De nieuwe D66-voorman, Rob Jetten, heeft zich de laatste tijd als krachtig pleitbezorger van het ontwerp–klimaatakkoord geprofileerd. Dat is niet niet bij iedereen even goed gevallen.
In de Volkskrant schreef Jetten op 1 januari:
Kritiek op Klimaatakkoord conservatieven onwaardig. We zouden trots moeten zijn op het Klimaatakkoord als staaltje Hollandse samenwerking.
Op de drempel van de Kerstdagen werd het ontwerp–Klimaatakkoord gepresenteerd. Geen dag te vroeg. Want binnen elf jaar willen we de Nederlandse CO2–uitstoot halveren.
Het akkoord is een typisch Hollands staaltje samenwerking. Geen land laat zoveel mensen en belangen meepolderen om te komen tot een gedragen aanpak. Honderden deskundigen, maatschappelijke organisaties, vakbonden en energiebedrijven zaten aan tafel. Linkse leiders als Diederik Samsom en Kees Vendrik werkten innig samen met voormalig VVD–leider Ed Nijpels aan honderden maatregelen voor een beter klimaat.
Daar valt toch wel wat op af te dingen. Bij mijn weten waren ingenieurs die de technische haalbaarheid van al die mooie plannetjes hadden kunnen beoordelen ondervertegenwoordigd, zo niet geheel afwezig. En nog ernstiger, de burger, die uiteindelijk de rekening moet betalen, was helemáál niet uitgenodigd.
In de laatste week van het jaar volgde echter ook nog een ander oer–Hollands fenomeen. Nog vóór het akkoord is doorgerekend, besloten oppositie en opiniemakers van links tot rechts het alvast flink te bekritiseren.
De kritiek richt zich deels op de rol van de industrie, maar het meest prominent komt een heel nieuw punt naar voren. Het zou zinloos zijn om in Nederland iets aan klimaatverandering te doen. De redenering is simpel. Nederland is verantwoordelijk voor minder dan 0,5 procent van de mondiale CO2–uitstoot. Thierry Baudet wijst erop dat China met meer dan 10 miljard ton CO2 en bijna 30 procent een veel grotere vervuiler is. De hoofdredactie van de Telegraaf schrijft daarom dat de Nederlandse impact niet in verhouding staat tot de ‘offers die worden gevraagd’. Publicist Sylvain Ephimenco sprak in Trouw zelfs van ‘Groene Khmers’, een ongetwijfeld grappig bedoelde maar misplaatste variant op de Rode Khmer, een autoritair regime dat in de jaren zeventig twee miljoen Cambodjanen om zeep hielp. ….
Nederland ambieert echter een internationale voorbeeldfunctie. Al Gore prees ons eerder al voor de baanbrekende Klimaatwet. Parlementariërs uit heel Europa kijken nu met open mond naar ons concept–Klimaatakkoord en zoeken naar exportmogelijkheden voor dit ‘Dutch Model’.
Goed voorbeeld doet goed volgen. En de klimaatkansen zijn onweerstaanbaar. Schonere lucht in onze binnensteden. Een fatsoenlijke boterham voor onze boeren én goed voedsel geproduceerd met respect voor de natuur. Lagere energierekeningen. Comfortabele woningen. Veiligheid voor Groningers. Duizenden klimaatbanen. En de grootste innovatiegolf van onze levenstijd.
Laat ik nu altijd in de veronderstelling te hebben verkeerd dat klimaatbeleid erop was gericht om het gevaar van die verschrikkelijke opwarming van de aarde (die overigens nog maar steeds niet wil komen) af te wenden. Maar daarover rept Jetten met geen woord!
Dankzij het Klimaatakkoord geven wij als een van de eerste landen concreet invulling aan ‘Parijs’. We gaan de doorrekeningen van het concept straks kritisch beoordelen. Het kabinet moet toezien op een eerlijke lastenverdeling. De industrie moet meedoen. Maar wij moeten ons vooral niet laten tegenhouden door de moedeloosheid van de beroepspessimisten. Ons land is klein, haar daden benne groot.
Zie verder hier.
Bij lezing van dit betoog valt op hoe ver het huidige D66 is afgedwaald van haar wortels: een partij die zich destijds presenteerde als ‘het redelijke alternatief’. Het huidige klimaatbeleid is echter los gezongen van elke rede. Hoe kan men op een redelijke wijze over dat beleid oordelen zonder ook maar een enkel woord te wijden aan de kosten en opbrengsten: 1000 miljard euro versus 0,000 en nog wat graden Celsius minder opwarming? En hoe is het mogelijk om critici die erop wijzen dat dit waanzin is, weg te zetten als ‘beroepspessimisten’?
Zou nu niemand uit het rijke reservoir aan intellect waaruit D66 kan putten, in de gaten hebben dat we met al die mooie klimaatplannetjes dreigen af te drijven naar een planeconomisch model à la de oude Sovjet-Unie, met een navenant verlies aan welvaart en persoonlijke vrijheid? Dat zou toch voor liberalen – ook al zijn zij van linkse snit zoals D66 – een schrikbeeld moeten zijn? Dat geldt natuurlijk a fortiori voor liberalen van rechtse snit: de VVD. Die zijn dus helemáál van het pad af. Maar dat terzijde.
De laatste tijd heeft Climategate.nl regelmatig aandacht geschonken aan de klimaatberichtgeving van ‘De Telegraaf’. Opvallend is dat ‘De Telegraaf’ in het verre verleden over dat thema enkele uitstekende artikelen heeft geplaatst, bijvoorbeeld van Edwin Timmer. Ook de excellente bijdrage van Esther Wemmers staat mij nog bij. Maar daarna werd het stil. Daar is onlangs echter verandering in gekomen. En zelfs hoofdredacteur Paul Jansen heeft zich thans in de discussie gemengd. Hij heeft geen goed woord over voor de klimaatpraat van Rob Jetten. De D66-leider viel volgens hem compleet door de mand bij Jinek.
Ziehier zijn reactie op de recente interventies van Rob Jetten.
Er verschijnen de laatste tijd vele lezenswaardige – kritische – artikelen in de MSM over de het klimaatbeleid. Te veel om op te noemen. Dat was wel eens anders.
Enkele daarvan zijn:
Alexander Bakker: Groene haast Rob Jetten zet kwaad bloed. (Telegraaf.)
Dirk-Jan van Baar: Ik ben niet representatief en stoot nog maar weinig uit. (Volkskrant.)
De burger zat niet aan tafel. Nee, de burger is de opdrachtgever. Alle burgers? Nee, de burgers die er niets van moeten hebben niet. Die zijn geen opdrachtgever en die wil je natuurlijk ook niet aan tafel hebben. Want de opdracht van de regering is duidelijk: zorg voor 49% reductie. Wie dat niet wil heeft aan tafel niets te zoeken. Zelf heb ik aan tafel ook niets te zoeken. Ik ben geen voorstander van 49% CO2 reductie in 2030.
Het is natuurlijk wrang voor de mensen die er niets van moeten hebben. Die zijn boos. Wat nu? Hoe kunnen we rekening houden met de groep boze mensen?
Ik kan me niet herinneren een dergelijke opdracht te hebben verstrekt. De boosheid zit ‘m voornamelijk in de krankzinnige verhouding tussen kosten en resultaat. Het ontbreken van rationaliteit. Het gemak waarmee onze regenten ons belastinggeld spenderen. Tja, wat nu?
@Aad, De burgers kiezen de volksvertegenwoordiging waarna een regering volgt. De meerderheid van de burgers kiest voor klimaatbeleid. De regering laat dat vervolgens uitvoeren. Er ligt nu een concept klimaatakkoord. Dat akkoord wordt doorgerekend en dan volgt de discussie in parlement, media en op straat over de krankzinnigheid hiervan. Voor groenllnks zal het niet krankzinnig genoeg zijn. Voor jou is waarschijnlijk elke euro te veel.
Belastinggeld. Tja, belastinggeld. De democratie bepaald hoeveel belasting er wordt geheven en hoe dat verdeeld wordt. Belastinggeld wordt niet verdeeld door regenten.
Als mijn vrouw en ik volgens democratische principes een schilder kiezen omdat die zegt ons huis mooi blauw te schilderen en vervolgens besluit een “schilderstafel” dat het groen moet worden dan wordt de democratie geweld aangedaan. Het enige democratische aan deze regering is het gegeven dat ze door volgens democratische principes door het volk gekozen is. Het volk gaat het klimaat en de natuur aan het hart, maar dit klimaatbeleid heeft het volk niet gekozen. Dit wordt ons door met name DDR66 en Groen Gek in de maag gesplitst. Poetin, Erdogan en Kim Jong-un zijn vol respect.
@Ivo, Dat vergelijk gaat niet op. De opdracht is duidelijk. Zorg voor invulling van de 49% CO2 reductie. Vervolgens ligt er een concept die de politiek nog steeds de prullebak in kan mikken met de mededeling dat ze toch een andere kleur willen of dat ze de offerte te prijzig vinden. De politiek is eindverantwoordelijk. Hoe zou jij dan die 49% CO2 reductie ingevuld willen zien?
Klimaatbeleid wordt je in de maag gesplitst door VVD, CDA, D66, PvdA, Groenlinks,PvdD, 50+, CU en SP
Ok, Hermie, nog eens proberen. De uitgaven zijn vele miljarden. Het resultaat nagenoeg 0. Dan dringt de vraag op of die miljarden dan niet beter besteed kunnen worden. Zolang er nog voedselbanken zijn, er nog armoede bestaat? Wat kies jij Hermie? Armoede of 0,00007 graad? Weet je nog, dividend belasting. De wereld was te klein.
@Aad, Is geld weggeven aan de armen een betere investering? ik zou daar eventueel best in mee kunnen gaan. Kan jij mij vetellen op welk partij ik moet stemmen die 5 miljard per jaar extra aan de armen wil weggeven? De FvD wil met spoed het defensiebudget verhogen naar 480 miljard Euro. Zou dat geld niet beter aan de armen kunnen worden weggegeven?
0,00007 graad? Dat hoort thuis in het rijtje slogans der populisten.
1. elite! elite!
2. de burger zat niet aan tafel
3. 0.00007 graad
4. 1.000 miljard
0.00007 graad. Wat wil je daar eigenlijk mee zeggen Aad? Alle 170 kleine landjes zijn vrijgesteld van maatregelen? En wat nu als alle grote landjes zich opdelen in kleine landjes? Hoeft dan niemand meer wat te doen?
@Hermie, Je probeert mijn vraag te ontlopen door te proberen ‘m in het belachelijke te trekken. Feit is dat de miljarden investering nagenoeg geen effect hebben. Jij zegt; toch maar doen. Iets van; het geld moet ergens aan op. Wat ik wil zeggen is; loop niet te ver op de troepen vooruit, want je investeringen hebben dan nagenoeg geen zin. Begin met het laaghangende fruit. Isoleren en besparen. Waar komt toch je drang vandaan miljarden te willen investeren zonder effect? Religie? Boetedoening?
@Aad, Ik sta 100% achter mijn antwoord. Jij stelt voor om meer geld aan de armen te geven. Ik ga daar in mee en vraag je vervolgens bij welke partij ik dan moet zijn die 5 miljard extra aan de armen wil geven. Of was je suggestie niet serieus bedoeld Aad?
Ik trek helemaal niets in het belachlijke met uitzondering van populistische slogans die berusten op misleiding en leugens.
Als jij wilt zeggen dat je niet te ver voor de troepen uit wilt lopen dan moet je dat zo zeggen. Maar dat zeg jij niet. In plaats daarvan kom je met een kleuterklas argument, de 0,00007 graad. Gelijk lopen met de troepen kost overigens ook geld. 50% van de huizen is geïsoleerd de afgelopen decennia. Dat heeft gerust al 500 miljard gekost. (Op de schaal van Scheffer)
Maar laten we de maatregelen eens doorlopen. Je stelt wel erg makkelijk dat die geen effect hebben.
Het sluiten van kolencentrales heeft effect. Ben je het daar mee eens?
@Hermie 9:10 Is dit niet een overgesimplificeerde voorstelling van zaken? Decennialang is de burger bang gemaakt en beduveld door dergelijke lieden die nu hun langgekoesterde klimaatdictatuur eindelijk kunnen vestigen. Ondertussen is de democratie al flink uitgehold, een proces dat nu versneld doorgaat, nu de burger in al die klimaatonzin is gestonken en nu niet meer terug kan. De kiezer zou met de kennis van nu natuurlijk nooit voor zijn eigen ondergang hebben gekozen zoals die ons thans is opgedrongen. Behalve het kliekje fanaten rond Nijpels, Samsom, Wiebels en Jetten. Fanatisme echter stompt de geest af. Met democratie heeft deze gang van zaken immers niets meer van doen. Fanaten zien dit echter niet.
@Hetzler, Welke klimaatdictatuur heb je het over? Kan je voorbeelden geven? Hoe is de democratie dan uitgehold? Kan je concreet worden? Hoe is de burger dan bang gemaakt, met wat dan? Welke klimaatonzin? die onzin van jou soms? Ondergang? Wie maakt hier mensen nu bang, Jij toch zeker?
Beste Hermie.
Je vergeet de eerste en belangrijkste stap te vermelden, namelijk het inhoudelijke debat waarbij de zgn. “volksvertegenwoordigers” aan de burgers duidelijk maken wat ze van plan zijn te gaan doen op het gebied van energie en klimaat als je op ze stemt en wat de kosten van hun programma’s zullen zijn voor de burger, niet alleen op korte maar ook op langere termijn. Ik kan me niet herinneren dat er vorig jaar één politieke partij is geweest die hierover voorafgaand aan de tweede kamer verkiezingen duidelijkheid heeft gegeven, niet in zijn verkiezingsprogramma, niet in de doorrekeningen en ook niet in een inhoudelijk debat. Vervolgens hebben onze “volksvertegenwoordigers” afgelopen jaar in aller ijl een klimaatwet elkaar gezet, waarbij niet of nauwelijks is gekeken naar nut, noodzaak, haalbaarheid en betaalbaarheid.
Vindt je het gek dat mensen nu boos, gefrustreerd en onzeker worden nu bekend is geworden dat de hele energietransitie, die hen straks met de klimaatwet in de hand door de keel geduwd gaat worden, omwille van het reduceren van de opwarming van de aarde met 0,0003 graden Celsius. En dat mag dan volgens jou (minimaal) 1000 miljard Euro kosten? Daar heeft niet één enkele burger om gevraagd.
@Willem, Volgens mij is een groep mensen boos, gefrustreerd en onzeker om heel veel redenen, dat is zeker niet alleen vanwege een klimaatwet. Ik heb in mijn eerste reactie dan ook al gevraagd: Wat nu? Hoe kunnen we de frustraties van deze groep mensen wegnemen?
En gaat het helpen denk je als deze groep mensen gevoerd wordt met populistische lariekoek?
1. elite! elite!
2. de burger zat niet aan tafel!
3. 0.0003 graad
4. 1.000 miljard
5. De warmtepomp verbruikt 6 maal zo veel energie.
Willem.
Dat de laatste verkiezingen totaal over kosten van aankomende energietransitie is gezwegen, heeft mij ook kwaad gemaakt. Terwijl dat als het zwaard van Damocles boven onze samenleving hing. (En NIET de verrekte opwarming van de aarde die maar niet wil(de) komen).
Ze hadden dat TOEN mee moeten opnemen in hun programma. Het was een dikke, vette, vieze puist, die nu langzaam wordt uitgeknepen.
En dan durft Gerrit Hiemstra de op handen en al volop in gang zijnde energietransitie nog te vergelijken met overgang van kolen naar olie indertijd. Alsof er toen gebruik werd gemaakt van apocalyptische verhalen rond het vergaan van de wereld als wij niet de totale overgang aanhingen..
Enfin. Net zoiets als Belgische vluchtelingen in WO I verglijken met die uit de islamitische landen. Gelukkig was mijn stem, zoals mijn hele leven, een proteststem. Niet dat het ooit hielp. Net zomin als tegen de Europeese grondwet zijn. Via een omweg gebeurt er toch wat “men” (de grote jongens, die aan de touwjtes trekken. WIE?) van plan was..
(Snap nog niet hoe ik verwijdering kan voorkomen, dus svp reactie niet verwijderen)
Beste Hermie, het effect van de “Parijs-afspraken” van alle deelnemende landen tezamen op de opwarming van de aarde is berekent op 0,05 graad Celsius. Het Nederlandse aandeel daarin is verwaarloosbaar klein. Het is dus een volstrekte illusie dat wij met elkaar, zelfs met alle landen tezamen, erin zouden kunnen slagen de opwarming een halt toe te roepen.
https://www.lomborg.com/press-release-research-reveals-negligible-impact-of-paris-climate-promises
Dus gewoon stoppen met (het praten over) CO2 reductie, lijkt me.
@Willem, Tja, als je graag Lomborg als bron wenst te neven. Lomborg is een alarmist. Bovendien spreekt Lomborg zichzelf een beetje tegen. In de volkskrant van 20 december zegt hij :
” Als we klimaatverandering succesvol tegemoet willen treden, moeten we luisteren naar William Nordhaus, de eerste klimaateconoom die de Nobelprijs heeft gewonnen. Hij toont aan dat een wereldwijd gecoördineerde, gematigde en stijgende CO2-belasting de temperatuur in bescheiden mate kan verlagen. Maar pogingen om de temperatuurstijging te beperken tot minder dan 2,5 graad Celsius, doet de kosten enorm toenemen. ”
Daar kan ik mij wel iets van voorstellen. Maar tegelijkertijd zegt hij dus wel dat stabilisatie op 2,5 graad mogelijk is. Dat denk ik ook. 2,5 graad is prima. En let wel, bij alarmistische aannames.
Er zijn ook veel andere berekeningen. Waarom de focus op de alarmistische Lomborg berekening? De huidige afspraken bij elkaar opgesteld brengen ons in ieder geval tot stabilisatie onder de drie graden. Stabilisatie, daar gaat het om. Indien we echter de aannames van Crock en Erren nemen dan ziet het er nog veel gunstiger uit.
https://klimaathype.wordpress.com/2018/11/11/the-real-business-as-usual-emissionscenario/
Zie je wel? Het kan dus wel!
@ Hermie, dit is de link naar het artikel van Bjorn Lomborg waar de Volkskrant aan refereerde.
https://www.project-syndicate.org/commentary/climate-change-self-defeating-alarmism-by-bjorn-lomborg-2018-12
In de berekening van Lomborg, waarmee hij laat zien dat de afspraken van Parijs slechts 0,05 graad Celsius temperatuurverlaging opleveren in 2100 is uitgevoerd met het klimaatmodel MAGIC.
“De wereldwijde temperatuurverandering van pre-industrieel, voor het Do Nothing (RCP8.5) -scenario, voor de wereldwijde beloften voor Parijs en Parijs verlengd met 70 jaar, zoals uitgevoerd op MAGICC”
Ik zie niet waar Lomborg zichzelf tegenspreekt.In zijn artikel over de minimale temperatuurverlaging die de Parijs afspraken in 2100 gaan opleveren, gaat hij uit van een (alarmistisch, volgens critici niet gevalideerd) model van ‘betrouwbare’ klimaatwetenschappers. Dus geen eigen berekeningen.
In het artikel over de studie van William Nordhaus (de econoom / Nobelprijswinnaar) verwijst Lomborg naar de bevindingen van Nordhaus. Ook niet van hemzelf.
@ Hermie,
Het artikel op https://klimaathype.wordpress.com/2018/11/11/the-real-business-as-usual-emissionscenario/ is (o.a.) gebaseerd op een studie van Nicholas Lewis en Judith Curry: https://journals.ametsoc.org/doi/10.1175/JCLI-D-17-0667.1 Hierin wordt geconcludeerd: “Deze resultaten impliceren dat hoge ECS- en TCR-waarden afgeleid van een meerderheid van CMIP5 klimaatmodellen niet consistent zijn met waargenomen opwarming gedurende de historische periode. Deze studie toont dus opnieuw aan dat de klimaatmodellen waarop het IPCC zich baseert te grote temperatuurverhogingen voorspellen.
Inderdaad…. Het kan dus wel, ZONDER bizarre drastische maatregelen t.b.v. reductie van CO2
@Willem, Lomborg gaat uit van het RCP 8.5 scenario wat volgens velen alhier zeer alarmistisch is. Ik gaf aan dat Lomborg zich en beetje tegen spreekt. Dat ‘beetje’ staat er niet voor niets. Indien Lomborg naar Nordhaus verwijst dan mogen we toch aannemen dat hij die benadering ondersteunt. Anders verwijs je er niet naar.
Indien Lomborg dus zegt dat stabilisatie op 2,5 graden mogelijk is dan klinkt dat toch al heel anders dan dat je zegt dat er sprake is van slechts 0,05 graad temperatuurverlaging in 2100. Wat er toe doet is natuurlijk dat wij in staat zijn om te stabiliseren. Dan hebben we het onder controle. De absolute waarde in 2100 is naar mij idee van minder belang.
Ik kan mij dus best vinden in de Nordhaus/Lomborg benadering. Waar ik mij niet in kan vinden is het misbruik van het absolute getal voor 2100 voor populistische doeleinden.
Waar ik mij ook in kan vinden is wat Lomborg in de Volkskrant nog meer zegt:
” Het technologisch tekort kan alleen worden opgelost door een drastische verhoging van de uitgaven aan research en development van alternatieve energie. Klimaatverandering is een probleem. Maar het is niet het einde van de wereld. Om het op te lossen moeten we ons richten op groene technologische innovatie, niet op bangmakerij en overdrijving.”
En tot slot is er nog steeds de mogelijkheid dat de klimaatgevoeligheid niet zo groot is waardoor maatregelen ons wel degelijk onder de twee graden kunnen houden. Doen alsof er niets aan hand is, is niet zo’n goed idee.
Aad
Terecht geconstateerd. Wie is de baas in Nederland? Juist, wij. Gaven wij die opdracht, nee. Is het juist om een deel van de burgerij buiten spel te zetten, ook als dat een veronderstelde minderheid is, nee dus. Zijn we goed vertegenwoordigd? Nee dus.
Onze volksvertegenwoordigers en ons kabinet zijn dienstverleners die te doen hebben wat wij in meerderheid wensen, rekening houdend met de minderheid die je er om louter democratische redenen bij betrekt. Anders heb je net als Hermie hierboven wel een erg benepen visie op wat democratie hoort te zijn.
@Peter, Ik leg uit hoe onze democratie werkt. Het is niet mijn visie. En jouw vraag is precies dezelfde die ik in mijn eerste reactie stel: Er is een grote groep burgers die zich buitenspel gezet voelt. Wat nu? Hoe moet rekening worden gehouden worden met die groep burgers bij invulling van die 49% CO2 reductie?
Hermie,
de vraag is hoe groot die groep is. Hier klinkt het allemaal heel erg hard, maar hoeveel mensen zijn het echt? En zijn die mensen voldoende juist geïnformeerd?
Hermie
Ik blijf het zeggen. Er is een informatie achterstand. Ik katholieke kring zei men vroeger. De textielbaron zei tegen de pastoor: Houdt jij ze dom, dan houdt ik ze arm. Dat werkt uitstekend blijkbaar. Nog steeds.
Hermie
Leg je nu uit hoe die tegenwoordig werkt of hoe die zou moeten werken?
Heb je niet in de gaten dat velen denken dat het nu niet goed werkt. Dat burgers maar een laag vertrouwen hebben in politici. Als dat maar 41% is, (2017) lijkt me nog een lange weg te gaan. Ook de gang naar de uiterste vleugels lijkt me een teken aan de wand. Dat is dus ook een deel van die 41%. Dat geeft toch te denken. Ook het advies van commissie Remkes (voorman ook weer oudpoliticus) spreekt boekdelen.Heus, het kan beter.
Te beginnen bij beter en evenwichtiger informeren en dan niet alleen in partijprogramma’s die weinigen lezen schat ik zo in.
Voor GertJan Mulder is de tijd van loze woorden ten einde. Iedereen moet wakker worden: vriend, vijand en idioot. Desnoods ietwat ruw.
http://verenoflood.nu/u-bent-een-idioot-1/
@Peter, Ja, ik heb in de gaten dat velen denken dat het nu niet goed werkt en dat burgers maar een laag vertrouwen hebben in politici. Vandaar dat ik uitleg dat de burgers zelf hun vertegenwoordiging kiezen of zelfs een politieke partij kunnen beginnen als ze het niet bevalt.
Wat die informatie betreft moet de overheid er alles aan doen om goede informatie te verschaffen. Inderdaad. Heel veel informatie is tegenwoordig beschikbaar via internet. Zie bijvoorbeeld de https://www.rijksoverheid.nl/ Maar wie van die 41% doet eigenlijk moeite om die beschikbare informatie te lezen?
Of laat ik het anders vragen. Vindt je dat de overheid in den lande klasjes moet organiseren waar in de avonduren uitleg wordt gegeven? Heb je zelf een voorstel om informatie overdracht te verbeteren?
Hermie, snap jij het niet, of wil je het niet snappen? Of ben je misschien blond?
Wat zou ik niet snappen Léon? Als je interesse hebt in mijn kleur haar laat dan je mailadres achter dan maken we een afspraakje… Giechel.
@Hermie. Ik heb je net maar even een duimpje omhoog gegeven. Lekker assertief antwoord, dat kan ik waarderen! :)
Die opmerking over je haarkleur komt gewoon omdat ik je redeneringen soms totaal niet kan volgen. Je springt van de hak op de tak, zodat ik werkelijk soms denk “snapt ze het nou wel?”
Of is dat soms een opdracht die je meegekregen hebt; verwarring zaaien op climategate.nl? In dat geval ga ik jou hetzelfde behandelen als JvdH; compleet negeren, omdat er toch nooit iets zinnigs uit komt.
@Léon, Die keus is aan jou. Wat ook kan is een voorbeeld noemen waar ik van de hak op de tak spring. Ik herken daar zelf niets in. Nu kan ik niets met je reactie….
Hermie
Juist daarom is het van belang dat de meest gebruikte informatie kanalen evenwichtige informatie brengen. We hebben een NOS en die laat dat dus na.
Maar dat zul je wel betwisten. Het merendeel van de burgers heeft geen tijd om het internet af te struinen op zoek naar wetenschappelijke rapporten of goed onderbouwde commentaren. Dat is een kleine geïnteresseerde groep. Die gewone burgers willen bondige zo objectief mogelijke informatie want anders haken ze af.
Een overheid of omroep die daarop stuurt, manipuleert.
Peter,
Als je goede informatie wil hebben moet je harde weglopen bij Climategate.nl, toch blijf je hier maar rond hangen, waarom eigenlijk?
@Hermie
Lekker tafelen met beroepseters, van de ANWB tot Milieuclubs ;-)
Was het niet beter geweest om de opdracht van 49% CO2-reductie te geven aan de technische universiteiten?
Dan was er de mogelijkheid geweest dat luchtfietserij en realiteitszin niet zo zouden botsen.
Nog afgezien van de toch wel ludieke keuze om twee door de eigen partij afgeserveerde ex-politici te benoemen als voortrekkers.
@Boels, Er leiden meerdere wegen naar Rome. Er is gekozen voor deze opzet. Eindverantwoordelijk blijft hoe dan ook de politiek.
@Hermie:
Mijn bestemming is niet Rome, een klimaatinquisitie is geen nobel doel ;-)
@Boels, Dat jij er niet blij mee bent is duidelijk. Je mag gelukkig in alle vrijheid flink mopperen in dit land. “meerdere wegen leiden tot Rome” is een reactie op je suggestie dat als technische universiteiten de 49% reductie zouden invullen dat het heel veel naders zou zijn. Zou het werkelijk Boels? Zou je tevreden zijn als de universiteiten die 49% hadden ingevuld? Waren ze er uit gekomen denk je als het zou gaan om kernenergie?
Wie dan ook voor de invulling zorgen doet er eigenlijk niet toe. De politiek is eindverantwoordelijk. Die kan ook nog flinke wijzigingen aanbrengen.
Tja, de klimaatsinquisitie van de VVD, CDA, D66, CU, Groenlinks, PvdA, SP en PvdD. Waarom wordt die klimaatinquisitie toch steeds weer gekozen?
@Hermie
” Waarom wordt die klimaatinquisitie toch steeds weer gekozen?”
Dat vereist historisch perspectief.
Een inquisitie wordt niet gekozen, maar opgelegd om andersdenkenden te lozen.
Het klimaatplan en het instellen van een klimaatinquisitie was overigens geen inzet bij de laatste kamerverkiezing.
Groenlinks, PvdA, SP en PvdD haken zo te zien al af omdat het nog niet genoeg is.
En ja, een technisch academische inbreng was/is te wensen; dan was er meer duidelijkheid geweest over haalbaarheden.
Nu is het meer een overtrokken wensenlijst van alpha’s en gamma’s.
@Boels, Dat klimaatbeleid geen inzet was bij de laatste verkiezing komt omdat voor de meeste partijen het een uitgemaakte zaak is dat de EU afspraken automatisch beleid zullen worden. Tenminste 40% reductiedoelstelling was al een feit. Klimaatbeleid liep al middels het energieakkoord uit 2013. Dat was niet iets nieuws. Het huidige concept klimaatakkoord is alleen maar een vervolg.
Instituten als ECN en PBL buigen zich over haalbaarheden. Daar werken ook technische academici. Bovendien laten deze instituten zich graag informeren door universiteiten. Hoe komt het dat jij denkt dat er geen technische academici betrokken zijn bij de energietransitie?
@Hermie, Wat gekozen? Geen keuze maar een dictaat. Dit idiote klimaatbeleid is een grote ruif waar alle deelnemers aan de tafels dankbaar uit mee eten, elkaar geen strobreed in de weg leggen (er is genoeg te verdelen) en met een voldaan gevoel huiswaarts keren.
@Ivo, Jij mag klimaatbeleid dictaat noemen. Klimaatbeleid wordt gesteund door CDA, VVD, CU, D66, SP, Groenlinks, PvdD, PvdA en 50+. Hoe komt het dat steeds weer opnieuw die klimaatdictators worden gekozen? Het klimaatbeleid komt voort uit het regeerakkoord. Het uitgangspunt is dat er 49% CO2 gereduceerd moet worden. De mensen aan die klimaattafels vullen dat alleen maar in. Maar eindverantwoordelijk blijft de politiek. Die moet je er op aanspreken.
@Hermie, Ik zal het George Orwell eens vragen. Die heeft er een heel boek over geschreven.
Boels
Het was beter geweest die doelstelling van 49% niet uit de hoge hoed te toveren en eerst eens te zien wat de noodzaak er toe was. Groen politiek Europa heeft ons in de tang en wij hebben het voor kennisgeving aangenomen lijkt het wel. We hebben ons kennelijk door het IPCC en door de VN laten vernachelen. We hebben onze democratie uit handen gegeven aan een stelletje niet gekozen ambtenaren.
We stonden erbij en we keken ernaar.
Peter,
de noodzaak om de CO2 uitstoot te verminderen is duidelijk, hoe is niet aan de VN of het IPCC dat is de keuze van het Nederlandse kabinet, die wij met zijn alleen gekozen hebben.
Dat jij niet te overtuigen bent is niet het probleem van het kabinet.
Probeer eens met een duidelijke wetenschappelijke verklaring te komen voor de huidige opwarming zonder dat je rekening houd met CO2
Gewoon hup aan het werk en een keertje komen met wetenschappelijk onderzoek, wat de basis zou kunnen zijn voor ander beleid.
De overheid maakt beleid gebaseerd op de beste wetenschappelijke informatie.
Jammer dat jij van mening bent dat de overheid beleid moet maken gebaseerd op verder niet onderbouwde sprookjes.
Gelukkig luistert Den Haag beperkt naar zulke onzin!
Een kaniet wordt gekozen door de 2deKamer en resulteerde uit een coalitie met een meerderheid van 1 stem.
“De overheid maakt beleid gebaseerd op de beste wetenschappelijke informatie.”
Juist ja, die is te vinden bij de ANWB, het FNV, .. en de milieuclubs.;-)
En al die opgehokte wtenschappers in de planburo’s leveren werk af dat niet door peren is bekeken.
Nou Boels,
dan had je moeten stemmen op een club die klimaatbeleid wil voeren, of lid moeten worden van een club die klimaatbeleid wil voeren.
Maar als je natuurlijk liever VVD, PVV of FvD stemt in plaats van een fatsoenlijke partij dan moet je verder niet zeuren.
De overheid maakt beleid, en dat is we moeten de uitstoot van CO2 verminderen. Dat is het beleid, hoe? Daar hebben ze zoveel mogelijk organisaties voor gevraagd, organisaties waar jij misschien ook wel lid van bent. Hoe zo niet vertegenwoordigd?
Maar inderdaad mensen van het soort “we weten niet alles dus we weten niets” is niets gevraagd, dat heeft namelijk geen enkele zin.
Mensen die weigeren hun mening te baseren op fatsoenlijk wetenschappelijk onderzoek wordt inderdaad niets gevraagd, waarom ook eigenlijk? Gaan we anti vaxers vragen om input voor het vacinatie beleid? Gaan we platte aarde types vragen voor het vastleggen van navigatie standaarden voor het vliegverkeer? Gaan we creationisten vragen voor hun input over het biologie onderwijs? Natuurlijk niet die lachen we uit en laten ze lekker kletsen.
En zo gaat het ook met de ontkenners van AGW, die worden genegeerd als het gaat om beleid, die willen namelijk niets behalve een beetje roeptoeteren
De aandrang door te drukken met Nijpels’ onvolwassen klimaatakkoord heeft grote haast, het is immers 5 voor of over 12 ( wie gelooft dat nog ? : -) ) , maar de indruk is dat het met het klimaat business as usual is.
Inderdaad is de algemene groeiende kritiek terecht, dat de huidige techniek van ideologische en commerciële haasthebbers de komende jaren onvolkomen is om de transitie-ambities van het klimaatakkoord te halen:
* De warmtepompen krijgen de huizen niet warm, produceren stampend lawaai en kosten veel te veel stroom.
* De elektrische auto is nog veel te duur, 6000€ op 100.000€ aanschafkosten is zowel waanzin als zinloos.
* Er zijn altijd onvoldoende windparken als elektrisch rijden straks “populair” wordt als de auto gemiddeld 40.000€ gaat kosten.
* De van het gas los heeft nog een probleem met het produceren van voldoende H>>>>L gas voor huishoudens, het aantal stikstoffabrieken voor productie L-gas is volstrekt onvoldoende.
* De (zware / metaal) industrie kan nog lang niet overschakelen van aardgas naar volledig elektriciteit.
* Van daadwerkelijke aanzienlijke CO2-reductie is geheel geen sprake, slechts Europees (fake) boekhoudkundig is de CO2-reductie van “duurzaam”
Waarom Nederland voor ca. 1000 miljard € het beste klimaatjongetje van de klas moet worden als het klimaat zich er niets van aantrekt van het uiterst geringe klimaateffect van 0.0003 grCelcius temperatuur reductie?
En D66-robot Jetten, haalt die het zomerreces……? En RutteIII…?
De meeste klimaatonzin stond in 2017 (expres) niet in de verkiezingsprogramma’s van CDA en VVD en zeker niet op detailniveau. Dan hadden we tenminste iets te kiezen gehad. We worden gewoon op een zelden geziene manier belazerd door een kabinet met een minimale meerderheid en een zeldzaam grote muil. Tijd om deze coalitie op 20 maart a.s. definitief naar god te helpen.
@Michiel. Inderdaad. Een kabinet met minimale meerderheid die een stevig klimaatbeleid neer zet. Een midden-rechtse regering onder leiding van de VVD. En wie zitten er o.a. in de oppositie? Groenlinks, PvdA, SP en PvdD….. En die zijn tegen klimaatbeleid?
Hermie
Kleine correctie. VVD is helaas niet rechts meer, maar een ultralinks groene partij, in ieder geval Rutte is zeer groen geworden. Dus weinig keuze als je het Nederlands belang wil behartigen.
Ik hoop dat dit rariteiten kabinet snel het veld zal ruimen, en worden vervangen door normale mensen, zonder dweepzieke neigingen over opwarming van de aarde.
ErikN
Ik denk niet dat Rutte groen is. Wél erg opportunistisch. Hij weet héél goed hoe de hazen lopen en maakt daar maximaal gebruik van.
Op korte termijn banen creëren en de bedrijven en de werknemers ter wille zijn. Daarna wie dan leeft die dan zorgt. Geef iedereen brood en spelen. De ontnuchtering komt later.
De meeste klimaatonzin stond in 2017 (expres) niet in de verkiezingsprogramma’s van CDA, VVD, PvdA en SP, en eigenlijk ook amper in de verkiezingsprogramma’s van D66 en de CU, en zeker niet op detailniveau. Dan hadden we tenminste iets te kiezen gehad. We worden gewoon op een zelden geziene manier belazerd.
Is het nu 0,000…afkoeling of 0,000 minder opwarming…?
Wel van belang natuurlijk, kan zomaar een duizendste graad verschil maken….
Kun je heel het klimaatverdrag weer opnieuw gaan uitrekenen….pffff..
Als politiek leider is het tegenwoordig alleen belangrijk dat je kunt debatteren. Dus een eerder in achterkamertjes uitonderhandeld (halfgaar) standpunt verdedigen.
Eigen kennis en kunde van de materie is niet nodig en eigenlijk ongewenst. Het enige wat je moet doen is het aangedragen standpunt verdedigen.
Het resultaat is dat je flapdrol figuren in de politiek krijgt, wat vooral blijkt als je geen antwoord op vragen kan geven zoals bij Robo Jetten. Dan klinkt het al gouw als een kapotte langspeelplaat.
Stem ze weg!!!!!!!!
Hermie,
Ja prachtig allemaal, alleen de democratische mandatering en vertegenwoordiging is totaal gederailleerd. In een volwassen en voldragen democratie, dienen politieke partijen juist lastige dossiers eerst voor te leggen aan de kiezer, die dan vervolgens op basis van evenwichtige en werkelijkheidsgetrouwe informatie in het stemhokje zijn keuze kan maken. Moeilijk he ? Kunnen we ook heel dat idiote referendum gedoe met de vuilnisman meegeven.
@Michiel, Plannen worden voorgelegd aan de volksvertegenwoordiging. Die heeft het laatste woord. Volksvertegenwoordiging Michiel, gekozen door de kiezers. Heb je wel eens nagedacht over de betekenis van het woord volksvertegenwoordiging?
Zeker, het volk is dom gemaakt. Mogen we daar wat van vinden?
@Jan de Jong, Ja daar mogen we alles van vinden. Je mag ook je medeburgers minachtend voor dom uit maken. Maar gehersenspoelden hebben nu eenmaal ook stemrecht.
Hermie
De vraag is wil je het bij dat gehersenspoeld zijn laten of wil je daar wat aan doen? Burgers zijn niet dom, maar beïnvloedbaar, kijk naar de reclamejongens, die hebben dat héél goed begrepen. Burgers hebben vaak een informatie achterstand. Daar gaat het mis. En ook vaak niet meer de puf zich op alle terreinen goed te informeren. Ze hebben doorgaans wel wat anders aan hun hoofd.
Waarom denk je eigenlijk dat er in klimaatland een samenvatting voor policymakers is? Goed zo, je hebt het vast begrepen. Dat kun je horen in de prietpraat van Jetten. Die kwam ook niet verder dan die 60 blz. waarop nu ons klimaatakkoord stoelt.
Hoog tijd dat de volksvertegenwoordiging de betekenis van volksvertegenwoordiging tot zich neemt.
Het is nu meer een uitzendburo van regenteske bestuurderen met levenslang mandaat.
Eénmaal gekozen en je raakt ze nooit meer kwijt; het zijn net boze geesten die waar dan ook weer opduiken in staatsfuncties; geschiktheid is ondergeschikt.
@Boels, Nee, we kennen in Nederland geen regenten met levenslang mandaat. Mopperen op de politiek is trouwens van alle tijden.
De boze klimaatgeesten zijn van VVD, CDA, D66, PvdA, Groenlinks, SP, PvdD, CU en 50+
Hermie
Je kunt je als regent manifesteren op vele fronten. Politici duiken steeds weer op.In de volksvertegenwoordiging, het kabinet, allerlei soorten organisaties. Als commissaris van de koningin, als burgemeester, als lobbyist, etc. Ze hebben een netwerk en ander moneymakers maken daar dankbaar gebruik van.
Hermie,
Volksvertegenwoordigers komen niet uit de lucht vallen, maar worden gekozen op basis van standpunten over allerlei onderwerpen, waaronder ook controversiele. Het welbewust niet agenderen van het laatste door politieke partijen in een verkiezingscampagne, is misleiding en bedrog. Zeker als die na de verkiezingen in de machtsvorming tot speerpunten van beleid worden gemaakt. Meer kan ik er niet van maken.
@Michiel. Volgens mij is toch in elk programma van politieke partijen te lezen of ze voor of tegen klimaatbeleid zijn. Ook is in elk programma te lezen of ze voor of tegen hernieuwbare energie, dan wel kernenergie zijn. Ook weet iedereen dat NL zich achter Parijs heeft geschaard en met Rutte voorop zich heeft geconformeerd aan afspraken in de EU. Iedereen heeft ook het klimaatbeleid meegemaakt van het vorige kabinet waar Henk Kamp heel erg zijn best heeft gedaan. Ook zou iedereen kunnen weten dat voor de voorloper van dit concept akkoord, het energieakkoord uit 2013, al 72 miljard Euro was gereserveerd om dat te kunnen betalen in de toekomst. Wat dachten de mensen dan? Het vervolg is gratis?
Wat probeer jij jezelf nu wijs te maken @Michiel? “We wisten het niet” ?
Het laatste woord heeft het geld, lobbyisme is de dood van de democratie.
“All animals are equal, but some animals are more equal than others.” Wat een visie had deze man.
Let op, Rustte heeft het niet meer in de hand. Hij bracht ons op weg naar Parijs, naar de gele hesjes! Mooi moment om de rommel hier achter te laten en naar Europa te vertrekken.
Goedemorgen, de crux zit hem in dat het in het geheel NIET de bedoeling dat we als maatschappij minder gaan consumeren. Dat is de enorme olifant in de kamer en de onmógelijke spagaat waaruit de politiek zich probeert te lullen. Het is natuurlijk feitelijk krankzinnig om uit het oogpunt van duurzaamheid een gigantische berg uitstekend functionerende en dure apparatuur, HR ketels, auto’s, geforceerd te gaan afdanken om die te gaan vervangen door andere, minder goed en minder renderende apparatuur. Zelfs al zouden de nieuwe elektrische “oplossingen” even goed zijn; dan nog is het waanzin om goed functionerend materiaal te gaan weggooien. Zie daar het vreemde plan wat de overheid heeft bekokstoofd. Om minder te consumeren, gaan we de mensen verplichten om méér te consumeren. Rutte riep een paar jaar geleden; mensen koop die auto, koop dat huis! Nu, een paar jaar later vraagt hij het niet meer. Hij zegt; mensen U bent verplicht om dat huis op te knappen en U bent verplicht om een (andere) auto te kopen. Blijkbaar is het geduld echt op. Er MOET geconsumeerd worden, zoveel als mogelijk. Dat ze dat ophangen aan “het milieu verbeteren” is een gotspe van jewelste en heel erg bijzonder dat zoveel mensen erin geloven. Greetz Jane
U slaat de spijker op de kop Jane. Ze gaan 8 miljoen auto’s omsmelten en dan 8 miljoen elektrische maken . Zonder dat dat energie kost en zonder dat dat de CO2 uitsoot zou doen verhogen en zonder dat dat een aanslag op grondstoffen zou zijn.
groeien en krimpen kan niet tegelijkertijd . Dat kan wel zegt de politiek -bijna -unaniem .
Echt waar @Bert? Je zou toch denken dat een overgang naar elektrische auto’s, mocht het er ooit van komen, toch een geleidelijke vervanging zal zijn. Uiteindelijk belanden alle auto’s op de schroothoop. Recycling noemen wij dat.
Hermie
Als je dat forceert door verkopen naar het buitenland en subsidie hier, heet het kapitaalvernietiging. En als je zaken als centrales voortijdig uitschakelt of inefficiënt laat draaien eveneens. In hoeveel bochten wil jij je wringen.
Peter,
de auto’s worden hoe dan ook omgesmolten en vervangen, natuurlijk is de voorgestelde subsidie de grootst mogelijke onzin, de kosten per kilometer van elektrische auto’s zijn gewoon lager dan die van benzine / diesel auto’s
En dan komt de vervanging vanzelf zonder dat je subsidie nodig hebt en dat zal heel snel gaan, voor 2030 zijn echt meer dan 90% nieuwe auto’s elektrisch
https://cleantechnica.com/2018/12/28/wsj-auto-columnist-next-vehicle-to-be-electric-gasmobiles-could-soon-be-like-flip-phones/
@J.van.der.Heijden, In 2030 halen we echt geen 90% elektrisch tenzij je veel mensen uit de auto jaagt.
– Elektrische auto’s zijn niet goedkoper. Maandprijzen van benzine en elektrisch maar met elkaar. Zo rekent de ANWB voor een VW Golf benzine een bedrag van 349 euro per maand en voor de elektrische uitvoering 499 euro. Moet je wegpoetsen met energie voordeel.
– De gemiddelde leeftijd van de auto is momenteel ruim 10 jaar en stijgende. Bijna 60 % is 6 jaar en ouder. Ruim 20% is 12 jaar of ouder.
– De mensen die oudere auto’s rijden doen dat doorgaans omdat een nieuwe auto veel te duur is. Een tweedehands elektro auto met een vergaan accupakket blijft waarschijnlijk onbereikbaar.
– Naarmate er meer elektrische auto’s komen zullen de inkomsten bij de belastingdienst dalen. Dit wordt uiteraard rechtgetrokken met allerlei nieuwe heffingen.
Nee hermie : het is wat jullie zouden willen, maar wat niet gaat gebeuren denk ik . Zie mijn post van ‘ gas naar waterstof ‘ . Morgen waait de wind ineens geheel de ander kant op.
Laat onverlet dat de energietransitie niets anders is dan industriepolitiek, bedoeld om de economie aan te jagen; om er een export product van te maken zelfs volgens Jetten. Povre.
@Bert, “jullie” ??? Van mij hoeven we niet elektrisch te rijden hoor en zeker niet geforceerd. Ik zie wel toepassingen maar er zijn ook nadelen. Laadpalen, al die stekkers op straat. Aan de andere kant moeten we ook niet doen alsof de wereld vergaat als er voor een deel elektrisch wordt gereden.
Btw, als eens opgelet hoe repressief hier de”gele hesjes” behandeld worden. Doet mij denken aan…..
Laatste nieuws vanmorgen in de Telegraaf : Mijn hond laat een voetafdruk achter die net zo groot is als ruim 3000 km in een SUV. Goed nieuws, een eerder onderzoek toonde aan dat mijn hond een voetafdruk van ruim 10.000 km in een SUV achter liet. Zie daar mijn hond is milieubewust geworden en stoot beduidend minder CO2 uit. Met 2.2 miljoen honden in Nederland hebben we het CO2 probleem voor Nederland al bijna opgelost.
Dus als ik elke 300 km een hond doodrijdt met mijn suv ben ik goed bezig?
Ik bedoel 3000 km anders wordt het wel heel koud.
@Dirk, In de Telegraaf uitte een lezer volgende oplossing (niet voor de honden) :
Eigenlijk moeten we allemaal een varken in huis nemen. Dat geeft een grote milieuwinst, ga maar na: een varken is alleseter, kan gevoed worden met de resten van de menstelijke maaltijd: voedselverspilling opgelost. Een varken geeft warmte af, waardoor er ‘s-winters minder warmte opgewekt hoeft te worden. Vroeger leefden de mensen tenslotte ook in de stal om stookkosten te drukken. Een soort biologische warmtepomp, zeg maar, een belangrijke energiebesparing. En tenslotte, als het einde van varkentjes leven nadert, kom je tot de ontdekking dat de minst-milieubelastende manier om van hem af te komen is om hem gewoon op te eten. Heb je ook nog een hapje milieu-deugzaam vlees.
“Dus als ik elke 300 km een hond doodrijdt met mijn suv ben ik goed bezig?”
Nee, je kunt beter een zuinigere auto kopen.
En een hond doodrijden, of een politicus, da’s nog beter, die rijdt in een auto rond en woont in een riante woning.
Dat is nog maar de vraag, voor die nieuwe zuinige auto überhaupt gereden heeft is er bij de productie al zoveel CO2 vrijgekomen dat je waarschijnlijk beter in je bestaande SUV kunt blijven rijden. Bovendien is een SUV beter geschikt voor het doodrijden van paarden. Eén paard per jaar en je compenseert de complete jaaruitstoot van je SUV…
Blijven stemmen jongens!
Volgende keer wordt het vast anders!
Matthijs
Behalve als je weer een keer duizend euro gaat beloven. Wie was dat ook alweer? En zo belooft iedereen zijn speeltje. De wereld wil bedrogen worden, de Nederlander ook. Daarom is evenwichtige berichtgeving belangrijk. Maar weet je nog: Al spring je hoog, al spring je laag de centen die regeren. (Frederik van Eeden)
https://www.businessinsider.nl/1-000-euro-voor-elke-werkende-nederlander-van-die-belofte-heeft-rutte-spijt-660309/
Zeker, alleen is het langzamerhand tijd voor een ander soort samenleving, één waar macht niet meer meespeelt, waar iedereen zich verantwoordelijk mag voelen. Er zullen er altijd zijn die misbruik maken, maar dat wordt door wetten en drang niet beter, eerder slechter.
Er is al langere tijd een bewustzijnsverandering op gang, internet heeft dat nog versneld. Machthebbers mogen zich wel eens achter de oren gaan krabben.
democratie is referemdum
Bindend graag.
Hehe, het anti-klimaatverhaal begint nu goed op stoom te komen. Vandaag zelfs in de Volkskrant over de warmtepomp.
In your face Samsom !
https://www.volkskrant.nl/economie/de-duurzame-warmtepomp-goedkoper-dat-gaat-echt-niet-gebeuren-~b9b2896f/?fbclid=IwAR14Y32SAzFFuxHsK2q9Z6JfmSxlSV0hmljYOeeY8Cigz5KCS2OpWcJALX0&utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=facebook
Michiel
Goed dat er aan “nieuwe” technieken gewerkt wordt. Voor je portemonnee is het nooit goed als iets een hausse wordt. Dan gaat het snel veel meer kosten op alle fronten. Productie, installatie, onderhoud. Vaak loopt de kwaliteit dan achteruit. Kalm aan dan breekt het lijntje niet. Hoe minder kans de concurrentie krijgt hoe slechter het product en hoe trager de innovatie.
Peter,
Innovatie is langzamerhand een jeukwoord geworden. De klassieke opvatting is, dat innovatie voordeel oplevert t.o.v. vorige technologieën of structuren. Probleem van alle nieuwe technieken en “innovaties” in de energiesector is, dat ze moeten functioneren binnen de beperkingen van onveranderlijke natuurwetten en economische wetmatigheden in een fysieke wereld, waardoor het “voordeel” vaak in de verdrukking komt en diffuus wordt. Dat laatste wordt geneutraliseerd met veel moralistische mambo jambo (onze kleinkinderen, de laatste generatie etc.). De vraag blijft dan, hoe lang je dat vol kan houden. Afgaand op het verhaal in de Volkskrant van vandaag, niet zo lang meer.
Michiel de Poorter
Inderdaad, bijna net zo’n jeukwoord als duurzaam. Vaak gebruikt om politieke denkbeelden aan de man te brengen. Desondanks zijn beide woorden mits goed gebruikt de aanduiding van een weg die je bij een groeiende wereldbevolking moeten gaan. In het belang van ons allemaal.
Maar niet als excuus voor onbezonnen maatregelen met een niet meetbaar doel.
.beste hermie…ik proef uit het commentaar van paul jansen dat ook al heb je theoretisch gelijk de democratie heden ten dage niet zo goed werkt (sic)…daar ga je niet op in….overigens merk ik in mn links liberale omgeving steeds meer begrip voor de fvd…want daarin geef ik je gelijk….verstandig stemmen is de enig redelijke manier om de boel te veranderen….en mn gevoel is dat dat ook in maart gaat gebeuren…
P.S.
is de 1000 miljard nou in- of exclusief het energieverbruik?
.mvg…bart f.
@bart, Dat de democratie beter kan zal vast wel. Heb je zelf een idee hoe het beter kan?
P.S. Vragen over het populistische verzinsel, de 1.000 miljard, kan je beter stellen aan mensen die dat verzonnen hebben. Ik kan mij daar niets bij voorstellen. Of je moet je vraag zo gaan herformuleren dat ik die begrijp. Nu kan ik er niets mee. Sorry.
De verkiezingsprogramma’s van de nu gekozen regeringspartijen maakten vóór de verkiezingen geen van allen gewag van een klimaatakkoord. Okay, bij GroenLinks weet je waar je voor kiest, maar de in programma’s van PvdA, D66, CDA en vooral VVD was er geen enkele sprake van een klimaatakkoord. (Net zo min als dat er sprake was van het Marrakesh Pact of het afschaffen van het referendum.). Zo het al over milieu en klimaat ging was het in vage bewoordingen. Er was nergens sprake van de rigoureuze plannen die er nu zijn, en over de kosten werd al helemaal niets vermeld, niet tijdens debatten, niet gedurende de zendtijd voor politieke partijen en niet in de programma’s. Het Klimaatakkoord kwam dan ook de meeste Nederlanders als een volslagen verrassing. In ieder geval begrijp ik nu wel waarom het referendum zo snel mogelijk moest worden afgeschaft!
De klimaattafel is ingericht met het principe “U mag meedenken, maar niet tegendenken”. Onze democratie is verworden tot een door varkens bestuurde boerderij. Op die boerderij zijn sommige dieren meer gelijk dan andere dieren.
Aanvullend op het stuk van Hans zou je nog kunnen zeggen, dat Rob Jetten in NL
het toonbeeld is van Generation Snowflake:
– te veel haast;
– te grote mond voor zijn mandaat (gekozen door de fractie, niet door de leden van D66);
– te weinig ervaring;
– te weinig hersenen;
– lichtgeraakt;
– opgeblazen ego;
– overgevoelig;
– geen vermogen om efficient om te gaan met tegengestelde meningen;
Voor tegenstanders van de politiek van D66 was Jetten de perfecte keuze.
Als je klimaat associeert met “schonere lucht” zou je bij voorbaat wegens totaal gebrek aan kennis der materie al uitgesloten moeten worden van deelname aan dit soort onderhandelingen.
.beste allen…wat ik wel grappig vind is de klacht zowel van links als rechts dat ze de kosten meer bij de bedrijven en minder bij de burger moeten neerleggen…mijn logica zegt dat dat nergens op slaat..net als de subsidies die ook een dure sigaar uit eigen doos zijn..uiteindelijk is de burger die de producten van de bedrijven afneemt en de belastingen moet ophoesten toch de uiteindelijke betaler…n kulargument dus..dat ik toch van harte toejuich als daarmee de idiote klimaatplannen van de tafels worden geveegd….t doel heiligt de middelen..mvg..bart f.
Bart, correcte stelling. Sluiten wij ons bij aan. Alle vormen aan subsidies zijn betaald van Belastinggeld dat door de Bedrijven en de Burgers opgehoest moet worden. Inderdaad is subsidie een sigaar uit eigen doos.
Is toch allemaal onzin wat ze willen.
Alles is tegenstrijdig, nergens is echt bewezen dat het voor 100% zeker is dat co2 de boosdoener is.
En dan nog de vraag afgezien van de enorme kosten wat het mee brengt voor een reeks nullen achter de komma met een klein cijfer.
Net als de electrische fiets auto enz, zijn absoluut niet milieu vriendelijk, de ingrediënten voor die accu’s worden onder erbarmelijke omstandigheden gedolven ziekte kinderarbeid vervuild drinkwater enz, en de burger maar laten denken dat die goed bezig is.
Het lijkt wel werkverschaffing na de tweede wereldoorlog.
.of voor de 3e (worldwide war on climate)….mvg…bart..
Ja inderdaad Bart, hoe meer ik me in de materie verdiep hoe meer bittere nasmaak ik er van heb.
.is reactie op theo 13.25u…idd zoals eerder vandaag gezegd oorlogsindustrie om de economie aan te zwengelen…of ben ik nu n complotdenker?…mvg..bart f..
…zou het daarom niet veel mooier en om trots op te zijn als ons landje als eerste t voorbeeld gaf om aan die oorlog een eind te maken?…mvg…bart f..
Nee Bart, je bent geen complotdenker.
Complotdenkers zijn mensen die zich zo vast bijten als een pitbull op de co2 cijfertjes met hun eigen gemaakte modellen. Ze zijn zo geobsedeerd dat ik me afvraag of ze nog wel de werkelijk zien.
Met zulke mensen en de mensen die de macht hebben spelen ze een gevaarlijk dwangmatig spelletje over de ruggen van de niet beter wetende burgers.
En al die co2 geleerden, de vast bijters zei zitten in een complot, en zo dat ze het vaak niet eens zelf in de gaten hebben wat ze aanrichten.
Doe de complotdenkerstest om er achter te komen of je een complotdenker bent. https://www.quest.nl/test/ben-jij-een-complotdenker
Dat gaat niet werken als quest.nl bedoeld is om complotten te maskeren ;-)
Psychologie en psychiatrie zijn al niet echt in staat om het menselijk denkwerk te ontrafelen, maar Quest doet niet moeilijk: een beetje afwaslogica en je weet of je een complotdenker bent of niet.
Mensen als Rob Jetten zijn de voorlopers van een gerobotiseerde politiek die als reclame aan de man wordt gebracht. Zo komt de ware aard van de mens aan het licht. In zijn tweeslachtigheid van vernuft en domheid is altijd al een strijd geweest. Enkele vernuftige lieden exploreren nu de domheid in stralende shots voor hun wereldheerschappij. Zo krijgt de tweeslag een fatale uitslag. Wie zich keert tegen de aanstaande overwinnaars krijgt het moeilijk, wordt genegeerd en zo nodig een kopje kleiner gemaakt.
Even met de natte vinger wat uitgerekend.
BNP Nederland is 800 miljard
BNP USA is 20x Nederland, dus 16 duizend miljard
Kosten energietransitie: stel 100 miljard voor Nederland, dat geeft 0,0003 graden minder stijging
Dus als de doelstelling is, 2 graden wereldwijd minder stijging, gaat dat 2 / 0,0003 maal 100 miljard kosten, is 6666x 100 miljard, zeg 666duizend miljard, oftewel 67 x het BNP van de Verenigde Staten.
Ik kan er een factor 10 naast zitten, maar dan nog is overduidelijk dat dit een totaal onhaalbare exercitie is.
@H. ter Beek. De doelstelling is onder de twee graden stijging t.o.v pre-industrieel blijven. Dat is iets anders dan 2 graden minder stijging. Waar het om gaat is om te kunnen stabiliseren. Of dat nu op 1,5 graden of 2,5 graden is, is van minder belang.
Ach Hermie, hoor toch eens op je bent net een pitbull.
De globale opwarming is alweer 2 jaar aan het dalen volgens veel onderzoekers (geleerden)!
Het milieu verbeteren heeft veel meer prioriteit.
Meer groen, stop de boskap in zuid Amerika, stop de boskap op bergen, anders liggen ze weer te huilen dat ze onder de modder liggen bij hevige regen. Er is nog zoveel te doen, plant bomen, kijk dat de fijnstof afneemt, zo kan ik nog wel even doorgaan.
Maar maak Nederland niet een armoedige communistische staat.
Rusland bied goedkoop gas, maar hier moeten ze Rusland weer in de ban leggen omdat ze niet doen wat de gezagvoerders hier in dit land willen.
Laat die Russen doen wat ze willen het is hun land en niet het onze, maar schijnbaar snappen ze dat hier niet. Ik zou me schamen.
Grote industriële willen al vertrekken hier als ze zo doorgaan, waar moet dat heen als straks half Nederland thuis op de bank zit zonder werk?
Zijn de voorspellingen va Al Gore uitgekomen?
Niks dus, nada nie. Snap niet dat ze daar al niet van geleerd hebben.
@Theo, Pitbull? Dank je wel voor je compliment. Goed ook om te horen dat je boskap wilt stoppen. Maar wie maakt Nederland dan tot een communistische staat? De VVD? Ja sorry hoor Theo maar ik ervaar dat toch heel anders. Van je Rusland verhaal begrijp ik niet veel maar Russisch gas hebben wij nog lange tijd nodig. Niet alleen voor verwarming maar ook voor onze elektriciteitscentrales. Dacht je soms dat we daar mee op korte termijn gaan stoppen?
En vertel eens, welke industrie gaat er hier vertrekken? Heb je ook concreet namen? En welke voorspellingen heeft Al Gore eigenlijk gedaan voor het jaar 2019? Naar mijn weten heeft Al Gore nooit zelf voorspellingen gedaan.
666 is dit niet een apocaliptisch getal in de bijbel? Wel nogal typisch.
D666?
Voor iedereen die denkt dat het makkelijk uit kan. Gevalletje warmtepomp in een nieuwbouwwijk in Zutphen.
Nu stamt dit verhaal uit 2001 en zal het rendement van huidige installaties en huizen wel stuk hoger zijn maar deze wijk geeft al aan dat het toch niet zo rooskleurig is zoals de klimaatwaanzinnigen ons doen geloven.
Enfin, lees zelf. https://www.trouw.nl/groen/in-de-praktijk-vreet-populaire-warmtepomp-juist-energie~aa0993ee/
Het is dus zeer aannemelijk dat het energieverbruik 5 tot 6 maal zo hoog zal worden als elke woning gasloos wordt en men elektrisch gaat rijden.
Dat betekend dat een gemiddelde woning 6 x zoveel elektrische energie gaat gebruiken 6 x zoveel zonnepanelen nodig heeft om op 0 uit te komen en het energienet in de wijken minimaal 6 x zo zwaar moeten worden.
Plastic face Jetten kan mij nog meer vertellen, geen enkel doorsnee gezin kan 100.000 euro lenen voor elektrische auto, zonnepanelen, warmtepomp en balansventilatie om vervolgens 6 x zoveel elektrische energie kosten te maken.
Daarentegen vangt de overheid alleen al voor bestelbusjes en auto’s zo’n 7 miljard accijns op brandstof, u geloofd dat wij dat cadeau krijgen?
En vraag uzelf eens af…. zou u een 6 maal zo hoge rekening kunnen betalen? Heijden en Hermie doen het omwille van de CO2 natuurlijk fluitend, maar wie kan het nou echt betalen? Oh u neemt gewoon een extra hypotheek van 100.000 zodat u per maand behalve een 6 x zo hoge rekening ook nog rente en aflossing betaald?
2,4 miljoen huishouden maal die ton is een extra hypotheekschuld van 240 miljard! En dat terwijl wij van de EU de hypotheekschuld moeten minderen.
Die 1000 miljard wordt met gemak gehaald, het is enkel voor de eerste opzet.
En ondanks alle investeringen gaat uw elektrisch verbruik met een factor 6 omhoog. Wat zal dat voor uw maandelijkse rekening doen?
Daarom, maak je geen zorgen, voordat er ook maar een aanzienlijk aantal auto’s elektrisch rijdt en de problemen met gasloos zich opstapelen zal onze economie volledig instorten.
Deze kosten zullen voor de burger veel te hoog worden en de industrie gaat vrijuit omdat geen enkel bedrijf 6 x zoveel voor de energie gaat betalen.
Ik mag hopen dat er spoedig barsten verschijnen in die plastic toet van Jetten, de man spoort niet, hij praat op elk antwoord maar het heeft geen relatie met de vraag, een waanzinnige dus. Hij is op milieugebied nog gekker dan Jesse Klaver en die kan al helemaal niet rekenen.
De energietransitie is een dood geboren kindje, wie écht kan rekenen laat zich niet bedotten, het is financieel onmogelijk en als burger zijn we trouwens wel gek om de probeersletjes van een handjevol klimaatwaanzinnigen te bekostigen.
@Cornelia, Ah, daar heb je het beroemde voorbeeld uit 2011 weer. Als het werkelijk zo is dat de warmtepomp 6 keer zoveel energie gebruikt waarom draaien er al meer dan al een half miljoen warmtepompen in Nederland? http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=82380NED&LA=NL
Al die mensen zijn gek geworden zeker?
Kijk eens, van mij hoeven we echt geen haast te maken om van het gas af te gaan in de huishoudens. Maar de warmtepomp, mits goed toegepast is nu eenmaal wel energie zuiniger.
Hermie
In plaats van even voor te rekenen hoe heilzaam warmtepompen zijn in het merendeel van de Nederlandse woningen doe je een slag in de lucht.
500.000 warmte pompen vertegenwoordigen naar alle waarschijnlijkheid de bouwcapaciteit van de laatste 5 jaar. Alles wat daarvoor zit is zonder forse na-isolatie (zo dat al kan), niet geschikt.
Blijf a.u.b. bij de feiten. En bouw met 80.000 woningen per jaar aan een energiezuiniger Nederland.
Dus Cornelia redeneert dat op basis van een project van 18 jaar geleden het aannemelijk is dat het elektriciteitsverbruik met 6x gaat stijgen.
Logica is niet jouw sterkste punt. In dezelfde reactie heb je het over 100.000 extra hypotheek om een huis geschikt te maken voor een warmtepomp. Dus blijkbaar snap je wel dat extra isolatie, lage temperatuur verwarming e.d. nodig is om een warmtepomp zuinig te laten draaien maar dan toch het resultaat van teuge extrapoleren naar heel Nederland terwijl iedereen die het wil begrijpen snapt wat er mis is gegaan in Teuge,
Ik zou zeggen, lees het artikel nog eens. Zutphen is een mislukt project door ondeugdelijke EPC regels van destijds waardoor een warmtepomp gunstig was en tegelijkertijd andere isolerende maatregel, balansventilatie e.d. achterwege bleven. Lees ook het volgende artikel waar meer over de oorzaken instaan http://www.joostdevree.nl/bouwkunde2/jpgw/warmtepomp_4_gevoelig_voor_fouten_gawalo_2010_05.pdf
Huidige regels zijn compleet anders dus zo goedkoop mogelijk binnen de regels een huis bouwen m.a.g. een energieslurpende woning, is niet meer aan de orde.
De praktijk is dat de warmtepompen van tegenwoordig een stuk zuiniger zijn dan 10 jaar geleden en hun vermogen behouden als het koud is. Het gemiddeld electriciteitsverbruik voor een goed geplaatste warmtepomp binnen de juiste randvoorwaarden zal leiden tot een extra elektriciteitsverbruik van 1000 – 1500 kWh. Nog geen 1/2 x het gemiddelde electriciteitsverbruik (nieuwbouw). Een factor 12 lager dan jouw doemscenario.
Maar dat zal je wel niet geloven omdat je mij een categorisch leugenaar, trol, klimaatwaanzin collaborateur ook nog een oplichter vindt.
Met dat in het achterhoofd, wat ben jij dan met jouw bewering dat het elektriciteitsverbruik een factor 6 stijgt?
Ach marc, doet het nog steeds pijn dat je een keer bakzeil moest halen?
Helaas is je leesvaardigleid net als die van Hermie onvoldoende om het stuk te begrijpen, ik vermoed dat het in jouw geval gaat om het instorten van jouw heilige huisjes en je dan in een soort krampachtige stress schiet waardoor je geen goed onderscheid kunt maken. Lees het gewoon nog eens.
Het is niet zo maar “mijn” bewering, het 6 maal hogere verbruik krijg je door elektrisch rijden en een warmtepompinstallatie in een gemiddeld huis. Uitgerekend aan de hand van openbare gemiddelde gegevens van gemiddeld gasverbruik per woning, het huidig gemiddeld elektrisch verbruik per huishouden en elektrisch equivalent aan warmtepompvermogen, het aantal auto’s en de gemiddelde hoeveelheid km die elke auto aflegt, het elektrische equivalent in kWh accu’s en het bijbehorende vermogen dat nodig is om die accu’s weer op te laden.
Die gegevens die jij aanhaalt zijn absolute minimumwaarden, met de huidige techniek zelfs al een topprestatie, als ook aan werkelijk alles voldaan is, dan praat je over een soort groen (laboratorium) woninkje van amper 100 m2 super geïsoleerd met driedubbel isolatieglas en een installatie van minstens 40.000 euro waar je niet te vaak in en uit moet lopen.
Dat is heel wat anders dan het gemiddelde huis waar ik het over heb, of wou je meteen maar zo’n super groen woninkje bouwen voor de rest van Nederland?
Geloof mij maar, tel zelf de huidige cijfers bij elkaar op en je zult aardig in de richting uitkomen die ik schets.
De gemiddelde Nederlander, gaat tussen de 5 en de 6 maal zoveel elektrische energie gebruiken daarvan ben ik overtuigt, daarom, maak je ook niet zo druk man, die transitie gaat er gewoon niet komen, onmogelijk, de CO2 besparing is een utopie, ons netwerk is ongeschikt om zelfs maar het dubbele van nu te draaien, en als de burger er achter komt wat het gaat kosten en hoeveel het hem uiteindelijk oplevert zal de klimaatwagen piepend en knarsend tot staan komen. De gele hesjes zullen niet aan te slepen zijn, en naar ik mag hopen verschijnen de aanstichters van deze ellende voor het burgergerecht.
@Cornelia, Je schrijft: ” Dat betekend dat een gemiddelde woning 6 x zoveel elektrische energie gaat gebruiken ”
Door wie wil je eigenlijk serieus genomen worden? Mits goed geïnstalleerd bespaart een warmtepomp aantoonbaar en bewijsbaar energie.
Al meer dan een half miljoen warmtepompen in NL.
http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=82380NED&LA=NL
Al die mensen zijn gek geworden zeker?
Hermie
Toon áán en bewijs. Je roept maar wat met je half miljoen warmtepompen. Zie boven.
Die warmtepompen zitten niet in de meest voorkomende oude woningen. Wil je dat wel dan moet er fors geïsoleerd worden als dat al kan én rendabel is. En ja, er kan veel, zelfs optimaal isoleren van oude woningen, maar tegen welke kosten,en weegt het dan op tegen de huidige stookkosten.
Maar zelf daar weten de utopisten een oplossing voor: verhoog de kosten voor fossiel en de bijbehorende belastingen en netwerkkosten, dan krijg je altijd gelijk
@Peter, Al meer dan een half miljoen warmtepompen in NL Dat zie je toch?
http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=82380NED&LA=NL
Dat laat ik zien aan @Cornelia om de waanzin van zijn/haar beweringen te laten zien. Je bent niet 6* zoveel energie kwijt met warmtepompen. Dat is lachwekkende onzin.
Nee, die warmtepompen zitten niet of nauwelijks in de meest voorkomende oude woningen. Heb ik dat gezegd dan? Blijf lekker op gas zitten als je huis niet geïsoleerd is of koop een hybride pomp. Ik ga de mensen niet voorschrijven wat ze moeten doen maar van mij mag de belasting op gas best langzaam omhoog om de mensen te stimuleren maatregelen te nemen. Jij denkt daar anders over. Dat mag. We hoeven het daar niet over eens te worden. We stemmen er wel over.
Hermie
Die statline link is een van je favorieten, daar kwam je al vaker mee. Maar die zegt niet meer dan er staat. En, wat moet ik daar verder mee? Mezelf verbazen net als jij? Probeer nog eens te lezen wat er in mijn reactie staat.
Die warmtepompen waarover jij het hebt zitten dus in die geïsoleerde woningen. En er is weinig emplooi voor die pompen in 50% van de andere woningen van vóór 1985. Waarschijnlijk zijn die woningeigenaren van die goed geïsoleerde woningen dus niet gek.Dat was toch je vraag?
De rest van je betoog was een loze bewering en geen rekensom waarmee je Cornelia op andere gedachten kon brengen.
@Peter, Jij hoeft daar verder helemaal niets mee. De link was bedoeld ter informatie aan @Cornelia die met idiote beweringen komt dat we 6 * zoveel energie gaan gebruiken. Als we 6 * zoveel energie gaan gebruiken hoe komt het dan dat het aantal warmtepompen flink groeit en al over de half miljoen heen is? Denk je nu werkelijk dat ik tijd in sommetjes ga steken die al veel eerder klip en klaar zijn gepresenteerd door @Marc? Moet ik werkelijk moeite gaan doen om lariekoek te gaan weerleggen? Schei toch uit @Peter. En even voor de duidelijkheid: @Cornelia heeft het over een nieuwbouwwijk, niet over bestaande bouw.
Wie geen warmtepomp wenst blijft wat mij betreft lekker aan het gas. Indien mensen niet willen isoleren dan gaan ze meer betalen. Ik zit daar niet mee. Jij blijkbaar wel. We mogen daar van mening over verschillen is het niet?
Jammer dat je mijn ‘betoog’ als een loze bewering ziet. Volgende keer beter.
Is 10% van “duurzaam” benodigde warmte pompen in Nederland. Is het totale stroomgebruik toename ooit becijferd voor 5.000.000 warmtepompen, en hoeveel zwaaipalen en back-up fossiele aggregaten / centrales moeten er daarvoor worden bij geplaatst?
Vergat de link: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10215905760911225&set=a.1712791633936&type=3&theater
Bakzeil halen? Hoe kom je daar in hemelsnaam bij? Bedoel je dat ik beweerde dat de onderhoudskosten voor windmolens voor rekening en risico zijn van de concessiehouder van een windpark i.p.v. de Nederlandse burger? Zo ja, verdiep je de volgende keer eerst eens in de materie voordat je in het wilde weg gaat schelden want jij had het hartstikke mis.
Het elektriciteitsverbruik, dus nu haal je de auto er ook bij.
Gemiddeld aantal km’s auto: 15.000. Elektrisch equivalent 3000 kWh (0,2 kWh/km)
Gemiddeld gasverbruik 1500 m3, bij 8.8 kWH netto energie => 13.200 kWh => SCOP 4 => 3300 kWh. SWW komt daarbij en kan met een SCOP van 2,5 – 3 gemaakt worden.
Maar er is meer, wanneer je een warmtepomp gaat installeren zal je ook isolatiemaatregelen nemen dus het 1 op 1 doorvertalen van de warmtebehoefte naar elektrisch verbruik warmtepomp leidt tot een te hoge inschatting.
Maar goed, bij een gemiddeld elektriciteitverbruik van 3500 kWh kom ik met bovenstaande berekening nog niet eens op een factor 3 terwijl er nota bene ook nog de elektrische auto aan toegevoegd is.
Jouw fout, je vergeet de SCOP van de warmtepomp in ogenschouw te nemen.
Mijn heilige huisje is geenszins ingestort. Ik ben vrij tevreden over mijn 4,4 kW warmtepomp, wandverwarming, isolatie en tripple glas. En dat voor een jaren 30 woning zonder spouwmuren.
Marc
Door uit te gaan van het noodzakelijke isoleren creëer je een ongelijk speelveld. Je behoort uit te gaan van een ongewijzigde situatie. Op daze manier reken je je rijk.
Lezen Peter, Lezen! Ik begin met een gelijk speelveld en breng daarna de nuancering aan.
“Maar er is meer, wanneer je een warmtepomp gaat installeren zal je ook isolatiemaatregelen nemen dus het 1 op 1 doorvertalen van de warmtebehoefte naar elektrisch verbruik warmtepomp leidt tot een te hoge inschatting.”
Daarnaast, waar bemoei je je mee. De reactie is gericht aan Cornelia die het elektriciteitsverbruik schromelijk overdrijft op basis van een fictief scenario. Daar vindt je zeker niks van maar als ik wat schrijf en onderbouw moet jij zonodig weer een nietszeggende reactie plaatsen. Zeg dan niets of help mee om de onzin die Cornelia hier tentoon spreidt te debunken.
Marc
Jouw speelveld is het mijne niet. Ik vraag je uit te gaan van de bestaande slecht geïsoleerde woningvoorraad in Nederland, dus van de woningen van vóór 1985 die ook door Samson als ongeschikt voor warmtepompen zijn aangemerkt. Al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen die de regel bevestigen. Ook afhankelijk van de eisen die we vandaag de dag aan een woning en de locatie stellen.
Ik bemoei me met je onjuiste voorstelling van zaken. Als Cornelia volgens jou overdrijft zou je ook naar haar berekeningen kunnen vragen? Mogelijk gaat zij eveneens uit van haar situatie die ongetwijfeld vergelijkbaar is met andere. Enig idee hoeveel woningen van vóór 1985 er zijn?
Andere bron:
https://www.businessinsider.nl/levensduur-woning-huis-fundering/
“Het zou bij huizen uit de jaren 60 en 70 de functionele levensduur beperken. Zeker wanneer ze op mindere locaties staan. Boelhouwer: “Als je voor 50.000 tot 60.000 euro moet verspijkeren om de CO2-uitstoot door verwarming te verminderen dan zou platgooien en opnieuw beginnen soms een betere oplossing zijn.”
Marc wat gebeurt er met wiebelstroom als straks heel elektrisch rijdend nederland s avonds bij thuiskomst de stekker in het stopcontact steekt om de auto op te laden?
Zonder kernenergie lukt het niet. Google “duck curve”.
En je eigen klus is bewonderenswaardig, marc, maar in een huurhuis (42% van de woningvoorraad!) ben je afhankelijk van de eigenaar. En die krikt na isolatie mooi de huurprijs op waardoir de energiebesparing in de kassa van de huurbaas verdwijnt en je netto duurder uit bent, “hermie”
Marc
Mocht je willen weten over hoeveel woningen dat gaat, dan is dat 50%. Voor het verbeteren van het wooncomfort zou je wellicht kunnen isoleren mits je inkomenssituatie dat toelaat. Voor de rest zouden woningbouwcorporaties kostenneutraal huur/energie een hand toe kunnen steken in samenspraak met energieleveranciers.
Hadden ze al veel eerder kunnen doen. Helaas had een deel van de corporaties het te druk met hun eigen verdiensten. Daarom krijgen ze nu 1 miljard aan subsidie. Of moet ik het anders noemen. Als het allemaal een verdienmodel is snap ik niet dat er een miljard bij moet. Jij wél?
@Marc
Rijden voor 0,2 kWh per Km? Gemeten op basis van hoeveelheid geladen vermogen/afgelegde km? Een 4,4 kW warmtepomp, die genoeg levert voor een 30 jaren jaren woning?
Wat voor type auto is het dan? Het verbruik is extreem laag, dus kom maar op, merk en type ik ben zeer benieuwd.
En die warmtepomp om met 4,4 kW een 30 jaren woning op te warmen? Zonder extra warmtebronnen? Op basis van een lucht/lucht installatie?
Graag de gegevens. Het lijkt mij bijzonder rooskleurig voorgesteld.
Eenvoudige rekenvoorbeeldjes verteld door een échte techneut die weet waar hij over praat.
https://www.youtube.com/watch?v=SbZ0Eor8FoM&ab_channel=GasvrijWonen
Heren, ik blijf mijzelf niet herhalen en laat mij niet verleiden om nieuwe discussies aan te gaan. Ik reageerde op de beweringen van Cornelia.
@Cornelia, 0.2 kWh/km is nog hoog. De tesla s model haalt dat. Nieuwere modellen zijn zuiniger. Verdiep je er zelf eens in.
4.4 kWh is overgedimensioneerd. Bij -10 graden heb ik maar 3000 warmteverlies. En het is een tussenwoning dus weinig verliesoppervlak. Is verder allemaal eenvoudig uit te rekenen met de nodige bouwfysica.
Maar ga jij jouw fout nog toegeven of blijf je bij factor 6?
Oh, en het is een Technico loria 6004 lucht water warmtepomp. Fujitsu buitenunit die redelijk stil is. Ik verwarm er ook een 300l boiler mee.
Grappig trouwens dat je mij probeert te onderwijzen met een youtubelinkje van een zogenaamd techneut die echt weet waar het over gaat en daarmee insinueert dat ik er niks vanaf zou weten.
Voor jouw informatie, dat filmpje bevat alleen maar algemeenheden zonder diepgang voor de mensen die niks weten van warmtepompen.
Ik heb het installatieontwerp zelf gemaakt, de warmteverliesberekeningen zelf gemaakt, de bouwkundige detaillering inzake koudebruggen, luchtdichtheid e.d. zelf gemaakt en tot slot, heb mijn eigen balansventilatie systeem gemaakt inclusief de besturing van de unit op basis van een tweedehands warmtewisselaar. Dat allemaal als proof of concept voor een algoritme om balansventilatiesystemen automatisch te laten instellen en zo decentraal automatisch debieten kan regelen. Dat vereist kennis van drukverliesberekeningen, electronica en programmeerkennis.
M.a.w., ik snap prima waar ik mee bezig ben. Het enige wat ik moest laten doen is de installatie van de warmtepomp omdat je daar een F-gassen certificaat voor moet hebben en dat heb ik niet.
Speciaal voor Cornelia om haar kennisachterstand bij te schaven:
https://ev-database.nl/vergelijk/zuinigste-elektrische-auto
Mijn 0,2 kWh per km was te hoog, de meeste EV’s zitten op 0,15 kWh per km.
over de klimaat bobo. Nijpels….
Nijpels wilde pedofilie legaliseren.
Ed Nijpels, de huidige voorzitter van de Klimaatraad, wilde in 1978 als VVD-Tweede Kamerlid seks tussen volwassenen en kinderen legaliseren door de leeftijdsgrens van 16 jaar uit het wetboek van strafrecht te schrappen. Ook was de liberaal van mening dat er serieus moest worden bekeken om zelfs de grens van 12 jaar te laten vervallen.
https://gerard1945.wordpress.com/2018/12/27/nijpels-wilde-pedofilie-legaliseren/
Klopt, dumpen die vetzak, die heeft nog nooit goed gespoord.
VVD-Kamerlid Ed Nijpels & VVD-Minister van Justitie Korthals Altes probeerden in 1978 en 1985 “kinderliefde” te legaliseren. Het was toen een tijdsgewricht van “alles mag en kan als het maar liberaal is”. Kinderen als sexueel speelgoed voor verliefde pedo’s, onschuldige liefde, “kan geen kwaad”.
Volledig ondenkbaar nu, maar ik herinner mij dit tijdgewricht van de ’80-er jaren zeer goed, soldaten met lange haren, afschaffing krijgstucht, demonstratierecht voor dienstplichtigen, ban de bom, Pax-Christie als vredes onderhandelaren naar de DDR, “liever een rus in de keuken dan een kruisraket in mijn tuin”.
Ter info: In die tijd was Joris Demmink, baas van de nationale politie, ook lid van “de club”, jaren later nog onder vuur vanwege beschuldigingen van jonge jongensliefde in Turkije(= recent bij gebrek aan bewijs vrijgesproken van alle blaam): https://twitter.com/TruthHitsEvery1/status/1026063634307448832/photo/1
Nu kenmerkt de VVD zich totaal anders, met steun voor restricties voor burgers op alle gebieden, als uitvoerder van een volledig klimaatalarmistische GroenLinkse agenda voor een maximaal verdienmodel t.b.v. gesubsidieerd klimaat-“ondernemen” voor hun achterban, de burgers (“Volkspartij” voor Democratie) vergetend en de democratie buitenspel zettend.
Kijk hier hebben we het weer, en draai de hoofden maar zijwaarts met de neus in de lucht. We weten en zien niks.
https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/01/laat-je-niet-bedotten-door-de-overheid-de-elektrische-auto-is-juist-inherent-milieuonvriendelijk/
En kijk hier, op plaatsen kunnen al geen zonnepanelen meer aangesloten worden.
Meer zonnepanelen in een mum van tijd waar het netwerk niet op berekend is.
https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i17465/enexis-en-tennet-in-6-gebieden-geen-transportcapaciteit-meer-beschikbaar-voor-nieuwe-zonneparken.
.hermie…12.42u…hoe kan ik je nog serieus nemen als je schrijft dat fvd t defensiebudget wil optrekken naar 480 MILJARD…als je dat meent mag je bij rekenles in groep 5 in de hoek gaan staan…naast rekenmeester jesse…kan je ook nog even nadenken over mijn wederkerende vraag: 1000 miljard in of ex energiekosten..mvg…bart
@bart, Ik ga mee in de vreemde gewoonte van de climategaters om kosten te vermenigvuldigen met 30 jaar. Aangezien het FvD het defensiebudget met spoed wil optrekken van 1% naar 2% BNP, dus van 8 naar 16 miljard per jaar, is dat dus 16* 30 = 480 MILJARD….. Toch bart? En voor het verzinsel van die 1.000 miljard moet je bij Scheffer zijn. Misschien kan hij je vraag beantwoorden. Ik snap niet wat je bedoelt.
Hermie
Je toont je een kei in het er alles bij slepen om je gelijk te halen. Hou het simpel en kijk of de kosten voor energie op een wekelijk verantwoorde manier hoger kunnen met het beoogde effect en tel daar dan ook vooral de back-up kosten bij op. Alle kosten en ook graag de immateriële zoals daar zijn horizonvervuiling, akkermisbruik, natuurmisbruik, lawaai. CO2 acht ik tot een nader bewijs niet als vervuilend.
Herman Vruggink speelt advocaat van de duivel, hij heeft zelf geen mening.
… of oplossing.
@Hans Erren, Ik heb zeker een mening. Zo ben ik van mening dat de Erren projectie een goed uitgangspunt zou zijn voor beleid. https://klimaathype.wordpress.com/2018/11/11/the-real-business-as-usual-emissionscenario/
Door klimaatinnovatie kunnen we dus de emissies laten dalen. Klimaatinnovatie door bijvoorbeeld de kolencentrales te vervangen door kerncentrales. Dat is toch je bedoeling Hans? Ik weet dat je dat geen maatregelen kunt noemen. Dat woord is taboe voor je, je kan dat woord niet over je lippen krijgen. Daarom kiezen we voor ‘innovatie.’ Is het dan goed Hans? Die innovatie moet dan wel in de komende 25 jaar gebeuren. Durf je hard op te zeggen wat je projectie laat zien?
@Peter, Ik hou het heel simpel. Daarom geef ik simpele voorbeelden.
Wat is het beoogde effect? Het beoogde effect is om een reductie doelstelling te halen van 49%. Dat is niet mijn doelstelling en die van jouw zeker niet. Gaan ‘we’ die doelstelling halen en wat kost het? De planbureau’s zijn nu aan het doorrekenen wat dat gaat kosten.
En tja, wat zullen we rekenen voor de immateriële zaken zoals horizonvervuiling, akkermisbruik, natuurmisbruik, en lawaai? Jij mag het zeggen Peter.
@Hermie:
Vreemd dat je de verhoging van het defensiebudget tot 2% aan het FvD toebedeeld.
Het NATO-verdrag schrijft die 2% nu eenmaal voor.
Het gaat om een bindend VERDRAG, dat is geen akkoordje uit een donkergroen steegje.
@Boels. Een verhoging naar 16 miljard per jaar is 10 * meer dan wat wij momenteel voor hernieuwbare energie uitgeven.
VERDRAG? Wist je dat we in Europa ook een verdrag hebben over CO2 reductie? En weet je wat ook vreemd is? Mensen hebben hier een broertje dood aan internationale verdragen maar laten zich wel klakkeloos iets voorschrijven door de NATO. En als je dan vraagt wie nu eigenlijk de vijand is krijg je geen antwoord.
Ik verwacht dat de groenlinkse ideologische wetenschappers en hun emotionele klimaatalarmisten het nieuwe vijanddenken van de (buitenspel gezette) burgers begint te vormen, Hermie.
Dat is niet vreemd als je de scheve verhouding van ca. 1000 miljard € kosten (3% van het BBP per jaar) van de energietransitie zet tegenover de 0,0003 grCelcius te verwachten klimaatwinst over 30 jaar.
Het defensiebudget voor 2018 is € 9.203.953[5], ofwel 1,19% van het BBP
@Dank je wel voor het detail @Scheffer, Het defensie budget is niet 1% per jaar maar 1,19% per jaar. Misschien kan je ook nog even melden wat het bedrag wordt indien we naar 2% BBP gaan? 17 miljard per jaar? En nu de feiten: we geven nu 1,5 miljard per jaar uit aan klimaatbeleid. Hoe zie je dat ooit groeien naar 25 miljard per jaar? Subsidies worden betaald naar energieproductie. Dan hebben we blijkbaar heel veel hernieuwbare energie in de toekomst terwijl de olieprijs niet meer gaat stijgen…..
Nu wordt het mij duidelijk hoe je aan je 1.000 miljard komt. Je rekent met 25 miljard per jaar en vermenigvuldigd dit met 40 jaar. Kan je dat nog even bevestigen voor het detail? Dan weet ik dat ik alles met 40 jaar moet vermenigvuldigen als het om kosten gaat.
Defensiebudget = 680 miljard
Zorgbudget = 4.000 miljard
Hypotheekrenteaftrek = 400 miljard
Denk je werkelijk dat we 25 miljard per jaar aan klimaatbeleid gaan uitgeven?
@Scheffer, Bovendien heeft de burger die de rekening moet betalen helmaal niet aan tafel heeft gezeten bij het NATO overleg. Het was een onderonsje van belanghebbenden uit de wapenindustrie en leger elite. Die extra 8 miljard per jaar wordt de burger gewoon door de strot gedouwd.
Geen onzin verkopen bij gebrek aan argumentatie, Hermie.
NATO: https://nl.wikipedia.org/wiki/Noord-Atlantische_Verdragsorganisatie
@Scheffer Onzin? Wil jij zeggen dan dat de burger die het allemaal moet betalen aan de NATO tafel zat toen die 2% is bekokstoofd? Het wordt keihard door de elite door onze strot gedouwd!
@Hermie:
Het COP gedoe is niet bindend.
Je bent een zeurpiet geworden.
Ooit gehoorde van noodzakelijke uitgaven?
En daar vallen die vanwege de CO2-uitstoot niet onder.
Help me even @Boels, Wat is COP? Een verdubbeling van onze defensie uitgaven in korte tijd. Van 8 miljard naar 16 miljard per jaar. Dat is 12 keer zo veel als we nu uitgeven aan de energietransitie. En jij durft mij een zeurpiet te noemen? Honger en kou staan ons te wachten bij dat soort uitgaven leer ik net van Cees le Pair!!!
En zeg eens Boels. Als we dan toch 640 miljard op de Schaal van Scheffer moeten uitgeven, mag ik dan ook weten wie eigenlijk onze vijand is?
@Hermie:
“.. mag ik dan ook weten wie eigenlijk onze vijand is?”
Groenlinks en de andere wegmegonzers.
En vanzelfsprekend alle buitenlanden ;-)
In 2009 gaf NL 12,6 miljard aan defensie uit, dus niet zeuren
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_naar_militaire_uitgaven
@Boels, Ah, kijk eens aan. Groenlinks is de vijand. en daarom moeten wij ons defensie budget verhogen van 10 miljard euro, (1,35 % bbp) naar 16 miljard Euro. 16 miljard per jaar! 16 miljard! Dat is 12 keer zo veel als dan we uitgeven aan hernieuwbare energie!! Dat is 640 miljard op de schaal van Scheffer!!
Laten we de vijand eens analyseren. 70% van de groenlinks kiezers is jong, vrouw, hoogopgeleid en woont in de stad. Laat mij raden: Je bent een oude rechtse mopperaar van boven de 70 en woont op het platteland. Hmm, je hebt de groenlinks kiezers in ieder geval helmaal niets te bieden. Maar 640 miljard? om je te beschermen tegen jonge vrouwen? Overdrijf je niet een beetje @Boels?
@Hermie:
De smiley niet gezien?
In 2009 was het 12,6 miljard voor defensie, was je dat vergeten?
Je zakt af naar een trollerig nivo.
Regeringsgetrouw tot op het hilarische af.
@Boels, Op 8 januari 2019 om 07:14 begin jij je met dit gesprek te bemoeien. Waarom doe je dat als je het gezeur vindt? Het mag wel, maar ik heb je daarom niet gevraagd. Ik liet Bart zien wat het betekent als je alles vermenigvuldigd met 30, 40 of 50 jaar. Je gaat bedragen daardoor in perspectief zien. Als climategaters zich op de schaal van Scheffer willen uitdrukken dan is het toch logisch om daar in mee te gaan?
Ja Boels, Ik ben een trol. Sterker nog, ik ben Hermie, de zelfbenoemde trollenkoning. Trollen zijn ook mensen.
Ik lees voor defensie uitgaven verschillende bedragen. Zo lees ik op wikipedia: “Het defensiebudget voor 2018 is € 9.203.953, ofwel 1,19% van het bnp” Kan je uitleggen waarom jij in 2009 wilt blijven steken?
Oh, het was een smiley. Maar mijn vraag is bloedserieus. 16 miljard per jaar is niet grappig. Dat is 12 keer zo veel als dat wij nu aan hernieuwbare energie uitgeven. Jij noemt 16 miljard per jaar aan defensie noodzakelijk. Nogmaals, kan je mij dan vertellen wie dan eigenlijk onze vijand is?
ZPower Discovers Tesla Free Energy Using Sun! Send Viral!
????
https://vimeo.com/309762787
.ok hermie kom maar uit je hoek..de meester was t even niet duidelijk…ik ben niet helderziende….kan JIJ meteen de nog niet beantwoorde vraag afmaken….flauw om m naar scheffer in t bankje naast je door te schuiven trouwens…de voorspelde transitiekosten…dat moeilijke woord heb ik je als groene meester goed in je hoofd gestampt toch?….volgens t van gas los debat komt dat neer op 1000 MILJARD …is dat volgens JOU…in- of exclusief de energiekosten?…n niet onbelangrijk detail dunkt me…en svp niet weer t linkje naar t ce-delft rapport…gewoon je eigen eerlijke mening…mvg…bart f..
@bart, ik begrijp je vraag echt niet. Maar goed dan, we gaan het samen oplossen. Om je vraag te gaan begrijpen heb ik meer informatie nodig. Je hebt het over 1.000 miljard. Dan lijkt het er op dat het dan gaat over kosten in een bepaalde periode. Om welke periode spreek je dan? De komende 10 jaar? 30 jaar? 50 jaar? 100 jaar?
.goedemorgen hermie….door diverse mensen wordt beweerd dat de kosten over een periode van 30 jaar…dat schijnt n geliefde periode op cg te zijn..voor de energietransitie incl. totaal van t gas los zo n 1000 miljard zullen bedragen….dat betreft ombouw van woningen en overige gebouwen subsidies en overige kosten…zie van gas los debat van elsevier en de hoorzitting in de 2e kamer met o.a. baudet en n meneer van ce delft en n reklamefilmpje van de/het fvd….ik ben niet goed in linkjes maar hopelijk je genoegzaam bekend….wat mij nu niet duidelijk is geworden..met name door wat de ce meneer zei of in die 1000 miljard ook de kosten zijn inbegrepen van ons jaarlijkse energieverbruik…benzine gas olie etc…dus..hermie…hoe steekt dat volgens jou in elkaar?…mvg…bart f
@bart, Goedemorgen. Ik begrijp net van @Scheffer dat het 40 jaar is. Het bedrag schijnt te komen op basis van 3% BBP (dat is ongeveer 25 miljard) Als je dat maal 40 jaar doet dan kom je op 1.000 miljard. Ik wacht nog op zijn bevestiging…..
Beste mensen, even een geheugen opfrissertje: https://www.climategate.nl/2013/10/astronomische-kosten-energieakkoord-verzwegen/#comments
In dit rapport staak exact beschreven wat er op ons afkomt, en dat is echt niet leuk.
@AdamSmith1775, Dat is inderdaad een mooi opfrissertje dat laat zien dat de Theo Wolters berekening uit 2013 helemaal nergens op sloeg. De kosten zijn vele malen lager gebleken.
We zijn pas begonnen met de energie-transitie, Hermie! Blijkt dat lage geprojecteerde transitie kosten een ideologisch politiek doel dienen, trouwens de hoge geprojecteerde transitie kosten natuurlijk ook.
De ervaring in de wetenschap is bij politiek gedreven megaprojecten dat de hoge geprojecteerde kosten altijd meer de realiteit benaderen.
If you wish to understand megaprojects and their political driven costing:
https://en.wikipedia.org/wiki/Megaprojects_and_Risk
@Scheffer. We hoeven alleen maar terug te bladeren naar de onnavolgbare sommetjes van Theo Wolters in 2013 om te zien dat alle kosten heel erg mee zijn gevallen. Bij hoog en laag beweerde Wolters & Co dat we tegen 2020 zo’n beetje 600 Euro per maand op onze energie rekening zullen zien. Zie jij het? Ik niet.
De overheid financiert zelf geen energieprojecten. De overheid verstrekt subsidies voor geproduceerde stroom. Een garantieprijs systeem. Als de energie prijzen stijgen verdwijnen die subsidies.
We zij pas begonnen met de energie-transitie. Die transitie kan op elk gewenst moment afgeblazen worden door de democratie. Elke verhoging van de ODE is een wetswijziging die goedgekeurd moet worden door de tweede kamer. Wat is nu eigenlijk je probleem?
Kort samengevat: de onbekwame overheid is een grote hoeveelheid dure en nutteloze rommel verkocht die de industrie toevallig in huis heeft: zwaaipalen, zonnepanelen, houtjes verstoken, accu auto’s, warmtepompen.
Vandaag in de telegraaf
https://www.telegraaf.nl/financieel/2986582/column-rutte-moet-snel-kiezen-voor-ander-klimaatbeleid
Rutte III kan samen met het bedrijfsleven alleen nog scoren door af te zien van het akkoord en in plaats daarvan te komen met een ’JFK-afspraak’ voor het klimaat. Deze moet ondersteund worden door de invoering van een simpele CO2-belasting voor het totale bedrijfsleven. Deze taks start met een bescheiden heffing van 30 euro per ton CO2 uitstoot en loopt geleidelijk op tot bijvoorbeeld 60 euro.
We wachten dus op een artikel van Hans hier over …..
Daar komen we dus wat ik al maanden geleden heb gezegd, investeer in techniek er is nog heel veel te halen, en laat die omgedraaide koelkast voor wat het is.
En geef de mensen in oude huizen laten we zeggen onder de jaren 60 een flinke mep subsidie voor deze huizen degelijk te isoleren.
Is die omgedraaide koelkast dan geen techniek @Theo? Op zich vind ik subsidie op isolatie een goed plan. Er bestaan overigens ook subsidieregelingen voor isolatie.
En natuurlijk Rob Hoogland in zijn column, met een prachtige koosnaam voor dhr. Jetten: “Roboflop”