De ruim honderd man die naar Nieuwspoort was afgereisd kreeg waar voor zijn tientje entree: vijf sceptische betogen zoals aangekondigd, maar ook een uitgebreide toelichting op de klimaatbrochure en de bedoeling daarachter door Rudy Rabbinge, de voorzitter van de commissie die hem uitgebracht heeft; korte presentaties van PCCC wetenschappers Rob van Dorland en Bart Verheggen; en tot slot een verrassingsoptreden van Leo Meyer die met groot nieuws kwam.
De hele middag is door De Leidse Video en Smalfilm Liga (LVSL) met meerdere cameraโs vastgelegd in 16 uur video, waarvoor onze hartelijke dank. Het resultaat daarvan (dat wordt een leeuwenklusโฆ) komt tzt hier en op de Groene Rekenkamer online.
Op veler verzoek overleggen we met de sprekers of hun powerpoint presentatie online komt. Lang niet alle presentaties lenen zich daarvoor. Ik heb zelf een samenvatting van mijn gesproken tekst en mijn slides tot dit blog samengevoegd.
Voor wie onbekend is met de problematiek van de brochure, lees hier mijn blog over de principiรซle kwestie en hier over de concrete bezwaren tegen de brochure.
Het publiek
Zo op het oog was de grootste groep bezoekers afkomstig uit de achterban van de Groene Rekenkamer. Deze โgemeenschapโ kent standaard grote opkomsten bij haar symposia, en hun deelname deze keer verklaarde een groot deel van de boven verwachting hoge opkomst. Maar ook de climategate.nl achterban was goed vertegenwoordigd, en er waren zelfs enige politici uit den lande van D66 en PVDA. Tot slot was er tot onze vreugde naast de meeste Nederlandse sceptici een flinke afvaardiging wetenschappers afkomstig uit de instituten KNMI, PBL, ECN, I&M en PCCC.
Vanuit de tweede kamer was alleen Jhim van Bemmel van de PVV aanwezig, maar de kamerleden zijn op maandag โin het landโ dus dat was te verwachten. De pers liet het volledig afweten, althans, niemand heeft zich als zodanig geafficheerd of mij een vraag gesteld.
Hans Labohm
Leidde geroutineerd de middag, en sprak de presentaties aan elkaar, puttend uit zijn ruime kennis ter zake.
Marcel Crok
Nam de onderbouwing van de IPCC hoofdconclusies onder vuur en kwam daarbij weer met boeiende nieuwe informatie. Daarbij bediende hij mij op mijn wenken want daardoor hoefde ik een aantal onderwerpen amper meer te behandelen. Zijn presentatie komt beslist online.
Dick Thoenes
Richtte zich volgens afspraak op de niet-wetenschappelijke toeschouwers en zette helder uiteen wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen alarmisten en sceptici.
Rudy Rabbinge
Legde in een uitgebreid betoog uit dat de bedoeling van de brochure was om aanleiding te zijn tot een opbouwende wetenschappelijke discussie over het klimaat, en zeker niet om te polariseren. Zoals ook bij zijn afscheid van Wageningen bleek hij een zeer genuanceerd standpunt te hebben over de mate van zekerheid die je over het klimaat kunt hebben.
Theo Wolters
Ik legde in de enigszins ludieke vorm van een pleidooi voor een jury (de bezoekers) uit waarom de KNAW klimaatbrochure teruggetrokken diende te worden.ย Daarbij werd de KNAW niet gespaard.
De presentatie staat hier op climategate.nl.
Bas van Geel
Kwam met prachtige paleoklimatologische data en onderzoeken waaruit de grote rol van de zonneactiviteitย in het verleden zonneklaar werd. Als altijd besloot hij met het pleidooi de CO2 fobie zo snel mogelijk te verlaten en terug te keren naar zinvol energiebeleid.
Arthur Rรถrsch
Verduidelijkte uitstekend hoe de aarde geen stralingslichaam maar een waterplaneet is. Daarbij kwam hij met de zeer inspirerende veronderstelling dat de klimaat-thermostaat wel eens kon schuilen in het verschuiven van de windzones en meteorologische evenaar.
Van sceptisch feestje naar bredere informatie
De achtergrond van het symposium was het rechtzetten van de verkeerde indruk die de klimaatbrochure had gewekt bij de politiek en de pers, en het benadrukken van de oproep tot terugroepen daarvan, vanuit de groep sceptici die de brief aan de KNAW hadden ondertekend. Vandaar ook de locatie Nieuwspoort.
Toen echter de belangstelling van de IPCC gelieerde instituten voor de bijeenkomst duidelijk werd, is hen toch ruimte geboden om te presenteren. Hiervoor moest echter op het laatste moment plaats gemaakt worden op de al volle agenda, dus was hen verzocht het kort te houden.
Hun presentaties waren dus zeer beknopt en boden niet de kans om diep op het onderwerp in te gaan.
Rob van Dorland
Kreeg eigenlijk als enige spreker kritiek op zijn presentatie, die de klimaatgevoeligheid uitlegde aan de hand van de snelheid van temperatuurveranderingen uit het verleden en de IPCC aannames over meekoppeling door waterdamp.
Bart Verheggen
Bracht een helder verhaal over de IPCC verklaring van de temperatuurreeksen van de laatste eeuw, wat goed aansloot bij het verhaal van Marcel, die ruim de tijd had gehad om daar juist zeer grote gaten in te schieten.
Leo Meyer
Gaf als lid van de Nederlandse delegatie goede informatie over de gang van zaken bij het IPCC, en sloot af met een spreekwoordelijke โand on this bombshellโ: hij wordt de leider van het team dat de allermoeilijkste opgave heeft van het hele IPCC,ย namelijk het maken van een verantwoorde synthese in 30 pagina’s van de hoofdstukken van het volgende rapport. Hierbij is het tot nu toe altijd misgegaan omdat in deze laatste stap telkens alle nuance blijkt te verdwijnen en er altijd een heldere alarmistische boodschap resulteert. Hij is vast van plan deze bijna onmogelijke taak zorgvuldig en integer te verrichten, en wij wensen hem daarbij uitermate veel succes en vooral hรฉรฉl veel sterkte!
Conclusie
De vele presentaties van beide kampen toonden prima aan waarop mijn pleidooi gebaseerd was: er is nog weinig zeker over het klimaat, en over de belangrijkste aspecten daarvan bestaat grote onenigheid tussen serieuze wetenschappers.
De stelling van KNAW president Dijkgraaf in de brochure dat deze โde harde natuurwetenschappelijke feiten bevatโ, โde zaken waarover de wetenschap het eens isโ klopt niet met de inhoud van de brochure, waarin op hoofdpunten de lijn van het IPCC gevolgd wordt. Daarom is hij misleidend en mag hij niet met het wetenschappelijke gezag van een KNAW er achter bij het parlement liggen om beleid op te baseren.
Blijkbaar was Rabbinge dat met mij eens, want hij stelde herhaaldelijk dat de brochure juist niet de harde feiten over het klimaat pretendeerde te bevatten en vooral bedoeld was als discussiestuk.
Kees le Pair merkte terecht op dat de brochure zonder de gepeperde uitspraken van Dijkgraaf in het voorwoord al een heel andere betekenis zou hebben, waar veel minder bezwaar tegen te maken zou zijn.
Maar ondanks de overduidelijk goede bedoelingen van de schrijvers, deze harde claims staan er nu eenmaal helder en onmiskenbaar in, waardoor dit een document is wat zo nooit aan het parlement aangeboden had mogen worden. Het wordt hoog tijd dat de KNAW dat ook officieel toegeeft, ruim twee maanden na de brief van de 23 wetenschappers waarin op intrekking wordt aangedrongen.
In mijn ogen is terugtrekking dus de enige optie. En desgevraagd bleken er in de zaal maar twee aanwezigen te zijn die het daar niet mee eens waren.
Betreurenswaardig misverstand
De organisatoren stelden de aanwezigheid van Rudy Rabbinge bijzonder op prijs: hij kon vermoeden dat zijn KNAW brochure stevig onder vuur genomen zou worden, en had toch de moed om โin het hol van de leeuwโ zijn standpunt toe te komen lichten.
Omdat we het niet fatsoenlijk vonden om hem te overvallen met de toch wel stevige aanval op de KNAW in mijn presentatie, waarna hem om commentaar gevraagd zou worden, is mijn presentatie vrijdagmorgen aan hem opgestuurd, met daarbij aangegeven wat de gang van zaken zou worden.
Helaas heeft deze email hem niet bereikt, en voelde mijn presentatie dus als een hinderlaag en als een poging om hem te blameren. Dit betreur ik bijzonder en daarvoor wil ik hierbij nogmaals mijn welgemeende excuses aanbieden.
Tijdstip
Dat was niet het enige wat mis ging. Gisterennacht heb ik hier nog snel een aankondiging van het symposium geplaatst, maar daarbij een verkeerde aanvangstijd vermeld. Dat is te laat hersteld waardoor toch een aantal mensen te laat bleken aan te komen en Marcelโs presentatie (grotendeels) gemist hebben. Ook hiervoor mijn excuses aan Marcel en de laatkomers!
Napraten
Zoals inmiddels gebruikelijk bij de Nederlandse klimaatbijeenkomsten is na afloop de sfeer gemoedelijk en wordt er nog lang nagepraat tussen de bezoekers van verschillende kampen. Dat is een niet te verwaarlozen verdienste van dit soort bijeenkomsten, soms wellicht nog belangrijker dan de inhoud van de presentaties. Deze keer was geen uitzondering, en uiteindelijk zijn Marcel en ik met o.a. Rob van Dorland in een eethuisje terechtgekomen, waar we nog uren hebben doorgepraat over met name het stralingsaspect van klimaatvorming. Dat was heel verhelderend en een aangenaam besluit van een geslaagde klimaatdag!
@Arthur Rörsch:
Wat mij betreft is er nog behoorlijke onzekerheid over de wijze waarop temperatuurmeetreeksen worden geinterpreteerd.
Bij mijn weten worden de volgende typen meetreeksen gebruikt:
1. meetreeksen op basis van minimum en maximum temperatuur per etmaal; het etmaalgemiddelde volgt dan uit (Tmax+Tmin)/2
2. meetreeksen op basis van één meting op één tijdstip van de dag
3. meetreeksen op basis van het uurgemiddelde van een "continue" meting (zoals de uurgemiddelde meetreeksen van het KNMI).
Op basis van de uurgemiddelde reeks van De Bilt (1951 tot 2010) kan het volgende met lineaire regressie worden bepaald:
1. Max/Min methode: de helling is dan 2,79 K/cy
2. Eén meting per etmaal: de helling variëert per gekozen tijdstip van 2,50 K/cy tot 3,45 K/cy
3. Per etmaal 24 uurgemiddelden: de helling is 2,95 K/cy
Dat zou ik graag verduidelijkt willen zien.
De link naar grafieken volgt na komend wekend (heb even wat anders te doen).
Onze klimaatspecialist van het KNMI, Rob van Dorland, kwam met een bijzonder vermakelijke grafiek. Waarschijnlijk dacht de heer van Dorland (en het KNMI dus)dat de zaal gevuld was met onoplettende kleuters!
Hij suggereerde met deze kinderlijke grafiek dat de temperatuurstijging (gemiddelde stijging per jaar)van de laatste 100 jaar ongekend was in de geschiedenis van de aarde door deze te vergelijken met de gemiddelde stijging van de temperatuur van de laatste paar honderdduizend jaar.
Een typische IPCC manier om de waarheid te verdoezelen waar helaas voor de heer van Dorland tegenwoordig bijna niemand meer intrapt.Wellicht kan de heer van Dorland de temperatuurstijging beter middelen over de periode vanaf het ontstaan van het heelal, dan past het nog beter in zijn alarmistische plaatje.
Ik ben gaarne bereid de heer van Dorland een grafiek aan te leveren met het temperatuurverloop van de laatste 400.000 jaar waaruit blijkt dat de milde stijging van de laatste 100 jaar (als deze stijging er uberhaupt is geweest gezien de beperkte middelen voor het satelliet-tijdperk)zeker niet unprecedented is en er zelfs veel grotere fluctuaties plaats hebben gevonden in relatief korte tijd. De hoon van de heer van Geel was dan ook geheel terecht!
Ben
Ben, zo erg was Van Dorland misschien toch niet, als ik het goed begrepen heb. Zijn punt was dat de observatie van de gelijkblijvende temperatuur over de laatste 10 jaar niet genoeg zegt over klimaat, dus het kan de AGW hypothese niet weerleggen.
De variatiesnelheid van de gemiddelde temperatuur over een korte periode is namelijk veel hoger dan die over een lange periode; dus kan je over een korte periode niets concluderen over een klimaattrend. Van Dorland drukte die snelheden uit in graden per eeuw; misschien een beetje verwarrend.
Of ik heb het misverstaan, dat kan natuurlijk ook.
Men stelt dat je over een periode van 30 jaar iets zou kunnen zeggen over het klimaat.
De laatste 10 jaar maakt per definitie deel uit van de laatste 30-jarige periode.
Als je niets wilt/kunt zeggen over de laatste 10 jaar, dan is het wel te doen over de laatste 30 jaar.
Bovendien is de startdatum niet in graniet gebeiteld.
Over een paar weken kan dus de periode 1952 t/m 2011 geanalyseerd worden.
Arthur
Hoe breng je een discussie op gang.
Laten we aannemen dat er inderdaad sprake is van 2 kampen de alarmisten en sceptici.
Dat zelfde zie je bij het beëindigen van een huwelijk.
volgende vragen:
1e zijn beide partijen het eens over de noodzaak tot scheiden?
2e zijn beide partijen het eens over de boedelscheiding?
3e zijn beide partijen het eens over de noodzaak om de scheiding zo soepel mogelijk te laten verlopen?
4e zijn beide partijen het eens over een heldere omgangsregeling als er kinderen bij zijn betrokken?
Dan is er een gemeenschappelijk belang om de zaak op een goede en snelle manier te regelen en is het een zaak om alles goed op papier te zetten
Nu de discussie tussen alarmisten en sceptici.
1e zijn beide partijen het eens over de noodzaak om vanuit een zuiver wetenschappelijke aanpak samen tot een consensus te komen?
Nee de alarmisten gebruiken de wetenschap om een onderliggend doel te bereiken en hebben de media en de middelen onder controle.
2e Zijn beide partijen het eens over verdeling van de beschikbare middelen voor zuiver wetenschappelijk onderzoek?
Nee dat is niet in hun belang.
Als je de massa met kretologie bang maakt en roept dat de wetenschap er uit is levert dat macht, geld en status op
3e Hebben beide partijen belang bij een open contact met ( omgangsregeling) politiek, ministeries, media, KNAW en aanverwante organisaties etc.
Nee het gaat zelfs nog verder.
-Veel subsidie geld gaat naar milieu clubs en als het geen subsidie is dan komt het wel van de postcodeloterij.
-Er is een innige uitwisseling van "wetenschappers"tussen milieu clubs, ambtenarij en politiek de belangen om de status quo te handhaven is groot. Veel belangrijke banen worden onderling verdeeld
4e is er een snelle en constructieve manier om met elkaar in contact te komen op wetenschappelijk niveau.
Dacht het niet kijk eens hoeveel banen zoals medewerker duurzaamheid zijn bedacht en hoeveel geld daarin verdwijnt.
Zelfs het rode kruis heeft een dergelijke medewerker die fors meeblaast en sluit daarnaast hun zorghotels omdat daar geen geld voor is.
voorlopige conclusie
Er is op dit moment duidelijk geen enkel belang vanuit de alarmistische kant om tot consensus te komen.
Zij bezetten op dit moment maatschappelijk gezien de meeste sleutelposities en sturen de geldstromen.
zolang zij wetenschappelijk gezien ( naar het oordeel van de media) niet door het ijs zakken en uit lijfsbehoud de stelling moeten verlaten is het niet in hun belang om een boodschap, waarvan velen moeten weten dat die niet juist is, in de lucht te houden.
Zij zullen zich met hand en tand verdedigen.
Hoe verder
Probeer maar eens mee te doen met b.v. liberaal groen.
Als je al een ander geluid laat horen proberen ze je compleet voor gek te zetten en roepen dat de wetenschap er uit is.
wel pretenderen ze een denktank te zijn die zuivere beleidsadviezen willen voorbereiden voor b.v. de VVD.
Via de politiek lukt ook niet echt.
Na 1,5 jaar en veel domme discussies met het ministerie in augustus eindelijk een uitspraak van de ombudsman over de voorlichting van EL&I inzake windmolens.
Na enkele weken gaat de politieke molen gewoon door.
De pers
Na 2 maal uitlekken van "foute" E-mails wordt in de pers nog steeds uitgegaan van een complot theorie of de doofpot.
De grootste onzin berichten van Greenpeace worden breed uitgemeten en de burger gelooft dat we in 2050 volledig met groene energie verder kunnen.
Er is al zeker 15 jaar geen significante opwarming maar we hebben wel al 8 keer een warmste jaar ooit zien langskomen ( verschillen 0.01 graad)
Voorgestelde strategie
In overleg gaan.
Ik heb dat geprobeerd was geen succes en voelde niet goed.
wetenschappelijk blijven doorgaan en op feiten proberen de media te bereiken.
Lukt niet de media brengen het nieuws selectief.
Je wordt figuurlijk in het kamp geplaatst en er wordt op de man gespeeld.
Beïnvloeding
Je komt niet binnen kijk maar naar de discussie bij het KNMI men veert later glimlachend weer terug
Wat dan wel
-In de 2e wereldoorlog ging men ondergronds.
Ga onder pseudoniem reageren op de sites van de alarmisten en bespreek regelmatig met een club de strategie.
-wacht af uiteindelijk zal de wal het schip keren.
. het geld raakt op
. de energievoorziening loopt vast
. er ontstaat massaal protest tegen niet werkbare oplossingen zoals windmolens
Ik schat in dat velen twijfelende "alarmisten"nu al wachten op een nette aftocht zonder gezichtsverlies.
Over enkele jaren kunnen ze er niet omheen dat er geen sprake meer is van opwarming vervolgens kunnen ze roepen dat het beleid toch succes heeft gehad.
zie
– de zure regen en de stervende bomen
– greenpeace t.a.v. de brend spar.
Mogelijke effectieve strategieën
– gewoon doorgaan op de huidige weg en individueel mensen over de streep trekken en die blijven steunen.
– ondergronds gaan en de boodschap brengen op hun sites
– verder afwachten ook een waterdruppel kan een gat maken in een steen
Beste Arthur Rorsch,
Net zo min als het PCCC hier wordt gepruimd, zal de inbreng van de Groene Rekenkamer / Climategate aan de andere kant veel weerstand ontmoeten. Wat nodig is, is een derde partij die beide kanten accepteren. Het liefst een eminent (ex) wetenschapper en -bestuurder die goed is ingevoerd in de problematiek en zijn sporen heeft verdiend / naam heeft gemaakt (Gerbrand Komen?). Als deze persoon met instemming van een overheidsorgaan (bij voorkeur Ministerie van OCW) met een beperkt verzoek op pad wordt gestuurd is er iets mogelijk.
1. Schrijf een position paper met daarin een inventarisatie van de meest recente IPCC bevindingen over de vijf belangrijkste discussiepunten in het klimaatdebat, inclusief een inventarisatie van 'wetenschappelijk solide' onzekerheidsargumenten (al dan niet van het sceptische kamp)
2. Formeer per discussiepunt kleine groepjes van deskundigen uit beide kampen
3. Laat de groepjes een eindverslag schrijven
4. Integreer die eindverslagen in een advies dat wordt aangeboden aan het Ministerie van OCW.
Ter vergelijking, de maatschappelijke discussie over nanotechnologie kostte meer dan 2,5 miljoen en duurde anderhalf jaar. Mijn indruk is dat deze opzet voor een stuk minder dan een tiende van dat bedrag valt uit te voeren…
Beste mensen dit is nog steeds de praktijk.
zij gaan er nog steeds van uit dat er in 2050 geen fossiele brandstoffen meer nodig zijn.
Zie ook het volledig geloof in het IPCC.
Het congres van D66 in vergadering bijeen op 28 mei 2011 in
Utrecht,
overwegende dat:
– het verbruik van fossiele brandstoffen drastisch moet
worden verminderd om te voorkomen dat de gemiddelde
temperatuur op aarde met meer dan twee graden gaat
stijgen;
– hiertoe de fossiele brandstoffen grotendeels vervangen
dienen te worden door hernieuwbare energiebronnen;
– de benodigde investeringen volgens het recente Special
Report Renewable Energy Sources van het IPCC (Intergovernmental
Panel on Climate Change), gepubliceerd op 9
mei 2011, tot 2030 ongeveer 12 biljoen dollar bedragen, dus
ongeveer 700 miljard dollar per jaar, oftewel 1 % van het
mondiale GDP (Gross Domestic Product/ Bruto Binnenlands
Product) ;
– deze investeringen in de huidige economische structuur
waarschijnlijk niet in voldoende mate tot stand zullen
komen;
spreekt uit dat:
– de overheid door middel van wetgeving investeringen in
duurzame energieopwekking dient te bevorderen;
verzoekt de Tweede Kamerfractie en de Eurofractie van D66 te
bevorderen dat dit standpunt wordt uitgedragen in alle
relevante beleidsdebatten;
en draagt het Landelijk Bestuur op om voorstellen voor
wetgeving verder uit te werken,
Richard Tol schrijft op;
http://ipccar5wg2ch10.blogspot.com/2011/12/ipcc-c…
Welke IPCC-NL'er heeft hier zijn hand overspeeld?
Hugo Matthijssen,
Verstandige taal! Zoals gewoonlijk.
Maar ik zie de zaak toch niet zo somber in. Immers, in het 'officiële' AGW-kamp wemelt het van klimaatsceptici. Zie bijvoorbeeld mijn 'posting' van hedenmiddag. Deze hebben uit collegialiteit en wellicht ook druk van bovenaf tot voor kort hun mond gehouden. Mede door de inspanningen van de klimaatsceptici krijgen ze nu meer ruimte.
Ik ben dan ook optimistisch over het zelfreinigende vermogen van de ('officiële') klimaatwetenschap. Het zou nog een tijdje kunnen duren, maar het komt er wèl n.m.m.!
Hans
Bedankt
Ik hoop dat jij gelijk krijgt.
De tijd zal het leren
Turris, Boels069 , Hugo Matthijsen en Realist.
Veel dank voor het feit dat jullie willen meedenken met structuur EN inhoud van voort te zetten discussie.
Ik verzamel jullie bijdragen in een afzonderlijke file ter nadere overdenking. Maar op voorhand vast dit.
Turris, een belangrijk punt in je rijtje is, wat in het bedrijfsleven heet, een SWOT. Strength, Weakness Opportunity Threat analyse. Heb ik op internationaal niveau 2 jaar geleden al eens gedaan maar die liep vast op totaal gebrek aan Opportunity van sceptici. Dat ligt nu anders. Echter in een bedrijf wordt een SWOT binnenskamers gehouden omdat deze wordt gemaakt in het kader van een strategie die men niet zomaar op straat wil leggen. Wat is wijsheid (en eerlijk) in een meer openbaar gebeuren?
30 november heb ik ter voorbereiding van de 12-12 bijeenkomst reeds een notitie geschreven ‘Gedachten over voortzetting discussie vanuit AGW antagonistische standpunt’ en deze slechts met een beperkt aantal mensen besproken. Wellicht is het nu zinvol deze ter nadere bespreking op dit blog te zetten. (Dit ter nadere overweging aan de ‘hoofdredacteuren’ van dit blog.)
Een belangrijk punt lijkt mij de afbakening van de discussie. De beperking van te behandelen onderwerpen. In een gedachtewisseling met Van Dorland ben ik daar al enige maanden mee bezig. Daarbij heb ik als mijn ‘doel’ geformuleerd: “te begrijpen wat zich in de atmosfeer afspeelt op elke breedte graad. En dit losgeweekt van het vooroordeel dat de CO2 concentratie daarop een overwegende invloed kan hebben” (Zie verder mijn bijdrage op 12-12)
Het kan ook in een andere, vragende vorm worden gesteld: Wat denkt elk van de deelnemers aan een discussie te begrijpen van het zogenaamde ‘aardse broeikaseffect’ en op grond waarvan?
Dit is mijns inziens de kern van de problematiek. En daaraan gerelateerd zijn onderwerpen als interpretatie, (van bijvoorbeeld meetreeksen, ook andere waarnemingen) en de betekenis van General Circulation Models (GCM)
Arthur; SWOTs: een paar op een rijtje gezet om zelf aan te vullen!
* Strenghts: in kennis en kritische wetenschappelijke literatuur, de Nederlandse & Engelse editie van "De staat van het klimaat", de blunders van IPCC 4R, Duurzame miljonairs Al Gore's & Pachauri's financiële belangen in groene beleggingen.
* Weaknesses: geen toegang tot Main Stream Media, geen subsidie; politiek zwalkt alle kanten op.
* Opportunities: Cooling, Kyoto 2012, IPCC 5R in 2013, kabinet Rutte, het afglijden van imago van GreenPeace en Diederik Samsom, kiemende kritiek van binnen / vanuit KNMI, kritiek binnen ECN, mislukken van Bali/Chicago/Cancun/Durban, PBL en KNAW rapport etc.
* Threads: Uit de bocht vliegen, ad hominems, politieke verrassingen door Angela Merkel en Henk Bleker.
Turris,
Genoteerd!
Nog een opmerking over het gebruik van een SWOT analyse: Hoe zetten we een weakness om in een Strength en een thread in een opportunity.?
Voorts laten we overgaan tot Nederlandse woorden: Krachten en Zwakten, Kansen en Bedreigingen. KZKB analyse. De afkorting loopt wat moeilijker dan SWOT.
Later wil ik nog een ander soort analyse introduceren,waarvan ik vroeger gebruik heb gemaakt (als bestuurder van TNO, geleerd van het bureau Arthur D. Little) om prioriteiten te stellen in een onderzoekveld van uiteenlopende disciplines. De klimatologie is rijk aan uiteenlopende disciplines. De analyse betreft het identificeren van de te verwachten effectiviteit van een bepaalde studie (lees daarvoor ook discussie) nu en in de toekomst. En welke kun je op termijn beter vergeten? Daarbij worden dan een embryonale, een groei en een eind fase onderscheiden. De embryonale fase levert nu niet zoveel op maar men moet er wel in investeren om in de groeifase te komen. Onderzoek en discussie over wolken zit mijns inziens in die fase. De groeifase is die waarin zich de meest boeiende ontwikkelingen voor doen, maar nog beperkte resultaten zijn te verwachten. Mijn inziens zit de discussie over de bruikbaarheid van GCM's (en nieuwe, alternatieve modellen) in deze fase. De eindfase, het product ervan is hoogst effectief, maar biedt niet meer uitzicht op nieuwe ontwikkelingen. Een voorbeeld daarvan durf ik nu nog niet te geven.
De doelstelling van de D.Little analyse is om tot een evenwichtige investering in de onderscheidenen fasen te komen. Zo heeft, meen ik, nog niemand in het beleidscircuit van de klimatologie er over nagedacht. (Zeker niet het PBL) Toch denk ik dat zo'n nieuwe benadering kan helpen om de klimaatdiscussie op een hoger niveau te brengen dan de welles-nietes situatie in het huidige klimaatdebat.
Wellicht ben ik nog onvoldoende helder voor mensen die niet gewend zijn om in deze geest over de vooruitgang in de klimatologische wetenschap te denken. Maar in ieder geval wil ik af van het huidige welles-nietes debat. Ik zoek naar nieuwe dimensies voor de voort te zetten discussie met de hoop dat men bereid zal zijn wat vooringenomen stellingen te heroverwegen.
Arthur
@Arthur Rörsch:
Een wat chaotische opsomming van vragen over de interpretatie en verwerking van temperatuurreeksen.
1. Meteogegevens zijn oorspronkelijk niet bedoeld voor klimaatonderzoek.
1.1. Hoe zou een klimatoloog de aardse metingen het liefst uitgevoerd willen zien?
1.2. Is de temperatuur van een paar kubieke millimeter op een hoogte van 1,5 of 2,0m representatief voor een luchtlaag van 300m?
2. Simulatie
2.1. Zijn er modellen die gebaseerd zijn op een electronische analogie?
Het is denkbaar om een electronisch model te ontwikkelen met slechts enkele componenten als men er van uitgaat dat de richting van energieuitwisseling slechts plaatsvindt tussen een entiteit met hogere temperatuur en die met een lagere temperatuur.
2.1.1. een complexe wisselstroombron die de inkomende straling representeert
2.1.2. een afstembaar complex filter dat de atmosferische eigenschappen simuleert
2.1.3. een diode met doorlaat richting aarde
Voor de opwaarts gerichte straling een identieke opzet, met uiteraard andere parameters en een diode met doorlaat richting ruimte.
3. Menging van lagen in oceanen
3.1. Kan het zijn dat forse tsunamis menging van de toplaag van ~700m met lagere lagen veroorzaken?
4. Bepalen van een trend in de gemiddelde temperatuur
4.1. Waarom een lineaire trend gebruiken bij metingen van een niet-lineair fenomeen?
4.1.1. Het blijkt dat de grootte van voortschrijdende trends afhankelijk is van de lengte van de periode waarover de trend bepaald wordt.
4.1.2. Met een periode van 15 jaar is de voortschrijdende ("running") trend van nu niet bijzonder te noemen.
@Arthur Rörsch:
http://www.boels069.nl/klimaat/trend/RunningTrendetmeg.p...
Eerder had ik wat geroepen over trends.
Ik heb een verzamelgrafiek gemaakt van 11-, 15- en 30-jarige perioden.
Dit omdat de invloed van middelen over die perioden dan duidelijk zichtbaar wordt; hoe langer de periode hoe minder detail.
Opvallend is de aanwezige periodiciteit bij een 11- en 15-jarige periode; bij een 30-jarige periode zijn die òf afgevlakt òf verdwenen.
http://www.boels069.nl/klimaat/trend/RunningTrendetmeg.p...
Boels069
Bedankt
Ik neem aan dat er mensen zijn die vanuit hun specialisme antwoorden op de door jouw gestelde vragen kunnen geven.
oproep om dat dan ook te doen voor zover mogelijk.
ben benieuwd
Boels09 naar aanleiding van het verzoek van Hugo Matthijssen
Betreffende punt 2 Simulatie.
De voorgestelde analoge simulatie is uit de tijd, sinds meer dan 40 jaar.
Heb persoonlijk gewerkt:
1)50 jaar geleden, met numerieke modellen, in machine taal, en op "main frames" die quoi geheugen en snelheid een fractie waren van de huidige PC's
2)Heb toen, ongeveer 45 jaar geleden, een jaar gewerkt als application engineer bij de fabrikant van "Analogue Computers".
Het wast toen reeds duidelijk dat ook al konden we "patching and scaling" door een digitale machine laten uitvoeren. dat de strijd gestreden was:numerieke simulatie op digitale computers ging veel sneller en meer gedetailleerd. Dit vanwegen de programmeertalen zoals Fortran etc
Ben dus naar een jaar, bij een andere werkgever, terug gegaan naar de digital computer.
De bekende fabrikant van Analogue Computers heeft nog enige tijd kleine (20 versterkers) solid state consoles gemaakt, waarmede regeltechnici snel een regelcircuit konden ontwerpen.
Dus simulatie gaat nu numeriek.
@JWR:
Ik doelde eigenlijk op een numeriek model.
Ik had niet verwacht dat er op dit forum meerderen zijn die het begin van de "electronische revolutie" hebben meegemaakt.
Maar goed om weer eens wat te horen uit ook "mijn" tijd :-)
BoelsO69 , JWR
Dank voor jullie bijdragen. Toegevoegd aan mijn lijst voor verdere overdenking van onderwerpen voor verdere discussie.Boels, je argument over de betekenis van afvlakking begrijp ik niet goed.JWR. Analoog is out of date. Je zegt de digitale benadering is sneller dan de eerste en verdient daarom de voorkeur. Dat begrijp ik.. Maar om meer inzicht in een complex systeem van processen te krijgen, zou dan toch terug naar een analoog model niet te overwegen zijn?Vraag: Heeft iemand op dit blog zich wezenlijk verdiept in de theorie van Ferenc Miskolczi (FM) over stralingstransfer processen in de atmosfeer.? Deze is sterk bekritiseerd (en ik denk terecht op onderscheidene punten), in ons land onder andere door Van Dorland en de Bruin.
Toch gaat een waarderende discussie over de theorie nog steeds door. Hing net nog een uur aan de telefoon met iemand in Australië, op zijn initiatief, die de moeite nam me nog eens uit te leggen wat er fout en goed is in de theorie. In Hongarije heeft iemand een grand van de Academie voor een jaar om de voor en tegens verder uit te pluizen. De reden is dat de fysische achtergrond van de theorie nog steeds de moeite van het nader bekijken waard is. De discussie gaat dan over een betwijfelde oorzaak-gevolg relatie. De heersende visie is dat toename van de optische dichtheid van de atmosfeer (door CO2) de oppervlakte temperatuur verhoogt, met zelfs een sterke terugkoppeling door hogere relatieve vochtigheid. De tegengestelde visie is, dat, met in aanmerking nemen van de meteorologische verschijnselen, de oppervlaktetemperatuur leidinggevend is om de optische dichtheid van de atmosfeer (voor H2O) te bepalen, althans op een mondiale schaal.
@Boels09, Arthur Rorsch
Dat men met analogon computers dichter bij de fysica staat is onherroepelijk waar.
Destijds konden we door links en rechts, vooral by zgn high gain amplifiers (om algebraische vergelijkingen toe te voegen aan een model), een condensatortje aanbrengen om ongewenste trillingen eruit te krijgen.
Voor wat betreft Ferenc Miskolzci, in zijn eerste paper nadat hij NASA had verlaten, in dat Hongaarse tijsschrift omdat IPCC peers een cordon sanitair om hem heen hadden gezet, kwam hij met ideeen als Kirchhof voor Ee=Aa wat onzin was. En met het "virial theorem" waardoor de gravitatie een rol zou spelen.
Kirchhof heeft hij verlaten, het "virial theorem" om de temperatuursverdeling mede te laten bepalen door de gravitatie gaat veel sneller met lapse rates, die bepaald worden door gravitatie, de ideale gas wet, en bij vochtige lucht door het vrijkomen van latente warmte.
Ook heeft hij destijds iets veranderd aan de dif. vgl. voor two-stream flow.
Ik zelf volg de suggesties van Claes Johnsson, en gebruik de one-way heat flow.
http://www.tech-know.eu/uploads/IRabsW05122011.pd…
In de appendices 1 en 2 , die ik later heb toegevoegd aan dit paper is aangetoond dat de two-steam heat flow veel te grote waarden geeft aan de absorptie van IR straling door de atmosfeer en tegenstrijdige resultaten.
@Arthur Rörsch:
Ik heb drie jaarreeksen samengesteld uit de uurgemiddelde reeks van De Bilt (1951-2010):
– de gebruikelijke jaargemiddelde waarden
– de jaargemiddelde waarden op basis van de MaxMin meetmethode
– de jaargemiddelde waarden op basis van één meting per etmaal
De wat slordige grafiek (hoe ouder ik wordt hoe sneller de tijd lijkt te verlopen) staat hier:
http://www.boels069.nl/klimaat/trend/DeBiltDiff.p…
Het lijkt mij niet juist om (oudere) meteogegevens met verschillende meetregimes op dezelfde statistische wijze te verwerken.
Maar dat is meer op intuitie dan op kennis gebaseerd.
Beste Boels
Ik neem aan dat KNMI oude en nieuwe reeksmetingen wel op elkaar zullen hebben afgestemd met een correctie. Twee jaren geleden hebben zij hun meetpunt op 1.50 m nog verplaatst.
Maar wat lees jij nu uit deze grafiek?
Arthur
@Arthur Rörsch:
Ik twijfel er aan of temperatuurmetingen, die op verschillende manieren gemeten en omgezet zijn in daggemiddelden, wel tezamen statistisch verwerkt kunnen worden om tot een globale trend te geraken.
In de grafiek is duidelijk te zien dat de gesimuleerde meetmethode mede de trend bepaald, voor dezelfde lokatie en afgeleid van dezelfde uurgemiddelde meetreeks.
Daarom zou er per meetregiem/methode een trend moeten worden berekend en niet een allesomvattende.