Een gastbijdrage van Leo W. S. de Graaff.
Op de website van het ZAMG (Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik in Wenen) verscheen een opvallend en kritisch bericht waarin vraagtekens worden geplaatst bij het veronderstelde verband tussen CO2 en de AGW (‘Anthropogenic Global Warming’). Daarmee loopt het ZAMG als meteorologisch instituut voorop bij het in gang zetten van een meer open klimaatdiscussie en biedt daarmee een respectabel voorbeeld voor andere weerkundige en klimatologische instellingen elders in de wereld.
Voor de oorspronkelijke tekst op de ZAMG-website zie hier.
Natuurlijke klimaatbepalende factoren worden veronachtzaamd
Als de bijdrage van afzonderlijke klimaatbepalende factoren in klimaatmodellen verkeerd worden ingeschat, ook als die tot heden ogenschijnlijk een realistisch resultaat hebben opgeleverd, dan is iedere daaruit afgeleide prognose voor de nabije toekomst onjuist. Nog belangrijker is, dat er geen rekening wordt gehouden met andere dan de antropogene factoren – en die zijn niet te voorspellen,
Een probleem bij de mondiale klimaatmodellering is dat deze zich richten op de weergave van de gemiddelde temperatuur, zoals die uit metingen is afgeleid. Hoewel die relatief goed kan worden gesimuleerd, is er twijfel of de gevoeligheid van de modellen voor de diverse klimaatbepalende factoren (activiteit van de zon, vulkanische aerosolen, broeikasgassen enz.) met de werkelijkheid overeenkomt. Daar komt nog bij, dat die factoren zelf, met hun opwarmende, dan wel afkoelende uitwerking, nog niet geheel begrepen worden. Zo is het dus mogelijk, dat een klimaatmodel de gemiddelde mondiale temperatuur goed simuleert, maar dat dit toch gebeurt op basis van een foute gevoeligheid van het model door de ingevoerde data.
Worden antropogene factoren overgewaardeerd?
In het vierde IPCC-rapport (Solomon et al., 2007) wordt vastgesteld dat de opwarming in de tweede helft van de vorige eeuw “zeer waarschijnlijk” door de oplopende concentratie van broeikasgassen is veroorzaakt. Deze uitspraak steunt op de simulaties van tal van mondiale klimaatmodellen. Critici menen dat die modellen een te grote gevoeligheid voor CO2 laten zien en bijvoorbeeld de invloed van de zon onderschatten.
Toekomstige uitwerking van klimaatfactoren niet voorspelbaar
De emissiescenario’s leveren een aanschouwelijk schatting van de toekomstige uitstoot van broeikasgassen op. Omdat alle andere klimaatfactoren zoals de instraling van de zon of van de invloed van vulkanische aerosolen niet valt te voorspellen, rekenen klimaatmodellen alleen met het effect van broeikasgassen. In tegenstelling daarmee, omvatten simulaties van ontwikkelingen in het verleden zowel de natuurlijke en antropogene broeikasgassen, als ook de stralingsintensiteit van de zon en de concentraties van vulkanische en antropogene aerosolen in de atmosfeer.
De natuurlijk klimaatfactoren ontsnappen aan de voorspellingen, omdat er nog geen astrofysisch model bestaat dat de activiteit van de zon kan voorzien, en voorts omdat vulkaanuitbarstingen op langere termijn niet voorspelbaar zijn.
Sterkte-zwakte-analysen nuttig
Het zal nog enige tijd duren om de juiste balans tussen alle klimaatfactoren in de klimaatmodellen te vinden. Fundamentele kritiek op de prestaties van klimaatmodellen staat welhaast gelijk aan het niet accepteren van de (ons voorgehouden) werkelijkheid. Bepalend blijft om duidelijk te onderkennen welke resultaten de klimaatmodellen met enige zekerheid kunnen leveren (vergelijk publicaties die op de sterke, dan wel op de zwakke punten ingaan)
Literatuur:
Bader D.C., Covey C., Gutowski W.J., Held I.M., Kunkel K.E., Miller R.L., Tokmakian R.T., Zhang M.H. (2008): Climate models: An assessment of strengths and limitations. Washington: Department of Energy, Office of Biological and Environmental Research, 124 Seiten (PDF-Datei; 4,64 MB)
Hegerl G.C., Zwiers F.W., Braconnot P., Gillett N.P., Luo Y., Marengo Orsini J.A., Nicholls N., Penner J.E., Stott P.A. (2007): Understanding and attributing climate change. In: Solomon S., Qin D., Manning M., Chen Z., Marquis M., Averyt K.B., Tignor M., Miller H.L. (Hg.): Climate change 2007: The physical science basis. Contribution of Working Group I to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. Cambridge, New York: Cambridge University Press, ISBN 9780521705967, 663–745
Randall D.A., Wood R.A., Bony S., Colman R., Fichefet T., Fyfe J., Kattsov V., Pitman A., Shukla J., Srinivasan J., Stouffer R.J., Sumi A., Taylor K.E. (2007): Climate models and their evaluation. In: Solomon S., Qin D., Manning M., Chen Z., Marquis M., Averyt K.B., Tignor M., Miller H.L. (Hg.): Climate change 2007: The physical science basis. Contribution of Working Group I to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. Cambridge, New York: Cambridge University Press, ISBN 9780521705967, 589–662
Solomon S., Qin D., Manning M., Chen Z., Marquis M., Averyt K.B., Tignor M., Miller H.L. (Hg.): Climate change 2007: The physical science basis. Contribution of Working Group I to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. Cambridge, New York: Cambridge University Press, 996 Seiten, ISBN 9780521705967
Noot LdG
Je merkt dat Oostenrijk niet aan zee ligt: als voorbeelden van natuurlijke klimaatbepalende factoren worden alleen vulkanisme en de variabele activiteit van de zon genoemd. Ja, wij gaan nu echt een ‘Grand Solar Minimum‘ tegemoet. Ik zou daarnaast zeker de overheersende rol van oceanen voor warmteopslag en -transport, en voor de CO2-huishouding, hebben vermeld. De invloed van de oceanische cycli, zoals El Niño en La Niña, is ook een uiterst belangrijke factor.
Vanuit geologisch gezichtspunt is de continue elastische respons van zowel de continentale als de oceanische korst tijdens glacialen en interglacialen een belangrijk thema. Het verklaart de Holocene herverdeling van water op aarde in de laatste 6.000 jaar. Zelf ben ik sterk gefascineerd door de mogelijke invloed van submarien vulkanisme en hydrothermale activiteit (black smokers) op de warmtehuishouding. Zo zijn er tal van andere invloedrijke factoren op te noemen. En dat maakt duidelijk hoe onzeker en ingewikkeld iedere klimaatprognose in feite is. Wij weten helaas nog veel te weinig.
Lezen jullie mee KNMI? Goed voorbeeld doet volgen, met een hele grote uitroepteken!
Dus niet met oogkleppen op de klimaatdiscussie proberen te sturen, maar alle opties open houden en daarbij logisch nadenken. En probeer vooral het weer op korte termijn juist te voorspellen, dat is al moeilijk genoeg.
Logisch denken ?
Dus zo iets als je minder energie verliest dan er in komt warm je op ?
Logisch genoeg ?
Ja. Een endotherm proces.
@ J. vd Heijden, in een eerder post (16 feb 2019 om 20:27 onder “Kinderen, scholen en ‘klimaatangst’) waren we in een onderonsje al zo ver gekomen dat hier de kneep zit: uw beeld van de aarde als een eenvoudige pingpongbal in thermodynamisch opzicht. Daar zit naar mijn idee aan het fundament al ‘ons’ verschil van inzicht en mening.
Met complexe atmosfeer gaat die vlieger namelijk niet automatisch op. De terugkoppeling (o.a. wolken) en de natuurlijke variatie (ondermeer door uitwisseling met oceanen!) moet je eerst begrijpen voordat je enige kwantitatieve claim kunt doen. Dus leidt je voortdurende “energie in = energie uit” opmerking steeds hinderlijk af.
Het mooie van deze identificatie van een fundamenteel verschil in inzicht is dat we ons niet meer hoeven bezighouden met de aanzienlijke hoeveelheid ruis die samenhangt met uw bijdragen die op uw aannames gestoeld zijn.
DIt artikel is weer een heel typisch voorbeeld van het kersenplukken van de zelfverklaarde ‘sceptici’!
Deze tekst van het ZAMG past immers in een bredere context, met verschillende webpaginas over klimaatverandering. https://www.zamg.ac.at/cms/de/klima/informationsportal-klimawandel
Hetgeen hier geciteerd wordt, is één pagina. En die ene pagina gaat niet over “vraagtekens worden geplaatst bij het veronderstelde verband tussen CO2 en de AGW”, maar enkel over de klimaatmodellen. Maar laten we eventjes kijken naar wat we terugvinden op ander paginas van deze ZAMG website (met dank aan Google translate, want dat gaat rapper dan zelf vertalen).
“In figuur 1 wordt de waargenomen globale gemiddelde temperatuur (zwarte lijn) tweemaal vergeleken met een verscheidenheid aan modelsimulaties. In dit geval blijkt dat de opwarming van de afgelopen 50 jaren niet kan worden verklaard door alleen natuurlijke klimaatforceringen (links) want dergelijke gesimuleerde temperatuurverloop (blauwe lijn) vertoont geen toename. Alleen wanneer de antropogene klimaataandrijving is toegevoegd (rechts), is de gesimuleerde temperatuur van de aarde (rode lijn) het eens met de observatiegegevens die grotendeels consistent zijn. Zelfs eerste pogingen met veel langere achterwaarts lopende modellen zijn in dit opzicht succesvol.
“Door de antropogene versterking van het natuurlijke broeikaseffect zal de mondiale gemiddelde temperatuur tegen het einde van deze eeuw toenemen. Op basis van verschillende schattingen – met betrekking tot de toekomstige ontwikkeling van de mensheid – stijgt het mondiale klimaatmodel, tonen de wereldwijde gemiddelde temperatuurstijgingen waarden tussen ongeveer 1,5 ° C en 4,5 ° C. Deze robuuste beoordeling is gebaseerd op een uitgebreide basis van wetenschappelijk werk en wordt ondersteund door brede consensus in de wetenschappelijke gemeenschap”
“Helaas verlaten discussies over klimaatverandering af en toe het serieuze en objectieve gebied. Vanwege de vele economische en ideologische belangen, komt het soms voor dat men werkt met halve waarheden, ontoelaatbare vergelijkingen en schaaltrucs evenals met onnodige overdrijvingen of trivialiteiten. [wie op CG voelt zich hier aangesproken????] Dit maakt het voor burgers en besluitvormers nog moeilijker om een geïnformeerde mening te vormen en de grens tussen feiten en belangen te erkennen. Daarom is het voor ons belangrijk dat het “Informatieportaal over de klimaatverandering” een vrij beschikbaar, zo objectief mogelijk en niet op interesses gebaseerd kennisaanbod biedt.”
Het ZAMG geeft een objectief beeld van zowel de wetenschappelijke vaststellingen, als de bedenkingen daarrond.
Maar we zien weer eens hoe de AGW-negationisten proberen te misleiden, door heel selectief te zijn en een vertekend beeld op te hangen.
o ja, ik veronderstel dat iedereen die op de man af gaat spelen en/of op “duimpje-omlaag” klikt, er geen enkel probleem mee heeft dat de waarheid verdraait wordt door te kersenplukken?
Het grote IPCC-kersenplukkenfestival is wel toegestaan?
De IPCC-opzet om de mens als voornaamste klimaatboosdoener te brandmerken?
Geen kloppende definitie van de globale temperatuur, het gebruik van anomaliën ipv absolute temperaturen.
Vraag een AGW-klimatoloog hoe je de kamertemperatuur bepaalt.
Vraag aan Boels of hij zijn mening kan onderbouwen met enige verwijzing naar de wetenschappelijke literatuur in plaats van iedere keer weer duidelijk te maken dat hij er echt helemaal niet van snapt
Raaskal Heyden is weer wakker. Gelijk maar weer de dagelijkse combinatie er in geworpen. Mening – onderbouwing – wetenschappelijke literatuur – domheid. Frustratie weer een beetje gezakt Heyden?
@Janos:
Vertel mij eens wat de toegevoegde waarde is van het opgeven van een temperatuuranomalie van +2,3 Kelvin bij een absolute temperatuur van 233 Kelvin (-40 C).
Iedere technische analfabeet schiet in de stress: gruwelijke opwarming, we gaan er aan!
Terwijl er niets aan de hand is, geen smeltend ijs, neerslag blijft als sneeuw neerkomen.
Voor dit onderwerp verwijzen naar “wetenschappelijke literatuur” is zinloos, het behoort tot de algemene ontwikkeling die AGW-meelopers node missen.
Boels, wat was het anomalie verschil tussen de Middeleeuwse warme periode en de Kleine Ijstijd? Minder dan 1 graad Kelvin . Maar wel maatschappelijke gevolgen, zoals de ‘sceptici’ graag aankaarten.
Henk dj
“:Maar we zien weer eens hoe de AGW-negationisten proberen te misleiden”.
Net zoals jij hier?
Henk dJ 5 feb 2019 om 04:51
“dat zowel Nederland als de EU reeds enkele jaren geleden de bocht hebben ingezet om minder biomassa te gebruiken. Het zal over enkele jaren niet meer mogen meegeteld worden.”
“Nikos, kijk eens goed naar het beleid: dat erkent dat niet alle biomassa CO2-neutraal is. De huidige regelgeving daarrond wordt aangepast. Dus jij zit te drammen over de huidige regelgeving, maar negeert het huidige
@Henk dJ 14 feb 2019 om 09:14
Laat die mand nu eens thuis, dan kan je er ook niet doorheen vallen.
Ik heb het over de temperatuuranomalie op een lokatie (b.v. Antarctica) en jij gaat het vergelijken met de gruwel van een globale temperatuuranomalie.
Wat was jouw vakgebied ook al weer?
Boels, “Middeleeuwse warme periode en de Kleine Ijstijd” zijn geen globale anomalieën. En je antwoordt naast de kwestie.
@Henk
Een drietal teksten van dezelfde club via kersenplukken verkregen :
“Welche Prozesse steuern das Erdklima? Als Energiequelle steht die Sonne fest. Sie strahlt allerdings nicht ganz beständig. Auch Variationen der Erdumlaufbahn, Plattentektonik und Vulkanismus sowie natürliche und menschlich verursachte Änderungen in der Zusammensetzung der Atmosphäre stoßen Klimaänderungen an.”
“Die Klimwawirkung vulkanischer Aerosole gehört zu den am wenigsten verstandenen Antrieben.”
“Generell liegt seit den 1890er-Jahren global und auch im Alpenraum ein sich stetig verstärkender Langfristtrend zur Erwärmung vor. Dieser war zunächst schwach ausgeprägt, verstärkte sich jedoch im Verlauf des 20. Jahrhunderts. Sehr ähnlich, jedoch mit stärkeren dekadischen Variationen verlief der natürliche Klimaantrieb der Sonne. Der Erwärmungstrend wird jedoch von den zunehmenden Treibhausgase mitverursacht.”
Henk, je weet google translate te vinden.
“Plattentektonik”
Prima onderwerp voor de waterloopkunde; simuleer maar eens de invloed van tectonische bewegingen op de waterlopen op de planeet.
Ivo VG
Ja maar Ivo wat zijn de invloeden van deze zaken over de afgelopen 150 jaar ? Opwarmend ? Afkoelend ?
Boels vertel eens wat het effect is van de 2,3K bij een begin van 272K ? En wat zijn de effecten op het albedo ? En over hoeveel energie hebben we het dan? En heb je er rekening mee gehouden dat Antarctica mee een archipel is en dus ook van onder af kan smelten en niet alleen van boven ? En als het van onder afsmelt gaat het ijs dan niet omlaag ? En wat is het zeeniveau ?
@vdHeijden
Deze club praat niet over 146% door mensen veroorzaakte opwarming maar is wat realistischer met bewoordingen als ” sowie” , “wenigsten” en “mitverursacht” .
Ze maken zich niet druk over de stijging van het zeeniveau maar hebben wel een eigen Groenlandse ijsplaat op hun dak liggen die natuurlijk heel Wenen onder water kan zetten.
Inderdaad Ivo VG, het ZAMG geeft een genuanceerd beeld (en zegt eigenlijk niets anders dan wat het IPCC schreef).
Dit is in tegenstelling tot de propagandistische stemmingmakerijk en kersenplukkerij van AGW-negationisten, die er dan niet voor terugdeinzen om een leugen in een titel van een artikel te plaatsen (zie bovenaan deze pagina). “Instituut distantieert zich van klimaat’consensus’ ” Er is helemaal geen “distantiëren”, enkel een duidelijke beschrijving van alle aspecten, maar met de algemene conclusie dat het ZAMG ook de brede consensus ondersteunt.
@Henk
ZAGM en IPCC geven een genuanceerd beeld. Maar wie zijn dan al die mensen die die vinden dat de mens hiervoor volledig verantwoordelijk is, dat we voor de afgrond staan, dat we van het gas af moeten terwijl de rest van de wereld er juist op overstapt? Wie zijn dan al die mensen die de bevolking op een “genuanceerde” manier angst aanpraten? Wie zijn dan al die mensen die met een “genuanceerde” stelligheid verkondigen dat zij de wijsheid in pacht hebben?
@Henk dJ 07:43
“Maar we zien weer eens hoe de AGW-negationisten proberen te misleiden,
door heel selectief te zijn en een vertekend beeld op te hangen.”
Kortom: dit is bullshit.
https://youtu.be/ikxYqgann-U#t=15m17s
Inderdaad PeterR, het artikel is bullshit, want het probeert te misleiden.
BTW, die youtube clip heeft hier niets mee te maken.
Bron clipfragment…
Bruins (ChristenUnie) op 6.12.2018 (over frequentie zware hurricanes):
[…] Met de grafieken die u laat zien, is uw statistiek SELECTIEF en
uw wetenschappelijke ONDERBOUWING complete and utter BULLSHIT.
Uit:
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/h-tk-20182019-33-6.html
PeterR
Bedankt, duidelijk dat er maar weinig partijen nog in staat zijn normaal te denken. Dus duidelijk op wie we niet moeten stemmen, willen we een leefbaar Nederland aan onze nazaten nalaten.
Beste,
Ik lees nu een tijdje de reacties op climategate.nl en uw (Pavlov) reacties doen me denken aan de reacties van de dominee tijdens de bijbelles van de Gereformeerde Kerk op kritische vragen van mij. ELKE mogelijke andere verklaring dan de AGW verklaring wordt door u naar het rijk der fabelen verwezen en gilt u: Cherrypicking! Niet in een echt peer reviewed tijdschrift! Geen echte klimaatwetenschapper! en ga zo maar door. Waarschijnlijk ziet u het zelf niet (meer), maar u komt als een religieuze fanatiekeling over, die blindelings de AGW doctrine volgt. Ik weet niet of u een (technisch) wetenschappelijke opleiding achter de rug heeft, maar zo fanatiek elke andere verklaring voor een vermeend danwel echt probleem afdoen als irrelevant is niet echt constructief en weinig wetenschappelijk. Waarom bent u zo fanatiek? Denkt u ook dat de wereld over 12 jaar vergaat? Denkt u dat u met uw immer negatieve reacties de anderen op dit forum kunt overtuigen? Ik vind het juist interessant om over andere invalshoeken te lezen dan alleen de AGW invalshoek. Ik zou zeggen probeer het eens, er gaat een wereld voor u open.
Kennis krijg je door te studeren, wijsheid door te observeren.
HarryHap, leg eens uit: wat is er verkeerd aan het zich baseren op de klimaatwetenschap, op peerreveiwd studies, op het vermijden van cherrypicking?
Waarom denk jij dat “de wereld over 12 jaar vergaat”? Waar haal je dat? O ja, dat is de stropop van de zelfverklaarde ‘sceptici’. het is nonsens dat wordt verspreid, bij gebrek aan degelijke argumenten. Durf denken: durf te beseffen dat de zelfverklaarde ‘sceptici’ geen poot hebben om op te staan, dus wel moeten afkomen met drogargumenten en leugens.
Ook ik zit hier om “andere invalshoeken te lezen dan alleen de AGW invalshoek”. Maar merk op dat die invalshoek geen degelijke argumenten kan presenteren!
@ Henk dJ
“The World Is Going To End In 12 Years If We Don’t Address Climate Change” is een Ocasio-Cortez quote
https://www.realclearpolitics.com/video/2019/01/22/ocasio-cortez_the_world_is_going_to_end_in_12_years_if_we_dont_address_climate_change.html
Ik zie het al helemaal voor me: “Jan (vdH) ik hou niet meer van je!” roept zijn vrouw. Antwoordt JanvdH: “Heb je daar wetenschappelijk onderzoek naar gedaan voordat je die conclusie trekt?? Ik wil eerst een peer review zien!” Om vervolgens de buitendeur dicht te horen slaan.
Drammerige Henkie op pad naar zijn dagelijkse 100 duimpjes in de min.
Beste Henk dJ,
Ik vind de titel op z’n zachtst gezegd ook suggestief.
Tja, de kunst van het weglaten, geleerd van het IPCC zullen we maar zeggen.
Valt al weer gelijk op, er zijn hier een stelletje mensen die gelijk als iemand een ander idee over mogelijke opwarming of geen mogelijke opwarming heeft gelijk die mensen afkraakt tot op de bodem!
Hun beweringen kloppen niet, anders onderbouw dat maar eens, hun stopwoord, en ga zo maar door.
Dit is niet wetenschappers waardig, jullie staan totaal niet open voor wat een ander aan ideeën heeft.
Ik krijg bijna het idee dat jullie betaald krijgen voor hier steeds het zelfde blijven te preken, dat moet haast wel, een ander was allang vertrokken hier.
Bijna iedereen geeft jullie continue duimpjes omlaag, en toch blijven jullie doordrammen.
Misschien per duimpje omlaag betaald?
En nee jullie hoeven mij hier geen antwoord op te geven want het interesseert me geen moer.
En ja jullie hebben gelijk ik ben geen wetenschapper, ik ben maar een boeren jongen, wat ik wel heb is fatsoen, en een open oor ook voor diegenen die andere opvattingen hebben over iets, want kan het niet zijn dat ik het dan toch verkeerd heb!
Theo,
Ik ben ook maar een gewone jongen maar ik wil graag weten waarom iemand dat denkt, dus hoe weet je iets ……
Ja dan is het vragen naar de onderbouwing van je mening en dat is zoals het in een normale discussie werkt, wie iets beweert moet onderbouwen. Dus als iemand iets roept dan vraag ik waarom, en als mensen dan geen antwoord geven vraag ik het nog een keer en nog een keer.
Het uitblijven van onderbouwing is voor mij een teken dat de onderbouwing ontbreekt
Er is een verschil tussen wetenschap en opinie
Als je van mening bent dat windmolens lelijk zijn kan ik dat niet betwisten als je van mening bent dat kernenergie goedkoper is dan windenergie dan vraag ik om een fatsoenlijke onderbouwing
c’est le ton qui fait la musique
Jvd Heijden.
“Dus als iemand iets roept dan vraag ik waarom, en als mensen dan geen antwoord geven vraag ik het nog een keer en nog een keer”.
Dus je hebt er geen probleem mee als ik dat bij Henk dj ook doe?
Voor jouw is wat het IPCC produceert overtuigende onderbouwing. Voor de sceptici is het rapport van het Nongovernmental International Panel on Climate Change (NIPCC) overtuigende onderbouwing. Ik heb beide rapporten voor een belangrijk deel gelezen en heb meer vertrouwen in de laatste.
Natuurkunde: http://climatechangereconsidered.org/wp-content/uploads/2019/01/CCR-II-Physical-Science-10-17-2013-entire-book.pdf
Biologische impact: http://climatechangereconsidered.org/wp-content/uploads/2019/01/CCR-II-Biological-Impacts-full-report.pdf
Fossiele brandstoffen: http://climatechangereconsidered.org/wp-content/uploads/2019/01/Climate-Change-Reconsidered-II-Fossil-Fuels-FULL-Volume-with-covers.pdf
De mensen die betrokken zijn bij die rapporten zijn natuurlijk allemaal door olieindustrie betaalde corrupte wetenschappers (copy/paste):
Lead AuthorsRoger Bezdek, Craig D. Idso, David Legates, S. Fred SingerChapter Lead AuthorsDennis Avery, Roger Bezdek, John D. Dunn, Craig D. Idso, David Legates, Christopher Monckton, Patrick Moore, S. Fred Singer, Charles N. Steele, Aaron Stover, Richard L. StroupChapter Contributing AuthorsJerome Arnett, Jr., John Baden, Timothy Ball, Joseph L. Bast, Charles Battig, Edward Briggs, Barry Brill, Kevin Dayaratna, John D. Dunn, James E. Enstrom, Donald K. Forbes, Patrick Frank, Kenneth Haapala, Howard Hayden, Thomas B. Hayward, Jay Lehr, Bryan Leyland, Steve Milloy, Patrick Moore, Willie Soon, Richard Trzupek, Steve Welcenbach, S.Stanley YoungChapter ReviewersD. Weston Allen, Mark Alliegro, Charles Anderson, David Archibald, Dennis T. Avery, Timothy Ball, David Bowen, Barry Brill, H. Sterling Burnett, David Burton, William N.Butos, Mark Campbell, Jorge David Chapas, Ian D. Clark, Donald R. Crowe, Weihong Cui, Donn Dears, David Deming, Terry W. Donze, Paul Driessen, John Droz, Jr., James E. Enstrom, Rex J. Fleming, Vivian RichardForbes, Patrick Frank, Lee C. Gerhard, François Gervais, Albrecht Glatzle, Steve Goreham, Pierre Gosselin, Laurence Gould, Kesten Green, Kenneth Haapala, Hermann Harde, Tom Harris, Howard Hayden, Tom Hennigan, Donald Hertzmark, Ole Humlum, Mary Hutzler, Hans Konrad Johnsen, Brian Joondeph, Richard A. Keen, William Kininmonth, Joseph Leimkuhler, Marlo Lewis, Jr., Bryan Leyland, Anthony R. Lupo, Paul McFadyen, John Merrifield, Alan Moran, Robert Murphy, Daniel W. Nebert, Norman J. Page, Fred Palmer, Garth Paltridge, Jim Petch, Charles T. Rombough, Ronald Rychlak, Tom V. Segalstad, Gary D. Sharp,Jan-Erik Solheim, Willie Soon, Charles N. Steele, DavidStevenson, Peter Stilbs, Daniel Sutter, Roger Tattersol, Frank Tipler, RichardTrzupek, Fritz Vahrenholt, Art Viterito, Gösta Walin, Lance Wallace, Thomas F. Walton, James Wanliss, Bernard L. Weinstein. Several additional reviewers and contributors wish to remain anonymous.
Climate Change Reconsidered IIBiological Impacts Lead Authors/Editors Craig D. Idso (USA), Sherwood B. Idso (USA), Robert M. Carter (Australia), S. Fred Singer (USA) Contributing Authors and Reviewers David J. Barnes (Australia), Daniel B. Botkin (USA), Raymond A. Cloyd (USA), Susan Crockford (Canada), Weihong Cui (China), Kees DeGroot (The Netherlands), Robert G. Dillon (USA), John Dale Dunn (USA), Ole Henrik Ellestad (Norway), Fred Goldberg (Sweden), Barry Goldman (Australia), H. Dickson Hoese (USA), Morten Jødal (Norway), Madhav Khandekar (Canada), Miroslav Kutilek (Czech Republic), Steven W. Leavitt (USA), Howard Maccabee (USA), Jennifer Marohasy (Australia), Cliff Ollier (Australia), Jim Petch (United Kingdom), Robert J. Reginato (USA), Paul Reiter (France), Tom Segalstad (Norway), Gary Sharp (USA), Walter Starck (Australia), David Stockwell (Australia), Mitchell Taylor (Canada), Gerd Weber (Germany), Bastow Wilson (New Zealand), Raphael Wust (Australia) Several additional reviewers wish to remain anonymous.
Climate Change Reconsidered IIPhysical Science Lead Authors/Editors Craig D. Idso (USA), Robert M. Carter (Australia), S. Fred Singer (USA) Chapter Lead Authors Timothy Ball (Canada), Robert M. Carter (Australia), Don Easterbrook (USA), Craig D. Idso (USA), Sherwood Idso (USA), Madhav Khandekar (Canada), William Kininmonth (Australia), Willem de Lange (New Zealand), Sebastian Lüning (Germany), Anthony Lupo (USA), Cliff Ollier (Australia), Willie Soon (USA) Contributing Authors J. Scott Armstrong (USA), Joseph D’Aleo (USA), Don Easterbrook (USA), Kesten Green (Australia), Ross McKitrick (Canada), Cliff Ollier (Australia), Tom Segalstad (Norway), S. Fred Singer (USA), Roy Spencer (USA) Chapter Reviewers Habibullo Abdussamatov (Russia), Joe Bastardi (USA), Franco Battaglia (Italy), David Bowen (UK), Roy Clark (USA), Vincent Courtillot (France), Christopher Essex (Canada), David Evans (Australia), Sören Floderus (Denmark), Stewart Franks (Australia), Eigil Friis-Christensen (Denmark), Fred Goldberg (Sweden), Larry Gould (USA), William Gray (USA), Vincent Richard Gray (New Zealand), Howard Hayden (USA), Martin Hovland (Norway), Olavi Kärner (Estonia), James O’Brien (USA), Garth Paltridge (Australia), Donald Rapp (USA), Carl Ribbing (Sweden), Nicola Scafetta (USA), John Shade (UK), Gary Sharp (USA), Jan-Erik Solheim (Norway), Antón Uriarte Cantolla (Spain), Gerd Weber (Germany) Editors
Vanochtend op de radio, nieuwsshow, weer een doemprediker. Hij verwacht in 2100 wel 2 meter zeespiegelstijging aan de Nederlandse kust. En daarna loopt het misschien in een paar honderd jaar tot wel 55 meter op. Oorzaak, stijging van CO2 concentratie.
Ik sidder van angst. Maar niet echt.
Vanaf 1865 tot nu geen enkele versnelling aan de kust bij Den Helder waarneembaar. Nog 80 jaar te gaan tot 2100, dan zouden we nu toch wel iets gemerkt moeten hebben. Stijging is constant met 15 cm per eeuw. Als we in 80 jaar 2 meter moeten stijgen is dat gemiddeld 2,5 cm per jaar vanaf nu. Misschien kan iemand een voorspelling doen over de komende 10 jaar, dus over 10 jaar 25 cm erbij?
Als dat niet zo blijkt moet de doemprediker gemeenschap beschaamd zijn mond houden.
Mooi, gaat de klimaatwetenschap toch nog als echte wetenschap de boeken in?
Rot in het het IPCC-betonwerk (“the science is settled”) laat zien dat de bewapening ook grotendeels ontbreekt.
Tot nog toe is (Henk dJ 14 feb 2019 om 07:43) de enige inhoudelijke reactie op dit artikel over ZAMG.
Wie volgt? Ik volg later vandaag
Excuses (Ivo VG 14 feb 2019 om 08:54). Na reactie plaatsen en automatische pagina verversing ben jij nu ook zichtbaar. Als tweede met een inhoudelijke reactie op bovenstaand artikel.
Wie volgt?
Vooruitgang gaat niet om snelheid, maar om richting.
Excuses overbodig. Ik worstel helaas dagelijks met dit probleem.
Moet Zwitserland zijn!
Ondanks alles zal de temperatuur blijven stijgen.
https://www.duurzaamnieuws.nl/stijgende-energievraag-zorgt-voor-opwarming-boven-2-graden/
En hier een man die het liefste van de EU een DDR achtige staat ziet worden.
Een afgang in Zwitserland ?
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/13/eu-baan-mag-ik-dan-niks-meer-zeggen-a3654051
Het liefste niet.
Sneeuwval/massa is het Noordelijk halfrond breekt alle records.
https://twitter.com/alan_poirier/status/1095856150992601088
Hoe moeten we al dat sneeuw smeltwater gaan afvoeren? Zijn onze rivieren daar op berekend?
O heerlijk ! BBQ-en met de kerst !
Wat een tenenkrommende vertaling !
Dat probleem heb ik er ook mee Pieter; de Duitste tekst lezend geeft toch een ander beeld.
Meer conform de algemene opvatting iig. Bijvoorbeeld een stukje tekst refererend aan de “Kritiker” en daarmee bedoelen ze niet de organisatie zelf.
Alle tot nu toe gevoerde discussies leiden tot één conclusie:
Er moet een wereldwijd,wetenschappelijk en -benadrukt-onafhankelijk onderzoek komen die moet resulteren in een eensluidend antwoord op de vraag wat er met het klimaat nou eigenlijk aan de hand is.
De politiek mag pas achteraf met conclusies komen.
Mooie relativerende woorden. Helaas houden alarmisten niet van relativering. Feiten tellen niet.
Modellen zijn hulpmiddelen, dat wordt steeds vergeten, die per def. een vereenvoudiging zijn van de werkelijkheid. Zeker tav klimaat weten we dat de modelrelaties niet goed, maar toch wordt gedaan of ze de waarheid verkondigen. Hetzelfde zien we ook bij de CPB modellen. Die kloppen achteraf nooit. Toch baseert de overheid haar beleid erop. Dus we gaan er 11/2% in koopkracht op vooruit dit jaar. Intussen is duidelijk dat de werkelijkheid anders is. Voor de klimaatmodellen van het IPPC geldt hetzelfde. Structureel komt de voorspelde temperatuur lager uit dan de modellen zeggen. En toch blijven vooral politici vasthouden aanheft absolute karakter van de uitkomsten. Hoeven ze zelf niette denken. En zo kunnen de onzinnige paniekverhalen zg onderbouwd worden. Wat een opportunisme!
“Er moet een wereldwijd,wetenschappelijk en -benadrukt-onafhankelijk onderzoek komen die moet resulteren in een eensluidend antwoord op de vraag wat er met het klimaat nou eigenlijk aan de hand is.”
Er is sprake van wereldwijd onafhankelijk onderzoek, dat wordt iedere 6/7 jaar samengevat door het IPCC, de conclusies zijn duidelijk.
De politiek trekt conclusies uit de samenvatting, de enige die zich niet laten leiden door de samenvatting zijn natuurlijk FvD, PVV en de rechter vleugel van de VVD.
Ook de “sceptici” willen de conclusies niet accepteren.
Een enquete uitgeoverd bij alle klimaatwetenschappers, stelde vast dat er een zeer brede consensus is. De resultaten die bekomen werden, verschilden niet tussen de deelnemers aan het IPCC en de wetenschappers die geen lid waren van het IPCC. Dit bevestigt dus dat het IPCC onafhankelijk heeft gehandeld.
Het is gewoon weer een ongefundeerde mantra van de zelfverklaarde ‘scpetici’ dat het onderzoek niet onafhankelijjk zou zijn. Nooit hebben ze een degelijk bewijs gegeven. Het zijn altijd valselijke insinuaties, maar het gepeupel aanvaardt dat wel als zoete koek
Henk dJ,
Hier citaten uit een wat ouder artikel van mijn hand (in Duitsland gepuliceerd).
Unter dem Titel, „Die Klimaforscher sind sich längst nicht sicher“, schrieben sie zur Zeit in „Die Welt“:
„Der Klimaschutz ist zu einem der wichtigsten Rechtfertigungsgründe von politischen Entscheidungen geworden. Als parteiübergreifende Letztbegründung von Macht– und Gestaltungsansprüchen hat er hierzulande die Funktion übernommen, die Nation und Religion in der Vergangenheit besaßen und in anderen Weltregionen noch besitzen. Der Klimaschutz legitimiert. Er legitimiert staatliche Eingriffe in die Energieversorgung, die Technologieförderung, den Wohnungsbau. Mit dem Klima kann man alles begründen – von Subventionen für Wind– und Solarenergie über Vorschriften für den Bau von Eigenheimen bis hin zur steuerlichen Behandlung von Dienstwagen.“
Im Sommer 2006 haben 133 Deutsche Klimaforscher an einer Online–Befragung teil genommen. Ihre Antworten liefern die bisher breiteste Übersicht über die Einschätzung des Klimas und der Klimaforschung in Deutschland.
Zitat:
„Die Ansichten der Klimaforscher hierzu sind ernüchternd. Die Mehrheit der Wissenschaftler ist der Ansicht, die Voraussetzungen für die Berechenbarkeit des Klimas seien gegenwärtig noch nicht gegeben. Dies betrifft die Menge und Qualität der empirischen Daten, die Qualität der Modelle und Theorien sowie die Kapazität der verfügbaren Analysetechniken.“
„Nur eine Minderheit von zehn bis zwanzig Prozent der Klimaforscher ist der Meinung, die empirischen und theoretischen Voraussetzungen für die Berechnung des Klimas seien heute schon gegeben.“
Also schrieben Kepplinger und Post im 2007. In diesem Jahr war die sogenannte Erwärmungspause oder der „Hiatus“ 10 Jahre alt. Jetzt ist er mehr als 18 Jahre alt. Kein einziges Klimamodel hat diese Pause vorhergesagt oder – besser – projektiert.
Sehr oft hört man dass 97% der Klimaforscher sich einig sind über die Bedrohung von menschengemachte Erwärmung der Atmosphäre: der sogenannte Klimakonsenses. Das Ergebnis dieser Umfrage zeigt dass das Quatsch ist.
….
Die Amerikanische Klimatologin, Judith Curry, war neulich Zeuge in einem ‚Hearing‘ des Kongresses. Sie hat dort erklärt:
Die zentrale Frage in der wissenschaftlichen Debatte ist das Ausmaß in dem die menschengemachte CO2–Emissionen an der globalen Erwärmung beitragen im Vergleich zu natürlichen Klimaschwankungen, durch Fluktuationen der Sonnenaktivität, Vulkanausbrüche und Änderungen der Ozean Kreisläufen usw.
Die jüngsten Daten und Forschung bestätigen die Bedeutung der natürlichen Klimavariabilität. Sie stellen die Schlussfolgerung im Frage, dass der Mensch die Hauptursache des jüngsten Klimawandels ist. Die wichtigsten Argumente sind:
• die Verlangsamung der globalen Erwärmung seit 1998;
• die reduzierte Schätzungen der Empfindlichkeit des Klimas für Kohlendioxid;
• die Berechnungen der Klimamodellen, die viel mehr Erwärmung projektiert haben als bisher zu beobachten war;
• die Definition von “gefährlichen” Klimawandel ist nicht eindeutig;
• katastrophalen Kipp–Punkte die im 21. Jahrhundert als äußerst unwahrscheinlich betrachtet werden können;
• die Kausalität zwischen extremen Wetterereignissen und die menschengemachte Erwärmung ist nicht belegt.
So sagte Judith Curry.
De citaten zijn van wat oudere datum, maar m.i. nog steeds actueel.
Bron:
https://www.eike-klima-energie.eu/2015/11/16/klimawandel-energiewende-und-rationalitaet-eine-unbequeme-beziehung-der-blick-eines-niederlaendischen-nachbarn/
@vdHeijden
The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) is the United Nations body for assessing the science related to climate change.
De woorden ” Intergovermental” en “United Nations” moeten al genoeg zeggen in het nadeel van onafhankelijkheid.
Er word nog volop onderzoek gedaan, ze zijn nog lang niet klaar, maar het IPCC schijnbaar wel.
Stations als Vostok, Neumayer, en nog een lange rits zijn dagelijks bezig en vinden nog steeds onderaardse meren zijn nog in de weer hoe de temperaturen vroeger en nu waren op Antarctica.
Welke invloeden hebben bevingen, wat als de temperatuur onder het ijs gaat toenemen?
Laten nog iedere dag sondes op, met de nodige telemetrie, wat doen de luchtlagen, warmen ze op, koelen ze af, enz.
In 2010 werd nog een piek van bijna -90 graden Celsius gemeten.
In de zomer nog altijd tussen de -30/40graden Celsius.
En wij maar betalen voor iets wat nog niet eens keihard zeker is.
Behalve dan de klimaat industrie en het rijk, zei zien de dollars al binnenstromen, dus opwarming, dat levert wat op.
Hans Labohm, jou reactie is een non-sequitur. Mijn argument was dat er geen enkele indicatie is dat het IPCC niet onafhankelijk zou hebben geoordeeld. Jij geeft het standpunt van één persoon, waarvan gekend is dat zij een uitgesproken mening heeft (Judith Curry). Je verwijst ook naar een tekst op een website die een uitgesproken mening heeft. Dus tweemaal zeker niet “onafhankelijk”.
Helaas geeft de site van het Oostenrijkse instituut niet dierekt de datum, wanneer het artikel is verschenen.
Met enig zoekwerk blijkt dit te dateren van 2008.
Is het bekend, wat het huidige standpunt van het instituut is inzake de “klimaatconsensu”?
Ik heb het niet kunnen vinden, integendeel Voor mij komen sommige standpunten van het instituut tegenstrijdig over. Maar wellicht wordt dat ook veroorzaakt, doordat er nergens data bij de artikelen vermeld staan
Anne-Marie, dit was geen “consensus” in 2008, zie mijn reactie hierboven van “Henk dJ 14 feb 2019 om 07:43”.
Het artikel hierboven is gewoon een verdraaiing van het geheel van wat er op die website staat. De auteur probeert te insinueren dat ZAMG niet achter de AGW-theorie zou staan, maar dat kan enkel geïnsinueerd worden door heel selectief één pagina te citeren en al de rest te negeren.
@Henk
Refererend aan een artikel dat je zelf hebt geschreven en waarin de AGW theorie definieert kan ik niet anders dan zeggen dat ZAMG niet volledig achter deze definitie staat.
“De mens is de oorzaak van de recente klimaatopwarming. Dit noemt men ‘Anthropogenic Global Warming’ (AGW). Zo goed als alle klimaatwetenschappers erkennen dit. Toch zijn er een aantal niet–klimaatwetenschappers en een schare bloggers en hun volgelingen, die het hier blijkbaar niet mee eens zijn. Zij noemen zichzelf “AGW–antagonisten” of “AGW–sceptici”, maar zoals ik hieronder zal aantonen, zijn het eigenlijk gewoon AGW–negationisten. Ik zal aantonen – gebaseerd op recente reacties op Climategate.nl – dat hun argumenten niet kloppen.”
De MENS is DE oorzaak.
De op de ZAMG te lezen teksten laten duidelijk zien dat ZAMG enige afstand neemt door woorden als ” sowie” , “wenigsten” en “mitverursacht” te gebruiken.
Hieruit kan ik niet opmaken dat de MENS DE oorzaak van de opwarming is.
De auteur insinueert niets.
Of het opzettelijk is of niet, wat de drammende trollen bereiken is dat het minder leuk wordt om op climategate te lezen. Niet door de argumenten, maar door de sfeer. Of dat opzet is of niet weet ik niet, maar het effect is er.
Ik vind inderdaad de reacties van oa Scheffer, Aad en Jeroen Hetzler de sfeer behoorlijk negatief beïnvloeden!
Ben blij dat jij dat ook vind !
Vergeet ook niet Boels, Peter van Beurden, nikos, .. niet!
Henk dj en vd Heijden.
Ik vraag me af hoe dik de plaat voor je kop moet zijn wil je zelfs na 129 duimpjes omlaag nog niet doorhebben dat de meeste hier niet op jullie gezuig zitten te wachten.
Als bijna iedereen hier het fijn vindt om te twijfelen aan de AGW,dan laat ze dat toch lekker doen,wie zijn jullie in godsnaam om ong.1500 keer per jaar iedereen op zijn fouten te wijzen?
Daarbij is het groepje J vd Heijden,Henk dj,Ronald en Marc ook nog eens zo hypocriet als de pest,want over de fouten van elkaar durven ze hun bek niet open te doen,dus hou dan ook maar op met dat schijnheilige gejank over fouten van de rest.
Het verstand van de mens is sneller ontwikkeld dan zijn fijngevoeligheid. Zou mooi zijn als dit evenwicht zal worden hersteld.
129 duimpjes omlaag, maar niemand die uitlegt dat er iets mis is met hetgeen ik heb geschreven…
(NB, momenteel staat de teller op 52 bij mijn eerste reactie op het artikel hierboven, maar ik zal niet doordrammen op die fout van Nikos)
Eventjes herhalen wat blijkbaar veel mensen een duimpje-omlaag doet geven:
“DIt artikel is weer een heel typisch voorbeeld van het kersenplukken van de zelfverklaarde ‘sceptici’!
Deze tekst van het ZAMG past immers in een bredere context, met verschillende webpaginas over klimaatverandering. ”
“propagandistische stemmingmakerijk en kersenplukkerij van AGW-negationisten, die er dan niet voor terugdeinzen om een leugen in een titel van een artikel te plaatsen (zie bovenaan deze pagina). “Instituut distantieert zich van klimaat’consensus’ ” Er is helemaal geen “distantiëren”, enkel een duidelijke beschrijving van alle aspecten, maar met de algemene conclusie dat het ZAMG ook de brede consensus ondersteunt.”
Maak ik hier een fout? Kan ook maar één van die “129” klikkers uitleggen dat ik een fout in mijn redenering maak? Dat ze niet kunnen aantonen dat ik een fout maak, maar dat ze toch op een duimpje-omlaag klikken, betekent gewoonweg dat ze eigenlijk wel doorhebben dat ik gelijk heb maar dat ze de correcte analyse niet durven aanvaarden. Dat noemt men cognitive dissonantie.
Nikos, jij hebt het toch zo graag over “fouten”. Neem het eens op voor die “129”, en leg eens uit of ik hier een fout maak. Indien ik geen fout maak, waarom geef je dan kritiek op mij? Mag de waarheid niet geschreven worden?
Neem het eens op voor die 129?
Graag Henk,kijk even naar het vorige artikel. 130 inmiddels,maar ik zal niet doordrammen op die fout van Henk.
En ,nee daar en hier maak je geen fout,maar wel in de bewering van jou die ik al 50 keer heb gepost.
En waarom ga je hier niet op in,Henk,is die waarheid te pijnlijk voor jullie alle 4?
“Daarbij is het groepje J vd Heijden,Henk dj,Ronald en Marc ook nog eens zo hypocriet als de pest,want over de fouten van elkaar durven ze hun bek niet open te doen,dus hou dan ook maar op met dat schijnheilige gejank over fouten van de rest”.
Of gaat jouw analyse dan ook gewoon op?
“betekent gewoonweg dat ze eigenlijk wel doorhebben dat ik gelijk heb maar dat ze de correcte analyse niet durven aanvaarden. Dat noemt men cognitive dissonantie”
Nikos, ouwe dramkont. Ik moedig het juist aan dat mensen fouten blootleggen in mijn reactie. Sterker nog, laatste keer dat ik daarom vroeg om fouten aub te melden kreeg ik enorm veel duimpjes omlaag en uiteraard 0 inhoudelijke reacties. Ik weet van Jan en Henk het ook waarderen wanneer fouten gemeld worden. Punt is, mijn interesse ligt bij de technieken rondom de transitie en niet bij het klimaat en ook niet bij klimaatbeleid. Henk en Jan hebben veel meer kennis van klimaatwetenschap waar ik me zelden mee bemoei.
De psychologie achter de reaguurder vind ik dan wel weer interessant dus ik lees de reacties wel op artikelen die me geen zak interesseren. “130” duimpjes omlaag zegt mij dat hier voornamelijk mensen komen die hun “anything but CO2” gevoelens komen pleasen en dan zijn kritische reacties natuurlijk genot killers. Ik vermoed dat de meeste van die mensen te dom zijn om zelf na te denken en bronnen te checken. Waarom denk ik dat, omdat de meest stompzinnige reacties vaak de meeste plusjes krijgen.
Marc
“Ik weet van Jan en Henk het ook waarderen wanneer fouten gemeld worden.”
Wat voor onzin is dit nou ?
Ik heb eersrt weken achter vd heijden aan moeten zitten voordat hij zijn fout wilde erkennen,en Henk heb ik al zo een 50 keer gevraagd (ja,drammen)om zijn leugen over biomassa toe te geven,en over die leugen zeg jij ook helemaal niks,dus ga nou niet net zitten doen of je het niet begrijpt.
Maar ik weet nu al dat ik hier kan schrijven wat ik wil,jij gaat toch niet in op de leugens van Henk,want daar blijven jullie natuurlijk omheen draaien.
Feit is dat jullie 4 geen haar beter zijn dan de mensen hier die jullie zo graag de maat nemen,en de bewering dat alle mensen dom zijn die jullie minnetjes geven ,laat ik voor jou,ik hou het erop dat ze niet op jullie (of mijn)gezuig zitten te wachten.
Wat is er Henk dj? tong verloren? alweer?
het zijn trollen, wat wil je. wrschnlk is dit hun doel?
of ze hebben een storing? probeer je niet af te vragen waarom zij hier hun tijd spenderen….daar wordt je triest van.
maar ik ben het met je eens dat HenkdJ en J.vanderHeijden geen toegevoegde waarde hebben.
Een kritisch stem zou toegevoegde waarde kunnen hebben, maar dat is niet wat zij doen.
Trollen overslaan helpt.
Ja ik snap dat ook niet, ik vind Hermie nog een van de minste doordrammer over de hele linie gezien, al kan hij der soms ook wel wat van.
Dit is een van de beste presentaties die ik ooit gezien heb: http://notrickszone.com/2019/02/13/world-leading-ocean-expert-calls-sea-level-rise-claims-by-climate-scientists-anti-scientific-nonsense/ . Zeer de moeite waard! Het gaat niet alleen over zeespiegelstijging, maar Mörner verklaart in feite de hele opwarming en afkoeling van de aarde.
Misschien was deze presentatie eerder aangegeven, maar voor degenen die het nog niet gezien heeft, is het een eyeopener! Dus toch is alles afhankelijk van de zon, maan en planeten.
Wat wordt er toch verkeerde informatie gegeven. Hier weer een mooi voorbeeld, want vaak moet je terug in het verleden om er achter te komen dat het vroeger anders was: https://realclimatescience.com/2019/02/heat-wave-fraud-in-the-national-climate-assessment/ .
Alles is al eerder gebeurd. Zo liet Mörner hierboven ook zien dat het wat langere geleden verleden veel informatie geeft.
Het moet toch zo langzamerhand duidelijk zijn dat CO2 niet de oorzaak is van een niet bestaand probleem en dat de wereld eens wakker geschud moet worden. Wat wordt er toch een totale nonsens verkocht rondom het klimaat, wat met enige interesse en tijd voor iedereen zo langzamerhand duidelijk moet zijn. De klimaatwetenschap is nog in haar embryonale stadium en er kan dus nooit een settled consensus. Totaal onbegrijpelijk!
Bedankt voor de links. Willen de Henken en Jannen aub reageren op hetgeen wat de prof Mörnen in het filmpie te melden heeft?
Zon zon en nog eens zon en de maan doet ook mee. Stijgen zeespeigel hier en dalen zeespiegel daar in een ritme heen en weer al vele eeuwen, hoezo co2?!. Hij heeft het gemeten en vergeleken. En oh ja smeltend ijs kost duizenden jaren om meters effect te verkrijgen. Zeker niet dat gelul over 1 of 2 meter verschil in 70 jaar.
Ja hoor Rem, dat kan. Maar eerst toch even dit. Mörner heeft zijn waarnemingen. Die acht hij superieur t.o.v. tide gauges en satellietmetingen. Bovendien spreken zijn metingen die van de tide gauges en satellieten tegen.
Blijkbaar hechten jij en Anton Bakker veel meer waarde aan de (visuele) metingen van Mörner dan die van de veel meer gebruikte en algemeen geaccepteerde tide gauges en satellietmetingen.
Kunnen jullie uitleggen, waarom?
Hij heeft zijn waarnemingen hier en daar gedaan en that’s it. Wat hij gemeten heeft op een eiland, kan je daarvan aangeven welke andere data er beschikbaar is en waarom dit zijn waarneming zou tegenspreken?
Nieuwe research paper. Er dient een transitie te komen richting op realiteit gebaseerde energiebeleid.
https://www.thegwpf.org/content/uploads/2019/02/Lyman-2019.pdf
Jebedielt een nieuw propaganda stukje
@ J van der Heijden
Bij propaganda denk ik eerder aan de fouten, misleiding, en fraude in bijvoorbeeld het recente climate assesment report.
https://twitter.com/NoTricksZone/status/1096032049243344901
MP,
En ik denk eerder aan het “werk” van Tony Heller, Pierre Gosselin en Niels Axel Morner
http://berkeleyearth.lbl.gov/regions/united-states
Dat heeft namelijk niets met wetenschap te maken
@ J. van der Heijden
Welkom in ons huidige tijdperk, “the Adjustocene”
https://twitter.com/AndyOz2/status/1096140582206894081
Henk dJ 14 feb 2019 om 12:56
Beste,
Mijn observatie is dat u andere meningen direct afserveert. De AGW theorie is toch ook ooit eens een keer begonnen als stelling, als gedachtenspinsel in iemands hoofd? Misschien wel opgetekend in een niet peer reviewed blaadje; het zou zo maar kunnen. Als u destijds datgene zou hebben gedaan wat u nu steeds doet, zou die theorie destijds ook direct zijn afgeserveerd en door u naar het rijk der fabelen zijn verwezen. Ik snap niet dat u die inherente tegenspraak zelf niet ziet. Wie weet in welk stadium een andere hier geponeerde theorie zich over 15 jaar bevindt? Het getuigt van armoede om elke nieuwe theorie vanaf nu af te doen als irrelevant, want we hebben de immers het AGW evangelie.
Over de wereld die vergaat over 12 jaar; die uitspraak komt uit de koker van een niet bijster intelligente Amerikaanse congresmadam. (Niet een skepticus, maar een gelover) Een Zweeds authistisch meisje en met haar vele anderen, zijn heilig overtuigd van de waarheid van deze uitspraak.
Harry,
geef even aan waarom Henk hieraan zou moeten twijfelen
academie-sciences.fr/pdf/dossiers/Fourier/Fourier_pdf/Mem1827_p569_604.pdf
Geef ook even aan waarom jij twijfelt aan deze publicatie. Welke waarnemingen doen jou tot de conclusie komen dat Fourier er naast zat?
Beste,
Dat heet voortschrijdend inzicht, ofwel openstaan voor nieuwe theorieen, nieuwe ideeen. Precies mijn punt.
Aan de redactie van climategate stel ik voor om alle berichten die niet direct bijdragen aan een inhoudelijke discussie voortaan te verwijderen.
Dan wordt het erg leeg! Geen blogs meer van “ sceptici” !
Ik ben voor!
@Gerard, moet het nodig zijn dat er steeds een politie agent moet waken over volwassenen mensen?
Dat sommigen volwassenen zich zo gedragen met hun hoog IQ als kinderen, heeft misschien iets met hun opvoeding van doen.
Zolang iemand je niet verrot scheld, en de meest ernstige ziektes wenst, vind ik toch dat ieder zijn woord mag zeggen op een openbaar forum.
Bij mij kruipt ook af en toe het bloed waar het niet kruipen kan! :-)
Ja, daar zeg je zo wat, volwassen mensen… Qua leeftijd zouden ze dat moeten zijn, maar dat is geen garantie. Vaak is het opgelopen schade in de jeugd, dat kan funest zijn voor de ontwikkeling omdat het individu zich niet meer vrij voelt en zich anders ontwikkeld dan als de natuurlijke aanleg gevolgd zou kunnen worden. De buitenwereld gaat er dan kwaadaardig uitzien.
Gerard,
Je beschrijft wat ik al lang denk van oa Scheffer, Aad, Boels en vele anderen hier op het forum !
Laten we beginnen met een volwassen discussie en toegeven als we ergens naast zitten en natuurlijk bewijs leveren als daar om gevraagd wordt !
Jvd Heijden.
“Laten we beginnen met een volwassen discussie en toegeven als we ergens naast zitten en natuurlijk bewijs leveren als daar om gevraagd wordt !”
Helemaal mee eens,dus scroll even naar beneden 14 feb 2019 om 20:14 en doe je best!
En zeg ook gelijk even tegen Henk dat hij zijn leugens over biomassa even toegeeft!
OffTopic heeft nog last van een koudje:
Search for Shackleton’s lost Endurance ship called off
The attempt this week to find Sir Ernest Shackleton’s missing ship, the Endurance, has ended – without success.
A UK-led expedition to the Weddell Sea sent a sub to the ocean floor to look for the sunken polar yacht, but this robot was itself lost in the process.
The team has now withdrawn from the area because of deteriorating weather and sea-ice conditions.
https://www.bbc.com/news/science-environment-47227657
Kijk eens, Geert Wilders heeft zijn werk goed gedaan.
En inderdaad waanzin, wat de alarmischtiese club ons opdringt.
https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/02/factcheck-geert-wilders-uitspraken-over-klimaatverandering-en-beleid-kloppen-ze/
Fact Check van de dagelijkse standaard
Ze hebben er geen verstand van (en Wilders natuurlijk ook niet)
“Verder weten we dus niet precies hoeveel CO2 daadwerkelijk van mensen afkomstig is en hoeveel van de natuur. Het blijft gokken. Ook voor Geert Wilders.”
Natuurlijk weten we dat wel, de mens in verantwoordelijk voor 100% van de stijging tussen ca. 280 ppm en ca 410 ppm .
Iedereen die wat anders beweert moet gewoon eens leren boekhouden of een massa balans opstellen.
Maar goed we hebben het over de dagelijkse standaard en de PVV, niet echt iets waar je naar toe moet gaan voor feiten.
Oh en de opwarming sinds pre-industrieel is 1 C in plaats van 0,8, maar dat is slecht 25% extra, een detail dus
Om het maar op zijn Oostenrijks te zeggen:
“Was für ein bescheuerter Mist kommt aus seinem Mund. Sehr gut gemacht.”
J. van der Heijden 14 feb 2019 om 17:19
“Natuurlijk weten we dat wel, de mens in verantwoordelijk voor 100% van de stijging tussen ca. 280 ppm en ca 410 ppm”
Net geen 100 %
https://www.forbes.com/sites/startswithabang/2017/06/06/how-much-co2-does-a-single-volcano-emit/#688b38ab5cbf
Nikos
“ But given the scales of the eruptions we actually have, less than a billion tons are emitted per year thanks to volcanic activity: a small enough amount that our planet can sequester roughly the same amount on a per-year basis.“
Dat zeg ik
When you realize that volcanism contributes 645 million tons of CO2 per year – and it becomes clearer if you write it as 0.645 billion tons of CO2 per year – compared to humanity’s 29 billion tons per year, it’s overwhelmingly clear what’s caused the carbon dioxide increase in Earth’s atmosphere since 1750
Vd Heijden,we zijn het eens over de AGW,alleen geen 100% maar ong,,98.5 % als ik het goed bereken.
Nee het js 96% een deel komt door uitgassing van de oceanen als gevolg van opwarming, dat effect zie je ook heel goed in de vostok ijskern.
En termieten (dubbele co2 uitstoot t.o.v. mensen), en co2 via compostering van grond (9x menselijke uitstoot)
Beide is toegenomen omdat het wat warmer geworden is. Termieten populatie is ongeveer verdubbelt vanaf 1980, en men verwacht van een bepaalde soort 15 tot 20% groei tot 2100 en een andere soort 55%–85% groei wereldwijd tot 2100.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ece3.2674
Tot op heden, zegge en schrijve slechte 3 inhoudelijke reacties op bovenstaand artikel, van zegge en schrijve 2 personen: Henk dJ en Ivo VG en waardevolle aanvullingen van Piet en Anne op de beroerde vertaling.
De auteur begint met: “Op de website van het ZAMG (Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik in Wenen) verscheen een opvallend en kritische (sic) bericht”
“Verscheen” doet vermoeden “recent”. Kan de auteur dat bevestigen? Lijkt me niet, want inderdaad (Anne-Marie Oudejans 14 feb 2019 om 13:07) doen alle referenties vermoeden dat er iig na 2010 niet veel aanpassing aan de tekst heeft plaatsgevonden. Dat had de auteur wel even mogen melden. Dat deze tekst niet bepaald recent is. Maar de lat om hier iets geplaatst te krijgen ligt erg laag.
De aangehaalde teksten van ZAMG door (Ivo VG 14 feb 2019 om 08:54) tonen al direct de onzin van de titel van bovenstaand artikeltje aan. Ik wil daar nog wel een ander tekst van ZAMG aan toevoegen:
“Erwärmung ohne Treibhausgasausstoß nicht erklärbar
Treibhausgase und solarer Antrieb zusammen bewirkten den ersten Teil der starken Erwärmung des 20. Jahrhunderts. Das Stagnieren der solaren Aktivität und der Abschirmung durch die anthropogenen Aerosole in den 1960er- und 1970er-Jahren unterbrachen die globale Erwärmung zunächst. Erst ab etwa 1980 kam der Treibhauseffekt zu voller Geltung und ist nun der wirksamste Klimaantrieb.”
En dan nog even naar de titel van dit stukje: “Oostenrijks meteorologisch instituut distantieert zich van klimaat’consensus’”
Werkelijk? Heeft de auteur de webpagina’s van ZAMG eigenlijk wel goed bekeken? Duidelijk niet.
En alle “sceptici” hier slikken het wederom als zoete koek? Geen enkele inhoudelijke opmerking vanuit die hoek op dit prutswerk. Veelzeggend.
En (Piet 14 feb 2019 om 11:18) noemt terecht de tenenkrommende vertaling. Niet alleen tenenkrommend maar zelfs zeer misleidend: “Fundamentele kritiek op de prestaties van klimaatmodellen staat welhaast gelijk aan het niet accepteren van de (ons voorgehouden) werkelijkheid”
De tekst tussen haken (ons voorgehouden) is van de auteur afkomstig en staat niet in de tekst. Vanwaar die toevoeging? Leo W. S. de Graaff? Wil je de niets vermoedende lezer een kant op sturen die jou goed uitkomt?
De schrijver heeft met een zeer eenzijdige vooringenomen bril de ZAMG tekst volledig verkeerd geïnterpreteerd. Een complete afgang dus, dit artikeltje. Als climategate dit niet van de site haalt maakt het zich compleet belachelijk.
Een reactie en rectificatie van de auteur Leo W. S. de Graaff zou natuurlijk ook op zijn plaats zijn. Maar het gezegde “wie geschoren wordt moet stil zitten” zal wel weer opgeld doen. En dat zou uitermate zwak zijn van Leo W. S. de Graaff, die zichzelf omschrijft als “vakgenoot van Salomon Kroonenberg en oud- wetenschappelijk hoofdmedewerker geomorfologie en geologie aan de UvA”. Hij maakt zijn oud werkgever hier behoorlijk te schande. Ook daar heeft een site als climategate een verantwoordelijksfunctie. Wordt die handschoen opgepakt?
Ronald, een duidelijke (en harde) reactie. Bij het lezen van de ZAMG website viel mij op dat er net als bij het KNMI nauwelijks publicatie data van de documenten wordt vermeld. Dit is verwarrend, zeker in een periode waar feiten elkaar snel opvolgen. Wat gisteren geschreven werd kan vandaag al achterhaald zijn.
“Fundamentele kritiek op de prestaties van klimaatmodellen staat welhaast gelijk aan het niet accepteren van de (ons voorgehouden) werkelijkheid”
Ik krijg bij het lezen van de op de ZAMG aangeboden informatie wel de indruk dat zij wat meer ruimte neemt bij de invloed van de mens op de opwarming van de aarde. Ook ZAMG kijkt wat meer naar andere factoren en kent daar wat meer gewicht aan toe.
Ivo VG, wanneer je wat dieper gaat kijken naar de wetenschappelijke en populair-wetenschappelijke uitleg over AGW, dan stel je telkens weer vast dat de aangeboden informatie meer ruimte laat voor de andere factoren en voor de onzekerheden. Wetenchap is immers nooit klaar. Er is altijd onzekerheid. Lees de meer wetenschappelijke delen van het IPCC-rapport, en je ziet ook dat daar wordt aangegeven dat nog niet alles gekend is, dat er op sommige zaken nog grote foutenmarges of onzekerheden zijn.De hoofdconclusie staat echter zo goed als vast: het warmt op en antropogene CO2 is de oorzaak. DIt laatste ontkennen, dat is gewoonweg negationisme. Oook ZAMG erkent dit.
@Henk
De onzekerheden in aangeboden informatie en modellen stroken niet met de uitspraak dat DE OPWARMING wordt veroorzaakt door DE MENS.
De stelligheid waarmee de hoofdconclusie gedeponeerd wordt is strijdig met de vele onzekerheden (en de grote foutmarges).
Dat is geen negationisme maar nuchterheid.
@Ronald
Bij het bekijken van de ZAMG en KNMI site stootte ik op volgende plaatje :
http://cdn.knmi.nl/knmi/map/page/additional/en_knmi_weather_and_climate_models_web_1200_x_850.jpg
KNMI geeft aan dat zij haar model Harmonie gebruikt voor de weersvoorspelling voor de komende 2 dagen. Voor de lange termijn, 2 weken, voorspelling maken zij gebruik van een Brits model (ECMWF). Vervolgens geeft het KNMI aan dat zij voor klimaat simulaties (geen voorspellingen) gebruik maakt van haar eigen model en daar de factoren die het klimaat beïnvloeden aan toe voegt.
Waarom gebruiken zij het eigen model niet voor de 2 weken voorspellingen maar is het wel goed voor simulaties op langere termijn zeg tientallen jaren vooruit en waarom spreken zij van simulaties en niet van voorspellingen?
Ook geeft het KNMI aan dat de observaties en het model niet perfect zijn. Een kleine verandering van een onzekere 2 daagse voorspelling geven. Wat betekent dat dan voor de klimaat simulatie?
Ivo VG,
Een snoeiharde reactie op het ZAMG artikel inderdaad. Ik vond het nodig de lezer duidelijk te maken welke complete onzin hier wordt verteld. Als je inhoudelijk minder bent ingevoerd kun je moeilijk inschatten in hoeverre de beweringen in de artikeltjes hier kloppen. Henk dJ had het al goed geanalyseerd en ik heb nog wat punten toegevoegd. Anne had het ook al wel door, maar voor de rest geen enkele kritische noot. Dat bevestigt mij in mijn mening dat bezoekers hier inhoudelijk niet goed op de hoogte zijn en dus vatbaar zijn voor de hier gepresenteerde propaganda.
En morgen gewoon wéér een hoop onzin verpakt in een nieuw flut artikeltje.
Dan je vragen. Ik begrijp de verwarring. Het wordt pas duidelijk als je dichter bij het vuur zit.
Om te beginnen moet je onderscheid maken tussen globale en regionale modellen. Het ECMWF (geen Brits, maar Europees) model (het beste globale model ter wereld) heeft een resolutie van ~10 km. Het KNMI Harmonie weermodel daarentegen is fijnmaziger met een resolutie van 2.5 km. Te kostbaar om globaal te draaien en dus draaien ze die maar op een relatief klein gebiedje (zie de link met jouw plaatje) en dus is de verwachting daarvan maar zo’n 2 dagen geldig, omdat het ‘weer dan uit het gebied loopt’.
Voor klimaat iets soortgelijks. Vervang in bovenstaande ECMWF model voor EC-Earth en Harmonie voor RACMO en je bent er. EC-Earth heeft een resolutie van 40 km en draaien ze een paar 100 jaar vooruit. Vervolgens draaien ze RACMO (KNMI klimaatmodel) op 10 km resolutie voor alleen Europa met EC-Earth als startpunt.
Meteorologen en klimatologen spreken nooit (of zouden dat iig niet moeten doen) over voorspellingen. Waarzeggers doen voorspellingen. Meteorologen en klimatologen simuleren het weer/klimaat (met een model) en maken zo verwachtingen, met een gemiddelde en een spreiding. Een kansverwachting dus. Die spreiding is de optelsom van alle onzekerheden in de fysische parameterisaties, numerieke ruis etc. en voor klimaatmodellen de onzekerheid voor toekomstige zonneactiviteit, vulkanisme en broeikasgasconcentraties. Voor weermodellen worden waarnemingen gebruikt om het model (de weer simulatie) continu bij te sturen en consistent te houden met de echte atmosfeer.
Observaties zijn niet perfect en modellen ook niet. En toch leveren ze een goede weersverwachting tot 5-7 dagen vooruit. Hoe is het mogelijk? Het weer over 7 dagen bij ons bevindt zich nu nog ergens in de tropen of ten westen van de US op de Stille Oceaan, afhankelijk van de globale stroming. En toch weten we nu al vrij goed wat dat weer heel ver weg over 7 dagen bij ons gaat doen. Die modellen zijn dus best goed.
Klimaatmodellen hebben het veel makkelijker. Die hoeven ‘slechts’ het klimaat over 100 jaar te simuleren, een statistische verdeling over een groot gebied. Dus niet de 2-m temperatuur in Groningen op 15 februari 2100, maar of de temperatuur in 2100 gemiddeld voor Nederland meer of minder is dan nu, hoeveel en met welke onzekerheid. Idem met (extreme) neerslag, hittegolven, (extreme) wind etc.
Sorry voor de lange reactie, maar sommige zaken vereisen nu eenmaal wat uitleg en achtergrond.
Ronald, dank voor je uitvoerige reactie. Het wachten waard. Ik moet de informatie nog op me laten inwerken. Ik kom hier zeker nog op terug.
Ronald schrijft:
Alleen wanneer het jou uitkomt, heilig boontje..
Wat is er aan de hand, Hans? Verklaar je eens nader, want hier snapt de meelezer niets van. En daar gaat het toch om, Hans? Niet om jou en mij, maar om de meelezer.
Ronald,
Op de vooruitziende blik van de weermodellen valt wel wat af te dingen.
Afgelopen zondag ging ik een wedstrijd lopen en hield de voorspellingen voor die dag een week in de gaten. Het begon met zonnig weer, windkracht 2 oost, daarna werd het bewolkt, de windkracht nam toe tot 5 zuidwest met veel regen. De dag zelf was er weinig regen en nauwelijks wind. mijn ervaring: de voorspelling van een week is volkomen onbetrouwbaar. Het is niet voor niets dat de modellen, naar ik aanneem, 4 keer per dag worden gedraaid.
Dirk, ECMWF draait 2 keer per dag, KNMI 8 keer. KNMI heeft veel meer detail.
n=1 zegt niet veel Dirk. Hoe vond je de verwachting voor de afgelopen dagen, gemaakt 5-7 dagen geleden?
Ronald,
Meestal let ik er niet op. Rustig weer laat zich goed vooruitzien.
Maar men kan een week van te voren de nadering en/of ontstaan van een storing nauwelijks met een marge van ~3 dagen bepalen. Turbulentie laat zich maar matig modelleren.
Dirk, de truc is natuurlijk om het moment van weeromslag goed te bepalen. En ja, dat is soms best lastig 5 dagen van te voren.
2D turbulentie laat zich iha goed modelleren en zit ook goed in de verwachting omdat de waarneemdichtheid tegenwoordig hoog genoeg is met de komst van satellieten.
3D turbulentie is ook al vrij goed te modelleren, maar de waarneemdichtheid om dit goed in de begintoestand van het weermodel te fietsen is (nog) te laag.
@Ronald
Ik begrijp dat er 3 systemen zijn om verwachtingen uit te spreken
Harmonie dat zeer kostbaar is maar voor enkele dagen vooruit een goede weersverwachting kan uitspreken.
ECMWF , minder kostbaar en minder nauwkeurig maar geschikt voor het uitspreken van verwachtingen voor een periode van 2 weken.
EC-Earth en RACMO voor het doen van verwachtingen op de zeer lange termijn. Dit systeem lijkt mij dan onnauwkeuriger dan ECMWF en Harmonie.
Als we spreken van een hoge mate van betrouwbaarheid op enkele dagen en een redelijke betrouwbaarheid voor de eerste 2 weken hoe moet ik dan tegen de betrouwbaarheid van een zeer lange termijn verwachting aankijken?
Deze lijkt mij beduidend minder en misschien moeten we dan in plaats van verwachting wel spreken van voorspelling.
Ivo VG,
ECMWF is veel kostbaarder dan Harmonie, omdat ECMWF een globaal model is. De supercomputer in Reading behoort tot de krachtigste in Europa. Harmonie is gedetailleerder dan ECMWF, maar slechts beschikbaar voor een klein gebied (West-Europa voor Nederland, of Noord Europa voor de Scandinavische landen).
EC-Earth is het ECMWF model, maar gedraaid op lagere resolutie. Onnauwkeuriger voor weersverwachtingen, maar nauwkeurig genoeg voor klimaatverwachtingen.
Ook voor de toepassing van modellen moet je weer en klimaat dus niet verwarren.
@Ronald
Klimaat is toch het gemiddelde van het weer over een langere periode. Of te wel heel veel weer middelen.
Klimaat verwachtingen is dan toch niets anders dan heel veel weersverwachtingen over een langere periode middelen.
We kunnen dus blijkbaar wel het gemiddelde weer met “grote nauwkeurigheid” verwachten maar het weer zelf niet als het over een langere periode gaat.
Zou het kunnen dat de teksten op de website van ZAMG weliswaar al 10 jaar oud zijn, maar dat het instituut nog steeds achter hun in die testen vastgelegde mening staat en dat daarom de teksten niet ‘gemoderniseerd’ zijn?
Ja Johan, dat zou kunnen en acht ik ook waarschijnlijk. De auteur van bovenstaand flut artikel deed echter voorkomen dat dit een recente publicatie was. Maar goed de auteur zat er op alle fronten naast.
Als ZAMG de pagina’s van 10 jaar geleden nog steeds als actueel beschouwt dan staat dit in mijn ogen gelijk aan informatie die gisteren op de site geplaatst zou zijn. Het gaat uiteindelijk om de inhoud.
Een probleem gaat ontstaan als de visie gaat verschuiven en niet meer duidelijk welke informatie bij welke tijd hoort.
ZAMG zelf zegt hierover “Die von der Abteilung Klimaforschung erarbeiteten Seiten spiegeln den aktuellen Stand der Wissenschaft wider.”
Hoeveel politici in de Haag zullen zich de moeite doen om dit eens nader te bekijken en te onderzoeken? JvdH
Maar goed dat er in den Haag dan toch mensen zijn die iets kritischer de zaak bekijken en niet direct alles geloven gezien wat er op het spel staat.
Deze blog blijft steken in dogmatiek. Zoals de reformatoren Luther, Melanchthon en Calvijn vanuit hun Bijbelse dogma’s de wetenschappelijke bevindingen van Copernicus niet konden accepteren, zo blijven de bijdragen in deze blog vastgeroest in achterhaalde dogma’s. Retorische trucks moeten het gebrek aan inhoudelijke argumenten verhullen. Zo kun je misschien een paar mensen misleiden en een alternatieve werkelijkheid voorspiegelen. Maarten Luther kon mooi beredeneren met zijn logica waarom de zon rond de aarde draait. Waarschijnlijk zijn er nog steeds mensen die dat sprookje geloven. Het is niet altijd makkelijk om de veilige dogma’s te verlaten, het is makkelijker om te blijven hangen in het vertrouwde verleden, om te blijven wat we waren. En wie toch iets durft te verkondigen wat onze verre voorouders niet kenden, wie toch zijn kop boven het Hollandse maaiveld uitsteekt, die moet gedemoniseerd worden.
Maarten, dogmatiek is van alle tijden; het zou zomaar kunnen dat hedendaagse inzicht(en) ook weer omver geworpen word(t/en).
Het is ook van allen tijden dat men denkt heilig overtuigd weet te weten hoe het zit. Een gemiddeld leven van 80 jaar is maar een point of zero in het licht der eeuwigheid. We moeten het doen met het inzicht van het heden en dat zegt niets over de toekomst en ook niet over het verleden.
Ik zie weer een mooi stuk landbouw grond naar de mallemoer gaan.
https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i17763/eerste-paal-zonnepark-midden-groningen-103-megawattpiek-geslagen
Ach, er komt wat moois voor terug, uit het artikel:
“Chint Solar heeft samen met omwonenden een landschapsontwerp gemaakt om het zonnepark zo goed mogelijk in de omgeving in te passen. Er komt een groenstrook tussen de woningen en het zonnepark. Deze groenstrook krijgt verschillende zones met grasvelden, bloemenvelden, bosschages en een parkje. Met deze inrichting is het voor vogels, vlinders en wild een prettige plek om te verblijven. “
Je bedoelt wat strookjes met struiken van een paar meter breed Marc?
https://www.powerfield.nl/project/midden-groningen/
@Leo, goede onderzoeksjournalistiek. Ja dat zal het artikel ermee bedoelen.
Prima kans voor AGW-wetenschappers om de temperatuur rond de zonneweide te vergelijken met een paar km verder.
UHI wel of niet.
De kosten van het Energieakkoord
Analyse van de kosten en baten van
het SER Energieakkoord uit 2013
https://forumvoordemocratie.nl/files/de_kosten_van_het_energieakkoodpdf
Conclusie
Er zit dus zowel op EU-niveau als in Nederland zelf geen consistente lijn in het klimaatbeleid, met torenhoge kosten voor de burger en geringe effecten (in termen van CO2-reductie) als gevolg.
De absurde conclusie die we kunnen trekken is dat de duurzame energie uit het Energieakkoord de facto
leidt tot een toename van de CO2-uitstoot op EU-niveau (dankzij het overvloedige gebruik van biomassa
en dankzij het waterbedeffect). Voor het klimaat, waar het allemaal om begonnen was, is het effect ervan
dus zelfs negatief.
Waar de MSM zich normaliter als een bok op een haverkist op de conclusies van een rapport stort, blijft de MSM nu verdacht stil of is het toch niet zo verdacht?
De juiste link:
https://forumvoordemocratie.nl/files/de_kosten_van_het_energieakkoord.pdf
Dank @Scheffer!
Heb jij toevallig iets vernomen van Jinek, DWDD of één van de NOS-journaals, over de conclusie van dit rapport?
@Joop. De NOS site heeft er zeker aandacht aan-geschonken. Maar het is zoals Scheffer gisteren opmerkte wel een beetje oude koek. De telegraaf had vooral aandacht voor het weglopen van Baudet bij het debat. De Volkskrant heeft de grap van de Wuishoudens (Wolters vierpersoonsgezin) ook in de gaten. https://www.volkskrant.nl/economie/energieakkoord-gaat-ons-95-miljard-kosten-volgens-deze-berekening-maar-klopt-dat-wel-~b763f19e/ Ik neem aan dat Baudet vragen gaat stellen zodra Wiebes het rapport gelezen heeft. Misschien komt daar nog ‘nieuws’ uit
Tja Hermie, dan is climategate eindelijk eens zichtbaar in de MSM, komen ze met zo’n bagger artikel over ZAMG. Beetje dom, net nu je momentum krijgt.
@Ronald, En dat Volkskrant artikel is zo grappig.
” De auteurs zelf moeten, bij aanvankelijke vragen over de tabel waarop het bedrag is gebaseerd, erkennen dat ze het ook niet weten. ‘Ik ben ook bij dat tabelletje blijven haken’, bekent Hans Keuken van Process Design Center, een van de ingenieursbureaus die het rekenwerk voor de studie hebben verricht. ‘Een of andere econoom heeft dat erin gezet.’ Initiatiefnemer Marcel Crok komt er ook niet helemaal uit: ‘Ik vind het ook ingewikkeld.’”
die econoom, zou dat Hans Labohm zijn?
Dan staat ie in de MSM alweer voor joker. Dat zou sneu zijn.
NRC en NOS hebben er een kritisch gepolitiseerd web-artikeltje aan gewijd. Weinig ruchtbaarheid lijkt de taktiek te zijn bij de staatsomroep NPO/NOS-nieuws.
Het korte afwijzende verweer is dat de baten niet in het rapport zouden zijn opgenomen, maar dat staat er toch echt in, maar dan de vooral negatieve baten.
“Baten” Er is en wordt geen enkele CO2-reductie behaald dor het energie-akkoord, dus voor de dogmatisch gewenste “klimaatbeheersing” heeft het alleen een verslechtering opgeleverd, maar dat laten deze milieuclub adepten uit hun analyse van het rapport.
Dan maar het Reformatorisch Dagblad:
https://www.rd.nl/meer-rd/wetenschap-techniek/rapport-tweede-kamer-heeft-geen-idee-van-kosten-energieakkoord-1.1547293
Toch gaat dit rapport nog voor de nodige ophef in de Tweede Kamer zorgen, want niet alleen het FVD kan lezen wat er staat.
@Scheffer, In de tweede kamer kunnen ze zeker lezen. Ik denk dat iedereen hard gaat lachen. Zo wordt energiebesparing als kosten opgevoerd: 15,6 miljard euro. De grootste grap is wel dat we de helft al betaald hebben van die 107 miljard zonder dat we daar last van hebben. Is het niet geweldig?
@Scheffer, het toeval wil dat we bijna op het zelfde tijdstip, dezelfde link hebben gepost! :-)
De onbetrouwbaarheid van voorspellingen van het weer worden als een groter wordende pluim voorgesteld in de gafiek bij de NOS/KNMI. Al na twee weken past de pluim niet meer in de grafiek / beeldscherm. Weer is geen klimaat, en weermannen zijn niet automatisch klimaatwetenschappers of atmosfeer fysici. Twijfelachtig bij ze is is of ze meer dan een klimaatbepalende factor kunnen / mogen benoemen (het zijn er minimaal 13).
Bij het klimaat is er alleen de alarmistische hockeystick voorspelling van het IPCC, die indirect dominant het dagelikse nieuws beroert tot in het energieakkoord en klimaatakkoord, samengesteld door statistische software algoritmen die bewerkte dataseries extrapoleren en duistere input parameters invoegen, waarvan iedere kritisch denkende burger zich afvraagt hoe (on-)betrouwbaar die klimaatprognose / -voorspelling / bewering uiteindelijk is, en altijd zonder bijgevoegde betrouwbaarheidsindicatie, maar met 97% “consensus”, dat dan wel weer.
Zeer juist Scheffer. Na 2 weken kan het model niet veel meer doen dan zijn klimatologie weergeven. Het wordt steeds beter. Iedere decade kan men met dezelfde kwaliteit een dag verder verwachten. Een deterministische weersverwachting langer dan 2 weken vooruit lijkt een utopie. Zoek op vlinder van Lorentz en chaostheorie.
Betekent dat automatisch dat je geen klimatologische verwachting kunt maken voor 2100? Nee! Veel mensen snappen dat niet.
Natuurlijk kun jij een klimatologische verwachting (voorspelling) maken, maar of die uitkomt dat is weer een andere story.
Daar is niet veel aan te snappen.
Het Energieakkoord kost in totaal vier keer zoveel als de Deltawerken, de Betuwelijn, de hogesnelheidslijn HSL, de Noord-Zuidlijn en de JSF samen, oftewel 25.083 euro per huishouden.
En dan nog even erbij je huis er klaar voor stomen.
Ik wens ze veel succes.
https://www.rd.nl/meer-rd/wetenschap-techniek/rapport-tweede-kamer-heeft-geen-idee-van-kosten-energieakkoord-1.1547293
@ Theo. Gele hesjes wordt een nieuwe mode trend
https://i.imgur.com/Ybd0hDr.jpg
@ MP, bestellen maaaaaaar. :-)
Maar zonder gekheid, als er echt rare dingen gaan gebeuren, en de mensen echt hun broekriem aan moeten trekken, kunnen er best gekke dingen gaan gebeuren.
Zie in Frankrijk hoe lang het daar al duurt, en dat is nog niks tegenover wat we misschien hier kunnen verwachten. Met de nadruk op misschien.
Gezien de polarisatie is het misschien een idee om een register aan te leggen waarin men kan aangeven welk soort stroom men wil gebruiken, inclusief een schakeling op afstand; als er geen zonnestroom en wind is wordt iedereen afgekoppeld die voor alleen zon en wind heeft gekozen, enz. Eens kijken wat bepaalde figuren gaan kiezen als dát wordt ingevoerd.
Maar, dus, dan het volgende:
Dit artikel schrijft heel duidelijk dat er onzekerheden zijn, maar dat de opwarming wel feitelijk aan de hand is.
Hoeveel is idd ook nog een vraagteken. Eens.
Maar: Voor een kerncentrale hanteren wij een kans van 1 op miljoen dat deze smelt en dus een ramp veroorzaakt. Lijkt me verstandig….
Echter wat betreft het klimaat leggen we die percentages dan dus maar veel hoger?
Welk percentage gaan we hier aan koppelen voordat we wel in actie te komen?
Stel dat er 10% kans is dat de aarde meer dan twee graden opwarmt; hetgeen enorme consequenties gaat hebben. Gaan we dit risico dan dus maar aan?
In dat geval kunnen we Borssele ook wel wat meer respijt geven in hun veiligheidsbeleid….
Wat zit de natuur toch mooi in elkaar!
Warmetruiendag overbodig door opwarming aarde.
Voordeel, minder stoken, minder CO2 uitstoot. Win-win.