Observerend dat hier en daar op deze blog de standpunten zich wat schijnen te verharden, lijkt me het me even tussendoor opportuun voor wat zielkundige mijmeringen vanuit de canapé; met de voeten op tafel en een goed glas deskundig gegist druivensap. Met deze overpeinzingen wil ik een brug slaan tussen de klimaatgelovigen en de -heidenen, waartoe – zoals bekend – ik mijzelf reken.
Elk levend wezen dat de taak heeft om zijn soort in stand te houden, behoort situaties te vermijden die zijn voortbestaan bedreigen. We noemen dergelijke situaties ‘gevaar’ en het mechanisme daartegen noemen we ‘angst’. Het leidt tot een adrenalinestoot en alles wordt in gereedheid gebracht voor de beslissing om de vijand te bevechten of om te vluchten. Vechten is levensgevaarlijk maar heeft als voordeel dat de vijand mogelijk kan worden verslagen waardoor deze dus niet langer meer een bedreiging vormt. Vluchten – als het al lukt – zou veelal slechts uitstel van executie kunnen betekenen, een uitzichtloos bestaan.
Om te kunnen vechten is het wel handig om daarin niet alleen te staan. Één enkel individu zal veelal noodgedwongen moeten kiezen voor vluchten, is er echter versterking voorhanden, de roedel, de groep, de stam, de kudde, dan kan een gezamenlijke aanpak tot de victorie leiden. Zo kunnen we een opgewonden clubje chimpansees met stokken op een gifslang zien inhakken en zien we kuddes woeste wildebeesten de leeuwinnen achtervolgen, de aartsvijanden. Angst verbroedert en ééndracht maakt macht.
Er is nog een tweede, veel directer element in de instandhouding van de soort, de voortplanting, en elk individu heeft van zijn genen de heilige opdracht gekregen om deze te vermenigvuldigen. Combineren we nu deze twee elementen dan is het voor de soort het beste dat de individuen daarin bevoordeeld worden die het beste sturing kunnen geven aan de instandhouding van de soort met het dreiging–angst–eendracht–vriendschap–overwinningsmechanisme. Leve de koning, de roedel leider, het alfa–individu (m/v), de beste vader/moeder van onze kinderen
Hoe zit dat met de mens? Ik geloof niet dat er aanwijzingen zijn dat de oermens op de paleolithische steppes zich heeft kunnen onttrekken aan deze elementaire mechanismes. Misschien dat zijn denkvermogen er toe heeft geleid om dergelijke ervaringen in een bredere context te plaatsen in een relatie tussen gevaar, angst, eendracht, vriendschap en leiderschap. Wellicht dat hij met zijn superieure intelligentie en wapens als speren en bijlen, routinematig het hoofd wist te bieden aan de dreiging van carnivore medeschepselen. Daar hoefde je dus geleidelijk aan niet meer zoveel angst voor te hebben.
Maar angst is wel een fundamentele schakel in de keten van dreiging–angst–vriendschap–eendracht–leiderschap–overwinning. Zonder angst voor bedreigingen zijn vriendschap en leiderschap overbodig. Werkloze alfa– mannetjes? Dat kan toch niet? Aan de andere kant, ondanks onze intellectuele vermogens laten onze oerinstincten ons hunkeren we naar sympathie, vriendschap en geborgenheid. Maar daarvoor moet er wel een bedreiging zijn als aanleiding, waar we gezellig samen bang voor kunnen zijn. Hiertegen kunnen de dapperen dan ten strijde trekken. Zo demonstreren daarmee hun kracht en hun geschiktheid als alfa–individu, tot tevredenheid van hun genen. Er is dus zowel top-down als bottom-up een substantiële behoefte aan angstaanjagende bedreigingen bij Homo sapiens, een ‘positive feedback loop’ dus.
Bij de achteruitgang aan geschikte reële bedreigingen hebben we daarom abstracte dreigingen uitgevonden, in de oude tijd waren dat Spoken, Duivels en Draken (SDD). In de moderne tijd heten onze SSD’s nu de koude oorlog, Oost-west “Mutual Assured Destruction”, vliegende schotels, “aliens” en independence day, het einde van de Maya kalender en andere doomsdays, Jurrasic park, de Terminator, catastofale meteoriet-inslagen, kernenergie, chemtrails, millenium–bug en natuurlijk, global warming. Alles om maar een bedreiging te hebben dat de angst/eendrachtsketen in stand kan houden.
Heel anders is het met nuchtere ongelovigen die nog maar pas geleden de wetenschappelijke methode hebben ontdekt; althans in vergelijking met de ontwikkeling van de mensheid op een geologische tijdschaal. Zij willen die juistheid van al die SDD–hypotheses op neutrale wijze toetsen. Maar dat is de bedoeling helemaal niet. Hierdoor blijkt dat ongelovigen niet alleen niet passen in de angst–verbroederingsketen, ze begrijpen daar ook helemaal niets van.
En zo zijn we allen ongelijk, de één denkt concreter, de andere abstracter, nog een ander socialer, idealistischer of objectiever. Sommigen van ons hebben fobieën en zoeken troost, sommigen aan het andere uiterste van het spectrum, stellen zich weer kandidaat voor de Darwin award. Deze ongelijkheid maakt duidelijk dat we er niet vanuit mogen gaan dat een ander denkt zoals wij denken en ook, wanneer hij dat niet doet, dat hij daarom per definitie wel een slechterik moet zijn.
Deze overpeinzingen kwamen deels voort uit de ontboezeming van een oprecht alarmist, die wel eens een boekje over twijfelbrigades had geschreven. Hij bekende in een reactie op een blog dat hij s’nachts wakker lag uit angst voor de verschrikkelijke opwarming die we aan het veroorzaken zijn. Ik geloof dat onmiddellijk (dat wakker liggen, niet de opwarming). En daar gaat het om, om te begrijpen wat de ander oprecht motiveert. Ik geloof ook dat dit geldt voor andere alarmisten. De angst is echt. Het gaat er bij de alarmisten alleen maar om, om het verschrikkelijke gevaar af te wenden en dat kan alleen maar in de angst–verbroederingsketen.
Sceptici hebben meestal geen feeling voor wat alarmisten drijft en denken dan al gauw aan onaanvaardbare neigingen tot maatschappelijke dominantie met termen als marxisme, ‘Blue planet in green shackels’ etc.
Global warming alarmisten zijn echter helemaal geen berekende schobbejakken. Ze willen alleen maar het gevaar bezweren en het klimaat binnen aanvaardbare grenzen houden.
Ik kan me goed voorstellen dat alarmisten aan de andere kant niet begrijpen hoe sceptici zo’n nobel streven willens en wetens schijnen te dwarsbomen en de vriendschap en verbondenheid van de menselijke soort verloochenen. Dit kan toch alleen maar voorkomen uit zeer lage motieven van persoonlijk gewin. Hoogverraad!? Het tragische hier is dat de alarmisten – oprecht door angst gedreven – geheel in de strijdvaardige modus zitten, waardoor ze minder open staan voor de zielenroerselen van andersdenkenden. De vijand moet hoe dan ook worden verslagen. ‘The debate is over’. Oorlog is de voortzetting van politiek met andere middelen. Wie heult met de vijand is de vijand.
Sceptici zijn echter helemaal geen schurken, maar hebben kennelijk over het algemeen minder last van instinctmatige oerangstvisioenen die de alarmisten voortdrijven. Het zijn gewoon nuchtere onromantische pragmatici, die alleen maar willen weten hoe het nu echt zit. Ze vragen zich af of we echt de beschaving moeten opofferen met energiezelfmoord om wellicht imaginaire dreigingen te bestrijden en om wakker liggende alarmisten hun nachtrust te gunnen.
De boodschap is dus om de ander te begrijpen. We denken allemaal anders, idealistisch, principieel of pragmatisch, maar dat maakt de ander nog geen laaghartige schavuit. In wezen hebben we in beginsel allemaal hetzelfde ideaal, een betere wereld voor onszelf en onze kinderen. We menen alleen dat de ander er een puinhoop van maakt. En daarover moet de dialoog gaan.
Of sceptici denken niet, dat kan natuurlijk ook.
De angst voor global warming is nl. niet imaginair en wordt onderbouwd door tonnen wetenschappelijke literatuur die volledig wordt genegeerd door de ” sceptici”
Beste Janos73,
het is altijd weer goed om van iemand, die niet kan lezen of fatsoenlijk Nederlands kan schrijven, te horen dat ik niet kan denken. Dat komt vertrouwenwekkend over. Geloof in sprookjes laten wij doorgaans na ons 10e levensjaar achter ons. Tenminste het domme deel van de mensheid. De meer erudiete denkers blijven sprookjes lezen en geloven.
Ivo,
Waarom lees ik hier dan nooit die tonnen literatuur die de AGW theorie ongeloofwaardig maken, maar altijd opinie stukjes?
O ja die literatuur bestaat niet.
Henkie,
Iemand die het verschil niet begrijpt tussen een forcing en een feedback maar wel meent anderen de les te moeten lezen over hun kennis van het klimaat verdient het om te horen dat hij niet kan denken.
Het spijt me
Beste Janos73,
Ik ben bang dat het wat anders zit. Ik heb je (bij herhaling, dit is de 3e keer) gevraagd om mij uit te leggen waarom het IPCC water niet als GHG maar als slechts als “feedback” beschouwt. Pag 666 WG1. Tot op heden wacht ik op een antwoord. Mijn conclusie is dus dat jij het verschil tussen een “forcing” en een ” feedback” niet uit kunt leggen. Volgens je eigen definitie ben je dus dom. QED.
Er zijn evenzovele tonnen litteratuur die de hypothese ongeloofwaardig maken en die worden genegeerd door de alarmisten. Het wordt tijd dat je erkent dat je het ook niet weet maar jij de argumenten van de alarmisten (veel) waarschijnlijker/geloofwaardiger vindt. Dat is geen schande, maar gewoon een ander standpunt dat door velen gedeeld wordt. Je nadrukkelijk getoonde angst voor andersdenkenden doet afbreuk aan de geloofwaardigheid van je standpunt.
Ivo,
Waarom lees ik hier dan nooit die tonnen literatuur die de AGW theorie ongeloofwaardig maken, maar altijd opinie stukjes?
O ja die literatuur bestaat niet.
Stel dat ik de wetenschappelijke papierwanhoop een seconde of twee voor waar aan neem.
Waarom gaan klimaatgelovigen de strijd met CO2 aan met middelen die aantoonbaar niet kunnen werken?
Omdat angst verlammend werkt en het denken beperkt, zoals vrijwel alle irrationaliteiten.
[De twee seconden zijn voorbij]
Alarmisten lijken niet meer in staat tot helder denken, slaan angstig om zich heen, dreigen rationalisten met brandstapels en eeuwige verdoemenis en zorgen op die wijze voor een zichzelf vervullende profetie.
Juist bij rationalisten moet je zijn voor oplossingen, die zijn wel in staat een mogelijke dreiging af te wenden, de reden wordt bij hen niet door angst uitgeschakeld.
Hoe vreemd het mag klinken, er is een gemeenschappelijk uitgangspunt te vinden: CO2-vrije, betaalbare en altijd beschikbare energie.
Moet er wel een andere angst overwonnen en politieke dwalingen rechtgezet worden.
Ik dacht dat jij was voor a-politieke wetenschap, het feit dat jij de wetenschap classificeert als papierwanhoop en de realisten die de wetenschap accepteren als klimaatgelovigen laat al zien dat jij helemaal niet geïnteresseerd bent in de wetenschap maar je mening al lang geleden hebt op ge maakt.
Je bent dus een gelovige die niet te overtuigen is. Lijkt me duidelijk.
Juist omdat ik waarde hecht aan a-politieke wetenschap noem ik het een papierwanhoop.
Geen enkele exacte wetenschap roept de hulp in van enqueteburo’s, sociaalpsychologen en warrige groenen om de onderzoeksresultaten als het enig ware te verkopen.
(De integere klimaatwetenschappers zijn te beschaafd of te druk om zich te distantiëren van het gebrul).
Als jij niet weet hoe je een schilderij moet ophangen zou ik je best willen helpen, ook al vind ik het schilderij afschuwelijk.
Jij plus groen lopen als een kip zonder kop om het veronderstelde probleem heen en doen dansjes in verse rieten rokjes.
Je stelt groene oplossingen voor uit pure onkunde, onnozelheid en onwil.
Voor geen enkele andere tak van wetenschap zijn er zoveel amateurs die denken dat ze het beter weten dan de wetenschappers. Ook zijn er weinig takken van wetenschap waar de gevolgen en de belangen zo groot zijn.
HIV en aids is interessant en er zijn natuurljk ook grote belangen maar voor de meeste mensen is het allemaal een ver van mijn bed show.
En de vraag is wat was er eerste de ” sceptici” of alle sociale onderzoeken…..
Janos, mijn buitengewone erkentelijkheid voor zo’n duidelijke demonstratie dat de keten dreiging-angst-vriendschap-eendracht-victorie nooit mag worden verstoord.
Maar in alle nuchterheid, als AGW zo zeker is, waar zijn dan de argumenten tegen de weerleggingen hier?
http://climategate.nl/2015/06/22/de-weerlegging-van-global-warming/
http://climategate.nl/2015/07/05/de-weerlegging-van-global-warming-de-feedback-is-negatief/
Zonder enige onderbouwing een blog artikeltje lanceren en er dan vanuit gaan dat je dus gelijk hebt……
Hoe moeilijk kan het zijn?
Probeer je onzin eens in een wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd te krijgen.
Komt direct mijn eerste vraag weer terug waar kies je de periode die je kiest en niet 30 jaar of alle beschikbare data?
En nu de wetenschappelijkeonderbouwing waarom opwarming schadelijk zo zijn, behalve zeespiegelstijging die zo langzaam gaat dat er generaties overheen gaan?
De 30 jaar, Ik heb de periode niet gekozen, de Amerikaanse meteorologische organisatie heeft in een rapport 15 jaar niet opwarming genoemd dat de antropogene opwarming zou weerleggen. Ben Santer heeft een periode van 17 jaar genoemd. Google dat maar eens.
Maar dat is heel iets anders. Het broeikaseffect vereist dat bij meer CO2 de lagere atmosfeer sneller opwarmt dan het aardoppervlak vanwege de absorptie van meer IR en ook om de vereiste verhoogde back-radiation te kunnen produceren. En dat gebeurt niet, op geen enkele tijdschaal ook niet op 30 jaar. Zie: https://dl.dropboxusercontent.com/u/22026080/sat-v-land-aug-15.xlsx
grafiek linksonder
Gisteren was de bedrijfsseminar over RESPECT. Ik bracht naar voren, dat ik (en anderen juist) gerespecteerd wilde worden om mijn terecht kritische houding (ten aanzien van doelstellingen, aanpak en beleid), en deze inbreng werd maar zeer beperkt op prijs gesteld. Bleek dat de doelstelling van de bijeenkomst juist was gericht op het kweken van consensus, binding en richting, en het dempen / voorkomen van kritiek. Dit is een helder voorbeeld hoe ook de klimaatpolitiek nog steeds terreinwinst boekt. Respect is het herkennen van elkaars standpunten, niet het erkennen. Dat wordt nog (bewust?) te veel door elkaar gehaald.
Sorry, L. van Tongeren werd automatisch ingevuld;
Turris
Ik dacht ook al: Liesbeth was gisteren de hele dag in de Kamer met het behandelen van de ProRail wanorde en de Rembrandts.
“Sceptici hebben kennelijk over het algemeen minder last van instinctmatige oerangstvisioenen die de alarmisten voortdrijven. ”
Misschien. Maar wat ook goed kan is dat er sprake is van een afweermechanisme, in dit geval ‘de ontkenning.’ https://nl.wikipedia.org/wiki/Afweermechanisme
Ik ga voor een afkeermechanisme, gevoed door de stuntelige manier waarop een verondersteld probleem wordt aangepakt.
Herman: ” Maar wat ook goed kan is dat er sprake is van een afweermechanisme, in dit geval ‘de ontkenning.’ ”
Daar zou je bij bepaalde sceptici gelijk kunnen hebben. Maar voor mij en (neem ik aan) ook anderen hier geldt, zoals treffend geformuleerd door André:
“Het zijn gewoon nuchtere onromantische pragmatici, die alleen maar willen weten hoe het nu echt zit.”
Tsja, de teneur van het stukje is dat AGW tussen de oren zit van een deel van de wereldbevolking, omdat ze zich toch érgens zorgen over moeten maken, en misschien ook wel uit bemoeizucht met anderen in de maatschappij. En van zichzelf overuigd zouden ‘alarmisten’ niet meer naar wetenschappelijke gegevens kijken. Vat ik het zo goed samen? Het is nogal wat, maar op deze site natuurlijk geen nieuw geluid. En ach, het is maar een blog.
De grote ongerustheid onstond enkele tientallen jaren geleden, toen (eerlijk is eerlijk) de wereldtemperatuur (atmosfeer) een veel sterkere opwarming vertoonde dan de laatste 10 jaar. In de laatste 10 jaar (de periode is niet precies af te bakenen) is stagnatie te zien en recent weer een hervatting van de opwarming. Ook dat is hier al meer ter sprake geweest.
Een onzekerheid zit in de meetmethoden. Eén van de series die op satellietgegevens gebaseerd zijn, de UAH-reeks, is afgelopen voorjaar zodanig aangepast dat de recente opwarming daaruit verdwenen is. Ik weet niet zo goed wat ik daarmee aanmoet, je zou Roy Spencer c.s. er van kunnen verdenken dat ze de opwarming weg hebben gemoffeld.
Waar de opwarming onverminderd, of wellicht steeds sneller, verder gaat is in de oceanen, zie
https://www.nodc.noaa.gov/OC5/3M_HEAT_CONTENT/
Kennelijk gaat de uitwisseling van warmte tussen atmosfeer en oceaan met horten en stoten, iets wat we natuurlijk ook al wisten uit verschijnselen als El Niño.
En dan is er de hoeveelheid landijs (ijskappen, gletsjers) shelfijs en zeeijs. We teren in op de voorraden. Helaas is het moeilijk om aan goede cijfers te komen. De bedekking van zeeijs is dagelijks te volgen op sites als cryosphere.com; de overige gegevens schijn je bij elkaar te moeten sprokkelen. Warmte die gebruikt wordt voor het afsmelten van ijs zien we niet terug in de temperatuur van de atmosfeer en de oceaan.
Oceanographers have gathered fresh evidence that turbulence in the Arctic Ocean, driven by the wind, is stirring up heat from the depths.
http://www.bbc.com/news/science-environment-34324439
En:
https://scripps.ucsd.edu/projects/arcticmix/
Bart,
Over die grote ongerustheid over de opwarming, enkele tientallen jaren geleden, in het begin was er nog de notie van klimaatherstel nadat het na 1945 wereldwijd een halve graad was afgekoeld (zie een recente blog)
Nu is die halve graad afkoeling geheel verdwenen. Ik heb nog nergens kunnen ontdekken waarom. Als die halve graad afkoeling nu nog had bestaan, dan had de grafiek van de globale temperatuur er heel wat gewoner uit gezien.
André, je bedoelt die halve graad afkoeling die vastgesteld was in het stuk van Angell and Kolschover 1978? Ik weet niet of zij de enigen waren die dat gevonden hadden?
De meest gangbare datasets op wereldschaal nu zijn voor zover ik weet HADCRU en NOAA. Die laten na 1940 een kleine terugval zien van 0,1 of 0,15 graad. Ik zie niet direct staan van welke plaatsen Angell en Kolschover de temperatuurgegevens gebruikt hebben. Misschien een veel kleinere set dan er nu beschikbaar is? Of misschien hebben ze alleen gegevens van stations op het land gebruikt en hebben ze geen correctie gemaakt voor al het zeeoppervlak?
Hier is er nog een
A survey completed last year by Dr. Murray Mitchell of the National Oceanic and Atmospheric Administration reveals a drop of half a degree in average ground temperatures in the Northern Hemisphere between 1945 and 1968.
http://denisdutton.com/newsweek_coolingworld.pdf
O,5F natuurlijk dus 0,2-0,3C
En dat is natuurlijk een krantenartikeltje wat door de MSM werd geplaatst, genoeg reden voor een flinke dosis wantrouwen natuurlijk
Er staat in dat stukje tussen 1945 en 1968 op het Noordelijk halfrond. Dat ziet er tegenwoordig zo uit…..
http://woodfortrees.org/plot/hadcrut4nh/from:1945/to:1968/plot/hadcrut4nh/from:1945/to:1968/trend/plot/hadcrut4nh/from:1945/to:1968
Waar is nu die afkoeling gebleven?
Maar je hebt gelijk Janus, je mag gerust dergelijke berichtgeving met een korreletje zout nemen. Toch zou je dit stukje als verstokt alarmist zijnde toch aan moeten spreken. Vervang global cooling door global warming en het stukje kan zo de hedendaagse berichtgeving in……
Laten we Best data Noordelijk halfrond op land er bij nemen. Hier zien we 0,3 graden afkoeling in de bewuste periode…
http://berkeleyearth.lbl.gov/regions/northern-hemisphere
Over het stuk van Murray Mitchell: ik weet niet precies wat er in de figuur met het temperatuurverloop is weergegeven, maar het schiet zo snel heen en weer dat het me een doorlopend gemiddelde over een korte periode lijkt. Dat is iets anders dan echt klimaatverandering in beeld brengen. Ik weet ook niet welke dataset er gebruikt is?
Over de recente HADCRUT gegevens over 1940-1976: die laten geen duidelijke afkoeling zien, maar ik vermoed dat dat komt doordat de gegevens van de meetstations proportioneel meetellen voor een bepaald deel van het aardoppervlak.
Mooi verhaal!
Een paar overdenkingen
1. onduidelijke angsten kunnen worden geprojecteerd op tastbare zaken zoals vroeger geesten en spoken, soort bliksemafleider. CO2 is de moderne versie.
2. bewustzijn is een handige eigenschap maar heeft als bijwerking dat angsten kunnen worden aangepraat
3. opportunisten kunnen valse hoop tegen angst bieden om persoonlijk gewin
windparkenbouw reken ik daar onder.
Oportunisten kunnen je ook de angst voor links aanpraten en lekker geld blijven verdienen aan het verkopen van olie en kolen.
Ik reken de georganiseerde klimaat “sceptici” daar onder.
En de klimaatjehova’s praten je de angst aan voor een weldadige warmte.
Het is een lastig mechanisme dat van angst. Hoe ontstaat het, hoe reageren individuen erop en hoe raak je er vanaf? ik ben geen deskundige op dit gebied. Dus een paar observaties hier. Inderdaad waren heksen ooit een reden om wakker te liggen. In landen als Haïti komt een dodelijke angst voor Voodoo voor. En ga zo maar door. Een uitstekend inzicht verschaft het boek Scared to Death van North&Booker. Zo komt o.a. de angst voor asbest uitgebreid aan bod. Deze op zeer beperkte concrete gronden gebaseerde angst is aangezwengeld door een groep letselschade-advocaten waardoor een lawine (honderden miljarden $$) aan claims en kosten losbrak en burgers de stuipen op het lijf joeg. Thans kennen wij de angst voor CO2. Dat lieden zeggen er wakker van te liggen, wil ik aannemen. Maar dit laat juist zien dat hier sprake is van emotie. Net als bij heksen, asbest en vele andere hypes. Soms ben ik geneigd om te stellen dat sceptici degenen zijn die tenminste nog hun hersens bij elkaar houden. Het kan zijn dat anderen dit vervelend vinden. Toch lijkt het mij nuttig om te blijven vechten tegen door emotie gedragen beleid. Thans kunnen wij aanschouwen hoe een woud aan op angst voor CO2 gebaseerde milieuwetten, een bedrijf dat waarschijnlijk zo dom is geweest niet met juiste gegevens te komen, dreigt te verpletteren. Het lijkt een convergentie van hebzuchtige advocaten en aangeprate angst. Angst werkt als een kudde op hol geslagen gnoes. Wie de kudde volgt, stampt in de mest van zijn voorganger. Het is een schier onmogelijke klus om het op te nemen tegen emotie, daar het bindmiddel van communicatie, de ratio, is opgelost in angst. Zo kijk ik tegen deze materie aan.
Ik betreur het dat deze discussie die de auteur in gang had willen zetten zo vertroebeld wordt door ene Janos.
Angst ontstaat doordat men geen grip kan krijgen op de realiteit als men met een (vermeende) dreiging wordt geconfronteerd.
Een gezond, rationeel denkend mens kan een dreiging van een vermeende dreiging onderkennen en zonodig vrees hebben zonder angst.
Vrees zet aan tot het bedenken van oplossingen, een actieve houding om een dreiging het hoofd te bieden.
Daarom zijn rationeel denkende mensen ongrijpbaar voor onheilsprofeten en/of degenen met een zelfverrijkende missie.
De angst voor asbest (je zal er maar 30 jaar onbeschermd mee gewerkt hebben) en CO2 (wat gaat er gebeuren als we uit de temperatuur range van het stabiele Holoceen komen) zijn natuurlijk volkomen irreële angsten, daarentegen is de angst van Jeroen dat de wereld wordt overgenomen door de groen rode krypto communisten van de milieubeweging natuurlijk volkomen reeel.
Vooral als je bedenkt dat ze daar mee begonnen zijn aan het eind van de 19e eeuw en dat ze daar speciaal de eigenschappen van CO2 hebben aangepast.
Het klimaat, milieu of mens interesseert groen voor geen millimeter.
Het gaat om de macht en de zinloze baantjes en om die macht en zinloze baantjes te verkrijgen wordt alles uit de kast gehaald.
Of het nu de steun van een hoogneergezette homotegenstander is of een zwakzinnige kapitalist, dat maakt niet uit.
Heb je wel een plan B voor het geval er een afkoeling in het verschiet ligt?
Stap je dan van angstklimatologie over op angstkosmologie en voorspel je daarmee het “einde der dagen”?
André Bijkerk,
“De angst is echt. Het gaat er bij de alarmisten alleen maar om, om het verschrikkelijke gevaar af te wenden en dat kan alleen maar in de angst–verbroederingsketen.”
Dit zal best waar zijn voor velen ter weerszijde, maar ik denk, niet gehinderd door kennis van psychologie en dat soort dingen, dat alles veel beter is te verklaren met Johan Huizinga’s Homo Ludens, het spelelement der cultuur. Dan snap je meteen veel beter al het bedrog wat er mee gepaard gaat. Sommige zullen wakker liggen van de opdrogende geldstromen, dat ze het spel gaan verliezen, gezichtsverlies, …
Ik onderken dat wel maar het heeft geen enkele zin om de misleide medemens in het harnas te jagen wanneer er een elegantere uitweg is.
Je zou natuurlijk kunnen beginnen met het publiceren van wetenschap die onderbouwt dat de aarde niet opwarmt, CO2 geen broeikasgas is of de klimaatgevoeligheid heel erg laag is in plaats van blogjes plaatsen en dan de mensen die vertrouwen in de wetenschap eerst maar eens ” alarmist” te noemen en dan dat een elegante weg noemen om een discussie te starten
Klimaatveraangenaming als we 50 jaar achteromkijken maar waarschijnlijk ook 50 jaar vooruit. En daarna is het moment dat Hans Erren snel met zijn hoofd onder het zand duikt. Verder kijken heeft geen zin, het zal toch niet zo ver komen en mocht het wel zo zijn dan zullen onze steenrijke kleinkinderen het wel oplossen. Tja, het is een manier om er tegen aan te kijken. Maar veel mensen kijken toch wat de wetenschap er van denkt. En dat ziet er dan zo uit: http://www.climatechange2013.org/images/figures/WGI_AR5_Fig12-5.jpg
Voor te stellen dat er mensen zijn die daar bang van worden? Ja, eigenlijk wel. Binnen 150 jaar een compleet veranderde wereld.
Nog wat opmerking over alarmisme.
We zien hier een jonge Stephen Schneider gepassioneerd waarschuwen voor een nieuwe ijstijd en daarna voor het totaal tegenovergestelde.
https://www.youtube.com/watch?v=ygWSQPo_a2w
De passie waarmee hij de tegenstrijdige boodschappen brengt, doet me denken aan een vroegere ICT medewerker in de tijd van de millenium bug Y2K. Hij legde met dezelfde passie uit dat enorme rampen zich zouden voltrekken wanneer niet alle software gezuiverd zou worden van te zuinig bemeten tijdsvariabelen. Ik geloofde dat onmiddellijk met mijn kennis van primitieve 80er jaren programmering. Zo gooide Frankrijk daar met de pet naar en ik wees familie daarop die in tijd naar Frankrijk verhuisde, wat voor een ellende hun stond te wachten. Na het volledige rampenfiasco, dat wil zeggen, het gebrek daaraan, begreep ik dat alarmisme voor sommige mensen een levensbehoefde is. Ze kunnen niet zonder en verzinnen daarvoor de gekste dingen, doomsdays, chemtrails, etc.
Hij waarschuwt niet voor een nieuwe ijstijd, dat is de presentator van de history channel,
Wat hij wel heeft gedaan is een artikel schrijven over mogelijke afkoeling.
De samenvatting
: Effects on the global temperature of large increases in carbon dioxide and aerosol densities in the atmosphere of Earth have been computed. It is found that, although the addition of carbon dioxide in the atmosphere does increase the surface temperature, the rate of temperature increase diminishes with increasing carbon dioxide in the atmosphere. For aerosols, however, the net effect of increase in density is to reduce the surface temperature of Earth. Because of the exponential dependence of the backscattering, the rate of temperature decrease is augmented with increasing aerosol content. An increase by only a factor of 4 in global aerosol background concentration may be sufficient to reduce the surface temperature by as much as 3.5 ° K. If sustained over a period of several years, such a temperature decrease over the whole globe is believed to be sufficient to trigger an ice age. ”
of te wel veel meer vervuiling en wat hebben we gedaan in de jaren 70? Inderdaad de schoorstenen van de fabrieken schoongemaakt -> minder aerosolen en meer CO2 dus dan geen afkoeling maar opwarming.
http://www.sciencemag.org/content/173/3992/138
When my information changes, I alter my conclusions. What do you do, sir?
Ook aan het Y2K probleem hebben 1000-en ICT-ers keihard gewerkt om de bugs er uit te halen, dat er niet gebeurd is is, in ieder geval ten dele, het gevolg van hard werk aan een oplossing na het realiseren dat er een probleem was.
De hele ICT-industrie heeft grof verdiend aan het veranderen van een luttel aantal regeltjes met code.
Opgeklopt probleempje en een voorbeeld om niet in de gordijnen te klimmen zoals groen zou willen (overdrachtelijk is de gordijnenindustrie in handen van groen).
Het heeft deze ICT’er wel behoorlijk wat uurtjes werk opgeleverd om allerlei software en hardware te vervangen in de laatste 2 jaar van het vorig millenium… Het zwaar overdrijven was daar echter ook zwaar aanwezig..
Even als aanvulling.. Je denkt te zwart wit Janos..
Beste Janos73,
ik kwam gisteren een man tegen met een groot geweer. Wat doe je hier, vroeg ik. Ik jaag gevaarlijke dieren weg, zei hij. Maar hier zijn helemaal geen gevaarlijke dieren, zeg ik. Zie je dat het werkt! antwoordde hij.
Een weliswaar lange maar licht humoristische beschouwing over alarmisme in het algemeen hier van Micheal Crichton, waarin ook de komende ijstijd en de millenium bug worden behandeld. Zijn voordracht begint op 8:40
https://www.youtube.com/watch?v=MDCCvOv3qZY