De gemeenteraadsleden Lies Zondag (raadslid Veuruutkiek, gemeente Veendam) en Henk Linnemann (raadslid Wakker Emmen, gemeente Emmen) hebben een oproep gedaan aan hun collega’s elders om een petitie te ondertekenen om de VNG eraan te herinneren dat zij er in de eerste plaats is voor het behartigen van de belangen van de leden en niet om als zetbaas van de rijksoverheid, tegen de wil van de bewoners, windmolens te plaatsen.
Hier volgt hun schrijven.
Veendam, Emmen, 8-1-2016
Geacht raadslid,
In geheel Nederland zorgen de plannen voor de plaatsing van 6000 Megawatt windenergie op land voor veel onrust. Gemeenten worden pas in de laatste fase van de besluitvorming betrokken, als geen reële invloed meer mogelijk is. Dit gaat niet op een wijze die past bij lokale autonomie en democratische legitimatie. In verreweg de meeste gevallen betreft het inpassingsplannen die vallen onder de Rijkscoördinatieregeling, waarmee gemeenteraden buiten spel worden gezet. Ook in het geval dat de Provincie de regie mag voeren (bij plannen beneden de 100 Megawatt) zorgt het provinciaal inpassingsplan dat gemeenteraden geen enkele invloed kunnen uitoefenen op het besluit. Desondanks zijn de gemeenten en haar gemeenteraadsleden rechtstreeks gekozen volksvertegenwoordigers, de bestuurslaag die het dichtst bij de bevolking staat. De inzet van de Rijkscoördinatieregeling tegen gemeenten zet het democratisch gehalte van onze samenleving onder druk.
De belangenvereniging van Nederlandse gemeenten bij uitstek, de VNG, heeft haar handtekening gezet onder het Energieakkoord. Bij de uitvoering van de plannen voor wind op land ondersteunt zij het beleid van het Rijk en gaat zij voorbij aan de belangen van bij haar aangesloten gemeenten die geen windturbines binnen hun gemeentegrenzen willen of die alternatieven willen onderzoeken. De VNG heeft geen ledenraadpleging gehouden over het Energieakkoord.
Ondergetekenden zijn, als raadsleden van de gemeenten Veendam en Emmen, begonnen met een raadsledeninitiatief: wij verzamelden in de provincies Groningen en Drenthe tientallen handtekeningen van raadsleden van een groeiend aantal gemeenten die met ons de handelswijze en het standpunt van de VNG ten aanzien van wind-op-land kritisch onder de aandacht willen brengen bij het bestuur van de verenging. Daartoe is bijgaande petitie op 6 november aangeboden aan een vertegenwoordiger van de VNG, burgemeester Michaël Sijbom van Losser.
Wij zijn van mening dat ieder raadslid in Nederland in de gelegenheid zou moeten worden gesteld dit initiatief te ondertekenen. De belangen zijn immers groot: de Rijkscoördinatieregeling wordt niet alleen breed toegepast bij windenergie op land, maar ook bijvoorbeeld bij wegen, alle energie-infrastructuur, zoals hoogspanningsleidingen, en ‘als dat passend is gezien het gevoelen van de ministerraad’. De onderbouwing van nut en noodzaak vertoont bij windenergie op land gebreken en de rijksoverheid komt daarmee weg.
Onze positie als raden en daarmee rechtstreeks de invloed van de burger, wordt door de Rijksoverheid uitgehold. En bij de uitvoering daarvan stelt onze belangenvereniging zich NIET onafhankelijk op.
Wij sturen u daarom bijgevoegde petitie ter medeondertekening.
Binnenkort gaan wij in gesprek met de voorzitter van de VNG, dhr. Van Zanen, over de petitie en de rol van de VNG. We hopen dat we met uw steun dit initiatief vanuit de twee noordelijke provincies kunnen uitbreiden tot een nationaal gedragen verzoek aan de VNG.
Geef a.u.b. uw steun aan onze roep om gehoord te worden als direct gekozen volksvertegenwoordigers!
U ondertekent de petitie (zie tekst onderaan deze mail) door DEZE mail retour te sturen naar: voorzitter@tegenwindn33.nl , onder vermelding van de zin:
Ja, ik teken het appel. Daarnaast voegt u uw naam toe en de naam van de partij en de gemeente die u vertegenwoordigt.
Uw gegevens zullen dan worden toegevoegd aan de lijst van ondertekenaars, die zal worden overhandigd aan Dhr. Van Zanen.
Hartelijk dank voor uw medewerking,
Lies Zondag, raadslid Veuruutkiek gemeente Veendam
Henk Linnemann, raadslid Wakker Emmen, gemeente Emmen
***
Petitie aan de VNG
Hierin roepen wij op dat de VNG van alle Gemeenten is en niet uitsluitend het beleid van de Ministeries van EZ en I&M op gebied van windmolens dient uit te voeren, tegen de wil van gemeenteraden in.
– Dat het ondertekenen van een Energieakkoord de leden volgens vastgesteld verenigingsrecht niet bindt en zeker niet mag betekenen dat gemeenten ongevraagde en gevraagde steun wordt onthouden tegen de door Rijk en provincies opgelegde vestiging van windturbines;
– Dat het huidige besluitvormingsproces m.b.t. windturbines aantoonbare, wetenschappelijk onderbouwde, fundamentele democratische tekortkomingen kent en elke democratische legitimiteit ontbeert;
– Dat de VNG op grond van haar missie de ondemocratische aspecten van het huidige besluitvormingsproces juist aan de kaak had moeten stellen richting Rijk en provincies;
– Dat elke steun van de VNG tot nu toe heeft ontbroken voor het democratisch proces van gemeenteraden om in hun gemeenten windturbines tegen te houden dan wel op een andere wijze te realiseren dan het rijk wil opleggen;
– Dat ondanks dat alom erkend wordt, zoals ook verwoord door de CdK van Drenthe op 31/8/2015 op een BZK-conferentie in Amersfoort, dat m.b.t. windturbines sprake is van “een mislukt besluitvormingsproces dat van miscommunicatie aan elkaar hangt”, de VNG hieruit niet de juiste conclusies trekt en tot nu toe niet optreedt voor heroverweging v.d. besluitvorming m.b.t. windenergie op land.
Wij doen een dringend appel op het bestuur van de VNG:
– Terug te keren op haar schreden en nu positie te kiezen voor de democratische positie van gemeenteraden in dit dossier en te stoppen met hulp aan minister Kamp tegen de gemeenteraden die zich verzetten tegen diens plannen om de windturbines op te dringen.
– Direct actief en krachtig bij de Rijksoverheid, IPO en provincies te gaan optreden voor het terugdraaien van het huidige ondemocratische besluitvormingsproces m.b.t. windturbines.
– Zich daadwerkelijk per direct in te gaan zetten voor het versterken van de lokale democratie en autonomie, i.p.v. deze uit te hollen.
– Vanaf nu vroegtijdig aanvallen op de grondwettelijk verankerde positie van de raden als hoofd van de gemeente te signaleren en te bestrijden.
***
Bent u geïnteresseerd in het onderwerp, dan raden wij u het boek aan van Prof. A. Koers: Windenergie en de overheid. U kunt het bestellen via deze link.
Aldus Lies Zondag en Hans Linnemann.
Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hier, hier, hier, hier en hier.
Dit schrijft de VNG zelf over het energieakkoord
http://www.lokaleenergieetalage.nl/energieakkoord
“Het energieakkoord kent de volgende doelstellingen op nationaal niveau:
een besparing van het finale energieverbruik met gemiddeld 1,5 procent per jaar.
100 petajoule aan energiebesparing in het finale energieverbruik van Nederland per 2020.
Een toename van het aandeel van hernieuwbare energieopwekking (nu ruim 4 procent) naar 14 procent in 2020.
Een verdere stijging van dit aandeel naar 16 procent in 2023.
Ten minste 15.000 voltijdsbanen, voor een belangrijk deel in de eerstkomende jaren te creëren.
De diversiteit van de 393 gemeenten in Nederland is dusdanig groot dat er geen zinvolle onderverdeling van deze opgaven te maken is. Het Ondersteuningsprogramma Energie kent dan ook geen doelstellingen op lokaal niveau.
Lokaal en regionaal beleid, activiteiten en initiatieven dragen wel bij aan de landelijke doelstellingen. Via de Lokale Energie Etalage wordt zichtbaar wat op het lokale schaalniveau de trends zijn qua energieverbruik en opweking van duurzame energie. Daarnaast is zichtbaar gemaakt welke rollen gemeenten invullen en op welke activiteiten het gemeentelijk beleid zich richt.”
Nu is het in de praktijk zo dat gemeenten zuiver lokaal opereren zodat hiermee de VNG duidelijk aangeeft dat er onvoldoende inhoudelijke basis is om als woordvoerder voor de gemeenten op te treden.
Aan de andere kant is er al behoorlijk wat tijd verstreken en komen de gemeenten er langzaam achter dat ze niet zo blij meer zijn met de rol die de VNG zich heeft toegeëigend bij de onderhandelingen over het energieakkoord.
Ik denk dat een petitie nu wat achterhaald is de gemeentebesturen zullen duidelijk moeten maken of het VNG door hen gemandateerd was toen ze de handtekening gezet hebben.
Zo niet dan kan geen raadslid er nog wat aan doen.
De VNG heeft geen ledenraadpleging gehouden voorafgaand aan de ondertekening van het energieakkoord.
Weerstand tegen overheid neemt toe. Klein overzicht in NL op kaart van anti windturbine actiegroepen. https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=zRGgFuiygOqY.kTo6L2DvC_jU
Weerstand wordt gebroken door nieuwe noodwetgeving. Voor op zee wordt er al voor gepleit: http://www.fluxenergie.nl/met-een-noodwet-wel-op-tijd-windenergie-vanaf-zee/
Wat telkens weer opvalt is dat potentiële windradslachtoffers pas in het geweer komen als de graafwerkzaamheden in hun achtertuin al bijna begonnen zijn.
Er is in die kringen dan ook niet of nauwelijks sprake van enig fundamenteel bezwaar tegen de Nederlandse energiewende in het algemeen of windenergie in het bijzonder.
Daarom herhaal ik nog maar eens: … in dat geval stel ik mij op het standpunt; elke molen in andermans tuin gaat aan mijn tuin voorbij.
Jouw tuin wel, maar jouw portemonnee niet
Daar heb je gelijk in, maar ik betaal – zij het gedwongen – liever mee aan de molen in de tuin van een ander en zal ik je eens iets verklappen …
zo denken de nimby’s er ook over.
Er zijn altijd opgaven die niemand in zijn directe omgeving wil. AZC, windturbines, kerncentrales, kolencentrales, wegen, scholen, relaxcentra of bijvoorbeeld woningen op de open ruimte voor je huis. Heel begrijpelijk, maar soms moet die voorziening er toch komen. Als we de mensen zelf “democratisch” laten beslissen komt de voorziening niet in hun directe omgeving. Gemeenteraden willen ze niet in hun eigen gemeente, enzovoort.
We kiezen onze volksvertegenwoordigers in Den Haag en staan hen toe ons te overrulen op die punten waar iemand de last van de algemene voorziening moet hebben. Ik aanvaard en ondersteun het systeem, maar vind ook dat ze af en toe wel heel domme besluiten nemen en heel kortzichtig argumenteren. De oplossing is dan niet om het besluit toch decentraal te laten nemen.
Maar hoe kan ik ze in Den Haag laten luisteren naar rede en argumenten?
De escalatie is het huidige gevolg: poorters organiseren zich tegen de overheid en proceduren tot met RVS, (inclusief politieke NGO’s als Urgenda) de overheid gebruikt in toenemende mate noodwetten en blokkeert/negeert iedere kritiek op haar ineffectief beleid . Dat is de juridisering van de democratie. Het leidt vervolgens naar opstand door zich genegeerd / overruled voelende poorters.
Zo`n 25 jaar geleden waren er vele demostraties in Nederland maar veelal buiten de randstad.
Wind energie dat was was de toverstok voor energie dan waren de vervuilende kolen centrales NIET meer nodig en Kern energie helemaal uit de boze.
Nu zijn wij allen zover dat er na veel ontwikkeling (kosten) een renderende windturbine is ontstaan.
En plots is iedereen nu TEGEN windenergie omdat het ontsierend is in het landschap.
Wat willen de burgers van Nederland nu?, wel schone energie maar de daarvoor benodigde apparatuur moet bij de buren staan of zelfs in het buitenland.
Dit doet mij denken aan wat mijn vader wel eens vertelde, Leeuwarden moest meer elektra hebben maar de benodigde centrale moest maar bij Groningen gebouwd worden want zo`n vervuilend apparaat wilden het bestuur van Leeuwarden niet toelaten.
Dit speelde rond 1925 even geleden dus maar in feite hetzelfde wat heden burgers wederom in het Noorden van Nederland willen.
Jij weet iets wat wij niet weten?? Vertel, waar staat die “renderende” windturbine (windmolen is een ander bouwwerk, daar maal je graan mee, en zo) van jou ??
Ja, tuurlijk, met tonnen subsidie per jaar kan ik het ook. Maar nu zonder subsidie, waar staat die?
In bv Rusland staan windturbines op afgelegen plaatsen bv bij dorpen en deze renderen op geweldige wijze in combinatie met zonne-panelen.
Ook in zuid Amerika het gezien dus het kan wel zonder subsidie maar dan moet het ook gebruikt worden waarvoor het bedoeld is en dat doen wij niet in de EU.
Hier word er politiek mee bedreven en de te hoge kosten afgewenteld op de consument.
En dat moet bestreden worden.
In afgelegen dorpen in Rusland stookt merendeel hout of kolen (ook de meeste energiecentrales). Windmolentje is prettige bijkomst in zo’n dorpje. Onvergelijkbaar met NL.