Sommige verstokte AGW–aanhangers (AGW = ‘Anthropogenic Global Warming’) verkeren nog steeds in een staat van ontkenning wat betreft de ‘opwarmingspauze’ ofwel ‘hiatus’. Maar de stagnatie van de gemiddelde wereldtemperatuur over een periode van zo’n 18 jaar is reëel. De waarnemingen liegen er niet om. En ook vele vooraanstaande AGW–proponenten twijfelen er niet aan.
In een recente ‘posting’ op de website van ‘Die kalte Sonne’ van Fritz Vahrenholt en Sebastian Lüning wijzen dezen erop dat de hiatus zelfs in de titels van artikelen, gepubliceerd in peer–reviewed wetenschappelijke tijdschriften, wordt genoemd. Zo publiceerden Jochem Marotzke et al van het Hamburgse ‘Max-Planck-Institut für Meteorologie’ in oktober 2015 in de ‘Geophysical Research Letters’ een artikel getiteld: ‘Eurasian winter cooling in the warming hiatus of 1998–2012’. Verder kunnen Ying et al worden genoemd die in augustus 2015 in hetzelfde tijdschrift een artikel publiceerden: ‘The recent hiatus in global warming of the land surface: Scale-dependent breakpoint occurrences in space and time’. Dat geldt ook voor Amaya et al, die in oktober 2015 in het ‘Journal of Geophysical Research’ publiceerden: ‘Seasonality of tropical Pacific decadal trends associated with the 21st century global warming hiatus’. En zo noemen Vahrenholt en Lüning nog meer voorbeelden.
De hamvraag is of, en zo ja wanneer, de opwarming weer terugkomt. Gaat men ervan vanuit dat oceaancycli een belangrijke rol spelen, dan kan het nogal een tijdje duren – tot in de jaren dertig (zie ‘posting’, ‘Judith Curry prognostiziert Erwärmungspause bis in die 2030er Jahre’). De bekende Duitse klimatoloog Mojib Latif wil zich er nog niet op laten vastpinnen, maar hij verwacht dat de hiatus nog tot minstens 2020 kan duren.
Maar de Britse Met Office denkt er anders over.
Barring a large volcanic eruption or a very sudden return to La Niña or negative AMO conditions which could temporarily cool climate, ten year global average warming rates are likely to return to late 20th century levels within the next two years.
Hoe komt de Met Office daarbij? Vahrenholt en Lüning vermoeden dat de Met Office het verloop van de PDO (‘Pacific Decadal Oscillation’) verkeerd heeft geïnterpreteerd. Maar dat geldt volgens hen niet voor hun beoordeling van de AMO (‘Atlantic Multidecadal Oscillation’). Die zou minder kunnen worden, hetgeen afkoeling met zich zal brengen. Daardoor zou de hiatus nog vele jaren kunnen worden verlengd, volgens de Britten:
Despite these signals it is not certain that there will be a shift towards cooler Atlantic conditions over the next few years. Temporary cooling has occurred in the past without leading to a sustained AMO shift. However, the current trends suggest that the chances of a shift in the next few years have increased. […] The current warm phase is now 20 years long and historical precedent suggests a return to relatively cool conditions could occur within a few years (Knight et al., 2005). However, the short observational record precludes a confident prediction based on observations alone. […] Observational (Folland et al. 2013) and model (Knight et al. 2005) estimates further suggest AMO shifts have an effect on global mean near-surface temperatures of about 0.1 degree Celsius. A rapid AMO decline could therefore maintain the current slowdown in global warming longer than would otherwise be the case.
Lees verder hier.
Kortom, onzekerheid troef!
Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hier, hier, hier, hier en hier.
Een kleine groep sceptici kijkt naar de satellietdata en de rest van de wereld gewoon naar station data. Voor de rest van de wereld is de Hiatus voorbij omdat momenteel de temperatuur als een raket omhoog aan het schieten is. Dit staat de satellietdata zeer waarschijnlijk ook te wachten. Geniet er nog maar even van, die Hiatus.
http://www.climate4you.com/images/BarChartsForSurfaceTempTrends.gif
Zelf kijk ik zeker ook naar de satellietdata. Maar nogmaals, de rest van de wereld doet dat niet.
’temperatuur schiet momenteel als een raket omhoog’: dat is geen structureel effect. Als het CO2-effect bestond zou de temperatuur in deze 21-ste eeuw geleidelijk aan zo’n 0, 4 graad moeten zijn gestegen.
De momentane stijging zal even snel weer ophouden als ze begonnen is. En dan gaat binnen een paar jaar doorwerken dat zonnecyclus 24 ten einde loopt: de temperatuur gaat juist iets omlaag. En de golfstromen? Die zullen daardoor ook afkoelen.
Landmeetstations temperatuur data zijn altijd veel onnauwkeuriger en manipuleerbaarder gebleken dan satellietdata. Ook het selectief kiezen van landmeetstations en gebruik van invoeging van onbetrouwbare proxies en ontoelaatbare smoothing in de historische landmeetseries, de urban heat effecten van verstedelijking zijn in diverse blogs op climategate.nl al ruim aan de orde geweest (zoek: hockeystickcurve). Ik hou het erop, dat aan elkaar geplakte en verschillend gemeten landmeetseries, gebruikt in de IPCC-rapporten, vanuit hun verschillende meetopstellingen onbetrouwbaarder zijn dan de regelmatige resultaten vanuit constant cirkelende en metende satelliet data. http://climategate.nl/2015/07/02/mark-steyn-beticht-michael-mann-van-fraude-inzake-de-hockeystick-grafiek/
“Landmeetstations temperatuur data zijn altijd veel onnauwkeuriger en manipuleerbaarder gebleken dan satellietdata.”
Huh?
https://img.washingtonpost.com/rf/image_1484w/WashingtonPost/Content/Blogs/capital-weather-gang/201112/images/satellite-corrections.jpg?uuid=zpi49isrEeGwMD_zmc8m8w
Correcties (so what?) zullen altijd moeten worden toegepast, manipulaties zijn echter voorbehouden aan het IPCC-kernteam van CRU-EAU en Micheal Mann.
Kom op zeg.
Roy Spencer manipuleert voortdurend, en wel op erg doorzichtige en opzichte wijze:
http://4.bp.blogspot.com/-x46a0n8c9eY/Uvkot6vO6fI/AAAAAAAAFFU/nwt_5I7lOlc/s1600/SpencerDeception2.png
http://2.bp.blogspot.com/-JYiRB5vrdC8/Uvkmn7d_OjI/AAAAAAAAFFI/hfHnInQMmcA/s1600/SpencerDeception.gif
“Ook het selectief kiezen van landmeetstations ”
Bedoel je nu op het laatste stukje broddelwerk van Willie Soon die de China, Ierland en de VS (en dan alleen een beperkt aantal) gelijk stelt aan het Noordelijk halfrond?
http://climategate.nl/2015/10/13/mysterieuze-verdwijning-van-een-halve-graad/
Vreemd dat je daar niet dezelfde opmerking plaatst.
Verder is de code van de laatste versie van UAH nog niet vrijgegeven. Vreemd dat daar niemand over valt…..
Wie beweert dat satellietdata minder betrouwbaar zijn in de IPCC onafhankelijke climate reseach (corrections are always necessary for orbital drift and decay) loopt erg achter de klimaatfeiten aan. https://en.wikipedia.org/wiki/Satellite_temperature_measurements#Surface_measurements
Wat is je punt, Turris?
Je verwijst naar een Wikipediatekst waarin UAH v6.0 nog niet eens genoemd wordt.
Bart VReeken,
Je weet dat UAH 6 nog niet eens odnersteund wordt door een wetenschappelijke publikatie en niemand kan kijken of de correcties die Dr. Roy Spencer heeft uitgevoerd een beetje ergens op slaan.
Je weet ook dat er op de versie 6 ondertussen ook al 3 verschillende veranderingen zijn op versie 6? (natuurlijk ook zonder enige verklaring)
Weet je dat de versie 6 op andere hoogtes meet dan versie 5?
The RSS satellite dataset shows no global warming at all for 218 months from October 1996 to November 2014 – more than half the 430-month satellite record.
De trend van de RSS sateliet dataset van oktober 1996 t.e.m. september 2015 is positief!
Maar Hans Labohm baseert zijn betoog op de UAH v6.0. Dat is een schimmig bestand omdat het niet bekend is gemaakt hoe de berekening verloopt. Wel is bekend dat het gebaseerd is op (straling uit) grotere hoogte in de Troposfeer dan de vorige versie van UAH. Daardoor wordt het signaal van opwarming onderdrukt.
Herman, waarom focus je zo op die omstreden, veelvuldig aangepaste land en zeereeksen. Slaat nergens op, gooi ze maar in de prullemand.
Omdat ze totaal niet omstreden zijn ?
Iedereen die zegt dat ze omstreden zijn is niet sceptisch, maar heeft zich laten misleiden.
Je zou bijna zeggen dat een periode uitkiezen omdat hij het resultaat laat zien wat je graag wil zien kersenplukken zou zijn, maar van Hans weten we dat hij dat nooooooit zou doen ……..
Verder is een trend zonder de onzekerheden zo goed als waardeloos…. We kunnen dit stukje dan ook gewoon zonder verder commentaar dus weer gewoon bij het vuilnis zetten
Hans wanneer begin je eens te kijken naar alles waar het versterkte broeikas effect invloed op heeft zoals bijvoorbeeld de steeds sterker stijgende zeespiegel, OHC, de oppervlakte temperatuur reeksen die op het ogenblik nieuwe records zetten en het afnemende landijs ?
Zeespiegelstijging -> goktent
OHC -> goktent
Opp. temperatuur -> schiettent
Afnemend landijs -> minder lokale neerslag
Inderdaad je gaat duidelijk voor de niet politieke wetenschap en wijst alles af wat niet in je straatje past.
Veel ruimte voor een inhoudelijke discussie over klimaat.
Vreemd dat je Hans niet wijst op de onzin van zijn trend van 18 jaar zonder zelfs maar een start punt
“Verder is een trend zonder de onzekerheden zo goed als waardeloos”. IPCC claimt 97% zekerheid in haar glazenbol klimaatprognoses, IPCC sceptici weten inmiddels beter.
Janos, een trend met onzekerheden is zowel voor opwarming als afkoeling een probleem. Zeker is dat we een trendbreuk hebben meegemaakt, met aanzienlijk minder opwarming. Maar ook afkoeling valt binnen de onzekerheden.
Heb je dan een trendbreukanalyse gemaakt om te laten zien dat er echt sprake is van een trendbreuk?
Janos, inderdaad.
Nu Erik kom maar op laat zien
Ik las dat de huidige El Nino veel weg heeft van die van 1997/1998. Deze werd gevolgd door een forse maar kortstondige temperatuurpiek gevolgd door langere perioden van lagere temperaturen.
We zijn nu dus op een interessant moment. Zou de temperatuur opnieuw een formidabele piek tegemoet gaan en mogen we dat dan toeschrijven aan El Nino in plaats van CO2? En hoeveel alarm artikelen gaan er dan verschijnen om brand – brand te roepen, het tipping punt wordt gepasseerd?
De echte El Nino moet nog komen en nu al zijn de temperaturen al veel hoger dan in 1998. Indien de temperatuur na de kortstondige piek gaat terugzakken tot waarden van 1999 en 2000 dan ga ik je direct gelijk geven André. Het AGW bolwerk zal dan direct schudden op zijn fundamenten. Maar nu nog even niet.
We gaan het zien of het slechts een wensgedachte van je is.
ben benieuwd of Herman zijn ongelijk zal toegeven. Denk aan 2017/2018 Herman. Dan zal de Niña wel toeslaan met temperatuurdaling.
Erik ,
de La Nina van 1999 heeft het ook niet voor elkaar gekregen om te dippen onder de temperaturen van voor 1997. We kijken dan ook niet naar een echte verandering van de trend maar naar het kersenplukken van een korte termijn die het resultaat geeft wat het moet geven.
Je bedoelt 1997 Herman?
Nou nee, ik bedoelde 1999 – 2000 Maar 1997 is ook goed. Ik neem aan dat je begrijpt wat ik bedoel? Terug naar het 15de tot 20 ste jaar ooit. Dat is al spectaculair.
Toen ik in een ver verleden eens in het rijtje stond voor de koffie in het caferaria van het AMC, ving ik het gesprek op van 2 mensen met gouden brillen en witte jassen. De ene vertelde hoe je het beste aan subsidie kon komen en rammelde ondertussen met zijn gouden sleutelbos van de Testarossa. De andere luisterde ademloos terwijl hij met een fietssleuteltje tussen zijn tanden purkte. Je moest, zei de Hogepriester met die auto, in je operatieplan altijd zorgen voor externe belangen. Werkgelegenheid was heel goed. Zoveel zielen zoveel munten. Ook was het belangrijk om voort te borduren op de onderzoeken van bijvoorbeeld Diederik Stapel. Die was dan wel in die tijd nog niet zo bekend maar dat kwam later. Door onder andere Fietsensleutel en Testarossa. Kortom, ik ben niet van de kruk gevallen nu bekend werd dat Einstein eigenlijk ook maar een subsidiespons was en alles bij elkaar heeft zitten fantaseren. Tenslotte is wetenschap, en zeker die van het klimaat, ook maar religie en komt het pas goed als deze allemaal volledig van de Staat gescheiden worden.
Wat een onsamenhangend relaas!
Jammer, kwam dus niet helemaal uit de verf. Beetje te wijdbeens allemaal voor wiskundigen. Bedoeld was te zeggen dat die hiatus blijft leven zolang er gratis geld mee te verkrijgen is. En als ie nutteloos is geworden wordt er snel weer een ander vaandel bijgezocht. Duidelijker?
Dat je een hele grote fantasie hebt?
Duidelijk!
Dat je nog nooit twee hoogleraren hebt gesproken?
Ook duidelijk.
Het zijn niet allen hoogleraren die gouden brillen en witte jassen dragen.
Zelfs van 1860 tot 1960 is de trend bij HadCrut omhoog gerommeld. Zie de 2 trendlijnen van HadCrut3 en HadCrut4. Waarom was deze aanpassing zo lang geleden nodig.
https://www.dropbox.com/s/qifekeh1qspjjfc/hadcrut3en4trends.jpeg?dl=0
Geen idee. Het boeit mij ook niet. We hebben het nu over de beruchte 18 jaar. En omdat de gemeente alhier dol is op de satellieten kijk ik daar alleen maar na. Zo ziet dat er uit:
http://www.woodfortrees.org/plot/rss/from:1996.10/plot/rss/from:1996.10/trend
En mijn voorspelling is dat het komende jaar de gemeente alhier genipt en geschoren gaat worden en dus heel stil moet zitten wachten omdat het 18 jaar gestopt eiland zal gaan verdwijnen. Zal de verwachte terugval in 2017 diep genoeg zijn? Wie weet, daar doe ik geen voorspelling over.
Helemaal zeker veten we het pas over vijf jaar, als de la Niña ook voorbij is, toen begon de nieuwe plateau-waarde. Spannend allemaal, maar niet catastrofaal hè.
Catastrofaal is iets wat erg van je gezichtspunt afhangt.
Zo is er in Amerika een record hoeveelheid bos afgebrand. Is dat een catastrophe, voor mij niet, echter als je daar een huisje hebt wel degelijk.
Zo was er in Frankrijk een buitje met 9 doden en een hoop overstromingen en schade. Ik slaap er geen nacht minder om…..
Er staat een vermogen aan onroerend goed in Florida waar wat problemen te verwachten zijn met de stijgende zeespiegel
http://wlrn.org/post/miami-dade-clerk-courts-calls-sea-level-rise-superfund
Ik vind het geen probleem ik leef niet in Florida en tijdens mijn leven houden we het in Nederland ook nog wel droog.
Bosbranden in Indonezie en Brazilie
http://robertscribbler.com/2015/10/21/too-furious-for-human-intervention-climate-feedbacks-spur-out-of-control-wildfires-from-indonesia-to-brazil/
Ook al een ver van mijn bed show.
Is er in Amerika een record hoeveelheid bos afgebrand Janos? Dan heb je daar vast een Peer reviewed bron van….
en die bosbranden in Indonesia zijn aangestoken. In Brazilia waarschijnlijk ook.
Heb je daar een bron van Wim?
We moeten Guido maar eens vragen. Ik lees dat hij bosbrandvexpert Indonesia is.
http://www.z24.nl/ondernemen/aangestoken-bosbranden-indonesie-grotere-vervuiler-dan-verenigde-staten
Met die dubieuze bronnen van Janos komen we niet veel verder. Kwaliteit Pierre Gosselin zeg maar.
Nee hoor Wim, de bosbranden in Indonesie komen komen door jouw verhoogde CO2 uitstoot.
Vraag maar aan Janos.
https://tamino.wordpress.com/2015/10/10/a-big-deal/
Maar Tamino (die en directe link geeft naar de data) zal wel weer een alarmist zijn.
Inhoudelijk commentaar is niet te verwachten
Herman, is 17 jaar ook goed?
http://www.woodfortrees.org/plot/rss/from:1997.5/plot/rss/from:1997.5/trend
Prachtig Erik. Santer et al (2011) stelt dat tenminste 17 jaar data (hij gebruikte RSS data) nodig is om signaal van ruis te onderscheiden. Maar die 17 of 18 jaar is het probleem niet. Het probleem is dat station data de Hiatus niet meer bevestigd en de rest van de wereld kijkt nu eenmaal naar station data….. Sorry… Sneu voor je…. Geniet er nog maar van die 17 jaar zolang het nog kan….
En de trend vanaf 2001, na de El Niño/La Niña periode is ook ongeveer hetzelfde als die van voor de El Niño.
http://www.woodfortrees.org/plot/rss/from:1997.5/plot/rss/from:1997.5/trend/plot/rss/from:2001/trend
Sorry foutje, dat was 19 jaar. Zo ziet 18 jaar er uit.
http://www.woodfortrees.org/plot/rss/from:1997.10/plot/rss/from:1997.10/trend
Mooie Hiatus Herman, niks aan de hand. We zijn het eens.
Herman
“Het probleem is dat station data de Hiatus niet meer bevestigd en de rest van de wereld kijkt nu eenmaal naar station data….. Sorry… Sneu voor je….”
Sneu voor de rest van de wereld dat ze zich zo laten bedriegen. Ook sneu voor jou, dat je de feiten opzij zet en geloof hecht aan continue geschied vervalsing.
Zie:
http://climateaudit.org/2008/04/06/rewriting-history-time-and-time-again/
@Janos73:
Bosbranden door klimaatverandering?
Men mag in CA. het eigen perceel met woning niet beschermen tegen brandoverslag met brandgangen, enz.
Fikt het ergens dan verspreidt het zich razend snel door de vrijwel altijd aanwezige krachtige wind.
De enige overeenkomst tussen het verbod op brandoverslag en het klimaat is de groene gekte.
Overigens is die gekkenmensenziekte ook overgewaaid naar Australië.
En die wet is nieuw en verklaard dus de toename van de hoeveelheid afgebrand bos ? Dan kan je dat vast wel onderbouwen
De groene gekte is in CA stokoud, het is de bakermat.
LSD enzo, weet je nog?
Richard Feynman heeft daar in de jaren 80 van de vorige eeuw wel het nodige over opgemerkt.
Een tip voor de klimaatonzekerheidsontkenners:
Misschien even een stapje terug doen en je een overzicht verschaffen?
Dan kom je tot de conclusies dat er satellietdata en stationdata is, en dat er verschillen in de diverse meetreeksen zijn. Dan merk je dat er artikelen zijn die over een hiatus spreken en andere die het er weer niet over hebben. De éne wetenschapper benadrukt dit, de ander dat, de éne verzwijgt dit, de ander dat, de éne vind dit belangrijk, de andere dat.
Allemaal duidelijke aanwijzingen voor een gebrek aan consensus in de wetenschap.
97% wazigheid.
100% politiek van Boels, 0% wetenschap
Je voor 97% een ontkenner.
Best gek eigenlijk dat ze die hiatus zomaar z’n gang hebben laten gaan. Om eerdere hiatii te tackelen werden in vroegere tijden de stekkers van de thermometers in Antarctica nog geplugd in de stekkerdozen voor die van de Sahara zodat er gewenste resultaten als mooie gekleurde statistiekgrafics op de Commodore 64 te zien waren, de media en de politiek ach en wee jankten en de subsidie nog harder ging stromen.