Een gastbijdrage van Arnout Jaspers.
Klimaatalarmisten claimen dat zij slechts verkondigen wat ‘de wetenschap’ heeft vastgesteld. Waarmee ze iedereen die kanttekeningen plaatst bij de aanstaande klimaatapocalyps proberen weg te zetten als malafide regendansleraren.
De selectieve waarneming van ‘de wetenschap’ die daarvoor nodig is, wordt van harte gefaciliteerd door de media. Het trommelvuur van berichten over ijskappen die elk moment kunnen instorten of verzurende oceanen waarin koraalriffen gaan oplossen als bruistabletten, bezorgt niet alleen menige burger een toekomstdepressie, maar zorgt er ook voor dat hele beroepsgroepen ernstig blikvernauwd raken.
Afname koudedoden veel groter dan toename warmtedoden
Neem nu die open brief die begin september in ruim tweehonderd medische tijdschriften gepubliceerd werd, waaronder The Lancet. Daarin luiden dit keer medici de noodklok, en ze focussen vooral op één aspect: het aantal hittedoden onder 65-plussers zou door de opwarming van het klimaat de afgelopen twintig jaar al met vijftig procent zijn toegenomen.
Sceptici als Bjørn Lomborg maakten er korte metten mee: die stijging gaat vrijwel gelijk op met de toename van het aantal 65-plussers. Zo kun je ook beweren dat klimaatverandering dementie veroorzaakt.
Belangrijker is echter wat die bezorgde medici niet noemen: dat in een opwarmend klimaat de afname van het aantal koudedoden veel groter zal zijn dan de toename van het aantal hittedoden. Dat stond nota bene twee weken later in diezelfde Lancet. Voor 2019 was de schatting 1,34 miljoen doden door kou, en door hitte bijna vier keer zo weinig, 356.000 doden.
Mondiale opwarming bespaart energie
Over het realiteitsgehalte van zulke schattingen kun je natuurlijk ook weer discussiëren, maar waar het hier om gaat is de halfzijdige blindheid van al die zogenaamde klimaatexperts. Uit een studie in Nature, deze week, bleek trouwens dat de mondiale opwarming de mensheid energie gaat besparen: de extra elektriciteit voor airconditioning in warme streken weegt niet op tegen het verminderde stoken elders.
Betere toegang tot verwarming en airconditioning is trouwens een buitengewoon effectief middel tegen hitte- en koudedoden, en dat is vooral een kwestie van meer welvaart, ongeacht hoe goed we de klimaatverandering indammen.
Koraalrif kernpunt van alarmistisch evangelie
Zulke verschuivingen in de mortaliteit en het energieverbruik zijn trouwens klein vergeleken met de invloed van de verwachte bevolkingsgroei – die door klimaatalarmisten altijd gebagatelliseerd wordt. In het zicht van de klimaatapocalyps, zal de doorgewinterde alarmist nu zeggen, zijn dat allemaal maar details: hoe dan ook moeten we de opwarming ruim onder de 2 graden te houden, anders gaat deze eeuw 99% van de koraalriffen eraan, en Joost mag weten welke andere kantelpunten het klimaat dan nog passeert.
Maar zelfs over deze kernpunten van het alarmistisch evangelie was er recent goed nieuws. Zeer goed nieuws zelfs. Wat raar dat de media daar niet bol van stonden … In Hawaiï hebben onderzoekers drie jaar lang grote aquaria met koraal en bijbehorende fauna (‘mesocosms‘) blootgesteld aan de opwarming en verzuring van het oceaanwater zoals die rond 2100 zou optreden als er van de energietransitie helemaal niets terecht komt. Een soort medische trial met koraal dus, inclusief controlegroep die niet ‘behandeld’ werd met opwarming of verzuring.
Koraal doorstaat opwarming en bijbehorende verzuring prima
Wat bleek: onder alleen opwarming floreert het koraal-ecosysteem juist beter dan nu. Verzuring op zich heeft wel een nadelig effect, maar dit wordt door de opwarming gecompenseerd. Hun conclusie is glashelder: ‘De riffen van de toekomst zullen ongetwijfeld verschillen van die van vandaag, maar in termen van algemene biodiversiteit, is een drastische achteruitgang in soortenrijkdom niet in overeenstemming met de resultaten van onze experimentele mesocosmossen. (…) Dit resultaat is in strijd met het huidige paradigma dat de combinatie van opwarming en verzuring additieve, of synergistische negatieve effecten heeft op de biodiversiteit en het functioneren van het rif.’
Laat even tot je doordringen wat hier staat: het koraal, dit getroubleerde troetelkind van de klimaatverandering, dat eind deze eeuw voor 99% zou afsterven, blijkt die opwarming en bijbehorende verzuring prima te doorstaan! Kilometers kopij en oeverloze zendtijd zijn de afgelopen jaren gewijd aan de catastrofe die ons te wachten staat als de opwarming niet in de kiem gesmoord wordt. Want koraalriffen bevatten een kwart van de mariene biodiversiteit, zijn kraamkamers voor vissen die miljarden mensen van dierlijk eiwit voorzien, en tot overmaat van ramp zouden al die snorkelbedrijfjes failliet gaan.
Kantelpunten: ineens valt de Golfstroom weg
Maar blijkbaar was deze doemprofetie nooit eerder grondig experimenteel onderzocht.
Weliswaar is wetenschap nooit af, dus ook op dit onderzoek zal wel kritiek komen, en ongetwijfeld gaan anderen nu proberen dit onderzoek te herhalen om het te weerleggen. Maar het is wetenschappelijk nieuws van hetzelfde kaliber als het Nijmeegse onderzoek uit 2017 dat claimde dat de hoeveelheid vliegende insecten met driekwart was afgenomen. Dat nieuws ging als ‘het insectenarmageddon’ in een paar dagen de hele wereld over, en vergeleken daarmee is de mediastilte over dit koraalonderzoek oorverdovend.
Als onderzoek aantoont dat een natuurlijk systeem in de praktijk behoorlijk goed bestand is tegen klimaatverandering, hebben de doemprofeten altijd nog de zogeheten kantelpunten achter de hand. Het mag dan wel zo lijken, is het paradigma, dat zulke systemen flexibel reageren op veranderingen, maar zodra de verstoring door klimaatverandering een onzichtbare grens passeert, kantelt het hele systeem onherroepelijk naar een radicaal andere toestand. Heel het Amazonewoud zal in een paar jaar verdorren tot savanne, de Golfstroom zal ineens stilvallen, hele ijskappen zullen ineens in zee schuiven.
Science: ecosystemen zijn helemaal niet zo kwetsbaar
Kantelpunten zijn in 2001 op de kaart gezet door de Nederlander Martin Scheffer, en het concept is sindsdien mateloos populair geworden in de ecologie en de klimaatwetenschap. Maar in de praktijk zijn zulke kantelpunten alleen waargenomen in kleine, biologisch armoedige meertjes.
Waar het echte voortschrijdend inzicht heengaat is voorspelbaar: in een uitgebreide review in Science wordt nu zowel op basis van waarnemingen als theoretisch aangetoond, dat ecosystemen in de echte wereld helemaal niet zo kwetsbaar zijn. Waar het op neerkomt, is dat zulke catastrofale kantelpunten een artefact zijn van veel te simplistische wiskundige modellen. Ook dit is ‘de wetenschap’ die spreekt. De hierboven aangehaalde studies staan allemaal in dezelfde peer-reviewed, hoog aangeschreven tijdschriften als de meer zorgwekkende onderzoeken die, lekker apocalyptisch geframed, wél op de talkshowtafels belanden. Dat er ooit een volwassen wetenschapsprogramma op tv komt dat dit bredere, en veel hoopgevender perspectief laat zien, zal wel een utopie blijven.
***
Over de auteur
Arnout Jaspers is freelance wetenschapsjournalist, gespecialiseerd in ‘bèta’ en overige onderwerpen waarbij getallen een sleutelrol spelen. www.exponentry.eu
***
Bron: Wynia’s s Week hier.
Weet zo’n boter om mijn hoofd artikel. Als er ergens mensen negatief zijn is het hier wel. Positieve berichten over zonnepanelen en windenergie worden hier steevast met hoon en spot ontvangen.
Tijd voor wat zelfreflectie hierzo
Wij zijn daar hier niet volledig op tegen. Wel tegen de manier waarop het gebracht wordt, want je kan op de achterkant van een bierviltje uitrekenen dat de argumenten niet deugen.
Wat trekt je vandaag weer Berend om hier weer even zo overweldigend negatief te reageren, een artikel gebaseerd op feiten en proefondervindelijke vaststellingen.
Ben blij dat het zo go goed gaat, de co2 vermindering zal de eerste 50 jaar niet gebeuren dus wen er maar aan dat je er midden in zit de rest van je leven.
Maar Berend dien eens een artikeltje in door jou geschreven, misschien word het wel geplaatst wie weet.
Prima kritisch artikel, we leven onder de druk/dwang van ideologische klimaatfabeltjes, als je er niet met je verstand bij kunt, Berend, moet je niet reageren. Kijk eens in de spiegel naar je eigen frustratie en onbegrip.
@Berend, op jouw verzoek een positief bericht over zonnepanelen.
Zonnepanelen laten zich uitstekend combineren met een Airco, hoe meer zon, hoe meer behoefte aan stroom om te koelen. In de winter heb je er veel minder aan. En de opgewekte stroom wordt gebruikt, netverzwaring is niet nodig. Als de opwarming doorzet worden zonnepanelen steeds effectiever.
Albert, dat is een poging om zonnepanelen naar de zijlijn te manoeuvreren. Geen positief bericht over zonnepanelen….
Wat dacht ja van de al >40jaar voortgaande prijsdaling van gemiddeld ~8%/a en
een berekening over wat dat gaat betekenen voor de stroomkosten opgewekt middels zonnepanelen in 2030….
@Seb, dat is het probleem, we leven nu en niet in 2030.
Dankzij de Groene stroom opgewekt door zonnepanelen en Windmolens zijn we nu in een situatie beland dat de kostprijs van stroom fluctueert tussen 0 en 30 cent/KWh.
bron: https://energie.anwb.nl/actuele-tarieven
Investeringen in Fossiele brandstoffen en Kernenergie zijn opgeschort onder druk van de Media, Politiek en de Rechtbank (Urganda)
Het ontbreekt op dit moment aan de technische middelen om die prijs te stabiliseren en het lijkt er niet op dat dit op korte termijn gaat veranderen. Pas als dit het geval is kunnen we wind en zon inzetten als betrouwbare energiebron, maar of die tijd ooit komt, ik heb mijn twijfels.
Weer zo’n hersenloze reactie van een of andere CO2-ridder die de planeet wil gaan redden met 14de-eeuwe techniek voor een fictief 21ste-eeuws probleem. Windmolens slopen natuur en zee en doen het nog steeds niet bij windstil weer. PV-cellen zijn toekomstige afvalproblemen en voor grootschalige energievoorziening volstrekt onzinnig; ze doen het alleen wanneer iets verschijnt waar jullie zo doodsbang voor zijn, de zon.
Jullie voelen je pas in je sas wanneer je verontrustende artikelen aantreft. Verhaaltjes over het einde der tijden, over apocalyptische gebeurtenissen. Jullie zijn gewoon blijven hangen in je kindertijd, de tijd van sprookjes. Jullie hebben een allergie ontwikkeld voor volwassen, rationeel en aantoonbaar goed nieuws. Kruip terug in je donkere koude hol man!
“PV-cellen zijn … voor grootschalige energievoorziening volstrekt onzinnig”
Goede PV-panelen opgesteld zoals de ramen op tuinderskassen, produceren ~200 GWh/a per km².
NL heeft 900km² dak geschikt voor zonnepanelen. Dus daar alleen zouden we al 180.000GWh/a = 180TWh/a kunnen opwekken.
Ons totale stroomverbruik is 120TWh/a…
Naast panelen op daken en land kunnen we ze ook op zee neerleggen (gaan Eneco/Shell doen bij hun “Hollandse kust Noord” windpark).
En we hebben 57.000 km² Noordzee.
Dus die panelen kunnen vele malen meer stroom produceren dan wij in de afzienbare toekomst nodig hebben.
En dat voor een steeds lager wordende prijs.
Die prijs daalt al >40jaar met ~8%/jaar en voorspellingen zijn dat de prijsdaling nog wel blijft voortgaan tot 2030…
“14de-eeuwe techniek” ??
De techniek van PV-cellen is ~60jaar oud. Windmolens om stroom op te wekken zijn niet veel ouder. Kernenergie is ruwweg net zo oud,
Het land volledig elektrificeren en oneindig veel zonne en windcapaciteit plaatsen leidt maar tot een besparing van 33% van de uitstoot van CO2. Zie mijn stukje gisteren. Met zon alleen heb je 1,5 keer de provincie Utrecht nodig, volledig volgebouwd als zonnepark en reken voor wind maar een factor 10.
Zelfreflectie Berend?
Wat houdt je tegen?
Je politieke indoctrinatie en/of wellicht je totale gebrek aan kennis?
Berend, bij deze een leuk opbeurend filmpje van een positieve KNMI coryfee geïnterviewd door een altijd zeer kritische NPO presentatrice.
Veel kijkplezier en een prettige dag :-)
https://www.youtube.com/watch?v=39DIi_XPwEo&t=618s
Filmpje gezien. Deze homogenisator maakt mij missleijk.
Berend, wat een zure reactie toch weer. Ben je dan niet ontzettend blij met dat goede bericht? “De bom valt nooit”.
Ohh, wacht even, wij zijn negatief…
Berend staat natuurlijk te juichen om een twee maal zo hoge gasprijs, het is immers voor het goede doel toch?
En dit is slechts het begin, als alle financieringen terug moeten komen -en die komen absoluut terug- gaat de energieprijs vijf tot zeven maal over de kop.
Prijzen van 300-800 euro per maand voor een doorsnee gezin zullen normaal worden.
Tot zover de realistische kijk op het feest in uw portemonnee.
https://verenoflood.nu/gasprijzen-die-verdubbelen-gaan-we-vaker-meemaken-greendeal/
Cornelia
De mensheid ging volgens Berend al over de schreef toen die vuursteen ging gebruiken. Én niet te vergeten pijl en boog.
Het bewaren van het vuur en het vervolgen zelf maken ervan was het meest verderfelijke dat de aarde ooit is overkomen.
Het ís natuurlijk een mening en die is, als je erg alarmistisch bent ingesteld ook nog te verdedigen als je alles puur natuur wilt houden. Maar dan moet je de mens als méér intelligente diersoort afschaffen/elimineren.
Zou Berend dat bedoelen? Wie volgt Berend?
Berend
“Als er ergens mensen negatief zijn is het hier wel.”
Als het je erg hindert, ga dan ergens anders spelen.
Zelfs vakantie eilandjes (zonder transport en industrie) lukt het niet om te vergroenen
(El Hierro, Texel, Pellworm)
Bij een vorig klimaatconcilie (Costa Rica) was het voorstel de energie van zonnepanelen te gebruiken.
Dat werden toch maar dieselaggregaten.
Mijn grootste probleem hier met mijn zonne panelen is stof, De panelen moeten regelmatig schoon gemaakt worden. Maar we krijgen hier natuurlijk niet zoveel regen hier ls daar bij jullie.
ik had ook nog een reactie hier?
Ik heb met die koraal riffen, zoals The Great Barriere Rif, altijd gedacht:
“dan verschuiven ze een stuk naar de polen”.
Wat is daar erg aan?”
Zelfde met het verdwijnen van het Amazone woud. Immers in het algemeen zal er meer regen komen in de wereld bij opwarming want warmer zeewater verdampt meer. Dus gemiddeld komt er meer regen = meer begroeiing.
seb
Toppunt van onbenul. Samenhang nul.
Wel schelden maar geen antwoord op mijn 2 vragen….
En dan verbaasd zijn dat niemand naar hem luistert
Berend
Naar onnozelaars luister ik niet. Die leunen zoals steeds weer blijkt op het geloof van anderen.
Ook jij blijkt over een glazen bol te beschikken en hebt niets inhoudelijks te melden.
Seb
schelden? Nee hoor, gewoon een constatering. Lees eens een boekje waarin verbanden uit de doeken worden gedaan.
Iedere middelbare scholier met scheikunde in het pakket zal moeten beamen dat de oceanen niet zuur zijn maar alkalisch.
De pH van de oceanen schommelt rond een pH waarde van 8.
Een pH waarde van 7 is neutraal en wat daar onderzit is zuur.
Verder slaat de schrijver van dit artikel de spijker op de kop.
Bravo.
Met ‘verzuring’ wordt in dit geval bedoeld dat de pH een stukje naar de zure kant van het spectrum opschuift. Koralen hebben een basische omgeving nodig om kalk te kunnen vastleggen, een pH van 7 is voor koraal al te ‘zuur’ (beter: te weinig basisch).
Verder een interessant onderzoek met die aquaria op Hawaï. Het roept nog wel vragen op: binnen welke range was de opwarming en welke soorten koraal zijn er onderzocht? Waren er ook potentiële plaagsoorten aanwezig?
Bij aantasting van koralen speelt vaak ook vervuiling en vertroebeling een rol. In Australië komt dat onder andere door de intensieve scheepvaart naar de kolenhavens, door instroom van vervuild water bij overstromingen, door lozingen van afvalwater door jachten, door zonnebrandmiddelen van bezoekers. Ook koraal-etende zeeëgels (Doornenkroon) spelen een rol; waardoor die toegenomen zijn is nog niet helemaal duidelijk.
Toen in het Krijt en Jura de grootste hoeveelheid koraalriffen uit de geschiedenis van de aarde werden gevormd (zie de vele gebergte ketens met kalksteen), schommelde het CO2 gehalte in de atmosfeer tussen de 1000 en 2500 ppm. Hoe zat het toen met de verzuring van het oceaanwater, Bart?
Toen in het Jura en het Krijt de aarde de rijkste periode van koraalgroei doormaakte schommelde het CO2 gehalte in de atmosfeer tussen 2500 en 1000 ppm. Hoe zat het toen met de verzuring van het oceaanwater, Bart?
In Australië komt dat onder andere door de intensieve scheepvaart naar de kolenhavens, door instroom van vervuild water bij overstromingen, door lozingen van afvalwater door jachten, door zonnebrandmiddelen van bezoekers. Ook koraal-etende zeeëgels (Doornenkroon) spelen een rol; waardoor die toegenomen zijn is nog niet helemaal duidelijk.
Het is verdorie net of ik de Volkskrant lees…
“Toen in het Jura en het Krijt de aarde de rijkste periode van koraalgroei doormaakte schommelde het CO2 gehalte in de atmosfeer tussen 2500 en 1000 ppm. Hoe zat het toen met de verzuring van het oceaanwater, Bart?”
Tsja, zeg het maar. Misschien was er toen meer Ca en Mg in het oceaanwater, om de CO2 te bufferen. Dat is daarna opgeslagen in dikke lagen kalksteen en dolomiet.
“Toen in het Jura en het Krijt de aarde de rijkste periode van koraalgroei doormaakte schommelde het CO2 gehalte in de atmosfeer tussen 2500 en 1000 ppm. Hoe zat het toen met de verzuring van het oceaanwater, Bart?”
Tsja zeg het maar, Chris. Misschien was er toen nog veel meer Ca en Mg in het oceaanwater aanwezig, om de CO2 te bufferen. Dat werd later vastgelegd in dikke lagen kalksteen en dolomiet.
Bart Vreeken
Je kunt er in ieder geval de geruststelling uit halen dat de aarde niet gered behoeft te worden van teveel CO2.
Nu die arme, arme mensheid nog geruststellen.
Bart,
Bart,
Verzuring is gewoon de verkeerde term, die gebruikt wordt omdat het zo heerlijk alarmerend klinkt. De pH-waarde 7.0 is het omslagpunt tussen basisch (H+ OH-), net zoals 0 graden de grenstemperatuur is tussen vriezen en dooien. Spreken over verzuring wanneer de pH daalt van 8 naar 7.8 is hetzelfde als zeggen dat het strenger vriest wanneer de temperatuur daalt van 20 naar 15 graden.
Of een basische omgeving an sich kritisch is voor de vorming van aragoniet (CaCO3) de anorganische fase van koraal, betwijfel ik. De vorming van aragoniet door koraaldiertjes is, anders dan de passieve precipitatie van CaCO3 uit een oververzadigde oplossing, een actief energie-gedreven proces:
HCO3- + Ca2+ CaCO3 + H+.
De vrijkomende H+ wordt actief weggepompt uit het mineralisatie front waardoor het reactie-evenwicht naar rechts wordt getrokken.
Door de toegenomen atmosferische CO2 concentratie wordt niet alleen de H+ concentratie van zeewater hoger, maar ook die van van HCO3- : CO2+H2O HCO3- + H+.
HCO3- is het substraat dat gebruikt wordt voor de aragoniet vorming (zie eerste reactie vergelijking), dus dat zou alleen maar gunstiger zijn.
Er zijn overigens in de literatuur talloze studies verschenen die aantonen dat pH daling geen effect heeft op de vorming van het calciumskelet van allerlei marine organismen. Als je een keertje niks te doen hebt, is hier wat leesvoer:
Rodolfo-Metalpa, et al (2015) GLOBAL CHANGE BIOLOGY 21, 2238-2248 Calcification is not the Achilles’ heel of cold-water corals in an acidifying ocean.
Maier et al (2013) End of century pCO2 levels do not impact calcification in Mediterranean cold-water corals. PLoS ONE, 8 , e62655.
McCulloch et al (2012) Coral resilience to ocean acidification and global warming through pH up-regulation. Nature Climate Change, 2, 623–627.
Castillo, et al Proceedings (2014) . Biological sciences / The Royal Society 281, 1797. The reef-building coral Siderastrea siderea exhibits parabolic responses to ocean acidification and warming.
Ha ha Cornelia,
Kon je het even weer niet laten? (Volkskrant) :-)
Bart,
Hier de link naar de paper. Dit kan hopelijk al je vragen beantwoorden.
https://www.pnas.org/content/118/39/e2103275118
Chemical, zoals je zelf zegt is de vorming van kalk door koralen een actief biologisch proces, geen passief chemisch proces. Het gebeurt onder invloed van enzymen die onder nauw omgrensde omstandigheden actief zijn. Je bewering is in strijd met de resultaten van het onderzoek in Hawaï
‘Verzuring’ geeft de richting van de verandering aan, niet de range waarin die verandering zich afspeelt. Evengoed kun je zeggen dat Siberië opwarmt als de gemiddelde jaartemperatuur stijgt van -15 naar -13 graden. Dat is nog alles behalve warm.
Bart,
“het gebeurt onder invloed van enzymen die onder nauw begrensde omstandigheden actief zijn”.
Kun je dat voor dit specifieke geval onderbouwen of roep je maar wat? Enzymen hebben in het algemeen een brede pH range (2-3 pH eenheden) waarin ze werkzaam zijn. Een pH daling van maximaal 0.3 eenheden die onder het worst cade scenario RCP 8.5 wordt geprojecteerd, gaat echt niet het verschil maken. Helemaal niet als je daarbij nog in aanmerking neemt dat er, intracellulair en extracellulair, pH-regulerende systemen actief zijn. In dit specifieke geval komt daar nog bij dat zowel de substraat concentratie (HCO3-) als de temperatuur toenemen, beide condities verhogen de snelheid van enzym-gekatalyseerde reacties.
Het onderzoek in Hawaï ging over het effect van pH daling +opwarming op de biodiversiteit, niet over het effect van pH op de vorming van het koraal bioskelet. Zie voor het laatste de literatuur waarnaar ik verwezen heb.
Je vergelijking met de opwarming van Siberië gaat mank, want “warm” is in tegenstelling tot “zuur” een relatieve eigenschap. Een pH daling van 8.0 naar 7.8 verzuring noemen is hetzelfde als zeggen dat het dooit wanneer de temperatuur stijgt van -15 naar -13 graden.
Nog eens naar het artikel gekeken. Voorop gesteld, het is zeker een interessant onderzoek, maar het is niet mijn terrein. Het artikel heeft het trouwens ook over ‘acidification’, de nederlandse vertaling daarvan is toch echt ‘verzuring’, of je het nou leuk vind of niet.
Figuur 1a geeft het temperatuurverloop weer in de opgewarmde en de niet-opgewarmde situatie. De opgewarmde reeks komt een korte tijd per jaar boven de kritische grens van 28 graden, die hier de koraal-verblekings drempel wordt genoemd. Kennelijk weet het ecosysteem dat zonder al te veel problemen door te komen. Ik vermoed dat de zeewatertemperatuur rond het Great Barrier Reef veel langduriger boven de 28 graden komt, door de aanwezigheid van het Australische continent, wat in ze zuidelijke zomer zeer sterk opwarmt.
https://polar.ncep.noaa.gov/sst/ophi/
In figuur 3a zien we welke groepen van dieren winnaar en verliezer zijn wanneer er zowel opwarming als verzuring plaatsvindt. Winnaars zijn de stekelhuidigen en en geleedpotigen, verliezers zijn de weekdieren. Voor de neteldieren waaronder de koralen (cnidaria) lijkt het effect niet heel groot. Maar de Doornkroon, de gevreesde zeester die op het Barriererif zo veel schade aanricht, behoort ook tot de stekelhuidigen.
Conclusie: leuk onderzoek, maar niet direct overal toepasbaar.
Bart Vreeken
Conclusie, de aarde verandert, net als zijn bewoners. Nu wij nog. Onderzoek, meet en adapteer om je leefmilieu leefbaar te houden.
En blijkbaar mag dat wat kosten, gezien de toename van het landbouwoppervlak gekoppeld aan het aantal mensen. De toename van het aantal mensen loopt gelijk op met de temperatuur. Nou, en…
Ik zeg dus: dat de hoge CO2 concentratie in de atmosfeer het oceaanwater niet zo zuur maakt dat koralen niet kunnen floreren. Kan jij je vinden in die mogelijkheid? Die mogelijke extra Ca of Mg waar jij over speculeert zal wellicht kalkvorming bevorderen maar zal niet het Ph van het water verlagen. Het is duidelijk dat de enorme opslag van CO2 in carbonaten (wat de grondstof is van kalksteen) de oorzaak is van de geleidelijke afname van CO2 in de atmosfeer gedurende deze geologische perioden. Die enorme productie van carbonaten is een bewijs dat hoge CO2 concentratie in de lucht niet de koraalgroei belemmert.
Chris, ik kan het niet allemaal overzien. Volgens Wikipedia is een belangrijk deel van de kalksteenlagen uit het krijt niet gevormd door koraal, maar door ‘coccolieten’, een soort algen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Krijt_(periode)#Gesteenten_uit_het_Krijt
Wat betreft kalksteen:
Van het sedimentaire gesteente is ~25% kalksteen. Als de CO2 uit deze carbonaten ooit in de atmosfeer zat, was de atmosferische druk ruwweg 10-20 bar. De meeste kalksteen is in het Precambrium gevormd door niet-biologische processen. De oppervlakte wateren waren destijds zeer sterk oververzadigd aan carbonaat (is nog steeds zo). In het Fanerozoïcum zijn het vooral biologische processen die kalksteen vormden. Die processen vormden ook organisch materiaal. Het koolstofgehalte daarvan komt overeen met een CO2-gehalte in de atmosfeer van 2 bar.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Limestone
Als we over verzuring praten dan gaat het niet alleen om koralen maar alle kalkachtige (schelpdieren, kalkalgen etc.) zeeleven.
Bjørn Lomborg kent blijkbaar niet het verschil tussen correlatie en causaliteit. Pieken in sterftecijfers bij hittegolven is een voorbeeld van causaliteit. En dus zal een toename van hittegolven leiden tot een toename van hittedoden.
Kou ook, jullie willen terug naar koude.
Bij koud weer komen meer mensen om het leven dan bij zeer warme weersomstandigheden, zo blijkt uit een nieuwe, uitgebreide studie.
En dat staat zelfs in jullie aanbeden krant.
20 keer meer doden door kou dan door hitte.
Ik zou nog maar wat dekens gaan kopen Modeleur als ik jou was.
https://www.nu.nl/wetenschap/4053535/kou-doodt-veel-meer-mensen-dan-warm-weer.html
Nee Theo, jij weet helemaal niet wat ik wil. En polariseren middels “jullie aanbeden krant” is ook een verkeerde houding. Gelukkig corrigeer je jezelf door dezelfde krant nu aan te raden als bron.
Het is ook nog maar zeer de vraag of enkele graden opwarming het aantal doden ten gevolge van koude sterk zal laten dalen.
“This is a fascinating study, which estimates that 8.5% of deaths in the UK are ‘due to cold’. But it’s important to note that by ‘cold’, they mean any temperature less than the safest in the UK, which they estimate to be 19C – the risk only really rises substantially at less than 1C. So perhaps they are really saying that the UK climate is killing people.”
Voor Nederland geld volgens het CBS de volgende relatie tussen temperatuur en sterfte.
CBS 21-08-2020
“De aanname is dat elke graad Celsius dat deze temperatuur hoger is dan de gemiddelde temperatuur in de week 3 tot en met 10 leidt tot 1 procent minder sterfte. Wanneer de temperatuur boven de 16,5 graad stijgt, neemt de sterfte weer toe met 2 procent per graad.”
Dus 16,5 is optimum daaronder toename 1% per graad, daarboven toename 2% per graad.
In dit zelfde artikel geven ze aan dat,
“De laatste jaren lijkt de samenhang minder sterk, in 2018 leidden de hittegolven zelfs tot nauwelijks extra sterfte”
De 2% is dus kennelijk nog te hoog.
In Nederland is het van 24 juni t/m 27 aug warmer dan 16,5 , dus ongeveer 65 dagen
Het is dus ongeveer 300 dagen kouder dan 16,5 graden.
De gemiddelde temperatuur is 10,54 graden.
Dit alles laat eenvoudig zien dat 1 graad opwarming zeer waarschijnlijk tot duidelijk minder doden leid in Nederland.
Link naar artikel bij mijn reactie 22 okt 2021 om 11:13
Alleen iemand die niet goed op de hoogte is van de temperatuur in Nederland en weinig afweet van analyses door het CBS kan dat verkeerd begrijpen….
Modeleur, dan moet je dat beter uitleggen of onderbouwen wat je bedoeld.
Net zo als het fake is dat er door opwarming mensen sterven.
Mensen kunnen zeker bezwijken onder een hittegolf, bijna altijd mensen die al een zwakker gestel hebben en of mensen die de maatregelen niet opvolgen, en veel te weinig drinken b.v, waarom denk je dat in verzorgingshuizen extra aandacht hier aan word besteed heden.
Ook in warme werelddelen word hier vaak te weinig aandacht aan geschonken, en mensen die vaak uit financiële nood toch in deze extreme hitte blijven doorwerken.
Ook hier bezwijken mensen die zich zelf blootstellen aan domme dingen, b.v. toch gaan sporten tijdens een hittegolf, en vooral 40 tot 60 jarige, maar dat heeft totaal en toe niets met opwarming van doen.
En de krant, of jij ze als bron gebruikt weet ik niet, maar in iedergeval de alarmistische krant van Nederland die geen tegenspraak duldt.
En ja ik gebruik ze ook als alarmisten hier gebruik van maken, want soms staat er toch nog wat zinnigs tussen.
Vergeet ook niet dat in steden de temperatuur ten gevolge van hitte veel groter is dan op land, dus het verwonderd mij niet dat hoe meer steden en verstedelijking hoe meer doden door hitte zullen komen.
Maar vooralsnog zijn er meer doden door kou.
Misschien een betere bron voor jou.
https://scientias.nl/abnormale-temperaturen-eisen-meer-dan-zes-miljoen-levens-per-jaar/
nou Modelleur,
Nou probeer je weer, met Engelse humor nog wel, iemand op het verkeerde been te zetten, of, erger nog, je gelijk te halen. Humor uit een alarmistische krant bovendien, wat zeg ik: de moeder van alle alarmistische media.
Dat grapje van je, van een Engelse wetenschapper, staat bijna onderaan het bericht.
Maar de slotzin van het artikel – in die alarmistische krant, ook van een geraadpleegde professor – luidt, alle relativeringen ten spijt:
Nonetheless the conclusion that cold-related deaths are substantially more numerous than heat-related is important and confirms previous work.
Medelleur
Nou begrijp ik waarom zovelen uit relatief arme landen met een warm klimaat afreizen naar de wat noordelijker gelegen delen van o.a Europa. Die kunnen geen airco kopen.
Zoals altijd gaat het bij klimaatverandering om het duiden van de verandering. Dus Leonardo, bij stijgende temperaturen, neemt het aantal doden t.g.v. (minder) koude sneller af dan het aantal doden t.g.v. (meer) hitte toeneemt? Dat bepaalt of we de goede kant opgaan.
Nee Modeleur, dat zijn schattingen en geen bewijs dat dit ook werkelijk met opwarming van doen heeft.
Daarbij zijn deze studies van een veel te kort tijdsbestek om daar ook maar iets zinnigs over te zeggen, het zijn schattingen.
Denk je nu werkelijk dat in Afrikaanse jungle of ergens in Siberië daar statistieken over bij gehouden worden, nee daar ga je gewoon naar de kloten en ga je de brandstapel op of de grond in.
En ook in veel landen in het Oosten dood is dood, oorzaak onbekend.
@(Lo 22 okt 2021 om 12:02)
“Voor Nederland geld (sic) volgens het CBS de volgende relatie tussen temperatuur en sterfte.”
Werkelijk Lo? Heb je dat wel zorgvuldig genoeg geformuleerd?
Volgens die relatie zou een (relatief sterke) stijging in de sterftecijfers zichtbaar moeten zijn in de periode 24 juni t/m 27 aug (week 25-34). Die theorie klopt niet met de waarnemingen
https://www.cbs.nl/nl-nl/faq/corona/medisch/hoeveel-sterfgevallen-zijn-er-per-week-
Het CBS heeft het over een correctie, niet over de absolute relatie tussen temperatuur en sterfte. Overigens heeft het CBS de correctie o.b.v. genoemde relatie in de prullenbak gegooid per begin oktober 2020.
“Dit alles laat eenvoudig zien dat 1 graad opwarming zeer waarschijnlijk tot duidelijk minder doden leid (sic) in Nederland.”
Nee Lo, zo werkt dat natuurlijk niet. Het land is al zo vol (volgens sommigen). Ik zie in bovenstaande CBS link wel doden t.g.v. hitte, niet t.g.v. koude in NL.
Mijn compliment.
Je hebt mijn tekst gedeeltelijk gelezen, dat is al een wonder.
Bovendien heb je ook een spelfout ontdekt.
Je mag je melden bij je lagere school om daar een compliment te halen.
Het CBS zegt.
“Bij de seizoensgebonden factoren is gecorrigeerd voor de gemiddelde weektemperatuur.”
“De aanname is dat elke graad Celsius dat deze temperatuur hoger is dan de gemiddelde temperatuur in de week 3 tot en met 10 leidt tot 1 procent minder sterfte.”
“Wanneer de temperatuur boven de 16,5 graad stijgt, neemt de sterfte weer toe met 2 procent per graad.”
Bij lagere temperatuur dan 16,5 is de sterfte dus hoger en bij hoger temperatuur dan 16,5 graden ook.
Bij kouder dan 16,5 graad sterven er volgens het CBS dus extra mensen.
Kennelijk wil je dat niet begrijpen, bel even het CBS misschien dat ze je dat nog kunnen uitleggen.
Het gaat dus over het seizoen.
Ook ik zeg niet dat er op een dag met 26,5 graden de sterfte 20% hoger zal zijn. (10×2%)
“Volgens die relatie zou een (relatief sterke) stijging in de sterftecijfers zichtbaar moeten zijn in de periode 24 juni t/m 27 aug (week 25-34). Die theorie klopt niet met de waarnemingen”
Deze analyse en conclusie komt geheel uit jouw fantasie door slecht lezen.
Het RIVM noemt 250 extra doden in onze gehele zomer door hogere temp dan zonder klimaatverandering.
Die theorie klopt dus wel met de waarnemingen volgens het RIVM.
Ga ze even bellen dat je het er niet mee eens ben.
Dat is dus niet 19,2 per week voor de hele zomer maar het concentreert zich in de warme weken.
Dat het CBS begin oktober zijn berekeningen heeft aangepast is mijn bekend.
Citaat uit CBS op 9 okt 2020.
“Daarom gebruikt het CBS vanaf nu een langjarig gemiddelde als basis voor het verwachte aantal overledenen.
Ik heb daar op deze site ook opmerkingen over gemaakt.
Het RIVM heeft die verandering n.l. nooit doorgekregen, waardoor ze de oude methode nog steeds gebruiken met vermelding dat die analyse en grafiek van het CBS komt.
Misschien kan jij dat even doorgeven aan het RIVM, en als je toch aan het bellen gaat, bericht ook even aan het CBS dat ze zeggen na 2 okt de nieuwe methode te gebruiken maar dat ze ook alle oversterfte getallen vanaf begin 2020 t/m sept aangepast hebben zonder dat extra te melden.
Al hun Covid rapporten t/m sept gaven verkeerde oversterfte getallen en zijn dus waardeloos gebleken.
Helaas vergaten ze dat te melden in okt.
Dat hun analyse verkeerd was zag ik gelijk in het eerste rapport omdat hun aanname over sterfte is week 3 t/m 10 volkomen fout was.
Er was hele lage sterfte in die weken en niet normale sterfte zoals ze aannamen.
22 okt 2021 om 12:03
Je zegt hier “De hittegolf piekjes van 2019 en 2020 zijn duidelijk te onderscheiden”
Heel mooi, maar het valt je kennelijk niet op dat deze CBS grafiek niet gecorrigeerd is voor de stijgende aantal ouderen 65+ (dezelfde fout waar Lomborg op wijst, die je ook niet begreep)
Hierdoor lijken de piekjes die je ziet in 2019 en 2020 extra groot tov bv 2016 in die grafiek.
Sinds 2016 zijn er 11% meer 65+ in 2020, en omdat 87 % van de sterfte boven de 65+ is en bij warmte dit verschil nog groter is, kijk je naar een onbenullige grafiek om je warmte effect goed te zien.
De 2016 is dus niet ongecorrigeerd te vergelijken met b.v 2020.
Als laatste “Nee Lo, zo werkt dat natuurlijk niet. Het land is al zo vol (volgens sommigen).”
Ik weet niet wat er in je hoofd gebeurt is maar of het land nu vol of leeg is heb ik nooit ter sprake gebracht.
Het is knap hoe veel leesfouten en slordige redeneringen je produceert in 4 alinea’s.
@Theo Over klimaatdoden door kou en warmte: https://joannenova.com.au/2015/05/study-on-74-million-deaths-cold-weather-kills-20-times-more-than-heat-does/
Voor mij is Modelleur een trol…. Waar ik niets meer mee doe…
Modelleur
“Zoals altijd gaat het bij klimaatverandering om het duiden van de verandering”
Én, is je dat al gelukt voor de opwarmingsperioden= veranderingen van de laatste 3000 jaar? Of lukt dat met kunst en vliegwerk alleen voor de laatste 150 jaar?
“Bij kouder dan 16,5 graad sterven er volgens het CBS dus extra mensen.” Yep, en bij hoger dan 16.5 graden ook, maar dan 2x zo snel, volgens het CBS. Ergo, meer hitte, meer doden, zonder extra maatregelen.
“Het RIVM noemt 250 extra doden in onze gehele zomer door hogere temp dan zonder klimaatverandering.”
Precies, Lo, meer hitte, meer doden, zonder extra maatregelen.
Voor de rest haal je er als gebruikelijk weer van alles bij: RIVM, Covid. Alles is verkeerd en waardeloos. En? Heb je al contact met ze opgenomen en je burgerlijke plicht vervuld? Voor het algemeen belang?
De gemiddelde temperatuur in Nederland is 10,54 graden, dat is 5 graden kouder dan het optimum.
Ergo iets meer opwarming ( 1 graad) in Nederland, meer richting het optimum minder doden, niet meer.
Jij zegt “Die theorie klopt niet met de waarnemingen” .
Daarom laat ik het RIVM zien die zegt n.l. Die theorie klopt wel met de waarnemingen.
Welke fouten ze daarbij gemaakt hebben kan ik hier niet even in twee zinnen uitleggen.
Het zijn er veel.
Jij zegt
“Overigens heeft het CBS de correctie o.b.v. genoemde relatie in de prullenbak gegooid per begin oktober 2020.”
De temperatuur zit nu verwerkt in het langjarig gemiddelde met de marges en ligt dus niet in de prullenbak.
Ik leg je alleen even uit dat het CBS zelf toegeeft nogal wat fouten te hebben gemaakt doordat ze alle oversterftecijfers tussen mrt en okt, op 2 okt hebben aangepast.
Ik leg je even uit dat er een groot verschil tussen de “normaal” van het RIVM en die van het CBS.
Dit kan je allemaal zelf zien als je het weekrapport van het RIVM even naast de grafiek van het CBS legt.
Daarom leg ik even uit hoe het CBS te werk gaat.
Ik zal je nog 1 keer een uitgebreid citaat geven van die verandering op 2 okt.
“Het verwachte aantal overledenen volgens de methode die tot 2 oktober gebruikt werd, leunde zwaar op de waarneming van de sterfte in week 3 tot en met 10 van 2020.
Voor de sterfte in de eerste golf van de corona-epidemie was dat een goede methode, maar voor het bepalen van de oversterfte over een langere periode is dat niet robuust genoeg.
Daarom gebruikt het CBS vanaf 2 oktober een langjarig gemiddelde als basis voor het verwachte aantal overledenen. Daarbij wordt ook aangegeven binnen welke marges de sterfte in een week gewoonlijk ligt, geschat op basis van de spreiding in eerdere jaren.”
Week 3 t/m 10 was een record lage sterfte van de afgelopen 65 jaar, dus een volkomen foutief uitgangspunt.
Vooral de “Voor de sterfte in de eerste golf, was dat een goede methode.” !!!
Daarna veranderen ze alle cijfers voor die eerste golf t/m 2 okt zonder het te zeggen.
Week 11 t/m 23 is de oversterfte met 4500 verlaagd en daarna in de zomerweken met 3000 verhoogd.
Dit zonder het te vermelden in de tekst.
Helaas moet ik dat afwijzen, een vorm van bedrog door weglating.
Het is niet anders, dit is hun tekst en hun verandering.
“Ergo iets meer opwarming ( 1 graad) in Nederland, meer richting het optimum minder doden, niet meer.”
Nee Lo, het enige dat verandert is dat de laagste temperaturen eraf gaan en nieuwe hogere temperaturen erbij komen. De verdeling van alle tussenliggende temperaturen blijft ongeveer gelijk.
De winst van het verwijderen van de laagste temperaturen (1%) gaat ten koste van het verlies van de hoogste temperaturen (2%).
Ergo, opwarming leidt tot meer doden.
“De winst van het verwijderen van de laagste temperaturen (1%) gaat ten koste van het verlies van de hoogste temperaturen (2%).”
Hmm
Even terugdenken naar 1st klas middelbare school.
Arm x Gewicht= Moment
Je rekent wel het verschil in Gewicht 1% en 2%, maar je vergeet de Arm, de afstand tot 16,5 graden.
Laat ik het je maar voorrekenen.
Laagste temp in Nederland is 2,39 dus de Arm wordt 16,5-2,39=14,11 dus Moment 14,11
Hoogste temp in Nederland is 19,38 dus de Arm wordt 19,38-16,5= 2,88 dus Moment 5,76
In mijn voorbeeld van 1 graad verhoging wordt het dus Moment 13,11 tegenover Moment 7,76
13,11 is meer dan 7,76
Ergo, minder doden.
Modelleur
Meer ten opzichte waarvan? Het ging er toch over of de mens beter met teveel warmte of met teveel kou om kan gaan in relatie tot de eigen lichaamstemperatuur aanpassingsvermogen en leefomgeving. Met name bij ouderen lijkt mij het zelfstandig aanpassen het grootste probleem. De statistiek kan zich alleen over meer en minder uitspreken. Niet meer dan een signaal om zaken verder uit te zoeken. Met statistiek kun je liegen dat het gedrukt staat. Net als met modellen.
Lo, ik heb de 1-ste klas middelbare school wel netjes afgerond en weet dus: Moment = Kracht x arm. (check altijd de eenheden links en rechts van het ‘=’ teken. Dat was les 1 van mijn natuurkunde leraar).
Je som slaat voor de rest nergens op. Dat had je zelf ook kunnen checken door hetzelfde algoritme toe te passen bij 1 graad temperatuur verlaging. De eerste alinea speelt niet mee, dus direct door naar alinea 2.
Dat wordt dan Moment = 15.11 voor T16.5.
15.11 is meer dan 3.76
Ergo minder doden.
Dus of het nu een graad warmer of kouder wordt, minder doden zullen er zijn, volgens jouw theorie.
Hmm, klinkt niet zo logisch.
ah, ik zie dat de website het ‘groter dan’ teken niet goed interpreteert.
Dus die regel moet zijn:
Dat wordt dan Moment = 15.11 voor T kleiner dan 16.5 graden en Moment = 3.76 voor T groter dan 16.5 graden.
Lo 22 okt 2021 om 22:50
“Week 11 t/m 23 is de oversterfte met 4500 verlaagd en daarna in de zomerweken met 3000 verhoogd.”
Ik dacht het gisterenavond nog uit het hoofd te weten na een analyse die ik op 9 okt 2020 gemaakt had, foutje.
De juiste “norm” cijfers zijn van Week 11 t/m 33 met totaal 3019 gecorrigeerd.
De oversterfte is zo door het CBS op 2 okt 2020 met 3019 verhoogd t/m week 33.
Na week 33 heeft het CBS geen rapporten meer uitgegeven tot 9 okt. week 40 met de nieuwe methode.
Waarschijnlijk omdat ze ontdekt hadden hoe slecht de rapporten waren en ze samen met het PBL een analyse gemaakt hebben van een betere aanpak.
De verschillen zijn soms enorm.
Als voorbeeld drie weken.
Week 11, oude norm 3052, nieuwe norm 3253 verschil 201 minder oversterfte
Week 32, oude norm 3102 , nieuwe norm 2682 verschil 420 meer oversterfte.
Week 33, oude norm 3114 , nieuwe norm 2669 verschil 445 meer oversterfte.
Totaal 3019 meer oversterfte voor 11 t/m 33.
Deze grote verschillen werden niet vermeld op 2 okt maar kan je zien door het oude rapport naast een later rapport te leggen.
Toch vermelden ze dat de oude methode goed was en dat ze pas na 2 okt de nieuwe methode gingen gebruiken.
Zeer, zeer slecht.
P.s. Nogmaals, ik ben het eens met de nieuwe methode.
Moment = Kracht x arm
Je hebt gelijk ik versimpelde “weging” even in gewicht.
Som blijft hetzelfde.
Je uitleg van mijn uitleg is totaal onzin.
Bij temperatuur daling “verdwijnt” een warme 5,76 Moment dag en komt er een koude 15,11 Moment dag bij.
Ergo bij verlaging temperatuur meer doden.
Al voor de 1st klas middelbare school wist ik dat je bij koud weer gevaarlijk kan afkoelen.
Spring eens in Noordpool water of in Tropisch water en schrijf op wanneer je sneller dood ben.
Geen statistiek of sommetjes meer nodig.
Er zit gewoon een foutje in je algoritme, Lo. Je moet kijken naar de verschillen tussen wat verdwijnt en wat erbij komt. Het resultaat daarvan is dat de uitkomst van je (gecorrigeerde) algoritme in strijd zal zijn met je logica.
Zou de aanname van het CBS (waarop je algoritme is gebaseerd) dan tegen de logica ingaan?
Wat mij betreft is het wel duidelijk zo.
“Je moet kijken naar de verschillen tussen wat verdwijnt en wat erbij komt.”
Wat doe ik?
23 okt 2021 om 09:59
“Bij temperatuur daling “verdwijnt” een warme 5,76 Moment dag en komt er een koude 15,11 Moment dag bij.
Dus toename sterfte”
Eerder bij opwarming “verdwijnt” een koude 14,11 Momentum dag en komt er een 7,76 Momentum dag voor in de plaats.
Dus afname sterfte.
Je argumenteert tegen basis logica, n.l. kou is gevaarlijk voor de mens.
In het Poolijs springen en resultaat opschrijven heet een waarneming.
Dood/ verdronken na ongeveer 10 minuten?
In Tropisch water na 10 minuten wordt het tijd voor een drankje.
Geen algoritme nodig.
Als hogere temperaturen even schadelijk zijn dan lagere en de kansverdeling van de temperatuur is symmetrisch, dan ligt het optimum (minste schade) bij de genoemde 16.5 graden C.
Als hogere temperaturen 2x schadelijker zijn dan lagere, dan is de positie van het optimum afhankelijk van de temperatuurverdeling.
Ik heb het effect uitgerekend voor een eenvoudige symmetrische verdeling, een blokverdeling met breedte b. Het optimum ligt b/6 graden onder 16.5 graden.
Een realistische waarde voor b is zeg 24 (bij een gemiddelde temperatuur van 10.5 komen temperaturen tussen -1.5 en 22.5 even vaak voor), het optimum ligt dan bij 12.5 graden. Dan leidt een stijging van 2 graden tot minder schade door extreme temperaturen.
Dat komt goed overeen met de huidige migratie (in de winter en zomer) van Nederlandse ‘klimaatslachtoffers’ naar overwegend warmere streken.
@Dirk
Bedankt voor je heldere uitleg.
Ik meende dat ik ongeveer zoiets beschreef in mijn eerst reactie.
22 okt 2021 om 12:02
“In Nederland is het van 24 juni t/m 27 aug warmer dan 16,5 , dus ongeveer 65 dagen
Het is dus ongeveer 300 dagen kouder dan 16,5 graden.
De gemiddelde temperatuur is 10,54 graden.
Dit alles laat eenvoudig zien dat 1 graad opwarming zeer waarschijnlijk tot duidelijk minder doden leidt in Nederland.”
Helaas wil “M” het niet begrijpen.
Over die symmetrische verdeling is nog heel wat te zeggen.
Ik had het “M” graag willen uitleggen omdat de werkelijke verdeling mijn argument iets verzwakt.
Bij 1 graad stijging verdwijnen er minder koude dagen dat dat erbij komen aan warme dagen.
Helaas kwam ik niet eens voorbij de basis met “M”.
Nogmaals bedankt voor de uitleg.
Lo zegt:
“Bij temperatuur daling “verdwijnt” een warme 5,76 Moment dag en komt er een koude 15,11 Moment dag bij. Dus toename sterfte”
Nee. Bij temperatuurdaling verdwijnt meer sterfte aan de bovenkant dan er aan de onderkant bijkomt. Ergo afname sterfte.
@Dirk Visser. Mooi rekensommetje. Dank voor de inspanning.
Consequentie daarvan is dat in een nieuw klimaat, dat met 1 graad is opgewarmd t.o.v. het oude klimaat, het optimum naar links verschuift, dus lager is dan 12.5 graden. Ergo, de minste doden bij een lagere temperatuur dan in het oude klimaat.
“Bij temperatuurdaling verdwijnt meer sterfte aan de bovenkant dan er aan de onderkant bijkomt. Ergo afname sterfte.”
Laten we de aarde afkoelen tot -100 C dan zal er volgens je redenering bijna niemand meer overlijden.
Klopt, ze zijn n.l. allemaal al dood.
Laten we we het daar maar bij houden Lo. Het is was leuk discussiëren met je.
Fijne avond nog!
Modelleur,
Het optimum is in mijn voorbeeld bij 12.5 graden. Dat is een vastliggende waarde. De gemiddelde temperatuur is nu 10.5. Als die temperatuur stijgt, dan dan treedt er verbetering op totdat die 12.5 graden is bereikt waar het optimum ligt. Stijgt de temperatuur verder, dan treedt er verslechtering op.
“Fijne avond nog!”
Hetzelfde
Nog even een consequentie van je redenering.
Als de hoogste temperatuur lager wordt dan 16,5 graden, is de toename aan de onderkant gelijk aan de afname aan de bovenkant, volgens jouw analyse.
n.l. 1%
De sterfte blijft constant bij verder daling van temperatuur.
Nogal slecht doordachte stelling die je inneemt.
Maar dat was gisteren om 12:05 al duidelijk.
Niet mijn stelling, maar die van CBS, op jouw advies.
Slaap lekker!
Ps.
“Als de hoogste temperatuur lager wordt dan 16,5 graden, is de toename aan de onderkant gelijk aan de afname aan de bovenkant, volgens jouw analyse.”
Welnee. Je hebt er echt helemaal niets van begrepen. In dat temperatuurregime blijf je vóór het 16,5 kantelpunt en neemt de sterfte toe bij verdere daling van de temperatuur.
Ik vrees dat dit alles je ver boven de pet gaat
Survival of the fittest. De mens is van oorsprong een tropische soort; kun je daar niet tegen, tja dan houdt het op.
Leuk filmpje van de groene rekenkamer
https://www.youtube.com/watch?v=39DIi_XPwEo&t=618s
22 okt 2021 om 09:37
“En dus zal een toename van hittegolven leiden tot een toename van hittedoden.”
CBS 21-08-2020
“Uit eerder onderzoek van het CBS en het NIDI blijkt dat hoge temperaturen samenhangen met een verhoogde sterfte.”
” De laatste jaren lijkt de samenhang minder sterk, in 2018 leidden de hittegolven zelfs tot nauwelijks extra sterfte”
Het CBS merkt natuurlijk niet zomaar op dat hun analyse van 5 jaar eerder niet klopt.
De sterfte door warmte daalt in Nederland,
1) Mits men compenseert voor het grotere aantal ouderen
2) Mits men zich realiseert dat we ons verstandiger gedragen
Punt 2 heet “Het Hitte plan”
Dat heeft geleid tot een veel lagere sterfte in o.a. “verzorgingsinstellingen”
15 jaar geleden is de verbetering ingezet, niet iedereen is kennelijk in staat die feiten te verwerken.
“En dus zal een toename van hittegolven leiden tot een toename van hittedoden.”
Voor Nederland is dit dus duidelijk niet zo.
Beetje suffig de feiten van het CBS niet te kennen.
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/34/iets-hogere-sterfte-in-warme-week
Mocht het CBS te in gewikkeld zijn, hier nog een artikel van Keulemans die ongeveer hetzelfde schreef op 23-07-2018, dus al ruim 3 jaar geleden.
Eenvoudige grafieken in dit artikel.
ht tps://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hitteplan-redde-duizenden-levens-ouderen-soms-zelfs-veiliger-tijdens-hete-periodes~be1b1537/
De wereld is groter dan Nederland alleen, Lo. Niet iedereen heeft het geluk te wonen in een goed georganiseerd land als NL, waar goed wordt gezorgd voor onze oudjes in de zorginstellingen.
Hier nog wat recentere CBS data
https://www.cbs.nl/nl-nl/faq/corona/medisch/hoeveel-sterfgevallen-zijn-er-per-week-
De hittegolf piekjes van 2019 en 2020 zijn duidelijk te onderscheiden, zelf in het goed georganiseerde NL. De doden ten gevolge van koude vind ik niet zo snel terug in de CBS cijfers.
Kennelijk lees je weer niet wat ik schrijf.
Ik betoog niet dat er niet meer mensen (voornamelijk ouderen) overlijden bij warmte.
De piekjes je ziet ziet iedereen.
Mijn betoog is dat die piekjes steeds kleiner worden.
Vooral na 2006 waar de sterfte bij warmte extreem hoog was en daarna het “Hitte plan” is ontwikkeld.
Daarna is men hele simpele dingen gaan doen die de sterfte sterk deed dalen.
Je zegt “waar goed wordt gezorgd voor onze oudjes in de zorginstellingen.”.
De correcte analyse moet dan zijn dat voor het “Hitte plan” er kennelijk niet zo goed voor de ouderen werd gezorgd.
Gelukkig heeft men geleerd en is men slimmer geworden, ook buiten de zorginstellingen.
Dat de wereld groter is dan Nederland is een slimme opmerking.
Over Nederland heb ik directe goede data, over andere landen kan je eindeloos fantaseren en ruzie maken over de data, maar dat het duidelijk beter gaat in Nederland kan je kennelijk niet ontkennen.
Mocht je echt de realiteit in Nederland niet kennen hierbij een analyse van het CBS van 09-08-2020.
Een daling van ruim 20% in 2019 tov 2006 voor 80+
Een daling van ruim 30% in 2019 tov 2006 voor 65-80
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/32/hogere-sterfte-tijdens-recente-hittegolf
“waar goed wordt gezorgd voor onze oudjes in de zorginstellingen.”
Verder alles okay onder dat rotsblok waar je woont?
“De doden ten gevolge van koude vind ik niet zo snel terug in de CBS cijfers.”
Probeer je eigen link even te lezen.
“Maar in de winter overlijden doorgaans meer mensen dan in de zomer. Hogere sterfte in de winter valt vaak samen met een periode van griep en/of kou.”
22 okt 2021 om 12:02
Ik lepel je ook een detail analyse op met berekeningen van het CBS, over dat 16,5 graden de optimale temperatuur is en de sterfte daaronder toeneemt met 1% per graad, maar kennelijk bergrijp je het CBS niet.
Ik gaf je de link, maar ook als je mijn “citaten” via google opzoekt kom je direct bij hetzelfde CBS artikel.
Wil je het niet begrijpen?
Johan D,
Bij ons in het dorp in het verzorgingshuis daar hoor je geen klachten, tenminste geen ernstige, behalve hun die altijd klagen.
Het is natuurlijk ook geen super groot gebouw, maar het draait met een heel stelletje vrijwilligers en dat gaat blijkbaar uitstekend, ook werken er die weer terug naar het arbeidsproces willen.
Ja de mensen hebben het er totaal niet slecht mede door de vele vrijwilligers, die ook veel met de mensen die niet meer goed ter been zijn naar buiten gaan.
Ze hebben zelfs een complete boerderij, de zorgboerderij, waar veel van die oudjes zelfs hun eigen mini tuintje hebben.
Werkplaats, schilder ruimte noem maar op, nee ze hebben het goed hier.
Ik weet dat dit op veel plaatsen wel anders is, vergeet niet dit is een dorp veel mensen kennen elkaar en waar de kinderen meestal niet hun ouders laten verrotten, dan word ingegrepen en rammelt de wand.
Modelleur
En omdat de rest van de aarde/wereld groter is moet Nederland beginnen met de thermostaat/CO2knop?
Omdat het dan zo lekker opschiet? Je bent als die muis die tegen de olifant zegt: “wat stampen we samen toch lekker.”
@Lo 22 okt 2021 om 12:51, zie Modelleur 22 okt 2021 om 14:50
Hoe denk je dat de CBS curve (https://www.cbs.nl/nl-nl/faq/corona/medisch/hoeveel-sterfgevallen-zijn-er-per-week-) er zou uitzien bij “de optimale temperatuur van 16.5 graden”?
“Hoe denk je dat de CBS curve er zou uitzien bij “de optimale temperatuur van 16.5 graden”?”
Waarom denk je dat de sterfte in week 30 in 2006 bij 80+ 1670 was bij 22,99 graden week temperatuur, en in 2019 in week 30 1694 bij 24,43 graden week temperatuur?
Je weet vast nog wel, dat hittegolf piekje wat je zo goed in 2019 zag en gelijk begreep.
Hint
In 2006 was het aantal 80+ 587015 en in 2019 798820
In 2019 36% meer 80+ en 1,444 graden warmer en toch slechts 1,01% meer doden in de 80+ groep.
Hoe zou dat komen?
Meer hitte meer doden?
Ik hoop dat je niet in de war raakt van deze vraag.
Correctie
In 2019 36% meer 80+ en 1,444 graden warmer en toch slechts 1,4% meer doden.
Hint 2
In de 65-80 groep was de sterfte/100.000 zelfs 48% hoger in 2006 in week 30 dan in 2019 in week 30 terwijl het ook voor die groep het in 2019 1,44 graden warmer was.
Hoe zou dat komen?
Meer hitte meer doden?
Ik denk, Lo, dat het aantal sterfgevallen in 2019 in NL lager is uitgevallen vanwege maatschappelijk bewustzijn, dat zeer vermoedelijk is ontstaan na 2006: het hitte plan. Men zag toen blijkbaar al in dat het aantal hittegolven wel eens zou gaan toenemen in de toekomst, dit ondanks geluiden elders dat de volgende ijstijd voor de deur zou staan en afkoeling de trend zou worden. Gelukkig heeft men destijds beleid gemaakt (hitteplan) o.b.v. wetenschap en niet o.b.v. pseudowetenschap die te vinden is op de welbekende plekken. Dat die keuze goed heeft uitgepakt tonen de cijfers die je aanhaalt.
Maar ook: meer hitte, meer doden, als je de rest van de wereld erbij betrekt, zie (Watts et al, The 2020 report of the Lancet Countdown on health and climate change: responding to converging crises. Lancet. 2021; 397: 129-170) figure 1 and 2.
De wereld is groter dan NL alleen.
Het is mooi dat je nu bijna alles wat ik eerder naar voren bracht erkend.
Meer hitte meer aanpassingen en resultaat is minder doden.
Ik vind het wel weer jammer dat je ons Nederlanders een “maatschappelijk bewustzijn” toe rekent wat volgens jou elders niet bestaat.
In de hele wereld is dezelfde vooruitgang waarschijnlijk zo uit de statistiek aan te tonen, alleen ik ga dat niet doen.
Mensen zijn overal zeker even slim als wij en passen zich onmiddellijk aan om langer en prettiger te leven.
Het is allemaal heel eenvoudig n.l.
Als je last hebt van te veel water of te weinig water moet je niet omhoog kijken naar de wolken, zoals het KNMI ons wil doen geloven.
Je moet naar beneden kijken naar de grond, en je afvragen waardoor dit ontstaat.
Infrastructuur?
Want daar ligt meestal de oorzaak en zeker de oplossing.
Hetzelfde geld voor te warm of te koud.
Kijk naar je omgeving of huis of kleding en doe er wat aan.
Daarvoor is gewoon gezond verstand genoeg en geen “maatschappelijk bewustzijn”.
Mits je er voor open staat.
“De wereld is groter dan NL alleen.”
De wereld is meer dan een klimaatmodel.
Mijn Reactie op “M” zit even in de Spam.
Artikel van Keulemans is van 2019 niet 2018 zoals ik aangaf.
Modelleur, Lomborg zegt dat het aantal geregistreerde hitte doden niet is toegenomen wanneer je het afzet per hoofd van de bevolking. Wat begrijp je daar niet aan?
Sterker nog, Chemical, in Nederland is het afgenomen, zie (Lo 22 okt 2021 om 11:13): “De sterfte door warmte daalt in Nederland”
Mondiaal gezien correleert het aantal 65-plussers dat overlijdt t.g.v. hitte zeer goed met de toename van blootstelling aan hittegolven (Watts et al, The 2020 report of the Lancet Countdown on health and climate change: responding to converging crises. Lancet. 2021; 397: 129-170) figure 1 and 2.
Kortom, indien je die laatste kunt stabiliseren zal het aantal 65 plussers dat overlijdt t.g.v. hitte zich stabiliseren, ondanks de toename van die groep.
Modelleur, je weet de discussie aardig af te leiden van waar het om gaat: een stoet van zeergeleerde dames en heren luidt de noodklok over een vermeende toename in hitte doden. Daarbij “vergeten” ze te corrigeren voor aantallen. Mag ik dat schaamteloos alarmistische agitprop noemen? Ja dat mag ik!
Maar wat ik me nu afvraag: vind jij dat allemaal wel oké
Ik geef je 2 argumenten waar je niet op ingaat. Dat vind ik niet oké.
Geen antwoord is ook een antwoord: liegen voor de alarmistische zaak is wat jou betreft een dikke prima.
“Geen antwoord is ook een antwoord”
Ik gaf antwoord, maar dat negeer je. Als je dat antwoord had begrepen had je het laatste deel van je zin niet hoeven opschrijven.
Stop nu toch eens met te zaniken over waaraan je dood kan gaan.
Het is ook iets van wensdenken en gezien mijn leeftijd toch wel redelijk actueel.
Zelf zit ik hierover in een tweestrijd.
Enerzijds lijkt mij als fanatiek schaatser het heroïsch doodgaan op het ijs desnoods in laatste ( voor mij dan zeker) Elfstedentocht de ultieme triomf.
Anderzijds droom ik aan een einde met hoogtepunt op het strand van een tropisch eiland met een bloedmooie vrouw.
Ik weet niet te kiezen maar het verschil in temperatuur tussen beide situaties zal toch al gauw zo’n 40 graden zijn.
Nav blinde vlekken , bankstellen in de oren, balken in de ogen en conformation bias, getriggerd door het journaal in Noord Korea modus onlangs, schreef ik het stukje ‘ intermezzo’ ; meebuigen of het gekkenhuis en naar aanleiding daarvan het stukje over UNEP, waarin staat dat de energietransitie volledig brandstof-loos wordt uitgevoerd.
Bert Wagendorp, gerenommeerd columnist in de Volkskrant, niet gehinderd door kennis van de natuurkunde, vond het vanmorgen nodig een 16-jarig Zweeds meisje (of is ze al wat ouder geworden de laatste 2 Jaar?), dat haar school nog niet heeft afgemaakt, te citeren in een oproep om het klimaat te redden.
Zijn existentiële angst spat van zijn laatste zin: hopen op een godswonder.
Bericht van Ferdinand Meeus :”Voor alle klimaat alarm gelovigen is deze grafiek een must…het is de gemiddelde temperatuur van 30 jarige periodes sinds 1868. Op een normale schaal.” Met vernietigend overzicht voor de klimaat alarm activisten https://twitter.com/fmeeus1/status/1451164211149746181
En volgens believers is die ‘enorme’ maar vrijwel onzichtbare trend de one and only oorzaak van alle wereldellende, alle stormen, alle overstromingen, alle heat waves en het inluiden van het einde der tijden… Whahaha, wat een waanzinnigen.
ha ha het koelt dus af , dank voor de link
In mis in het artikel het voordeel van meer CO2 voor de plantenwereld.
Vergroening dankzij meer CO2.
In Frankrijk komt nu ook discussie los over het ‘idee’ om vanaf 2035, of eerder als de klidioten hun zin krijgen, de productie van auto’s op ‘olie’ te verbieden en alleen nog maar EV’s toe te staan.
Een van de knelpunten die is het gebrek aan laadpalen en de in de praktijk slechte prestaties als het gaat om het aantal kilometers. De opgegeven waardes zijn gemeten onder ideale omstandigheden en in de praktijk vallen die zwaar tegen.
Voor de lange afstanden zullen traditionele voertuigen gewoon altijd nodig blijven.
En lange afstanden hebben ze hier wel natuurlijk.
Een van de deelnemers aan de discussie stelt dat als men inderdaad zou overgaan tot een verbod op verbrandingsmotoren ten faveure van EV’s, dat dit alleen maar mogelijk is als er volop wordt ingezet op atoomstroom, want met molentjes en paneeltjes is het absoluut onhaalbaar.
Kortom, de beer is los hier.
AnthonyF,
Ik heb onlangs nog een artikel gelezen wat ons te wachten staat door deze te snel doorgevoerde transitie.
Het werd de perfecte storm genoemd die achter 13 jaar wel kon intreden als op deze manier word doorgegaan.
Om lang verhaal kort te houden komt het hier op neer.
De wereld heeft nog lang fosielle brandstoffen nodig, maar door een te snelle afbouw word het winnen van brandstof en het zoeken naar nieuwe fosielle bronnen te duur word, dus onrendabel, dat betekent dat de grote energie boeren geld bij moeten gaan leggen om van boorput tot consumenten of gebruikers, niet meer lonend dus, en de fosielle markt laat instorten.
Dat betekent een economie die totaal instort dat betekent de perfecte storm om de wereld economie totaal plat te leggen, en dit probleem wordt totaal onderschat door regeringsleiders en de groene industrie.
Het probleem leek me heel reëel wat nadert, als er niet meer genoeg verdient word in de fossiele industrie gaat die plat, en met de hernieuwbare red je het niet.
De prijzen worden eerst peperduur en dan komt de storm.
Ik was hier eens naar gaan zoeken omdat Gerard d’Olivat vaak met zulke bijdragen komt, afgezien van zijn taalgebruik zit daar wel waarheid in.
“… verbod op verbrandingsmotoren ten faveure van EV’s, dat dit alleen maar mogelijk is als er volop wordt ingezet op atoomstroom, want met molentjes en paneeltjes is het absoluut onhaalbaar.”
Onzin om twee redenen:
– de voorbereiding en bouw van een kerncentrale duurt in westerse landen ~20jaar en dan is de transitie al bijna over…
– goed opgestelde zonnepanelen (op dak, land of zee) produceren 200 GWh/km² per jaar. Onze daken hebben 900km² geschikt oppervlak dus daarmee alleen kunnen we 180TWh/a produceren terwijl:
* ons elektriciteitsverbruik nu ~120TWh/a is
* we ~57.000km² aan zee hebben om daarvoor te gebruiken, eventueel ook nog ~38.000km² aan land+meren (20.000km² – 2.000km² dak oppervlak)…
En dan hebben we ook nog wind waarmee we:
* op zee 50 GWh/km² per jaar kunnen produceren.
* op land 20 GWh/km² per jaar kunnen produceren
Merk op dat het land en de zee tussen de molens kan worden gebruikt zoals daarvoor. Op zee geldt momenteel nog de restrictie dat boten niet langer mogen zijn dan 24meter, en er niet met bodemomwoelende netten mag worden gevist. Die 24meter zie ik nog wel versoepelen maar de restrictie aangaande de visnetten niet omdat die geen kabels mogen opwoelen.
Nieuwe windmolens zoals de 16MW MingYang hebben een onderlinge afstand van min. ~1,2km (5x de rotor diameter) nodig om niet teveel last van elkaar te krijgen. Die afstand gaat verder toenemen met de komst van 20MW – 25MW windmolens die nog langere bladen hebben..
https://windenergie-nieuws.nl/20/mingyang-lanceert-16-mw-offshore-hybrid-drive-windturbine/
En een heleboel rommel. Windturbine- en zonnepanelensoep.
kijk een echte hockeystick!
https://oilprice.com/Energy/Energy-General/The-Days-Of-Cheap-Solar-Are-Fading-Fast.html
Victor
Alles gekoppeld aan dat verfoeide fossiel. Door véél antipropaganda schiet men zichzelf in de voet. De windturbines zullen nu ook snel duurder worden. Allemaal bedoeld om ons zo snel mogelijk om te turnen.
En wat levert het vervolgens op? Subsidieverslaving. Niet vergeten, ook dat betalen we zelf.
Gaan we nu bij Shell om gas bedelen of is die al binnen met een waterstofcontract.
Ja, er is ook goed nieuws. Vrienden van ons hebben een 2e huis in Duitsland. Gebouwd begin jaren 70, van deugdelijke kwaliteit, enigszins voorzien van isolatie en met een een olie gestookte verwarming. De stookolie gaat in een 3000 liter vat. En er zit nog een houtkachel in het huis. Het goede nieuws is dat Duitsland ‘aan het gas gaat’. Vroeger was dit een ernstige belediging, maar nu heeft het een positieve draai gekregen. Aan het gas gaan betekent tegelijkertijd van de olie af gaan. Over 2-3 jaar mag er niet meer olie worden gestookt in het bergdorpje dat verder zonder enige voorziening is.
Gasleidingen zijn er niet, en die komen er ook niet. Het zal dus met gastanks moeten gaan. De verwarmingsinstallatie zal moeten worden omgebouwd/vernieuwd. De gastank moet ergens een plek zien te vinden op de steile berghelling waartegen aan het huis is gebouwd. Het alternatief is een houtpelletkachel. Maar die loopt op stroom en moet voortdurend gevoed worden met pellets. Hoe dat moet als je een paar dagen van huis bent, weet niemand.
Ook in Duitsland verzinnen de politici voortdurend oplossingen waarna de burger met een probleem wordt geconfronteerd.
Sorry, het was dus uiteindelijk toch geen goed nieuws.
Johan D.
Inzicht, doorzicht. overzicht, wordt in toenemende mate gemist. Dan krijg je rare dingen voor de mensen.
Die mensen moeten zonnepanelen met een accu nemen. Goedkoper en goede productie in de ijle berglucht.
En hun huis natuurlijk goed isoleren.
Ja hoor, PV en accu’s. Lekker goedkoop en efficiënt om je huis in de winter (buiten -10 C is niks) binnen op 15 C te houden om te voorkomen dat de waterleidingen bevriezen, wanneer je even 2 weken niet thuis bent.
Seb, ik krijg het sterke vermoeden dat je huizenbouwtechnisch niet echt ver ontwikkeld bent. Ik ook niet, maar ik ben het me bewust.
Seb, Hoe hoog moet dan de capaciteit van zo’n accu zijn en wat kost dat en hoe veel dagen gaat hij mee.?
Johan van Leeuwen
Sommigen hier, om de namen niet te noemen, blijven kicken op toekomstmuziek en de stip op de horizon. Moet ik dat positief of illusoir noemen?
In het land van Ooit worden voorlopig dure gesubsidieerde sprookjes verteld. En dan te weten dat “huishoudens” slechts 20% van de energie gebruiken.
Peter, ‘Sommigen hier, om de namen niet te noemen, blijven kicken op toekomstmuziek en de stip op de horizon. Moet ik dat positief of illusoir noemen?””
De illusies van de Utopisten hebben in de geschiedenis bijna altijd een desastreuse uitwerking gehad , heeft niets positiefs.
Behalve misschien dat ze zelf denken het goed met alles en iedereen voor te hebben.
Hoewel iedereen in de praktijk maar een deel blijkt te zijn
Johan van Leeuwen
Dan zijn we dat in elk geval met elkaar eens.
Marijn Poels op bezoek bij Wierd Duk
https://podcastluisteren.nl/ep/Het-Land-van-Wierd-Duk-EXTRA-PODCAST-met-Marijn-Poels-de-documentairemaker-die-de-andere-kant-van-het-verhaal-zoekt
Cathrien, leuke podcast ! Bedankt voor de link.
Vrijdag middag luister ik altijd graag naar de kapiteinenlijn ( the gygs) van Erik de Vlieger en Yves Gyrath .
Misschien ook iets voor jou . Kritisch op alles ,confronterend, onderzoekend en af en toe wat gezever over sport voetbal en Ajax maar verder heel goed :-)
https://dekapiteinenlijn.nl/the-gygs/
Cathrien
Bedankt voor de link. Hier wordt weer eens duidelijk gemaakt dat het bij de reguliere media niet gaat om informatie maar om manipulatie.
Om de boycot van het andere geluid.
Goed klimaat nieuw
Het energie bedrijf vandebron, dochter van essent laat je zelf kiezen waar je je energie van krijgt. Windmolen of duurzame afvalhout verbranding. Alles fossielvrij. Behalve de prijs. Die is aan gas gekoppeld. Nu worden de orijzen verdubbeld. Dat hebben de klanten er graag voor over om de wereld te redden.
Het is als met de bestrijding van overstromingen, we moeten hogere en bredere dijken bouwen, maar moeten ook erkennen dat we de ervaren overstromingen niet kunnen voorkomen of reguleren. Voor de volgende waternoodramp à la 1953 bestaat geen middel ter voorkoming, alleen middelen ter mitigatie, als het water de ruimte geven en dijken bouwen. Kortom het water komt, zoals de natuurwetten de beweging van water voorschrijven.
Maar de kennis van natuurwetten is bij de bevolking teruggelopen. Logisch als de studietijd nodig om meester te worden van de kennis van natuurwetten door studieduurverkorting wordt verminderd. Bij het overlevingsmodel van de universiteit zijn financiële middelen ter beloning van instructeurs en huisvesting van leerinstituten nodig. Deze middelen zijn in de eerste plaats gelden van de overheid en zijn gerelateerd aan de hoeveelheid uit te reiken diploma’s. Voorts heeft de leerling studiegelden te betalen en worden door belanghebbenden van verricht onderzoek ook gelden betaald, maar die gelden zijn gekoppeld aan het belang van het onderzoeksresultaat.
Wetenschap is het voortschrijdend inzicht van wat de oorzaak en wetmatigheid is van de ervaren verandering, maar klimaatwetenschappers laten weinig blijken van voortschrijdend inzicht. Het is overtuigen van niet gelovigen tot hun eigen geloof, gebaseerd op onbewezen dogma’s. En de jeugd loopt achter hen aan, zonder hun bereidheid tot onderzoek of leren te tonen, want kennis is nodig om de juiste vraag te stellen. I vergelijk Greta Thonberg met de rattenvaner van Hamelen.
Het verhaal
De rattenvanger kwam naar Hamelen om de rattenplaag te bestrijden. De bevolking prees hem en beloofde een betaling. Hij lokte de ratten met een fluit en liet ze verdrinken in de Wezer. Omdat het stadsbestuur weigerde te betalen, keerde hij terug toen de inwoners in de kerk zaten, speelde fluit en lokte 130 kinderen mee. Hij leidde hen een grot binnen en sloot ze op. In andere versies neemt hij ze mee naar de Koppenberg en iedereen verdwijnt.
In moderne versies is soms een happy end aan het verhaal toegevoegd: de rattenvanger krijgt zijn geld en brengt de kinderen terug
De huidige bestuurders (politici) zitten in de VN kerk, en beloven iets aan het weer te doen en richten daarvoor een bijkerk in, het IPPC, bevolkt door gelovigen die zich afficheren als klimaatwetenschappers. Maar in het hedendaagse sprookje is geen happy end, want de natuur en het weer beweegt en verandert als bepaald door de natuurwetten.
Materie is een zeer gehoorzaam soort.
In de krant een recentie van een nieuwe elektrische motor. Stil en supersnel optrekken. Voor nog net geen 14.000 eur zit er een opgegeven bereik in van 150 km. In de test bleek dat rijden in de ecostand van max 50 km/h een bereik gaf van 90 km. Op de snelweg werd dit 50 km. Dit zijn de doorbraken waar we op zitten te wachten.
Ik hoorde vanmiddag dat Ducati in 2024 de motoren gaat leveren voor de e-bikes (motorraces). Gaan ze voorsorteren op het onvermijdelijke? Zou de MotoGP gaan stoppen?
Het kan altijd nog erger
https://spui25.nl/programma/de-klimaatcrisis-en-ons-pensioengeld
m.m.v. Nederland fossielvrij en de charlatan Verheggen.
Wetenschap hand in hand met activisme.
David Dirkse
Verheggen heeft zijn roeping gemist. Die had echt beter dominee kunnen worden. Na een cursus spreken in het openbaar.
Ter aanvulling, waarom geschreven?
Omdat natuurrampen tegenwoordig klimaatrampen worden genoemd en overheden zich afficheren als organisaties die ons willen en kunnen beschermen tegen klimaatrampen. Zelfs beweren dat zij de door de natuur geprogrammeerde klimaatrampen kunnen voorkomen.
Voor dei voorkomings- en protectie-arbeid is zeer veel geld nodig, die zij via belasting komen ophalen bij de burgers.
In schril contrast met de inhoud van dit artikel staat het artikel van de Telegraaf over het bewust overdrijven van klimaatalarmisten en het bewust zaaien van angst.
Timmermans is van plan Europese burgers extra te prikkelen met een aanzienlijk marketingbudget. Na vragen van De Telegraaf laat de Europese Commissie weten dat er in totaal een bedrag van rond de 16 miljoen euro is om de Green Deal onder de aandacht te brengen. Ook vanuit andere EU-potjes gaat er geld naar klimaatpromotie.
Zo trekt de afdeling Ontwikkelingshulp 250.000 euro uit om in Nederland, Denemarken, Italië, Polen en Spanje de zogeheten ’2030 agenda’ onder de aandacht te brengen. Klimaat speelt ook hierin een hoofdrol. Voor de campagne zijn in Nederland twee influencers gerekruteerd om filmpjes te maken. In één zo’n video valt te horen dat vooral grote bedrijven nu in actie moeten komen.
Timmermans:
’Als je echt verandering wilt, moet je mensen bang maken’
Timmermans is van plan Europese burgers extra te prikkelen met een aanzienlijk marketingbudget. Na vragen van De Telegraaf laat de Europese Commissie weten dat er in totaal een bedrag van rond de 16 miljoen euro is om de Green Deal onder de aandacht te brengen. Ook vanuit andere EU-potjes gaat er geld naar klimaatpromotie.
Zo trekt de afdeling Ontwikkelingshulp 250.000 euro uit om in Nederland, Denemarken, Italië, Polen en Spanje de zogeheten ’2030 agenda’ onder de aandacht te brengen. Klimaat speelt ook hierin een hoofdrol. Voor de campagne zijn in Nederland twee influencers gerekruteerd om filmpjes te maken. In één zo’n video valt te horen dat vooral grote bedrijven nu in actie moeten komen.
Geven de gesubsidieerde influencers daarmee geen politieke boodschap af en hebben we daar niet al milieuclubs voor? Een woordvoerder van Timmermans: „De deelnemers hebben als enige de verantwoordelijkheid en vrijheid over de inhoud van hun berichten en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de standpunten van de Europese Commissie.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1671338200/doem-wegbereider-voor-klimaattop-als-je-echt-verandering-wilt-moet-je-mensen-bang-maken
Sorry had even niet gezien dat je die link ook al geplaatst had Willem.
Willem77
Is influencer te vertalen met louche marktkoopman?
Is meer aflatenhandel. Als wij ons halve land overdekken met zonnepanelen dan zou het nooit meer ergens stormen, droogtes en overstromingen tot het verleden behoren. Jaja.
@David dat is niet nodig. Goed opgestelde (zoals de daken van tuinderskassen) zonnepanelen produceren ~200GWh/km² per jaar.
1000 km² produceren dus 200TWh/a, dat is veel meer dan we nu aan stroom verbruiken.
4000 km² produceren dus 800TWh/a = meer dan alle energie die we nodig hebben. Terwijl ons land 10x zo groot is (40.000 km²).
Maar ook dat is niet nodig.
We kunnen de helft opwekken met windmolens en de helft op de Noordzee installeren.
Dan zouden we uitkomen met 1000km² op land dat, bijna allemaal past op onze daken want die kunnen 900km² aan zonnepanelen aan…
Tja, zonlicht hebben de bloemen en groenten kassen niet meer nodig. Door de hoge gasprijzen is het een dooie boel geworden in de kassen. Goed idee Sebpie om de daken vol te leggen met zonnepanelen. Hoe gek wil je het hebben jongen.
Arno Schoondorp
En niet te vergeten door de afroming door het massaal bijdrukken van euro’s waardoor én pensioenen én spaargelden minder waard worden. Doe er het niet indexeren van de pensioenen bij en de overheid zit voor de korte termijn op rozen.
Het gemis van een écht vooruitziende blik zal ons en degenen na ons lelijk opbreken.
CBS 21-08-2020
“De aanname is dat elke graad Celsius dat deze temperatuur hoger is dan de gemiddelde temperatuur in de week 3 tot en met 10 leidt tot 1 procent minder sterfte. Wanneer de temperatuur boven de 16,5 graad stijgt, neemt de sterfte weer toe met 2 procent per graad.”
Als dit zo is, moet de sterfte onder de pensionados die jaarlijks hier naar de Costa Blanca komen om te overwinteren, hoger zijn dan diegenen die gedurende de winterperiode in NL in de kou blijven zitten. Lijkt me een interessant item voor het CBS dit eens te onderzoeken, hebben ze weer eens wat te doen :-)
Even eens wat anders, van de week had ik er ook al een post van gedaan, nu gaat het verder.
30-Daagse: eerste aanzet richting de winter
https://www.weer.nl/nieuws/2021/30-daagse-eerste-aanzet-richting-de-winter
Zo nu kun je lezen hoe achterbakse leugens van de EU en Timmermans werken en voor miljoenen gepromoot worden.
Schandalig dat dit zomaar allemaal kan heden.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1671338200/doem-wegbereider-voor-klimaattop-als-je-echt-verandering-wilt-moet-je-mensen-bang-maken
frans is denk ik ook bij van ranst op cursus geweest net als ab osterhuis
Hier was een goeie reactie van Arno
https://www.climategate.nl/2021/10/klacht-n-a-v-nos-npo-klimaatberichtgeving/#comment-2382904
het werd nog kouder in Antarctica (klik op mijn naam):
https://wattsupwiththat.com/2021/10/22/south-poles-winter-weather-record/
In schril contrast met de inhoud van dit artikel staat het artikel van de Telegraaf over het bewust overdrijven van klimaatalarmisten en het bewust zaaien van angst.
Timmermans is van plan Europese burgers extra te prikkelen met een aanzienlijk marketingbudget. Na vragen van De Telegraaf laat de Europese Commissie weten dat er in totaal een bedrag van rond de 16 miljoen euro is om de Green Deal onder de aandacht te brengen. Ook vanuit andere EU-potjes gaat er geld naar klimaatpromotie.
Zo trekt de afdeling Ontwikkelingshulp 250.000 euro uit om in Nederland, Denemarken, Italië, Polen en Spanje de zogeheten ’2030 agenda’ onder de aandacht te brengen. Klimaat speelt ook hierin een hoofdrol. Voor de campagne zijn in Nederland twee influencers gerekruteerd om filmpjes te maken. In één zo’n video valt te horen dat vooral grote bedrijven nu in actie moeten komen.
Timmermans:
’Als je echt verandering wilt, moet je mensen bang maken’
Timmermans is van plan Europese burgers extra te prikkelen met een aanzienlijk marketingbudget. Na vragen van De Telegraaf laat de Europese Commissie weten dat er in totaal een bedrag van rond de 16 miljoen euro is om de Green Deal onder de aandacht te brengen. Ook vanuit andere EU-potjes gaat er geld naar klimaatpromotie.
Zo trekt de afdeling Ontwikkelingshulp 250.000 euro uit om in Nederland, Denemarken, Italië, Polen en Spanje de zogeheten ’2030 agenda’ onder de aandacht te brengen. Klimaat speelt ook hierin een hoofdrol. Voor de campagne zijn in Nederland twee influencers gerekruteerd om filmpjes te maken. In één zo’n video valt te horen dat vooral grote bedrijven nu in actie moeten komen.
Geven de gesubsidieerde influencers daarmee geen politieke boodschap af en hebben we daar niet al milieuclubs voor? Een woordvoerder van Timmermans: „De deelnemers hebben als enige de verantwoordelijkheid en vrijheid over de inhoud van hun berichten en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de standpunten van de Europese Commissie.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1671338200/doem-wegbereider-voor-klimaattop-als-je-echt-verandering-wilt-moet-je-mensen-bang-maken
Frans en van Ranst , twee biggen met dezelfde strategie .
Ik weet niet wat het zal zijn…. maar wel dat het gaat gebeuren… er komt een moment… dat er iets extreems gebeurt… en dan is men de klimaatverandering plotseling vergeten… en zal niemand het er nog ooit over hebben.
Precies , angst om niks is een luxe probleem en werkt zelfvernietiging in de hand.
je bedoelt die drie vraagjes aan seb?
nee, daar heeft hij waarschijnlijk wel een antwoordt op maar dat geeft hij liever niet.
johan van Leeuwen 22 okt 2021 om 17:29
En Johan, al voorzien van een duidelijk omschreven antwoord of nog wachtende op wat komen gaat.
Dit stond in de bijdrage van Plus. Welke burgers kunnen dit? Helaas weigeren de afbeeldingen bij het artikel alle medewerking maar de tekst spreekt boekdelen!!
In 2050 moeten Nederlandse woningen aardgasvrij zijn. Koken en stoken zonder gas: hoe regel je dat? En wie zal dat betalen? Wij zetten enkele mogelijkheden op een rij. Het goede nieuws: er zijn veel mogelijkheden om subsidies te krijgen.
Glimlachend leidt Bert Kooi ons rond in zijn smaakvol ingerichte woning in de Amsterdamse tuinstad De Aker. Bert (57) en zijn vrouw Irma (53) zijn sinds kort van het aardgas af. De hele energievoorziening in hun woning komt nu van 22 zonnepanelen en een warmtepomp.
Dat ging niet zonder slag of stoot. “In totaal waren wij €35.000 kwijt. €12.000 euro is betaald van subsidies, onder andere van de gemeente, de rijksoverheid en de Europese Unie. De rest moest ik lenen, via de landelijke Energie-bespaarlening en de gemeentelijke Stimuleringslening. Ik heb uitgerekend dat wij de kosten binnen 23 jaar terugverdienen.”
Van het gas afgaan vraagt meer dan alleen een nieuwe ketel. Bij Bert Kooi staat nu achter een ombouw op zolder een grote warmtepomp. Op twee van de vier woonverdiepingen ligt een keurig weggewerkte vloerverwarming. Die werkt efficiënter dan ouderwetse radiatoren. Op het dak en in de tuin zien we her en der zonnepanelen. Extra isolatie was in dit huis uit 1999 niet nodig, bij oudere huizen vaak wel.
Zonneveranda
Maar niet alles is vlekkeloos is verlopen. De energieadviseur berekende de ruimte voor de zonnepanelen verkeerd. Het dak bleek te klein; wat uiteindelijk werd opgelost met een zonneveranda. De warmtepomp kon niet door het trapgat, stond wekenlang in huis en eenmaal aangesloten deed hij het niet, wegens verkeerde binnenleidingen. Een andere aannemer prutste met het netjes wegwerken van de vloerverwarming. En tot slot kostte het afsluiten van het gas ook nog eens €600. Kooi: “Uiteindelijk hebben we zeven maanden in de rotzooi gezeten. Als iedereen zijn werk goed had voorbereid, was de installatie in twee weken klaar geweest. Ik vraag mij werkelijk af of de installatiebranche de omschakeling naar gasloze woningen wel aankan.”
Want de grootste domper moest nog volgen. De adviseurs hadden de familie Kooi beloofd dat zij straks in een woning met ‘nul op de meter’ zouden wonen. Bert heeft het nagerekend: “De gasrekening bedraagt nu nul euro. Maar ik verbruik nog steeds €766 elektriciteit per jaar. Het blijkt dat die warmtepomp een grote stroomslurper is.”
Daar staat tegenover dat de waarde van huize-Kooi door de aanpassingen flink gestegen is, van €355.000 in 2016 naar €480.000 in 2018.Het uitbannen van gas uit onze woningen is geen kwestie van alleen het installeren van een elektrische verwarming ter vervanging van de cv-ketel. Koken doen we straks op inductieplaten, met een bijhorende nieuwe pannenset. De gasoven maakt plaats voor een elektrisch fornuis. Bovendien moet vóór alles eerst het hele huis geïsoleerd worden, anders wordt de stroomrekening torenhoog. Eén ding staat als een paal boven water: de overstap naar elektrische energie kost geld. Wat ook vast staat, is dat niemand weet wie die rekening gaat betalen. Er zijn wel enkele nationale regelingen, zoals het btw-voordeel op zonnepanelen. Daarnaast zijn er regionale potjes. Informeer dus bij de gemeente naar de mogelijkheden. De gasgestookte apparatuur in veel woningen gaat gelukkig nog wel even mee. Het jaar 2030, wanneer Nederland zal stoppen met het oppompen van Gronings aardgas, lijkt bovendien ver weg.
Maar wat nou als voor die tijd je oude cv-ketel zijn beste tijd heeft gehad? Wordt het dan weer een gasketel, maar dan de uiterst zuinige HR-variant, met een hoog rendement? Of investeer je alvast in het gasvrij maken van de woning, door het installeren van duurzame snufjes als een warmtepomp, een zonneboiler en zonnepanelen? Zie de volgende pagina’s.
Naar een gasloze woning
Nu de gaskraan in Groningen definitief dichtgaat, moeten we uiteindelijk allemaal van het gas af. Dit is het tijdpad daarvoor:
Optie 1: Zo min mogelijk investeren: €10.000 tot €15.000
Wie niet te veel geld kwijt wil zijn, doet het gas de deur uit zonder te investeren in zelf opgewekte energie via zonnepanelen of warmtepompen. Erg groen is deze optie niet, maar de kosten blijven overzichtelijk, al komen de totale kosten al snel in de buurt van €10.000 of hoger.
◼ Het begint met het isoleren van spouwmuren, het dak en de vloer. Bij een rijtjeshuis helpen de muren van de buren een handje. Voor een vrijstaande woning kom je algauw op €4000 tot €8000.
◼ Drievoudig glas (HR++) is een must om de warmte in huis te houden. Kosten €2500 tot €3500, afhankelijk van de hoeveelheid vensters.
◼ Een behaaglijke warmte in huis kan komen van infraroodpanelen aan het plafond, die de oude cv-radiatoren vervangen. Ze stralen tot drie meter ver. Maar dit werkt alleen in zeer goed geïsoleerde woningen. Ze kosten rond de €600 per stuk; bij een middelgrote woning kan dit oplopen tot €5000.
◼ Voor een warme douche en afwaswater zorgt straks een instant heater, een klein kastje dat het leidingwater elektrisch verwarmt. Per wastafel komt zo’n heater op ruim €200; keuken en douche vergen krachtiger modellen van €350.
◼ In de keuken zijn een nieuwe elektrische oven en een inductiekookplaat nodig, beide zo’n €1000.
Al deze investeringen verdien je niet terug. Ze verbruiken stroom en je wekt zelf geen elektriciteit op. De gasrekening gaat weliswaar naar nul euro, maar de stroomrekening stijgt flink. Per saldo zal de totale energierekening ongeveer hetzelfde blijven.
Optie 2: Gedeeltelijke eigen stroom: €25.000
Wie investeert in de opwekking van eigen elektriciteit, bespaart jaarlijks al snel ruim €1000 op de energierekening. Daar staan forse investeringen tegenover, boven op die van optie 1.
◼ Wie een plat dak of een (ruim) balkon heeft, kan een luchtwarmtepomp aanschaffen voor €11.000. Deze werkt als een omgekeerde koelkast: hij haalt met behulp van een verdamper en koelvloeistof warmte uit de buitenlucht en geeft die door aan de douche en de vloerverwarming.
◼ Ze kunnen flink brommen, dus moet er een goede isolatiekast bij en een warmtepomp vereist vloerverwarming. Bij een kamer van 60 m2 kost die €1500.
◼ Je oude cv-radiatoren maken plaats voor wandconvectors met lage-temperatuurverwarming (LTV). Kosten: €2000 per woning.
LET OP! Een warmtepomp is een enorme stroomslurper. Hij kan het stroomverbruik met gemak verdubbelen ten opzichte van de modernste hoogrendements-cv-ketel. De stroom voor je warmtepomp oogst je deels met zonnepanelen van €500 per stuk. Met zes panelen op het dak bespaar je jaarlijks €175 op je stroomverbruik.
TIPS
▶ Check voordat je een warmtepomp aanschaft eerst of je gemeente plannen heeft voor de aanleg van stadsverwarming. Dat scheelt een dure investering. Een tussenoplossing is een hybride warmtepomp, die deels op stroom en deels nog op gas werkt. Kosten: tussen de €3500 en €6000.
▶ De rijksoverheid geeft via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) investeringssubsidies voor warmtepomp, zonneboiler en pellet-cv (een kachel met blokken geperst hout). Sommige gemeenten subsidiëren de aanschaf van een warmtepomp.
Optie 3: Volledig zelfvoorzienend:€25.000 tot €50.000
Wie nog meer wil vergroenen, kan het zo duur maken als hij of zij zelf wil.
◼ Stroombesparende snufjes zijn er genoeg, zoals een zonneboiler (ruim €3000).
◼ Wie er warmpjes bij wil zitten, isoleert ook de buitengevels van zijn huis (€13.000).
◼ Verder bestaat er balansventilatie met hergebruik van warmte: €3000; stroombesparing: €180 per jaar.
◼ Onder je huis kun je ook een bodem-warmtepomp van €16.000 installeren. Die pompt aardwarmte op van 150 meter diepte, waarmee de vloerverwarming en het douchewater worden voorverwarmd. ‘s Zomers werkt deze pomp als een airco: de hitte in het huis voert hij af naar de diepe aarde.
◼ Een pelletkachel waarmee je alleen de woonkamer verwarmt, is ook een alternatief. Kosten ongeveer €2000. Daar komt nog wel de aanleg bij van een rookgaskanaal van nog eens €2000.
◼ Een pelletkachel die de radiatoren verwarmt, komt op €3000, plus nog eens €3000 voor de installatie en een buffervat.
LET OP! Een groene investering heeft soms een lange terugverdientijd, tot wel twintig jaar. Zonnepanelen haal je er in zeven jaar uit. Alle maatregelen samen leveren een jaarlijkse energiebesparing op van ongeveer €2000.
TIP ▶ Op 3 en 10 november is het Open Duurzame Huizendag. Door heel Nederland kun je binnenkijken in duurzame woningen.