De windmolens bij de Eemshaven meppen jaarlijks 18 torenvalken uit de lucht sinds 2009. Die heten duurzaam, krijgen miljoenensubsidies. Wat Vogelbescherming Nederland betreft zetten we Nederland vol met nog veel meer torenvalkmeppers. Want zij steunen het Energieakkoord. Ik was afgelopen weken strafbaar (artikel 13 Flora en Faunawet), want ik voedde een jonge torenvalk op die als kwetsbaar pluizenbolletje uit het nest was gevallen in de nok van een boerderij.
Een kansloze prooi voor vos, kat of steenmarter, zijn zusje was al dood: of het een storm was geweest of een steenmarter, ze zaten al dagen zonder eten op hun dood te wachten.
Bij schrijven zit hij- Wietse de Wikel- als pas uitgevlogen valk nu op mijn dak zijn veertjes te poetsen. Vanochtend bij het ochtendgloren hoorde ik zijn triomfantelijke vrijheidsroep: igligligligli! Missie geslaagd. Een mooi experiment waarbij je het thema aansnijdt dat heftige emoties oproept bij mensen: mogen wij in de natuur ingrijpen, of moeten wij ‘de natuur’ haar gang laten gaan, en wat is dat dan? De boel op zijn beloop laten? Wij, mijn buurvrouw en ik besloten van niet, en onderstaande fotoserie is een beeldverslag van ons natuurexperiment.
Zij waarschuwde, het was haar vakantie-adres en de bewoners wisten niet wat ze met het bolletje moesten. Dankzij ervaring met roofvogels en professionele kennissen op afstand lukt het dit ventje op te voeden volgens de zogenaamde Hakvlucht. Dat is een valkeniersmethode die ook door natuurbeschermers internationaal met succes is gebruikt om jonge roofvogels uit te wilderen, Lorcan O Toole gebruikte het ook bij jonge steenarenden die in Ierland werden uitgezet, zie mijn verhaal daarover in De Standaard.
Je voedt ze groot, zet ze vervolgens in een hacking-huis waar de jonge roofvogels zicht op hun omgeving hebben. Na een tijd zet je de deur naar buiten open. Je blijft voer neerleggen, en zodra ze zelfstandig hebben leren jagen blijven ze dan steeds langer weg tot ze hun eigen stek hebben gevonden. Precies zoals de ouders dat in de natuur zouden doen.
Bij mij in de buurt wemelt het van de musjes, het weiland vol veldmuizen ligt naast de deur. Dus vreten zat, en boven mijn dorp zie je regelmatig torenvalkjes jagen.
Het experiment, het gebeurt dus door iemand met enige kennis van zaken, en het inwinnen van kundig advies waar je zelf tekort schiet. Dus: probeer dit niet ook zelf, zonder deskundigheid te doen.
Met Albert Heijn-mandje als nieuw nest en zijn eerste noodmaaltijd- Waterbuffel-hamburger- kwam de valkenambulance aangesneld. Hongerig viel het beestje meteen aan op het rode vlees. Eenmaal thuis kreeg hij spiervlees (ongekruide rundertartaar) vermengd met de veren van een kip die mijn terrier Trudy pas had doodgebeten. Ze moeten een braakbal kunnen maken, en kalk krijgen. Even later stapten we over op vers gemalen babyrat en vers gemalen kwartel, net als bij baby’s geef je extra Vitamine D voor de botgroei. En met de dag zie je het beestje uit zijn AH-mandje groeien.
Dan komt Wietse in het takkeling-stadium. Onhandig stuntelend begint hij met zijn vleugels te klapperen en te klimmen. Het is tijd om zijn valkenhuis te maken, dat je zo groot maakt dat hij volledig zijn vleugels kan uitslaan (70 cm breed). Ik doopte het Villa Tinnuncula, en Wietse zat nieuwsgierig mee te kijken terwijl zijn huis werd in elkaar getimmerd. Villa Tinnuncula komt op een hoog punt, veilig buiten bereik van kat-ongedierte en omdat valken graag op een hoog punt zitten. Een roofvogel wil overzicht.
Van binnen uit mijn huis kan ik voer aanreiken via een schuifraam van plexiglas, en aan de buitenkant zit de deur richting valkenvrijheid.
Tijdens het klussen kwam Wietse even assisteren, nieuwsgierig bij alles dat beweegt.
Verrassend in dit experiment. Een jonge valk toont tekenen van genegenheid naar zijn opvoeder, en dat is geen antropomorfisme. Ik heb het eerder gezien bij een steenarend, die de kleren van zijn opvoeder ging poetsen. Wietse ging als papegaai op mijn schouder zitten, tegen de nek leunen, piepte en met zijn snavel poetste hij de baard, knabbelde aan mijn oor. Meestal komt de liefde van 1 kant in valkenland, die van de baas en de liefde van de valk slechts via de maag.
Maar dat zijn gemiddelden, en de werkelijkheid is nooit gemiddeld, een model. Ieder individu doet weer anders.
Dan- eenmaal zittend tegen je hals- gebruikt hij je hoofd als hoog punt en begint met abseilen, de eerste vliegoefeningen. Als een jonge hond of kat trekken ze aan alles dat los en vast zit. Ze stuntelen, spelen, en proberen alles uit. Als een parkiet tikken ze tegen een spiegel, en kijken dan vervolgens of er nog een valk achter zit.
Vanzelf komt dan de tijd van loslaten, je moet de valk laten gaan als deze daar klaar voor is. Dat moment kwam, toenWietse niet enkel meer abseilde, maar van een laag punt naar hoog punt kon vliegen. Zijn vliegvermogen was sterk genoeg. Hij drong tegen de buitendeur op. Niet te houden!
En dan gaat de deur van Villa Tinnuncula open, met aan het uiteinde de zitstok waarop hij kan landen.
De terror-Torenvalk
Net als een ouder wiens kinderen gaan studeren komt dan je empty nest syndroom. Je kijkt steeds…zou hij weer terugkomen. Maar hij is er niet en je gaat je zorgen maken. Vindt hij wel eten, echt jagen kan hij nog niet. Er zijn buiten katten van mensen die hun Wiskas poepende ongedierte onaangelijnd bij andere mensen in de tuin dumpen, dat schijnt zelfs ‘normaal’ te zijn. Het is gebruikelijk, maar niet normaal.
Er zijn door massamedia gek gemaakte hysterici die hier de Terror-torenvalk van Langweer in kunnen gaan zien, als Wietse rond huis vliegt. Na berichten over de haatbuizerd van Birdaard, en de Purmerend-Oehoe, mensen en vooral journaille halen zich de gekste zaken in hun hoofd en handelen naar een verwrongen risicoperceptie. Er zijn kraaien die zijn kopje in kunnen hakken. Allemaal gevaren.
Bezorgd wachten is je deel. Je moet loslaten, aanvaarden en vertrouwen. Het is Wietse’s eigen keuze om wel of niet terug te keren.
Het grootste geschenk: de volgende ochtend vroeg. Dat gedrongen valkenlijfje daar. Wietse zit op een schoorsteen van een ander huizenblok. Kerngezond, hij schudt zijn veren uit (teken van ontspanning en actiebereidheid bij een valk), poetst nauwgezet zijn veertjes.
En ’s avonds de volgende dag keert Wietse dan toch weer terug op Villa Tinnuncula, gulzig de stukjes duivenborst opschrokkend die klaar liggen, als deel van de hakvlucht. Lukt het jagen niet, dan zijn de ouders er in de natuur om honger te voorkomen.
Ik heb Wietse een paar keer een mus als prooi gepresenteerd, en met het jonge onhandige mussenoverschot hier moet het voor hem geen punt zijn er eens 1 te vangen. Maar de achtervang moet wel klaar staan.
Zo is dan dus een jong valkenleven gered, opgevoed tot prachtige valk. Kijk wat een mooi beest. Door een individueel dier leer je ook de waarde zien van die vele tientallen, honderdenvalken, en vele andere vogels die wat Vogelbescherming Nederland betreft uit de lucht gemept mogen worden. Valken die nu slechts een nummer zijn in een rapport van Altenburg en Wymenga. Maar het zijn echte levende wezens, creaties van God, door variatie en natuurlijke selectie geworden wat ze nu zijn, niet af, maar altijd verrassend, adaptief als de omstandigheden dat vragen.
Pek en veren voorVogelbescherming Nederland in Zeist. Oplichters die de schoonheid van vogels exploiteren voor financieel gewin. Ook hun oud-directeur Eric Wanders stelt dat vast, zoals je op Climategate.nl kon lezen in een interview met hem.
Daarom ook mijn vraag aan de lezer: geef uw mening over de vraag of je mag ingrijpen in de natuur, als dit een mooi dier redt, als dit een kind een unieke ervaring biedt met zo’n mooie roofvogel. Ik hoef geen ‘jeugd te betrekken bij natuur’, wat een eufemisme is voor ‘jeugd opvoeden tot donateur van zo’n linkse loterijmilj0nair’. De natuur is van ons allemaal, niet van die arrogante natuurclubs. Natuurclubs staan de natuurbeleving maar in de weg.
En wat is de waarde nog van de orthodoxe milieubeweging, die meent een ideaal klimaat af te regelen via staatscontrole, daarbij echt bestaande natuur in het nu slopend voor hun klimaat?
Als we dan toch moralistisch worden: Ik zal het nooit goedkeuren dat iemand zo’n mooi dier wat voor zichzelf in een kooitje houdt. De valk komt alleen vrij vliegend tot zijn recht als dier, zelf keuzes makend. Wat vinden jullie daarvan?
De Preek: moge het groene tuig tot het zevende geslacht….
En dan nu de donderpreek, het sluitstuk van dit experiment, dat geslaagd is, want Wietse vliegt vrij als valk, in plaats van dat hij inwisselbaar kadavertje werd, doodgebeten door een kat. En nu maar hopen dat hij niet door een windmolen heel duurzaam uit de lucht wordt gemept.
Zie Hajo’s blog, over hoe de Zaanse overheid als bureaucratisch orgaan een heel orchideenveld plaatmaait. De overheid is in toenemende mate de grootste overtreder in negatieve zin van de Flora en Faunawet. Of het zinloze asfalt dat de Provincie Friesland aanlegt dwars door Nationaal Landschap de Friese Wouden. Hoe kan zo’n overheid mij de les lezen, vertellen of ik iets fout doe in de natuur als dat enkel opbouwend is en met kennis van zaken?
Wat het overtreden van papieren regels betreft: Dienen wij liever naar de geest van de wet te leven dan naar de letter? Als je opbouwend de wet overtreedt, de grens legt tussen positief en negatief, tussen helen, genezen en opbouwen of botweg vernielen, exploiteren uit financieel gewin.
Natuur is liefde en aandacht VOOR het kleine in het leven, je moet er niet VAN willen leven. Het bouwen van Villa Tinnuncula, medicijn tegen coccidiose en het uitwilderingsproject moeten ongeveer 100 euro gekost hebben, wat ik met liefde besteedde.
En dan: De cheerleaders van een Nederland vol turbines, wat ik ‘Het Groene Tuig’ noem, die houden zich aan de letter van de wet in ons land. Zij weten zich- gesteund met loterijmiljoenen -steeds op te dringen met hun natuurzuiverheids-illusie. Waarin ‘De Natuur’ goed is en het onreine element ‘De mens’ altijd slecht. De ‘zuivere natuur’ moet zijn gewassen van menselijke onreinheden, opdat De Natuur dan pas echt wordt, zuiver, goed, de hemel van de groene fanaticus.
Enkele groene verrekijkertypes willen ook dat de Hakvlucht VERBOTEN wordt. Zij vinden dat als een valk door een mens is grootgebracht niet meer ‘natuurlijk’ is. Hun waterscheiding van ‘goed en ‘slecht’ ligt bij ‘de natuurlijkheid’, de variant van heiligheid in de orthodox groene kerk.
De letter van de wet, dat is natuurwetgeving die onklaar is gemaakt door de Rijkscoordinatieregeling, de ‘Crisis en Herstelwet’ die natuursloop sanctioneert door de overheid en haar subsidie-begunstigden.
Voor het spook van de ‘duurzaamheid’, de subsidiemaffia en hun apostolische geloofspamfletje Dagblad Trouw, De Groene Kerk die beweert dat de overheid ons ideale weer kan afregelen via inefficiente natuur- en ruimte verslindende valkenmolens.
Daarom, wie groot wil zijn voor natuur, houdt het klein en overzichtelijk. Voor ons geen grootse natte dromen over verbindingszones en LIFE-subsidies, grand design van boven opgelegd maar IMBY: in my back yard. Redt een dier en je redt de natuur, wie vergroenen wil die plant een boom of bloem.
En laten we verder afspreken:
Wie het woord ‘duurzaam’ nog eenmaal gebruikt zonder spot of ironie of het woord ‘groen’ in andere context dan groen, de bloemetjes, boompjes en de bijtjes, liefde en aandacht voor het leven. Die dient een klap op zijn… te krijgen.
Leuk verhaal!
Maar waarom die sneer naar katten? Zo’n roofvogel is toch een soort vliegende kat?
Bij veel mensen leeft ongenoegen over knellende regelgeving, overheidsbetutteling kortom vrijheidsbeperking. Ook denk ik dat het in de menselijke aard ligt om suboptimale eigen keuzes te prefereren boven opgelegd gedrag. Dat is van alle tijden.
Vanuit dit ongenoegen worden heilsleren omarmd die verlossing beloven. De geschiedenis is hier vol van met het communisme als toppunt.
We kunnen J.Rotmans belachelijk maken, maar helemaal ongelijk heeft hij niet met zijn transitiegepraat en bottom up stedelijke vernieuwing: hij verkondigt wat anderen graag horen.
Zoals het communisme, prachtig op papier, in een slavenstaat ontaardde, zo zal het moderne verketteren van de energiereuzen en omarmen van hobbit technologie tot energie armoede leiden waarbij de geïdealiseerde natuur een groot industrieterrein wordt. Nuttige idioten, Lenin zei het al.
Ik sluit niet uit, dat de klimaathype, CO2 reductie manie en energietransitie aangegrepen worden voor een algemener maatschappelijk ongenoegen, dus verlossingsleer.
@David, Rotmans parasiteert op in essentie goede zaken, een soort empowerment. We moeten ook inderdaad van de grond af zaken weer opnieuw opbouwen, alleen de oplossingen die hij met de orthodoxe milieufanatici aandraagt zijn erger dan het probleem
Het zijn alsnog vrij academische grand design theorietjes, waarbij mensen tot middel van macht worden, zo kun je mijn verhaal met dit individuele valkje ook zien. Voor het zogenaamde ‘grotere goed’ moeten er nog velen sneuvelen, terwijl het kleine goed in haar grootsheid voor je neus ligt
Mooie reportage met prachtige foto’s ! Ik ga de tekst vanavond na werk nog eens rustig doorlezen.
Dank voor dit inspirerende relaas in dit alarmistisch duurzaam verpeste Nederland.
Mooi verhaal Rypke, uitstekend gedaan!
Om antwoord te geven op je vraag:
Ja, er mag worden ingegrepen mits dat op verantwoorde wijze gebeurt, waarvan je in deze zelf een uitstekend voorbeeld hebt gegeven!
De mens zal zich de komende tijd steeds meer gaan realiseren dat hij/zij – net zo als de hele flora en fauna – deel uitmaakt van één groot systeem, waarbij degenen die verantwoordelijkheid kunnen dragen dat ook op een verantwoorde manier moeten doen.
Waarbij aangetekend dat de mens wel de enige in dat grote systeem is die (ook) handelt vanuit ethische beginselen en verantwoordelijkheid kan dragen.
Een mooi verhaal. Maar het mooiste vind ik nog die foto met die valk op uw hoofd. Prachtig !
Leuk verslag over het redden van een fantastische roofvogel.
Vreemd dat de “vogelbescherming” geen kritiek heeft op de gehaktmolens…..krijgen ze ook subsidie van de postcode loterij?
De Vogelgescherming kun je in ieder geval niet van inconsequentie beschuldigen.
Ze zijn ook tegen het afschieten van vossen en verwilderde katten.
Logisch toch?
Mooi man!
Mooi verhaal.
In één woord GAAF!
Vragen opmerkingen:
Versgemalen babyrat, waar kopen we dat?
Een vogel die uit genegenheid de jas van z’n baas poetst? Is daar niet een andere verklaring voor? Vergist hij zich en zoekt misschien de tepel o.i.d.? Of doet ie maar wat en projecteer je je eigen gehechtheid? Het blijkt, dat gaat sneller dan je denkt.
Natuur zonder mensen: marters, vossen, roofvogels die bij herhaling mijn kippenstapel uitmoordden; dat mag dan weer wel.
Als laatste; misschien wordt dit wel een interessante casus voor een proefproces. Moeten we al gaan inzamelen?
@dwk, ik weet niet of het mogelijk is, maar het zou terecht zijn om clubs als Vogelbescherming Nederland aan te klagen voor oplichting en ecologische geschiedsvervalsing, daarover morgen meer in mijn blog
Voor wie de reclame van deze club verwart met de realiteit klinkt dat extremistisch, maar de werkelijkheid is dat ook, net als bij Natuurmonumenten, hoewel daar individuele boswachters werken die nog wel OK zijn en de filosofie van NM in oorsprong ook goed, zoals neergelegd door Jac P. Maar Teo Wams cs, dat is puur tuig
Gemalen babyrat kun je via Kiezebrink krijgen, of via connecties die dat in de vriexer hebben liggen. Ik deed dat laatste. Het is goed spul waar alles voor een opgroeiend dier inzit
Hieronder moet weer gemodereerd wegen teveel linksjes.
Tsja Sharon (wat een eer trouwens) ik doelde eerlijk gezegd op een proces tegen Rypke.
Jammer ook dat ik geen verhaal hoef te verwachten van R. hoe hij met Trudy langs de kant van de sloot ligt om met een spade een babyratje z’n harses in te slaan.
Natuurvoeding voor huisdieren. Wat een welvaart.
Whiskas met rat bestaat nog niet.
Katten lezen Zeilmaker:
https://www.youtube.com/watch?v=bkXRuayRw4U
https://www.youtube.com/watch?v=570khFoaE4s
https://www.youtube.com/watch?v=EEmPXpaKD5A
Hartveroverend….
in de UK op vakantie geeft de dagelijkes praktijk een inzicht in “duurzaam” taalgebruik en termen.
* Durable: Langdurig bruikbaar (geen “duurzaamheid”)
* Environment friendly: Natuur vriendelijk
* Environmentalist: Milieuvoorvechters
* Free range: Biologisch (vlees)
* Biological: natuurlijke (grondstoffen)
* Recycling: hergebruik (van afval-/grondstoffen)
* Sustainability: ecologisch verantwoord (productie)
* Ecological: Milieubewust.
Opmerkelijk is dat “duurzaam” (“durable”) totaal niet wordt gebruik in het Engels.
Ik ben benieuwd of justitie eerdaags nog even bij je aanklopt… grijns…
Prachtig beest, goed gedaan!
Ik kan me voorstellen dat je je eraan gaat hechten….
Prachtig aansprekend verhaal Rypke.
Hallo,
Diepe buigen en een van harte dankjewel voor het delen van deze waardevolle ervaring.
Zelf wonen wij in een (helaas wel door telkens toegevoegd wegennet, onbegrijpelijk) -nog- landelijk dorps gebied met zowel enkele bosschages als landbouwgebied. Redelijk landelijk -nog-.
Ik zeg dat niet voor niets. Afgelopen 14 jaar heb ik plantensoorten zien verdwijnen, leefwerelden zien verminderen voor dieren klein en groot. Het bos wat natuurbeschermingsgebied was is nu houtwingebied met alle gevolgen van dien.
Om tegenwicht te geven, heb ik de tuin aangepast om een stukje balans terug te brengen.
Zo hebben wij afgelopen jaren onze 1000m2 achtertuin (die grenst aan bos zowel als beek als landbouwgebied, veel (houtbetonnen, maar ook zelfgemaakte) (vogel)nestkasten bijgehangen/bijgezet, dus ook voor insecten en mijn strakke georganiseerde tuingedrag is veranderd in een soort -zoveel mogelijk-weiland met veel inheemse bloemen-biotoop , met daarin ook fruit struiken, 1 fruitboom, 1 notenboom en een aangelegde kleine poel.
Kan dit iedereen aanraden die dieren graag wil helpen, in ons midden, een stukje leefwereld terug te geven. Dat willen wij zelf toch zeker ook?
.
Echter voorzijde van onze woning (met hoog puntdak) ligt aan een dorpse asfaltweg.
Ons huis hangt ook vol met vogelnestkasten. De laatste opgehangen zijn houtbetonnen vogelnestkasten, in de hoop nog wat van de steeds meer verdwijnende huiszwaluwen hier een onderkomen te bieden. Immers ook hier meer afbraak oude schuren, bouw van nieuwe woningen met vaak dito grindtuinen.
Begroeiing rondom ons huis trekt aldus veel vogels.
Tot onze verbazing hebben wij sinds december 2018 standvastig bezoek van 1 (sinds kort vermoeden een 2e) torenvalk. Degene die ik ook heb zien vliegen en vaker heb zien zitten -bij voorkeur op het dak van de nieuwe zwaluwnestkasten- is een vrouwtje zo te zien.
En dus worden wij verblijd met braakballen (er lopen hier echt veel muizen rond, soms een enkele rat, met het water van de beek niet onlogisch), die zover ik kanuitpluizen vooral muizenresten bevatten.
Wij zijn dus van plan nu ook een valkennestkast op te hangen. In de achtertuin. Hopelijk redt de kersenboom het. DIe is nog redelijk jong (20 jaar) en hopelijk sterk genoeg om de houtbetonnen nestkast die hier nu klaar staat, te dragen. Ook komt de nestkast niet zo hoog te hangen als dat eigenlijk super ideaal zou zijn, maar enkele meters lager
Ter vergelijk: de dakjes van de favoriete zwaluwnestkasten hangen op circa 8 meter hoogte. De kersenboom ben ik blij, als we de 4 à 4,5 meter hoogte halen (omdat daarboven de boom te smal zal zijn en dus niet sterk genoeg).
Daarom zoek ik telkens naar info om meer te weten te komen over deze boeiende vogel. Super blij ben ik daarom met dit verslag dat ik ben tegen gekomen.
Waarvoor veel dank.
De reden dat er mogelijk een 2e valk in het spel is, is reden van verschillend gespotte valkengrootte en ander verenkleed. Bovendien had ik op 1 dag 9 (!) braakballetjes. Dat is wel érg veel voor 1 torenvalk. Terwijl ik dagelijks inspecteer op braakballen en direct wegneem om het in de gaten te houden.
Normaal heb ik 1 tot 4 braakballetjes per dag. Soms ook 3 dagen geen enkele braakbal gezien.
De plek aan de voorzijde huis zou ideaal zijn voor de nestkast (zeer beschut, hoog, droog met grote overstek, beschut tegen regen/wind), ware het niet, dat er een toch redelijk druk bereden asfaltweg loopt.
Daarom achterkant in de tuin. De kersenboom ligt aan een groot (voormalig) grasveld, inmiddels meer bloemenweide die wel een paar keer per jaar gemaaid wordt, liefst zomin mogelijk vanwege de dieren, groot of klein.
De valk houdt me in de gaten. Ze kent me. Kent ons. Als ik omhoog kijk (zit ze er weer?), is ze me al lang aan het observeren. WIj worden geaccepteerd, kennelijk mogen auto’s op onze oprit staan.
Er is veel schuilgelegenheid voor kleine vogels, er zal ook beslist her en der een vogeltje verschalkt gaan worden, dat is de natuur.
Overigens een buur van ons heeft twee inlandse eiken hélemaal achter in haar tuin staan (meer als 3000m2), waarvan 1 er beschermd is.
Tips en adviezen zijn absoluut welkom!! Wat we nog kunnen doen en laten.