Hoeveel Nobelprijswinnaars hebben zich pro–AGW uitgesproken? (AGW = ‘Anthropogenic Global Warming’, door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde). En welke waarde moeten we daaraan hechten?
Onder de titel, ‘Nobelpreisträger-Manifest. Weltrettung im Namen ihrer Exzellenz’, berichtte Joachim Müller-Jung in de FAZ onlangs:
Die Insel Mainau als politischer Vorposten der Klimaforschung: 36 Nobelpreisträger setzen sechzig Jahre nach dem Nuklearkrieg-Manifest ein Zeichen für einen neuen Weltklimavertrag.
„Es geht nicht um das Klima, es geht um die Wissenschaft, die vor dem Klimawandel warnt.“ Brian Schmidt, australischer Astrophysiker und vor fünf Jahren mit dem Physik-Nobelpreis für die Entdeckung der beschleunigten Expansion des Weltalls ausgezeichnet, hat sechzig Jahre nach der ersten „Mainau-Deklaration gegen die militärische Nutzung der Kernkraft“ ein Zeichen für die Klimapolitik gesetzt. Auf der Bodensee-Insel wurde sein Aufruf, die „Mainau-Deklaration“ für den Klimaschutz, mit den Unterschriften von 36 Nobelpreisträgern aus aller Welt veröffentlicht. ….
In dieser Woche waren insgesamt 65 Laureaten … für die jährliche Lindauer Nobelpreisträgertagung zusammengetroffen. Die wenigsten Vorträge und Seminare, die von den Physik-, Chemie- und Medizinnobelpreisträgern angerissen wurden, hatten etwas mit dem Weltklima zu tun. Kaum einer der Laureaten ist mit der Materie fachlich auch tatsächlich befasst. Und nur einer unter ihnen, der norwegisch-amerikanische Supraleitungsphysiker Ivar Giaever, der längst in die Biologie wechselte, nimmt sich seit ein paar Jahren die von der Nobelpreisträgerstiftung gewährte Freiheit, trotz fachlicher Unkenntnis eine Rede zur Klimaforschung zu halten – allerdings tut er das inzwischen mit einem so polemischen und provokativen Einschlag, dass er weder von den anderen Nobelpreisträgern noch von den jungen Elitestudenten ernst genommen wird.
Denn Ivar Giaever gehört zum Lager der Klimaskeptiker. Er akzeptiert die Analysen, Modelle und die Schlussfolgerungen der Klimaforschung nicht.
Giaevers Unterschrift findet man deshalb auch nicht unter der Mainau-Deklaration, die auf politisch „neutralem Boden“ abseits von Lindau publiziert wurde. Einige andere Unterschriften von Nobelpreisträgern fehlen auch, so Schmidt, weil die Laureaten dezidiert unpolitisch bleiben wollen, weil sie ihre eigene fachliche Kompetenz als zu gering schätzen, oder weil sie einfach schnell wieder aus Lindau abgereist sind. …
Lees verder hier.
Het is weer het oude liedje: het bekende autoriteitsargument, gebaseerd op het vermeende meerderheidsstandpunt. Ivar Giaever wordt weggezet als een dissident, naar wie niet hoeft te worden geluisterd, omdat een meerderheid van wetenschappers, die zich voor het merendeel niet in de materie heeft verdiept, het niet met hem eens is. Maar op zijn – deugdelijke – inhoudelijke argumenten wordt niet ingegaan.
Aantallen wetenschappers vóór of tegen een bepaalde hypothese vormen geen bewijs. In 1931 verscheen een verzamelbundel met kritiek op Einstein’s relativiteitstheorie: ‘Hundert Autoren Gegen Einstein’. De reactie van Einstein was: ‘Waarom honderd auteurs? Eén zou voldoende zijn geweest.’
Zie hier de geestige voordracht van Ivar Giaever voor de Lindau–conferentie van Nobelprijswinnaars in 2012, waarin hij stelt dat de huidige mainstream klimatologie pseudo–wetenschap is.
Müller-Jung schreef:
‘ … trotz fachlicher Unkenntnis eine Rede zur Klimaforschung zu halten – allerdings tut er das inzwischen mit einem so polemischen und provokativen Einschlag, dass er weder von den anderen Nobelpreisträgern noch von den jungen Elitestudenten ernst genommen wird.’
Maar bij het bekijken van deze – toegegeven, wat oudere – video krijgt men toch een andere indruk.
https://www.youtube.com/watch?v=fYpxBSV8Qqw
Ivar Giaever is trouwens niet de enige eminente fysicus die zich tegen AGW heeft uitgesproken. Hier zijn er nog zes.
De Mainau–declaratie volgt slaafs de opvattingen van het VN–klimaatpanel. Hoe kan het ook anders? Ondanks de superieure intellectuele kwaliteiten van de betrokkenen kan men toch niet verwachten dat zij overal verstand van hebben. Een eminente wetenschapper die ontdekkingen heeft gedaan bijvoorbeeld op het gebied van supergeleiding, de quantum theorie, de relativiteitstheorie, de fase–contrast microscoop – om er maar enkele te noemen – hoeft niet noodzakelijkerwijs een gefundeerd oordeel te hebben over AGW. Dat neemt niet weg dat zij als wetenschapper wèl een gefundeerd oordeel kunnen hebben over het al of niet strikt volgen van de wetenschappelijke methode in andere disciplines (zoals Ivar Giaever).
De ondertekenaars van de Mainau–declaratie erkennen dat zij geen deskundige zijn op klimatologisch gebied.
Een passage daaruit:
Wir behaupten das nicht als Experten auf dem Gebiet des Klimawandels, sondern vielmehr als eine vielfältige Gruppe von Wissenschaftlern, die Hochachtung vor der Integrität des wissenschaftlichen Prozesses haben und ein tiefes Verständnis dafür aufbringen.
Deze passage zegt veel over de – prijzenswaardige – grondhouding van de betrokkenen. Voor zover ik in mijn leven contact heb gehad met wetenschappers, waaronder Nobelprijswinnaars, heb ik de stellige indruk dat zij van onberispelijke integriteit zijn en dat zij zonder meer aannemen dat dat ook voor hun collega’s geldt, ongeacht de discipline waarin deze werkzaam zijn. Dat staat in schril contrast met mensen zoals ik met een levenslange ervaring in de internationale politiek en diplomatie. Hun grondhouding is tegenovergesteld. Die zijn er elk moment op verdacht dat de verhalen die zij krijgen te horen, niet met de werkelijkheid overeenkomen. De diplomatieke geschiedenis is rijk aan voorbeelden daarvan. En men kan er dagelijks over in de krant lezen. Dit maakt dat hun grondhouding er een van achterdocht is. En als die achterdocht dan nog eens wordt bevestigd door onregelmatigheden die in het wetenschappelijk proces hebben plaatsgevonden, zoals Climategate, waaraan deze website zijn naam dankt, dan kunnen zij geen weerstand bieden aan de verleiding om nog meer tegels te lichten. Het resultaat daarvan kan men bijna dagelijks op Climategate.nl lezen.
Kortom – om het vriendelijk te formuleren – de wetenschap is er nog niet uit! Dat betekent dat het huidige klimaatbeleid en de hetze tegen CO2 een deugdelijke wetenschappelijke grondslag ontberen. En declaraties als die van Mainau veranderen niets daaraan. Zij zetten het publiek slechts op het verkeerde been.
Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hier, hier, hier, hier en hier.
In onderstaand blog van Claes Johnson wordt verder ingegaan op de verklaringen van die “Nobel” prijswinnaars.
http://claesjohnson.blogspot.fr/
“Aantallen wetenschappers vóór of tegen een bepaalde hypothese vormen geen bewijs.”
Inderdaad, lijstjes zoals bijvoorbeeld de Oregon petition of een het vragen van engineers in Alberta zeggen niets of een hypothese al dan niet waar is. Nu we het daar over eens zijn lijkt het me verstandig om die dan ook niet meer op te voeren .
“Ivar Giaever is trouwens niet de enige eminente fysicus die zich tegen AGW heeft uitgesproken. Hier zijn er nog zes”
Kom je zelf toch weer met een lijstje van 6 wetenschappers die ergens tegen zijn. …. Vreemd ik dacht dat jij tegen lijstjes was (zie punt 1)
“Dat betekent dat het huidige klimaatbeleid en de hetze tegen CO2 een deugdelijke wetenschappelijke grondslag ontberen.”
Nee dat betekend het niet. Zoals reeds aangegeven lijstjes zeggen niets (ben blij dat het je met me eens bent), het gaat er om wat je publiceert in de wetenschappelijke bladen en of je je collega’s kan overtuigen met wetenschappelijke argumenten.
“En als die achterdocht dan nog eens wordt bevestigd door onregelmatigheden die in het wetenschappelijk proces hebben plaatsgevonden, zoals Climategate, waaraan deze website zijn naam dankt, dan kunnen zij geen weerstand bieden aan de verleiding om nog meer tegels te lichten. Het resultaat daarvan kan men bijna dagelijks op Climategate.nl lezen.”
Natuurlijk was climategate niets anders dan het uit het verband trekken van quotes uit onrechtmatig verkregen emails. Dieper onderzoek heeft geen fraude aan het licht kunnen brengen en al helemaal geen “onregelmatigheden”in het wetenschappelijke proces.
Hebben de 6 wetenschappers wat te klagen dan zullen ze moeten publiceren in de wetenschappelijke pers en niet verder om mutsen op sites als WUWT. Dus kom eens met een wetenschappelijke publicatie van Ivar Giaever.
“Natuurlijk was climategate niets anders dan het uit het verband trekken van quotes uit onrechtmatig verkregen emails. Dieper onderzoek heeft geen fraude aan het licht kunnen brengen en al helemaal geen “onregelmatigheden”in het wetenschappelijke proces.”
Inderdaad:
http://www.forbes.com/sites/jamestaylor/2011/11/23/climategate-2-0-new-e-mails-rock-the-global-warming-debate/
Ga toch weg man.
Climategate 2 lijkt niet te overtuigen.
http://www.nature.com/nature/journal/v480/n7375/full/480006a.html en http://www.uea.ac.uk/about/media-room/press-release-archive/cru-statements/statements/cru-nov-11
Hoeveel de alarmisten ook proberen Climategate te bagatellliseren (“uit het verband gerukt” is de meeste gebezigde term), niemand maar niemand kan ontkennen dat vanaf de openbaring van de emails er een kentering heeft plaatsgevonden in de klimaatdiscussie.
Inderdaad sinds climategate wordt de niet wetenschappelijke discussie gedomineerd door de “sceptici” die zonder verdere wetenschappelijke onderbouwing onzin blijven verspreiden
Klimaatalarmisme is een vorm van religieuze verdwazing.
Het Opperwezen is ingeruild voor Moeder Natuur.
Hel pest en duivels zijn gereïncarneerd als de nieuwe zondvloed en andere natuurrampen t.g.v. klimaatverandering.
De communicatie met het Opperwezen verliep altijd al stroef: gebeden, offers en eerbetonen als kathedralen heen, ziekten plagen en natuurrampen terug.
Maar de wetenschap heeft met de meeste Goddelijke communicatiemiddelen afgerekend: ziekten en plagen zijn het gevolg van virussen schimmels en bacteriën, donder en bliksem zijn natuurkundig verklaard. Maar het klimaat staat nog ferm overeind, als onbegrepen (=religieus) fenomeen.
“Maar het klimaat staat nog ferm overeind, als onbegrepen (=religieus) fenomeen.”
Dat jij het niet begrijpt betekend nog niet dat wetenschappers er niet meer van begrijpen…..
Dus ga er voor zitten, zoek een site op met een discussie op wetenschappelijk nivo (realclimate of zo) en probeer zaken te begrijpen.
Beste Janos73,
Ik heb je nu zo onderhand wel erg duidelijk gemaakt dat je aanspraak op wetenschap in feite een aanspraak op preken is. Ga dan AUB niet ook nog anderen voorschrijven hoe ze moeten denken. Ga nou eerst eens zelf leren denken en meld je als je zover bent. In de tussentijd zaag ik een bos om. En doe GVD iets aan die d en t. Realclimate is een gotspe.
Maar blijf vooral doorrijden in je auto met airco….
Ik schrijf niet voor hoe mensen moeten denken, het is duidelijk dat dat bij climategate.nl geen vereiste is
Dat was wel lekker met dat warme weer.
Ook hier worden feedback en forcing twijfelaars weggezet als mensen die weer naar school moeten omdat “ze het niet begrijpen”.
Zoals ik al tijden zeg; wie claimt bewijst, maar niet in de klimatologie. Daar is wie modelleert heeft bewezen en wie twijfel zaait is een ontkenner.
Moet ook wel, want zoals je zegt kunnen ze niet op de bal spelen, want er is geen bal.
Er is een stadion vol ballen, echter niets zal jou kunnen overtuigen, discussie is dan ook zinloos
Weerlegging van AGW;
https://docs.google.com/viewer?srcid=0B74u5vgGLaWoLUhyOEtrdUV2eEU&pid=explorer&efh=false&a=v&chrome=false&embedded=true
Het stadion is leeg, het is een combinatie van de druk van de atmosfeer en de output van de zon die de temperatuur op de oppervlakte bepaalt.
Hier Ivar Giaever op de 2015 event.
http://www.mediatheque.lindau-nobel.org/videos/34729/ivar-giaever-global-warming-revisited/laureate-giaever
De beotiërs die geen Duits verstaan kunnen hier terecht voor een Engelstalige versie van de declaratie: http://www.lindau-nobel.org of http://www.lindau-nobel.org/wp-content/uploads/2015/07/Mainau-Declaration-2015-EN.pdf
Lijst van ondertekenaars.
Naam Geboortedatum Nobel prijs
Edmond Fischer 1920 geneeskunde 1992
Torsten Wiesel 1924 geneeskunde 1981
Roy Glauber 1925 natuurkunde 2005
Hamilton Smith 1931 geneeskunde 1978
James Cronin 1931 natuurkunde 1980
Walter Gilbert 1932 scheikunde 1982
Claude Cohen-Tannoudji 1933 natuurkunde 1997
John Hall 1934 natuurkunde 2005
Ei-Ichi Negishi 1935 scheikunde 2010
Robert Wilson 1936 natuurkunde 1978
Gerhard Ertl 1936 scheikunde 2007
Michael Bishop 1936 geneeskunde 1989
Ferid Murad 1936 geneeskunde 1998
Robin Warren 1937 geneeskunde 2005
Harold Varmus 1939 geneeskunde 1989
Harold Kroto 1939 scheikunde 1996
Peter Doherty 1940 geneeskunde 1996
Arieh Warshel 1940 scheikunde 2013
Jules Hoffmann 1941 geneeskunde 2011
David Gross 1941 natuurkunde 2004
Klaus von Klitzing 1943 natuurkunde 1985
Richard Roberts 1943 geneeskunde 1993
Serge Haroche 1944 natuurkunde 2012
George Smoot 1945 natuurkunde 2006
Martin Chalfie 1947 scheikunde 2008
Elizabeth Blackburn 1948 geneeskunde 2009
Steven Chu 1948 natuurkunde 1997
William Phillips 1948 natuurkunde 1997
Peter Agre 1949 scheikunde 2003
Jack Szostak 1952 geneeskunde 2009
Roger Tsien 1952 scheikunde 2008
William Moerner 1953 scheikunde 2014
Kailash Satyarthi 1954 vrede 2014
Saul Perlmutter 1959 natuurkunde 2011
Stefan Hell 1962 scheikunde 2014
Brian Schmidt 1967 natuurkunde 2011
Geneeskunde 12, scheikunde 10, natuurkunde 13, vrede 1.
Bij de natuurkundigen zijn er 4 astrophysici.
Wat zegt Carl Popper hierover?
Een theorie wordt getoetst aan de hand van een singuliere uitspraak, de basiszin.
De basiszin kan in tegenspraak zijn met een theorie. Daarmee is die basiszin een potentiële falsificator. (Theorie: ‘Alle zwanen zijn wit’. Potentiële falsificator: ‘Er is één zwarte zwaan’.)
Wanneer de falsificator wordt aanvaard – ‘Er is één zwarte zwaan’ – wordt de universele uitspraak over witte zwanen weerlegd. Wanneer de falsificator niet wordt aanvaard krijgt de theorie een hogere ‘corroboratiegraad’ (waarschijnlijkheidsgraad van juistheid). Een verhoogde corroboratiegraad betekent volgens Popper niet dat de uitspraak meer waar is dan een uitspraak met een lagere corroboratiegraad, omdat ook een uitspraak met een hoge corroboratiegraad bij een volgende cruciale test weerlegd kan worden.
Hij meende ook dat wetenschappelijke theorieën, en in het algemeen alle menselijke kennis, onvermijdelijk uitsluitend hypothetisch zijn en worden gegenereerd door de creatieve verbeelding om problemen op te lossen die in een bepaalde historisch-culturele context zijn gerezen. Geen enkel aantal positieve waarnemingen om een theorie te testen, kan deze logisch gezien bewijzen; slechts een enkel tegenvoorbeeld waarvoor de theorie niet opgaat, is logisch beslissend: het toont aan dat de theorie waarvan de implicatie wordt getoetst niet juist is. Poppers weergave van deze logische asymmetrie tussen verificatie en falsificatie is een van de kernpunten van de wetenschapsfilosofie. Het bewoog hem ertoe om falsificeerbaarheid te kiezen als criterium voor het onderscheiden van wetenschap en non-wetenschap: een theorie kan uitsluitend wetenschappelijk zijn als hij ook falsificeerbaar is.
De petitie zelf bevat geen lijst van ondertekenaars. Die lijst is (nog) wel te vinden op de hoofdpagina www dot lindau-nobel dot org en bevat geen kwalificaties. De ondertekenaars verkiezen blijkbaar een zekere anonimiteit. Dit doet mij denken aan de petitie die Peter Gleick een vijftal jaren terug publiceerde in Nature: 255 leden van de US Academy for Sciences zonder vermelding van kwalificaties. Uit nader onderzoek bleek dat het voor 80% biologen waren wier onderzoeksdomein niets met klimatologie te maken had. De ondertekenaars van de originele Mainau declaratie in 1955 wisten waar ze het over hadden. Merkwaardig dat al die specialisten die naar verluidt zwart op wit bewezen hebben dat de wereld gedoemd is zo weigerachtig staan om hun handtekening te zetten onder een petitie en dat men steeds weer een beroep moet doen op niet-specialisten.
Geef die spamfilter hier aub een paar blikjes bier zodat hij wat los komt.