Op 13 februari 2019 werd het eerste exemplaar van het Rapport ‘De kosten van het Energieakkoord’ aan Frits Bolkestein aangeboden tijdens een bijeenkomst bij het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) te Den Haag.
Voor meer informatie over het rapport zie hier.
Hier volgt het dankwoord van Frits Bolkestein.
Allereerst zou ik de initiatiefnemers en auteurs van dit lijvige rapport hartelijk dank willen zeggen voor hun uitnodiging aan mij om dit rapport als eerste in ontvangst te nemen.
Zoals ik zei, het is een lijvig rapport. Qua omvang past het bij de rapporten die wij gewend zijn van officiële overheidsinstituten, zoals het CPB en het PBL. Maar dit is een rapport dat uit particulier initiatief – uit de samenleving – voortkomt, zonder overheidsfinanciering! Voor zover mij bekend, is het dan ook in dat opzicht uniek.
Voor een vitale democratie is een actieve betrokkenheid van de samenleving bij de vormgeving van het overheidsbeleid van cruciaal belang – zeker waar thema’s betreft die in beginsel een ingrijpende invloed kunnen hebben op onze welvaart en manier van leven. Kortom, in dat perspectief gezien, niets dan lof voor de initiatiefnemers.
Het rapport is gelardeerd met cijfers en grafieken. Als zodanig is het een luilekkerland voor de bèta’s onder ons. De alfa’s, waartoe ik mij zelf reken, en waartoe ook de overgrote meerderheid van de politieke besluitvormers dient te worden gerekend, zullen er waarschijnlijk met bewondering, ja zelfs ontzag, kennis van nemen. Maar zij zullen waarschijnlijk meer moeite hebben om de implicaties ervan te doorgronden.
Toch zou ik hen willen oproepen om daartoe de nodige intellectuele inspanning te verrichten. Het voorgenomen energiebeleid gaat slotte om een collectieve nationale onderneming, die door sommige commentatoren wel is vergeleken met de wederopbouw van na de Tweede Wereldoorlog. Bepaald geen klein bier, om het maar eufemistisch uit te drukken!
Om misverstand te voorkomen, moet worden beklemtoond dat het hier niet gaat om de financiële consequenties van het zogenoemde Klimaatakkoord – tot dusver slechts een concept – waartoe de Klimaattafels onlangs voorstellen hebben gedaan. Die voorstellen worden thans doorgerekend door het CPB en het PBL, die daarover binnenkort met een advies uitkomen.
Nee! Het gaat hier om beleid waartoe al eerder is besloten in het kader van het zogenoemde Energieakkoord – een akkoord dat thans reeds wordt uitgevoerd en waarmee enorm veel geld is gemoeid. Het beleid dat daaruit voortvloeit, heeft ingrijpende inkomensconsequenties voor de Nederlandse bevolking. Maar in vergelijking met het klimaatakkoord kan het toch niet meer dan als een voorspel – als een eerste stap – worden beschouwd.
En die eerste stap blijkt al ingrijpende gevolgen te hebben, zoals u van de vorige sprekers gehoord hebt. Per vierpersoonsgezin wordt er in totaal 25.000 euro aan uitgegeven, waarvan al de helft is uitgegeven of toegezegd aan exploitanten. Tot voor kort vrijwel ongemerkt, maar dit jaar stijgt voor veel gezinnen de energierekening met honderden euro’s, en daarnaast ook de prijs van de inkopen met een vergelijkbaar bedrag. Beide als gevolg van het inmiddels alweer bijna vergeten Energieakkoord. Dit werpt donkere schaduwen vooruit naar de effecten van het nog af te sluiten Klimaatakkoord!
De enorme omvang van de kosten is in het rapport treffend geïllustreerd door deze te zetten tegenover die van alle grote naoorlogse projecten van dit land: 28 miljard euro. Daar kregen we de Deltawerken, de Betuwelijn, de Hogesnelheidslijn (HSL), de Noord/Zuidlijn en de Joint Strike Fighter voor. Alle zijn bedoeld als steunpilaren onder onze welvaart en veiligheid.
We hoorden ook dat vanaf 2025 de sub–modale gezinnen in Nederland hun vakantiegeld waarschijnlijk volledig kwijt zijn aan de kosten van de energietransitie.
De laagste inkomens hebben op dit moment al een zeer laag vrij besteedbaar inkomen, en hebben het vakantiegeld bijna geheel nodig voor noodzakelijke uitgaven. Veel gezinnen zullen door de flinke stijging van hun energierekening dus waarschijnlijk in de financiële problemen komen. In Duitsland is dit al het geval en wordt het verschijnsel Energiearmut genoemd. Dit is een zeer zorgwekkend vooruitzicht
De huidige discussie in de politiek gaat niet over de hoogte van de kosten, maar de verdeling ervan: de suggestie wordt gewekt dat deze kosten dragelijk zijn als we maar een groot deel bij de industrie neerleggen. Ook dat wordt weerlegd in dit rapport. Alle meerkosten van de energietransitie komen uiteindelijk terecht bij de burger, hoe je dat ook verdoezelt.
Het rapport benadrukt tot slot dat de wijze van verrekenen van de kosten (namelijk grotendeels via de energierekening, buiten het overheidsbudget om), niet alleen de mensen treft waar ze het kwetsbaarst zijn, in hun besteedbare inkomen, maar ook de economie in het hart treft, namelijk in de omzet van het MKB, de banenmotor van het land en het anker van onze sociale structuur. Hier wordt terecht aandacht voor gevraagd.
Aldus enkele belangrijke conclusies van dit rapport.
Nu ligt er dus een kosten–batenanalyse van het Energieakkoord voor ons. Dat is winst!
Maar ik zou er toch twee caveats bij willen plaatsen.
In de eerste plaats gaat deze analyse – en ik herhaal het nog meer eens voor alle zekerheid – niet om het concept–klimaatakkoord, waartoe de klimaattafels onlangs voorstellen hebben gedaan. Dat concept–akkoord betreft beleid tot 2050 en belooft aanzienlijk kostbaarder te worden dan het Energieakkoord. Er circuleren wel schattingen van het tienvoudige!
In de tweede plaats is deze kosten–batenanalyse – om het maar vriendelijk te zeggen – nogal partieel. In modern Nederlands zou je kunnen zeggen dat het op de verkeerde manier is ‘geframed’. Immers, hierbij worden de kosten in geld vergeleken met de baten in vermeden CO2–uitstoot, zoals dat ook in de officiële voorlichting van de overheid gebeurt. Maar uiteindelijk gaat het niet daarom! Het gaat om vermeden opwarming!
Wat is die vermeden opwarming dan? En is opwarming schadelijk voor de Aarde en de mensheid? Die vermeden opwarming is zo klein dat die niet meetbaar is – ook niet aan het einde van de eeuw. En de mainstream van de milieueconomen is van mening dat geringe opwarming per saldo een positief effect heeft op de natuur en de mensheid.
Ik heb vele jaren in de Nederlandse politiek meegelopen. Daarbij heb ik geleerd dat in vele delen van het politieke spectrum een schier onbedwingbare behoefte bestaat dat wij ons als Nederlanders als gidsland profileren. Maar de gids moet wèl opletten dat hij zijn volgers niet kwijt raakt. In ons eentje kunnen we de planeet niet redden – voor zover dat al nodig zou zijn.
In dit licht zou ik nog eens willen herhalen wat ik eerder in de Volkskrant schreef.
Ik citeer:
Cruciaal is de vraag waar we het allemaal voor doen. Verschillende onafhankelijke deskundigen hebben berekend dat het hypothetische afkoelingseffect – hypothetisch, want op basis van klimaatmodellen (die tot dusver overigens onbetrouwbaar zijn gebleken) – van de Nederlandse klimaatinspanning op mondiale schaal aan het eind van deze eeuw zó klein is dat het niet meetbaar is. Zowel de Volkskrant als de NRC hebben deze stelling aan een factcheck onderworpen en kwamen tot de conclusie dat zij juist was.
Het is duidelijk dat het beleid, zoals dat door de klimaattafels in de steigers is gezet, tot grote offers, onrust en verdeeldheid in de samenleving leidt. In dit licht lijkt het verstandig om een adempauze in te lassen in het klimaatbeleid, zodat we op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten en de kosten–batenanalyse van de voorgestelde maatregelen tot een hernieuwde – rationele, geen emotionele – evaluatie kunnen komen van wat ons te doen staat.
Einde citaat.
Ik hoop dat de politiek hiertoe zal besluiten en hoop tevens dat zij daarbij aan dit rapport de aandacht zal schenken die het verdient.
Verstandige woorden van een man die politiek actief was toen de VVD nog gelijk stond aan VVD. Natuurlijk heeft hij nu ook de mogelijkheid, als niet actieve politicus, om makkelijker vrijuit te kunnen spreken. Ik honger bij de “klimaatdiscussie” naar gezond verstand, fatsoenlijke rede en helikopterview. Bolkestein voorziet met dit stuk in die behoefte.
Het onderscheid tussen het energie-akkoord en het klimaatplan verdient inderdaad extra aandacht.
De gemiddelde Nederlander zal het niet eens in de gaten hebben dat hem al een energie-akkoord is “aangesmeerd”.
Een akkoord dat hem de komende jaren sowieso al veel geld zal gaan kosten. Laat staan wat het klimaatplan daar nog bovenop zet. Vanuit financieel oogpunt lijkt mij dit een onhaalbare kaart.
In het programma WNL afgelopen zondag werd er in het verkiezingsdebat weer gekissebist over het klimaat. Ik hoorde het woord milieuvervuiling en klimaat/opwarming weer in een adem voorbij komen. Verschillende dingen die stelselmatig door elkaar worden gehaald. Evenals de scholieren, weten de de dames en heren politici niet waar ze het over hebben. Het kennisniveau over dit dossier is slecht en de Babylonische spraakverwarring lijkt alleen maar groter te worden.
Des te meer terecht dat Bolkestein oproept tot een adempauze om tot bezinning te komen. De vraag is of dit nog kan, men heeft zich al behoorlijk diep genesteld in de loopgraven. Zoals Nijpels zelf ook al aangaf staan we voor een van de grootste verbouwingen van Nederland sinds de 2e Wereldoorlog. Ed, lees je mee? Volgens mij gaan we bij zoiets ingrijpends niet over één nacht ijs en moet er goed worden nagedacht. Goed nadenken en bezinnen lijkt mij meer dan nodig gezien het belabberde kennisniveau waarop de politieke discussie nu plaatsvindt. Een discussie waarbij de science zeker niet settled is en waarbij de media bovendien een bedenkelijke opruiende rol speelt.
Zijn de heren en dames in Den Haag bereid om de ego’s van zichzelf en de partij opzij te zetten tbv het landsbelang? Ik waag het te betwijfelen, het gezichtsverlies zal te groot zijn.
Desalniettemin deponeer ik hier nog wat losse flodders ter inspiratie voor onze politici:
– Beleid meer focussen op leefmilieu (maakbaar) en minder op het betwiste, controversiële en onbewezen klimaat-paradigma (niet maakbaar).
– Bolkestein haalt Nederland als gidsland aan, ja inderdaad, Nederland kan dus uitstekend als gidsland fungeren om anderen te wijzen hoe om te gaan met het leefmilieu want o.a. luchtvervuiling, plastic soep houdt niet op bij de grens.
– Fossiel minderen is wenselijk, onafhankelijkheid als land is een goede zaak. En mijn privébelang, ik wil niet meebetalen aan het Ferrari wagenpark van de olie-baron.
– Fossiel minderen is een kwestie van lange adem en zeer geleidelijk afbouwen.
– Investeren in nieuwe toekomstige energie-technologie zou daarom ook alle voorrang moeten krijgen, deze kunnen dan over enkele tientallen jaren grootschalig inzetten. Export-kans!
– Gas is een relatief schone brandstof en moeten we voorlopig nog koesteren in de overgangsfase.
– Zonnepanelen en windmolens vervullen een aanvullende rol, de energie-dichtheid/capaciteit is lang niet toereikend voor het runnen van een moderne maatschappij. Hierop blindstaren kost te veel oppervlak/landschapsvervuiling. En bovendien, toen was het windstil en bewolkt. Wat nu?!
– Isoleren en besparende maatregelen nemen en dit stimuleren, doen! Doen we trouwens al ruimschoots en de bouw innoveert en levert meer nagenoeg energie neutrale woningen, ga zo door.
– Biomassa en vruchtbare landbouwgronden hieraan opofferen is zeer discutabel, voedselvoorziening gaat voor alles!
– Weg met de theoretische schijnvertoning: “CO2 neutraal op papier”: Bossen aanvoeren met schepen en deze opstoken in bio-centrales, het paard achter de wagen spannen, wie heeft dit verzonnen?!
– In het vervolg op voorgaande punt: kolencentrales sluiten en vervolgens “vuile” stroom importeren uit het buitenland? Klaver, je moet jezelf schamen, wat een domheid!
– Minder hysterie, paniek zaaien, dogma’s en marktverstorende opmerkingen, maar meer realiteitszin. Dus niet “van het gas af”, “diesel/benzine auto’s verbieden”, “iedereen aan de warmtepomp”
– Tijd, tijd, tijd er is tijd zat.
– Nee er komt geen Amersfoort aan zee, de metingen spreken het tegen (lineaire stijging). Normale investeringen in de weringen/kunstwerken en dijkbewaking zijn daarentegen wel een must
Ik doe een oproep aan alle politici in Nederland om het gezonde verstand te laten prevaleren boven beleid gebaseerd op niet gesettelde science.
Neem ruimschoots de tijd, durf een stapje terug te doen, denk zeer goed na en vooral: luister echt naar iedereen.
Een waardig commentaar op een goed betoog van de heer Bolkestein. Dank Rem.
Een voor dit blog belangrijke opmerking van jouw hand wil ik graag nog een keer benadrukken.
“Ik honger bij de “klimaatdiscussie” naar gezond verstand, fatsoenlijke rede en helikopterview. Bolkestein voorziet met dit stuk in die behoefte.”
Ik sluit me aan mij Ivo. Mijn dag kan niet meer stuk.
Gemotiveerd vervolg ik mijn strijd tegen windmolens.
“– Beleid meer focussen op leefmilieu (maakbaar) ..”
Mits het niet verwordt tot een “maakbare natuur”, dat is gesubsidiëerd tuinieren.
Er is geen “ onbewezen klimaatparadigma” wel gewoon duidelijke wetenschappelijke basis voor klimaat beleid
Uiteraard kan Bolkestein klagen dat het anders moet maar uiteraard is de VVD al jaren aan de macht is het klimaatbeleid vooral mooie praatjes en inderdaad veel te duur
Hand in eigen boezem dus en nieuwe plannen maken die beter en goedkoper zijn
Alle grote economen pleiten voor een belasting op CO2
Maar dat zal wel te simpel zijn voor de VVD daar kan je geen dure Teala voor leasen met overheidssteun
“Ik honger bij de “klimaatdiscussie” naar gezond verstand, fatsoenlijke rede en helikopterview. Bolkestein voorziet met dit stuk in die behoefte.”
Doe je ook mee vdHeijden?
Ivo,
Ja hoor ik wil wel een inhoudelijke discussie voeren en natuurlijk een helicopter view.
Kom eens met argumenten en natuurlijk met onderbouwing van je mening.
@Janos
Kun je wetenschappelijk onderbouwen in hoeverre paradigmata en een ‘wetenschappelijke basis’ niet met elkaar in verband zouden staan?
Rem,
“luister echt naar iedereen”
Waarom zou je naar iedereen luisteren als het gaat om de wetenschap achter de klimaatverandering?
Heb jij daar verstand van?
Ik luister liever naar specialisten dan naar iedereen die denkt ergens een mening over te kunnen hebben omdat hij wel eens de Elsevier leest
@vdHeijden
Thomas Henry Huxley, een negentiende-eeuwse wetenschapper, zei: ‘Wie kennis van de natuur wil vermeerderen, weigert strikt autoriteit als zodanig te erkennen. Voor hem is scepticisme de hoogste plicht, blind geloof de enige onvergeeflijke zonde.’
Ivo VG,
Inderdaad echte scepcis is belangrijk, dat is iets anders dan bestaande kennis afwijzen zonder enige onderbouwing, dat is gewoon dom.
Zeker als je niet wil luisteren naar de experts en geen vragen hebt aan experts.
Heel hard NEE roepen is geen scepcis.
Jij loopt natuurlijk wel achter autoriteiten aan, namelijk mensen die beweren dat AGW geen probleem is zonder dat ze daar een wetenschappelijke onderbouwing voor hebben
“Censuur over klimaat is schadelijk
Gro Harlem Brundtland, voormalig minister-president van Noorwegen en bijzonder vertegenwoordiger van de VN inzake de klimaatverandering, zei in 2007: ‘Het is onverantwoordelijk, roekeloos en zeer immoreel vragen te stellen bij de ernst van de situatie. De tijd om een diagnose te stellen is voorbij. Het is nu tijd om te handelen’. Zij zegt in feite: ‘I have made up my mind, don’t confuse me with the facts’.
Veel wetenschappers en ook leken zouden graag een klimaatdiscussie willen onderdrukken. IPCC-voorzitter Pachauri is daar een voorbeeld van. Sommige wetenschappers zijn gestraft voor hun kritische houding. Andere wetenschappers durven niet voor hun kritische houding uit te komen. Aldus ontstaat een censuur die niet bevorderlijk is voor een afgewogen besluitvorming. Dit is te meer schadelijk, waar het gaat om zeer veel geld.”
Uit een artikel van een autoriteit met een visie.
https://www.elsevierweekblad.nl/kennis/blog/2017/01/waarom-intellectuelen-zo-graag-wereldrampen-voorspellen-436737/
Ivo, fijn dat je de honneurs waarneemt. Ik onthou mij nu van commentaar er moet ook gewerkt worden.
List of scientists who disagree with the scientific consensus on global warming:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_scientists_who_disagree_with_the_scientific_consensus_on_global_warming
Missed A Few, IPCC? 368 New 2018 Papers Support A Skeptical Position On Climate Alarmism:
http://notrickszone.com/2018/10/15/missed-a-few-ipcc-368-new-2018-papers-support-a-skeptical-position-on-climate-alarmism/
Inderdaad , dat zeg ik je loopt achter autoriteiten aan, alle scepcis is je vreemd.
Op basis van welke wetenschappelijke onderbouwing moeten we gaan twijfelen aan het WG1 rapport van het IPCC?
En inderdaad Bolkestein & co moet je niet verwarren met de wetenschap, daar heeft hij geen verstand van, wat natuurlijk niet wil zeggen dat de wetenschappers het beter weten dan Bolkestein, dat is natuurlijk het nadere uiterste.
Onderbouwing is natuurlijk lastig als je geen feiten hebt om je opinie te onderbouwen
@vdHeijden
” De Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NVV) heeft in oktober 2015 een bijeenkomst bij het KNMI in de Bilt belegd om tot een gezamenlijke verklaring te komen. Wat was de uitkomst van deze bijeenkomst? Haar voorzitter Jan van Ruitenbeek heeft besloten geen publieke uitspraak te doen omdat wegens verschillen van inzicht het formuleren van een gemeenschappelijk standpunt een weinigzeggend compromis zou opleveren. Inderdaad zou het organiseren van stemmingen om wetenschappelijke feiten vast te leggen absurd zijn. Het IPCC zelf zegt dat er een variëteit van mogelijke uitkomsten is. ”
Voor zover DE wetenschap.
De correlatie tussen CO2 en temperatuur is slechts 15% Bovendien zegt het ook niks over oorzaak en gevolg.
Non-Existent Relationship …CO2-Temperature Correlation Only 15% Of Last 165 Years
http://notrickszone.com/2016/08/04/non-existent-relationship-co2-temperature-correlation-only-15-of-last-165-years/
Energie-akkoord en klimaat-akkoord met hun ideologische CO2-reductie-doelstellingen kunnen beiden de prullenbak in als onnuttige / ineffectieve klimaatbeheersing maatregelen.
Ivo, zoals altijd ligt het toch iets genuanceerder
https://www.destaatvanhet-klimaat.nl/2015/11/01/verslag-nnv-dag-door-een-klimaatalarmist/
@Ronald
Dank voor de link. Er staan toch wel interessante opmerkingen in deze summiere verslaglegging.
“Toevalligerwijze werden Marcel Crok en ik twee jaar geleden kantoorgenoten en duurde niet lang voor ik begreep dat hij er zo één was! Een ontkenner!! Een discussie zijn we nooit echt aangegaan, ik zou ook niet veel kans gemaakt hebben tegen de feitenkennis van Marcel.”
Marcel Crok wordt toch wel erkent als autoriteit.
“Wat me op internet was opgevallen is dat klimaatalarmisten en sceptici *volledig* langs elkaar heen praten. Daardoor wordt het voor een relatieve buitenstaander als mijzelf alleen maar lastiger om de goede argumenten te onderscheiden van halve waarheden en totale verzinsels.”
Het probleem waar climategate.nl ook onder lijdt.
“Het meest schokkende van de dag vond ik dat die verzinsels ook uit de koker van de natuurkundigen bij de NNV kunnen komen.”
Toch wel verschillen in inzicht.
” De taak die een organisatie als de NNV op zich moeten nemen is om te analyseren hoe het mogelijk is dat 97% van de klimaatwetenschappers de hypothese van antropogene klimaatverandering ondersteunt, terwijl een derde van haar leden als klimaatscepticus kan worden gezien.”
Een duidelijk verschil in mening, 33%.
“Zijn de recalcitrante gepensioneerde fysici niet in staat zich aan te passen aan de moderne wetenschap? Of zijn zij, nu ze niet langer hun geldschieters naar de mond hoeven te praten, in staat zich veel onafhankelijker op te stellen?”
Hier wordt toch ook weer een duidelijk link gelegd tussen geld en resultaat.
“Een groot aantal fysici staat te popelen om te falsificeren. Geef ze die kans!”
Falsificeren omdat het kan of omdat het moet?
” We moeten constateren dat er een heel fundamenteel probleem is in de communicatie binnen de wetenschap. Dat communicatieprobleem kan wel eens heel duur worden voor de komende generatie, en is dus een probleem wat de NNV zou moeten agenderen. Want als ik als alarmist het mis heb, dan zijn er miljarden gespendeerd aan verkeerde maatregelen, en als de sceptici het mis hebben dan kunnen we binnenkort de klimaatverandering niet meer stoppen.”
Een uitspraak van een alarmist die open houdt dat hij het mis kan hebben.
Ook hier wordt mijn vermoeden bevestigd dat veel wetenschappers het onderling niet met elkaar eens zijn. Iedere uitspraak die gedaan wordt namens DE wetenschap boet voor mij dan ook veel aan waarde in.
En wat mij dan weer verbaast Ivo, is dat je deze tekst niet aanhaalt:
“Het meest schokkende van de dag vond ik dat die verzinsels ook uit de koker van de natuurkundigen bij de NNV kunnen komen. Eén der leden schreef “Met een simpel model kan ik aantonen dat de variatie in de zonne-intensiteit de temperatuurstijging volledig verklaart!”. Of zijn stelling is een verzinsel, of de rest van de sprekers is onderdeel van een complot. Ik bekeek de 32 reacties die de NVV binnen kreeg en beoordeelde er 9 als ‘klimaatsceptisch’, terwijl in mijn subjectieve ogen 14 fysici zich wel zorgen maakten over de menselijke invloed op de huidige klimaatverandering.”
Jij noemt dat verschillen in inzicht. Dat is zo. Je had ook kunnen zeggen dat sommigen van die NNV leden complete onzin verkopen. Want ook dat is zo.
@Ronald
Van de 32 reacties waren er 14 waarvan de spreker kon zeggen dat deze zich wel zorgen maakten over de menselijke invloed. Dat is nog niet eens de helft.
Misschien dat sommigen van deze 18 onzin verkopen maar je wilt toch niet beweren dat meer dan de helft het vak niet waardig is?
Welke van onderstaande ereleden van de VVN stellen dat de menselijke invloed op de klimaatverandering 100% is?
prof.dr.ir. H.E.A. van den Akker – ir. C. de Beurs – drs. C. Biemans – dr. M. Blaauboer – dr.ir. L.J. Bour – prof.dr. P.J. Brussaard – prof.dr.ir. W.F. Druyvesteyn – prof.dr. U.M. Ebert – prof.dr. H.M.C. Eijkelhof – dr. R.A.H. Engeln – prof.dr. A.C.D. van Enter – dr. F.J.A.M. Greidanus – dr. E.J.J. Groenen – dr. J.A.M.M. van Haaren – prof.dr. F.H.P.M. Habraken (overleden in 2011) – drs. J. Heijn (overleden in 2015) – prof.dr. L.J.F. Hermans – prof.dr. E.P.J. van den Heuvel – prof.ir. C.J. Hoogendoorn (overleden in 2012) – prof.dr. W. Hoogland – prof.dr. V. Icke – prof.dr. S.J. de Jong – drs. H. Jordens – prof.dr. N. Kalantar-Nayestanaki – prof.dr. A.W. Kleyn – prof.dr.ir. E.N. Koffeman – dr.ir. J. Konijn – prof.dr.ir. G.M.W. Kroesen – prof.dr. L. Kuipers – prof.dr.ir. C.T.A.M. de Laat – dr. H.N. de Lang – prof.dr. K.A.H. van Leeuwen – prof.dr. D. Lenstra – dr. E.W.A. Lingeman (overleden in 2015) – prof.dr. H. Löhner – prof.dr. N.J. Lopes Cardozo – dr. W.L. Meerts – prof.dr. G. van Middelkoop (overleden in 2013) – prof.dr. R. Morgenstern – prof.dr. P.J.G. Mulders – dr. D. van Oosten – prof.dr.ir. S. Radelaar – prof.dr. P. Rudolf – prof.dr. J. van Ruitenbeek – prof.dr. G. van der Steenhoven – dr. H.C. Stempels – prof.dr. B.J. Thijsse – prof.dr.ir. F. Tuinstra – prof.dr. M.J.A. de Voigt – dr.ir. M.J. Vollebregt – prof.dr. A.T.A.M. de Waele – prof.dr. Ch. G. van Weert – dr. R.J. Wijngaarden – dr. E. de Wolf – prof.dr. W. J. van der Zande
@ Ivo VG en Rem.
Hebben jullie weleens overwogen in jullie reacties om het niet over de AGW te hebben,zodat jullie daarmee de wind uit de zeilen nemen van vd Heijden en Henk dj?
Ongeacht of je daarin gelooft of niet,en iedereen kan zeggen wat denkt,maakt het er hier wel wat beter op misschien.
Behalve dat lees ik jullie bijdragen graag.
Geen idee Ivo. Wat ik wel weet is dat de overgrote meerderheid nooit met een weer- of klimaatmodel gewerkt heeft. En het feit dat iemand hoogleraar is wil niet zeggen dat de persoon van alle markten thuis is. Dat zien we vaak genoeg op climategate. De namen zijn bekend.
Dus inderdaad zullen verreweg de meesten het klimaatvak niet waardig zijn, hoe waardig ook in het eigen vakgebied.
@Ronald
Neem ik meteen van je aan (“nooit met een weer- of klimaatmodel gewerkt heeft”).
Ik mag toch veronderstellen dat een wetenschapper die zijn/haar sporen verdiend heeft zich ook waardig (bescheiden) gedraagt binnen een vakgebied waarin hij/zij niet gespecialiseerd is. De gedane uitspraken zullen echt niet allemaal wetenschappelijke onderbuikgevoelens zijn.
Wat kunnen wij omgekeerd beweren over klimaatwetenschappers die zichzelf steeds opnieuw moeten uitvinden en de bevindingen keer op keer moeten bijstellen en uitspraken doen over andere wetenschappers die vanuit hun eigen discipline en eigen visie op het klimaat hebben?
@Nikos
Denk je niet dat beide heren dan wat anders vinden om op te reageren. Hun doel lijkt mij duidelijk.
Ik hoop dat ze hun eigen plaatje zo grijs draaien dat iedere bezoeker bij het zien van de naam J. van der Heijden en Henk DJ direct doorgaan naar de volgende reactie.
Lezers zijn niet dom en herkennen al snel een patroon.
Ivo,
“Ik mag toch veronderstellen dat een wetenschapper die zijn/haar sporen verdiend heeft zich ook waardig (bescheiden) gedraagt binnen een vakgebied waarin hij/zij niet gespecialiseerd is.”
Die veronderstelling gaat zeker niet op voor alle wetenschappers. Voorbeelden te over. Ook van auteurs hier op climategate.
Bevindingen bijstellen is onderdeel van alle takken van wetenschap. Als bijstellen niet meer nodig is, dan is het vakgebied immers “klaar”. Worden vliegtuigen nooit bijgesteld? En toch stapt iedereen er vrolijk in, ook al weten we dat de vliegtuigen die over 50 jaar gemaakt worden gemiddeld beter zullen zijn dan de huidige. Is dat reden om geen vertrouwen te hebben in de huidige generatie vliegtuigen?
En voor het woord “vliegtuig” mag je van alles invullen waar wetenschap een bijdrage levert: auto’s, kerncentrales, ja zelfs klimaatmodellen.
@Ivo VG
Henk dj discussiert volgens eigen zeggen alleen over AGW,dus ik zou zeggen probeer het eens.
Bovendien is het klimaatbeleid ,in al zijn facetten,heel wat interressanter,lijkt mij.
@Ronald 18 feb 2019 om 12:38
NNV-bestuursstandpunt over de samenhang tussen klimaatverandering en energiegebruik staat:
“Natuurkunde speelt een belangrijke rol in het vraagstuk rond de samenhang tussen de uitstoot van
broeikasgassen door menselijke activiteit en de verandering van het klimaat wereldwijd. De
processen die leiden tot het broeikaseffect worden door natuurkundigen bestudeerd, en de
modellen die de effecten ervan op het klimaat beschrijven worden (mede) door natuurkundigen
ontwikkeld.”
De NNV meent zelf een zeer belangrijke rol te spelen en dan is het des te erger als zeer veel leden van de VVN er verschillende standpunten op na houden.
Bron : https://www.nnv.nl/media/files/NNV-2017-143b_Standpunt_Klimaat_en_Energie_def.pdf
Zo blijkt eens te meer dat het allemaal uitsluitend en alleen maar om geld gaat, heel veel geld wat door de burger moet worden opgehoest!
Jeroen,
de vraag is natuurlijk aan rem die meent te kunnen concluderen dat er sprake is van ” betwiste, controversiële en onbewezen klimaat-paradigma”
Dat blijkt namelijk niet uit de wetenschappelijke literatuur.
Fossiele energie is een eindige bron, en eigenlijk veel te goedkoop.
We zullen het veelvoudige voor energie moeten gaan betalen.
Is dat erg?
Nee.
We zijn ook het veelvoudige voor menselijke arbeid gaan betalen.
Er was een tijd dat niemand de afschaffing van de slavernij zag zitten wegens de kosten.
Ik kan me wel voorstellen dat als je denkt dat er geen probleem met fossiele energie is, je niet met deze kosten wilt worden geconfromteerd.
De verwarring en onenigheid zal voorlopig niet minder worden, helaas.
Ik sluit me van harte aan bij de woorden van Frits Bolkestein en de reactie Rem (hierboven)
Bolkestein heeft 100 gelijk maar ik vrees dat onze nep-politici gewoon uitvoeren wat de Europese Unie voorschrijft.
Het zijn niet meer dan marionetten. Ze voeren hun dagelijkse show op maar doen eigenlijk niets.
De Europes Unie vindt dat Nederlanders teveel verdienen, we hebben te veel spaargeld, dat is het enige waar ons nep-kabinet zich druk over maakt.
Maanden steggelen over 1 miljard voor Unielever.
Nu een onhaalbaar plan van 107 miljard en niemand klaagt.
Bedenk wel dat U die 107 miljard betaald, daar worden een aantal mensen schatrijk van, de Europese Unie verdeelt het geld verder en wat krijgt U er voor terug?
Een illusie van een beter mens zijn? Een onmeetbaar beter milieu? Minder CO2?
Een ding weet ik zeker, de prijzen zullen verveelvoudigen, net als in al die andere landen met een totalitair regime. Luxe zal voor een handjevol welgestelden uit de bestuurslaag zijn. En u? U mag misschien 3e klas met openbaar vervoer als u tenminste voldoende bijdraagt aan het systeem
Als de burgers geen andere politieke leiders kiezen kunnen Bolkenstein, Wiegel of wie dan ook praten als brugman.
Dan veranderd er niets.
Bedoel je met andere politieke leiders, degenen die ook het Coudenhove- Kalergi plan tegen kunnen houden ?
Duidelijke woorden van een groot oud politicus maar ik vrees dat zijn geluid in het huidige politieke circus niet gewaardeerd wordt. Volgens vele zittende politici is het debat gevoerd en is het nu tijd voor actie.
Onverstandig, onlogisch, ondemocratisch en onwenselijk.
De heer Bolkestein 2 jaar geleden
Bron: https://www.elsevierweekblad.nl/kennis/blog/2017/01/waarom-intellectuelen-zo-graag-wereldrampen-voorspellen-436737/
Frits Bolkestein over intellectuelen als klimaatalarmisten
In het begin van de jaren zeventig moet de wereld zich onheilspellend hebben voorgedaan aan het team van het Massachusetts Institute of Technology, dat zich onder leiding van Dennis Meadows bezighield met Grenzen aan de Groei. Zo heette de studie van het team die in 1972 beschikbaar kwam en die bekend is geworden als ‘Het rapport aan de Club van Rome’.
Het mag hardop gezegd worden: de aarde wordt groener
Wat was er niet al mis met de wereld? Verstoring van het milieu, bureaucratisering, uitbreiding van steden, onzekerheid over werkgelegenheid, vervreemding van de jeugd, inflatie en verwerping van waardensystemen. Er moesten diepgaande veranderingen komen om de toestand van de wereld weer bij te sturen voor het te laat was.
Grote ellende
Het rapport behandelde de wisselwerking van vijf kritische factoren: bevolkingsgroei, voedselproductie, industrialisatie, uitputting van natuurlijke hulpbronnen en vervuiling. De conclusie luidde dat de mensheid een periode van grote ellende tegemoet ging door gebrek aan voedsel, gebrek aan grondstoffen en een teveel aan vervuiling.
In Nederland kreeg het rapport in februari 1972 een vervolg met de studie van de commissie-Mansholt van de zich progressief noemende partijen PvdA, D66 en PPR, genoemd naar haar voorzitter Sicco Mansholt (1908-1995). De commissie zou zich bezig houden met drie centrale crises: de nucleaire oorlog, de kloof tussen het rijke Noorden en het arme Zuiden, en de eindigheid van de aarde. De helft van de commissieleden zou later deel uitmaken van het kabinet-Den Uyl (1973-1977).
De commissie-Mansholt wilde een herwaardering van de begrippen welvaart en groei. Nederland moest gidsland zijn, waarin men moest leren leven met de beperkingen die in de eindigheid van onze planeet besloten lagen. Dat dit een teruggang van ons welvaartsniveau zou betekenen, was onvermijdelijk.
Klimaatuitspraken Middendorp zijn onverstandig: 6 argumenten tegen klimaatbeweringen
Mogelijkheden van techniek zwaar onderschat
Wat is er sindsdien gebeurd? Het ‘Rapport aan de Club van Rome’ voorspelde het spoedige einde van onvervangbare hulpstoffen. Koper zou op zijn in 36 jaar, goud in 11, lood in 26, kwik in 13, tin in 17 en zink in 23. Hier is niets van gebleken. Ook aardolie, waarvan een voorraad van nog maar 31 jaar zou bestaan, wordt nog steeds geproduceerd. Het lijkt erop dat dit rapport de mogelijkheden van de techniek ernstig heeft onderschat. Het heeft niettemin NRC Handelsblad verleid tot de kop ‘Ramp bedreigt wereld’ (op 31 augustus 1971).
Ook het rapport van de commissie-Mansholt heeft weinig uitgehaald, want op Prinsjesdag 1974 riep minister van Financiën Wim Duisenberg (PvdA) het Nederlandse volk op meer te besteden om de economie gaande te houden. Partijgenoot Jan Pronks ‘Nieuwe Internationale Economische Orde’ ging voorts roemloos ten onder in de Oude Nationale Economische Wanorde.
Een tiental jaren later bereikte ons uit Duitsland het bericht dat de bodem onder stervende bossen zwaar verzuurd was. In andere delen van Europa zou hetzelfde gaan gebeuren. De Duitse emotionele binding met het woud deed de rest en das Waldsterben veroorzaakte een paniek die ook ons bereikte. Het RIVM en het ministerie van VROM beweerden dat grote delen van het bos niet meer te redden waren. Maar van een ‘ecologisch Hiroshima’ is nooit iets gebleken. Wij weten nu dat de bossen van het Ertsgebergte blootstonden aan extreem hoge SO2-concentraties. De bomen lijken evenwel niet erg te lijden onder de verzuring. In elk geval staan zij er nu beter bij dan ooit.
Van hongernood tot gekkekoeienziekte
Veel rampenscenario’s deden toen de ronde en werden met nadruk door de media verkondigd. Ik noem er een paar. (1) Wereldwijde hongersnood was onvermijdelijk. (2) Een kankerepidemie veroorzaakt door pesticiden zou onze levens verkorten. (3) Woestijnen zouden met 2 mijl per jaar in omvang toenemen. (4) De gekkekoeienziekte zou een honderdduizend mensen het leven kosten. (5) Computers zouden de geboorte van een nieuw millennium niet kunnen weerstaan. (6) Nanotechnologie zou onbeheersbaar worden. (7) De gletsjers zouden verdwijnen (meer dan de helft van de vermindering stamt van voor 1950). Van dit alles is weinig tot niets gebleken.
Het UNEP (United Nations Environment Program) voorspelde in 2003 dat er in 2010 50 miljoen klimaat-vluchtelingen zouden zijn. In 2010 heeft de organisatie deze voorspelling laten verdwijnen. Tien jaar geleden voorspelde Al Gore in An Inconvenient Truth dat binnen tien jaar het point of no return zou zijn bereikt. De overgrote meerderheid van de modelmatige klimaatsimulaties laat zien dat de berekende trend van aardoppervlakteopwarming groter is dan de waarneming ervan.
Van al die rampenscenario’s is weinig tot niets gebleken.
Subsidie voor voorspellen van catastrofes
Wat brengt intellectuelen ertoe behagen te scheppen in het voorspellen van catastrofes? Wat betreft wetenschappers is de oorzaak duidelijk: wie een catastrofe voorspelt, krijgt een subsidie om te onderzoeken hoe die catastrofe te vermijden. Volgens het IEA (Internationaal Energie Agentschap) zullen wij de volgende 25 jaar 2,3 triljoen euro besteden aan een vermindering van de wereldtemperatuur met minder dan 0,02 graden.
In de tweede plaats zijn grote industriële belangen gemoeid bij de investeringen die worden verondersteld de opwarming van de aarde tegen te gaan. Maar ik vermoed dat deze twee oorzaken, hoewel begrijpelijk, toch niet de hele verklaring vormen. Tweeduizend jaar christendom heeft het besef van schuld en boete diep in de psyche van de westerse mens verankerd. Wij zijn schuldig, dus wij verdienen de rampen die op ons afkomen. Tenzij wij boete doen op aanwijzing van de predikers.
De jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw vormden een periode waarin de mensen zich, althans in het Westen, buitengewoon veel zorgen maakten. Nu, 35 jaar later, is dat veel minder het geval. Armoede, ondervoeding, analfabetisme, kinderarbeid en babysterfte dalen sneller dan ooit tevoren. Buiten het Midden-Oosten is er nauwelijks oorlog. Guerrillabewegingen strijken de wapens. Ons grootste probleem is nu de migratie.
Zwartkijkerij onterecht, gaat juist de goede kant op
Temperatuur nauwelijks gestegen
En de opwarming van de aarde dan? In de eerste helft van de twintigste eeuw is de temperatuur met een halve graad gestegen. Sinds 1950 warmt de atmosfeer op in een tempo van 0,13 graad per tien jaar. Maar tussen 1998 en 2013 steeg de temperatuur van de atmosfeer met slechts 0,04 graad. En over de afgelopen tien jaar is die temperatuur nauwelijks gestegen. Het VN-klimaatpanel (IPCC = Intergovernmental Panel on Climate Change) noemt dit een pauze in de opwarming die de klimaatmodellen niet hebben voorspeld of geprojecteerd. In elk geval is het niet ‘vijf voor twaalf’, zoals vaak wordt beweerd.
Is er dan geen probleem? De mens stuurt jaarlijks grote hoeveelheden broeikasgas de atmosfeer in. Kooldioxide (CO2) is zo’n broeikasgas, hoewel niet zo belangrijk als waterdamp. Overigens is die broeikas noodzakelijk. Bestond zij niet, dan zou de gemiddelde temperatuur 18 graden onder nul zijn. En CO2 is natuurlijk een bouwsteen van het leven. Zonder CO2 geen planten, geen dieren en geen mensen.
Een analyse van data geleverd door satellieten heeft laten zien dat over de laatste dertig jaar de plantengroei op aarde met 14 procent is toegenomen, waarvan de helft wordt geacht te zijn veroorzaakt door de groei van het CO2 -gehalte van de atmosfeer.
Wil men de CO2-uitstoot verminderen, dan zouden koolstofhoudende grondstoffen zo min mogelijk moeten worden verbrand. Waar moet de vervangende energie vandaan komen? Windmolens zouden duurzaam opgewekte energie kunnen leveren. Maar hier gooit het Europees Emissiehandelssysteem (ETS) van 2005 roet in het eten. De emissieruimte die ontstaat door meer elektriciteit duurzaam op de wekken, biedt andere partijen in het ETS meer ruimte om CO2 uit te stoten, waardoor de emissies per saldo gelijk blijven. Dit wordt wel het ‘waterbed-effect’ genoemd. Het CPB heeft dat in 2005 ook vastgesteld.
En dan zijn er de kosten. Het Energieakkoord is in september 2013 gesloten. De kosten daarvan worden begroot op 72 miljard euro, waarvan 31 miljard euro voor windenergie.
Simon Rozendaal: 9 leugens en overdrijvingen over het klimaat
Groot geld
Anderen komen tot hogere bedragen. Bij windenergie moet men namelijk rekening houden met de investeringen in de bouw en plaatsing van windturbines evenals de bekabeling en aanpassing van het net. Stilstand door windstilte of te veel wind maakt vervangende capaciteit nodig. De windturbines hebben een beperkte economische levensduur. Volgens de Groene Rekenkamer leveren de turbines op zee in 60 procent van de tijd geen elektriciteit. Op land is dit 75 procent. In elk geval gaat het om groot geld. Wordt dat effectief besteed?
Het kabinet heeft zich hiermee beziggehouden. Bij monde van staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) heeft het in een brief aan de Tweede Kamer erkend (stuk 32813 no. 121 van 9 april 2016) dat miljarden aan investeringen in klimaatbeleid geen aantoonbaar effect hebben. De klimaatlobby Urgenda had geëist dat de rechter de regering zou sommeren de uitstoot van CO2 sterker te verminderen dan zij van plan was. De rechter is hierin meegegaan. Afgezien van het feit dat dit een staatsrechtelijk monstrum is, wat zou het effect ervan zijn? Volgens het kabinet zou die extra reductie 0,000045 graad minder gemiddelde wereldopwarming tot 2100 tot gevolg hebben. Dat effect is niet meetbaar.
Het lijkt er niet op dat de Conferentie van Parijs de aarde weer ‘heel’ gaat maken
De tientallen miljarden die nodig zijn om de plannen van het kabinet met betrekking tot de windenergie te verwerkelijken, staan niet op de rijksbegroting. De burger zelf zal hiervoor moeten opdraaien via zijn energiebelasting. De gebruikers betalen nu gemiddeld 40 euro per maand. Die bijdrage stijgt geleidelijk naar 63 euro per maand in 2020. Daarnaast wordt door het Energieakkoord de burgers een bijdrage opgelegd van 36 euro per maand. Bij elkaar is dat zo’n 100 euro per maand. Deze lastenverzwaring is niet besproken bij de laatste Algemene Financiële Beschouwingen. De Tweede Kamer heeft dus niet kunnen vragen naar nut en noodzaak hiervan.
Ergste vermoedens
De Conferentie van Parijs werd geacht de aarde weer ‘heel’ te maken en ‘de wereld te redden’. Maar het lijkt er niet op. Als alle deelnemende landen doen wat zij beloofd hebben tegen het jaar 2030, wordt de temperatuur in 2100 verlaagd met 0,05 graden. Als die landen bovendien hun inspanning gedurende de rest van de eeuw volhouden, zal de temperatuur aan het einde daarvan zijn verminderd met 0,13 graden. En zullen de deelnemende landen hun beloften waarmaken? De trieste geschiedenis van het Kyoto-protocol doet het ergste vermoeden.
De discussie over het klimaat is zeer gepolitiseerd. Een Frans gezegde luidt: ‘Du choc des opinions jaillit la vérité’, de waarheid spruit voort uit de botsing der meningen. Tot nog toe is de klimaatdiscussie daar geen voorbeeld van. Zo beweerde het VN klimaatpanel IPCC in 2007 dat de Himalaya-gletsjers door de opwarming zouden kunnen verdwijnen in het jaar 2035. Het bleek een alarmistische tikfout te zijn. Op zichzelf is een tikfout misschien niet zo ernstig. Erger was het gedrag van de voorzitter van het IPCC Rajendra Pachauri die kritiek op de Himalaya-voorspelling afdeed als ‘arrogant’ en ‘Voodoo-science’.
Zesentwintig jaar later: Frits Bolkestein over zijn ideeën van toen
Censuur over klimaat is schadelijk
Gro Harlem Brundtland, voormalig minister-president van Noorwegen en bijzonder vertegenwoordiger van de VN inzake de klimaatverandering, zei in 2007: ‘Het is onverantwoordelijk, roekeloos en zeer immoreel vragen te stellen bij de ernst van de situatie. De tijd om een diagnose te stellen is voorbij. Het is nu tijd om te handelen’. Zij zegt in feite: ‘I have made up my mind, don’t confuse me with the facts’.
Veel wetenschappers en ook leken zouden graag een klimaatdiscussie willen onderdrukken. IPCC-voorzitter Pachauri is daar een voorbeeld van. Sommige wetenschappers zijn gestraft voor hun kritische houding. Andere wetenschappers durven niet voor hun kritische houding uit te komen. Aldus ontstaat een censuur die niet bevorderlijk is voor een afgewogen besluitvorming. Dit is te meer schadelijk, waar het gaat om zeer veel geld.
Thomas Henry Huxley, een negentiende-eeuwse wetenschapper, zei: ‘Wie kennis van de natuur wil vermeerderen, weigert strikt autoriteit als zodanig te erkennen. Voor hem is scepticisme de hoogste plicht, blind geloof de enige onvergeeflijke zonde.’
Het IPCC zelf zegt dat er een variëteit van mogelijke uitkomsten is.
Kentering
Misschien is een kentering op komst. De Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NVV) heeft in oktober 2015 een bijeenkomst bij het KNMI in de Bilt belegd om tot een gezamenlijke verklaring te komen. Wat was de uitkomst van deze bijeenkomst? Haar voorzitter Jan van Ruitenbeek heeft besloten geen publieke uitspraak te doen omdat wegens verschillen van inzicht het formuleren van een gemeenschappelijk standpunt een weinigzeggend compromis zou opleveren. Inderdaad zou het organiseren van stemmingen om wetenschappelijke feiten vast te leggen absurd zijn. Het IPCC zelf zegt dat er een variëteit van mogelijke uitkomsten is.
Met de bouw van windmolens zijn kapitalen gemoeid. Het ligt voor de hand dat dit tot lobby’s leidt. De Duitse zender ARD heeft de ongekende politieke invloed van de windlobby op het regeringsbeleid aan de kaak gesteld. Die lobby bestaat uit belanghebbenden. Mensen die zich verzetten tegen de plaatsing van windturbines worden onder zware druk gezet, aldus de ARD, om hun verzet op te geven.
Deze hele discussie lijkt op een godsdiensttwist, met klimaatalarmisten als gelovigen en sceptici als ketters. Waarom scheppen zoveel intellectuelen er toch behagen in catastrofes te voorspellen? Is dat omdat zij zo aandacht krijgen, wat velen graag willen? Of heeft het christelijke schuldbewustzijn er iets mee te maken?
Prima verhaal Ivo, echt waar je haalt veel dingen naar voren, waar er veel nog nooit van gehoord hebben, of vergeten zijn. :-)
Theo,
We vergeten gisteren snel maar het gisteren biedt veel waardevolle en leerzame informatie. We focussen vaak teveel op het heden en daarmee vergeten we de waarheden van het verleden en zien daardoor de onwaarheden van het heden niet meer.
En Ivo loopt weer achter autoriteiten aan.
‘Wie kennis van de natuur wil vermeerderen, weigert strikt autoriteit als zodanig te erkennen. Voor hem is scepticisme de hoogste plicht, blind geloof de enige onvergeeflijke zonde.’
“Nobelprice winner” Al Gore had 9 bewuste fouten in zijn “Gemakkelijke Onwaarheid” en werd door de Britse rechter daarvoor veroordeeld.
Al Gore’s environmental documentary An Inconvenient Truth contains nine key scientific errors, a High Court judge ruled yesterday.
The judge declined to ban the Academy Award-winning film from British schools, but ruled that it can only be shown with guidance notes to prevent political indoctrination.
In the documentary, directed by Davis Guggenheim, the former US vice president and environmental activist calls on people to fight global warming because “humanity is sitting on a ticking time bomb”.
But Judge Michael Burton ruled yesterday that errors had arisen “in the context of alarmism and exaggeration” in order to support Mr Gore’s thesis on global warming.
His criticism followed an unsuccessful attempt by Stewart Dimmock, a Kent school governor, to block the Government’s plan to screen the documentary in more than 3,500 secondary schools in England and Wales.
https://www.telegraph.co.uk/news/earth/earthnews/3310137/Al-Gores-nine-Inconvenient-Untruths.html
Echter er waren in totaal 35 fouten ontdekt door IPCC-kritische wetenschappers in zijn “Gemakkelijke Onwaarheid”, waarvoor Al Gore helaas vrijuit ging.
De film heeft hem in ieder geval tientallen miljoenen dollars aan royalty’s opgeleverd zodat hij de advocaatkosten makkelijk kon betalen. :)
Maar die 9 fouten zijn niet essentieel aan het betoog van Gore. Het zijn enkel slecht gekozen voorbeelden.
Maar zullen we de “”bewuste fouten” op climategate.nl ook eens tellen?
“de opwarming die maar niet wil komen”
“agw is een weerlegd sprookje”
“er is geen wetenschappelijke consensus”
al tig keer ontkracht maar telkens weer wordt de leugen herhaald. En dergelijke fouten zijn wel fundamenteel verkeerd. Scheffer, wat vind je daarvan?
Je bent nog 1 “bewuste fout”vergeten ,Henk,die van jou!
Lang verhaal, interessant om te lezen.
Tot de zgn Groene Rekenkamer wordt aangehaald als bron.
Ik heb hen nog nooit op een rationeel goed onderbouwde uitspraak over windenergie kunnen betrappen.
Eindelijk, eens een man die de consequenties eens kan overzien.
Een man die zich ook van de andere weerszijde heeft verdiept.
Een man die het zaterdag werken nog kent, en het zaterdag morgen naar school gaan.
Iemand die de ellende van vroeger nog kent, waar ze ons nu naar toe willen duwen.
Je moet er niet aan denken als een man als Klaver het hier voor het zeggen krijgt, hij heeft nu al ogmoedswaanzin gekregen na de laatste peilingen.
En de armoede wat Bolkestein beschrijft in Duitsland, en dan hebben we het nog niet over de stille armoede wat daar is, ze lijken er hier wel blind voor, want die hebben we hier ook al.
Ze geven het liever aan Brussel, en aan Chinese paneeltjes weg.
Een land met gebrainstormde kinderen, daar moeten de stakkers het hier van hebben.
Ze spelen goed weer over de ruggen van de mensen die Nederland hebben gemaakt van wat het tot voor een paar jaar terug was.
Kennen jullie het, vroeger werkte de vader, moeder deed het huishouden, en we hadden nooit te kort.
Nu werken ze beiden en hebben chronisch te kort.
Jammer dat Bolkestein niet meer iets in de melk te brokkelen heeft.
Maar wel een zeer verstandige kijk op de zaken die spelen.
Nog vroeger, toen vader nog harder werkte en moeder nog meer kinderen kreeg, hadden we ook meer windmolens.
Goede weergave door den Bolk van de GroenLinkse ideologische nachtmerrie, die het energie-akkoord en klimaatakkoord impliceren voor werkgelegenheid, economie als geheel,in de burger uit de de lagere inkomens in het bijzonder.
De kwintensens zit hem in zijn bijna verhuld uitgesproken “voor zover dat al nodig zou zijn”.
Beide akkoorden zijn niet nodig en zelfs onwenselijk, want ze doen niks aan een bijdrage van het tegenhouden van de opwarming die al eeuwen zeer geleidelijk stijgt, hoofdzakelijk door een 12 ~ 13 tal natuurijke klimaatfactoren.
Bovendien is de technische ontwikkeling nog niet zover dat we geheel CO2-loze en nieuwe veilige kernenergie kunnen inzetten als aanvulling op de fossiele brandstoffen, in plaats van zogenaamd “duurzame” wind- en biomassa energie.
Prioriteiten zijn dus geen loze investeringen doen in een onwenselijk energie-/klimaatakkoord, maar prioriteiten in technologie R&D en in de investeringsprojecten volgens Bjorn Lomborg’s wereld sociale prioriteiten.
Nuchtere Politici die zicht hebben op het nuttige en haalbare moet je tegenwoordig met een lantaarntje gaan zoeken. Als ze er al zijn. Het is meer jeugdig en onbezonnen wat de klok slaat maar de klepel niet weet te hangen. Een juiste analyse van een goed rapport.
Een nuchtere politicus accepteert zijn beperkingen en luistert naar de wetenschap. Bolkestein verkoopt liever sprookjes aan de rechterflank van de VVD.
Dezelfde VVD die de afgelopen 10 jaar in het kabinet heeft gezeten.
Mijn stokpaardje nog maar eens.
Bijna goed, maar ik denk dat de oorzaak van de rampenvoorspellingspandemie is gelegen in de sterfelijkheid van de mens. De moderne mens is zover gekomen dankzij succesvol overleven door de miljoenen jaren heen. Dat staat haaks op de absolute zekerheid eens dood te gaan. Een enorm conflict.
Mensen willen niet dood, daarom verzinnen ze van alles om een beetje onsterfelijkheid te verwerven (Terror Management Theory).Religie is daarbij een prima oplossing voor velen. Anderen willen daar niet aan en menen dat het beste is wat je kunt bereiken, is voortleven in de collectieve herinnering als zijnde een groot mens. Zo herinneren we ons Rembrandt, Johan Sebastian Bach, Wolfgang von Goethe, Ghandi, etc.Iets dergelijks kun je ook bereiken door als groot wereldredder de geschiedenis in te gaan, de droom van Al Gore en trawanten. Maar dan moet er wel een grote bedreiging zijn waaraan de wereld is blootgesteld, waarvan je het kunt redden. En als dat er niet is, dan moet je er eentje maken, met een hockeystick of zo.
Tsja, de einde-der-tijden verhalen van de Jehova’s kennen we allemaal.
Maar er zijn ook reële bedreigingen. In het westen van Nederland is in de middeleeuwen veel land verdwenen, en zijn veel mensen verdronken. Op andere plaatsen begonnen bewoners zich ter verenigen, om zich met een gezamenlijke inspanning te wapenen tegen de zee. En soms met succes. De Westfriese Omringdijk zien we nog altijd terug op de kaart van Nederland.
Bart, inderdaad een mooi voorbeeld van adaptatie (bouwen dam) ipv mitigatie (met emmertjes het water terug naar zee dragen).
Land verdwenen, Bart, Precies. Opgestookt, eerst hoogveen toen laagveen en toen alleen maar plassen. Toen de kolen kwamen, behoefden we ons land niet verder op te stoken.
Het land in de latere Zuiderzee en Waddenzee en in Zeeland is niet verloren gegaan door turfwinning, maar vooral door stijging van de zeespiegel.
@Willy:
Inderdaad een vorm van adaptatie, maar dat betekent wel actie en erkenning van het probleem.
Beste Bart,
Nu klopt het met de fossiele vondsten dat de Noordzee zo’n acht duizend jaar geleden CO2-vrij onderliep, maar daarna is die zeespiegelstijging niet zo zeker meer. Zo is Pevensey castle oorspronkelijk gebouwd door de Romeinen gebouwd als fortificatie rond 290AD. Willem de Veroveraar ging daar in 1066AD aan land en bouwde er verder. Maar hoe ga je aan land, als je al 1,5 kilometer aan land bent?
english-heritage.org.uk/visit/places/pevensey-castle/history/
google.nl/maps/place/Pevensey+Castle/@50.8174042,0.3217727,3269m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x47df72ede3c09cc7:0xe15fffc32600be95!8m2!3d50.8191746!4d0.3341406
14% hernieuwbaar is het committent wat Nederland in Europa heeft afgegeven. We zijn op de helft, de teller staat op 7%. Wat heeft dat nu ons eigenlijk gekost? Vast een paar miljard aan subsidies maar niemand die daar last van gehad heeft. De PVV/FvD adepten zien enorme kosten opdoemen in fata morgana’s maar zolang ze niet meer dan 25% van de kiezers kunnen binden wekt hun geloof eerder bevreemding en werkt op de lachspieren. We zien nu een groep die roept dat hernieuwbaar gratis is, en een groep die spreekt van 1.000 miljard. De waarheid ligt vast ergens in het midden.
Er ligt nu een Forum rapport over kosten. Maar durft Baudet het wel aan om daar vragen over te stellen aan Wiebes? We gaan het zien.
@Hermie
“Wat heeft dat nu ons eigenlijk gekost? Vast een paar miljard aan subsidies maar niemand die daar last van gehad heeft.”
Ik vrees dat ze daar in menig verzorgingstehuis toch echt anders over denken. Je hebt kennelijk geen benul van de noden van sommige sectoren van de samenleving.
@hans van dalen, Je hebt blijkbaar geen benul dat een verzorgingstehuis een ander onderwerp is dan duurzame energie.
@Hermie
“De PVV/FvD adepten zien enorme kosten opdoemen in fata morgana’s maar zolang ze niet meer dan 25% van de kiezers kunnen binden wekt hun geloof eerder bevreemding en werkt op de lachspieren. ”
Ik zie niet dat er een relatie is tussen aantal kiezers en de juistheid van hun overtuiging.
“We zien nu een groep die roept dat hernieuwbaar gratis is, en een groep die spreekt van 1.000 miljard.”
Het is met name Rob Jetten die roept dat het gratis is omdat hij blijkbaar van mening is dat dit argument het volk wel zal aanspreken. Een keiharde leugen is erger dan een afwijkende mening.
Het ergste is dat het volk niet weet wat het is, ze halen nog steeds klimaat en milieu door elkaar, vreselijk.
Ik ben ook voor een goed milieu, het wegwerp tijdperk is wat mij betreft over.
Gisteren nog bij familie, die echt niet de domste zijn, maar toch dommer dan ik dacht. Ook zei weer de fout in.
En als je dan zegt verdiep je er eens een beetje in, krijg je als antwoord. Hoor toch op met die onzin.
Dit zijn wel de mensen die de fout in gaan met stemmen.
Op het radio journaal, de waterschappen hebben momenteel veel werk om ons van schoon drinkwater te voorzien wegens de opwarming van de aarde.
Hoe komen ze toch bij die onzin allemaal?
@Ivo VG, Dat ga jij ook niet zien Ivo, het heeft niets met juistheid te maken maar met voorkeuren. Daarom gaan we naar de stembus, om onze voorkeuren kenbaar te maken. En als het de voorkeur is van de meeste mensen is om lekker veel geld aan windmolens (op zee) uit geven dan gaan wij dat doen. Ook al gaan de PVV/FvD Calimero’s op hun kop staan met alleen maar een geel hesje aan.
Hermie praat over miljarden op dezelfde wijze waarop pubers over zakgeld praten.
@Hermie:
Je blijft zeuren: het heeft wel wat gekost maar zeker niet die 107 miljard.
Is 95 miljard dan wel goed?
Niemand heeft vóór windmolens gestemd (of heb ik een referendum gemist?).
Iedereen met voldoende geld was/is happig op de subsbidies en de voorkeursbehandeling.
Pas met de komende verkiezingen kan het volk zich uitspreken over de onzin van “hernieuwbaar”.
@Boels, Ik deel je mening niet dat ik zeur. Zo deel ik je mening ook niet dat we een referendum over windmolens moeten houden. We hebben in ons land geen referendum. En dus stemmen mensen op partijen die voor hernieuwbare energie zijn. En daarom committeren wij ons aan een doelstelling in de EU. Er zijn al jaar en dag verkiezingen en al 25 jaar lang is hernieuwbare energie een thema. Er komen windmolens op zee. Dat wil een grote meerderheid in Nederland. Je heb gewoon pech Boels. We douwen de windmolens gewoon door je strot.
En wat betreft de komende verkiezingen: Baudet en Klaver hebben dezelfde overtuiging. https://nos.nl/artikel/2272241-op-weg-naar-de-verkiezingen-baudet-en-klaver-denken-macht-rutte-iii-te-breken.html
@Hermie:
Maar wat kost het nu volgens jou?
Baudet en Klaver willen niet hetzelfde, dat is winst voor de kiezer.
Wilders en de groene hesjes geloven ook niet in klavertje4.
Jouw “grote meerderheid” voor “hernieuwbaar” is niet aantoonbaar omdat van het klimaatgedoe nooit de kosten zijn verteld (want jij weet het kennelijk ook niet) en daarom niet door de kiezer is goedgekeurd.
Over de nuttige effecten iz zelfs nooi gesteggeld: 0,000.. graden klimaatwinst.
Het zou zo maar kunnen dat de komende Eerste Kamer er wat anders gaat uitzien.
Hetzelfde geldt voor het EU-parlement.
En dan krijgt groen windturbines bezorgd op plaatsen waar de zon niet schijnt ;-)
En dan hoop ik ook nog op windstilte…
Begrijpend lezen @Boels, dat is niet iedereen gegeven… Die eerste kamer gaat er heel anders uit zien. Zeker weten. Lees het artikel nu nog eens en vraag je eens af wie er water bij de wijn kan doen. Baudet heeft slechts “no deal” standpunten. Dus kan de coalitie alleen nog maar bij links aankloppen. En daar zijn veel compromissen mee mogelijk.
Kosten? geen idee, Volgens mij zijn ze er niet. Je kan de mensen niet vertellen wat er niet is. Kosten zijn er slechts in de fantasie van Wolters&Co. “gekwalificeerde kletskoek” volgens Wiebes. Gaat Baudet nu vragen stellen morgen? Ik hoop het maar ik denk het niet, hij durft de confrontatie met Wiebes niet aan, die veegt de vloer aan met de lachwekkende onzin van Baudet.
“Kosten? geen idee, Volgens mij zijn ze er niet.”
Iedereen ziet dus een kosten-fatamorgana?
En jij ziet een baten-fatamorgana?
Ik heb geen glazen bol, maar een GL-overwinning die groter is dan die van de FvD en de PVV samen is niet erg waarschijnlijk.
Er valt dan niet aan te kloppen bij GL (want de PvdA doet er niet meer toe door het klimaattafelen van Samsom).
@Boels, Zo ziet iedereen zijn eigen fata morgana. Je begrijpt blijkbaar niet hoe het straks werkt in de eerste kamer. Er is een coalitie die zijn meerderheid gaat verliezen. De coalitie: CU,CDA, VVD, D66. Bij wie kan de coalitie straks aankloppen voor steun van zijn klimaatplannen?
Hermie
Ik mag hopen dat de rekenfout van het PBL bij het breken van die macht gaat helpen. Je voormalige vertrouwen in het PBL is intussen wel geschaad neem ik aan.
Wat is het toch jammer dat evident gezaghebbende en ter zake deskundige commentators zoals “Rem” en “Ivo vg” niet met hunware identiteit (durven of mogen ?) verschijnen op climategate!!
En Chris Schoneveld loopt keurig achter autoriteiten aan …..
Als ik Rem was of Ivo vh zou ik mezelf ook niet met naam en toenaam bekend willen maken, je staat er gekleurd op met zo veel goedgelovigheid.
Ik heb nog een brug te koop Chris……..
“Ik honger bij de “klimaatdiscussie” naar gezond verstand, fatsoenlijke rede en helikopterview. Bolkestein voorziet met dit stuk in die behoefte.”
Je zou toch ook meedoen vdHeijden?
Ja Ivo, ik doe mee, maar kritiekloos achter politici aanhobbelen is wat anders dan een discussie met gezond verstand, fatsoenlijke rede en helikopterview.
Een dankwoord dat klinkt als een klok. Men hoeft geen homo universalis te zijn om te beseffen dat hier sprake is van een AntropogeneEconomischeKatastrofe-hypothese die stilaan wordt bevestigd. Het treurige is dat dit veroorzaakt wordt door een ideologisch gefundeerde doctrine zonder meetbare baten op zogenaamd wetenschappelijke basis. Juist deze schijn, waar echter veel onzeker is, en overtrokken claims op wetenschappelijkheid zijn funest voor onze samenleving. Terecht dat dit de misleide burger wordt verteld, waar de de meeste media deze taak om politieke reden laten liggen.
En ook Jeroen Hetzler loopt graag achter autoriteiten aan….
Zelf nadenken is hem vreemd
Opmerking van een trol. Als er iemand is die achter autoriteiten aanloopt (“de klimaatwetenschappers”) dan ben jij het.
Vandaag in de Volkskrant de historicus Willem Melching:
Volgens mij kan het klimaatalarmisme het karakter aannemen van een totalitaire ideologie. Immers, net als het marxisme heeft het klimaatalarmisme een wetenschappelijke pretentie. Maar hier schuilt juist het gevaar: ideologieën die zich beroepen op ‘wetenschappelijkheid’ wanen zich onfeilbaar. Op grond van deze onfeilbaarheid nemen ze het vervolgens niet zo nauw met de democratische spelregels en de feiten. Immers de mensheid moet worden gered en wel vlug een beetje. In Nederland moeten we daarom van het gas af, maar in Duitsland juist weer aan het gas. Logica en Europese coördinatie zijn weer eens ver te zoeken.
Zie hier:
https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-op-zondag-het-klimaatalarmisme-is-doorgeslagen-doemdenken~b1023dde/
Jeroen,
In het creationisme – evolutie debat zie je dingen vergelijkbaar met het klimaat debat. Eerst ontkenning van evolutie, en vervolgens stapje voor stapje erkenningen: ja de aarde bestaat toch meer dan 6000 jaar, ja er heeft wel evolutie binnen de soorten plaatsgevonden, er is intelligent design, tot zelfs de EO van het creationisme is afgestapt en zich niet langer verzet tegen de evolutie. Hier was religieus geloof de motor achter het verzet.
Bij klimaatsceptici zie je precies het zelfde. Eerst glashard ontkennen dat er opwarming is. Vervolgens erkennen, maar de mens heeft het niet gedaan. Vervolgens, ja de mens heeft wel een beetje invooed, maar niet zoveel. Of het is te duur om er iets aan te doen. Je leest het allemaal.
Ook hier is een bepaald geloof de drijvende kracht. Namelijk dat links voor altijd heeft afgedaan, en rechts het gewonnen heeft. Dat de markt ons vrijmaakt, dat de economie de hoeder is van de hoogste waarde.
In beide gevallen is de wetenschap die de ontkenners aanvoeren niet echt briljant. Altijd reactief. Nooit zo sterk dat er overtuigende alternatieve modellen uitkomen. Ik lees ook nooit inzichten die op eigen benen kunnen staan. Bij het creationisme is het alleen maar overtuigend als je al gelooft. Bij het klimaatscepticisme is er altijd een rechts politiek klimaat nodig. Het lukt alleen maar in de Elsevier, de Telegraaf, het Forum van de Autocratie, en bij de grote bedrijven.
De creationisten zijn meesters om elke zwakheid in de evolutie theorie bloot te leggen. Daarmee denken ze steeds weer een veldslag te winnen, maar ze hebben niet door dat ze de oorlog verloren hebben. Althans, 3% heeft dat niet door. Zo gaat dat ook in de klimaatwetenschap.
Toen Galileo, Kepler en Newton de wereld lieten zien dat de aarde niet in het middelpunt stond, was die wereld niet meteen om. Er was een tijd dat nog geen 3% dat geloofde. Later was het half om half. Nog later geloofde iedereen het, behalve 3%.
Dus Jeroen, ben jij een van de eerste 3% die een nieuw inzicht heeft, of een van de laatste 3% die nog aan de oude inzichten blijft hangen?
Gegeven de bijval die je krijgt van de meer conservatief ingestelden onder ons, denk ik toch echt het laatste.
Maar ik laat me natuurlijk altijd graag verrassen.
Dirk Roorda
En zo creëert iedereen met dezelfde argumenten zijn eigen waarheid. Maar ongetwijfeld kom je binnenkort met de onomkeerbare bewijzen van je eigen waarheid.
Ik proef weer veel jaloezie en haat gevoelens flink doorgeroerd met onmacht.
Daar ben je met een paar moderatoren vanaf.
Elk forum op internet dat “tegen” de stroom in roeit heeft te maken met een legertje trollen dat elke bijdrage om zeep probeert te helpen.
Het brengt natuurlijk leven in de brouwerij, maar de vraag is of het zinvol is om dat bij elke bijdrage zien te gebeuren.
Gewoon modereren, bijdrages eerst controleren en zodra het weer de bekende weg, of de bekende valse personen zijn, niet plaatsen.
Cornelia,
Wat feiten en onderbouwing zijn niet belangrijk, als je maar heel hard iets gelooft, wordt het vanzelf waar?
@Cornelia Klopt dat er lieden zijn die om verschillende redenen -afgunst, onkunde, financieel belang, carrière of ideologisch radicalisme- voornamelijk retorische bluf plaatsen. Met redelijkheid en wetenschap heeft het niet erg van doen. Dan is zo’n dankwoord van Bolkestein een verademing.
Hetzer, wat is jou reden? afgunst, onkunde, financieel belang, carrière of ideologisch radicalisme?
Of is het narcisme of cognitieve dissonantie?
In ieder geval, we weten al langer dat jouw artikelen niets met wetenschap te maken hebben, en (bij herhaling) leugens bevatten, waarvan al meermaals is geschreven dat ze wetenschappelijk ontkracht zijn. En dan kan je alleen maar concluderen dat “Met redelijkheid en wetenschap heeft het niet erg van doen.”
Bill Gates Slams Unreliable Wind & Solar: ‘Let’s Quit Jerking Around With Renewables & Batteries’
https://stopthesethings.com/2019/02/18/bill-gates-slams-unreliable-wind-solar-lets-quit-jerking-around-with-renewables-batteries/
MP
Heb je ook het complete verhaal. Ik zou het graag beluisteren. Ik ben aan het zoeken geweest, maar kon het niet vinden.
@ Peter
https://www.youtube.com/watch?v=d1EB1zsxW0k
MP
Dank je voor de link. Wat mij betreft, verplichte kost voor de jeugd voor ze slecht geïnformeerd de straat opgaan voor hun kinderkruistocht tegen een veranderend klimaat.
Dames, Heren, ik trek mij even terug uit de discussie. Zojuist heb ik gehoord dat mijn schoonmoeder vandaag afscheid van het leven neemt. Dit zat er aan te komen maar gaat nu ineens erg snel. Ik heb mijn energie nu nodig voor vrouw en kinderen.
Tot een later tijdstip.
Ivo, heel veel sterkte.
Sterkte Ivo
Heel veel sterkte kerel.
Ivo, hier past slechts een medelevend zwijgen.
Sterkte.
Sterkte IVO. Hier een interessant verhaal voor de terugkomst. UN IPCC klokkenluider.
https://www.thenewamerican.com/tech/environment/item/31472-un-ipcc-scientist-blows-whistle-on-un-climate-lies
Heel veel sterkte Ivo.
@Ivo Alle sterkte.
Sterkte Ivo
@Ivo,
Sterkte gewenst.
Sterkte Ivo
Ivo sterkte
Ivo heel veel sterkte toegewenst en tot gauw.
Sterkte,kerel.
Wanneer gaat die Van der Heijden eens een pasr jaar naar een onbewoond eiland, dan zijn we af van die onophoudelijke NEGATIEVE commentaren ..?
Persoonlijk vind ik de commentaren van Van der Heijden juist heel behulpzaam.
En ik ervaar ze helemaal niet als negatief. Altijd weer terug naar de baseline: klopt het, snijdt het hout, is het echte kennis, en wat kun je ermee?
Daar hou ik van.
Mensen worden er depressief van, dus de kosten worden nu al duurder.
https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/02/knettergekke-npo1-sommige-mensen-maken-zich-zoveel-zorgen-om-het-klimaat-dat-ze-klinisch-depressief-zijn-en-hulp-nodig-hebben/
Als men overtuigd is van de ernst van de opwarming door CO2 dan zou men toch maatregelen willen nemen? In plaats van met de verplichte peperdure afname van goedgekeurd speelgoed de economie te gronde te richten? Zoals die windmolens, zonnepanelen en warmtepompen? Kan het verschijnsel anders dan religieus zijn? Aflaten kopen? Het maakt niet uit dat het niks doet, als het maar geld kost?
Waar is de goede huisvader gebleven?
De enviro-activisten/carbo-nazi’s krijgen het er in 24 uur tijd flink van langs.
Sea level data ALTERED by scientists to create false impression of rising oceans
https://www.naturalnews.com/2019-02-18-sea-level-data-altered-by-scientists-to-create-false-impression-of-rising-oceans.html
Joop bedankt, onthutsend. Er is weinig geloofs waardig aan de klimaat wetenschap. Uit jouw link o.a.:
Parker and Ollier referenced a 1991 study which showed that sea levels in Mumbai were falling by an average of 0.3 millimeters per year between the years of 1930 and 1980.
The duo states that in PSMSL’s latest report, they declare that sea levels in Mumbai were rising by 0.52 millimeters per year during the same time period.
In other words, PSMSL completely changed data collected decades ago to show an increase in sea levels, rather than the decrease that was actually reported at the time.
The NASA site used to have a page titled “What are the primary forcings of the Earth system?“. In 2010 this page said that the Sun is the major driver of Earth’s climate, that it controls all the major aspects, and we may be on the cusp of an ice age. Furthermore NASA Science said things like clouds, albedo and aerosol behaviour can have more powerful cooling effects that outdo the warming effect of CO2.
Today that page says Share the science and stay connected, and “Access Denied”.
The Wayback Machine captured the same NASA “Primary Climate Forcings” link in 2010.
http://joannenova.com.au/2019/02/nasa-hides-page-saying-the-sun-was-the-primary-climate-driver-and-clouds-and-particles-are-more-important-than-greenhouse-gases/
Zo schokkend is het allemaal niet hoor. Zie https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs41748-018-0036-z
Hermie,
Het is wel opvallend dat in deze wetenschap bijna altijd de data zo aangepast worden dat het veronderstelde effect verergert.
Erik,
De data is niet aangepast en gewoon beschikbaar
Uiteraard is de opwarming na homogenisatie lager in plaats van hoger
http://variable-variability.blogspot.com/2015/02/homogenization-adjustments-reduce-global-warming.html
Bekijk het allemaal nog eens kritisch Joop en Eric en laat eens zien hoe sceptisch jullie werkelijk zijn.
@Ronald,
Wat valt er verder nog ‘kritisch’ te bekijken?
Als dat niet inziet Joop, dan schiet je ten eerste inhoudelijk schromelijk tekort en ten tweede, heb jij de reactie van PSMSL wel gelezen? Zie de link van Hermie. En wat vind je ervan? Of ben je al zo’n gelovige geworden dat je alle kritiek op voorhand direct afwijst of negeert?
Bill Gates slams unreliable Wind & Solar: ‘Let’s Quit Jerking Around With Renewables & Batteries’
Bill Gates ‘Stop this madness’
https://stopthesethings.com/2019/02/18/bill-gates-slams-unreliable-wind-solar-lets-quit-jerking-around-with-renewables-batteries/?utm_source=CCNet+Newsletter&utm_campaign=f739b48694-EMAIL_CAMPAIGN_2019_02_18_04_03&utm_medium=email&utm_term=0_fe4b2f45ef-f739b48694-36462929
Ministerie erkent blunder met energierekening: Tweede Kamer boos. De energienota gaat dit jaar gemiddeld met maar liefst 334 euro omhoog.
Tweede Kamerleden zijn boos! Kabinet: Omdat het Planbureau voor de Leefomgeving zijn handen vol heeft aan het Klimaatakkoord, zijn zij afgelopen jaar niet met een aparte Energieverkenning gekomen.’’ Daar komt nog eens bij dat het Planbureau en het CBS verschillende definities van een huishouden gebruiken.
https://www.ad.nl/politiek/ministerie-erkent-blunder-met-energierekening-tweede-kamer-boos~a26dae96/
Onmogelijk Scheffer. Volgens Hermie kost het allemaal niets.
Naast een goed werkend systeem tuigen Hermie cs een enorm groot beroerd werkend systeem op en dat kost allemaal niks, nada noppes. Klink zeer logisch toch?
Zo is het Leo. De gasprijs vliegt nu de pan uit en dat is niet alleen maar belasting. Dankzij het optuigen van hernieuwbaar worden er spotgoedkope en schone alternatieven ontwikkeld.
@Leo, Laten we eens uitgaan van die €334,- Als de “feiten” voor duurzaam. Dan zit mijn bewering dat het “niets” kost er dichter bij dan de €1500,– van Crok&Wolters. Wie zijn nu de grootste fantasten?
@Hermie:
“Dankzij het optuigen van hernieuwbaar worden er spotgoedkope en schone alternatieven ontwikkeld.”
Met nog steeds een noodzakelijke fossiele achtervang.
Je hangt de komiek uit.
De netbeheerkosten van de “hernieuwbare” kul voor de Zeeuwse kust (fase I) zijn nog niet doorberekend.
Idem voor de verplichte EU-achtervang van 20% van de opgestelde capaciteit plus de (verzwaarde/nieuwe)bekabeling tussen de EU-landen.
Netbeheer is bezig met de verzwaring van de bekabeling tussen N-Groningen en Amsterdam-ZO en Schiphol om de noordelijke “hernieuwbare” wiebelmeuk te transporteren.
Hoe dan ook, we hebben 2 regeringen: in Brussel en Den Haag; die wedijveren wie de grootste stroppen weten te bedenken.
Het is niet voor niets dat op de website van netbeheerder Liander wordt aangeraden een dieselaggregaat aan te schaffen als storingen als hinderlijk worden ervaren.
“Huur een aggregaat
Voor als u echt niet zonder stroom kunt. Bijvoorbeeld bij doorgaande werkzaamheden of medische redenen.”
https://storingen-inzicht.web.liander.nl/overzicht
Een 4-takt aggregaatje voor €300; maakt iets meer geluid dan een warmtepomp; kunnen de buren vast wennen aan de pestherrie.
https://www.bostools.nl/aggregaten/inverter-aggregaten/powerkick-800-outdoor-inverter-benzine-aggregaat?gclid=EAIaIQobChMImIzQwZTH4AIVxed3Ch2grwTHEAQYAiABEgKmY_D_BwE
@ Bokkum; Aandeel accijnzen en belastingen in aardgas is 37%.
http://aardgas-in-nederland.nl/nederland-aardgasland/aardgas-en-de-economie/
Zo is het Boels. Met zeker een fossiele achtervang voor nog heel lang. Dubbel uitgevoerd. Twee voor de prijs van één. Wat willen we nog meer. Dit jaar zien we voor het eerst een duidelijke verhoging van de energierekening t.g.v. de transitie. Als we de stijging van de energieprijs er van afhalen zal dat zo ongeveer €200,– per jaar zijn. Volgens Wolters&Crok zou dat al acht keer zo veel moeten zijn. Maar die leven dan ook in een fantasieland waar Wuishoudens in Weuro’s betalen.
Vandaag is het vragenuurtje in de tweede kamer. Gaat huilie huilie Baudet vragen stellen denk je? Ik denk niet dat hij durft.
Maar geven het de burger wel niet meer terug begrijp ik uit dit verhaal.
Lang leven de komedianten.
Solar PV is cheap only because fossil fuels are cheap.
Some mines in WA have installed solar PV that provides
power at $0.12/kWh for eight hours per day to supplement
diesel at $0.22/kWh.
But the solar panels are made using power at $0.05/kWh.
If you use power at $0.12/kWh to make solar panels then the
solar power will cost $0.30/kWh.
If you use $0.30/kWh power to make solar panels then the
solar power will cost $0.72/kWh and so on.
Solar power uses a steady supply of low cost power from
Chinese coal to make an intermittent supply of high cost
power.
It is not sustainable.
https://wentworthreport.com/stop-the-climate-stupidity/
Kale prijs: We betalen als consument nu de prijs van een paar maanden geleden welke werd opgedreven door het koude voorjaar van 2018. Maar het zakt alweer.
https://assets.bwbx.io/images/users/iqjWHBFdfxIU/iLGinpFeU2NU/v2/-1x-1.png
Niet alleen maar belasting, dat klopt. Maar in NL wel errug veel belasting/heffingen. We staat op de derde plaats in de EU met onze consumentprijzen.
Er zijn een behoorlijk aantal EU landen waar consumenten nog niet de helft betalen.
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/5/5a/Gas_prices%2C_First_semesters_of_2016-2018_%28EUR_per_kWh%29.png
Maar jah, die spotgoedkope schone alternatieven van jou moeten natuurlijk ergens van betaald worden he?
@Hermie
Reactie op je “gasprijs” staat in moderatie vanwege 2 linkjes.
Gaan we even verder met je volgende opmerking>
Hoezo alleen de prijsverhoging van dit jaar nemen? Omdat dit jou goed uitkomt? Ga je mij vertellen dat we nog helemaal niets voor hernieuwbaar hebben betaald en nu pas de rekening krijgen?
Zoals ik in mijn vorige antwoord liet zien betalen we in NL één van de hoogste gasprijzen van de EU. Dat is niet dit jaar komen aanwaaien Hermie. En de verhoging van dit jaar komen daar nog eens bovenop.
Enig idee waarom we zoveel betalen in dit land?
Grappig, PBL komt met een rekenmodel, het CBS komt met een rekenmodel.
Nu blijkt dat er geen hout van klopt, zie rel in tweede kamer.
Schijnbaar is een rekenmodel moeilijker dan de klimaatmodellen.
Het IPCC weet het 95 % zeker richting 2100.
De rekenmeesters komen niet verder dan een paar jaar.
@ Leo, ik veronderstel dat je opmerking sarcastisch was bedoeld. Zo niet: het IPCC kan evenmin de toekomst voorspellen, en de klimaatmodellen zijn net zo onbetrouwbaar als de rekenmodellen van onze planbureaus.
@Marc Over de berekeningen van het klimaatakkoord waar jij vragen over hebt, doe hier je voordeel mee: https://www.energietransitie.net/toelichting/
Over het rapport “De kosten van het energieakkoord”; Arno Wellens en Theo Wolters
https://www.youtube.com/watch?v=roEzk1ZLFlE