Zoals mijn trouwe lezers bekend is, dreigt de Duitse Energiewende op een fiasco uit te draaien. Het geldverslindende project heeft steeds weer met nieuwe technische tegenslagen te kampen. ‘Stopcontacten op zee’ vallen regelmatig uit. Stroomleidingen gaan kapot. Hele windparken (Riffgatt) moeten maandenlang wegens technische mankementen worden stilgelegd.
Daarnaast zijn er juridische tegenslagen. In Beieren heeft de rechter bepaald dat windturbines op een afstand van minstens tien maal de hoogte van bewoning dienen te worden geplaatst. Voor een windturbine van 200 meter hoog (hoger dan de Keulse Dom) geldt dus een afstand van minimaal 2 km. Dat betekent dat vele locaties die oorspronkelijk voor plaatsing van windmolens waren aangewezen, niet daarvoor kunnen worden gebruikt.
Bovendien beginnen degenen die hebben geïnvesteerd in windenergie nu door te krijgen dat zij om de tuin zijn geleid met de valse beloften van hoge, risicovrije rendementen. De verliezen zijn hoog, de faillissementen talrijk en er dreigt een golf van rechtszaken tegen tal van windenergie-exploitanten.
Staat dat alles ons ook in Nederland te wachten?
Onder de titel, ‘More Headaches Than Power: Germany’s Wind Energy Fails To Deliver! “Energiewende Finished?”’ schreef Pierre Gosselin op zijn blog:
The greatest obstacle to wind energy is its unreliable, weather-dependent supply. If the wind stops blowing, then it’s lights out! Yet, proponent’s often claim the solution is offshore, for example out in the tempestuous North Sea. There the wind is always blowing, they like to tell us. Unfortunately this too is turning out to be more myth the truth, as a recent hard-copy Spiegel report writes:
The hope that the North Sea wind parks would reliably generate power have not been fulfilled up to now. Last month provided an example. On nine days almost windless conditions were seen. On August 17 at times no megawatt of power output was measured.
Spiegel then reports that when the wind does get especially brisk, the power transmission facilities designed to deliver the power onshore are unable to handle it, writing that “the world’s largest transmission facility of its type, DolWin2 [zie afbeelding], has repeatedly gotten shut down since it began trial operation back in February.”
According to the German news weekly, the facility has again been out of operation since August 26. The blame is a 900-metter long section of a 90-kilometer high voltage line onshore. The bad news, Spiegel reports, is that grid operating company Tennet thinks solving the problems could even take months!
Lees verder hier.
BSZ (BSZ = Bund für soziales und ziviles Rechtsbewußtsein e.V.), een waakhond voor investeerders, is ook van mening dat de Energiewende is mislukt. Onder de titel, ‘Kapitalanlagen in Windkraft: miese Rendite, spektakuläre Pleiten, windige Korruption, Energiewende am Ende?’, publiceerde zij op haar website een waslijst van ellende die uit de Energiewende is voortgekomen en roept zij investeerders die zich benadeeld voelen, op om schadevergoeding te eisen.
Vaak werden beloften van winstgevende, risicoloze investeringen niet gerealiseerd. In plaats daarvan zagen zij hun geld verdampen omdat exploitanten van windparken failliet gingen.
Rechtbanken zijn thans meer geneigd tot uitspraken ten gunste van partijen die protesteren tegen overlast van windturbines. Klachten van burgers over overlast van laagfrequent geluid lijken thans serieuzer te worden genomen dan voorheen, ook omdat er verschillende geboorteafwijkingen bij dieren zijn geconstateerd.
Daarnaast zijn er een aantal gevallen van belangenverstrengeling aan het licht gekomen, waarbij burgemeesters als landeigenaar financieel profiteerden van de locatiekeuze van windturbines door gemeenteraden.
Dit alles betekent dat de steun voor windenergie in Duitsland tanende is.
Lees verder hier.
En hoeveel minder CO2 stoot Duitsland uit? Volgens de meest recente cijfers is de uitstoot recentelijk weer licht gestegen.
En wat is het klimaateffect van dat alles? Dat is, zelfs volgens de modellen van de AGW-aanhangers, zo klein dat het niet meetbaar is.
Wat bezielt onze oosterburen toch?
Voor een uitvoeriger kritiek op de Energiewende zie hier.
Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hier, hier, hier, hier en hier.
Ik vraag mij af hoe het staat met de aansprakelijkheid van de adviseurs.
Zou men adviesbureaus (als NL-voorbeeld: ECN of CE Delft) aansprakelijk kunnen stellen?
Politici staan wat dat betreft boven de wet, maar hoe staat het met de milieubewegingen die deze vorm van “hernieuwbaar” voorstaan?
Ook de MEP-rapporteurs zouden niet vrijuit kunnen gaan.
Als adviseur MKB moest ik mij juridisch verzekeren voor aanspraken vanuit derden bij het niet / onjuist / juist uitvoeren van mijn adviezen. Een van de maatregelen was dat een werkmaatschappij werd opgericht die juridisch aansprakelijk was, en een holding opgericht die pensioenrechten en vermogen beheerde. Ik neem aan dat dergelijke kennis ook bij klimaatadviseurs aanwezig is.
Er zou een soort “eerlijkheids toets” moeten komen. Met stelligheid iets beweren zou dan strafbaar zijn als de onderbouwing niet is te leveren.
Bij het ECN en CE Delft moet nodig eens iemand met een puntig schoentje rond gaan. Die instanties slaan pure flauwekul uit.
Tja, en dan hebben diverse lieden de mond vol over maatschappelijke kosten. Die schijnen plots op hernieuwbare energie niet van toepassing.
Gosselin heeft het niet helemaal juist. Het probleem van windenergie is tweeledig:
1. de geringe opbrengst (waar het intermitterende karakter ook aan bijdraagt)
2. ontbreken van betaalbare opslag.
I.h.a leveren mechanische systemen veel minder energie dan chemische processen.
Nucleaire processen stellen chemische weer in de schaduw.
Het was een blunder van jewelste om windturbines rechtstreeks met een vraag gestuurd net te verbinden. Nu zitten we met de gebakken peren.
Voor zover ik weet zijn “makelaars” in “hernieuwbaar” slechts napraters zonder bijzondere kwalificaties en kunnen zich wellicht beroepen op (sommige) klimaatwetenschappers.
@David:
Juist het intermitterende karakter wordt schromelijk onderschat en de bijbehorende pieken zorgen voor overbelasting in de “stekkerdoos”.
Zeker, maar als die windmolens enorm veel power zouden opwekken en er een goed opslagsysteem zou bestaan, dan ja dan……
Maar een landje als +31 heeft 100000 molens nodig plus de ethanol, waterstof, methaan etc fabrieken. Dan zijn onvoorstelbare hoeveelheden staal, beton…Waar laat je dat?
Wegens technische ,moeilijkheden namens André Bijkerk.
In 1974 was ik jongerejaars op een academie hier te lande. Koeweit (kiele kiele koeweit hopsasa) had ergens met een oliekraan zitten prutsen en wij balen van de autoloze zondagen, benzine op de bon, de eend bleef op stok.
De faculteit had dan ook een groots project opgestart om te onderzoeken hoe we onafhankelijk konden worden van de grillen van de OPEC. Ik had warmte-isolatie, mijn maat deed windmolens. Dat leek me geweldig en ik keek dan ook graag over zijn schouders mee. Groot was onze teleurstelling dat we na wekenlang ploeteren moesten concluderen: dat wordt temnie.
De redenen daarvoor zijn allemaal hier voor het voetlicht getreden.
Natuurlijk is dit een anekdote, niet reproduceerbaar en niet bewijsbaar maar misschien hebben anderen soortgelijke projecten gedaan?
Heb in de jaren ’80 gespeeld met zonne-energie. Toegegeven, de opbrengst per m2 is duidelijk groter, maar de conclusie was: leuk als je ergens in de rimboe zit en beschikt over een paar honderd kg aan accu’s.
Ook in dit geval: opslag is de flessenhals en bij ontbreken de doodsteek.
Onbegrijpelijk dat de staat van menselijk vernuft in deze zaken zo achteruit is gegaan.
Vernuftig acht ik de toepassing van zonne-energie voor directe voeding van airco’s.
Zonne- en windenergie verplicht persen in het openbare netwerk voorgestaan door goed opgeleiden geeft de desolate toestand van het hoger onderwijs in de toegepaste vakken aan.
Er is geen dier of plant die zijn energie uit wind haalt.
Planten halen zo weinig energie uit de zon dat beweging er niet in zit. Dieren, die hun voedsel betrekken van grotere oppervlakten, hebben pas genoeg fut om te kunnen lopen of vliegen.
nog een filmpje over de praktijk van windmolens:
http://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3D55-jBCjtJ88&h=aAQHaByVh
Ik ben erg benieuwd naar het vervolg van de energie wende.
Dank zij de groene energie zijn de kosten voor een
Steg centrale fors toegenomen. Immers , een Steg centrale
heeft een steile vermogensrendement kromme.
Bij een lage belasting, door levering van wind/zonne energie
is het brandstof verbruik per kw uur bijna twee keer zo hoog als bij
vollast. Dat zijn de variabele kosten.
De kosten voor afschrijving, personeel ,onderhoud zijn de vaste
kosten.
Als de centrale productie verlies lijdt door geleverde groene energie
stijgen de vaste kosten per kw uur.
Dus de kosten stijgen, terwijl de handelsprijs voor elektriciteit
gedaald is. Het lijkt mij niet waarschijnlijk dat er nog iemand
een nieuwe Stegcentrale zonder subsidie wil laten bouwen.
Dus kunnen de Duitsers het zich niet veroorloven om nog
kern en kolen centrales te sluiten.