In Nederland zijn verschillende grondige berekeningen gepubliceerd over de kosten van ons energieakkoord – overigens niet door onze overheid. Ik heb daar in het verleden uitvoerig aandacht aan geschonken. Zie bijvoorbeeld hier.
Als het akkoord volledig wordt uitgevoerd, betekent dat dat een huishouden jaarlijks zo’n € 1.000 meer moet betalen voor energie. Maar zijn die berekeningen niet wat aan de lage kant?
In Duitsland is nu ook zo’n berekening gemaakt voor de Energiewende. Daar is een aanmerkelijk hoger bedrag uitgekomen. Onder de titel, ‘Was die Energiewende wirklich kostet’, bespreekt Klaus–Peter Krause op zijn blog een studie van Klaus Maier, die heeft uitgerekend wat de kosten van de Energiewende tot 2050 zullen zijn, aangenomen dat deze volgens plan wordt uitgevoerd.
Conclusie:
Wenn es mit ihr unverändert so weitergeht wie bisher, summieren sich die Kosten bis 2050 auf über 5 Billionen Euro – Oder für einen Vier-Personenhaushalt jährlich auf 9.000 Euro – Eine neue Berechnung, von Klaus Maier was auf die Bürger in Deutschland zukommt – Die mit dem „Ökostrom“ versprochene Zukunft lässt sich nicht einhalten. ….
Noch einmal: Was kostet es, wenn Deutschland die verrückte „Energiewende“ seiner Politiker so fortführt, wie es bisher immer noch geplant ist? Mit dieser Frage befasste sich mein Beitrag vom 6. Mai 2015 (hier) unter der Überschrift „Wenn das mit Merkels Energiewende so weitergeht“. Die Antwort lautete damals: „Dann kostet es uns Stromverbraucher bis 2025 rund 1,3 Billionen und bis 2050 möglicherweise 4 Billionen Euro.“ Das ist bei weitem mehr als die Haftungssumme Deutschlands als Folge der Euro-Rettungsmaßnahmen. …
Aber jene 4 Billionen Euro Energiewende-Kosten für Deutschland stimmen nicht. Es sind sogar deutlich mehr, nämlich über 5 Billionen oder 5000 Milliarden Euro. Das hat jetzt eine Korrekturrechnung ergeben.
Die Prognose-Rechnung der Energiewende-Kosten stammt von dem Diplom-Ingenieur für Elektrotechnik Klaus Maier. In seiner Rechnung von damals hat er in der Zwischenzeit einen Fehler festgestellt. Als er sich abermals mit dem Thema befasste, erkannte er, „dass nicht nur die einmaligen Investitionskosten für die Erzeugung der Erneuerbaren Energien (EE) und die Speicher, die über das EEG finanziert werden und die zu hoch ausgefallen waren, als volkswirtschaftliche Belastung anzusetzen sind, sondern auch die laufenden Betriebskosten dieser Einrichtungen, die es ohne Energiewende nicht gäbe“. Damit habe sich eine grundsätzliche Änderung ergeben: „Die kumulierten Kosten streben nun keinem Endwert zu, sondern steigen immer weiter.“
Wenn alles wie geplant so weiterläuft.
Er bestaan verschillende alternatieven voor ‘Speicher’ of opslagcapaciteit voor de opvang van overtollige stroom, die dient te worden opgeslagen gedurende de tijd dat er meer ‘hernieuwbare’ stroom wordt geproduceerd dan er wordt verbruikt; en die weer dient te worden afgegeven gedurende de tijd dat er meer wordt verbruikt dan wordt geproduceerd. Daarvoor kunnen bijvoorbeeld hooggelegen waterbekkens dienen. In tijden van stroomoverschot wordt de stroom gebruikt om water op te pompen. Waar er stroomtekort is wordt weer stroom gewonnen uit neerstromend water. Het probleem is dat de Duitse topografie daarvoor maar beperkte mogelijkheden biedt. Stroom kan in beginsel ook in accu’s worden opgeslagen, maar dat is schreeuwend duur. Daarnaast is omzetting in methaan mogelijk. Van alle dure methoden is dit de minst dure.
Maiers Fazit lautet: „Es gibt keine geeigneten Speicher, die realisierbar und von den Kosten tragbar wären. Der notwendige Ausbau der Erneuerbaren Energien übersteigt die Möglichkeiten und die Akzeptanz der Bürger. Ohne Speicher wird es aber zu den Erneuerbaren Energiequellen eine zweite Infrastruktur zur Stromerzeugung geben müssen, die weiterhin fossile Energieträger verbrennen, die Extrakosten verursachen und damit die Stromversorgung verteuern.“ Die versprochene Zukunft, nämlich die Unabhängigkeit von fossilen Energieträgern, ein kostengünstiger Strom aus VEE [Volatilen Erneuerbaren Energien] (stabilisiert durch Speicher) und Schutz der Umwelt, könne nicht eingehalten werden. Aber Bundesumweltministerin Barbara Hendricks (SPD) bekundet:
„Dass die erneuerbaren Energien schon heute kostengünstig und konkurrenzfähig sind, haben sie unter Beweis gestellt: Strom aus neuen Windkraft- und großen Photovoltaikanlagen produzieren heute zu denselben Vollkosten wie neue Steinkohle- oder Gaskraftwerke.“ (FAZ vom 26. Mai 2015, Seite 20: „Die Erneuerbaren sind heute konkurrenzfähig“). Zu entgegnen ist Frau Hendricks schlicht dies: Wenn das so ist, dann sollen sie die Subventionen doch bitte endlich streichen! Warum geschieht das nicht?
Lees verder hier.
Zie ook de magistrale voordracht van Hans Werner Sinn hier, die tot overeenkomstige conclusies komt.
Wie denkt dat de Duitse stroomverbruikers dit uiteindelijk zullen pikken, leeft in een parallel universum.
En wat is het effect van dat alles op het klimaat? Want daar is het uiteindelijk om te doen! Ik herhaal het nog maar weer eens want deze olifant blijft maar onopgemerkt rondbanjeren in de zaal. Zelfs als Duitsland er in zou slagen om de CO2-uitstoot tegen 2050 met 80 procent te verminderen, dan bedraagt de modelmatig berekende vermindering van de opwarming als gevolg van de Energiewende 0,006 graden Celsius! Dat kan niet met thermometers worden gemeten. Die zijn eenvoudigweg niet nauwkeurig genoeg.
Er is echter kennelijk niemand die daarvoor belangstelling heeft, hetgeen bevestigt dat AGW (AGW = ‘Anthropogenic Global Warming; door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde) tot dogma is verheven, zich onttrekt aan rationaliteit en dat klimaatbeleid slechts getuigenispolitiek is.
Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hier, hier, hier, hier en hier.
Intussen betaalde het gemiddelde Duitse gezin (300 kWh maand) een maandelijkse bijdrage van 20 Euro en wordt er niet geklaagd over de kosten.
“Zelfs als Duitsland er in zou slagen om de CO2-uitstoot tegen 2050 met 80 procent te verminderen, dan bedraagt de modelmatig berekende vermindering van de opwarming als gevolg van de Energiewende 0,006 graden Celsius! Dat kan niet met thermometers worden gemeten. ”
Dit gaat er van uit dat alleen Duitsland wat doet, wat natuurlijk een enorm dom uitgangspunt is. Als econoom zou je natuurlijk bekend moeten zijn met de tragedy of the commons, maar ik sta open voor een vrije markt oplossing om de CO2 uitstoot te verminderen
https://en.wikipedia.org/wiki/Tragedy_of_the_commons
Omdat ze nog niet klagen bij 20€ per maand betekend niet dat ze tot in het oneindige verhogingen gaan accepteren. Je hebt nu al gezinnen die het niet meer kunnen betalen en dat zal alleen maar erger worden. Wachten is waar het breekpunt ligt en wanneer deze bereikt is.
Nu bedraagt de EEG ongeveer 6 cent er zijn geen aanwijzingen dat dit nog veel verder zal stijgen en vanaf 2020 zijn de eerste installaties (de duurste) uit de EEG.
Janos, 5.000 miljard voor 0,006 graden. .. dat moet dus iedereen doen? Hoe moet ik dat zien? 1.500.000 miljard voor 1,8 graden? 200.000 vuur elke aardbewoner?
Dat is misschien de investering, daar gaan natuurlijk dan de kosten voor fossiele brandstoffen en investeringen in fossiele centrales van af.
Janos
hoe wil je dan de weerafhankelijke levering van wind en zon inpassen op het netwerk?
De helft van de tijd leveren windmolens minder dan 20% van het opgestelde vermogen.
Tragedy of the commons is a fallacy, een bedrieglijk gedramatiseerd gepolitiseerd dogma zonder enig wetenschappelijk bewijs, omarmd en door klimaatalarmisten en tot hun religieus evangelie verheven, dat klimaat beheersen alleen met een nieuwe wereldorde is te bereiken. Dan weet je wel…….. rechtstreeks uit de GreenPeace bibliotheek! Heeft geen reet met economie te maken Janos, is internationaal-socialistische ideologie. De (gecontroleerde) vrije markt zal de economische en technische vooruitgang en nieuwe oplossingen brengen. Dat kan je wel wetenschappelijk verantwoord lineair extrapoleren, het klimaat niet!
Janos, Je moet het zien als de grote verschrikkelijke verhoging van de elektriciteitsrekening. (die maar niet wil komen).
De kosten van de Energiewende zullen hoe dan ook uiteindelijk bij de belastingbetaler op het bord worden gelegd, het moet ergens van betaald worden. Komt het niet op de energierekening erbij dan zal het op een andere manier opgehaald worden.
lol!
@ Vruggink:
“verhoging van de elektriciteitsrekening (die maar niet wil komen)”
In tijden dat de olieprijzen gehalveerd zijn is de prijs van elektriciteit niet of nauwelijks significant gedaald.
Dat lijkt me zo’n beetje een prijsverdubbeling.
Daarnaast betalen we in Nederland over elk Kwh maar liefst 230% belasting.
En daar gaat het zeker niet bij blijven.
Nee hoor, de verhoging van de elektriciteitsrekening die wil maar niet komen….
Tja, als je ’t niet wil zien……….
Een beetje logisch nadenken en een beetje rekenen doet toch echt anders vermoeden.
Rob B,
Als we naar de verhoging van de elektriciteitsrekening kijken dan is deze de afgelopen tien jaar vooral verhoogd door energiebelasting. Absoluut. Maar om te spreken van een verschrikkelijke verhoging? Wat is verschrikkelijk? , wat is catastrofaal? In de toekomst misschien, maar nu even niet.
Je schrijft:
“In tijden dat de olieprijzen gehalveerd zijn is de prijs van elektriciteit niet of nauwelijks significant gedaald.” Nee, dat zou ook wel een beetje zot zijn. Welke centrales gebruiken er nog olie?
Verhogingen van de elektriciteitsrekening zijn markt en democratie gestuurd.
Herman, leg jij dat die 300.000 huishoudens per jaar in Duitsland even uit dat de prijsverhoging (41% sinds 2007) niet catastrofaal of zelfs maar verschrikkelijk is??
http://www.verivox.de/themen/energiearmut/
Ronel,
Absolute cijfers zeggen mij niet zo veel, wat is de toename in 10 jaar? Al deze mensen mogen stemmen en als het hun niet bevalt dan mogen ze op een andere partij stemmen….
@ Vruggink:
“Nee, dat zou ook wel een beetje zot zijn. Welke centrales gebruiken er nog olie?
Verhogingen van de elektriciteitsrekening zijn markt en democratie gestuurd.”
Tja, zot of niet – de volledige energiemarkt heeft één grote prijsindicator (althans als de prijzen stijgen) en dat is de OLIEPRIJS. Dat staat dus los van het stoken van olie in centrales.
Het is de (stijgende) markt van de olie die bepalend is.
Verder schrijf je “democratie gestuurd”
Dat zou verrekte mooi zijn, democratisch gestuurd.
Blijven de feiten dat:
1. Er totaal geen democratie is, (grote) bedrijven bepalen de “richting” ongeacht de burgers.
2. Geen enkele burger enige inspraak heeft in enige vorm van energievoorziening, zie 1.
3. Alleen de burger overblijft om de rekening te betalen.
4. Geen enkele goed geinformeerde burger ook maar voorstander zou zijn van de manier waarop nu “democratisch” besteding plaatsvindt van door de burger opgebrachte belastingen op energie.
5. Er structureel valselijk wordt “voorgelicht” over de stand van energievoorziening en klimaatontwikkelingen waardoor de gedwongen winkelnering op het vlak van energie tevens de reden is dat zogenaamd het klimaat naar de verdoemenis gaat – teneinde voldoende schuld op de burger te laden zodat die bereid blijft om verder uitgemolken te worden.
1. De prijs (exclusief energiebelasting) wordt door de markt bepaald, er is een duidelijke marktwerking.
2. Het grootste deel van de de prijs bestaat uit energiebelasting. De hoogte hiervan wordt door het parlement vastgesteld dan wel goedgekeurd.
En zo is het en niet anders.
Herman,
erg grappig deze opmerking. Ik volg je opmerkingen al enige tijd en ik zie dat je met een open mind kijkt maar ook kritsch bent. Wat ik heel grappig vind, en dat zegt ook iets over het niveau van de gemiddelde volger hier, dat je duimpjes up krijgt als je iets zegt wat ze aanstaat maar anders… duimpjes down. Zo simpel en in dit geval gebrek aan humor.
Het is stupide om te veronderstellen dat de BRIC-landen genegen zijn om de CO2-uitstoot te beperken.
Tijd om ettelijke miljarden in kernonderzoek te steken.
Hoeft niets te kosten als je de subsidies aan de “maakbare natuur” intrekt.
Best goed bezig die Chinezen… hoezo stupide?
http://www.hpdetijd.nl/2015-05-20/china-wereldwijd-kampioen-co2-reductie/
Ze kunnen nauwelijks ademen van de kolen smog, daarom sluiten ze de vieste kolencentrales. Dat is bij ons 50 jaar geleden al geregeld en had toen niets met CO2-uitstoot-reductie te maken. China bouwt gelukkig 2x zo veel nieuwe kerncentrales. http://www.world-nuclear.org/info/Country-Profiles/Countries-A-F/China–Nuclear-Power/
CO2 reductie is en blijft idioot om te doen, behalve dat modellen een sterke stijging van de temperatuur aangeven door CO2 heeft dat spul in het echt die eigenschap niet zo sterk. CO2 heeft daarin tegen juist een positieve invloed door dat planten er beter door groeien. Meer CO2 is dus groen, minder CO2 is daardoor per definitie niet groen.
Daarmee wordt de toename van de uitstoot een beetje geremd; de totale uitstoot vermindert niet.
Iets met chinees water naar de zee dragen.
Bart,
Behalve dat meer CO2 alleen meer groen betekend als er verder geen beperkende voorwaarden zijn zoals water of mest stoffen.
Meer CO2 is goed is dezelfde onzin als meer water is goed (totdat je verzuipt, je polder volloopt of zo iets dergelijks)
Zo lang je in het dogma blijft geloven dat CO2 het grote probleem is wel ja, maar feitelijk bewijs is er niet er zijn alleen maar modellen die het aantonen.
Tja, alles waar ’te’ voor staat is slecht, behalve tevreden!
Wat de Chinezen reduceren is de groei in CO2 uitstoot. Het verbruik van gas, olie en kolen steeg tot nu toe alleen maar. Dat van “hernieuwbaar” en kern ook trouwens.
Herman hier een chinese krant.
Chinese scientists urged to develop new thorium nuclear reactors by 2024
http://www.scmp.com/news/china/article/1452011/chinese-scientists-urged-develop-new-thorium-nuclear-reactors-2024?page=all
De Energiewende begint steeds meer weg te krijgen van een Chinese puzzel.
Dikke Gabriel wil een extra kolentaks voor oude centrales.
Dat leidde tot hevig protest in de betrokken regio’s omdat sluiting dreigde.
Dus werd er besloten die oude bruinkoolbakken in reserve te houden om de “Engpässe” op te vangen. Uiteraard moet dit gefinancierd worden door de consument wat door Europa weer als ongeoorloofde staatssteun wordt gezien, vooral omdat er geen sprake is geweest van internationale aanbesteding. Ware dat wel het geval dan kom je al snel uit bij stroom uit Franse kerncentrales, maar daar heeft niemand het over.
De Groenen en Greenpeace zijn natuurlijk helemaal tegen. Die willen juist dat Energiebedrijven die kolen als back up gebruiken een boete betalen i.p.v. een vergoeding voor deze dienst in het algemeen belang.
Gek, gekker, gekst.
P.s. Janos lult maar wat.
@Leon, met tegoed heb ik ook geen probleem.
Het is toch duurzaam? En daarom mag het best wat kosten. We redden hierdoor het milieu en dus de wereld. Dat gezeur over geld, laten we blij zijn dat de CO2 uitstoot sterk vermindert.
In werkelijkheid zien we dat ingrijpen in de wet van vraag en aanbod ALTIJD leidt tot onjuiste situaties. Helaas wil de milieu maffia dat niet horen. Net zo als de Tweede Slaapkamer en Brussel. En wie mag de rekening weer betalen? De hardwerkende burger.
Het vervelende voor groen is dat de CO2-uitstoot niet substantieel te verminderen is met “hernieuwbaar”.
Daarom zijn de meerkosten botte verspilling.
Nieuws uit Duitsland:
http://www.welt.de/wirtschaft/energie/article145280864/Energiewende-toetet-Deutschlands-heimliches-Wappentier.html
http://www.welt.de/print/wams/wirtschaft/article144979432/Sterben-fuer-die-Wende.html
http://www.welt.de/wirtschaft/energie/article145126011/Absurde-Regelung-verhindert-neue-Oekostrom-Speicher.html
http://www.welt.de/politik/deutschland/article144313452/Windkraft-Branche-will-jetzt-die-Waelder-verspargeln.html
@Herman Dat van China klopt. De belangrijkste oorzaak is de spectaculaire verbetering van de energy intensiviy, zeg maar efficiëntie, en afgevlakte economische groei en inderdaad en stukje hernieuwbaarheid overwegend hydro-energie.
Algemeen over kosten: http://www.groenerekenkamer.nl/download/Windrapport-20-06-2014def1.pdf
De opslagproblematiek heb ik al eens uitgebreid behandeld, en zelfs de allergoedkoopste opslag PHS (waterbekkens) blijkt juist door de duurzame bronnen niet meer rendabel.
Om op alleen wind en zon te kunnen leven moet er voor een kwart miljoen per gezin aan waterbekkens (of gelijk geprijsde opslag) gerealiseerd worden. Zelfs PHS is zeker tien keer te duur. Kortom: opslag van duurzame stroom is een illusie.
http://climategate.nl/2014/12/05/opslag-duurzame-energie-blijk-onbetaalbare-mythe/
Waterbekkens komen niet in niemandsland. Gaat ten koste van landbouw en/of natuur. Als het een bewuste keuze is, kan je erover debatteren.
Laatst wilde een politicus ook in Nederland grote velden met zonnepanelen aanleggen. Toen ik vroeg of dat op de bollenvelden, de agrarische grond of in natuurterreinen moest, werd het even stil.
Of op het dak van de Ikea, oude vuilnisbelten, militaire terreinen braakliggende landbouw gronden, langs snelwegen,
Nog even over die niet klagende Duitsers: er zijn inmiddels een half miljoen huishoudens afgesloten van energie omdat ze de rekening niet meer konden betalen.
Aangezien Janos die niet hoort klagen hebben die daar blijkbaar geen enkel probleem mee.
Want alles blijft de gelijke prijs en alleen de stroom is duurder geworden door de EEG opslag……..
/sarc
Janos schreef weer iets heel doms:
“Dat is misschien de investering, daar gaan natuurlijk dan de kosten voor fossiele brandstoffen en investeringen in fossiele centrales van af.
Nee , de investeringen in fossielecentrales zijn DUBBEL. Ten eerste omdat basislast centrales vervangen moet worden met laagrendements maar snelstartende centrales. En alles wat zelfs maar af en toe draait moet ook onderhouden worden. Ten slotte kan de bijdrage uit zon en wind in de stroomproductie tijdelijk praktisch nul bedragen , zoals regelmatig voorkomt. Zoals gezegd: er staat al een heleboel ex-basislast capaciteit in Duitsland STIL, zowel in steen en bruinkool als in aardgas. Zelfs kerncentrales die met zeer lage brandstof kosten werken worden soms gebruikt voor “loadfollowing”, het brandstof voordeel van stilzetten daarvan is onbenullig.
En zoals al aangetoond werd, zouden de geïnduceerde verliezen door wisselvallig stroomaanbod (zon en wind) op het rendement van de fossiele en kerncentrale park door centralekeuze verlies(inferieur centrale qua brandstof omzettingsrendement maar noodzakelijker wijze snel startend) + regelverlies (de centrale draait buiten zijn optimum werkpunt qua vermogen )-rendementsreductie geeft negatief, geen of weinig brandstofvoordeel voor het totale centrale park . ER WORDT DUS PRAKTISCH GEEN CO2 EMISSIE BESPAARD, want er wordt OOK GEEN praktisch BRANDSTOF BESPAARD. De brandstof kosten gaan dus niet naar beneden!!
Janos gaat van de verkeerde veronderstelling uit: Hij heeft de propaganda SLOGAN van dr Ummels , zijn promotor , Urgenda en de CIA in zijn hoofd, dat zon en wind brandstof zouden gaan besparen.
Verder is een collector /distributie netwerk voor wisselvallige stroom VELE malen duurder , (nog zonder opslag/buffer) capaciteit dan een conventioneel netwerk voor alleen fossiele centrales. Het netwerk moet aan de collectorzijde opgesterkt worden met zwaardere leidingen voor de afvoer van lokale productie piekstromen die veel en en veel hoger waren dan vroeger. En die piekstromen worden steeds hoger naarmate er meer zon en windcapaciteit wordt geschapen.
En verder moeten steeds meer hulp leidingen worden aangelegd, extra transformatorparken en dergelijke. De investering in transport capaciteit gaat lineair omhoog met de verwachte piekvermogens verhogingen. Transport afstanden van stroom worden ook gemiddeld langer met hogere Ohmse en inductie verliezen.
En dan vergeet Janos ook nog dat bij stroomopslag er gerekend moet worden met verliezen.. Zelfs bij waterbasins is dat ongeveer totaal 40%. Bij methanisering of hydrolyse is dat verlies 60-80%. En soms heb je bij langdurig accu opslag, accu verlies bovenop ontrekkings en opslag verlies. Als je (zeg maar de helft) van je vermogen al verliest door het te bufferen moet je die capaciteit aanvullen met extra windmolens en zonnepanelen om dat te compenseren en worden de te transporteren piekstromen 2x zo hoog dus ook de kosten van je distributie net, dat al 5x zo zwaar was als een conventioneel net door de schommelingen. Je hebt dus een netdistributie infrastructuur die zeg dus maar 10x zwaarder uitgevoerd moet worden qua transportcapaciteit dan eentje die alleen met fossiele en kerncentrales hoeft te werken. ( Tenzij men lokaal gaat bufferen aan de windmolen en aan de zonnepanelen zelf) Daarom heb ik ooit een feasability studie gemaakt om stroom meteen in zeewindmolen om te zetten naar waterstof en dat waterstof met pijpen naar de kust te brengen..Je had echter onverwacht grote pijpdiameters en hoge drukken nodig! En wat te doen met dat waterstof? Opslaan in een ondergrondse aardgas caverne of ex gasveld (met verlies) ? En daarna weer investeringen in gasmotoren of brandstofcellen om er weer stroom van te maken? Helaas bestaan er nog geen hydrolyse apparaten (Zeewater naar H2) ,die klein genoeg zijn om ze te integreren op de windmolens zelf, zelfs niet op een speciaal platform en ook was het verwachte rendement van waterstof productie eigenlijk zeer laag(<45%)
Dus ook hier weer totale onzin wat Janos in zijn hoofd heeft. Het klopt gewoon niet. Zijn hoofd is met groene propaganda gevuld. En hij heeft nooit gerekend aan deze problematiek. Hij heeft geen inzicht in wat er nodig is. Hij rekent op voordelen die er niet zijn. Alles in de technologie draait om rendementen, en bij zon en wind zijn die als je een continue stroomverzorging wil verbazingwekkend LAAG in verhouding tot de geïnvesteerde energie in investeringen.
De return on energy investement (ROE) is gewoon te laag voor zon en wind en dan wordt je investering in de technologie navenant duurder met als gevolg hoge om te slagen kosten, in BELASTING VERHOGING en gewonde stroomtarieven en aansluit vergoeding. De beste ROE komt uit KERNCENTRALES, zelfs met de ouderwetse 2 en 3+ generatie reactoren. Let wel dat snelle kweekreactoren en thorium centrales met 4g reactoren , astronomische ROE's behalen, dus lage maatschappelijke kosten zullen hebben (dus lage stroomprijs aan consumenten).
Prima rekenwerk.
Daarom is te concluderen dat het “groen” alleen maar gaat om het ontwrichten van de huidige op energie gebaseerde maatschappelijke structuur.
Gewoon omdat ze de pest hebben aan kapitaal en multinationals (of omdat ze weten dat ze geen verdere nuttige functie hebben dan parasiteren).
Hoe krijg ik zoveel mogelijk vooroordelen in een zo kort mogelijke tekst.
Je hebt alle kans om het te weerleggen …
Wel heb ik bewust “groen” tussen “” gezet om het kaf van het koren te scheiden.
Beetje zonde van de energie Boels. Maar ik meen oprecht dat ik niet begrijp dat zgn linkschmensen of groenen per definitie niet in jullie straatje passen.
Wat verenigt jullie dan? Is dat onze grote blonde leider?
Wie heeft hier nu vooroordelen ??
De sceptici hebben / zijn geen stroming. Wat ons bindt is dat we de CO2-hypothese niet overtuigend genoeg vinden om ons gedrag sterk door te laten beïnvloeden en we zoeken naar verklaringen. Maar in die alternatieve hypothesen zijn we net zo sceptisch naar elkaar, is het de zon? Stromingen in de oceanen? Natuurlijke variatie? Milankovic cycli?
Maar het is niet zo dat we bij gebrek aan een alternatieve hypothese die voldoende overtuigend is, terugvallen op die van de CO2.
LOL
Daar heb ik echt nog nooit wat van gemerkt.
Het is de zon en we krijgen binnenkort een kleine ijstijd, en iedereen roept ja, en Al Gore is dik en alleen uit op mijn belasting centen.
Ik twijfel oprecht aan het gezonde verstand en/of beoordelingsvermogen van “groen” omdat “hernieuwbaar” aantoonbaar niet kan werken.
Dan kan er slechts een streven zijn om de maatschappij een eeuw of wat terug te zetten.
I think the admin of this web site is really working hard in support of his web site, for the reason that here every data is quality based information.
Hi there! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a wonderful job!
Amazing! Its actually amazing article, I have got much clear
idea about from this piece of writing.
Howdy! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to look it over. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Excellent blog and outstanding design.
It’s an remarkable piece of writing in support of all the online viewers; they
will get advantage from it I am sure.
Wow, superb blog layout! How lengthy have you been running
a blog for? you made blogging look easy. The full glance of your web site is fantastic,
as smartly as the content material!
Having read this I thought it was really enlightening.
I appreciate you spending some time and energy to put this short article together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and leaving comments.
But so what, it was still worth it!
Everything is very open with a clear clarification of the challenges.
It was really informative. Your website is very helpful.
Thanks for sharing!
Thanks in support of sharing such a fastidious thought,
paragraph is pleasant, thats why i have read it
completely
I like the helpful info you provide in your articles.
I will bookmark your weblog and check again here regularly.
I’m quite sure I’ll learn lots of new stuff
right here! Good luck for the next!
Attractive section of content. I just stumbled upon your
site and in accession capital to assert that I
acquire in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access
consistently quickly.
Its not my first time to go to see this web page. I am visiting this website dailly and get fastidious information from here every day.