Honest Broker attendeerde mij zojuist op een bericht bij Meteoconsult dat brult dat ‘de opwarming van de aarde’ de schildpad doet uitsterven. Een weeramateur/communicatiemiep bij Meteoconsult waagde zich aan evolutie, en kon beter bij het weer blijven. Is al moeilijk genoeg. Ik dacht even, ik lijk Hansje Brinker wel en heb wel wat anders te doen, maar vooruit.
Zelfs het fenomeen waarmee ze op de vertrouwde klimatocratenmanier aan de haal gaat, Milieuafhankelijke geslachtsdeterminatie (ESD) kan ze niet goed opschrijven.
Luister naar onze expert van meteoconsult
De langzaam stijgende wereldwijde temperatuur vormt een directe bedreiging voor deze diersoort. Bij temperaturen van 30 graden blijken bij bepaalde schildpadsoorten namelijk vooral vrouwtjes te worden geboren en bij temperaturen lager dan 28 graden is de kans op de geboorte van een mannetje aanzienlijk groter, dit wordt ook wel ‘Temperature Sex Determination’, ofwel ‘TSD’ genoemd. Met het steeds hoger worden van de temperaturen neemt de geboorte van vrouwtjes dus toe, maar om bevrucht te worden, zijn natuurlijk ook voldoende mannetjes nodig. Minder mannetjesschildpadden zal dus op de langere termijn leiden tot minder geboortes.
Hoe kun je van goed nieuws voor de mannetjesschildpad toch slecht nieuws maken?
Meer seks voor mannetjesschildpadden, had dus de kop moeten zijn, als deze simpele van dik hout zaagt men klimaatplanken-redenering ook klopte. Wat is er aan de hand? Een groep Schilpadliefhebbers wil 2011 tot ‘Het jaar van de Schildpad’ uitroepen. Niet omdat het Chinezen zijn, maar omdat ze subsidie willen. Die donateursbehoefte maak je wereldkundig via een persbericht dat brult dat ‘de Klimaatverandering’de schildpad doet uitsterven.
Temperatuurafhankelijke Geslachtsdeterminatie bestaat al 300 miljoen jaar
Er zijn reptielen en sommige schildpadden, waarbij temperatuur het geslacht bepaalt tijdens het begin van de embrionale ontwikkeling na de eileg. Dat was blijkbaar evolutionair succesvol, anders ontstond het niet. Ook een Australische hoendersoort laat het geslacht door de heersende milieucondities bepalen. Er zijn twee types TSD, bij het ene type worden alleen mannetjes geboren bij hoge temperatuur (krokodil), bij het andere alleen vrouwtjes.
Evolutieonderzoekers vermoeden, dat die milieuomstandigheden beter werken voor de fitness van dat geslacht, zie dit Nature-artikel uit 2008 over experimentele validatie van de Charnov-Bull model. Dus, voor de overleving van een koudbloedige soort zonder ouderzorg in wisselend milieu is het blijkbaar beter dat soms meer mannetjes geboren worden, en soms meer vrouwtjes. Dat mechanisme werkt dus al 300 miljoen jaar. En het fitnessvoordeel ten opzichte van genetisch bepaalde geslachtsdeterminatie bij sommige reptielen is in 2008 experimenteel gevalideerd.
De bron van schildpaddenellende kan mogelijk dit proefschrift zijn van een Vlaamse afstudeerstudente, die speculeert over de vraag of opwarming de schildpaddenman van de aardbodem veegt. Zij stelt dat het fitnessvoordeel omstreden is of niet bestaat. Qua evolutie-onderzoek ben ik wel geneigd om Naturepublicaties te geloven.
Schildpadden-seksparadijs
Laten we stellen, dat de redenering aantrekkelijk lijkt. Als het morgen voortaan 11 graden warmer wordt, zal dat zeker invloed hebben, bewijs maar eens dat het niet zo is: de typische omkering van bewijslast die klimatocraten zo ongeloofwaardig maakt. Als een hond een koe was had hij uiers. Maar zelfs dan leven de mannetjes voorlopig in de schildpaddenhemel. Zelfs de oude bokken kunnen over een eeuw een volledige harem verzamelen, en wie ooit het gekreun van parende schildpadden heeft gehoord weet dat ze daar ook veel plezier aan beleven.
Ja sorry, als ik serieus schrijf krijg ik te weinig reacties dus dan maar wat meer seks er in
Rypke, geen reacties wil niet altijd zeggen dat je blogs niet goed zijn. Persoonlijk vind ik ze een stuk meer to the point en informatiever dan enkele weken geleden. Ga zo door. Het idee dat de schilpad, een van de oudste diersoorten, zou uitsterven door een opwarming van 1-2 graden is ronduit belachelijk, daar trapt toch niemand in?
http://www.youtube.com/watch?v=Cc7UbPwhRI8
Rypke,
Het is goed dat je dit soort zaken telkens weer onder de aandacht brengt.
Persoonlijk lees ik de krantenberichten e.d. over oorwurmen die wegens klimaatverandering de weg naar het oor niet meer kunnen vinden slechts nog diagonaal door. Wel stuur ik de verspreiders van dit soort berichten meestal even een linkje naar jouw verhaal met een verzoek om een inhoudelijke reactie. Je krijgt natuurlijk nooit antwoord.
Bij weer.nl kan je veiligheidshalve slechts kiezen uit de volgende beoordelingen:
Zeer interessant
Interessant
Normaal
Niet zo interessant of
Saai
Nonsens, Nonsens (baarlijk), uit de lucht gegrepen en andere meer voor de hand liggende kwalificaties komen niet in hun lijst voor.
Haha, dit zijn de betere blogs! Lekker uitde losse pols geschreven.
Eigenlijk moet de betreffende dame even op de hoogte worden gebracht. Zal ik dat maar op mij nemen?
Nog even een woordgrap:
Schildpaddensoebsidie
Nou ja, of het een vrouw was die dit schreef, dat stond er niet bij. maar daar ging ik als een soort omgekeerde Ascha ten Broeke van uit. Sceptici zijn blanke boze mannen, je kent dat wel.
ZO heb ik als boze blanke een theorie dat vrouwen eerder intellectueel groupiegedrag vertonen, en zich bij het kamp aansluiten dat het meest gezellig lijkt/meeste status lijkt te hebben, niet omdat ze zich in de details en argumenten hebben verdiept.
Sceptici zijn nu de pioniers. Wanneer ons standpunt mainstream is dringt de ene vrouwelijke redacteur na de andere om te verklaren waarom deze of gene alarmist freudiaans gemankeerd is, waarom je niet iedere scheet aan opwarming toe kan schrijven enzovoort
Maar in onze politiek correcte dictatuur is die stelling vooralsnog absurd, onbespreekbaar, en krijg je een freudiaanse verklaring toegesmeten waarom je dit schrijft en wat in je jeugd is misgegaan. Marcel Roele moest het met de dood bekopen
Het is een bekend gegeven dat bij schildpadden het afhankelijk is van de temperatuur of er een mannetje danwel een vrouwtje uit het ei kruipt. Dat is altijd al zo geweest.
Opwarming cq afkoeling van de aarde zou daar dus een effect kunnen hebben, maar dan gaat het om enkele graden verschil. Een eitje in de zon versus een eitje in de schaduw.
Klimaatsverschuiving gaat in tienden van graden en dat is te gering. Bij blijvende verandering zullen de schildpadden zich aanpassen en mee evolueren. Dat is een bekend gegeven sinds de oertijd.