Zoals trouwe lezers zich zullen herinneren, zijn wij op Climategate.nl reeds van het begin af aan kritisch geweest ten aanzien van de klimaatovereenkomst van Parijs, die niet meer was dan een verzameling nationale intentieverklaringen om de CO2–uitstoot te verminderen. Maar deze hadden niet het karakter van verplichtingen en er stond geen straf op niet–nakoming. In de verslaggeving van de media bleef dit element echter onderbelicht.
Eerder schreef ik:
De hamerslag waarmee de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, in december 2015 de klimaatconferentie in Parijs bezegelde en tot succes verklaarde, bracht een golf van euforie teweeg. Deelnemers omhelsden elkaar en dansten op stoelen en banken. Alom sprak men van een historische overeenkomst. Maar nadat de regering Trump had verklaard uit de overeenkomst van Parijs te zullen treden, verklaarde nog geen anderhalf jaar later Bondskanselier Merkel op de G-20 Top in Hamburg met een van onheil bezwangerd gelaat: ‘Wij weten allen dat we met grote mondiale uitdagingen worden geconfronteerd en we weten dat de tijd dringt. Oplossingen kunnen alleen worden gevonden als we tot compromis bereid zijn en toenadering tot elkaar zoeken, maar zonder – en ik zeg dit met nadruk – te veel te buigen, want we kunnen natuurlijk ook duidelijk erkennen wanneer er verschillen van opvatting zijn.’ Aldus Merkel.
Lees verder hier.
Ondertussen is de gemiddelde wereldtemperatuur de laatste twee jaar met ongeveer 0,6 graden Celsius gedaald. Maar de stijging van de CO2–concentratie in de atmosfeer is gewoon doorgegaan. En ondanks de schone beloften van Parijs is ook de menselijke uitstoot van CO2 gestegen.
Onder de titel, ‘Paris Accord Humiliation: 23 Of 28 EU States Graded “Poor” Or “Very Poor” On Achieving Climate Targets!,’ schreef Pierre Gosselin:
It’s schadenfreude time for the skeptics of so-called “green energies”, and humiliation time for green energy cheerleaders.
Not a single EU state is meeting its climate targets, a new analysis by CAN Europe finds.
It’s been close to three years since countries worldwide signed the Paris Agreement, which obligates nations pledge to commit themselves to intending (or something like that) to reduce their greenhouse gas emissions in order to “safeguard the planet’s future”.
The language of the Agreement is in fact non-binding, and so one wouldn’t be surprised to learn that some signatories might not be living up to the agreement’s spirit.
“Relevant hoax”… all EU states “off-target”
Well, here’s the real shocker: According to a new analysis by nongovernmental organization CAN Europe, all EU countries are missing the Paris Agreement targets, as assessed by CAN Europe.
So now it’s crystal clear: Europe was never really serious about implementing the Paris Agreement from the very start. It was nothing more than a New Year’s resolution which no one ever intended to stick to.
Little wonder ex-NASA GISS director James Hansen just told the Guardian: “…the relevant hoax today is perpetrated by those leaders claiming to be addressing the problem.”
Hansen is right.
CAN Europe: dismal results
The aim of the CAN Europe report was to examine “which EU Member States are willing to increase their climate action and tackle the gap between the goals of the Paris Agreement and current greenhouse gas emission reduction efforts in the EU.”
The final results? According to the CAN Europe:
The ranking shows that all EU countries are off target: they are failing to increase their climate action in line with the Paris Agreement goal. No single EU country is performing sufficiently in both ambition and progress in reducing carbon emissions.”
23 of 28 countries rated “poor” or “very poor”
The chart on page 5 of the CAN Europe report shows us that a whopping 23 of 28 European countries are in fact performing poorly or even very poorly.
Source: CAN Europe.
Lees verder hier.
Bij bestudering van de geschiedenis van grote internationale conferenties, zoals de G7 en G8, over complexe internationale vraagstukken blijkt keer op keer dat de aldaar gemaakte afspraken boterzacht zijn en vaak niet worden nagekomen. Klimaat vormt daarop geen uitzondering. Maar gelukkig is dit een non–probleem, zoals wij hier herhaaldelijk hebben betoogd.
Het klimaatbeleid daarentegen is een groeiend probleem, vooral in landen die een ambitieus transitiebeleid voeren, zoals Nederland. Het blijkt dat dit met grote welvaartsverliezen gepaard gaat, die vooral de lagere inkomensgroepen zullen treffen, zonder dat daar een waarneembaar klimaateffect tegenover staat, zoals door de vorige regering is erkend.
In het licht van de povere inspanningen op klimaatgebied van de meerderheid van de landen in de wereld, en zelfs Europa, is het raadselachtig waarom Nederland voornemens is een draconisch transitiebeleid door te voeren – veel ambitieuzer en kostbaarder dan elders in de wereld. Volgens Jesse Klaver, die met de komende klimaatwet zijn finest hour beleeft, is deze de ‘meest ambitieuze klimaatwet ter wereld’. Er werd gesproken van een historische gebeurtenis. Een hysterische gebeurtenis zou een betere kwalificatie zijn geweest. De gewone burger, die de astronomische rekening daarvan zal moeten betalen – en die zorgvuldig buiten het besluitvormingsproces is gehouden – is daarover minder enthousiast, om het maar mild uit te drukken.
Daarbij dient te worden bedacht dat onze nationale inspanningen ter zake geen aantoonbaar effect zullen hebben op het klimaat. In ons eentje kunnen we de planeet niet redden, als dat al nodig zou zijn. En zoals bekend zijn klimaatsceptici van mening dat dat niet het geval is. Waarom dan toch dit quasi–religieuze fanatisme om het braafste jongetje van de klas te willen zijn? Zou het aan onze volksaard liggen?
Ik blijf er bij:
De klimaathype is een ernstig geval van collectieve verstandsverbijstering.
Daarmee was ik tijden lang een roepende in de woestijn. Maar, zoals Salle Kroonenberg ooit eens opmerkte:
Het wordt steeds drukker in die woestijn.
Blijkbaar heeft het roepen in de woestijn geen nut, het gaat toch door.
Kees,
Geloof je dat de doelstellingen van de klimaatwet zullen worden gehaald?
Ik niet.
Geloof je dat de samenleving bereid is zulke astronomische offers te brengen voor een onmeetbaar klein resultaat?
Ik niet.
Op een gegeven moment zal het besef doodringen dat het nu voorgestelde beleid irrationeel is. Dan zal een herijking plaatsvinden.
Nee, ik denk niet dat de doelstellingen haalbaar zijn. De wet komt op mij over overeenkomstig dat we in 2050 de oplossing moeten hebben voor de opgave 1 gedeeld 0.
Wanneer, Hans, schat jij in dat een herijking zal plaats vinden?
Sowieso zal het aantal technici nooit aan de uitvoeringsbehoefte kunnen voorzien.
En trouwens is het grote gasdebat ergens terug te beluisteren?
https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2018/06/live-gasdebat-626794/
De commentaren van reaguurders zijn veel treffender. :-)
Dank. De balie zelf had nog niks staan om terug tuisteren, eergister ofzo.
de doelstellingen in de klimaatwet kunnen niet worden gehaald bij gelijkblijvende welvaart en bevolkingsomvang.
Dat wordt er niet bij gezegd.
De vrede van Utrecht in 1713.
Bij U, over U en zonder U.
Voorbeeld voor energie akkoord.?
Binnen afzienbare tijd gaan we CO2 toevoegen aan de atmosfeer omdat we anders de mensheid niet meer kunnen voeden.
En daar moeten we dan ook weer voor betalen want; heel belangrijk !
Met de huidige stand der techniek gaan we het inderdaad niet redden. Zelfs niet als beloftes als Thorium centrales, kernfusie of misschien zonne-energie uit de ruimte
https://www.nemokennislink.nl/publicaties/energie-door-zonnepanelen-in-de-ruimte/
worden ingelost. Elektriciteit is nu maar 20% van de energievraag. Met positief denken kan dat misschien 40% worden.
Maar een energietransitie bedenk je niet vanachter het bureau of vergadertafel.
Het hangt af of er een doorbraak komt in een nieuwe co2- vrije brandstof.
Toch Thorium dus……….dat is CO2-vrij, veilig, stralingsarm, overvloedig als grondstof beschikbaar. Hoewel in tegenstelling van IPCC-klimaat-alarmisten volgens de kritische klimaatwetenschap CO2 niet de basis van het slecht politiek gehypte klimaatprobleem is.
De grootste CO2-absorptie-factor blijft in de bouw van huizen, kantoren, wolkenkrabbers, rijkswegen, bruggen, viaducten, nml bij de productie en storting van beton. Cement daarentegen is CO2-uitstoot verhogend. Dus bouwen met beton die wolkenkrabbers, tenminste als je klimaatalarmist bent……..!
https://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/21/beton-verstoort-de-co2-boekhouding-5388288-a1532893
[Zelfs niet met beloftes als Thorium centrales] Inderdaad.
Als NL geheel op kernenergie zou draaien dan zijn er plm 100 grote centrales nodig.
Voor een heuse energietransitie zijn nog wat Jules Verne achtige innovaties vereist.
Compacte fusiereactortjes zou kunnen.
100 centrales lijkt me sterk, kun je dat voorrekenen?
Mr H.. Erren.
Het piek uur verbruik in de winter in Nederland is 17.000 Mega watt.
Stel er zijn 5.000.000 warmtepompen met een elektromotor van 2 kw in de woonhuizen aanwezig dan is dat 1000 Megawatt aan vermogen. Stel in kantoren, scholen en fabrieken is de vermogensvraag voor warmtepompen de helft van dat van de woningen.
Als op een koude wintermorgen al die pompen in bedrijf zijn , vraagt dat 15.000 Megawatt extra vermogen.
Voor de piekbelasting nu staan er 45 centrales. Dat aantal zal bijna verdubbeld moeten worden. Buiten die paar winter maanden zijn ze niet nodig. Dus krijgen die een productie factor van 30 % of zo. Hoogst onrendabel.
Het gonst nu van plannen met warmte pompen, maar over de planning van de energie voorziening en verzwaring van het netwerk hoor ik niets.
Ex centrale werktuigkundige.
15 GW is 12 Claus(gas)centrales of 15 Doel(kern)centrales. Hoe kom je aan 100 centrales?
De Claus centrale bestaat uit 3 centrales (in de mottenballen) en Doel uit een cluster van 4 centrales.
Als ik kijk naar een aantal van 45 Nederlandse centrales hebben die een gemiddeld vermogen van 400 Megawatt.
Kerncentrale Borssele heeft een capaciteit van 470 Megawatt.
De centrale war ik werkte, Lelystad bestond toen uit drie afzonderlijke eenheden. Moet je die dan optellen tot een?
Maasbracht-C is 1.275 GW, Doel-3 is 1.006 GW. Dat noem ik een centrale.
nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_elektriciteitscentrales_in_Nederland
nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_elektriciteitscentrales_in_België
Mr. H.Erren
Sinds het jaar 2000 zijn er 4 grotere centrales gebouwd,(1000 mw of meer) waarvan
eentje gasgestookt (2012) en inmiddels gesloten en drie op kolen en nog werkzaam.
Sinds het jaar 2000 zijn er 15 kleinere gasgestookte centrales gebouwd (ongeveer400 Megewatt)
Een duidelijke voorkeur dus voor kleinere eenheden.
Grotere centrales zijn langzamer regelbaar in verband met de grotere wand diktes van de hoofd stoomleidingen en wand diktes van het turbine huis.(delta T , materiaal spanningen en de grotere turbine rotor die sneller instabiel wordt (trillingen)
Daardoor duurt het op regelen van het vermogen van een grote eenheid langer.
[Stel er zijn 5.000.000 warmtepompen met een elektromotor van 2 kw]
dat is dan 10GigaWatt (niet 1)
[100 centrales lijkt me sterk, kun je dat voorrekenen?]
NL gebruikt nu 3TWh/dag. Laten dat er eens 2 worden wegens hogere efficiency.
Een grote (kern)centrale heeft een power van 1GW, dus produceert 24GWh/dag.
Dat zijn 2000/24 = 83,.. centrales. Beetje meer nodig want er moet motorbrandstof worden geproduceerd
en dat gaat met wat verliezen gepaard.
David.
In Nederland is het daluur verbruik 8.000 Megawatt, het piekuur verbruik 16.000 Megawatt.
Gemiddeld 12.000 Megawatt of 12 Gigawatt of 0,012 Terrawatt.
Dat is dus 24 x 0,012 = 0,288 TWh/dag en geen 3.TWh?dag. Dat is een nulletje verkeerd.
Dus geen 83 centrales van 1000 megawatt.!!!
Het generator vermogen moet echter wel in het piekverbruik kunnen voorzien + een zeker reserve vermogen.
Dus met het gemiddelde verbruik per 24 uur kan niet gerekend worden.
.
@J.E.Reinders
Energietransitie betreft volledige vervanging van alle fossiele brandstoffen.
Dat is inclusief verwarming, transport, landbouw, industrie.
@J.E.Reinders
[Dus met het gemiddelde verbruik per 24 uur kan niet gerekend worden.]
Dat is juist, het geïnstalleerde vermogen moet dus nog wat meer zijn.
Ik kom op: 20.000 : 600 = ca 35 kerncentrales.
De Marsrover van NASA heeft zo’n ding, de capaciteit is mij niet bekend.
LOL: “Merkel op de G-20 Top in Hamburg met een van onheil bezwangerd gelaat”
Maar, dat vind ik nog het ergste: die schijnheiligheid, die morele verhevenheid, die walgelijke arrogantie waarmee men zogenaamd legendarische maatregelen voorstelt; echt vreselijk.
Verstandsverbijstering? Nee, wel het grootste bedrog aller tijden. Met dank aan politici waarvoor pluche belangrijker is dan de burger. Maar helaas blijven we het pikken. Wie nu nog op deze regeringspartijen stemt, heeft geen hersens.
Sinds Goebbels weten we dat als we de leugen maar blijven herhalen, mensen er toch in gaan geloven. Onvoorstelbaar hoe dom mensen zijn en weigeren na te denken.
geld, natuurwetten en gezond verstand zullen die klimaatwaanzin keren. Staat voor mij als een paal boven water.
[geld, natuurwetten en gezond verstand ] Inderdaad en helaas ook in die volgorde.23
Wanneer gaan we eens echt aan de slag?
Organiseer webinars/seminars/ ludieke voorlichting/ sommetjes met eerlijk de kosten voor de gebruiker.
Huidige situatie leidt (gezamenlijk met de economische `vluchtelingen`) tot opstanden en GEWELD!!
Ik ben als chemicus al lang bezig met milieu en oceanen, de sleutel tot verklaringen van de feiten.
Ik denk binnen het raamwetk van CG is genoeg ECHTE KENNIS en ervaring voor een grootscheeps tegenoffensief!
Wie doen er mee ???? We MOETEN grote ellende voorkomen!
Jan Pel
Jan,
“Wanneer gaan we eens echt aan de slag?
Organiseer webinars/seminars/ ludieke voorlichting/ sommetjes met eerlijk de kosten voor de gebruiker.”
Herkenbare en mi juiste opmerking. Misschien ook tijd voor een open brief over onze zorgen over huidig beleid? Als ik een beetje mijn best doe kan ik zo’n brief als concept wel opstellen. Uiteraard moet het dan wel een onderdeel zijn van een gekozen en besproken strategie. Deze brief valt dan onder het door jou genoemde voorlichting.
Je hebt al eens eerder geopperd Frans, zo’n brief. Wanneer wordt het concreet?
“Gekozen en besproken strategie”. Daar gaat het mis. Je kunt geen samenwerking organiseren op een blog. Daarvoor is iedereen teveel individu. En daarom leidt dit alles tot niets. Cynisch? Nee hoor. Reeel.
Ronald, ja al eerder geopperd en nu concreet hieronder een concept.
“. “Gekozen en besproken strategie”. Daar gaat het mis. Je kunt geen samenwerking organiseren op een blog. Daarvoor is iedereen teveel individu. En daarom leidt dit alles tot niets. Cynisch? Nee hoor. “
Je moest eens weten hoe hard je hier de spijker op de kop raakt – hulde voor dit inzicht.
Maar je slaat op opzet prima binnen de lijnen dus hier het concept dat anders maar ligt te rijpen of weg te rotten.
—-
Open brief.
Er is groeiende zorg over de gevolgen van de energietransitie die in gang is gezet om aan de Parijse afspraken te kunnen voldoen. CO2 reductie is het doel om de aan menselijk handelen toegeschreven opwarming van de Aarde (AGW) een halt toe te gaan roepen.
Deze brief wil zich echter niet richten op de juistheid van AGW (naar onze stellige mening nog onvoldoende bewezen) maar op de maatregelen die hieruit voortkomen en de zorg om de effecten daarvan op onze maatschappij in al haar geledingen.
AGW angst heeft geleid tot de volgende maatregelen:
1. Fossiele bronnen van energievoorziening worden uitgefaseerd.
2. Nieuwe vormen van ‘duurzame’ energie als zon en wind worden snel uitgerold.
Daarnaast zijn er ook andere maatregelen genomen die niet direct aan AGW verbonden zijn:
3. Kernenergie is in de ban gedaan.
4. Gaswinning wordt afgebouwd.
De zorg is dat al die maatregelen gericht op energietransitie het functioneren van onze maatschappij op een ernstig negatieve wijze gaan beïnvloeden.
Die zorg is dan gebaseerd op de volgende punten:
1. Vervangende duurzame bronnen als zon en wind leveren geen stabiel aanbod en zijn in feite weersafhankelijk en daardoor ongeschikt.
2. Vervangende technieken zijn minder effectief en efficiënt als de technieken die deze moeten vervangen.
3. Vervangende technieken zullen veel meer energie en energie in vorm van elektriciteit moeten genereren.
4. Vervangende technieken zullen grote aanpassingen van de infrastructuur verlangen die deels nog niet als oplossing zijn ontwikkeld. (Oa opslag)
5. Vervangende technieken gebruiken veel grondstoffen waaronder grondstoffen die nu reeds schaars zijn en daarbij voornamelijk onder beheer vallen van China.
Daarbij ontbreekt het volkomen aan visie en gaat transitie te snel zonder daarbij effectief te zijn. Ook het hoofddoel van CO2 reductie wordt in praktijk niet gehaald.
Onze maatschappij cq onze economie draait op beschikbaarheid van energie. In feite maakt het niet uit waar die energie vandaan komt zolang deze altijd beschikbaar is en levering betrouwbaar is. Kosten mogen hoger zijn als nieuwe technieken belangrijke voordelen hebben ten opzichte van de oorspronkelijke technieken op fossiele grondstoffen.
Onze zorg is dat een transitie met groot aandeel voor zon en wind niet zal functioneren.
Onze zorg is dat andere duurzame technieken niet in staat zijn in combinatie met zon en wind te kunnen functioneren gericht op stabiele energievoorziening.
Onze zorg is dat naast het niet goed functioneren van energievoorziening de kosten enorm zullen stijgen.
Onze zorg is dat er en periode gaat aanbreken van economische alsmede politieke instabiliteit en zo een voedingsbodem wordt gecreëerd voor alles dat we met gezond verstand niet willen.
Onze zorg is dat een voorgenomen verschuiving naar circulaire economie om zuiniger met resterende grondstoffen om te gaan zal mislukken door tekort aan energie. Het is een naïeve misvatting dat een circulaire economie juist met minder energie kan functioneren (verkenning PBL 10 april 2018)
Geen politieke partij noch groene en duurzame organisaties willen ter verantwoording worden geroepen voor de chaos die deze bij huidig verkeerd beleid zullen laten ontstaan. Ook de rol van de media in deze situatie zal niet vergeten worden.
Wij verzoeken u met grote druk zich van bovenstaande bewust te worden en zijn daarbij bereid op alle punten nader met u in gesprek te gaan.
Deze brief is hiertoe een uitnodiging.
Hoogachtend:
Mede ondertekend door:
Van belang is ook te bedenken hoe het land er uit ziet na de transitie.
Mij dunkt dat geen mens daar nog in wil leven.
– windmolens overal
– kilometers brede hoogspanningstracé ‘s
– velden vol zonnepanelen
Verbijsterend is ook dat de benodigde techniek niet bestaat.
– opslag
– synthetische motorbrandstoffen
Sprookjeswereld dus.
Zag toevallig stukje TV nieuws (1 vandaag of zo) waarin zowaar voorzichtigheid werd bepleit bij de aanschaf van warmtepompen.
Want er is veel onduidelijkheid en onzekerheid.
Haastige spoed is zelden goed.
Een open brief kan alleen maar effectief zijn indien:
1/ ondertekend door personen met een zekere autoriteit
2/ het niet enkel een probleem aankaart, maar ook een oplossing voorstelt
Geen van beiden is voldaan.
Trouwens, waarom een open brief? Climategate.nl is al jaren een forum dat open is en waar iedereen zijn argumenten kan presenteren. Tot nu toe zonder succes: niemand die zich tot autoriteit in het nationale klimaatdebat heeft kunnen ontpoppen, het blijft een marginale website waar slechts enkele tientallen personen per dag naar kijken, niemand die verder is geraakt dan klagen over het beleid, en niemand die een degelijk, goed uitgewerkt, alternatief heeft kunnen voorstellen.
Henk DJ,
‘Het blijft een marginale website waar slechts enkele tientallen personen per dag naar kijken …’
In de linker kolom op de hoofdpagina staan de aantallen bezoekers van de Top-5 van onze ‘postings’.
“Gaswinning (Groningen) wordt afgebouwd” is geen probleem, Galjee!. Verder goed initiatief.
Echter het “gasgebruik door huishoudens” geheel afschaffen is wel bijna onoverkomenlijk probleem, terwijl heel Europa het gasgebruik gaat stimuleren als vervanging voor kolencentrales en kerncentrales.
Ik zou nog wat verder werken aan de tekst van het basisdocument en kritische klimaateconomen / klimaat fysici inroepen om het te laten aanvullen.
David
“ Van belang is ook te bedenken hoe het land er uit ziet na de transitie.”
“ Haastige spoed is zelden goed.”
David, mee eens (al wordt er mi ook wel naar verwezen in brief – chaos en instabiliteit) en moet ook onderdeel zijn van strategie bij opstellen en gebruik van deze brief. Essentie is idd “ spoed is zelden goed”
Mvg,
Frans
Henk
“Een open brief kan alleen maar effectief zijn indien:
1/ ondertekend door personen met een zekere autoriteit
2/ het niet enkel een probleem aankaart, maar ook een oplossing voorstelt
Geen van beiden is voldaan. “
Mee eens en daarom is het ook een concept brief en onderdeel van een van te voren opgesteld plan of strategie. In de door jou terecht genoemde punten wordt in strategie voorzien.
Overigens kunnen ‘oplossingen’ pas worden aangereikt als ‘problemen’ ook als echte problemen worden gezien.
Maar nogmaals je hebt volkomen gelijk.
Mvg,
Frans
Scheffer dank,
Mee eens beter is het in brief te schrijven over afschaffen gas voor huishoudens.
“Ik zou nog wat verder werken aan de tekst van het basisdocument en kritische klimaateconomen / klimaat fysici inroepen om het te laten aanvullen.”
Brief is als concept aangereikt waar select groepje deskundigen mee aan de gang zou moeten. Uiteraard zou een uiteindelijke tekst er anders en beter geformuleerd uit komen te zien. Onderdeel van strategie is dat brief leesbaar en begrijpbaar ( laagdrempelig) moet zijn voor velen.
Mvg,
Frans
Frans, ik denk niet dat je met deze brief een opening creëert. Hieronder de redenen, mijns inziens.
1. Simpelweg omdat je blijk geeft je niet te kunnen verplaatsen in de situatie van de ontvanger van jouw brief. Die is in eerste instantie benieuwd door wie hij/zij wordt aangeschreven. Dus jij en de ondertekenaars zullen zich moeten introduceren. Wie zijn jullie (en wat is jullie belang)?
“AGW angst heeft geleid tot de volgende maatregelen”. Degene die je aanschrijft of diens beroepsgroep is (mogelijk) mede verantwoordelijk voor de te noemen maatregelen. Hiermee loop je het risico dat je de ontvanger (of diens beroepsberoep) kwalificeert als angstig. En dat terwijl je de ontvanger niet persoonlijk kent. Dat zal de ontvanger je niet in dank afnemen. Je moet een dergelijke zin dus subtieler formuleren. Dat geldt overigens voor de gehele tekst.
2. De tekst is te vaag, niet concreet genoeg.
Meteen de eerste zin al: “Er is groeiende zorg over de gevolgen……”. Groeiende zorg, bij wie? De ondertekenaars? De bevolking? In het eerste geval zal de ontvanger daarvan niet onder de indruk zijn. In dat laatste geval, toon dat duidelijk aan met een pakkende zin, dan heb je de aandacht van de lezer te pakken.
3. Niet relevant voor het punt dat je wilt maken of dat niet duidelijk genoeg uitgelegd:
“Daarnaast zijn er ook andere maatregelen genomen die niet direct aan AGW verbonden zijn:
3. Kernenergie is in de ban gedaan.
4. Gaswinning wordt afgebouwd.”
Waarom noem je dat als je er verder in het verhaal niet op ingaat?
4. Je insteek is erg negatief: “…… energietransitie het functioneren van onze maatschappij op een ernstig negatieve wijze gaan beïnvloeden.”
De ontvanger die je op het oog hebt krijgt al een overdosis aan negativiteit over zich heen via de vele vormen van social media en zal bij zo’n zin denken: “daar komt er weer één”. Je bent de aandacht van de ontvanger bij deze zin dus direct kwijt. De ontvanger heeft een probleem op te lossen en zit dus te wachten op creatieve nieuwe ideeën, niet op afbraak.
“Vervangende duurzame bronnen als zon en wind leveren geen stabiel aanbod en zijn in feite weersafhankelijk en daardoor ongeschikt.” Dit zul je toch echt heel goed moeten onderbouwen. De mogelijkheid van nieuwe innovatieve technieken de komende decennia, bijvoorbeeld voor opslag en het opzetten van een groot Europees netwerk voor energietransport sluit je volledig uit.
“Daarbij ontbreekt het volkomen aan visie”. Hiermee schoffeer je de ontvanger of diens beroepsgroep heel direct. Einde verhaal dus om deuren proberen te openen.
“Ook het hoofddoel van CO2 reductie wordt in praktijk niet gehaald.” Zonder verdere onderbouwing zal de ontvanger dit als een loze (activistische) kreet beschouwen.
“In feite maakt het niet uit waar die energie vandaan komt zolang deze altijd beschikbaar is en levering betrouwbaar is.” Je gaat hier geheel voorbij aan geopolitieke belangen die een grote rol spelen in betrouwbaarheid. Voor een politicus wel degelijk een punt van zorg.
Vervolgens een lange rij: “Onze zorg …….” die worden geponeerd zonder enige onderbouwing.
“Het is een naïeve misvatting …..”. De ontvanger of diens beroepsgroep wordt nogmaals zwaar geschoffeerd.
“Wij verzoeken u met grote druk zich van bovenstaande bewust te worden”. Nogmaals een directe schoffering van de ontvanger, die als onbewust wordt weggezet.
Kortom de teneur van deze brief is zeer zeer negatief (er wordt niet één enkele oplossing aangeboden) en zal de ontvanger niet aanmoedigen de opstellers ervan te ontvangen voor nadere toelichting. Ik ben er dan ook van overtuigd dat je met een dergelijke brief geen deuren zult openen. Je zult een vriendelijk bedankje terugkrijgen voor het opstellen en versturen van de brief en men gaat over tot de orde van de dag.
En al die duimpjes omhoog vinden dit een goed stuk? En doen geen enkele suggestie ter verbetering van de tekst? Het enige dat hier bevestigd wordt is mijn punt in (Ronald 30 juni 2018 om 18:11): “Gekozen en besproken strategie”. Daar gaat het mis. Je kunt geen samenwerking organiseren op een blog. Daarvoor is iedereen teveel individu. En daarom leidt dit alles tot niets.”
Ronald,
Allereerst dank voor je uitgebreide commentaar. Het is steekhoudend en constructief alleen zie je de brief te veel als al af. Veel van de door jou terecht genoemde punten van kritiek zullen in een uiteindelijk brief zijn meegewogen. Verder, en dat kan ik je niet kwalijk nemen, is de voorgenomen strategie je niet bekend en worden hieruit een aantal van je opmerkingen mogelijk overbodig.
Waar ik het helaas wel met je eens ben is je statement aan het einde:
“Gekozen en besproken strategie”. Daar gaat het mis. Je kunt geen samenwerking organiseren op een blog. Daarvoor is iedereen teveel individu. En daarom leidt dit alles tot niets.”
Dat werd mij recentelijk ook duidelijk al noemde ik in mijn mail daarop individu toen ego.
“ En daarom leidt dit alles tot niets.”
Ik hou nog hoop maar misschien heb jij een beter idee, dat lees ik dat graag.
Mvg,
Frans
.ronald…ik ben t meestal niet met je eens maar nu wel…t lijkt me beter om nu maar 1 stap te zetten:…. gas is beter voor t mileu dan fossiel en van gas los slecht voorr de portemonnee van de nederlander..evt kosten noemen….met vlag en wimpel hou t simpel…mvg..bart
Klopt Bart. Frans zou de enquête, besproken in het programma van ‘Een Vandaag’, kunnen gebruiken als startpunt. Even uit het hoofd. Daaruit blijkt dat 71% van de Nederlanders vindt dat de mens (gedeeltelijk) verantwoordelijk is voor de huidige temperatuurverhoging. Maar ook blijkt dat maar 19% of zo extra wil betalen voor de energietransitie.
Daar ligt dus veel ruimte om op in te haken. De politiek zal zeer geïnteresseerd zijn in creatieve en realistische ideeën vanuit de burgerij om die 19% op te krikken naar een ruime meerderheid. Bijvoorbeeld door ideeën die helemaal niet kostenverhogend zijn. Wel binnen de randvoorwaarden natuurlijk. En die worden bepaald o.a. door de nieuwe Klimaatwet.
“.. door de nieuwe Klimaatwet.”
Ontwerpklimaatwet.
Jan, en ook Frans,
Ik hou niet zo van grote voornemens, die vaak uitmonden in wilde plannen.
Maar ook ik zit al sinds een paar weken met mijn handen in het haar: wat te doen?
Ik ben voornemens hier in Italia een presentatie te geven, als tegengas op een presentatie van een Amerikaanse Italiaanse van Greenpeace – naar Italia gekomen om hier Greenpeace body te geven.
Die eindigde haar presentatie met de jubel dat ook de Paus zich achter de beweging had geschaard om Gods werk, climate change, te dwarsbomen – waarna iedereen helemaal opgewonden op pad ging om subito het klimaat te redden.
Ik denk niet dat mijn optreden zoden aan de dijk gaat zetten.
Ja, voorkomen moet worden dat het chaos wordt.
Maar de trein dendert door … en lijkt zelfs niet door enige rede te stoppen – wil niet eens vertragen om het gedender tot zich door te laten dringen.
Hier is er weer eentje … van Trouw:
“Er is te weinig zand om de kust te beschermen. Veel meer water komt naar de NL delta. Er moet zand gevonden worden voor de kustbescherming.”
Dat is de kop. Iedereen in paniek. En dan pas komt “als …”.
De idiotie.
De idiotie!
Ik noemde mezelf anti-alarmist.
Inmiddels voel ik me ook een soort alarmist: ik moet NL van het alarmisme redden.
Maar, als de VVD en de PvdA, in de figuren van Nijpels en Samsom (en onderschat Sharon Dijksma niet) samen het land naar de verdommenis willen helpen, wat kun je dan nog doen?
Het volk is niet redeloos, het land is (nog) niet reddeloos, maar de regering is opnieuw radeloos.
” Ik noemde mezelf anti-alarmist.”
En dat doel wil je bereiken door zoveel mogelijk onzin te verspreiden?
Don’t feed the trolls !!
Waar jij, van der Heijden, overigens prima in slaagt !
[ ook de Paus ] het klimaat is als onbegrepen fenomeen bij de paus in goede handen.
Want de kerk is gespecialiseerd in het beantwoorden van vragen over het onbekende.
Ook is bidden veel goedkoper dan de aanleg van zonneweiden en windmolenparken
en er wordt veel natuur mee gespaard.
CALL THE MARINES!
Nav vraag Cathrien: Hier is het gaslos debat te bekijken
Peter,
“ Ik was altijd volledig overtuigd dat het verstoken van fossiele brandstoffen mogelijk tot problemen zou leiden in tweeërlei opzicht. De voorraden raakten op en er was vervuiling, smog, ademhalingsproblemen, etc.”
Juist, en dat is ook de goede reden om als het kan en verantwoord is langzaam over te gaan naar duurzame oplossingen. Moeten die er natuurlijk wel zijn dan.
“ Laat ik bij voorbaat het volgende vaststellen. Ik ben een domoor op klimaatgebied en moet mijn informatie krijgen uit deugdelijke bronnen. Maar omdat werkelijke objectieve informatie grotendeels ontbreekt, informeer ik me via allerlei bronnen die elkaar tegenspreken. “
Dan ben je niet alleen, vervelend is wel dat er dus domoren zijn die beleid bepalen en uitvoeren.
Prima aanpak om verschillende bronnen te raadplegen!
“ Daarom ben ik content met mijn volgens mij nuchtere boerenverstand.”
Daar kunnen we niet genoeg van hebben.
“ Ik ben daarom ook begonnen dit soort reacties van een duimpje naar beneden te voorzien. “
Peter ik ben zelf geen gebruiker van die duimpjes.
Laat ik me daarom beperken tot een andere insteek. Ik heb vragen. Juist omdat Science nooit setteld is.
Vragen vooral socratische vragen stellen is prima.
“Inmiddels is het CO2 gehalte in de lucht die we inademen van ca 285 ppm opgelopen tot ca 405 ppm. Het door velen gewenste ideale evenwicht tussen vrijkomen en weer opnemen in de koolstofkringloop wordt niet bereikt en daarom slaan velen alarm. Waarom wordt het CO2 niet meer tot die zgn. ideale grenswaarde opgenomen? “
Ideaal voor mens of aarde?
Er zijn voor aarde geen ideale waarden in een veranderend klimaat en dus een veranderend evenwicht. Wat ‘velen’ wensen is gebaseerd op te weinig kennis van de complexe klimaat bepalende processen dus te veel natte vinger werk.
Andere vragen laat ik nog even over aan anderen die hierop willen reageren.
Mvg,
Frans Galjee
Peter
“ Mijn natuurkundige en scheikundige kennis is vrijwel nul. “
Gezien de vragen die je stelt in je reactie denk ik dat je je kennis op beide gebieden te laag inschat.
Met alle soorten van genoegen wil ik de open brief van Frans Galjee ondertekenen. Daarbij lijkt iedereen die zich daartoe geroepen voelt in staat een brief naar de Tweede Kamer en Eerste Kamer te sturen en naar elke politieke partij. Een simpele kopie van de open brief volstaat mits Frans Galjee daarvoor toestemming verleent.
Hallo Peter,
Dank voor je enthousiasme maar brief is een concept en kan hoogstens als voorbeeld dienen voor aantal deskundigen bij CG die zich in dit initiatief kunnen vinden. Tevens is brief een onderdeel van een plan van aanpak of strategie dat ook besproken moet worden en waar opstellers van uiteindelijke brief zich in moeten kunnen vinden. Wanneer lezers zich geroepen voelen mijn conceptbrief te willen gebruiken voor eigen actie vind ik dat prima en hoeft ook mijn naam niet te worden genoemd. Let wel dat bij elke bewering in brief er een voldoende en parate onderbouwing moet zijn.
Mvg
Frans
Burgerinitiatief?
Advertentie in kranten?
Iets dergelijks als Eddy Terstall deed?
Het vervolg van “Het grotegasdebat” kan daar mede een aanzet toe zijn?
Opgezet door deskundigen van deze site en daarbuiten, ondertekend door “aanhangers” die tevens handtekeningen helpen te crowdfunden?
Frans,
De aarde kent sinds haar ontstaan géén ideale CO2 waarde. De acceptabele waarde voor de mens ligt volgens mijn informaties zo tussen 1000 ppm en 180 ppm al wordt het dan voor de voedselvoorziening problematisch. Die 180 ppm is kennelijk de drempelwaarde voor plantengroei waarvan zowel mens als dier afhankelijk zijn.Leven beneden deze grenswaarde vraagt heel veel energie om die CO2 weer vrij te maken uit oceanen en gesteenten schat ik zo in. Mocht ik me vergissen, dan hoor ik graag hoe het wel zit.
Peter,
Jammer dat je die vraag alleen aan mij stelt. Er zijn anderen op deze site die met veel meer kunde deze vraag zouden kunnen beantwoorden net als die nog open staande andere vragen die jij hebt gesteld. Maar naar mijn beste weten is ondergrens van 180 ppm CO2 een probleem voor plantengroei en dus ook indirect voor mens en dier.
Die bovengrens van 1000 ppm als acceptabele waarde voor mens gaat mogelijk voorbij aan de wijze waarop de mens zich kan aanpassen aan veranderde omstandigheden.
Nogmaals ik hoop dat meer deskundigen hierop een antwoord kunnen geven.
@Frans @Peter Die bovengrens voor CO2 is ongeveer 900 x de huidige concentratie van 400 ppm. Bij die concentratie is er te veel zuurstof verdrongen. Onderzeebootbemanningen kennen deze ervaring. Beneden 180 ppm kan deze planeet zijn matten wel oprollen.
Jeroen, dank maar 900 x 400 = 360000 ppm CO2 terwijl googelen het volgende oplevert:
5,000 ppm CO2 Workplace exposure limit (as 8-hour TWA) in most jurisdictions.
Klopt dit wel ?
ziehier: https://principia-scientific.org/the-truth-about-carbon-dioxide-toxicity/
@ Galjee:
De concept petitie / brandbrief zou moeten bevatten dat zonder kritisch geluid vanuit de wetenschap en samenleving aan de politiek (RutteIII en 1ste en 2de kamer) het vertouwen in de politiek en democratie ernstig wordt geschaad, als door de huidige onsamenhangende en effectloze klimaatmaatregelen, de nieuwe groene fatamorgana’s en de exorbitante aanstaande cco-lasten “de wal het politiek schip keert”, vanwege een thans geheel genegeerde groeiende politieke en wetenschappelijke weerstand tegen het gevoerde klimaatbeleid en de nieuwe klimaatwet.
Het advies aan de politiek is ook de reeds lang bestaande kritiek t.o.v. de huidige effectolze klimaatbheersingmaatregelen te accepteren als waardevolle bijdrage in de democratie.
Het belangrijkste argument, meedenkend en inlevend (kost me erg veel weerstand) in de RutteIII groen-politieke alarmistische klimaatklem, dat is het principe aanbevelen van toegepaste klimaat-economie; t.w. het meeste zinvolle klimaatrendement per aan klimaatbeheersing bestede miiljard Eu, zoals adaptatie aan de lichte opwarming van deze tijd.
Natuurlijk kan je ook schrijven dat RutteIII “duurzame” bullshit-politiek bedrijft, wat ook de zinloze 100% politieke realiteit is, echter dan doen ze of ze niet thuis zijn, want ze voelen zich dan op de staart getrapt.
Ronald. Je reactie verdient een vervolg.
Frans, ik denk niet dat je met deze brief een opening creëert. Hieronder de redenen, mijns inziens.
“1. Simpelweg omdat je blijk geeft je niet te kunnen verplaatsen in de situatie van de ontvanger van jouw brief. Die is in eerste instantie benieuwd door wie hij/zij wordt aangeschreven. Dus jij en de ondertekenaars zullen zich moeten introduceren. Wie zijn jullie (en wat is jullie belang)? “
Die introductie moet er ook komen – dus eens
“ “ AGW angst heeft geleid tot de volgende maatregelen”. Degene die je aanschrijft of diens beroepsgroep is (mogelijk) mede verantwoordelijk voor de te noemen maatregelen. Hiermee loop je het risico dat je de ontvanger (of diens beroepsberoep) kwalificeert als angstig. En dat terwijl je de ontvanger niet persoonlijk kent. Dat zal de ontvanger je niet in dank afnemen. Je moet een dergelijke zin dus subtieler formuleren. Dat geldt overigens voor de gehele tekst.”
Vervang ‘angst heeft ‘ door ‘prognoses hebben’ enz . (Prognoses beter dan projecties ivm laagdrempeligheid tbv medelezers)
Wat een ontvanger mij niet in dank zal afnemen interesseert mij totaal niet en daarom is het wijzer de brief ook door anderen verder te laten uitwerken. Ik ben te direct en zoals een vroegere baas het ooit zei: “je hebt gelijk maar je krijgt het niet” . Nee subtiel of diplomatiek iets voor elkaar krijgen zit er bij niet in maar ik ken mijn zwakke kant.
“2. De tekst is te vaag, niet concreet genoeg.
Meteen de eerste zin al: “Er is groeiende zorg over de gevolgen……”. Groeiende zorg, bij wie? De ondertekenaars? De bevolking? In het eerste geval zal de ontvanger daarvan niet onder de indruk zijn. In dat laatste geval, toon dat duidelijk aan met een pakkende zin, dan heb je de aandacht van de lezer te pakken.”
Ja, mag ook worden aangegeven omdat dit anders verkeerd wordt begrepen. Dus concreter is prima.
“3. Niet relevant voor het punt dat je wilt maken of dat niet duidelijk genoeg uitgelegd:
“Daarnaast zijn er ook andere maatregelen genomen die niet direct aan AGW verbonden zijn:
3. Kernenergie is in de ban gedaan.
4. Gaswinning wordt afgebouwd.”
Waarom noem je dat als je er verder in het verhaal niet op ingaat?”
Ik ga er soms blijkbaar onterecht van uit dat men zelf wel de relevantie kan vinden. Misschien overschat ik de lezer. Voor degenen die ik direct zou willen aanschrijven lijkt mij het punt duidelijk. Voor het grote publiek is meer uitleg nodig. Je hebt een goed punt.
Het doel van de brief is het gesprek op gang te brengen en dan verder dieper op vragen in te gaan.
“4. Je insteek is erg negatief: “…… energietransitie het functioneren van onze maatschappij op een ernstig negatieve wijze gaan beïnvloeden.”
Ja, maar dat is de boodschap ook en de reden om zo’n initiatief te nemen.
“De ontvanger die je op het oog hebt krijgt al een overdosis aan negativiteit over zich heen via de vele vormen van social media en zal bij zo’n zin denken: “daar komt er weer één”. Je bent de aandacht van de ontvanger bij deze zin dus direct kwijt. De ontvanger heeft een probleem op te lossen en zit dus te wachten op creatieve nieuwe ideeën, niet op afbraak.”
Nee, niet als de brief wordt geschreven door aantal gerespecteerde deskundigen dan zal er aandacht voor zijn.
Als de ontvangers, vanuit hun positie en functie niet kunnen omgaan met negativiteit zitten deze op verkeerde plaats. (sarc) De ontvanger zal zich eerst bewust moeten worden van dat er blijkbaar sprake is van een probleem (/sarc). Oplossingen of creatieve ideeën komen dan later wel aan de orde.
“Vervangende duurzame bronnen als zon en wind leveren geen stabiel aanbod en zijn in feite weersafhankelijk en daardoor ongeschikt.” Dit zul je toch echt heel goed moeten onderbouwen. De mogelijkheid van nieuwe innovatieve technieken de komende decennia, bijvoorbeeld voor opslag en het opzetten van een groot Europees netwerk voor energietransport sluit je volledig uit.”
Alles in brief moet onderbouwd kunnen worden maar bewust niet in de brief (om deze leesbaar te houden). Onderbouwing komt dan bij vervolg als er reactie komen.
Ik sluit op voorhand niets uit maar wederom zullen nieuwe technieken bij beantwoording van vragen kunnen worden besproken.
“Daarbij ontbreekt het volkomen aan visie”. Hiermee schoffeer je de ontvanger of diens beroepsgroep heel direct. Einde verhaal dus om deuren proberen te openen.”
Ja, de waarheid kan hard zijn maar moet ook geschreven kunnen worden. Ik geloof niet dat deuren direct dichtvallen ook al wordt mogelijk een open zenuw geraakt. Intuïtief zal het ontbreken van een visie misschien ook gevoeld worden
“” Ook het hoofddoel van CO2 reductie wordt in praktijk niet gehaald.” Zonder verdere onderbouwing zal de ontvanger dit als een loze (activistische) kreet beschouwen.”
Brief geeft een aantal eindconclusies die bij verdere vragen natuurlijk goed onderbouwd moeten worden. Dit proces van onderbouwing moet vooraf verzending of publicatie brief ook al zijn uitgewerkt.
“” In feite maakt het niet uit waar die energie vandaan komt zolang deze altijd beschikbaar is en levering betrouwbaar is.” Je gaat hier geheel voorbij aan geopolitieke belangen die een grote rol spelen in betrouwbaarheid. Voor een politicus wel degelijk een punt van zorg.”
Waar energie vandaan komt is bedoeld als verwijzing naar techniek. Ik had hier duidelijker moeten zijn. Naar bron en land van herkomst spelen er terecht opgemerkt idd belangrijke geopolitieke belangen. Goede opmerking.
“Vervolgens een lange rij: “Onze zorg …….” die worden geponeerd zonder enige onderbouwing.
“Het is een naïeve misvatting …..”. De ontvanger of diens beroepsgroep wordt nogmaals zwaar geschoffeerd.
“Wij verzoeken u met grote druk zich van bovenstaande bewust te worden”. Nogmaals een directe schoffering van de ontvanger, die als onbewust wordt weggezet.”
Over onderbouwing heb ik het al gehad. Dat naïeve mag worden weggelaten. Over schoffering. Ik vind dat wat overdreven zeker als je dat afzet tegen het schofferen van de burgers door het wanbeleid van de energietransitie.
Enige druk moet worden uitgeoefend om zaak in beweging te brengen.
Zijn we te lief in onze formulering dan zal het ook niet helpen en daarvoor moet je in ieder geval niet bij mij zijn.
Frans, even wat suggesties op een aantal van jou reacties
“Nee subtiel of diplomatiek iets voor elkaar krijgen zit er bij niet in maar ik ken mijn zwakke kant.”
In dat geval lijkt het mij tactisch gezien beter om een ander de brief te laten schrijven. Je moet je kunnen verplaatsen in de ontvanger. Zo niet, dan mist de boodschap altijd doel.
“Het doel van de brief is het gesprek op gang te brengen en dan verder dieper op vragen in te gaan.”
Prima! Maar om überhaupt een gesprek te bewerkstelligen (te worden uitgenodigd voor een gesprek) moet je wel iets te bieden hebben. Dat mist volledig in je concept. Dit is een cruciaal punt dat op cg bediscussieerd kan worden.
“Nee, niet als de brief wordt geschreven door aantal gerespecteerde deskundigen dan zal er aandacht voor zijn.”
Wie heb je op het oog en wie hebben al concreet hun bijdrage toegezegd?
“Als de ontvangers, vanuit hun positie en functie niet kunnen omgaan met negativiteit zitten deze op verkeerde plaats.” Ze kunnen prima met negativiteit omgaan, maar zullen vooral hun tijd willen investeren in mensen die een positieve bijdrage kunnen leveren aan de discussie. Creatieve ideeën bijvoorbeeld.
“Enige druk moet worden uitgeoefend om zaak in beweging te brengen.
Zijn we te lief in onze formulering dan zal het ook niet helpen en daarvoor moet je in ieder geval niet bij mij zijn”
Het gaat niet om lief of bot. Als eerder gezegd, je moet iets te bieden hebben. Een ’teaser’. Alleen dan heb je kans op uitnodiging. Dat werkt bij jou (en alle anderen hier) net zo. Je reageert immers alleen op reacties die jou triggeren. De anderen negeer je …. Dat werkt bij politici niet anders. Daar ligt dus jouw uitdaging.
Ronald helemaal mee eens en juist daarom heb ik conceptbrief inclusief mogelijke strategie als voorbeeld bij GC min of meer over de schutting gegooid en het initiatief tot verdere behandeling bij hen neergelegd.
Er zijn nog geen toezeggingen over wie die uitdaging wil aangaan en initiatief moest rijpen. Vandaar dat ik op jouw vraag het concept heb getoond. Het is dus niet meer mijn uitdaging.
Wel veel dank voor je inzicht en constructieve reacties.
Frans, dank voor het tonen van het concept. Gezien de reacties op jouw concept, moet ik vaststellen dat als jij verder geen actie onderneemt, het hierbij zal blijven. Ik had niet anders verwacht, maar was toch benieuwd of een concreet initiatief, vanuit de vaste bezoekers van cg, tot iets zou kunnen leiden. Niet dus. Men geeft blijkbaar de voorkeur aan het doen van beklag zonder daar verdere consequenties aan te verbinden.
Wel grote klasse van jouw kant dat jij een poging hebt gewaagd.
Er ontwikkelt zich een goede discussie, uiteraard teken ik graag mee.
Van groot belang lijkt mij een continu goede, en uitgebreide info-stroom naar de burgers. Ludiek?/ook You Tube/
sterk op financiele gevolgen gericht. De grote pijn komt in de portemonnee, allemaal door de onzin over CO2!
Ik ga beperkt belangrijke onderdelen ,voor alle burgers geschikt, via WEB en bv CG beschikbaar stellen.
Zo kan men in huiselijke kring gericht zaken bekijken en bediscussieren. Verwijzingen naar bronnen is een must.
Wie helpt me met ontwikkeling van iniatieven, zodat de waarheid breed op tafel komt?
Dit zeilt net binnen:
https://www.shell.com/promos/meeting-the-goals-of-the-paris-agreement/_jcr_content.stream/1524846542308/09a7262156403cb215e385c5d1d5b32ceeb2b82d75fe8a06ac1cafa3a6156e55/shell-scenarios-sky.pdf?utm_source=linkedin&utm_medium=social-linkpost&utm_campaign=shell_scenarios_sky_report&utm_content=image_link_post_sky_heritage_190618&cid=Social%253ALINKEDIN_COMPANY%253AShell+Scenarios_Sky+report_2018%253A1600197449%253ALINKEDIN%253AShell&linkId=53191504
Als zo iets op TV komt, heeft dat een veel grotere impact dan een getekende brief met allerlei ingewikkelde teksten, die de gewone man of politicus links laat liggen: http://notrickszone.com/2018/07/01/german-public-television-report-electric-cars-a-swindle-rolling-climate-killers/http://notrickszone.com/2018/07/01/german-public-television-report-electric-cars-a-swindle-rolling-climate-killers/ .