Dit is een vervolg op mijn discussie met Jan Berends onder deze ‘posting’.
Jan Berends,
In reactie op je commentaar van 21 september 09.34 u. eerst een paar prealabele opmerkingen. Hoewel de toonzetting van het stuk van Hiemstra niet zo onbeschoft is als die van Martin van Etten, gaat hij m.i. toch ver over de schreef door de klimaatsceptici af te schilderen als een groep manipulatoren.
Wie behoren tot die groep? Het zijn voor een groot deel wetenschappers met een indrukwekkende staat van dienst, wier integriteit boven elke twijfel is verheven en bij wie Hiemstra (en ik) niet in de schaduw kunnen staan. Zie hier.
Zijn er misschien ook nog meteorologen bij? Ja zeker! Zie mijn ‘posting’ over John Coleman, een van de meest ervaren en bekendste weermannen in de VS.
Maar hoe staat het met andere meteorologen in de VS? Zijn die misschien toch in meerderheid aanhanger van de menselijke broeikashypothese (AGW = ‘Ánthropogenic Global Warming’)?
In een eerdere ‘posting’ citeerde ik Ross McKitrick:
‘In 2012 the American Meteorological Society (AMS) surveyed its 7,000 members, receiving 1,862 responses. Of those, only 52 per cent said they think global warming over the 20th century has happened and is mostly manmade (the IPCC position). The remaining 48 per cent either think it happened but natural causes explain at least half of it, or it didn’t happen, or they don’t know. Furthermore, 53 per cent agree that there is conflict among AMS members on the question.
So no sign of a 97 per cent consensus. Not only do about half reject the IPCC conclusion, more than half acknowledge that their profession is split on the issue. ….’
Kortom het commentaar van Hiemstra is niet alleen denigrerend jegens mij maar (impliciet) eveneens jegens een groot deel van zijn Amerikaanse collega’s. De formuleringen zijn kenmerkend voor de wijze waarop een aantal AGW’ers de discussie meent te moeten voeren.
Een andere prealabele opmerking is dat de discussie tussen Hiemstra en mij vele jaren geleden plaatsvond. In het licht van nieuwe data en de ontwikkeling van wetenschappelijke inzichten is deze hier en daar aan actualisering toe.
De commentaren die volgden op de discussie tussen mij en Hiemstra (meer dan 200!) toonden aan dat er verschillen van opvatting leven over de vraag of AGW al dan niet een significante invloed uitoefent op de temperatuur. Zouden degenen die in deze discussie mijn kant kozen ook tot de manipulatoren behoren? Of zouden ze gewoon dom en misleid zijn door mij en andere klimaatsceptici?
Nu over de inhoud.
Onder punt 1 stelt Hiemstra: ‘De grafiek in de oorspronkelijke bijdrage van Labohm loopt van januari 1998 tot februari 2008. Waarom stopt de grafiek eigenlijk bij februari 2008? Het is nu toch november 2009? Het antwoord is simpel: sinds februari 2008 is de temperatuur weer gestegen en klopt het verhaal niet meer.’ Aldus Hiemstra.
We zijn inmiddels een aantal jaren verder. De meest recente UAH-temperatuur reeks laat vanaf 1998 tot heden een vrij vlak verloop zien. Geen enkel klimaatmodel heeft dat voorspeld (beter: geprojecteerd). De pieken van 1998 en 2015 worden aan El Niño toegeschreven. Dat heeft niets met CO2 te maken. Als we ze even weg zouden denken, dan houden we toch een vrij vlak verloop van de curve over.
Bron hier.
Dus het eerste argument van Hiemstra is weerlegd.
Onder punt 2 stelt Hiemstra: ‘In de reactie van Labohm op mijn artikel tovert Labohm een nieuwe grafiek uit de hoge hoed. De temperatuurgrafiek is gebaseerd op een beperkte dataset van de V.S., en deze wordt vergeleken met wereldwijde CO2-data.’
Het zou inderdaad beter zijn geweest als ik een wereldwijde dataset voor de temperatuur had gebruikt. Maar de conclusie zou niet anders zijn geweest. Waarmee ook het tweede argument van Hiemstra is weerlegd.
Onder punt 3 stelt Hiemstra: ‘Dan de tweede grafiek uit de bijdrage van Labohm, een “temperatuurreconstructie over de laatste 9000 jaar.” Hij concludeert: “dat er eerdere perioden waren (…) waarin de temperatuur hoger was dan nu.” Opnieuw appels met peren vergelijken, want de grafiek is alleen representatief voor het Alpengebied en niet voor de hele wereld.’
Strikt genomen heeft Hiemstra gelijk, maar voor zover mij bekend zijn temperatuurreconstructies over tijdvakken van duizenden jaren schaars.
Er is er inmiddels één bijgekomen uit de zogenoemde Epica Dome, die eenzelfde beeld laat zien.
Het lijkt mij dat daarmee ook het derde argument van Gerrit Hiemstra grotendeels is weerlegd.
Onder punt 4 stelt Hiemstra: ‘Tenslotte citeert Labohm een regel uit het derde IPCC rapport. Dit rapport is overigens uit 2001, terwijl er inmiddels al een vierde IPCC rapport is (alsof er in de tussentijd niets gebeurd is).
De gewraakte zinsnede was de volgende: ‘In climate research and modelling, we should recognise that we are dealing with a coupled non-linear chaotic system, and therefore that the long-term prediction of future climate states is not possible.’ (Bron: IPCC Third Assessment Report, blz. 774.)
Volgens Hiemstra was deze zin uit zijn verband gerukt. Als je verder leest geeft het IPCC aan wat je wel met klimaatmodellen kunt en wat je er niet mee kunt. Labohm vist alleen het stukje eruit wat je er niet mee zou kunnen en laat weg wat niet in zijn straatje past. Aldus Hiemstra.
Er is ondertussen inderdaad wel het een en ander gebeurd. Er zijn vele rapporten en artikelen verschenen die op de tekortkomingen van de klimaatmodellen hebben gewezen. Zie bijvoorbeeld hier.
Geen enkel klimaatmodel is gevalideerd. Ze kunnen niet eens het verleden voorspellen (‘hindcasting’), laat staan de toekomst (‘forecasting’).
Daarmee is het vierde argument van Hiemstra weerlegd.
Hiemstra besluit: ‘Conclusie: selectief gebruik van informatie, cherrypicking, misleiding, mensen voor het lapje houden. Dit zijn vier goocheltrucs die Labohm en andere “sceptici” gebruiken om de klimaatverandering te ontkennen. Het heeft niets, maar dan ook niets met wetenschap te maken, ondanks het wetenschappelijke sausje dat er over wordt gegoten. Laat u er niet door imponeren, het hoort bij de act.’
Alle argumenten van Hiemstra zijn weerlegd. Geen klimaatscepticus ontkent klimaatverandering – slechts dat de mens daarop een significante invloed uitoefent. Daarmee komt deze – schofferende – conclusie in de lucht te hangen. Ik wacht nog steeds op verontschuldigingen van Hiemstra over de door hem over mij verspreide roddel en achterklap.
Laat ik daar ten slotte nog aan toevoegen dat ik niet denk dat Gerrit Hiemstra uit kwaaiigheid heeft gehandeld. Zo’n type lijkt hij me niet. Ik denk dat hij zich oprecht – maar niettemin ten onrechte – zorgen maakt over het klimaat en oprecht – maar niettemin ten onrechte – denkt dat de mensheid daar iets aan zou kunnen doen. Maar hij had zijn huiswerk beter kunnen doen en zijn woorden zorgvuldiger, minder polariserend kunnen kiezen.
Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hier, hier, hier, hier en hier.
Goed zo Hans, pak ‘m maar aan. Zoals ik al schrijf, het gaat mensen slechts om symbolen, bezweringen die door herhaling besmettelijk worden.
Hij kiest gewoon om bij de ‘groep’ met de juiste ‘leider’ te horen die hem het gevoel geeft meer status te hebben. Daarom kan hij je uitschelden voor ‘ontkenner’ (= van de foute groep)
Overigens is je claim ‘de opwarming die al 18 jaar is gestopt’ voor discussie vatbaar. Diverse publicaties discussieren over de start van die zogenaamde ‘hiatus’, en sommigen plaatsen ‘m ook in 2003, bovendien geeft RSS (van de zelfde satellietdata die UAH gebruikt)toch een trend per decade van 0,13
statistisch gezien kom je inderdaad op 2002/3 uit.
daar ligt een duidelijk buigpunt, 1998 is slechts een uitschieter. Als je een voortschrijdend gemiddelde neemt valt 1998 ook helemaal weg, zie b.v. Hadcrut4 . Je kunt het zelf ook uitrekenen met b.v ‘wood for trees’.
Wat is het voordeel van Hiemstra om zich zo op te stellen?
Kijk eens naar zijn “bijbaantje”
“Naast mijn werk bij de NOS verzorg ik lezingen en presentaties over het weer en het klimaat. Ook geef ik weertrainingen en weercursussen voor watersporters. Daarnaast ben ik lid van de Wageningen Ambassadors, een groep mensen die ooit hun studie hebben gevolgd aan Wageningen Universiteit en die zich nu inzetten om de universiteit met raad en daad bij te staan.
De atmosfeer bestaat uit vele buitengewoon complexe en tegelijk intrigerende processen.”
En vervolgens gooit hij net als het KNMI slecht weer van de laatste tijd en klimaat door elkaar.
Kijk eens naar het verleden:
BORCULO STORMRAMP 1925 – ingekleurde beeldcompilatie uit Borculo van reisfotograaf Hans Hendriksen
https://www.youtube.com/watch?v=8sSbqaQ2hlE
De stormramp in 1953
https://www.youtube.com/watch?v=XcX5wb1k9UM
Schade Hijken 2016
http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/111169/Windhoos-trekt-langs-Hijken-De-schade-is-enorm
Toch koppelt hij het weer van de afgelopen paar jaar direct aan klimaatverandering.
Het klopt dat we wat meer regen hebben echter dat is het gevolg van lokale effecten.
De warme golfstroom meandert en lokaal is het zeewater in onze omgeving aan verandering onderhevig.
https://cassandraclub.wordpress.com/tag/noordzee/page/3/
En zolang de overheersende wind vanaf het Azoren hoog noord west is is de temperatuur van het Noordzee water direct van invloed op de neerslag bij ons.
Maar je mag ook elk type weer aan klimaatverandering koppelen, dat is juist de grap. Daar is niks mis mee. Het zijn alleen de alarmisten die daar een apocalyptisch doemscenario in herkennen, onheilsprofeten als het zijn.
Tije
Kijk eens naar de echte rampen in 1925 en 1953 en de wijze waarop het afwaaien van dakplaten van een boeren schuur in beeld wordt gebracht.
Dan heb je het lek boven.
@Labohm, begrijp ik nou uit jouw stuk dat vanwege die paar “bijbaantjes” Hiemstra kritisch is ten opzichte van sceptici?
Is dat niet een beetje kort door de bocht?
Jan Berends,
Ik zou je op je hart willen drukken om zorgvuldig te lezen. Nergens in mijn stuk heb ik het over bijbaantjes van Gerrit Hiemstra gehad. Bijbaantjes zijn wat mij betreft een vorm van engagement. Daar is op zich niets tegen. Ik juich dat zelfs toe, behalve als de boodschap die in die bijbaantjes wordt uitgedragen niet deugt. Maar daar heb ik het helemaal niet over gehad. Mijn weerlegging van de argumenten van Gerrit Hiemstra was zuiver inhoudelijk van aard.
Aangezien de Alpen in het verleden ook in Europa lagen kan ik mij niet voorstellen dat een markante historische warme klimaatperiode aldaar niet representatief voor een breder klimaat in Europa kan zijn geweest. De Alpen liggen ook nu nog in Europa, zou ik Hiemstra voorhouden, en zijn representatief voor het klimaat in Europa! Er is iets anders aan de hand met “wetenschapper” Hiemstra, hij werkt voor het gepolitiseerde alarmistische gesubsidieerde KNMI.
De drammerigheid van de alarmisten kent geen grenzen. Vanochtend weer een pipo in het NOS journaal die zegt dat het schandelijk is dat ING investeert in kolen-elektriciteit, en dat dat de nek omgedraaid moet worden. De klimaatlobby probeert meer en meer om de conventionele energiesector te gijzelen en/of financieel kapot te maken. Dit is onderdeel van het politiek doordrammen van hun duurzame utopie. Ze gaan daarbij voorbij aan het feit dat we de conventionele sector nog vele decennia nodig zullen hebben om in onze energiebehoeften te voorzien (wie dit ontkent is een dwaas). Dus al die aanvallen op de sector zijn “voor de bühne” maar zeker niet onschuldig, want ze zullen leiden tot enorme extra maatschappelijke kosten. Het klimaat wordt er totaal niet mee geholpen, maar de bevolking betaalt het gelag van de moraalridders.
Hiemstra moet zich dus niet bij deze drammers voegen, maar kan zich beter met het voorspellen van het weer bezighouden. Een klus waarmee de weermannen voldoende moeite hebben lijkt mij.
@Rypke: De RSS trend per decennium bedraagt sinds 2001 volgens mij 0,05 graden per decennium (een halve graad per eeuw).
https://bobtisdale.files.wordpress.com/2016/09/08-comparison-2001-start.png
Don Quijote
Op dit moment staan een aantal moderne gascentrales stil de brandstofkosten zijn veel te hoog gelet op de stroommarkt..
Op zich logisch de kolen zijn goedkoop en de gasproductie uit Groningen neemt snel af.
Een van de problemen bij de inzet van de fossiele centrales is de zwaar gesubsidieerde weer afhankelijke stroom die het rendabel inzetten van gascentrales onmogelijk maakt.
Zetten we de kolencentrales stil en de gascentrales weer aan dan lopen de kosten voor balancering van de windstroom enorm op. Wie heeft daar voordeel bij kun je je afvragen.
Shell heeft meegedaan met het energieakkoord.
Hun business model is al een aantal jaar gericht op gasproductie en verwerking.
Een tweede aspect wat gaat spelen is dat het effect van het uitzetten van kolencentrales is dat de fossiele stroomproductie veel duurder zal worden.
De marktprijs per kWu stijgt waardoor de windfanaten weer kunnen roepen dat het verschil tussen groen en grijs steeds kleiner wordt.
Wie de rekening gaat betalen maakt hun echt niets uit.
H.Mattijssen. 9-47
U schreef, Shell heeft meegedaan met het energie akkoord.
Bij de genoemde deelnemers aan de 4 tafels van het energie
akkoord komt het bedrijf Shell niet voor.
Waar heeft U die informatie vandaan?
Dit is waar het om gaat:
In het jaar 2000 kwam 58% van de Nederlandse elektriciteitproduktie uit gasgestookte centrales. Het aardgasdeel groeide in 2010 zelfs naar 62%. Maar in de volgende vijf jaar daalde het gasaandeel snel naar 42% van alle opgewekte elektriciteit.
Alhoewel Hiemstra op puntjes gelijk heeft is zijn betoog niet sterk. Wat het Holoceen betreft zijn er wel meer reconstructies bij gekomen zoals Marcott 2013 en het Page2K project. Hieruit blijkt dat het zeer aannemelijk is dat er perioden waren in het Holoceen die warmer waren dan heden ten dage. In ieder geval zitten we daar niet spectaculair boven.
Waar ik het wel met Hiemstra over eens ben is dat Hans L erg de tekortkomingen van modellen in de schijnwerpers wil zetten. Zelf zeg ik : Gooi die modellen maar weg, je hebt ze niet nodig om een verwachting uit te spreken over de opwarming in de toekomst. Op basis van de aanname voor klimaatgevoeligheid, airborne fraction en emissie groei kan iedereen vrij simpel bepalen dat een paar graden opwarming deze eeuw zeer aannemelijk is. Daar heb je geen modellen voor nodig. Wat dat betreft is dat ‘gezeur’ over klimaatmodellen slechts een mistgordijn.
Interessant is natuurlijk de recente UAH grafiek die is opgenomen in het blog van Hans L. Wat wij zien is dat we nu 0,25 graden boven het niveau zitten van 2014, het Hiatus niveau zeg maar. En ja, 0,25 graden is veel. Gaat de temperatuur nog terugzakken? We gaan het zien binnenkort in dit theater.
“kan iedereen vrij simpel bepalen dat een paar graden opwarming deze eeuw zeer aannemelijk is”; Ik heb altijd beweerd dat gepolitiseerd klimaatalarmisme altijd al overwegende “Popular Science” kenmerken had, en ik heb gelijk. Of zoals Rypke onlangs vaststelde dat de heden zo populaire ecologie (inclusief klimatologie hype) als de homeopathie van de fysische wetenschappen kan worden beschouwd, Vruggink. Kom eens met sterkere argumenten…..
Herman
“Op basis van de aanname voor klimaatgevoeligheid, ”
Als dat de basis is.
Uitgaande van gemeten temperatuurdata. moet de klimaatgevoeligheid eerst maar eens nader worden vastgesteld.
In onderstaande figuur is te zien waarop de schatting van klimaatgevoeligheid is gebaseerd.
http://www.climatedialogue.org/wp-content/uploads/2014/05/Lewis-fig-1.jpg
Er valt wat voor te zeggen om voorkeur te geven aan berekeningen boven modellen. Dit is in de figuur de bovenste categorie, aangeven als ‘instrumental’ Maar tot nu toe helpt dat niet echt om de schatting voor klimaatgevoeligheid veel lager te krijgen zoals je in de figuur kan zien. Dan moet je al heel erg selectief gaan winkelen. Alleen de schatting van Lindzen & Choi 2011 is dan laag genoeg om voorlopig af te zien van maatregelen. Op basis van wat moet ik aannemen dat hogere waarden niet mogelijk zijn?
Nu zou je nog kunnen zeggen dat je het eerst nog moet zien en dat we nog geen verdubbeling hebben. Ja, we moeten het nog zien. Wat blijft is de afweging van welke aannames we nu het beste uit kunnen gaan. Oogkleppen opzetten en peterselie in de oren proppen wordt door de meeste mensen niet gezien als verantwoordelijk gedrag of een symbool van wijsheid.
Kerkelijke stellingen ontlenen hun waarheid aan eindeloze herhalingen en dreiging met natuurrampen. Een voorwaarde daarbij is wel, dat ketters de mond wordt gesnoerd. Vandaar de door de eeuwen fanatieke vervolging. Echte waarheid heeft geen last van een paar andere meningen.
Wow, das een sterke “echte waarheid”
Je hoeft geen “Andries Knevel” te heten om dat in te zien.
Jan
Zij zijn wel degelijk betrokken bij de onderhandelingen.
Met name de sluiting van kolencentrales was wel hun item.
Zie hun persbericht:
“Met het bereiken van overeenstemming op hoofdlijnen voor een Nationaal Energieakkoord, zet Nederland een belangrijke stap op weg naar 2020 met minder kolencentrales, structurele versterking van het CO2-handelssysteem en meer innovatie,” zei Dick Benschop, president-directeur Shell Nederland. “Wind, zon en aardgas vullen elkaar goed aan op weg naar een schoner en efficienter energiesysteem. Na dit Akkoord moet Nederland zich binnen Europa sterk maken voor een robuuste CO2-prijs en de verschuiving van kolen naar gas die in heel Europa nodig is.”
Sinds november 2012 is er over het Nationaal Energieakkoord onderhandeld door werkgevers, vakbonden, milieuorganisaties en het kabinet. De komende weken worden de hoofdlijnen nader uitgewerkt en doorgerekend, waarna in de tweede helft van augustus finale besluitvorming door de partijen zal plaatsvinden.
Shell wordt vertegenwoordigd door VNO-NCW, VNCI en VNPI.
Shell Mediacontacten
070 377 8750
http://www.shell.nl/media/2013-media-releases/nationaal-energieakkoord.html
Jan mocht je nog twijfels hebben dan kun je ze even bellen.
Het energie accoord is een encycliek.
Mijn reactie van 6.24
Sorry geen Jan maar @R.Bijsterveld.
“Oogkleppen opzetten en peterselie in de oren proppen wordt door de meeste mensen niet gezien als verantwoordelijk gedrag of een symbool van wijsheid”
Kijk onze Vruggink beschikt ook nog over een dosis zelfkennis….
Hiemstra is helaas behept met het denigrerenvanscepticivirus (DVS-virus) dat hoort bij se morele paniek van het alarmisme. Ik geloof graag dat hij het eerlijk meent en niet te kwader trouw is. Het moet een hele verantwoordelijkheid zijn/kick geven? om bij het NOS-journaal iets verder te gaan dan alleen het oplepelen van het weerbericht. Hij popelt af en toe duidelijk na een zware regenbui of een periode van droogte om de Boodschap te verkondigen. Ik denk dat hij hiermee toch zijn boekje te buiten gaat. Hij treedt dan immers op als een meteoroloog die astrologie verkondigt. Immers, gezien de discussie als geheel en de status van de klimaatmodellen vanwege het uit de pas lopen met de metingen en het onvermogen tot validatie, is de projecterende waarde weinig beter dan een astrologische projectie. Never fall in love with your model, werd mij onderwezen. Om deze reden zou Hiemstra zich wetenschappelijker moeten opstellen i.p.v. zich door kimaatastrologie te laten meeslepen.
Over de ondertekenaars van het Akkoord: Shell kan ik ook niet vinden niet in het originele akkoord noch in: https://www.ser.nl/nl/publicaties/ser/2013/themanummer/borging-en-ondertekenaars.aspx
Intrigerend, want dit maakt het een stuk minder spannend en overtuigend. Ik zie wel een milieuclubs en vakbonden, maar de echt grote spelers? Of zie ik iets over het hoofd?
Wegens technische moeilijkheden namens Jeroen Hetzler:
Hiemstra is helaas behept met het denigrerenvanscepticivirus (DVS-virus) dat hoort bij de morele paniek van het alarmisme. Ik geloof graag dat hij het eerlijk meent en niet te kwader trouw is. Het moet een hele verantwoordelijkheid zijn/kick geven? om bij het NOS-journaal iets verder te gaan dan alleen het oplepelen van het weerbericht. Hij popelt af en toe duidelijk na een zware regenbui of een periode van droogte om de Boodschap te verkondigen. Ik denk dat hij hiermee toch zijn boekje te buiten gaat. Hij treedt dan immers op als een meteoroloog die astrologie verkondigt. Immers, gezien de discussie als geheel en de status van de klimaatmodellen vanwege het uit de pas lopen met de metingen en het onvermogen tot validatie, is de projecterende waarde weinig beter dan een astrologische projectie. Never fall in love with your model, werd mij onderwezen. Om deze reden zou Hiemstra zich wetenschappelijker moeten opstellen i.p.v. zich door kimaatastrologie te laten meeslepen.
Over de ondertekenaars van het Akkoord: Shell kan ik ook niet vinden niet in het originele akkoord noch in: https://www.ser.nl/nl/publicaties/ser/2013/themanummer/borging-en-ondertekenaars.aspx
Intrigerend, want dit maakt het een stuk minder spannend en overtuigend. Ik zie wel een milieuclubs en vakbonden, maar de echt grote spelers? Of zie ik iets over het hoofd?
Jeroen
Kijk nog eens naar het persbericht van Shell
Jeroen luister eens naar dit programma dan zal je veel duidelijk worden.
http://www.omroepwnl.nl/video/detail/Haagse-Lobby-16-september__POW_03258660
Kijk maar naar 18.41
Gelukkig, ik raakte al in de war toen ik die naam Shell zelf evenmin bij de ondertekenaars in het originele rapport zag staan. Bedankt