De hier reeds besproken kapitaalcowboys van Typhoon Capital, afkomstig van het failliete Econcern en Horizon Solutions in Leiden krijgen van Henk Kamp (VVD) zijn Agentschap.nl de komende jaren 4,2 miljard exploitatiesubsidie voor een windmolenfarm in zee, 50 kilometer boven Schiermonnikoog – Gemini, dat de overheid via Tennet dan ook nog tegen 1,2 miljard euro aansluit op het land. Typhoon nam het project over van het failliete Bard.
De kapitaalcowboys claimen nu de benodigde investeerders te hebben gevonden (naast semi-publieke HVC en Europese Investeringsbank), waarmee de bouw van start zou kunnen/ de subsidie gecasht voor een looptijd van 15 jaar. Eerder leek het dat Typhoon geen bankgaranties kon krijgen ondanks de coulantie van de overheid.
Journalist John Geijp kalkt prognoses Typhoon over
Brenger van het heuglijke nieuws is John Geijp, de ‘redacteur Economie van het Dagblad van het Noorden’ – en daarmee van alle kranten die zijn berichten kopieren. Geijp meldt dat Gemini 700 Megawatt vermogen levert en 785.000 huishoudens in stroom voorziet en ‘500 banen op zee leveren’ . Geijp veert al jubelend van zijn luie redactiestoel en schrijft rechtstreeks over wat één van de Typhoon-Capital Cowboys- Eugene Kops (tevens oprichter bedrijf Horizon Solutions)- hem influisterde in de Eemshaven, inclusief eigen vergissingen. Journalisten kalken standaard de optimistische prognoses van de windustrie over, zoals bij 80 windmolens in Friesland die ’15 procent van de energie leveren.
Hoeveel huishoudens? Typhoon geeft 285.000 huishoudens teveel op
Volgens de website van Typhoon geeft Gemini (John heb je internet in Groningen?) een ‘projected capacity’van 600 Megawatt en voorziet het daarmee 785.000 huishoudens van stroom. John Geijp verschreef zich, overkomt mij ook wel eens. Onvergeeflijk is dat hij niet narekent hoeveel ‘huishoudens’ die molens dan stroom leveren. Ik kom bij correctie- gewoon met simpel middelbare school-rekenwerk dat zelfs John Geijp zou moeten kunnen als hij zijn rekenmachine pakt- op 500.571 huishoudens. Kijkt u maar mee, het is heel simpel.
Welke productiefactor?
Uit METINGEN van windmolens op land in Nederland via KEMA blijkt dat je bij het opgesteld vermogen een productiefactor moet hanteren van 20 procent. Bij offshore ligt de zaak gunstiger want het waait op zee harder, dus een productiefactor van éénderde is mogelijk volgens berekeningen van Fred Kreuger in 2005 van het KIVI in ‘Waar staan we met windenergie’.
-
600 Megawatt geeft bij productiefactor 1/3 dus 200 MW= 200 X 24X 365 = 1752000 MWh. Volgens CBS verbruikte het gemiddelde huishouden 3300 kWh stroom per jaar in 2010, dit stijgt jaarlijks met 50 kWh. In 2014 als Gemini wordt gebouwd- zoals journalist John Geijp hoopt- zitten we op 3500 kWh per huishouden, een getal dat je al vaker tegenkomt bij berekeningen van ‘huishoudens’ . Gemini zou dan 500.571 huishoudens van stroom voorzien.
Hoe komt Typhoon Capital dan op die 785.000 huishoudens?
Gewoon, door van een extreem hoge efficiëntie van haar 150 Siemens turbines uit te gaan. Want 785.000 x 3500 = 274 7500 MWh energie die de molens zouden opwekken, dus 314 MW gemiddeld. Typhoon capital spiegelt dus een productiefactor van meer dan 50 procent voor. Ik wed om 100 euro- (=0,0000024 procent van de subsidie die Typhoon krijgt) dat Typhoon géén metingen kan overhandigen waaruit blijkt dat molens die efficientie over een jaar haalden
-
Tenzij: Typhoon capital kleinere huishoudens als maat neemt. Met het toenemend aantal alleenstaanden en hun lagere energieverbruik in een zielig kaal appartementje (2200 kWh per jaar) hebben we geen reden te twijfelen aan de integriteit van Typhoon Capital haar prognoses. Ze zijn net als onze Marc Rutte en het verzamelde onbenul der vaderlandse journalistiek gewoon ‘optimistisch’ over windenergie. Als je maar gelóóft dat windmolens op zee zo’n hoog rendement draaien, dan wordt het vanzelf waar en hoef je niets na te rekenen of op rentabiliteit te toetsen. Ook de wikipedia over windenergie-gemaakt door belanghebbenden van ECN deelt dat optimisme.
Ik geloof wél dat de ‘120 banen voor onderhoud in de Eemshaven’ die Geijp jubelend opgeeft groter uitvallen. Want 65 procent van alle turbines in de Noordzee zijn gefundeerd op monopiles, die door trilling snel vermoeien en los raken zoals voor de kust van Egmond al gebeurt. Ook was bij windpark Amalia voor de kust van Egmond na 3 jaar al een kwart van de turbines toe aan vervanging. Leermomentje.
Punt van informatie: 200 Megawatt geleverd vermogen tegen 4,2 miljard euro subsidie is 1/10de van het vermogen dat een gascentrale levert ZONDER subsidie. En Nederland heeft al overcapaciteit in stroomproductie. Maar met Gemini op zee koelen we tenminste het klimaat af – als we onze overheid en haar klimaatbeleid mogen geloven- en dat is hard nodig zie ik terwijl de sneeuw hier uit de lucht valt.
In duurzame tijden wordt belastingontduiking een burgerplicht
De overheid bezuinigt niet, zij geeft MEER geld uit aan een kleinere groep begunstigers: bankiers en cowboys met een groen gedicht: de duurzame maffia. 4,2 miljard euro subsidie voor slechts 500 banen en ongevraagde energie, terwijl Nederland qua stroomproductie nu al overcapaciteit heeft. Hoeveel verpleegsters aan het bed zijn dat, die nu niet meer betaald kunnen worden? Wanneer een ZZP’er een ton per jaar verdient door hard werken, steelt de overheid daarvan 50 procent, dus 50.000 euro. De overheid moet dus 84.000 ondernemers bestelen voor een windparkje dat 1/10de van een gascentrale aan stroom levert, en levert het netjes af bij de Groene Maffia.
Waarom staat het Malieveld niet vol? Dat is volledig te wijten aan de incompetentie op milieu- en ‘duurzaam’gebied van journalisten die dit onderwerp van de agenda houden
Rypke, je hebt je voor bovenstaande foto waarschijnlijk laten inspireren door de foto op:
http://notrickszone.com/2013/03/28/has-michael-mann-lost-his-marbles/
Heer Kops van Typhoon meldt trots dat de bouw eind dit jaar kan beginnen.
Dat wordt nog leuk, want uit officiële stukken van het mysterie van EL&I blijkt dat de bouw uiterlijk op 13 augustus a.s. moet beginnen. Starten na die datum doet de subsidie van € 4.5 miljard vervallen.
Maar ook hier zal minister Kamp wel weer een mouw aanpassen, immers het ministerie verkondigde eind vorig jaar dat Typhoon nog steeds de bankgarantie niet had voldaan, waarna de minister de landsadvocaat inschakelde om de miljoenen te innen.
Sindsdien is er niets meer vernomen en is ook hier waarschijnlijk weer gesjoemeld met de wet.
Ik zie die Tukker er best voor aan. In het belang van de zaak.
Rypke
Dit is de echte praktijk
ANALYSIS OF UK WIND POWER GENERATION
NOVEMBER 2008 TO DECEMBER 2010
Page 9 of 15
ANALYSIS
Average Outputs
The basis for calculation of average output is the actual output expressed as a percentage of
metered capacity over the specified period.
Average outputs from metered wind farms were:
2008 (November and December only) 31.72%
2009 27.18%
2010 21.14%
2009/2010 23.63%
2008/2009/2010 24.08%
Beetje een papzak. Kan als bijstook in de amercentrale behoorlijk wat warmte ontwikkelen. Wel wat uitstoot natuurlijk.
De uitdrukking, zoveel huishoudens per windmolenpark is onduidelijk en verwarrend.
Het bedoelde windmolenpark boven schiermonnikoog zou gemiddeld 200 MW kunnen leveren.
Het gemiddelde nederlandse electriciteitsverbruik is 12.000 MW.
Zeg dan dat dat windmolenpark gemiddeld 1,6 % van dat gebruik kan
leveren.
Dat geeft een beter beeld van de verhouding.
Juist R. Bijsterveld.
Het is immers ook de industrie die de stroom afneemt.
De mededeling van al die windpark cowboys hoeveel huishoudens er met hun stroom lichtjes kunnen laten branden is misleidend en pure volksverlakkerij.
Maar ja, als Typhoon zou zeggen we leveren maar 1.6% van de Nederlandse stroom dan hebben ze wat uit te leggen waarom ze daar gedurende 15 jaar elk jaar ook nog eens € 300 miljoen subsidie voor krijgen, met de kans dat ze in de toekomst de windmolens nog eens stil moeten zetten omdat het net overbelast raakt zoals in Duitsland, Denemarken, Ierland en Engeland dreigt te gebeuren:
http://fibronot.nl/nieuwsartikel2013-098-afschakelen-windparken-onvermijdelijk-in-duitsland-ierland-groot-brittannie/
Dat subsidie gestuurde beleid in de EUSSR is verschrikkelijk uit de hand aan het lopen. Hoorde onlangs op een bijeenkomst in het Europees Parlement over hydro-electriciteit Commissaris Oettinger zeggen dat de 2 belangrijke struikelblokken zijn het vinden van investeerders en Natura 2000. Investeerders voor deze meer betrouwbare en betaalbare niet-fossiele energiebron zijn niet te vinden omdat energie investeerders allemaal naar zon en wind gaan vanwege de 15 jaar gegarandeerde return on investment. Dat is nog eens ondernemerschap stimuleren, Chroetsjov deed het al voor. Het wachten is nu op de verplichte non-CO2 Trabant.
http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2013/03/29/opstelten-net-sluit-zich-rond-malafide-bestuurders.html?ns_campaign=regeringsnieuws&ns_channel=nb
Licht aan het einde van de trechter?
Op zich wel aardig om eens te zien waar een voormalig klasgenoot zich tegenwoordig mee bezig houdt.
Maar, het is dan wel weer jammer om te moeten zien dat iemand na een mooie technische opleiding verwordt tot een “subsidiespons”.
Mijn eigen ervaring is dat niemand geinteresseerd is in energiebesparing en dat alleen financiele besparing telt. Eenvoudige technische aanpassingen met een terugverdientijd van 5 jaar? Geen interesse!
Productieprocessen zijn heilig (terecht) en wat dat kost aan energie is van minder belang zolang het allemaal betaalbaar is. En de energietarieven voor grootverbruikers zijn laag. Wat dat betreft is het interessant om te zien hoe de verdere ontwikkelingen zullen gaan als een steeds gammeler en moeilijker te balanceren elektriciteitsnet voor meer uitval zal gaan zorgen.
Tegenwoordig zijn er dan wel weer energielabels zoals “BREEAM” waardoor wel meer geinvesteerd wordt in zuinige oplossingen. Maar een leuk label op het gebouw is dan waarschijnlijk eerder een drijfveer want tot de mooiste oplossingen leidt dat BREEAM gebeuren ook niet altijd.
Van een ding ben ik wel zeker en dat is dat windmolens niet de oplossing zijn voor het energieprobleem, als dat er al zou zijn.
Oh, we moeten trouwens de term ” windmolenpark” niet gebruiken maar de dingen benoemen voor wat ze zijn: wind-industrieterreinen.
Per huishouden moet je wel eerst €840 aan nationale schuld maken voordat je gebruik “mag” maken van die windenergie dat dan nog duurder wordt ook per kWh.
Wie zei ook al weer dat “lenen kost geld” verplicht vermeld moet worden?
Welke toezichthouder of consumentenorganisatie heeft het lef om deze vorm van pyramidegrappen aan te pakken?
Men kan er gif op innemen dat Typhoon al een mooie constructie heeft bedacht om de subsidiemiljarden weg te sluizen naar de Graaimaneilanden.