Op dit blog is reeds vele malen aandacht geschonken aan de rol van de NOS als aanjager van de klimaathype. Zie bijvoorbeeld hier en hier.
In deze bijdrage van Hugo Matthijssen gaat deze onder andere in op wat de NOS ons ten aanzien van Antarctica wil doen geloven.
Hugo Matthijssen:
De laatste tijd verschijnen regelmatig zeer alarmistische berichten over Antarctica, o.a. over de smelt van het zee-ijs, en het afbreken van ijsplaten ter grootte van een gebied als Luxemburg – allemaal als gevolg van de opwarming. De vraag is of dat klopt.
Hier enkele artikelen van de NOS. Als eerste het artikel over de afname van het zee-ijs. Dat gaat zowel over de Noord- als de Zuidpool. We kijken nu alleen naar Antarctica.
Dit is de tekst:
De Zuidpool leek jarenlang een stabiele factor en was voor klimaatsceptici lange tijd een veelgebruikt argument tegen klimaatverandering. Toch gaat het daar nu ook hard. Het is er op dit moment zomer en het zee-ijs smelt er veel sneller dan in andere jaren.
Bron hier.
Ook wordt nu weer gewezen op het afbreken van een enorme ijsplaat.
Dit schrijft het KNMI daarover:
“De kust van Antarctica is een kraamkamer voor ijsbergen, maar deze is wel heel groot”, zegt NOS-weerman en poolonderzoeker Peter Kuipers Munneke over de afgebroken ijsplaat Larsen C. De ijsberg van 190 meter dik en 5800 vierkante kilometer (even groot als Drenthe en Overijssel bij elkaar) drijft nu voor de kust van Antarctica.
Dat afbreken van ijsbergen is op zich een natuurlijk proces, maar het gaat niet vaak om zulke grote bergen. “De eerste breukjes zijn waarschijnlijk al tientallen jaren oud”, zegt Munneke. “Maar op een zeker moment zijn er zoveel scheuren dat de boel breekt, denk aan het uitrekken van een elastiek. Na een tijdje zijn de scheuren in de zijkanten zo groot dat de boel knapt.”
Wat de rol van klimaatverandering bij dit proces precies is, is volgens Kuipers Munneke nog onduidelijk.
Zie deze link.
In die link wordt ook een filmpje met een algemene boodschap gebracht: De smelt komt door de opwarming van de aarde en door extreem weer. En om dat te stoppen moet de lucht afkoelen.
Ook komen er de laatste jaren nieuwe berichten over het afsmelten van het landijs. Dat landijs is kilometers dik en aan de randen zie je dan ook gletsjers naar zee stromen. Ook hier kun je verschillen in snelheid waarnemen.
Dit schrijft Nemo kennislink:
Gedurende de laatste twintig jaar verloor de Antarctische ijskap jaarlijks gemiddeld ongeveer 70 km3 meer ijs aan de oceaan dan er bij kwam door sneeuwval; de ijskap is dus uit balans. Vooral in West-Antarctica (het deel onder Zuid-Amerika) maakt warmer wordend zeewater de ijsplaten steeds dunner, lokaal zelfs met meerdere meters per jaar. Deze ijsplaten verliezen daardoor hun bufferwerking. Ze bieden steeds minder tegenwicht aan het ‘duwende’ ijs op het land, waardoor de ijskap steeds sneller de zee op stroomt.
Bron hier.
Samenvattend door de opwarming zou er sprake zijn van versnelde smelt van het zee-ijs, neemt de omvang van de ijskap al 20 jaar af en dat allemaal als gevolg van de opwarming. Met andere woorden: doordat de luchttemperatuur de afgelopen 120 jaar 1 graad Celsius warmer is geworden, smelt de ijsmassa van de polen.
Hoe zit het in de praktijk? Smelt het ijs zoals is aangegeven? En wat zijn daarvan de mogelijke oorzaken?
Allereerst het zee-ijs: daarin ziet men zeker rond Antarctica jaarlijks wat verschillen optreden. Het is dan ook van belang om eens naar de meerjarige trend te kijken.
Zie ook deze link:
Een echte afname is niet zichtbaar wel een geringe daling de afgelopen 2 jaar, die goed verklaarbaar is met de duur en de sterkte van de laatste El Niño.
Ook is er nog een variabele die door de klimaatwetenschappers in hun modellen vrijwel zeker niet is meegenomen. Dat is het vulkanisme. Recent is uit een onderzoek gebleken dat er veel vulkanische activiteit is waargenomen. Het gevolg daarvan is dat er van onderaf warmte wordt toegevoerd naarmate de vulkanische activiteit toeneemt. Daar wordt aan het eind van dit stukje op terug gekomen.
Gezien de bovenstaande grafiek kan nu niet de conclusie worden getrokken dat de alarmerende berichten over het zee-ijs herkenbaar zijn, tenzij men alleen naar de laatste 2 jaar kijkt.
Is er sprake van afname van het landijs op Antarctica?
“Antarctica is is een landmassa en bijna volledig bedekt met een ijskap van gemiddeld 2200 meter dik en tot op het dikste punt wel 4770 meter. Het continent is het koudste gebied op Aarde. De laagste temperatuur ooit gemeten in een weerstation was bij het Vostok-station op 1000 kilometer van de Zuidpool: −89,2 °C (officieus −91 °C), Volgens metingen van de NASA is op 10 augustus 2010 op een hoogvlakte bij het midden van Antarctica een temperatuur van −93,2 °C waargenomen”
Er bevindt zich een kilometersdikke ijslaag in een gebied met temperaturen tot –93 graden Celsius. Deze laag is zo dik dat de massaverschillen over korte termijn slecht meetbaar zijn. Wat wel kan, is met satellieten het afsmelten en aangroei meten. Afsmelten vindt langs de kusten plaats. Gletsjers stromen de zee in. Sneeuw vormt de aangroei.
Over de aangroei van Antarctica heeft NASA in 2013 een rapport uitgebracht. Een aantal punten daaruit:
A new NASA study says that an increase in Antarctic snow accumulation that began 10,000 years ago is currently adding enough ice to the continent to outweigh the increased losses from its thinning glaciers.
According to the new analysis of satellite data, the Antarctic ice sheet showed a net gain of 112 billion tons of ice a year from 1992 to 2001. That net gain slowed to 82 billion tons of ice per year between 2003 and 2008.
The extra snowfall that began 10,000 years ago has been slowly accumulating on the ice sheet and compacting into solid ice over millennia, thickening the ice in East Antarctica and the interior of West Antarctica by an average of 0.7 inches (1.7 centimeters) per year. This small thickening, sustained over thousands of years and spread over the vast expanse of these sectors of Antarctica, corresponds to a very large gain of ice – enough to outweigh the losses from fast-flowing glaciers in other parts of the continent and reduce global sea level rise.
Hier een goed beeld van de toe- en afname.
Map showing the rates of mass changes from ICESat 2003-2008 over Antarctica. Sums are for all of Antarctica: East Antarctica (EA, 2-17); interior West Antarctica (WA2, 1, 18, 19, and 23); coastal West Antarctica (WA1, 20-21); and the Antarctic Peninsula (24-27). A gigaton (Gt) corresponds to a billion metric tons, or 1.1 billion U.S. tons.Credits: Jay Zwally/ Journal of Glaciology.
Bron hier.
Zoals duidelijk wordt, is er al meer dan 10.000 jaar sprake van aangroeien van het landijs op Antarctica wat uiteraard afhankelijk is van de som van de hoeveelheid sneeuwval en de smelt.
Op het koudste gebied is –93 graden Celsius gemeten en vervolgens blijven de klimaatwetenschappers op basis van hun modelberekeningen berichten de wereld insturen over het afsmelten van de ijsmassa en de zeespiegelstijging die daarvan het gevolg zal zijn.
En dat als gevolg van het feit dat de atmosfeer op zeeniveau mondiaal vanaf het begin van de industriële revolutie net 1 graad C warmer is geworden. Direct wordt daar menselijk handelen aan gekoppeld waarbij volledig voorbij gegaan wordt aan het feit dat aan het einde van de kleine ijstijd ook al sprake was van opwarming inclusief het smelten van gletsjers etc.
Kijken we naar Antarctica dan zal 1 graad opwarming bij een luchttemperatuur die de -93 graden C kan bereiken niet echt van invloed zijn op het smelten van het landijs.
Wel is het zo dat de iets warmere lucht die toestroomt over zee ook iets meer waterdamp zal meenemen en dat betekent dat er en meer sneeuw kan vallen en deze sneeuw ook vanaf de zee gerekend iets verder boven het ijs zal kunnen komen.
Dat betekent dat uit onderzoek van 2013 duidelijk blijkt dat er al 10.000 jaar ijs-aangroei plaats vindt op Antarctica. Toch wordt aangegeven dat ook de landijsmassa smelt als gevolg van het opwarmende zeewater
Dat de ijsmassa smelt is ontegenzeggelijk waar. De vraag is alleen of dit een gevolg is van het opwarmende zeewater rond Antarctica. In de praktijk stroomt het koude smeltwater de zee in en vormt een ring om de landmassa heen – een soort natuurlijke isolatie tegen het opdringende oceaanwater. Als men dan ook kijkt naar figuur 2 van het artikel ‘Transportband van de oceaan’ van het KNMI, dan zal duidelijk zijn dat het warmere oppervlaktewater in een ring rond Antarctica stroomt. Zie hier.
Maar de afbrekende ijsschotsen dan, Schotsen zo groot als Luxemburg hoe zit het daarmee?
De NOS is erg duidelijk dat het afbreken van deze enorme schots een gevolg is van opwarming door menselijk handelen. En dat kunnen we terugdraaien door te zorgen dat de lucht weer afkoelt. Als je bovenstaande link volgt kun je zien dit ook nog eens heel duidelijk wordt benadrukt. Zie hier.
Laten we nu eens naar een mogelijke oorzaak kijken, die veel meer aansluit op de lokale energietoevoer die nodig is om zo’n schots van de rest van het ijs los te smelten.
In het voorgaande is het al aangegeven. Er is nog een variabele die niet in beeld is bij de klimaatdeskundigen. En dat is vulkanisme. Zie hier.
Wetenschappers hebben op Antarctica de grootste vulkanische regio op aarde ontdekt, die onder meer bestaat uit 91 vulkanen waarvan de top onder de ijskap ligt. Het gevolg daarvan is dat er lokaal op veel plaatsen bij het toenemen van de vulkanische activiteit heel veel warmte vrij kan komen.
Dat schrijven zij in het tijdschrift the Geological Society:
Onderzoekers van de University of Edinburgh ontdekten de vulkanen tijdens onderzoek naar het westelijke gedeelte van Antarctica. Ze bevinden zich ongeveer twee kilometer onder het ijs, en variëren in hoogte van honderd tot bijna vierduizend meter. Omdat de toppen niet boven het oppervlak uitsteken, zijn ze niet eerder opgemerkt. Nu lukte dat wel, onder meer aan de hand van eerder gemaakte radarbeelden die waren gemaakt vanuit vliegtuigen en satellieten.
Hoe actief de ontdekte vulkanen zijn is nog niet bekend. De geologen benadrukken wel dat uitbarstingen het smelten van de Antarctische ijskap flink kan versnellen. In juli scheurde een ijsplateau van zo’n twee keer zo groot als Luxemburg af van het continent.
Hieronder is dat gebied te zien bij Larsen C waar in de directe omgeving het water wordt opgewarmd.
Hot spots (rode punten) geven de vulkanische activiteit aan en zijn o.a. te vinden in de buurt van larsen C De breuk van de tektonische platen loopt door als je een lijn trekt over de rode punten. De nieuw ontdekte vulkanische activiteit zijn hier nog niet meegenomen.
Samengevat
Smelt het land- en/of het zee-ijs van Antarctica als gevolg van de opwarming?
Het zeeijs
Als we naar het langjarig gemiddelde kijken, dan zie je de laatste 2 jaar een iets kleinere bedekking
Daar zou je van kunnen aangeven dat er sprake was van een sterkere El Niño en ook kan de wisselende vulkanische activiteit een grotere rol spelen. Als je verder weet dat 5 graden opwarmen van de lucht net zoveel energie kost als 0,02 graden van het oppervlaktewater, dan is smelt als gevolg van 1 graad opwarming van de lucht niet echt een eerste optie. Je kunt de verschillen uitvergroten en enorme veel mensen bang maken maar de kans is heel groot dat de oorzaak ligt in een wat meer extreme El Niño, waarvan nu te zien is dat de temperatuur in de recente periode weer snel omlaag gaat, en de vulkanische activiteiten rond de kust van Antarctica.
Als je naar het meerjarig gemiddelde kijkt, is er geen enkele reden om aan te nemen dat er iets dramatisch aan de hand is, zeker gezien de wisselende vulkanische activiteit op en rond Antarctica en de el Niño waar we net uit komen.
Gezien ook de zeestromingen rond Antarctica is niet te verwachten dat het iets warmere oppervlaktewater de ijsmassa zal bereiken.
Het landijs
Kijken we naar het landijs, dan zien we een aangroei door sneeuwval die groter is dan de smelt tot nu toe. Ook hier zijn fluctuaties merkbaar, maar gezien de geringe opwarming van de lucht is op de lange termijn alleen meer sneeuwval te verwachten.
Het afbreken van zeer grote ijsplaten in het gebied van vulkanische activiteit is niet vreemd. Dat is eerder gebeurd. Met name Larsen C wordt omringd door vulkanen.
Dit schrijven de Onderzoekers van de University of Edinburgh, De geologen benadrukken wel dat uitbarstingen het smelten van de Antarctische ijskap flink kan versnellen. In juli scheurde een ijsplateau van zo’n twee keer zo groot als Luxemburg af van het continent.
Vulkanisme lijkt een veel betere verklaring voor het afbreken van zeer grote ijsplaten, met name als men een breuk midden op de plaat ziet ontstaan, dan de opwarming van de atmosfeer met 1 graad sinds 1870.
Het KNMI geeft in een rapport de verdwenen warmte gevonden aan dat 5 graden verwarming van de atmosfeer op zeeniveau gelijk staat aan 0,02 graden opwarming van de oppervlakte van de oceanen. Zie hier.
Hoe kan de NOS dan met droge ogen beweren dat het afbreken van een ijsschots, zo groot als Luxemburg, een direct gevolg is van de opwarming van de aarde. En dan wordt ook nog eens aangegeven dat we kunnen voorkomen door de luchttemperatuur kouder te maken.
Het landijs op Antarctica en het omringende zee-ijs smelt vrijwel zeker niet als gevolg van de mondiale opwarming. Op de lange termijn is er geen afname van het landijs waargenomen en ook het zee-ijs vertoont op de lange termijn gezien geen duidelijke afname. Allerhande alarmerende berichten in de media zijn dan ook zeker niet terecht
Wat wel blijkt is dat zeker in de media voor alles wat wordt waargenomen, zoals de enorme ijsschots die afbreekt, direct weer de “opwarming” als oorzaak wordt aangegeven. Een geringe opwarming van de luchttemperatuur die op Antarctica met voorkomende temperaturen tot < -90 graden Celsius niet direct van grote invloed op de smelt zal zijn.
Toe en afname van vulkanische activiteiten kunnen het water rond Antarctica lokaal opwarmen en breuken van ijsplaten veroorzaken.
Dus smelt het land- en/of het zeeijs van Antarctica als gevolg van “de opwarming”?
Als je kijkt naar de opwarming van de aarde zoals die gebracht wordt, dan kun je stellen dat daarvan de invloed op smelt van zowel het landijs als zee-ijs niet in beeld is. Het landijs blijkt aan te groeien. Uit het onderzoek van NASA blijkt dat er geen sprake is van smelt. En het zee-ijs is vrijwel onbereikbaar voor warmer oppervlaktewater uit de oceanen.
Verder is wel duidelijk dat de effecten van de vulkanische activiteiten aan de kusten lokaal van invloed zullen zijn.
Hot News from the Antarctic Underground
jpl.nasa.gov/news/news.php?release=2017-291
” Ook is er nog een variabele die door de klimaatwetenschappers in hun modellen vrijwel zeker niet is meegenomen. Dat is het vulkanisme. Recent is uit een onderzoek gebleken dat er veel vulkanische activiteit is waargenomen. Het gevolg daarvan is dat er van onderaf warmte wordt toegevoerd naarmate de vulkanische activiteit toeneemt. ”
En dan zou het natuurlijk ook logisch zijn als Hugo Matthijsen even laat zien dat er sprake is van een stijgende trend in vulkanische activiteit, maar dat is er natuurlijk niet
En later komt hij natuurlijk terug met dit
” Hoe actief de ontdekte vulkanen zijn is nog niet bekend.”
Het zou natuurlijk ook kunnen zijn dat er juist minder dan gemiddelde vulkanische activiteit geweest kunnen zijn wat een verklaring zou kunnen zijn voor de toename van het zeeijs tussen 1979 en 2016.
Verder naar het landijs
Wat wel kan, is met satellieten het afsmelten en aangroei meten.
Inderdaad dat zoen ze ook, vreemd dat Hugo Matthijsen weer eens aankomt met alleen de controversiële study van Zwally die als enige een toename vind terwijl andere studies een afname vinden. Het zou natuurlijk kunnen zijn dat Hugo Matthijssen niet weet dat er andere studies zijn (wat eventueel gewoon op luiheid zou wijzen) maar hij is er al veel vaker op gewezen dat de studie van Zwally controversieel is.
Maar ik had hem er al in detail op gewezen hier
climategate.nl/2018/03/ijs-op-groenland-smelt-gevolgen-deel-ii/#comment-2199719
en hier
climategate.nl/2017/02/65593/#comment-2021272
en hier
climategate.nl/2017/01/energiewende-ellende/#comment-1987592
En hier
climategate.nl/2015/11/hoe-zit-het-met-de-opwarming-in-de-afgelopen-periode/
Hij negeert natuurljk gewoon alles wat hem niet bevalt om vooral zijn eigen mening te herhalen, jammer hoor…..
Verder
” Hoe kan de NOS dan met droge ogen beweren dat het afbreken van een ijsschots, zo groot als Luxemburg, een direct gevolg is van de opwarming van de aarde”
Dat doet de NOS dan ook specifiek niet
” Wat de rol van klimaatverandering bij dit proces precies is, is volgens Kuipers Munneke nog onduidelijk.”
Hugo Matthijsen kan zijn eigen gedachten nog niet bij elkaar houden over de lengte van zijn eigen stukje
” Kijken we naar het landijs, dan zien we een aangroei door sneeuwval die groter is dan de smelt tot nu toe. ”
Uhm nee dus, die conclusie kan je duidelijk niet trekken!
” . Uit het onderzoek van NASA blijkt dat er geen sprake is van smelt. En het zee-ijs is vrijwel onbereikbaar voor warmer oppervlaktewater uit de oceanen.”
Uit onderzoek van NASA (GRACE dat door Hugo volkomen wordt genegeerd) blijkt dat het landijs afsmelt.
En natuurlijk is er een recente study die precies het tegendeel beweert van wat Hugo Mattthijsen beweert
nature.com/articles/s41561-018-0082-z
Het compleet onderzoek kan je hier vinden
washingtonpost.com/news/energy-environment/wp/2018/04/02/an-alarming-10-percent-of-antarcticas-coastal-glaciers-are-in-retreat-scientists-find/?utm_term=.118f95c1cae5
Dus de fact check gevast checked en het resultaat ” Pants on fire” voor Hugo Matthijssen
Wat een droefheid
Do not feed the trolls !!
Nee Marcos, iemand die met onderbouwingen zijn standpunt uitlegt, die is geen trol.
Iemand die zijn blinde overtuiging proclameert loze beschuldiginen uit, de feiten negeert, meent het beter te weten dan de experten, en ad hominem aanvalt, dat is een trol.
Opmerkelijk: Hugo reageert wel op andere reacties, maar negeert volleidg de zware beschuldigingen die JvdH hier maakt. Blijkbaar kan hij hierop geen weerwoord geven?
>>Uit onderzoek van NASA (GRACE dat door Hugo volkomen wordt genegeerd) blijkt dat het landijs afsmelt.
Zucht. Hoe kan landijs afsmelten bij temperaturen die zelfs in de zomer ver onder het smeltpunt blijven?
Is dan alles wat ik van leven op school geleerd heb verkeerd?
Zucht. Doe even aan factchecken: aan de kust van Antartica vriest het vaak niet.
Maar dat past wellicht niet in je overtuiging?
Zucht. Ik wist niet dat al het landijs aan de kust lag, sorry zulle.
Zucht
Ijs heeft een boven en een onderkant en het maakt niet uit aan welke kant ijs smelt
En natuurlijk dringt warm zee water steeds dieper onder het ijs om van onderaf te smelten
En zoals Boels je kan vertellen licht een behoorlijk gedeelte van Antarctica onder zeeniveau dus het zeewater kan er gewoon bij
Verder stromen gletsjers gewoon naar de zee
Ik zou nog maar eens terug naar school gaan
@JvdH: licht???? Eerst nog maar een paar jaartjes naar school.
En kunt u me ook vertellen welke oceaanstroming onder de antarctische ijskap doorstroomt?
Want gewoon wat zeewater dat aan de kust langs onder binnensijpelt, vriest volgens mij vroeg of laat gewoon aan.
En wat betekent de kust in het geheel? Om de woorden van een bekend renner (Contador?) te gebruiken:
de kust dat is zero komma zero zero zero, zero zero zero, zero zero zero, zero zero zero, zero zero uno van de gehele ijsmassa.
Wat ik op school geleerd heb: vele miljoenen jaren geleden, naargelang het Antarctisch continent door tektonische beweging over de zuidpool schoof, is daar een enorme ijsmassa ontstaan. Nmm, mijn persoonlijke mening weliswaar, zal dat ijs er niet verdwijnen vooraleer Antarctica de zuidpool verlaten heeft.
Ondertussen groeit het ijs langzaam maar gestaag aan, maar wordt ook langzaam maar zeker zijdelings, door de hoge druk van die enorme massa, weggedrukt naar zee, dat zijn dan de gletsjers, die dan op hun beurt de drijvende ijsplaat aan de kust steeds opnieuw in stukken duwt.
Ach, heel dat verhaaltje dat God de Vader de ijsplaat heeft geschapen om de gletsers tegen te houden omdat anders heel Antarctica zou leeglopen……..zucht
@willy 7 april 2018 om 14:00
Antarctica zonder ijs lijkt meer op een eilandengroep (google met “antarctic without ice”).
Checked.
Inderdaad heel veel afbeeldingen te vinden met google hoe Antarctica er zou uitzien na een imaginaire zeespiegelstijging van 61 meter. Dan wordt het inderdaad een eilandengroep.
http://woodfortrees.org/plot/nsidc-seaice-s/trend/plot/hadsst3sh/mean:1/from:1980/scale:3.5/offset:9/plot/esrl-co2/scale:0.03/offset:-0.4/from:1980/plot/nsidc-seaice-s/mean:12
Zeeijs opp. trend is positief sinds 1980. In de fig vergelijking met CO2 en zeeoppervlakte temperatuur. Let op de grote El Niño van 2016. Geen enkel bewijs dat CO2 iets anders doet dan lagzaam toenemen.
Maar waarom zouden we ons zorgen maken over de polen, daar woont niemand. Het grootste aantal mensen leeft in gematigde zones en daar is weinig temperatuur toename.
Erik, ik vind die scherpe piek omlaag in het zuidelijke zeeijs na 2015 toch wel interessant. Jij niet?
En voor de volledigheid ook het Noordelijke zeeijs maar even geplot:
http://woodfortrees.org/plot/nsidc-seaice-s/trend/plot/hadsst3sh/mean:1/from:1980/scale:3.5/offset:9/plot/esrl-co2/scale:0.03/offset:-0.4/from:1980/plot/nsidc-seaice-s/mean:12/plot/nsidc-seaice-n/mean:12/plot/nsidc-seaice-n/trend
Wat is de resultante van beide trends?
Ronald,
piek naar beneden is zeker interessant. Maar wel een erg korte periode, weer ipv klimaat?
De resultante van beide NH en ZH opgeteld krijgt een positieve trend vanaf circa 2002 Resultaat tot april 2016. De rest moet er nog in verwerkt worden.
https://www.dropbox.com/s/7yn1z9me7zpnfm8/Screenshot%202018-04-07%2014.59.17.png?dl=0
hier nog wat duidelijker.
https://www.dropbox.com/s/frpygnljihya7tf/Screenshot%202018-04-07%2015.11.32.png?dl=0
Erik, je dropbox plaatjes zijn niet in overeenstemming met de data van woodfortrees. Tel beide curves maar eens op in woodfortrees. Ik zou dat eerst maar eens oplossen.
Ronald
bij wft staan geen eenheden vermeld. Hier nog een fig met de continue trend vanaf de betreffende maand tot april 2016. Vanaf 2002 wordt de trend positief.
https://www.dropbox.com/s/6y3kexx6lug9r4j/Screenshot%202018-04-07%2016.30.41.png?dl=0
Dank Eric, wil je voor de volledigheid 2017 toevoegen? Volgens wft komt die rond de 21 (10.4+10.6) en duikt daarmee ver door de bodem van je plotjes.
En even heel simpel. Een positieve trend opgeteld bij een (in absolute zin) grotere negatieve trend, hoe kan dat in totaal een positieve trend opleveren?
Eric? Altijd heel snel met plotjes. En nu? Wat is het probleem?
Ronald,
Geen probleem, wel weekend. Je hebt gelijk dat door de grote piek naar beneden bij Antarctica het geheel een neg trend heeft gekregen.
Maar trend antarctica blijft positief. Totaal sh en nh dus niet.
Reden: CO2?
http://woodfortrees.org/plot/nsidc-seaice-s/from:1979.07/every:12/plot/nsidc-seaice-s/plot/nsidc-seaice-s/from:1979.62/every:12/plot/nsidc-seaice-n/from:1979.16/every:12/plot/nsidc-seaice-n/plot/nsidc-seaice-n/from:1979.62/every:12
Dank Eric, dan zijn we eruit. Overigens is de trend niet negatief alleen door die ene piek omlaag. Eén datapunt op een totaal van 35 heeft nauwelijks invloed op de trend (slechts de tweede decimaal verandert in dit geval), maar dat ter zijde.
Prettig weekend nog. Prima weertje. Veel warmer dan normaal ;-)
CO2?
Noord en zuid kun je niet samen zien.
De meeste warmte komt binnen tussen de keerkringen en via zeestromingen en hadlycellen richting polen.
Het zeeijs neemt toe of af met de watertemperatuur.
1 graad Celsius opwarming van de onderlaag van de atmosfeer in 120 jaar heeft daar weinig invloed op.
Hugo,
je hebt gelijk, we hebben het over antarctica. En daar neemt de hoeveelheid zeeijs nog steeds toe.
http://woodfortrees.org/plot/nsidc-seaice-s/from:1979.62/every:12/plot/nsidc-seaice-s/plot/nsidc-seaice-s/from:1979.07/every:12/plot/nsidc-seaice-s/trend
jvdh
Gemiddelde landijstemp circa minus 50 graden. Stel de verschrikkelijke opwarming is 0,5 graad. Dan smelt er natuurlijk veel ijs bij minus 49,5 graad.
Erik, doe even aan factchecken: aan de kust van Antartica vriest het vaak niet.
Maar dat past wellicht niet in je overtuiging?
Zucht, Temperatuur op 2 meter hoogte op hoogtepunt zomer zuidelijk halfrond, 21 December 2017:
http://www1.wetter3.de/Archiv/GFS_Global/2017122100_6_sh.gif
Heb de 2 meter temperatuur bekeken gedurende de afgelopen zomer periode op Antartica, alleen op het Antarctisch Schiereiland, het meest noordelijk gelegen gedeelte van het continent, komt de temperatuur tijdens de zomer periode regelmatig boven het vriespunt uit en tijdens een relatief korte periode van ongeveer eind Januari tot half Februari komt de temperatuur aan de zuidelijke kusten iets boven het vriespunt. Voor het overige bevindt de temperatuur langs het grootste deel van de kust van Antarctica zich gedurende de zomer rond of beneden het vriespunt.
De ijsberg Larsen C , waar onze weerman P.K.Munneke het over had was erg groot. 58.00 vierkante km groot en 190 meter dik.
!1000 kubieke kilometer inhoud.
Moeilijk te bevatten naar menselijke maat.
Echter de ijsmassa van Antarctica heeft een inhoud van 29 miljoen kubieke kilometers. Dat is 2900 x zoveel als die ijsberg.
Het is maar waar je de aandacht op vestigt.
Hugo M 7-4-2018
Wat zich aan de polen afspeelt, roept bij mij vooralsnog meer vragen op dan ik antwoorden durf te omarmen. Hierbij op voorhand een vraag over je eerste grafiek. Wat staat er precies op de Y-as uitgezet op een schaal van getallen van -5 tot +20 ?
Opvallend is de grote variatie van de curve tussen 3 en 17. Het wijst op een groot verschil in zoninstraling gedurende de pooldag en nacht. Veroorzaakt door de lange duur van deze perioden ( 3 maanden). De zon staat tijdens de dag weliswaar laag aan de hemel maar wel 24 uur. Met gevolg dat aan de pool even veel zonenergie het oppervlak bereikt als gedurende een dag aan de equator. Niettemin blijft het boven land ook tijdens de pooldag koud. Dit wordt uiteraard veroorzaakt door de warmtecapaciteit van het oppervlak. In dit geval moet men dus eigenlijk van ‘koude’ capaciteit spreken. Ik ben me momenteel aan het verdiepen in het effect van de dagnacht (diurnal) cyclus. Begin een beetje te begrijpen wat het relatieve wisselende locale effect aan de equator, op 30 en 60 noorderbreedte is van zoninstraling (sterkte en duur), sterkte van het broeikaseffect ter plaatse (veroorzaakt door waterdamp en wolken), en de bijdrage die tijdens de seizoenwisseling door warmte-uitwisseling tussen de hoofdklimaatzones wordt geleverd aan de waargenomen oppervlaktetemperatuur. Maar hoe de polen daarin op een mondiale schaal meespelen vind ik nog steeds moeilijk te doorgronden.
Je noemt de ‘warmte’ van de zeestroom aan de kust. De specifieke warmte capaciteit van water (J/m3/kg) is hoog. Dus 1 C stijging van de oceaan oppervlaktetemperatuur gedurende anderhalve eeuw kan wel degelijk een belangrijk effect hebben aan de Antarctica kust op de smelt.
Vervolgens boven het landijs zal het broeikaseffect een gevolg hebben maar werkt het daar op de zelfde manier als op andere breedtegraden? Uit een oud grafiekje blijkt dat gedurende een aantal decennia de oppervlakte temperatuur iets is afgenomen. De CO2 concentratie steeg wel, zoals elders. Maar volgens satellietmetingen nam het geen hap uit het IR spectrum van het oppervlak. In tegendeel bij de CO2 absorptie-emissie golflengte is een piek waarneembaar zoals op andere breedtegraden aan de top van de troposfeer. De verklaring was dat boven Antarctica de waterdampspanning laag is en de emissiehoogte op het oppervlak ligt en niet zoals elders tussen 5 en 10 km. Stijging van de CO2 concentratie zou aldus een afkoelende werking hebben.
Je noemt de waarneming van NASA dat tijdens een poolnacht een temperatuur van -90 C is waargenomen. Waarom eigenlijk niet nog veel lager? Met de stralingswetten, als alleen deze een rol spelen, kan men berekenen dat die temperatuur (zoals op de Maan) nabij de -150 C zou moeten liggen. Speelt er dus een relatief warme aanlandige wind mee? Het lijkt er op dat de laatste El Nino ook een effect op Antarctica heeft gehad.
De waarneming van de lava-plumes lijkt mij een belangrijke nieuwe ontdekking. Men heeft ze ook elders gevonden, bijvoorbeeld onder een berg in Lombardije dieMonte Negro wordt genoemd omdat er geen sneeuw blijft liggen.
Beste Arthur
Het is een curve van af en toename van het zeeijs rond Antarctica.
Als jij van mening bent dat daar een Y- as bij hoort door deze curve heen dan is dat niet mijn beeld.
De grote variatie tussen 3 en 17 Nu ga je er kennelijk van uit dat dat alleen een gevolg is van de zon instraling terwijl voornamelijk de watertemperatuur hier bepalen is. Ijs reflecteert zoninstraling.
Ik weet niet waar je de informatie vandaan haalt dat de hoeveelheid zoninstraling techt evenredig zou zijn met de duur.
Recht boven de evenaar heeft de straling weinig last van de atmosfeer de afstand die door de atm moet worden afgelegd is relarief gering ( recht omlaag) kijk je naar de pool dan kan de zon weliswaar 24 uur zichtbaar zijn maar de straling moet een zeer lange weg afleggen door de atmosfeer wat energieverlies geeft ( omzetting infrarood in de atmosfeer), komt onder een grote hoek binnen en wat er al aan uv het ppoloppervlak bereikt zal ook weer fors worden teruggekaatst.
1 graad Celcius verhoging van het oppervlakte water graag een bron?
Het KNMI geeft aan dat de energie nodig om de lucht met 5 graden te verhogen gelijk is aan de energie die nodig is om het oppervlakte water met 0,02 graden te verhogen. dat geet aan dat 1 graad opwarming van de lucht temperatuur niet de oorzaak kan zijn van een meetbare verhoging van de watertemperatuur.
Zou dat zo zijn dan kan alleen variatie van de zonintensiteit mondiaal en lokaal de vatiatie in vulkanische activiteit de oorzaak zijn. We zijn een waterplaneet Nu uit het hoofd ongeveer 30% van de zon die het zeeoppervlak bereikt wordt omgezet in warmte en de warme zee verwarmt de lucht die op zeeniveau altijd van de koudere delen naar de warmere delen stroomt omdat op de plaats met het meest warme water direct convectie ontstaat met lokaal lagere druk als resultaat.
Antartctica is een byzonder geval het is landmassa waareen forse kilometers dikke ijsmassa ligt die aangevuld wordt door neerslag ( sneeuw) en aan de kusten kan smelten. Dat betekent dat er een constante stroom van ijskoud water de oceaan instroomt die een ring van koud water rond antartica vormt die langzaam omlaag zakt.
Daardoor kunnen de oceaanstromen nauwelijks de kust van antartica bereiken.
Zie ook deze link figuur 2. Dat betekent dat er een lokaal zeer stabiel klimaat is ontstaan waar vulkanische activiteit mede van invloed is.
Wat betreft de atmosfeer de tropopauze ligt ergen in de buurt van 6 tot 7 km boven de evenaar boven de 10 km
De temperatuur is zeer laag zodat de hoeveelheid waterdamp op het midden van het landijs heel lag is en voornamelijk CO2 als broiekasgas werkzaam is en de werking daarvan is gering te noemen.
De poolnacht -90 en geen – 150
Als je kijkt naar de hadley cel len rond de aarde dan zie je dat er boven de polen een dalende luchtstroom plaats vindt
Dat betekent dat luchtcirculatie ook een forse invloed heeft op de temperatuur.
PS Arthur
In vergellijking met een fictieve luchttemperatuur van -150 graden is de ijsmassa een enorme warmtebuffer.
En de link zie figuur 2
https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/transportband-van-de-oceaan
Hugo 7 april 15-07.
De ijsmassa van Antarctica, die grote warmtebuffer, is goed geisoleerd door de sneeuw die er boven op ligt
Ook een iglo, van sneeuw gemaakt, heeft diezelfde eigenschap..
@Arthur >>Niettemin blijft het boven land ook tijdens de pooldag koud. Dit wordt uiteraard veroorzaakt door de warmtecapaciteit van het oppervlak.<<
En natuurlijk ook door de hoogte; de ijskap is een paar kilometers dik dus zo'n 600-700mbar aan het oppervlak. Zelfs op onze breedtegraad vriest het nu -20°C op die hoogte (al zat ik vandaag met korte mouwtjes op een terras).
Ik hoorde net een stukje radio 1. Een of andere groenlinks mevrouw had het over die vreselijke opwarming waardoor hele provincies onder de zeespiegel zouden verdwijnen.
Ja hoor, groot gevaar bij een stijging van de zeespiegel met 20 cm per eeuw. Dergelijke groenlinksers zijn rijp voor een gekkenhuis. Wie stemt er nou op zo’n partij. En radio 1 hoorde het kritiekloos aan. Kennelijk nooit gehoord van dijken.
Kwaliteits omroepen, ha ha.
Fact gecheckt : er is géén smelt op antarctica. Het landijs dikt zelfs aan.
NOS en KNMI leiden aan pseudologica phantastica. Is er een psychogeriater in de zaal ?
Hier kan iedereen het zelf zien wat het weer doet
https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=2.86,49.08,3000/loc=12.166,46.961
http://ocean.dmi.dk/arctic/icethickness/images/FullSize_CICE_combine_thick_SM_EN_20180405.png
groet
maup
Ook deze site goed overzicht
http://www.osi-saf.org/index.php?q=content/sea-ice-products
maup
“The February 14 mark for Antarctic sea ice surpasses lows seen around this time in 1997.”
https://www.google.be/amp/s/relay.nationalgeographic.com/proxy/distribution/public/amp/2017/02/antarctica-sea-ice-hits-record-low-global-warming
Het ijs smelt dus wel. factcheck
De peer-review van het stukje van Van Ulzen vorige week kreeg de kwalificatie “accepted with major revisions”. De suggesties voor revisie heb ik daarom gepresenteerd aan de auteur, die daar overigens niets mee gedaan heeft, maar dat terzijde. De peer-review van bovenstaand stuk van Hugo Matthijssen verdient maar één kwalificatie: direct “rejected”. De hoeveelheid aan fouten en niet onderbouwde suggestie is dusdanig groot dat enige aanpassingen/correcties niet kunnen leiden tot een gecorrigeerde versie van aanvaardbaar niveau.
Boels
Als je de invloed van alleen de hogere temperatuur van vulkanische activiteit globaal bekijkt is de bijdrage gemiddeld iets heel anders dan in de kern van een vulkaan.
Aardig deze discussie, want wat leveren de reacties van klimaatgelovigen nu eigenlijk op aan onderbouwing van die volgens hen vreselijke door mensen veroorzaakte opwarming? Hoe klinken holle vaten ook al weer?
Aardig is dit bericht over pinguïns:
Research, said it had been caused by a record amount of summer sea ice zie https://www.theguardian.com/environment/2017/oct/12/penguin-catastrophe-leads-to-demands-for-protection-in-east-antarctica
Een catastrofe door te veel ijs dus.
je moet wel goed lezen, Hetzler. Er staat: “This year’s event has also been attributed to an unusually large amount of sea ice. Overall, Antarctica has had a record low amount of summer sea ice, but the area around the colony has been an exception.
Ropert-Coudert said the region had been severely affected by the break-up of the Mertz glacier tongue in 2010, when a piece of ice almost the size of Luxembourg – about 80 km long and 40km wide – broke off. That event, which occurred about 250km from Petrels Island, had a big impact on ocean currents and ice formation in the region. […] climate change have already been having a severe impact on the numbers of Adélie penguins. On the Antarctic Peninsula, which has been badly affected by climate change, populations have been decreasing, and some researchers suggest they may become extinct there.”
Een heel verhaal, ik begrijp alleen niet waarom steeds maar plaatselijk over 1 graad verschil wordt gesproken, terwijl het om een globaal gemiddelde gaat. Dat ondergraaft eigenlijk hrt hele betoog. Ook is het niet zo dat klimatologen geen rekening houden met vulkanisme, zo dom zijn ze echt niet. Sterker dit wordt al decennia in modellen opgenomen naarmate de klimaatwetenschap vordert.
@Susan 7 april 2018 om 19:30
Was het niet “the science is settled”?
Wat is de zin van een globaal gemiddelde als je dat lokaal niet mag gebruiken?
Geeft dat de zwakte van het begrip “globaal gemiddelde” niet aan?
Het lijkt mij overigens sterk dat er al decennia rekening wordt gehouden met het voor meteorologen verborgen vulkanisme op zeebodems.
Het is wel verheugend dat de klimaatwetenschap multidisciplinair aan het worden is.
Susan, dat is de aerosolemissie van vulkanen die in de klimaatmodellen zit, niet de geothermische opwarming. En die aerosolkoeling is ook nog eens veel te sterk, dus is de co2 opwarming veel te hoog ingeschat.
Hugo 7-4-2018
Op een aantal punten deel ik je opvattingen niet, op aantal andere wel, maar zoals gezegd, heb ik nog steeds meer vragen dan antwoorden. Daarom lijkt het me zinvol om de inhoudelijke discussie voort te zetten.
Over de Y-as. Het lijkt me dat je bij een grafiek altijd de gebruikte eenheden moet plaatsen om de betekenis er van te kunnen interpreteren.
De informatie over de betekenis van de sterkte en de duur en richting van de zoninstraling zuig ik niet uit mijn duim. Ik werk samen met ene Roy Clark in Californië , een IR specialist die IR en andere stralingsapparatuur meetapparatuur levert en ontwerpt. (De spread sheet kan ik je toesturen maar is nogal fors). We gebruiken data van een specialisten organisatie (IEEE) die getallen verstrekt hoeveel zonenergie op elke breedtegraad van 0 tot 85 het oppervlak bereikt gedurende elk uur van de dag met rekening houdend met zowel refractie als reflectie. We hebben dit verwerkt in een algoritme waarmee we op elk half uur van de dag en de nacht de verwachte instraling EN IR uitstraling van het oceaan oppervlak (70 % van de aarde) kunnen volgen gedurende dag en nacht. Het resultaat is wellicht verrassend voor iemand die de diurnal cycle niet heeft bekeken, maar we hebben wel degelijk enige cijfers uit de klimaatliteratuur. Maar helaas niet gedurende de seizoenswisselingen. Het effect van de lengte van dagduur is van grote betekenis om energie aanvoer en afvoer over een hele diural cycle te berekenen.
Een voorbeeld. Gewoonlijk neemt men aan dat de equator de belangrijkste warmtebron op aarde is, de warmte vervolgens via de Hadley cell en de zeestromen verspreidt. Dat is alleen het geval op 21 maart en 21 september . Op 21 juni neemt de 30ste breedtegraad die functie over omdat de daglengte net wat groter wordt dan 12 uur. Zelfs op de 60ste breedtegraad, met een dagduur van 18 uur is de ontvangen zonenergie verassend groot, zelfs groter dan op 21 maart of 21 september aan de equator. Gedurende de winterperiode (21 december) is de situatie op de 30ste en 60ste breedtegraad uiteraard omgekeerd. Wordt het daar koeler dan aan de evenaar. Het is de daguur van 24 uur die boven de 60ste breedtegraad die op 16 juni begint die de ontvangen zoninstraling (aan het oppervlak!) verassend groot maakt. Ik ben bezig onze berekeningen nu op schrift te stellen (ligt tot dusver allen vast in e-mail uitwisselingen) en om die aan de weermodellen makers en gebruikers van het KNMI voor te leggen. Waar ik een vruchtbaar ondergronds contact heb. ( ‘Ondergronds’ ja. Wat de NOS allemaal vertelt komt uit de koker van de PR afdeling van het KNMI die door de ‘directie’, is mijn indruk, wordt aangestuurd met het verkondigen van ‘verkooppraatjes’ die hard nodig zijn vanwege dreigende bezuinigingen). Zodra het stuk klaar is stuur ik je het ook voor commentaar toe. (Who wants to join the party?) Ons uitgangspunt is dus dat zowel de dag-nacht als de seizoen wisseling met afwisseling van een opwarmings en afkoelingsperiode, van groot belang zijn om een mondiaal jaarlijks gemiddelde op te leveren. En we hebben daarbij de verdenking dat een toename van de optische dichtheid door CO2 daarop nauwelijks een invloed kan hebben. Een gedachtegang die inmiddels drie oud NASA/NOAA medewerkers aanhangen. Zie recentelijk Recentelijk R.J, Fleming (‘CO2 has a zero net effect’)
http://notrickszone.com/2018/04/05/ex-noaa-climate-scientist-no-role-of-co2-in-any-signi%EF%AC%81cant-change-of-the-earths-climate/#sthash.oIJeD3LI.7XT3B3jj.dpbs.
Over 1 C stijging van de oceaan temperatuur. Die veronderstelling zoog ik wel even uit mijn duim maar er zijn wel referenties naar die stijging. Ook logisch als we aan nemen dat over anderhalve eeuw het mondiaal gemiddelde is gestegen dan zal dat met de oppervlaktelaag van de oceaan (nogmaals 70% van het aardoppervlak) ook het geval zijn. Een feit is echter ook dat boeimetingen pas te kort plaats vinden om definitieve conclusies te trekken. Er liggen er nu tenminste 20.000 dus enige verheldering zal over een paar jaar wel mogelijk zijn. Het blijft echter moeilijk omdat tijdens de seizoenswisselingen de oceaantemperaturen op elke lengtegraad, boven de 30 NB, erg uiteenlopen (wispelturige zeestromen).
Met de rest van je betoog ga ik wel mee, als degelijke veronderstellingen.
Toch nog een paar fundamentele problemen. Wie refereert naar opwarming van de aarde, heeft het meestal over metingen 1.50 m boven de grond. De meteorologische oppervlakte temperatuur of over lage troposfeer metingen (De satellietmetingen van Alabama (Spencer en Tracy). Wij rekenen met wat genoemd wordt de ‘skin’ temperatuur, op zee een laag van een paar meter, op land een paar centimeters. Op die eerste meter boven het oppervlak spelen zich allerhande interessante processen af die bijvoorbeeld het opreden van nachtvorst (zelfs in de lente) kunnen verklaren.
De tropopause hoogte bepaalt niet uitsluitend de effectieve emissietemperatuur van de troposfeer richting heelal. Vanaf 3 km begint die.
Ja, de heersende opvatting (sinds twee eeuwen) is dat aan de polen een neerwaartse luchtstroom moet optreden. Aan de Noordpool is dat gedurende de lente en zomer duidelijk. Er ontstaan daar dagelijks enkele anticyclonen die zich zuidwaarts bewegen, op lagere breedtegraad kou opwekken, die stranden op de Azoren of de Atlas. De (toevallige) richting die zij nemen boven de Atlantische oceaan bepaalt of de temperatuur aan de VS oostkust of Europa westkust een dagje daalt. Ik weet echter niet of het zelfde effect op het zuidelijk halfrond zo duidelijk is vastgesteld.
Tenslotte, commentaren van Ronald, Henk, JvdH heb ik wel gelezen maar van enige betekenis voor het vormgeven aan een inhoudelijke discussie lijken ze mij niet te zijn.
Huog Matthijsen baseert zich op de studie van “Jay Zwally/ Journal of Glaciology.” Wat schreef die auteru zelf over ziijn studie? Eventjes fact-checken:
“Lead Author Jay Zwally: “I Know Some Of The Climate Deniers Will Jump On This,” But “It Should Not Take Away From The Concern About Climate Warming.” In an interview with Nature, the study’s lead author, glaciologist Jay Zwally, warned that “climate deniers” would wrongly tout the study as proof that “we don’t have to worry [about global warming] as some people have been making out” […] He also noted that over the next couple of decades, ice loss in West Antarctica will likely outweigh the snowfall increase in East Antarctica, and that sea level rise over past decades must be coming from somewhere else”
https://www.mediamatters.org/research/2015/11/04/nasa-scientist-warned-deniers-would-distort-his/206612
Nog maar eens een voorspelling van een klimaatwetenchapper die correct bleek te zijn…
NASA betrouwbaar? NASA Exposed In ‘Massive’ New Climate Data Fraud!
https://principia-scientific.org/nasa-exposed-in-massive-new-climate-data-fraud/
tja, wat moet je nu geloven? Hugo Matthijsen baseert zijn misinterpretaties op de studie van Zwally, de nasa wetenschapper. Is de conclusie van Hugo fout omdat hij misinterpreteert? of omdat nasa volgens notrickszone onbetrouwbaar is? :-)
Of is Scheffer weer aan hrt reageren zonder echt na te denken?
Hugo en Scheffer,
Jullie reacties druipen van de paranoia. Jullie blijken er van overtuigd dat wetenschappers niet de waarheid (mogen) publiceren mar strikt in het gareel worden gehouden. Maar (natuurlijk) geven jullie daarvoor geen enkel bewijs, enkel een hoop insinuaties!
Maar Richard Black heeft hier ook eens onderzoek naar gedaan: zijn er echt onderzoekers die werden tegengewerkt? Nee! Na een jaar intensief zoeken, heeft hij er geen enkele kunnen vinden! http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7092614.stm
Maar toch, met de insinuatie alleen dat er zo’n mega-complot zou bestaan, kunnen AGW–negationisten wellicht veel naïevelingen overtuigen…
Beste Henk
De laatste bijscholing tijdens mijn werkzame leven was de praktische toepassing van DSM IV
Zoek maar eens uit wat dat is.
Hugo, Wat zegt DSM IV over het negeren van informatie die niet in je kraam past?
Ooit al eens gehoord over “cognitieve dissonantie”? Daarom dat je wel hier reageert, maar niet op de inhoudelijke kritiek die over jouw stuk gaat?
Blijkbaar negeer je liever gewoon de uitgebreide kritiek van J van der Heijden (7 april 2018 om 09:27). Hij beschuldigt jou van onlogisch zijn, het selectief citeren van enkel die studies die in je kraam passen, dat jij “negeert natuurlijk gewoon alles wat hem niet bevalt om vooral zijn eigen mening te herhalen”, liegen over de NOS, verkeerde conclusies trekken. Toch een hele resem van zware beschuldigingen, maar jij kunt dus blijkbaar niet echt reageren op wat hij schreef. Dat is dus cognitieve dissonantie: je durft niet echt accepteren wat hij schrijft, je beseft onbewust wel dat hij gelijk heeft, je kunt daardoor die kritiek ook niet logisch plaatsen binnen je eigen overtuigingen en kunt hem dus niet van weerwoord dienen. Dus je negeert het gewoon en blijft lekker verder vasthouden aan je overtuigingen en verdrukt je onbewuste besef dat hij gelijk heeft.
O ja, en ik beschuldigde jou ook van het misbruiken van de studie van Zwally (Henk 7 april 2018 om 21:17). Ook dat heb je genegeerd…
Scheffer
Betrouwbaarheid NASA
Tot voor kort was het bij nasa zo dat o.a Hansen en zijn afdeling verantwoordelijk was voor de alarmistische kant van NASA. Dat werd breeduit in de media verkondigd als de visie van de wetenschappers van NASA.
Hier een voorbeeld uit 2016.
Aan de andere kant zijn er ook veel wetenschappers die een andere mening zijn toegedaan net als Zwally en kijk nue eens naar de reactie van Henk van 21.17 Dan zie je een goed onderzoek en vervolgens een mening over de foute dingen die met dit onderzoek gedaan kunnen worden. Zou dat vrijwillig zijn meer en meer was het in de VS de gewoonte om onderzoekers die met “de verkeerde”resultaten kwamen kalt gesteld werden en erger nog hun baan kwijt raakten. Dat zelfde zag je ook recent in Frankrijk met een zeer ervaren weerkundige die van de buis werd gehaald.
Ik roep het al vaker voor wetenschapsbeoefening is vrijheid essentieel. Consensus is geen wetenschap maar politiek.
“Er is sprake van consensus wanneer de leden van een groep of gemeenschap overeenstemming hebben bereikt. Het wordt vaak toegepast in internationale organisaties en in democratieën. Er wordt net zo lang gesproken over de geschilpunten totdat er een formule is gevonden die voor elke deelnemer aanvaardbaar is.”
En om de concensus te benoemen: Er zal geen wetenschapper zijn die ontkent dat CO2 een broeikasgas is en dat betekent dat een relatief geringe toename van CO2 mede van invloed is op een zeer geringe opwarming van de atmosfeer..
Toch is het belangrijkste broeikasgas waterdamp.
Zie deze link van het KNMI: https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/broeikasgas-waterdamp
Maar wat blijkt en dan wordt een theorie tot feit verheven: Door de geringe opwarming door CO2 kan er meer waterdamp in de lucht komen ( echter al niet op de polen en zeker ook niet in woetijngebieden) en dat veroorzaakt de opwarming ( nu klimaatverandering geheten)
Dat is echter een nog steeds onbewezen theorie. Toch is dat de basis voor alle alarmistische klimaatmodellen.
Maar NASA is door de bank genomen betrouwbaar herhaaldelijk kwamen er protesten tegen het optreden van Hansen.
Voortgang publieke discussie en onderzoek naar oorzaken van klimaatvariabiliteit.
Hugo 8 april-2018 08.23
Je analyse van de situatie bij NASA lijkt mij correct met betrekking tot de positie die Hansen daarin heeft ingenomen,
In een recent blog (5 april) heeft Hans Labohm samengevat hoe dit ‘jumping’ to conclusions’ in de samenleving leidt tot een ware klimaathysterie.
Hoopgevend is echter dan zich naast van origine notoire AGW sceptici nu ook een aantal oud-medewerkers van NASA en NOAA hun stem durven te gaan verheffen tegen de heersende doctrine. Recentelijk R.J, Fleming (‘CO2 has a zero net effect’)
http://notrickszone.com/2018/04/05/ex-noaa-climate-scientist-no-role-of-co2-in-any-signi%EF%AC%81cant-change-of-the-earths-climate/#sthash.oIJeD3LI.7XT3B3jj.dpbs
Eerder deze maand werd onder onze aandacht gebracht een voordracht van Doiron . En ruim vijf jaar eerder sprak oud NASA medewerker Miscolzci reeds zijn twijfels uit over het effect van CO2 op fundamentele thermodynamische gronden. (Hij moest zijn ontslag nemen).
Ik meen hun gedachtegang te kunnen volgen. Zoals ook die van een aantal andere kritische wetenschappers, eg Spencer, Christy, Douglass, Courtillot, Happer, Lindzen, Shahiv , Svensmark, allen gerenommeerde wetenschappers .
De vraag is nu, hoe verhoudt de kwaliteit van hun wetenschappelijk inzicht in de werking van het broeikaseffect tot de paar wetenschappers die zich overheersend in IPCC kring laten horen?
Men kan zo nu en dan wel eens een kritiek van een AGW-protagonist op de behandeling van een onderwerp door een antagonist waarderen. Maar hout snijdt die zelden. Wat in de publieke discussie als een soort mist blijft hangen, is dat men elkaar wederzijds (protagonisten en antagonisten) verwijten maakt over hun bijdragen met verwijzing naar waarnemingen die nog steeds multi-interpretabel zijn. En naar peer-reviews of zogenaamde weerleggingen, zonder te tonen dat de Arons vragen door de criticaster voldoende adequaat in aanmerking zijn genomen. (climategate.nl AR 17 maart 2018)
Mijn stelling is kijk uit voor “wetenschappelijke” onderzoeken en voor “peer-reviewed” titels in bijvoorbeeld o.a. The Guardian en Parool, maar ook NASA, NOAA etc., vooral als het “essentieel” (eenzijdig) bijdraagt aan het klimaatalarmisme, AGW en de CO2-verdoeming. Blijkt dat er nogal wat kritiek op aan te merken blijkt.
Vanochtend voorbeeld bij NPO-Radio-Vroege-Vogels HET klimaatalarmistische programma van de NPO-radio. Zo werd met betoogd dat lachgas 6%, Stikstof 16% en CO2 72% verantwoordelijk zijn voor “klimaatverandering”. Daar is inmiddels toch al heel veel op af te dingen als we over klimaatgevoeligheid van broeikasgassen spreken, terwijl waterstof geheel niet werd genoemd. Maar het industriele-klimaat-media-complex heeft constant alarmistische “voeding” nodig.
Waterdamp bedoel je?
Yes, ik zag direct de vergissing, maar sinds er geen correctie mode is op climategate.nl (zoals op facebook) liet ik het er bij.
Ook gehoord en dacht: hoi, hoi hoi, de groene Kmer heeft weer een stok gevonden om mee te slaan.
https://www.nporadio1.nl/vroege-vogels/onderwerpen/451234-lachgas-is-groeiend-broeikasprobleem
Henk
Kun je nagaan wat wetenschappers nu moeten doen om hun baan te houden.
Man, wat een flutargument. Ben je al niet genoeg door de mand gevallen met het zeer matige bovenstaande artikel? Een peer-review onwaardig.
Henk
https://www.nasa.gov/feature/goddard/nasa-study-mass-gains-of-antarctic-ice-sheet-greater-than-losses
Erik, dit is de studie waarnaar HUgo al in zijn artikel verwees, en waar ik (Henk 7 april 2018 om 21:17) al duidelijk maakte dat de auteur waarschuwde “that “climate deniers” would wrongly tout the study as proof that “we don’t have to worry [about global warming] as some people have been making out”.
Wat zou hij nu precies hebben bedoelt, die Zwally? Hij concludeert zelf dat de bewijsvoering voor global warming betreffende smelten van de poolkappen van geen kanten klopt, maar pas op, zegt hij want die schobbejakken die proberen te verhinderen dat groene blob de beschaving gaat vernietigen, gaan dat gebruiken om dat te verhinderen? Is dat de clou?
André, jij verdraait weerom eens een conclusie van een studie. Het is niet “dat de bewijsvoering voor global warming betreffende smelten van de poolkappen van geen kanten klopt”. Dat is echt niet de conclusie, maar jouw wensdenken. De conclusie is dat het moeilijk is om de massa land en zee-ijs over een heel groot oppervlak accuraat te bepalen
Hugo, ik denk dat je je beschouwing over smelten van land/zeeijs door opwarming van de onderste luchtlagen nog wel wat kunt aanscherpen In je voorbeeld noem je verhouding van warmteinhoud van volume lucht/volume water. Terecht concludeer je daaruit dat de lucht de oceanen niet gaat opwarmen.
Bij het smelten van ijs komt daar nog wat bij. Je hebt allereerst warmte nodig om het ijs op smeltemperatuur te brengen. Vervolgens moet je nog de smeltenergie van ijs naar water daarbij optellen.
Voor het Noordpoolijs heb ik daar een berekening voor gezien als de atmosferische temperatuur 0.6% verhoogd zou zijn. Dan kom je uit op de energetische inhoud van 7 x onze atmosfeer. Als we al 7 extra atmosferen kunnen organiseren moet je ook nog eens zorgen dat al die energie in zijn totalteit over het Noordpoolijs gewaaid wordt. Dat gaat dus niet gebeuren. Poolijs kan alleen maar smelten door kontakt met warmer oceaanwater. Onder landijs eventueel door vrijkomende geothermale opwarming. Niet met lucht.
Aad Bedankt voor deze aanvulling.
Speciaal voor JvdH
https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=sCHpX6tpcag
Kijk eens hoe hier alles door elkaar gerommeld wordt en dan de laatste zinnen die worden uitgesproken.
Hugo,
Wat doet je denken dat ik dat filmpje niet al heb gezien? In tegen stelling tot de meesten hier volg ik linkjes en deze staat ook al in een linkje van het artikel van gister.
Waarschijnlijk ben je aan het projecteren en denk je dat ik linkjes niet lees / volg omdat jij dat ook nooit doet.
” En om de concensus te benoemen: Er zal geen wetenschapper zijn die ontkent dat CO2 een broeikasgas is en dat betekent dat een relatief geringe toename van CO2 mede van invloed is op een zeer geringe opwarming van de atmosfeer..”
En toch beweert Arthur dat dit een reële mogelijkheid is …… En Zwally, kan het niet tussen de oren komen dat hij de laatste zal zijn die zijn resultaten als de absolute laatste waarheid bombardeert en niet de risico’s ziet van AGW? Dat heeft niets met politiek te maken maar gewoon met een reële wetenschapper die bang is dat mensen zonder verstand van zaken zijn onderzoek politiek gaan inzetten (zoals ene Hugo probeert te doen zonder dat hij überhaupt verstand heeft van Antarctisch landijs)
Oh en die extra waterdamp? Die is natuurlijk al lang gevonden en ook dat had je kunne weten wat ook dat heb ik al meermaals gepost, maar ja handjes voor de ogen en niet ingaan op de punten van de ander, dat is de methode om een goede inhoudelijke discussie te voeren!
agwobserver.wordpress.com/2009/10/13/papers-on-water-vapor-feedback-observations/
Oh en leg me nu een keertje uit, waarom ga je niet in op het commentaar op de studie van Zwally? Durf je niet? Heb je het niet gelezen? Begrijp je het niet? Ga nu een keertje direct in op commentaar op de onzin die je schrijft!
Arthur,
Fijn dat je van mening bent dat het ontmaskeren van Hugo als iemand die een loopje neemt met de feiten geen betekenis hebben voor het vormgeven van een inhoudelijke discussie. Maar ja ik weet dat jij denkt dat kwantiteit van woorden en een hoge moeilijkheid graad het belangrijkste zijn. O ja, het eens zijn met Arthur is natuurlijk ook belangrijk als je een positieve bijdrage wil leveren (volgens Arthur dan)
Jij presenteert nu een maand of drie dat de insolatie gedurende de zomer hoger is aan de polen dan aan de evenaar, dat is echter geen nieuws dat wist ik al en is dus ook niet baanbrekend maar meer een waste of time om het nogal uit te rekenen
https://tamino.wordpress.com/2012/10/01/sea-ice-insolation/
Jammer hoor! Al die moeite voor niets!
Heb je trouwens al mee gekregen dat Harde nu echt keihard is afgeserveerd? http://www.realclimate.org/index.php/archives/2018/04/harde-times/
Gevalletje PAL review, iets wat vaker voorkomt bij de ” sceptici” En ja inderdaad de ” publicatie” van Flemming is ook het digitale papier waarop het geschreven staat niet waard, waarom? Omdat de metingen de theorie bevestigen, daarom dus.
Boels bedankt voor je link:
Een van de natuurkundige fenomenen is dat het smeltpunt van water verlaagt onder zeer hoge druk.
Voor water /ijs is er een negatieve invloed: het vriespunt wordt lager als de druk stijgt. Om het vriespunt een paar graden te laten dalen moet je al een druk van meerdere honderden atmosfeer gebruiken. Bij 2000 atm is het vriespunt van water ongeveer – 20 °C.
Als je dan kijkt hoe zwaar de ijsmassa is dan is dit een van de oorzaken dat de gletsjers makkelijk de zee instromen.
Ook blijkt uit recent onderzoek dat er wel 90 hot spots van vulkanische oorsprong onder het ijs actief zijn.
Wel mooi om te zien hoe het dan ook in de praktijk werkt.
Nu terug naar de klimaatalarmisten die aangeven dat het zeewater onder het ijs spoelt en daardoor smelt veroorzaakt
Dat is letterlijk onmogelijk de druk van het water onder het ijs is veel hoger als het zeewater rond het ijs.
.
Ik denk dat het anders is aan de kust neemt de hoge druk af en dat betekent dat er een mengsel van ijs en water vanaf Antarctika de zee instroomt inplaats van andersom.
@Hugo 8 april 2018 om 10:49
Het blijft raar dat men zich opwindt over het glijden van ijsmassa’s naar een lager punt.
Zwaartekracht en een smeermiddel doet het afglijden, ongeacht de klimatologische toestand.
Het afbreken van ijsvelden aan de kust (het laagste punt) is evenmin een klimaatduiding; rotatiekrachten en golfbewegingen kunnen het verklaren.
IJs onder de huidige zeespiegel zou, als het smelt, geen verhoging van de zeespiegel opleveren; het volume van ijs is nu eenmaal groter dan van water.
Ik zie de laatste jaren een accentverlegging van de CO2-dreiging naar andere mogelijke oorzaken; het lijkt alsof de CO2-ratten het schip verlaten.
Arthur
Kijk eens naar deze link dan zie je de resultaten van het monitoren van de aarde door Nasa geweldig om te zien.
Bij ongeveer 28 minuten een duidelijk van de processen op en rond antarctika zeer leerzaam
https://www.youtube.com/watch?time_continue=794&v=kpFryXQbVEA
je bent voor mij geen trol als je …ongeacht je standpunt over agw….antwoord geeft op mn eerder gestelde vraag of de huidige groene oplossingen deugen terwijl daardoor de grote boosdoener c02 toeneemt…zie prof. Sinn en Lubach….dus?…ik wacbt nog steeds op antwoord…mvg…bart
Hugo M 8-4-2018 10.40
Dit is een belangrijke toevoeging aan je betoog, zo ook die van Aad Vermeulen 7-4-2018 23.29 die de lichte verwarring wegneemt dat de 1 C ‘warmere’ lucht’ het ijs aan de kust zou doen afbrokkelen. Uiteraard doet dit het oceaanwater, met nu een verwachte bijdrage van de ontdekte magma-plumes rond de kust.
Hoewel ik een paar opmerkingen bij je betoog had, ben ik van mening dat tegen de draagwijdte ervan (het ‘jumping to conclusions’ in de NOS berichtgeving) er geen speld tussen te krijgen is.
Maar nu nog even terug naar de potentiële instraling aan de pool tijdens diens drie maanden durende zomer en drie maanden verwachte afkoeling tijdens de poolnacht. Separaat stuur ik je een extract uit het studierapport dat we aan het opstellen zijn, met tabellen en grafieken die ik in een posting niet kwijt kan.
Die zelf nog eens doorlezend, denk ik dat we een laatste verschil van mening nu ook kunnen oplossen. Ik was in een eerdere beschouwing onvoldoende nauwkeurig.
Natuurlijk heb je gelijk dat op de pool zelf de energietoevoer van de zon er aan de top van de atmosfeer er even snel uit gaat als die er in komt. Maar de berekeningen die we gebruiken gaat niet tot een hogere breedtegraad dan 85 NB. En daar beneden is de hoek nog steeds voldoende groot om de zonenergie te berekenen die het oppervlak bereikt.
Dan de vraag, waarom blijft tot 85 NB de oppervlaktetemperatuur tot zo’n -60C beperkt, met soms een uitschieter naar -90 C, en daalt niet zoals op de maan tot – 150?
Mijn fout zit hem hierin dat ik voor een ijslaag een te lage warmte capaciteit heb aangenomen. (Vergelijk in de toegezonden e-mail figuur 13 en 14).
Arthur
Bedankt voor deze reactie
Gr
Hugo
Hugo 8-4-2018 11.03
Inderdaad een buitengewoon leerzaam filmpje in meerdere en zeer verschillende opzichten.
Ten eerste vanaf 28 minuten wat de situatie rond Antarctica zou zijn en dan, voor mij geheel nieuw, wat zich op de zeebodem rond de kust afspeelt. De conclusie van deze NASA onderzoekers : “The continent is isolated’. Boven en op het zeeoppervlak wordt de temperatuur niet of nauwelijks beïnvloed door de atmosferische processen die zich op lagere zuiderbreedtegraad afspelen. Ik begin nu te begrijpen waarom de temperatuur op het continent zo extreem laag is en blijft. Maar veel belangrijker is de ‘vondst’ die wordt gemeld dat de diepzee rond de kust een koude Golfstroom opwekt die bijdraagt aan het koel houden van alle grote oceanen. Het bevestigt de visie die veel critici van AGW protagonisme aan de dag hebben gelegd: De klimaatvariabiliteit wordt hoofdzakelijk bepaald door wat zich, wispelturig, op de zeebodem van de oceanen afspeelt.
Dit lijkt mij een paradigma om voorlopig vast te houden, wat de presentie ook suggereert.
Maar dan, ten tweede
Na zo’n 1.40 minuten wordt gedurende ca 20 seconden het CO2 broeikaseffect er met de haren bij gesleept, zonder enige onderbouwing. Terwijl de overige 2 uur een ander beeld scheppen van de oorzaak van klimaatvariabiliteit.
Wat is hier aan de hand?
De film is reclame om het kostbare satellietonderzoek overeind te houden. Het lijkt mij dat niemand twijfelt aan het belang van deze investering om de wetenschap vooruit te brengen. En dan haakt men, gedurende 20 seconden, even in op een CO2 effect, omdat dit nu eenmaal algemeen politiek wordt gebruikt om het kostbare klimaatonderzoek te rechtvaardigen.
Treurig hoe financiering van onderzoek afhankelijk is geworden van politieke standpunten. Maar ik durf er toch op te rekeningen dat de directies van NASA en NOAA zo langzamerhand tot bezinning komen, ( na zich aan de invloed van Hansen te hebben onttrokken) dat het niet verstandig is om zich als wetenschapper te laten terroriseren door politieke stellingnamen.
@ Arthur,
“ Treurig hoe financiering van onderzoek afhankelijk is geworden van politieke standpunten. “
Dat was 20 jaar geleden al het geval. Nieuwe projectvoorstellen hadden meer kans van toekennen als er een link kon worden gelegd met klimaatverandering.
Het ging zelfs zover dat het opnemen van zo’n link door leiding werd aanbevolen.
En daarbij zijn wij inmiddels collega’s in ruste nu TNO en ECN samengaan. Aldus is er dan de volgende ambitie:
“ Door deze krachtenbundeling ontstaat een internationaal topinstituut op het gebied van de energietransitie. Met 700 toponderzoekers en onderzoeksfaciliteiten van wereldklasse. “
Mvg
Frans
Arthur en Frans, mag ik jullie dan namens toekomstig Nederland hartelijk danken dat jullie in jullie werkzame leven de basis hebben gelegd voor een duurzame toekomst.
Frans G 8-4-2018 15.51, 15.57.
“Geweldig’ die krachtenbundeling. Het is propagandapraat.
Toen ik in 1979 in het bestuur van TNO werd geparachuteerd als wetenschapper, door minster en DG O&W, was mijn eerste opdracht om te saneren. Om bij bundeling van krachten, de mediocre wetenschappers de wacht aan te zeggen, en nieuwe frisse inbreng te zoeken. Bepaald populair heb ik me daarmee niet gemaakt. Maar ik kreeg er uiteindelijk een KO (Leeuw) voor. Bij mijn afscheid van TNO heeft Ivo de Wijs belicht welke onconventionele wetenschappelijke en bestuurlijke opvattingen mij hebben gedreven. https://youtu.be/P5UnqiKtZnQ
‘Krachtenbundeling van 700 toponderzoekers’? Ik durf het effect daarvan te betwijfelen. Onderzoekfaciliteiten zijn zeker toegenomen. Maar de vraag die blijft hangen of ieder hij/zij die zich heden ten dage als wetenschapsbeoefenaar opwerpt ook in staat is om de resultaten van die faciliteiten adequaat kritisch te beoordelen
Frans en Arthur, gold voor jullie ook dat het aflossen van de hypotheek belangrijker was dan jullie integriteit, tijdens het werkzame leven? En jullie pas na je werkzame leven durfden ageren tegen alles waar je tijdens je carriëre zo achter moest staan, van je superieuren? Want dat beeld heerst hier bij een aantal reageerders. En misschien niet ten onrechte gezien het feit dat TNO en ECN toch een heel andere richting inslaan dan jullie voorstaan, in mijn ogen.
Ronald 8-4-2018 21.31
Je doet me te kort dat ik ‘pas na mijn werkzame leven zou durven ageren’. Hoe kom je daarbij? Bekijk het verslag eens dat Ivo de Wijs gaf bij mijn afscheid van TNO.
Nee hoor Arthur, dit is precies het antwoord dat ik zocht. Veel mensen die nog nooit een onderzoeksinstituut van binnen gezien hebben, ook hier op climategate maar vooral ook op complotsites, komen nogal eens met het drogverhaal dat onderzoekers gedurende hun carrière niet integer zouden zijn en pas na hun pensioen durven melden hoe de vork echt in de steel zit. Klinkklare onzin natuurlijk, hier door jou bevestigd. Dan kan dat onzinverhaal ook eindelijk eens de wereld uit. Dus, nogmaals dank. (Zou mij overigens niet verbazen als binnen afzienbare tijd toch weer iemand op climategate met deze lulkoek komt aanzetten).
@Ronald 9 april 2018
Wetenschappers zouden meer moeten letten op de wijze waarop PR-personen een publicatie “verkopen”.
Die tekst valt volgens de integriteitsnormen van de KNAW onder de verantwoordelijkheid van de wetenschapper.
Zeker Boels, dat zou soms beter kunnen
“Maar veel belangrijker is de ‘vondst’ die wordt gemeld dat de diepzee rond de kust een koude Golfstroom opwekt die bijdraagt aan het koel houden van alle grote oceanen. ”
Geen nieuws. Dat hoorde ik namelijk al in het inleidend college fysische oceanografie in 1980.
Hans Erren 8 april 2018 17.29
Ja, het bestaan van die golfstroom zal al wel van voor 1980 af bekend zijn. Maar er is in de jaren 1990 toch ook wel twijfel gerezen over de betekenis van de zuidelijke en noordelijke koude golfstroom over de zeeebodem. Volgens mij is deze weer bevestigd toen men begin deze eeuw het lot volgende van het antropogene CO2 (12C/13C verhouding) in de neerdalende stroom in de Noordelijke ijszee. (In IPCC rapportage is het belang daarvan onvoldoende herkend). Een overeenkomstige isotoopstudie in de zuidelijke ijszee is mij niet bekend maar wellicht omdat ik me tot op heden vrijwel volledig heb geconcentreerd op de klimaatvariabiliteit op het Noordelijk halfrond. Daarom was het NASA filmpje voor mij zeer leerzaam wat betreft de veronderstelde invloed van de zuidelijke koele golfstroom op de oppervlakte temperatuur van alle oceanen. Ben benieuwd wat daarvan in de volgende IPCC rapportage wordt verwerkt. Zal men het relatieve effect van onderaf en bovenaf (uit de atmosfeer) tegen elkaar durven afwegen?
Zomaar twee bronnen van ‘climstegate die ik even gevolgd heb. Nsidc grafiek niet van originele bron (woodfortrees ?). Op site van nsidc worden heel andere trends gepresenteerd. Info NASA uit 2015. NASA artikel van maart 2018(Arctic Wintertime Sea Ice Extent Is Among Lowest On Record) geeft een heel ander beeld.
Raymond
Als je niet weet hoe het selecteren van data uit een grote databank werkt kun je ook niet oordelen laat staan roepen dat hier niet de originele data wordt gebruikt.
Als je zelf je onderstaande link volgt en eigen selectie maakt kun je ook downloaden welke informatie je zoekt.
Hier mijn link van de gemaakte selectie ga maar eens spelen met eigen selecties dan zie je mogelijk hoe dit werkt.
http://www.woodfortrees.org/plot/nsidc-seaice-s/from:1990/to:2017/plot/uah6/from:1995
Henk
Bedankt voor je reactie.
Ik negeer volledig de zware beschuldigingen van JvdH
Ik zie als kern van zijn reacties de keuze om zonder enige kritiek de IPCC rapporten te omarmen. CO2 is de grootste boosdoener toch is gezien de geringe hoeveelheid van 400 ppm de werkelijke broeikaswerking gering te noemen in vergelijking van de bijdrage van b.v. waterdamp. Het belangrijkste broeikasgas is dan ook waterdamp.
Dit schrijft het KNMI: bron: https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/broeikasgas-waterdamp
“Zonder broeikasgassen en met gelijke andere factoren (zoals de weerkaatsing van zonlicht) zou het gemiddeld op aarde 33 graden kouder zijn. Waterdamp neemt bijna twee derde van het natuurlijke broeikaseffect voor zijn rekening en is daarmee het belangrijkste broeikasgas.”
Waterdamp met gemiddeld 4000 ppm in de atm. met pieken tot 40.000 ppm
En er is nog nergens bewezen dat de theorie van de versterkende werking die direct volgt op bovenstaande tekst ook daadwerkelijk juist is.
In de praktijk bepaald de watertemperatuur van de oceaanstromingen aan de oppervlakte de hoeveelheid waterdamp.
Op de zuidpool zul je nauwelijks waterdamp tegen komen in de woestijnen ook niet.
Als je dan ook naar een droge woestijn kijkt dan is door de zeer geringe hoeveelheid waterdamp in de lucht in de woestijn CO2 het enige broeikasgas. En volgens de theorie zou deze CO2 de IR uitstraling moeten tegen houden en daarmee de verschillen in de temperatuur tussen dag en nacht moeten dempen.
Toch is de uitstraling in de nacht groot te noemen en is het verschil binnen de dagelijkse gang wel erg groot met uitersten van +50 en min 20 graden C.op grondniveau in 24 uur.
Daar doet de aanwezige CO2 niets aan af van de veronderstelde grote broeikaswerking van CO2 is in de woestijn dan ook niets te merken.
In plaats van de teksten van JvdH kun je dan ook beter sprookjesboeken lezen.
Dus je negeert gewoon een groot gedeelte van de wetenschappelijke literatuur omdat het je beter uitkomt!
Duidelijk!
Je bent dus totaal niet geinteresseert in het hoe en waarom van de antarctische ijsplaat.
Het gaat om metingen van ijshoeveelheid en metingen die jij compleet negeert (al 3 jaar lang) en je hebt er ook geen enkele goede reden voor.
“Ik zie als kern van zijn reacties de keuze om zonder enige kritiek de IPCC rapporten te omarmen.”
Nee hoor je mag best kritiek hebben op het IPCC, maar wel je kritiek onderbouwen en iet alleen een beetje kersenplukken uit de resultaten die je wel bevallen en de rest negeren.
Maar zo kennen we de “sceptici”weer handen voor je oren en heel hard roepen IK HOOR NIETS
En je dan nog afvragen waarom niemand “scpetici” serieus neemt.
Sceptici wachten nog steeds op bewijs van de AGW…………………………………………………..en dat is er niet alleen in gefabriceerde klimaatcomputermodellen en die blijken allemaal onbetrouwbaar.
De Parijse akkoorden doen niets aan klimaatbeheersing en kosten de maatschappij / burger / midden-en onderklasse honderden miljarden € besteedbaar inkomen.
Het ergste is de dictatuur van de AGW en het politiek-media-industrieel-complex waarbij kritiek op klimaatalarmistische en “duurzame” wordt weggewimpeld als klimaatontkenning.
Klimaatverandering kan en wordt niet ontkend en zeker niet door IPCC-sceptici, klimaatverandering in goed wetenschappelijk in beeld sinds de laatste ijstijd.
Het succes van het politiek-media-industrieel-complex zit hem in de gesubsidieerde vercommercialisering van de eenzijdig ideologisch gewenste energietransitie, die het MKB en zorg vele duizenden banen gaat kosten.
1 Groene baan erbij dan worden 2,2 mensen in MKB en zorg werkeloos (=de Spaanse casus!).
Hans de Boer van VNO-NCW is een van de grote boosdoeners van de mega belastinggeldverkwisting äan het klimaat” en zou het MKB moeten steunen i.p.v. de multi-nationals die amper voor extra werkgelegenheid zorgen.
Één extra groene baan kost gemiddeld tussen de 1 en 3 miljoen €. Terwijl een MKB baan gemiddeld 50.000€ kost.
Kom dus niet aan dat IPCC-AGW-sceptici er niets van snappen, Heyden! Iedereen alhier heeft je al jaren door met je klimaatalarmistische “studies”.
“Sceptici wachten nog steeds op bewijs van de AGW…………………………………………………..en dat is er niet”
Excuseer??? Geen bewijs?
De modellen voorspelden dat de globale temperaturen gingen stijgen (veel sneller dan te verklaren door normale klimaat fluctuaties) en ze zijn de afgelopen decennia gestegen. Om maar één bewijs te presenteren.
j van der heijden
Geef Hugo eens antwoord over de temperatuur in de woestijnen, tussen +50 en -20. Dit terwijl de hoeveelheid CO2 circa 400 ppm is, net als in een tropisch oerwoud. Maar in het oerwoud hebben we maar een paar graden verschil tussen dag en nacht.
De conclusie is dat CO2 niets doet aan de warmte of koude. Zeer waarschijnlijk een waterdamp effect, 40000 ppm in de tropen, bijna niets in de woestijn.
Erik,
Het broddelwerkje van Hugo gaat over Antarctica en wel over de hoeveelheid ijs op en rond Antarctica. Alle rest is dus Off Topic en niet relevant.
De enige conclusies die je kunt trekken
1. Er zijn vulkanen onder het ijs, of die actiever zijn geworden kunnen we niet vast stellen
2. Er zijn verschillende studies over de hoeveelheid Antarctisch landijs, Hugo negeert alle studies behalve de controversiële studie van Zwally zonder enige onderbouwing.
En nu stop ik met reacties op dit draadje want ik zit al op 5 en ik mag er van Hans maar 3 omdat dit de inhoudelijke discussie zou bevorderen.
De conclusies over de werking van CO2 kun je niet trekken gebaseerd op een simplistische methode zoals jij die gebruikt. Ik neem aan dat je niet denkt dat jij de eerste bent die dit constateert
Jvdh
Ik heb nog nooit een bevredigend antwoord op AGW grondslag gezien over het verschil in dag en nacht temperatuur in de woestijnen en een tropisch oerwoud.
Anders dan, voor mij is duidelijk dat CO2 geen rol speelt en waterdamp een grote rol.
Verschil tussen dag en nacht, dat heeft niets met klimaat te maken. Klimaat is iets dat je over de jaren heen bekijkt. Dus het ‘argument’ van Erik is (weerom) een drogargument
Woestijnnacht versus moerasnacht. Poolnacht winter versus zomer. Denk er even over na! Regionale klimaat en regionaal weer. Ook in stedelijke omgeving is er ‘s nachts weer ander warming effect, bekend geworden onder de term UHE, dat gesteld wordt door AGW protagonisten te zijn meegenomen in de IPPC computermodellen, waar grote twijfel over bestaat bij IPCC-sceptici. UHE is een effectief misbruikte drijvende factor in het bewijs van het ideologische (C-)AGW-klimaatalarmisme. Dat nachten ietsepietsie (minder dan halve graad) warmer zijn dan 100 jaar terug wordt graag als (C-)AGW-bewijs aangevoerd op diverse klimaatalarmistische websites. Als het klimaat opwarmt of alkoelt gaat het ‘s nacht ook een ietsieipietsie mee. Big deal?
“…waar grote twijfel over bestaat bij IPCC-sceptici.”
Is er iets waarover AGW-negationisten en AGW-minimalisten geen twijfel over hebben???
O ja , ik weet het al: ze twijfelen niet over hun eigen overtuigingen. Maar over alles wat niet in hun kraam past, daar hebben ze altijd “twijfel” over of het wel klopt. Ze geven er dan geen degelijke onderbouwing voor, maar het is volgens hen “ideologisch” van die klimaatwetenschappers.
Henk,
1 dag en 1 nacht heeft niks met klimaat te maken. ok. Maar wat denk je van alle dagen en nachten gedurende 30 of misschien wel 1000 jaar. Al die dagen en nachten vertonen een groot verschil in temperatuur afhankelijk van de omgeving.
Dit is dus wel degelijk klimaat.
Dus Henk/Jan kom op met een verklaring mbv CO2.
heel simpel Eric, waterdamp speelt een grote rol in de tropen. Er is ook heel veel van aldaar. CO2 speelt kleine rol in subtropen. That’s all.
Jvdh
Dit zijn de feiten.
Broeikastheorie “Vraag 10 mensen wat het belangrijkste broeikasgas is en tenminste 9 zullen CO2 antwoorden. Fout dus. Het belangrijkste broeikasgas is H2O, in de vorm van waterdamp en wolken. Kooldioxide vormt, zoals gezegd, 0,038% van de atmosfeer, terwijl water in zijn verschillende vormen varieert van 0% tot 4% van de atmosfeer. Kort gezegd: het grootste deel van het broeikaseffect wordt veroorzaakt door H2O als gevolg van de overvloedige aanwezigheid ervan in de atmosfeer. Water is goed voor ongeveer 90% van het broeikaseffect : ongeveer 70% is te wijten aan waterdamp en ongeveer 20% aan wolken (meestal waterdruppels).”
Kijk maar eens naar de volgende info:
http://klimaatgek.nl/wordpress/broeikastheorie/
En uiteraard deze:
https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/broeikasgas-waterdamp
Zucht, nog maar eens een drogargumentatie van de AGW-negationisten en AGW-minimalisten….
Ja, waterdamp is een broeikasgas. Ja het zorgt zelfs voor een groot deel van het broeikaseffect. Maar dat is ALTIJD zo al geweest.
Maar CO2 is OOK een broeikasgas. En de hoeveelheid CO2 is de afgelopen decennia dramatisch gestegen. En DAT is hetgeen een verhoging in het totale broeikasgas effect geeft. En omdat DOOR DE CO2 de temperatuur stijgt, stijgt ook de hoeveelheid waterdamp.
Is dus waterdamp het “belangrijkste broeikasgas”? Ja en nee: het is hetgeen altijd al voor een groot deel van het effect zorgde, maar dat is een constant gegeven. Voor wat betreft de veranderingen die we waarnemen, is CO2 het “belangrijkste broeikasgas”. Maar ja, de AGW-negationisten en AGW-minimalisten staren zich liever blind op dat eerste dan op dat tweede…
Hugo, het is inderdaad algeheel bekend (onder ingewijden) dat waterdamp een veel beter broeikasgas is dan CO2. Het verschil tussen dag -en nachttemperatuur in de tropen en subtropen (woestijnen) laat dat duidelijk zien. Maar je conclusie is wat merkwaardig: “Daar doet de aanwezige CO2 niets aan af van de veronderstelde grote broeikaswerking van CO2 is in de woestijn dan ook niets te merken.”
Komt ie weer. Wat is grote broeikaswerking? Inderdaad is de broeikaswerking van CO2 in de subtropen veel minder groot dan die van H2O in de tropen. Dat laatste vind je blijkbaar groot? Maar dat wil toch nog niet zeggen dat er helemaal geen broeikaswerking van CO2 is in de subtropen? Die zal geen 50 graden zijn, maar misschien wel 0.5, of 1 of 2 graden? Niet groot t.o.v. van 50, maar ook niet verwaarloosbaar. En met exponentieel groeiende CO2 concentraties in de atmosfeer (als we verder niets doen en de opkomende economieen ook volop de ruimte geven) zal er een moment komen dat de broeikaswerking van CO2 die van H2O benaderd. Duurt nog wel even hoor, maar in eerste orde benadering kun je dat tijdstip wel uitrekenen.
In eerste orde benadering geldt voor CO2: dt = f_CO2 * dCO2, met dt de temperatuur verandering, die gelijk is aan de gevoeligheid van atmosferische temperatuur verandering voor CO2 verandering (f_CO2 is de partiele afgeleide van temperatuur naar CO2) maal de verandering van de CO2 concentratie (dCO2). Als voorbeeld kent iedereen wel de 1.5-4 graden temperatuurstijging bij verdubbeling van CO2 concentratie van het IPCC.
Eenzelfde vergelijking kunnen we opstellen voor waterdamp: dt = f_H2O * dH20. De waarden voor de variabelen in deze vergelijking kun je berekenen o.b.v. de wet van Clausius-Clapeyron: de hoeveelheid water die lucht maximaal kan bevatten neemt ongeveer 7 procent toe als de temperatuur 1 graad stijgt.
Als we voor beide vergelijkingen een graad stijging nemen (dt = +1) dan kunnen we de vgl’n aan elkaar gelijk stellen. Dat levert: dCO2 = (f_H2O/f_CO2)*dH2O, oftewel de extra hoeveelheid CO2 die nodig is om eenzelfde effect te sorteren als H2O, qua broeikasgas, in eerste orde benadering natuurlijk.
Neem vervolgens de exponentieel groeiende CO2 curve en extrapoleer die totdat je aan dCO2 zit, dan weet je hoe lang het duurt voordat CO2 eenzelfde effect sorteert als H2O (nogmaals, in 1-de orde benadering) wat betreft opwarming. Als dat niveau bereikt wordt blijft het ook in de woestijn lekker broeiering ’s nachts.
Kortom, wat H2O kan, kan CO2 ook, als je er maar genoeg van hebt.
Ronald Ik ontken zeker de broeikaswerking van CO2 niet en dat betekent inderdaad dat als je de hoeveelheid maar laat toenemen je de invloed zeker zal merken.
Wat mij stoort is het feit dat het IPCC na jaren onderzoek nog steeds niet met een meer nauwkeurige berekening komt.
na 20 jaar 1,5 tot 4,5 met variaties ken je je afvragen wat ze aan het doen zijn.
Kijk hier eens naar: http://klimaatgek.nl/wordpress/co2/
Aan de andere kant als we de 100 miljard alleen al die het klimaatakkoord ons gaat kosten in fundamenteel wetenschappelijk onderzoek hadden gespendeerd dan hadden we mogelijk dichter bij een oplossing gekomen.
Hier een goed beeld van de werking van de mix va broeikasgassen in de atm. http://klimaatgek.nl/wordpress/broeikastheorie/
Hugo, waarop baseer jij je bewering “als we de 100 miljard alleen al die het klimaatakkoord ons gaat kosten in fundamenteel wetenschappelijk onderzoek hadden gespendeerd dan hadden we mogelijk dichter bij een oplossing gekomen.”???
Dank Hugo, met die eerste zin maak je jezelf hier niet echt populair, maar dat is wel hoe het zit. En wat jou stoort. Tja, we zijn gewoon met complexe zaken bezig die niet één-twee-drie een eenduidig antwoord oplevert. Spencer en Christie zijn al 20 jaar lang dagelijks bezig hun satellietdata te verbeteren. En ze zijn nog steeds niet klaar. En dat is maar één heel klein facet van het totale klimaatverhaal: nauwkeurige satellietdata. Alles is aan elkaar gekoppeld. Het is gewoon complexe materie. Alle waarnemingen bevatten fouten en modellen zullen nooit perfect zijn. Een klein foutje in het begin werkt door de hele berekening heen. Fouten accumuleren. En leiden uiteindelijk tot een fout (of beter onzekerheidsmarge) in de schatting van de CO2 gevoeligheid. Dus het IPCC verwijten dat men tot nog geen nauwkeuriger getal kan komen is unfair. Misschien is dit al wel een heel goede schatting en kan het niet veel beter? Wellicht is het helemaal geen constante, maar een parameter die varieert met de globaal klimatologische toestand?
Daar bovenop komt nog dat de klimaatgevoeligheid verschilt voor iedere klimaatzone. De partiële afgeleide van waterdamp naar CO2 is anders in de tropen dan in de subtropen, om waar wat te noemen. De globale klimaatgevoeligheid is een gemiddelde en heeft dus een inherente spreiding, nog onafhankelijk van fouten/aannamen in metingen in modellen. Dus ja, misschien is de huidige schatting met spreiding al best goed?
Ronald
“Kortom, wat H2O kan, kan CO2 ook, als je er maar genoeg van hebt.”
Juist, als je maar genoeg hebt. Maar dat heb je niet met 400 ppm CO2. Kijk naar de woestijnen. Acht jij het mogelijk dat de rol van waterdamp binnen een paar honderd jaar door CO2 overgenomen wordt? Dat het verschil tussen dag en nacht tot tropische woud waarden verkleind wordt?
Even een ruwe schatting, woestijnen max. 70 graden verschil dankzij (gebrek aan) waterdamp. Tropisch woud max. 10 graden verschil. Temperatuur verhouding factor 7.
Verhouding broeikasgas factor 40000/400 = 10. Dit verklaart mi redelijk wat er gebeurt.
Je hebt gelijk dat de temperatuur toename over langere termijn gezien, bepaald kan worden door toename vh broeikasgas. Maar neemt alleen CO2 toe als forcing of ook waterdamp. Dat laatste komt ook vaak vrij, als CO2 vrij komt, daardoor kun je beide als forcing zien.
Maar Eric, 400 ppm is niet het plafond. Dat gaat exponentieel door, als het aan climategate ligt. Heerlijk, een paar graatjes erbij. Toch? Hans Erren? Dus ja, dan is het simpelweg een kwestie van tijd voordat CO2 de rol van het huidige H2O gaat overnemen. Lange tijd, dat wel. Maar zelfs als CO2 maar een fractie van de rol van H2O gaat spelen, heeft dat al behoorlijke gevolgen voor het wereldklimaat. Meer waterdamp en daarmee gepaard gaande extra opwarming. Onze tijd zal het wel uitdienen, maar we willen de zaak toch een beetje behapbaar achterlaten voor de volgende generaties, lijkt me?
Hier past slechts een beroemde passage van Mark Twain
goodreads.com/quotes/829923-a-humorous-treatment-of-the-rigid-uniformitarian-view-came-from
Ach Ronald, zwartkijker, hooguit anderhalve verdubbeling bij een klimaatgevoeligheid van anderhalve graad, waar hèbben we het over….
Tja Hans, de wereld draait gewoon door hoor, als jij onder de zoden ligt. En wat is 10000 jaar op paleo tijdschalen? Tijd zat om die CO2 concentratie eens flink op te pompen.
Misschien eens koorts als metafoor gebruiken. Als je een graad verhoging hebt, hoe voel je je dan? En als het een paar graden zijn, voel je je dan ronduit ziek? Boven de 40 graden wordt het oppassen geblazen ;)
Ronald,
https://www.dropbox.com/home/Schermafdrukken?preview=Screenshot+2018-01-04+11.24.50.png
Ik hoop dat deze link goed doorkomt, heb wat zitten rommelen.
Ik heb de beste parabolische fits bepaald tot 1998 en tot 2018 en daarna beide geëxtrapoleerd tot 2050. Weinig verschil.
Als ik, als zeer ruwe benadering, extrapoleer tot het jaar 3000 kom ik uit op circa 15000 ppm CO2, nog steeds veel minder dan de 40000 ppm van waterdamp.
Maar dan zitten we waarschijnlijk al in de nieuwe ijstijd en is de berekening niet geldig.
Voor de liefhebbers met een forse PC; 5,1 Gbyte download, unzipped 7,8 Gbyte.
Quantarctica
Quantarctica is a collection of Antarctic geographical datasets which works with the free, open-source software QGIS. It currently includes geography, glaciology and geophysics data, and will expand with contributions from the research community
Quantarctica 3 was released in February 2018
scar.org/data-products/quantarctica/
Some 272 billion tonnes more snow were being dumped on the White Continent annually in the decade 2001-2010 compared with 1801-1810.
bbc.com/news/science-environment-43691671
Ronald 8 -4-2018 21.32
Ik dring alsnog aan op een reactie jouwerzijds op mijn reactie 9-4-2018 12.10. Ik voel me te kort gedaan.
Voor de liefhebbers… via het 2de plaatje van deze bron kan dagelijks de gemiddelde temperatuurontwikkeling op de Zuidpool worden gevolgd:
https://oz4caster.wordpress.com/cfsr/
Uit de grafiek kan worden afgelezen dat de temperatuur op Antarctica zich in 2019 gemiddeld duidelijk onder het gemiddelde van de periode 1979-2000 begeeft.
PS. Uit deze 2013 studie van de PAGES 2k groep blijkt dat Database S1: tabblad 2, kolom B (zie: ‘Supplementary information – Excel files’) toont dat volgens de proxies de temperatuur op de zuidpool in het jaar 1999 het laagste punt bereikte in 2000 jaar tijd… wanneer we hierbij het feit dat de temperatuur op de Zuidpool zich dit jaar onder het gemiddelde van 1979-2000 ligt dan lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat dit werelddeel niet meedoet met de temperatuurstijging van de noordpool:
h ttps://www.nature.com/articles/ngeo1797
(Uit tabblad 3, kolom B blijkt volgens de proxies de periode 1940-1970 op de Zuidpool de koudste 30-jarige periodes was van de afgelopen 2 millennia)
SPOILER: De temperatuurmetingen op Antarctica tonen overigens wel een iets ander beeld dan de proxies, want uit dit plaatje blijkt dat volgens de instrumentele metingen de temperatuur op de Zuidpool waarschijnlijk in de 30-jarige periode 1910-1940 op het laagste niveau zat met de grootste uitschieter naar beneden in het jaar 1930:
h ttp://klimaatcyclus.nl/klimaat/pics/temperatuur-ontwikkeling-zuidpool-noordpool-groenland.jpg