Tien jaar na het verschijnen van Al Gore’s ‘Inconvenient Truth’, is het het Heartland Instituut in Chicago erin geslaagd om een debat te organiseren tussen een aanhanger en een tegenstander van de menselijke broeikashypothese (‘AGW = ‘Anthropogenic Global Warming’): Scott Demming en Jay Lehr. Dat is zeldzaam, want pro-AGW’ers onttrekken zich in de regel aan dit soort discussies.
Mijn favoriete kritiek op de film van Al Gore is nog steeds die van Christopher Monckton: ’35 Inconvenient Truths. The errors in Al Gore’s movie.’ In het licht van de duur van de film is dat ongeveer 1 fout per 3 minuten.
Maar het is toch goed dat er opnieuw aandacht aan wordt geschonken, omdat de film als propaganda-instrument is ingezet en velen nog steeds van mening zijn dat de film een juist beeld geeft van de klimaat’problematiek’.
De discussie, die in een uiterst respectvolle, niet-confronterende sfeer plaatsvond – hetgeen uitzonderlijk is voor klimaatdiscussie – is gelardeerd met beeldfragmenten uit de film van Al Gore.
Demming opende de discussie. Hij verklaarde dat toen hij de film van Al Gore na zoveel tijd terugzag, deze hem meeviel. Hij had echter wèl moeite met de nauwkeurigheid en de accenten die daarin werden gelegd. Hij vervolgde met de stelling thans minder dan 10% van de fossiele brandstoffenreserves is verbruikt. Wat gebeurt er als de resterende 90% ook wordt opgestookt? Volgens Demming hebben economen berekend dat als dat plaatsvindt, het BBP in 2100 25% minder groot zal zijn. [Hij verzuimde daarbij overigens de bron te vermelden.] Maar volgens hem is dat probleem oplosbaar en niet eens zo duur. We hebben reeds de technologie. Wat we nodig hebben is echter vertrouwen in onszelf, de menselijke vindingrijkheid en oplossingen via de markt.
Jay Lehr beklemtoonde dat hij veel waardering voor zijn opponent had, maar fundamenteel met hem van mening verschilde. ‘An Inconvenient Truth’ zou naar zijn mening een Oscar hebben moeten krijgen voor paniekzaaierij.
Hij stelde vier vragen aan de orde.
- Warmt de aarde op?
- Is dat slecht?
- Is CO2 slecht?
- Veroorzaakt het opwarming?
Ja, de aarde [eigenlijk: atmosfeer] is opgewarmd sinds het einde van de Kleine IJstijd (rond 1850). Maar de opwarming hield 18 – 20 jaar geleden op.
Is opwarming slecht? Nee, we gaan meestal naar het warmere zuiden voor vakantie. Oogsten zijn overvloediger. Vijf keer zo veel mensen overlijden vroegtijdig aan koude dan aan warmte. En proxymetingen geven aan dat onze huidige temperatuur onder het gemiddelde ligt van de laatste 5000 jaar.
Is CO2 slecht? Nee, het is een bouwsteen van het leven. Bij minder dan 150 ppm CO2-concentratie in de atmosfeer sterven planten en dieren en wordt leven op aarde onmogelijk. Nu bedraagt de concentratie ongeveer 400 ppm.
Veroorzaakt CO2 temperatuurverandering? Nee, daar is geen enkel bewijs voor – alleen de modellen. In deze modellen wordt de invloed van de zon en wolkenvorming onderschat. Geen van de modellen heeft voorspeld [beter: geprojecteerd] dat we weinig opwarming hadden gedurende laatste 18 jaar.
Uit ijsboringen weten we dat de CO2-concentratie in de atmosfeer de temperatuur volgt, en niet andersom. Dat komt door uitgassing van de oceanen, die bij hogere temperaturen minder CO2 kunnen bevatten, net als een blikje spuitwater dat wordt opgewarmd, waarna de inhoud eruit spuit.
We hoeven derhalve niet het probleem van de antropogene opwarming op te lossen, want het is een non-existent probleem.
Vervolgens worden een aantal videoclips uit ‘The Inconveniant Truth’ vertoond. Allereerst een fragment dat het broeikaseffect verklaart.
In reactie daarop wijst Demming erop dat de eerste metingen van dit verschijnsel in 1863 in het laboratorium werden aangetoond door Tyndall. Lehr stelt daar tegenover dat CO2 inderdaad infraroodstraling absorbeert, maar in een heel kleine deel van het spectrum. En die golflengte is reeds voor 90% verzadigd. Dus een toename van CO2 heeft een uiterst miniem effect. Een verdubbeling van de CO2-concentratie zal geen meetbaar effect hebben op de gemiddelde wereldtemperatuur. Daarnaast dient te worden bedacht dat 95% procent van het broeikaseffect wordt veroorzaakt door waterdamp. CO2 speelt dus slechts een ondergeschikte rol. En daarvan is 97% van natuurlijke oorsprong. Slechts 3% is van menselijke oorsprong. Een voor dat kleine beetje wil men de wereldeconomie op de schop nemen door het gebruik van fossiele brandstoffen te reduceren?
Dan wordt een fragment vertoond over de verbleking van koraalriffen en het verlies aan biodiversiteit. Lehr stelt daartegenover dat deze verbleking een natuurlijk verschijnsel is. Recent onderzoek in ‘The Great Barrier Reef’ heeft aangetoond dat er niet meer verbleking was dan 20 jaar geleden.
Demming komt hierop met voorbeelden van verbleking van het Noordelijk gedeelte van het ‘Great Barrier Reef’. Maar belangrijker vindt hij de economische aspecten van het probleem. Zonder de desbetreffende literatuur te specificeren, herhaalt hij dat de vervanging van fossiele brandstoffen het mondiale BBP waarschijnlijk met 1% zal verminderen in 2100, terwijl de schade van opwarming een negatief effect van 25% zal hebben.
Vervolgens wordt wederom een clip uit Al Gore’ film vertoond over het verlies van ijsmassa op Groenland als gevolg van zogenoemde ‘moulins’, met catastrofale gevolgen voor de stijging van de zeespiegel – ook voor Nederland – waardoor tientallen miljoenen mensen zouden moeten vluchten.
Demmink dacht dat dit probleem nog was onderschat. Lehr was daarentegen mening dat dit de ergste vorm van paniekzaaierij was. Groenland is nooit geheel groen geweest. Tussen 1000 en 1250 was er landbouw op Groenland. Dat heeft het zeeniveau nooit significant beïnvloed. De zeespiegel stijgt inderdaad. Over de laatste honderden jaren met zo’n 20 cm. per eeuw. Maar dat is het dan wel. Geen versnelling!
En zo gaat de discussie voort. Bekijk en beluister verder hier.
Al met al is het een zeer leerzame discussie, die al tien jaar geleden zou hebben moeten gevoerd. Daaruit blijkt dat Al Gore’s film in tal van opzichten niet meer dan paniekzaaierij is en niet op feiten berust.
Ondertussen hebben we wèl duizenden miljarden uitgegeven aan klimaatbeleid dat geen enkel aantoonbaar effect heeft gehad of nog zal hebben.
Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hier, hier, hier, hier en hier.
1 fout per drie minuten
Ivo,
Dank!
Ik zit al een tijdje met het fenomeen ‘uitgassing’. In hoeverre is dit waargenomen of aangetoond? Veel organisaties, zoals Greenpeace stellen namelijk dat de Oceanen juist verzuren door de verhoogde opname van CO2. Dat is precies de andere kant op.
Als er inderdaad sprake is van uitgassing, dan zou je kunnen stellen dat het door CO2 veroorzaakte broeikaseffect futiel is of niet bestaat. Immers, zou de aarde opwarmen door een verhoogde CO2 concentratie in de atmosfeer, dan zou dat tegelijkertijd inhouden dat er meer CO2 door de oceanen wordt uitgegast, met nog meer opwarming en uitgassing tot gevolg. Er zou dus een feedback moeten plaatsvinden die enorme opwarming tot gevolg heeft.
Ik besef dat in dit verband er voldoende CO2 moet worden uitgegast die hypothetisch het vereiste broeikaseffect zou moeten kunnen verklaren. Maar zou dit het geval zijn, dan zou dat de (zoveelste) ontkrachting van de AGW-theorie inhouden. Ik vind het een interessante gedachte. Is hier meer onderzoek over gedaan? Zijn hier publicaties van?
Informatief:
“Carbon Dioxide and Carbonic Acid”
http://ion.chem.usu.edu/~sbialkow/Classes/3650/Carbonate/Carbonic%20Acid.html
Wat ik me als leek al een poosje afvraag is dit:
Dus 40 ppm extra CO2 warmt de hele planeetmassa van 5,972E24 kg in 10 jaar met 2 graden op.
Hoeveel TJoule is dat?
En, als we dat per vierkante meter omslaan, hebben we dan niet een systeem met een opbrengst die miljoenen malen hoger ligt dan dat van onze huidige zonnepanelen? Lijkt mij wel.
Dus, beste Al, waar blijft dan toch die eerste grootschalige toepassing van dit wonderbaarlijk fantastische CO2 met gratis onbeperkte energie voor iedereen (of was dat nou net weer niet de bedoeling)????
vragen,vragen……
Heerlijk, dit!
CO2 volgt de temperatuur zowel op lange termijn, circa 880-1000 jaar, als op korte, vanaf een half jaar. Heeft misschien te maken met de diepte van de oceanen. Het zou wel eens duizend jaar kunnen duren voordat het opgeloste CO2 vanaf km’s diepte naar boven ‘ontgast’. Maar aan de oppervlakte opgelost CO2 kan natuurlijk veel sneller het luchtruim in verdwijnen bij temp. verhoging.
Deze vertragingen kunnen het verschil wellicht verklaren tussen menselijke uitstoot van CO2 en de CO2 toename in de atmosfeer.
@ Jeroen. Als de temperatuur van het zeewater na een ijstijd stijgt, dan daalt de oplosbaarheid van CO2, waardoor CO2 kan ontwijken naar de atmosfeer. Daarnaast neemt met het stijgen van de temperatuur van het zeewater ook de afbraak van het daarin aanwezige organisch materiaal toe, waardoor nog meer CO2 naar de atmosfeer ontwijkt.
Door het hogere CO2 gehalte in de atmosfeer daalt de pH (zuurgraad) van zeewater van rond de 8,5 gedurende een ijstijd inderdaad naar waarden rond de 8,2 tijdens een interglaciaal. Geheel in lijn dus met de beweringen van Greenpeace c.s.
Wordt er door de mensheid extra CO2 aan de atmosfeer toegevoegd (stijgt daardoor bijvoorbeeld het CO2 gehalte van 280 ppmv naar 400 ppmv) dan zal de daling van de pH van zeewater verder gaan in de richting van de 8,0 of zelfs nog iets daaronder. Met de temperatuur van zeewater heeft dit echter niets te maken. Niks terugkoppeling dus.
Door het opstijgen van CO2 rijk water uit de diepere lagen van de oceaan voor de kust van Zuid Amerika ligt de pH van zeewater daar van nature rond de 7,8 . Mede door het met het zeewater opstijgen van ook veel nutriënten (fosfaat en nitraat) is dit één van de rijkste visserijgebieden ter wereld. Ook over een pH van beneden de 8,0 hoeven we ons op zich dus niet echt zorgen te maken (wel over een gebrek aan nutriënten zoals bijvoorbeeld in de Nederlandse kustwateren, maar dat is weer een heel ander verhaal).
Nog belangrijker voor CO2 outgassing uit de oceanen is vertikale stroming. De koude diepzee houdt onder hoge druk enorme hoeveelheden CO2 vast, zoals ook een flesje cola onder hoge druk. Veranderingen in verticale stromingen (bijvoorbeeld methaanhydraat destabilisatie) zullen dan ook de nodige effecten moeten opleveren. Hoe complex het allemaal is kun je hier zien:
http://earthobservatory.nasa.gov/Features/OceanCarbon/
Helder! Dank voor je toelichting.
@Paul Hagel
Ik volg je uitleg niet helemaal, volgens mij spreken je eerste en tweede alinea elkaar tegen. Even op een rijtje:
– temperatuur zeewater stijgt -> CO2 uitgassing, dus hogere PH
– afbraak organisch materiaal -> meer CO2 in oceaan, dus lagere PH
– maar die afbraak wordt uitgegast -> hogere PH
– stijging CO2 gehalte in lucht bij opwarming -> lagere PH in zeewater?
Ik snap dit hierboven niet. Als temperatuur stijgt na een ijstijd, dan komt er CO2 uit de oceaan in de atmosfeer, dus dan zou de PH moeten stijgen. Tenzij de afbraak van organisch materiaal sneller gaat, dan de ontgassing, dan daalt de PH.
En je punt dat er geen terugkoppeling zou zijn snap ik ook niet. Meer CO2 in de lucht -> opwarming -> dus ook opwarming zeewater -> dus ontgassing -> meer CO2 in de lucht. Dat is toch een terugkoppeling?
Bij temp. verhogingen in de diepte vd oceanen zal daar minder CO2 oplosbaar worden en als gas beginnen te stijgen. Onderweg omhoog wordt wellicht de oceaan daardoor iets minder basisch, dus lagere pH. Aan de oppervlakte aangekomen daalt dan daar de pH en ‘ontgast’ CO2 ook het luchtruim in.
De menselijke uitstoot, met grote pieken en dalen, wordt niet waargenomen in de bijna lineaire stijging van CO2 in de atmosfeer.
We zien hier dat de verandering in temperatuur voorafgaat aan de verandering in CO2. Het verschilt bij de piek in 1998 circa een half jaar.
Dus eerst piekt de temperatuur, daarna CO2.
Tijdens de meer grofstoffelijke metingen gedurende de ijstijden zien we verschillen in vertraging van CO2 verandering tov temp. verandering die wel oplopen tot 800 – 1000 jaar.
http://www.woodfortrees.org/plot/esrl-co2/derivative/mean:12/from:1997/to:1999/normalise/plot/rss/derivative/mean:12/from:1997/to:1999/normalise/plot/square:10/from:1996/to:2000
De seizoensvariatie van CO2 concentratie wordt weergegeven met de bekende zaagtand curve met een helling van 1.8 ppm/yr en een seizoensvariatie van 3 ppm naar -3 ppm.
Het is interessant om die grafiek algebraisch op te schrijven :
r(t) = A*sin(omega*t) + B*t
r : CO2 concentratie in de atmosfeer als funtie van de tijd t
A: 3ppm
omega : 2*pi rad/yr
B: 1.8 ppm/yr
De verandering van r als functie van de tijd wordt :
dr/dt = A*omega*cos(omega*t) + B
Voor t=0 resp t = yr/2 :
t=0 :
dr/dt = A*omega + B = 18.84 +1.8 ppm/yr
t=yr/2
dr/dt = -A*omega + B = -18.84 +1.8 ppm/yr
Indien geen fase verschil, t=0 stelt voor 21 maart en t=yr/2 stelt voor 21 september, in Hawai waarvoor de zaagtand grafiek is gemeten.
We zien dus dat de snelheid van CO2 concentratie veranderingen over de jaargetijden een factor 10 groter is dan de gemiddelde jaarlijkse toename snelheid. Die seizoensveranderingen worden veroorzaakt door de verandering van de temperatuur van de bovenste lagen van de oceaan over de jaargetijden.
Een meer uitgebreide voordracht van Salby, omtrent de verhouding van door de mens veroorzaakte fossiele CO2 en de natuurlijke CO2 , 2.6% fossiel en 97.4 natuurlijke CO2, is in ondersttande link
gegeven.
https://www.youtube.com/watch?v=rCya4LilBZ8
Dat getal 2.6% wordt ook gegeven in de discussie van het Heartland instituut, nml 3%.
IPCC geeft een getal van 50% zoals recentelijk door Janos en Guido werd beweerd.
Een factor 15 verschil !
“De menselijke uitstoot, met grote pieken en dalen, wordt niet waargenomen in de bijna lineaire stijging van CO2 in de atmosfeer.”
Hier heb ik me vergist. De figuur er even bijgehaald. Als we de toename per jaar bekijken is de uitstoot hoger maar ook gladder dan de atmosferische CO2 toename. Er is echter niet een direct verband te zien tussen beide. Kortom, ik begrijp dit gedrag niet erg, wie wel?
https://www.dropbox.com/s/rfzcd45n2p05ae8/Schermafdruk%202016-09-19%2000.02.58.png?dl=0
Bijvoorbeeld, in 1998 (El Niño jaar) is de toename in de atmosfeer even groot als de uitstoot in dat jaar.
Je moet er rustig voor zitten, maar dan krijg je ook wat, vind ik. Het draait steeds om hetzelfde: als je de dominante invloed van de menselijke CO2-emissie wilt aantonen ter verwerping van de nul-hypothese, dan zul je alle natuurlijke invloeden moeten kunnen uitsluiten. Tot op heden is dit bewijs, lees: falsificatie van de Nul-hypothese, uitgebleven. Ook de AGW-protagonist in dit debat slaagde hier niet in. Wat Al Gore overigens over Groenland liet zien is een verzinsel. De poolkap kwam tot vlak achter de hotels waar ik verbleef in juni.
@Jeroen Het is tamelijk complex omdat zeewater chemisch totaal anders reageert en een sterk dempend effect heeft op zure toevoeging. Ook de ontwikkeling van kalkskeletten waarin CO2 wordt gebonden is een eigen chemisch verhaal. De aanname dat meer CO2 1 op 1 leidt tot minder alkalisch (want dit is het), is onjuist en heeft uitsluitend ten doel de mens een schuldgevoel op te dringen. Kalkafzettingen en andere steenformaties bevatten onnoemelijk grote hoeveelheden C. Hoe dit allemaal in zijn werk gaat is onderwerp van studies die nog volop in onderzoek zijn. Uitspraken die Greenpeace doet, zijn in principe juist, maar suggereren heel iets anders. En dit is ook de crux van die discussie.
https://fcpp.org/sites/default/files/documents/Moore%20-%20Ocean%20Acidification%20Alarmism.pdf
De seizoensvariatie van CO2 concentratie wordt weergegeven met de bekende zaagtand grafiek met een helling van 1.8 ppm/yr en een seizoensvariatie van 3 ppm naar -3 ppm.
Het is interessant om die grafiek algebraisch op te schrijven :
r(t) = A*sin(omega*t) + B*t
r : CO2 concentratie in de atmosfeer als funtie van de tijd t
A: 3ppm
omega : 2*pi rad/yr
B: 1.8 ppm/yr
De verandering van r als functie van de tijd wordt :
dr/dt = A*omega*cos(omega*t) + B
Voor t=0 resp t = yr/2 :
t=0 : dr/dt = A*omega + B = 18.84 +1.8 ppm/yr
t=yr/2 dr/dt = -A*omega + B = -18.84 +1.8 ppm/yr
Indien geen fase verschil, t=0 stelt voor 21 maart en t=yr/2 stelt voor 21 september, in Hawai waarvoor de zaagtand grafiek is gemeten.
We zien dus dat de snelheid van CO2 concentratie veranderingen over de jaargetijden een factor 10 groter is dan de gemiddelde jaarlijkse toename snelheid. Die seizoensveranderingen worden veroorzaakt door de verandering van de temperatuur van de bovenste lagen van de oceaan over de jaargetijden.
Anders gezegd, gedurende de 6 zomer maanden gaat gemiddeld 12/pi +0.9 = 3.82 ppm de atmosfeer in en gedurende 6 winter maanden wordt gemiddeld 2.02 ppm geabsorbeerd in de oceaan.
Een meer uitgebreide voordracht van Salby, omtrent de verhouding van door de mens veroorzaakte fossiele CO2 en de natuurlijke CO2 , 2.6% fossiel en 97.4 natuurlijke CO2, is in onderstaande link
gegeven.
https://www.youtube.com/watch?v=rCya4LilBZ8
Dat getal 2.6% wordt ook ongeveer gegeven in de discussie van het Heartland instituut, nml 3%.
IPCC geeft een getal van 50% zoals recentelijk door Janos en Guido werd beweerd.
Een factor 17 verschil !