Kun je economisch voordeel halen, door goedkope energie te vervangen door wisselvallige dure en onbetrouwbare energie? En is iets dat ‘nieuw’klinkt, het zelfde als innovatie? De vraag stellen is hem beantwoorden, maar 6 juni staat bij Nijenrode desondanks in het teken van het European Climate Forum, waarin het tegendeel wordt beweerd: dat geloof natuurwetten overwint.ย
‘Een nieuw groeipad voor Europa’.
Dit ECF kennen we al uit de Climategate-emails, het is een kindje van mensen als Johan Schelnhuber van het PIK en Stefan Singer vanย het Wereldnatuurfonds, met een vleugje Greenpeace er over. Ik kreeg het persbericht van Nijenrode in mijn mailbox, waarin men op basis van dit PIK-rapportย ‘a new growth pathย for Europe’ย ย aankondigt dat ‘het sneller decarboniseren van de economie banen en geld oplevert’.
Het is gemaakt in opdracht van het Duitse Milieuministerie, dat gekaapt is door Greenpeacemensen als Ursula Fuentes, de vriendin van de bij PIK gedetacheerde Greenpeace-employee Bill Hare , die ieder IPCC-rapport weer van de partij is. Dit rapport is door anderen geschreven.
Post-crisis Europe can revitalize its economy by tackling the climate challenge. Raising the European climate target from 20% to 30% emissions reductions can open the way towards higher growth and increased employment.
Hans Labohm zaagt het rapport doormidden op DDS
Omdat ik geen econoom ben, en Hans Labohm wel, heb ik het aan hem doorgestuurd en vandaag op de Dagelijkse Standaard licht hij dit broddelwerkje voor gelovigenย door, waarna hij zich afvraagt hoe een instituut als Nijenrode zich zo kan laten beetnemen.
de werkloosheidseffecten van het klimaatbeleid zijn catastrofaal, zoals reeds uit de ervaringen in verschillende landen is gebleken. Door de schepping van รฉรฉn arbeidsplaats in de groene sector gaat vaak een veelvoud aan arbeidsplaatsen elders in de economie verloren, zoals in een aantal rapporten uit verschillende landen overtuigend is aangetoond. Maar dat is alles nog niets vergeleken met het toekomstige werkgelegenheidsverlies dat wordt verwacht van de aanscherping van CO2-reductiedoelstellingen. De Britten verwachten dat er binnenkort als gevolg hiervan honderdduizenden banen verloren zullen gaan (zie ook hier). โฆ.
Het rapport legt voorts een gekunsteld verband tussen de financiรซle crisis en het bepleite decarboniseringsbeleid als panacee voor economisch herstel.
Ik constateerde met Marcel al dat het bedrijfsleven niet op waarheidsvinding zit te wachten. De carbonbubbel lijkt veel te bieden, en als hij uiteenspat zitten de meeste ondernemers al lang weer ergens anders.
Even een vluchtige blik geworpen (12 sec. om precies te zijn) op Nrodes webzijde. Herman Wijffels – de man die zijn villa in de Kaapse bossen bouwde op een met Brabantse varkensstront gevulde gierput – praat poep voor een zaal met oplichters in opleiding.
MVO! Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.
“Herman Wijffels zei eens dat wij – mensen, bedrijven en landen – geen losse maar verbonden deeltjes zijn. Hij noemde zijn visie de basis voor een nieuwe cultuur, een relationele ethiek voor een leven met elkaar en met de natuur, waarin de nadruk meer wordt gelegd op informatie dan op industrie.” Aldus de voorzitter van MVO Nederland.
Net waar Wijffels “groot” / rijk mee is geworden. Verdeel een heers maar dan gebracht als een wereldomvattende bloemenweide waar iedereen lief is voor elkaar. Zeeuwse boeren listigheid op z’n best.
Bah!
Is het einde van "Groen-bio-agri" landbouw/tuinbouw in zicht?
Gifkomkommers: "De Duitse overheid waarschuwde eerder al voor het eten van sla, tomaten en komkommers. Veel EHEC-patiënten hadden groenten gegeten voordat zij ziek werden. Ondertussen haalt Duitsland massaal de komkommers uit de schappen. Supermarkten en tankstations verkopen de groente voor een prikkie of bestellen geen nieuwe producten meer."
De voorspelbare reactie van de consument zal zijn dat zij voor steriele groenten/fruit, voedsel bestraling, en industrieel gecontroleerde productie zullen gaan kiezen.
EHEC is een zelfwerkend alarmisme tegen "Groen/Bio-agri"
Deeltijd-indiaan Herman Wijffels heeft een complete boerengeneratie met Rabo-worghypotheken opgezadeld, zodat hij inderdaad terug naar de natuur kon in zijn villa op de Utrechtse Heuvelrug, zo'n solide wigwam en zweethut van minstens 10 miljoen euro, waar hij op zijn mustang met chauffeur naar toe gallopeert
En nu een beetje wazig lullen als de man die de wereld heeft gezien. Vooral de 30- generatie lijkt wazigheid een vorm van wijsheid. Die man moet zo snel mogelijk op non-actief voor hij nog meer schade aanricht in Nederland
Ik prikte in gesprek met Wijffels gemakkelijk door zijn groene gebabbel heen, bijvoorbeeld zijn geneuzel over 'evolutie'. Alleen merk je waarom hij invloed heeft. Het is een gladde aal die je steeds weet te ontlopen, en voor dummies lijkt het allemaal heel wat
Voor ontmaskering van onzin moet je belezen zijn en algemene ontwikkeling hebben, en dat hebben die Nijenrodemensjes niet. Als je niks weet, is alles nieuws, en alles even zinvol en bepaalt 'je gevoel'of het al of niet deugt. Zo kunnen we op ramkoers richting economische instorting onder het mom van 'groen'.
Aardgasbaten camoufleren nu onze gang richting tweede wereld. Intellectueel zijn we dat al op vele vlakken. OP de TU Delft zag je ook hoe ze alle exacte promovendi ongeveer moeten importeren, omdat jongelui hier voornamelijk van die neuzelstudies doen of iets met 'management'er in omdat iedereen de topdog moet zijn in de meritocratie/ hiphopapenmoraal. Nederlandse vrouwen studeren per definitie niets anders dan klassieke leuterkunde (communicatie) en boerenwijsheidsbegeerte (psychologie), zodat ze straks in deeltijd wat interessant kunnen doen of subsidie vangen
ja, ik heb een oude geest in een jong lichaam, en zeuren is gewoon erg leuk om te doen
OMG! Het is toch niet te geloven dat de duurzaamheidsmaffia dit nog steeds met droge ogen durft te beweren?
Bijvoorbeeld, volgens een al in 2009 verschenen rapport (http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=a2PHwqAs7BS0) gaat in Spanje voor elke in de windhandel geinvesteerde baan 2.2 baan verloren in andere industrieën. Maar dat zie je Zijne Hoogheid Wijffels niet zeggen. Dezelfde Wijffels die door zijn aanbeveling van windbuil/charlatan/oplichter Koornstra inmiddels zijn allerlaatste restje krediet heeft verloren.
Jep, zo zwakbegaafd zijn ze wel. Bouwen ze tenminste helemáál geen weerstand meer op.
Het is ieder jaar om deze tijd hetzelfde ritueel:
Er gaan een paar (meestal al verzwakte of zwaar bejaarde) mensen ergens aan dood en men begint boerderijen te isoleren, kuddes koeien & varkens te vermoorden, miljoenen kippen & ganzen te vergassen, geiten af te slachten of/en koopt voor een slordige €300.000.000 aan onnodige anti-stoffen.
Maar waarom vraagt niemand zich af waarom de betreffende boeren zélf niet ziek worden?
Wanneer het écht zo gevaarlijk was als men doet voorkomen, zouden mensen die 24 uur per dag in zo'n "levensgevaarlijke" omgeving verblijven toch allang hartstikke dood moeten zijn?
Zouden die boeren misschien via de natuurlijke weg weerstand hebben opgebouwd?
De "moderne" mens is verworden tot een hysterisch stom rund wat vooral niet meer nadenkt en gillend van angst om een onverpakt stukje groen heen vlucht, want dat is vast wel levensgevaarlijk spul.
Ze laten de natuur zijn werk niet meer doen en halen voor iedere dwarse scheet een inenting of pak antibiotica.
Kinderen vooral niet meer een jeugdziekte laten krijgen, want dan kan 1 van de ouders niet meer naar zijn werk en kan de hypotheek in gevaar komen.
En zo kweek je een stel slappelingen zonder natuurlijke weerstand die bij het eerste de beste virusje massaal het loodje leggen.
Goed hoor die steriele maatschappij..
Ooops, noemde ik ze stomme runderen? Hierbij dan mijn excuses aan de runderen, want die zijn te goed om met dergelijke gehersenspoelde leeghoofden vergeleken te worden.
.
En voor het geval iemand denkt dat er hier een groen-linkse-uitsluitend biologisch voer etende marxistische geitenwollensokkenlul zit te schrijven: Ik eet uitsluitend biologisch wanneer het lekkerder is. Voor de rest zal de groene gedachte me aan m'n zitvlak roesten.
Leuk Leo,dat je ook even aan de boeren denk. Doet verder niemand. Geen haan die nog kraait naar al die Duitse dioxineboeren (+gezinnen) die vorig jaar hun broodwinning kwijtraakten door een hysterisch opererende overheid.En trouwens, als er iets in deze nieuwe tijden op hol geslagen is dan is het wel de overheid. Die toont tegenwoordig uitsluitend nog daadkracht met een doorgeladen shotgun van de NGO’s op haar slaap, aangejaagd door luie hoernalisten met miezerige belangetjes.Dus geen gezeur over “de burger” graag. Waar moeten de mensen hun wijsheid nog vandaan halen?
Oh en dan nog wat. We hadden het vanmiddag nog even over Herman W.
Zo’n visionaire toekomstdenker, zo’n uitmuntende strateeg kun je er onmogelijk van verdenken dat hij dit mechanisme niet doorgrondt. Hij ziet dat juist heel scherp maar gebruikt het hooguit om z’n links-katholieke vriendenkliek in het zadel te houden waar hij maar kan. NIET omdat zijn schuimende hart sneller gaat kloppen bij de gedachte aan een betere wereld. W. is geboren in het Zeeuwse plaatsje Turkeye. Daar komt de uitdrukking tuig van Laban wellicht vandaan.
Goed gesproken, Leo!
"Zouden die boeren misschien via de natuurlijke weg weerstand hebben opgebouwd?" De vraag is niet of deze boeren over 20 jaar nog in business zijn!De vraag is welke subsidie de boeren zullen krijgen voor alternatieve "productie", vanuit de belastingruif.Er is zeker variëteit:(1) plaats een windturbine op je erf en je bent binnen 10 jaar subsidie-miljonair, (2)plant een gesubsidieerd CO2-compensatie-bos en wordt vervolgens ook nog gesubsidieerd "landschap"-beheerder, (3)laat je uitkopen als agrariër in een uitstroomgebied van een grote rivier, (4)verkoop je areaal liggend in het uitbreidingsgebied van een dorp of stad aan de gemeente of projectontwikkelaar, (5) (gesubsidieerd) investeer in je land tot intensieve hoogwaardige industriële glastuinbouw of intensieve veeteelt. Het gebeurd nu reeds al onder prijsdruk van de supermarkten, consumenten, strenge milieuregels, beperkende wetgeving en "groene" bestemmingsplannen. Over 20 jaar is 50% van de traditionele boeren in Nederland reeds weg gesubsidieerd.
Beste Turris,
wat wil je met bovenstaande tirade nou eigenlijk bereiken?
Misschien een afleidingmanouvre omdat het wel erg stompzinnig is om te pleiten voor industriële (=intensieve) voedselvoorziening terwijl ieder kind weet dat nou juist dáár de meeste antibiotica en andere shit wordt gebruikt omdat anders de dieren ziek worden en het gewas verpietert?
Geen idee in welke cocon jij leeft, maar voedsel komt niet uit een fabriek.
Dat komt allemaal van het land. En op dat land werken Boeren. Zonder land en boeren heb jij niks te eten. Nu niet en nooit niet.
Deze hardwerkende mensen in hetzelfde vakje plaatsen als groene + linkse subsidielurkers vind ik vrij hufterig.
Leo: "Ik eet alleen biologisch wanneer het lekkerder is"En wanneer is dat dan?
Ook de boeren worden in een keurslijf gedwongen. Bij de ene boer pakt het goed uit, bij de meesten wat slechter.
Allemaal dankzij dat "Groene Geloof"
Denemarken bewijst dat je ook intensieve veeteelt kan hebben met maar 20% van het antibioticagebruik van nederland.
http://debbron.blogspot.com/2011/05/esbl-bacterie…
Extensieve veehouderij, dat is pas schadelijk, dat kost hectares aan oerbossen.
Nah m'n beste Kok, alvast niet van sommige bloggers en reageerders op deze site..
Wanneer men kinderlijk blij is om met een vingertje te kunnen wijzen naar een paar zogenaamde biologische komkommers die besmet zijn met een bacteriesoort die juist door -de door hen bejubelde- intensieve (vee)teelt ontstaan, zie ik het duister in.
Gelukkig zijn er op deze wereld nog de Rypkes, Theo's ea die meer met hun poten in de klei staan. Helaas krijgen deze types vrijwel geen poot aan de grond in het gifgroene grasveld van beperkt denkenden, maar wat niet is kan nog komen toch? (whishfull thinking whishfull thinking whishfull thinking whishfull thinking)
Shit, ik geloof er zelf niet eens meer in.. :~(
Wat nou Leo, ik woon op het platteland in de Groninger Veenkoloniën, ben biologisch aan het eten en tuinieren, ken vele boeren op een heel positieve manier, stem niet meer omdat de CPN niet meer bestaat en weiger per definitie elke subsidie. Hou alsjeblieft op met generaliseren. Deze communist weet heel goed dat als je vandaag de boer laat stikken je morgen niks hebt om te bikken. Niet alles is wat het lijkt.
Roel
Daar zal ik je een voorbeeldje van geven.
Er werd hier altijd vlees bij de Super gehaald.
Gewoon het spul uit de koeling, dus niet eens de kilo-knallers ofzo.
Het gebeurde echter steeds meer dat ik zei: "Voor mij hoeft hier geen beest voor te sterven, het is gewoon niet te vreten."
Het was vaak zo droog als Sinterklaas zijn kloten, taai als schoenleer of overduidelijk uit een slechte diepvries terwijl er "vers" op de verpakking stond.
Om van mijn treurige gezicht af te zijn werd er voortaan vlees bij de echte slager gekocht.
Maar ook daar was het soms niet te nassen, zodat mijn vriendin (de Kok in huis) nog steeds mijn commentaar moest aanhoren.
Totdat ik een karbonaadje kreeg voorgeschoteld wat mij aan vroeger deed denken. Mijn mes viel er haast doorheen, hij was sappig en vol smaak.
"Zo die is lekker, andere slager?"
"Nee hoor, nog steeds dezelfde."
Twee dagen later: Het draadjesvlees viel uit elkaar toen ik het uit de pan haalde en was wéér zo verdomde lekker. Dit in tegenstelling tot de triest-ogende zenige kauwgomplaten die ik daarvoor op mijn bord liet stuiteren.
"Echt geen andere slager?"
"Nee, maar dit heet bij hem biologisch vlees. Is ff duurder, maar lijkt het wel waard?"
Sindsdien dus geen klachten meer van mijn kant, want het vlees is weer ouderwets lekker en mals.
Of het werkelijk biologisch vlees is? Geen idee, want ik kan niet achter de toonbank gluren. Maar het heet zo, dus laat ik er maar vanuit gaan dat het zo is.
En wat dacht je van vlierbessensiroop (de beste anti-gripine van moeder Natuur) uit eigen tuin?
Dacht je werkelijk dat ik zo gestoord was om uren met die rottige kleine besjes te klooien voor een paar liter?
Maar moet je dat eens naast een fabrieksflesje zetten. Dan weet je meteen waarvoor je al die moeite doet.
Of zelf ingemaakte stoofperen. Of appelmoes. Uit eigen onbespoten tuin uiteraard.
Biologischer kan het niet, en het is me daar een partij lekker..
Grinn, ik hou op, krijg er vreetneigingen van.
Ik wordt ook een beetje moe van de politiek (waar W ook toebehoort) als zij spreekt over investeren in kennis, over mensen die praten over dat de nadruk moet worden gelegd op informatie i.p.v industrie.
Blijkbaar is techniek – op alle niveua's van ingenieur tot vakman – sinds de jaren 70 nog steeds een vies woord. Je hoort bijna geen politicus spreken over een gebrek aan beta's, vakbekwame technici. Techniek is zonder industrie ondenkbaar en andersom. En dan praat je over alle geledingen. Een ingenieur kan echt niet zonder de technische vakman, die feedback geeft. Niet voor niets vond Noor van Andel dat een ingenieur ook "met zijn handen" (waar veel praktisch denkwerk bij komt kijken) gedaan moest hebben.
Het leger academische a-technische bureaucraten lijkt alleen maar groter te worden. En als klap op de vuurpijl zijn we ook nog eens bezig om technische kennis, die we in velen jaren hebben vergaard, voor minder dan een habbekrats te verkwanselen aan opkomende industrie landen als China en India. Ze zeggen dank je wel en dadelijk hebben ze ons niet meer nodig.
Maar goed het Romeinse keizerrijk kende ook een einde.
OFF topic
1) Als ik de berichten hoor dat er 100 mensen in Duitsland besmet zijn in zo'n korte tijde met die STEC bacterie, dan lijkt me dat er toch wel wat aan de hand is. Die mensen zijn echt vervelend ziek. Dat besmettingsniveau ligt hoger dan normaal. En er zijn er een aantal mensen zijn overleden (niet alleen een mevrouw van 89 jaar). Reden voor autoriteiten om te kijken waar het vandaan komt en actie te ondernemen indien nodig. Zoals de statistieken aangeven is de kans op overlijden bij een STEC infectie wellicht gering, maar bij een groot aantal besmettingen spreek je toch over een groot aantal doden.
2) Opgemerkt moet worden dat bij een infectie met een STEC bacterie, antibiotica door artsen juist NIET worden voorgeschreven omdat dan juist de kans op een HUS Hemolytisch uremisch syndroom (HUS – combinatie van nierfalen, bloedarmoede -als gevolg van de overmatige afbraak van rode bloedcellen – en beschadiging van de binnenbekleding van de bloedvaten) groter wordt.
Hoe dat nu komt, wat het mechanisme is, is niet bekend. Wel is men er dus achter gekomen dat dit verband er is en dat is genoeg reden om het NIET voor te schrijven.
De STEC bacterie heeft niet veel te doen met een bacterie die resistent is geworden tegen antibiotica.
3) Het overvloedig gebruik van antibiotica is natuurlijk niet iets dat gepropageerd moet worden. Zie ook punt 4.
Nederlandse artsen zijn juist vrij terughoudend in het voorschrijven van antibiotica. Praktijken in andere landen, laten zien dat men aldaar het veel sneller voorschrijft (bijv. bij griep) en dat de patient de kuur vaak niet afmaakt.
In de intensieve veehouderij worden antibiotica soms vrij veel gebruikt. Dat kan wellicht beter, maar een terug naar een vroeger was het beter (knus met de natuur) is larie. Dat gaat iets meer kosten, maar laten we dan ophouden met klimaschutz-geneuzel, etc. Nergens in Europa moeten de voedselprijzen zo laag zijn als in Duitsland (en dat legt een druk op de producerende boer), omdat men aldaar geld aan allerlei ander geneuzel over de balk gooit.
4) Het kost wel wat geld om nieuwe antibiotica te ontwikkelen. En omdat je nu eenmaal meer geld verdient als farmaceutisch bedrijf aan bijv. bloeddrukverlagers dan aan een antibioticum dat maar voor een korte tijd wordt gebruikt is, wordt er relatief weinig geld geïnvesteerd in de research voor antibiotica.
En datzelfde speelt ook bij allerlei ziekten in ontwikkelingslanden, waar veel mensen aan sterven. Het levert te weinig op en dus is het medicijn er niet.
5) De weerzin tegen het behandelen van voedsel tegen bacteriën, ziektekiemen omdat onze resistentie zou afnemen, klinkt leuk, maar is toch wel wat onzinnig. Het komt bij mij een beetje over dat je zegt dat schoon drinkwater toch onzin is omdat dit de weerstand verminderd. We koken/braden ons voedsel ook met reden. daarbij gaan ook een flink aantal ziekteverwekkers dood. En ja verantwoord bestralen van voedsel is een beladen begrip, maar in wezen doe je niet veel anders.
End off topic
Leo, ik heb hier nog geen blije komkommermensen gezien. Jij blijkbaar wel. De meeste mensen zijn het koken blijkbaar al zo zeer verleerd dat ze zelfs bij het lezen niet meer weten wanneer er een korreltje zout bij moet.
Overigens heeft ieder mens het recht om vies vlees te eten, vind je niet. Of ga je je net als Neven ook druk maken om de kiloknallers van de buren. Ikzelf adviseer de mensen altijd naar een slager te gaan die topkwaliteit levert en vraag me daarbij serieus af of dat werkelijk een biologische slager moet wezen. Mocht deze ‘groene weg’ op financiële bezwaren stuiten dan heb je de keuze: minder maar lekker of veul en vies. Ik wil je wel nog op de volgende feiten wijzen. Nog steeds is het zo dat er vreselijk veel meer mensen de pijp uit gaan van de honger dan er slachtoffers vallen als gevolg van industrieel geproduceerd voedsel. Vergeleken bij de eersten zijn de laatsten onzichtbaar. Ten tweede: de mensen die wel te eten hebben voeden zich met het veiligste voedsel ooit (ondanks de incidenten).P.s. Ik zei het al: verdeel en heers. Een met een miljoentje of wat uitgekochte visser of windmolenaar, tja die hoor je niet meer.Aan Roel Meier: Communisten met een eigen groentetuin hebben makkelijk praten.Aan allen: http://www.christienmeindertsma.com/index.php?/bo… Leuke bedlectuur over duurzame varkensverwerking.
Pepermuntje iemand?
Leo, ik wil niemands gastronomische idylle verstoren. Jij zelf blijkbaar ook niet. Ik schreef al eerder ergens dat je pas iets kunt zeggen over de smaak als je tomaten met tomaten vergelijkt. D.w.z. dezelfde tomaten met dezelfde tomaten. Ook met peren moet je oppassen dat er geen “appels” tussen zitten. En dan nog: ook Simon Rosendaal kwam eens met het verhaal van een bevriende toxicoloog die om eerder genoemde redenen helemaal geen trek had in een biologisch tomaatje. Die bulkten nl. van het biogif.
Ik geef slechts het toekomstbeeld weer, dit om de discussie te voeren. Dat lukte! Extensieve veeteelt en biologische landbouw, dat is een schadelijke, ontwikkeling voor de natuur, waar ik liefhebber van ben. "als je vandaag de boer laat stikken je morgen niks hebt om te bikken.
"Ik heb heel veel respect voor de boeren/tuinders/veehouders, het zijn onze voedselproducenten, het is onze strategische ijzeren-voorraad-voedsel-schuur in Nederland, we produceren meer dan we zelf nodig hebben, dat is uitstekend, risk management wise! Boeren/tuinders/veehouders worden geknecht aan alle kanten en in een richting geduwd die ze feitelijk zelf niet willen, met "gedwongen" enorme investeringen of geheel kappen met het boerenbedrijf. Ze moeten steeds weer nog meer vindingrijk zijn, en ze zijn het! Dat gaf ik slechts weer.
Het is een ontwikkeling, waarbij de traditionele boerenstand in Nederland de komende 20 jaar wordt gehalveerd. En de belastingbetaler moet aan alle "vernieuwing" en "groen" en uitkopen meebetalen, waar ik het mordicus niet eens mee ben!. Boeren/tuinders/veehouders zijn en blijven ondernemers!Industriële voedselproductie, CO2-injectie en industriële bestrijding van ziektekiemen en bacteriën is een onontkoombaar feit voor de nabije toekomst.
Het word heel groot in Nederland de komende 20 jaar, ondanks niet echt zinvolle tegenstribbeling door onze "bio-vrienden". Ik duid dan niet op megastallen, hoewel ook dat onbedoeld die richting uit gaat, megastallen zijn door de "groene" wetgever veroorzaakte noodsprongen.
Industriële volautomatische productie gebeurt nu al in de glastuinbouw en kruiden- & bloementeelt. Ik heb diversen als klant. Van "Bio" hebben ze alleen het blazoen op het etiket geplakt, verder is alles tot op de milligram geïndustrialiseerd. Industriële volautomatische productie breidt zich met procenten per jaar uit!
Voor wat betreft de smaak van bio t.o.v. industrieel wordt er veel onzin gesproken. Het is slechts soort-afhankelijk. Er zijn veredelde industriële soorten die zeker beter smaken dan in de bio-teelt. Daar zijn consumenten-proefpanels voor.
Miljarden mensen die allemaal per se twee keer per dag vlees willen eten, dat is pas schadelijk.
En wat eten de dieren in de intensieve veehouderij? Op welke hectares in Nederland wordt het voer voor de varkensconcentratiekampen geproduceerd?
Voor sommige mensen is het kennelijk zo moeilijk om maar 1 à 2 keer per week vlees te eten, dat ze elk mogelijk probleem zullen ontkennen. En maar lullen over vrijheid, zonder door te hebben hoezeer ze slaaf van hun verlangens zijn.
Lekker voorbeeld voor de rest van de wereld ook. Hoeveel vestigingen heeft McDonald's al in China?
Petje af voor Leo dat hij tegen de stroom van arrogante onwetendheid durft in te gaan.
Overigens wil ik nog aanmerken dat het verschil tussen bio nu en bio 10-20 jaar geleden heel groot is. Toen bio nog klein was – alleen voor die gekke hippies – werden de meeste producten geproduceerd door kleine boeren en bedrijven. Maar bio is ondertussen booming, een enorm lucratief product waar hippe tweeverdieners grif voor betalen. Als je naar grote bio-bedrijven in de VS kijkt, dan zijn ze vrijwel zonder uitzondering eigendom van foute bedrijven als Pepsico, Nestlé, Cargill en noem maar op.
Bio werd ooit geproduceerd vanuit een bepaalde filosofie, maar is ondertussen geïncorporeerd en opgenomen in de mallemolen van groei-groei-groei. Kortom, bio is voor een groot deel al niet meer bio.
Alles hangt van de context af. Bio is in principe in heel veel opzichten beter dan conventionele landbouw, maar als in een samenleving alles om oneindige economische groei draait (lees: al het geld en bezit moet naar een heel klein percentage van de bevolking vloeien), dan wordt het verschil tussen beide steeds kleiner.
Ik koop al jaren alles bio, maar ben er al een tijdje achter dat het nog beter is om zoveel mogelijk regionaal te kopen (het liefste bio). En niets is zo regionaal als je eigen tuin.
Hmmm… ik zie het verband niet. Klinkt meer als een oud socialistisch/communistisch dogma. Economische groei resulteert een stijgend BNP waarvan velen profiteren. Juist in landen waar geen economische groei is (Afrika en socialistisch Nirvana: Cuba!) heerst grote armoede met een zeer kleine rijke bovenlaag.
Neven is typisch nog een product van de oude socialistische school die strijdt tegen het grootkapitaal, je weet wel die dikke kapitalisten met hoogen hoed en sigaar. De wereld is echter de laatste 50 jaar toch wel enigszins veranderd Neven.Bio, Duurzaamheid en Groen is Big Business geworden door o.a. de miljarden subsidies die er van overheidswege in gepompt worden. Zo eet de revolutie haar eigen kinderen op.
Neven,
eet twee keer per week kip. Dat kan dan blijk baar weer wel. Ik krijg een beetje het vermoeden slechts om de veren van die kip bij Leo in z’n reet te steken. Maar waarom? Leo eet gewoon wat ie lekker vindt of het nu bio is of niet. Neven zelf kan ons nog steeds niet uitleggen hoe dat nu precies zit. Wie kan zich nu wat permitteren?
Antwoord: Communisten met een eigen tuin. Mooie metafoor eigenlijk wel.
http://www.geenstijl.nl/archives/images/fotodoorm…
Een veel interessantere vraag is: wie kan zichzelf vrijwillig beperkingen opleggen? Wie kan de switch maken van 'hoeveel kan ik krijgen' naar 'hoeveel heb ik nodig'?
Velen van jullie kunnen dat blijkbaar niet, gezien de diepgewortelde psychologische ontkenning, en zijn bereid daarvoor de toekomst van jullie kinderen op het spel te zetten.
“If you have a garden and a library, you have everything you need.” – Communist Marcus Tullius Cicero
En waarom zou je jezelf beperkingen op leggen?
Handel is rijkdom, planeconomie leidt tot armoede kijk maar naar Rusland, Cuba en Venezuela.
"De toekomst van mijn Kinderen" daar heb ik al over geblogd:
http://climategate.nl/2010/11/22/maar-de-kinderen…
Precies Neven zo is het. “Het gaat er niet om wat je doet, maar wat je roept” – Communist Marijke Vossius Carbonus Footprintus Enormicus.
Kortom, bio is voor een groot deel al niet meer bio. Bio is ondertussen geïncorporeerd en opgenomen in de mallemolen van de commercie.
Bio is feitelijk baarlijke onzin, maar commercieel zeker interessant als marketing. Tuinier of koop regionaal in je eigen omgeving. En niets is zo regionaal als je eigen tuin.
Bio is nu al een geheel achterhaalde filosofie/utopie!
De andere toekomst is reeds zichtbaar! Voor de hongerige wereld is hoge kwaliteit industriële voedselproductie, door wetenschappelijk begeleide ziektekiemen en bacteriën bestrijding tijdens het gehele groei, tijdens de logistiek en gedurende nazorg proces tot in het schap, een onontkoombare noodzaak.
Nven schreef:
"“If you have a garden and a library, you have everything you need.” – Communist Marcus Tullius Cicero"
Tja, uit: De moord op Julius Caesar door Michael Parenti:
"Hoofdstuk vijf schetst een kritisch beeld van de door historici zo geliefde Cicero. Ik vertel onder meer hoe hij krachten mobiliseerde voor politieke repressie ten voordele van de elite."
http://www.epo.be/uitgeverij/extrainfo.php?id=90_…
Met veel invloed, slaven en geld kan je tevreden zijn met een tuin en een biblotheek.
Bloed was toen slecht houdbaar.
Neven schreef: "Een veel interessantere vraag is: wie kan zichzelf vrijwillig beperkingen opleggen? Wie kan de switch maken van ‘hoeveel kan ik krijgen’ naar ‘hoeveel heb ik nodig’?"
Met een fors achterdeurtje is dat voor iedereen weggelegd.
Een miljoentje of tien doet wonderen.
Iemand tWijffels?
Ja, waarom? Er is immers helemaal niets aan de hand (mantra).
1. Een natuur die gratis diensten levert (grondstoffen, schone lucht en water), is rijkdom. Handel is volledig afhankelijk daarvan, ook al willen de Bijbel en neoklassieke economische theorie ons anders doen geloven.
2. Is het mogelijk dat er nog wat anders is dan een vrijemarkteconomie en planeconomie, of lijden we collectief aan een pathologisch gebrek aan voorstellingsvermogen?
3. Ik heb het in dit geval niet over een geplande controle van bovenaf, ik heb het over het individu onderaan. Kan een individu zichzelf vrijwillig beperkingen opleggen als dat moet, of blijft hij wachten totdat ze hem opgelegd worden?
Ik heb het donkerbruine vermoeden (maar misschien breng ik hier wel te veel tijd door) dat het merendeel van de mensen hier simpelweg niet toe in staat is, en altijd wel een manier vindt om zichzelf wijs te maken dat hij niet verantwoordelijk is en dus niets hoeft te veranderen. Pure psychologische ontkenning en niets anders. Een evolutionair defect dat al onze vernuft en vindingrijkheid misschien wel teniet gaat doen.
Want hoe groot het probleem ook is: het is er niet. Nietwaar, jongens?
Groetjes van jullie fascistisch-communistische vijand…
Ik denk dat Theo en Rypke en nog een paar anderen het hier niet mee eens zijn. Als je gaat kijken naar wat je nodig hebt (écht nodig, dus niet jezelf voor de gek houden), dan hoef je geen multimiljonair te zijn. Sterker nog, hiermee geef je alleen maar aan dat je weer denkt vanuit wat je wilt (ik wil 10 miljoen hebben zodat ik niet meer hoef te werken) en niet vanuit wat je nodig hebt.
Overigens, die bal van Michael Parenti kaats ik weer terug (leuk trouwens hoe je de boodschapper in plaats van de boodschap aanviel; dat deden we hier toch niet, op deze vrijhaven voor vrijheid?):
Het volgende stuk in het Wikipedia-artikel wil ik je ook niet onthouden, Boels:
Ik kende Parenti van naam, maar wist verder weinig van hem. Klinkt wel als iemand die het een beetje snapt. Bedankt, Boels!
Neven
Jij noteert keer op keer zinnen als: “Ik heb het donkerbruine vermoeden (maar misschien breng ik hier wel te veel tijd door) dat het merendeel van de mensen hier simpelweg niet toe in staat is … enz. etc.”
Hoe kun jij nu aannemelijk maken dat jouw footprint er beter uitziet dan de mijne (vanuit jouw optiek dan)? Ik leid een zeer stationair bestaan, eet bijna geen vlees (minder dan jij), heb in 2010 nauwelijks nog auto gereden, heb in ruim vijftig jaar precies acht keer in een vliegtuig gezeten en wat m.i. het belangrijkste is: heb maar 1 kind. Ieder groenmens met meer kinderen dan ik verhoudt zich tot mij als Pol Pot tot Paulus de Boskabouter.
Groenman hou dat ding in je broek!
@Neven: Als de boodschapper de boodschap niet goed overbrengt dan mag die best een weerwoord krijgen ;-)
Het is nogal makkelijk om jezelf beperking en soberheid op te leggen als je de kans hebt om je terug te keren van dit soort dwalingen.
Miljarden mensen ondergaan de ellende die vanuit sommige kringen wordt onderwezen in de vorm van zelfbeperking.
In die zin is jouw utopie al werkelijkheid voor velen.
Ik heb niet de indruk dat het uit vrije wil gebeurt.