Hier op Climategate zetten we regelmatig de kettingzaag in Buckler-onderzoek waarin onderscheid vervalt tussen beweringen en bewijs. En rapportjes met falende onderzoeksmethodiek, zoals eerder Imares met haar Natura 2000-gezwam en IPCC Werkgroep 2. Vandaag het Wageningse Landbouw Economisch Instituut (LEI) en het meest lachwekkende klimaatbegrip dat ik in tijden tegenkwam: Global Warming Potential (..)De onderzoekers shopten wat opinies bij elkaar om het als ‘bewijs’te verkopen: een kind kan de wetenschap doen.
Het Landbouw Economisch Instituut (LEI) is LUI geworden
Zie het nieuwe rapport ‘Environmental Performance of wild-caught North Sea White Fish’, dat het Landbouw Economisch Instituut (LEI= LUI) in elkaar flanste, gefinancierd door het Visserij-Innovatieplatform van het Ministerie van ELI. En pelagische (haring, makreel horsmakreel) visvanger Jaczon.
Het rapport claimt een vergelijking van milieu-impact te maken van Noordzeevisserij ten opzichte van goedkope buitenlandse budgetkweekvis als Tilapia en Pangasius.
Die –zoals ik in het Financieele Dagblad al beschreef- onze hyperschone en moderne aquacultuur met recirculatiesystemen wegconcurreert, door milieukosten op het milieu af te wentelen. Toch komen de grasduiners van het LEI/LUI tot de – breed in media als Visserijnieuws- geventileerde bewering:
The environmental impact of North Sea plaice and cod lies within the same range as that of salmon, tilapia and pangasius from aquaculture, the most important import fish.
Milieu-impactstudie zonder milieuimpact te meten maar mysterieus GLOBAL WARMING POTENTIAL…
In werkelijkheid maken de Lei-grasduiners Van den Burg, Taal, De Boer en co, – geen vergelijking van MILIEUIMPACT maar een vergelijking van ENERGIEVERBRUIK. De tankinhoud van een vissersschip en het stopcontact van een viskweekbedrijf krijgt een milieuig verfje door het te presenteren als…lach niet… Global Warming Potential. Zo wordt het economisch voordelige brandstofbesparing zowaar klimaatsubsidiabel.
Tegelijk negeren ze iedere milieuimpact van viskweek en visserij in een studie die beweert milieuimpact te meten. Je vraagt je af of deze onderzoekers zichzelf nog serieus nemen kunnen..
Lees en huiver bij viskweek:
We have excluded the environmental impact in relation to infrastructure from our analysis.
En bij viskweek eutrofiering, vervuiling (verzuring komt door rioolwater en omzetting organische stof) landconversie weglaten, ach jaaahh: tijd is geld…
Not all studies addressed eutrophication and acidification; only a few studies assessed land use.
Belangrijkste milieu-impact kweekvis laat het luie LEI weg
De impact op visbestanden is voor kweekvis misschien wel zo groot als zeevis, omdat je vismeel/olie en kleine vis voert aan soorten als zalm en Pangasius. En kun je de ontginning wel verwaarlozen van natuurlijke baaien/mangrovebossen en eutrofiering door viskwekerijen in landen zonder milieuwetten, overspringen van ziektes als zeeluis op wilde populaties?
Milieuimpactstudie LEI kweekvis zonder milieuimpact kan zelfs nog van Wereldnatuurfonds lerenKijk dan hoe bijvoorbeeld het Wereldnatuurfonds de milieurisico’s van Pangasiusteelt opsomt in Vietnam, de grootste groeier: van de ruime 1,1 miljoen ton in 2008 zou 40 procent naar de EU gaan. Ik heb- hoewel vaak kritisch op WWF- daar weinig aan toe te voegen:
Land use and water use – As new farms are established, sensitive habitat can be destroyed and water often is diverted, which can affect other water users and the environment Water pollution and waste management – Excess waste can pollute the water and negatively affect plant and animal habitat Genetics and biodiversity – Pangasius that escape from aquaculture facilities may compete with wild fish and affect ecosystems, especially in areas where pangasius is not yet established Feed management – Use of fishmeal, fish oil and trash-fish as pangasius feed is resulting in depletion of food sources that other fish rely on. Also, feeding trash-fish to pangasius can cause unsustainable harvesting and water pollution
Volgens het luie Lei kun je dat allemaal weglaten, en desondanks beweren dat je een milieu-impactstudie bedrijft naar viskweek van buitenlandse budgetvis. Dat zal door het hogere bewustzijn in Wageningen komen..
LUI zijn loont het LEI
Hoewel brandstofverbruik het makkelijkst meetbaar is, zou CO2/brandstof wel eens de minst relevante milieufactor bij viskweek/visserij kunnen zijn. Maar dat zal wel niet binnen het budget passen. Het is veel moeilijker om echte milieu-impact te meten, zoals de invloed van viskweek en visserij op visbestanden op zee. Zie het ILVO-onderzoek van Hans Polet en Jochem Depestele over visserij-impact op de Noordzee. Die konden niet één antwoord geven.
LEI: Lagere school-werkstuk in academisch proza
Het LEI-rapport mist de belangrijkste vraag, die maakt of je conclusies enige geldigheid hebben over wat zij beweren te onderzoeken: milieu-impact. Dat is bij mijn weten de invloed op de fysieke omgeving (het milieu): Hoe kwantificeer je milieu-impact? Dat doe je niet door alle activiteit onder één abstracte noemer te brengen die in werkelijkheid niet meetbaar is. Dat doet het Lei/Lui wel.
Zo verwarren de Lei-onderzoekers ruimtelijke schalen bij milieu-impact.
Noordzeevisserij heeft een statistisch significant meetbare invloed op het REGIONALE milieu. Via directe onttrekking van vis en dus voedingsstoffen als fosfaten: de visserij onttrekt evenveel vis als er via natuurlijke predatie jaarlijks verdwijnt. Ook onttrekt zij zo 720 ton fosfaat aan de Noordzee: milieu-impact, zou je zeggen. Niets hierover bij het luie LEI.
Onzinfactor Global Warming Potential mist ieder raakvlak fysieke milieu
Het brandstofverbruik van een kotter op de Noordzee heeft bij schone verbranding (zonder zwavel en dito SO2-uitstoot) juist weer GEEN ENKELE significante invloed op het REGIONALE Noordzeemilieu. Het gaat hier immers om dat dekselse CO2, omgedoopt tot het even mysterieuze als lachwekkende (niet naar opwarming kwantificeerbare) Global Warming Potential: een MONDIAAL verschijnsel, dat ‘global warming.
-
Mondiaal gezien komt een gigatonnetje of 9 aan koolstofequivalenten vrij uit menselijke bronnen, waarvan 20 procent door landconversie (wat LEI niet meerekent) Je voelt de bui al hangen.
Wat is de relatieve bijdrage aan dieselolie van 200 Urker en Katwijker kotters in de totale mondiale CO2-uitstoot?
Het antwoord op die vraag zul je bij het LEI tevergeefs om zoeken. Het zal 0,0000000000nog iets zijn, niet significant dus.
Kun je de CO2-uitstoot van Urker- en Katwijker kotters wel omrekenen naar een exact aantal graden? (Global Warming Potential )
Volgens de aannames van het LEI – hun lachwekkende Global Warming Potential- moet dat verband tussen vissersbrandstof en de MONDIALE temperatuur direct lineair meetbaar zijn. Het is namelijk de enige factor die ze als ‘milieu-impact’mee rekenen: dus meetbare fysieke invloed op de omgeving. Nu wordt het echt interessant. Over de klimaatgevoeligheid voor CO2 debatteren klimaatwetenschappers al weer 25 jaar.
Feit: al 12 jaar is de mondiale temperatuurstijging gestagneerd, de modellen voorspelden meer temperatuurstijging. Rara hoe kan dat met al die Global Warming Potential?
De LEI-onderzoekers losten in hun gemakzucht dus per ongeluk het belangrijkste klimaatvraagstuk van het decennium op
Die stagnatie in temperatuur kwam dus doordat het Global Warming Potential van de Urker Visservloot de afgelopen 15 jaar is geslonken, doordat de vloot met 1/3 moest krimpen van de overheid.
Zullen we Kevin Trenberth en het IPCC mailen, het KNMI inlichten en ze doorverwijzen naar deze toponderzoekers van het LEI?
‘Yes Hi Kevin, we know you thought it’s a travesty that you could not account for the lack of global warming since 2001?’Yess? Well, call The Dutch Fishery Innovation Platform and the Ministerie of ELI: They Found the solution! It is the sanering of the Urker Fishing Fleet and their reduced Global Warming Potential.’
Als het LEI en Ministerie van ELI opschieten, kunnen ze deze bevinding nog meenemen in het vijfde IPCC-rapport, en die klimaatsceptici definitief van repliek dienen! Je zou er licht sarcastisch van worden.
Heb ik zo voldoende de onzinnigheid van de LEI-aannames geillustreerd?
Nee? Gaan we nog eens. Tegelijk zal een pangasiuskweker in een Vietnamees estuarium, of pak ‘m beet, een Noorse zalmkwekerij in een Fjord verrassend weinig meetbare invloed hebben op schol in de Nederlandse Noordzeekustzone. (regionale milieuschaal) Terwijl elders in de oceaan voedervispopulaties met Chinese/Russische trawlers (of de trawlers van Jaczon) worden bejaagd om die kweek mogelijk te maken: … Die trawlervisserij zou een kwantificeerbare MILIEUIMPACT zijn, die toch meer invloed heeft op HET MARIENE MILIEU dan een hypothetische en niet significante klimaatinvloed van 0,0000000000000000000001 graad.
-
Het Lei verzuimt dus de WAAR-vraag te beantwoorden bij milieu: ze leven bij het LEI dus in een niet bestaand zelfverzonnen milieu.
Milieu-impact van Noordzeevisserij met viskweek vergelijken via ‘Global Warming Potential’ is dus betekenisloos.
Je kunt –volgens Lei-methodiek- ook het wasmiddelenverbruik van Urker visservrouwen vergelijken met het aantal geplukte appels in Spanje. Om te claimen dat je dan de milieu-impact van Urk met Spanje vergelijkt.
Nieuwe milieu-impact indicator op Climategate: de Dreft-Elstarpotential vergelijkt milieuimpact van Urker vissersvrouwen op appeloogst in Spanje
Je ontwerpt hooguit een onzinfactor om leken te doen geloven dat je ergens verstand van hebt, de Dreft-Elstarpotential: velen schijnen iets wetenschappelijker te vinden in het Engels of als ze het niet begrijpen.
“Jongens! De Dreft-Elstarpotential van Spanje is hoger dan Urk. Want ze plukken meer appels dan er vissersvrouwen zijn, en appels zijn een natuurproduct.”
-
Persberichtje: ‘Spanje milieuvriendelijker dan Urk zegt nieuw onderzoek’. Geheid dat alle runderen van de pers dat integraal overnemen. ‘Johoho, het klinkzoleuk. EUHHH’ : op dergelijke gronden beslist een gemiddelde redactie namelijk wat in de krant komt (en dat is geen grapje).
LEI doet dus geen Life Cycle Assessment (LCA) maar Lazy Contract-researchers Assessment (Ook LCA)
Het LEI ontdekt met haar analyse van internationale bureaustudies vooral dat lui op geld gericht contractonderzoek internationaal verbreid is, en ze dus vele waardeloze collegae hebben. Dat zagen we al eerder in het IPCC-rapport werkgroep 2. Zelf vond ik dat de opvallendste en statistisch meest significante vinding van ‘Environmental Performance of Wild Caught North Sea White Fish‘. Voor 80 uur bureauwerk vragen 2 onderzoekers al tegen de 30.000 euro. Voor de helft doe ik beter literatuuronderzoek.
Ik verbeeld mij dat vissersclub Jaczon niettemin tevreden is.
Zo kun je groen doen bij de overheid–-door verder te gaan met wat je ook zonder klimaatgebabbel al deed uit economische overwegingen: besparen op schreeuwend dure brandstof. Oh nee, Global Warming Potential. Ik moet zo ook weer even naar de pomp wat global warming potential tanken voor mijn auto. En wat staat de Global Warming Potential in mijn huiskamer lekker te ronken nu het zo vriest buiten.
Dit is de andere kant van de medaille zoals ik die in de Waarheid op Wad-reeks en Natura 2000-reeks presenteerde.
Daar negeert de overheid keiharde bevindingen over draagkracht en fosfaattoevoer, die ook op vogel- en visbestanden MOESTEN doorwerken. Conclusie is daar, dat niet de visserij, maar de overheid en het aan haar gelieerde bureaucratisch academisch complex medeplichtig zijn aan een averechts natuur- en visserijbeleid. Beleid dat niet op feiten stoelt, maar ideologische verzinsels en intellectuele oneerlijkheid. Zie mijn Visserijnieuws-essays deel 1 en 2.
Het zou jammer zijn als de Nederlandse visserij – via het legitimeren van flutonderzoek- met deze toneelvoorstelling gaat meedoen, en zo medeplichtig wordt
Je voelt op je klompen aan dat het vangen van wilde vis minder milieubelastend is, zolang je niet meer neemt dan de bestanden zelf jaarlijks kunnen regenereren
Wat een fantastisch stuk. Ik heb me echt stuk gelachen! vers gefileerde LEI, vrij verkrijgbaar bij Climategate.nl!
Dit rapport van het LEI slaat echt alles: een nieuw record in tenenkrommende flutwetenschapperigheid, waarbij Van den Burg, Taal en Den Boer's enige waarheid is wat aan het eind van de maand op hun girorekening staat
Dieper zinken dan IPCC WErkgroep 2 met onze vrind Rik Leemans en die klimaatactivist Jeff Price van het Wereldnatuurfonds had ik niet voor mogelijk gehouden.
Zie bijvoorbeeld
http://climategate.nl/2010/02/12/vogelgids-bewijs…
Maar het IS mogelijk… Global Warming Potential HAHAHAHA
Dat ze met zulk lagere schoolgeleuter zonder kritiek van collegae wegkomen geeft wel de intellectuele treurigheid ter academie aan
Kijk, hier weer een nieuw persbericht van de voorlichters van Wageningen Universiteit:
''Inkrimping van de mosselteelt in Zeeland goed voor het Klimaat
Dat melden onderzoekers van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) in een nieuw rapport in opdracht van Stichting de Noordzee en het Visserij Innovatie Platform van het Ministerie van ELI, getiteld 'quantifying the climaterelation through mussel polarbear ecosystem services'. De onderzoekers ontwierpen een nieuwe methodiek om de invloed van Zeeuwse mosselteelt op ijsberenpopulaties in Groenland te berekenen.
Deze Bear Mussel CO2 (BMC)-index kan de plank tot op tien cijfers achter de komma misslaan. Zij ontdekten dat sinds de inkrimping van de mosselteelt in Zeeland en omvorming van vissers tot kleinschalige jager-verzamelaars met ecokeurmerk-zoals bevolen door Stichting de Noordzee/Het Ministerie van ELI- het aantal ijsberen weer licht toenam. Kleinschaliger mosselteelt draagt zo bij aan de klimaatvriendelijke duurzaamheid
'Als mensen CO2 uitstoten warmt de aarde op', zegt onderzoeker Van den Burg van het LEI. 'Daardoor smelten de ijsberen en stort het ecosyteem in, maar de invloed van de Zeeuwse mosselteelt op deze verschijnselen was nog onbekend. Wij bedachten een nieuw model waarin we deze onwaarschijnlijkheden aan elkaar konden knopen.'
Nieuw onderzoek van het LEI moet ook de invloed van Zeeuwse oesterteelt op de ijsbeer en CO2 meerekenen. Deze index is nog beter voor PR-doeleinden van de milieubeweging bruikbaar. 'Dat is de Total Bear Mussel Oister CO2-index', valt Kees Taal zijn Lei-collega bij. 'Zo krijgt de visserij een nog beter beeld van onze academische wanprestaties. Dat minder CO2 tot minder klimaatopwarming moet leiden is algemeen erkend, maar over de relatie tussen oesters en ijsberen bestaan nog onzekerheden.'
LEI-onderzoek draagt zo bij aan de klimaatbestendige natuurgezonde duurzaamheid van het gezonde ecosysteem.
Noot voor de redactie
Meer informatie via Pers- en wetenschapsvoorlichting Wageningen UR, Jac Niessen, tel. 0317 485003, jac.niessen@wur.nl.
Toponderzoek daar in Wageningen!
Is lei een vis waar ze de B zijn vergeten?
Ja Rypke, wie gelooft jou nou. Cynisme druipt uit je oren. Dus zelf maar naar de website van de universiteit. Zie ik daar toch een merkwaardig persbericht van 23 januari 2012 ! I shit you not !
Lieveheersbeestje reageert op klimaat. http://www.wageningenuniversity.nl/NL/nieuwsagend… Let op de laatste zin
DIT IS EEN PERSBERICHT! Dus geen onderzoeksvraag of zo, waarmee een student zijn onnozelheid kan afwerpen maar een echt persbericht van de Universiteit!
Ik begin mij steeds meer te schamen voor mijn oude universiteit. Ik trek mij op aan de gedachte dat ik 40 jaar geleden nog gedegen onderwijs kreeg. Toen waren klimaat en CO2 nog niet uitgevonden. Bij mijn weten zijn deze uitvindingen vernietigender dan de waterstofbom.
Correlatie?
Opkomst en groei van het wereldwijde aantal klimaatsceptici correleert met de afgestopte verdere wereldwijde opwarming van de aarde!
De omvang van de groeiende foutmarge in de voorspellingen in de rapporten van de klimaatvoorspelling door het IPCC, correleert met de omvang van de subsidies aan de milieu- en klimaat "wetenschap".
Het aanhoudend geloof van onze regering in het nut van klimaatmaatregelen, windenergie, en CCS correleert met de aanhoudende subsidiebedragen die de Publiek Omroep ontvangt.
Wie weet er nog een paar opvallende klimaat/milieu correlaties…..?
Luister, ik bedoel dit bloedserieus en het is heel tragisch, maar was er niet in Wageningen iemand doodgevroren?
rapportauteur Kees Taal van het LEI is ook meer ambtenaar dan wetenschapper. Hij schijnt nu ook Tjeerd Dussel van vissersclub Hulp in Nood gesommeerd te hebben een kritisch stuk over pulsvisserij van de website te verwijderen, samen met andere bureaucraten van ELI.
Net als Henri Kool hebben ze minder interesse in feiten dan in posities, groene ideologie en belangenspel