De ‘waarheid’ over klimaatverandering
In een video, ‘Feiten en meningen over klimaatverandering’, vervaardigd door ‘NOS Story’, bereikte de NOS-klimaatpropaganda onlangs weer een nieuw hoogtepunt.
Doelgroep was de jeugd. Het werd gepresenteerd door twee enthousiaste en fris–ogende Nederlandse jongeren (zie afbeelding hiernaast), die goed op de hoogte bleken te zijn van alle ellende die de opwarming van de aarde ons de komende tijd zou brengen. Hoe zouden ze die kennis toch hebben vergaard?
Op de vraag of de opwarming echt door de mens komt antwoordde NOS–weerman Peter Kuipers Munneke in een bij het thema passende hete ambiance van een sauna, dat we honderd procent zeker weten dat de huidige klimaatverandering veroorzaakt wordt door CO2 – broeikasgassen die worden uitgestoten bij de verbranding van kolen, olie en gas.
Dat is opmerkelijk in het licht van de wetenschappelijke discussie die woedt over het aandeel van de mens daarin. Wat weet Peter Kuipers Munneke dat zijn collega’s niet weten?
In Nederland begint de zeespiegel langzaam steeds verder te stijgen. Waar we rekening mee moeten houden is, dat als de opwarming echt hard doorgaat, dat we misschien over honderd of 150 jaar wel zo’n hoge zeespiegelstijging hebben dat we sommige delen van Nederland eigenlijk niet meer goed kunnen beschermen, aldus Peter Kuipers Munneke.
Ja ‘als‘ en ‘misschien‘. ‘Als‘ de hemel valt, hebben we allen blauwe mutsen op. Ondertussen laten de metingen zien dat de de zeespiegel stijgt met een tempo van 20 cm. per eeuw. En er is geen versnelling merkbaar door CO2 of wat dan ook.
Ook werd er instemmend verwezen naar de demonstraties van klimaathysterische kindermassa’s op vele plaatsen in de wereld, in navolging van het 16–jarige Zweedse klimaatorakeltje Greta Thunberg.
Aangezien de NOS statutair ook de plicht heeft podium te geven aan afwijkende opvattingen, kwam Thierry Baudet ook enkele seconden in beeld om een kritische noot te plaatsen bij de Nederlandse klimaatambities. Maar in de daarop volgende beelden werd hij weer fluks afgeserveerd.
Het programma was gelardeerd met interviews met jongeren, van wie de meesten politiek keurig correcte antwoorden gaven. Dat geeft hoop voor de toekomst. Toch!?
Al met al was het weer een geslaagd voorbeeld van de aanwakkering van de klimaathysterie, waarin onze staatsomroep inmiddels steeds grotere bedrevenheid toont.
O tempora, o mores.
Zie verder hier.
@ (Martijn van Mensvoort 26 jun 2019 om 11:25)
“Verdikkie Ronald, ik zie nu ineens waar je fout vandaan komt… want juist in de juni grafiek staat de 18.3°C niet vermeld!”
Mijn fout? Grapjas! Het getal 18.3 kwam van jou. Ik kwam met de correcte 18.0. Afijn, zoals al lange tijd verwacht is de maand juni 2019 inmiddels ook officieel de warmste juni maand ooit gemeten in Nederland:
https://www.nu.nl/binnenland/5958386/warmste-maand-juni-ooit-gemeten-in-nederland.html
Terwijl hierboven “de warmste junimaand ooit” wordt geclaimd, spreekt het KNMI zelf (wijselijk) over slechts de “warmste juni in honderd jaar tijd” – conform het volgende lijstje:
Juni 1889: 18,8°C = ‘all time record’ de Bilt o.b.v. instrumentele metingen sinds 1706
Juni 1858: 18,8°C
Juni 1781: 18,5°C
Juni 1917: 18.3°C (na de homogenisering in 2016 is deze meting officieel verlaagd naar 17.6°C)
Juni 2019: 18.1°C
Bron data: https://www.wintergek.nl/data/lijst-gemiddelde-temperatuur-nederland
Conclusie: zelfs tijdens de kleine ijstijd was het in juni enkele jaren waarschijnlijk duidelijk warmer dan de gemiddelde temperatuur in juni 2019, zie onderstaande grafiek (waarin de 2016 homogenisering van de 1ste helft van de 20ste eeuw is verwerkt, dus hier staat bijvoorbeeld voor het jaar 1917 ongeveer 0,6°C lager genoteerd dan de meting uit 2017):
klimaatcyclus*dot*nl/klimaat/pics/temperatuur-de-bilt-kleine-ijstijd-maand-juni.jpg
PS. Het volgende citaat wijst ook naar het echte record uit 1889 (zelfs wanneer er net als in 1917 -0,6°C vanaf zou worden gehaald dan zou dat nog steeds een record zijn geweest):
“Op het KNMI-meetpunt in Leeuwarden bedroeg het etmaalgemiddelde over de afgelopen maand 17,1 graden. In 1917 kwam het gemiddelde daar uit op 17,7 graden. In dat jaar begon de zomer al in mei. … In De Bilt kwam het KNMI tot een gemiddelde van 18,1 graden. Daarmee werd het de warmste junimaand sinds 1901. Verder terug in de tijd komen we uit bij juni 1889, toen het KNMI voor De Bilt een etmaalgemiddelde van 18,8 berekende.”
frieschdagblad*dot*nl/2019/7/2/weeroverzicht-uitzonderlijke-junimaand-mist-op-een-haar-na-het-warmterecord
@ Martijn,
Mij ontgaat volledig het belang van dat gecijfer op tienden van graden zonder dat we er een oorzaak van kennen. Records als in ‘ooit gemeten’ zijn lachwekkend gezien zeer korte tijd van meten (goed meten) in relatie tot tijdschaal waarop een klimaatverandering zich pleegt te ontwikkelen.
Mvg,
Frans
Hier heb je zeker een punt Frans.
Met de kanttekening dat ik de cijfers in het algemeen wel van cruciaal belang acht in het perspectief dat de definitie van klimaat is gebaseerd op een gemiddelde van tenminste 30 jaar – wat in mijn ogen eigenlijk te kort is i.v.m de 70 jarige klimaat cyclus; de realiteit is ook dat we de natuurlijke variabiliteit eigenlijk niet goed begrijpen… waardoor we eigenlijk slechts kunnen speculeren over de ‘oorzaak’ van de verschillen.
PS. In mijn ogen is het van belang om te beseffen dat de temperatuurmetingen in de Bilt voor de maand juni eigenlijk totaal niet passen in de beeldvorming dat de temperaturen nu veel hoger zouden liggen dan 150 jaar terug (aan het begin van de industriële revolutie)… want feitelijk is het temperatuurrecord voor de maand juni in de Bilt nog steeds gekoppeld aan 130 jaar geleden, namelijk: juni 1889. Daarom pleit ik voor het volledige verhaal… en dit kan niet worden verteld zonder in details te treden over bijvoorbeeld de controversiële kwestie van de homogenisering, etc.
Bovendien, ook het temperatuurrecord van Nederland is nog steeds gekoppeld aan augustus 1944 (Warnsveld)… dus zo veel warmer kunnen de zomers eigenlijk niet zijn geworden, echter de meettechnieken zijn wel veranderd – maar dit heeft eigenlijk vooral nog meer controverse opgeleverd omdat de technieken elkaar regelmatig tegenspreken.
Inmiddels hebben we al een eerste indicatie (via de CFSR) dat wereldwijd juni 2019 ook wel eens de warmste van de afgelopen decennia zou kunnen zijn geweest – consistent met het juni laagterecord voor het zeeijs bij de noordpool dat vorige maand werd gemeld:
https://oz4caster.wordpress.com/monthly-trends/
(Hierbij kan wel de kanttekening worden geplaatst dat juni vooral in 2016 en 2017 in termen van de anomalie bij de grondmetingen de relatief koelste maand van de betreffende jaren was; terwijl beide jaren juist relatief warm waren)
Overigens, op de website van het KNMI zelf wordt wel een record geclaimd sinds 1901 (dus niet alleen voor afgelopen 100 jaar):
“Warmste juni sinds 1901
Met een etmaalgemiddelde temperatuur van 18,1°C in De Bilt de was het de warmste junimaand sinds 1901. In 1976 en 2017 had juni een gemiddelde temperatuur van 18,0°C.”
PS. Ruim 1 week terug werd op weeronline nog gespeculeerd over dat juni 2019 mogelijk het record uit 1889 had kunnen breken:
“In 1858 en 1889 kwam de gemiddelde junitemperatuur uit op maar liefst 18,8 graden. Ook juni 1781 was opvallend warm met 18,5 graden. Wanneer de warmste scenario’s uitkomen kan juni 2019 zelfs deze oude records passeren.”
https://nieuws.weeronline.nl/23-6-2019-juni-wordt-warmste-ooit-gemeten/
(Achteraf bezien blijkt dat de weermodellen op dat moment zelf overduidelijk enigszins ‘oververhit’ waren geraakt; een week vooruit kijken bleek al weer duidelijk een brug te ver om tot een accurate voorspelling te komen.. want het gemiddelde voor de hele maand juni kwam uiteindelijk ruim 0,4 graad C lager te liggen dan wat de weermodellen toen voorspelden – kortom, gemiddeld lag de temperatuur in de laatste week van juni uiteindelijk ook ruim anderhalve graad lager dan wat vorige week maandag nog werd voorspelt)
Martijn wil graag doen voorkomen dat modellen ‘oververhit’ presteren. De modellen voorspelden een week van tevoren dat juni de warmste maand ooit gemeten in de Bilt zou worden. En dat werd het.
De modellen deden het prima. Dat het geen 18.5, maar ‘slechts’ 18.1 werd had vooral te maken met een persistente wolkenlaag op woensdag 26 juni die pas na de middag werd weggebrand door de zon. Verder waren de verschillen tussen noord-west en zuid-oost Nederland opvallend groot. De Bilt ligt ongeveer in het midden. Uiteindelijk lag de Bilt in de iets koelere zone dan verwacht door de modellen. De modellen zaten er slechts enkele tientallen kilometers naast, een week tevoren! Voorwaar een opmerkelijk goede prestatie.
Juni was mondiaal gezien inderdaad ook een warme maand, zie http://www.drroyspencer.com/2019/07/uah-global-temperature-update-for-june-2019-0-47-deg-c/
Dit plaatje zal de hele komende maand niet getoond worden in artikeltjes op climategate.nl …… Die voorspelling durf ik wel aan, aan het begin van de maand, op 2 juli.