Zelfs als je de windturbines cadeau krijgt, is windenergie nog steeds duurder.
Een gastbijdrage van Rob Walter.
Kernenergie is weer bespreekbaar
Nadat in Nederland de toepassing van nieuwe kernenergie jaren lang is doodgezwegen, ziet het er naar uit dat kernenergie nu weer bespreekbaar wordt. Tot nu toe ging onze overheid er van uit dat het zal lukken om met (nagenoeg) alleen windenergie en zonne-energie al de energie die Nederland gebruikt CO2-vrij te maken. Dat dit technisch niet kan, begint nu enigszins door te dringen tot de beleids bepalers 1).
Kernenergie produceert ook nog eens minder CO2 dan energie uit wind en zon 2), dus het is eigenlijk onlogisch om kernenergie in de ban te doen. Daarom hebben Tweede Kamer en minister Wiebes aan het Weense ingenieursbureau ENCO gevraagd om de mogelijke rol van kernenergie in de energiemix te onderzoeken. Conclusie van het rapport is dat kernenergie “niet duurder is dan wind en zon” als de extra netkosten worden meegerekend 1).
Toch blijven tegenstanders van kernenergie volhouden dat kernenergie veel duurder is dan windenergie 3). Nu worden de extra kosten voor energie uit wind en zon onzichtbaar gemaakt, en betaalt de consument die via de netbeheerder en verstopt in diverse belastingen. Die extra kosten blijven daardoor voor de consument onbekend. Dit artikel maakt duidelijk wat die extra kosten zijn en laat zien hoe juist die extra kosten er voor zorgen dat wind en zon duurder zijn dan kernenergie.
Windenergie is eigenlijk heel onhandig
Voor de stabiliteit van het elektriciteitsnet is de fluctuerende windenergie fnuikend. Als het waait “smijten” de windturbines hun geproduceerde elektriciteit klakkeloos in het elektriciteitsnet, zonder rekening te houden met de grootte van de vraag op dat moment. En zonder rekening te houden met de door centrales (en andere producenten zoals zonne-panelen en zonne-weiden) op dat moment geproduceerde elektriciteit. De centrales moeten dan op willekeurige tijdstippen hun vermogen afregelen. En als de wind wegvalt dan moeten de centrales plotseling opstarten of bijregelen. Want vraag en aanbod moeten iedere seconde in evenwicht zijn. Dus gelijk zijn, anders stort het systeem in elkaar en gaat het licht uit. Dat bijregelen door de centrales lukt nu nog dankzij het feit dat nog steeds maar een beetje, namelijk slechts een tiende deel van onze elektriciteit uit windenergie komt.
Doordat de centrales voortdurend moeten op en af regelen voor de wind, draaien de centrales wel minder efficiënt. Daardoor gebruiken zij meer brandstof. Dat minder efficiënt draaien kost niet alleen extra geld, maar betekent ook dat die centrales meer CO2 uitstoten. Dat was nou juist niet de bedoeling 4).
Als er nog meer windturbines komen, dan draaien de centrales nog minder efficiënt en neemt de hoeveelheid CO2-uitstoot per kWh elektriciteit uit de windturbines flink toe. Tot er een grens bereikt wordt waarbij plotselinge energie-tekorten en plotselinge energie-overschotten niet meer zijn op te vangen en de continuïteit van gegarandeerde energie zonder storingen niet meer mogelijk is. Die storingen kosten de maatschappij niet alleen veel ongemakken maar vooral héél veel geld en verlies van welvaart. Bij 20%-30% windenergie is de grens bereikt waarbij het elektriciteitsnet nog de stoten uit de wind kan opvangen. Boven die 20-30% windenergie zijn erg kostbare maatregelen nodig, die windenergie nog duurder maken dan dat die nu al is. Bij zo’n 50% windenergie helpen normale maatregelen niet meer, en kunnen alleen extreem kostbare maatregelen, zoals afregelen van de windenergie en kostbare opslag van de overtollige windenergie, het elektriciteitsnet nog behoeden voor ineenstorting.
Twee systemen.
In Nederland hebben we twee energiesystemen naast elkaar voor onze elektriciteit.
We hebben een volwaardig en compleet systeem dat Nederland op ieder moment kan voorzien van de benodigde hoeveelheid elektriciteit, óók als het niet waait en er ook geen zon is. Dat is nodig, want wind en zon zijn er niet altijd. Dat volwaardige systeem bestaat uit elektriciteitscentrales en elektrische verbindingen. Die verbindingen noemen we het elektriciteitsnet, dat centrales (alle opwekkers) onderling verbindt en ze verbindt met de gebruikers: de industrie, huizen, kantoren, treinen, etc. Samen vormen zij het “hoofd systeem” voor onze elektriciteitsvoorziening.
Daarnaast hebben we een “tweede systeem” bestaande uit windturbines en hun verbindingen naar het elektriciteitsnet. Dat “tweede elektriciteitssysteem” krijgt in Nederland altijd voorrang. Als er uit dat “tweede systeem” elektriciteit komt, dus als het waait, komt dat bij de elektriciteit in ons “hoofd systeem”. In dat “hoofd systeem” moeten de centrales dan “een stapje opzij doen” en de stroom uit het tweede systeem vóór laten gaan. Dat betekent dat in het “hoofd-systeem” centrales moeten afregelen. En als de wind wegvalt, dan moeten die centrales plotseling weer opregelen. Eigenlijk een heel rare situatie, die nooit efficiënt kan zijn. Het “tweede systeem” hebben we alleen maar omdat kernenergie als CO2-vrije energiebron tot nu toe werd afgewezen. Met voldoende kernenergie kunnen we heel het “tweede systeem” gewoon afbreken. Dat spaart jaarlijks vele miljarden aan kosten.
Wat kost al de windenergie eigenlijk?
Omdat we in Nederland al een compleet systeem hebben voor onze elektriciteit dat goed voldoet, het “hoofd-systeem”, kun je het “tweede systeem” bestaande uit windturbines en bijbehorende verbindingen naar het elektriciteitsnet, als een extra luxe beschouwen. Als je dat “tweede systeem” morgen afbreekt gebeurt er immers niets. Voor die extra luxe is door de Tweede Kamer besloten omdat daardoor in de elektriciteitscentrales een beetje minder fossiele brandstof wordt gebruikt. En dus een beetje minder CO2 wordt uitgestoten. Buiten dit CO2-verhaal is er geen enkele andere reden om elektriciteit met windturbines te produceren.
Zou je kiezen voor een betrouwbare en betaalbare andere CO2-vrije methode om elektriciteit te maken, dan kun je dat hele “tweede systeem” met al zijn windturbines en bijbehorende verbindingen direct afbreken. En bespaar je dus al de kosten voor dat “tweede systeem”.
Een betrouwbare en betaalbare andere CO2-vrije methode om elektriciteit te maken zou bijvoorbeeld kernenergie kunnen zijn. Zodra onze Tweede Kamer daarvoor kiest en er voldoende kerncentrales in bedrijf zijn, kan dat “tweede systeem” vervallen en blijft er veel geld over, waarmee Nederland goede voorzieningen voor het volk en voor verhoging van onze welvaart kan financieren.
De kosten van windenergie bestaan uit alle kosten die dat “tweede systeem” meebrengen:
kosten voor de windturbines + verbindingen + elektrische verliezen
+ extra kosten in het “hoofd-systeem” voor opvangen van de grilligheid van wind.
Hiervoor is tot nu toe is al zeker 80 miljard Euro uitgegeven. Met de plannen voor nog méér windturbines zal daar de komende jaren nog eens meer dan 100 miljard Euro bijkomen. Die kosten kunnen vermeden worden bij toepassing van kernenergie.
Wat kost dan de windenergie per geleverd kWh?
Je kunt er van uitgaan dat de vergoeding per geleverde kWh + subsidie, kostendekkend is voor alle directe kosten van de windturbine zelf (kapitaalslasten, onderhoud, eigen verbruik en later afbreken). Je zou verwachten dat dit de kostprijs is van een geleverde kWh windenergie (behoudens winstmarge), maar helaas is dat niet zo.
Want om de echte kostprijs per geleverde kWh te bepalen moet je al de door de windturbines veroorzaakte extra kosten optellen bij die kostendekkende vergoeding.
De gemiddelde vergoeding voor geleverde windenergie is 4½-5 cent per kWh. De soorten kosten die je bij die 4½-5 cent moet optellen om tot een totale kostprijs te komen zijn:
-
De kosten van subsidies en belastingaftrek die nog altijd gegeven worden (ook al doet men of er geen subsidies meer nodig zijn voor de laatst gebouwde en nog te bouwen windparken). Ten onrechte worden die subsidies en belastingvoordelen gebagatelliseerd door voorstanders van windenergie 5).
-
De kosten voor de elektrische verbindingen, zoals de aansluitingen naar de windturbines, waaronder de kostbare zeekabels, de “stopcontacten in zee”, de extra schakelstations en transformatoren, de kostbare omzetting gelijkspanning in wisselspanning en de verzwaring van alle hoogspanningsverbindingen op land om de stroomstoten op te vangen. Je praat voor al die verbindingscomponenten bij elkaar nu al over zo’n 40 miljard Euro, investeringskosten die zonder al die windturbines er niet zouden zijn. En al die kosten lopen in de komende jaren op tot meer dan 100 miljard Euro. Daar komen nog de onderhoudskosten bij die voor al die componenten kostbaar zijn, vooral voor de componenten in zee 6).
-
De kosten van elektrische verliezen in al die verbindingen inclusief de verliezen in alle bijbehorende componenten zoals schakelinstallaties, transformatoren en de omzetting van gelijkspanning in wisselspanning 7).
-
De kosten veroorzaakt bij regeling door de centrales in het elektriciteitsnet om de fluctuaties in geleverde elektriciteit uit windturbines te compenseren. Hoe meer windturbines op het net zijn aangesloten, hoe hoger de kosten (per kWh) van de regeling door de centrales. Die kosten bestaan uit de extra brandstof voor de centrales en de doorlopende kosten van kapitaal, handling en personeelskosten voor minder geleverde kWh tijdens afregelen voor de windenergie. Bovendien kosten van “stand-by” bij veel wind 8).
-
De kosten voor het niet meedoen aan de regeling naar de variabele vraag. De vraag naar elektrische energie varieert voortdurend, vooral tussen dag en nacht en natuurlijk per seizoen. Daardoor kunnen niet alle centrales altijd voluit draaien, maar moeten zich aanpassen aan die vraag. Dat aanpassen is natuurlijk veel duurder dan altijd vol draaien, dus aanpassen kost geld. De windturbines trekken zich niets aan van de vraag naar elektrische energie en “smijten” al de elektrische energie die zij uit wind kunnen maken klakkeloos in het landelijke elektriciteitsnet. De centrales (en dergelijke opwekkers) moeten daardoor extra bij of afregelen naar de veranderingen in de vraag. Bedenk ook dat de vraag naar elektriciteit voor de gebruikers ’s nachts meestal ongeveer de helft is van de vraag overdag. En ’s nachts kan het flink waaien, dus dat betekent dan extra hard aanpassen voor de centrales! Bij kerncentrales in plaats van windturbines zou dat niet spelen 9).
-
De kosten voor het niet meedoen aan de opvang van storingen in het elektriciteitsnet, waar alle centrales aan deelnemen en dat nu extra moeten doen voor de windturbines 10).
-
De kosten voor pieken van de windenergie die uitstijgen boven de op dat moment benodigde hoeveelheid elektriciteit (vraag verminderd met minimaal draaiend vermogen voor “achtervang” en niet-regelbaar vermogen op dat moment van b.v. zonne-energie). Die pieken zouden overschotten veroorzaken (curtailment) wanneer je geen extra maatregelen neemt. Die maatregelen zijn noodzakelijk, want vraag en aanbod moeten immers altijd gelijk zijn in het elektriciteitssysteem. Verkoop van die overschotten naar het buitenland tegen hoge boetes of windturbines afregelen of de overschotten omzetten in andere energievormen zijn technisch oplossingen. En die veroorzaken allemaal extra kosten. Deze kosten stijgen sterk bij toenemend percentage windenergie 11).
De hierboven bij de punten 1 t/m 7 genoemde extra kosten gelden wel voor windenergie en zonne-energie, maar niet voor de centrales op fossiele brandstof en ook niet voor de kerncentrales 12).
Verborgen kosten maken windenergie duur
Over de extra kosten per geleverde kWh windenergie aan het landelijke hoogspannings-elektriciteitsnet, is wel iets bekend. Kwalitatief zijn die 7 punten bekend en veel beschreven. Maar kwantitatief, dus wat kost dat extra per kWh-windenergie en hoe bereken je dat, daarover is bij mijn weten nog geen overzichtelijk rapport gepubliceerd. Op basis van wat er wel over bekend is en met gedegen kennis van het energievoorzieningssysteem kun je wel vrij nauwkeurig aangeven hoe hoog de extra kosten minstens zijn 12).
Met een voorzichtige schatting en berekening van de bovengenoemde extra kostenposten ben ik gekomen op de onderstaande waarden voor de gemiddelde extra kosten per geleverde kWh. Die gelden voor levering in het Nederlandse hoogspanningsnet. Hierbij blijf ik aan de onderkant van de extra kosten (in werkelijkheid zullen die hoger liggen). Bij nog verder toenemend aantal windturbines zullen de kosten per kWh windenergie véél hoger liggen. Alle genoemde bedragen worden bij de voetnoten achterin toegelicht.
Dit zijn de bijkomende kosten die je mee moet nemen in de kostprijs van windenergie:
Bijkomende verborgen kosten minstens 6 cent/kWh
Dus voorzichtig geschat liggen de gemiddelde totale extra kosten per geleverde kWh elektriciteit uit windturbines binnen de bandbreedte 5-9½ cent 13). Laag gemiddeld, zéér voorzichtig gerekend, kun je wel uitgaan van een gewogen gemiddeld bedrag van 6 cent/kWh 14). Wanneer het aantal windturbines toeneemt zal dit getal hoger uitkomen. Ga, gezien de reeds lopende plannen voor meer windparken, er maar van uit dat dit binnen enkele jaren zal oplopen tot 8 cent/kWh en hoger. Over 10 jaar, als de doelstelling 2030 gehaald zou worden, en er tenminste 3 maal zoveel windenergie op ons hoogspanningsnet voedt, zullen die extra kosten boven de 10 cent/kWh liggen.
6 cent/kWh klinkt onschuldig, maar als je bedenkt dat het om héél veel kWh’en per jaar gaat, betekent het dat de Nederlandse gemeenschap door die extra kosten per jaar miljarden Euro’s moet opbrengen. Het gaat nu al om zo’n 13 miljard kWh per jaar, dat kost de Nederlandse gemeenschap bijna 1 miljard Euro extra (nutteloze) kosten per jaar 15).
Bij de voorgenomen uitbreiding van het aantal windturbines zal dit over 5 jaar zijn opgelopen tot 3 miljard Euro/jaar en nog eens 5 jaar verder, in 2030, tot minstens 6 miljard Euro per jaar. Dat is héél veel weggesmeten geld, en die kosten blijven ieder jaar terug komen. Bovendien is bij een groter percentage windenergie de CO2-besparing per kWh geringer, dus betaalt de Nederlandse burger dat vele geld, jaar in jaar uit, zonder dat dit de gewenste CO2 besparing oplevert. Alleen maar omdat een aantal mensen daar zo veel aan verdient.
Bij kerncentrales spelen er geen “extra” kosten.
Zelfs de vergoeding voor windstroom is te hoog
De extra kosten moet de gemeenschap dus opbrengen bovenop de gemiddelde vergoeding voor geleverde windenergie van 4½-5 cent/kWh. Die 4½-5 cent/kWh is gelijk aan de vergoeding die de centrales in het net gemiddeld krijgen voor geleverd gegarandeerd vermogen. Deze vergoeding had niet voor de windturbines mogen gelden. Helaas heeft de Tweede Kamer al eerder bepaald dat elektriciteit uit windenergie absolute voorrang krijgt voor levering op het elektriciteitsnet. In het gehanteerde systeem van vergoedingen krijgen daarmee de windturbines ten onrechte de volle vergoeding die geldt voor gegarandeerd elektrisch vermogen. Dit komt neer op een forse extra subsidie op windenergie, die verzwegen wordt en die de leek niet kan zien, maar wel betaalt.
Zelfs gratis windturbines zijn nog te duur
Die extra kosten van windenergie zijn dus al hoger dan de gemiddelde prijs van elektriciteit uit de verschillende centrales (die liggen tussen 4½ en 5 cent per kWh). Zelfs als de windturbines helemaal niets zouden kosten (bouw + onderhoud, etc.), zou elektriciteit uit wind duurder zijn dan elektriciteit uit de centrales in het landelijke elektriciteitsnet.
Kostprijs windenergie is nu 11 cent/kWh en loopt de volgende jaren op tot boven 20 cent/kWh
De werkelijke gemiddelde prijs per kWh die de maatschappij betaalt voor geleverde elektriciteit uit de nieuwste windturbines, dus de goedkoopste (nieuwe) windparken, ligt ten minste op (4½ tot 5) + 6 cent, pakweg zo’n 11 cent per kWh. Voor de oudere bestaande windparken zal dat meer zijn. Die 11 cent/kWh geldt voor de huidige situatie, met nog een relatief klein aandeel windenergie 14). Voor die prijs produceren de windturbines “rommelig” vermogen, dat fluctueert en er vaak niet is wanneer de maatschappij dat nodig heeft.
Nog duurder als er méér windmolens komen
Wanneer er in Nederland nog meer windturbines bij komen, en dat willen onze regering en de Tweede Kamer, dan betekent dit, dat de extra net-kosten per geleverde kWh nog hoger worden. Hoe groter namelijk het aandeel wind (en zon) is in de Nederlandse elektriciteitsvoorziening hoe hoger de extra kosten worden. Dat komt door de extra kosten die genoemd zijn onder de punten 4 t/m 7. Die kosten nemen toe doordat het elektriciteitsnet meer last krijgt van de hogere energie-stoten uit nog meer windturbines. De extra kosten van windenergie zullen, met de huidige plannen voor méér windturbines, al in de komende 5 jaar oplopen tot 3 miljard Euro per jaar en zullen in 2030 zijn opgelopen tot meer dan 6 miljard Euro per jaar 16). Zo snel lopen de kosten van windenergie op als de overheid conform het klimaatakkoord doorgaat met uitbreiding van windenergie.
Ook de CO2-uitstoot per kWh neemt toe als er nog meer windturbines komen.
Bij kernenergie heb je dat effect niet, liggen de kosten lager en wordt méér CO2 bespaard.
Met zonne-energie erbij nog duurder
Ook zonne-energie leidt tot extra kosten in het elektriciteitsnet. Zonne-energie is er als de zon vol schijnt en is er een beetje als het bewolkt is en is er niet als het donker wordt. Zonne-energie is dus, net zoals windenergie, niet zo betrouwbaar. Het levert dan ook extra kosten in het net, vergelijkbaar met de boven genoemde netkosten onder de punten 4 t/m 7. Beide energievormen zijn in feite niet geschikt om toe te passen voor de landelijke elektriciteitsvoorziening.
Als beide energiesoorten wind en zon tegelijkertijd in een elektriciteitsnet worden toegepast, zoals in Nederland, dan wordt het aandeel “onbetrouwbare” energie nog groter en de fluctuaties nog overheersender. Samen zorgen zij voor nog hogere extra netkosten (punten 4 t/m 7). Samen veroorzaken zij meer CO2-uitstoot. Samen zorgen zij er bij toenemende omvang ook nog eens voor dat het maximaal mogelijke aandeel “duurzaam” eerder bereikt wordt.
Bij kernenergie bestaat die grens niet.
Opslag is geen echte oplossing
Wordt het gemiddelde aandeel windenergie in de elektriciteitsvoorziening groter dan pakweg zo’n 20%-30%, en dat wil de politiek, dan wordt opslag van windenergie noodzakelijk . Dat is zeer kostbaar.
Alle opslagmethoden zijn op zich zelf al heel duur, en dat wordt nog erger omdat in de cyclus:
elektriciteit gas (of waterstof) elektriciteit
50%-75% verloren gaat (slecht rendement van de cyclus: 50%-25%).
Dat maakt alle elektriciteit uit windenergie nog veel duurder! Ik schat dat de kostprijs voor elektriciteit uit windenergie dan oploopt tot gemiddeld 20-30 cent/kWh. Richting 90% – 100% energie uit wind en zon loopt die gemiddelde prijs nog veel verder op richting “onbetaalbaar” 17).
Voor kernenergie is die opslag niet nodig. Bovendien is de goedkoopste manier om waterstof te maken: elektrolyse bij hoge temperatuur, wat het goedkoopste is bij gebruik van de kernreactor en goedkope kernstroom.
Echte waarde van een kWh windenergie minder dan één cent
Mijn overtuiging is dat de waarde van elektriciteit uit windturbines in een volledig subsidievrij puur commercieel elektriciteitsvoorzieningssysteem gemiddeld onder de één cent per kWh zou liggen. Nu betaalt de maatschappij 4½ tot 5 cent per kWh voor elektriciteit uit windturbines voor iets dat minder dan één cent waard is. Waar bovenop de burger ook nog de zichtbare en onzichtbare kosten en subsidies opbrengt.
Hoe zit het met de CO2-uitstoot door windenergie
De hoeveelheid CO2-uitstoot per geleverde kWh windenergie wordt meestal alleen berekend over de bouw van de windturbines. Vooral door voorstanders van windturbines en door mensen die er belang bij hebben. Een enkeling is zo netjes om ook onderhoud en toekomstige afbraak en verwerking voor recycling mee te rekenen. Maar de CO2-uitstoot die daar tijdens bedrijf bij komt wordt verzwegen (bovengenoemde punten 2 t/m 7). Voor het eerst wordt daar nu op gewezen door minister Wiebes. Zie Kamerbrief van 22 september 2020 1).
Hoeveel CO2-uitstoot per geleverde kWh toegerekend moet worden aan ieder van de bovenstaande punten is nog nergens degelijk doorgerekend. Meer dan schattingen in kwalitatieve zin heb ik daarvoor niet kunnen vinden. Toch moet je voor alle punten 2 t/m 7 de extra CO2-uitstoot meerekenen in de vergelijking met kernenergie, om te bepalen wie van die twee in werkelijkheid groener is 2).
Windenergie produceert per kWh beduidend meer CO2 dan kernenergie
Er zijn veel CO2 effecten, die men vergeet mee te tellen. Bijvoorbeeld moet je meetellen de CO2-productie bij het onderhoud en voor het maken en afbreken van de extra elektrische verbindingen, “stopcontacten in zee”, extra schakelstations en transformatoren, omzetting gelijkspanning in wisselspanning en verzwaring van alle hoogspanningsverbindingen op land om de stroomstoten op te vangen. Zij vormen tenslotte het boven genoemde “tweede systeem” dat volstrekt onnodig is voor een gegarandeerde betrouwbare elektriciteits-voorziening en alleen maar bedacht is om juist CO2 te besparen.
Bij dit alles moet je dan ook nog tellen de CO2-productie die veroorzaakt wordt door de elektrische verliezen in al die verbindingen, schakelstations, etc.
En dat is nog niet alles, want er wordt extra CO2 geproduceerd door het op-en-neer regelen van de diverse centrales om de fluctuerende windstroom te compenseren (en dat veroorzaakt best wel veel extra CO2 !). Hoe meer windturbines, hoe groter deze extra CO2 productie is.
En dan wordt het nog veel erger als de hoeveelheid windenergie (vanaf ca 20% – 30%) zo groot wordt, dat opslag nodig is om in de perioden met te veel windenergie die “te vele” energie weg te werken. Al maak je daar later weer elektriciteit mee, dan wordt er toch in totaal veel extra CO2 uitgestoten in de cyclus opslaan-en-weer-in-elektriciteit omzetten (via gas of waterstof).
Hoe hoger het percentage windenergie in onze elektriciteitsvoorziening wordt, hoe hoger de onbruikbare pieken worden en hoe groter daardoor de extra CO2-uitstoot wordt.
Al met al is de CO2-uitstoot per kWh windenergie duidelijk groter dan voor kernenergie.
Schade aan de natuur
Dan komt hier nog bij dat meer windturbines ook meer schade veroorzaken aan milieu en natuur. Zoals horizonvervuiling, geluidshinder, vermoorden van vogels door de wieken van de windturbines (hoe groter de turbine hoe erger!). Een schade die tot nu toe niet wordt meegenomen bij de beoordelingen van windenergie. En dat is ten onrechte.
Wat kost dan kernenergie ?
In tegenstelling tot windenergie zijn alle cijfers van kernenergie bekend. Daar is immers wereldwijd veel ervaring mee. Er zijn al zo’n 450 kerncentrales in bedrijf en er zijn op dit moment 57 in aanbouw en er zijn nog meer dan 100 in de planning. Over wat een kWh uit een kerncentrale kost is heel veel gepubliceerd. Over de kosten van de bouw van kerncentrales is nagenoeg alles bekend, net zoals over de bedrijfsvoering en over alle bijkomende kosten voor de brandstof. Ook de kosten voor het afbreken van de centrale aan het einde van de levensduur en voor de berging van afval zijn bekend.
Kijk maar naar voorbeeld Frankrijk dat 85% van zijn elektrische energie uit kernenergie haalt. Daar is de prijs voor elektrische energie veel lager dan bij ons 19).
Recent zijn bij de bouw van drie grote kerncentrales de kosten uit de hand gelopen (Finland, Groot-Brittannië en één centrale in Frankrijk). Tegenstanders kijken alleen naar die drie kerncentrales en baseren daarop hun propaganda over dure kerncentrales. Inmiddels zijn er veel goedkopere kerncentrales gebouwd op vele plaatsen in de wereld. Goedkoper en met kortere leveringstijden. Literatuur daarover is er meer dan voldoende, weinig zinvol om dat hier te herhalen 1) en 20) en 21).
Wel wil ik hier iets schrijven over de regelbaarheid van die kerncentrales. Zij zijn prima regelbaar, vooral de nieuwere kerncentrales. Hoe meer die centrales voluit mogen draaien, “in basislast” heet dat, hoe lager de prijs per kWh wordt. Dat lijkt mij voor ieder logisch. De eerste paar nieuwe kerncentrales in Nederland zouden, vind ik, het beste in basislast kunnen draaien. Om snel veel écht CO2-vrije energie in Nederland te hebben. De volgende kerncentrales zouden geleidelijk met de tijd kunnen deelnemen aan de regeling naar de energievraag.
De centrales met fossiele brandstoffen (voornamelijk gas) zouden zo lang mogelijk moeten regelen naar de behoefte en naar aanbod van windenergie op ieder moment, zoals dat ook nu gebeurt. Kerncentrales afregelen ten behoeve van wind en zon is zonde, want kernenergie is CO2-armer dan energie uit wind en zon!
Als Nederland in de komende jaren eindelijk de voordelen van goedkope en goed regelbare kernenergie inziet zouden meer kerncentrales geleidelijk de kolen-, olie- en gascentrales moeten vervangen. Waarbij de vervanging van de gascentrales over tientallen jaren kan worden uitgespreid. Maar vooral moet eerst de plaatsing van nieuwe dure, CO2-producerende windturbines gestopt worden. Alle nu nog aanwezige windturbines moeten vervolgens geleidelijk worden afgebroken. Dat wordt even slikken voor de milieu-organisaties, die juist gepleit hebben voor windenergie en daar een goot deel van hun huidige macht aan te danken hebben 3).
Voor velen is het geruststellend dat beslissingen over de volgende series kerncentrales, na de eerste één tot drie nieuwe kerncentrales, pas over 10-20 jaar genomen hoeven te worden. Dan is de techniek al weer verder.
***
Voetnoten
en https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/09/23/kernenergie-als-optie-voor-energiemix
De overheid constateert dat de systeemkosten van zon en wind onvoldoende worden meegewogen in de kosten van die technologieën. Wanneer de extra kosten die voortvloeien uit zon en wind (systeemkosten zoals bijvoorbeeld extra netwerkkosten, kosten voor balanceren van het net, aansluitingskosten) worden meegenomen, is kernenergie niet duurder. Deze systeemkosten, die onevenredig toenemen bij een hoger percentage zon en wind, worden doorgaans niet meegenomen in de kWh-prijs, maar worden afgewenteld op de netbeheerder en/of consument.
2) De CO2-uitstoot per geleverde kWh wordt als volgt bepaald:
1. Voor windturbines is de totale CO2-uitstoot = de hoeveelheid CO2 die uitgestoten wordt over de hele levenscyclus van de turbine: het maken, transporteren, monteren, bedrijf voeren, onderhouden, later weer afbreken en afvoeren en afval verwerken + de CO2-uitstoot voor het maken, onderhouden en later weer afbreken en verwerken van de verbindingen tussen de windturbines en het landelijk hoogspanningsnet (met alle elementen zoals stopcontacten in zee, transformatoren, schakelinstallaties en omzettingen van gelijkspanning in wisselspanning). Wanneer je de gedurende de levensduur door de windturbines totaal geproduceerde CO2 deelt door de over die levensduur geproduceerde hoeveelheid kWh elektriciteit, dan vind je de gemiddelde CO2-uitstoot per kWh.
Dat is echter nog niet alles, want je moet hierbij optellen de extra uitgestoten CO2 per geproduceerde kWh die veroorzaakt wordt door de elektrische verliezen in bovengenoemde verbindingen + de uitgestoten CO2 door bijregelen van de centrales in het landelijke netwerk (voor zover die veroorzaakt wordt door de fluctuerende elektriciteit uit de windturbines, dus de punten 4 t/m 7).
Voor alle waarden per kWh, zowel de kostprijs/kWh als de CO2-uitstoot/kWh behoort voor windenergie gerekend te worden met de daadwerkelijk in het landelijke hoogspanningsnet geleverde kWh elektriciteit.
2. Voor kerncentrales is de totale CO2-uitstoot = de hoeveelheid CO2 die uitgestoten wordt over de hele levenscyclus van de kerncentrale: het fabriceren, transporteren, monteren, bedrijf voeren, onderhoud, brandstof (Uranium delven, opwerken en transport), later kerncentrale afbreken na einde levensduur en verwerken, en voor het afval: de verwerking + berging + eindberging. Wanneer je de gedurende de levensduur door de kerncentrale totaal geproduceerde CO2 deelt door de over die levensduur geproduceerde hoeveelheid kWh elektriciteit, dan vind je de gemiddelde CO2-uitstoot per kWh.
3) zie: https://www.climategate.nl/2020/07/strijd-om-kernenergie/
4) zie: https://www.clepair.net/windbesparing.html
en : https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/83140NED/table?ts=1603529713539
en: https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/37823wkk/table?ts=1603530139529
en: https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/80030ned/table?ts=1603530604179
5) De kostprijs per kWh windenergie wordt voor een belangrijk deel bepaald door de aanschafkosten van de windturbine. Maar de daarop ontvangen subsidies, belastingaftrek en andere belastingvoordelen moeten dan wel meegerekend worden, om tot de prijs te komen die de werkelijkheid echt weergeeft. In de meeste gevallen is er ook een subsidie gegeven per geproduceerde kWh elektriciteit. Die moet in de berekening van de kostprijs vanzelfsprekend ook worden meegenomen. Al die subsidies leiden tot een toeslag op de “kale” kostprijs waarmee door de exploitant gerekend wordt. Die toeslag komt uit op ½-1 cent voor nieuwe windturbines en loopt op tot 2 cent (en meer) voor oudere windturbines. Op die oudere windturbines zit meer subsidie.
6) Het is correct om alle kosten van alle verbindingen en bijbehorende componenten tussen iedere windturbine en het landelijke elektriciteitsnet toe te rekenen aan de windenergie. Die verbindingen en alles wat daarbij hoort zijn er tenslotte alleen maar voor de momenten dat er voldoende wind is. Al die componenten behoren immers tot het eerder genoemde “tweede systeem” dat een toevoeging vormt op het zelfstandig “hoofd-systeem”, het goed functionerend landelijk elektriciteitssysteem. Als het niet waait functioneert dat “hoofd-systeem” immers voor de volle 100%, en dat is dan ook noodzakelijk voor een betrouwbare en continue elektriciteitsvoorziening.
Ook de kosten van verzwaringen van verbindingen binnen het landelijke elektriciteitsnet, die tot doel hebben om de grote “windstoten” in het net op te vangen, en ook de extra verbindingen om die windenergie af te voeren, moeten aan de windenergie worden toegerekend. Een voorbeeld daarvan is de 380kV lijn die op dit moment gebouwd wordt om de windenergie voor de Zeeuwse kust af te voeren naar Brabant (bij Eindhoven). Die kost ca. 1½ miljard Euro. Ook worden extra (dure) koppelingen naar het buitenland gebouwd, die alleen nodig zijn om de hoge stroomstoten van windenergie af te voeren.
De verbindingskabels in zee zijn zeer kostbaar. De “stopcontacten in zee” alleen al kosten meer dan een miljard Euro per stuk. De aanlanding en koppeling aan het landelijke hoogspanningsnet en de bijbehorende schakelinstallaties en transformatoren en omzettingen van gelijkspanning in wisselspanning (voor hoge spanning en hoge stroom!) kosten ook nog eens vele miljarden Euro’s. Zelfs als je de kapitaalslasten hiervan over langere termijn afschrijft en de rente laag inzet, dan kom je tot getallen die in ieder geval liggen boven 1½ cent per kWh uit wind. Amerikaans onderzoek geeft voor deze kosten, zelfs voor eenvoudiger dus goedkopere opstellingen, al 1,8 dollarcent/kWh 14).
Hier komen ook nog de onderhoudskosten bij van al die verbindingen en alle tussen liggende componenten. Onderhoud is kostbaar, vooral voor al de componenten in zee.
De in dit artikel genoemde kosten van 1-1½ cent/kWh zijn aan de lage kant voor de werkelijk optredende kosten. Ik verwacht dat 2 cent/kWh realistischer zou zijn.
7) Alle verbindingskabels en tussen liggende transformatoren, schakelinstallaties en omzettingen van gelijkspanning in wisselspanning, veroorzaken elektrische verliezen. Er lijkt wat van het elektrisch vermogen uit de windparken “verloren” te gaan onderweg naar het landelijk hoogspanningsnet. Er komt dus minder elektrisch vermogen aan in het landelijke hoogspanningsnet (eerder genoemd het “hoofd-systeem”).
De opgegeven geleverde hoeveelheid elektriciteit van een windturbine wordt ten onrechte gemeten aan de klemmen van de windturbine in plaats van op het invoedingspunt van het landelijke elektriciteitsnet. De windturbines moeten dus extra draai-uren maken om de opgegeven hoeveelheid elektrische energie ook daadwerkelijk in het landelijke hoogspanningsnet af te leveren. Dit verschil tussen meting aan de klemmen van de windturbine en meting in het invoedingspunt in het landelijke elektriciteitsnetwerk moet je als extra kosten toerekenen om tot de echte kosten per kWh van de windturbine te komen (bijvoorbeeld middels een reductiefactor). In de literatuur over kostprijs van windturbines wordt deze post nooit meegenomen.
Het gaat hier dus om de kosten die toegerekend moeten worden aan de elektrische verliezen van het deel van het “tweede systeem” voor zover dat bestaat uit de elementen tussen windturbines en het invoedingspunt in het landelijke hoogspanningsnet (“hoofd-systeem”).
8) De extra kosten die veroorzaakt worden door het op- en afregelen van fossiel gestookte centrales (ten behoeve van de windenergie) zijn hoog. Hoger dan “men” denkt. In de literatuur over de prijs van windenergie worden die kosten meestal niet meegenomen of worden onderschat. In ons vlakke Nederlandse landschap hebben wij niet de mogelijkheid om met (waterkracht) pompaccumulatie-centrales pieken van de elektriciteit uit wind te vereffenen. Wij gebruiken de fossiel gestookte centrales om bij en af te regelen, tegengesteld aan de fluctuaties van windenergie. Zo wordt in de centrales een beetje op brandstof bespaard, dus ook op geproduceerde CO2. De centrales krijgen echter, juist door dat op- en afregelen, een slechter gemiddeld rendement. Door dat slechter rendement wordt juist weer extra fossiele brandstof verbruikt, en dus weer extra CO2 uitgestoten. Dat betekent niet alleen die extra CO2, maar kost ook extra geld. Dus extra kosten die aan ieder kWh windenergie moeten worden toegerekend. Die extra bandstofkosten worden door sommigen nog wel mee gerekend als extra netwerkkosten of systeemkosten, maar lang niet iedereen doet dat. Wat nagenoeg nooit meegerekend wordt, dat zijn de niet-vergoede beheers- en kapitaalskosten van die centrales tijdens terug regeling voor de windstroom. En die zijn beduidend! Want iemand moet die betalen. Die kosten zitten nu versluierd in de prijs voor elektriciteit. Maar beter is om die kosten zichtbaar te maken en toe te rekenen aan de kosten van windenergie.
Omdat wind zo onbetrouwbaar is (periodes van windstilte) moeten de fossiel gestookte centrales in staat zijn om voor 100% alle benodigde elektriciteit te leveren (bovenop enkele duurzaam benoemde bronnen zoals zonne-energie en biomassacentrales). In plaats van één bron (de centrale) zet Nederland dus twee bronnen in (centrale + windturbines). Voor iedere geleverde kWh windenergie moeten de centrales (gemiddeld) één kWh afregelen. Een kWh waar nagenoeg de volle kosten, buiten dat aandeel brandstofkosten, ergens uit betaald moeten worden. Hoe je ook rekent, de maatschappij zal die kosten moeten betalen. En hoe je ook rekent, die kosten moet je volledig toerekenen aan de windenergie. Ik heb dat dan ook meegerekend in de “kosten regeling centrales” onder punt 4.
Dat is dus voor iedere kWh windstroom de prijs van een niet-geleverde kWh uit een fossiel-gestookte centrale verminderd met het brandstof-deel. En dan weer een beetje verhoogd voor de extra fossiele brandstof door slechtere verbranding en extra warm-stand-by staan van de centrale.
9) In de kostprijs van de centrales zijn de kosten voor regeling naar de variërende vraag (o.a. dag/nacht verbruik) en de storingsreserve altijd al opgenomen. Kijk maar naar Frankrijk, als voorbeeld van een land met veel kernenergie. De kosten voor extra opvang, omdat een steeds groter aandeel windenergie hier niet aan mee doet, behoort eigenlijk niet in de kostprijs van de centrales. Dit zijn in het “hoofdsysteem” extra kosten. Windenergie en zonne-energie veroorzaken helaas extra kosten voor iedere kWh uit conventionele centrales.
Bij kenenergie in plaats van wind en zon valt dat weg.
10) Voor het niet deelnemen van de windturbines in de opvang van storingen in het elektriciteitsnet, moeten de centrales dat ook doen voor het aandeel windenergie. Dat kost nu ca ¼ – ½ cent/kWh wind. Bij meer windturbines zal dit binnenkort oplopen tot 1 cent/kWh. De centrales houden namelijk een extra regelruimte van ca 5% aan (“draaiende reserve”), om bij uitvallen van productiemiddelen of belangrijke verbindingen snel extra vermogen te kunnen leveren. Bij een toenemend aanbod windenergie is die extra regelruimte niet meer voldoende. Dan moet nog meer “draaiende reserve” worden geleverd door de centrales. Dat kost geld.
11) Curtailment kost in 2020, nu we nog maar 11% windenergie hebben, nog slechts rond de 0,1 tot 0,2 cent per kWh. Dit is nu nog weinig, maar zal zeker sterk oplopen in de volgende jaren. Boven de 30% is tenminste gedurende de nacht, als het waait geen samenspel meer mogelijk tussen de fluctuerende windstroom en de bij-regelende fossiel gestookte elektriciteitscentrales. Zeker als er ook nog vast, niet regelbaar, vermogen is. Wanneer het overschot niet kan worden teruggebracht (afregelen windturbines of export tegen negatieve prijzen) komt de stabiliteit van het net in gevaar.
Zolang er nog andere niet-regelbare stroomproducenten op het elektriciteitsnet zijn aangesloten, zoals zonne-energie (!), zal ook overdag de grens van maximaal inpasbare hoeveelheid windenergie worden bereikt. Dat kan leiden tot instabiliteit van het net (dus veelvuldige uitval van de landelijke elektriciteitsvoorziening). De enige oplossing wordt dan grootschalige opslag en dat is echt onbetaalbaar. Zo zal waterstof, geproduceerd uit fluctuerende wind, zonder erg hoge subsidies niet kunnen concurreren tegen waterstof die met kerncentrales wordt geproduceerd.
Wanneer 11% van het gemiddeld over een jaar gevraagde vermogen in het landelijke elektriciteitsnet door windenergie geleverd wordt, dan betekent dit bij een bedrijfstijd van 25% voor de windturbines, dat het opgesteld vermogen van de windturbines ongeveer 40% (4 x ca. 11%) bedraagt van het maximaal gevraagd elektrisch vermogen in het elektriciteitsnet van het “hoofdsysteem” 12).
In de uren met lage belasting, zoals vaak ’s nachts, is de belasting ongeveer de helft van de dagbelasting. Dan blijft er nog (bij 11% windenergie) maar weinig ruimte over voor het draaiend regelvermogen van de centrales. Bij een gevraagd vermogen ’s nachts van 50% van de dagpiek zou nog grootteorde 10% regelvermogen over blijven, en soms zelfs minder. Wanneer er althans geen vast draaiend vermogen is. Dat is al te weinig om het elektriciteitsnet met zekerheid te blijven beheersen. Als er dan ook nog te veel vast, niet regelbaar, vermogen is, kan de elektriciteitsvoorziening in de problemen komen. Dat volgt ook uit de gegevens en cijfers op de websites van TenneT en CBS.
Samen met de minimaal geleverde productie van de draaiende “achtervang” door regelbare centrales, is het overschot (curtailment) aan windenergie nu (bij 11% windenergie) nog beperkt. Vanaf zo’n 15-20% windenergie beginnen de tijdelijke overschotten aan elektriciteit uit wind zo groot te worden, dat extra maatregelen noodzakelijk worden om de net-stabiliteit tussen windvlagen nog in de hand te houden (vooral ’s nachts). Die 15-20% windenergie is overdag meestal nog op te vangen met extra draaiende reserve (voor extra regelvermogen) of levering naar het buitenland. Beiden kosten veel geld. En dan kunnen pieken ook nog worden opgevangen door terug regelen van de windturbines (wordt in NL nog niet gedaan) en/óf door opslag, maar beiden kosten veel geld, vooral opslag is erg kostbaar.
Alle maatregelen om te hoge pieken in het elektriciteitsnet te voorkomen of op te vangen brengen extra kosten met zich mee. Die moeten worden toegekend aan de gemiddelde kostprijs van windenergie. Boven een aandeel van 20% geleverde windenergie nemen deze extra kosten snel toe extra kosten stijgen dan al van ½ cent/kWh (15% wind) naar 1 cent/kWh (20% wind) en naar 1,5 cent/kWh (25-30% wind). Al deze kosten nemen nog eens extra versneld toe bij een nog groter aantal windturbines.
Bedenk dat als er nog meer zonne-energie in Nederland komt, het probleem van de curtailment daardoor nog groter wordt. Dat niet-regelbaar vermogen van de zonnecellen leidt er bij gelijktijdig zon en harde wind toe dat eerder grote pieken ontstaan die tegen hoge kosten moeten worden opgevangen. Vooral op dagen dat de vraag door omstandigheden (b.v. feestdagen) laag is. Plotselinge toename van harde wind tot stormsterkte kan leiden tot stilzetten van windturbines en dat kan weer leiden tot een kostbare “black-out”. De kosten om dat te voorkomen zijn aanzienlijk.
12) zie: https://www.climategate.nl/2020/04/wat-deugt-er-niet-aan-windenergie/
Zie in bovengenoemd artikel figuur 3A en 3B met bijbehorende toelichting:
Hier laat Fred Udo op heldere wijze zien dat bij 25% aandeel windenergie en een bedrijfstijd van de windturbines van 25%, de maximumwaarden (pieken) van de windenergie gelijk zijn aan de gemiddelde momentane waarden van de elektriciteit in het landelijke elektriciteitsnet.
Aangezien de vraag naar elektriciteit in de nacht ongeveer de helft is van de vraag overdag is er ’s nachts bij harde wind een overschot aan elektrische energie van gemiddeld ca. 65% (vereenvoudigd model van de tijd met 2/3 dagbelasting en 1/3 nachtbelasting). Waar laat je zoveel overschot aan elektrische energie uit wind? Dat is niet meer regelbaar met centrales in het net! Zonder opslag en/of afschakelen van windturbines kom je er dan niet meer uit. En beide maatregelen zijn kostbaar.
Verder laat Fred Udo in figuur 3B zien dat bij 50% aandeel windenergie en een bedrijfstijd van de windturbines van 25%, de maximumwaarden (pieken) van de windenergie het dubbele zijn van de gemiddelde momentane waarde van de elektriciteit in het landelijke elektriciteitsnet. Dan is bij harde wind in de nacht het overschot aan elektrische energie gemiddeld ca. 130%, dus meer dan het dubbele van de gevraagde energie (of 230% van de nachtwaarde). En ook die grote hoeveelheid elektrische energie uit wind fluctueert met het windaanbod op dat moment. Er ontstaat een niet meer te beheersen situatie in het Nederlandse elektriciteitsnet. Zelfs met kostbare opslag en ver afregelen van de windturbines kom je er dan niet meer uit.
Dat de in de praktijk optredende belastingcurves in het landelijke net (vraag = aanbod) er nog veel grilliger uitzien dan gemiddelde waarden, maakt de problematiek alleen maar nog complexer. En maakt de maatregelen nog kostbaarder!
Niet alleen in de nacht, maar ook overdag wordt de situatie onbeheersbaar, zodra de hoeveelheid niet-regelbare zonne-energie nog verder toeneemt (en dat wil onze overheid!).
Dat vraagt allemaal kostbare voorzieningen, die zonder die vele windturbines niet nodig zouden zijn. Kosten van die voorzieningen moet je dus toerekenen aan de windenergie. Dus nog eens extra toeslagen op de kWh kostprijs van windenergie.
Bij kernenergie heb je die kostbare voorzieningen niet nodig.
Het Klimaatakkoord wil tot 70% van onze elektriciteitsbehoefte opwekken met wind en zon. Dat is technisch en economisch niet uitvoerbaar.
13) De extra kosten van gemiddeld 5-9½ cent voor iedere kWh windenergie die aan het landelijke 380kV net wordt geleverd, volgt uit de optelling van de extra kosten genoemd bij de punten 1 t/m 7. Voor de nieuwste windturbines zullen alleen de onder punt 1 genoemde kosten (subsidie en belastingvoordelen) relatief laag uitvallen, dus aan de onderkant van de aangegeven bandbreedte. Daar staat tegenover dat de onder 2 genoemde kosten voor verbindingen naar de nieuwe windturbines in zee beduidend hoger liggen dan bij de oudere windturbines (die nieuwe komen ver in zee te liggen). Ook de onder 3 genoemde kosten voor verliezen zullen bij de nieuwe windturbines in zee met hogere vermogens en langere verbindingen, hoger liggen.
Alle onder de punten 4 t/m 7 genoemde extra kosten gelden (ongeveer) in gelijke mate voor de oudere en de nieuwste windturbines.
De extra kosten uit de punten 1 t/m 7 zijn berekend voor de huidige situatie in Nederland, dus bij een nog beperkt aandeel windenergie in de Nederlandse elektriciteitsvoorziening van slechts 11%. Bedacht moet worden dat de berekende waarden onder de punten 4 t/m 7 snel oplopen bij meer windturbines, dus bij een groter aandeel dan 11%. Bij doorvoering van de huidige plannen van de Tweede Kamer worden we over 5 jaar al geconfronteerd met niet alleen beduidend hogere extra kosten van windenergie, maar óók met hogere kosten per kWh-windenergie. Het is nuttig om tegen die tijd te berekenen (en te meten) hoe hoog die extra kosten dan exact zijn.
14) 11 cent/kWh is een heel voorzichtige schatting. En dan nog gebaseerd op de laatste, modernste en meest effectieve windturbines. De werkelijkheid is ongunstiger, want de werkelijke extra kosten liggen nu al hoger door het aandeel oudere, zwaar gesubsidieerde windturbines. Bovendien zullen de extra kosten de komende jaren flink stijgen door het toegenomen aandeel windenergie 16).
Metingen in de praktijk zullen dit een keer moeten aantonen, maar zolang er geen echt betrouwbare metingen zijn uitgevoerd zullen we het hiermee moeten doen. Voor mij staat vast dat de werkelijke extra kosten per kWh aan het hoogspanningsnet afgegeven elektriciteit uit windturbines, zeker niet lager liggen.
15) Als andere rapporten uitkomen op lagere kosten voor windenergie, dan is dat omdat zij niet alle soorten extra kosten (uit de punten 1 t/m 7) meenemen.
16) Volgens het klimaatakkoord moet er in de komende 10 jaar, tussen 2020 en 2030, zo’n 20.000 MW windvermogen bij komen. De doelstelling is uiteindelijk 26.500 MW windvermogen en ca. 80 miljard kWh/jaar uit wind en zon (en na 2030 moet dat nog veel meer worden). Ter vergelijking: de maximale belasting van het Nederlandse elektriciteitsnet is ca. 17.000 MW 21). 26.500 MW wind tegenover een maximale belasting van 17.000 MW is eigenlijk onnozel. Laat staan tegenover de half zo hoge nacht-belasting van ca. 8.500 MW.
De doelstelling van nog eens 20.000 MW windturbines gaat dan ook niet lukken. Volgens die doelstelling moet in 2030 ca. 40% van alle elektriciteit in Nederland uit wind en zon komen, en zal dit richting 2050 moeten toenemen tot 80% of meer. Bij 40% moet al gemiddeld bijna de helft van alle windenergie als overschot worden afgevoerd (afregelen of opslaan) terwijl in perioden met weinig wind en perioden zonder wind alle centrales weer voor 100% van de elektriciteitsvoorziening moeten zorgen. Een onmogelijke situatie!
Die 40% kan het hoogspanningsnet dus nog niet eens verwerken. Nu niet en later ook niet zonder erg kostbare extra maatregelen zoals afregelen van de windenergie en opslag van de windenergie. De plannen voor na 2030, waarbij er nog meer energie uit wind en zon moet komen, zijn al helemaal niet meer reëel. Zelfs onuitvoerbaar!
Wind op zee gaat per kWh duurder worden door nieuwe windparken ver in zee met lange kabels naar land en met een kostbaar werkeiland in zee (dat op zich al tussen 15 en 25 miljard Euro gaat kosten). Daar bovenop komt, dat de extra netkosten in het landelijke elektriciteitssysteem, inclusief de bijbehorende extra maatregelen, flink gaan oplopen. Dat komt omdat een te groot aandeel fluctuerende windenergie moet worden opgevangen, wat niet efficiënt is. Dit alles gaat op jaarbasis uiteindelijk meer dan 10 miljard Euro kosten, die de burger dus jaar-in-jaar-uit moet opbrengen. Dat zijn alleen nog maar de extra kosten die bij andere vormen van opwekking (zoals kernenergie) niet nodig zijn.
In 2020 bedragen de extra kosten van windenergie, bij 13 miljoen MWh-wind/jaar [CBS 4)] en extra kosten 6 cent/kWh: 13.000.000.000 kWh/jaar x 0,06 Euro/kWh = bijna één miljard Euro extra (nutteloze) kosten per jaar.
In 2025 bedragen de extra kosten van windenergie, bij ca. 40 miljoen MWh-wind/jaar, waarbij inmiddels de extra kosten zijn opgelopen tot 8 cent/kWh: ca. 40.000.000.000 kWh/jaar x 0,08 Euro/kWh = ruim 3 miljard Euro extra (nutteloze) kosten per jaar.
In 2030, slechts 10 jaren na nu, bedragen de extra kosten van windenergie, bij ca. 60 miljoen MWh-wind/jaar (doelstelling klimaatakkoord ligt nog hoger), waarbij inmiddels de extra kosten nog hoger zijn opgelopen, zelfs door hoge pieken opgelopen tot meer dan 10 cent/kWh: ca. 60.000.000.000 kWh/jaar x 0,10 Euro/kWh = 6 miljard Euro extra (nutteloze) kosten per jaar.
Je kunt concluderen dat zon en wind niet meer dan slechts een beperkt deel van de elektriciteitsbehoefte kunnen dekken. En dan nog tegen hoge kosten.
Bij een echt groot aandeel elektriciteit uit wind lopen de netbeheersingskosten sterk op, tot boven 10 (mogelijk 15) cent/kWh. Dat is vooral voor het opvangen van de pieken (curtailment). Het is zelfs nog de vraag in hoeverre zo’n groot aandeel windenergie nog is op te vangen met afregelen van de windturbines (prijsverhogend) en zeer kostbare opslag. In ieder geval zullen de extra kosten per kWh bij verder toenemend aandeel windenergie nog veel verder oplopen.
Volgens de plannen uit het klimaatakkoord moet het windvermogen na 2030 nog verder worden opgevoerd dan de voorgenomen 26,5 GW in 2030. Als Nederland dat echt wil uitvoeren, dan zullen de extra jaarlasten oplopen tot mega hoge bedragen die ver boven de 10 miljard Euro per jaar liggen. Dat zijn dan nog steeds alléén de extra kosten bovenop de kosten van al de windturbines zelf en de zonnevelden.
Onnodige extra kosten, want bij kernenergie heb je die kosten in het geheel niet!
17) Waterstof produceren uit de hoge pieken van elektriciteit uit windturbines is één van de wensen van onze overheid. Dat is een niet-praktisch en onlogisch idee. Stel je voor een fabriek (of meerdere kleine productieplaatsen) die bij vlagen middels elektrolyse waterstof maakt en dan moet concurreren tegen andere fabrieken in Nederland en in heel Europa die ditzelfde proces uitvoeren in continu-proces met continu beschikbare elektriciteit, wellicht gekoppeld aan goedkope kernenergie. De Nederlandse waterstof uit windenergie zal natuurlijk onverkoopbaar zijn buiten Nederland en zal zelfs in Nederland niet economisch haalbaar zijn.
Sommige mensen suggereren dat die pieken waar ze dan waterstof van willen maken “gratis” zijn. Voor die pieken ontvangen de windturbine-exploitanten nu de volle kWh-prijs van 4½-5 cent/kWh. Als je voor de pieken die vergoeding niet geeft, dan ontvangt de windturbine-exploitant te weinig om rond te komen zijn kostprijs, die alleen uit indirecte kosten is opgebouwd, zou dan omhoog gaan. Dan wordt windenergie alweer duurder!
18) De hoeveelheid geleverde windenergie wordt in Nederland gerekend als de gemeten hoeveelheid kWh aan de klemmen van de windturbine. Dat komt overeen met de Europese richtlijnen. Zoals beredeneerd aan de hand van de twee systemen, met een “tweede systeem” naast ons “hoofd-systeem”, zouden onze instanties behoren te rekenen met de hoeveelheid kWh die geleverd worden op de plaats van voeding op het landelijke hoogspanningsnet. En dat betekent een lagere waarde voor de geleverde windenergie. Wat onze overheid en voorstanders van windenergie slecht uitkomt. Ook daarin wordt windenergie door de overheid te gunstig voorgesteld.
19) Om de hoogte van kWh-prijzen van landen te vergelijken moet je eerst de overheids-toeslagen zoals BTW en energiebelasting er af halen voor een juiste en eerlijke vergelijking, en natuurlijk zowel naar prijzen voor grootverbruikers als middelgrote- en kleinverbruikers kijken.
https://www.ecomodernisme.nl/de-zaak-hinkley-point-c-is-kernenergie-duur/
21) https://www.oecd-nea.org/ndd/pubs/2018/7441-full-costs-2018-es.pdf
De ideologische Parijse doelstellingen en het afgeleide EU/NL-klimaatbeleid zijn bij voorbaat gedoemd te mislukken via “hernieuwbare” energiebronnen, biomassa , EV’s en door de jarenlange ideologische ban en opgelopen achterstand op kernenergie. Dat is reeds ruim behandeld op climategate.nl
https://www.climategate.nl/?s=Klimaatbeheersing
Bovendien is natuurdestructie, milieuvervuiling en grondstoffen uitputting het aanzienlijke negatieve effect van ideologisch “hernieuwbaar” en biomassastook.
https://www.climategate.nl/?s=Milieu
Nu ALLE kosten en ALLE negatieve factoren opnieuw berekend van “hernieuwbaar”zijn, is dit de zoveelste doodsteek voor een voorspelbaar mislukte “klimaatbeheersing” ideologie.
Gedragen op door de politiek gesubsidieerde propaganda en “alternatieve feiten” gaat de ideologische onzin van “klimaatbheersing” door “hernieuwbaar” gewoon door.
Het lijkt wel een grijsgedraaide plaat: alle linkse revoluties, of het nou Venezuela, Green Deal, biomassa , windmolens of multicultuur betreft, leiden tot catastrofes.
Heel veel duimpjes voor je analyse / conclusie uit de historie. De ideologisch klimaatrevolutie zal verzanden in politiek gekrakeel omdat vanuit “groene” dogma’s niks effectief werkt of ook maar iets bijdraagt aan de gewenste “klimaatbeheersing”.
@Scheffer,
Het artikel houdt geen rekening met de hoge kosten van de spinning reserve noodzakelijk bij kernreactoren omdat het veiligheidssysteem de centrale in een seconde kan afschakelen. En dat gebeurd gemiddeld eens in de 2 jaar (ook bij Borssele), waarna de centrale soms maanden stilligt.
Die kosten zijn voor nucleair per KWh hoger dan de extra systeem-/netwerkkosten van wind en zon, en zitten in de kosten van Tennet die aan jou worden aangerekend voor zover de spinning reserve niet wordt gebruikt (balancing costs). Zijn overigens gering in het totale kostenplaatje.
Verder wordt foutief veronderstelt: “Als het waait “smijten” de windturbines hun geproduceerde elektriciteit klakkeloos in het elektriciteitsnet”
Nee. Dat kan niet in met de EU vrije markt spelregels voor stroom.
Iedereen (behalve klein gebruikers) moet precies de hoeveelheid elektriciteit aanleveren aan het net gedurende precies de tijd dat hij heeft verkocht (stevige boetes). Afnemers moeten precies afnemen wat ze hebben gekocht.
Als er te weinig wind is om zijn verplichtingen na te komen dan moet de wind leverancier op de markt (o.a. de momentane) bijkopen.
Heeft hij teveel stroom dan kan hij het teveel verkopen op die markten of wind turbines minder optimaal instellen of afschakelen.
Die kosten komen dus helemaal niet bij de consument van stroom.
Er is dan ook geen sprake van dat centrales op willekeurige tijdstippen zomaar vermogen moeten afregelen. Stroom is in de EU sinds begin jaren negentig, dankzij Margeret Thatcher, een handelsproduct met een vrije markt (meerdere). .
Als wind teveel produceert dan wordt het meerdere aangeboden op de markt en desnoods voor <1cnt/KWh verkocht. Dat maakt het voor centrales voordeliger om die stroom te kopen en door te verkopen dan zelf gas te verbruiken om die stroom te produceren.
Zoals het Duitse elektriciteitsnet laat zien is er helemaal geen sprake van kostbare maatregelen als wind+zon meer dat 30% van alle elektriciteit leveren.
In februari j.l. produceerden wind+zon daar 49% van de stroom (91% wind). Geen enkel probleem.
h ttps://energy-charts.info/charts/energy/chart.htm?l=en&c=DE&month=02
Er is dan ook geen 2e systeem voor wind en zon dat altijd voorrang krijgt.
Kleine producenten hebben altijd voorrang mede omdat zij direct aan het distributie net aanleveren (en afleveren aan hun buurman) en hun stroom dus niet over het hoogspanningsnetwerk gaat. Zij leveren formeel direct aan aan hun stroomleverancier, bijv Eneco, die daarmee rekening moet houden en dus minder stroom moet inkopen (of verkopen op de beurs als hij teveel heeft ingekocht).
Hernieuwbare produceert in NL dit jaar 25%, wind+zon 19%. Als je die productie weghaalt dan gaan we wezenlijk duurder uitkomen.
Helemaal komende jaren met nog veel meer goedkope offshore windparken.
Bas
Je blijft steeds hetzelfde roepen met je spinning reserve.
Zou een nabije centrale het niet onmiddellijk over kunnen nemen? Als de kerncentrales op vollast draaien en er van het overschot op de vraag waterstof wordt gemaakt, dan kan dat even stoppen en die rest-energie ook meteen worden doorgesluisd. Hoe doen ze dat bijvoorbeeld in Frankrijk? Vooralsnog hét grote voorbeeld dat het kan. Zeker met meer geavanceerde kerncentrales.
Maar ga eens cijfermatig in op het kostenplaatje hierboven zonder in stippen op de horizon te verzanden.
Bas
Stroom kan net als elk ander product alleen onder de kostprijs verkocht worden als de rentabiliteit niet ernstig geschaad wordt.
Is dat wel het geval dan gaat het bedrijf failliet. Als dan niet kan i.v.m het noodzakelijke opgestelde vermogen dan betaalt de burger het gelag en gaat de stroomprijs omhoog of het tekort moet worden bijgepast uit belastingen. Grote energiebedrijven mogen niet failliet gaan, net als dat geldt voor systeembanken.
“Als er te weinig wind is om zijn verplichtingen na te komen dan moet de wind-leverancier op de markt (o.a. de momentane) bijkopen.”
Dat is dan vást geen windenergie. Hoe moet het dan met de dunkelflautes? Dan reken je op de beschikbaarheid van waterstof?
In dat geval kan dat ook met de spinningreserve voor kerncentrales. Maar die zie je liever niet gebouwd worden.
Peter,
Er bestaan al heel lang ideeën om kerncentrales waterstofgas te laten maken uit hun evt overproductie. Maar dat is financieel kansloos.
Het zou wel direct kunnen met HTR’s (Hoge Temperatuur gas Reactors =850°C bij die temperatuur trilt het H2O molecuul bijna vanzelf uit elkaar). Bij mijn weten is het daar nooit van gekomen in het westen (850°C is lastig te managen; gewoon staal wordt al roodgloeiend en deeg-achtig bij 700°C).
China heeft recent twee experimentele HTR’s gebouwd. Ik weet niet wat hun doel daarmee is (diverse doelen mogelijk).
“Zou een nabije centrale het niet onmiddellijk over kunnen nemen?”
Ja, als die zo weinig leveringsverplichtingen heeft dat zijn onbenutte capaciteit net zo groot is als de capaciteit van de KC.
Dat komt feitelijk neer op een spinning reserve… met de daarbij horende kosten.
France heeft veel waterkracht (bijv. Lac de Serponcon is een stuwmeer) wat ze gebruiken als stand in. Daarnaast hebben ze stevige over-capaciteit draaien.
“ga eens cijfermatig in op het kostenplaatje”
Wind en zon dalen in prijs en zullen tegen 2030 produceren voor ~3cnt/KWh (2,6cnt als ik experts moet geloven; maar laten we conservatief zijn).
KC’s hebben een grote bezetting aan mankracht nodig (Borssele ~500man) die niet kleiner wordt, mede i.v.m. de veiligheid.
Gevolg is dat hun kostprijs niet gaat zakken maar stijgt.
De kostprijs van het al afgeschreven Borssele. Die is nu ~5,1cnt/KWh. Die zal tegen 2030 dus op ~6,5cent/KWh zitten.
De nieuwe kerncentrale Hinkley C in UK gaat in 2030 voor ~14cnt/KWh produceren bij een inflatie van 1,8%/jaar.
Niet raar dat de elektriciteitsbedrijven niets zien in een nieuwe KC.
Als aandeelhouder van Borssele zou ik mijn aandeel kwijt willen desnoods met bijbetaling van geld.
Provincie Zeeland heeft ook al geprobeerd haar aandeel voor nop over te dragen aan het rijk.
“Grote energiebedrijven mogen niet failliet gaan, net als dat geldt voor systeembanken.”
Dat is niet de bedoeling van de liberalisering van de stroommarkt; gewoon failliet laten gaan (is in Dld al gebeurd).
In de praktijk wordt de zaak opgedeeld, in brokstukken verkocht, en gaan de renderende resten verder onder de hoede van een concurrent.
“Hoe moet het dan met de dunkelflautes? Dan reken je op de beschikbaarheid van waterstof?”
We zullen tegen die tijd ruim groene waterstof hebben (~2040, voor die tijd kan nog aardgas & biomassa worden gebruikt.
“In dat geval kan dat ook met de spinningreserve voor kerncentrales.”
Zeker kan dat maar dat is zo duur dat niemand dat wil.
Het is de (en ook mijn) bedoeling dat elektriciteit goedkoper wordt, niet duurder.
Maar het allergrootste bezwaar waardoor kernenergie nooit een duurzaam alternatief kan zijn is het afvalprobleem. We zadelen toekomstige generaties met een onoplosbaar probleem op.
Alle gunstige berekeningen ten spijt maakt dit inherente afvalprobleem dat kernenergie nooit duurzaam kan zijn en daarom feitelijk buiten beschouwing moet worden gelaten.
En wat doe je met de afval van de kern centrale? Daar zit je nog honderden jaren mee.
Ook meegenomen in de kosten?
Dat verhaal hierboven heb ik al in 2018/2019 geschreven. Als we binnen Europa kijken kan je precies zien wat er aan de hand is. De aller duurste electra prijs zijn landen die veel wind- en zonneenergie hebben dus Denemarken, Duitsland 30 ct/kWh en Nederland 27,8 ct/kWh dat komt alleen maar door gebruik van wind en zon. Daarbij waar ik me altijd over verbaas in Duitsland hebben ze hier al jaren geleden al onderzoek naar gedaan kan je zo overnemen is voor ons hetzelfde. In Duitsland gooien ze per jaar 1 miljard euro aan stroom weg zon en wind. Een normale aansluiting aan land kost 2 miljard. In Duitsland hebben ze uitgerekend door gebruik te maken van wateropslag dat je als je alles optimaliseert niet verder dan 39% kan komen maar in werkelijkheid tussen de 25-30% dacht ik. De duitse minister van energie toenmalig Sigmar Gabriel heeft gezegd dat zon en wind een grote mislukking is geweest en dat Duitsland meer dan 1500 miljard heeft gekost maar het exacte bedrag wilde hij niet noemen dus het zal wel veel hoger zijn. Werner Sinn heeft een presentatie die heet Energie Wende ins nichts dan weet je het wel. Wind en zon is gewoon onzin en mensen die zeggen van niet die zijn hartstikke gek en die zijn waarschijnlijk familie van Franske Timmermans. De enige goede oplossing zijn Thorium MSR Centrales, aardgas voor de huishouden en autoos op LPG milieuvriendelijker dan een Tesla3. Als je in alle provincies Thorium centrales zet dan ben je voor 100 miljard euro klaar en voldoe je overal aan met twee vingers in je neus. Maar er is helemaal geen klimaat probleem ook alle maal waanzin. De eigenschap van een klimaat is dat het verandert dat doet het al 4,7 miljard jaar en dat zal het nog wel 4,7 miljard jaar duren. Kortom iedereen aan het werk want we zijn klaar, alle onzinnige clubs als Urgenda, etc kunnen ook opgeheven worden maar ja dan is hun businessmodel kapot, jammer dan.
Bijkomende verborgen kosten zullen waarschijnlijk niet in de contracten opgenomen zijn van de datacentra die stroom afnemen zoals in de Wieringermeer. Dus komen dan, ra ra, op het bordje van de burger vrees ik.
De export van subsidies is daarmee een feit.
Niemand in NL zit te wachten op buitenlandse datacenters en die gasten komen alleen (nou ja, A’dam is een glasvezelknooppunt) voor de subsidies.
De groene grap: met de komst van die datacenters wordt het elektricteitsverbruik hoger en netto wordt er geen CO2-bespaard!
Slechter nog: zonder de slurpende datacenters zou NL de wurging door Urgenda ontlopen zijn.
Boels
Datacenters horen in de stad. Dicht bij de gebruikers. Ergens in een betonnen kelder onder een winkelcentrum. Dan kun je de afvalwarmte ook nog benutten. Het is ongehoord daar grond voor ter beschikking te stellen die nodig is voor woningbouw of landbouw. De zotternij ten top. Maar aan dwazen kun je alles verkopen met mooie praatjes.
@peter van beurden
Windmolens horen ook in de stad. Daar zitten de meeste gebruikers die windmolens een geweldig idee vinden.
Pjotrie
Ook mijn idee. Lekker hoog en alle gemeenteambtenaren erin. Net als de bij het werk geleverde woning. Spaart een boel transportkosten. De echte believers helemaal bovenin zodat ze uitbundig van de slagschaduw kunnen genieten.
Ook andere windturbine adepten kunnen er hun plaatsje vinden.
Maak gewoon de sokkel ten minste 100 meter hoog.
Een stellingmolen in het kwadraat, ver boven de andere bebouwing uit zodat de andere burgers op straatniveau geen last hebt van het gewoesj.
En natuurlijk een waterstofvoorraad in voor al het niet waait. Bekleden met zonnepanelen is mogelijk ook een optie al zal de schaduw verliezen opleveren.
henk,
Die bijkomende verborgen kosten ken ik niet. Als ze er zijn dan moeten ze natuurlijk in de prijs worden verwerkt.
Je maakt je zorgen om niets.
Wel kan het zijn dat provincies & gemeentes subsidies geven aan nieuwe industrieën omdat die hun inwoners voordelen bezorgen. Meer werkgelegenheid, hogere onroerend goed inkomsten, enz.
Bijkomend voordeel van datacentra is natuurlijk dat je geen last hebt van vervuiling zoals bij Hoogovens en chemische industrieën.
Die kunnen een provincie en gemeente veel werk en kosten bezorgen rond de naleving van vergunningen, enz. en de gemeente onaantrekkelijk maken als vestigingsplaats.
Over 30 jaar staan alle gebouwde en te bouwen windmolens stil. Dan is het 2050 en leven we in de klimaat heilstaat. De extra co2 door de inefficiëntie van de wiebel stroom is er dan wel uit. Daar kunnen we dan op terugkijken. Niet allemaal tegelijk en op anderhalve meter afstand met mondkapje op. Tijd genoeg. De bedrijven zijn toch dicht tegen die tijd.
Lijkt me slim om je voor te bereiden op het omgekeerde.
@Rypke bedankt voor de uiteenzetting.
Vaak zie ik bij de artikelen over hernieuwbare nooit de kosten van het standby houden van de backup centrales, schijnbaar draaien hun dan gratis.
Hier ook weer zo een leuk artikel uit een propaganda nieuwssite.
Het aandeel duurzame energie in de wereld groeit exponentieel. Zo verdubbelt de elektriciteitsopwekking uit wind en zon elke vijf jaar. In 2023 halen deze samen aardgas in, en een jaar later ook steenkool, blijkt uit een nieuw rapport van het Internationaal Energie Agentschap (IEA).
https://www.nu.nl/klimaat/6090941/duurzame-energie-immuun-voor-corona-haalt-fossiel-over-vier-jaar-in.amp?redirect=1
Hoi Theo,
Rob Walter is de auteur.
De weg lijkt nog erg lang voor politiek Nederland, maar bron 1 maakt wel duidelijk dat er eigenlijk geen solide redenenen zijn om kernenergie uit te sluiten.
PS. Het zou denk ik aardig zijn om het artikel van Rob Walter eens te vergelijken met het recente artikel van Bas Gresnigt:
https://www.climategate.nl/2020/11/kernenergie-terechte-angst/
Heb even gekeken op de Wikipedia pagina over kernenergie in Frankrijk, dat een netwerk van 58 actieve kernreactoren heeft; aan de enige dode die hierbij is gevallen kwam geen nucleair incident aan te pas en voor zover mensen bloot werden gesteld aan straling ging het altijd om relatief lage doses. Kortom, Frankrijk vormt een rolmodel voor de strekking van de conclusie van bron 1.
https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_power_in_France#Accidents_and_incidents
@Martijn,
Inderdaad, @Rob Walter grote fout van mij, ik weet ook niet, er zat even een andere naam in mijn gedachten gang.
Bedankt dat je me even wakker schud! :-)
Verder is het zeker de moeite waard om een vergelijking te maken.
Maar goed @Bas is helemaal anti kerncentrales, dus hij zal daarom ook alles uit de kast halen om het tegendeel te bewijzen.
Maar ik zie het zo maar misschien ben ik er te dom voor.
Hernieuwbare leidt tot een kettingreactie, het zal nooit genoeg zijn, ik laat houtstoken en accu’s buiten beschouwing.
Ze willen de wereld electrifiseren, ze dragen nu de burger op om zuinige LED lampen, koffiezetapparaten, stofzuigers, enz enz te gebruiken.
Maar straks komt de bulk stroom warmtepompen electrisch laden, fabrieks processen die geheel naar stroom moeten, enz enz
Dus je kunt je voorstellen dat er een gigantisch onvoorstelbaar vermogen aan stroom op de springplank staat dat straks omlaag valt.
Om dat op te vangen kom je naar mijn mening nooit klaar, en goedkope stroom onder de streep vergeet het maar.
Als olie en gas belastingen weg gaan vallen zullen er centen op tafel moeten komen, een accu lading in een EV zal net zo duur zijn als een tank benzine, diegene die zeggen dat dit niet gebeurd geloven in fabeltjes.
Dus naar mijn bescheiden mening kunnen ze beter beginnen met de bouw van kerncentrales voor alle zekerheid, is tegen die tijd wat anders, dan breken ze de boel maar weer af, ze gooien toch met geld of zijn ze Sinterklaas, dat kan er dan ook nog wel bij.
In Engeland zijn ze al aan het vergaderen voor er 6 te bouwen.
Tsja Theo, wanneer we het volgende citaat van Wikipedia lezen dan is het eigenlijk al lang bekend dat de rekensommetjes m.b.t. kernenergie ook gunstig uitpakken wanneer de stralingseffecten worden meegenomen:
PS. De bronnen waar naar wordt verwezen hebben wel betrekking op 2012 en 2006. Maar die getallen zullen logischerwijs in de loop van der tijd wellicht zelfs ook kunnen zijn verbeterd omdat er zich na Tsjernobyl eigenlijk geen soortgelijke rampen meer hebben voorgedaan (Fukushima is eigenlijk niet vergelijkbaar met de impact van Tsjernobyl).
Martijn,
Die schatting van de doden ten gevolge van nucleair is vergeleken met alleen fossiel. Fossiele centrales zijn aan het uitsterven.
Gelukkig want daarmee krijgen we geen schone lucht en ik wil graag gezond blijven.
Daarnaast speelt de grote exclusie zones (ter grootte van bijv. provincie Zeeland) waaruit iedereen weg moet bij een ongeluk.
Zelfs in Fukushima terwijl daar de wind 95% van de fall-out direct naar de oceaan voerde.
Dat is hier helaas niet het geval…
Er is hier gerede kans dat de wind vanuit Borssele naar Rotterdam en z’n havens waait en dan een stevige hoeveelheid fall-out dropt in stad en havens.
Einde Rotterdam en havens… en welvaart Nederland.
We houden een land over dat tenminste 50jaar kreupel is.
Hoi Theo,
Rob Walter is de auteur.
De weg lijkt nog erg lang voor politiek Nederland, maar bron 1 maakt wel duidelijk dat er eigenlijk geen solide redenenen zijn om kernenergie uit te sluiten.
PS. Het zou denk ik aardig zijn om het artikel van Rob Walter eens te vergelijken met het recente artikel van Bas Gresnigt:
h ttps://www.climategate.nl/2020/11/kernenergie-terechte-angst/
Heb even gekeken op de Wikipedia pagina over kernenergie in Frankrijk, dat een netwerk van 58 actieve kernreactoren heeft; aan de enige dode die hierbij is gevallen kwam geen nucleair incident aan te pas en voor zover mensen bloot werden gesteld aan straling ging het altijd om relatief lage doses. Kortom, Frankrijk vormt een rolmodel voor de strekking van de conclusie van bron 1.
h ttps://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_power_in_France#Accidents_and_incidents
Martijn,
France is begonnen aan de afbouw van kernenergie heeft dit voorjaar de 2 kernreactoren bij Fessenheim definitief gesloten. Ze hebben er nu dus nog 56 kernreactoren.
USA overigens ook. Daar hebben ze nog 94 kerncentrales van de ooit 104.
In France speelde de risico’s nog een rol, echter in USA zijn ze allemaal gesloten omdat ze niet kunnen concurreren tegen gas en wind, zon.
Het artikel doet net alsof er voor kerncentrales geen balancing kosten zijn.
Die zijn veel hoger dan bij wind en zon omdat kerncentrales eens in de paar jaar binnen een paar seconden volledig afschakelen (automatisch vanwege het veiligheidssysteem).
Daarom hebben kerncentrales dure spinning reserve nodig voor hun volle capaciteit.
Bij wind en zon zijn de productie wisselingen goed voorspelbaar dankzij de weersvoorspellingen. Dus daar houdt iedereen rekening mee.
Die kosten zijn dan ook veel lager.
Omdat iedereen daar geleidelijk beter op inspeelt (met de weersverwachting) blijken die kosten geleidelijk te dalen naarmate er langer meer wind en zon is en blijken ze uiteindelijk niets voor te stellen in verhouding tot de kosten met kerncentrales!
Re: Bas Gresnigt “Martijn, France is begonnen aan de afbouw van kernenergie heeft dit voorjaar de 2 kernreactoren bij Fessenheim definitief gesloten. Ze hebben er nu dus nog 56 kernreactoren.”
Hoi Bas,
Het klopt dat er dit jaar 2 centrales dicht zijn gegaan, echter dit lijkt geenszins onderdeel te zijn van een plan om af te bouwen want er is momenteel 1 centrale in aanbouw + er zijn wel degelijk plannen om ook in de toekomst nieuwe centrales op te bouwen. Echter, hiervoor zit men nog in een proces van afweging m.b.t. hoe die toekomstige centrales er uit gaan zien.
De situatie in Frankrijk rond dit onderwerp wordt hier in detail beschreven:
https://cnpp.iaea.org/countryprofiles/France/France.htm
PS. Ik zit me af te vragen waarom jij veronderstelde dat Frankrijk bezig zou zijn om af te bouwen want het proces van afweging lijkt vooral om verhoogde veiligheidseisen te draaien. Wat is je bron m.b.t. jouw impressie dat Frankrijk bezig zou zijn met afbouwen Bas?
@Martijn,
France heeft de doelstelling, sinds 2019 wettelijk vastgelegd, om het aandeel van kernenergie in de stroomvoorziening in 2035 te hebben gereduceerd naar 50% (was vorig jaar nog 71% ). Eerst was het doel 50% in 2025, maar dat was natuurlijk onhaalbaar.
https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_power_in_France
Ik heb een voorlopige sluitingslijst gezien van een aantal andere kerncentrales(iets als 6 of 7).
Stonden vooral KC’s op die “narrow escapes” hebben gehad, zie de Wikipedia page hierboven.
Ik denk dat de hoge kosten van bestaande en vooral nieuwe KC’s een belangrijke rol spelen.
Ze hebben voor EDF al beschermingsconstructie moeten invoeren op hun stroombeurs (= op gespannen voet met de EU regels) en EDF een paar keer met miljarden moeten steunen. Mede vanwege de opkomende concurrentie van Duitse utilities die groende stroom aanbieden.
Het gaat om de ontwikkeling van een vereenvoudigde (=goedkoper en sneller te bouwen) versie van de EPR die even veilig zou moeten worden.
Het mij niet duidelijk hoe ze dat op korte termijn kunnen doen. Qua veiligheid zit de EPR al aan de onderkant; wel bestand tegen een laagvliegende onbewapende F16 gevechtsvliegtuig (=16 ton), niet tegen een 200tons verkeersvliegtuig.
Ze zouden ondergronds moeten gaan zoals je nu in USA ziet met ontwerpen die aan de nieuwe NRC regels moeten voldoen.
Dank Bas, je hebt inderdaad gelijk dat er sprake is van een reductie doelstelling.
Maar tegelijkertijd wordt op die Wikipedia pagina ook gesproken over dat in 2022 een beslissing kan worden verwacht m.b.t. het openen van nieuwe kerncentrales nadat de eerst volgende waarschijnlijk in 2022 in gebruik zal worden genomen; tegelijkertijd is men bezig om het gebruik van reactoren juist te verlengen naar 50 jaar:
“In November 2018, President Macron announced the 50% nuclear power reduction target is being delayed to 2035, and would involve closing fourteen 900 MWe reactors. The two oldest reactors, units 1 and 2 at Fessenheim, will close in 2020. A decision on any new nuclear build will be taken in 2021.[37] EDF is planning an investment programme, called Grand Carénage, to extend reactor lifespans to 50 years, to be largely completed by 2025.
In 2020, Energy Minister Élisabeth Borne announced the government would not decide on the construction of any new reactors until Flamanville 3 started operation after 2022.”
h ttps://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_power_in_France#Recent_developments
PS. De Franse reductiedoelstelling lijkt ogenschijnlijk inconsistent met het in gebruik nemen van de nieuwe reactor + het voornemen om daarna ook weer beslissingen te nemen m.b.t. andere nieuwe reactoren. Ik zie nu dat die 50% reductie ook staat vermeld op de andere website waar ik naar verwees:
Overigens, ben benieuwd hoe de Fransen dit denken te realiseren:
“Reduce total energy consumption by 50% in 2050 compared to 2012.”
(En tegelijkertijd de economie natuurlijk wel willen laten groeien…???)
Martijn,
“… ben benieuwd hoe de Fransen dit denken te realiseren:”
Ook onder de Fransen heb geitenwollen sokken denkers.
“Franse reductiedoelstelling lijkt ogenschijnlijk inconsistent met het in gebruik nemen van de nieuwe reactor”
Er is daar een strijd gaande tussen EDF die kernenergie als een bescherming tegen faillissement ziet. Vanwege oprukkende (deels Duitse) concurrentie.
En de regering die er eigenlijk z.s.m. vanaf wil (zonder groot ruzie met de vakbonden te krijgen) zodat ze EDF niet langer moeten steunen…
EDF probeert zoveel mogelijk een voldongen feiten politiek te volgen, en ook z’n constructie personeel aan het werk te houden.
“Voor de stabiliteit van het elektriciteitsnet is de fluctuerende windenergie fnuikend. Als het waait “smijten” de windturbines hun geproduceerde elektriciteit klakkeloos in het elektriciteitsnet, zonder rekening te houden met de grootte van de vraag op dat moment. En zonder rekening te houden met de door centrales (en andere producenten zoals zonne-panelen en zonne-weiden) op dat moment geproduceerde elektriciteit.”
Twee kanttekeningen daarbij:
– ook de vraag wisselt voortdurend, daar moeten de centrales ook op inspelen.
– de hoeveelheid wind is goed te voorspellen, zeker over een gebied ter grootte van Nederland en aangrenzende Noordzee. De centrales kunnen dus anticiperen op veranderend aanbod van windstroom.
Maar los daarvan is het efficiëntie verlies door het inpassen van windstroom natuurlijk wel een punt. We zien mooie statistieken van de geproduceerde kWh, maar je zou willen weten hoeveel conventionele productie en CO2-uitstoot daarmee vermeden is. En dan heb je nog het punt dat de vraag alleen maar toeneemt, doordat techbedrijven (datacentra) de geproduceerde windstroom gelijk opslurpen.
@Vreeken,
Ik denk dat je daar wel een punt hebt.
Trouwens naar mijn mening zijn windmolens die juist de minste pieken leveren.
Een windmolen loopt niet ineens pats op volle toeren, maar werkt veel meer gelijkelijk, en gaat ook meer geleidelijk minder stroom leveren.
Als ik zonnepanelen zie hoe grilliger de boel reageert op wolken die voor de zon schuiven lijkt me dat juist een piek systeem.
Ik heb het nu meermaals gezien bij een kennis op zijn tablet en telefoon, ook met dit weer is het een en al gepiek terwijl de totale opbrengst op dit moment waardeloos is.
Ik snap gewoonweg niet dat dit systeem zo opgehemeld word inclusief zonneweides, de pieken moeten daar helemaal gigantisch zijn.
Daarbij zijn het grote landschap vervuilers, als ik die dingen in Duitsland tegen een berghelling met gras zie liggen, totale waanzin, het ziet gewoonweg niet uit, grote afbreuk aan de natuur.
Als dat de wereld van hernieuwbare moet worden vraag ik me af hoe ver de mens nog om natuur geeft.
Dan zie ik 1000 maal liever kerncentrales.
Zonneinstallaties in de natuur zijn inderdaad heel fout. Wij hebben ruimte genoeg op de daken, en er moet enorm dure decentrale infrastructuur aangelegd worden. Het zou eigenlijk verboden moeten worden om zonneinstallaties buiten de daken aan te leggen.
Bart Vreeken
Je moet me toch eens uitleggen hoe je als ecoloog vrede kunt hebben met windturbines en zonneakkers.
Voor mij als natuurliefhebber is dat onbegrijpelijk. Doe eens een poging.
Katten vangen kleine vogels.
Windturbine’s slaan de roofvogels uit de lucht.
https://www.youtube.com/watch?v=G8u6B1fm4QQ
Overigens: Voor alle energietransitie gelovigen: Ga zelf een Googelen. Heel verhelderend.
Eh… Hoogspanningslijnen? Daar moeten er dus 8 maal zoveel van komen.
Ik ben er helemaal niet blij mee als er grote hoeveelheden windturbines of zonneakkers worden aangelegd. Dat heb ik al veel vaker gezegd, maar dat blijft kennelijk niet hangen.
Bart Vreeken
Wat zijn voor jou grote hoeveelheden?
En de aanvullende vraag is dan hoe je de energievraag dan wel zou willen oplossen?
Daar ben ik dus erg benieuwd naar.
“Wat zijn voor jou grote hoeveelheden?
En de aanvullende vraag is dan hoe je de energievraag dan wel zou willen oplossen?”
Wat grote hoeveelheden zijn is niet precies af te bakenen. Wel is het duidelijk dat een beperkt aantal windmolens en zonnepanelen beter in het stroomnet in te passen is als een heel groot aantal. Dus ergens ligt een omslagpunt. Verder gaat de ontwikkeling ook door, mogelijk zijn er over 5 jaar zonnepanelen met een hoger rendement en dan is het jammer als alles vol ligt met een minder productief type. Andere problemen: er kan niet op een verantwoorde manier aan de grondstoffenvraag worden voldaan, en we weten niet goed wart het klimaateffect is van de zonnevelden en de windturbines zelf.
Voor de energievraag moeten we er in de eerste plaats voor zorgen dat deze niet nog steeds groter wordt. Bijvoorbeeld bij die beruchte datacentra. Het gebruik daarvan explodeert helemaal en niemand heeft aandacht voor de hoeveelheid data die ge-upload, gedownload, gekopieerd en opgeslagen is. Dat is allemaal veel te goedkoop.
Bart Vreeken
Dan nog begrijp ik niet dat iemand met enige kennis van de natuur windturbines waar dan ook kan verdedigen. Dan moet de nood je als natuurliefhebber wel hoog gestegen zijn.
Hetzelfde geldt voor zonnevelden. Indirect is het voor Nederland een aanslag op akker- en weidegrond en indirect dus op wat nog rest aan natuur. Zowel hier als elders. Het is een fictie om te veronderstellen dat Nederland landbouwgrond genoeg heeft. Met een groeiende bevolking ontkom je niet aan de aanslag op oerwoud elders in de wereld.
Tenzij jij denkt aan het van overheidswege reguleren van de bevolking. De totale importen van voedsel voor dier en mens overstijgen verre de exporten in volume.
https://edepot.wur.nl/466574
@Peter,
“Het is een fictie om te veronderstellen dat Nederland landbouwgrond genoeg heeft” ?
Wij zijn met onze 500mensen/km², in een klein land, de één na grootste exporteur van landbouw producten in de hele wereld zijn (USA is de grootste).
In 2015 stonden we nog op de 3e plaats. Ik heb er geen probleem mee als dat wat minder wordt en we na Duitsland, Frankrijk komen in plaats van voor.
Maar als je nuttig grond gebruik belangrijk vindt dan moet je windmolens installeren.
Die hebben een factor 10 minder grond nodig per KWh geproduceerd dan kernenergie!
@Bas
Windenergie verbruikt 450 keer zo veel grondoppervlak dan een gewone energiecentrale.
Kernenergie is nog eens half zo groot als een gascentrale.
Helaas is in de berekening van de kWh-prijs van windmolens nog niet meegenomen hoeveel bouwgrond er in Nederland verloren gaat, terwijl we tegelijk een woningtekort hebben van 340.000 woningen.
We leggen de woningbouw (voor mensen bedoeld) stil vanwege de stikstof-“crisis”, maar voor windmolens maken we een uitzondering. We leggen er zelfs wegen voor aan in de natuur, voor onderhoud en reparaties.
Ooit vonden we dat de vrije natuur niet mocht “verrommelen” met gebouwen en installaties. Tegenwoordig plempen we de vrije natuur vol met beton, staal en glas.
Hoeveel protesten zullen er nog nodig zijn voordat er eindelijk geluisterd wordt?
@Pjotr,
“Windenergie verbruikt 450 keer zo veel grondoppervlak dan een gewone energiecentrale.”
De 3MW windmolen langs de A4 bij Voorburg gebruikt ~64m² van de parkeerplaats. Dat is een power dichtheid van 12,66KW/m². En een productie van 111MWh/m² per jaar.
De energie dichtste kerncentrale van USA “Indian Point” is 1,838GW en bezet 967.000m².
Zie: http://www.nrc.gov/reading-rm/doc-collections/nuregs/staff/sr1437/v1/part02.html
Bij een CF van 90% produceert die 14,5TWh/a. Dat impliceert dat hij 15MWh/m² per jaar produceert.
Die kerncentrale heeft dus een factor 7,5 lagere energiedichtheid dan die van de windmolen.
“Kernenergie is nog eens half zo groot als een gascentrale.”
Dat denk ik niet. Het is eerder omgekeerd met de huidige CCGT’s.
Als we veel grond willen vrijhouden voor landbouw, dan moeten we geen energiecentrales (ook geen gascentrales) bouwen maar windmolens.
Merk op dat ik het nog niet gehad heb over de >100jaar gedurende welke het kernafval landoppervlakte in beslag neemt, het oppervlak van de uraniummijn, de zuiveringsfabriek, de opwerkingsfabriek (om het % U235 te verhogen), de brandstofstaven fabriek.,
Bart,
“De centrales kunnen dus anticiperen op veranderend aanbod van windstroom”
Dat is helemaal niet zo evident en zelfs misleiding. Sommige centrales kunnen helemaal niet terugschakelen (nucleair) of maar zeer beperkt tot soms maar 40% van hun ontwerpvermogen.
Je hoeft geen raketgeleerde te zijn, om te snappen dat grote temperatuurwisselingen bij thermische processen ongewenst zijn om materiaaltechnische redenen. Denk maar eens aan flenzen, lassen, pakkingen, afdichtingen en pompen die uitgelijnd staan.
Nee, ik ben geen raketgeleerde en ik weet ook niet veel van flenzen en lassen.
Ik kan me wel voorstellen dat je centrales zo kunt ontwerpen dat je makkelijker kunt af- of bijschalen. Bijvoorbeeld door te zorgen dat alle vitale onderdelen niet afkoelen als de centrale niet produceert. Misschien kan er ook met buffervoorraden heet water gewerkt worden.
Bart,
Regelen kost gewoon geld: elke variatie in output van een centrale creëert extra slijtage. Een kind zal dat begrijpen. De slijtage is groter naarmate er sneller geregeld wordt. Daarnaast gaat regelen gepaard met lagere energetische rendementen, hetgeen hogere kosten en milieubelasting betekent. Tenslotte is de gemiddelde benuttingsgraad van centrales die flexibel ingezet worden lager, waardoor het geïnvesteerde kapitaal minder rendeert. Die bijzonder ongemakkelijke boodschap wordt ALTIJD onder het tapijt geveegd, als er weer eens een polonaise over windenergie ingezet wordt. Daarom doe ik het maar weer eens een keer.
PWR kerncentrales (pressurised water reactor) kunnen in het belastinggebied van 30-100% terugschakelen met 3% per minuut, in speciale gevallen zelfs 10% per minuut. Door gebruikmaking van neutronenreflectoren aan de buitenkant van de reactor kan deze zonder veel temperatuurvariatie teruggeregeld worden. Alleen de flux verandert. Het is natuurlijk wel zo de productiekosten daardoor oplopen.
https://www.eprg.group.cam.ac.uk/wp-content/uploads/2014/01/eprg0710.pdf
Bart,
Met veel extra geld lijkt het mij nog wel mogelijk om wat te doen aan het krimpscheur probleem.
Echter ik zie niet hoe we de Xenon vergiftiging kunnen voorkomen die optreedt in de splijtstof staven als de KC veel minder dan zijn max. vermogen gaat produceren.
Die vergiftiging veroorzaakt dat de KC veel eerder nieuwe splijtstof staven nodig heeft wat duur is want dan ligt de centrale al gauw een maand plat.
Bas,
Bij een bepaald vast vermogen van een kerncentrale bevat de reactor een constante hoeveelheid Xe135, een splijtingsproduct. Hoe hoger het vermogen, hoe groter de hoeveelheid Xe135. Xe135 vervalt met een halfwaardetijd van ~9 uur maar is ook betrokken bij het splijtingsproces. Herstel van evenwicht duurt ~40 uur na een vermogensverandering. Het probleem met Xe135 is dat het zeer sterk neutronen absorbeert (het is een neutronvergif). Daar moet bij het regelen van de reactor rekening mee gehouden worden.
Dirk,
Het effect is dat kernreactoren niet onder 70% van hun maximale vermogen opereren ook al moeten ze stevig betalen om hun stroom kwijt te raken.
Fraunhofer ISE heeft er in 2013 een onderzoek naar gedaan. Zie sheet 9 van deze PPT:
https://www.ise.fraunhofer.de/content/dam/ise/de/documents/publications/studies/daten-zu-erneuerbaren-energien/Energy_market_2014_12_31.pdf
Dat suggereert dat de huidige kerncentrales niet gedijen in combinatie met veel wind en zon.
Dus ik denk dat de huidige reductie in France terug van 75% naar 50% aandeel voor nucleair in 2035 en vervangen door wind en zon, het begin van het einde is voor nucleair in France.
Wanneer komt het “Plan Lievense” weer tevoorschijn ?
Ter herinnering: een ringdijk met op de dijk windmolens die water direct naar binnen pompen.
Met in de dijk turbines die stroom kunnen leveren op het moment dat dat nodig is.
In een klap het probleem van opslag en piekbehoefte opgelost.
Het is een combinatie van al bestaande technieken, meer dan voldoende doorgerekend met zeer positieve uitkomsten.
Het was oorspronkelijk gepland in het IJsselmeer, daar vond men het te gevaarlijk in geval van dijkdoorbraak .
Waarom niet op zee ?
@Jan Bernard
Rekensom
Oppervlak meer 400 km2
Hoogte 10 m
Soortelijk gewicht water 10 kN/m3
g = 10 m/s2
Jaarlijks energieverbruik NL = 3000 PJ.
Vraag: Voor hoeveel tijd zit er aan energie in dit meer?
Voor 35 minuten.
Pjotr:
Het exact juiste antwoord!!!!! 2100 seconden, oftewel 35 minuten. En dat bij 100% rendement.
@Jan,
Nooit. Want het is veel te duur. We komen prima uit met opslag van groene waterstof in zoutkoepels/leeg aardgasveldje.
Veel meer energie in de opslag en geen hoge kosten.
Het overall rendement PtG(H2) => opslag => GtP is wat laag met 40%, maar dat is geen probleem want in overproductie situaties met wind en zon wordt de stroom voor de onbemande PtG plants bijna gratis.
Het beste zou zijn om zonne- en windenergie niet toe te laten op het electriciteitsnet en alleen te gebruiken om buffers te vullen. Waterstofproductie zal dat niet zijn, de huidige plannen daarvoor in Nederland betreffen waterstofproductie voor de kunstmestfabricage en vereisen betrouwbare stroom. ’Pumped storage’ komt ook niet in aanmerking (opslag in stuwmeren). Blijft voorlopig als mogelijkheid over: accu’s. Voor de opslag van het electriciteitsverbruik van één maand heb je ~1 biljoen euro aan accu’s nodig. Met een basislast verzorgd door kerncentrales kan dat minder. Hoe meer kerncentrales, des te overbodiger zonne- en windenergie.
Dirk,
Wij produceren nu 25% van onze stroom hernieuwbaar en mijn elektriciteitsrekening is nauwelijks gestegen (minder dan de inflatie)!
Met jouw voorstel gaat die echt gigantisch stijgen!
Wie beweert dat er geen cijfers of studies zijn moet ik tegenspreken. Hier een interessant werk van de OECD. De 2019 OECD publicatie https://www.oecd-nea.org/jcms/pl_15030 is de samenvatting van het boekwerk “ The Costs of Decarbonisation: System Costs with High Shares of Nuclear and Renewables” https://read.oecd-ilibrary.org/nuclear-energy/the-costs-of-decarbonisation_9789264312180-en#page202 . Daarin is cijfermatig aangegeven dat hernieuwbare energie sterk prijsverhogend en onrendabel is en blijkbaar is dit werk niet bekend in het Europees parlement, of men wil het niet weten. Op blz. 200 spreekt de titel van Fig 73 wat de CO2 bijdrage van hernieuwbaar betreft boekdelen “Les than nothing: Capacity additions of wind an solar PV and CO2 emissions increases” , met andere woorden ook voor het milieu is hernieuwbaar zinloos.
@eric,
De links gaan naar een 2019 PPT & doc van de Nuclear Energy Agency wiens doel is om landen te helpen kernenergie te ontwikkelen.
Het probleem is dat:
– ze zich baseren op een theoretische situatie die duur is; veel baseload nucleair met wind en zon.
– ze (net als het artikel hierboven) de werkelijkheid geweld moesten aandoen om op iets zinvols voor kernenergie uit te komen.
Ze stellen dat ze alleen technieken met een uitstoot van <50gCO2/KWh willen meenemen in hun scenario's omdat anders de klimaatdoelen <2°C niet worden gehaald. Echter ze nemen wel kernenergie mee waarvan meta-studies in 2007 en 2008 al kwamen tot een uitstoot van 66 c.q. 65gCO2/KWh. Zie bv:
https://www.nirs.org/wp-content/uploads/climate/background/sovacool_nuclear_ghg.pdf
Sindsdien zijn de kosten voor nieuwe kernenergie meer dan verdubbeld door o.a. de hogere veiligheidseisen na Fukushima, en zit de uitstoot van kernstroom boven de 100gCO2/KWh….
Dat betekent dat met 100% middels kernenergie het afgesproken doel van <450ppm CO2eq in de lucht zeker niet wordt gehaald (minder belangrijk aangezien onzeker is wat de invloed van CO2 is).
Omdat wind en zon veel goedkoper zijn waardoor ze hun bestaansreden (meer kernenergie) niet kunnen waarmaken, fantaseren ze er vervolgens hoge systeemkosten bij:
– de verbindingskosten naar het hoogspanningsnetwerk.
Echter die zijn zelfs bij offshore wind maar 1,1cent/KWh (incl concentratie-platform), en die treden ook op bij een nieuwe KC.
– "balancing" (vraag en aanbod gelijk houden) kosten vanwege onvoorspelbaarheid van wind en zon.
Echter die zijn <1cnt/KWh
– leveringskosten als er geen wind & zon is (profile c.q. utilization costs)
Echter geen wind & zon treedt <10% van de tijd langer op dan met batterijen economisch kan worden opgevangen. Dan kan opgeslagen groen H2 gas middels brandstofcellen (=onbemand) inspringen samen met biomassa e.a. Kosten ~10cnt/KWh (biomassa wat duurder).
Die laatste kosten moeten dan over 100% van de tijd worden uitgesmeerd hetgeen <1cnt/KWh levert.
Dan kom je op ~1cnt/KWh aan extra kosten ten opzichte van fossiel+nulclear.
Aangezien wind en zon naar 12cent/KWh…
En inderdaad die prijs stijgt snel naarmate ze minder in vollast kunnen draaien. Daarom passen ze ook niet in toekomstige grids.
Sorry, lees de laatste paragraaf als volgt:
Dan kom je op ~1cnt/KWh aan extra systeem kosten voor wind+solar ten opzichte van fossiel. Dat wordt voor wind+solar dan <4+1=<5cnt/KWh.
Dld laat bij een aandeel van 50% voor wind+zon een lagere KWh prijs zien; gem. day-ahead prijs in feb.2020 toen wind+zon ~50% produceerden <3cnt/KWh.
Aangezien nieuwe kernenergie in basislast al 12cent/KWh kost en die kosten bijna lineair toenemen naarmate ze minder in vollast draaien, is de optie nucleair samen met wind+zon qua kosten niet reëel,
tenzij je er geen bezwaar tegen hebt om iets als het dubbele te betalen voor je elektriciteit.
Net uitgezocht dat Tennet dit jaar 253miln krijgt voor zijn systeemtaken.
Bij een elektriciteitsverbruik van 120TWh/a komt dat dus neer op ~0,2cent/KWh.
Dus ik denk dat mijn eerder geschatte 1cnt/KWh aan extra systeem kosten minstens een factor 10 te hoog was.
eric
Ik heb het vermoeden dat NGO’s en andere belanghebbenden, bijgestaan door hun lobbyisten er zo ongeveer alles door kunnen krijgen in het niet ter zake kundige ambtelijke circuit en de aanpalende politieke groeperingen/regeringen.
Dat is al te merken aan de RES. Gisteren heb ik de vragenlijst voor Brabant ingevuld. Daarin wordt iedere burger er met financiële argumenten ingeluisd. Vervolgens kunnen ze dan via de methode verdeel en heers hun strategie doordrukken met de smoes dat de bevolking “gehoord” is en “democratisch bij het proces betrokken. Natuurlijk niets over kernenergie.
Hier manifesteert zich de macht van olie en gasreuzen die voorlopig niets met kernenergie te maken willen hebben. Het bedreigt hun corebusiness. Kortzichtig, want de fossiele koolstofhoudende grondstoffen zullen meer dan nodig zijn om landbouwopbrengsten en bos/oerwoud te ontzien
Nou, ik ben halverwege opgehouden met lezen. Wat ’n end vandaag.
Ook dit artikel sluit aan op de mening die ik al heel lang heb. De schoolmeesters in de 5e en 6e klas hebben het hoofdrekenen er diep bij me ingeramd.
Ik ben ze levenslang dankbaar!
Het blijft me verbazen dat er bèta wetenschappers bestaan die de energietransitie onderschrijven. Ik kan er niets mee.
De temperatuur stijging die molen parken en stroom tuinen veroorzaken , is wellicht ook nog een factor die bij de verborgen CO2 productie kan worden opgeteld .
Men beweert exact te weten hoeveel ton CO2 verantwoordelijk is voor een bepaalde temperatuur toename.
Dan is een extra temperatuurtoename toch ook wel in CO2 uit te drukken?
Ok het is misschien wel muggenziften of in de Oceaan pissen maar is dat niet juist wat groen al jaren doet met hun wind en zon..
Prometheus. Tja, die Lagere School van vroeger. Moeiteloos uit het hoofd berekeningen maken, waar de studenten van nu radeloos een zakjapanner of hun smartphone voor nodig hebben.
Ik ben een fan van ‘ Met het mes op tafel’, af en toe worden daar aan de kandidaten toch redelijk eenvoudige sommetjes voorgelegd en je haalt er meteen de kandidaten uit van voor de Mammoetwet zal ik maar zeggen.
Gelukkig zijn er op CG genoeg personen, die inderdaad op de achterkant van een bierviltje/sigarendoos de waanzin van de energietransitie aantonen. De dag, dat al die bevlogen alpha’s en gamma’s zoals Klaver en Timmermans door gaan krijgen, dat hun sommetjes niet deugen (en niet alleen op het gebied van de klimaatwaanzin, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van de opvang van kansenparels) , waarbij ik het ze bij voorbaat vergeef, dat ze nooit en te nimmer die sommetjes zelf zullen kunnen maken, zuip ik me een stevig stuk in mijn kraag, bijvoorbeeld met de voortreffelijke kwaliteit van de wijnoogst 2020 hier in de Aude.
Tja, en dan kregen we ook nog geschiedenisles. Ik raad al de klimaatwaanzinnigen eens aan op te zoeken op het lemna ‘ Charge van de Lichte Brigade’. Wellicht dat er toch enkelen bij zijn, ik hoop dat tegen beter weten in, die de parallel zien tussen die charge en de energietransitie.
Je vergeet dat:
– Duitsland’s beste Bèta wetenschappers op elektriciteit en energie gebied in 2000 na een discussie van ~10jaar de Energiewende voorgesteld hebben.
Terwijl wind en zon toen nog 30-60 cent/KWh kostten. Maar ze waren het er na studies over eens geworden dat massaproductie die kosten een factor 10 zou terugbrengen.
– de Duitse wetenschappelijke top nog steeds achter de Energiewende staat.
– wij (afgezien van wat kleine afwijkingen zoals iets minder biomassa) de Duitse Energiewende volgen met onze energie transitie. Wij lopen 7 – 10 jaar achter (afhankelijk hoe je kijkt) en hebben daarmee het voordeel dat wij kunnen profiteren van hun pionieërswerk.
Zelfs France maakt stappen om Dld te volgen. Ze zijn wind en zon aan het uitbouwen en kernenergie aan het afbouwen.
Simpel vanwege kosten overwegingen.
Dank voor dit artikel!
Kortom, de klimaatdoelstellingen zijn alleen te realiseren door veel minder energie op te wekken.
Dat komt neer op de-industrialisatie van Nederland, reductie tot een openluchtmuseum.
Het is een illusie te geloven dat die schaarse energie eerlijk over de bevolking zijn worden verdeeld.
De maatschappelijke ongelijkheid zal door een lager energie aanbod sterk toenemen.
Over regelbaarheid van kerncentrales: die kunnen altijd op vol vermogen draaien en bij verminderde stroomvraag brandstof (H2, CH4, CH3OH) fabriceren.
Algemeen: de energietransitie is gekkenwerk, er is nooit goed over nagedacht. Opschaling is onmogelijk.
De overheid had vraaggestuurde energie als eis moeten stellen. Maar ja, dan had er nu geen windpark of zonneweide gestaan.
Blijft onbegrijpelijk waarom de energiemaatschappijen in dit sprookje meegaan.
Vattenfall belooft mijn kinderen een fossielvrije toekomst maar zegt er niet bij dat daarmee de hel op aarde komt.
David Dirkse
Dat lijkt me duidelijk. Gehersenspoelde mensen willen schone energie en liefst ook nog gratis. Dat is ze al jarenlang voorgehouden en wordt er elke dag opnieuw ingeramd via het grootste deel van de MSM. Het past allemaal haarfijn in de bedoeling de overheid alles voor de burger te bepalen. Daar gaan de energiebedrijven in mee om hun klanten niet te verliezen. De meeste mensen willen zich voegen naar de wensen van de groep om niet uit de toon te vallen.
David,
“de klimaatdoelstellingen zijn alleen te realiseren door veel minder energie op te wekken.”
Hoe kom je daarbij?
Wij kunnen met wind en zon alleen gemakkelijk het 10voudige aan elektriciteit opwekken dan hetgeen we nu verbruiken. En dat tegen lagere KWh prijzen dan we nu betalen.
Ik denk dat de hier genoemde stroomprijs van 4,5/5 cent per kWh te hoog is: ik betaal minder dan 5 cent. De prijs voor de producent zal eerder liggen om en nabij 3,5 cent per kWh. Daarom begrijp ik niet hoe een zonneweide uit kan: als ik een zonnepaneel aanschaf is de “return of investment” meer dan 5 jaren als de belastingen worden meegeteld. Als de belastingen niet worden meegeteld is de “return of investment” gemakkelijk langer dan de levensduur van de installatie.
De exploitanten van zonneweides betalen een fractie van de prijs die jij betaalt voor zonnepanelen.
Bedenk dat die panelen uiteindelijk niet veel voorstellen:
Twee glasplaten met op een plaat een dun laagje silicium met een nog veel dunner laagje verontreiniging en wat geleiders omsloten door een aluminium frame.
Die panelen gaan ergens komende jaren de fabriek verlaten voor <€20/paneel van 300Watt.
Ze dalen al 40jaar met 8%/jaar in prijs en de verwachting is dat dat zo verder gaat dit decennium (met wat fluctuaties).
De consument wordt opgelicht?
Het invoeren van lokaal vermogen, zoals van een zonnepaneelinstallatie in een woonwijk, verhoogt de netspanning.
De netspanning moet tussen 196 en 253V liggen (-15% +10%).
Daarbuiten, vooral daarboven, moet de converter van de zonnepaneelinstallatie afschakelen.
Gebeurt dan niet dan schakelt de netbeheerder uit.
Als in een woonwijk veel zonnepanelen liggen, gaat de netspanning bij zonnig weer richting de 253V en daarboven.
De installatie schakelt weer in als de netspanning enige minuten is binnen de grenzen ligt.
Een hoge netspanning heeft meer gevolgen dan wat inkomstenderving voor de eigenaar.
Voor de eigenaar maar ook voor de buurtbewoners is een hoge netspanning nadelig.
Het energieverbruik van koelkasten en diepvriezers gaat 10% omhoog (gemeten bij eigen diepvriezer).
De levensduur van 230V gloei- en halogeenlampen loopt naar 40% terug bij 10% hogere netspanning.
In algemene zin worden motoren, ventilatoren en transformatoren warmer door hogere ijzerverliezen, hoger reëel en blindvermogen.
De levensduur van huishoudelijke apparatuur neemt af.
De kosten daarvan vind je nergens terug.
Leen
Weer een reden temeer om niet door te gaan met deze waanzin. Helaas zijn er te veel belanghebbenden. Via de RES probeert men op grote schaal burgers om te kopen door die lekker te maken met investeringen die gouden bergen beloven en hoge rendementen.
Als dat eenmaal slaagt, dan zijn de kosten gemaakt en zal er verzucht worden dat de contracten zijn aangegaan en er dus geen weg terug meer is. Precies dezelfde tactiek die ten grondslag lag aan het promoten van de houtige biomassa.
Straks komt er een parlementair onderzoek naar hoe dit, net als bij het toeslagen-debacle, ooit heeft kunnen gebeuren en lachen de profiteurs in hun vuistje en betalen de burgers het gelag.
Ha ha, ik zou in geen enkele molen investeren die hier in midden Limburg staan of komen, toch zijn er mensen die dat doen, en ja met gouden bergen, de een volgt de andere bang wat te missen wat de ander dan wel heeft.
Tja en zo komen ze straks bedrogen uit, kunnen misschien blij zijn als ze hun eigen stroom gratis hebben, maar dikke winsten vergeet het maar.
Theo
Als je de tijd er voor vrij kunt maken kijk dan eens naar dit interview.
Dan kun je horen hoe we door de RES in het pak worden genaaid. Ongeveer vanaf 15 minuten.
https://www.youtube.com/watch?v=AJf_E_wWbmE&feature=emb_title
@Peter,
Ik heb een uur gekeken, Syp die is goed op de hoogte, maar wat die daar naar boven haalt is toch eigenlijk niet meer normaal, wij burgers zijn gewoon een soort uitschot, voor hun, zelfs de naam burger is dus nog te goed voor ons.
Wiebus, Ollongren, je ziet wel inclusief de rechters zetten ons gewoon schaakmat.
Alles is bekokstoofd, inclusief de democratie, dat van de democratie wisten we al lang, zie je wel, voelbaar voor iedereen.
Zo werkt dat heden, lopen over lijken mag.
Lees dit maar eens.
https://www.dagelijksestandaard.nl/2020/11/trek-de-portemonnee-maar-belastingbetalers-moeten-riante-pensioenpot-voor-europarlementariers-gaan-spekken/
Theo
Wie het dichtst bij het vuur zit… Een nog steeds geldende uitspraak.
Inderdaad Peter, al zou de helft maar waar zijn dan is het nog een schande.
Maar ik geloof heilig in het speurwerk van Syp, het is een man van de oude stempel, geen nonsens.
Daarom zal Frits Wester wel aan de drank zijn gegaan hij kon de ellende niet meer aan, net zo als Halbe Zijlstra des tijds ook vertrok. :-)
Een deel zou misschien te vinden zijn op:
https://www.netbeheernederland.nl/dossiers/betaalbaarheid-10
Aan de linkerkant van die pagina zijn links naar andere dossiers te vinden, zoals “Klimaatakkoord” en “Spanningskwaliteit”.
Leen,
Basale kennis over het functioneren van stroomnetwerken bij de massa’s is werkelijk godgeklaagd. Zelfs HBO+ en academici gaan daar in mee.
Niemand interesseert zich daar werkelijk een reet voor, met onze verkeerd hoogopgeleide vrouwelijke beleidsmakers van tegenwoordig voorop.
Daarom is manipulatie bij die doelgroep ook een eitje en dus maximaal. Als het maar een kleurtje heeft of blinkt en een “goed gevoel” geeft is het al in orde.
Ook Wilders en Baudet, die juist het antitransitie sentiment moeten mobiliseren, hoor je daar maar zelden over. Ik weet genoeg.
@Michiel de Pooter
(…)
“Basale kennis over het functioneren van stroomnetwerken bij de massa’s is werkelijk godgeklaagd. Zelfs HBO+ en academici gaan daar in mee.
Niemand interesseert zich daar werkelijk een reet voor, met onze verkeerd hoogopgeleide vrouwelijke beleidsmakers van tegenwoordig voorop.”
Sowieso het ontbreken van kennis over bijna alle zaken bij de burgers en nog erger degenen die zich schaamteloos als ‘deskundigen’ opwerpen of om wat voor reden daartoe zijn aangewezen.
Het is treurnis alom.
Prima reactie!
Toen de straalstroom nog niet zeer regelmatig zuidelijke warme Sahara wind blies naar onze contreien: https://nl.wikipedia.org/wiki/Winter_van_1708-1709
Kweenie, maar volgens mij heb je wind nodig om een windturbine te laten draaien. Wanneer ik op de windkaart van Nederland kijk, zie ik dat het zeker in Limburg gemiddeld veel minder waait dan in het westen/aan de kust.
Grofweg betekent dat dat hoe verder een windturbine landinwaarts staat, hoe minder stroom hij zal produceren. En dat hij ook minder slijt, dus langer mee kan gaan.
@Johan D gisteren windkracht 7 gemiddeld in de kustprovincies, bij ons op dat moment 3.
Hier in de omtrek staan die dingen meer stil dan dat ze iets opleveren daarom snap ik ook niet dat ze die dingen hier in Limburg neer gezet hebben, zuid Limburg boven op de heuvels zal het wel beter kunnen werken, maar gelukkig staan er nog niet veel in Limburg, althans zover ik weet.
Theo,
Geen probleem dat ze stil staan. De subsidie is afhankelijk van de Nederlands windkaart.
Hoe minder wind, hoe meer subsidie. Snappie ?
Michiel,
Daarmee creëer je een fout beeld. Dit zijn de regels:
“Met de SDE+-regeling keert de overheid een bedrag per opgewekte kWh uit aan producenten van duurzame energie. Voor windenergie is dit bedrag afhankelijk van het windaanbod. Per gemeente is vastgesteld wat het gemiddelde windaanbod is en het bijbehorende basisbedrag uit de SDE+. Hoe hoger de gemiddelde windsnelheid, hoe lager het basisbedrag.
De SDE+-bijdrage komt neer op het verschil tussen het basisbedrag en het correctiebedrag (de ‘grijze stroomprijs’). Op deze manier worden producenten van windstroom gecompenseerd voor het feit dat de productiekosten van windenergie hoger zijn dan de productiekosten van grijze stroom.
Voor een project staat het basisbedrag gedurende de looptijd van 15 jaar vast. Basisbedragen voor nieuwe SDE-aanvragen worden elk jaar voor diverse vormen van duurzame energie opnieuw vastgesteld en gepubliceerd.”
Nog 2 opmerkingen:
– De basis bedragen worden dus steeds lager nu de kostprijs van wind alsmaar daalt.
– Als ze minder produceren dan krijgen ze dus overeenkomstig minder subsidie.
Johan,
Het verschil in wind is nog groter tussen N-Dld en Z-Dld.
Daarom komen er nu ook meer windmolens op markt voor gebieden met weinig wind.
Die hebben langere wieken, beginnen bij lagere windsnelheden al te produceren en bereiken bij lagere windsnelheden hun max. productie.
Bijv. https://www.evwind.es/2020/11/12/a-new-global-standard-for-energy-at-low-wind-sites-the-sg-4-7-155-turbine-gears-up-for-launch/78096
Maar er is op dat gebied nog veel winst te halen.
Beste mensen,
Leuk die heerlijke discussie over duurzame energie en kernergie. Maar één ding mis ik toch wel en dat is het enorme risico op de investering. Stel je bent investeerder en je weet dat de prijs van zonnepanelen en accu’s op dit moment net zo snel daalt als ooit de prijs van computers. En je weet dat zonne-energie zeer eenvoudig om te zetten is in waterstof of een ander gas. Je weet ook dat zodra ergens ter wereld iets met een kerncentrale gebeurt heel politiek Europa op zijn achterpoten staat en dat de kans groot is dat je de centrale per direct moet sluiten. Zie voorbeeld Duitsland.
Zou je dan durven te investeren in een kerncentrale van 5-10 miljard met een terugverdientijd van 20-50 jaar? Of zou je kiezen voor een windturbine die na 8 jaar is terugverdiend (met subsidie). Of voor zonnepanelen met een gegarandeerde levensduur van 25 jaar op de panelen en 15 jaar op de inverters…
Ik zou het wel weten en hoe mooie optie kernergie ook is ik zie het niet gebeuren in een geprivatiseerde energiemarkt.
Gerwin Brandsen
Juist daarom moet energie een zaak zijn van de overheid voor de burgers. Een betrouwbare energiebron is voor een moderne samenleving van levensbelang.
Peter,
Als je betrouwbare levering van elektriciteit belangrijk vindt dan moet je naar landen met veel wind en zon zoals Denemarken (~50% wind) en Dld (~40% wind+zon).
Daar is de stroomlevering betrouwbaarder dan hier!
Mede dankzij de verspreide opwekking daar (korte lijnen).
Niet naar kernenergie landen als France & UK (3x zoveel stroom uitval dan hier) of USA (10x zoveel stroomuitval)…
Bas
Misschien is het een idee om je eerst eens te verdiepen in deze complexe materie voordat je meningen als vaststaand feiten presenteert. Onderstaande artikelen kan ik je van harte aanbevelen. Ze zijn geschreven door een projectleider met meer dan 30 jaar ervaring in de ontwikkeling en uitvoering van stroomnetwerken in de USA. Een man van de praktijk dus, geen groen bevlogen beleidsmaker die van toeten noch blazen weet of een politicus die vanachter het bureau feestjes voor de portemonnee organiseert.
https://judithcurry.com/2016/01/06/renewables-and-grid-reliability/
https://judithcurry.com/2014/11/05/more-renewables-watch-out-for-the-duck-curve/
https://judithcurry.com/2014/10/22/myths-and-realities-of-renewable-energy/
https://judithcurry.com/2014/12/11/all-megawatts-are-not-equal/#more-17406
@Chemical,
Het lijkt me niet dat we veel kunnen leren van een op dit gebied achterlijk land als USA.
Kleine en grotere black-outs zijn daar schering en inslag. Laatst nog een major black-out in Californië.
Om nog een beetje mee te komen hanteren ze een eigen variant van SAIDI (=indicator van de betrouwbaarheid van stroomlevering) waarbij ze stroomonderbrekingen vanwege storm, e.d niet meetellen… Desondanks scoren ze ruim achter de belangrijkere W.Europese landen.
Jouw projectleider schrijft:”the North American grids are planned and operated to ensure high levels of reliability.”
Dat lukte ze vroeger niet toen er geen wind en zon was, en nu dus nog steeds niet.
Erger is dat hij met z’n vooroordelen conservatisme uitstraalt, zodat het nog lang gaat duren voordat de betrouwbaarheid van hun stroomlevering het niveau van DK, CH, Dld en ons gaat benaderen.
Bas, dus omdat de USA op energiegebied een achterlijk land zou zijn (volgens jou dan, de situatie ligt aanmerkelijk genuanceerder) weet Planning Engineer niets van zijn vak en kunnen we hem veilig negeren. Dat komt tamelijk dom over, snap je dat? Planning Engineer is gepokt en gemazeld in de theorie en de praktijk van de energievoorziening, en kent zijn zaakjes. Het zal je misschien verbazen maar ik sla zijn kennis en kunde op dat gebied oneindig veel hoger aan dan die van jou, een absolute leek die op zijn bergwandelingen wel eens een zonnepaneeltje heeft gebruikt en voor de rest zijn kennis uit de tweede hand heeft. Maar ik begrijp het wel, je zou er zomaar achter kunnen komen dat alle zekerheden die je hier loopt te spuien nergens op gebaseerd zijn, dat moeten we toch niet willen.
Bas, weer zo’n conservatieve uitstraler die waarschuwt voor black-outs omdat de wind niet altijd waait en de zon niet altijd schijnt:
https://www.telegraaf.nl/nieuws/4008791/waarschuwing-voor-blackouts-om-wind-en-zonnestroom.
Deze keer gaat het om de operationeel directeur van Tennet, de grootste netbeheerder van Nederland. Maar ach, wat weet die nou helemaal van stroomlevering?
Gerwin Brandsen
Stem jij soms VVD.
Het probleempje met garanties: waar komt het garantiegeld vandaan als je aanspraak maakt op garantie?
Bestaat er een pot waar de leverancier/fabrikant geld in stort en wat gebeurt er met zo’n pot als er sprake is van faillisement?
Of bestaat er een onafhankelijk garantiefonds?
Duitsland is geen goed voorbeeld: zonne- en windenergie is te wisselvallig, daar gaat men over op fossiel gas; leve de CO2-vermindering!
Duitse ingenieurs komen ooit best wel uit de atoomslaap.
@Boels,
Bij kernenergie verstrekt de overheid alle garanties aan de eigenaar van de kerncentrale om niet.
Verzekeringsmaatschappijen weigeren vanwege het hoge schade risico…
Je huisverzekering, e.a. hebben een uitsluitingsclausule dat je niets krijgt als de schade wordt veroorzaakt door kern ongelukken.
Alle maatschappijen hebben die uitsluitingsclausule. Kortom, je kunt je er niet tegen verzekeren.
In feite subsidieer je daarmee het voortbestaan van de kerncentrale bij Borssele.
Een onzichtbare subsidie tot een ongeluk. Dan mag je zelf alle schade betalen.
Mede omdat het land dan kreupel is met exclusie zones en massale evacuaties kun je van de overheid dan ook weinig verwachten (zie Fukushima).
@Bas:
Je redeneert tegen de wind en straling in en als een verzekeraar.
(risico = kans maal impact)
En dan kom je in de virtuele wereld van de statistiek; in het echie bestaat “kans” niet, wel oorzaak en gevolg.
Doe je stomme dingen bij het produceren van een fiets , auto of autostrada (Turijn) dan krijg je ongelukken.
De resultante van al deze stommiteiten overstijgt die van de kernstommiteiten.
En als zwartkijker ga je af op irrationele angst voor een onbekende.
Alle belangrijke zaken zijn geborgd door de Staat: banken, nutsvoorzieningen, transport, .., oorlogshandelingen, terrorisme, cultureel erfgoed.
En bij een pandemie de nodige toeslagen ter ondersteuning.
Dat je van een overheid niet veel kunt verwachten is deels waar: de burger krijgt de overheid die het verdient.
Het gescharrel van overheden rond covid spreekt boekdelen: ongeletterden maken de dienst uit.
Reden te meer om af te stappen van wind en zon, een ongeletterde oplossing.
En dat alles omdat CO2 als boosdoener is gebombardeerd.
@Boels,
Die virtuele wereld is niet virtueel maar heel echt en keihard als het ongeluk toeslaat.
Verzekeraars bekijken de kans op zo’n ongeluk en bepalen aan de hand daarvan de premie zodanig dat ze gemiddeld geld verdienen (die mensen moeten ook eten).
Ze hebben daarvoor specialisten in dienst. Die heten actuarissen als ik het goed heb. Goed betaalde banen want je moet goed zijn in waarschijnlijkheidsrekening en statistiek.
Heeft niets te maken met zwartkijken, maar alles met goed rekenen.
“De resultante van al deze stommiteiten overstijgt die van de kernstommiteiten.”
Zou kunnen, maar is niet relevant.
Ik denk dat de actuarissen hebben uitgerekend dat de prijs voor een verzekering (bijv. een huisverzekering) zo fors omhoog moest gaan om de verzekering winstgevend te houden dat de bestuurders hebben besloten dat veel te weinig mensen dat zouden willen betalen en dus dat kernenergie risico hebben verschoven naar de burger.
“Alle belangrijke zaken zijn geborgd door de Staat: banken, nutsvoorzieningen, transport, .., oorlogshandelingen, terrorisme, cultureel erfgoed.”
Dat is nu zo met de pandemie maar de kosten daarvan zijn peanuts in vergelijking met de kosten van een airliner die de dome van Borssele weet te raken.
Kijk hoe de Japanners, gemiddeld toch ook een redelijk sociale maatschappij, schadeloos zijn gesteld door hun regering. Afgescheept met een fooitje.
Financieel min of meer gedwongen terug te keren ook al is het stralingsniveau met 20mSv/a hoger dan alle westelijke normen…
Overigens betaal je nu die premie dus ook alleen onzichtbaar totdat een ongeluk toeslaat. Al dan niet via de belastingen.
Met wind en zon krijgen we goedkopere elektriciteit!
Ik hou van goedkoop.
Volg eerst een cursusje economie voordat je het over een ‘vrije markt’ hebt.
De energiemarkt is niet geprivatiseerd, er is geen sprake van een ‘vrije’ markt waar aanbod en vraag de prijs bepalen. Aanbod en prijs worden op ondoorzichtige wijze mede bepaalt door reguleringen, subsidies en verborgen incentives.
De overheden hebben dikke vingers in de pap. Het is meer een staatsgeleide economie geworden. op zich hoeft dat niet erg te zijn, maar hoe de prijs zich ontwikkelt als gevolg van vraag en aanbod kan dan niet duidelijk zijn.
??
De prijs ontwikkeling voor stroom is op de beurs heel duidelijk. Bij meer aanbod daalt de prijs, bij teveel aanbod wordt de prijs zelfs negatief.
Zie de rapportages van de Duitsers (die hebben het wat beter voor elkaar).
Bijv. die voor feb. dit jaar toen wind+zon bijna 50% leverden:
https://energy-charts.info/charts/price_spot_market/chart.htm?l=en&c=DE&interval=month&month=02
(in de rechterkolom kun je de grafieken naar behoefte aanpassen, lees ook de hints)
Dat is gewoon platte handel: kippenpoten of kWh, maakt niet uit.
Negatieve prijzen worden veroorzaakt door overproductie: wind en zon mogen blijven produceren en subsidie vangen ook als het product niet nodig is.
@Boels,
Negatieve prijzen waren er ook toen er nog geen wind en zon was. Zie het voorbeeld in mijn antwoord aan Johan hieronder.
2 redenen:
– Afnemers die teveel inkopen en dat niet nodig blijken hebben.
Een bekende reden uit de tijd van stroom slurpende TV’s. De voetbal wedstrijd gaat op het laatste moment niet door waardoor consumenten niet massaal achter de TV zitten.
Dan moeten el.maatschappijen (bv ENECO) snel de teveel ingekochte stroom kwijt… Maar er zijn weinig kopers voor stroom s” avonds om 9.00uur…
– Producenten die teveel produceren voor wie terugschakelen kostbaar is.
De kerncentrale raakt op het laatste moment een klant kwijt (ging net failliet). Moet dus zijn stroom snel aan iemand anders verkopen of snel terugschakelen, maar dat kost geld vanwege de brandstof staaf vergiftiging en het risico op krimp scheurtjes. Dan is verkopen tegen een negatieve prijs op de markt gunstiger.
Bas, de beurs waar gehandeld wordt is iets geheel anders als de markt waarin vraag, aanbod en prijs bepaald worden. Subsidies geven prikkels aan een markt, welke prikkels er zonder subsidies niet zouden zijn. Gedrag en beslissingen van consumenten wordt dus zodoende van overheidswege gestuurd. Als je die logica van de meest basale marktwerking niet snapt… tja, wat dan?
Johan,
De prijs van stroom wordt bepaald op de beurs.
Als ik daar op de day-ahead markt een chunk stroom koop, zeg 100MW van 9.00-10.00 voor morgen à €4.000,= dan moet ik dat betalen en morgen ook daadwerkelijk afnemen.
Heb ik die niet nodig dan moet ik die tijdig zien te verkopen. Desnoods in chunks van 15minuten of op de momentane markt. Lukt me dat niet dan heb ik een groot probleem en kan ik een boete krijgen van zeg €100.000,=.
Dus ik verkoop die stroom dan desnoods voor een forse negatieve prijs.
Dat is de basale logica van de markt.
Johan,
Je hebt gelijk met: “Subsidies geven prikkels aan een markt, welke prikkels er zonder subsidies niet zouden zijn.”
Die subsidies kunnen veroorzaken dat er meer/minder stroom wordt geproduceerd dan zonder subsidies, en hebben dus een lange termijn effect op de stroommarkt.
Voor Energy sector licht de toekomst in Azië. De volk groeit enorm. Voor Europese bedrijven is de toekomst Azië. Wij zitten als Mega Energy World 65 jaar. Wij zoeken veel bedrijven voor de energy sector. Nederlandse bedrijven blijkt geen interesse te tonen. Terwijl België per jaar miljarden euro’s winst draaien. Als er nog Nederlandse bedrijven interesse hebben in Azië surf naar http://www.megaenergy.world
Te veel regels maakt branche en bedrijven kapot
Ik hou mijn hart vast bij de toekomst zoals de “groenen” deze voor zich zien met 50 of meer procent aan wind energie en alle woningen aardgas loos en alle auto’s op stroom.
Vandaag is er heel weinig wind, maar het is wel redelijk koud.
Momenteel stuurt het thermostaatje dus vrolijk de gasketel wat vaker aan om het lekker warm te houden in huis, maar wat als we straks allemaal verplicht aan de warmtepomp moeten en in elektrische auto’s moeten gaan rijden?
Ik voorzie dan een grote toename in stroom storingen simpelweg doordat de vraag groter is dan het aanbod.
Is het plan dan dat we gascentrales die eigenlijk maanden lang niet nodig zijn maar “even” opstoken als het bijna windstil weer is?
De elektrische behoefte in NL gaat drastisch veranderen. Er is straks aanzienlijk meer capaciteit nodig en die capaciteit wordt nu alleen bijgebouwd als niet-betrouwbare wind- en wat zonne-energie en dit grootste nadeel wordt ogenschijnlijk totaal genegeerd. Continuïteit in de energievoorziening lijkt onderschikt te zijn aan CO2 uitstoot beperken.
Blijkbaar vinden we het prima als we een soort 3e wereld land worden waarbij we soms een paar uur in het donker en in de kou zitten en niet op pad kunnen omdat de accu’s in de auto’s leeg getrokken zijn om het huis te verwarmen en je koelkast aan te houden!
ah, dus daarom staan de investeerders in de rij om er een paar te bouwen
https://decorrespondent.nl/15355/kernenergie-niet-nodig-niet-slim-en-niet-te-betalen/e4c3e7fa-f8e0-0701-2cac-c0bb4789dd1b