Reeds vele malen (bijvoorbeeld hier) heb ik over de catastrofale gevolgen van de Duitse Energiewende geschreven, die door onze groenbevlogen medemensen aan Nederland ten voorbeeld wordt gesteld. Maar de maatschappelijke megaverliezen van dit beleid worden hoe langer hoe duidelijker. Zo is de beurswaarde van twee van de grootste Duitse elektriciteitsbedrijven, Eon en RWE, de laatste jaren met 100 miljard gedaald. Deze bedrijven waren toonbeelden van Duitse soliditeit. Nu zijn hun aandelen junkbonds, waarbij de spaar– en pensioengelden van honderdduizenden in rook zijn opgegaan, om nog maar te zwijgen van de massaontslagen.
Onder de titel, ‘Gabriel zerstört Eon und RWE’, schreef Wolfram Weimer in Handelsblatt Online:
Eon und RWE erleben an der Börse ein Debakel. Die Konzerne sind infolge der Energiewende schwer angeschlagen. Und Wirtschaftsminister Gabriel zwingt die Konzerne zielstrebig in den Untergang.
Eon und RWE waren einst ein Stolz der deutschen Wirtschaft: Kraftquellen unserer Industrie, Leuchttürme der Verlässlichkeit, Arbeitgeber für Zigtausende. Vor fünf Jahren waren sie zusammen mit 130 Milliarden Euro an der Börse bewertet. Heute sind es keine 30 Milliarden mehr. Deutschland hat mit seiner Energiewende alleine an diesen beiden Unternehmen 100 Milliarden Euro Kapital vernichtet. In dieser Woche sind noch ein paar Milliarden dazu gekommen.
Denn Bundeswirtschaftsminister Sigmar Gabriel zwingt die beiden Konzerne mit einem „Nachhaftungsgesetz“ in die Knie seines eigenen Atomausstiegs. Allein die Eon-Aktie verlor am Donnerstag 7,6 Prozent ihres Werts. Die einstigen Schwergewichte deutscher Solidität sind auf dem Weg zu Ramschpapieren. Hunderttausende von Spargroschen der Deutschen sind betroffen, die Werte in Aktiensparfonds, Lebensversicherungen bis hin zu Mitarbeitervorsorgen sind zerschlagen – von unmittelbaren Arbeitsplätzen ganz zu schweigen. …
Spätestens mit dieser Woche ist nicht nur an der Börse klar geworden, dass die Bundesregierung dabei ist, RWE und Eon systematisch zu zerstören. Die Energieversorger und ihre Investoren kapitulieren vor den Irrungen und Zumutungen der deutschen Energiepolitik. Wer aber soll in Zukunft die milliardenschweren Investitionen in eine moderne Energieversorgung noch schultern? Wer gewährleistet eigentlich eine stabile Energieversorgung? Wo sammelt sich Kapital und Know-How, damit Deutschland im internationalen Energie-Wettbewerb überhaupt noch handlungsfähig ist? Eon und RWE sind dazu kaum mehr in der Lage. Beiden wurden ohne Entschädigung schlagartig die Atomkraftwerke abgeschaltet, Gaskraftwerke unrentabel gemacht und obendrein massive Sondersteuern aufgebürdet. Beiden wird eine faire Chance verweigert, die Milliarden-Investitionen der Vergangenheit auch zurück zu verdienen. Damit gefährdet Sigmar Gabriel eine langfristig planbare und wirtschaftliche Energieversorgung – die Basis wirtschaftlichen Erfolgs in Deutschland. …
Sigmar Gabriel hat also das bewirkt, wovon Sozialisten früher geträumt haben: Energiekonzerne zerschlagen und eine Planwirtschaft einführen. Die Farbe seiner Energiewende ist nicht grün, sie ist tiefrot – wie die Aktienkurse und Bilanzen von Eon und RWE.
Aldus Wolfram Weimer.
Lees verder hier.
Vele jaren geleden schreef ik: ‘Het huidige klimaatbeleid zal … ook van grote invloed zijn op het karakter van onze samenleving. Als we de tendens van het huidige beleid, dat door bijna alle politieke partijen wordt gesteund, extrapoleren naar de toekomst, dan resulteert dat in een sluipende collectivisering van onze maatschappij. Deze zal uiteindelijk uitmonden in een ecologische planeconomie. Een dergelijke ontwikkeling zal ernstige negatieve gevolgen hebben voor het welvaartscheppend vermogen van onze samenleving, onze levensstandaard en – nog belangrijker – voor onze persoonlijke vrijheid en de vrijheid van ondernemen.’
Toen ik eens een paar bewindslieden daarover aansprak en hen wees op de gevaren van klimaatbeleid voor onze economische orde – een afdrijven in de richting van een planeconomie – vroeg één van hen of ik ‘Stalinisme via de achterdeur’ bedoelde. Hij keek mij misprijzend aan met een vragende blik of ik krankzinnig was geworden. De ander reageerde luchtiger met: Oh, je bedoelt ‘communisme via de achterdeur’ – en verwees deze gedachte met een hartelijke lach naar het rijk der fabelen.
Maar bij de Duitse Energiewende komt deze aap nu toch uit de mouw. En dat is nog maar het begin als het aan de groenbevlogenen ligt.
Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hier, hier, hier, hier en hier.
Ja Hans, maar rechts komt zoals gewoonlijk niet met alternatieven om de CO2 uitstoot te beperken.
Ja kerncentrales, die alleen op subsidie draaien, maar dat is natuurlijk lastig te verkopen als je tegen windmolens bent omdat die subsidie nodig hebben.
Verder hadden we de paardentram ook moeten redden toen de elektrische tram op kwam? Ik weet zeker dat de paardentram industrie graag gered had willen worden, tenslotte werkten er duizenden mensen die bezig waren met het verzorgen van paarden en het opruimen van de poep etc.
Rechts kijkt weg en krijgt precies wat ze niet willen, maar het is eigen schuld.
Ja kerncentrales, die stabiele continue weersonafhankelijke goedkope en zeer veilige energie leveren en ons vanaf 2030 de groeiende vraag naar elektriciteit in huishouden, industrie en mobiliteit aan kunnen, dit in tegenstelling tot dure “duurzame” weersafhankelijke energiebronnen.
@Janos
Waarom zou men CO2 moeten beperken?
CO2 is een groeigas!
http://www.tech-know-group.com/essays/Greenhouse_Gases_Promote_Life.pdf
En bovendien CO2 is niet de oorzaak van klimaatschommelingen.
De temperatuursverdeling in de atmosfeer wordt bepaald door de environmental lapse rate.
De droge adiabatische lapse rate wordt bepaald door de gravitatie en de specifieke warmte van 80% stikstof en 20% zuurstof. (DALR= -g/cp= -9.8 K/km) Dus onafhankelijk van CO2.
De werkelijke gemeten lapse rate *environmental lapse rate) wordt beinv;oed door convectie (ELR=-6.5 K/km).
Een en ander wordt o.a. gebruikt in de volgende links:
http://www.tech-know-group.com/papers/Finite_Element.pdf
http://www.tech-know-group.com/papers/vacuum.pdf
De conclusive van die papers is dat een verdubbeling van de CO2 concentratie van 400 ppm naar 800 ppm (dus in volume procenten van 0.04% naar 0.08%) een toename geeft van 0.03 graden C.
De lijn van de ELR schuift evenwijdig 0.03 graden C naar rechts, naar hogere temperaturen.
We zien die verschuivingen ook tussen de temperatuusprofielen in de tropen, in de gematigde zones en in polaire streken: het zijn evenwijdige lijnen met een helling van de ELR=-6,5 K/km, in de tropen, in de gematigde zones en in de polaire gebieden.
http://www.pdas.com/hotcold.html
goed commentaar!
Onzin. AGW werd 40 jaar geleden al door wetenschappers van Exxon Mobil geaccepteert. Zie link een paar reacties hieronder.
Het blijven aanvallen van de klimaatwetenschap is zinloos. Je maakt slechts jezelf belachelijk.
“AGW werd 40 jaar geleden al door wetenschappers van Exxon Mobil geaccepteert.”
En dat maagzweren veroorzaakt zouden worden door stress i.p.v. bacteriën werd door de medische wereld nog veel langer geaccepteerd. Tot het bewijs werd geleverd dat het tóch bacteriën waren. En je kunt ontkennen tot je een ons weegt, het bewijs dat AGW net zo goed onzin is is al lang geleverd. En je bent nu toch op deze website, dus hoef je er niet eens voor op zoek!
“Het blijven aanvallen van de klimaatwetenschap is zinloos. Je maakt slechts jezelf belachelijk.”
Mee eens. Hou er dan toch eens mee op, Joris!
Het is heel makkelijk te verkopen, als je dan toch subsidies in iets gaat stoppen dan in iets wat zinnigs is. Kernenergie is verder ook nog een tak waar heel veel meer mogelijk is terwijl windmolens niet veel verder ontwikkeld kunnen worden.
Kernenergie is betrouwbaar, windmolens zijn dat niet.
Een kerncentrale gaat minstens 40 jaar mee, een windmolen maximaal 25 jaar.
Investeren in wind is dus dom, investeren in kernenergie is dus slim, veel moeilijker is het niet Janos73.
En daarbij, stop nou eens zo dogmatisch te geloven in het hele we moeten CO2 reduceren verhaal, is feitelijk namelijk geen enkel bewijs voor. Alleen maar de uitkomsten van modellen, en we weten allemaal dat de modellen er ruim veel meer naast zitten dan dat ze iets goed voorspellen.
25 jaar.. enthousiast! :-)
Wat is dat toch met die AGW kerk?
Maar blijven zeiken over CO2 als boosaardig gas dat verondersteld wordt om een minimale temperatuursverhoging te veroorzaken daar waar waterstof een concentratie heeft die 1750 maal zo hoog ligt als CO2.
De AGW kerk aanhangers zijn allemaal voor hun boterham afhankelijk van het demoniseren van CO2 – dat is oneindig vol te houden want nimmer zal in het grote klimaatsysteem de mens in staat zijn om het CO2 gehalte enigszins te beinvloeden – waardoor er altijd brood op de plank zal zijn voor CO2-bashers.
Misleiding en oplichting zorgen dus voor brood voor AGW-ers.
Daar waar deze club misleiders en oplichters zelfs probeert om sceptici geforceerd hun mond te laten houden omdat ze geen enkel weerwoord hebben t.a.v. de argumenten van deze sceptici hanteren ze zelf methodieken die regelrecht thuishoren in het criminele circuit.
@Janos73:
Ik heb de stukken van WG1 bekeken, en het duizelt me van de aannames en veronderstellingen en het ONTBREKEN van BEWIJS.
Aannames en zeer gammele computermodellen welke niet eens in staat gebleken zijn om het klimaat in het verleden te reproduceren.
Nee, Janos73, WG1 met alles wat ze geproduceerd hebben levert voor mij geen enkel, en dan ook geen enkel wetenschappelijk bewijs op!
Blijft de vraag staan:
Toon mij het wetenschappelijk bewijs dat CO2 enige invloed uitoefent in het kader van klimaatverandering.
Overigens is klimaatverandering het enige constante in deze wereld, die continue aan verandering onderhavig is, en dat reeds vele vele duizenden jaren zo niet miljoenen jaren!
Zelfs Exxon Mobil weet – al 40 jaar – dat menselijke co2 uitstoot wel degelijk zorgt voor opwarming.
http://fortune.com/2015/09/16/exxon-climate-change/
Het blijven ontkennen van AGW is zinloos. Je maakt jezelf belachelijk, en erger: je maakt het makkelijk voor de zuurzamen om je argumenten te negeren!
Stop met het zinloos aanvallen van de klimaatWETENSCHAP zodat je serieus genomen kan worden wanneer je kritiek levert op klimaatBELEID.
Dit geldt ook voor climategate.nl auteurs. Hou toch eens op met de belachelijke ontkenning van AGW. Die discussie is 40 jaar geleden al beslecht…
Exxon? WTF! Hij voorspelde dat een toename van koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer een stijging van de temperatuur op aarde veroorzaakt. Volgens hem leidde een verdubbeling CO2 tot een opwarming van 4 tot 6 graden. Crok& Lewis: “In 1906 heeft Arrhenius zijn fout hersteld en het effect van CO2 naar beneden bijgesteld. Het IPCC citeert altijd alleen de ‘foute’ berekening met de veel te hoge opwarmingseffecten”
Dus 40 jaar geleden, 1975, wist exxon mobiel al dat het ging opwarmen. Op dat moment was het net zo’n 30 jaar afgekoeld en waren veel mensen bang voor de naderende ijstijd. Knap hoor. AGW sprookjes.
https://www.dropbox.com/sc/kf6g3ggwmf4aszb/AADeG6084L17YQ80AMjurbn5a
Waarom zou Exxon Mobil in de jaren ’70 concluderen dat co2 inderdaad zou leiden tot significante opwarming?
Welke samenzweringstheorie is hier dan van toepassing?
Het is niet aan Hans om met alternatieven te komen
ik vind deze wel leuk, http://wattsupwiththat.com/2015/09/21/npr-radio-station-wypr-gets-an-earful-on-climate-change-from-an-educated-listener/, gewoon omdat het een héél gezond verstand reactie is…
Een wetenschapper die vaststelt dat er een agenda wordt doorgedrukt terwijl er nog zo weinig over ‘klimaat’ bekend is, en er zoveel voorbeelden zijn uit het verleden die ‘met co2’ niet verklaard kunnen worden
Politiek sluw : eerst de staats, provincie en gemeentelijke energiebedrijven verkopen aan energiereuzen, met het verworven kapitaal de “vergroening” er van bekostigen, door propaganda en subsidies deze te energiereuzen verleiden tot “groene” investeringen en gelijktijdig door verdergaande “duurzame” wetgeving deze energiereuzen in de richting van hun faillissement te pressen. Je kan de groene maffia niet verwijten dat ze geen sluwe sluipende killers zijn van de stabiele basislijst energieproducenten ten behoeve van goedkope weersonafhankelijke energie voor de consument.
Flauwekul Turris. Privatisering en liberalisering van de energiemarkt om concurrentie te bevorderen kwam niet uit de groene koker maar vooral uit de liberale koker.
Sinds Lubbers II nam privatisering energiemarkt aanvang. 1998 dus. PvdA heeft slechts de vruchten te plukken van dat briljante idee om concurrentie in te brengen in de energiemarkt en jarenlange staatsineffectiviteit er uit te gooien.
Was het niet 1988?
het was m.i. een monsterverbond tussen beide politieke polen.
Denemarken zet om dezelfde sluwe reden Dong energie naar een beursgang. http://fd.nl/ondernemen/1119617/energiebedrijf-dong-vrij-snel-naar-de-beurs
1 vulkaanuitbarsting zorgt voor meer broeikasgassen in de atmosfeer dan 25 jaar autorijden voor elkaar krijgt. Klimaatwetenschap hoort thuis op de kermis.
http://www.armstrongeconomics.com/archives/37285
Flauwekul Paul, de CO2 uitstoot van vulkanen is zeker 100 keer zo klein als de antropogene emissie.
http://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/uitstoot-van-koolstofdioxide-door-vulkanen
De studies naar CO2 uitstoot van vulkanen zijn volledig giswerk, en Klimaatgrootmeester Vruggink weet te kwantificeren dat het ZEKER minder is dan 1% van de antropogene CO2 emissie.
Waarschijnlijk komt dat uit je kristallen bol.
En ook het herhalen van dergelijke onzin maakt niet dat dit ook maar in de geringste mate als iets dat naar waarheid riekt gaat postvatten!
Paul, Rob, jullie kunnen ook gewoon even naar een grafiekje met CO2 metingen kijken in combinatie met wat gegevens over vulkaanuitbarstingen. Juni 1991 was de laatste echt grote.
Ach beste Rob B, die informatie is werkelijk in vele betrouwbare bronnen te vinden. Dit is de de volledige tekst op de KNMI site die ik aanhaalde:
” Hoewel de schattingen voor de grootte van de vulkanische uitstoot sterk uiteenlopen, is het ZEKER dat het meer dan 100 keer zo klein is als de antropogene emissie. ”
Leg eens uit Rob B (familie van Ali B soms? ) waarom zou ik deze informatie moeten wantrouwen?
Beste Rob B,
in essentie een hele goede opmerking. Want waar komt uiteindelijk alle koolstof vandaan? Uit de aardkorst. Via vulkanisme. Uit primair gesteente. Alle andere gesteenten zijn sedimenten, meestal gevormd met CaCO3. Schelpjes dus. Die atmosferisch en water gedragen CO2 omgezet hebben. Maar de C in deze formules komt uit primair gesteente, vulkanisme is daar een grote bron van. Dus je hebt gelijk. Alleen is de vraag nu: op wat voor tijdschaal? En daar gaat de Miele voor de deur uit…
Eigenlijk wel een goed voorbeeld van je beste Henkie hoe sceptici niets anders doen dan zieken. Hoe kan ik zoveel mogelijk onzin in de wereld helpen die volkomen irrelevant is. Ga vooral zo door. Vervolgens steen en been klagen dat sceptici niet serieus worden genomen. Tja, waarom zou dat nu zijn beste Henkie, waarom denk je dat sceptici niet meer serieus worden genomen? Nog eentje voor je : deze bron… 135 keer…. http://news.discovery.com/earth/weather-extreme-events/volcanoes-co2-people-emissions-climate-110627.htm
Beste Herman,
mag ik uit je reactie opmaken dat ik bij de sceptici hoor die niets anders doen dan de consensus lopen te zieken?
Dan heb je dat heel goed begrepen. 10 punten en een kus van de juffrouw.
Dag Herman.
Nee Henkie. Consensus mag je gerust zieken en twijfel mag je zaaien. Er is tenslotte meer dan genoeg om je twijfel over uit te spreken. Maar sommige zaken mag je als algemeen feit aannemen. Nee, moet je als feit aannemen. Het is zieken van feiten is ‘not done’
Beste Herman,
als jij je in goede eenheden uit wilt drukken, ga ik dat ook doen. En dat betekent dat je flux moet weergeven in de juiste eenheid, en totale hoeveelheid uitgestoten materiaal in de andere. En als je dat niet kunt, kom ik weer langs om te zeiken. Zo onderhand heb ik het wel eens een keer gehad hier met al die sufkoppen hier die niet kunnen lezen, geen correct Nederlands kunnen schrijven en iedereen maar onder de mat schoffelen bij gebrek aan eigen kennis en inzicht. Papegaaien en schapen lopen iedereen overal voor de voeten. Duidelijk?
Beste Herman,
noem mij een (1) feit wat niet ter discussie staat.
En ik zal je uitleggen waarom je fout zit.
Beste Herman,
je snapt er werkelijk helemaal niets van. Ik hoop dat je geen wetenschapper claimt te zijn, want je hebt het niet. Er zijn geen feiten die onaantastbaar zijn. Niets. Leg je meetlat langs Einstein, en een cm is ineens een kilometer. Vasthouden aan feiten is Het kenmerk van domheid. 0-dimensionaal denkraam. Dan ben je devoot. En die hebben we hier al meer dan genoeg.
Klop beste Henkie ik begrijp er helemaal niets van. Daarom neem ik de informatie van het KNMI gewoon als zeer waarschijnlijk correct aan. Weet je waarom? Dergelijke instituten hebben zich bewezen en hebben een betrouwbare reputatie. Als een instituut het woord ZEKER gebruikt dan weet ik genoeg. Bovendien wordt het bevestigd door 1001 andere bronnen. Maar weet je Henkie, zwelg lekker in je eigen waanbeelden, het is je goed recht.
Klimaat “wetenschap” hoort in het Vaticaan.
Bidden kost niks en kan ook geen kwaad.
Deense overheid wil melkkoe die dreigt droog te gaat staan verkopen:
“KOPENHAGEN (AFN) –
De Deense overheid wil Dong Energy deels naar de beurs brengen. De beursintroductie, mogelijk de grootste in de geschiedenis van het land, moet in de komende achttien maanden plaatsvinden. Minister van Financiën Claus Hjort Frederiksen gaf maandag aan haast te willen maken met het verkoopproces. Het bedrijf blijft voor meer dan de helft in handen van de overheid.”
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24517880/__Deense_overheid_brengt_Dong_Energy_naar_beurs__.html
Energie is voorwaarde van alles.
Overvloedige goedkope energie heeft onze welvaartsstaat mogelijk gemaakt met vrijheid voor allen (itt meester knecht verhoudingen zo niet erger…)
Aan fossiele brandstoffen danken wij onze vrijheid anders werkte 70% van de bevolking in de landbouw. Anders konden we ons geen grootschalig en voor allen toegankelijk onderwijssysteem veroorloven.
Energiegebrek brengt feodale verhoudingen terug, welvaart voor enkelen ten koste van velen.
Die energiemaatschappijen valt ook iets te verwijten: als ze bij geringe rendabiliteit de knop omdraaien, dan staat Duitsland binnen de dag jankend aan de poort.
Wij kermen al als het internet er een uurtje uit ligt, dat is landelijk nieuws.
Zonnepanelen en windmolens parasiteren schaamteloos op de elektriciteitscentrales.
Als we GP moeten geloven (zeg op, wie?), dan draaien we in 2050 tòch volledig op zuurzame energie. Het màg wat kosten (64.600 miljard dollar), maar dan hèb je tenminste ook iets (hopen ze althans).
Gelukkig mogen de schepen en vliegtuigen van hen op ‘klimaatneutrale, synthetische brandstof’ varen/vliegen. Hoeven er dus geen zeilen en galleislaven op de schepen en hoeven we niet zèlf met de armen te wapperen.
We gaan het zien!
http://www.volkskrant.nl/economie/greenpeace-gas-en-olie-in-2050-verleden-tijd~a4146221/
Jeroen Trommelen zeker. Wat moet je met die man ? Gelooft werkelijk alles. Die kun je sneeuw naar de Eskimo ’s laten brengen. Wel is in zijn exegese, het CO2 reductie verhaal pregnant afwezig. Want, daar doen we het toch allemaal voor ? Ik ga natuurlijk niet voor niets een elektrische auto kopen, die je na 180 km een stekker in zijn kont moet steken en nog minder in mijn aardehuis op een plee met stro en zonder spoeling zitten schijten. Ja toch ?
Integendeel, wij gaan dit helemaal niet zien want lang voor die tijd is de maatschappij gecrasht.
Windmolens en zonnepanelen leveren weinig, energieschaarste ontstaat en in elk schuurtje komt een dieselaggregaat, Allesbrandertjes zijn niet aan te slepen. En dankzij GP zou NL dan schoner dan ooit moeten zijn?
Bos is dan trouwens al weg, illegaal gekapt.
Er zijn wel wat plaatsen op aarde aan te wijzen waar duurzaam wordt (werd) geleefd. Levensverwachting 35 jaar.
(hooglanden Nieuw Guinea, Amazone oerwoud)
Pasgeborene wordt gekild als de vorige nog niet van de borst is.
Een mooi staaltje aanpassing van gedrag (aan energie beschikbaarheid)
Want dat is wat ik de groenen steeds maar hoor beweren: “met technologie en economie lukt de transitie niet, mentaliteitsverandering is onontbeerlijk”.
Juristen mengen zich in het milieudebat, hun goed recht. Ik bepleit dat psychiaters hetzelfde doen en Urgenda, GP en WNF ontoerekeningsvatbaar verklaren.
Want dat is de angel in het duurzaamheidsdebat: niet vermelden in wat voor maatschappij je dan terecht komt.
Het gaat om welvaartshandhaving. Duurzaamheid is daar een onderdeel van. Op zich zegt duurzaamheid niets.
Duurzaam leven in diepe armoede is simpel. In welvaart vereist het permanente innovatie.
toevoeging:
GP en Urgenda zijn onderhevig aan het hormese effect.
Ze zijn aanvankelijk nuttig maar overschrijden al gauw een kritische grens waarboven ze schadelijk worden.
Zo is het. Een groen verhaal verzinnen is makkelijk als je de kosten negeert en in plaats daarvan gewoon aanneemt dat het geld gaat opleveren.
Het sterkst komt deze contradictie terug in het verhaal dat groene energie niet alleen geld oplevert, maar ook ‘meer banen’ oplevert. Huh?
de wens is de vader van de gedachte.
Bedankt voor dit artikel Hans Labohm. Voor wat het waard is, mijn complimenten.
Wat een gesteggel over die Energiewende. Wel succesvol, niet succesvol. The test of the pudding is in the eating. Niet door geouwehoer en grafieken. Ik begrijp niet wat er tegen is om grotere gebruikersgroepen (dorpen, steden of provincies) voor een bepaalde periode off the grid te gooien en volledig en uitsluitend (met alle complicaties van dien) van hernieuwbaar te voorzien in een soort pilotcontext ? Je krijgt dan onmiddellijk het muisje bij het kaasje en kan je de prestaties van het groene product testen en de ontstane problematiek extrapoleren naar landelijke scenario’s. Ik krijg nu wel eens de indruk, dat we de toepassing van hernieuwbaar in de real world niet willen weten, vanwege de mogelijk desastreuze uitkomst. Die uitkomst kan de ontwikkeling van de bedrijfstak mogelijk dynamiteren.
Tuurlijk beweren de Janosachtigen van deze wereld dat het de schuld is van deze bedrijven zelf. Dat zij ons deze mededeling uitsluitend hadden kunnen doen bij voldoende wind of zonneschijn indien alle producenten blind op “duurzaam” waren overgestapt lijkt ze niet te deren. Ondertussen is in Duitsland de burger weer een dubbel de klos. Veel gemeenten en andere lagere overheden zitten namelijk vol in de aandeeltjes RWE. Rekenen gewoon met de groeicijfers van jaren geleden en een navenant dividend. Is me dat even een hard gelach.
Zijn het de burgers die voor een groot gedeelte de EEG-opslag betalen, nu komen ze ook nog eens tot de ontdekking in een gemeente te wonen die nergens meer geld voor heeft. De voorzieningen brokkelen in hoog tempo af. Het mooiste voorbeeld is de deplorabele staat van gemeentelijke wegen, vooral in het Westen van Duitsland. Maar ja dat is volgens de Janosmutatie weer de schuld van de fossiele brandstofindustrie.
@Joris
Dat deden en doen alle olie- en gasmaatschappijen, eigen onderzoek op dit gebied, alsmede de evt. gevolgen van mondiale politieke ontwikkelingen. Ze doen ook onderzoek naar brandstoffen zelf.
Dat wil nog niet zeggen dat ze opzettelijk informatie hebben achtergehouden. Typisch staaltje van demoniserende complottheorie
Het precieze effect van CO2 staat bij lange na nog niet vast, laat staan het catastrofale. Ik in elk geval laat mij niet de hoest opjagen door dergelijke alarmerende berichten. De wereld barst er al en deze is ook weer een in de reeks Hype hype hoera! Het catastrofale verband is vooralsnog verworpen.
Het is dus alleen maar verstandig beleid om niet meteen moord en brand te schreeuwen zoals tegenwoordig wel de gewoonte is.
@ Jeroen Hetzler,
Over moord en brand schreeuwen; Gisteravond zag ik de VPRO documentaire over Roger Cox, roeptoeter advocaat van Urgenda en de Klimaatzaak (over minder dan 1% van de totale wereld CO2 emissies).
Een uur lang zag ik (een niets betekende en rundvlees verscheurende klimaatzondaar) een ontroerend stukje commedia dell ‘arte van deze vogelglurende en waterdrinkende gutmensch, die dit allemaal niet voor zichzelf doet, maar voor onze kleinkinderen. Voor niks en niemendal ! In het begin van de uitzending was wat asymmetrie te bespeuren tussen zijn missie en zijn eigen doen.
Maar volledig in lijn met de religieuze lading van zijn missie, bracht hij halverwege de documentaire zijn offerande; Hij ruilde zijn race-BMW in voor een electrisch exemplaar. Een Saulus naar Tarsus momentje, waarop ik het niet droog hield en wat erg spontaan overkwam. Vooral met die cameraploeg er bovenop ! Anyway, Roger is een kanjer.
De VPRO stond vroeger voor dwarsdenken en rebellie, tenminste dat dacht ik altijd. Bij nader inzien vraag ik me af of dat beeld wel klopt trouwens. Was het niet veelmeer gewoon het incasseren van goedkoop applaus. Zo’n beetje à la Neerlands Hoop; liedjes zingen over een dictator waar niemand brood van lust maar ondertussen alle andere dictaturen ongemoeid laten of subsidiëren.
Enige tijd geleden betrokken de heren Van Kooten en De Bie een heus eigen Youtube kanaal. Daar heb ik een beetje op rondgeneusd. Ik kende ze natuurlijk bijna allemaal. Vroeger bleven we ervoor thuis nietwaar?
Maar om nu te zeggen dat het nog steeds staat als een huis? Nee. Wat overblijft is het zurige, belerende toontje van mensen die in het Gooi een huis aan de goede kant van het spoor bewoonden, om het zo maar eens te zeggen.
Ik dwaal af, maar dat moet kunnen.
Hetzler, ik beweer niet dat ze informatie hebben achtergehouden. Dat hebben ze niet en ik ben het ook niet eens met die interpretatie van de feiten in het artikel dat ik linkte. Sterker nog: Exxon Mobil is een van de eerste fossiele bedrijven die juist grootschalig heeft geinvesteert in alternatieve energie, vanwege hun eigen conclusie dat co2 inderdaad een verontrustend broeikasgas is.
Het punt van het artikel is dat zelfs Exxon Mobil – 40 jaar geleden – al erkendedat co2 inderdaad een broeikasgas is en dat menselijke co2 uitstoot een risico vormt. Wat is het antwoord van climategate.nl hierop? Welke samenzwering zat hier achter? Waarom zou Exxon Mobil nadrukkelijk bevestigen dat co2 uitstoot een risico vormt als dat (volgens de ‘skeptici’) niet zo is? Climategate.nl moet hier toch een sluitende verklaring voor hebben, lijkt me.
In 25 jaar is in de hele aardse atmosfeer eentienduizenste deel toegenomen met CO2. Vergelijk een molecuul CO2 op 10.000 atmosfeer moleculen meer. Daar worden alle klimaatalarmisten door gemotiveerd in dezelfde periode wereldwijd 300 biljoen $ klimaatmaatregelen te nemen.
Turris, het is nog erger. In circa 100 jaar is de CO2 toegenomen met 100 ppm tot 400 ppm nu. Dit komt neer op gemiddeld een toename van 1 ppm per jaar. Dus toename van 1 molecuul CO2 per 1 miljoen lucht moleculen per jaar. Dit levert dan in 100 jaar een toename met 1 molecuul CO2 per 10000 luchtmoleculen.
Misschien dat Janos een link heeft waarin berekend wordt hoeveel 1 molecuul 10000 andere opwarmt over een periode van 100 jaar. Ik ben benieuwd.
Guido gaf eerder dit CO2-toename grafiekje , is betrouwbaar: http://pmel.noaa.gov/co2/files/co2_data_mlo.jpg
Een stukje onderbelicht van de IPCC:
IPCC AR5 TS.6 Key Uncertainties
This final section of the Technical Summary provides readers with a
short overview of key uncertainties in the understanding of the climate
system and the ability to project changes in response to anthropogenic
influences. The overview is not comprehensive and does not describe in
detail the basis for these findings. These are found in the main body of
this Technical Summary and in the underlying chapters to which each
bullet points in the curly brackets.
TS.6.1 Key Uncertainties in Observation of Changes in
the Climate System
• There is only medium to low confidence in the rate of change of
tropospheric warming and its vertical structure. Estimates of tropospheric
warming rates encompass surface temperature warming
rate estimates. There is low confidence in the rate and vertical
structure of the stratospheric cooling. {2.4.4}
• Confidence in global precipitation change over land is low prior
to 1951 and medium afterwards because of data incompleteness.
{2.5.1}
• Substantial ambiguity and therefore low confidence remains in the
observations of global-scale cloud variability and trends. {2.5.6}
• There is low confidence in an observed global-scale trend in
drought or dryness (lack of rainfall), due to lack of direct observations,
methodological uncertainties and choice and geographical
inconsistencies in the trends. {2.6.2}
• There is low confidence that any reported long-term (centennial)
changes in tropical cyclone characteristics are robust, after
accounting for past changes in observing capabilities. {2.6.3}
• Robust conclusions on long-term changes in large-scale atmospheric
circulation are presently not possible because of large variability
on interannual to decadal time scales and remaining differences
between data sets. {2.7}
• Different global estimates of sub-surface ocean temperatures have
variations at different times and for different periods, suggesting
that sub-decadal variability in the temperature and upper heat
content (0 to to 700 m) is still poorly characterized in the historical
record. {3.2}
• Below ocean depths of 700 m the sampling in space and time is
too sparse to produce annual global ocean temperature and heat
content estimates prior to 2005. {3.2.4}
• Observational coverage of the ocean deeper than 2000 m is still
limited and hampers more robust estimates of changes in global
ocean heat content and carbon content. This also limits the quantification
of the contribution of deep ocean warming to sea level
rise. {3.2, 3.7, 3.8; Box 3.1}
• The number of continuous observational time series measuring the
strength of climate relevant ocean circulation features (e.g., the
meridional overturning circulation) is limited and the existing time
series are still too short to assess decadal and longer trends. {3.6}.
• In Antarctica, available data are inadequate to assess the status
of change of many characteristics of sea ice (e.g., thickness and
volume). {4.2.3}
• On a global scale the mass loss from melting at calving fronts and
iceberg calving are not yet comprehensively assessed. The largest
uncertainty in estimated mass loss from glaciers comes from the
Antarctic, and the observational record of ice–ocean interactions
around both ice sheets remains poor. {4.3.3, 4.4}
TS.6.2 Key Uncertainties in Drivers of Climate Change
• Uncertainties in aerosol–cloud interactions and the associated
radiative forcing remain large. As a result, uncertainties in aerosol
forcing remain the dominant contributor to the overall uncertainty
in net anthropogenic forcing, despite a better understanding of
some of the relevant atmospheric processes and the availability of
global satellite monitoring. {2.2, 7.3–7.5, 8.5}
• The cloud feedback is likely positive but its quantification remains
difficult. {7.2}
• Paleoclimate reconstructions and Earth System Models indicate
that there is a positive feedback between climate and the carbon
cycle, but confidence remains low in the strength of this feedback,
particularly for the land. {6.4}
TS.6.3 Key Uncertainties in Understanding the Climate
System and Its Recent Changes
• The simulation of clouds in AOGCMs has shown modest improvement
since AR4; however, it remains challenging. {7.2, 9.2.1, 9.4.1,
9.7.2}
• Observational uncertainties for climate variables other than temperature,
uncertainties in forcings such as aerosols, and limits in
process understanding continue to hamper attribution of changes
in many aspects of the climate system. {10.1, 10.3, 10.7}
• Changes in the water cycle remain less reliably modelled in both
their changes and their internal variability, limiting confidence in
attribution assessments. Observational uncertainties and the large
effect of internal variability on observed precipitation also precludes
a more confident assessment of the causes of precipitation
changes. {2.5.1, 2.5.4, 10.3.2}
• Modelling uncertainties related to model resolution and incorporation
of relevant processes become more important at regional
scales, and the effects of internal variability become more significant.
Therefore, challenges persist in attributing observed change
to external forcing at regional scales. {2.4.1, 10.3.1}
• The ability to simulate changes in frequency and intensity of
extreme events is limited by the ability of models to reliably simulate
mean changes in key features. {10.6.1}
• In some aspects of the climate system, including changes in
drought, changes in tropical cyclone activity, Antarctic warming,
Antarctic sea ice extent, and Antarctic mass balance, confidence
in attribution to human influence remains low due to modelling
uncertainties and low agreement between scientific studies.
{10.3.1, 10.5.2, 10.6.1}
TS.6.4 Key Uncertainties in Projections of Global and
Regional Climate Change
• Based on model results there is limited confidence in the predictability
of yearly to decadal averages of temperature both for the
global average and for some geographical regions. Multi-model
results for precipitation indicate a generally low predictability.
Short-term climate projection is also limited by the uncertainty in
projections of natural forcing. {11.1, 11.2, 11.3.1, 11.3.6; Box 11.1}
• There is medium confidence in near-term projections of a northward
shift of NH storm track and westerlies. {11.3.2}
• There is generally low confidence in basin-scale projections of significant
trends in tropical cyclone frequency and intensity in the
21st century. {11.3.2, 14.6.1}
• Projected changes in soil moisture and surface run off are not
robust in many regions. {11.3.2, 12.4.5}
• Several components or phenomena in the climate system could
potentially exhibit abrupt or nonlinear changes, but for many phenomena
there is low confidence and little consensus on the likelihood
of such events over the 21st century. {12.5.5}
• There is low confidence on magnitude of carbon losses through
CO2 or CH4 emissions to the atmosphere from thawing permafrost.
There is low confidence in projected future CH4 emissions
from natural sources due to changes in wetlands and gas hydrate
release from the sea floor. {6.4.3, 6.4.7}
• There is medium confidence in the projected contributions to sea
level rise by models of ice sheet dynamics for the 21st century, and
low confidence in their projections beyond 2100. {13.3.3}
• There is low confidence in semi-empirical model projections of
global mean sea level rise, and no consensus in the scientific community
about their reliability. {13.5.2, 13.5.3}
• There is low confidence in projections of many aspects of climate
phenomena that influence regional climate change, including
changes in amplitude and spatial pattern of modes of climate variability.
{9.5.3, 14.2–14.7}