Een bijdrage van André Bijkerk.
Het belangrijkste icoon van Global Warming na de hockeystick is de tropische hotspot geïntroduceerd in IPPC-AR4 (Assessment Report no. 4 van het VN-klimaatpanel). Het logische gevolg van de broeikashypothese is dat sommige lagen in de atmosfeer sterker moeten opwarmen, het sterkst boven de evenaar op zo’n 8-12 kilometer hoogte.
Een bijzonder populaire prent in de diverse klimaatsceptische briefings van de afgelopen decennia is dan ook fig 1. waarin rechts de hypothetisch vereiste hotspot ons duidelijk aanstaart met diep oranje blik, maar waar de praktijkmetingen links deze totaal afwezig blijkt.
In normale wetenschapbeoefening zou men nu klaar zijn. De wetenschappelijke methode is doorlopen. Er is een idee over de werking van broeikasgassen, de consequenties daarvan zijn doorgerekend, waarbij die hotspot tevoorschijn kwam. Deze werd getoetst aan de praktijk, en om met Richard Feynman te spreken:
“If it disagrees with nature/experiment, it’s wrong. And that simple statement is the key to science. It doesn’t matter how beautiful your guess is, it doesn’t matter how smart you are who made the guess, or what his name is. If it disagrees with experiment, it’s wrong.”
Maar ja, dat was de goede oude tijd. Tegenwoordig bestaat zoiets niet meer. In postmoderne .. eh .. ‘wetenschap’ is alleen waar wat de groep gelooft. Geen wonder dan ook dat er een ernstige verharding optrad tussen verbijsterde wetenschappers van het oude Feynman-stempel en de post-moderne consensuswetenschappers. Immers de consensus was dat de broeikashypothese waar moest zijn en daarom moest de hotspot dus ook waar zijn. En dus werd de hotspot alsnog gevonden in publicaties zoals deze of deze.
En dus ging de discussie verder, zoals enige jaren geleden hier ter lande, of hier door CLINTEL en kort geleden in dit blog van Marcel Crok over John Christy’s presentatie van de mismatch tussen modellen en satellietwaarnemingen over de tropische troposfeer. In recente [doch inmiddels deels verwijderde] reacties stelde ene gefingeerde ‘Eef Portengen’ – duidelijk een ingewijde – dat de hotspot wel degelijk bestond, waarop ik aan de hand van de UAH satellietdata meende dit toch wel in een ander daglicht te kunnen stellen. Maar ik had het fout, er waren veel te veel problemen met de satellietwaarnemingen. We moesten naar de radiosondes kijken, die werden minder geplaagd door dat soort complicaties.
Okay, uitgedaagd! Op zoek naar radiosondedata stuitten we uiteindelijk op RATPAC, een compilatie van data van circa 80-100 weerstations wereldwijd. Maar er zijn twee versies, A en B. We willen snel antwoorden dus we maken een keuze zonder ons in de theorie te verdiepen. B klinkt als verbeterde versie van A. B dus!
We zijn geïnteresseerd in een hotspot boven de tropen, dat betekent dat deze dus warmer moet zijn dan de omgeving, in elk geval de grondtemperatuur. Na enig experimenteren bleek dat het duidelijkst als we van alle series op hoogte de grondtemperaturen aftrokken. Uit fig 1, links, lijkt het verschil in trend tussen grond (donkergeel) en hotspot (rood) in de orde van grootte van 0,6 graden te bedragen over een periode van vier decennia (1958-1999), ofwel ca 0,15 graad per decennium.
Als we bij RATPAC B de grondtemperatuur aftrekken van de series geeft dat als resultaat fig 2.
Fig 2 Radiosonde temperatuur trends in relatie tot de grondtemperatuurtrends in de tropen (30 NB tot 30 ZB), dataset RATPAC B.
We zien in fig 2 de verschillende hoogtes in atmosferische druk waarbij we tegenwoordig niet langer millibar zeggen maar hectopascal (hPa), maar dat is hetzelfde. Uit fig 1. Kunnen we opmaken dat het centrum van de vermeende hotspot op een drukhoogte van ca 250 hPa (ca 10-12km) moet liggen. Die waarde is in fig 2 in vet rood aangegeven. We zien daar nagenoeg geen enkele afwijking met de trend van de grondtemperatuur. Ergo, geen hotspot met RATPAC-B.
Maar we zijn er nog niet. Wat wat dat met die RATPAC-A? Toch maar even checken om verrassingen uit te sluiten. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als we het verschil tussen die twee plotten. Dat wordt dan fig 3. Spaghetti!
Fig 3. Verschil tussen RATPAC A en B voor het tropische gebied.
Niks geen graduele miniscule homogenisaties dus, een heel andere wereld. Hoe kan dat nu? Daarvoor moeten we dan toch te rade bij de literatuur, Free et al 2005. Het komt erop neer dat RATPAC B de ‘basic data’ betreft, terwijl RATPAC A daarvan een correctie heeft ondergaan volgens de zgn “first difference” methodiek. Dit komt erop neer wanneer er iets verandert in de totale keten van metingen dat de homogeniteit kan beïnvloeden dat de eerste resultaten daarvan worden gewist. Daarna wordt de verdere tijdserie min of meer opgelijnd met de voorafgaande. De auteurs realiseren zich dat ze hiermee een fout introduceren, maar achten dat kennelijk beter dan inhomogeniteiten te accepteren. Wat moeten we daar nu van denken?
Dus moesten we toch maar eens de hotspot-exercitie herhalen met RATPAC-A en dan krijgen we fig4.
Fig4 Radiosonde temperatuur trends in relatie tot de grondtemperatuurtrends in de tropen (30 NB tot 30 ZB), dataset RATPAC A.
Hoewel we nu wel een minimieme trend zien op de hotspothoogte van 250 hPa (0,05K per decennium) is het verschil met fig2, RATPAC B maar heel gering. Dat is niet bevreemdend. De grofstoffelijke “first difference” correcties worden zowel op de data van het grondniveau toegepast als op de data van de verschillende hoogtes. Bij het aftrekken van de gronddata valt dus een deel van die correctie ook weer weg. Fig 5 laat het verschil tussen beide zien van de 250 hPa hoogte.
Fig 5. Verschil tussen RATPAC A en B tussen 250 hPa hoogte en grondtemperatuur.
De differentiatie tussen RATPAC A en B begint in 1996 en dat is te zien. Wat daarbij opvalt, is de grote sprong tussen 1998 en 1999, net samenvallend met een krachtige El Niño/La Niña wisseling. Hoe nauwkeurig kun je dan een ‘first difference’-aanpassing maken? Ook valt een kanttekening te plaatsen bij de grote variatie in relatie tot de trend. Met de sterk beperkt aantal metingen dringt dit niet alleen de vraag op, in hoeverre we signaal zien of ruis maar ook hoe gevoelig de trends zijn voor de keuze van begin- en eindpunt. Dat laatste kunnen we echter beoordelen door voor elk punt een kortere trend te maken. Zo vertegenwoordigt in fig 6 elk punt de trend van de daaraan voorafgegane 20 jaar.
Fig 6. Twintigjarige trends per jaar van de data van fig 5 (Verschil tussen RATPAC A en B tussen 250 hPa hoogte en grondtemperatuur) beginnend bij 1977, dat staat voor de trend tussen 1958 en 1977.
Wat dan blijkt is dat er in de jaren negentig wel degelijk een snellere opwarmingstrend van de tropische troposfeer -die hotspot– was waar te nemen in de radiosonde data, maar dat deze trend daarna wegviel, al dan niet met pogingen om deze kunstmatig in stand te houden. Een dergelijk verloop past uiteraard niet in een homogeen toenemend broeikaseffect.
Conclusie
Is er nu een tropische hotspot? Met de oorspronkelijke radiosonde data van RATPAC-B niet meer. Dan is de langjarige trend op hotspothoogte nagenoeg gelijk aan de trend van de grondtemperatuur. Met de gekozen correctiemethodiek van inhomogeniteiten van RATPAC-A treedt nog een minieme resterende hotspot (0,05 graad per decennium) op die nog steeds veel lager is dan de waarde ca 0,15 graad K per decennium uit fig 1 en waarvan de trend afneemt. De beperkte datasets en de grote variatie plaatsen hier echter kanttekeningen bij.
Daarnaast kan ik me voorstellen dat statistici kanttekeningen zouden plaatsen bij de juistheid van de gevolgde correctiemethodiek voor RATPAC A. Kortom, het bestaan van een tropische hotspot kan met de radiosonde dataset van RATPAC niet worden aangetoond.
***
Naschrift
In de aan dit stuk voorafgaande discussie hebben we al gerefereerd aan de satellietdata van UAH van Spencer en Christy waarin geen hotspot viel te ontwaren. Niet geheel onverwacht werd dit terzijde geschoven als een buitenbeentje. Bij de voorbereiding van dit stuk had ik dan ook de ‘onverdachte’ data van RSS willen gebruiken. Helaas bleken deze achter slot en grendel en toegang moest worden aangevraagd. Dat heb ik gedaan, maar pas gisteravond kreeg ik die.
Maar goed, een lange avond doorgewerkt om deze grafiek te produceren (fig 7).
Fig 7. RSS satelliet-temperatuur reeksen voor de tropen (20°NB-20°ZB)voor de diverse hoogtelagen relatief ten opzichte van de lagere troposfeer (TLT). Bron.
We zien dat de TTS laag (Temperature Troposphere / Stratosphere ) gecentreerd is rond de 10 km en dus het best de hotspot vertegenwoordigt. De trend daarvan blijkt echter 0,1K per decennium lager te zijn dan de trend van de onderste laag (TLT). Ook hier dus geen enkele onderbouwing voor de aanwezigheid van een tropische ‘hotspot’.
***
De natuur laat zich niet vangen door een menselijke theorie.
Mooi stuk werk.
Iedere handeling van iedereen is ook een investering in emotie. Zolang die emotie moet worden bijgesteld door waarheid, feiten of werkelijkheid, groeien we. Het is niet leuk maar wel beter.
Nu heeft een westerse cultuurgroep wat zwakke punten in dat nare maar goede model gevonden: waarheid is ook fenomenologisch, je kunt ook meteen zoeken naar een.betere wereld in plaats van via de lange weg van feiten en definities en feiten kun je construeren. Kortom, de zwakke plek van Marx afdichten met de sterke plek van Marx.
Bijverschijnsel: waarheid en feiten worden na verloop van tijd verdacht en ouderwets, suggestie werkt ook heel goed. Nog groter bijverschijnsel: de maatschappij raakt verdeeld in voor en tegenstanders van waarheid en de economie volgt want die maakt de meeste winst bij emoties.
Als laatste gaan echte wetenschappers hun modellen aanpassen.
Kijk naar de sloot. De weerkundigen voorspellen een ijsvloer van 10 centimeter. Dat is het model. Er ligt 4.
Toch praat iedereen over een Elfstedentocht. Bij de zwakste plek, Harlingen, ligt niks. De modellenwereld regeert onze emoties. En dat is sterker geworden sinds de beeldcultuur: andere delen van ons brein werden daarmee gestimuleerd dan heldere rationaliteit. Iets wat bij lezen en luisteren nog redelijk intact bleef.
Terug naar de saaie moeilijke werkelijkheid is niet leuk maar beter.
Beter niet op het ijs gaan dan verdrinken. Verdrinken in de teleurstelling dat onze emoties niet gevolgd maar bevraagd horen te worden als tussenstap.
En die stap overslaan is nou precies het gif van de babyboomerscultuur.
Gisteren Samsom op tv aanschouwd. Het ging over Bio-centrales. Straks hebben we 370 van die centrales in Nederland.
“Theoretisch klopt het”, hoorde je hem roepen, theoretisch is houtstook CO 2 neutraal. Hij is al begonnen met zijn Elfsteden tocht, terwijl er nog geen flinterje ijs ligt. Het schokte me dat mensen op dat niveau feiten, waarheid en werkelijkheid aan hun laars lappen. Groeien zit er voor hem niet in! Voor Timmermans ook niet denk ik.
Heb meer fiducie in Olivier B. Bommel en Tom Poes.
Een hakkelende Diederik Samsom, verkoopt “knollen voor Citroenen”!
Ja joh, dat was wat. De hele tweede kamer. Samsom en Geert. Hoezo poppenkast?
Gisteren in de hofbar gezien dat er in de energie transitie wel degelijk gerekend wordt. Biomassa. 3 miljard bomen zijn nodig voor een duurzame houtstook in europa. Samson heeft het zelf nagerekend. Daarna kwamen de sceptici aan het woord. Daar kun je 10 biokachels duurzaam mee stoken met snoeiafval cq resthout. We zitten in alleen Nederland al op boven de 200 en staan er nog een aantal in de planning zodat we op 400 biomassa centrales uitkomen. Klein verschil tussen theorie en werkelijkheid. Maar de vraag is natuurlijk. Is dat wel zo. Die bomen staan er nog niet en de kachel brand. De echte werkelijkheid is dat biomassa een geweldige inkomsten bron is dank zij subsidie. Uiteindelijk is de vraag die de gemeente moet oplossen. Kan ik lokaal onder het mom van duurzaam voldoende inkomen genereren voor de internationale investeerders. Deze beslissing moet van regering nivo tot lokale wethouder genomen worden. En tot nu toe is dat goed gegaan. De grote bedrijven in de wereld zijn nog steeds bereid de subsidie te innen.
Er is inderdaad een complete subsidie-economie ontstaan die niet meer terugbetaalt met productie maar die gewoon leeft op virtuele dromen verkopen aan naïve politici met een emotioneel defect en voor wie niet het verkoopmoment bepalend is (de ruil ) maar de bestuursbeslissing. Het is als het prospectus in teakbeleggen. Zitten vooral veel moreel laagwaardige D66 tussen met alpha-nep opleiding. Een subsidiekaste: pak aan, bril op, tanden gewit en uit stelen gaan in je BMW. Dat heet dan werk.
Dat heet netwerken.
Werk is iets voor loonslaven.
Ja, die is leuk: werk je of netwerk je?
Mij is een ding heel duidelijk geworden er zijn heel veel onzekerheden, en de burgers worden steeds meer gemanipuleerd.
Daarbij ging mijn gedachte naar de radiosonde, deze werkte in het begin nog met radio buizen, jullie weten wel, die lampen in een oude radio die eerst op temperatuur moeten komen.
Hoe precies waren die dingen om tot 2 cijfers achter de dot te meten, in die tijd was nog niet eens een kristal oven in die dingen.
Ik heb vroeger wel eens naar die dingen gezocht, nu zit alles mooi in een klein tempex doosje met gps en al.
@Theo:
Het opwarmen van de radiobuizen is eenvoudig: de apparatuur eerder aanzetten voordat de ballon wordt losgelaten ;-)
Zie ook:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Radiosonde
Overigens werden er ook radiosondes gebruikt voor het meten van kosmische straling (NL-wetenschappers deden dat in Finland).
@Boels,
Dat klopt, maar een radiobuis is onderheven aan temperatuur schommelingen.
Pas toen de kristal oven werd uitgevonden was apparatuur veel preciezer, en kon een frequentie stabiel houden zonder verloop.
Meetapparatuur in een ruimte met constante warmte werd vroeger pas na een half uur tot uur redelijk stabiel.
Boels, ik zag dat ik de link nog vergeten was.
https://nl.qaz.wiki/wiki/Crystal_oven
In het AD van 04 februari jl. staat een interessant interview met Armand Girbes, het hoofd van de intensive care van het Amsterdam UMC.
http://www.ad.nl/binnenland/niemand-durft-te-zeggen-we-moeten-minder-coronapa-tien-ten-toelaten-op-de-ic~a8c2ad6c/
Armand Girbes heeft sterke twijfels over het gevolgde vaccinatiebeleid. Zijn twijfels zijn goed doordacht en ze sluiten aan met de mening hierover van de meeste mensen die ik ken.
Deze meneer Girbes is niet de minste in het veld. Hij weet waar hij over praat. Toch luistert niemand in de politieke leiding en het OMT/RIVM naar hem. Alhoewel hij geen peer rievjiew wetenschappelijk artikel over zijn mening heeft geschreven (ironie) is klip-en-klaar wat hij bedoelt. Hij legt de vinger op de zere plek.
,,Ik denk dat het ligt aan de politiek-correcte, braafpraterige cultuur in veel westerse landen. En met die braafpraterij overwin je geen crisis. We willen niet onder ogen zien wat er écht aan de hand is. Het erkennen van eindigheid, dat een oud iemand op een gegeven moment gewoon doodgaat, dat vinden we ook moeilijk. En het heeft te maken met moed, met het vermogen om de juiste analyse te maken, met medische kennis. Allemaal dingen die ik in Den Haag enorm mis. Het zijn al die factoren bij elkaar. Je kunt niemand persoonlijk een verwijt maken. Het is inherent aan onze moderne verwende westerse cultuur. Misschien hebben we dit ook wel weer nodig om weer een beetje normaal te worden.”
Girbes: “Mensen die bijna aan het einde van hun leven zijn, soms al dement, krijgen een vaccin. Dat klinkt heel barmhartig, en lief. Net zoals het heel barmhartig klinkt dat we de coronazorg nu steeds voor laten gaan op andere zorg. Maar als je goed nadenkt is het anti-sociaal, ik heb uitgelegd waarom. Ik vrees dat we in onze luxe maatschappij niet in staat zijn, nooit geleerd hebben, om dit soort keuzes te maken. De politiek ook niet. Niemand durft te zeggen: we moeten minder coronapatiënten toelaten op de ic. Iedereen vlucht, kijkt de andere kant op, terwijl het probleem levensgroot is. (…)
Ik denk dat het ligt aan de politiek-correcte, braafpraterige cultuur in veel westerse landen. En met die braafpraterij overwin je geen crisis. We willen niet onder ogen zien wat er écht aan de hand is. Het erkennen van eindigheid, dat een oud iemand op een gegeven moment gewoon doodgaat, dat vinden we ook moeilijk. En het heeft te maken met moed, met het vermogen om de juiste analyse te maken, met medische kennis. Allemaal dingen die ik in Den Haag enorm mis. Het zijn al die factoren bij elkaar. Je kunt niemand persoonlijk een verwijt maken. Het is inherent aan onze moderne verwende westerse cultuur. Misschien hebben we dit ook wel weer nodig om weer een beetje normaal te worden.
Ik vertel dit verhaal al sinds maart. En wat mij betreft is het een heel logisch verhaal. Maar het is nog steeds niet opgepikt. Of het nu te laat is? Frappez toujours, zeggen ze in Frankrijk, je moet áltijd op de deur blijven kloppen. Het is nooit te laat. Maar het gaat wel verdomde langzaam.”
Wat heeft dit met het klimaat te maken? Nou, eigenlijk zegt deze arts hetzelfde wat Christian hier vaak schrijft: De oorzaak van veel ellende ligt in de politiek-correcte braafheid, de verwende westerse cultuur. Zachte heelmeesters enzo.
Er is nog iets anders aan de hand. De huidige pseudo-klimaatcrisis wordt namelijk wél daadkrachtig door de politiek aangepakt. Maar dat is heel gemakkelijk want het staat ver van de mensen af. De oplossingen liggen voornamelijk in het verbieden en onmogelijk maken van bepaalde zaken, en uit het heffen van belastingen. Geen bloed aan je handen, geen huilende mensen in je armen of nachtmerries die je nachtrust verstoren. Alles gesteund door de wetenschappelijke consensus en een dictatoriale democratie (want je kunt toch niet met droge ogen beweren dat de EU een bolwerk van vrijheid en democratie is).
Johan en alle andere belangstellenden/belanghebbenden
Wat de denken van deze, zie link
https://www.artsenvoorvrijheid.be/blog/2021/02/08/minstens-1-627-doden-door-vaccinatie-tegen-covid-19-update/
Indien het waarheid blijkt te zijn, hebben Rutte en de Jonge wat uit te leggen denk ik zo.
Verder betreffende het Klimaat “probleem”, net zoals men in Duitsland een angstscenario onder de massa bracht is het gesteld met het Klimaat. Lang en periodiek de burgers voorhouden wat er allemaal mis is en daarna zijn ze slachtrijp en kunnen belangengroepen beginnen met opstrijken van subsidiegelden zonder tegenprestatie. De steeds verder oplopende kosten zijn voor het klootjesvolk die weliswaar morren, maar toch vrolijk blijven dokken omdat verzet hiertegen een onbeschaafde manier is om je ongenoegen te uiten, dus houden we maar het mondje dicht en lopen aan de leiband mee naar de slachtbank waar we dan wel beginnen te schreeuwen terwijl het al te laat is.
Met een mentaliteit als in onderstaand artikel duidelijk wordt valt er niet veel goeds te verwachten. Niets dan slechts dus.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/duitse-wetenschappers-moesten-gevaren-corona-aandikken-past-helemaal-in-straatje-van-complotdenkers~b8f44fb9/
Complotdenkers? Ik noem mezelf beslist geen complotdenker.
Er is iets anders aan de hand. Er zijn mensen die zelf nadenken en er zijn volgers. Ik ben geboren als zelf denker. Die preken van de dominee toen ik een kleine jongen was… Ik ben nog steeds woedend om de demagogie die uit zijn bek kwam.
Geboren in zonde. Leven in zonde. Sterven in zonde. De zondeval. De zondvloed.
Nu de invloed van de kerk niet meer is wat hij geweest is zoeken de predikers naar andere manieren om het klootjesvolk bang te maken,
De opwarming van de aarde van nu is niet anders dan de zondvloed van vroeger. Het is verwerpelijke onzin.
Dus mijn motto: ‘Alleen dode vissen gaan met de stroom mee’.
Het is jammer dat ook de Volkskrant meedoet met de waanzin.
Prometheus: de zonde is gewoon de evolutionaire overlevingsdrang plus nog wat resten rotzooi omdat wij allen de genen van verkrachters en moordenaars hebben. Liefde en goedheid is pas iets van de laatste 2500 jaar. Maar het geloof is te moeilijk zowel voor de dominee als de kerkgangers. Daarom zijn er zoveel excessen.
Je metafoor van de vissen snap ik ook niet. Met de stroom mee verhoogt overleven maar verhoogt ook kans op spijt en schaamte. En rekenen op het hoogste niveau is wel een manier om de moeilijkste vragen niet te hoeven stellen. Het stikt van de gereformeerden op Civiele Techniek. Niettemin, het zijn superieure rekenaars. Beetje creativiteit en wat losheid plus wat relativeringsvermogen en ze horen bij de volgende elite: die op gezag gebaseerd zal zijn in plaats van macht.
@Cristian Vellinga.
O ja, shit, daar komen mijn rekenkundige vaardigheden dus vandaan.
Bovendien, de rechtlijnige manier van denken die bij dat geloof hoort, kwijt raken doe je het nooit. Bah!
Hoe zit dat bij jou trouwens?
Ja. De erfzonde zit nu in diverse andere jasjes.
Ook op “raciaal” gebied. Je bent een witte man en wat je ook doet, helpen doet het niet. Wit blijf je.
Enz enz
Heb er zelf geen last van gehad, maar ik ken ze.
Prometheus
Ik weet niet waarom jij je zo druk maakt over al die zonden.
Er is maar altijd een baas boven een baas. En de hoogste baas heeft besloten om alles wat je ooit verkeerd hebt gedaan te vergeven. Al wat je moet is om het kaartje even te tekenen. Is echt niet moeilijk, eigenlijk.
https://breadonthewater.co.za/2020/12/18/christmas-our-ticket-to-heaven/
@JohanD. Klimaat en corona hangt duidelijk samen. Maar ik geloof inmiddels ook dat de politiek een tweede agenda heeft. Zelfs de NOS vermeldt nu al een aankomend politiek schandaal i.v.m. Corona in Duitsland.
‘Duits ministerie schakelde wetenschappers in om corona-angst op te wekken’
https://nos.nl/l/2367971
Ik geloof er sterk in dat dit ook op grote schaal bij de klimaatdiscussie plaatsvindt.
Is oorlogsnieuws: instrumenteel nieuws. Iets wat de NPO al sinds 68 in toenemende mate doet. Een nadeel is dat mensen hier weer verzwakt uitkomen: men voelt zich gebruikt of weggezet als gek. Uiteindelijk zijn de meeste slachtoffers obese andersculturelen, slecht verzorgde ouderen en kerkgangers. Over alle drie mag het nieuws niet gaan.
Dat is het nieuwste nieuws: vroeger wist men niets. Nu weet men alles maar is er een hoger belang: iedereen moet en zal gelijk zijn.
André deze goede RATPAC analyse is het waard om door een groter publiek op WUWT gelezen te worden.
Sorry, ik weet niets van klimaat.
Maar op mijn GBV (Gezond Boerven Verstand) komt het idee van een stabiele hotspot op ruim 20km hoogte, als van de pot gerukt over.
Ik zie daar geen gezonde verklaring voor.
En dan heb ik de neiging om het niet te geloven.
Hier Bas, wat voor jou, en ik ben het ook nog eens met de tegenstanders, sommige stoken alles of er verf op zit of spaanplaat het gaat allemaal de allesbrander in.
Zelfs de gesubsidieerde palletkachel gooit fijnstof de lucht in.
Bas,
De hotspot is een resultaat dat uit de klimaatmodellen rolt. Het feit dat jij daar niet in gelooft, maakt je dus tot een onvervalste klimaatontkenner.
Klimaatverandering moet toch even benoemd worden, je kon er op wachten.
https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/hoeveelheid-sneeuw-van-darcy-zelfs-in-huidig-klimaat-niet-erg-zeldzaam
Ja Theo, al zouden we een nieuwe ijstijd krijgen, dan nog is dat het resultaat van de catastrofale opwarming, die maar niet komen wil, maar gelijk moeten en zullen ze willen krijgen die lieden die nu paniekvoetbal spelen. Zoals al eerder hier werd aangegeven, weer en klimaat zijn twee verschillende zaken, maar als je te pas en te onpas uit beide bronnen voor jou belangrijke zaken uit het verband gaat trekken, dan krijg je heel andere resultaten, voor ons ongewenst maar voor hun gewenst.
Trouwens, wat me laatst opviel is dat voor het eerst een weervrouw (Helga van Leur) op tv het verschil uitlegt tussen weer en klimaat. Werd tijd.
En nu moet ze nog uitleggen waarom alleen bij hittegolven en niet bij koude golven klimaatangst systematisch door hen wordt aan gewakkerd .
Max, een jaar of 5 6 geleden werden delen van Nederland geteisterd door een zeer nat jaar met veel onweer en hagelbuien, veel tuinkasten auto’s, rolluiken, kortom veel schade.
Er werd toen gezegd dat we de komende jaren steeds meer van zulk weer krijgen.
Verzekering voorlichter Van Dorland van het KNMI had dit dus ook met de verzekeringen besproken en de premie werd uiteraard duurder.
Echter we hebben nog steeds niet meer zulk weer gehad, en daarbij, ook vroeger waren er zulke extreme jaren, het viel alleen niet op, omdat de mensen minder dingen hadden waar schade aan kon komen.
Hele velden met aardappelen rot in de grond van de regen, ook toen er nog geen sprake was van opwarming.
Maar de friet werd wel altijd een dubbeltje duurder.
De jaren er na waren droog, en weer zei die, we zullen de komende jaren nog meer van dit weer krijgen.
Tja zo praten kan ik ook natuurlijk.
Opwarming is een stopwoord geworden voor velen.
Instituten verloederen in rijke tijden Theo. RIVM is idem: de top bestaat uit derderangsfiguren die door de politiek te kneden zijn. Na de corona verwacht ik bijltjesdag daar. Omdat hun uitleg van de aerosolenhypothese voor doden heeft gezorgd in de verpleeghuizen.
Theo 10 feb 2021 om 13:21
Klopt helemaal Theo, toen heb ik mijn tuinkas in de omgeving in stukken en delen teruggevonden. Verzekering dekt de schade?, nou neen schade was voor mijzelf en dat was destijds een behoorlijk schadepostje. Maar zo gaat het toch altijd! Is het warm weer hebben we dit vaker te verwachten en is het koud weer dan is dat het gevolg van de niet bestaande opwarming. Er zijn altijd lieden zonder ook maar enige kennis omtrent klimaat en/of weer die ongevraagd hun “expertise” aan derden opdringen. Het beste is eigenlijk op het moment dat iemand onzin of onwaarheden uitkraamt, deze dagen voor de rechter vanwege beïnvloeden van burgers met onwaarheden, feitelijk dus nepnieuws wat strafbaar zou zijn. Hebben rechters ook weer eens wat anders te doen.
Mijn naam wordt genoemd in bovenstaand artikel, maar ik word geweigerd te reageren!!! Geen hoor en wederhoor???
Eef,
Zoals ik al eerder heb gesuggereerd, zou je je als nieuwkomer op deze website misschien eerst even kunnen voorstellen. Dat zijn elementaire fatsoensnormen. Het zou ook helpen als je geen fantasienamen en niet-bestaande e-mailadressen zou gebruiken.
Hans,
Eef heeft hier een punt. Zijn naam wordt genoemd in artikel en dan heeft hij mi het recht om te reageren ook al heeft hij zich niet voorgesteld.
Mvg,
Frans
Frans,
Zijn naam is nep. Wat is er tegen de fatsoensregel dat je je even netjes voorstelt als je bij iemand op bezoek komt?
Waarom verschuilen AGW’ers op deze website zich vaak achter aliassen, niet-bestaande e-mailadressen en ipc-adressen? Wat hebben zij te verbergen? Waar zijn ze bang voor?
Hans,
Dan had zijn naam ( nep of niet) ook niet in artikel genoemd moeten worden.
Maar goed dat is mijn bescheiden mening.
Mvg,
Frans,
Het artikel is van André Bijkerk – niet van mij. Hij reageert op ouder commentaar van de fictieve Eef Portenge, dat ik – meen ik – heb laten staan.
Jawel hoor, ik ben gewoon bekend bij HL, ik denk de meesten wel.
Wat is er tegen om je naam en e-mail te vermelden?
Als je iets koopt op internet, is het toch ook heel normaal om je naam en adres te geven, zelfs heel vaak met telefoonnummer erbij als verplicht, en dan moet je ook nog er van uitgaan dat je gegevens veilig bewaard blijven.
Je kunt dan ook nog bij HL aangeven welke naam je wilt gebruiken, dus in mijn geval alleen de voornaam, niet omdat ik de achternaam niet vrij wil geven, maar omdat we er voor gekozen hebben om in mijn geval dit beter niet te doen.
@Theo,
“Wat is er tegen om je naam en e-mail te vermelden?”
Dat sommige mensen met een andere mening dan je adres proberen te vinden en dan verhaal gaan halen.
Zelfs als het vriendelijke boeren zijn is dat niet leuk, zoals sommige politici hebben ervaren.
Bas,
Onzin! Persoonlijke gegevens worden door mij vertrouwelijk behandeld als respondenten dat wensen.
Climategate.nl bestaat nu meer dan tien jaar. Voor zover mij bekend, heeft nog geen één respondent mensen aan de deur gehad.
Jij publiceert toch ook onder je eigen naam? Jij bent toch ook overal op internet te vinden?
Datzelfde geldt voor al onze auteurs.
Dus niet zeuren.
Wat een geweldig artikel André! Dank.
En als bonus de extra bevestiging in het naschrift.
Rauwe, ongecorrigeerde (onvervalste?) data gebruiken en daarop analyseren en dan dit resultaat. Geweldig. En dat zegt ons een aantal dingen:
> De atmosfeer verwarmt het aardoppervlak niet meer dan dat het altijd deed.
> De analyse van John Christy was accuraat.
> De beweringen van sceptici ten aanzien de Mid Tropical Hotspot die al een aantal decennia worden gemaakt blijken wederom stand te houden.
Het tegenspartellen, het liegen, het vervalsen en het verzinnen van een versterkt broeikaseffect door de pseudowetenschappelijke consensus zwendelaars is weer eens bevestigd. Men piekert er niet eens over om een geruststellende boodschap als zodanig te aanvaarden en inzicht en koers bij te stellen. Nee, het grote graaien en bedriegen van hun medemens duurt voort.
Maar eens is het over en uit met het sprookje! En die dag komt dichterbij…
Off topic: In de aanloop naar de TK verkiezingen kiest het kabinet de vlucht naar voren. Syp Wynia schrijft:
Het kabinet-Rutte is in ijltempo bezig ‘burgers te betrekken’ bij het impopulaire klimaatbeleid. Er is zelfs een commissie ingesteld die nog voor de verkiezingen moet adviseren! Dat is opvallend, want burgers speelden tot dusver geen enkele rol bij dat klimaatbeleid: niet als kiezer, niet als buurtbewoner niet als consument. Wel dienden de burgers op te draaien voor de kosten en voor de overlast. De plotselinge democratie rond het klimaat wekt dan ook wantrouwen. Dat blijkt terecht.
https://www.wyniasweek.nl/klimaatpaus-ed-nijpels-mag-nu-doen-of-hij-democraat-is/
@Willem77. Ja wat dacht je, de verkiezingen komen eraan en niemand wordt wakker door dit trucje. Alléén mensen met gezond verstand en mensen die geleerd hebben zelf na te denken!
Nog even op hetzelfde thema ….
Hoe onnozel kun je zijn. Of is het arrogant?
Eerst laat je direct belanghebbenden aan besloten ‘klimaattafels’ deals sluiten die de energiehuishouding van Nederland voor decennia vastleggen. Dan maak je daar een Nationaal Klimaatakkoord van. Je doet kernenergie in de ban en kiest voor ineffectieve zon- en windenergie en voor biomassacentrales die alleen in de Europese werkelijkheid als niet vervuilend worden beschouwd.
Voortdurend bezweer je de burgers dat hun energierekening niet of nauwelijks omhoog zal gaan. Ondertussen maak je je in Brussel sterk voor nog zwaardere klimaatdoelen. Daarna dwing je de lagere overheden om in tamelijk willekeurige samenwerkingsverbanden Regionale EnergieStrategieën te maken, strak en zeer normatief aangestuurd door een landelijke projectorganisatie van ingehuurde klimaatijveraars.
En dan… dan staan onze politici in Den Haag vreemd te kijken als burgers zeggen: dacht het niet.
https://www.wyniasweek.nl/de-fopspeen-van-het-burgerberaad-moet-het-klimaatberaad-redden/
Heb even wat rondgeneusd op klimaatvveranda.
Mijn hemel, wat een niveau. Bladen als Story en Prive (bestaan die overigens nog?) zijn daarmee vergeleken hoogstandjes van serieuze journalistiek.
Klimaatveranda komt qua stijl en inhoud sterk overeen met de Volkische Beobachter, de krant voor nazi Duitsland voor en tijdens WOII.
Helder vertoog van Andre Bijkerk dat ook wijdere publicatie mag.
Waar is de hotspot van de klimaatalarmisten?
https://thsresearch.files.wordpress.com/2016/09/wwww-ths-rr-091716.pdf
Als er eenmaal rekening wordt gehouden met El Niños, “is er geen opwarming van de aarde” om je zorgen over te maken.”
https://wattsupwiththat.com/2016/09/22/study-tropical-hotspot-fingerprint-of-global-warming-doesnt-exist-in-the-real-world-data/
‘Als je niks voorstelt hoef je je ook niet voor te stellen’, is een oud gezegde, zeer toepasselijk voor trollen.
Eef,
Je bent de allereerste die enerzijds een substantiële kennis etaleert maar anderzijds totaal onbekend is bij meneer koekel. En geen valide email adressen opgeven helpt ook niet.
Voor de technische kant, misschien hanteren we verschillende definities van een hot spot. Dat is wat mij betreft iets is dat warmer is dan de omgeving. En dus kijken we niet naar de absolute opwarmingswaarden maar de relatieve ten opzichte van de omgeving. Staat ook duidelijk meerdere malen vermeld in dit blogje. Als dan het beoogde gebied niet sneller of minder snel blijkt op te warmen dan andere in de omgeving dan is er wat mij betreft geen hot spot.
Hoi André,
In de studie van Sherwood & Nishant (2015) die je noemt is het bestaan van de hotspot ogenschijnlijk wel degelijk duidelijk aangetoond, zie figuur 1:
https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/10/5/054007
Dit is de hoge resolutie versie van figuur 1:
https://cfn-live-content-bucket-iop-org.s3.amazonaws.com/journals/1748-9326/10/5/054007/1/erl510711f1_hr.jpg?AWSAccessKeyId=AKIAYDKQL6LTV7YY2HIK&Expires=1613579231&Signature=wZGLRZbOo74KI6lca7UMWzW0%2BQc%3D
Je artikel beschrijft dit weliswaar summier maar je gaat hier eigenlijk niet echt op in.
Je lijkt hierbij te veronderstellen dat de data van Sherwood & Shinty mogelijk niet betrouwbaar zou zijn omdat sommige menen dat de data die door luchtballonen wordt geproduceerd wellicht meer betrouwbaar zou kunnen zijn dan satellietmetingen.
Bovendien lijkt de strekking van je conclusie in strijd met de beschrijving van Sherwood en & Shinty.
PS. In 2019 liet Roy Spencer de mogelijkheid ook open dat er eventueel mogelijk wel sprake is van een klein hotspot effect:
(Het lijkt mij dan ook voorbarig om te concluderen dat het ontbreken van de ‘hotspot’ in de troposfeer kan worden gebruikt als argument dat antropogene ‘global warming’ of klimaatverandering niet zou bestaan, maar deze suggestie wordt in je artikel mijns inziens impliciet wel gewekt aan het begin van je artikel – terwijl je zelf wel erkend dat een gebrek aan betrouwbare data één van de punten van zorg betreft)
Bovendien moeten we eigelijk ook rekening houden met de mogelijkheid dat de ‘hotspot’ wellicht pas op een later moment duidelijk kan worden waargenomen; immers, in AR5 wordt de hotspot als volgt beschreven voor de periode 2081-2100:
https://www.researchgate.net/figure/CMIP5-multi-model-changes-in-annual-mean-zonal-mean-temperature-in-the-atmosphere-and_fig1_279186008
Kortom, dit onderwerp betreft een vorm van speculatie die nog erg lang vol kan worden gehouden; metname wanneer we hierbij bedenk dat de impact van de antropogene factor mogelijk met een factor 2 tot 3 wordt overschat omdat men onvoldoende rekening houdt met de invloed van natuurlijke variabiliteit (t.g.v. metname de zon).
Martijn,
Volgens mij is de essentie dat vrijwel ieder model uit het CMIP-programma een hotspot genereert in de betreffende atmosferische laag. En op meerdere wijze is uit metingen gebleken dat de mate van die opwarming pakweg een factor 3 te hoog wordt bepaald door de modellen. Dat zegt ons simpelweg dat de modellen op dat aspect de verkeerde theorie volgen. En modellen die zelfs maar deels fout zijn, zijn niet goed genoeg om als voorspelling te gelden voor langere periode. En ik hoef niet te herhalen dat het IPCC zelfs niet eens claimt dat modellen voorspellende waarde hebben.
Onderzoeken zoals die van Sherwood zijn knap op zichzelf maar berusten keer op keer op complexe vormen van databehandeling en verdisconteren van van allerlei lagere orde invloeden. Ikzelf kan dat niet weerleggen, al is het al omdat ik de ruwe data niet eens heb. Maar gezond verstand en een gezonde bullshit detector zeggen mij dat dit type analyses om temperatuur afwijkingen van tienden graad vast te stellen ruim onvoldoende basis is om harde conclusies te kunnen trekken. Alleen als men van allerlei ingewikkelde omwegen in acht neemt blijft het dogma in stand; zie ook de hardnekkige pogingen om de hittegolven weg te poetsen, de middeleeuwse warmteperiode weg te poetsen. Kortom, als je genoeg data door elkaar rammelt lukt het altijd om je gewenste trend te verkrijgen. Ik noem dat geen wetenschap meer.
Als de climate emergency gemeenschap een geloofwaardiger bewijs had willen voortbrengen had men een veel omvangrijker meetprogramma moeten opzetten. In plaats daarvan kruipt men liever achter de computer om data te genereren en die weer als input in de volgende computer te stoppen. Het geduld na 40 jaar is ook een keer op he; men heeft onvoldoende bewijs voor de tropical hotspot in de mate die de modellen vertellen.
En je kunt zeggen, misschien komt het nog. Maar RCP8.5 verwacht zo’n 7°C hotspot eind deze eeuw. Dat zijn toch krankzinnige getallen gezien hetgeen men nu aantreft met meting!? Vergeet niet dat de 410 ppm zo’n beetje de meeste in te vangen warmte al pakt. RCP8.5 kan daar never nooit niet al die graden bovenop krijgen. Kom op jongens…
Ik deel wel met je dat dit (THS) geen bewijs is tegen AGW. Want die is er vrijwel twijfelloos. Maar meer en meer signalen duiden op een laag effect ervan. Maar de ene na de andere trol op dit blog wil gewoon ontzettend graag dat het veel opwarmt. En ik begrijp hun wens daarin totaal niet. Waarom niet wat meer vreugde om het feit dat emergencies niet aan de orde zijn.
Radiosondes hebben biases in de orde van 0.5-1 graad, afhankelijk van de hoogte, dus die paar tienden verschil tussen model en radiosondes valt binnen de foutenmarge van de radiosonde.
Ja Annelies, zal allemaal waar zijn. Maar ik ga niet mee in de wensgedachte dat de afwijking met name zit bij de metingen maar niet bij de modellen. De modellen zijn volgens de alarmisten waarheid, heilig, onaantastbaar en onfeilbaar. De realiteit is: klimaatmodellen zijn pseudowetenschap ten top.
Meten = weten, Arjan, maar alleen als je weet wat je meet. Metingen zitten vol fouten. Die fouten zijn vaak groter dan modelfouten. Dat negeren en alle waarnemingen als absolute waarheid aannemen is de kop in het zand steken. Christy laat een bias zien tussen modellen en radiosondes van ~0.5 graad. Radiosondes hebben biases van dezelfde ordegrootte. Wat doet Christy daarmee?
Annelies, je hebt meer dan gelijk in het feit dat meten lastig is, fouten met zich meebrengt en ruimte voor interpretatie overlaat.
Maar werkelijk: je zegt nu letterlijk twee dingen die het verschil in wereldbeeld tussen jou en mij onoverbrugbaar maakt en iedere extra discussie ook overbodig maakt. Het heeft geen zin, echt niet.
Je zegt namelijk:
1. waarnemingen als absolute waarheid aannemen
2. modellen maken kleinere fouten dan fouten in metingen
Ik leef in een andere wereld. Als jullie de modellen tot heiligdom verklaren dan zij dat zo.
“Als jullie de modellen tot heiligdom verklaren dan zij dat zo.”
Vanwaar toch die afkeer van modellen? Arjan Duiker. Natuurlijk zijn ze niet heiig. Het zijn hulpmiddelen om het heden of de toekomst beter te begrijpen. Volgens Best Professional Judgement. En het is goed om regelmatig te evalueren of de modellen het bij het rechte eind hebben gehad. Als daar aanleiding toe is stel je het model bij. En je zorgt dat oude voorspellingen niet weggemoffeld worden.
Allerlei wetenschappers werken met modellen. Economen werken met modellen. Verkeersdeskundigen werken met modellen. Ecologen werken met modellen. Waterstaatkundigen werken met modellen. Epidemiologen werken met modellen. En Klimatologen werken ook met modellen.
je maakt een karikatuur van mijn reactie, Arjan. Slecht
Bart schrijft: “Vanwaar toch die afkeer van modellen?”
Het probleem is Bart, dat gefalsificeerde modellen rustig in de IPCC mix blijven zitten, en laten die gefalsificeerde modellen nu juist een hoge klimaatgevoeligheid hebben, waardoor het alarm aanblijft.
@Bart Vreeken 10 feb 2021 om 22:45,
Bart, je hebt gelijk dat het hulpmiddelen zijn. Maar je weet heel goed dat ze worden ingezet als zijnde waarachtig in alle opzichten. De gevestigde klimaatwetenschap stelt dermate hoog vertrouwen in de modellen dat ze data uit metingen van lager belang vindt en in twijfel trekt als het niet overeenkomstig modeldata is, zie de uitspraak van Annelies maar ook van vele anderen.
Dit is toch een soort van opheiliging.
De politiek weet ook niet beter als wijzen met het vingertje naar de modelresultaten. Dat doen ze inderdaad op allerlei vlakken en ik vind dat een slechte zaak. De maatschappij wordt gestuurd op basis van modellen zo langzamerhand; stikstofdeposities, klimaat, virusverspreiding. En elke keer blijkt: men zit er naast, mijlenver!
Martijn,
Ik heb de stukjes wel even doorgenomen voordat ik ze linkte. Maar het leek me zo toe dat dat viel onder dezelfde categorie datamartelpraktijk die tot RATPAC A hebben geleid. In feite wat Arjan ook zegt. Daar komt nog eens bij dan de radiosonde coverage van de tropen bedroevend klein is, wat niet zo best is voor de foutenmarge. Dat leek me een andere discussie. Het ging er hier om wat je zelf met de data kan doen.
Trouwens het al dan niet hypothetische bestaan van een hot-spot zou een -wat de Engelsen een- ‘affirming the consequent fallacy’ drogreden zijn. Zo’n hotspot zou immers ook door andere opwarmingsmechanismes kunnen ontstaan, meer zon door minder wolken bijvoorbeeld, waardoor de convectie- hadley- cellen harder gaan werken en meer latente warmte naar de tropopauze pompen en dat vooral rond de evenaar (ITCZ)
Dank voor je reactie Andre.
lk denk dat je in je artikel bijvoorbeeld een valide punt had kunnen maken door te wijzen op het feit dat de hotspot tot nu toe enkel is aangetroffen op basis van radiosonde data (via de IUKv2 methode van Sherwood & Shinty die op het eerste gezicht tamelijk ondoorgrondelijk lijkt en lijkt te zijn gebaseerd op temperatuur en wind data) maar niet op basis van andere radiosonde data noch op basis van satellietdata.
Dit inconsistente beeld toont aan dat de veronderstelde hotspot op basis van empirische data bijzonder lastig blijkt waar te nemen.
Off-topic. Of toch Well-topic:
https://nos.nl/artikel/2367971-duits-ministerie-schakelde-wetenschappers-in-om-corona-angst-op-te-wekken.html
Zeker on-topic. Dit is een.van vele onderschatte overeenkomstrn met de ideologische bewust opgewekte overdreven klimaatangst.
ODE-heffing, is zo’n klimaatbeheersing gedreven overbodige nadelige heffing maatregel aan de burger in de berekende ‘klimaatwinst’ van 0,00007 grC door het KNMI.
Hoeveel ODE betaalt u?
Het tarief van de ODE is vastgelegd door de overheid. Wij (Eneco) incasseren de heffing via uw energierekening en dragen het geld vervolgens aan de overheid af. Voor de eerste 10.000 kWh aan stroom betaalt u 0,56 cent per kWh. Voor de eerste 170.000 m3 betaalt u 1,13 cent per m3. Verbruikt u meer stroom of gas, dan betaalt u over die extra hoeveelheid een lager bedrag per kWh of m3. Dat lagere tarief is vooral gunstig voor bedrijven. De meeste huishoudens hebben een gemiddeld energieverbruik van ongeveer 1.500 m3 gas en 3.300 kWh elektriciteit per jaar. Dat komt neer op € 35 ODE. Sluiproute om de overheid van extra ‘klimaat’-belasting te voorzien
Ha ha, jazeker, Scheffer, laten we die burgertjes maar flink wat klimaat angst voorschotelen, des te minder protesten, des te makkelijker kunnen we ze van hun centen beroven, dat nu trouwens al flink gebeurd, transitie kosten, ODE, om maar al wat te noemen.
En wie protesteren gaat of wil krijgt steevast te horen dat we dat toch met zijn allen hebben afgesproken, maar ons is nooit iets gevraagd. Wel dat we ineens allerlei vreemde kostenposten moeten gaan ophoesten waarvan velen niet eens weten wat en waarvoor zij dat betalen. Die discussie heb ik ooit gevoerd met mijn energieleverancier wat nu transport kosten zijn en waarop dat gebaseerd zou zijn. Dan krijg je een tenenkrommende uitleg over transport en vervoer dat je na tien minuten zover bent dat de persoon van de energieleverancier het ook niet meer weet en kwaad de telefoon neer knalt. Maar een duidelijke uitleg krijg je dus niet, behalve wat op papier staat moet u betalen, punt uit. Dat is pas klantvriendelijk
Misschien is het Duitse systeem, waarbij transport- en distributiekosten in de KWh prijs is verwerkt, toch beter is
dan de grotere transparantie die we hier proberen te geven over de kosten van de geleverde stroom?
De aanpak van André Bijkerk is statistisch gezien niet zo slim. De variantie van de ruis in het verschilsignaal is de som van de varianties van de afzonderlijke signalen. André voegt dus ruis toe, waardoor hij het signaal dat hij zoekt verder wegdrukt in de ruis.
patrick
hoe lijkt het dan volgens jou?