Morgen en overmorgen ben ik op het ecologencongres van de Nern en Necov in Lunteren. Het wordt een interessant programma, over plasticiteit in gedrag en vormen van snelle (micro)evolutie, de ecologie van urbanisatie.
Het evolutionaire ecologie-deel interesseert mij het meeste. In tijden waarin mensen een grote selectiedruk uitoefenen, is het interessant te zien welke gedrag- en zelfs genetische aanpassingen organismen doorvoeren. Ik heb er al eens een artikel over geschreven voor EOS, ‘Nieuwe soorten klaar terwijl u wacht’. Zoals ook de cicliden in het Victoriameer tonen kan soortvorming veel sneller lopen dan gedacht.
Vaak zijn ecologen niet de meest objectieve wetenschappers
Ze zijn vaak milieuactivist en onderzoeker tegelijk (Theunis P. Louise V. enz). Met overdreven heilsverwachtingen van ‘de natuurlijkheid’, zoals in Waddensleutels: Terwijl ‘herstel’van de Wadden naar de situatie van de jaren ’80 gewoon betekent dat je de kust met fosfaat moet bemesten, debatteren Groningse ecologen over ‘biobouwers’: de holistische ‘het geheel is meer dan de som der delen’-werking van organismen.
Ze spenderen 8 miljoen euro onderzoekssubsidies, kopen 3D-camera’s voor een ton euro en nemen zelfs per satelliet waar wat vissers al eeuwen weten: dat een leger zeesterren en vogels in een oogwenk een hele mosselbank uitroeit. Een topdown effect, terwijl hier een bottom up-effect; de voedselsituatie van grotere invloed moet zijn.
Maar dan krijgen we dat nu academisch verwoord te horen. Steeds draaiend rond de simpele olifant in de kamer van het Wad: dat fosfaatbemesting en ‘vervuiling’- de eutrofiering- goed was voor veel vogels als de kanoetstrandloper en zijn vreten: het nonnetje, maar ook voor de aangroei van mosselen: kensoort van eutroof water. Het gaat er bij veel ecologen niet in dat ‘positieve’trends door menselijke activiteit kunnen worden veroorzaakt, en negatieve door milieubeleid. De mens is slecht, en ‘De Natuur’is goed, dus moet je zoveel mogelijk mens weghalen en dan komt het goed. Men roept steeds iets van ‘overbevissing’, want dat is een menselijke invloed en die moet dus wel slecht zijn. En wie dat betwijfelt die is een ‘visserijvriendje’.
-
Maar er zijn gelukkig vele positieve uitzonderingen. Die hoop ik morgen dan ook weer te ontmoeten. Leuk!
De milieubeweging accoord, maar het is ook de visie van de UN (Agenda 21), de EU, de elite en het “politiek correcte establishment”. http://www.youtube.com/watch?v=sES6_OXPwOU
@R de Haan
Dat filmpje van Bushvision is niet van deze website afkomstig.
Als u een Australische parlementariër wilt bespreken, dan lukt dat waarschijnlijk het beste op een website uit dat land.
Kijk ja gaat als Bioloog,Wetenschappers,Milieu club activist die vaak alleen maar boekjes hebben gelezen. Niet zeggen dat vissers die van vader op zoon heel hun leven op zee zitten daar dan ook verstand van hebben. zij moeten nu eenmaal subsidies hebben want zij moeten toch ook leven, al is het met een leugen.Dat de vissers kapot gaan door die leugens zal zij een zorg zijn. Als zij maar geld(subsidie) krijgen!
Even voor de duidelijkheid: de graffiti is hoogstwaarschijnlijk niet gemaakt door een ecologist of milieubeweger, maar een fan van het beroemde nummer van Slipknot. Voor een vriendelijkere versie van het nummer verwijs ik u naar Richard Cheese.
Maar verder uiteraard een uiterst diep en gebalanceerd artikel. :-)
Met dank aan Hans Labohm die er in zijn blog op wees…
http://www.telegraph.co.uk/earth/earthnews/9847324/Wind-farms-could-become-monuments-of-a-failed-civilisation-top-environmentalist-claims.html
James Lovelock heeft het helemaal gehad met windturbines en die andere renewable lariekoek, mogen we constateren uit het artikel in de Telegraph. De 93 jarige prof. Lovelock gooit er zelfs nog een Godwinnetje tegenaan.
Nu onze “knuffelalarmisten” nog! ;-)
Daar was wel een windmolen voor nodig zo groot als de Dom van Utrecht; in z’n achtertuin wel te verstaan. Maar goed beter laat dan nooit.
Probleem bij veel mensen is ook een beetje dat ze pas op hun schreden terugkeren als ze de uitgang van dit tranendal met rasse schreden naderen. Dan gaan ze op te valreep toch nog voor een staanplaats in de hemel.
P.s. en zeer terzijde; Heeft iemand wel eens uitgerekend hoeveel subsidie Imtech in de boeken heeft staan. Dat moet enorm zijn.
Neven schreef:
People=Shit geeft wel de nauwelijks verborgen boodschap van de milieufanaat weer.
In een mensvrije natuur zijn geen milieufanaten.
Er is nog hoop.
Klopt, boels. En het moet natuurlijk Milieufanaten=Shit zijn.
Boeiend dat Neven hier toch tot een relatief betere conclusie kan komen na enig debat.
Ik zie Neven als een waardevolle, en dus geachte, opponent ;)