De afschaffing van kernenergie en steenkool is een uitdaging. De continuïteit van de energievoorziening moet worden gewaarborgd. Gastcommentaar in Münchner Merkur over aspecten die in de publieke discussie nauwelijks een rol spelen.
Auteur: Roland Farnung.
Vertaling: Martien de Wit.
Corona is het allesoverheersende onderwerp in de media. De energietransitie (Energiewende) is daardoor naar de achtergrond verdwenen. Na de definitieve beslissingen door de politici over de volledige ontmanteling van kolen- en kerncentrales zijn er echter voor dit jaar en volgend jaar belangrijke sluitingen gepland. Tegen eind 2022 zal de laatste van de zes resterende kerncentrales met een totale capaciteit van 8 GW van het net worden losgekoppeld. In Beieren zijn dat de kerncentrales Gundremmingen C en Isar 2.
Bovendien zal tegen eind 2022 ongeveer dezelfde capaciteit van 8 GW aan kolengestookte elektriciteitscentrales buiten bedrijf worden gesteld. De vraag is: kan dit goed gaan en bestaat er een risico op massale black-outs in de elektriciteitsvoorziening? Verwarming, koeling en verlichting in huizen zouden dan niet meer werken.
Om nog maar te zwijgen van de gevolgen voor handel en industrie. Een blik op de bovenstaande grafiek van het Fraunhofer-instituut, die laat zien hoe de vraag naar elektriciteit momenteel dagelijks wordt gedekt, verduidelijkt het probleem. Deze grafiek kan ook op het internet worden bekeken. Door erop te klikken, geeft de stroomopwekkingscurve de numerieke gegevens van de verschillende stroombronnen voor elk tijdstip.
Zie hier.
Ervan uitgaande dat de rode band van kernenergie in de grafiek volledig is verdwenen en de zwarte band van steenkool op elk tijdstip met ongeveer dezelfde hoeveelheid afneemt, moet men zich afvragen: “Hoe kan dit tekort aan elektriciteitsproductie in 2021 en 2022 worden vervangen?” Zonne- en windenergie zullen daartoe niet in staat zijn, hoewel van 2000 tot 2019 het ongelooflijke bedrag van € 294 miljard is geïnvesteerd in zwaar gesubsidieerde installaties voor de opwekking van hernieuwbare energie, met name zonne-energie, ten koste van de kleine elektriciteitsgebruikers.
De bekende televisiejournalist Franz Alt heeft weliswaar gelijk met zijn bewering dat de zon geen rekening stuurt. Maar het verzamelen van zonlicht is nog steeds duur. Overigens kan uit de grafiek worden opgemaakt dat de bijdrage van zonne-energie aan de dekking van de elektriciteitsvraag marginaal is, zeker in deze tijd van het jaar. De elektriciteit die door zonne-energiecentrales in het net wordt gebracht, is te zien als kleine gele gebieden aan de top van de elektriciteitsproductiecurve, en dan alleen overdag, omdat zoals wellicht bekend, de zon ’s nachts niet schijnt.
Als men het tweede diagram bekijkt, dat de thans nog bestaande elektriciteitsopwekkings-capaciteiten weergeeft, ziet men tot zijn grote verbazing dat de inmiddels ontstane capaciteit aan zonnecentrales ongeveer overeenkomt met de som van de capaciteiten van de thans nog bestaande kerncentrales en alle op het net aangesloten kolen- en bruinkoolcentrales. Ergens moet het vele geld voor de investeringen in regeneratieve energiecentrales zijn gebleven.
Zie hier.
Er is dus een groot verschil tussen de geïnstalleerde en de werkelijk geleverde capaciteit van zonne-installaties in het donkere jaargetijde. Het is twijfelachtig of de resterende reserves van gasgestookte elektriciteitscentrales het tekort in de elektriciteitsproductie kunnen compenseren.
Ook de invoer van elektriciteit uit andere EU-landen zal het gebrek aan capaciteit waarschijnlijk niet kunnen compenseren. Nieuwe gasgestookte elektriciteitscentrales kunnen niet worden gebouwd in de korte beschikbare tijd tot eind 2022. Wat de toekomstige ontwikkelingen betreft, dient te worden opgemerkt dat aardgas geenszins vrij van kooldioxide is. Per geproduceerd kilowattuur (kWh) bedraagt de CO2-uitstoot van aardgas 650 gram, tegen 800 gram voor steenkool. Het zal dan ook vele jaren duren voordat de CO2-uitstoot voor de bouw van nieuwe gasgestookte elektriciteitscentrales kan worden gecompenseerd door dit relatief kleine verschil.
Op basis van de genomen politieke besluiten zullen wij in de toekomst een regime hebben van elektriciteitsopwekking uit duurzame bronnen plus elektriciteitsopwekking en reserve-opslag door aardgascentrales.
Het is strategisch zeer bedenkelijk dat zonder aardgas uit Rusland de energietransitie en de geplande energieproductiestructuur, zoals die reeds door de politici zijn ingevoerd, niet mogelijk zijn. Wat is de reden hiervoor? In Duitsland hebben we nu al een aandeel van 44% aardgas in de warmtevoorziening. Het huidige aandeel van aardgas in de elektriciteitsproductie bedraagt 16%. Dit aandeel zal stijgen tot 50 à 60% zodra de besluiten tot geleidelijke afschaffing stap voor stap worden uitgevoerd.
Momenteel komt 50% van de aardgasleveringen uit Rusland, terwijl de eigen Duitse productie slechts 6% bedraagt. De rest komt voor de helft uit Noorwegen en voor de helft uit Nederland (!), waar de gasreserves uitgeput raken.
Wie deze feiten kent, heeft veel stof tot nadenken. Dit betekent immers dat wij grotendeels afhankelijk zijn van Rusland, en dus van meneer Poetin, voor de energielevering voor warmte en elektriciteit, die essentieel is voor het bestaan van onze samenleving. Het vroeger geldende basisprincipe van het energiebeleid, namelijk een noodzakelijke diversificatie van de energiebronnen, ook in regionaal opzicht, is achteloos overboord gegooid.
Frankrijk zou het zich niet kunnen veroorloven zo’n onverantwoordelijke strategische fout te maken. Ik herinner me nog goed de Wereld Energie Conferentie in 1986 in Cannes. De openingstoespraak van de toenmalige Franse president Mitterand begon met de zin: “Energie is het levensbloed van elke samenleving en de hardste oorlogen werden uitgevochten om de toegang tot energie”. Deze uitspraak geldt vandaag de dag nog steeds. Het verdedigen van onze waarden en politieke doelen tegenover Rusland zal in de toekomst niet gemakkelijk zijn. Zeer interessant is de rol van het BDI (Bundesverband der Deutschen Industrie) en de Duitse industrie met betrekking tot de energietransitie.
Tot dusver is de Duitse industrie er in feite in geslaagd alle lasten van de energietransitie te ontlopen, in tegenstelling tot kleine elektriciteitsafnemers en eindverbruikers. De industrie betaalt noch een terugleveringstarief voor energie uit hernieuwbare bronnen, noch de heffing voor CO2, die sinds 1 januari 2021 door de EU is opgelegd en die eindverbruikers sinds kort moeten betalen bij tankstations en voor stookolie en aardgas. De ‘koolstoflek-lijst’ van de EU maakt het mogelijk.
Daarbij komen nog de uiterst gunstige elektriciteitsprijzen waartegen grote industriële ondernemingen elektriciteit kunnen inkopen op de elektriciteitsbeurs. Dit is te danken (of wijten?) aan het feit dat voorrang wordt gegeven aan de levering van stroom aan het elektriciteitsnet door de gesubsidieerde installaties voor hernieuwbare energie. De conventionele elektriciteitscentrales moeten dan vechten om de resterende vraag en kunnen hun elektriciteitsproductie vooral in de zomer vaak slechts verkopen tegen net iets meer dan hun marginale kosten,.
In dit opzicht heeft de Duitse industrie tot dusver zeer goed met de energietransitie kunnen leven en heeft zij geen gevoel van verontrusting ontwikkeld dat zij aan de politici had moeten overdragen. Blijkbaar hebben de BDI en de industrie er echter helemaal niet bij stilgestaan dat de elektriciteitsprijzen ook voor hen heel anders zullen zijn in de toekomst, wanneer elektriciteit in hoofdzaak alleen nog wordt opgewekt door zonne- en windenergiecentrales en in nieuwe en bestaande aardgascentrales die duur aardgas gebruiken. Overigens is het mij niet duidelijk wie in dit nieuwe systeem zonder overheidssubsidies überhaupt nieuwe aardgascentrales zou willen bouwen.
Samenvattend moet worden gevreesd dat met de verdere uitvoering van de door de politici bedachte Energiewende de leveringszekerheid in ons land in gevaar komt, de afhankelijkheid van Rusland voor de aardgasvoorziening massaal toeneemt en ook de toekomstige ontwikkeling van de elektriciteitsprijzen onzeker en voor de industrie niet meer te calculeren is.
Over de auteur
Roland Farnung was onder meer voorzitter van de raad van bestuur van Hamburger Elektrizitätswerke van 1985 tot 1994 en van het in Essen gevestigde energieconcern RWE van 1994 tot 1998. De afgestudeerde bedrijfskundige woont nu in Murnau am Staffelsee.
Tja, het Franse Revolutie-protocol: eerst enthousiast alles afschaffen en daarna toezien hoe de chaos de Terroir en Napoleon produceert.
Marginaal experimenteren met wind en zon is best leuk. Maar reken er op dat het meer kost dan het oplevert.
Deze grafiek hierboven laat een ding zien: wie van kolen afwil moet en naar kern toewerken en vrienden met Rusland blijven.
Dat lijkt me de enige strategie die ons hoogmoedige continent op lange termijn in de lucht houdt.
Ik voorzie een enorme terugval als we zo doorgaan met deze morele, op fantasie gebaseerde vlucht naar voren die hier sinds 1968 heerst als reactie op een oorlogstijdperk uit de vorige eeuw.
We zullen toch echt de parasieten moeten verminderen en de technici aan het werk moeten zetten.
Ineenstorting, kent u dat? Uitputting en overmoed. Een soort Elfstedentocht gebaseerd op strenge vorst in de Achterhoek en sneeuwijs zonder draagkracht ter plekke.
Iedereen een energiepaspoort. Dat aardgas was echt een geschenk van de duivel: maakte alphastudies mogelijk, generaties blije onverantwoordelijke levens, niet te isoleren woningbouw, fietsen in Vietnam, half Afrika hierhalen en iedereen de maat nemen.
@Christian,
” … generaties blije onverantwoordelijke levens … fietsen in Vietnam…”
Op de een of andere manier denken men hier dat het duur is. En het is heel duur als je met een reisbureau o.i.d. in zee gaat.
Echter als je gewoon een ticket koopt bij een luma (en checkt dat je fiets mee kan), en vervolgens lokaal onderdak regelt al naar gelang je vordert (ze hebben daar ook internet & wifi, booking.com, airbnb, e.a.) dan ben je goedkoper uit dan hier 10weken op een camping zitten. Bovendien kun je je fietstocht ter plekke aanpassen al naar gelang je van lokale mensen e.e.a. hoort.
Overigens fietsten we door Indo-China (van Hanoi naar Hué, door Laos tot nabij China en toen door Thailand omlaag naar Bangkok vanwaar we terugvlogen).
Bas “vergeet” bij het vliegen even de stralingsangst; pilletje?
Hoe hoger je vliegt hoe meer kans op stralingsschade.
Zou je als Ing./Ir. toch moeten weten.
Weet ik wel Bas. Ik stang wat omdat je zo intelligent bent. Wat ik bedoel is dat het wel “signalen van decadentie” KUNNEN zijn. Natuurlijk is veel en ver reizen ook een ruggesteun voor een eerlijker wereld door het wederzijds respect en de kennis. Maar ik vind het vaak te vaak, te veel en te weinig wederzijds. En de economie vind ik maar in een minderheid van de gevallen ook moreel juist sturend. Een economie is niet perfect dus haar beprijzing ook niet. Zonder moreel besef is iedereen afhankelijk van de grootste groep. Die sturen de economie het meest. En waar dat toe kan leiden is in het nabije verleden aangetoond. Altijd er bij blijven Bas. Zo denken de meeste mensen hier-is mijn inschatting-ook.
Bas. Welk type fyts heb je gebruikt om door die bush bush te fytsen? Kogel, Santos, Batavus?
@Dieter,
Ik behoor tot de “arme” fietsers die een Santos, e.d. te duur en te luxe vind.
Rij op een VSF met Rohloff naaf, Magura hydraulische remmen, een SON naaf dynamo met B+M gelijkrichter tegen mijn stuurpen waarop ik mijn mobile heb aangesloten die op het stuur zit. Gebruik OSMAND (Open Source Maps, gratis) voor navigatie op de fiets (genereert leuke toeristische routes, en geen netwerkverkeer om te navigeren). Als ik s’avonds de lampen aan heb dan genereert de naaf dynamo net iets te weinig om de mobiel helemaal opgeladen te houden terwijl hij navigeert (navigeren vraagt veel stroom), maar het is niet storend omdat ik nooit meer dan een paar uur in het donker fiets en overdag wordt de mobiel weer bijgeladen.
“Deze grafiek hierboven laat een ding zien: wie van kolen afwil moet en naar kern toewerken en vrienden met Rusland blijven.”
Nee.
Dat doet Dld dus ook niet.
Zij schaffen kern als eerste af, omdat dat het gevaarlijkst is, en gaan daarna geleidelijk kolen en aardgas afschaffen.
Voor de levering van aardgas hoef je geen vrienden met Rusland te blijven. Dld heeft een aardige ondergrondse voorraad. En Rusland is net zo afhankelijk van de inkomsten uit de export van aardgas, waarbij Poetin ook ziet dan USA, Arabische landen, e.a. met hun wat duurder aardgas op het vinkentouw zitten om Rusland als leverancier te vervangen.
“Iedereen een energiepaspoort.”
Onzin. We hebben met alleen wind en zon al meer dan genoeg om ons van alle energie (ook verwarming en transport) te voorzien die we nodig zouden kunnen hebben.
Waarbij onze energieconsumptie gewoon kan stijgen.
Merkel is gevaarlijk, kernenergie niet.
Alles is gevaarlijk in alfahanden.
Merkel is een gepromoveerd natuur/scheikundige. Meer ß kun je haast niet krijgen.
Ze weet echt heel veel beter wat ze doet dan bijv. Rutte.
Bas, daar wil ik het toch eens met je over hebben.
Al vele malen heb jij met je zgn. keiharde sommetjes ‘bewezen’ dat we met wind en zon in principe genoeg stroom kunnen opwekken om alle bestaande centrales te kunnen vervangen. En voor het geval er even geen zon is en het niet waait kom je met groene waterstof als tovermiddel.
Ook al vele malen is op CG door mensen, die niet in een communistisch denkraam zijn geperst, op eenvoudige wijze rekenkundig de complete waanzin van jouw standpunt onderuit gehaald.
Nooit heb je eens helder en duidelijk aangetoond, waar die mensen de fout in gingen. Mijn overtuiging is overigens, dat je dat ook niet kunt.
Ik zou daarom de heer Labohm willen voorstellen om jou een permanente ban te geven tot het moment, dat je in staat bent op heldere wijze je opponenten onderuit te halen.
Tot dat moment ben ik, en velen met mij, jouw ge-indoctrineerde gezeur meer dan zat.
Samsom ook Bas.
Bas, je feitenkennis is een welkome toevoeging maar probeer ook eens tussen de regels door te lezen. We worden afhankelijk als we doorgaan met én te veel hooi op onze vork te nemen én te lichtzinnig zdenken over onze mogelijkheden. Dat was de centrale stelling in dat beroemde boek over de ondergang van het Romeinse Rijk.
Wees eerlijk: onze werworvenheden zijn voor driekwart gebaseerd op de inspanning van alle vorige generaties met hun talenten voor bouwkunst en hun energie van menskracht, wind en dier, en voor een kwart omdat we met onze kont op een aardgasbubbel zaten. Dat heeft jou bergbeklimmer kunnen maken. Is je gegund maar het vereist m.i. wel bewustzijn over de situatie. Goed, jij doet dat via nadruk op wind en angst voor kern. Dat kan en is keuze. Maar soms denk ik toch dat je teveel denkt: ik zie het, het is er, doen. Ik pleit voor terughoudendheid en reflectie. En die stellingkjes van mij; ach, beetje overdrijving maakt verteerbaar.
Anthony:ban voor Bas? Tuurlijk niet. Hij moet een rubriek. Met alle heikele onderwerpen van wind en zon. Dus geen weglating van kosten. Geen weglating van kosten delven metalen. Eerlijke kosten afbreken en recyclen. Bas kan rekenen. Nu nog even aan de juiste dingen.
@ AntonyF
Het is bij BAS GRESNIGT trekken aan een dood paard, op heel internet staat hij als een pathologische leugenaar bekend en dat kun je ook hier elke dag zien.
Zijn leugens stapelen elkaar in rap tempo op en hoeveel (wetenschappelijk) bewijs je ook laat zien dat hij fout zit, weerhoudt hem er niet van dezelfde leugens honderden keren per jaar te blijven herhalen.
Hier een zeer kleine compilatie onder 1 artikel, maar ik kan er hier honderden van laten zien, want hij reageert werkelijk overal op internet, met immer dezelfde leugens en onzin.
– Bas, you’re a liar, everyone knows you’re a liar, so just go away
— Bas, the lying liar, lies some more.
– An increase of 8 nSv/hr neutron flux at 2 km would thus have to be AT LEAST 14 Sv/hr at 100 meters. In short, people would fall over and die after just a few minutes in the vicinity. This obviously did not happen. Therefore, everything you’ve told us is complete bullshit.
You’re a pathological liar, Bas
– More lies from Scherb, your favourite junk scientist
– -Sure enough, solar activity was shrinking from 2007 to 2010. In short, Bas is a liar.
– -You’re still lying your a** off, Bas. There’s no mechanism for neutrons to be absorbed and re-radiated at a distance of kilometers; both C-14 and your hyped Ar-41 are beta emitters
– -Linking to your favorite academic fraudster Scherb through a link-shortener to hide your provenenance.
You are shameless.
energycentral.com
Ook op deze site kun je zien wat voor een ziek figuur het is:
Robjoh, as you may have realised, Bas Gresnigt is an inexhaustible source of bullshit. He is active on many different websites, often with hit-and-run comments designed to maximise FUD and minimise truth. That’s how I first ran in to him years ago. I spent quite some time in personal correspondence with him before it became clear that his aim in life is to kill nuclear power by any means, which – in the case of nuclear power – means using lies.
I guess I really need to harden-up, because I notice that it still gets me to see how easy it is for contemptible and habitual liars like Bas Gresnigt to pollute the internet with their sickening bullshit freely. In my opinion, freedom of speech is not freedom to deceive. Yet deception is Bas Gresnigts primary tool. I hope he – lie all people – gets what he deserves.
atomicinsights.com
Heer Vellinga op 16:05. Maar dat is met andere woorden precies wat ik zeg.
Als Bas met een echt goed verhaal komt is hij welkom.
@Anthony,
“Nooit heb je eens helder en duidelijk aangetoond, waar die mensen de fout in gingen. Mijn overtuiging is overigens, dat je dat ook niet kunt.”
Sorry, maar die begrijp ik niet goed.
Ik heb een paar dagen terug nog onderaan in de commentaar sectie van:
https://www.climategate.nl/2021/02/vaclav-klaus-parallellen-tussen-communisme-en-klimaatbeleid/
naar mijn gevoel overduidelijk laten zien dat het commentaar van “Chemical 7 feb 2021 om 10:31” dat het aantal windmolens onmogelijk snel genoeg kan expanderen om alle energie in 2050 uit wind te halen, onjuist is.
En daaronder en passant ook even laten zien dat het met zon ook prima kan.
Wat moet ik nog meer laten zien?
“Sorry, maar die begrijp ik niet goed.”
I rest my case!
@Christian,
“We worden afhankelijk als we doorgaan met én te veel hooi op onze vork te nemen én te lichtzinnig denken over onze mogelijkheden.”
Natuurlijk, als dat zo is.
Maar ik heb niet de indruk dat we met wat meer wind en zon teveel hooi op onze vork nemen.
Helemaal niet gezien de snel dalende kosten van wind en zon.
En de gezondheidsvoordelen ten opzichte van fossiel en kern.
En daar gaat NIKOS weer. Bas Bashen. Sorry Nikos, dit zegt veel meer over jou dan over Bas.
Bas!!zet ‘m op. Je kunt het.
Hee ,von Bartsch, was jij niet degene met een grote mond, die Gresnigt wel even spreekwoordelijk tegen z,n oren zou slaan ,omdat ik je bewijs had geleverd dat hij exact dezelfde scheldwoorden als ik had gebruikt?
Niks van gezien!
Een politiek en commercieel gestuurde energietransitie, leidt tot:
Verrommeling van het landschap, verhoging energie prijzen en onbetrouwbaarheid van de energievoorziening. Inplaats van een doordachte transitie, wordt het onverantwoorde “hals over kop” beleid, bepaald door de Parijse akkoorden, met o.a. “missers” als de plaatsing van biomassa centrales!
En dit alles, zonder meetbare invloed op het klimaat!
De Duitse energietransitie wordt gestuurd door de Duitse wetenschappelijk top, politici zitten in de passagiersstoel.
Agora organiseert de soms dagen durende vergaderingen van die top. Vergaderingen die de beslissingen voorbereiden die de regering dan mag nemen.
Lijkt een beetje op onze regering die met corona aan de leiband loopt van het OMT, alleen is het daar strakker.
Agora organiseert ook de (o.a. simulatie) studies waartoe in die vergaderingen wordt besloten.
https://www.agora-energiewende.de/en/
Er is geen sprake ven een “hals over kop” beleid. Er is in 2000 besloten tot de Energiewende (doel o.a. stroom voor 80% hernieuwbaar in 2050) na een 10 jaar durende hevige discussie waarbij partijen elkaar te lijf gingen met studies van internationale consultancy bureaus, enz. Toen kostte zon nog 50cent/KWh maar studies hadden al uitgewezen dat die prijs sterk zou zakken bij toename van de marktomvang…
Eén van de “knappe” kopen van Agora:
Before joining Agora, Philipp has been with Desertec Industrial Initiative (Dii) for five years. As team lead and co-author, he was responsible for Dii’s strategy reports on the design of a Euro-Mediterranean power market based on Renewables, and coordinated market and regulatory analyses as well as power grid simulations. Between 2009 and 2011, Philipp advised the Government of Jordan on incentivizing Renewables development on behalf of the German government.
https://www.agora-energiewende.de/en/about-us/team/philipp-godron/
Flop op flop, ploegbaas in de luchtfietserij.
Hoe zien de Duitsers de zwakke punten van wind en zon: kosten aan CO2 en delfstoffen, recycling, gezondheidsschade bij hoge windmolens, natuurschade en last but not least, hun rentabiliteit als je ALLE kosten er in betrekt.
Ik zie wind toepasbaar in lage eenheden, recyclebaar en met betere vormen: inschuifbaar, standaardfundatie, vier wieken minimaal, of twee, op plaatsen waar het belevingstechnisch toevoegt. Dus niet Medemblik. Ieder dorp een kan. Twee per boerderij, industrieterreinen. Maar monsters alleen op zee liefst op plekken die riviermonden accentueren.
@Christian,
Hoe de Duitsers het zien weet ik niet.
Ik zie wel dat ze voor wat betreft wind gewoon meedoen aan de race naar grotere windmolens. Simpelweg omdat die elektriciteit goedkoper produceren.
Ze moeten wel want zon is daar al goedkoper dan wind.
@Bas
Hoezo, niet politiek gestuurd?
Het akkoord van Parijs is gebaseerd op politieke processen, in de jaren 70 geïnitieerd door de VN. (Maurice Strong, 1st. voorzitter UNEP)
De uitvoering v/h beleid wordt bepaald door het akkoord van Parijs en heeft alle kenmerken van een overhaast en slecht doordacht beleid.
Men gaat daarbij uit van RCP 8,5 (worst case)
De publicaties van dr. Pielke jr., bepaald geen scepticus, geven aan, dat uitgaan van RCP8,5, zoals nu het geval is, niet logisch is en ook wetenschappelijk niet onderbouwd kan worden .
Jou verwijzing naar Duitse systematiek, zegt mij niet veel!
Al dan niet, opportunistische wetenschappers hebben zg.”the lead”, maar de politiek bepaalt het beleid, net als bij de “covid crisis”! Trouwens ook een voorbeeld van een falend, ondoordacht beleid, waar m.i. de politiek en de commercie een te belangrijke rol spelen
@Herman,
De Duitse Energiewende loopt al sinds begin 2001, dus lang voor het akkoord van Parijs. Voor zover ik kan zien hebben ze hun Energiewende slechts een beetje versneld vanwege Parijs.
De belangrijkste doelen van hun Energiewende in volgorde prioriteit:
1. asap alle kernenergie eruit. Dat is per 1-1-2023 gelukt (kernenergie produceerde in 2000 ~30% van de stroom). Reden: te gevaarlijk, onopgelost afval probleem voor het nageslacht.
2. democratisering van de energie. Dit vanwege de moloch utility’s (E.on, RWE, e.a.) die niet bereid waren toe te geven toen het volk geen kerncentrales wilde. Hoewel de democratisering minder is gelukt dan velen dachten, zijn de molochen wel op de knieën gebracht door uit coöperaties voortvloeiende 100% hernieuwbare utility’s, zoals bijv AWS uit Schöneau nabij Freiburg waar het gelukt is om de bouw van een kerncentrale stop te zetten en de eigenaar tot afbraak te dwingen (heeft wel een paar doden en vele grote demo’s gekost)..
Bovendien heeft inmiddels jan en alleman een eigen opwek (zonnepanelen, windmolen).
3. 80% van de stroom hernieuwbaar in 2050. Dat is inmiddels 100% in 2040 geworden.
60% van alle energie hernieuwbaar in 2050. Dat is ook aangescherpt.
Beide omdat de kosten veel lager bleken dan rond 2000 gedacht.
Dat hernieuwbare heeft iets met klimaat van doen, maar veel meer met de cultuur van de “Grünen” dat we geen roofbouw moeten vermijden (en dat doen we met olie, uranium, gas, kolen).
Sorry een typo. Lees: “dat we geen roofbouw moeten vermijden” als: “dat we geen roofbouw moeten plegen”.
@Bas
Van de Duitse situatie weet ik niet veel, maar wel dat er veel rechtszaken lopen a,g.v. van gezondheidsproblemen door de plaatsing van windturbines, waardoor er serieuze ruimtelijke ordeningsproblemen zijn ontstaan en ik denk dat bij onze oosterburen een politiek “schandaal” in de maak is!
De Duitse richtlijnen, voor de plaatsing van windturbines, zijn aanmerkelijk strenger, dan in Nederland, dus dat belooft wat!
Je suggereert, dat het Duitse beleid wordt bepaald, door de wetenschappelijke top, maar ik denk dat het beleid, net als overal, politiek/commercieel wordt gestuurd, gesteund door, al dan niet, opportunistische (top)wetenschappers.
@Herman,
“Van de Duitse situatie weet ik niet veel, maar wel dat er veel rechtszaken lopen a,g.v. van gezondheidsproblemen door de plaatsing van windturbines”
??
Daar geloof ik niets van omdat er (nog?) geen goed onderzoek is waarop gezondheidsclaims kunnen worden gebaseerd.
Er zijn we veel rechtszaken en herrie vanwege overlast, vooral omdat mensen zo’n ding in de buurt niet mooi vinden.
Een aantal staten hanteert de norm dat de afstand tot huizen 10x de rotor diameter van de windmolen moet zijn, waarbij veelal een uitzondering wordt gemaakt als de bewoners van de huizen binnen die afstand expliciet akkoord gaan. Dat akkoord wordt dan nogal eens bereikt door die bewoners tegen een zacht prijsje een aandeel in het park, en dus een deel van de winst, te gunnen
Mooi Christian. Je haalt er de juiste dingen bij zoals een “veranderde” maatschappeijke kijk. De laatste zin (die over Afrika) is betwijfelbaar. Laten we daarover concluderen dat onze meningen verschillen – off-topic.
@Henk:
Feit is dat je arme drommels kweekt als er ter plekke geen vrede en veiligheid is.
En die vrede en veiligheid is te bereiken als de VN/buitenlandse politiek eens spierballen toont: handelsembargo op schurkenstaten (meer dan honderd!) en bevriezen buitenlandse tegoeden.
Kolonisatie, in welke richting dan ook, geeft altijd ellende.
Dat is een moeilijk voorstel. Moet de helft van de wereld de andere helft gaan boycotten.
Kunnen we geen mondkapjes, enz. enz. meer uit China laten komen…
@Bas:
Diplomatie is de leer van pappen en nat houden; en misdadigers heus behandelen.
Gevolgen worden altijd vergoeilijkt.
Voor het herkennen van oorzaken is lef nodig en historisch perspectief.
Boels, die schurkenstaten zitten ook in de VN en vormen daar de meerderheid. Het doorpompen van belastinggeld zal dus nog wel even doorgaan.
Boycot schiet zijn doel voorbij. Wel het regime boycotten, niet de bevolking.
Wat gaat de industrie doen, niet lijdzaam toekijke ? Ze zorgen voor een “back-up” en die werkt vaak op diesel. Een paar donkere, windstille dagen en je stikt de moord van de uitlaatgassen. Ziekenhuizen kunnen die zonder stroom ? En er zijn twee gasleidingen vanuit Rusland. De oudste loopt door de Oekranie en Polen meen ik. Er hoeft er maar een die per ongeluk de kraan dichtdraait. Maar de tijd zal het leren.
Over betrouwbaarheid gesproken: Roland Farnung had een vooruitziende blik.
Europa kroop 8 januari door het oog van de naald. Bijna BLACKOUT
https://www.heise.de/news/EU-Stromnetz-Umspannanlage-in-Kroatien-verursachte-beinahe-Blackout-5037378.html
En het merkwaardige is dat de oorzaak nog ‘onderzocht’moet worden.
Willem,
Dat valt wel mee met die bijna black-out. Er zijn inmiddels tal van voorzieningen om te voorkomen dat een fout in de Balkan ons in het donker zet.
Die voorzieningen (isolatie, e.a.) zijn nauwelijks gebruikt.
Waar haal jij deze wijsheid vandaan dat het wel mee zou vallen? De deskundigen spreken hun zorgen uit en het lek is nog niet boven.
Wat weet jij wat de netbeheerorganisatie en deskundigen niet weten? Leg het eens goed uit. Geen algemeenheden s.v.p.
@Willem,
“Wat weet jij wat de netbeheerorganisatie en deskundigen niet weten?”
Dld en NL hebben voldoende opwek capaciteit (ook tijdens een “Dunkelflaute”) om hun netwerk eventueel af te scheiden van andere landen.
Kost alleen wat extra want reserves moeten worden ingezet. In NL bijv. de capaciteit de grote tuinders hebben staan.
Het verstoort wel handelsstromen; de inkoop van Kroatische stroom door een Z.Duitse firma gaat niet door. Hij moet dan gebruik maken van duurdere Duitse stroom, enz.
Het is dus prettiger om dat niet te doen.
Ter verdere toelichting:
Wij hebben (ook om andere redenen) phase shifters aan de grens met Dld geïnstalleerd. Die bieden ons de mogelijkheid om alleen zoveel stroom door te laten als wij gewenst vinden.
In USA ontbraken (ontbreken?) dat soort voorzieningen waardoor enige tientallen jaren terug de heel Noord-Oost USA een black-out kon krijgen.
Samenvattend zou ik nog toe willen voegen dat het te verwachten aantal afschakelingen ( automatisch en t.g.v. storingen) ontoelaatbaar is in een moderne samenleving. Als de lift blijft hangen is de kans dat het met de vrouw van je leven is ook niet zo groot..
Particulieren, bedrijven en overheden zullen gedwongen worden op grote schaal noodvoorzieningen aan te schaffen.
De verbrandingsmotoren van aggregaten draaien op fossiel. Zelfs een ouderwetse stallantaarn en noodkachel heeft petroleum nodig.
En wat dacht je van twee keer per jaar de inhoud van de diepvries de kliko in? En hoeveel energie kost het wel niet om al die noodaccu’s weer op te laden?
Hakt het opbranden van 20 miljoen waxinelichtjes per onderbreking er nog in? Toch eens opzoeken.
“Although Germany is generating record amounts of clean energy in the north, its grid is too weak to transport all the power down to load centers in the south — a longstanding challenge for the country that is only getting worse.”
“If you look at the western part of Denmark, where we have a lot of wind power, people make the observation that when we have a lot of wind, all these wind turbines are not running,” Bach told GTM. “They ask: ‘How is that?’ The reason is that Germany pays them to stop.”
“It’s a booming business. Germany needs to export electricity north.”
https://www.greentechmedia.com/articles/read/germanys-stressed-grid-is-causing-trouble-across-europe
As electricity needs in all economic sectors increase with efforts to make them more climate-friendly, Germany’s transmission grid operators see an increased need for major new power lines, even as current expansion is already lagging, reports Der Spiegel. The operators have published their first draft of the grid expansion plan 2035 (NEP 2035) and said the increased share of renewables as part of the energy transition is “the key driver of grid development” in a system soon without nuclear energy and less and less coal power. The operators look at different scenarios and estimate that investments of 72 to 76.5 billion euros by 2035 are needed for the proposed grid expansion measures. Compared to earlier expansion plans for 2030, Germany will by 2035 need an additional several hundred kilometres of transmission lines, depending on how much sectors are electrified.
https://www.cleanenergywire.org/news/germany-needs-yet-more-power-lines-grid-expansion-lags-report
Ik heb even dat artikel op cleanenergywire.org gelezen.
Die laatste zin is ook niet onbelangrijk.
“Grid expansion, however, has been lagging in Germany. It has faced protests from local residents and state governments, who have launched legal challenges to the plans in some cases.”
Het is dus niet alleen een kwestie van heel veel geld maar ook van weerstand onder de bevolking en bestuur van deelstaten.
M.a.w het gaat nog wel even duren voor dat Duitsland dit probleem heeft opgelost.
Het is ook niet zo’n urgent probleem.
Als je steeds meer stroom wil opwekken met windmolens en zonnepanelen dan lijkt mij dit een tamelijk urgent probleem.
Het toont maar weer eens aan dat er niet is nagedacht (of met opzet waarschuwingen heeft genegeerd) voor ze aan hun Energiewende begonnen.
@John0209:
Tennet (NL-staatsbedrijf) heeft dan ook moeite om de noordelijke deelstaten te overtuigen dat er geld nodig is voor de infrastruktuur aldaar.
Daarom leent Tennet het zelf maar.
Daarmee flopt de natte droom van de “Energie Rotonde”: er moet geld bij.
Germany’s shift from fossil fuelled and nuclear power will only succeed if the infrastructure is there to support a very different kind of energy system. But the country’s grid is just not up to the job of making proper use of all the renewable power Germany now generates. And the new government has raised its renewables target for 2030. It says it can’t meet that target without major new cross-country power connections. But building them has proved a fraught process, plagued by public resistance. An underdeveloped grid is already costing consumers hundreds of millions of euros. And major questions remain over what kind of network the country will need to accommodate the close to 100 percent renewable power supply it is aiming for by 2050.
And there are further challenges on the horizon. It’s not just the big transmission lines that need major development. Researchers say the vast and long-overlooked network of low and medium voltagedistribution grid must be updated in the coming years for a modern, interconnected energy system that incorporates storage capacity, power-to-x facilities and electric cars, as well as fluctuating renewable power generation.
https://www.cleanenergywire.org/dossiers/energy-transition-and-germanys-power-grid
@John
Natuurlijk is er uitgebreid over nagedacht en worden er regelmatig simulatie studies uitgevoerd om uit te vissen wat de optimale manier is om verder te gaan.
Zo krijgt Z.Dld meer wind en zon omdat de beloning is aangepast, waardoor het N-Z transport probleem pas urgent wordt in ~2027 o.i.d.
@Boels,
Waarom zouden de noordelijke deelstaten geld geven aan Tennet?
Die deelstaten redeneren terecht dat Tennet, als het al in de financiële problemen komt, een kapitaalkrachtige aandeelhouder heeft (de Nederlandse staat).
Terecht willen zij geen natte dromen financieren.
Nikos
En dan hebben we het niet eens over de verrommeling van het landschap en de verwoesting van het leefmilieu van velen. Waarbij ook andere organismen niet mogen worden vergeten.
Om de redding van de aarde tot stand te brengen moeten we haar eerst vernielen. (sarc)
@Troubadour,
“Samenvattend zou ik nog toe willen voegen dat het te verwachten aantal afschakelingen ( automatisch en t.g.v. storingen) ontoelaatbaar is in een moderne samenleving.”
Ik denk dat jij niets merkt van 99% van die afschakelingen.
We leven niet meer in de jaren vijftig/zestig van de vorige eeuw.
Er zijn voldoende uitwijk voorzieningen.
Onze stroomstoringen komen nu door kabel breuk vlakbij eindgebruikers, of in middelsspanningskabels als daar nog geen redundantie is, trafo’s die ontploffen en dan ook de redundante verbindingen onklaar maken zoals in A’dam ZO is gebeurd, e.d. Ik ken geen storing vanwege gebrek aan opwek capaciteit (bijv. omdat een centrale plotseling onderuit s gegaan).
Tja dan weten ze ook gelijk waar ze de nazaten en ook ons mee opzadelen.
Er word altijd gerekend met het opgebrachte vermogen en het piekvermogen, prima dat ze dat doen, maar als ik het nodig heb en het is er niet wat dan?
Ik heb ooit eens een artikel gelezen van een Zuid-Amerikaan die ook het idee had een land co2 neutraal te maken, volgens hem kon dat alleen maar met de wet van 3 zoals hij dat zelf noemde.
Dat hield in dat je 3 keer het vermogen er mee moest kunnen opwekken wat je nodig hebt en dat 3 keer op verschillende plekken des land, en zover mogelijk uit elkaar.
Totaal dus 9 keer het totale vermogen wat je nodig hebt.
Alleen zo had je kans om constant genoeg energie te hebben, het landgebruik hiervoor was gigantisch om dit te bewerkstelligen.
Het wordt tijd dat we een Omtzigt vinden die zich vastbijt in deze materie. Dan verschuift deze discussie naar de plek waar hij thuishoort, de politiek, en kunnen wij ons hier bezig houden met het becommentariëren van de oplossingen i.p.v. het eindeloos herhalen van de problemen (:-).
Welke problemen? Is bij jou de stroom weggevallen?
Stroomlevering behoort in Dld (samen met CH en DK) tot de betrouwbaarste in de wereld. Ongeveer 25% betrouwbaarder dan in NL.
Een factor 2 tot 4 betrouwbaarder dan in kernenergie landen France en UK, en ~10x betrouwbaarder dan in USA.
Dankzij de fossiele brandstoffen van de achtervang.
“Ongeveer 25% betrouwbaarder dan in NL.”
Hmm, wat vreemd.
“In Nederland bedraagt de leveringszekerheid maar liefst 99,99 procent. Dat percentage behoort wereldwijd tot de absolute top.”
https://www.essent.nl/kennisbank/stroom-en-gas/energiemarkt/leveringszekerheid
Bas dat zuig je volgens mij toch wel een beetje uit je duim.
Duitsland is altijd gekenmerkt geweest door stroomuitval, in de grote steden valt het nog redelijk mee, maar in het buitengebied nog lang niet, nu ook nog niet.
Het was zelfs zo erg dat Volkswagen een eigen stroomcentrale bouwde omdat het leed na zo een storing niet te overzien was.
De laatste 25 jaar zijn ze eindelijk eens echt begonnen de bovenleiding in de grond te krijgen in de buitengebieden, en er staan er her en der nog veel boven de grond op betonnen of ijzeren palen (contructie) en minder op houten palen, maar ook daar staan er nog van.
Af en toe krijg ik het idee dat jij meelezers hier wilt brainstormen.
Of je werkt voor de zogenaamde hernieuwbare gasten.
@Theo,
Het cijfer om de leverbetrouwbaarheid van stroom samen te vatten is het SAIDI (System Average Interruption Duration Index) cijfer.
Hoe lager hoe beter. Het cijfer voor Dld over 1019 is 12minuten, waarmee het land tot de top in de wereld behoort.
https://www.bundesnetzagentur.de/EN/Areas/Energy/Companies/SecurityOfSupply/QualityOfSupply/QualityOfSupply_node.html
Sorry, ik dacht dat wij op 15minuten zaten, maar het lijkt er op dat wij de laatste jaren op hetzelfde niveau zijn gekomen als Dld.
Je kunt op deze page ook de SAIDI cijfers van andere landen zien:
https://www.cleanenergywire.org/factsheets/germanys-electricity-grid-stable-amid-energy-transition
Die cijfers gaan over 2018.
Je kunt daarop zien dat Dld toen 13,3 minuten scoorde. Dus dat Dld zich van 2018 op 2019 heeft verbeterd,.
Verder dat wij over 2018 met 21minuten toen wezenlijk slechter scoorden dan Dld.
Dus mijn herinnering dat de leverbetrouwbaarheid hier ~25% slechter is dan in Dld, lijkt toch goed.
Merk op dat de kernenergie landen (UK, France) relatief slecht scoren en de hernieuwbaar gerichte landen (Dld, DK) goed.
Overigens scoort USA met 470minuten wezenlijk slechter dan alle Europese landen in het rijtje, terwijl ze bovendien hun cijfer opfleuren door outages vanwege “major events” zoals orkanen, e.a. niet mee te tellen.
Die slechte score komt overigens overeen met mijn ervaringen.
Het kantoor van een klant nabij New York (ze hadden op het dak staand de WTC torens in de verte zien instorten) had een noodstroom voorziening, wat hier ongekend is.
Elke club die afhankelijk is van de stroomvoorziening hebben een dieselnoodstroomvoorziening.
Ziekenhuizen, musea, SURF, datacenters, diepvriesvoedselopslag…, noem maar op.
Bas Gresnigt 9 feb 2021 om 20:59
“Sorry, ik dacht dat wij op 15minuten zaten, maar het lijkt er op dat wij de laatste jaren op hetzelfde niveau zijn gekomen als Dld.”
Precies zoals ik je al 50 keer heb gezegd dus!
En van de SAIDI site:
Bulgaria, Croatia, Germany, Greece and Latvia only include low and medium voltage in their SAIDI and SAIFI values.
“Merk op dat de kernenergie landen (UK, France) relatief slecht scoren en de hernieuwbaar gerichte landen (Dld, DK) goed.”
Maar hernieuwbaar heeft geen enkel positief effect op de leveringszekerheid zoals uit z,n eigen link blijkt:
The sources of energy generation so far have little impact on security of supply. But grid operators in Germany have to go to great lengths to balance asymmetric production of green electricity across their networks. The amount of so-called “re-dispatch measures” has risen strongly. Redispatch is when the grid operator forces a power station to lower production in a region with oversupply, and directs another plant in a low-production region to higher output. The cost is passed on to consumers.
Theo
Ik denk dat je brainwashen bedoeld en in dat geval ben ik het helemaal met je eens. Halve waarheden en halve sommetjes en cherrypicking is dé specialiteit van Bas. Ik heb het opgegeven met hem. Zou hij de Hofbar al bekeken hebben om van zijn biomassa-adoratie af te komen?
Ieder probleem is veelvormig en lijkt een mozaïk. Van afstand is dat één kleur en dus lijkt het zoeken op eindeloos herhalen. Maar nee. Het is altijd doorgaan tot je de geheime ingang vindt.
Dat betekent dus dat Duitsland zo snel mogelijk van het particuliere gas afmoet om het vrijkomende gas te bestemmen voor de backup centrales.
Goed dat het artikel uit München kwam. Ik heb daar maar een enkele windmolen gezien die ook nog eens stilstond. Ze hebben wel veel bos in Beieren. Ze moeten toch in staat zijn om nog voor 2030 het te kappen en op te stoken.
Het jammere vindt ik wel dat het klimaat in de hele discussie niet meer centraal staat. Hoeveel klimaat winst heeft de investering opgebracht.
Dan toch maar investeren in Tesla. De duitse regering heeft een miljard dollar aan Tesla betaald om een fabriek bij berlijn te bouwen. En Tesla heeft gisteren bekend gemaakt dat ze voor anderhalf miljard dollar bitcoins hebben gekocht. Al die bitcoins zijn natuurlijk geheel met groene elektra gemijnd. De koers ging op de mededeling met vijftien procent omhoog zodat elon musk er weer tweehonderd miljoen op heeft verdiend. Zo blijkt maar weer dat groen een feest voor de portemonnee is.
Correctie, bij de Bitcoin opening kwam er vanmorgen nog acht procent bij zodat musk er driehonderdvijftig miljoen dollar op is vooruit gegaan. Dat is pure klimaatwinst.
“Dat betekent dus dat Duitsland zo snel mogelijk van het particuliere gas afmoet”
??
Er is geen tekort aan aardgas in Dld. En met NordStream2 in aantocht ook in de toekomst niet.
Overigens profiteren wij in nog sterkere mate van NordStream2.
Hahaha, zojuist op een andere website een foto gezien van een windturbine met zeer veel ijs op de bladen. Dat ijs werd er afgesproeid door een helicopter! Wat een gotspe, een heli met fossiele brandstof en chemicaliën om de CO2-neutrale energie mogelijk te maken.
ook wind.
https://www.reuters.com/article/us-mitsubishi-amazon-com-energy/mitsubishi-unit-eneco-to-supply-wind-power-to-amazon-in-europe-nikkei-idUSKBN2A808NM
Met of zonder (aansluit) subsidie?
sorry, ander linkje
https://www.ad.nl/tech/shell-en-eneco-leveren-windenergie-aan-amazon~aeeed51c/
Kinderziektes. Alleen gekken en alpha’s geloven dat windmolens al uitontwikkeld zijn.
Energie wende een risico? Het lijkt me eerder zelfmoord en net als de sprong voorwaarts van Mao zal deze waanzin eindigen in chaos en linkse terreur want de plannen moeten doorgezet worden. Pas als de boel economisch ingestort is zullen de oude, precommunistische machthebbers (bij ons Rutte & Co + linkse oppositie) verdwijnen want de wal zal zoals altijd het schip keren. Want er zijn hele meutes die beweren dat het menselijk bewustzijn steeds meer op een hoger plan geraakt maar ja, slaapliedjes hebben altijd al gewerkt.
@Oldeboom,
“Energie wende … lijkt me eerder zelfmoord … eindigen in chaos…”
Sinds de start van de Energiewende (wet in 2001) zijn er talloze voorspellingen geweest dat die zou mislukken (toen niet vreemd want wind & zon kostten toen 25-50cent/KWh). De support onder de bevolking was toen ook maar een krappe 50%.
Sindsdien:
– zijn de prijzen in Dld gedaald naar 5cnt/KWh voor zon en 6cnt/KWh voor wind (utility scale), en gaat de prijsdaling met wat fluctuaties voort richting 2cent/KWh.
– is de Energiewende ruim voor gaan lopen op het oorspronkelijke migratie schema (in 2020 zou 35% van de stroom door hernieuwbare worden geproduceerd, het was ~50%)
– is de support onder de bevolking gestegen naar 90%.
– is de leverzekerheid van stroom ~30% beter geworden (was vergelijkbaar met die bij ons).
Kortom het loopt voorspoedig
Gegeven dat hun hele relevante wetenschappelijke top betrokken is bij de Energiewende (via Agora) en de kwaliteit van hun wetenschappers, zie ik niet hoe de Energiewende nu alsnog kan mislukken.
De consumentenprijs voor stroom is in Duitsland niet gedaald. De kostprijs wel. Maar om die lage kostprijs te realiseren, zijn er subsidies, die door de consument moeten worden opgebracht. Deze tombola heet in Duitsland ‘EEG’. En dan zijn er in iedere stukje van het proces strijkstokken die ook wat geld in eigen zakken laten verdwijnen. We kennen ze allemaal: Adviesbureaus, onderzoeksbureaus, lobbyclubs, investeerders en banken.
Agora. Daarom doet het Agora onderwijs zo goed in Nederland. NOT.
@Johan,
Realiseer je dat je de Duitse KWh prijs niet goed kunt vergelijken met de onze.
Wij betalen transport apart op onze elektriciteitsrekening.
In Dld is die verrekend in de KWh prijs.
Consumenten betalen daar wel wat meer, maar lang niet zoveel als je zou denken op basis van de KWh prijs.
zie ik niet hoe de Energiewende nu alsnog kan mislukken.
Zet die windmolens maar eens in het bewoonde deel van de randstad neer, moet je kijken hoe snel je energiewende mislukt (zie het NIMBY-verzet van Groenlinks IJburg).
“Realiseer je dat je de Duitse KWh prijs niet goed kunt vergelijken met de onze.”
Ja, dat kan wel, gewoon het bedrag onderaan de rekening, maar dat komt jou niet goed uit dus kom je met een smoesje.
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?oldid=510711
Welnee. Ambtenaren zullen altijd wat anders verzinnen om macht mee te krijgen. De meeste communisten zijn nu kapitalist. In de kern ligt het er aan dat er foute karakters op de wereld zijn waar je wat mee moet. Die kunnen alle vormen aannemen. Marx waarschuwde voor Marxisten, Jezus voor Christenen.
Christian, je kraamt wartaal uit. Je springt van “ambtenaren” naadloos over naar “communisten” en “kapitalisten”. Je gebruikt gewoon steeds weer dezelfde stopwoordjes – opmerkelijk dat je het nu niet hebt over beta’s…
Waar haal je het trouwens dat ambtenaren macht hebben? Wat bereiken ze met hun werk? Of ze nu het ene of het andere regelen (in opdracht van politici), ze gaan op het einde van de maand nog steeds hun standaard salaris onvangen. Macht komt er niet bij kijken.
Hans Labohm was een ambtenaar voor hij op pensioen ging. Had hij ooit macht?
@Britt:
Ambtenaren van de rijksadviesburo’s (PBL, CPB, enz.) hebben wel degelijk macht: waar bleven/blijven de adviezen over stikstofmaatregelen en de klakkeloos ondertekende verdragen?
Waar blijft de uitwerking en dus de gevolgen van het klimaatakkoord?
Waar zie je ambtenaren wenen omdat buitenlandse grootmachten de “hernieuwbare” energie inpikken?
Ambtenaren doen wat in hun ogen het beste is. En menen, uitzonderingen daargelaten (ook daaronder heb je misdadigers), daarmee de samenleving/mensen te dienen.
Leuk om eens naar deze website https://www.netzfrequenzmessung.de te kijken.
Deze toont live de netfrequentie in Europa van alle gekoppelde netten.
Er bestaat dus maar 1 netfrequentie die de resultante is van vraag en aanbod.
De netfrequentie wordt door een intensieve samenwerking stabiel gehouden binnen 50 Hz +/- 0,8 Hz.
Buiten deze waarde wordt, zoveel mogelijk lokaal, afgeschakeld.
De netfrequentie wordt op 1/1000 Hz gemeten en binnen een bandbreedte van 1/100 Hz actief geregeld.
Op jaarbasis wordt gestreefd naar 50Hz x 8760uur x 60 x60 = 1.576.800.000 cycli.
Te veel vraag en te weinig aanbod: frequentie zakt onder de 49,99 Hz: er is extra capaciteit nodig.
Te veel aanbod en te weinig vraag: frequentie wordt hoger dan 50,01 Hz: er kan capaciteit terug geregeld worden.
Tennet is in Nederland verantwoordelijk voor de netstabiliteit.
Zij heeft daarvoor contracten met producenten, maar ook met grote afnemers.
Dat zijn contracten voor korte termijn regelvermogen en voor de uitschieters contracten voor noodcapaciteit.
Dreigt het fout te gaan dan wordt contact gezocht met grote afnemers om snel vermogen af te schakelen.
Dat levert dan die afnemers een financiële vergoeding op.
Dat moet toch een vermogen kosten om gebruik te mogen maken van het vermogen van een afnemer om vermogen af te schakelen?
@Nico,
Ja, als een afnemer wordt gevraagd om af te schakelen is er serieus iets mis, maar een black-out raakt de moderne samenleving in het hart.
Daarom zijn er contracten met partijen die heel snel noodvermogen kunnen leveren.
200 euro per MWh is het minimum tarief voor noodvermogen. Daarbij komt dan nog een vergoeding voor de reservering ervan.
En als dat allemaal niet meer voldoende is, dan worden grote afnemers af te schakelen en daarmee een black-out voorkomen.
De glastuinbouw beschikt over veel WKK’s en helpen bij het stabiliseren van het net.
Zie https://www.agro-energy.nl/energiemanagement/verdien-geld-met-noodvermogen/
en https://www.tennet.eu/fileadmin/user_upload/SO_NL/mFRRda_-_Brochure_noodvermogen.pdf
Leen,
Bedankt.
Ter aanvulling: Tennet heeft en beheert ook een groot deel van het Duitse hoogspanningsnetwerk.
Zij heeft dat netwerk gekocht van E.on (de toen grootste Duitse utility).
Die moest het verkopen van de EU toen die zich niet bleek te houden aan volledige scheiding tussen opwek en netwerk beheer (ze trokken hun eigen opwek voor).
Tennet heeft dus ook de concentratie platforms voor de windparken in het Duitse deel van de Noordzee. Handige economy-of-scale.
@ Leen
Het aankomende gevaar zit hierin, de kleine producenten ( vooral zon) syncroniseren op het net en zijn niet afschakelbaar( bij wet) . Het gevolg is dat energiebeheerders er niet kunnen op ingrijpen , wordt die groepinjectie te groot dan ontstaat een stabiliteitsprobleem die de beheerder niet meer aankan , Australië en Californië hebben nu al dit stadium bereikt. In Australië is een wet in voorbereiding die aangeeft dat de netbeheerder uw privé opwekking kan afschakelen, dit betekent een bijkomende investering voor de particulier.
@ Niko
Dit gaat over significante energie hoeveelheden , zowel positief als negatief maar die worden verdeeld over de verschillende landen
@ Eric,
In een zonne-energieconverter zit een andere noodrem: bij een overspanning van wettelijk maximaal 253V (=230V +10%) of bij een onderspanning van 195V (230V-15%) moet de converter afschakelen. Deze kan dan geen energie meer terugleveren aan het net.
Dat is dan jammer voor de eigenaar, maar het beschermt elke afnemer die in de buurt tegen een (meestal) te hoge netspanning.
De lokale netbeheerder heeft als taak om de netspanning te bewaken en netten af te schakelen bij een te hoge of te lage netspanning.
Je hebt gelijk dat deze aanpak niet toereikend is voor hele grote installaties.
Een ander probleem van een grote zonne-installatie is dat door voorbij schuivende bewolking het geleverde vermogen heel snel en heel sterk wisselt.
En dat moet dan worden opgevangen door snel regelende gasturbines.
@ leen
De PV convertors reageren op de maximale 253V aan het injectiepunt, de spanningsval op het netwerk speelt hierbij een rol waardoor ver afgelegen PV installaties bij piekvolumes hun stroom niet kunnen afgeven.
Bij mijn weten stelt het probleem van overspanning door lokale PV injectie zich sterker in Nederland dan België omdat in België bij wet de infrastructuur alle aangeboden HE moet kunnen transporteren,( daarom is het net aandeel in de stroom kost er zo hoog). Nederland kennen o.a. ver afgelegen boerderijen het maximum spannigsprobleem en de oplossing door net verzwaring is er op hun kosten, niet zo in België waardoor de Belgische regulator sneller in de problemen komt.
Het wolkprobleem over PV velden heeft in Australië en Californië reeds meerdere black outs veroorzaakt, een verschijnsel bekend als de “duck curve” , wat hierop neerkomt dat de variaties in vermogen zo snel zijn dat ze aan de regelsnelheid ontsnappen, ook met gasturbines waarvan de thermische tijdsconstante nog te hoog is , zo werd vorig jaar het compleet netwerk van en rond Brisbane uitgeschakeld in 12ms. Enkel batterijen brengen een oplossing vandaar de voorbereiding van een nieuwe wetgeving in Australie die PV parken zou verplichten een back up van een half uur te voorzien wat niet prettig is want de stroomkost verdubbelt.
De stelling dat HE goedkoper wordt geld enkel voor de installatie zelf, omdat de bijkomende nodige investeringen in netwerken (eerder hoger dan de PV installatie) niet in rekening gebracht worden.
Energiewende een risico? Welnee, hoe komen ze er op.
https://www.infranken.de/lk/nuernberg/nuernberg-brand-in-grosskraftwerk-franken-stadt-ruft-katastrophenfall-aus-art-5161782
Het is een van de redenen dat ik helemaal niets zie in warmtenetten.
De andere redenen: duur (duurder dan aardgas), veel warmteverlies, monopolie…
En een NL wetgeving die de burger nog afhankelijker maakt (gaat nauwelijks veranderen met de nieuwe wet).
De natuur levert gratis. Dat geldt voor kolen, olie, gas, uranium, wind, zon en regenwater. Dat energie wat kost, is doordat mensen er zich mee bemoeien. Saoedies vragen geld voor ze goedvinden dat anderen olie uit de grond halen en verkopen. En molenaars verkopen de gratis windenergie. Wat is het verschil?
Goed, fossiele brandstof en mineralen raken op. Dat is een kwestie van honderden of miljoenen jaren. Honderden voor fossiel, miljoenen voor uraan en thorium. Voor we zover zijn, is de mensheid al. lang uitgestorven. Dus natuurkundig geen zaak om ons druk over te maken.
Het menselijk gedrag verkort de tijd tot het uitsterven. Grappig eigenlijk, want niemand wil dat. Met het huidige duurzaamheidbeleid duurt het een kleine honderd jaar. Tenzij we dat door ruzie en oorlog nog wat versnellen.
“Het menselijk gedrag verkort de tijd tot het uitsterven.”
Niet als we integraal voor al onze energie overgaan op wind, zon, e.d.
Bovendien maakt dat energie ook nog goedkoper. Nooit weg.
En als we leren verveling zonder oorlog te bestrijden.
Als student midden in de koude oorlog had ik op mijn auto de tekst “Ook socialisme brengt welvaart”. In mijn lab werkte toen een kort te voren uit midden Europa gevlucht fysicus. Die bekeek mijn tekst en vroeg: Kais, waor is het, dat zocialisme welvaort brengt? Dan gao ik daar direct naar toe.” Dat gaf me te denken. Nu vraag ik u meneer Bas: waar is wind en zonne-energie goedkoper? Hier in geen geval.
@Kees,
“waar is wind en zonne-energie goedkoper?”
Zon in Abu Dhabi: 1,24 eurocent/kWh.
https://www.wattisduurzaam.nl/5969/energie-opwekken/zonne-energie/zonnestroom-mexico-duikt-4-dollarcent-per-kilowattuur/
Offshore wind is hier ook al goedkoper gegeven dat Shell/Eneco zich hebben verplicht om niet alleen subsidievrij het offshore windpark Hollandse Kust Noord aan te leggen (met betonblokken tegen de voeten van de masten ter bevordering van de visstand) en te exploiteren, maar ook om een zonnepark op zee gaan installeren, batterijen, en PtG(H2) plants.
Compleet met de verplichting om alles na 40jaar netjes af te breken en op te ruimen (onder een contract met forse boete bedingingen en bankgaranties).
In USA: “the average levelized long-term price from wind power sales agreements has dropped to below 2 cents per kWh.”
https://newscenter.lbl.gov/2019/08/26/report-confirms-wind-technology-advancements-continue-to-drive-down-the-cost-of-wind-energy/
In Dld waren de prijzen in 2019/2020 voor utulity scale wind ~6cnt/KWh en voor zon ~5cent/KWh. En dalende.
Ik ken de NL prijzen niet maar die zullen inmiddels niet veel hoger liggen.
Voor gas & kolen centrales blijven alleen de niches over; als er geen wind & zon is.
Kern centrales worden/zijn een eindeloze verliesgevende business zoals Borssele ook laat zien.
USA:
Electricity prices are soaring in states generating the most wind power, U.S. Energy Information Administration data show. Although U.S. electricity prices rose less than 3 percent from 2008-2013, the 10 states with the highest percentage of wind power generation experienced average electricity price increases of more than 20 percent.
Higher electricity prices in states producing the most wind power are taking a devastating toll on disposable incomes and the overall economy.
https://www.forbes.com/sites/jamestaylor/2014/10/17/electricity-prices-soaring-in-top-10-wind-power-states/#58fe4d9f6112
Socialisme brengt ook welvaart. Echter binnen zeer specifieke omstandigheden en als je socialisme beperkt tot haar economische kant. Er is namelijk een optimum van welvaart: bij een niet te groot en ook niet te klein inkomensverschil zijn de meeste mensen het meest tevreden en het meest geneigd tot arbeidsdeelname los van dwang. Vervelende is alleen dat het een zeer instabiel evenwicht is met nogal wat beperkingen: groei neemt af, investeringen ook. Kortom, perceptie en realiteit lopen erg uiteen.
“De wind stuurt geen rekening” maar een reis per zeilschip was nog nooit gratis.
En van duurzaamheid bestaat een onrealistisch begrip.
Onze voorouders leefden nog nooit duurzaam en daaraan danken wij ons bestaan en welvaart.
Vooruitgang door innovatie is de realiteit.
Duurzaamheid is een eufemisme voor stagnatie.
Die duurzaamheid treffen (troffen) we aan op de hoogvlakten van Nieuw Guinea en in het Amazone oerwoud: totale stagnatie en een levensverwachting van 35 jaar.
Duurzaam leven is het simpelst in diepe armoede. Groot is dan ook de kans dat die duurzaamheid gaat worden afgedwongen met welvaartsverlaging, zoals in het onderwijs gelijkheid is bereikt met niveauverlaging.
@David,
Als ik zou schatten dat er een alternatief is waarmee we (of onze kinderen) meer welzijn krijgen dan met overgaan op wind, zon e.a., dan switch ik direct naar dat alternatief.
Ik zie dat alternatief niet.
Dat is vragen naar de bekende weg.
Energievoorziening risico’s opzoeken ,terwijl het weinig tot niks bijdraagt aan de strijd voor klimaatbeheersing tegen klimaatverandering.
Waarom zou je dat doen?
Vergelijkbaar: Bastiat noemde ingooien van winkelruiten een bruikbaar voorbeeld, goed voor de (verkeerde / foute) groei van de economie en werkgelegenheid. https://nl.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%A9d%C3%A9ric_Bastiat
Waarom je land en zee plempvol zetten met dure 200 meter hoge windmolens, een techniek aan het eind van zijn ontwikkeling en een natuurdestructie en milieuvervuiling van jewelste, een vervangingsbehoefte creërend van gemiddeld elke 15 ~ 20 jaar en daarop volgend.
Bovendien wordt de plaatsing van deze windmolens tegen de Europese wetgeving (verdrag van Aarhus) van behoorlijk bestuur en inspraak door de burgers doorgedrukt, het democratisch stelsel in Nederland met de voeten tredend. https://www.climategate.nl/?s=Aarhus
Bref, Bastiat au carré!
@Scheffer,
“dure 200 meter hoge windmolens, een techniek aan het eind van zijn ontwikkeling”
Nee. Die molens zijn net hun kinderschoenen ontgroeit. Die technieken ontwikkelen zich verder naar windmolens van zeker 20MW die nog veel goedkopere stroom produceren.
“een vervangingsbehoefte creërend van gemiddeld elke 15 ~ 20 jaar”
Het eerste offshore windpark in de wereld, Vindeby in Deense wateren, heeft 27jaar gedraaid en is vanwege economische redenen afgebroken. Het betrof 11 molens 450KW, 1 molen van 10MW produceert 2x zoveel en heeft maar 1 onderhoudsbezoek per jaar nodig in plaats van 1 bezoek per kwartaal aan 11 molens.
Onze Hollandse kust wind parken hebben de optie om 40jaar te draaien.
“milieuvervuiling van jewelste”
Welke?
Als de molen staat dan is de milieuvervuiling zo ongeveer nul.
Technisch is er geen reden dat molens niet 100 jaar kunnen meegaan.
“Technisch is er geen reden dat molens niet 100 jaar kunnen meegaan.”
Hoe kom je aan die flauwekul?
Oh ja, je kan ze zo bouwen dat ze wel 5000 jaar mee gaan. Deden de Egyptenaren ook met hun piramides. Kost wat (vooral energie) maar dan heb je ook wat.
“Onze Hollandse kust wind parken hebben de optie om 40jaar te draaien.”
Heb je daar bewijs van?
Ik kan alleen dit vinden:
Pursuant to the Offshore Wind Energy Act, the term for which the wind permit is granted shall not exceed 30 years.
https://cms.law/en/int/expert-guides/cms-expert-guide-to-offshore-wind-in-northern-europe/netherlands
Nog nooit heb ik een antwoord gevonden op de vraag wie die betonnen windmolenfundamenten aan het einde van hun leven uit de aarde en zeebodem gaat peuteren. Beton ín de arde storten is niet zo moeilijk, maar het er uít halen vergt enige moeite.
Of zouden ze die fundamenten in en op de bodem laten zitten? Mijn voorgevoel zegt me dat tegen de tijd dat de rommel opgeruimd moet gaan worden, er een hoop verantwoordelijke bedrijven failliet zijn, of anderszins niet meer aansprakelijk blijken te zijn.
@Johan,
Die offshore windmolens hebben geen betonnen fundamenten.
Het onderstuk van de stalen mast buis wordt in de bodem getrild waarbij diverse technieken worden gebruikt om vissen niet te verdoven.
Het gaat om buizen met een diameter 8-10meter; je kunt ze zien liggen bij SIF op Maasvlakte 2 via deze WEBcam:
https://fotopaulmartens.netcam.nl/futureland.php?autostart=false
De contractant is verplicht om na afloop van het contract (na 30/40jaar) de zee maagdelijk op te leveren en die buizen dus weer uit de zee te halen.
Als ze het niet doen dan kan de NL staat het doen op hun kosten. Als ze niet betalen dan kan de staat de gegeven bankgaranties aanspreken.
Die bankgaranties kan de staat natuurlijk ook aanspreken als de eigenaar inmiddels failliet is.
Soms hebben we een groep ambtenaren die zijn werk echt goed doet!
Bij elkaar houden die jongens.
Ze regelen het perfect, voor zover ik het kan zien, en besparen ons daarmee veel geld.
Ach, ik had effe Enron in m’n hoofd zitten.
“Die offshore windmolens hebben geen betonnen fundamenten.”
Daar heb je volkomen gelijk in. Ik had me slecht geïnformeerd.
De vraag was waarom zou je het doen?.
Klimaatbeheersing valt als drogreden direct af. De klimaatwinst van de klimaatdoelstellingen is slechts op 0,00007 grC berekend door het KNMI.
Economische levensduur is zeker een goed argument.
Zonder verplichtende Klimaat- en energiewet, zonder subsidies en/of afwenteling van kosten op het windstroomtarief voor de burger zou er geen enkele windturbine staan in Nederland, economisch niet rendabel, nog apart van de kosten van de back-up bij windstilte en miljard kosten p/j voor balanceren van het stroomnet ter voorkoming van de total black-out. https://www.climategate.nl/?s=Black+out
De wereldwijde milieuvervuiling en natuurdestructie is van de “hernieuwbare” datacenters, van honderden kilo’s neodymium en zeldzame aardmetalen nodig per windturbine, in de zinloze E-mobiliteit en in de vervuiling van de afgebroken windturbinevleugels.
https://www.bloomberg.com/news/features/2020-02-05/wind-turbine-blades-can-t-be-recycled-so-they-re-piling-up-in-landfills
Lifecycle van 20 ~30 jaar voor windturbines is nog slechts wensdenken ook in de Deense studies. Ze hebben het over 54% van de onderdelen zijn recyclebaar. Dat is dus net zo’n vage overdreven modelstudie als de overdreven klimaathockeystick van de het VN-IPCC.
Zijn er al empirische resultaten? De molens in Californië uit 1988, hoe is het daarmee verder gegaan. Dat waren destijds de eersten en toen nog lang niet winstgevend.
“Zonder verplichtende Klimaat- en energiewet, … zou er geen enkele windturbine staan in Nederland, economisch niet rendabel”
Inmiddels is duidelijk dat offshore wind op onze Noordzee rendabel wordt gevonden door grote bedrijven!
Het omslagpunt lijkt te liggen bij ~10MW offshore windmolens. Groter = goedkopere stroom.
“… apart van de kosten van de back-up bij windstilte en miljard kosten p/j voor balanceren van het stroomnet ter voorkoming van de total black-out.”
Beide kosten worden ook gemaakt bij kernenergie en zijn dan wellicht hoger dan bij wind & zon omdat kerncentrales gemiddeld eens in de 2 jaar plotseling totaal afschakelen.
Daarom moet Tennet daarvoor dure spinning reserve in de lucht houden.
“Lifecycle van 20 ~30 jaar voor windturbines is nog slechts wensdenken ook in de Deense studies.”
Het eerste Deense offshore windpark (11 molens van 450KW) heeft al 27jaar gedraaid.
De oudste Deense moderne windmolen is ~45jaar oud:
https://reneweconomy.com.au/worlds-oldest-operating-wind-turbine-turning-40-78229/
In USA schijnt er een te staan van 100jaar oud.
“zinloze E-mobiliteit”??
Het grote voordeel is dat die voertuigen de lucht die ik inadem niet vergiftigen! Daardoor leef ik langer en gezonder (hoop ik als ik niet van mijn fiets wordt gereden).
Gezondere lucht is veel belangrijker dan klimaat!!
In mijn woonplaats staat een windmolen van bouwjaar 1750. Bas.! Dat zegt niks over het huidige nut voor de huidige maatschappij. Noch voor het ,klimast,
@Scheffer,
Die oude Deense windmolen produceert elektriciteit.
Is dus een “moderne” molen. Maar liefst 1MW volgens de publicatie die ik heb gelinkt. Het was toen de grootste windmolen in de wereld!
Het klimaat, Bas, het klimaat, is er in de naberkeningen door KNMI niet mee gediend, noch de stroom leverimgszekerheid, noch natuur en milieu. Dus onzinnige ideologie die dit aandrijft.
@Scheffer,
“het klimaat, is er in de naberkeningen door KNMI niet mee gediend, noch de stroom leverimgszekerheid, noch natuur en milieu.”
De feiten tonen anders!
Landen met veel wind en zon, zoals Dld en DK, hebben de hoogste leveringszekerheid.
Deskundigen zeggen dat minder CO2 gunstig is voor het klimaat, en de CO2 uitstoot van windmolens is lager dan alle andere alternatieven!
Natuur en milieu en wij mensen worden niet vergiftigd door radioactive straling en ander giftig afval van fossiele verbranding.
Bas als het niet waait is er geen stroom, landen met een lager windaandeel hoeven minder te schakelen en hebben dus meer leveringszekerheid.
Ach, ja, een stukje naar boven heeft BAS GRESNIGT al dezelfde onzin voor de zoveelste keer opgeschreven, waarna hij, geconfronteerd met de feiten moet afdruipen, maar zoals gewoonlijk blijft hij gewoon doorgaan, jaar in, jaar uit.
Daarom staat hij op heel internet bekend als een pathologische leugenaar.
The sources of energy generation so far have little impact on security of supply. But grid operators in Germany have to go to great lengths to balance asymmetric production of green electricity across their networks. The amount of so-called “re-dispatch measures” has risen strongly. Redispatch is when the grid operator forces a power station to lower production in a region with oversupply, and directs another plant in a low-production region to higher output. The cost is passed on to consumers.
https://www.cleanenergywire.org/factsheets/germanys-electricity-grid-stable-amid-energy-transition
Wie geïnteresseerd is om live te kijken in Duitsland hoe vaak per dag de stroom uitvalt van groot tot klein kan dat hier zien.
https://xn--strungsauskunft-9sb.de/stromausfall
Hier kunnen jullie lijsten in zien van klein tot grote stroomuitval.
https://www.wa-stromerzeuger.de/stromausfaelle-in-deutschland/stromausfaelle-2021/
In Duitsland moeten ze ieder jaar steeds meer ingrijpen om het net stabiel te houden.
Het is interessant om ook eens te lezen wat de oorzaak was van die stroomuitval: een brand, een kortsluiting, een omgevallen boom, …
Verder blijkt het ook steeds heel lokaal te zijn en zeer snel opgelost te worden.
Ik zie dus nergens een fundamenteel probleem met het stroomnet van Duitsland.
Als je niet leest zie je dat probleem inderdaad niet.
Inderdaad Nikos, voor sommigen blijft het moeilijk.
Beetje off-topic maar misschien wel interessant ,
https://patriotrising.com/study-disputes-that-earth-is-in-a-climate-emergency/
In het artikel staat een link naar de studie.
De tweede figuur toont duidelijk aan dat er een stijging is in geïnstalleerde elektriciteitsproductie. Er is ongeveer 33% bijgekomen ten opzichte van 2010 (van ongeveer 160 naar 220 GW). Indien de Duisters in 2020 de kernenergie en bruin- en steenkool eruithalen, dan komen ze weer uit op ongeveer 170 GW beschikbaar, zoals in 2010.
Nu blijkt dat er helemaal geen stijging is geweest in het effectieve gebruik van elektriciteit in Duitsland ten opzichte van 2010. Er is eerder een daling geweest! Maar hierover wordt er niets geschreven in het artikel.
https://www.cleanenergywire.org/sites/default/files/styles/gallery_image/public/paragraphs/images/fig4-final-energy-consumption-electricity-consumer-group-1990-2019.png?itok=-i9hu-38
Dus eigenlijk staat er nu te veel productiecapaciteit en was er in 2010 voldoende. Het zal niet direct een probleem opleveren om die ongewenste centrales nu dus te sluiten.
Dat zie je goed.
En herinner je dat Merkel in maart 2011, reagerend op Fukushima, de oudste 8 van de 17 kerncentrales sloot. Waarna er toen veel opwinding was over welhaast onvermijdelijke black-outs (zelfs voorspeld door Bloomberg, e.a.), waarvan geen enkele plaatsvond…
Merkel sloot ze te snel.
“Many countries have phased out nuclear electricity production in response to concerns about nuclear waste and the risk of nuclear accidents. This paper examines the impact of the shutdown of roughly half of the nuclear production capacity in Germany after the Fukushima accident in 2011. We use hourly data on power plant operations and a novel machine learning framework to estimate how plants would have operated differently if the phase-out had not occurred. We find that the lost nuclear electricity production due to the phase-out was replaced primarily by coal-fired production and net electricity imports. The social cost of this shift from nuclear to coal is approximately 12 billion dollars per year. Over 70% of this cost comes from the increased mortality risk associated with exposure to the local air pollution emitted when burning fossil fuels. Even the largest estimates of the reduction in the costs associated with nuclear accident risk and waste disposal due to the phase-out are far smaller than 12 billion dollars.”
https://www.nber.org/papers/w26598
Het verschil tussen beschikbaar en geïnstalleerd is zo nu en dan een procent of 100 als het zon en wind betreft…
” Het zal niet direct een probleem opleveren om die ongewenste centrales nu dus te sluiten.”
Ja ,sluit ze vannacht, zonder wind of zon, want Tessa zei dat dat kan, LOL
Bas 9 feb 2021 om 14:35
Offshore wind is hier ook al goedkoper gegeven dat Shell/Eneco zich hebben verplicht om niet alleen subsidievrij het offshore windpark Hollandse Kust Noord aan te leggen (met betonblokken tegen de voeten van de masten ter bevordering van de visstand)
Alleen jammer voor de vissers die hier niet mogen vissen met hun vistuigen, zouden die een hoop dode vogels vangen.
Meer fijnstof en milieuvervuiling door E’mobiliteit. Lees even verder Bas! En daarna BASTA!
Elektrische auto’s hebben enkele nadelen, zoals:
Afhankelijkheid van zeldzame aardmetalen zoals neodymium, lanthaan, terbium en dysprosium, en andere kritische metalen zoals lithium en kobalt, hoewel de hoeveelheid gebruikte zeldzame metalen per auto verschilt. Hoewel zeldzame aardmetalen overvloedig aanwezig zijn in de aardkorst, hebben slechts een paar mijnwerkers de exclusiviteit om toegang te krijgen tot die elementen.
Mogelijk verhoogde uitstoot van fijnstof door banden. Dit komt soms doordat de meeste elektrische auto’s een zware accu hebben, waardoor de banden van de auto meer aan slijtage onderhevig zijn. De remblokken kunnen echter minder vaak worden gebruikt dan in niet-elektrische auto’s, als regeneratief remmen beschikbaar is, en kunnen daardoor soms minder fijnstofvervuiling veroorzaken dan remmen in niet-elektrische auto’s.
Ook kunnen sommige elektrische auto’s een combinatie van trommelremmen en schijfremmen hebben, en van trommelremmen is bekend dat ze minder deeltjesuitstoot veroorzaken dan schijfremmen.
Vervuiling die bij de productie wordt uitgestoten, vooral de toegenomen hoeveelheden bij het produceren van batterijen
Passieve vervuiling in bepaalde gevallen; Elektriciteit die wordt verbruikt om op te laden, wordt verkregen uit krachtcentrales die verontreinigende stoffen afgeven, dus hoewel tijdens beweging geen verontreinigende stoffen vrijkomen, is de gebruikte elektriciteit al vervuild.
In het geval van kerncentrales zijn er geen zichtbare verontreinigende stoffen maar alleen nucleair afval dat kostbare opslag, beheer enz. Vereist
@Scheffer,
We gaan gelukkig geleidelijk switchen naar waterstof auto’s, die hebben veel van de problemen van de huidige batterij auto’s niet.
Denk aan de Hyundai Nexo en de Toyota mirai. NS rijdt al met een waterstof trein tussen Leeuwarden en Groningen, enz.
“We gaan gelukkig geleidelijk switchen naar waterstof auto’s, die hebben veel van de problemen van de huidige batterij auto’s niet.”
Onzin.Na Honda en VW stopt ook mercedes ermee.
https://businessam.be/mercedes-bouwer-stopt-met-ontwikkeling-waterstofauto/
“Hij benadrukt daarbij dat de productiekost van waterstofauto’s minstens twee keer zo hoog ligt dan de bouw van een vergelijkbare elektrische wagen.
Op die manier zal de verkoopprijs er volgens Schäfer nooit in lukken om de kostprijs te compenseren. Daimler is met deze beslissing een volgende autoconstructeur die beslist om zich niet langer op brandstofceltechnologie toe te spitsen.”
@Max,
Fiets eens over het buitendijkse fietspad van Urk naar Lemmer. Dan fiets je eindeloos langs 3 parallelle rijen windmolens.
Grote kans dat je geen enkele vogel vindt. Ik heb er in de keren dat ik er langskwam maar 1 gevonden die daar kennelijk al langere tijd lag.
Ik schat dat auto’s, e.a. ~1000 keer meer vogels vermoorden. Moeten we die dan niet verbieden?
Om niet te spreken van katten. Heb diverse keren hier een vogel gezien die door een kat te grazen was genomen, zelfs een keer een kat met een vogeltje in zijn bek.
Bas heeft volgens mij ook nu volkomen gelijk. Natuurlijke sneuvelen er vogels en andere dieren door windturbines, maar dat staat in geen verhouding tot wat auto’s en vooral katten aan schade aan richten.
Katten zijn inderdaad een ramp:
https://www.rtlnieuws.nl/opmerkelijk/artikel/414021/hoezo-poeslief-kat-verantwoordelijk-voor-uitroeiing-63-diersoorten
Alle loslopende katten zouden moeten verdwijnen , behalve de echt wilde kat.
Waarbij moet worden opgemerkt dat windmolens ook roofvogels doden, maar voor zover ik weet doen bezitters van windmolens er zoveel mogelijk aan om vogelsterfte te beperken.
nikos, de kat de bel aanbinden helpt ook. Maar dan vangt ze ook geen muizen meer.
Overigens als je vogels door de gehaktmolen draait, dan vindt je er ook al fietsend niet veel van terug.
Als je erg slecht kijkt of het niet wilt zien, zie je een andere werkelijkheid.
Helaas, Peter, een belletje helpt niet heb ik weleens gelezen, maar kan het nu niet vinden
Netbeheerder: delen elektriciteitsnet Brabant en Limburg raken vol door wind- en zonnestroom
Ze willen sommige zelfs subsidie geven om niet te leveren, het word met de dag gekker.
En een afstemming met elkaar van 0,0.
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/netbeheerder-delen-elektriciteitsnet-brabant-en-limburg-raken-vol-door-wind-en-zonnestroom~b72f5b47/
Theo
Het hele rondpompcirkus draait op subsidie. Openlijk of verhuld. Het laatste waarschijnlijk het meest.
Je laat gewoon de één voor de luxe van de ander betalen en maakt daarvan vervolgens je verdienmodel.
Peter,
Als je slim bent, zorg je dat je aan de ontvangende kant zit.
Heel verhelderend om deze pagina terug te lezen na de massale grind black out in Texas de afgelopen week tijdens recordlage temperaturen en sneeuwstormen.
De hoofdoorzaak lijkt gelegen in het bevriezen met ijsaanslag van het grote aandeel windmolens daar: 25% van de stroom moet daar van windmolens komen (*) en toen die bevroren waren was er eenvoudig niet meer genoeg gas om dat te back uppen.
Kolen en kern hielden het wel vol omdat daar voldoende voorraad van de brandstof is aangelegd en aan te leggen.
Misschien wel de belangrijkste vraag is hoe je een grid afdoende robuust maakt tegen natural hazards als extreme kou, ijzel, stormvloeden (what if Borssele er in 1953 al had gestaan), aardbevingen en tsunami’s (wat blijft er over van de windparken in de Noordzee en de kolencentrales in de Eemshaven bij een heftige aardbeving op IJsland met z’n vulkanische activiteit).
Oh ja, (*) Texas wordt dacht ik sinds mensenheugenis al bestuurd door de Republikeinen. Hoe komt zo’n staat aan 25% windenergie ? Daar zouden de Groenen bij onze buren helemaal van in extase raken.