๏ปฟ๏ปฟ
Gastblog van Frans Dijkstra
Vorige week kwamen voor het eerst sinds september 2010 nieuwe satellietmetingen van de zee-spiegel beschikbaar van de University of Colorado. De data lopen nu tot en met januari 2011. Het gemiddelde voor 2010 blijkt 0,68 mm hoger te zijn dan dat van 2009. Waarom het zo lang ge-duurd heeft voor deze update beschikbaar kwam is gissen, maar een verklaring zou kunnen zijn, dat de zeespiegelstijging vanuit een alarmistisch gezichtspunt behoorlijk tegenvalt.
De grafiek laat zien, dat we opnieuw, net als in 2007, te maken hebben met een stagnerende trend. Tijdens een El Niรฑo piekt het zeeniveau altijd, om bij een La Niรฑa weer wat in te zakken. De zwarte lijn in de grafiek geeft de opgeschoonde trend. Die trend laat in 2010 een lichte daling zien. Dat is wel eens eerder gebeurd. We kunnen hier niet uit concluderen, dat de zeespiegelstij-ging gestopt is, maar het alarmistenverhaal over de โversnellende zeespiegelstijgingโ kan in de prullenmand. De stijging versnelt niet, maar vertraagt. De laatste 5 jaar steeg de zeespiegel bijna 1 cm, de 5 jaar daarvoor ging het 2 maal zo hard.
In september 2010 zag het er naar uit, dat het gemiddelde over 2010 lager uit zou komen dan over 2009. Over de eerste 9 maanden van 2010 was de zeespiegel nog geen halve millimeter ge-stegen ten opzichte van de eerste 9 maanden van 2009. Met de te verwachten daling door La Niรฑa had 2010 best lager kunnen uitkomen dan 2009. Zeker weten we het niet, maar ik stel me zo voor, dat men bij de University of Colorado in het zicht van deze dreigende โinconvenient truthโ nog eens opnieuw naar de cijfers heeft gekeken. Misschien was er wel een correctie mogelijk, die 2010 wat opkrikte en 2009 naar beneden bijstelde? Dat vereiste een ragfijn spel want 2009 kon niet onder 2008 duiken. Dus er moet heel wat gerekend zijn, daar in Colorado. In de nu openbaar gemaakte datareeks zijn alle cijfers vanaf 1992 een beetje anders geworden. En jawel hoor, over de eerste negen maanden van 2010 vindt men nu een stijging van bijna anderhalve millimeter ten opzichte van 2009. Die wordt gedeeltelijk teniet gedaan door de daling in de laatste drie maanden, maar per saldo kan 2010 toch de geschiedenis in gaan als een jaar waarin de zeespie-gelstijging niet is gestopt.
Laten we blijven uitgaan van de goede trouw van deze onderzoekers. Volgens hun website gaan ze door met: โas new data, models and corrections become available, โฆ continuously revise these estimates (about every two months) to improve their quality.โ Dat ze de alarmisten daarmee slechts mondjesmaat bedienen kunnen zij niet helpen. Het zou niet de eerste keer zijn, dat een kostbaar en geavanceerd systeem niet de alarmerende resultaten oplevert die er van werden ver-wacht. Het netwerk van Argo-boeien dat de opwarming van de oceanen moest aantonen heeft hier ook mee te kampen.
Zou het daarom zo oorverdovend stil blijven over deze zeespiegeldata? Ik heb de Colorado-onderzoekers aan half jaar geleden gevraagd, of ze konden bevestigen, dat hun metingen laten zien dat de zeespiegelstijging vertraagt. Ze hebben mij nooit antwoord gegeven.
Wat onbeleefd, dat ze niets van zich laten horen. Mail met leesbevestiging?
gaat toertje maken met de Hummer
Mijn klimaatskeptische vrienden. Wat een heerlijke post weer. Negeer de stijging van de eerste 13 jaar, en hang de vlag uit vanwege het afgelopen jaar. Gelukkig zijn er nog skeptische geesten zoals jullie op deze aarde.
En de "oorverdovende stilte" in Boulder, Colorado is ongetwijfeld een oase voor de oren vergeleken met het hersenloze getetter hier op climategate.nl.
Bovendien, als je de laatste 20 jaar vergelijkt met de 20 jaar daarvoor, dan is de stijging wel degelijk versneld…
Bekijk ook deze figuur
http://blog.cleanenergy.org/2009/11/25/copenhagen…
Daarin is te zien dat de zeespiegel sneller stijgt dan de "alarmistische" IPCC rapporten voorspelden. De reden is dat het IPCC probeert conservatief in te schatten.
Christo,
Je schrijft:"Negeer de stijging van de eerste 13 jaar, en hang de vlag uit vanwege het afgelopen jaar."
Hoe kom je daarbij? De auteur onderkent juist de gehele periode en concludeert op basis daarvan dat de trend is afgenomen. Wat is daar mis mee?
T2000:
De titel, en het overgrote deel van het stuk bespreken in detail de zeespiegelstijging in 2010 (aangevuld met een grote hoeveelheid compleet ongefundeerde insinuaties over een vermeend gebrek aan integriteit van de klimaatwetenschappers in kwestie).
Daar tegenover staan 2 regels die gaan over het zgn. afnemen van de trend. Als de auteur echt geinteresseerd in het onderbouwen van die stelling had hij wat verder terug in de tijd moeten kijken (zie bijv. de link in mijn vorige reactie). Dan blijkt dat de stijging (op langere termijn bezien) wel degelijk is versneld.
Christo,
Is dit alles wat je ter berde kan brengen?
"had hij wat verder terug in de tijd moeten kijken"
Jouw verwijzing naar een langere periode is net zo willekeurig als dat je de auteur verwijt naar een te korte periode te kijken.
Waarom niet 30, 40, 50…100….1000 jaar verder terug kijken? Geef mij een reden waarom jij gelijk hebt.
Christo heeft volkomen gelijk, het is totaal zinloos om een conclusie te trekken uit een periode van 1 jaar uit deze gegevens.
Ik heb de vele suggestieve opmerkingen van Dijkstra maar genegeerd en de originele grafiek van de Universiteit van Colorado bekeken, daar zie je een wolk van punten over een periode van zo'n 17 jaar. Deze wolk duidt op een grote variatie, dit kan in de meetnauwkeurigheid zitten of in de natuurlijke meerjarige variaties die in het klimaatsysteem aanwezig zijn, Dijkstra noemt bijv. de El Nino's en La Nina's. Om nu iets zinnigs te zeggen uitgaande van deze datapunten heeft men op de originele site lineaire regressie toegepast en komt men zo tot 3.1 mm/jaar stijging over deze korte periode van 17 jaar. Als je, zoals Dijkstra hier, je enorm beperkt tot 1 jaar kun je met je conclusies alle kanten op. Enkele voorbeelden van de verschillen in gemiddelden : 1996-1995 : +2.4 mm, 1997-1996 : +6.4 mm,
2007-2006 : -0.4 mm, 2008-2007 : 2.5 mm, 2009-2008 : +5.0 mm, 2010-2009 : +0.7 mm. De redeneertrend van Dijkstra volgend zou hij in 1997 hebben geroepen dat de zeespiegelstijging alarmerend stijgt om vervolgens in 2007 te roepen dat we dijken gerust kunnen gaan verlagen. Als je het over het klimaat hebt, kun je pas iets zinnigs concluderen uit langjarige gemiddelden.
nee dat is niet willekeurig, daar zitten wiskundige wetmatigheden achter.
Zie ook : eender welke cursus statistiek.
Jammer, kwam er eindelijk weer een inhoudelijk debat op gang rond de posts van Theo en leek het weer de goede kant op te gaan met climategate.nl, krijgen we dit, een post vol loze insinuaties en ongefundeerde verdachtmakingen…
De grafiek spreekt boekdelen. Stijgende trend.
Opvallend t.o.v. de stijgende trend is de meest recente afbuiging naar beneden toe, een significante afbuiging wellicht die opmerkelijk buiten de evaluatie/beoordeling werd gehouden, waardoor en geen verklaring voor hoefde te worden bedacht. Dat is de pointe van het artikel.
Ik ben niet bekend met de datacollectie en geaggregeerde gemiddelden van de anomalies van toepassing voor de hele aarde (?), door de samenstellende statistici. Ik ken de betrouwbaarheid niet. Maar de stijgende trend is zichtbaar over de 20 jaren, zonder meer.
Laten we het daarop houden. Op climategate.nl houden we overigens niet van verstoppertje spelen of de spelregels veranderen tijdens het spel. Omhoog is omhoog, omlaag is omlaag! Ook al is het maar een klein stukje!
zonder statistische analyse is zelfs deze uitspraak niet waar :)
Jos, Antoon DV,
Ik herhaal de woorden van de auteur:
het alarmistenverhaal over de ‘versnellende zeespiegelstijging’ kan in de prullenmand. De stijging versnelt niet, maar vertraagt. De laatste 5 jaar steeg de zeespiegel bijna 1 cm, de 5 jaar daarvoor ging het 2 maal zo hard.
Dus als Professor Konrad Steffen van de Universiteit van Colorado maart 2009 de volgende voorspelling doet:
"Hij voorziet daarom een zeespiegelstijging van een meter of meer in 2100.
“Dat is tot drie keer meer dan de gemiddelde voorspelling van het IPCC”, aldus Kondrad. “Het is een enorme verandering die roept om actie.”
Bron:  ;http://www.nu.nl/wetenschap/1930564/experts-waarschuwen-voor-sterkere-stijging-zeespiegel.html
Dan is er niks mis mee om deze voorspelling af te zetten tegen de huidige meetgegevens. Heeft niks te maken met aantal jaren dat je terugkijkt, of een te volgen cursus statistiek. De constatering blijft vooralsnog dat de onheilsprofeten van het IPCC geen gelijk hebben gekregen. Ben ik blij mee…
turris, misschien moet je eerst eens proberen begrijpen waarom verschillende mensen opmerkingen maken over statistiek ?
Ik was -voor alle duidelijkheid- bloedernstig toen ik de opmerking maakte dat de uitspraak 'omhoog is omhoog' niet eens waar is. Aan jou om te achterhalen waarom ik dat zei…
Antoon DV,
Ga eens in op de kwestie i.p.v. andere onderwerpen ter sprake te brengen.
statistiek IS de kern van de zaak …
Of deze figuur, gaat nog iets verder terug. Versnéld hoor ik? Ik zie eerder afvlakkend in dit post glacial tijdvak.
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Holocene_S…
En ik vraag met af of satelliet waarnemingen naadloos kunnen worden aangesloten met traditionele waarnemingen.
Antoon DV,
"statistiek IS de kern van de zaak"
Ja, helemaal mee eens. Daarom duurde het ook zo lang voordat de meetgegevens gepubliceerd werden. De kern van de zaak moest even op de juiste wijze toegepast worden.
T2000:
De IPCC voorspelling voor 2100 is ongeveer 0.5 m zeespiegelstijging. Dit is met opzet een voorzichtige inschatting, omdat indertijd de bijdrage van Groenland, Antarctica en andere gletsjers niet goed kon worden ingeschat en daarom niet werd meegenomen. Als de huidige trend van 3 mm/jaar zich doorzet redden we dat (20 cm in de 20e eeuw, 30 cm in de 21e eeuw).
In de tussentijd weten we veel meer over het massaverlies van de ijskappen. Met name op Groenland hebben veel gletsjers zich teruggetrokken, en verliest de ijskap veel massa (bijvoorbeeld gebleken uit de GRACE satelliet metingen). De uitspraak van Kon Steffen is daarop gebaseerd. En ik sta volledig achter reacties van anderen hier dat je trends niet op 1 of 2 jaar mag beoordelen.
Stel dat het broeikaseffect tot 2 graden stijging beperkt kan blijven. Dan zijn er twee belangrijke (en moeilijke) vragen om te beantwoorden. Hoeveel gaat de zeespiegel uiteindelijk stijgen (als het systeem in evenwicht is) en hoe snel gaat dat. Het vorige interglaciale tijdperk (het Eem, ongeveer 100.000 jaar geleden) was ongeveer 2 graden warmer dan de pre-industriele tijd. Het zou dus een goede analogie kunnen zijn voor een AGW toekomst. In het Eem was de zeespiegel waarschijnlijk zo'n 7 meter hoger dan nu (Kopp, Nature 2009)…
De vraag over hoe snel dat gaat is moeilijker te beantwoorden, omdat de bijdrage van ijskappen ontzettend lastig te voorspellen is.
TINSTAAFL:
De grafiek waar je naar verwijst laat zien hoe de zeespiegel steeg als reactie op het smelten van de grote ijskappen van de laatste ijstijd ~11000 jaar geleden. Maar toen lagen er nog geen miljoenensteden vlak langs het water. Je kunt zien dat het ruim 6000 jaar geleden was dat het water voor het laatst zo snel steeg. De huidige stijging heeft niets te maken met de grafiek die je linkt.
TINSTAAFL:
"En ik vraag met af of satelliet waarnemingen naadloos kunnen worden aangesloten met traditionele waarnemingen."
de 'traditionele waarnemingen' zijn met name waterhoogtes gemeten in havens e.d.. Amsterdam heeft een van de langste meetreeksen in dit opzicht. Deze metingen bestaan ook voor de afgelopen 13 jaar, dus kunnen ze direct worden vergeleken met de satelliet metingen. Dus ja, ze kunnen naadloos worden aangesloten. De satellieten zijn nauwkeuriger. Metingen in een specifieke locatie (bijv. Amsterdam) moeten nog worden gecorrigeerd voor beweging van het land ten opzichte van de geoïde om de eustatische zeespiegelstijging te krijgen. In Noord Scandinavie stijgt het land nog steeds als een reactie op het verdwijnen van de massieve ijskappen uit de ijstijd. Daarom lijkt het alsof de zeespiegel daar daalt…
@Tinslaaf
De ene kijkt hier naar een jaar en de andere naar meer dan 10.000 jaar. Zoals Christo schrijft om 23:21 waren er toen nog ijskappen op aarde en was het een stuk kouder dan nu. Uit je grafiek kun je derhalve aflezen dat als het warmer wordt ook het zeeniveau stijgt en de as van je grafiek is daarbij niet in centimeters maar in meters. De dikke lijn in je grafiek lijkt erg veel op de dikke lijn in deze grafiek: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Holocene_Temper….
Logisch natuurlijk, als het warmer wordt, zet het water in de oceanen uit en komt er minder landijs, wat eveneens bijdraagt tot een hoger zeeniveau. De huidige opwarming van de aarde is nog maar zo'n 100 jaar geleden begonnen en het zeeniveau volgt deze temperatuurstijging, maar met vertraging en met een grote jaarlijkse variatie en opnieuw, dat is de reden dat je moet middelen om conclusies te trekken. De vertraging komt doordat er op aarde een enorme bak met water is, zijnde de oceanen. Als ik thuis mijn CV aan zet, duurt het ook een tijd voordat alle water erin opgewarmd is.
Betreffende de satellietmetingen en de "tide gauges", zie bijv.: http://sealevel.colorado.edu/content/tide-gauge-s… en http://earth.eo.esa.int/brat/html/alti/principle/…. Het zijn zeer verschillende meetmethodieken met hun specifieke meetproblemen en dan ben je nog zo'n klotsende oceaan aan het meten. Nog meer redenen om met langjarige gemiddelden te werken.
(*… Zucht …*) Dit is de zoveelste keer dat deze discussie op dit forum gevoerd wordt.
Zeer onlangs nog ben ik daar erg diep op ingegaan in de reacties op http://climategate.nl/2011/05/02/correcties-bodem…
Het vandaag gebruikte vergrootglas met statistisch handvat is volstrekt misplaatst.
De verschijnselen op een tijdschaal van decennia maken deel uit van een cyclus, en zeggen dus niets.
De zeespiegelstijging wordt voor 2/3 bepaald door een vaststaande uitzetting van de oceanen na de laatste grote ijstijd van 12cm per eeuw. Daar komt nog ca 7 cm smelt bij, en dan heb je je stijging per eeuw. Dat is al eeuwen zo.
Laat de smelt opeens verdubbelen (daar is overigens geen aanwijzing voor,op eeuwbasis zitten we gewoon op 20cm voor de afgelopen 100 jaar), dan is er nog steeds niks aan de hand.
Om op 40 cm per eeuw te komen te komen moet de smelt dus opeens verviervoudigen, waar zoals nogmaals gezegd geen enkele aanwijzing voor te vinden is.
Maar ik zal het niet 100% uitsluiten. Wel dat dat dan de volgende eeuw weer zo is, maar daar hebben we het niet over.
Het enige waarover we het moeten hebben is dat de alarmisten die angstbeelden verspreiden dat de zeespiegel binnen twee eeuwen 4 meter (Vellinga) of 7 meter (andere lieden die iets over Groenland gehoord hebben maar er niks van snappen) baarlijke onzin uitkramen.
De enige alarmistische wetenschapper die wél verstand heeft van ijs (Hans Oerlemans) is het daar mee eens. Die stelt dat voor die 7 meter van Groenland 4000 jaar nodig is. Om puur natuurkundige redenen overigens, dus zonder zich schuldig te maken aan het plegen van statistiek.
Nu niet nog een keer die hele riedel hè.
Wochenende; noch einige Zimmer frei
Höhenlage: 250 m !!!!!
Übernachtung p.P. 45,-
Dusche p.P. 12,20
Handy aufladen p.P. 7,20 (Strom: Made in Deutschland)
Rasieren: wer rasiert, verliert.
Ophouden met die flauwekul.
Duitsland start groot programma: elektrische mobiliteit.
Open(lucht)inrichting.
@ Theo Wolters
"De zeespiegelstijging wordt voor 2/3 bepaald door een vaststaande uitzetting van de oceanen na de laatste grote ijstijd van 12cm per eeuw. Daar komt nog ca 7 cm smelt bij, en dan heb je je stijging per eeuw. Dat is al eeuwen zo.
Laat de smelt opeens verdubbelen (daar is overigens geen aanwijzing voor,op eeuwbasis zitten we gewoon op 20cm voor de afgelopen 100 jaar), dan is er nog steeds niks aan de hand. "
De uitzetting van de oceanen komt door de opwarming van de laatste eeuw, en heeft niets te maken met de ijstijd. Bovendiend, na de ijstijd steeg het zeeniveau hoofdzakelijk vanwegen het smelten van de ijskappen. Je suggestie dat er heden ten dagen nog een thermische respons is op de ijstijd van 12 cm per eeuw is volkomen onzin.
18 cm over de 20e eeuw (1.8 mm/jaar), en de satelliet metingen laten zien dat we de laatste 20 jaar zo'n 3 mm/jaar hadden. Kortom, het versneld wel degelijk.
Ik heb nog nooit een voorspelling van 4 of 7 meter in 2100 gehoord… Het ICPP houdt het op 480 mm, veel wetenschappers denken dat 1 m niet onmogelijk is.
Christo,
"18 cm over de 20e eeuw (1.8 mm/jaar), en de satelliet metingen laten zien dat we de laatste 20 jaar zo’n 3 mm/jaar hadden. Kortom, het versneld wel degelijk."
Maakt niet uit vanuit welk oogpunt je het bekijkt.
Feit blijft dat de satellietmetingen een afname in de stijging van de zeespiegel laten zien. Ik heb een 35-tal onderzoeken voor je klaarliggen wanneer je wil dat ik het daarmee staaf.
Feit blijft dat deze afname door geen enkele alarmistisch wetenschapper is voorspeld. Check deze afbeelding op basis van Envisat. Groene lijn is de voorspelde stijging.
http://stevengoddard.files.wordpress.com/2011/05/…
@Christo
Jij stelt dat de 12 cm stijging per eeuw door uitzetting komt door recente opwarming. Dat getuigt niet van natuurkundig inzicht. Een dergelijk immense hoeveelheid water reageert véél trager op temperatuurveranderingen dan op schaal van een eeuw.
Overigens heb ik mijn informatie uit eerste hand van zeespiegelniveau expert Ernst Schrama van TU Delft, die zelf redelijk alarmistisch is.
Hij heeft later (in 2008) nog eens een lezing van mij bijgewoond waarbij ik dat nog eens uitgebreid zo uitlegde, en op vragen uit de zaal heeft hij mijn verhaal ronduit bevestigd.
In de 4 jaar dat ik dit roep is er ook nooit een andere expert geweest die het tegengesproken heeft.
Waar heb jij je informatie vandaan?
De 2 tot 4 meter van Vellinga is het officiële standpunt van onze nieuwe Deltacommissie,zie http://www.weer.nl/uploads/pics/Afbeelding_05.jpg.
De 7 meter wordt iedere keer weer genoemd, ook weer door Vellinga in Leiden vorige week.
Dan wordt eerst gezegd dat Groenland alarmerend versneld afsmelt, en vervolgens dat als heel Groenland afsmelt, de zeespiegel 6 tot 7 meter stijgt. Ook als je daar bij zegt dat dat niet van de ene dag op de andere zal gebeuren, blijft het loze angstzaaierij.
Volgens Oerlemans kost dat 4000 jaar.
Waarom zou je het dan toch telkens noemen, als je doel eerlijke voorlichting is?
@ Christo: Leugentje? Ontkennen dat u nooit van "Amersfoort aan Zee" heeft gehoord, met 6 à 7 meter zeespiegelstijging, vanwege Groenland smelt? Kom nou, onder welke steen komt u vandaan? Prachtige Groen & Linkse alarmistische beeldspraak van Vellinga en Veerman omtrent "Amersfoort aan Zee" en ze hebben dat in hun Delta-rapport opgeschreven, als puur politieke hefboom ten behoeve van de Nederlandse baggerindustrie! Al Gore niveau!
@ Antoon DV: het gaat om het plaatje dat wordt getoond, met het datavenster dat is genomen (20 jaar), de conclusies en het opvallende stukje dat buiten beoordeling wordt gehouden, na een wel erg lange overdenkperiode. Op een klimaatsceptische website is dergelijk omgang met data en conclusies een hot item en zeker niet onverdacht, waar scherp op wordt gelet, sinds de ontrafeling van IPCC's en Phils Jones's gepolitiseerde klimaatdata-fraudes.
@ Theo, dank weer, voor zoveel geduld en ter zake doende argumenten.
Alarmistische ballon weer doorgeprikt!
Dat meen je niet! Laat ik nu denken dat het komt door het afsmelten van de poolkappen na de laatste ijstijd? En je wilt toch niet met droge ogen beweren dat het water net zo snel stijgt als 6000 jaar geleden ("dat het water voor het laatst zo snel steeg")? En de grafiek heeft alles te maken met het feit dat we leven in een post-glaciaal tijdperk en ons laat zien in welk perspectief wij je alarmistische beweringen (versnelde stijging gemeten in mm's) moeten zien. Deze uitspraken zouden het nog goed doen ten tijde van Al Gore's Oscar winnende pulp fiction waarin Florida en Nederland dramatisch onder water lopen, maar tegenwoordig weet men wel beter.
Het blijft verbazen dat deze discussie maar steeds terug blijft komen. Mensen zien wat ze willen zien en geloven wat ze willen geloven. Er is geen significante afvlakking en er is ook geen significante versnelling.
Laat de zeespiegel maar even voor wat het is en kijk over 10 jaar nog eens. De zeespiegel stijging ligt ergens tussen de 15 en 35 cm over de afgelopen honderd jaar. In 2020 is hier zeer waarschijnlijk niets of nauwelijks iets aan veranderd.
@ Turris en Theo
Jullie verwarren de totale hoeveelheid stijging (over duizenden jaren als de zeespiegel in evenwicht is met de nieuwe, hogere temperatuur) en de snelheid waarmee dat gebeurd.
IPCC voorspellingen zijn voor het jaar 2100. 480 mm stijging in 2100 is hun 'beste' inschatting. Alles wat jullie me voor de voeten gooien zijn totale zeespiegelstijgingen. De deltacommissie grafiek die je aanhaalt gaat uit van 2-4 meter in 2200! Ze gaan uit van ongeveer 1 meter in 2100. Dit is een subtiel verschil wat toch niet al te moeilijk te bevatten moet zijn… Je zult geen enkele glacioloog vinden die beweerd dat heel Groenland (inderdaad, 7m zeespiegel) in 2100 is gesmolten. 4-7 meter in 2100 is onzin, en je zult geen serieuze wetenschapper vinden die dat verdedigt. 1 m in 2100 ligt binnen de mogelijkheden. Waarom vallen jullie deze realistische cijfers niet aan, maar moeten jullie altijd maar weer eerst een karikatuur maken?!
@Theo
"Jij stelt dat de 12 cm stijging per eeuw door uitzetting komt door recente opwarming. Dat getuigt niet van natuurkundig inzicht. Een dergelijk immense hoeveelheid water reageert véél trager op temperatuurveranderingen dan op schaal van een eeuw."
De hele plas warmt ook niet uniform op. De oppervlakte warmt sneller op dan diepere watermassa's. We weten dat de hoeveelheid warmte-energie in de oceanen is toegenomen. Daarmee zet het ook gewoon uit. Dat is inderdaad een simpel natuurkundig inzicht. http://www.nodc.noaa.gov/OC5/3M_HEAT_CONTENT/
@ Christo: Wij hoeven niet steeds in herhaling te vallen. Ik sluit hiemee af!
Waarom? Omdat de zgn. realistische IPCC-cijfers niet realistisch zijn, maar alarmistisch.
IPPC gaat in hun conclusies uit van een foutieve klimaatprojectie versterkt door hen zelf ingebrachte (nog steeds onbekende) parameters, gebaseerd op een foutieve veronderstelde CO2-correlatie, onder onderdrukking van het aangetoonde Urban Heat Effect, alles weer gebaseerd op een selectief gemanipuleerde klimaatdata verzameling en ontoelaatbare smoothing van de middeleeuwse klimaatvariantie, gebaseerd op ontoelaatbaar proxy-materiaal (6 Russische boomstammetjes), met een extrapolatiemethode en venster die slechts een exponentiële stijging kon aangeven (uitkomst is de IPCC-Hockeystick). Zo kon er uitsluitend een alarmistische klimaatboodschap uit komen ten behoeve van de politiek! Het is slechts gebaseerd op een wetenschappelijk betwist computer model.
Als je daar dan vervolgens een zeeniveaustijging op gaat baseren krijg je hetgeen u voor 100% betrouwbaar aanneemt. Ik doe dat niet! Ik acht dit alles zeer onbetrouwbaar en politiek alarmistisch geënt.
Lees de "Staat van het klimaat", daar wordt het hele alarmistische IPCC-4R-theaterstuk ontrafeld tot de realiteit van de echte huidige klimaatwetenschap. Dan ziet men het hele IPCC-4R-theaterstuk en afgeleide conclusies stukvallen voor zijn ogen.
Terwijl de Russen, zoals wij eerder zagen het marcheren weer helemaal je dat vinden en hardop denken over verdere deelname aan het START-verdrag: http://tinyurl.com/6fkkpks vraagt de fatsoenlijke Westerling zich biddend voor de dassenburcht af of dat allemaal wel CO2-neutraal gebeurt. Ex-kanselier Schröder maakt ondertussen van de pose gebruik en brengt hem van achteren nog maar eens een extra Russische gaspijp in.
Aber Deutschland grillt.
@Turris
Ga nou eens inhoudelijk in op mijn punt! Als de huidige stijging van 3 mm/jaar doorzet komen we op 0.5 m in 2100 uit, wat precies de IPCC voorspelling is. Dat is niet alarmistisch, maar realistisch. Die 4-7 meter verzin je zelf. Geef mij EEN wetenschapper die beweert dat de zeespiegel 7 m is gestegen in 2100.
Op het moment iemand je daarop wijst steek je maar een (niet ter zake doende) tirade af. Niemand had het over het urban-heat effect, foutief gebruik van proxy data of andere skeptische stokpaardjes. Dit zijn keiharde satelliet metingen.
Over theater gesproken.
De cijfers voor zeespiegelstijging zijn (net als voor het Arctische zeeijs) juist erg conservatief. Vanuit skeptisch oogpunt zijn ze realistisch. Alleen de absolute malloten vinden ze alarmistisch.
@Christo
Heb je zelf wel naar je grafiek gekeken? Die gaat over de bovenste 700 meter. Die laag reageert nog wel op de veranderende luchttemperatuur, op korte tijdperiodes met name de bovenste paar meter.
Dus als de bovenste meter een graad opwarmt, geeft dat een stijging van ca 20 micrometer.
En die graad haal je niet zo snel, want de lucht is in een eeuw maar maximaal 0,8 graad opgewarmd.
Ga jij de Joules van jouw grafiek nog omrekenen in uitzetting?
Daarmee maak je wel indruk op me.