Bron: StopTheseThings.
Vertaling: Jan Smelik.
De onbetrouwbaarheid van wind- en zonne-energie heeft de voorstanders hiervan ertoe gedwongen nog een andere hoax te bedenken: waterstofgas – dat naar verluidt zal worden geproduceerd met behulp van de wisselvallige output van wind- en zonne-energie. Waar wind- en zonne-energie al nooit enige zin hebben gehad, is het waterstofvoorstel volkomen los gezongen van de werkelijkheid.
In ontkenning van de wetten van de fysica en thermodynamica zou waterstofgas, geproduceerd met behulp van reeds zwaar gesubsidieerde wind- en zonne-energie, economisch gezien de duurste energiebron in de geschiedenis van de mensheid worden. Net als bij wind- en zonne-energie, is het verhaal te mooi om waar te zijn, gericht op de goedgelovige en naïeve mens. Alles natuurlijk in de naam van het verkrijgen van een stroom van door de belastingbetaler te betalen subsidies.
Hieronder een transcript van een interview tussen de voormalige Zuid-Australische senator, Cory Bernardi en Ian Plimer. Professor Plimer is een Australisch geoloog, professor emeritus in de aardwetenschappen aan de Universiteit van Melbourne, professor in de mijnbouwgeologie aan de Universiteit van Adelaide, en directeur van meerdere mijnbouw- en exploratiebedrijven. Hij heeft talrijke wetenschappelijke artikelen en zeven boeken gepubliceerd en is een van de mede-redacteuren van Encyclopedia of Geology. Hij is de auteur van The Climate Change Delusion en The Great Electricity Ripoff. Niet voor de eerste keer, en ook niet voor de laatste keer, brengt Ian Plimer de realiteit in een discussie waarin de waan hoogtij viert.
Cory Bernardi: In de 8e eeuw werd er door een oplichter een pepertuum mobile gemaakt. Hij noemde het het Magische Wiel. Sindsdien, is er een opeenvolging van energiewonderen voorgesteld en beloofd, met inbegrip van een zelfblazende windmolen. De Koninklijke Academie van Wetenschappen in Parijs had genoeg van al deze onzin, en in 1775 zeiden ze dat ze geen voorstellen over de eeuwigdurende beweging meer zouden accepteren of behandelen. Sindsdien zijn de oplichters overgegaan op andere vormen van energieoplossingen. Ook deze nieuwe wonderen hebben nog steeds andermans geld nodig om ze schijnbaar levensvatbaar te maken. Maar ze hebben een nieuwe bron ontdekt bij een groep fanatieke ijveraars, je zou ze kunnen kennen als liefhebbers van hernieuwbare energie. Vooral degenen die beweren dat wind- en zonne-energie de oplossing voor al onze problemen is.
Ons wordt voortdurend verteld dat ze gratis energie opwekken en dat ze de planeet zullen redden van kooldioxide, fossiele brandstoffen en de opwarming van de aarde. Helaas is de waarheid verre van dat. Maar laat duidelijk zijn dat we inderdaad elektriciteit kunnen opwekken met zonne-energie en windenergie, maar dat deze alleen ‘rendabel’ kunnen worden geleverd met enorme opstart- en doorlopende subsidies van u, de belastingbetaler. Het aantal keren dat ons is verteld dat ze nu goedkoper zijn dan ouderwetse betrouwbare energiecentrales is niet meer te tellen. En op de een of andere manier komen de nieuwe projecten nooit van de grond zonder het voordeel van het geld van iemand anders.
In 2016 beweerde een bedrijf onder leiding van Dr. John Hewson, dat we de goedkoopste en meest efficiënte thermische zonne-energiecentrale ter wereld zouden bouwen in Port Augusta in Zuid-Australië. Ons werd verteld dat de eerste fase binnen een jaar voltooid zou zijn, en dat er geen overheidsfinanciering nodig zou zijn om de “conservatieve business case” te ondersteunen. Welnu, vijf jaar later zouden we nog steeds in het donker zitten als we op dat project zouden rekenen. Maar de voorstanders van hernieuwbare energie blijven de portemonnee van investeerders en belastingbetalers leegplukken met windmolenparken.
Maar het is niet alleen het gebrek aan kostenconcurrentievermogen en de lage betrouwbaarheid van deze technologieën die ze tot een dwaasheid maken. Hoe ze op te ruimen nadat dit enigszins nuttige gesubsidieerde leven erop zit, wordt bijna nooit vermeld. Dit is de schaduwzijde van “schone” energie. Dat is dat de productie en verwijdering ervan meer vervuilende stoffen creëert dan de fossiele brandstoffen die ze geacht worden te vervangen.
Zonnepanelen zitten namelijk vol schadelijke chemicaliën en giftige metalen. En ze worden vaak gedumpt op stortplaatsen in derdewereldlanden omdat wij ze niet in dit land willen, waar het gif vervolgens in de watervoorraad lekt. Niet alleen wordt deze ontwikkelingslanden betrouwbare en inzetbare energie uit kolen en gas ontzegd, ze worden nu ook nog eens vergiftigd door dezelfde technologie, die beweert hen te kunnen redden.
Maar er is hoop aan de horizon, zo wordt ons verteld, waterstofenergie wordt aangeprezen als het op één na beste. En het heeft honderden miljoenen dollars aan overheidsgeld aangetrokken. Zie je, waterstof is er in overvloed, de technologie werkt blijkbaar. Het is schoon en het is het antwoord op onze toekomstige energiebehoefte. Of niet?
Ian Plimer: Hier komen ze weer voor uw geld. Eerst was het wind, toen was het zonne-energie. Nu hebben ze die twee samengevoegd en is het waterstof. En wat ze proberen te doen is ons continu een poot uit te draaien. Politici zijn wetenschappelijk analfabeet. Vergelijk het met een politicus die niet kan lezen of schrijven. Dus laat me een paar dingen zeggen voor die ongeletterde politici.
Je hebt elektriciteit nodig om waterstof te maken en je hebt veel omzetverliezen als je dat doet. En met de waterstof, die je nodig hebt om elektriciteit te maken, heb je weer omzetverliezen. En zo houd je een het eind ongeveer 30% van de energie over door dat proces, de rest wordt verspild. Tenzij wetgeving de wetten van de thermodynamica kan veranderen, zit je in een verlies-, verlies-, verliessituatie. Verlies omdat wij belastingbetalers een poot uitgedraaid worden, verlies omdat we energie meermaals omzetten en verlies omdat we die verloren gegane energie niet kunnen vervangen.
Deze waanzin is 100 jaar geleden al geprobeerd. Het werkte toen niet en het zal nu ook niet werken. Als je met spectroscopische ogen vanuit de ruimte naar de aarde kijkt, dan zie je dat er waterstof uit de planeet lekt. Je kunt waterstof niet vasthouden, het lekt uit de kern van de aarde door de mantel, door de korst en de ruimte in. Je kunt waterstof net zo min vasthouden in pijpleidingen of in stalen containers.
Dus als je waterstof zou maken, verlies je een enorme hoeveelheid energie. Daarna moet je het samenpersen tot 700 keer de atmosferische druk, en dat vergt weer een enorme hoeveelheid energie. En dan moet je die waterstof vervoeren in een vrachtwagen of een pijpleiding, en dat is een mobiele bom. Die waterstof zal door het staal in pijpleidingen of in een vrachtwagen heen lekken, net zoals het uit de aarde lekt. Die waterstof verzwakt het staal en wat heb je dan? Je hebt een bom die erop wacht om af te gaan. Waterstof staat erom bekend extreem explosief te zijn.
Cory Bernardi: In het belang van mezelf en onze kijkers. Ik heb veel gelezen over waterstof brandstofcellen, en blijkbaar zijn er waterstof tankstations in sommige staten in Amerika zoals in Californië. Hebben deze dezelfde inherente gebreken of is er een andere technologie dan waar u het misschien over heeft?
Ian Plimer: Een iets andere technologie met dezelfde inherente gebreken is er. Voor degenen onder u die op het web willen zoeken: ga eens op zoek naar de explosie bij een Noors waterstoftankstation (zie foto hierboven).
Het is prachtig, behalve dat er een enorme explosie is ontstaan doordat waterstof lekte en uiteindelijk ontbrandt. Ja, je kunt waterstof opslaan in brandstofcellen, ongelooflijk duur en ongelooflijk gevaarlijk. We hebben nu extreem goede technologie waar we gefossiliseerd zonlicht kunnen omzetten in energie, dat noemen we steenkool, olie, aardgas. We hebben extreem goede technologie om samengebalde energie in een groot atoom, zoals uranium, om te zetten in stoom, die dan in elektriciteit wordt omgezet. Dat bestaat al heel lang. We hebben al heel lang waterstof, maar dat werkt nog steeds niet. Dus als je massale subsidies hebt en je hebt mensen die in steden wonen, dan wordt waterstof eventueel gebruikt door woke mensen. Ik woon veel liever naast een kernreactor dan een waterstof tankstation. Het is veel veiliger.
Cory Bernardi: Hoe komt het dat zoveel mensen hier geld in steken? Net zoals ze deden met wind- en zonne-energie. Ik heb begrepen dat de Australische regering al 400 miljoen dollar heeft gestoken in de claim dat dit de toekomst van de energieonafhankelijkheid van Australië zal zijn.
Ian Plimer: Nou, de voorstanders zien iets dat hen veel geld gaat opleveren. Ten eerste, het is gesubsidieerd. Ten tweede, ze hebben erg lange contracten getekend, wat ze ook deden voor wind- en zonne-energie. En ten derde, ze weten dat politici absoluut totaal wetenschappelijk analfabeet zijn. Ze weten dat de bureaucraten over het algemeen groen zijn en dat ze kruiwagens te duwen hebben en ongekozen zijn en ons blut sturen en zich zelf geen zorgen hoeven te maken over het verliezen van een baan, omdat ze er voor altijd een hebben. Dus ze zien een grote vis die wacht om gevangen te worden.
Dit heeft niets te maken met groene energie. Dit heeft niets te maken met het milieu, het heeft te maken met de fanatici die ons levend villen. Ze hebben het gedaan met wind, ze hebben het gedaan met zonne-energie en nu doen ze het weer. En mijn mening hierover is, pas op voor mensen die ons wat zij noemen nieuwe technologie proberen te verkopen en zeggen, “Alle oude technologie is hopeloos.” Als we oude technologie zouden weggooien, zouden we het wiel niet meer gebruiken.
De beste technologie die we hebben om energie op te wekken is het gebruik van geconcentreerde energie in steenkool of uranium en dat omzetten in stoom, die dan turbines aandrijft, die ons dan elektriciteit geven. Dat is al meer dan 100 jaar de meest efficiënte vorm van energie, en dat is het nog steeds. Als we geen subsidies hadden, zouden we nog steeds op steenkool, uranium en in piektijden gas draaien.
Cory Bernardi: Een van Australië’s grote concurrentievoordelen zijn lage stroomkosten, een betrouwbaar energienet en dat wordt gevoed door steenkool, schone steenkool in principe, de schoonste ter wereld. Nu blijft de regering maar twijfelen over het misschien toestaan van een nucleaire industrie hier. Mijn standpunt is dat ze het verbod erop moeten opheffen. En als iemand een nucleaire industrie wil financieren, als iemand dat wil doen met toestemming van de regering, maar niet met geld van de belastingbetaler, dan moeten we ons daarvoor openstellen. Hebben wij niet een van ’s werelds grootste uraniumvoorraden, en toch mogen we het wel exporteren, maar niet gebruiken?
Ian Plimer: Het is nog erger dan dat. Onze windturbines laten we in China maken. We laten onze zonnepanelen in China maken. En doordat we wind- en zonne-energie hebben, zijn we blut. Dus China hoeft ons niet eens binnen te vallen, we doen het onszelf aan. En als we dan waterstof hebben, doen we het onszelf weer aan. En door onze geconcentreerde energie in zwarte steenkool en uranium niet te gebruiken, maken we onszelf weer blut. Dat is onverantwoord in een land waar de lonen hoog zijn, waar onze industriële wetgeving het heel moeilijk maakt om iets te doen, waar we enorme hoeveelheden geconcentreerde energie hebben die we exporteren maar niet zelf gebruiken.
We kunnen het gebruik van die energie niet negeren. We zijn het enige G20-land dat geen nucleaire elektriciteit opwekt. We zouden het uranium van de wereld kunnen controleren. Hetzelfde als Saudi’s deden met olie. En dat is het uit de grond halen, het opwerken, brandstofstaven maken, die we verhuren, terugbrengen, schoonmaken, weer verhuren, terugbrengen, schoonmaken.
Dan zetten we een zeer gespecialiseerde industrie op waarbij we ingenieurs, wetenschappers en zeer bekwame vakmensen in dienst nemen om deze industrie te leiden. We proberen dus niet te concurreren met de verwerkende industrie in Azië, waar mensen $2 per dag betaald krijgen. Wij hebben een zeer gespecialiseerde industrie. Wij zijn er klaar voor. Het enige wat nodig is, zijn veranderingen in regelgeving en wetgeving. Regeringen moeten achterover leunen, uit de weg gaan, zich ontdoen van de ‘red‘ en ‘green tape‘ en het bedrijfsleven gewoon laten doen waar het goed in is. En dat is het helpen opbouwen van werkgelegenheid, het helpen opbouwen van industrie zonder overheidssubsidies.
Cory Bernardi: Wat veel Australiërs zich niet realiseren, is dat we in dit land een kernreactor hebben voor onderzoek en medische doeleinden. Het is in de buitenwijken van Sydney. We slaan daar laag- en middel-radioactief afval op. Ik ben er geweest, ik heb er met de CEO gesproken. En hij zei dat de nieuwe generatie reactoren in principe de wetten van de fysica zouden moeten tarten om een meltdown of een scenario zoals Three Mile Island of Tsjernobyl te creëren. De technologie is voortgeschreden, kernenergie is nu het antwoord op de Australische energiebehoeften. Is dat iets waarvan u denkt dat we het aan het publiek en onze politici moeten overbrengen?
Ian Plimer: Die 20 megawatt reactor in Lucas Heights heeft levens gered. Nu, iedereen die ooit kanker heeft gehad heeft de radionucliden gebruikt die in die reactor zijn opgewekt. Je kunt eigenlijk geen bezwaar hebben tegen kernenergie als je een kankerbehandeling hebt gehad. Die reactor werd gebouwd in de rimboe. Hij moest dicht bij een luchthaven worden gebouwd, zodat we deze medische isotopen naar naburige landen en naar West-Australië en elders in Australië kunnen brengen. Nu ligt er een buitenwijk omheen, een buitenwijk is er nu tegenaan gekropen.
Die reactor is buitengewoon veilig. We hebben al de mensen en de technologie om reactoren te laten draaien. Dus als je bezwaar wilt maken tegen kernenergie, moet je zeggen: “Ik zal nooit, maar dan ook nooit een stralingsbehandeling in een ziekenhuis accepteren voor mijn kanker.” En als je groene stroom wilt, dan moet je, als je aan een levensreddende machine ligt, die machine uitzetten als er geen groene stroom geleverd wordt. Dat is de hypocrisie die we zien van deze Groenen, ze zitten in de steden, proberen te vingerwijzen naar ons en ons voor te schrijven hoe we ons leven moeten leiden.
Cory Bernardi: Ian Plimer, je hebt ons veel gegeven om over na te denken. Bedankt voor je komst.
***
Tegen oneindige domheid valt niet op te redeneren. De tijd zal het leren zal ik maar zeggen. Het is alleen ongelooflijk frustrerend om lange tijd de bovengenoemde domheid te moeten aanhoren voordat de tijd het leert. Deze winter en voorjaar zorgt ervoor dat we weer 20% meer gas verstoken. Goed voor Den Haag (en de plantjes).
Dit artikel komt uit de sceptische hoek. Ik denk dan altijd: zou het nou gekleurd zijn, of zijn al die waterstofgelovigen gek.
Onderstaand artikel komt uit het AD.
https://www.ad.nl/energie/waterstof-als-aanjager-van-de-energietransitie~a3a7f131/
“Mooie, lekker wilde plannen” staat er, en ik denk: klinkt positief, maar hoe gekleurd is het?
Ik hou niet van lekker wilde plannen.
De disclaimer maat me toch wel erg ongerust:
Maak je geen zorgen. Waterstof is niet nieuw.
Wij hebben al een waterstof pijpleidingen netwerk van de Botlek naar Antwerpen met allerlei vertakkingen. In Texas ligt een pijpleiding van 800km lang. enz. enz.
De waterstofmarkt wordt geschat op $125miljard/a en groeit naar $200miljard in 2025-2030.
Experts verwachten dat groene waterstof (gemaakt uit wind & zonnestroom middels PEM, SOEC, e.a.) rond die tijd goedkoper zal zijn dan het huidige waterstof dat word gemaakt uit aardgas middels hoge temperatuur steamreform .
Met het oog op die gigantische markt investeren grote bedrijven nu wereldwijd in groene waterstof.
Die doen dat niet als er geen geld aan te verdienen valt…
Ze doen dat nu al omdat ze know how en ervaring moeten opbouwen over hoe groene waterstof tegen de laagste prijs te produceren, enz. om in 2025 – 2030 een significant deel van die gigantische markt te kunnen veroveren.
Zeg BmG, in die korte tijd dat ik (weer) hier ben heb ik je al betrapt op een aantal leugens / verdraaiingen van de waarheid / het oppoetsen van de werkelijkheid / QAnon ideeën. Daarnaast heb je nog een groot aantal “moeilijke” vragen / opmerkingen van anderen open staan.
Dus voordat ik jou ooit serieus neem, moet er nog heel wat water naar de zee stromen.
@BmG, je ben slecht op de hoogte:
. Air Liquide opereert het grootste Europese netwerk met een omvang van ongeveer
1000 km, dat zich uitstrekt over Noord Frankrijk, België en Zeeland/Rotterdam. Het systeem bestaat uit
leidingen met een diameter van 154 mm en een bedrijfsdruk van ongeveer 100 bar
@BmG
Met het oog op die gigantische markt investeren grote bedrijven nu wereldwijd in groene waterstof.
Die doen dat niet als er geen geld aan te verdienen valt…
Tja, net als die honderden miljarden die er in elektrische auto’s geïnvesteerd is dat maar niet van de grond komt om tal van redenen. Die gekte van de automatische piloot in auto’s daar verneem je ook niets meer van. Leef maar lekker met de waan van de dag. Vandaag elect auto’s, morgen waterstof, overmorgen toch nog maar weer tientallen jaren benzine auto’s? Blijkt het achteraf geen verdienmodel te zijn zetten ze het wel bij het oud vuil.
@Peter O.
“die honderden miljarden .. in elektrische auto’s geïnvesteerd”
Die brengen inmiddels geld in het laatje van degene die er serieus mee is begonnen!
Tesla maakt tegenwoordig winst.
Ook Duitse fabrikanten zien zich steeds meer genoodzaakt om ook elektrische modellen uit te brengen.
“Die gekte van de automatische piloot in auto’s daar verneem je ook niets meer van.”
Jij kennelijk niet, ik wel. Je moet het wel blijven volgen.
Het vordert gestaag. Ik ben in hoopvolle verwachting van de betaalbare auto die mij al slapend naar de wintersport brengt.
@BmG
Tesla haalt haar meeste winst nog steeds uit de emissierechten van CO2. Dat dit zijn langste tijd gehad heeft volgens berichten wil ik best aannemen.
De verkoop van nieuwe elektrische auto’s is in het eerste kwartaal van 2021 bijna gehalveerd. Het afgelopen kwartaal werden 4545 volledig elektrische auto’s op kenteken gezet in Nederland. Dat is 48 procent minder dan dezelfde periode een jaar geleden. Zo werd de Tesla Model 3 in maart 341 keer geregistreerd in Nederland, terwijl dat in dezelfde maand in 2020 nog 1338 keer gebeurde. De Volkswagen ID.3 werd afgelopen maand slechts 37 keer geregistreerd, de nieuwe ID.4 247 keer.
@BnG Ook Duitse fabrikanten zien zich steeds meer genoodzaakt om ook elektrische modellen uit te brengen.
Ja ja, logies als Brussel met onze klimaatgek Franske je het mes op de keel zet moet je wel! Hij zal wel bij onze vriend Rutte in de leer geweest zijn.
Zeventien jaar geleden de hosanna/horror verhalen in “De waterstofrevolutie” van tegenlicht VPRO.
De opties om waterstof op te wekken bestaan wat betreft de milieu activisten slechts uit wind en zon. En de noodzaak werd niet als een CO2 probleem verkocht, maar meer als een milieu en schaarste probleem van fossiel in een toekomst .
“Olieschaarste zal leiden tot chaos op de oliemarkt en wereldwijd leiden tot politieke en economische instabiliteit. Neem daarbij nog de groeiende zorg van wetenschappers voor de schadelijke gevolgen van olie voor het milieu en de vraag dient zich vanzelf aan of we niet heel snel op zoek moeten naar een nieuwe brandstof voor de mensheid.
Waterstof wordt door velen als dé nieuwe schone brandstof gezien. De rechtse regering in de VS ziet het als de “freedom fuel”, de brandstof die Amerika olie-onafhankelijk moet maken. Milieu-activisten zien het als hét middel om een overgang naar een duurzame energie voorziening te forceren. De autofabrikanten zien het als een middel om van hun vervuilende imago af te komen. Weer anderen voorzien een Wereldwijd Energie Web waarin iedere particulier via waterstof zelf energie kan opwekken en verhandelen.
Feit is dat waterstof schoon is. Als je het verbrandt houd je enkel energie en puur water over. Feit is ook dat je het moet maken. Feit is dat je dat met elke primaire energiebron (olie, gas, zon, wind, waterkracht, getijden, nucleair) kunt doen en dat het zeer efficiënt te verbranden is.
Daarmee is het een universeel opslagmiddel voor alle soorten energie, een brandstof die op alle denkbare plaatsen ingezet kan worden.
Steeds meer mensen zijn ervan overtuigd dat onze huidige olie-economie zal worden omgevormd tot een waterstofeconomie, en dat er als gevolg daarvan een nieuwe economische opleving zal ontstaan. De politieke gevolgen van een olie-onafhankelijke wereld zullen niet gering zijn.
Tegenlicht liep flink wat conferenties af en probeerde inzicht te krijgen in de toekomst van de waterstofeconomie die volgens de Europese Unie, de VS, de oliemaatschappijen, autofabrikanten, energieproducenten en trendwachters tussen nu en 10 jaar een grote vlucht zal nemen.”
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2003-2004/de-waterstofrevolutie.html
De film blijkt niet meer beschikbaar helaas.
Misschien kan Bas eens uitrekenen hoeveel mensen er baat hebben bij kernreactoren en hoeveel mensen er leed in de vorm van ziekten en dood van ondervinden.
Duizenden levens zijn gered door medicijnen uit Petten. Ik ken iemand die dat is overkomen. Misschien kent Bas iemand die overleden is door de straling in Petten?
Johan D.
Ik heb het Bas vele malen gevraagd. Bas kent alleen statistische doden. Dus niet bij naam. Ook kan hij ze niet scheiden van de sterfgevallen door kanker. Ca. 45.000 per jaar in Nederland. Of het nu Petten of Borsele of welke in de buurt liggende of afgedankte dan ook betreft. Of het nu bergplaatsen van kernafval of achtergrondstraling betreft.
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/27/54-procent-sterfgevallen-in-2019-door-kanker-of-hart-en-vaatziekten#:~:text=In%202019%20overleden%20151%20885,was%2070%20jaar%20of%20ouder.
Leven blijft een gevaarlijke bezigheid. Maar de wind en de zon zijn gratis, geniet ervan. De elektrische energie eruit is allerminst gratis.
@Peter,
Jij gelooft niet in statistische doden.
Dus ook niet aan de statistische doden vanwege de covid-19 epidemie?
Dat waren er in 2020 in Nederland volgens het CBS 20.030.
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/14/3-9-duizend-mensen-overleden-aan-covid-19-in-december-2020
BmG
Laat die statistische doden maar. De feitelijke is waarmee je moet rekenen. Die 20.030 is een aantal waar nogal wat ondergeschoven is. Zie de commentaren bij de vaststelling van de doodsoorzaak. Ook patholoog anatomen maken zich daar nogal druk over en noemen het fraude. Maar je verzet de doelpalen weer eens.
Peter,
Dus je vertrouwt liever op je vooroordelen dan op de werkelijkheid.
Nee Bas, Peter vertrouwt liever op zijn eigen oordelen, dan op jouw werkelijkheid.
BmG
Op welk vooroordeel doel je? Op het feit dat je een doodsoorzaak doorgaans niet zonder lijkschouwing vast kunt stellen?
https://www.youtube.com/watch?v=mqkWOBJS4xY
Of had je een ander vooroordeel op het oog. Bijvoorbeeld dat ik Windturbines op land nog verfoeilijker vind dan fabrieksschoorstenen. Die laatsten staan doorgaans niet in het vrije veld maar op industrieterreinen. Hetzelfde geldt voor zonneakkers die liggen ook steeds vaker in het vrije veld en maken van Nederland een groot “Energieparadijs”. Vooral voor blinden en doven. Dat nou weer wel.
De isotopen gemaakt met de reactor in Petten hebben mensenlevens gered. Geen twijfel over mogelijk. Heb nog nergens een betrouwbare schatting over het aantal gezien?
Ooit was Petten ruim een jaar lang de enige in de wereld die sommige van die isotopen kon produceren en de gehele wereld voorzag.
Petten heeft inmiddels naast Canada, en Australië concurrentie gekregen van diverse reactoren elders in de wereld.
https://www.pallasreactor.com/medische-isotopen/waar-worden-isotopen-wereldwijd-gemaakt/
Ook aangaande molybdeen isotopen. In België krijgt het grotere nucleaire centrum in Mol, ook zo’n faciliteit (2023 klaar).
Kortom de markt raakt overbevolkt met producenten.
Een garantie voor verliezen.
Mede daarom lukt het natuurlijk niet om private investeerders te krijgen voor PALLAS, de opvolger van de huidige reactor.
Moet de overheid ook niet instappen want het is weggegooid geld. Immers Mol zal al goedkoper kunnen produceren.
Ook met de huidige reactor moet de overheid stevig geld bijleggen:
– De kosten om het kernafval van Petten te ordenen en te vervoeren naar de COVRA zijn door een ambtelijke werkgroep geschat op €650mln (Petten heeft geen geld)
– Er is ook geen reservering om de kosten van de COVRA en de kosten van ontmanteling van de huidige kernreactor te dekken.
Kortom we zijn al gauw ~€2miljard belastinggeld kwijt om de bestaande faciliteit op te ruimen…..
Windenergie en windturbines: …………..Kortom de markt raakt overbevolkt met producenten.
Een garantie voor verliezen.
Alleen te compenseren door het ophogen van de energietarieven voor burgers en industrie.
@Scheffer,
Er is echt nog geen serieus vooruitzicht dat de markt voor wind en zon overbevolkt raakt omdat de markt komende jaren sterk blijft groeien.
Met de ontwikkelingen rond groene waterstof uit stroom (energetisch hoog efficiënt ~90%) wordt die markt nog veel groter dan lange tijd geschat.
Wind+zon produceerden vorig jaar ~20% van ons stroom verbruik.
Dat gaat groeien naar minimaal 200% van ons huidig stroomverbruik.*)
Dankzij de elektrificatie (zoals warmte pompen, vervoer, e.a.) en groene waterstof (dat ook gebruikt wordt om Dunkelflautes op te vullen).
______
*) Tenzij er een goedkoper alternatief komt. Mogelijk Geothermie dankzij het in ontwikkeling zijnde quantum computing.
Grappig, Bas die altijd in tienden van decimalen kan aangeven hoe gevaarlijk radio-actieve straling is en hoeveel doden die al heeft veroorzaakt; diezelfde Bas dus heeft nu ineens nog geen betrouwbare schatting gezien.
Maar ga lekker fietsen in Vietnam jongen. Ook dat land is nog gewoon een communistische dictatuur en kennelijk voel jij je daar prima thuis.
Kan je er niet gewoon blijven?
Grootste concurrent van windmolens zijn meer windmolens:
https://www.trouw.nl/economie/nederland-kan-niet-zo-maar-stoppen-met-subsidie-voor-windenergie~b9f8f1f3/
In het AD van 07-04-2021 staat een niet-kritisch interview van de journalist Jan Meijroos met Richard van de Sanden, hoogleraar en wetenschappelijk directeur van instituut voor duurzame energie EIRES.
Meijroos geeft Van der Sanden alle gelegenheid om de voordelen van waterstofgas te benoemen. Eigenlijk een gewoon propagandapraatje.
Maar wat verwacht je dan van een hoogleraar en directeur van EIRES? EIRES staat voor “The Eindhoven Institute for Renewable Energy Systems (EIRES) is TU/e’s answer to the broad, multidisciplinary question that is the energy transition”. Kortom, ze ondersteunen de energietransitie, zijn er voorstander van. De hoogleraar verdient zijn goed betaalde salaris echt niet door te stellen dat waterstofgas waardeloos is, of zelfs maar dat er nadelen aan zitten. Nee, dan kan hij ophoepelen. Deze man is juist ingehuurd om het spul te promoten. Hij is vooringenomen. Dat maakt dat de resultaten van de wetenschappelijke onderzoeken van EIRES in dat licht beoordeeld moeten worden.
Bijna iedereen is cultureel-corrupt. Gewetenloos en kompasloos. D66 dus. Geestelijke ranzigheid in een pak. Viesheid verkocht als fatsoen. Van ambtenaren kon je nog beweren dat ze lui zijn. D66 is de volgende stap in maskering van slechtheid. Die werken hard. Tenminste als contacten leggen werk is. Allicht is bij hen de inhoud bijzaak. Ik zie ze toch als de groep die een vlucht naar voren probeert wanneer de cultuur ten onder gaat. Klimaat zal bijzaak blijken als leegheid en fatsoen de volgende middeleeuwen inluidt.
Johan D.
Vooringenomen “wetenschappers” zijn geen wetenschappers. Het zijn slechts paladijnen in dienst van de staat en de industrie. Aangevuurd door lobbyisten. Zoals de immer blatende VVD coryfee Ed Nijpels.
Ed is non-wetenschapper. HBS-A en daarna de lichtste vorm van de lichtste studie: rechten. Die heeft destijds niet eens wetenschapsfilosofie gehad. En zeker geen statistiek. Ed is een wetenschappelijk prul.
Haha… Vellinga toch….
Ja. Ik zei het ook al: waterstof is niet goed.
Erg gevaarlijk. Denk aan de Hindenburg.
Bij grote ontsnapping maakt het gaten in de ozon laag.
Het was de verf bij de Hindenburg en het leek erger dan het was: meer dan de helft overleefde.
Christian Vellinga
Je bedoelt kleine oorzaken ….enz. Je zal bij die ándere helft zitten.
Nee Peter, ik bedoel dat waterstof van toen af niet meer op waarde is beoordeeld. Dat het een ramp was, is evident.
Geweldig artikel, mooi samengevat, en precies zo werkt het.
Achter een jaar of 100 kunnen de kinderen op de fundamenten spelen zo als vroeger in de oude bunkers.
Gisteren was nog op tv, vuile zonnepanelen uit China, en dan ook nog verwonderlijk doen, er is nog nooit iemand van hun onbegeleid in het binnenland geweest, het is een communistisch land en er blijven op plaatsen verschrikkelijke menselijke toestanden plaats vinden, en dan houden ze hier de handen voor de ogen, of eigenlijk heel Europa, want ze denken rijk te worden door China, maar zien niet dat het andersom is.
Is jouw mobile dan niet gemaakt in China?
Zelfs Apple en Samsung laten hun mobiles in China maken.
Nee die van mij is gemaakt in Ierland, staat er zelfs op.
Weer aan de propaganda machine vandaag Gresnigt, je hebt veel tijd voor een werkend man, daar zal de baas niet blij mee zijn, of juist wel.
Gevaarlijk forum hier niet, te veel waarheid hier?
Daarbij zegt Bas Gresnigt dus in feiten weer dat het goed is slavenhandel in China voor die mooie paneeltjes die hij zo liefdevol omarmt, zolang meneer het zelf maar goed heeft, wat ben je toch een vies mannetje.
Bij ons noemen ze zo iemand die over lijken loopt.
Bij mij gaan daaraantoe steeds meer de ogen open hoe vies en corrupt die hele groene handel is.
Deze hebben we ook nog…
https://www.youtube.com/watch?v=jH-mhZLuGRk
Ian Plimer heeft zijn unieke gave om pijnpunten buitengewoon helder bloot te leggen hier weer eens succesvol aangewend.
De voorgenomen energietransitie en de imaginaire klimaatcrisis hebben rationeel denken volledig verdrongen en laten een idiotie achter die zijn weerga niet kent.
En helaas, de kiezer heeft 17 maart jl. besloten hiermee door te willen gaan. Misschien zijn niet louter politici wetenschappelijk analfabeet..
Laat de industrie en de rest van het bedrijfsleven, te beginnen in West-Nederland op eigen terrein hun eigen energie opwekken. Ook mogen ze het inmiddels geïnstalleerde vermogen aan windenergie benutten om er waterstof óf elektriciteit van te maken.
Dan kan de rest van Nederland zien dat het werkt. Uiteraard zonder subsidie en zonder prijsstijgingen of garantieprijzen. Eens zien of het zo een feest voor de portemonnee wordt.
Dan kunnen de huishoudens aan het gas blijven en elektriciteit uit gascentrales blijven gebruiken. Nog vele jaren.
Wél meteen een moratorium op zonnepanelen en windturbines op land afspreken.
Waarom we als Nederland onderste rij Corona vaccinatie zijn : een opstapeling van meerdere verkeerde beslissingen gebaseerd op politiek angst van incompetente bestuurders en hun foute rijksambtelijke adviseurs.
Waarom we als Nederland van het gas af moeten : een opstapeling van meerdere verkeerde beslissingen gebaseerd op politiek angst van incompetente bestuurders en hun foute rijksambtelijke adviseurs.
Waarom we als Nederland aan de biomassa-energie moeten : een opstapeling van meerdere verkeerde beslissingen gebaseerd op politiek angst van incompetente bestuurders en hun foute rijksambtelijke adviseurs.
Waarom we als Nederland aan ‘hernieuwbare’ energie moeten: een opstapeling van meerdere verkeerde beslissingen gebaseerd op politiek angst van incompetente bestuurders en hun foute rijksambtelijke adviseurs.
Waarom we als Nederland aan de waterstof-energie moeten : een opstapeling van meerdere verkeerde beslissingen gebaseerd op politiek angst van incompetente bestuurders en hun foute rijksambtelijke adviseurs.
Waarom we als Nederland geen R&D aan nieuwe kernenergie doen : een opstapeling van meerdere verkeerde beslissingen gebaseerd op politiek angst van incompetente bestuurders en hun foute rijksambtelijke adviseurs.
Je laatste stelling is (gelukkig) in ieder geval niet waar:
https://www.nrg.eu/onderzoek/onderzoek-naar-kernenergie/duurzame-kernenergie-voor-de-toekomst
Ik ben blij te horen, alleen de angstige politiek en en hun foute rijksambtelijke adviseurs moeten nog om voor de bouw (development!). Dat is de ander helft van de stelling.
Maar dat is meer ondanks dan dankzij:
https://www.nrg.eu/media/zprh0nt2/nrg-visie-nucleaire-kennisinfrastructuur.pdf
Sorry,
Maar behalve je eerste zijn alle stellingen gewoon fout.
Bijv.
“Waarom we als Nederland aan de waterstof-energie moeten”
Dat moeten we niet en dat beslissen onze ambtenaren en politici niet.
Dat wil het bedrijfsleven omdat het goedkoper gaat worden dan de alternatieven zoals aardgas.
Een kwestie van ruim 10jaar vooruitzien. Kijk bijv. naar de voorspellingen voor de prijs van ETS certificaten.
Natuurlijk kun je kortzichtig vasthouden aan het bestaande, maar dan worden we alsmaar armer omdat de rest van de wereld dat niet doet.
Het is je ideologische verblindheid, Gresnigt, en de populistische CO2-klimaatangst en kernstralingangst verspreiding, die via markt ingrijpen en valse advisering met door subsidies tot verstoring van de economische en natuurkundige principes leidt.
Het politiek moeten van ‘hernieuwbaar’ is ideologisch en met gesubsidieerde propaganda gestimuleerd en leidt tot grote maatschappelijke schade en wereldwijde milieuschade door ‘hernieuwbaar’
Geheel gebaseerd op ontkenning van de EROI berekeningen.
Het is aangedreven door valse gepolitiseerde angstpropaganda vanuit actievoerders ,daarmee de kritische wetenschap vertrappend en een ‘Algemeen Belang’ te veinzen.
Waterstof is zoiets als de reis maken van Slochteren naar Groningen stad via Maastricht, zowel energtisch als financieel, echter wordt inmiddels wereldwijd uitgerold met Shell , Eneco, Mitsubishi en Amazon als grote spelers. las zelfs dat de Russen gaan meedoen. Ook hier werd het punt van no return inmiddels overschreden, net zoals eerder met zonnepanelen , windmolens en ‘bio’ massacentrales .
We wisten wel dat bedrijven immoreel waren en accepteerden altijd dat daarmee de reserves werden aangetast en het mileu te lijden had . Inzake de energietransitie echter was de belofte van het bedrijfsleven dat ze productie emissieloos zouden gaan maken en vrij van fossiele brandstoffen. In werkelijkheid geldt voor alle maatregelen inmiddels het omgekeerde, waarbij de productie van waterstof wel de meest brutale vorm is. Het laat zien dat de mensheid kennelijk niet bereid is werkelijk een betere wereld te creëren.
De energietransitie is in alles een misdaad tegen de mensenlijkheid te noemen, uitgevoerd door onze leiders en bestuurders in commissie. Met stip ‘bio’massa verbranden om warmtenetten te voeden ex equo het omzetten van fossiele reserves in waterstof en weer terug.
Fragment uit de blog van Geert Dales 28 maart jl:
”Zo modderen we voort. In een land dat al meerdere keren onderuit de zak kreeg van de Group of States Against Corruption (GRECO) van de Raad van Europa, waarmee we op één lijn kwamen te staan met corrupte staten als Bulgarije en Oekraïne. Een land waar liegen, bedriegen, vriendjespolitiek, belangen verstrengelen, graaien, frauderen, ongewenste intimiteiten en zelfs het gebruik van het parlementsgebouw als bordeel niet tot woede, passende maatregelen en sancties leiden. “.
Dat geldt voor de gehele wereld . Vooral voor de ‘groene ‘ vanwege de innige verstrengeling met de organisaties en bedrijven die de destructie van de planeet uitvoeren. Oa met deze waterstof economie .
Die vliegen nu alle kanten op hun holen in en laten morgen weer wat stukjes plaatsen in HUN media. ( waterstof is juist goed )
“De energietransitie is in alles een misdaad tegen de mensenlijkheid te noemen…”
Het is omgekeerd.
Dankzij de energietransitie krijgen we een schonere lucht en omgeving (zonder vervuiling, fijnstof en radioactieve straling), waardoor wij langer gezond kunnen leven!
Ik koester gezondheid!
@BmG 9 apr 2021 om 13:24 De lucht is al schoon. Je bent weer bezig volgens het Green Peace-recept angst te zaaien voor een niet bestaand probleem volgens de bedrieglijke LNT-rekenmethode. Bespaar ons dit stuitende snoeven.
BmG
Die van jou wel, die van de loonslaven in de bekende landen niet. Daar knijp je met het grootste gemak een oogje voor toe.
Neodymium, Lithium, Cobalt etc. De lage lonen elders moeten er hier een feest voor de portemonnee van maken. En desondanks is dat nog niet gelukt. Behalve voor enkelingen die weten hoe ze de puppets on a string moeten bedienen.
BmG
Nog maar eens een poging om het beste jongetje van de klas enigszins tot de realiteit op wereldschaal terug te brengen.
https://www.youtube.com/watch?v=otsJno55J0g&t=1680s
Lomborg aan het woord. Begin maar op 26 minuten.
Je hebt heel veel vertrouwen in economische modellen? Waar is dat op gebaseerd?
Annelies Hoogstraten
Lomborg haalt eenvoudigweg Nordhaus aan die voor dat zelfde onderwerp een échte Nobelprijs kreeg. Maar dan moet je het natuurlijk wél helemaal beluisteren. Daarnaast moet je je realiseren dat de “Nobelprijs” van Al Gore en consorten bepaald niet op hetzelfde niveau staat. Nog los van het feit dat die zich bediende van “modelletjes” die niet eens deugdelijk genoeg waren om ze aan de Britse scholieren voor te schotelen. Maar blijkbaar wel goed genoeg voor Annelies.
Maar op het punt van de “modelletjes voor de klimaatverandering ga je wel met Lomborg mee? Heel verstandig neemt hij die als vertrekpunt. Dat maakt zijn betoog sterker.
BmG
Deze lijkt me ook héél nuttig voor zo’n trouwe aanhanger van de Energiewende.
Een reeks van leuke vragen. O.a. ook over kernenergie. Maar vanaf 1.00. uur spekkie voor jouw bekkie. Laat het maar eens goed indalen.
https://www.youtube.com/watch?v=0Te5al2APrQ
Peter van Beurden. Jouw vertrouwen in economische modellen is dus gebaseerd op één persoon, de econoom Nordhaus, die een Nobelprijs heeft gekregen. That’s all? Waar is het bewijs dat zijn kosten/baten berekeningen voor 2100 exact gaan uitkomen? Of is dat slechts jóuw geloof?
Annelies Hoogstraten
Het bewijs daarvan wordt in het gunstigste geval pas achteraf geleverd. Als de echte feiten daar zijn. Voor de rest is alles prognose zoals je zelf ook wel weet. Je hele vraagstelling is een vlucht naar voren bij gebrek aan argumenten. Uiteindelijk steunt elke theorie op de kracht van argumenten die de ander niet kan weerleggen. En kennelijk hoor jij ook bij die anderen.
Uiteraard is het mijn geloof. Precies zoals ik Newton, Darwin, Wegener, Milankovic, etc. geloof. Alleen echte wetenschappers die met nieuwe inzichten komen brengen ons verder. Daar horen jij en ik niet bij. Bij gebrek aan de juiste steekhoudende argumenten.
Denk je dat wél te kunnen, kom er maar mee. Vergeet vooral niet Nordhaus en Lomborg even een seintje te geven.
De getallen van Nordhaus en Lomborg worden gepresenteerd als absolute getallen zonder onzekerheidsmarges. Dat alleen is al voldoende reden om hun werk als onwetenschappelijk te kwalificeren.
Ik heb het argument geleverd dat jij niet kunt weerleggen. Er komt geen tegenargument dus kennelijk behoor jíj tot die anderen.
Annelies Hoogstraten
Welk argument? Hoezo absolute getallen?
We zullen het er op houden dat het een niet te vergeven omissie is dat jij niet in de toewijzingscommissie voor de Nobelprijs hebt gezeten. Weer eens een bewijs dat de beste stuurlui, jij dus, aan wal staan.
Toon het ongelijk van Nordhaus even aan en jij krijgt vast de Nobelprijs. Droom rustig verder.
Lees en huiver, ik plaats het hele artikel voor wie achter de betaalmuur vist.
Ook aardgas dreigt straks als ‘groen’ te worden gezien.
De Europese groene standaard, die duurzaamheid wil stimuleren, wordt straks misbruikt voor ‘groenwassen’, vrezen Pauline Bieringa, directeur Triodos Bank Nederland, en Arie Koornneef, directeur.
Het oorspronkelijke idee van de Europese Commissie was goed; kom tot een set heldere regels die definiëren of een belegging of lening duurzaam is of juist niet. Deze zogenoemde taxonomie, een groene standaard, zou beleggers helpen goed geïnformeerde keuzes te maken en zou bedrijven aanzetten om te vergroenen, zodat de klimaatdoelen hopelijk nog worden gehaald. Investeringsprojecten moesten gaan voldoen aan bepaalde criteria om zich duurzaam te mogen noemen. Dat was de theorie in 2018. Inmiddels dreigt de taxonomie een instrument te worden dat bedrijven helpt zichzelf groener voor te doen dan ze in werkelijkheid zijn, een fenomeen dat ook wel bekendstaat als greenwashing, ‘groenwassen’.
In juni 2020, toen het Europees Parlement de taxonomieverordening aannam, sprak de Europese Commissie van een belangrijk stuk wetgeving “dat zal bijdragen aan de Europese Green Deal door investeringen van de particuliere sector in groene en duurzame projecten te stimuleren”. De groene standaard werd een doorbraak genoemd en zou de geschiedenis ingaan als ’s werelds allereerste ‘groene’ classificatiesysteem met een gemeenschappelijke taal die investeerders overal kunnen gebruiken.
Maar inmiddels zit de discussie in Europa om tot de concrete invulling van deze groene taal te komen in een kwetsbare fase. Want wat is echt duurzaam en wat berokkent schade aan het milieu? Industrieën en lidstaten betwisten het voorstel en vechten hard om de grenzen van wat groen is te verleggen. Als we hun lobbyisten mogen geloven, is bijna alles al groen.
Dit brengt de klimaatdoelen geen stap dichterbij
Zorgwekkend is een recent voorstel, opgesteld door de Europese Commissie, waarin aardgas als duurzaam wordt gedefinieerd. Aanvankelijk was het idee om aardgasverbranding te classificeren als bijdragend aan de transitie naar duurzame energie- en warmteopwekking als er maximaal 100 gram CO2 per kilowattuur vrijkomt. Maar inmiddels schuift die grens steeds verder op door uitzonderingen toe te voegen.
Daarmee zet de Europese Commissie de geloofwaardigheid van de standaard op het spel. Ze negeert daarmee het feit dat de verbranding van gas ook een negatieve impact heeft op het klimaat. We moeten voorkomen dat straks door de taxonomie een bank die 100 miljoen euro investeert in wind- en zonne-energie en geen enkele euro in gas, minder duurzaam is dan een bank die 110 miljoen euro stopt in projecten waarbij gas een prominente rol speelt.
Dit brengt de klimaatdoelen geen stap dichterbij. In het Klimaatakkoord van Parijs hebben de EU-lidstaten afgesproken om in 2030 de CO2-uitstoot met minimaal 40 procent te hebben verlaagd. In Nederland is het streven om 49 procent reductie te realiseren in 2030. We hebben nog maar negen jaar om dit te halen; er is geen tijd meer om het milieuvervuilende aardgas te blijven gebruiken, met als argument dat het als duurzaam is geclassificeerd in de taxonomie.
Een echte duurzame standaard
Dat zou ook niet in overeenstemming zijn met het Nederlands Klimaatakkoord, waarin aardgas niet als duurzaam wordt beschouwd. Hier ligt volgens ons een kans voor het nieuwe, nog te formeren kabinet om zijn groene gezicht te laten zien door binnen de Europese Unie te pleiten voor een daadwerkelijk duurzame standaard.
Daarmee zou Nederland het goede voorbeeld volgen van landen als Spanje, Denemarken, Oostenrijk, Ierland en Luxemburg. Zij hebben de Europese Commissie al opgeroepen om de grenzen van wat als duurzaam wordt gezien, niet op te rekken.
Ook de Nederlandse financiële sector kan en mag zich nu uitspreken voor een echte duurzame standaard, die de groene belegger zekerheid biedt. Vrijwel alle banken en andere financiële instellingen in Nederland hebben immers het klimaatcommitment ondertekend. Zij erkennen daarin de ambities en doeleinden van het Nederlandse en het Parijse Klimaatakkoord. Het gebruik van fossiele brandstoffen zoals aardgas hoort daar niet bij.
Zoals u kunt lezen zal straks de hele financiële wereld de beslissing over de energie transitie nemen.
Hier is weer duidelijk te lezen dat het puur en alleen om de centen gaat, niet om de co2 reductie die de wereld moet redden volgens de groenen, maar puur om de winsten, en die komen uiteindelijk weer op het conto van de gewone burger.
Opvallend dat Duitsland als grootste voorvechter van ‘Groene’ energie en de meeste ervaring daarmee heeft, juist de initiator is van het voorstel om Aardgas als duurzaam te benoemen.
Dat lijkt me toch logisch Albert, ze kunnen en halen nooit de doelstellingen zonder, stel je eens voor heel Duitsland aan de warmtepomp en ook nog een keer electrisch rijden, en dan ook nog in rap tempo de centrales sluiten.
Ze hebben hebben nog niet eens alle gammele bovenleiding die naar woonwijken gaan ondergronds liggen, her en der hangen de transformatoren nog in palen gevuld met oliehoudende pcb’s, je kent ze wel die ronde tonnetjes.
En dan nog maar de vraag waar ze vervangen zijn 10 tallen jaren geleden of ze wel voldoen.
Vergeet niet de mens is gigantisch meer energie gaan gebruiken, niemand wil nog met de handjes de afwas doen, of de was ophangen.
Ze zijn hier al bezig met slimme laadpalen die terug regelen als de spanning zakt in de straat.
Vanalles willen ze maar de tijd is nog lang niet rijp.
Nee in het begin gaat het snel en dan steeds langzamer.
Trouwens Merkel heeft onlangs nog gemeld dat ze veel langer dan gepland diesel voertuigen wil aanhouden, ze weet allang dat ook dit niet gaat lukken om die maar even aan de kant te doen, de economische schade zou enorm zijn.
Als je kijkt naar deze grafiek van stroomverbruik (rode lijn) en stroomopwekking (alle andere kleuren) in de maand februari 2021, zie je dat Duitsland nog lang niet kan zonder kolen en kernenergie.
https://www.smard.de/page/home/topic-article/444/203332
Johan, wat uit deze grafiek vooral zeer duidelijk naar voren komt is de leveringsonbetrouwbaarheid van wind en zon en de leveringsbetrouwbaarheid van de andere bronnen, inclusief bio.
Uiteraard geheel volgens de verwachtingen van klimaatrealisten.
Ben benieuwd hoe Bas dit zal gaan duiden.
Theo. De bruinkoolcentrales bij jou in de buurt blijven voorlopig (2050) nog wel branden. Wie ooit gezien heeft welke schade (milieu, sociologisch, cultureel en agrarisch) aangebracht is ziet dat de impact enorm is.
Wel interessant – zeker voor de aardwetenschappers onder jullie- is de opbouw van de aardlagen die te zien zijn in de enorme gaten. Een must see.
Theo, dank voor het plaatsen van dit artikel. Zeer verhelderend.
Duidelijk blijkt de paniek die is uitgebroken onder de klimaatgelovigen. Alleen al dat zinnetje in het begin: ‘Ook aardgas dreigt straks als ‘groen’ te worden gezien’.
Albert, ook dank voor je laatste opmerking en die 2 over NRG.
Het borrelt onder de oppervlakte; wachten op de uitbarsting. Het worden mooie tijden.
Ik vermoed dat het felste groen dat we binnenkort kunnen bewonderen toch vooral de kleur van de gezichten van Nijpels, Timmerfrans enz. zal zijn.
Nederland als koploper LOL. Nog even is Nederland gewoon weer eens het lulletje dat altijd achteraan komt.
Precies Anthony, en meer als de helft van het zogenaamde hernieuwbare daar vloeien de centen gewoon van naar het buitenland.
Zo stom zijn ze ook nog een keer.
Ja Nederland koploper net zo als de corona crisis zeker. :-)
“iedereen die ooit kanker heeft gehad heeft de radionucliden gebruikt die in die reactor zijn opgewekt. Je kunt eigenlijk geen bezwaar hebben tegen kernenergie als je een kankerbehandeling hebt gehad.”
Een 20 MW reactor die radioisotopen produceert maar geen elektriciteit, is iets heel anders dan een 1000 MW kerncentrale die elektriciteit produceert maar geen medisch bruikbare isotopen.
Dit is daarom een drogargument om kernenergie te promoten.
Bovendien is het belang van kernreactoren voor de productie van medische isotopen alsmaar verder aan het afnemen omdat je dezelfde isotopen goedkoper met andere middelen kunt produceren
Bas stelt:
– Petten heeft inmiddels naast Canada, en Australië concurrentie gekregen van diverse reactoren elders in de wereld.
https://www.pallasreactor.com/medische-isotopen/waar-worden-isotopen-wereldwijd-gemaakt/
Ook aangaande molybdeen isotopen. In België krijgt het grotere nucleaire centrum in Mol, ook zo’n faciliteit (2023 klaar).
Kortom de markt raakt overbevolkt met producenten.
en ergens anders:
– Bovendien is het belang van kernreactoren voor de productie van medische isotopen alsmaar verder aan het afnemen omdat je dezelfde isotopen goedkoper met andere middelen kunt produceren.
Lekker consequents! Not.
Sichting KernVisie:
“Er bestaan twee methodes om medische radio-isotopen te produceren, namelijk in kernreactoren en met versnellers, ook wel cyclotrons genoemd. Voor de productie van sommige isotopen hebben kernreactoren de voorkeur, zoals voor molybdeen-99. Voor andere is een cyclotron nodig.
In reactoren geproduceerde isotopen hebben vaak andere medische toepassingen dan de met een cyclotron geproduceerde. In het algemeen zijn de laatstgenoemde kortlevend (enkele uren). Het ziekenhuis produceert ze of zelf en of krijgt ze aangeleverd van een nabijgelegen ziekenhuis. Daarnaast staan er cyclotrons voor de productie van medische radio-isotopen in Amsterdam, Eindhoven, Petten en Groningen. De in reactoren geproduceerde radio-isotopen zijn relatief lang houdbaar, tot een week en soms ook nog langer.
Vanaf de kernreactor vindt er transport plaats naar ziekenhuizen over de hele wereld. Er zijn op aarde vijf reactoren, die het leeuwendeel van de isotopenproductie verzorgen. Dat zijn de Hoge Flux Reactor van NRG in Petten, de NRU reactor in Canada, de Safari reactor in Zuid-Afrika, en de BR-2 reactor in België en de Osiris reactor in Frankrijk. Er is soms discussie of reactoren in de toekomst nog wel nodig zijn om medische isotopen te maken.
Versnellers, cyclotrons, zouden de productie geheel over kunnen nemen. NRG in Petten heeft naar deze mogelijkheden een uitgebreide studie gedaan en concludeert dat voor de productie van molybdeen-99, de meest gebruikte medische radio-isotoop, kernreactoren nodig zullen blijven. KernVisie heeft hierover bericht in de nieuwsbrief jaargang 7, nummer 2 (april 2012).”
Johan, de zieke geest Bas zal alles, maar dan ook alles aangrijpen om kernenergie in het verdomhoekje te plaatsen, desnoods over de rug van kankerpatienten.
In het verleden zijn er tijden geweest dat ze mensen voor minder aan de galg hingen, althans in het blanke Westen.
Wat het huidige Vietnam betreft ben ik daar niet helemaal zeker van.
In het verre Oosten kijken ze niet zo nauw als het om ‘minderwaardigen’ gaat, zoals bijvoorbeeld Oeigoeren.
Anthony,
Vietnam heeft een paar jaar terug terecht kernenergie afgezworen ondanks druk vanuit China, vanwege de gezondheidsrisico’s.
Zij vinden de gezondheid van hun burgers belangrijk zoals ook blijkt uit hun superieure corona aanpak (die ik van nabij heb mogen meemaken).
In 2020:
– Vietnam met 99mln inwoners 35 doden
– NL met 17mln inwoners 20.000 corona doden.
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/14/3-9-duizend-mensen-overleden-aan-covid-19-in-december-2020
@Johan,
Petten kon ruwweg een tiental jaren terug de hele wereld voorzien…
Nu hebben ze al 4 concurrenten en krijgen ze er met China nog een stevige bij…
Pallas gaat dus vrijwel zeker verliesgevend worden, zoals investeerders ook hebben geconcludeerd.
Overigens bedankt voor je toelichting!
Voor wie beter hoort dan leest: https://www.youtube.com/watch?v=GvnmgI38yFU
( Ian Plimer GWPF Interview: The Climate Change Delusion and the Great Electricity Ripoff )
Tja. Politiek gedreven, dus.
Wat de grote bazen willen, dat gebeurt. Zo was het en zo zal het wel blijven. Roeren in de pot van de uitvoerders, de politici, heeft geen zin. Ook niet als een politicus een boek schrijft wellicht.
De professor is geoloog, dat moet ik er wel bij betrekken. Dus hij zal wel veel verstand hebben van de aarde. Maar ook hij geeft aan dat de politiek de keuzes maakt.
Gaat het nu alweer over waterstof?
Nee. Frans. We praten over gas. Gas heeft geen as. Brand schoon dus. Meer CO2 maakt het leven meer groen. Ik ben ook een hiker en ik zie de wereld hier groener worden op de bergen. Vergeleken met 40 jaar geleden. Dit terwijl het hier niks warmer is geworden. Hier in ZA.
En nog steeds geen antwoord van de pro-waterstofbeweging van wat er met het 2005 project met die openbaarvervoersbussen-op-waterstof is gebeurd.
Goh, dacht ik toch even dat Jan Rotmans de strijd had opgegeven. Maar nee hoor, in de Rotterdam editie van het AD maakt hij zich druk over het bouwen van een wijk/dorp in een diepe polder; Zuidplas. De bekende riedel weer natuurlijk. Zeespiegelstijging van 1 meter en zo.
Het lijkt wel of nu alle reserves worden opgetrommeld om de barricades te bezetten in de strijd tegen het opkomend klimaatrealisme.
AnthonyF
Dat probleem lijkt me voor de jongste professor van Nederland, als zelf benoemde kantelaar niet zo’n probleem. Ze willen meer houten huizen gaan bouwen. Bouw die huizen gewoon op een vlot. Met een houten fundering en ook de rest van hout moet het kunnen en is het CO2 meteen voor jaren opgeborgen. Komt het hoger dan wordt je naar wat hoger terrein gesleept.
Sorry Peter, maar dat is een onzinnig voorstel. Hout moet in biomassacentrales, punt uit.
Nee hoor, grapje. Prima idee, dat van die houten huizen. Maar om het zo efficient mogelijk te maken dan wel op de Noordzee, dicht bij de windmolens. Directe aansluiting op de stroomvoorziening.
AnhonyF
Ik denk dat velen toch meer van wat rustiger water houden. Voorlopig is een onder water gelopen polder uitstekend. Bovendien kun je er in een koude periode zo maar warmte aan onttrekken. Daarnaast zijn houten huizen van gelamineerd verlijmd hout ook nog eens erg energie zuinig én ventilerend.. Altijd beter dan opstoken. Zelfs massieve spaanplaatwanden waarin het afvalhout verwerkt zit (kruinen en takken) zijn zo nog vele jaren bruikbaar. Nog even er ze worden geprint met houtmot en houtvezels als toeslagmateriaal. Met watervaste PVA levert het volgens mij een prima bouwmateriaal op.
Als klimaat en energie geëngageerde, gaat het mij niet om de een of de andere vorm. Alles heeft zijn voor en tegen.
Niets is volmaakt ook waterstof niet maar:
Als er onzin verkocht gaat worden dan begin ik toch te steigeren en kan het niet nalaten te reageren.
Ik beweer absoluut niet dat zon en wind de enige oplossing zijn, Ze bieden wel degelijk mogelijkheden
Er wordt ons te veel verteld en te weinig onderbouwd. Toch is het plaatsen van zonnepanelen en windmolens bekant niet meer te stoppen. Goed of fout, de vraag blijft wat kun je er mee.
Ook de betrouwbaarheid is genoeg bewezen en wordt elke keer beter omdat er altijd wat te verbeteren valt. Te beweren dat deze systemen een lage betrouwbaarheid bezitten is uit de duim gezogen daarmee gaat iemand ver over de streep.
Nu zitten de middelen al zonnepanelen vol chemicaliën, ik dacht dat we hier als onderwerp waterstof hadden en geen verhandeling over kwaliteit van de beschikbare middelen, Alle middelen hebben hun bijwerkingen.
Ian Palmer heeft gelijk; Politici zijn wetenschappelijk maar ook in technisch opzicht analfabeet.
Ian Palmer slaat de plank volledig mis als hij beweert dat we met hele grote omzettings verliezen te maken hebben om waterstof te produceren.
Wat betreft de omzettings graden heeft hij gelijk. Maar ga dat niet meteen betrekken op onbetaalbare verliezen.
Ik word misselijk als ik weer hoor over de omzettings verliezen c.q. rendementen zo slecht zijn voor waterstof. Elke overzetting transitie, transmissie kent oversetting’s verliezen. Die worden ons in rekening gebracht omdat de toegevoerde bronnen nu eenmaal veel geld kosten. (Alle fossiele brandstoffen, inclusief op dit moment elektriciteit)
Hij beweert dat we 30 % over houden van de ingestoken energie.
Wat te denken van een kolencentrale die een rendement haalt van 38%
Een gemiddelde verbrandingsmotor haalt misschien de 42% maar dan heb je het wel gehad.
Er wordt namenlijk niets verspild bij zon en wind en water. Los van de investeringen (hoort bij elk systeem) zijn de bronnen gratis. Zon en wind en water sturen geen energierekening, brengen geen kosten in rekening.
Alle andere systemen wel. Ergo rendementen, omzettings(verliezen)bij zon, wind en water spelen geen enkel rol van wat ik verbruik(verlies) aan energie kost namenlijk niets.
Oh ja die bekende brand in een pompstation in Noorwegen. Als ik een hond wil slaan vind ik licht een stok. De brand was namenlijk geen explosie van een waterstofbom of zoiets. Kijk eens goed naar de foto.
Dan ziet u dat de brand in het gebouwtje is gebleven. Bij een explosie was de hele buurt geraakt met veel schade en daar is in dit geval geen sprake van. Dus… weg met dit soort commentaar (valse bewijsvoering).
Ian Palmer gebruikt wel veel superlatieven om ons te bekeren, of af te houden van waterstof.
En dan gaat hij het weer hebben over de middelen in plaats van over de energiebron.
Ik begon met te zeggen dat ik geen specifiek voorkeur heb voor alternatieve energiebronnen. Ook niet tegen kernenergie.
Maar je moet het ene niet inde sloot gooien en de ander ophemelen als zaligmakend.
Groet,
Henri Ossevoort
Henry Ossevoort
De renewables worden door velen die er kennelijk de last van ondervinden vaak gezien als “oplossingen die nogal strijdig zijn met andere waarden zoals leefmilieu en landschap. Ruim je rotzooi op heeft dan ineens een andere dimensie gekregen.
Stel, je hebt een natuurcamping, hoe blij zullen je oude gasten zijn met een windmolenpark of een zonneakker in de directe omgeving?
Mij lijkt het er nogal afbreuk aan te doen. Ik heb het vermoeden dat je snel vele gasten kwijt bent. Of denk je dat je gesten in de rij staan om dat moois te mogen aanschouwen?
Maar je hebt voor de rest gelijk. Sóms zal waterstof een bruikbare oplossing blijken te zijn. Net zoals een accu of batterij dat is. Maar ook 30% is minder dan 38%. Doe jij er die 8% in de vorm van subsidie bij? Mij lijkt dat toch achteruitgang.
Af te houden van ‘waterstof door hernieuwbaar’ is prima, Ossevoort. Bovendien draagt waterstof niet bij aan een effectieve bestrijding van klimaatverandering, zo dit al überhaupt mogelijk is.
De productieketen bij waterstof uit ‘hernieuwbaar’ is ontkenning van het waarde verliezen in de EROI-keten, waarbij 70% van de door wind geproduceerde windenergie energie gaat verloren.
En inderdaad ‘hernieuwbaar’ is milieuvervuiling in het kwadraat. Bij de bouw, bij de ‘hernieuwbare productie, bij de afdanking aan het einde van de economische levensduur.
Eerlijk gezegd ik zou niet weten welke maatregel bijdraagt aan een effectieve bestrijding van de klimaatverandering. Het klimaat verandert sowieso. Daar hebben wij geen of nauwelijks invloed op. Wat de mensheid moet leren zelfs moet doen is de door hemzelf veroorzaakte rotzooi opruimen en dat gaat veel verder dan de problemen rond CO2 , N of Pfas. Dat heeft niets te maken met de (bestrijding van) klimaatveranderingen hoogstens met het verbeteren van onze leefomgeving, c.q. leef kwaliteit.
Ik weet niet of het al genoemd is, maar ik zag een bijzonder leuke video.
“Hoe zit het nou echt? Thorium en de waarheid over kernenergie!”
De titel is raar misleidend, maar de inhoud erg goed, vind ik: https://www.youtube.com/watch?v=KGh1QQTCog8
Ꮃһat’s Ꮋappening i’m new to this, I stumbled uρߋn this I havе found It absolutely helpful and it һas аided me out
loads. I am hoping to give a contribution & aid different users like its aided me.
Great job.