Een gastbijdrage van Sjak Lomme en Leffert Oldenkamp.
In het laatste nummer van VORK stond onderstaand artikel van Sjak Lomme en Leffert Oldenkamp over biomassa. (Voor de website van Vork zie hier.)
Om de klimaatdoelstellingen te halen zet de Nederlandse overheid zwaar in op het verbranden van biomassa, vooral hout, voor het opwekken van elektriciteit en warmte. Bij het verstoken van biomassa komt echter drie keer zoveel CO2 vrij als bij gebruik van aardgas. Die extra CO2 wordt bij lange na niet vastgelegd in extra houtaanwas, stellen Sjak Lomme en Leffert Oldenkamp.
‘Als het echt om CO2-uitstoot gaat, kun je beter aardgas verstoken en de subsidie voor biomassa steken in bosaanleg en –onderhoud.’
Biomassa
Als het over het verstoken van biomassa gaat, lijkt het beleid volledig losgezongen van de werkelijkheid. Formeel richt het klimaatbeleid zich op het terugdringen van de CO2–uitstoot, maar in het Energieakkoord worden vooral ambitieuze doelstellingen geformuleerd voor het opwekken van duurzame energie. De nadruk ligt daarbij op het gebruik van biomassa (>60 procent).
Urgenda, de club die een rechtszaak tegen de staat heeft aangespannen en in eerste termijn ook gewonnen, gaat nog een stap verder. In zijn Visierapport 2030 draait Nederland over vijftien jaar geheel op duurzame bronnen. Daarvoor moet dan wel een hoeveelheid biomassa worden aangevoerd die gelijk staat aan drie keer het oppervlak van Nederland voor de teelt van energiegewassen.
Bij biomassa voor energieopwekking gaat het voor het overgrote deel om houtproducten in diverse varianten: houtpellets (tot samengeperste korrels verwerkt hout), resten van snoeiwerk en houtoogst in het bos (vaak tot chips verwerkt), zaagsel en afvalhout. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van hout dat door vernuftige procedés bruikbaar wordt gemaakt voor houtkachels, zoals houtskool en pyrolyseproducten.
Voor al deze producten geldt dat er bewerkingen nodig zijn om ze geschikt te maken voor verbranding in kachels, ovens of elektriciteitscentrales, zoals drogen, verchippen, transporteren en verhitten. Dat kost veel energie, waardoor er al CO2 in de lucht komt voordat de biomassa zelf wordt verbrand.
Daar komt bij dat hout geen erg efficiënte brandstof is. Anders gezegd: het verstoken van hout levert per geproduceerde kilowattuur elektriciteit veel meer CO2 op dan wanneer je aardgas, aardolie of zelfs steenkool zou gebruiken. Dat heeft te maken met de energiedichtheid en de samenstelling van de brandstof.
Met 56 kilo CO2/GJ scoort gas beduidend beter dan de 95 kilo CO2/GJ van steenkool. Ook het omzettingsrendement van gas ligt veel hoger dan dat van steenkool of biomassa. Een moderne gascentrale haalt bijna 60 procent rendement. Daar steekt de 42 tot 45 procent rendement van een moderne kolencentrale karig bij af.
Gascentrales stoten per eenheid energie dus pakweg een derde uit van de hoeveelheid CO2 die kolencentrales uitstoten, terwijl biomassa nog slechter scoort.
Tellen we daar de energieverliezen door bewerking en transport bij op, dan kunnen we rustig stellen dat bij gebruik van hout als brandstof drie tot vier keer zoveel CO2 per eenheid energie wordt uitgestoten dan bij aardgas. Dus terwijl het beleid enerzijds inzet om het verminderen van de CO2-uitstoot en we daarvoor fossiele brandstoffen in de grond laten zitten, zorgt het er anderzijds voor dat de CO2-uitstoot met factoren toeneemt door schoon aardgas te vervangen door biomassa. Daardoor raakt het ‘milieu’ behoorlijk van de regen in de drup.
Uitstoten of vastleggen van CO2?
Vaak wordt als argument gehanteerd dat biomassa duurzamer is dan aardgas, omdat de CO2 die wordt uitgestoten snel weer wordt vastgelegd in nieuwe biomassa, zodat het sommetje uiteindelijk op nul uit komt. Daar zijn de nodige kanttekeningen bij te maken. Als eerste een principiële: net zoals het voor het broeikaseffect niet uitmaakt of de CO2 afkomstig is van biomassa of van aardgas, is het voor groeiende planten en bomen niet relevant of de CO2 die ze gebruiken afkomstig is van het verbranden van aardgas of van biomassa.
Anders gezegd: als je het broeikaseffect wil beperken, moet je aan de ene kant zo weinig mogelijk CO2 de atmosfeer in blazen, terwijl je aan de andere kant ervoor moet zorgen dat zoveel mogelijk CO2 langdurig wordt vastgelegd in biomassa.
Maar die twee strategieën staan volledig los van elkaar. Als we de CO2-uitstoot serieus willen beperken, zouden we dus de steenkool- cum- biomassacentrales zoveel mogelijk moeten vervangen door aardgascentrales (CO2-reductie) en tegelijkertijd een beleid moeten ontwikkelen waarbij zoveel mogelijk CO2 langdurig wordt vastgelegd (CO2-opslag). Dat laatste gebeurt echter niet. Sterker nog, het areaal aan bossen neemt drastisch af en het beheer van bestaand bos is niet ingericht op het vastleggen van CO2.
Houtaanwas is CO2 vastleggen
Bepalend voor het vastleggen van extra CO2 is de jaarlijkse houtaanwas per hectare (cellulose, lignine). Ook wordt een deel van de CO2 opgeslagen in humus. De overige biomassa (bladeren etc.) die wordt gevormd, verteert relatief snel en draagt niet substantieel bij aan CO2-opslag. Er is een voortdurende uitwisseling tussen CO2 uit atmosfeer en CO2 uit dergelijke plantendelen.
Voor optimale houtaanwas (bijgroei) zijn voortdurend beheersmaatregelen nodig.
Door gunstige condities te scheppen voor kroon- en wortelontwikkeling van individuele bomen is de houtaanwas optimaal. Niets doen en het bos aan zijn lot overlaten verlaagt de bijgroei en daarmee ook de vastlegging van extra CO2.
Aan het einde van de voor verschillende boomsoorten specifieke omlopen neemt de bijgroei af en is verjonging nodig om de opslagcapaciteit op peil te houden. Als bomen oud worden en gaan rotten, komt langzamerhand ook de in de houtvezels opgeslagen CO2 vrij. Het is dus van belang dat er voldoende houtvoorraad (het kapitaal) in bos aanwezig blijft. Alleen via gerichte beheersmaatregelen kan daarmee worden bereikt dat voldoende bijgroei (de rente) voor CO2-opslag ontstaat. Niet–beheerde oerbossen of tropisch regenwoud laten het volledig afweten als het gaat om het vermogen om extra CO2 op te nemen.
Stop CO2. Op 18 december 2009 vroegen klimaatactivisten in Nijmegen aandacht voor de CO2-uitstoot vanuit kolencentrales, zoals deze van Electrabel waar biomassa wordt bijgestookt.
Grondgebruik
Voor het vastleggen van CO2 is het ook van belang dat de oppervlakte opgaand bos met voldoende houtaanwas in stand blijft dan wel wordt uitgebreid. In eerdere artikelen in Vork is uiteengezet dat het in dit opzicht droevig is gesteld met de toestand van onze bossen. Allereerst verdwijnt er veel bos wegens verandering van grondgebruik (nieuwe natuur, heide, stuifduinen) en bosbranden.
In onze nationale parken wordt nagelaten om de verjonging van goed groeiende boomsoorten te bevorderen. Per saldo gaat de opslagcapaciteit voor CO2 sterk achteruit, omdat in het overblijvende bos steeds vaker de voor elke boomsoort specifieke sturing op houtaanwas (CO2–vastlegging) ontbreekt. Daarvoor in de plaats komt duur beheer gebaseerd op starre natuurwaarden.
Bovendien ruimen Staatsbosbeheer en andere terreinbeheerders bossen op vanwege hun contracten voor levering van chip en pellets. Hoewel het om FSC–gecertificeerde bossen gaat, treden noch FSC, noch minister Kamp hiertegen op.
Certificaat
Duurzaam bosbeheer gericht op CO2-opslag vergt voortdurend acties, verspreid over een groot areaal, waarbij continu wordt verjongd, uitgedund en geoogst. Vaak wordt de suggestie gewekt dat dat ook gebeurt of zal gebeuren als maar voldoende bossen FSC–gecertificeerd zijn. …
Tijdens het KNAW-symposium over biobrandstoffen (zie beschrijving hieronder) kwam Martin Junginger (voorstander) met het voorbeeld van de gesubsidieerde import van houtpellets uit de Verenigde Staten. Uit de grote verscheidenheid aan bostypen waaruit pellets worden vervaardigd, haalde hij een jonge Pinus–beplanting aan, waar eenmalig – via dunning – de groei van de overblijvende beplanting wordt gestimuleerd. Maar eenmalige dunning zegt weinig over duurzame aanwas over de hele omloop. Afgezien daarvan zijn dergelijke plantages meestal niet FSC–gecertificeerd en bestaat er ook geen verplichting tot herplanten. Als de eigenaar iets anders met zijn grond wil, gaat het bos eraan.
De vanzelfsprekendheid waarmee Nederlandse milieuorganisaties pleiten voor inzet van al dan niet gecertificeerde biobrandstof, staat dan ook in schril contrast met de opstelling van de milieuorganisaties in de Verenigde Staten. In hun ogen komt het Europese klimaatbeleid neer op ‘wrecking the planet in name of saving it’. Organisaties als ‘Dogwood Alliance’ en ‘Southern Environmental Law Centre’ zoeken daarom publiciteit, onder andere met foto’s van kaalslag en van vrachtwagens vol met dikke boomstammen op weg naar pelletfabrieken, die zogenaamd alleen dunningshout en zaagresten gebruiken.
Onverantwoord beleid
In de aanloop naar de klimaatconferentie in Parijs, eind dit jaar, heeft de EU aangegeven de uitstoot van CO2 met 40 procent te willen terugdringen ten opzichte van 1990. President Obama heeft aangegeven dat de Verenigde Staten willen meedoen met een reductie met 32 procent ten opzichte van 2015. Als het werkelijk de bedoeling is om de CO2-uitstoot te verminderen, zouden we afscheid moeten nemen van de illusie dat het verstoken van biobrandstoffen daar iets aan bijdraagt en in moeten zetten op een beleid gericht op het ontwikkelen en in stand houden van bossen. Daarmee kan op termijn CO2 worden vastgelegd en kan de houtvoorziening worden veiliggesteld. In feite zou het totale bedrag van de subsidies voor duurzame energie, 3,5 miljard euro in 2015, decennialang moeten worden besteed aan bosaanleg, bosbehoud, bosherstel en duurzame houtvoorziening. Als dan ook het verstoken van hout tot een minimum wordt beperkt, kan er tegen het einde van deze eeuw voldoende bos beschikbaar zijn om de overmaat aan CO2 vast te leggen.
Afgebrand
Het visiedocument van de KNAW over ‘Biobrandstof en hout als energiebronnen’ heeft al veel stof doen opwaaien (zie ook Vork 1/2015). De samenstellers (Martijn Katan, Rudy Rabbinge en Louise Vet) stellen namelijk onomwonden dat het gebruik van biomassa voor energieopwekking nauwelijks bijdraagt aan de vermindering van de CO2-uitstoot, maar wel de voedsel- en grondstoffenvoorziening zwaar onder druk zet. Om de discussie een beetje op niveau te houden, organiseerde de KNAW op 10 april een symposium over het thema. Voor de presentaties en het verslag zie hier.
De buitenlandse sprekers David MacKay van ‘Cambridge University’ en auteur van ‘Sustainable energy without the hot air’ en Tim Searchinger van ‘Princeton University’ en consultant van het ‘World Resources Institute’ waren zeer kritisch over gebruik van biomassa als brandstof en schaarden zich achter de samenstellers van het Visiedocument.
Volgens voorstander André Faaij van de Universiteit Groningen zijn er wereldwijd echter voldoende (gedegradeerde) gronden beschikbaar voor productie van biomassa, maar die stelling wist hij niet te onderbouwen. Ook ging hij niet in op het probleem van niet te compenseren CO2–uitstoot. Martin Junginger van de Universiteit Utrecht pleitte voor het gebruik van hout en houtresten als biobrandstof in de veronderstelling dat CO2 die vrijkomt bij het verbranden van hout weer wordt vastgelegd in houtaanwas, ongeacht de bosontwikkeling. In bijgaand artikel hebben we die veronderstelling voldoende weerlegd. Al met al werd al tijdens het symposium duidelijk dat het optimisme van de voorstanders van biomassa als energiebron nergens op is gebaseerd. Het verstoken van biomassa en hout leidt eerder tot meer dan minder CO2–uitstoot. De meeste experts zijn daar inmiddels wel van overtuigd. Nu het beleid nog …
– – –
Sjak Lomme is onafhankelijk adviseur voor de elektriciteit– en gasmarkt en eigenaar van SLEA BV (www.slea.nl).
Leffert Oldenkamp was onderzoeker en beheerder van bossen en is redacteur van Vork.
Voor het originele artikel uit VORK zie hier.
Naschrift HL
Maar waarom zouden we de uitstoot van CO2 willen verminderen? Waarom wordt CO2 gedemoniseerd? CO2 is plantenvoer en een bouwsteen van het leven. Via satellieten is vastgesteld dat de wereld de laatste decennia groener is geworden. Peer–reviewed studies suggereren dat de verhoogde CO2–concentratie in de atmosfeer hieraan een positieve bijdrage zou hebben geleverd. Als CO2 al een opwarmingseffect zou hebben, geven recente peer–reviewed studies aan dat dat zeer gering is, terwijl milieu–economische studies een positieve invloed aangeven voor een geringe stijging van de temperatuur.
Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hier, hier, hier, hier en hier.
Toch hebben ze het bij Greenpeace wel goed begrepen….
http://www.greenpeace.nl/2014/Publicaties/Klimaat–Energie/Biomassa-als-grondstof-of-als-brandstof/
Greenpeace en het WNF, vooral die laatste club heeft haar panda aan Eneco gekoppeld, een club die in Utrecht een biomassa centrale zou willen bouwen en in Delfzijl de grootste van Nederland heeft staan.
Nee, je kan Greenpeace en WNF niet zomaar op een hoop gooien. Greenpeace heeft zich sterk gemaakt om de hoeveelheid biomassa beperkt te houden binnen het energieakkoord.
Totale boycot van kernenergie door GreenPeace is ernstiger blunder dan de klimaat-ineffectieve onzin van biomassa-energie door het WWF/WNF.
Onderstaande link geeft plaatjes bij de stelling van Hans Labohm .
CO2 is goed voor de plantengroei, in het Westland wordt CO2 met pijpleidingen aangevoerd voor de bevordering van de opbrengst in de kassen.
CO2 is niet de oorzaak van klimaatschommelingen.
http://www.tech-know-group.com/essays/Greenhouse_Gases_Promote_Life.pdf
Misschien hebben de jongens verstand van tech, maar know how van het broeikas effect ontbreekt totaal.
Verdubbeling van de hoeveelheid CO2 zorgt voor extra energie op het aardoppervlak van 3.5-3.7 W/m2, met wat kleien positieve feedbacks (warmer -> meer waterdamp -> meer broeikas gas -> warmer en warmer > minder sneeuw, minder terug straling -> warmer) is een klimaat gevoeligheid van 2-4 C geen verrassing.
Verder is CO2 in een kas waar alle andere voedigsstoffen en water geen probleem zijn, heel wat anders dan meer CO2 in het wild waar water en andere voedingsstoffen veel sneller beperkend zijn dan CO2.
Jammer genoeg wil zo iets simpels niet direct begrepen worden hier
Je leidt de aandacht af met gezeur over de invloed van CO2.
Het onderhavige biomateriaal wordt gerooid met diesel, overzee vervoerd met diesel, getransporteerd naar de oven met diesel.
Alle kans dat de biomassa proponenten zich ook (laten) vervoeren met diesel.
Flora neemt niet alleen onschuldig CO2 op, zie boven.
De pikorde in de fossiele brandstoffen is heel simpel: hoe langer het onder de grond gezeten heeft, hoe hoger de verbrandingswaarde. Kool, olie en gas hebben een hele hoge verbrandingswaarde, bruinkool, veen, turf veel minder, en hout, gras, snoeiafval, nog minder. Heeft te maken met de aard van de chemische verbindingen: naarmate die langer aan hoge temperatuur en druk blootgestaan hebben, worden de moeilijker verbrandbare stoffen chemisch veranderd, zodat ze gemakkelijker verbranden. Het helpt daarbij dat dit proces anaeroob plaats vindt, diep onder de grond.
Wat een dramatisch domme reactie Janos. Het onderwerp is biomassa en of dat wel een goed idee is om in te zetten als maatregel om CO2 te reduceren. Je begint zomaar in het wilde weg als een kip zonder kop te kwaken….
Beste Janos73,
gelukkig ben jij er nog om ons te redden met je alwetendheid mbt CO2, broeikassen of plantenfysiologie, fysica en climatologie. Ik heb weer wat geleerd hier vanavond. Feedback, water, en ik kan de BBQ zo met een ademtocht aanmaken. Man, wat kun jij slap ouwehoeren.
Heb je ook al zo’n vlek op je voorhoofd van het aanbidden van het IPCC?
Sterk verhaal JWR. vochtige dagen zijn inderdaad altijd koeler dan minder vochtige dagen. Dus meer CO2 geeft hogere T, dit geeft meer vocht en dit geeft weer lagere T? Leuke cyclus, kennelijk wint het vocht (H2O).
“Bestanddelen houtrook
Houtrook bestaat uit een mengsel van zeer veel verschillende stoffen. Het gaat naast CO2 en water om een complexe mix van gassen en deeltjes, zoals:
– fijn stof (waaronder ultrafijn stof);
– anorganische gassen (onder andere koolmonoxide, stikstofoxiden);
– vluchtige organische stoffen (onder andere benzeen, styreen, 1,3-butadieen, n-hexaan);
– polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s, waaronder benzo(a)pyreen); aldehyden, fenolen en quinonen (zoals respectievelijk formaldehyde, cresol en hydroquinone);
– organische zuren (onder andere azijnzuur).
Dit is slechts een greep uit de verscheidenheid aan stoffen die vrij kunnen komen bij houtverbranding.”
Zie verder:
Gezondheidseffecten van houtrook : Een literatuurstudie
http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Wetenschappelijk/Rapporten/2012/februari/Gezondheidseffecten_van_houtrook_Een_literatuurstudie
Ik wordt wel erg moe van dat gezanik over biomassa. Wanneer kan dat verhaal nu eindelijk eens mee met het grof vuil ? Zijn al zoveel rapporten over geschreven.
De gevolgen van grootscheepse toepassing van biomassa zien we nog elke dag.
De Neanderthalers, Batavieren en onze voorouders uit de Middeleeuwen waren ook voor biomassa. Hebben in no time heel West Europa, Engeland en Ierland ontbost. Trouwens een beetje organisch materiaal overhouden voor de voedselproductie is ook niet verkeerd. Of moet dat allemaal gecompenseerd worden met kunstmest ?
Groen vindt dat er teveel mensen zijn, de voedselproductie heeft geen enkele prioriteit.
” Als CO2 al een opwarmingseffect zou hebben, geven recente peer–reviewed studies aan dat dat zeer gering is, terwijl milieu–economische studies een positieve invloed aangeven voor een geringe stijging van de temperatuur.”
En wat is dan zeer gering en welke studies praten we dan over? En hoe verhouden die zich tot andere studies in dezelfde periode? En waarom neem je die ene studie en niet die anderen?
En als de economische effecten gering zijn bij een geringe stijging, wat is dan gering en welk CO2 nivo hoort er dan bij (zie boven) en wat zijn dan de maatregelen die we getroffen hebben om er voor te zorgen dat we daar onder blijven?
“wat zijn dan de maatregelen die we getroffen hebben om er voor te zorgen dat we daar onder blijven?”
De genomen/geplande “hernieuwbare en duurzame” maatregelen stellen de beloofde catastrofe niet uit; het is een uit de hand gelopen groene hobby.
@Janos73:
Ik heb het in een eerdere reactie op een van je commentaren al gevraagd en ik zal het blijven vragen – elk commentaar dat je geeft waar “CO2” in voorkomt totdat je met daadwerkelijk bewijs komt:
Waar is het wetenschappelijk vaststaand bewijs dat reductie dan wel vermeerdering van CO2 enige invloed heeft op klimaatverandering.
Bedoeld worden dan niet : computermodellen en overige aannames c.q. veronderstellingen die niet op wetenschappelijk bewijs zijn gebaseerd. Ook overtuigingen en geloof voldoen niet als zodanig.
Begin eens met het lezen van het wg 1 rapport en alle onderliggende onderzoeken
Gratis te downloaden van het IPCC
Als je dan nog vragen of opmerkingen hebt hoor ik het graag
WG1 lezen zonder de kritiek erop is zinloos. Kritiek op IPCC WG1 door Richard Tol (studeerde af bij Pier Vellinga) leidde tot zijn terugtrekking uit de werkgroep IPCC WG2. Ook Lewis en Crok kwamen met fundamentele kritiek. IPPC WG1 haar klimaatmodellen gaan voor hun lange-termijnprognoses uit van een aantal verschillende demografische en economische groeiscenario’s die de Verenigde Naties (VN) hanteert, maar waarover onder demografen en economen geen overeenstemming bestaat. Het is verder onduidelijk hoe de uitstoot van broeikasgassen beïnvloed gaat worden door de verstedelijking, de epidemiologische ontwikkelingen, het effect van de demografische transitie en de toename van het aantal landen met een bevolkingsdaling. De cijfers over de groei van de wereldbevolking die de VN publiceert worden al geruime tijd systematisch naar beneden bijgesteld.
Richard Tol is een econoom, ik vraag me af wat hij voor fundamentele kritiek heeft op de natuurkunde van het broeikas effect.
Lewis & Crock hebben hun rapport gepubliceerd na de sluitingsdatum voor het WG1 rapport, natuurlijk is dat niet meegenomen. Verder is het rapport van Lewis en Crock een van de vele inschattingen van de klimaat gevoeligheid . Waarom is hun studie beter dan de anderen? En wat heeft dat met de fundamentele eigenschappen van CO2 te maken?
Dat de uitstoot zich anders zal ontwikkelen dan de scenarios van het IPCC is een gegeven, echter wat heeft dat voor gevolg voor de eigenschappen van CO2 zelf?
De klimaat-opwarmings-eigenschappen van CO2 zijn niet meer vast te houden door alarmisten als op 1: 1 tot klimaat-opwarming. Na 18,5 jaar geen significante opwarming is die myth busted! Lewis en Crok kritiseerden IPCC voor hun te negatieve computer-model-conclusies. Richard Tol is allesweter op het gebied van kritiek t.a.v. de IPCC rapporten. Janos is een slechts een TROL.
Turris,
Mijn pappa weet het beter!
Richard Tol een alles wter op het gebied van klimaat? Dat geloof ik van niemand
Dat er meer dingen zijn die invloed hebben op het klimaat dan alleen Co2 staat al heel lang vast, dus 18,5 jaar geen sygnificante opwarming is wel onverwacht maar niet uit te sluiten, verder is 18.5 jaar gewoon een enorme vorm van kersen plukken (ik vraag me af wanneer Hans hier ingrijpt, hij houdt absoluut niet van kersen!)
Gelukkig verrast Turris weer met radicaal nieuwe en verrassende inzichten
Beste Janos73,
ik heb WG1 gelezen en je geeft aan dat ik voor vragen bij jou terecht kan. Dan kun jij mij vast uitleggen op welke wetenschappelijke gronden het IPCC water niet als GHG beschouwt, terwijl het een van de krachtigste broeikasgassen is? Maar alleen als zgn feedback, een van de meest stupide termen die ooit bedacht is. Maar dat is typisch voor de hele discipline.
Papagaaien als tekstvulling!
Beste Janos73,
hou nou eens op met je eeuwige geblaat over studies. Je kunt geen wetenschappelijke publicatie gelezen krijgen, en toch roffel je steeds op de trom dat iets “wetenschappelijk” onderbouwd moet zijn. En als iemand dan met een bron komt, schoffel jij dat om met een linkje.
Het is heel simpel:
Als je denkt dat CO2 een ramp gaat veroorzaken, ga je kerncentrales bouwen. En laat je je hoofd niet hangen naar een zooitje groene gekkies. Bouwen, en draaien met die hap. Alle andere zaken als windmolens, PV, elektrische auto’s, het is allemaal gepiel in de marge, levert geen spat CO2 besparing op en kost heel veel geld. We kunnen dat geld beter stoppen in onderzoek naar echte oplossingen, oplossingen die de hele mensheid vooruit brengen. En niet de zakken vullen van een paar hele slimme financiers. Ugh!
Ik lees wel over wat transport van hout aan extra CO2 aanleverd, maar de rookgas reiniging van biomassa gestookte installaties verbruiken ook nog eens chemicali”en.
Demeeste hiervan zijn ook gerelateerd aan energie intensieve productie methodes, voorbeeld natronloogvoor de alkalische wassing, een ” rest” product van de chloorproductie, welke zwaarenergie slurpend is.
Beste Casle,
het gebruik van natronloog voor het vangen van CO2 is buitengewoon niet duurzaam, omdat je voor elk molecuul CO2 2 moleculen NaOH nodig hebt. Beter is om Ca(OH)2 te gebruiken, krijg je een onoplosbare stof. Maar dit kost energie, waardoor je uiteindelijk meer hout moet verstoken voor dezelfde opbrengst. Niet slim.
De concentratie CO2 neemt toe met circa 2 ppm per jaar. Ik vraag me af hoeveel, goed beheerd, bos aangepland moet worden om die concentratietoename volledig te neutraliseren?
Dus nooit iets onder de grond stoppen, maar mooie bossen aanplanten.
Ik ben een plantenvriend en ik verheug mij erop dat de aarde de afgelopen decennia groener geworden is. Zie:
http://earthobservatory.nasa.gov/Features/GlobalGarden/
Maar… onder het motto goed nieuws is slecht nieuws, want CO2 is slecht en dus mag het geen goed nieuws zijn gaan ze de boel krom redeneren:
http://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2015/04/10/planet-earth-is-actually-getting-greener-but-that-might-not-be-a-good-thing/