dan valt het oude verdienmodel weg als het ware. De onderdrukking van alternatieve energie komt ook niet voor niks van diegenen af die dat verdienmodel aaangaande fossiele brandstoffen ‘angstvallig’ lees: in egotistische corruptie vast blijven houden… Corruptie frustreerd ware vooruitgang van de mensheid op verlerlei gebied….
Goed, maar wel onthutsend stuk. Wat zijn de feiten, we zetten onze hele maatschappij op de kop om zgn in 2100 een tienduizendste graad te besparen. Dat kost wel 100 miljard euro, waarmee we alle bestaande (andere) problemen in onze maatschappij moeiteloos kunnen oplossen. We hebben nog nooit zo’n idiote regering gehad.
Nederland, en nog een paar Europese landen, staan alleen in deze opgave. Amerika, Rusland, China, India enz doen praktisch niet mee. Om over Afrika en Zuid Amerika maar te zwijgen. We moeten kennelijk weer gids land zijn.
Dus laten we ook op deze site voorlichting blijven geven. Vooral over de harde feiten van het fundament van de hele onderneming. Als het fundament aangetast wordt stort hopelijk het hele bouwwerk in.
Er is geen klimaatprobleem, wel een geringe opwarming van circa een halve graad per eeuw. Die opwarming kan aan vele factoren worden toegeschreven oa misschien aan CO2. Waarschijnlijker is om waterdamp als broeikasgas kandidaat te nemen. Komt veel meer voor dan CO2 en absorbeert over veel meer golflengten dan CO2.
Maar ook een opwarming door natuurlijke oorzaken is mogelijk. Bijv het warmt op sinds de kleine ijstijd. Die opwarming gaat gepaard met circa 60 jarige cycli, op en neer dus rond een langzaam groeiend temperatuur verloop. Een soortgelijke opwarming was er ook circa 1000, 2000 en 3000 jaar geleden.
Erik vergeet AGW want dat is helemaal niet meer aan de orde.
Frans
Als AGW onzin blijkt staat de regering nog meer in zijn hemd. Laten we toch maar het fundament ondermijnen.
@Erik
“ Als AGW onzin blijkt staat de regering nog meer in zijn hemd. ”
Nee want dan hebben ze allang een ander argument van gas raakt op en Groningen staat op instorten, kolen zijn smerig en slecht voor gezondheid, olie maatschappijen willen geen grote investeringen meer doen kernenergie is eng enz enz. Misschien zijn sommige argumenten steekhoudend maar met de huidige paniekreacties en de snelheid waarmee maatregelen worden doorgevoerd mag ik hopen dat de opwarming van de aarde nog even doorgaat zodat we straks zonder gas de winter misschien nog kunnen doorkomen.
Chaos.
Ja een goed stuk als een goed boek over een niet bestaand drama. Maar helaas is het geen fictie maar de idiote waarheid dat we bezig zijn een nieuwe armoede te creëren.
Armoede door (er zijn er die het ontkennen) de in gang gezette energietransitie die met de gekozen middelen niet zal werken en de economie en de levensstandaard van vele burgers zal aantasten. O nee niet in een verre toekomst maar deze ontwikkeling is al in gang gezet en hoe verder deze komt des te moeilijker zal deze nog kunnen worden gestopt.
We zijn overgeleverd aan debielen.
[idiote waarheid]
https://nos.nl/artikel/2224736-mijn-cv-ketel-vervangen-door-een-warmtepomp-daar-heb-ik-geen-geld-voor.html
Gesubsidieerd Milieucentraal is afdalend van wetenschapsfraude naar wensdenken, via klimaatrelegie, tot belangverstrengeling met eco-speculanten. Met de laatste prognoses van hen ben ik ca. 40.000 Euros kwijt voor een transitie van D-bale naar A-label, want volgens Milieucentraal moet de CV ketel nu vervangen door een 9.000 Euros kostende warmtepomp die ook nog eens gemiddeld 5000kW per jaar gebruikt. De beleggers van de installatiebranche zagen de waarde van hun aandelen met vele procenten stijgen vandaag. Is de “duurzame” gekte doorgeslagen? Wanneer start de tegenbeweging? Overigens Duitse en Belgische CV-ketels blijven gewoon te importeren, dat dan wel weer!
Het verhaal van de warmtepompen bekijk ik heel kritisch. Als ik zie wat Milieucentraal berekend hoef je het voor de financien niet te doen. De warmtepomp kan rendabel zijn als je het bijv. combineert met een vloerverwarming. Maar ga diezelfde warmtepomp dan niet gebruiken om warm water te leveren voor een paar douchebeurten. Dan moet ie te hard werken, gaat pendelen, wat ten koste gaat van zijn rendement en levensduur.
Voor een kleiner appartement waar je met 1 of 2 personen woont kun je af met een gloedniewuwe HR-ketel van rond de 900 euro. Daar ga je met een warmptepomp van 4000 euro nauwelijks energie besparen, dus die ga je ook nooit meer terugverdienen.
Waar ik erg benieuwd naar ben of de overheid het aandurft om die warmtepomp straks verplicht te stellen. Dat kunnen ze doen door de HR niet meer toe te laten op de markt. Die diskussies zijn wel gaande. Ik verwacht toch echt wel opstanden onder het volk als het eenmaal zover gaat komen.
Nee hoor er komt geen opstand. We zijn ook heel gedwee dure spaarlampen gaan kopen.
@ Hans Erren
Ik ben heel bang dat je wel eens gelijk kon hebben. Ik heb die uitzending gezien van Pakhuis de Zwijger met die filosofe die vindt dat democratie maar aan de kant gezet moet worden als er een hoger doel in het geding is. Ze zei het niet met zo veel woorden, maar dat betekent toch dat we over gaan schakelen op een oorlogsekonomie, zoals ook Urgenda dat bepleit. En ik was nog wel een pacifist!.
Met alle respect voor de bijdrage van de heer Le Pair; Maar ik ben heel erg benieuw naar de mening van de respondenten op dit blog, over de bevindingen van Sir Monckton of Brenchley.
https://wattsupwiththat.com/2018/03/19/global-warming-on-trial-and-the-elementary-error-of-physics-that-caused-the-global-warming-scare/
(Jan de vogeltjesman, mocht je willen reageren; ik ben helemaal niet benieuwd naar jouw psychophatisch roep om masochisme. Laat je “bijdrage” vooral achterwege, bij voorbaat dank.)
I ben dat stuk van Christopher Monckton aan het lezen en het herlezen. Ziet er uit alsof ie een heel sterk punt gaat scoren. Maar ik begrijp nog niet alles van zijn redenering. Ik zit vooral nog te worstelen met de feedbacks die het gevolg zijn van de begintemperatuur. Volgens zijn model leidt dat al direkt tot een veel hoger temperatuur dan de -33oC die aangenomen wordt voor een atmosfeer zonder broeikasgassen. Maar ik ben er nog niet uit. Zal het nog eens moeten lezen en zijn redeneringen nog eens moeten narekenen.
Weer een prima, geestig, licht ironisch zelfs en met chirurgische precisie geschreven betoog.
Dank voor deze heldere en kachtige tekst. Graag zal ik ernaar verwijzen in voorkomende gevallen.
Nog een paar vragen: hoe komt het, dat een zo goed opgeleide bevolking blind aanloopt achter verhalen die niet waar kunnen zijn en spotten met de wetten van de natuurkunde ; waarom kunnen/willen mensen niet begrijpen dat de welvaart die ze kennen zo afhankelijk is/was van het feit dat er goedkope en overvloedige hoeveelheden energie in de vorm van fossiele brandstoffen beschikbaar waren en dat men daar dus zuinig op zou moeten zijn ? Maw : dat je niet de nog beschikbare bronnen versneld moet opmaken aan het bouwen van productiemiddelen met juist een zeer slechte productiefactor, bovendien geschakeld in dat super efficiënte systeem dat ingenieurs bouwden in de afgelopen decennia? Hoe komt het dat in landen waar de bevolking gemiddeld lager is opgeleid, men dat wél begrijpt ?
Aan Mr. K. le Pair.
Een vraag die maar zijdelings met Uw schrijven te maken heeft. Er bestaan plannen, ook door minister Wiebes vandaag geuit om stikstof fabrieken te bouwen om aardgas met een hogere calorische verbrandingswaarde gelijkwaardig te maken aan het Groningse aardgas. Dit vraagt hoge investeringen en een bouwtijd van jaren.
Wat vindt U van het idee om afvoergassen van een centrale ( 20 % co2 en 80 % stikstof), dus ook inert gas, net als stikstof te mengen met het buitenlandse gas om het aan te passen aan de Nederlandse waarden. Ik snap wel dat de industrie die stikstof fabrieken graag wil bouwen, maar is dat wel nodig.?
R.Bijsterveld, ex centrale werktuigkundige.
Ook de overvloed aan mest in NL te gebruiken als verdunner van LNG tot Gronings type aardgas!?
@ j,e,reinders@planet .nl https://www.scientias.nl/rijden-we-dankzij-nederlandse-uitvinding-straks-allemaal-waterstofauto/
Afgelopen nacht.
https://www.nporadio1.nl/radio-focus/onderwerpen/449916-thorium-meer-dan-een-caravan-neerzetten
Behalve de paniekerigheid/apocalipticiteit op veel punten te verdragen.
Ik heb het gesprek nog eens nageluisterd. Erg verhelderend, de uitleg over kernfusie dat nog wel even op zich laat wachten en de heel realistische inschatting dat gesmolten-zout-Thoriumcentrales binnen handbereik liggen. Ook mooi om te horen dat een van de sprekers vroeger fel anti-kernenergie was, maar nu na nuchtere afwegingen helemaal om is voor de Thorium-centrale. Met dit gegeven zouden sceptici en alarmisten elkaar moeten kunnen vinden. Of je wel of niet gelooft in de rol van CO2, het biedt een prachtige oplossing voor toekomstig energiebeleid, waar allebei tevreden mee kunnen zijn. Niks geen gedoe meer over een paar paneeltjes, zonnewieken of het slopen en opbouwen van woningen.
Wie kan daar nou tegen zijn?
Beste Marcos mocht jij naar mij refereren dan spijt het mij dat ik die indruk gewekt kan hebben. Je hebt wel erg vlug je oordeel klaar.
Maar ik begrijp het wel gezien de semantiek en de daarin gemaakte fouten, mijn excuus voor de gemaakte taalfouten….
Als men goed kijkt naar de ontstaansgeschiedenis van de klimaathype (al gore) dan is daar duidelijk een handtekening te bespeuren van de kakistocracy
en het is ze niet echt om het geld te doen in deze maar om nog verdere macht te verkrijgen over de mensheid. Geld drukt men nl. zelf wel….
En aangezien absolute macht absoluut corrumpeerd denk ik toch wel een valide punt gemaakt te hebben
Zie : “the invisible hand? ” http://www.dereactor.org/home/detail/renteniers_en_sociaal_conflict/
van Bas van Bavel.
De superrijken gebruiken hun geld om macht te verkrijgen. Lukt dat dan gaat dat ten koste van de algemene welvaart.
Wat ik totaal mis in deze bijdrage is de aandacht voor waterstof en de energiebron die we hieruit kunnen halen voor verwarming van de huishoudens. Daarnaast is de aanname dat hernieuwbare energie een factor 7 efficiënter moet zijn, voordat ‘het echt werkt’ , wel erg tendentieus. https://www.scientias.nl/rijden-we-dankzij-nederlandse-uitvinding-straks-allemaal-waterstofauto/
Een paar jaar geleden vertelde de directeur van Toyota (Europa) op de beurs ECOmobiel, dat rijden op waterstof €65 kost per 100km. Nu kan dat sindsdien natuurlijk iets verbeterd zijn. Maar die energie moet je wel eerst in stoppen i.t.t. olie.
“..een factor 7 efficiënter ..”
Nee, die factor 7 slaat op de EROI.
Gerrit om waterstof te maken is 2 maal de hoeveelheid energie nodig dan deze kan weer kan leveren. Een ERoEI van 0,5 dus. Dat is lager dan 7 dus niet doen. Het is zoiets als het paard omgedraaid achter de wagen zetten.
Misschien iets om je wat meer te gaan verdiepen in dit onderwerp?
Mvg Frans
[2 maal de hoeveelheid energie nodig] waar komt deze factor vandaan? En gaat dat ook op voor waterstof gemaakt met wind- of zonne energie?
NB: elektrolyse van water heeft een rendement van 70%.
Idd elektrolyse heeft rendement van 70 %. Omzetting van waterstof naar bijv electriciteit gebeurt ook weer met verlies zodat uiteindelijk een ERoEI rond de 0,5 ligt. Wordt waterstof in brandstofcel gebruikt voor aandrijving elektrische auto dan ligt overall rendement op ongeveer 40%. ( er gaat ook verlies zitten in op druk brengen waterstof)
Ter vergelijking is het overall net to engine rendement bij opladen en omzetting in lithiumaccu ongeveer het dubbele nl rond 80 %.
Rendement elektrolyse van 70% heeft niets te maken met waar electriciteit vandaan komt. Wel is voor productie van waterstof een redelijk constant stroomaanbod nodig zodat wind en zonne-energie misschien niet de meest geschikte bron voor electriciteit is.
Ik ben ook wel benieuwd wat de reactie was van de gedeputeerden, is daar iets over te zeggen?