Een bijdrage van André Bijkerk.
Na enige dagen tel ik nu 751 reacties op het klimaatplan van de overheid. Opvallend is dat het merendeel daarvan het plan impliciet afwijst en dit wijst op een realistische visie en ik zie ook vaak mijn oproep terug. Lang niet iedereen blijkt dus in de ban van de “symbiose van enerzijds de alarmisten-narcisten en anderzijds de deugkudde”. Uiteraard is dat ogenschijnlijk een harde classificatie, waarvan men zich kan afvragen of dit naar smaad riekt of dat het kan worden onderbouwd. Nu het vele malen opduikt op de site van de overheid, denk ik dat het zeer wenselijk is om dit nader toe te lichten.
In de vroege dagen van de klimaathype vroeg ik me af of het allemaal echt wel zo’n vaart zou lopen. Een mammoet had me al eens verteld dat we maar heel weinig wisten van het klimaat van het verleden en wat nader onderzoek bevestigde dat. Toen eenmaal wijlen Olavi Kärner had aangetoond dat er geen spoor van de zo benodige positive feedback was te bespeuren, was de zwarte zwaan van de global warming hypothese tevoorschijn gekomen. Het klopte gewoon niet.
Naief als ik toen was, meende dat dit alleen maar onder de aandacht behoefde te worden gebracht van deskundigen en besluitvormers en dan zou de wereld weer opgelucht adem kunnen halen en weer kunnen overgaan tot de orde van de dag. Niets was echter minder waar. Vol verbazing aanschouwde ik de ongefundeerde afwijzingen tot uitgesproken vijandige reacties. Niks opgelucht, pek en veren was mijn deel. Langzaam drong het tot me dat global warming niet te falsificeren was en derhalve kon het volgens Karl Popper geen wetenschap meer zijn. Het moet meer met (cargo) cult te maken hebben. In die tijd scheef ik – ongehinderd door enige kennis van zaken – mijn eerste zielkundige vingeroefeningen vanaf de canapé, waarin ik betoogde dat global warming een innig geliefde vijand was, die richting gaf aan ons instinct om misstanden te willen bestrijden en zo de wereld te redden.
Kort daarna werd ik verbannen van dat forum als global warming heiden, hoewel later in ere hersteld door toedoen van enige mij welgezinde stafleden. Het was niettemin onmogelijk om daarna nog verder de wetenschappelijke objectief te voeren. Niet veel later stuitte ik stom toevallig op het verschijnsel “groepsdenken” van Irving Janis, waarbij de hang naar harmonie en consensus het streven naar waarheidsvinding overtreft en ik begreep dat alle elementen daarvan één op één toepasbaar waren op de interactie bij global warming. In een nu niet meer bestaand ander forum wijdde ik daarover uit en niet veel later had Judith Curry het over ‘Tribalism’ in klimaatwetenschapen, wellicht identiek aan groepsdenken.
Alles goed en wel, groepsdenken verklaart wel het zichtbare mechanisme, de interactie, het hoe, maar niet het waarom. Dat brengt ons bij de morale paniek van Stanley Cohen, waarbij het gaat om de verspreiding van een intense perceptie van een groot kwaad – in willekeurig welke vorm – dat de samenleving bedreigt. Ook hier passen de stappen van de ontwikkeling van een ‘moral panic’ haarscherp in het mechanisme van global warming. Cohen definieert echter ook de aanvoerders van de paniek. Dat zijn de “moral enterpreneurs”, personen die het op zich hebben genomen om misstanden in het algemeen met kracht te bestrijden.
Maar waarom? Waarom ketent iemand zich vast aan een hek of gaat skiën naar de noordpool of laat zich arresteren voor een symbolisch vergrijp? Is dat om aandacht te vragen voor een goede zaak? Vast wel vaak misschien, maar zou het ook kunnen zijn om aandacht te vragen voor zichzelf?: ‘Kijk mij nou eens wat een held ik ben!’
Geen mens is hetzelfde maar sommige mensen hebben andere dominante eigenschappen dan anderen. Sommigen hebben een grote behoefte aan extreme aandacht en bewondering. De DSM V benoemt deze als de Narcisistic Personality Disorder (NPD). Dat is geen scheldwoord, gewoon een classificatie. Je mag je zelfs afvragen of het wel een ‘disorder’ is. In de ratrace van de oer-paleomens op de megafauna steppe gold het recht van de sterkste, het alfa individu. Om je in die hachelijke strijd naar de top te begeven, vereiste niet alleen moed maar ook de dwang, de ambitie, om de beste te willen zijn om zo de aandacht en eerbied af te dwingen die je wenst. Misschien niet geheel vreemd van die ‘moral enterpreneurs’ van Stanley Cohen. Narcisme is dus ook een karaktertrek dat wordt bevorderd door natuurlijke selectie, vandaar dat het – zelfs in extreme vorm – niet echt een zeldzaam verschijnsel is. Zelfs met een half procent telt Nederland, op 17 miljoen inwoners, dus wellicht ongeveer 85 duizend NPD’s. In het historisch verleden was er vaak maar ééntje of een klein groepje nodig om de wereldgeschiedenis ingrijpend te veranderen. Vijf en tachtig duizend creëert dus wel wat spanning.
Aan de andere kant van het spectrum vinden we de gewone – neurotypische – mens, die zich niet zo druk maakt om de hegemonie. De ene wat stabieler, de ander wat neurotischer, de ene wat socialer, de ander meer een Einzelgänger. Wat ze allemaal gemeen hebben, is de wetenschap dat ze eens niet meer zullen bestaan. Een kwelling voor de soort die juist bij uitstek uitgeselecteerd lijkt te zijn als de ‘survivor of the fittest’ met de diepste wens om onsterfelijk te zijn.
Iedereen moet op zijn eigen manier een draai aan geven. Religie is bijvoorbeeld een oplossing met bijvoorbeeld reïncarnatie of andere alternatieve wijzen van voortbestaan maar dat vereist wel een behoorlijke cognitieve dissonantie, ofwel een geestelijke spagaat.
Degenen die daartoe niet in staat zijn, vinden andere uitwegen. De ‘next best’ is voortbestaan in de herinnering van je naasten, om bekend te staan als een heel goed mens, die zijn leven had toegewijd aan het welzijn van de groep en daarvoor alle achting en eerbied heeft verdiend (de ‘Terror Management Theory’), Op zich staat deze wens toch ook weer niet heel ver weg van de narcistische trekjes. Het verschil is echter ‘empathie’. Een narcist heeft geen idee wat dat is, een goed mens loopt er van over als oppassend lid van de deugkudde.
Sterfelijkheid genereert angst voor de dood. Maar angst genereert weer saamhorigheid. De kudde dromt samen tegen de dreigende vijand en met samenwerking kan de groep tot grote hoogtes stijgen. Dreiging en samenwerking creëert ook vriendschap: ‘Samen staan we sterk’; ‘eendracht maakt macht’ en na afloop: ‘Dat hebben we maar mooi samen met zijn allen opgelost’. Party time!
Vooral de meer sociale individuen zijn hier gevoelig voor. Gevaar creëert dus de gewenste saamhorigheid, waaruit volgt dat dreiging en gevaar ook wenselijk is. Anders gaat iedereen maar zijn eigen weg en valt de kudde als los zand uiteen. Er moet dus gevaar zijn. Al dan niet kunstmatig of reëel.
Kunstmatig? Ziehier de reden van het succes van de griezel- en rampenfilms, Dracula, Jaws, Jurassic park etc. Samen gezellig griezelen. Ziet iemand ook verband met de rituelen rond de populaire teamsporten? Daar zou je zomaar op kunnen promoveren. Voetbal is oorlog.
Maar reëel gevaar? Hoe kom je daaraan. Natuurlijk was de oersteppe vergeven van gevaar, sabeltandkatten, hyena’s, holenberen. Hier konden de oer-narcisten zich naar hartenlust op uitleven en zo de eeuwige roem verwerven. Maar kennelijk was dat niet genoeg; met de groei van de populaties en dus het absolute aantal oer-narcisten, moesten ook meer vijanden en bedreigingen worden gevonden, zo vond de lokale sjamaan de geesten, draken of duivels uit, terwijl de meer wereldlijke stamoudsten de gevaren van de concurrerende stammen en clans gretig uitvergrootten (wij tegen zij). Alles tot groot genoegen van de rest van de deugkudde die gezellig samen konden huiveren en de beste – narcistische – krijgers konden bewonderen, die met gevaar voor eigen leven, het gevaar wisten te bezweren. Victorie! De symbiose tussen de narcisten en deugkudde.
Door de historie heen tot aan vandaag de dag is dat niet wezenlijk anders. De deugkudde heeft nog steeds de behoefte aan saamhorig griezelen, met het gevaar in ruime mate aangeleverd door de alarmisten-narcisten, zoals de hunnen, de moren, de heidenen, de heksen, de andere cultuur en godsdienst, de kapitalisten, de communisten, de hippies en nozems, maar ook de overbevolking, de zure regen, de millenniumbug en uiteindelijk het klimaat. Ze weten ook de oplossing voor alle dreigingen en verwerven daarmee de zo gewenste eeuwige roem. De symbiose tussen de narcisten en deugkudde, die beide partijen wederzijds levert wat ze zo nodig hebben.
En dan komt er zo’n folk devil vertellen dat er niets aan de hand is: gewoon doorlopen en nog lang en gelukkig leven. Kanniewaarzijn! We moeten de wereld redden, koste wat het kost en dan moet je niet proberen te vertellen dat er niets te redden valt.
Je kunt wel honderd keer bewijzen dat het niet zo is, maar daarmee verbreek je er de symbiose nog niet mee die door Stanley Cohen is uitgelegd als ‘Moral Panic’ en door Irving Janis als ‘Groupthink’ waarbij waarheid totaal ondergeschikt is aan groepscoherentie. En zo is rationeel beleid totaal ondergeschikt aan goed-gevoel totdat de wal het schip keert. Of weet iemand hoe we dit mechanisme kunnen doorbreken?
“Men, it has been well said, think in herds; it will be seen that they go mad in herds, while they only recover their senses slowly, one by one.”
Charles MacKay, Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds, 1841
Intussen a.u.b. wel even uw mening geven over de klimaatwet, wanneer dat nog niet is gedaan.
Één van “onze” Nederlandse narcisten:
https://www.nporadio1.nl/spraakmakers/onderwerpen/514092-ed-nijpels-over-vn-klimaattop-in-new-york
Nijpels haalde Obama er nog bij, die zei, “dat wij de eerste generatie zijn die te maken krijgt met de effecten van de opwarming van de aarde en de laatste generatie die er nog iets aan kan doen.”
Alarmistischer kan het niet.
Daarom kocht Obama voor 15 miljoen dollar een huisje aan de kust.
Aangezien klimaat sceptici wel te porren zijn voor vernieuwing: heeft iemand hier al van gehoord. Gaat over revolutionaire manier productie waterstof.
https://fuelcellsworks.com/news/fuel-of-the-future-technion-researchers-have-developed-an-inexpensive-environmentally-friendly-safe-hydrogen-technology/
Kijk even naar mijn reactie op ‘Offtopic zojuist over specifiek dit fake artikel .
Benzine en ook aardgas hebben zelfde energetische waarde en geven beide 3x meer energie dan waterstof per eenheid/ liter. ‘
Waterstof productie per liter via ‘duurzame’energie is vele malen duurder door de fysieke eigenschapen en uitdagingen die waterstof ons laat: elektrolyse nodig of via diverse chemische reacties, vloeibaar maken door compressie op -263grC, transport onder hoge druk in tanks, explosief in contact met zuurstof.
CO2 wordt niet bespaard met deze waterstof productie, slechst uitgevoerd met kernenergie is CO2 besparing mogelijk.
Je hebt 3 x zo veel waterstof nodig voor de aandrijving of verwarming, maar de productieprijs is zelfs hoger per liter en niet 3x zo goedkoop mocht je dat verwachten.
Artikel is fake “duurzaam’ enthousiasme, eenvoudig door te prikken.
https://www.climategate.nl/2019/09/waterstof-de-ideale-opvolger-van-aardgas-nee-integendeel/
Dit is artikel is een ‘duurzaam’ fabeltje / leugen : ‘ Eén kilogram waterstof bevat evenveel energie als 3,8 liter benzine’
Dit was mij ook opgevallen maar zou toch kunnen zijn dat ze een energie zuinige manier hebben gevonden om waterstof te produceren. Vandaar
Volgende was ook opvallend:
Water bestaat uit één molecule waterstof en twee moleculen zuurstof.
En
Waterstof heeft veel voordelen. Het kan jarenlang worden opgeslagen, gemakkelijk worden getransporteerd en kan gebruikt worden om warmte te genereren (door het te verbranden) of elektriciteit (in brandstofcellen).
Ik dacht misschien slechte vertaling
Waterstof heeft dus veel nadelen, is explosief en transport, opslag en productie is gecompliceerd. Vergelijk LPG brandstofvoertuigen die niet door bergtunnels en ook op ferry’s mogen vanwege gevaar voor explosie en brand.
Toen Al Gore werd geboren waren er 7000 ijsberen, nu zijn er nog maar 30.000 over.
Groeten, Ben
Er wordt geëxperimenteerd met dragers om bovenstaande problemen te ondervangen.
Toch weer geen Afrikaanse dragers mag ik hopen.
Een hele enge reactie inderdaad. Brrrr!
‘Jawel: https://www.telegraaf.nl/watuzegt/128998806/stikstofprobleem-geef-boer-en-bouwvakker-lucht CO2 Hetze raakt uitgeput dus is de volgende in de maak en al “en route”
@ TW
Stikstof hysterie was er ook in 1970. Allemaal nep natuurlijk, net zoals nu.
https://books.google.it/books?id=fQexDwAAQBAJ&pg=PP8&lpg=PP8&dq=1970:+nitrogen+buildup+will+make+all+land+unusable&source=bl&ots=NotnkwHo4C&sig=ACfU3U3df_xETSF1jPY3M4rcHSYFL3GZow&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwiCtIDJ2efkAhWEalAKHaeiDVwQ6AEwAXoECAkQAQ#v=onepage&q&f=false
De Crises & Herstelwet in Nederland is ontworpen om dit soort economische blokkades / belangen in dit geval door de PAS-blokkade te kunnen doorbreken. Nu wordt de Crises & Herstelwet door RutteIII fout ingezet om 0.00007 grC klimaatwinst te kunnen boeken door plaatsing van duizenden windturbines, om geheel tegen de zin van de lokale burgers ze te kunnen doordrukken.
‘In milieu-alarmisme / -gelul kun je niet wonen’ (Vrij naar Jan Schaefer)
Zag op het 8 uur journaal het optreden van het Zweedse klimaatdebieltje bij de VN. In een woord:” BLAARTREKKEND”. Als je in de schouwburg dergelijk slecht acteerwerk zou zien ging je onmiddellijk woedend je geld terugvragen. Eigenlijk te triest voor woorden om een zwakbegaafde stumper zo te zien misbruiken. Degenen die dat doen zijn niet beter dan een Marc Dutroux.
Wie denkt religie met feiten te bestrijden, komt van een koude kermis thuis.
Voor Greta bij de UN geldt: The lunatics have taken over the asylum. Letterlijk.
Ergens ver terug gaf Ronald interessant commentaar, de brede toepassing onderkennend van de sociale wisselwerking -de symbiose van angst- tussen alarmisten narcisten en de deugkudde. Vervolgens past hij dat -“tu quoique”- ook toe op sceptici en hun angst dat de maatschappij de doodsteek wacht door zinloos extreem energie-wanbeleid.
Leuk gevonden, er zijn echter subtiele verschillen, een ervan is de wetenschappelijke methode, die vereist dat voor een hypothese tenminste een fysieke verband moet bestaan. Zonder dat kan het ijs smelten wat het wil, de zeespiegel ons morgen boven het hoofd sluiten, en kunnen we overspoeld worden door miljoenen klimaatvluchtelingen maar als er geen fysiek aantoonbaar verband is met CO2 dan maakt dat niets uit, dan kan CO2 dat niet hebben gedaan. Voor het broeikaseffect van CO2 is dit fysiek verband zeer marginaal als hij al bestaat: sciencetalks.nl/on-co2-and-the-global-mean-earths-surface-temperature/ (link ook gegeven in het artikel). Het zou haast vermakelijk zijn om te zien, hoe ontzettend dat genegeerd wordt, als het niet te droef was voor woorden. Maar in Janis’ Groupthink kan dat prima. Je hoeft niet te luisteren naar de out-group, de folk devils, luister liever naar de helden, de mindguards, die ongefundeerd verklaren dat er niets van klopt, je mag dus fijn bang blijven voor het klimaat.
Is dan de angst van de sceptici voor de volledige ontwrichting van de samenleving door energiewanbeleid net zo’n angst-symbiose of is er objectief voorgerekend dat als het niet waait dat dan de intercity niet kan rijden, dat de windturbines een beperkte levensduur hebben ten gevolge van ‘fatigue’/materiaalmoeheid. Hebben ze niet gekeken naar voortekenen van onraad zoals de black outs in Australië, de Energiearmut in Duitsland en de Energy poverty in de UK door exorbitante prijsstijgingen? Hebben die fysici dan geen kennis van netwerk beheer bij wisselend aanbod en vraag en bij een dreigende verveelvoudiging van de netbelasting door elektrisch rijden en elektrisch stoken terwijl bovendien in allerijl de nodige kolencentrales moeten sluiten? Dat klinkt inderdaad behoorlijk narcistisch, of niet? Of is het zwaar overdreven.? Heeft Ronald een punt? Het waait toch altijd wel ergens en de zon schijnt ergens? En die armen, ach…
Inderdaad André, deze
h ttps://www.climategate.nl/2019/09/84286/comment-page-1/#comment-2274018
Complimenten dat je tussen alle ruis het pareltje hebt weten te spotten ;-)
De angst van de “sceptici” wordt onderkend hoor
https://www.knmi.nl/over-het-knmi/agenda/wind-droughts-and-winter-cold-threaten-europe-s-future-energy-security-speaker-karin-van-der-wiel-knmi
Het staat me bij dat de bottomline van onze discussie van dat werkje van Frans van Beemst was dat hij wat belangrijke concepten over hoe de atmosfeer werkt, niet goed had meegenomen. En dat zijn resultaten dus niets zeiden over de werkelijke gevoeligheid van de temperatuur voor CO2 veranderingen.
En het staat me bij dat we eerder in een cirkel kwamen (over paleo stuff) waar de bottomline was dat je zei dat iets niet waar was omdat je niet kon bevatten dat het waar was. [namelijk dat in ~80ky een ijskap van 3-4 km kan aangroeien.]
Dus dit co2 stukje wordt ontzettend genegeerd omdat het ontzettende onzin is. Sorry, ik kan het niet aardiger zeggen.
Het feit dat Bijkerk en van der Beemt hun kennis ‘binnenskamers’ houden en er niet mee naar buiten durven te treden zegt genoeg over de onzekerheid die men zelf heeft in hun resultaten.
Ronald, je kan dat ook anders zien, maar dat weet je wel, alleen hou je dat binnenkamers.
Maar toch hartelijk dank voor deze buitengewoon aardige bevestiging van de hypothese dat niets de angst-symbiose mag bedreigen
Graag gedaan. En bedankt voor de aardige bevestiging dat zodra de wetenschappelijke argumenten op zijn, dat men dan over gaat op samenzweringstheorieën.
Maar als de twijfel wel toeslaat – je kunt altijd tegen je andere climategate insiders zeggen: Joh, ik wil wat meer tijd doorbrengen met mijn gezin/kleinkinderen/andere hobby, daarom heb ik voortaan minder tijd om stukjes voor climategate te schrijven. Niets verplicht je om eeuwig even fanatiek te blijven.
Maar zonder gekheid – de sociologie (niet dat ik daar veel verstand van heb) leert ons dat groepen die in het nauw komen, hun identiteit juist sterker gaan bewaken. Want samen staan we sterk (en recht in de leer) tegen de grote vijand die klimaatactivisme heet. En hoe dieper je ingraaft in je eigen gelijk, hoe lastiger het wordt om daarna toe te geven dat je geen gelijk had.
Op 11 oktober ben je hartelijk welkom op de KNMI snuffelstagedag.
oh, leuk Joop, leerzaam voor je ;-)
O, je begrijpt niet dat de uitnodiging voor jou bedoelt was. Oké!
Tuurlijk wel Joop. Misschien is dit dan wat voor jou?
https://www.knmi.nl/over-het-knmi/rondleidingen
Nah, ik heb het niet zo op Rijks organisaties die haar burgers probeert te bedriegen. Bij sommige iukt het wel.
Het echte gevaar voor onze samenleving….,
1. de demografische ontwikkelingen. We laten alles en iedereen naar binnen. Mensen die een hekel hebben aan het westen en diens inwoners. Waarom dan, waarom krijgen die mensen bed, bad en brood terwijl onze oudjes in het verzorgingstehuis zitten te verteren? Salafistisch onderwijs aan de met rasse schreden groeiend aantal kinderen, ik geloof niet dat deze kinderen respect voor de natuur en klimaat onderwezen krijgen, als respect voor de medemens niet eens wordt aangeleerd. Tegen ieder autochtone baby staan zo’n 3 allochtone babies. Normaal wellicht niet erg, maar met sterk antiwesterse houding, scary shit.
2. Soevereiniteit. Brussel dicteert iedere stap die we zetten, en heel Nederland holt er als make schapen achteraan.
3. een milieuwet die alles en iedeen verziekt waarvoor welwillende mensen voor hebben gewerkt. Wat noord europesche landen aan CO2 uitstoot in 10 jaar gereduceerd heeft, stoot China in een paar weken uit, zijn ze achterlijk geworden in Den Haag? Trekken aan een dood paard, heeft het beest nog nooit doen opstaan. Ze helpen de hele economie naar de knoppen. Zonder welvaart vloeit er geen cent de staatskas in. Wat links ook zegt, commercie heb je nodig om welvarend te worden of te blijven. Zonder wordt de gap tussen arm en rijk slecht groter, alleen de verhoudingen raken uit balans wat weer voedingsbodem voor andere onlusten geeft.