Bovenstaand plaatje is afkomstig van de website van de Duitse nationale anti-EEG-Bewegung (NAEB). EEG is hierbij niet te lezen als EU of zo maar als Erneuerbares Energie Gesetz, het gedrocht dat de Duitse economie afremt om Europa en de euro niet uit elkaar te laten klappen. Omdat de eenvoudige burgers in Duitsland de klappen krijgen van absurd hogere stroomprijzen en als stank voor dank nog eens nutteloze kolossale bromtollen in je tuin zwelt het verzet aan. NAEB interviewde de leider van de Alternative für Deutschland Bernd Lücke en het resulterende sceptische betoog kun je hierr in het Engels en hierrr in het Duits lezen.
Breaking news is dat nu ook de DENA-baas, het Duitse KEMA, Stephan Kohler, aan de bel trekt. In een artikel in het Handelsblatt eist hij een einde aan de voorkeursbehandeling voor groene duur-zame stroomproductie. Hij wil dat windenergie- en zonnestroomprojecten pas gebouwd mogen worden als het net zodanig is uitgebreid dat het de stroom kan opnemen. Daarbij mogen duur-zame projecten niet langer zomaar voorrang krijgen boven conventionele goedkoop-zame projecten. Hij wil de gegarandeerde feed-in tarieven afschaffen. Energiebedrijven moeten zelf de groene stroom winstgevend aan de man brengen.
Vandaag is ook bekend geworden dat we weer een stap verder zijn om de Aarhus-conventie succesvol in stelling te kunnen brengen tegen windenergie. In The Independent lezen we:
The United Nations Economic Commission Europe has declared that the UK flouted Article 7 of the Aarhus Convention, which requires full and effective public participation on all environmental issues and demands that citizens are given the right to participate in the process.
The UNECE committee has also recommended that the UK must in the future submit all plans and programmes similar in nature to the National Renewable Energy Action Plan to public participation, as required by Article 7.
In 2012 had Pat Swords al eens succes met deze complexe rechtsgang. Dit keer werd de aanklacht ingediend door Christine Metcalfe. Op businessgreen.com (waar anders) lezen we dat de windsector zich nog geen zorgen maakt om de uitspraak. In Nederland verwacht ik ook niet veel van de NIMBY-protesten tegen windenergie al was het omdat Kamp inzet op windenergie op zee. Het grootste voordeel van windenergie op zee is m.i. dat je die dingen daar over 12 jaar als ze staan weg te roesten tenminste als oefenplaats voor de marine kunt gebruiken. Hoeveel torpedo’s heb je nodig om 1 windmolen neer te halen? En misschien ontstaan er ooit nog mooie ecologisch rijke riffen uit als Greenpeace tenminste niet gaat strijden voor het wegslepen van de rommel.
In de Verenigde Staten is ook een grote protestbeweging op gang gekomen tegen windenergie. Zie de website: na-paw.org. Het lijkt erop dat windenergie nog het meest in zich heeft om een soort brede volksbeweging op gang te brengen in de gezapige verwende westerse wereld. We zijn zo gewend aan democratie dat we nauwelijks reageren als de milieubeweging over onze hoofden onze doem najaagt. We zijn zo rijk dat we niet doorhebben dat duur-zame energie ons procenten economische groei kost en dito banen. Maar als er een windmolen in onze achtertuin komt dat staan we terecht op de achterste benen.
Protesteren doet ook Donald Trump die een grote golfbaan bezit aan de schotse kust bij Aberdeen waar een windfarm is gepland. Wellicht kan hij met zijn rijke fondsen de Aarhus-kwestie verder oppikken en ermee scoren. Voor zijn opgeplakte coup kan hij trouwens beter voor windmolens voor de kust zijn, want deze hebben significante invloed op het klimaat. Het zal iets minder waaien en dus zal zijn haar beter blijven zitten. Ik zal eens kijken of ik Trump kan contacten. Zou leuk zijn als hij zich mengt in de discussie over de windparken die de Nederlandse kust gaan verpesten als het aan Henk Kamp ligt. Of gokt Kamp er stilletjes op dat de windhausse overwaait en dat hij ondertussen in de luwte zijn schaliegaswinning uit de grond kan stampen? Kamp is zogezegd heel intelligent. Je moet toch een mooie baan hebben na je politieke carrière en dan is het verdomd slim als je twee sectoren special interests bevoordeelt. Je weet maar nooit hoe de wind over drie jaar waait!
Volgens mij maakt de Aarhus Convention geen onderscheid tussen on- en offshore windenergie.
Het gaat erom dat de burgers niet goed worden voor- of ingelicht wat de gevolgen voor hen kunnen zijn.
De 3 peilers waarop het verdrag van Aarhus rust zijn:
* het verlenen van toegang tot milieu-informatie aanwezig bij de overheid. Naast de “passieve” toegang, d.i. informatie verstrekken wanneer een burger of milieuvereniging erom vraagt, dient de overheid ook aan “actieve” informatieverstrekking te doen via onder meer het publiceren van rapporten over de toestand van het milieu, publiek toegankelijke databanken of soortgelijke registers, etc.
* het verlenen van inspraak in de besluitvorming omtrent milieuaangelegenheden. Dit slaat zowel op specifieke activiteiten (een lijst hiervan is opgenomen als bijlage bij het verdrag) als plannen, programma’s, beleid en regelgeving met betrekking tot milieu. Bij de beslissing dient rekening gehouden te worden met de inspraakresultaten, en de beslissing dient openbaar gemaakt te worden.
* het verlenen van toegang tot de rechter in milieuaangelegenheden, bijvoorbeeld om toegang tot milieu-informatie te verkrijgen.
Met name het laatste punt kan voor Nederland interessant zijn omdat de rechtsmogelijkheden in de Crisis en Herstelwet en bij de Rijks Coördinatie regeling voor de burgers sterk beperkt zijn.
Zie ook voor een stukje over de Aarhus Conventie in het Nederlands:
http://fibronot.nl/nieuwsartikel318-2011-is-dit-de-manier-om-van-windenergie-af-te-komen/
Vaak gedacht dat dit met een sisser zou aflopen, desondanks de website http://www.aarhusconventie.nl gereserveerd. Misschien toch tijd om de website te activeren.
Op Wikipedia noemen ze het: Verdrag van Aarhus. Wat moet het nu zijn?
Uit Pat Sword ervaringen kan ik opmaken dat het veel uithoudings- en doorzettingsvermogen vraagt, alsmede een uitstekende dossierkennis. De authoriteiten rekenen erop dat men afhaakt door de tegenwerking van een leger ambtenaren. Sword ging door en had daardoor succes.
@Hajo Convention, zie links op de site:
http://www.unece.org/env/pp/compliance/Compliancecommittee/54TableEU.html
Officieel is het de Aarhus Convention on Access to Information, Public Participation in Decision-Making and Access to Justice in Environmental Matters, maar vaak wordt ook Verdrag gebruikt dat in feite een synoniem is voor conventie.
De kans dat je Trump te spreken krijgt lijkt me erg klein, Hajo. Cursisten die tot €35.000 (Trump Elite) hebben betaald voor een Trump cursus hoe-word-ik-rijk-in-6 maanden kondn alleen op de foto met een kartonnen afbeelding van Trump. De man is en blijft een charlatan met snelle praatjes en een verkeerd kapsel.
Het is voorbij, Global Warming no longer a planetary emergency. http://wattsupwiththat.com/2013/08/28/global-warming-is-no-longer-a-planetary-emergency/
Geen moment gedacht er van een globale “emergency” sprake was maar ik wil wel mijn geld terug.
Lord Mockton wordt openlijk uitgelachen door zijn vele duizenden tegenstanders (helaas). En anders wel van Thatcherisme, fascisme, Lord-snobisme of welk -isme dan ook beschuldigd. Hoe krijg je trouwens je stukje op WUWT heb er ook een geschreven maar die is nog niet ge-upload, wordt dat door Watts gemodereerd of is het omdat ze nog slapen daar?
Jan, WUWT modereert inderdaad, maar dat moet na een paar uur wel voor elkaar zijn. Tenzij je het erg bont maakt.
Heb je rechtstreeks op een artikel gereageerd of via de volgende pagina iets gestuurd:
http://wattsupwiththat.com/tips-and-notes-2/
Ik kom in ieder geval nergens je naam tegen.:)