En ja hoor, het is weer zover. Hoogleraren sturen weer eens een kettingbrief rond, een ‘Open brief over het huidige natuurbeleid’, tegen het Kabinet Rutte, en voor hun papieren tijger, de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Een brief die de meeste ondertekenaars waarschijnlijk klakkeloos van krabbel voorzagen. Onder het mom ‘natuur is goed, dus bezuinigen op natuurbeleid is slecht, dus ik teken’.
Ursus ecofundamentalistis
Initiatiefnemer is de anti-agrarische ecofundamentalist en klimaatalarmist Frank Berendse, van wie ik in Wageningen nog college heb gehad. Uit al zijn studies blijkt dat boeren samenspannen met de duivel, ’s nachts in een weerwolf veranderen en dan alle zeldzame dieren opeten. Want zij zijn, ja ’t is te gruwelijk voor woorden, ‘onnatuurlijk’. Klassieke Wageningse Weemoed, een reactie op natuursloop door ruilverkaveling in de jaren zestig en zeventig.
Daarom lobbiet Ursus ecofundamentalistis (biologisch doordenkertje) eindeloos tegen agrarisch en particulier natuurbeheer. In die context moet je de brief dan ook lezen. Op zijn manier bedoelt ie het goed, hij aait zijn kleinkinderen over de bol en slaat zijn vrouw vast niet. Ik heb ‘m vorig jaar nog uitgebreid gesproken, maar het is natuurlijk maar één visie, en niet ‘DE’ wetenschap. Zo ook bij deze kettingbrief, die met boterzachte beweringen alle schuld richting boeren wil schuiven. Er valt zacht gezegd nogal wat op aan te merken. Vandaar dat ik afsluit met mijn open brief aan van de natuur vervreemde academici.
Jammer inderdaad dat miljarden naar windmolens gaan in plaats van natuur: mede dankzij eerdere lobby ondertekenaars
Natuurlijk is het jammer wanneer er minder geld komt voor natuurbeheer. Tot zover het enige zinnige punt in de brief, dat hooggeleerd Nederland van titels voorzag. Weerstand tegen rigoureuze natuursloop is de enige verklaring waarom ook verstandige mensen als Ydenberg, Prins en co er onder staan. Wat mij betreft zouden we het geld dat we in het miljardenbal van dure onbetrouwbare energie pompten (windparken) ook beter in natuur steken. Kwestie van keuzes. Maar omdat vele ondertekenaars in klimaatwaanzin een financieel belang hebben (Opdam, Vellinga enzovoort), zullen we tevergeefs wachten op een kettingbrief daartegen.
Een paar citaten uit de brief diskwalificeren het biologische realiteitsgehalte al, kijk maar.
Het gaat om de natuurlijke werkelijkheid. En de bureaudeskundigen, tekentafelnatuur-verdedigers geven er weer blijk van dat ze
- iedere scheet van andere academici klakkeloos aannemen, terwijl ze niet-bureaudeskundigen als ‘Het Groote Kwaedt’ bestempelen. Bureaucratisch tribalisme dus;
- bewijzen zelden achter hun bureau vandaan te komen, om te ervaren dat je nat wordt als het regent.
Want zij citeren het Planbureau voor een Bureaucratische Leefomgeving (PBL) om hun belangrijkste punt te maken. Dat doe je niet als je weet waarop het PBL haar claims baseert.
In Nederland is een enorme achteruitgang van de biodiversiteit sinds 1900 door het Planbureau voor de Leefomgeving becijferd!
Het PBL komt met astronomische verliescijfers, meer dan 80 procent via haar mean species abundance, door enkel de loosers mee te tellen en niet de nieuwkomers. Dat is wetenschappelijke oneerlijkheid, bedoeld om met minimale gegevens maximaal politiek te bedrijven. Het PBL is dan ook de beste kandidaat voor rigoureuze bezuinigingen, maar niet als kandidaat om als serieuze bron geciteerd te worden. Zeker niet door mensen die met titels pronken en claimen het academisch geweten van Nederland te zijn.
Volgende patiënt
Lees dit dan, men komt met posterdieren op de proppen om het onmogelijke aan te tonen. Dat het omzetten van landbouwgrond in tekentafelnatuur met oerkoe allerlei zeldzaamheden terugbracht.
Het EHS-beleid heeft sinds 1990 voor successen gezorgd; natuurgebieden zijn vergroot en met elkaar verbonden. Dat heeft bijgedragen aan het behoud en het herstel van
biodiversiteit, de terugkeer van zeearend en de kraanvogel en het herstel van de otter en veel bijzondere plantensoorten. Het EHS-beleid is met veel interesse en respect besproken
in binnen- en buitenland. De EHS is echter nog lang niet af, er moeten nog veel gronden aangekocht en ingericht worden, zodat deze kunnen functioneren als verbindingszone
waarlangs uitwisseling van planten en dieren tot stand kan komen.
De zeearend kwam terug dankzij DDT-verbod, en de inspanningen van Duitse natuurbeschermers, deze kingsize kromsnavel begint in Duitsland al een ware plaag te worden. Dus één strafpunt. De kraanvogel neemt ook toe in landen zonder EHS-beleid. Dat ligt niet aan de subsidie die men onder het mom van ‘natuurbeleid’verstrekte. Sterker nog hun broedgebied het Fochteloerveen werd andermaal met meer fietspaden doorsneden, dankzij het pré-Blekerbeleid. Voor de ‘beleefbaarheid’, want om subsidiabel te blijven moest Natuurmonumenten die paden aanleggen. En die otter kwam niet terug, die werd met veel geweld vanuit Litouwen geimporteerd en uitgezet met zendertjes. Daar houdt Hugh Jansman van Alterra zich nu al weer zeker tien jaar mee aan het werk. En die verspreidt zich al zonder verbindingszones als de tierelier.
Nog wat Klimaat voor geneuzel in de Ruimte
Voordat de wens voor klimaatbuffers en hysterie naar boven komt drijven, wil men nog even een Sovjet-vijfjarenplan neerleggen dat de landbouw in een keurslijf duwt. Tegelijk branden ze het huidige agrarische natuurbeheer af, op oneigenlijke gronden die ik zo toelicht.
Wij pleiten voor een ruimtelijke differentiatie binnen de landbouw. Op sommige plekken (waar het kan) willen we landbouw die binnen de geldende milieunormen gericht is op maximale productie en productkwaliteit door schaalvergroting en technologie. Op andere plekken wensen we kleinschalige, extensieve landbouw die ten dienste staat van behoud en herstel van de waarden van natuur en landschap, en waarbij recreatie en streekproducten kunnen bijdragen aan een economisch rendabele bedrijfsvoering.
Op zich een zinnig punt, als je niet net onder het mom van verbindingszones de beste landbouwgrond in Flevoland liet opofferen voor wilderniskitsch, verbindingszones dus. Dé reden waarom particulier en agrarisch natuurbeheer zo slecht van de grond komt, waar Olff en Berendse zo op hameren: bureaucratische hinder, en het feit dat de overheid 3 partijen voortrekt bij grondaankoop: Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Landschappen (zie de site van de Vereniging Gelijkberechtiging Grondbezit) en dus geeft men de foutieve rechtvaardiging om dan maar sterker functies natuur en landbouw te scheiden, de centrale gedachte achter EHS in 1990.
Open brief aan van de praktijk vervreemde academici
Jarenlange zinloze milieuregels uitgevonden door bureaudeskundigen als u die met groene hysterie als de zure regen-hoax behept waren, dwongen boeren tot verder intensiveren. Alleen zo konden zij alle onkosten counteren die de overheid ze via bureaucratie oplegt. Mestinjectie maakt een einde aan iedere broedillusie van kieviten, moet van de overheid. Koeien moeten op stal, komt mede door mestbeleid van de overheid. Wie goed wil, ontmoet een muur van papieren onwil. Wie zijn slootkanten nog een beetje natuurlijk wil houden met bloempjes, krijgt direct een boete van het Waterschap. ‘Gij zult schouwen’. Wat op papier goed lijkt te gaan, is in de praktijk onuitvoerbaar. Val boeren dus niet steeds lastig met jullie papieren terreur.
De goedwillenden voor natuur zijn door de overheid afgestompt. Het is de bureaucratie die particulier natuurbeheer laat falen, zodat boeren met hart voor natuur afhaken. Vraag Ben Koks ook maar, de ADHD’er die samen met boeren grauwe kiekendieven en akkervogels terugbracht in Groningen. Het kan wel, agrarisch natuurbeheer, ondanks de overheid, bureaudeskundigen en hoogleraren die met hun boterzachte wetenschap belangrijk willen doen.
Ja, ik erger me ook groen en geel aan die diepontwaterde uniforme en levenloze biljartlakens die tegenwoordig moeten doorgaan voor weiland. Daar is de Silent Spring een feit.
Bij ons zitten de kieviten dan ook alleen nog op stoppelvelden en braak terrein. Veldleeuweriken kun je alleen nog op Texel horen en de Vliegbasis Leeuwarden waar ze ander maaibeheer hebben. Het is te hopen dat natuurclubs dat defensieterrein niet krijgen, anders slopen ze alle bodembroeders met die grote grazers van ze.En waar nog wel weidevogels zitten, komt een leger reigers, vossen en buizerds opruiming houden. Die waren er in de hoogtijdagen voor weidevogels niet, de jaren vijftig. Maar bureau-ecologen bleven decennia volhouden dat het alleen ‘de boer’moest zijn, omdat bureaudeskundigen allen de zelfde tunnelvisie hanteren van natuuraanbidding waarmee ook Berendse gezegend is: types die denken dat alle slechts van de moderne mens moet komen, en dat ‘de natuur’ en dieren enkel goeds brengen. Een mysterieus evenwicht.
Nu geeft men na onweerlegbaar onderzoek eindelijk toe, ja het zijn ook roofdieren. Maar omdat die roofdieren weer hun eigen lobbyclubs hebben, van VZZ, tot WRN en Vogelbescherming zal er nooit een haartje of veertje gekrenkt worden. Maar dan is het oneerlijk om vervolgens steeds op boer en particulier te hameren als boeman.
Het zijn EU en overheid, samen met het bureaucratisch academisch complex die nu eens de klappen verdienen. Het van de praktijk vervreemde corps der bureaudeskundigen en tekentafelnatuurmakers van Ecologische Hoofdstructuur, zou voor de aardigheid eens buiten moeten komen, om te ervaren dat je nat wordt als het regent. Maar men blijft binnen, de groene leugen steunen omwille van hun gesubsidieerde vriendjes van milieuclubs en papieren tijgerbescherming.
Bleker heeft juist wel visie, namelijk groudup-natuurbescherming door gebruikers. Dit in plaats van de gesubsidieerde topdown-bemoeimacht die het bureaucratisch academisch complex voorstaat, omdat zij daar haar bestaansrecht aan ontleent. De enige en volgens mij fatale zwakte van Bleker’s visie, is dat het personeel in Nederland niet deugt, dankzij jarenlange aftakeling van natuuronderwijs en natuurvervreemding. We kappen al honderd jaar oude eiken, omdat moeder de vrouw klaagt over ‘blaadjes in de dakgoot’. Vervreemding die de natuurbescherming zelf veroorzaakte met haar angstverhalen, alsof zou alles uitsterven als je maar je stem verheft. Het zou beter zijn wanneer u eens verder keek dan uw bureauneus lang is.
Was getekend Prof dr Zeiksmaker
Dr Ir Lul de Behanger
Prof Piet Paaltjens
(ja ik kan niet zo met autoriteit pronken, mijn argumentatie moet daarom deugen)
Volgens mij hebben we te veel professoren in Nederland.
Een gericht afschotbeleid lijkt mij dan ook geen overbodige luxe..
Oh nee, dat mag natuurlijk niet. Da's niet "natuurlijk".
Doen we het op een ecologisch verantwoorde wijze: We zetten ze op een kaalgevreten stuk grond met een hoog hek er omheen.
Dan sterven ze op geheel "natuurlijke" wijze binnen een paar weken uit.
Net als die oerossen in de Oostvaardersplassen waar de heren profs het kuddegedrag van trachten te imiteren.
Boeren zitten inderdaad al lang genoeg op de schopstoel. Als boer moet je tegenwoordig een universitaire graag bureaucratie hebben, mineralenhuishoudig, mestbeleid, ammoniakregels etc. Terwijl ze veelal in hun eentje of met hulp van hun reeds ruim over de pensioenleeftijd zijnde vader/moeder melk en groente produceren voor een middelgroot dorp. En dat dag in dag uit van 6 uur 's ochtends tot 10 uur 's avonds, vaak voor een habbekrats. Goed dat het familiebedrijven zijn, er is niemand die daar nu met veel plezier in zou willen stappen, je zou het land ook niet kunnen betalen trouwens.
Vergeet ook de ecoknuffel de ooievaar niet als biodiversiteitsbedreiging, die lusten ook graag een jong weidevogeltje.
De boerenstand in Nederland werd door 30 jaar slappe knieën van de goedgelovige politiek en met selectief ambtelijk beleid, gebaseerd op holle wetenschap en gesubsidieerd alarmisme, vervolgens geknecht door absurde regelgeving en beschuldigd van de achteruitgang van de biodiversiteit. EHS zal nog meer belastinggeldverspilling, meer vernieling van agrarische landschappen en meer ambtelijke knechting tot gevolg hebben.
* Biodiversiteit: verzonnen vanuit een balkon op een galerijflat
* Alarmisme: de verdoemenis, als we het niet wereldwijd aanpakken.
* Selectief ambtelijk beleid: door ambtenaren gepromoveerd op politieke voorkeur.
* Holle wetenschap: in de echte wetenschap heeft men theorie en bewijs, niet slechts politieke dogma's.
* Absurde regelgeving: Dikwijls leidend tot tegenstrijdige zinloze administraties en hoge knechtende boetes bij ingebreke blijven of normoverschrijding.
* EHS: Een GroenLinkse FataMorgana-achtig-Nederland-Bio-Paradijs.
Ik stelde al eerder voor de Mosasaurus als Mascotte voor de grenzeloze onzin van biodiversiteit en het EHS-paradijs te nemen.
@Rypke: Weer goede aandacht voor onze GroenLinkse geknechte boerenstand, die de voedselproductie in Nederland, voor nu en voor in de toekomst, moeten zekeren. Ik maak me daar meer zorgen over dan over de korenwolfjes.
Het wachten is op de opstanding van de zwijgenden.
Sterk sutkje Rypke, veel succes met je kruistocht tegen de groene Eco-Taliban en de klimaatkleptokratische technocraten.
Helaas heeft de Groene Industrie zich een ijzersterke positie verworven in de huidige politiek correcte samenleving in Nederland waar men onmiddellijk klaarstaat om het beruchte nederlandse vingertje op te heffen tegen iedereen die zijn gezonde verstand laat spreken.
Ipv dat vingertje kunnen ze beter hun afgezogen duimpje omhoog steken.
Lijkt me wel wat voor een spotprent: Het is groen en zuigt op zijn duim..
Wel Leo, van mij krijgen ze een donkerrood afgezogen duimpje naar beneden…
Overigens plaatste PBL's eigen Wieringa al vraagtekens bij 20 jaar EHS. Welke natuur moet nu eigenlijk worden beschermd? http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/det…
Moeten we het Veenhooibeestje en het Veenbesblauwtje met alle macht in Nederland beschermen in de gewijzigde natuuromstandigheden terwijl deze beestjes nog volop in andere delen van Europa voorkomen?
Wat betreft de weidevogels: het is natuurlijk zo klaar als een klontje dat de achteruitgang voor een deel met veranderingen in het boerenbedrijf (vroeg maaien, die ontwateren etc.) te maken heeft.
Maar terecht wijs je erop dat ook allerlei roofdieren als Vos en Buizerd een flinke bijdrage aan de achteruitgang leveren. Daardoor zijn weidevogels ook in gunstige beheerd boerenland en in natuurgebieden drastisch aan het achteruitgaan. Het is dus zowel het een als het ander.
Maar je kunt er vanuit gaan dat de boeren de schuld krijgen als de weidevogels helemaal verdwenen zullen zijn. Want het idee dat er "natuurlijke" oorzaken als Vos en dergelijke mede een rol spelen, past niet in de ideologische kijk van veel natuurbeschermers. Die geven liever "de mensch", dus boeren, vissers en recreanten de schuld van alles wat mooi of lelijk is.
En dat is natuurlijk heel zuur voor boeren die, samen met bijv. vogelwerkgroepen of agrarische natuurverenigingen hun best doen om weidevogels te beschermen.
Ik geloof trouwens dat Vogelbescherming nu toch ook schoorvoetend heeft toegegeven dat roofdieren bij nader inzien ook een rol spelen in de achteruitgang van de weidevogels.
Bij de Faunabescherming zijn ze nog niet zo ver, en zullen ze ook nooit zo ver komen. Rechtzaken tegen kievitseieren zoeken in Friesland, en fel tegen het bejagen van Vossen etc. Maar ja, voor die club is de mens en in het bijzonder de boer en de jager, dan ook de grote boze.
Kees Bruin
Ik moest het nog eens en nog eens lezen: 79 hoogleraren die zich met natuur en ecologie bezighouden. Niet te geloven. Prima dat Bleker het mes in de subsidies zet, want deze heren zullen ook een flink deel nodig hebben, zowel voor zichzelf als de (zogenaamde) studies die uitgevoerd moeten worden. Dat het slecht gesteld is met het onderwijs in Nederland was bekend, maar dat hoogleraren zich tot zoiets verlagen is toch tekenend.