De jaarlijkse jamboree van sceptische wetenschappers vindt dit jaar plaats in Washington DC op 30 juni en 1 juli. Officieel: The Sixth International Conference on Climate Change, ICCC6
Bescheiden opzet
Deze keer maar anderhalve dag en slechts 12 sprekers, vergeleken met de over de 70 sprekers van vorig jaar dus een bescheiden bijeenkomst. De locatie doet vermoeden dat men vooral politiek gewicht in de weegschaal wil leggen, in verband met de cap & trade wetgeving die de alarmisten nog steeds graag willen invoeren. Anderzijds staan de republikeinen op het moment zo sterk (zeker omdat ook veel democraten hun ernstige bedenkingen hebben bij dit soort maatregelen) dat de Heartland organisatie blijkbaar een โlichteโ bijeenkomst voldoende achtte.
Mijn blogs vanuit en over ICCC4 in Chicago vindt u hier.
Uiteraard mag climategate.nl ook deze keer niet ontbreken, dus zal ik mij weer een reisje boeken. Want de lijst van sprekers is kort maar bevat interessante namen:
Timothy Ball, Ph.D. is a renowned environmental consultant and former climatology professor at the University of Winnipeg, Manitoba, Canada. He also is chairman of the Natural Resources Stewardship Project (NRSP).
Larry Bell, Ph.D. is endowed professor of space architecture at the University of Houston, where he founded and directs the Sasakawa International Center for Space Architecture. He is the author of Climate of Corruption: Politics and Power Behind the Global Warming Hoax.
Alan Carlin, Ph.D. recently retired after more than 38 years as a senior analyst and manager at the U.S. Environmental Protection Agency. In March 2009 he authored a highly critical internal review of EPAโs draft report on endangerment from greenhouse gases, which led him to become a whistle-blower.
Robert โBobโ Carter, Hon. FRSNZ is research professor at James Cook University, Queensland, Australia, where he was head of the School of Earth Sciences between 1981 and 1999. He is a marine geologist and environmental scientist with 40 yearsโ professional experience.
Steve Goreham is an engineer and business executive and author of Climatism! Science, Common Sense, and the 21st Centuryโs Hottest Topic.
Craig Idso, Ph.D., chairman of the Center for the Study of Carbon Dioxide and Global Change, is coauthor of Climate Change Reconsidered: The 2009 Report of the Nongovernmental International Panel on Climate Change.
S. Fred Singer, Ph.D., founder and president of the Science and Environmental Policy Project, is coauthor of Unstoppable Global Warming: Every 1500 Years and Climate Change Reconsidered and professor emeritus of environmental sciences at the University of Virginia.
Roy W. Spencer, Ph.D. is principal research scientist at the University of Alabama in Huntsville, where he directs a variety of climate research projects. He is the author of several books, including most recently, The Great Global Warming Blunder.
Anthony Watts is a 25-year broadcast meteorology veteran and currently chief meteorologist for KPAY-AM radio. He hosts the popular climate change blog Wattsupwiththat.com and a Web site at surfacestations.org devoted to photographing and documenting the quality of weather stations across the U.S.
Met een aantal van hen heb ik het รฉรฉn en ander te bespreken ivm. het verfijnen van mijn klimaatmodel, misschien lukt het zelfs om de voorlopige versie aan hen voor te leggen.
Ook kan het van pas komen om ze persoonlijk te leren kennen in verband met andere internationale plannen waar ik mee bezig ben. Maar in dit verband is het vooral erg nuttig om persoonlijk contact te leggen met de politici die er aanwezig zullen zijn. Ik heb al ingang in de republikeinse partij, maar ik heb nog contacten nodig bij de democraten. Hopelijk komen die ook opdagen.
Wie van jullie mag ik in DC verwelkomen? De entree is deze keer bijzonder laag ($88) en een hotelkamer (met ICCC6 korting) $229. In euroโs allemaal best te doen dus! En Washington is een heerlijke stad, waar in The Mall altijd prachtige tentoonstellingen zijn. Alle musea zijn er overigens gratis (allemaal eigendom van het ideรซle Smithsonian Institute), inclusief de dierentuin in Rock Creek park, vlak naast het Marriott waar het allemaal gaat gebeuren.
Ga je serieus zoveel geld betalen om mensen als Idso, Carter, Ball en Watts te horen praten?
@Neven
Ik ga om Spencer te horen praten, om persoonlijk kennis te maken met Singer, Watts en wat andere coryfeeën, en om contact te leggen met de aanwezige politici ivm mijn andere project.
En uiteraard omdat ik altijd hongerig ben naar kennis, uit alle kampen dus ook naar kennis van deze heren.
Serieuze alarmistische bijeenkomsten bezoek ik overigens ook, zelfs bij voorkeur, zoals die van ASPO vorige week, en alles van de VVM wat over energie, klimaat, biodiversiteit, mobiliteit, fijnstof etc gaat. En mijn researchers rekruteer ik het liefst uit alarmistische hoek. Hoe kritischer hoe beter.
Over dit alles rapporteer ik met plezier hier op climategate.nl.
Dat maakt mijn bezoekjes voor mijn gevoel nuttiger. En inderdaad, dat kost me alles bij elkaar vreselijk veel geld, zelfs als ik mijn in die tijd gederfde inkomsten niet meereken.
Niemand zal mij er dus van kunnen beschuldigen dat ik mijn eigenbelang dien of selectief informatie verzamel.
Ik ben kritisch naar iedereen en vorm me een eigen, zo goed mogelijk onderbouwde mening. Of die aan de alarmistische of sceptische kant uitkomt interesseert me niet, ik wil alleen maar weten hoe het echt zit.
Ik kom overigens oorspronkelijk uit de duurzaamheidsbeweging, dus ik heb de draai naar zeer kritisch al gemaakt.
Nu jij nog!
OK, fair enough.
Hoe lang bestaat "de duurzaamheidsbeweging" al
Theo
Je vindt het wellicht vreemd, maar ik deelde wel even het gevoel van Neven. In het rijtje sprekers zou ik echter wel Bob Carter in je aandacht willen aanbevelen. Het is één van de weinige bedachtzame klimaat sceptici in de wereld.
Overigens, voorgaande conferenties kunnen via internet worden afgeluisterd. Hopelijk is dat dit keer ook weer het geval. Maar heel hoog staand vond ik de de vorige conferentie niet. Verdere uitleg geef ik niet om narrige Neven niet in de kaart te spelen.
Woedende kok,
Er bestaat mijns inziens nog steeds wel een gedegen duurzaamheidsbeweging. Het woord is verschrikkelijk beladen geraakt met onzinnige projecten zoals windmolens, elektrische auto's.
Wellicht kunnen Theo en ik eens een lijstje maken van wat we wel zinnige projecten vinden.
Dat er een massieve duurzaamheidsbeweging bestaat is mij bekend. Het zijn de erfgenamen van … vult u zelf maar in.
Ik vroeg me alleen af hoe lang we daar in haar huidige gedaante al van kunnen spreken. Daarmee bedoel ik de toestand dat het begrip bijna overal het discours beheerst. Je kunt tegenwoordig geen bank of banketbakkerij meer binnenlopen of het woord walmt je tegemoet. Politici, popsterren, kappers; iedereen praat erover met hetzelfde vanzelfsprekende gemak, dezelfde “deskundigheid” ook als waarmee men bij de koffieautomaat de laatste wedstrijd van Oranje van commentaar voorziet. Het schrijnende is dat geen mens eigenlijk weet waar ie het over heeft.
Hehe.. misschien inderdaad wel eens leuk om hier te laten zien, mijn eigen "duurzaamheidsverleden":
1967 Alarmistische voordracht 6e klas lagere school over de eerste grote olieramp (met de Torrey Canyon)
1975 Grote lezing georganiseerd met drie professoren van de Club van Rome in Delft
1992 Lid van het eerste uur van O2 Nederland (platform duurzame ontwerpers)
1996 Begin onderzoek naar keramische brandstofcellen (uWK, HRe+ CV ketels)
2004 Project gestart voor efficiëntere techniek voor vergassing (biomassa, afval, steenkool)
2004 Eerste kritische lezingen over waterstof-economie (O2, KIVI)
2006 Eerste kritische lezingen over Kyoto (KIVI)
2006 Start project verhoging efficiëntie van verbrandingsmotoren
2010 Herstart brandstofcelproject (ism Noor van Andel)
De meeste van deze projecten vlotten niet zo, omdat ik het allemaal in mijn vrije tijd en op eigen kosten doe, en ook nog mijn bedrijf draaiend moet houden. En omdat ik het ook belangrijk vind om het klimaat- en energiedebat de goede kant uit te helpen duwen. En je kunt nou eenmaal niet alles tegelijk!
Maar ik heb nu hulp, dus ééntje moet dit jaar toch eindelijk van de grond kunnen komen!
@Arthur
Ik heb destijds een flinke blog gewijd aan het bedenkelijke politieke karakter van de Heartland conferenties.
http://climategate.nl/2010/09/28/heartland-confer…
Er zat inderdaad heel wat geschreeuwlelijk tussen de sprekers (en dan doel ik nu niet op Mörner, die er overigens een prachtig betoog hield).
De hardline-sceptische presentaties doen natuurlijk niets af aan de fantastische lezingen die anderen gaven, met name die van Willis Eschenbach, die ik aan iedereen aanraadt, ook omdat hij de werking van het klimaat zo ontzettend duidelijk uitlegt.
( even opzoeken op: http://www.heartland.org/environmentandclimate-ne… , je zult er geen spijt van hebben)
Het was al met al een overweldigende ervaring, met in de wandelgangen erg goede gesprekken, en natuurlijk de kans om mijn helden McIntyre en McKittrick persoonlijk te leren kennen.
Het zal deze keer wel wat tegenvallen, maar dat risico loop ik dan maar.
@theo
Mijn duurzame verleden; bij een TNO lustrum in 1992, heb ik, om ons als organisatie te oriënteren, een stuk of vijf internationale conferenties georganiseerd op de gebieden energie, verkeer, grondstoffen, lucht en ondergrond vervuiling.
Tegelijkertijd was er een nationale studiegroep bezig over het sluiten van kringlopen. En een Leidse over keten-analyse. In Delft waren twee deeltijdhoogleraren actief, Dr Ir Leo Jansen (politicus) en Ir H. van Heel (dir. Hoechst, Vlissingen)
Na de TNO symposia schreef ik het boekje 'Keerpunt 2000; randvoorwaarden en scenario's voor duurzame ontwikkeling in Nederland en Europa'. Het kreeg enige bekendheid als het kleurboek met de volgende hoofdstukken: Zwartboek; een pessimistische visie. Witboek; De optimistische visie. Groenboek; de visie vanuit de ecocentrische benadering. Roodboek; kritische kanttekeningen bij voorgaande visies vanuit de realistische benadering, Blauwboek; Aanzetten tot scenario's. Het werd vanuit de 'linkse' hoek afgekraakt en kwam voortijdig bij De Slegte terecht. Waarschijnlijk omdat vooral twee beperkende randvoorwaarden werden benadrukt: (a) De hoofdwetten van de thermodynamica (b) de wet van de verminderende meeropbrengst in de economie.
En deze op drie assen: technologie, ecologie en economie. Bij mijn afscheidsrede van TNO (1994) 'Ondernemen in Wetenschap' heb ik de tweede hoofdwet nog maar eens uitgelegd.
@ Arthur: je maakte eerder gewag van een lijst (in de maak?) van zinvolle en niet-zinvolle technische ontwikkelingen in systemen met energieopwekking / energiebesparing. Ik ben nieuwsgierig naar een overzicht/ lijst met evaluaties van de pro's en con's en kansrijkheid van elk.
Voorbeeld ("kort door de bocht"):
"De ECO-HoogVlieger"; Concept Wubbo Ockels;
* Pro's (over 3 assen): lage investeringskosten, briljant idee en opmerkelijk politiek ikoon voor Groen & Links in gesubsidieerd Nederland.
* Con's (over 3 assen): kan niet in NL vanwege 1000 benodigde HoogVliegers en vliegerkabels op 6km hoogte op de internationale vliegroutes in Nederland.
* Conclusie: Niet waarschijnlijk, niet kansrijk, niet zinvol in te investeren in verder onderzoek/prototypes.
Mag natuurlijk ook uitgebreid in een apart hoofdstuk per systeem. Hoofdstukken later samen te voegen tot overzicht!
NB. Overigens ik ben een groot fan van de gebroeders DAS (en hun energie-platform-designs), al sinds de tijd toen mijn vader nog voor de KNVVL werkte in 1960. Ik heb bijna al hun prachtige boeken. Dit schoot me te binnen n.a.v. Ockels en Eco-HoogVliegers
Al ben ik het niet met alles eens, vind ik het verfrissen om deze stukken hier te lezen. Bedankt dus, Theo.
George Monbiot heeft ook een interessant stuk over de toekomst van de energievoorziening. Let ook op mijn stokpaardje onder punt 4.
Neven
Een steady-state economie is een verzinsel van mensen. Een groeiende economie = de mens. Zoals hij is.
Is het mogelijk dat dit ook een verzinsel is dat door neoklassieke economen de wereld in is gebracht? Dat groei oneindig is, is namelijk ook iets wat mensen verzonnen hebben. Hebben we echt geen keus?
Ken jij een mens die eeuwig blijft groeien? Nee, die stopt met groeien als hij volwassen is. De meeste westerse economieën waren in de jaren '70 en '80 volwassen geworden, maar bleven doorgroeien. En nu zitten we met een samenleving vol kleine kinderen die nooit tevreden zijn en nergens verantwoordelijk voor willen zijn.
Je kunt niet alles hebben, zeker niet als het ertoe leidt dat je uiteindelijk niets hebt.
Ach verdorie, ik zie nu dat ik in de verkeerde topic gepost heb. Moest eigenlijk naar de laatste Peak Oil-entry. Even kopiëren maar.
Neven, dan gaan we toch gewoon hier verder:
hou toch een sop met dat crypto marxistische gewauwel van je. Absolute aantallen? Het is een kwestie van tijd en al jouw blanke miljardairs verschieten van kleur. Die worden eerst geel, zwart en later donkerzwart. En daarmee zal de locale armoede verbleken. Waar we nu voor moeten zorgen is dat onze welvaart kleurecht blijft. Je kent het recept.
En laten we wel wezen: Jij gaf hier ooit te kennen op je oude dag heel tevreden te zijn met een huisje op de hei en een paar boeken of iets dergelijks. EEN PAAR nog wel. Wie bepaalt dat? Wie bepaalt voor wie wat de welvaartsbovengrens is? Wat moet jij poetverdoeme met boeken terwijl er nog mensen rondlopen die niet kunnen lezen? En waarom in een (eigen) hutje op de hei? Waarom niet in een woonkazerne in Marseille (altijd lekker weer!): http://tinyurl.com/6h7258d
Die Monbiot met z’n steady-state economy. Dat is een verzinsel van mensen. Economie die gebaseerd is op groei IS de mens zelf. Daar doe je alleen iets aan door hem aan banden te leggen en te knevelen, hem de mond te snoeren.
Trouwens waarom wachten met boeken lezen tot de bomen op zijn? Begin hier eens mee ter genezing van je toekomstangst: http://tinyurl.com/66xrwor
Een tientje op je Kindle man!
Tot besluit: Al ben ik het nooit met je eens, ik vind het helemaal niet verfrissend die verhalen van Neven.
Dat hangt af van wat die miljarden nog waard zijn. Eten kun je ze in ieder geval niet.
Wij allemaal samen en anders doet de natuur het voor ons.
Alsof die mensen die niet kunnen lezen er wat aan hebben! :D
Net zo goed een verzinsel, met een vleugje propaganda waar de elite heel blij mee is. Gek genoeg behoor jij niet tot die elite, maar zou je volgens mij bereid zijn je leven voor ze te geven. Of het leven van een paar miljard domme negertjes natuurlijk (ik verplaats me even in je manier van denken).
Wat moet het heerlijk zijn om tot de elite te behoren en te zien hoe het gepeupel bereid is tot geweld om jouw rijkdom te beschermen. Ach, de ironie…
Ik leg niemand aan banden en knevel ook niemand. Dat doet die persoon helemaal zelf door te weigeren zich te conformeren aan de realiteit.
Ik heb geen Kindle. Die wordt gemaakt om kapot te gaan, dus m'n dochter heeft er later helemaal niets aan. En ik kan m'n Kindle ook niet uitlenen aan mensen als ik ze iets van Tolstoj of Huxley wil laten lezen.
Een tientje voor de Rational Optimist? Heeft die geboren prutsmiljonair van jou niet genoeg belastingcenten cadeau gekregen toen hij voor het eerst in de Engelse geschiedenis een bank helemaal kapot had gemaakt? Niet lang nadat papa's kindje had beweerd dat als je in de vrije markt geloofde je nooit je hand zou mogen ophouden bij die foute, stoute overheid?
Nee, dank je wel, laat eerst maar eens iemand anders die niet met miljoenen op z'n bankrekening geboren wordt, die niet blank en man is, en die niet in de 1e wereld is geboren zo'n boek schrijven. Dan wil ik het nog wel eens overwegen.
neven,
wat was er in godsnaam volwassen aan de economie van de jaren 70 en 80; en dan vooral in jouw optiek? Als ik me goed herinner waren dat o.a. de jaren dat mijn ouders iedere maand weer verbaasd naar hun salarisafrekening keken om te zien wat de gasbelsocialist Den Uyl nu weer uit zijn petto getoverd had. Het waren de jaren waarin de mensen hun bankstel en andere huisraad van nog geen twee jaar oud bij het grof vuil zetten.
Ontevreden kinderen? De oorvijgen zijn nog steeds gratis voor zover ik weet. Trouwens je kunt ook met heel weinig ontevreden zijn hoor.
Mijn zuster had ooit een verloofde. Een financieel begaafde knaap, zoon van een reder. Ik sprong een gat in de lucht toen zij de verloving opblies. In de drie jaar dat hij bij ons over de vloer kwam trok deze beroepsvrek twee keer het lootje met mijn naam erop. Sinterklaas kwam i.p.v. met klappertjespistolen of rolschaatsen gewoon met een inkompleet bouwpakket (houten vliegtuig) en zwemvliezen waar de hak was uitgesneden. Ik was tamelijk ontevreden.
Neven,
het is zinloos. Je bent een Marxist.
Ik denk dat je geen tv hebt dus ga vanavond naar de buren en kijk naar P&W. Aldaar kun je het volgevreten hoofd van de Ledlampenmiljonair horen praten.
Wat moet het heerlijk zijn voor die man om tot de elite te behoren en te zien hoe het gepeupel bereid is tot het draaien van zinloze lampeperen om zijn rijkdom te beschermen. En dat allemaal om de planeet te redden. Ach, de ironie.
De welvaart was volwassen. De economische groei had de zware taak van de wederopbouw volbracht. Het was nu een kwestie van consolideren geweest, maar in plaats daarvan werd het middel van economische groei tot doel verheven.
Heel vervelend voor je ouders, maar ik neem aan dat aan hun primaire levensbehoeften ruimschoots was voldaan?
Dat bedoel ik. Had dus niet gehoeven als men toen een andere koers was gaan varen, maar de elite en diens lakeien, de economen en politici, besloten anders.
Trouwens, je ouders, je zus, je zwager, je hotel, je biobuurman, het is echt The World According To Woedende Kok hier, hè? Heel gezellig, hoor, maar een beetje beperkt voor analyses van world affairs. Je bent toch geen man van 80 die steeds in het verleden leeft en daaraan alles afmeet, mag ik hopen?
Ik weet meteen wie je bedoelt. Die kleinzoon van Philips met z'n bedrijfje Tendris. Dat is een mongool met een enorm ego, ja. Hebben ze nou al eens een nieuwe serie op de markt gebracht of lopen ze nog steeds te pronken met dat lelijke ding waar geen fatsoenlijk licht uit komt? Er zijn veel betere LEDlampen op de markt.
Hij is wel elite, maar toch echt lower class.
Dambisa Moyo / is dat misschien wat je zoekt?
"In 2010, Dambisa Moyo was a participant at the Bilderberg Conference."
Misschien niet. Over elite gesproken, zeg. Is dit net zo'n carrièrejaagster als Ayaan die een eigen niche uitbeitelt door precies te zeggen wat de dikke, blanke, seksistische, racistische vrijemarktideologen met hun dikke buiken vinden?
Neven, misschien is dat wel het verschil. Ik kijk naar de wereld om mij heen en leef het leven met ALLE mensen die daarin figureren. Jij – met je weidse blik en gebaren – kijkt over de mensen heen. Je leeft in een toekomst die je helemaal niet kunt kennen. Ondertussen heb je zoals veel socialisten lak aan de mensen en de problemen van NU. En toch is er geen haar in de baard van Pachauri die erover piekert Neven nou eens uit te nodigen voor vegetarisch etentje in de Ritz.
En nu opge …
Ja ja, ALLE mensen die erin figureren. Je moeder, je zus, je zwager, je vader… :D
Prachtige anekdotes, hoor, daar niet van. Maar weinig illustratief, tenzij ik geïnteresseerd zou zijn in een kijkje in jouw psyche.
Nou goed dan. ALLE leraren kregen in die jaren maandelijks een salarisstrook die afweek van de vorige. Er kwam namelijk bijna maandelijks geld BIJ. En waar haal jij dan al die ontevreden kinderen vandaan. Wie zijn dat dan? Ken je ze of denk je ze? Je bent gewoon een zure old school geld hater.
Het was nog niet de bedoeling, maar ik heb net toch maar het Ipodje besteld voor de kleine. Ik betaal, maar hij krijgt hem namens Neven. Da’s iemand die het heel goed voor heeft met de mensen een soort Sint, doet iets in world affairs.
Je kunt hem verwennen wat je wilt, maar met een beetje pech heb je later even goed nog heel wat uit te leggen.
"Papa, waarom gaf je me een iPod, terwijl de tekenen toentertijd al duidelijk waren dat al die overbodige troep m'n toekomst en die van m'n hele generatie in gevaar zou brengen? Waarom was je zo simpel? Waarom koos je niet voor een oplossing?"
Mooi moment wordt dat…
Bestel nog een grote zak snoep en de complete Disney-collectie voor hem erbij, of iets gewelddadigers als hij al wat ouder is. En goed z'n best laten doen op school, hè, anders wordt hij een loser.
Welke oplossing had jij dan in gedachten Neven?
Je schrijft wel lekker hoor, maar ik heb het je al twee keer eerder gevraagd (en geen antwoord gekregen): Wat doe je eigenlijk zélf om de economie niet te laten groeien?
Dus niet in de toekomst wanneer je bloedjes van kinderen het huis uit zijn, maar NU.
Om eens iets aan te dragen:
Draagt jouw gezin hun kleding totdat het versleten is?
Of rij je door met je auto totdat hij nooit meer door de APK komt?
Komt je huisraad misschien bij de kringloop vandaan?
Koop je verder alleen tweedehands goederen?
Eet je uitsluitend onbespoten voedsel uit eigen streek?
Geef je de de overgebleven resten van je salaris aan arme negertjes?
Of kom je niet verder dan de meeste NGO's: Links lullen, rechts zakkenvullen en een ánder moet veranderen, niet zijzelf.
Geef nou eens antwoord Neven, want je begint bij mij zo langzamerhand ongeloofwaardig te worden met dat ConsuminderEnVerdeel-praatje.
.
Groetjes van een consuminderaar die lekker lak heeft aan de heilige economie, maar anderen deze levensstijl niet wil opleggen.
Neven schreef over de jaren 70 en 80
"De welvaart was volwassen. De economische groei had de zware taak van de wederopbouw volbracht. Het was nu een kwestie van consolideren geweest, maar in plaats daarvan werd het middel van economische groei tot doel verheven. "
Consolideren betekent hier ook:
een computer met een geheugen van ca. 100 kB, hooguit een 300 b/s modem.
Ik ben ontgoocheld dat Neven, onze ikoon en inspirator van het consuminderen, deze doelstellingen/idealen niet blijkt waar te kunnen maken.
Leo Bokkum,
Ik hou er nooit zo van om te laten zien wat ik zelf allemaal goed meen te doen. Ten eerste omdat er nog zoveel te verbeteren valt. Ten tweede omdat het mensen/vrienden/familie al snel tegen de borst stuit (iedereen vergelijkt zichzelf met elkaar en als iemand alles anders doet, wordt dat al snel als aanval opgevat).
Maar ik zal antwoord op je vragen geven zodat je hopelijk ziet dat ik ook probeer de walk te walken (nogmaals, ik ben nog veel meer plan voor een minimalistisch, maar rijk leven):
Ja, en dan naaien we het eerst ook nog een paar keer. We kopen praktisch alles tweedehands. En sterker nog, ik draag mijn kleding 2-3 weken (tenzij ik eerder muf begin te rieken), zodat de wasmachine niet zoveel draait en er ook niet veel gestreken hoeft te worden. ;-)
Ja. Ik heb vorig jaar een tweedehands auto gekocht die op aardgas rijdt, en ben van plan deze helemaal op te rijden of te verkopen als ik geen auto meer nodig denk te hebben. Rijdt waanzinnig zuunig dat ding. Ik wil als echte marxistische eco-fascist natuurlijk ook ooit een elektrisch auto'tje.
Rij nu nog ongeveer 12.000 km per jaar. Is al beter dan de 20.000-25.000 km per jaar in Nederland (op LPG), maar ik zou het graag nog wat verder terugbrengen. Er komt hier in de buurt misschien een project met biogas (methaangas uit hout). Dat kan interessant zijn, maar eerst maar eens kijken wat de EROEI is en dergelijke. Er is hier in ieder geval veel bos.
Hier = Oostenrijk
Ja, of zelf gebouwd. Heb een te gekke kringloopwinkel hier niet ver vandaan gevonden, zo eentje die ook echt goedkoop is, in tegenstelling tot de kringloopwinkels in Amsterdam e.o.
Bijna alleen maar. Met elektrische apparaten doe ik het liever niet, maar soms toch ook. Wat ik nieuw koop, mag wat duurder zijn als het maar van goede kwaliteit is, van zo dichtbij mogelijk komt (gaat helaas niet altijd) en efficiënt met energie omspringt. Heb bijvoorbeeld onlangs een laptop gekocht die maar 7-8 Watt op idle gebruikt. Desktop heb ik zelf gebouwd.
Bijna alles komt van de plaatselijke boerenmarkt. Sommige dingen komen van binnen een straal van 100 km, en liever Italië dan Israël of Zuid-Amerika (behalve bananen en een avocado op z'n tijd). Bio is niet zaligmakend, maar toch beter dan industriemeuk, niet alleen voor mezelf en m'n gezin, maar vooral ook voor de akkers/woestijnen. Alleen jammer dat het zo duur is (ben 800 euro per maand kwijt voor een gezin van 3). Of beter gezegd: de rest is veel te goedkoop omdat de kosten voor natuur en samenleving geëxternaliseerd worden.
Het is de bedoeling dat het onbespoten voedsel op een gegeven moment voor 25-50% uit eigen tuin komt, maar dat duurt nog even.
We eten gemiddeld twee keer in de week vlees, meestal kip.
Aan de arme negertjes heb ik al een tijdje niets gegeven, wel aan Japanners, Pakistani (efficiënte houtovens!), Sea Shepherd, CASSE, open source projecten, gratis software, documentairemakers, de Oostenrijkse thuisonderwijsbond en nog wat losse dingetjes. Ik doneer op het moment vrij impulsief.
We (vrouw, dochter, ik) hopen ons project over een jaar of twee af te ronden en dan kan ik naar alle waarschijnlijkheid minder werken en gerichter en langduriger doneren. Nu moet er nog gespaard worden. Als onze basis staat, kunnen we meer tijd en geld aan de gemeenschap en de samenleving besteden. Dat is althans de bedoeling. Tussen theorie en praktijk zit natuurlijk een gapend gat, maar je moet toch wat.
Overigens ben ik niet van mening dat iedereen het zo moet doen als ik. Ik ben bevoorrecht dat ik de dingen zo kan invullen. Dat is niet voor iedereen weggelegd, en makkelijk is het ook niet vanwege de heersende paradigma's. Maar ik vind wel dat iedereen binnen z'n mogelijkheden het uiterste moet doen en altijd moet blijven doordenken over wat er beter kan en waar z'n minimum ligt (zonder als een asceet te leven) in plaats van z'n maximum. Dat mis ik een beetje in de huidige cultuur. Iedereen houdt krampachtig vast aan wat ie heeft en het liefst nog een beetje meer. Niet zo slim.
Neven, even kort.
Kijk, zo pak je de world affairs dus aan! Vroeger noemde je dat gewoon spaarzaamheid / zuinigheid. Niks mis mee. Maar maakt het volgens jou nog wat uit WIE b.v. de kleding afdraagt?
Sinds ik namelijk ooit Lech Walesa op tv in een oude winterjas van mij het Poolse volk zag opruien gaat er hier geen rode kruis-zak meer leeg het pand uit. Ik heb daar heel wat over afgefantaseerd maar ben er nu toch wel van overtuigd dat als ik die zak in een klimaatmodel zou proppen, mijn rol in World affairs, in dit geval de Poolse revolutie van doorslaggevende betekenis zal blijken te zijn geweest.
Goed nu we toch bezig zijn.
Ik leef niet als een asceet, want anders zou ik gaan denken, dat de echt armen stenen zouden kunnen eten (zie deze chassidische vertelling http://www.chabad.org/library/article_cdo/aid/247…
).
Ik rij zelf al jaren electrisch, zo’n 30000 km per jaar. Het is heel veilig en – als je alleen reist – goedkoop. Je kunt er tijdens een ritje rustig een Reinheitsgebot biertje bij drinken en dan hou je nog geld over! Het vervoersmiddel kost natuurlijk wel veel groeigas. Maar dat is dan ook in overeenstemming met mijn levensfilosofie.
Verder neem ik af en toe deel als navigator in een oldtimer V8 in wat sommige zullen betitelen als een orgie van zinloze groeigas uitstoot. Maar het is een erg leuke ontspanning, waarbij je – in bergachtige/heuvelachtige omgeving (ja, weer extra groeigas uitstoot) – kunt genieten van mooie vergezichten.
Ik ben weliswaar zuinig met kleding, maar trek elke dag wel iets anders aan. Als je jezelf begint te ruiken, is het al te laat. Laat maar draaien die wasmachien.
Ik geniet graag van een goede maaltijd. Ik eet liever niet onbespoten groenten, behalve als het veel beter smaakt (dan neem ik graag het risico). Groente, vlees, vis, wijn etc. het moet vooral lekker zijn. Dat vraagt vaak een zorgvuldige en degelijke bereiding (En als men dat nu bij alles deed, was er heel wat minder consumenten leed)
Een gezonde eigen vet reserve, vind ik met de koude winters van de laatste jaren wel comfortabel. En ik geeft toe, ik heb er wel een beetje aanleg voor. In de 17eeuw (de tijd van de klein ijstijd) was een vetrandje juist een teken van gezondheid. Het gaf je een grotere kans om de winter door te komen. Bij dieren om ons heen is dat overigens nog zo.
Op reis heb ik geen laptop, voor het lezen van websites voldoet meestal een internet cafe.
Ik heb thuis wel een weinig energie verbruikende computer van het merk, waar een van amerika’s grootste groeigas gebruikers commissaris is. Het heeft om het ding te maken wel veel groeigas gekost (om de ertsen daarvoor te delven etc., het transport van de onderdelen overal vandaan). Dat sust mijn geweten een beetje. Het heeft de handel bevordert, mensen dichter bij elkaar gebracht.
Ik kan niet die hoge groeigas foot print evenaren van de voorgenoemde commissaris van dat amerikaanse computer bedrijf. Ik ga dan ook gebukt onder een enorm schuldgevoel dat ik hier schromelijk tekort schiet. Mea culpa, etc.
Interessant gewetensonderzoek!
> Draagt jouw gezin hun kleding totdat het versleten is?
Ik heb geen gezin maar loop inderdaad meestal in oude kleren van de Makro en de Hema. Vooral omdat ik een hekel heb aan winkelen.
> Of rij je door met je auto totdat hij nooit meer door de APK komt?
Absoluut. Rij een 14 jaar oude Opel, de grootste geldverspilling voor wie weinig rijdt is een nieuwe auto kopen. Wel wil ik dan cruise control (snelheidscontroles), automaat (files) en airco. Ik houd van comfortabel autorijden.
> Komt je huisraad misschien bij de kringloop vandaan?
Ja, verder zelf getimmerd, van grofvuilavond en gekregen van familie. Bij elkaar €250 uitgegeven aan kasten van de Gamma. Ik heb een hekel aan weggooien.
Overigens heb ik weinig meubels: ik woon in een 2-kamerwoninkje van 72m2.
> Geef je de de overgebleven resten van je salaris aan arme negertjes?
Dat niet, maar ik vind het heerlijk om financieel ruimte te hebben om minder te werken en zo veel onderzoek te kunnen doen en aan het debat deel te kunnen nemen, om genoeg geld te hebben voor het bezoek van conferenties, om mensen aan te kunnen nemen om me te helpen bij mijn onderzoek, en vooral: om op eigen kosten aan energiebesparende innovaties te kunnen werken. Dat geeft me allemaal veel energie en voldoening.
Rijkdom is voor mij: kunnen doen wat je belangrijk vindt.
Het is dus niet zo dat ik zuinig leef om daardoor de wereld te redden: ik heb gewoon een hekel aan verspilling en weggooien, heb weinig nodig voor mezelf, en voel me hier het prettigst bij.
Nou, zal ik het dan ook maar eerlijk zeggen. Ik doe namelijk ook niks verkeerd. Net als heel veel kleine luiden die door de duurzaamheidshetze steeds meer onder morele en financiële druk komen te staan. Allemaal gewone mensen waar Neven niets van wil weten. Jezelf belangrijker vinden dan het onderwerp van je mededogen, ik heb het al eerder gezegd.
Allemaal halfzachte aannames: Disney, zoetigheid; En gewauwel: bio beter dan industriemeuk. Breek me de bek niet open.
Ben even de Hummer poetsen.