Een gastbijdrage van Jerry Hopper.
Ik lees al geruime tijd over ‘solar at sea’ – en hoe deze technologie ons gaat redden uit de energiecrisis.
Maar is dat wel zo? of is Oceans of energy een soort subsidie-slurpend solaroad project?
Het proefproject bij Scheveningen gaat volgens het consortium 2 miljoen euro kosten. In dat bedrag zit een subsidie van 1,4 miljoen van het ministerie.
Het consortium bestaat uit Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), TNO, Maritiem Research Instituut Nederland, de Universiteit Utrecht en energiebedrijf TAQA uit de Verenigde Arabische Emiraten en initiatiefnemer Oceans of Energy.
Met een financiële steun verstrekt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, werkt het consortium aan een drijvende centrale, die straks op plekken waar een schaarste is aan land, schone energie op kan wekken middels zonnepanelen op zee.
Wat altijd opvalt bij ‘groene’ projecten is dat er van alles geclaimd wordt, en er nooit keiharde cijfers of beelden zijn om de claims te staven. Ook hier is dit het geval. Diverse artikelen in gerenommeerde bladen of universiteiten roepen steeds hetzelfde, en laten ook steeds hetzelfde zien.
Het lijkt een soort kritiekloze echoput, waar steeds dezelfde beelden en geluiden rondgaan. Ik deed een korte zoektocht naar artikelen over Oceans of Energy’s Solar-at-sea project, en vergeleek deze. Bijzonder om te zien is het ontbreken van cijfers, en foto’s. Er zijn bar weinig foto’s van de solar-test opstellingen.
Mysterieus zonnepark 15 km uit de kust
Na het lezen van het artikel in het Financieel Dagblad trouw.nl en nu.nl – waar men praat over een zonne-park 15 kilometer uit de kust, heb ik even gebeld naar de VVV Katwijk, diverse zeevis-charters – maar niemand weet ook maar iets van een zonne-park 15 kilometer uit de kust van Scheveningen. Zelfs niet bij de officiële instanties. Een Mysterie?
Ik kan dan ook niet vaststellen dat hier werkelijk ook zonnepanelen in zee liggen, en hoop hier binnenkort meer informatie over te krijgen.
De (on)gezouten praktijk
Na de kleine greep aan een overvloed aan positieve geluiden, klinkt dit project hoopgevend. Helaas is de werkelijkheid ietsje anders. Eerdere faal-projecten zoals bijv SolaRoad weerhouden bedrijven er niet van om eens iets anders te proberen zolang er subsidie op groene projecten zit.
Stel, de panelen wekken stroom op, dan kan dit niet geleverd worden aan afnemers op het land. Dit heeft te maken met bepaalde wetgeving. Voordat er ook maar 1 milliampere zonne-zee-stroom door een huishouden word verbruikt, dient eerst de wet te worden aangepast!
Het klinkt heel positief : “Storm kreeg geen grip op drijvend zonnepark op zee” maar de Noordzee is groot, onstuimig en heel divers. Zo divers, dat er stukken Noordzee zijn die zijn omgeven door zandbanken. En achter zo een zandbank is de zee niet zo onstuimig. – wat weer een heel ander beeld geeft aan de stelling “Zonnepanelen overleven storm Chiara”
Social Media
Gelukkig is er op Sociale media meer te vinden dan gelikte artikelen of strakke foto’s, hoewel het feit dat de zonnepanelen op zee liggen – en dus niet veel mensen hier komen, komt er zo nu en dan toch wat beeldmateriaal naar boven. En die zijn bedroevend. Diep bedroevend.
Het beeld toont droefenis. De Trouw & de Universiteit van Utrecht willen u doen geloven dat er meer dan 10% meer opbrengst is van zonnepanelen op zee, dan van land. En dat geluid word telkens weer rondt ge-echood – en niemand die er vragen over stelt.
De theoretische winst van 10 of zelfs 15% wordt teniet gedaan door verweer, vogelpoep, zoutaanslag, alg en verdwaalde stukken afval die op de panelen komen. En zo – 3 jaar na de start van het Solar op Zee project – kun je stellen dat ook deze startup een aardige som subsidie heeft gekost.
Onlangs werd aangekondigd dat er meer Solar op zee moet komen in verband met de energie-transitie. Dat moeten we niet willen. Eerst resultaten, daarna pas subsidie.
Tja, de hysterie van de energie-transitie creëert bizarre situaties.
10% meer opbrengst dan panelen op land. Kosten: 2 Miljoen. Gelooft u het?
Naschrift van Hugo Matthijssen
Laten we eerst eens kijken naar zonnepanelen op het land.
In het rapportje over de opbrengst van zonneweide per ha van de universiteit Wageningen kun je het volgende lezen.
“3.1 Potentiële stroomopbrengst Op basis van de ervaringen op de Zonneweide uit voorgaand hoofdstuk kunnen we concluderen dat op efficiënt ingedeelde zonneparken een PV vermogen van 0,5 MWp per ha te realiseren is, waarmee onder onbeschaduwde omstandigheden 1.000 kWh per KWp per jaar aan stroom is op te wekken in de IJsselmeerpolders. Dat is een stroomopbrengst van 500 MWh per ha, ongeveer het verbruik van 150 huishoudens.”
Bedenk daarbij dat we dichter bij de Noordpool wonen dan bij de evenaar. Het zonlicht komt een groot deel van de tijd onder een schuine hoek bij ons binnen.
Dat betekent dat optimaal op de zon gerichte panelen door het jaar heen op onze breedtegraad per jaar niet meer leveren dan 11% van het piekvermogen van de zonnepanelen x het aantal uren per jaar.
Kijken we nog even naar de zonneakker met een stroomopbrengst van 500 MWh per ha. (Op een ha kun je ook 45.000 kg aardappelen telen.)
Een gemiddelde boer heeft 50 ha grond. Daar kun je, als je het land volzet met optimaal gerichte panelen 25.000 MWh per jaar binnen halen. De Eemshavencentrale kan 1560 MWh per uur leveren.
De levering van 50 ha zonneakker per jaar komt overeen met 25.000 MWu : 1560 MWh per uur = 16 uur draaien met de Eemshaven centrale.
In 2019 leverde zonnestroom totaal 0,9% van het totale finale energiegebruik.
De panelen op zee vlak op het water is zeker geen oplossing.
1e Een groot deel van het zonlicht wordt niet opgenomen. Hoek van inval is hoek van uitval.
2e Zou je ze optimaal plaatsen, en dat kan alleen met een zodanige drijvende constructie dat je de panelen kunt richten, is dat zeker niet rendabel gezien de geringe productie van zonnepanelen.
3e Bij wind zal er zeker zeewater op de panelen terecht komen waarbij het water op de panelen bij zonnig weer zal verdampen zodat er een laag zeezout op de panelen terecht komt.
4e Plaats je je zo laag boven het water dat de panelen regelmatig overstromen dan nemen de algen het oppervlak over.
En als laatste stroom en zeewater kunnen slecht samen. Zout water is geleidend en ieder paneel moet apart worden verbonden met elkaar en het net. Dat blijft nooit lang heel.
5e Water vervuiling. Uit een Duits onderzoek blijkt dat zonnepanelen (door regen) giftige en zware metalen kunnen uitspoelen in de grond; voorbeelden daarvan zijn koper, cadmium, lood en tin. Schade aan zonnepanelen zal uitspoeling veroorzaken. Dat betekent dat deze panelen geen lang leven zullen hebben en het zeewater zwaar vervuild wordt door zware metalen.
Samengevat:
Zonnepanelen op zee is een zeer slechte investering en de kans op een betrouwbare werking is gering.
De panelen die op het water drijven zijn niet optimaal gericht op de zon en neem je de zoutbedekking na een paar dagen mee dan kun je een redelijke opbrengst wel vergeten.
Wat we zien is zogenaamde proefprojecten en zolang de subsidie hoger is dan de kosten wil iedereen wel dit soort onzin uithalen.
Zonnepanelen zijn in werkelijkheid ongeschikt om stroom te leveren aan het net met gemiddeld 11% van het piekvermogen per jaar als ze optimaal zijn uitgericht. In de zomer bij zeer zonnig weer pieken de panelen met bijna 100% van dat piekvermogen en dat betekent dat het net al snel volloopt. In Duitsland kunnen ze hun piekstroom op het eigen net al niet meer kwijt, zodat we die stroom over de grens kregen tegen een negatieve prijs. Zo is deze zonnestroom afval geworden
En dat los je niet op met extra netwerkcapaciteit. Het netwerk kan op ieder moment nooit meer stroom opnemen dan er gevraagd wordt. Naast een zekere reserve kun je dan ook maar beperkt stroom opnemen en bij een lage stroomvraag in het begin van de corona-ellende liepen wij ook tegen deze grens aan.
In 2011 had ik met de minister een discussie over de beperkingen van wind op het net en de pieken van wind zijn ongeveer 4 x de gemiddelde vraag. Toen was al duidelijk dat de opname capaciteit van het net voor weersafhankelijke stroom beperkt is. Zie hier.
En nu zonnestroom piekend met 9 x de gemiddelde vraag.
Het beleid is dan ook failliet. Zonder echt grootschalige opslag in termen van 30.000 MWh kun je nauwelijks meer de pieken van wind en zon opnemen.
Zo worden de gebruikers ook beperkt als het erg zonnig is en de teruglevering van de huishoudens samen wordt te groot, dan loopt de spanning in de wijk op van 230 volt naar 253 volt. Dat is de bovengrens. Wordt die netspanning bereikt dan gaan de omvormers de daken afsluiten van het net.
Conclusie
Zonnepanelen zijn zeer weinig energie-intensief op onze breedtegraad. Ze leveren gemiddeld 11% van het piekvermogen x het aantal uren per jaar op het land.
Plaatsing op zee is onzin, nog los van de mogelijke vervuiling van het water.
Er zullen altijd bedrijven zijn die er in stappen als de subsidie maar hoger is dan de kosten.
Net wakker.
Na gelezen te hebben over zon-op-zee vraag ik mij af of ik nog wel vaker wakker wil worden.
Groen idioterie kent geen grenzen.
Putin blijft nog wel even, smeek hem om Russisische ingenieurs.
Mare liberum (Latijn voor “de vrije zee”) is de term die in het internationaal recht of volkenrecht wordt gebruikt voor het principe van vrije handel op zee. Volgens dit principe zijn de oceanen en zeeën van iedereen en hebben alle landen vrije toegang tot de zee om te reizen en handelen. De term Mare liberum stamt uit de 17e eeuw maar wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt voor de internationale wateren, dat wil zeggen de oceanen en zeeën buiten de territoriale wateren.
..
Het principe werd geformuleerd door de Nederlandse rechtsgeleerde Hugo de Groot. Zijn Mare liberum werd in 1609 uitgegeven in Leiden door Elzevier.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Mare_liberum
Schepen zouden lange opklapbare panelen in de lengte aan de zijkanten moeten hebben, geheel bezet met zonnepanelen. Als een schip dan de haven uitgevaren is, kunnen de zijpanelen omhoog geklapt worden en kan er met name in de tropen aardig bespaarx worden op stookolie.
Op de Noordzee lopen gemakkelijk golven van 6 meter hoog en enkele keren per jaar loopt er een monstergolf tussendoor met de dubbele hoogte. De hoogste golf ooit gemeten voor de Nederlandse kust bedraagt 19, 8 meter!
Die monstergolven moeten ze maar snel uit de registraties verwijderen, anders krijgen ze geen subsidie! De KNMI weet wel hoe dat moet. Losgeslagen zonneparken worden opgestuwd en gaan als ijsschotsen kruien tegen onze zeedijken aan.
Een kleinigheidje hou je altijd..
Zie je het al voor je, deze grote ramp is net zo erg als met de Exxon Valdez.
De hele Nederlandse kust is vervuild, de ramp loopt in de miljarden.
Net als bij olieplatform zouden de exploitanten van ZOZ (Zonnecellen Op Zee) verplicht moeten worden om hun rommel na afloop op te ruimen, ook als het drijvend platform door een ongeval zou zinken.
Inderdaad. Gewoon een krankzinnig idee. De onbenullen die dit nastreven subsidie geven is schandalig. Want ieder normaal denkend mens kan al bedenken dat het een dom idee is. Golven op zee en dan nog de schade door het zoute water. Volgens mij hebben windmolens daar ook last van. Deze kosten giga veel voor onderhoud. En als het hard waait op zee kunnen de molens niet draaien. Kortom, bakken geld kost dit allemaal. En het levert niets op.
Beter idee? Rusland laat drijvende nucleaire reactor te water!
https://www.ed.nl/video/kanalen/buitenlands-nieuws~c401/series/snel-nieuws~s921/rusland-laat-drijvende-nucleaire-reactor-te-water~p35415?referrer=https://www.google.com/
Vlgs my heb je ook batterijen nodig om die stroom van zee op te slaan.
Onzinnig idee.
Misschien op oude hoge boortorens?
Hekje erom heen. Anode en kathode erin. En je hebt een pracht van een zoutwater batterij. Dr. Ten is jaloers.
Zon en zee. Funest voor ieder materiaal. iedere kustbewoner weet dat.
Het ergste is dat dit soort bij voorbaat al tot mislukken gedoemde projecten wordt ondernomen door wetenschappers die heilig geloven in de AGW, de zogenaamde 97%’ers.
Deze onderzoekers zijn verslaafd aan één van de ergste drugs die er zijn: Subsidies.
Helaas is er een gezegde op van toepassing: water naar de zee dragen. Oftewel ons geld verdwijnt in zee.
Let op, deze reactie kan sporen van sarcasme bevatten.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft ruim 4500 mensen in dienst om duurzame en innovatieve ondernemers plannen te subsidiëren. Dat zullen ze best goed doen. Volgens hun website hebben ze een 50 procent man vrouw verdeling en doen ze ook aan LHBT. Zo te zien zijn ze nog niet divers en inclusief zodat er nog verbeter punten zijn. Bij de directie fotos was geen zwarte of bruine te bekennen waardoor er nog enige vragen over hun kwaliteit zijn.
Op deze site druipt de negativiteit er weer vanaf. Natuurlijk mislukt het eerste project. Als dat niet zo was had je geen subsidie nodig. Als het niet bij Scheveningen werkt kun je het proberen bij Katwijk en daarna Noordwijk en daarna Zandvoort totdat je bij alle kustplaatsen bent geweest. Pas dan kun je een grondige evaluatie maken of het een goed idee was om de panelen op zee te laten dobberen. Dan zijn we zo vijf jaar verder en zijn we toe aan nieuwe innovatieve plekken om zonnepanelen te plaatsen.
Laat ik eens een voorzet doen. Mini panelen op een koe. Ze lopen door een weiland zodat er geen schaduw is op steeds dezelfde plek. Voor het onderzoek kun je een hele vakgroep in Wageningen jaren bezig houden.
Zout water en vogelpoep, vooral dat van de meeuw, is de oplossing om snel van dit soort onnozele ideeën af te komen.
Nou, dat is zo. Maar Vattenfall zit er niet mee! Het geld komt toch wel binnen. Schuldig voelen aan bedrog zal er ook wel niet zijn!
Vincent Dekker is heel wat positiever.
htt ps://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/winterstormen-krijgen-de-zonnepanelen-op-de-noordzee-niet-kopje-onder~b98c5988/
Van_Gelder. Heeft u enig idee wat zeewater en vogelpoep kan aanrichten op bijvoorbeeld steen of uw autolak, of natuurlijk de lak van uw groene fiets een e- bike waarschijnlijk?
Neen? Dit is geen aanname of vooronderstelling maar een feit. Uw e- bike gaat naar de filistijnen. Gaat oxideren! Zeewater en vogelpoep is namelijk uitzonderlijk agressief. Maar dat hoef ik u niet uit te leggen toch?
Ik neem aan dat de plannenmakers daar ook wel over hebben nagedacht.
Dat is een aanname van u. Waarschijnlijk is er over nagedacht. Dat mag ik hopen. Gezien de resultaten, de foto’s van de plant op zee is dit niet het gewenste resultaat. Lijkt mij?
“van_Gelder 5 jul 2020 om 09:21
Ik neem aan dat de plannenmakers daar ook wel over hebben nagedacht.”
Ongelooflijk, deze reaktie.
Meer zeg ik niet.
Bij de test op de Noordzee was dit blijkbaar geen significant probleem.
“Ik neem aan dat de plannenmakers daar ook wel over hebben nagedacht.”
Lekker wetenschappelijk v Gelder.
Ze zullen wel gedacht hebben, met een beetje golfslag spoelt het er wel af.
Het lijkt leuk om bij de eerst volgende investering in drijvende zonnevelden met een boot vol ministers en andere zonnepaneel bobo’s een rondje langs deze prachtige projecten te varen, je kunt ze dan meteen vragen wat zij er aan gaan doen om de panelen schoon te houden van vogelpoep en de aangroei van “thallus”.
Je kunt dan in de aanbesteding zetten dat het project gedurende 20 jaar een gegarandeerde opbrengst moet hebben en dat je graag elke twee jaar samen met de betrokkenen een inspectie wil houden.
Een beetje onder het motto, we zijn wel groen maar niet gek.
Die vogelpoep is simpel op te lossen door ze allemaal een luiertje om te doen.
van Gelder
Natuurlijk hebben de plannenmakers erover nagedacht. Het zal hen een zorg zijn. De poet uit de subsidiepot is binnen ( analoog aan de biomassacentrales) en de rest zal hen aan de reet roesten.
van_Gelder
Dus jij heb de zonnepanelen die Hugo kwijt was gevonden? Wil je het hem even doorgeven? Of houdt je die wijsheid voor jezelf?
Ik zou zeggen: huur een helikopter of een drone, en ga zelf kijken. Of vraag het aan de exploitant.
van Gelder
Wat flauw nu. Wil je mij op kosten jagen terwijl jij het al weet. Geef me de naam van de exploitant. Dan weet Hugo dat ook meteen.
Staat het in het bijbeltje van Verheggen waar je zo over opgeeft. Of weet je het echt niet en laat je je maar wat op de mouw spelden.
Mij is intussen wel duidelijk dat iemand weer iets heeft gevonden waar hij/zij een gesubsidieerd onderzoek kan loslaten. Met daarna de onvermijdelijke gesubsidieerde proefopstelling en daarna de tig gesubsidieerde opschalingen. Uiteindelijk overleeft statistisch van alle 10 vindingen er 1. Deze zal het niet zijn.
Maar het verdienmodel is gecreëerd en er zijn genoeg stommerikken voorhanden die het met ons belastinggeld willen financieren. Direct of indirect via aftrekposten of groene niet belastbare fondsen. Het Haagse clubje trapt er in meerderheid wel weer in. Of hebben ze inmiddels iets geleerd?
De naam van het bedrijf (Oceans of Energy) staat in het artikel. En Hugo trekt het bestaan van die proefopstelling in twijfel, dus laat Hugo dat maar verifiëren.
Johan D
van Gelder is positief gebleken op alles wat beloofd iets, al is het nog zo weinig, te doen aan die vreselijke veronderstelde en door mensen veroorzaakte “klimaatcrisis”. Hij zou er zelf nog vroegtijdig voor in zijn kissie gaan liggen. Dat zijn de echte deugers.
De vraag is: van_Gelder, ben jijzelf er ook positief over?
Ja.
Idioterie, storm en zout op panelen
Opbrengst naar de kl…, hoe kom je op het idee om er geld aan te verspillen
Windenergie versus kernenergie………..
https://www.bunnik.nl/fileadmin/16_april_2020/I.09._Bijlage_1._Windenergie_versus_kernenergie.pdf
Scheffer
Mijn hoop is erop gevestigd dat de Haagse Dwaallichten van hun dwalingen terugkeren in de werkelijkheid en dit gaan lezen.
Het probleem van de groene golf is subsidie.
Zou er geen subsidie zijn was er ook geen zogenaamd groen.
Ik vraag me al zo vaak af waarom moet overal subsidie op, kunnen ze niets produceren zonder subsidie dat ook nog een keer rendabel is.
Proefprojecten mogen best gesubsidieerd worden, maar producten klaar voor de verkoop niet naar mijn mening.
Zelfs mensen met dure electrische auto’s rijden met subsidie, ieder betaald mee aan hun auto, zelfs de kleine sloeber die zich zelf net een oud tweedehandsje kan permitteren betaald mee voor de meneer of mevrouw hun dure gesubsidieerde electrische auto, die ook nog een keer met al zijn gewicht geen wegenbelasting hoeft te betalen.
Je praat hier over subsidie op luxe artikelen, een auto.
Zou ik ook subsidie kunnen aanvragen als ik een groene wereldreis wil gaan maken?
Dit is toch net zo gek of niet dan?
Ik vind zulke praktijken niet meer normaal, lukt het niet zonder subsidie dan deugt het niet.
Subsidie op een fiets is er al Theo. De (r)overheid betaald daar een stukje aan mee in de vorm van BTW of zoiets. Maar dan moet je wel in (semi) of overheidsdienst werkzaam zijn. Gepensioneerde mensen komen daar niet voor in aanmerking.
Tsja…verschil moet er zijn.
@Dieter,
Zover ik weet moet de wergever hier aan mee doen, jij kunt dat in je eentje niet krijgen.
Verder heb ik wel eens gehoord dat deze projecten gevolgen kunnen hebben bij plotselinge werkeloosheid en pensioen.
Pensioen maakt niets meer uit trouwens heb ik gehoord, daar worden straks miljarden legaal geroofd, en ieder krijgt een economie afhankelijk basis pensioen, ze durven nogal met andermans geld.
Dit lijken wel voormalige DDR praktijken, Nederland bananen republiek zonder bananen.
Schamen moeten ze zich.
Ik ben eens benieuwd of de burger dit weer gaat pikken als een mak lammetje.
In Frankrijk was de pleuris al uitgebroken voor ze de woorden al over de lip gingen.
Heb het al eerder geschreven over de strapatze van onze (R)overheid. Ik mag hopen voor hen (overheid) dat de gemaakte beslissingen nu voor later geen nare en nadelige gevolgen zal hebben voor de gemiddelde Nederlander.
Ik verzeker hen (overheid) dat er dan de pleuris uitbreekt.
Overheid! blijf met je handen van mijn uitgesteld salaris af! Dit is een advies. Of dat wordt opgevolgd? Vast niet.
Theo
Maar wat nu als die proefprojecten niet uit de kosten komen? Mogen ze dan als proef tot in het oneindige opgeschaald worden. Of is het toegestaan de kosten van noodzakelijke onderdelen niet mee te tellen? Er zit altijd wel rek in die gesubsidieerde dwaasheden. Daar heb je de lobbycratie voor.
@Peter nee, natuurlijk niet oneindig, maar een proefproject voor de ontwikkelingen van een thorium centrale b.v. mag best wel wat kosten.
Theo
Ik ben vóór studie. ook als daarvoor subsidie nodig is. Zoals in de rest van ons onderwijs. Een van de grote vergissingen is het naar de markt brengen van de energiebedrijven. Dat maakt ons door de vele belangen eigenlijk vleugellam. Maar doe dat onderzoek dan wel nadat er goed over is nagedacht.
Voor thorium was dat al in ik meen 1960. Verbeter me als het niet klopt. Maar dan graag zonder dat belanghebbende partijen er invloed op hebben. Dat het nu nauwelijks van de grond komt ligt aan de lobby van energiebedrijven die andere bronnen gebruiken en hun handel zien slinken. Ook overheden met hun torenhoge belastingen op energie, vragen zich dan af waarop ze dan in hemelsnaam hun belasting kunnen heffen.
De subsidie verstrekkende visionairen hebben geen idee waar ze mee bezig zijn. Hun doel is de angstige bevolking geruststellen met groene investeringen die leiden tot niks . De subsidie slurpers staan in de rij te hijgen om hun zakken te vullen , gewapend met mooie plaatjes als hockey stick grafieken over van alles dat tot in de hemel door blijft groeien spelden ze onze incompetente leiders van alles op de mouw.Het ergste is nog dat hun falen beloond wordt gezien de peilingen tijdens weer een crisis waar ze zelf voor een groot deel debet aan zijn.Terwijl de Corona crisis volgens het OMT onder ons is en niet meer weg gaat en veel meer mensen beginnen te beseffen wat een ramp de angstmachinerie voor dit virus heeft veroorzaakt gaat de politiek vakantie vieren.
Och, misschien komt er wel een actiegroep die duidelijk maakt hoe funest die panelen zijn voor het leven in zee. Ik noem maar wat: Greenpeace bijvoorbeeld.
Moeten Wiebes, Klaver, Rotmans en Minnesma weer wat anders verzinnen ALS HET MAAR GEEEEEEEEEN KERNENERGIE IS.
Nederlanders, kom in opstand en dat hoeft niet gewelddadig te zijn, want dat is iets voor de echte criminelen van BLM, KOZP, ER enz. Gewoon massaal stoppen met het betalen van alle soorten van belasting zoals IB, OZB, Waterschapsheffingen enz. Als iedereen dat tegelijk doet is het zo over.
Tsja Anthony. Makkelijk praten daar in het land van wijn, kaas en kernenergie….haha. Ga er vanuit dat een deel van de makke schapen aan jouw advies geen gehoor zal geven. Wat er dan zal gebeuren met dat andere ongehoorzame deel laat zich raden.
Maar dat de pleuris zal uitbreken is zeker.
Wisten jullie dat in Amerika een nieuwe rage is onstaan met de naam coal rolling?
https://www.ad.nl/auto/tesla-rijders-uitroken-nieuwe-hobby-van-aantal-amerikaanse-pick-upbestuurders~a1236588/
Volledig in scène gezet. Overigens, een oude diesel die men op te hoge toeren heeft gebruikt krijgt wel degelijk dit soort roetuitstoot.
Je moet lezen wat er staat, extra diesel inspuiten, dan krijg je zo iets, rijk mengsel wat geen volledige verbranding heeft spuwt roet.
Zelfs een straaljager kan dat door extra kerosine er door te jagen.
Bart Vreeken, als je dit leest, wat is jouw mening? Jij werkt voor de Universiteit van Utrecht.
Uhh Bart?
Eh, jullie willen weten wat ik van zonnepanelen op zee vind?
Ik heb me er niet in verdiept, maar afgaande op de plaatjes en de verhalen (schade door golfslag, aantasting door vogelpoep en algen) lijkt het me niet zo’n goed idee. Het produceren van zonnepanelen kost ook energie en grondstoffen, dus er moet wel voldoende rendement zijn. Bovendien moeten ze niet op drift raken.
Je zou misschien wel kunnen kijken of schepen niet deels op zonne-energie kunnen varen. Containerschepen varen voor een groot deel door tropische wateren met veel zon. Als je bovenop de containers zonnecellen legt kun je aardig wat stroom opwekken, die je gelijk kunt gebruiken. Hoeft er ook niet zo veel van die vieze olie verstookt te worden. Het vraagt wel een heel ander ontwerp van de schepen natuurlijk.
De scheepsmotoren van vandaag de dag beschikken over krankzinnig grote vermogens.
Polarstern 20.000 pk.
Het schip waarmee P@O Ferries vaart tussen Roterdam en Hull 65.000 pk.
Het grootse containerschip van Maersk 140.000 pk.
Het verbrandingsrendement is in alle gevallen krankzinnig laag. Hooguit 30% (schatting). De rest gaat als vuiligheid de lucht in.
Hier valt zoveel meer winst te behalen dan bij ‘van het gas af’.
Beste Prometheus,
Dat je nou helemaal nul verstand hebt van verbrandingsmotoren is je te vergeven.
Maar zwets er dan niet zo krankzinnig stom over. Je weet niet eens in de verste verten wat een verbrandingsrendement is, anders zou je niet suggereren dat 70% onverbrand de lucht in gaat.
Hier ook de 97% mening bij de Universiteit van Utrecht:
https://www.facebook.com/UtrechtUniversity/videos/appy-sluijs-science-in-times-of-climate-scepticism-polarisation/401125217247550/
https://sggroningen.nl/sites/default/files/Aarde2Sluijs2.pdf
Appy Sluijs is beslist geen leugenaar of onzinverkoper. Het gaat pas fout als de paniekzaaiers die -bijvoorbeeld- Greta Thunberg creëren er voor eigen sektarisch gewin gebruik van gaan maken. Let ook vooral op de sponsoren van zijn uitleg. De Shell staat er ook bij.
De enig echte discussie die er zou moeten zijn is of de aarde een klein beetje of veel opwarmt door onze CO2 uitstoot, en of dit geheel, gedeeltelijk of zelfs in grotere mate wordt gecompenseerd door de plantengroei. Zoals ik hier al zo vaak heb geschreven, de aarde moet voedsel, kleding, huizen, onderwijs en zorg produceren voor inmiddels bijna 8 miljard mensen. Het CO2 verhaal is slechts één van de vele puzzelstukjes. Corruptie, drank- en drugsgebruik maken alles stuk wat ons lief is.
Re: “Appy Sluijs is beslist geen leugenaar of onzinverkoper. ”
Wetenschappers die schermen met denkbeelden waarbij Spitsbergen zogenaamd het nieuwe vakantieparadijs gaat worden in de al dan niet nabije toekomst… lijken weinig besef te hebben van bijvoorbeeld de Dansgaard-Oeschger cycli waaruit blijkt dat Groenland in het verleden regelmatig in slechts enkele jaren tot enkele decennia temperatuur fluctuaties heeft laten zien in de orde van 10-15 graad Celsius.
https://en.wikipedia.org/wiki/Dansgaard%E2%80%93Oeschger_event
Dit maakt duidelijk dat de relatief grote temperatuurverschillen bij de noordpool horen en in het verleden zich nog veel sneller en in grotere omvang hebben aangediend dan afgelopen decennia het geval is geweest.
PS. Dit hangt ook samen met de zogenaamde Bond events waarbij ook in het verleden enorm grote ijsschotsen van Groenland in het oceaanwater zijn weggedreven.
Maar die Bond-events laten niet zulke grote temperatuursprongen zien. De periode wordt geschat op ca 1000 jaar, en het laatste event is ca 500 jaar geleden.
van_Gelder, de Bond-events hebben enkel betrekking op het huidige Holoceen dat ongeveer 10.700 jaar geleden begon; logisch dus dat het om kleinere temperatuurfluctuaties gaat dan bij D-O events.
De D-O events hebben betrekking op periodes die veel verder terug gaan in de tijd. inclusief de overgangsperiodes tussen ijstijden.
Dit soort van fenomenen maakt duidelijk dat de beeldvorming rondom de huidige klimaatverandering in bepaalde opzichten eigenlijk helemaal niet realistisch is.
Die Bond-events spelen in de recente 12.000 jaar, dus m.i. zijn die relevanter voor de huidige tijd dan de D-O events.
Ook de Bond events leveren mooi vergelijkingsmateriaal met temperatuur; hier kunnen we zien dat het sterkste Bond event in het Holoceen gepaard gaat met een temperatuurverschil van ruim 3,5 graad C op Groenland, zie:
https://en.wikipedia.org/wiki/8.2_kiloyear_event
Dit komt aardig overeen met de temperatuurverschillen die op lokaal niveau in Groenland sinds de jaren ’60 zijn waargenomen, zie:
http://klimaatcyclus.nl/klimaat/pics/groenland-temperatuur-ijsland-spitsbergen.jpg
(In dit laatste plaatje kunnen we ook zien dat de temperatuurverschillen tussen 1880 en 1950 op Groenland waarschijnlijk groter zijn geweest dan in de periode sinds 1960)
PS. Het laatste plaat komt uit een eerder artikel dat ik presenteerde voorafgaand aan mijn eerste artikel op het Climategate platform, zie de 6de figuur:
http://klimaatcyclus.nl/klimaat/omvang-global-warming-kleiner-dan-temperatuurfluctuatie-tussen-2-dagen.htm
Als de panelen gekoeld moeten worden, dan doe je dat toch op het land? De zee is ongeveer 12 graden, schat ik. Het kraanwater is 12 graden, schat ik. En als je dat koelwater evt. nog slim koelt, dan heb je warmte over.
Ik zie dus niet meteen het voordeel van zee-gebruik voor panelen.
Complot-technisch zou ik wel andere punten kunnen bedenken, maar er zullen wel weer addertjes onder het gras zitten.
Antisoof
En die warmte kun je weer in je zonneboiler stoppen. Zonnepaneel en zonnecollector gecombineerd. Maar wat doe je dan in de niet meer zo winterse winter met zeer lage zonnestand in onze streken? Toch géén hout stoken hoop ik?
Laten we mensenmest gebruiken voor biogas.
Onze eigen biogascentrale in huis. Zou dat kunnen? Het residu kan de tuin in of bij de potplanten. Wéér een verdienmodel.
Een composttoilet met tussenschakel.
Peter,
Die mini-biogascentrales bestaan toch al lang? Zelfs in arme landen hebben zo zoiets soms. Zelfs met een heel grote ballon in de kamer als vat, zag ik op een youtube-je.
En als het hier zo koud is, wat doen we dan hier eigenlijk, vraag ik me wel ’s af? Wie hebben ons (vroeger) uit de subtropen verjaagd? Daar is het altijd lekker warm.
Antisoof
Daar werd het kennelijk te druk. En het water werd door de groeiende bevolking te kwistig gebruikt. Dus ging men verhuizen. Zoals dieren bij een te grote populatiedruk ook doen. Is eer onvoldoende te eten of te drinken, dan moet je verkassen.
Zie de grote volksverhuizingen.
Antisoof
Dat wist ik niet. En velen in die landen kennelijk ook niet. Wel zie en hoor ik dat eer nog veel op gedroogde mest wordt gekookt.
Heb je een linkje om dat moois te aanschouwen. Anders ga ik zelf wel op zoek. Velen hebben in de arme landen dus hun eigen gasbel als ik je verhaal zo lees. Kortom, je doet het op het potje en kunt even daarna je potje koken. Zoiets.
En die ballon, is dat een afgedankte skippiebal?
Peter,
Die ballon was een hele grote plastik zak.
De mest die men gebruikte kwam van mens en dier.
Een linkje heb ik niet.
Over de vraag, “Wanneer komt nu toch eindelijk die klimaatcrisis?”, dan is dat antwoord;
*NU*
Elke dag, ondervinden we de gevolgen van de opwarming van de aarde, zowel zichtbaar als onzichtbaar.
Wat we nu moeten doen, is meer plantaardig eten, de transitie maken, van vervoer op fossiele brandstoffen, naar electrische en/of waterstof vervoermiddelen en meer met de (E-)fiets.
Ook meer milieu vriendelijke producten kopen, minder tegels in de tuin en meer groen.
Minder gebruik (liefst geen) maken van chemische bestrijdingsmiddelen. Water besparen en ook overstappen van het gas, naar electrische apparatuur.
Kies meer biologisch voedsel, dan industrieel gemanipuleerd voedsel.
Eet géén vis.
Maak geen gebruik, van single used plastics en gooi het gescheiden bij de juist container. Én gooi het niet achteloos op straat of in de natuur, dus bewaar het, tot je het kunt deponeren in een afvalbak.
Het klimaat redden hoeft niet moeilijk te zijn. Maar steek je kop niet in het zand. En ga het zeker niet ontkennen.
We zijn voorbij de waarschuwingen, nu moeten we handelen, om erger te voorkomen.
@Vos; Dus gewoon kerncentrales toch! Probleem opgelost net als hier in Frankrijk. Schoon en goedkoop!
Sebastiaan Vos
Een nieuwe ster aan het firmament. Of noem je jezelf liever Profeet. Er is een leuk boek. De profeet en de tovenaar. Lees het eens. Voer voor al te gelovige lieden.
Sebastiaan Vos
Ben je soms op zoek naar een sterke leider? Nee toch? Zo Iemand die ons alles door de strot ramt wat hij/zij zelf goed c.q aanbevelenswaardig vindt.
Misschien heeft Extinction Rebellion deze site ontdekt? In dat geval kunnen we een hoop nieuwe geluiden verwachten.
van Gelder
Ken je Sebastiaan of bén je Sebastiaan. Of heet ie eigenlijk Sebasti-Jan.
En wat verwacht je van Extiction Rebellion meer als “boe”. Het beste zou zijn als ze zichzelf uitroeien. Manson gaf het voorbeeld.
Nee, ik ken Sebastiaan niet. Maar iemand van XR zou zo’n oproep als bovenstaand kunnen plaatsen, denk ik.
Aha, weer eentje met z’n neus in de wolken en de luier nog in de broek. Deze boomer heet je welkom, maar probeer realistisch te blijven.
Dag Sebastiaan: ik heb een groot huis dat verwarmt wordt met stookolie. Het is er altijd 24 graden Celsius.Enkel glas en zet deuren en ramen open. Ik eet vlees, sterker nog er gaat geen dag voorbij dat het ronde bord voor minstens driekwart gevuld is met varkensvlees. Eet ook vis. Het liefst naast vlees. Groente komt er zelden bij. Mocht er groente bij zitten dan is vanzelfsprekend volkomen macro biologisch en dynamisch gemanipuleerd dat het vanzelf mijn mond binnen wandelt.
Heb voor de deur drie auto’s staan allen met een benzine motor met inhoud van minstens vier liter. Plastics gebruik ik met kilo’s tegelijk. De kliko is vol dan gaat het de allesbrander in. Het rookt en stinkt behoorlijk maar dat is fun.
Hoezo milieu? ik kom toch uit een goed milieu want oude Duitsche Adel. Snap je?
Ik mis alleen nog een oude diesel. Liefst een Mercedes want die ruiken zo heerlijk uit de uitlaat. Das ook fun.
Mocht er iemand zijn die het schrijfsel serieus neemt, krab dan achter de linker en vervolgens de rechter oor. Slaap er een nachtje over Sebastiaan.
Dieter von Bartsch
Hoe kun je dat nu doen. Sebastiaan is van de weersomstuit flauw gevallen. Het is nog maar de vraag of hij weer bijkomt. Of zouden zijn marionettentouwtjes zijn doorgesleten wegens veelvuldig optreden in gevaarlijke omgevingen.
Haha Peter. Ik kon het niet laten…Vos komt in het hol van de leeuw.
Vanwaar toch dat dat acute crisisgevoel? Relativeer het een beetje en kijk bijvoorbeeld eens 50, 60 jaar terug. Toen werd er volop DDT gespoten, er werden jaarlijks honderden atoombommen bovengronds tot ontploffing gebracht. Ook olie- en giflozingen waren dagelijkse kost. Asbest werd gewoon onbeschermd en grootschalig verwerkt. Als experiment mocht een bioloog 40.000 olifanten door het leger laten afmaken in Afrika en de lucht was smerig, smeriger dan ooit en veel smeriger dan nu.
We zijn nu op de goede weg, al dat soort praktijken zijn door gezond verstand opgelost, met name in het rijke, kapitalistische deel van de wereld. En we zijn er niet armer van geworden, ook heel belangrijk. Wereldwijd is er meer voedsel, leeft men langer en zijn de voorwaarden om gelukkig te worden meer aanwezig.
Nu wil rijp en groen, niet gehinderd door enige kennis, bang gemaakt door de Media, halsoverkop onze hele economie overhoop halen, veranderen en daarmee nagenoeg plat leggen, liever vandaag nog dan morgen. Volgens mij hoor jij ook bij die groep. Besef je niet dat angst een slechte raadgever is? Sowieso, maar helemaal wanneer die angst is ingegeven door (vooringenomen) media?
Geen paniek, er is gewoon weinig aan de hand. Op termijn verdwijnen de fossiele brandstoffen vanzelf, ze raken op. Intussen wordt de wereld groener van die CO2. We hebben nog tijd zat om kernenergie zo ver door te ontwikkelen dat ze volledig veilig is en zonder afvalprobleem. Als die vermaledijde anti-kernenergiebeweging uit de jaren ’80 er niet was geweest waren al láng zover. Dat had pas CO2-uitstoot gescheeld! Maar helaas, nu gaan we eerst nog weer een aantal decennia prutsen met molens en panelen voor de draad weer wordt opgepakt. Je bent tegen die tijd natuurlijk wel veel expertise kwijt, wat zonde toch.
Door Voss en Vossen hun angst machinerie staan we voor een enorme economische crisis. Nu weer een Vos met een s die paniek komt zaaien.Zitten jullie vossen te stangen om er straks met alle kaas vandoor te gaan .
Mijn hemel, wat een gland (Frans woord)deze Vos. Haalt alles door elkaar zoals milieuvervuiling, voedselmanipulatie en het klimaat. Typisch een verslaafde.
Man, ga je melden bij een kliniek.
Wellicht gemist, maar hoe is het met de gezondheid van aanwezige zeehonden. Die zullen hier geweldig blij mee zijn. Rustplekken midden op zee zonder lastige mensen. Mooier kunnen we het niet maken voor hen.
Maar men zal er wel permanente bewaking bij zetten om de zeehonden te verjagen.
Die panelen worden bloedheet . Krijg je gebakken zeehond
Permanente bewaking door een camera om achteraf de zeehonden te kunnen identificeren. Dan kunnen ze daarna naar een strafkolonie. Als ze die vermaledijde beesten tenminste aangehouden kunnen worden want daar hebben we dan geen mankracht voor. Maar die camera geeft in ieder geval het idee dat er naar gekeken wordt.
De ‘groene’ alarmistische zeloten van Extinction (Rebellion) met hun doelstellingen (gebaseerd op het onwetenschappelijk alarmisme door de Club van Rome), teneinde de uitsterving (waaronder de mens) te voorkomen, werken tegenovergesteld de doelstellingen van de zeloten van de Georgia Guidestones, die de huidige mensheid van 7 miljard aardbewoners op onze vergroenende plaat in totaal willen laten uitsterven (door streng opgelegde geboorte beperking) tot 500.000.000 mensen: Number 1 rule: ‘Maintain humanity under 500,000,000’
Deze alarmistische zeloten zijn het onderling totaal oneens, wat weer blijkt uit de diverse onwetenschappelijke wel-/niet bans: DDT-ban, kernenergie-ban, biomassa-ban, e-cars in de ban, fossiel in de ban. Volgens het rapport uit 1972 van de Club van Rome zouden ‘we’ in 2005 al reeds uitgestorven zijn geweest. Nu willen de zeloten drastische actie van de politiek, op weg naar een heilstaat, schakel de vertragende democratie uit, en kernenergie mag beslist niet.
In Duitsland, Rusland, China, Cambodja is al uitgeprobeerd een dergelijke heilstaat te stichten, we weten hoe dat afliep.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Georgia_Guidestones
Ik weet bijna zeker dat deze mensen totaal geen idéé hebben van de kracht van de zee.noordwest 12 komt niet veel voor maar daar is niks tegen bestand en ik spreek uit ervaring
De proefopstelling heeft storm Ciara schadevrij overleefd.
Tjonge, wel 1 heel stormpje overleefd! Jippie!
Het bewijs van deugdelijkheid kan hiermee afgegeven worden hoor. Gooi de hele Noordzee maar vol, die sukkels van zeelui weten echt niet waar ze het over hebben.
/sarc off
niet de proefopstelling, het verankerings-systeem heeft de storm overleeft. dit zegt Allard van Hoeken toch heel specifiek in zn laatste interview. Dit verklaart misschien ook wel waarom op de praktijkfotos de pontons zonnepanelen missen, die wel op de presentatie fotos te zien zijn.
De testopstelling 15km voor de kust? die heeft daar nooit gelegen, want die ligt tussen zandbanken voor de brouwersdam.
Het lijkt erop dat de media bewust om de tuin wordt geleid.
https://foryourinformation.nl/2020/06/30/soz-2-de-rijksoverheids-nieuwbrief/