Moet iedereen straks verplicht vis van MSC eten, omdat anders de overheid bij je komt invallen? Die indruk schept de Nederlandse Voedsel Waren Autoriteit (NVWA, voormalig AID) wel, door op haar eigen website een link te plaatsen naar de MSC-keurmerk (Antony Burgmans Unilever WNF) promotiegids van anti-visserij activiste Christien Absil, zonder ook naar andere keurmerken te verwijzen. Voor dat plaatsen van die link zijn vele excuses te verzinnen, behalve een legitieme. Want wij kunnen van de overheid commerciele neutraliteit eisen.
Er zijn vele andere initiatieven van visserijkeurmerken, ik noem Friends of the Sea, voor kweekvis zijn er diverse ecolabels die volgens onderzoek van de Universiteit van Victoria ‘How Green is your Ecolabel’ BETER presteerden dan ASC, en ook Friends of the Sea kwam hier uit als goede middenmotor. Dit ASC-keurmerk wil de bij Absil afkomstige Esther Luiten nu aan de markt opleggen als enige kweekvis-standaard, waarbij ze geen mogelijkheid nalaten om FOS (de concurrentie) zwart te maken, danwel visserijen aan te vallen die nog niet onder MSC/ASC-knoet vallen. De palingsector bracht Dupan voort, het duurzame palingfonds dat net nog in Bionieuws uitlegde wat ze doen. Een keurmerk vanuit de sector zelf, dat investeert in bestandsherstel en dat ook steun van de overheid krijgt. Ook hier blokkeren WNF en Stichting de Noordzee de deur naar supermarkten voor Dupan. Omdat deze loterijgeldclubs WNF/SDN geen concurrentie willen op de keurmerkmarkt, en met hun miljoenenmarketing alle concurrentie kunnen platslaan.
Moraal van het verhaal voor de NVWA: Dus OF je zet een link op de NVWA site naar ALLE bestaande keurmerken, OF je zet er GEEN link op.
De teksten van de websites van de NVWA worden overigens gewoon bij-eengeshopt door ingehuurde krachten zonder dossierkennis van het Ministerie van Algemene Zaken, die in alle onschuld dachten ‘oh een visgids, da’s met vis, gaan we linkeh jonges’. Ik heb daar zelf wel eens een maandje gewerkt. Laten we die inhuurkrachten dan even beter informeren:
MSC is- zoals wij blogden gewoon een commercieel bedrijf dat onder dekking van goede doelenstatus haar inkomsten voor 70 procent (in 2014) trekt uit logo-exploitatie. Hun directeur vangt een salaris van 2,3 ton. De Viswijzer is daarnaast ontransparant en onwetenschappelijk, en met het opleggen van dit particuliere keurmerk aan supermarkten via geheime afspraken overtreedt het supermarktwezen het consumentenrecht. Maar de ACM weigert hier tot nu toe aandacht aan te besteden. Zie verder ook de negativistische tekst op de NVWA-site die regelrecht van een actiegroep afkomstig lijkt, maar die van onze overheid is:
Consumenten moeten vis en visproducten veilig kunnen eten. Tegelijkertijd gaan veel visstanden achteruit en veroorzaakt het vangen en soms ook het kweken van vis milieuproblemen. (…..) Er gelden dan ook strikte regels voor de vissector.
VisBEstanden kunnen wel achteruit gaan, de visstand is een ander verhaal. Verder zit de belangrijkste prooi voor Nederlandse visserij de schol op een hoog niveau dat in decennia niet meer is vertoond, garnalen zijn booming, haring enz. Verder is het de OVERHEID geweest, die uitbreiding van de vloot en motorvermogens stimuleerde vanaf de jaren ’60, en is falend overheidsbeleid de belangrijkste reden voor overbevissing. Dat kun je al lezen in de Sustainable Fisheries Guide, die ik schreef voor de SWNM, waarbij ik ook inga op de (in NL afwezige) toegevoegde waarde van MSC/ASC.
Hier nog een reclame aankondiging voor de firma MSC/ASC, die een promotiedag houdt in Scheveningen op 9 april, dat illustreert dat we hier gewoon met een particulier BEDRIJF van doen hebben:
Hierbij ontvangt u de uitnodiging en het programma voor de partner bijeenkomsten van MSC en ASC op donderdagmiddag 9 april. Graag willen we met u in gesprek gaan over onze programma’s en hoe we samen meer impact kunnen bereiken.(= ons marktaandeel vergroten op de keurmerkmarkt RZ)
De middag staat onder leiding van Peter van der Geer van debat.nl die u actief zal betrekken bij de discussie.
Antony Burgmans, voormalig CEO van Unilever en één van de grondleggers van de Marine Stewardship Council, zal ons prikkelen met zijn visie op de uitdagingen voor MSC.
Als de NVWA de wettelijke taken zou uitvoeren dan waren al de k[l]eurmerken overbodige.
De overheid verzaakt in deze en subsidiëert nota bene de merkenclubs.
Het is toch niet normaal dat NL geregeerd wordt door 3% activisten die 97% van de subsidiegelden binnenharken?
De komende verkiezingen zijn bij uitstek geschikt om een andere stem te laten horen: stem op nog onbeduidende lokale partijen die tegen windenergie zijn en bereid zijn om het kapitalistische groen de oren te wassen.
NVWA kreeg in 2013 van de minister 20 milj. € toegeworpen voor een nieuw IT-project met vooralsnog zwalkende interne doelstellingen, iets dat geheid tot geldverkwisting in mislukte overheids-IT-projecten leidt, zo bewees VVD-kamerlid Ton Elias in een rapportage. Voor 20 milj. € kan je jarenlang een paar extra deskundige inspecteurs aanstellen. Dat zet meer zoden aan de dijk.
http://fd.nl/economie-politiek/898181/ict-en-overheid-vaak-van-bedroevend-niveau
https://www.groene.nl/artikel/gezellig-samen-falen
De NVWA zijn al jaren afgeserveerd als loopjongens van het grote geld. Belachelijke instituten.
Wat doen onze voormannen? Zij slapen op dit moment gewoon rustig en onbekommerd verder ! Succes hardwerkende vissers en de rest van de visserijsector, we zien steeds minder licht aan het einde van de tunnel.
Die voormannen worden wel steeds herkozen door de vissers Piet.
Wat dat betreft pitten de vissers net zo hard en worden waarschijnlijk pas wakker wanneer ze in de bijstand lopen.
Unilever Nederland predikt duurzaamheid. Toch wel bijzonder dat aan de andere kant van de wereld Unilever een “ernstige vervuiler” is: http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/4113475/2015/08/04/Unilever-in-verlegenheid-door-Indiase-rapper.dhtml .