Onlangs vond een klimaat’discussie’ bij het ‘Institute for Social Studies’ in Den Haag plaats, georganiseerd door de ‘Society for International Development’. Sprekers waren Sylvia Borren (Greenpeace) en Pier Vellinga (Universiteit van Wageningen). Met sprekers als deze mag men niet veel discussie verwachten: slechts Apocalyptische vergezichten.
De bijeenkomst was getiteld: ‘Do Facts matter? The ‘Hunt’ for Evidence on Climate Change’.
Aan de aankondiging ontleen ik het volgend:
The climate change debate is informed by a substantial amount of (academic) research. But this seems to have little effect on public opinion or policy.
• Why is the climate change debate stagnating?
• Do we have too many data? Or is climate change research too much focused on the problem rather than on the solutions?
• How can lobby and advocacy efforts move beyond the mere research results?
• What will be effective strategies while preparing for the upcoming UN climate conference in Paris?
Bron hier.
Onder de titel, ‘Mag klimaat ook leuk zijn?’ schonk Martin Sommer in de Volkskrant aandacht aan deze bijeenkomst.
Ik citeer:
Met kanselpraat over anders leven en minder welvaart overtuig je niemand.
Zullen we eens iets vrolijks behandelen? Klimaat. Ik beklom de trap van het Institute for Social Studies (ISS) in Den Haag, voor een debat over feiten. ‘Climate change, facts do matter.’ Ik ben dol op feiten. Daar was Sylvia Borren, directeur van Greenpeace. Feiten zijn belangrijk, maar machtsverhoudingen zijn belangrijker, was het eerste wat ze zei. Daarover zo direct; eerst hoe het met het klimaat gesteld is.
Volgens het jongste energiescenario van Greenpeace kan de hele wereld in 2050 draaien op duurzame energie. Mooi toch? Maar Sylvia Borren was helemaal niet blij. Vraag uit de zaal van een jongeman. ‘Zijn we verdoemd?’ Het zal erom hangen, als het aan Greenpeace ligt. We hebben nog tien tot vijftien jaar om het tij te keren. Anders wordt het allemaal ellendig. Sylvia Borren had een 14-jarig meisje gesproken dat vroeg ‘of ze korter te leven had’. Borren kon het niet ontkennen. We gaan te langzaam. ‘Het lijkt wel of de mensen hun planeet de moeite niet waard vinden.’
De geesten worden opgewarmd. Over een maand is de grote klimaatconferentie in Parijs en dan moet het gebeuren. Anders gaan we eraan. Deze week werd in de Tweede Kamer de begroting van minister Kamp behandeld. Dat ging over het energieakkoord. Er is weer een rapport waarin staat dat we de doelstellingen niet halen. Geen 14 procent duurzame energie in 2020 maar slechts 12,4 of zelfs 11,9.
Volgens Sylvia Borren is ‘het glas nog maar voor een kwart vol’. Zeer radicale maatregelen moeten er komen, vond ook klimaatprofessor Pier Vellinga. Dan komen we ‘misschien’ met veel spul en moeite aan het maximum van 2 graden opwarming.
Ik vertrok met hangende schouders. Heus, ik geloof in de opwarming. Ik ben geen klimaatscepticus. Wel ben ik apocalypsontkenner. Wat mij niet bevalt, is de religieuze en antimoderne orgeltoon als het klimaat ter sprake komt. We gaan er weliswaar over tien jaar aan, maar kernenergie – nul ton CO2 – blijft taboe. We moeten anders gaan leven, het moet minder en het is de schuld van de welvarende wereld. Dat is de theologie van schuld en boete.
Sylvia Borren studeerde geen milieu maar ‘religion’, las ik op haar cv. En laten we domineesdochter Merkel niet vergeten, van de welkomstcultuur én van de Energiewende. Intussen produceert Duitsland met zijn windmolens nog geen gram CO2 minder, omdat de bruinkoolstook vrolijk verder gaat.
Waarom is het zo moeilijk om zakelijk over dit onderwerp te spreken? Een week geleden stond er in deze krant een aanstekelijk interview met de Amerikaanse milieuactivist Ted Nordhaus, die zich ecomodernist noemt. Helemaal mijn man. Hij zei dat Greenpeace de boel flest met een energiescenario waarin de hele wereld in 2050 duurzaam is – ‘fantasie, volkomen absurd’ om te denken dat het energiegebruik zal afnemen met tegen die tijd elf miljard wereldbewoners. …
Aldus Martin Sommer.
Lees verder hier.
Laat er geen misverstand over bestaan. De Milieubeweging drijft op een flinke dosis prijzenswaardig idealisme. Maar er dient een onderscheid te worden gemaakt tussen Gesinnungsethik en Verantwortungsethik. Goede bedoelingen te over. Maar zij vormen niet zelden het plaveisel naar de hel.
Goede bedoelingen ontslaan mensen niet van de plicht te onderzoeken wat de gevolgen zijn van hun daden. Wat dát betreft hebben de ecomodernisten met chirurgische precisie de vinger op vele zere plekken gelegd. Zie hier, hier en hier.
Maar zij zijn niet de enigen. Patrick Moore, een van de oprichters van Greenpeace, heeft zich een aantal jaren gedesillusioneerd teruggetrokken uit de beweging en is nu een van de felste critici. Met haar oppositie tegen betaalbare energie op basis van fossiele brandstoffen en genetische modificatie belemmert de milieubeweging welvaartsverhoging c.q. armoedebestrijding in grote delen van de wereld. Het aantal slachtoffers daarvan – in termen van bestendiging van de armoede met alle ontberingen die daaruit voortvloeien, zoals een kortere levensverwachting, mede als gevolg van vroegtijdig overlijden aan vermijdbare ziekten – is niet bekend, maar loopt in de miljoenen, zo niet miljarden.
Het aantal slachtoffers als gevolg van de ban op DDT en gouden rijst wordt reeds op miljoenen geschat. Zie hier en hier.
Er zijn terroristische organisaties die minder doden op hun geweten hebben. Nogmaals, het gaat niet om goede bedoelingen – ik heb de overtuiging dat de milieubeweging daarin oprecht is – maar om de gevolgen van het eigen handelen. ‘Facts do matter!’
– – –
Beste Sylvia Borren,
Ik weet dat je het goed bedoelt. Maar zou je hierover eens willen nadenken?
Alsjeblieft.
Mvg,
Hans Labohm
– – –
Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hier, hier, hier, hier en hier.
Hans,
Feiten zijn belangrijk, Patrick Moore is geen oprichter van Greenpeace
En zonder subsidies geen kerncentrale, en dat er geen subsidies zijn voor een kerncentrale is net zo goed de schuld van rechts als van links.
En aangezien men hier op climategate.nl tegen elke discussie over een fatsoenlijke oplossing is, maakt de discussie daarover ook al onmogelijk.
Tot 2005 werd Patrick Moore door Greenpeace toch beschouwd als één van haar oprichters.
http://web.archive.org/web/20051216000251/http://www.greenpeace.org/international/about/history/founders
Er staat
“The committee’s founders and first members included:”
Dus of founder (en dat was hij dus niet) of first members en dat was hij dus wel.
Afgang voor je Janos!
Turris,
founder is oprichter
first member is een vroeg lid.
Het staat er toch echt, maar lezen is moeilijk.
Afgang dus voor Turris
Inderdaad, je hebt helemaal gelijk.
Volgens z’n linkedin profile is hij co founder. En hij is directeur geweest.
Kernenergie snel en veilig: http://www.westinghousenuclear.com/New-Plants/Small-Modular-Reactor
en er zijn geen klanten voor
http://www.post-gazette.com/business/2014/02/02/Westinghouse-backs-off-small-nuclear-plants/stories/201402020074
Nog een afgang! Prima technologie echter: “There’s no customers”, maar dat moet juist veranderen! GreenPeace’ kernenergie ban leidt slechts tot meer CO2 uitstoot wereldwijd.
Doet me denken aan stalinistische tijden waar dissidenten gewoon van foto’s werden weggeretoucheerd.
Janos73, zolang jij niet eens behoorlijk kunt aangeven wat nu precies het probleem is…..
Ik heb het probleem al aan gegeven, alleen ben je dat weer vergeten
Nee joh! Je geeft aan dat er iets heel ergs gaat gebeuren, maar wanneer en wat het precies is, dat laat je gemakshalve achterwege. Je hebt veel weg van een onheilsprofeet.
Inderdaad precies aangeven wanneer er iets gaat gebeuren is lastig. Hangt onder andere af van hoe snel we CO2 gaan uitstoten.
Vraagje T2000 ea. wat gaan jullie doen als het 2 graden warmer is geworden en de negatieve gevolgen zijn groter dan verwacht?
Gaan de “sceptici”dan het teveel aan CO2 uit de lucht halen?
Janos in het worst case scenario is het 2 graden warmer in 2050 en zijn china en india de grootste co2 emitterende landen. You are barking up the wrong tree zouden de engelsen zeggen.
Ik kan er dus niks aan doen en jij ook niet.
Ik meen toch duidelijk te kunnen bespeuren dat er hier best wel een voorkeur voor nucleair is.
“Hernieuwbaar” wordt afgewezen als het verplicht toegang heeft tot het openbare netwerk.
Sprookjes voorlezen op eigen dak of in eigen achtertuin ondervindt geen weerstand mits er geen overlast is.
PV panelen en windmolens hebben ook geen problemen op het openbare net en mogen dus gewoon ook.
Maar Boels als jullie nu gewoon de positie onderschrijven “kerncentrales draaien op subsidie” dab kunnen we gewoon subsidie gaan vrij maken voor die dingen. Ik ben niet tegen. Echter een premier van een partij die tijdens de verkiezingen “windmolens draaien op subsidie” kan natuurlijk niet zonder gezichtsverlies subsidie gaan vrij maken voor kerncentrales.
Verder wordt het probleem hier ontkend en dat maakt de positie in de discussie over de oplossing nog al lastig
Als nucleair “duurzaam” mag verdringen van het openbare netwerk dan is het relatief zo gepiept.
Even Parijs bellen en over een jaar of tien elektriciteit met verwaarloosbare CO2-uitstoot bij de productie.
Ik gebruik Atoomstroom, doen als de aarde je lief is ;-)
Boels,
behalve natuurlijk dat de laatste centrales alleen met enorme subsidies zijn gebouwd en dat de doorlooptijd langer is dan 10 jaar
Janos
Wat zie jij als een fantsoenlijke oplossing?
Combinatie van
windmolens
zonneenrgie
efficiency
groen gas
eventueel kernenergie
Patrick Moore: His claim of being one of the co-founders of Greenpeace is currently disputed but he was listed by Greenpeace International as one of five founders as recently as 2005.
http://scienceblogs.com/gregladen/2014/06/27/who-founded-greenpeace-not-patrick-moore/
Hij schreef een brief aan greanpeace met de vraag of hij mee mocht ..
Lastig als je oprichter bent om dan nog even een sollicitatie letter te sturen…..
Maar bij “sceptici” is dat natuurlijk heel normaal.
Hajo heeft ook bij climategate.nl gesolliciteerd nadat hij eerst de website had opgericht
Hij schreef een brief……….. :-)
Confessions of a Greenpeace Dropout: The Making of a Sensible Environmentalist Paperback – November 22, 2010 by Patrick Albert Moore (Author).
http://www.amazon.com/Confessions-Greenpeace-Dropout-Sensible-Environmentalist/dp/0986480827
Patrick Moore zelf over zijn co-founders role bij GreenPeace en hoe GreenPeace zijn CV veranderde na 2005.
https://www.youtube.com/watch?v=_Z-7wTpvD9Q
Hij heeft duidelijk gesolliciteerd bij Greenpeace, maar hij blijft volhouden dat dat niet zo is. Wat zegt dat over Patrick Moore?
Leuk deze discussie. Doet me denken aan voormalig leiders bij de Scientology Church. Nadat ze vertrokken en zich tegen de kerk hebben gekeerd, wordt bij hoog en laag ontkend dat ze ooit bij SC betrokken zijn geweest.
Kan mij geen ruk schelen of ‘ie nou oprichter was of niet; hij is in ieder geval president van Greenpeace Canada geweest. Dus zeer betrokken bij de zaak, heeft de boel zien keren en is daarom toen vertrokken. Dat zegt voor mij genoeg.
Bart,
en na zijn Greenpeace periode is hij gaan lobbyen voor allerlei milieuvervuilers (maar ik weet dat die hier op veel steun kunnen rekenen)
neen, hij schreef een brief aan “the don’t make a wave committee” of hij mee mocht, en niet aan Greenpeace …
ook aldaar, reactie nr. 103 van Paul Watson, gekend van “the whale wars” is duidelijk :
“Paul Watson
Paris
June 7, 2015
As much as I detest Moore for selling out as a corporate whore, I have to defend the position that he was indeed a Greenpeace founder. Greenpeace was officially founded in 1972. Moore sailed on the Greenpeace in October 1971. I sailed on the Greenpeace Too in November 1971. Both Moore and I were founding directors of the Greenpeace Foundation in 1972.”
Leuk dat je het opbrengt Janos: GreenPeace heeft 15 jaar goede sier gemaakt met Patrick Moore als voorganger! Zoals ze op te veel fronten (Palmolie oerwoudvernieting, 800 miljoen Maliariadoden) heeft GreenPeace volstrekt foute “goede sier” gemaakt.
https://www.youtube.com/watch?v=UFHX526NPbE
http://web.archive.org/web/20051216000251/http://www.greenpeace.org/international/about/history/founders
In 2005 nog heeft de way-back-machine nog een orginele greenpeace pagina opgeslagen waarin Patrick Moore als founder wordt genoemd. Ik hoop dat ik niet de enige ben die de inspanningen van activisten om de geschiedenis te vervalsen zeer bedenkelijk vindt.
Het is normaal dat oprichters bij hun eigen organisatie solliciteren?
“Ik hoop dit ik niet de enige ben die de inspanningen van activisten om de geschiedenis te vervalsen zeer bedenkelijk te vinden.”
Inderdaad de activiteiten van de activist Patrick Moore om zijn CV te vervalsen zijn zeer bedenkelijk
Janos als gebruikelijk probeer je de aandacht af te leiden met details die er niet toe doen.
Hans,
Ik zou graag zien dat Hans L eens wat beter zijn feiten checkt (onmogelijke taak weet ik), maar als iedereen gewoon het er mee eens is dat Patrick Moore zijn CV gepimpt heeft hoef ik verder daar geen discussie over te hebben
En natuurlijk probeer jij gschiedvervalsing te plegen door te suggereren dat Patrick Moore een indergeschikte rol bij Greenpeace had. Immers ware gelovigen vallen nooit van hun geloof. Het is een doortrapte manier van zwartmakerij. Onder tussen hebben we het nog nooit zo gied gehad en is het woest case scenario goed voor tien njaar economische stilstand. Niet echt hrt einde van de werekd dus. Maar de janossen van deze werekd blijven maar steen en been klagen. Over iets dan 80 jaar in de toekomst ligt en waar deze generatie geen enkele invloed op heeft.
“En natuurlijk probeer jij gschiedvervalsing te plegen door te suggereren dat Patrick Moore een ondergeschikte rol bij Greenpeace had.”
Waar schreef ik dat Patrick Moore een ondergeschikte rol had bij Greenpeace?
En natuurlijk hebben we wel invloed op de uitstoot van CO2.
Vermoorde onschuld janos? 90% van de catastrofistische CO2 uitstoot komt toch gewoon van de ontwikkelingslanden na 2050. Die vindt ook plaats als je volledige westerse wereld zou elimineren. Het is dus volledig afhankelijk van beleid in de ontwikkelingslanden na 2050.
Dan ben ik waarschijnlijk dood. Wil je de westerse economie om zeep helpen, ga gerust je gang maar denk niet dat dit de wereld redt van een catastrofale opwarming. Die bal ligt in de ontwikkelingslanden.
Hans,
dus omdat de ontwikkelende landen gaan groeien en misschien meer CO2 gaan uitstoten (misschien moeten we ze eens gaan helpen met het bouwen van windmolens, PV panelen of kerncentrales) hoeven wij niets te doen….
Het is allemaal beleid
Janos als je tien procent van 100% aftrekt wat blijft er dan over? De westerse wereld is die 10% in 2100. Daar ligt het probleem, Ga verdorie zelf RCP 8.5 eens uitspecificeren!
Misdadige leugenaars GreenPeace: ze plegen geschiedvervalsing naast alarmistische fabulering van de toekomst. De kranten zwelgen kritiekloos in hun “duurzame” sprookjes. Walgelijk.
@Janos
‘Milieuvervuilers’.. Alsof dat het enige is dat ze doen. ‘Goh, wat doet uw bedrijf?’ ‘Nou, uhm, wij vervuilen dus het milieu. Doen we al jaren, goede business hoor, de klanten staan in de rij. We hebben plannen om wereldwijd te gaan, in Azië zitten ze ook met smart op milieuvervuiling te wachten. Ja, gouden tijden breken voor ons aan.’
Janos, je maakt je nog eens onsterfelijk met die geweldige uitspraken van je. Over een jaar gaan we ze bundelen en uitgeven, humor om te lachen, en van de opbrengst kan Climategate weer een heel aantal jaar doordraaien. :-)
Suggestie voor Greenpeace: geef leden korting op Drion pillen. Begint bij uzelf, immers.
Op gevaar af dat ik in herhaling val:
Toespraak Moore:
http://wattsupwiththat.com/2015/10/15/greenpeace-founder-delivers-powerful-annual-lecture-praises-carbon-dioxide-full-text/
In deze zeer lange toespraak vertelt hij o.a. over zijn leven als activist.
De groep waarbij hij zich had aangesloten vocht tegen de H-bom. Een fragment hierover:
“When that H-bomb exploded in November 1971, it was the last hydrogen bomb the United States ever detonated. Even though there were four more tests planned in the series, President Nixon canceled them due to the public opposition we had helped to create. That was the birth of Greenpeace.”
Ik begrijp er uit dat de groep er al vóór Moore was, maar dat die groep ‘GP’ werd toen Moore erbij was. Is hij dan founder? Wat maakt het uit?
Het leuke is dat Moore in diezelfde toespraak ook nog even vertelt dat, dank zij onze CO2-uitstoot het leven op aarde is gered….:
“You heard it here. “Human emissions of carbon dioxide have saved life on Earth from inevitable starvation and extinction due to lack of CO2”. To use the analogy of the Atomic Clock, if the Earth were 24 hours old we were at 38 seconds to midnight when we reversed the trend towards the End Times. If that isn’t good news I don’t know what is. You don’t get to stave off Armageddon every day.”
Wegens technische moeilijkheden plaats ik hier een reactie van Jeroen Hetzler.
@Janos
Europese aangeprate angst door Greenpeace, die lak heeft aan de waarheid, de burger en de duurzaamheid, is niet maatgevend. In bijvoorbeeld China houdt men de hersens tenminste nog bij elkaar (geldt ook voor India en Z-Korea etc.):
http://www.rvo.nl/actueel/nieuws/sector-kernenergie-sichuan-china-open-voor-private-investeringen
Volgens de adjunct secretaris generaal van de ‘China Nuclear Energy Association’ betekent dit in de praktijk dat China tot 2020 ieder jaar zal starten met de bouw van 5 tot 6 nieuwe kerncentrales. Hiervoor is jaarlijks meer dan $ 16 miljard nodig. Hij verwacht daarna dat China tot 2030 6 tot 8 nieuwe kerncentrales per jaar gaat bouwen totdat een geïnstalleerd vermogen van rond de 200 miljoen kW is bereikt.
Janos houdt wel van zout op slakjes die irrelevant zijn wat Moore betreft:
Confessions of a Greenpeace Dropout: The Making of a Sensible Environmentalist is Dr. Patrick Moore’s engaging firsthand account of his many years spent as the ultimate Greenpeace insider, a co-founder and leader in the organization’s top committee. Moore explains why, 15 years after co-founding it, he left Greenpeace to establish a more sensible, science-based approach to environmentalism. From energy independence to climate change, genetic engineering to aquaculture, Moore sheds new light on some of the most controversial subjects in the news today.
Ik vraag me af wat Jeroen vind van de hersens van de Chinezen als hij kijkt naar de hoeveelheid windturbines die ze neer zetten
http://qz.com/357332/chinas-wind-farms-can-now-produce-more-energy-than-all-of-americas-nuclear-plants/
China is een groot land. Met de voortdurende dreiging van sociale onrust als de werkgelegenheid tekort zou schieten. Het bouwen van windturbines gemaakt door en voor chinezen is een prima werkverschaffingsmaatregel. Vroeger loste ze dergelijke problemen op door hun mensen kanalen te laten graven met scheppen in plaats van graafmachines.
Verder is er geen twijfel (bij mij, maar ook bij de meesten hier denk ik) dat windturbines tot op zeker hoogte een prima investering zijn. Zolang ze maar niet voorzien in een significant aandeel van de totale elektriciteitvraag. En dat doen ze niet in China.
Overigens, de windturbinebouw in China loopt nu al tegen dezelfde problemen aan die men ook in Duitsland heeft: een tekort aan transmissiecapaciteit. Vandaar ook het ambitieuze kernenergieprogramma. China heeft niet de illusie die Duitsland wel lijkt te hebben dat het bouwen van windparken en zonneparken betekent dat ze wel kunnen stoppen met hun kernenergieprogramma.
In China, now with 26 operating reactors on the mainland, the country is well into the next phase of its nuclear power program. Some 24 reactors are under construction, including the world’s first Westinghouse AP1000 units, and a demonstration high-temperature gas-cooled reactor plant. Many more units are planned, including two largely indigenous designs – the Hualong One and CAP1400. China aims to more than double its nuclear capacity by 2020.
volgens mij hang ik ook weer in het net Hans
Langdurig werd in bovenstaande discussie stil gestaan bij de vraag of Patrick Moore nu gezien mag worden als mede oprichter van Greenpeace. Wie alle informatie bij elkaar veegt en op een rijtje zet kan alleen maar tot de conclusie komen dat dit heel dicht bij de waarheid zit. Heeft Janos dat nu ook in de gaten of moeten we het nog eens voor hem samenvatten? Janos opende tenslotte zelf het bal met de opmerking dat feiten belangrijk zijn. Het zou Janos sieren dat hij toegeeft dat hij niet of nauwelijks een punt had.
Officieel werd Greenpeace pas in 1972 opgericht. Een sollicitatie in 1971 bij Greenpeace zoals Janos beweert is dan ook niet mogelijk geweest. Op 4 Mei 1972 werd de naam geregistreerd in British Columbia als “Greenpeace Foundation.” De aanleiding van die inschrijving was de proclamatie in Januari van dat jaar van de “The World Greenpeace Foundation” met Ben Metcalfe als eerste voorzitter. Deze gebeurtenis vond plaats ten huize van laatstgenoemde, Patrick Moore was daarbij als één van de initiators. Op 21 Januari 1972 maakt de voorloper van Greenpeace ” The Don’t Make a Wave Committee” hun cash ($9,678) over naar Dorothy en Ben Metcalfe en stopt de activiteiten.
Janos heeft zijn disorder niet door?
ik ben benieuwd … maar ik houd mijn adem er niet voor in …
ook onze vriend Greg Laden kon, in het artikel dat Janos refereerde – en waarvoor dank, want nu ben ik meer op de hoogte dan daarvoor – die woorden niet over zijn lippen krijgen ..
zijn (voorlopig) laatste reactie is: het is “their call” … maw Greenpeace mag haar eigen geschiedenis schrijven, wat ook de waargebeurde feiten zijn …
op die manier is een echte discussie natuurlijk moeilijk …
Dit is een briljante documentaire https://youtu.be/2DAPLjImmZc
Moi, vanaf 50 minuten wordt docu pas interessant met het (“nieuwe”) type kerncentrale, dat zichzelf automatisch uitschakelt, als het koeling systeem wegvalt.
@Janos Als ik zo dat bericht lees dan kom ik voor 2015 op 115 GW voor wind en 20 GW kernenergie in China en 98,6 GW (netto) kernenergie in de US.
Reken ik met een optimistische productiefactor van 24% voor wind dan wordt het 27,6 GW. Reken ik ook nog met een conservatief 25% inpassingsverlies, dan komt het geheel uit op 20,7 GW netto voor China. De huidige netto capaciteit in de USA voor kernenergie is 98,6 GW blijkens de tabel in die link http://www.euronuclear.org/info/encyclopedia/n/nuclear-power-plant-world-wide.htm
Bij mijn weten is dit bijna 5 x de Chinese windenergie.
Tevens is de leveringszekerheid van vraagvolgende energielevering (kernenergie, hydro en fossiel gestookte centrales) die genoemde 90%. Windenergie is aanbodvolgend en tevens afhankelijk van onvoorspelbaarheid van het weer. De leveringszekerheid bedraagt operationeel gezien dan ook 0. Het Duitse Fraunhofer Institute (een soort waakhond van wind en zonnepanelen) komt in de praktijk uit op toevallige bruikbaarheid van 13% voor wind (11% voor zon). Dus de helft van die 24% hierboven genoemd. Dan komen we dus zelfs uit op 11,2 GW wind in China waar men iets aan heeft (meestal bedrijven die overtollige stroom krijgen).
De productiefactor voor kernenergie is 90%. Dan komt kernenergie in China uit op 18GW. Dus kernenergie presteert daar thans al meer.
Doen we deze exercitie voor 2020 dan vinden we: 37,5 GW (Fraunhofer: 20,3 GW) voor wind en 52,2 GW voor kernenergie. Met het huidige bouwplan tot 2030 zal dit beeld verder verslechteren voor wind. China snapt heel goed dat leunen op hernieuwbaar de economische ontwikkeling te gronde zal richten. Europa doet dit wel en dus zal China op het terrein van energie Europa overvleugelen. Dit is geopolitiek beleid op langere termijn die getuigt van goed gebruik van hersens. Europa bevindt zich hier ver vandaan.