Als de boekhouding maar klopt
Een bijdrage van Jeroen Hetzler.
Vrijdagavond mocht Nederland bij Pauw uit de mond van Jesse Klaver het doodvonnis aanhoren. Klaver was zo toeschietelijk in detail te vertellen hoe de executie zal verlopen. Het kan hem allemaal niet snel genoeg gaan. Eerst pakken we het bedrijfsleven aan met een CO2-heffing, want de vervuiler betaalt. Alsof CO2 een vervuiler is en alsof CO2 ook maar iets te maken heeft met ‘catastrofale’ opwarming. Men kan wel raden wat die bedrijven zullen doen doorberekenen aan de afnemers of uit Nederland vertrekken. Klaver schiep er zichtbaar genot in die vermaledijde kapitalisten eindelijk aan te kunnen pakken.
Vervolgens moet de transportsector eraan geloven, want alles moet elektrisch rijden. Waar al die stroom vandaan moet komen vertelt hij er wijselijk niet bij, want die vraag kan hij niet beantwoorden. Van windmolens en zonnepanelen valt in elk geval niets te verwachten.
Het energiegebruik van Nederland is:
84,8 Mtoe (inclusief een 4,2 aan hernieuwbaar) Dus 80,6 Mtoe.
Bron: Statistical Review of World Energy, All data.
Wil Nederland het doel van ca. 50% reductie in 2030 behalen, dan is het volgende nodig:
(0,5 x 80,6 Mtoe)/ 3650 dagen tot 2030 = een reductie van 0,01 Mtoe/dag.
Dit is het equivalent van elke 2 maanden een kerncentrale van 1,5 GW of 15 windmolens van 2 MW per dag of 140.000 zonnepanelen van 295 W per dag.
En dan nog is alles elektrisch, wat in de praktijk al niet kan, want wat te doen met de petrochemische industrie bijvoorbeeld? Voor Klaver is dit allemaal geen belemmering. Die blijft het CO2-sprookje en de ‘hoge urgentie’ verkondigen met een onprofessionele bezetenheid die weinig vertrouwen wekt.
De volgende stap is de aanpak van de veestapel, ergo de veeboeren. Klaver zegt als kille rekenaar – hem rekenmeester noemen is te veel eer – hoeveel ton CO2 deze bevolkingsgroep uitstoot. Dit is te veel volgens Klaver, want kennelijk beleven we dan een catastrofale opwarming, verdwijnen we onder water of zoiets. De veeboeren zijn dus een bedreiging voor het klimaat en moeten verdwijnen vindt Klaver. Fijn, als je al generatieslang een boerenbedrijf runt. Maar, zo zegt hij, dan komt er bovendien stikstofruimte vrij en kan er weer gebouwd worden. Fijngevoelig om zo hele bevolkingsgroepen tegen elkaar uit te spelen. Zieltjes winnen? Mogelijk, maar dit zou wel eens een misrekening kunnen zijn. Weldenkende mensen vertrouwen Klaver niet meer, want niemand is zijn bestaan nog zeker.
En dan moeten de kolencentrales het ontgelden, waaronder hypermoderne gloednieuwe schone installaties. Banen verloren, mensen hun bestaanszekerheid kwijt. Het kan Klaver allemaal niets schelen. Als zijn CO2-boekhouding maar klopt.
Hij somde dit alles op met de kilheid van een godheid tronend op de berg Olympus hoog verheven boven het aardse gewoel. Hijzelf ziet zich als een minzame Messias, maar zijn uitspraken getuigen van een Stalinistische gevoelloosheid en meedogenloosheid. De natuur – klimaat – is wreed dus mogen wij dat ook zijn, zo bespeur je tussen de regels door.
Het is verbijsterend te horen. Zijn plannen behelzen niets anders dan de weg bereiden naar de armoe van 250 jaar geleden via onoverkomelijk koopkrachtverlies naar de ineenstorting van onze geïndustrialiseerde natie. Precies in de lijn van Maurice Strong’s ideologie. Hoe moreel verantwoord kun je dit nog noemen? Planeet redden als excuus is kul, want de invloed van CO2 is, zo deze er al is, onmeetbaar. Nee, het is het opdringen van een dictatoriale ideologie, niet meer, niet minder.
Derhalve blijft van kracht:
Ceterum censeo Legem Climae delendam esse.
(Overigens ben ik van mening dat de Klimaatwet vernietigd moet worden).
Naschrift
Wanneer komt nu toch die verschrikkelijke opwarming?
Waarom speel je het zo op de persoon Klaver? Beetje primitief. Waarom schaar jeje in het wetenschappelijk onhoudbare ontkennersstandpunt. Beetje achterhaald. Tis moeilijk hé een probleem accepteren en er iets aan gaan doen. Zou ik toch maar doen als je je kleinkinderen graag nog onder ogen durft te komen.
Jos
Jos
Moeilijk geval.
Ik leerde altijd mijn kinderen: als je niks goeds over iemand hebt te zeggen, zeg dan maar [liever] niks.
Maar nou ja,
je krijgt inderdaad ook mensen zoals Hitler en Stalin.
en hoe kan je nou iets goeds over die mensen zeggen?
Daarom zei ik al: Klavertje nul….
Hugo
Het wordt kouder. Globaal.
Er zit een fout in de sats?
https://documentcloud.adobe.com/link/track?uri=urn:aaid:scds:US:42f86fb5-bd3a-4bce-a1d2-2e33fe3fa66b
Gevolgen kabinetsplannen voor het electrischiteitsnet.
Iets wat je weinig hoort in de main stream media is hoe het Nederlandse stroomnetwerk zeker in de randstad en het noorden van Nederland begint de netwerkcapaciteit hevig tekort te schiet. Hierbij hebben we het over zowel als het aanleveren van stroom maar ook de afname van stroom. (zie link met kaartjes)
https://www.liander.nl/transportschaarste/beschikbaarheid-capaciteit
Met de aanleg van het Nederlandse netwerk is ook nooit rekening gehouden met een hoge teruglevercapaciteit vanuit de kleine subnetwerken naar het landelijk en Europees netwerk. Dit geld voor de kabels in de grond maar ook bijvoorbeeld transformator huisjes en koppelnetstations die de kleine netwerken aan de grote netwerken koppelt.Nederland en België maken deel uit van het gesynchroniseerde net van ENTSO-E (vroeger UTCE genoemd) waarin bijna alle Europese landen deelnemen.
Het 220/380/450kv netwerk is de hoofdsnelweg van electrischiteitnet en verbind de kleinere lokale netwerken aan het hoofdsysteem die op zijn beurt weer in connectie staat met het buitenland. (De hoogspanningskaart van Europa)
https://webkaart.hoogspanningsnet.com/index2.php#8/52.192/5.326
http://www.hoogspanningsnet.com/netkaarten/actuele-netkaarten/tennet/
Het probleem zit vooral in de lokale kleinere netwerken waar ook bijvoorbeeld zonneparken aan worden gekoppelt. Grote terugleveranciers met name zonnepanelen moeten in meerdere gebieden al worden geweigert omdat er een tekort aan transportcapaciteit is. Nog een bijkomend probleem is dat je zonnepanelen niet aan en uit kan zetten. Een energiecentrale kan turbines aan en uitschakelen en windmolens kunnen ook gelang vraag en aanbod aan of uit worden geschakeld.
Het is namelijk van belang dat vraag en aanbod constant in balans te houden om over/onder belasting te voorkomen en dat is met zonnepanelen vrij lastig. Zeker als ze in het landelijk subnet aangesloten zitten word het lastiger om het direct in het 380/450kv op te laten nemen als er een zon voor de wolken komt dondert de stroomproductie In elkaar en zal er op het 380/400kv direct moeten worden bijgeschakeld moeten worden door een centrale 50hertz te kunnen garanderen. Het is dus van belang dat dit soort parken in een subnet blijven om leverzekerheid te kunnen garanderen in het 380/400kv 50hertz netwerk. Dit kan rare gevolgen hebben zoals klokken die niet gelijk lopen of apparatuur die kapot gaat omdat er fluctuaties in het systeem zitten.
https://www.nu.nl/buitenland/5205233/digitale-klokken-lopen-weer-gelijk-herstelde-frequentie-stroomnet.html
Momenteel ondervinden meerdere zonneparken al dit probleem, er word meer electriciteit geproduceert op momenten dat het subnetwerk het niet nodig heeft.
Een oplossing voor deze zonneparken zou kunnen zijn om een waterstof/electrolyse station bij een zonnepark te bouwen waar je ’tijdelijk’ energie kan opslaan en/of het door kan geven aan bijvoorbeeld bussen vrachtwagens en auto’s die op watersstof lopen. (zie het nieuws item van het Leisdsch dagblad.)
https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20190725_36161689/alliander-start-pilots-met-waterstof-door-hausse-aan-zonneparken?utm_source=google&utm_medium=organic
Achteroverleunen is er niet bij Het regeerakkoord en de gevolgen voor het hoogspanningsnet
https://www.hoogspanningsnet.com/verdieping/regeerakkoord-2017-gevolgen-hoogspanningsnet/
“De huidige distributie is gedimensioneerd op 1,1 kW gelijktijdig gebruik per woning, maar moet in dit geval worden verzwaard naar 3,3 kW per woning. “
“Uit het onderzoek blijkt dat in 2020 al zeven van de 17 hoogspanningsstations (150kV) in de provincie een knelpunt beginnen te worden. In 2050 geldt dit voor bijna alle stations. “
Dit is een landelijk gemiddelde maar als je naar een stad zoals Amsterdam kijkt zal volgens de kabinetsplannen is er voor 2050 een vervijfvoudiging nodig van de netwerkcapaciteit om het stroom verbruik te kunnen ondervangen en stabiel te houden. Aangezien de altijd overcapaciteit nodig hebt met zeer koude en zeer warme dagen. Denk aan warmtepompen vloerverwarming airco’s koelingen en dergelijke.
https://www.parool.nl/amsterdam/stroomnet-amsterdam-loopt-al-in-2020-tegen-zijn-grenzen-op~b3580161/
https://www.metronieuws.nl/binnenland/2014/08/energienet-kan-groei-van-zonnepanelen-straks-niet-meer-aan
”Al volgend jaar loopt het stroomnet rond Amsterdam tegen zijn grenzen op. Op langere termijn kunnen waterstof- en warmtenetten het elektriciteitsnet ontlasten. “
Alleen dit jaar al geeft Tennet 28 miljard uit aan onderhoud en het langzaam upgraden van de stroomnetwerken aan de huidige situatie zonder de nieuwe kabinetsplannen daar in mee te nemen.
Daarbij komt dat bedrijven zoals Stedin en Enexis bijvoorbeeld ook de 10 tot 50kv ook moeten aanpassen (grondverbindingen) denk aan losliggende straten extra koppelstations transformatorhuisjes en dergelijke.
Woon je in een nieuwe woonwijk is dit meestal niet zo’n probleem, oude (binnen) steden zoals Amsterdam rotterdam den Haag liggen vaak nog oude koperen kabels uit de jaren 50-70 al dan niet beschadigd met gevaar voor ontploffingen die de stroom transport gewoonweg niet aan kunnen. In nieuwe wijken/steden liggen de meestal kabels naast de wegen en is vrij makkelijk om de capaciteit te verhogen. In steden zoals Amsterdam of Rotterdam waar ook alles onder de weg ligt betekent dit ook dat het jaren lang grote gevolgen heeft voor bijvoorbeeld het verkeer en bereikbaarheid van de stad.
Ik ben zelf HBO graficus afgestudeerd, tegenwoordig ben ik int. vrachtwagen chauffeur omdat het beter verdient als een reguliere baan. Ruim anderhalf jaar geleden wist ik al dat de huidige kabinetplannen gwoonweg niet haalbaar zijn door gesprekken met installateurs van Stedin Tennet en dergelijke waar ik meerdere dagen in de week leveringen heb dus ook een bakkie mee drink.
Over dit onderwerp is meer als genoeg te vinden, ook in de MSM. Al met al genoeg informatie om tot de conclusie te komen dat op technisch gebied de kabinetsplannen niet haalbaar zijn…
Netbeheerders zetten elektriciteitsnet op slot
https://www.vemw.nl/Nieuwsoverzicht/2019-10-02-Congestie-transportschaarste-overbelasting.aspx
Een st(r)oomcursus
http://www.hoogspanningsnet.com/weten/stroomcursus/deel-4/
Een leuk spelletje die laat zien hoe moeilijk het is om het dagelijkse stroomnetwerk in Nederland te beheren in de huidige situatie.
https://www.hoogspanningsnet.com/hoogspanning-als-hobby/power-flow-simulator/
Terecht punt waarvoor velen al hebben gewaarschuwd. Mijn huis gebruikt gemiddeld 11 Kwh per dag. Met een warmtepomp en electrische auto zou dat minstens 3x zo veel worden. Als de buren hetzelfde doen, en dat is waar de politiek van droomt, worden allerlei kabels een gloeidraad totdat .. ;-) (vliegen de zekeringen er uit en zitten we in het donker en in de kou, en liggen de bedrijven plat).