Een inktzwart financieel gat.
Een gastbijdrage van Rene Verstraeten (renevers).
In de ‘Offtopic linkdump’ van Climategate.nl plaatste Janos onlangs een interessante link van een bericht over vermeende goedkope stroom uit zonne–energie in de VS. Dank daarvoor Janos!
Volgens het bericht zou een nutsbedrijf in Nevada, dat eigendom is van de Amerikaanse miljardair Warren Buffett, een contract hebben afgesloten met een plaatselijke producent van zonne–energie, ‘First Solar’s 100 MW Playa Solar 2 project’, voor levering van elektriciteit tegen een prijs van 3,87 $cent per kWh. Voor zover bekend is dat de laagste prijs ooit voor zonne–energie.
Is dit een bevestiging van de veel gehoorde bewering dat zonne–energie steeds goedkoper wordt en zelfs zou kunnen concurreren met elektriciteit opgewekt in fossiel–gestookte centrales en kerncentrales? Het antwoord is helaas ‘nee’.
Mede door de vele subsidies is het kostenplaatje van zonne–energie buitengewoon ondoorzichtig. Maar na wat spit– en graafwerk is het toch mogelijk om zich daarvan een idee te vormen. En dan blijkt dat de werkelijkheid wat minder rooskleurig dan wat het optimistische bericht suggereert. Na wat rekenwerk blijkt het desbetreffende project te resulteren in een inktzwart financieel gat.
Buffett gaat dus in zee met een project en koopt stroom tegen een ongekend lage KOOPprijs van 3,87 $cent per kWh. (De prijs kan jaarlijks 3% worden aangepast.) Of hij het hele project kocht dan wel slechts klant is met een contract, is niet helemaal duidelijk. Ik vermoed echter dat de risico’s voor rekening van de producent van zonne–energie komen.
Zoals uit onderstaande berekening blijkt zijn die risico’s groot. Indien de producent dit verliesgevend contract niet weet te compenseren met andere inkomsten, is faillissement niet denkbeeldig. En garanties van een potentieel failliete boedel zijn niet meer dan een stapeltje papier.
Buffet is niet zo rijk geworden omdat hij dom was. Het gaat er misschien alleen maar om om een groen voetje bij de milieubeweging te halen voor zijn geldmachine ‘Berkshire Hathaway’ – en dát voor een koopje.
Laten we het nieuwe project financieel evalueren.
Op basis van de in de bijlage (hieronder) gespecificeerde veronderstellingen (jaarlijks aantal bedrijfsuren: 8670; bezettingsefficiency: 20,1 %; prijs per kWh: $ 0,0387) koopt Warren Buffet per jaar ongeveer 20,1 MW uit het 100MW ‘Playa Solar 2 project’. De waarde van het contract kan dus als volgt worden berekend: 8670*20,1*38,7= afgerond $ 6,8 miljoen per jaar.
Buffet betaalt niet de KOSTprijs van de stroom, maar de MARKTprijs: de prijs waartegen deze wisselvallige stroom kan worden verkocht. Zo is de tijdelijke MARKTPRIJS voor elektriciteit bij overproductie in Duitsland vaak NUL of NEGATIEF, wegens samenvallende piekproductie bij verschillende producenten. Dat drijft de marktprijs omlaag.
Hoeveel geld is er geïnvesteerd in het ‘Playa Solar 2 project’? Getallen hierover zijn niet bekend gemaakt. Laten we rekenen met 2 dollar per Watt investering in de complete installatie. (Duitsland nog steeds 2,2 Euro/W.) De zonnecellen en panelen zijn tegenwoordig niet eens de belangrijkste kostenposten: het zijn de verbindingen en de regelapparatuur die ook de kosten gaan bepalen. Daarnaast mogen de grondkosten niet worden vergeten, al zal de grond in Nevada waarschijnlijk wel goedkoop zijn.
Naast de panelen zelf moeten er funderingen worden aangebracht voor de panelen, bedrijfsgebouwen, transformatoren, leidingen, collectorsystemen. Let wel, het gaat hier om de betere, dus duurdere soorten panelen met industriële kwaliteit, niet om huishoudpanelen. Dergelijk maar verouderde megawatt projecten werden in Duitsland en België onlangs verkocht voor 2-3 Euro per Watt, maar men kocht waarschijnlijk ook de subsidies en de (Feed In) leverings–garantie tegen gegarandeerde hoge prijs erbij. Nieuwe projecten zonder leveringsprijsgaranties uit subsidies en wetgeving kunnen dus veel goedkoper zijn. Je kunt de volgende schatting dus maken ook met lagere investeringskosten 1 $ of zelfs $ 0, 70 cent per Watt, maar de conclusie blijft hetzelfde: financieel onhaalbaar, onmogelijk!
Er is dus op basis van een investering van $ 2 per Watt, $ 200 miljoen geïnvesteerd in de installaties van ‘Playa Solar 2′, die dan voor de exploitant 6,8 miljoen dollar per jaar moet opbrengen uit het langjarige contract met Buffet – hopelijk 25 jaar lang. De stroomproductie kan in 25 jaar met zo’n 20% teruglopen door zonnecel’degradering’ (veroudering en slijtage).
Zonder rekening te houden met verdere kosten is de opbrengst van het project slechts 25*$ 6,8 miljoen is $ 170 miljoen in 25 jaar. Ik neem de optimistische levensduurschatting van Janos even over voor het gemak. Dat is mogelijk minder door minder dan verwachte levensduur en SC–slijtage. We kunnen al stellen dat dit alleen mogelijk is door verschillende subsidies, belastingsvrijstelling en ‘gratis’ investeringsgeld, d.w.z. geen rentekosten wegens de lage rente, die voortvloeit uit het monetaire beleid van de FED.
Alleen al uit het oogpunt van de afschrijvingen is de 100 MW installatie dus ZWAAR verliesgevend voor de exploitant van het zonnepark. Maar er zijn natuurlijk ook andere lasten: voor personeel, controle, bewaking en onderhoud. Wellicht zijn de jaarlijkse operationele kosten alleen al even hoog als de inkomsten uit stroomleveranties aan Buffett. Als er bovendien nog rentebetalingen over de hoofdsom zouden bijkomen, dan is de netto contante waarde van het zonnepark negatief, bij een investering van 200 miljoen dollar.
M.a.w., Buffet koopt stroom uit een failliete boedel. Het geïnvesteerde vermogen levert geen rendement op. Het lijkt Griekenland wel.
Aldus Rene Verstraeten (renevers)
Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hier, hier, hier, hier en hier.
– – –
Bijlage
Toelichting
Even de statistieken van Nevada:
In 2013 had de staat Nevada 424 MW geïnstalleerd vermogen en een jaarlijkse productie van 749 GWh (is 2,1% van de behoefte van Nevada van omgerekend 36 TWh)
Het aantal bedrijfsuren per jaar is 8760 (365*24) dus de gemiddelde opwekking is 85,5 MW, de installatie bezettingsefficiency van Nevada in 2013 is dus 85.5/424=20.1%. (In Duitsland is dit rond de 10%.) Dit getal gebruiken we voor de projectie van de gemiddelde opbrengst de komende jaren in Buffett’s project. Die bedrijfsefficiëntie loopt natuurlijk met enkele procenten per jaar terug wegens veroudering en slijtage van de zonnecellen en schade’s.
Nevada is een semiwoestijn met veel zon. Er zijn zandstormen die schade aan de installaties veroorzaken. Ook bijvoorbeeld blikseminslag kan schade veroorzaken, naast spanningspieken, waterschade, knaagdier– en vogelschade, stofbedekking en molest.
Nevada heeft stuwmeren in de buurt. Een gedeelte van de wisselvallige stroom, als gevolg van fluctuaties vanwege dag/nacht, weersomstandigheden enz., kan dus gecompenseerd worden met waterkracht (bijvoorbeeld Boulderdam). Maar bij stuwwatergebrek in de waterkrachtinstallaties moeten er andere maatregelen worden genomen. Dan dient een continue stroomvoorziening te worden verzekerd door de inzet van fossiele energiebronnen, waarschijnlijk met (nu nog) goedkoop schaliegas in extra te bouwen goedkope snel op– en afregelbare gascentrales elders in het net, met laag omzettingsrendement. Veel schaliegas wordt tegenwoordig, bij de lage aardgasprijzen van nu, VERLIESGEVEND geproduceerd. Veel schaliegas kan slechts geproduceerd worden bij hoge CAPEX (Capital expendure) en dat kon alleen gebeuren door de uitzonderlijk lage rentestand in de VS op dit moment.
De investeringen in schalieprojecten zijn sterk teruggelopen. Vele bedrijven in die sector zijn op een haar na failliet, mede door de lage olieprijzen die een neerwaartse druk op alle andere energieprijzen uitoefenen, dus ook gas. Maar de wisselvallige stroombronnen hebben dat goedkope gas nodig, ter compensatie van de dag/nacht stroomuitval, de uitval door meteorologische condities en de jaarlijkse zomer/winter variatie.
Zoals al eens eerder werd betoogd hier in de commentaren: je kunt beter capaciteit bouwen met hoogrendement STEG-gascentrales met 60% rendement dan wisselvallige stroom uit ‘groene bron’ en die dan compenseren met goedkope laagrendement gascentrales. 80% van de stroom wordt namelijk nog anders geproduceerd met naar verwacht wordt maar de helft van het omzettingsrendement van die optimale centrales. Je gebruikt dan MEER brandstof door de combinatie van wisselvallige groene producenten (20% maximaal, anders moet je die wisselvallige stroom ook nog gaan opslaan) dan een dergelijke optimale centrale. De CO2–uitstoot zal dan ook niet dalen.
Groen op deze manier is NIET DUURZAAM, maar een verspilling van geld, brandstof en geïnvesteerd vermogen (dom dus).
Let wel! Het kost ook nog steeds verschrikkelijk veel elektriciteit om zonnecellen te produceren. Deze moet ook geamortiseerd worden, om te zien hoe effectief het duurzaamheidsgehalte is. Al gebeurt dat andere stroomgebruik dan in Maleisië en China. Ik verzoek iedereen die dit leest om mij links naar studies hierover te sturen.
Over het energieverbruik bij de productie van zonnepanelen is weinig te vinden in de media, maar het is toch van cruciaal belang vanuit het oogpunt van duurzaamheid. Ik reken zelf met 30% energie–investering van de tijdens de levensduur van de panelen op te wekken kWh. Maar dat is aan de onderkant van productiestroom / stroominvesteringsconsumptie ratio. Ik lees nog regelmatig artikelen dat men zelfs meer dan de opgewekte kWh in de panelen heeft geïnvesteerd (op EIKE bijvoorbeeld). Dan leveren panelen netto NIKS op. Dan veroorzaken deze investeringen slechts stroomconsumptie/productie verschuiving van stroomconsumptielanden naar de landen waar deze panelen worden geproduceerd. Netto wordt in dit scenario dan geen energie geproduceerd met panelen. Maar ik houd het optimistisch op slechts 30% geïnvesteerde energie, dus 70% van de zonne–kWh blijft over voor duurzaamheid. Mocht dit getal (30% energie investering in de productie van zonnecellen) onjuist zijn, en kan iemand mij een degelijk artikel overleggen dat aantoont dat dit getal lager is, dat laat ik mij graag overtuigen.
Nog iets: een kerncentrale in de omgeving van Phoenix (Arizona) heeft een van de laagste kostprijzen voor stroom in de VS en die zal nu liggen bij 2 $cent/kWh, uit een financieel afgeschreven kerncentrale, die belastingen betaalt en geen subsidie nodig heeft. Rond al het groene gekakel dat er gespuid werd op de groene sites: dit is de laagste productieprijs voor stroom in de VS.
De productieKOSTEN zijn relevant. In Duitsland is de tijdelijke stroomprijs af en toe nul, maar betaalt de consument 35 cent/kWh gemiddeld op zijn stroomrekening en wordt nog een gedeelte door de staat betaald in de vorm van garanties en subsidies, belastingvoordelen of nul–taxatie, terwijl de grote Duitse energieproductiebedrijven alleen nog winst maken met hun kerncentrales, die binnenkort gedwongen gesloten worden.
De stroomprijs in Duitsland is zo hoog wegens de misinvesteringen en de productiekosten van ‘groene’ energie. De productiekosten uit wind en zon zijn daar extreem hoog, evenals de dure collectie en distributie, maar de gemiddelde marktprijzen worden nog door goedkope stroom uit kerncentrales en relatief goedkope bruinkoolcentrales, in toom gehouden.
Overigens toont dit verhaal de nefaste gevolgen van foute allocatie van kapitaal van de FED–politiek door te lage rente en daardoor goedkoop en overtollig beschikbaar geld dat vloeit naar mis–investeringen zoals hier in de energiewereld. Maar bij hogere rente worden de abominabele cijfers voor zon en wind nog slechter.
Overigens werd kernenergie door extreem hoge rente de nek omgedraaid. Dan worden ultra lange projecten die hoge investeringen en lange projecttijden in bouw, extreem duur en onrendabel door hoge rentelasten, ook al zijn de gemiddelde kWh prijzen dan nog haalbaar.
Ondertussen ging ik nog op zoek naar de ware prijs van de investering in het ‘Playa Solar 2 project’ en de $/W prijs op dit moment voor dergelijke projecten.
Ik zag nog een kostprijs van 1,25 $/W in 2017 voor ‘single axis tracking system solar panels’ gebruikt in een dergelijk systeem. Er wordt altijd naar lagere prijs geprojecteerd op sites die sympathiek staan tegenover zonne–energieprojecten. Nu zijn ze nog duurder – en dat is dan voor het kale paneelsysteem zonder aansluitingen, andere infrastructuur en grond. De voor mijn economische berekening geprojecteerde 2 $/Watt ‘all in’, in 2015 is dus geen extreme prijs al kan ze iets lager zijn dus 1,60 naar 1,80. Dat maakt de investering 160 tot 180 miljoen $ in ‘Solar Playa’ op basis van dat op het net gevonden getal 2.
Een nieuw project op de Krim (Rusland) heeft 0,60 $/kWh aan stroomprijsgarantie (Feed In) voor 18 jaar nodig om uit de investeringen te komen! Ziet u ook de kortere levensduur van 18 jaar i.p.v 25 jaar in het artikel? Dat is wat anders dan die 3,85 cent in Nevada van Buffett. Waarschijnlijk is dat gebaseerd op een realistische prijscalculatie. Dat is in de ware orde van grootte van de kosten van dit soort stroombronnen. Het Russische zonnepark besloeg 2 km2 aan grond voor 100MW, dus dat zal ook wel zo zijn in Nevada, al rept de Wiki over ruim 1 Ha per MW.
Ik zag ook nog een site met 3,5 $/Watt (2013 -2014) voor megasites in Arizona, dus ik zou me niet verbazen als mijn 2 dollar/Watt Capex voor solar aan de lage kant zou blijken. Misschien was dit een wat ouder artikel met oude prijzen.
Op deze site staat ook nog een lijstje van de investeringskosten voor grootschalige projecten (‘Economics and Finance’) in verschillende landen. De USA in 2013: 3,3 $/Watt. De gehanteerde $ 2 is dus al een flinke reductie op de toenmalige prijs. De gegeven prijs van $ 1,4 /Watt in Duitsland (2013) is niet te vertrouwen, wellicht gekleurd door subsidies, eenmalige reductie door faillissementen en ramsch partijen etc., en het niet inprijzen van alle kosten.
Australie Nyngan’s + Broken Hill solar plant 102+155 MW=257 MW totale kosten samen 440 miljoen dollar aan CAPEX (AUS$=0,73 USD). 2014 Aangelegd en nog onder constructie.
Deze solar sites komen op 1,70 $/Watt.
Shams Ma’an photovoltaic power plant Jordanie (onder constructie) 52,5WW voor 129 miljoen USD (bedrag van de lening) geeft 2,45 $/Watt
In feite mag je voor dergelijke eenvormige zonne-projecten, die nu op dit moment lopen niet al te grote verschillen in Capex $/W zien. Die zijn er wel.
Aldus Rene Verstraeten (renevers).
” Getallen hierover zijn niet bekend gemaakt. Laten we rekenen met 2 dollar per Watt investering in de complete installatie.”
Ach ja First solar spreekt over USD 1 als doel binnen een paar jaar.
Verder (ook gepost) kunnen ze in Texas ook stroom kopen van een nog te ontwikkelen centrale voor onder de USD 0,04
Maar als zonnestroom niet de oplossing is wat dan wel? Kernenergie? Maar dan wel alleen van oude afgeschreven centrales want de energie van een nieuwe is veel te hoog om ook maar enigszins competitief te zijn.
Mijn voorstel? Een stevige belasting op CO2 (compenseren door een lagere belasting op arbeid) en zien wat de goedkoopste manier is om de CO2 uitstoot te verminderen.
Maar zoals al vaker gezegd als je niet met oplossingen wil komen moet je ook niet zeuren als de oplossingen die door andere worden verzonnen je niet bevallen
http://reneweconomy.com.au/2015/city-of-austin-gets-1-2gw-of-solar-bids-at-less-than-4ckwh-57370
Een stevige belasting op co2?
Hou je adem maar in dan….
Mensen zorgen met ademen niet voor een verhoging van het CO2 niveau
40.000 tot 45.000 ppm per uitademing. De planten zijn er dankbaar voor.
Ook niet toen we van een paar duizend Neanderthalers toen naar zo’n 7 miljard mensen nu?
Da’s toch 7 miljard kilo CO2 per dag meer. Elke dag.
Kernenergie, waarom niet? Kijk eens naar Frankrijk waar in 1974 is besloten voor kernenergie op grote schaal na de oliecrisis. Alles centraal geregeld, planning, bouwvoorschriften etc, daardoor zijn lange en kostbare procedures die de bouw van andere kernenergiecentrales vaak hinderen, voorkomen wat is terug te vinden in de kostprijs.
Gevolg is dat Frankrijk het overgrote deel van haar energie uit nuclear haalt tegen een van de laagste prijzen in Europa én daarbij ook nog eens CO2 uitstoot vermijdt. Moet toch een natte droom zijn van elke rechtgeaarde groene Gutmensch?
Maar ja, mag niet van Greenpeace en WWF en andere activisten die liever naar de middeleeuwen teruggaan, met wind/watermolens en paardekracht. Leuke was dat deze experimenten ooit eens zijn gedaan en de degene die het had bedacht was na een week al gevlucht terug naar de bewoonde wereld, zwáár depressief. Typische salon activisten, zoals Monbiot, die overigens vóór kernenergie is.
Lees dit eens over de Franse kernenergie, Janos: http://www.world-nuclear.org/info/Country-Profiles/Countries-A-F/France/
Frankrijk levert ook nog kernenergie naar Duitsland als wind en zonne energie op een laag pitje staan. Quelle ironie….
Frankrijk levert inderdaad kernenergie aan Duitsland ’s nachts, als het lekker goedkoop is en er een paar kerncentrales in Frankrijk voor nop staan te draaien
Duitsland verkoopt veel meer electricteit aan Frankrijk dan andersom
http://www.renewablesinternational.net/french-power-trading-balance-for-2013/150/537/76258/
Ook is Duitse export stroom duurder dan de import stroom. Niet echt een teken van dumppraktijken van de Duitsers.
Oh,
en natuurlijk steunt de Franse staat de in problemen verkerende kernindustrie
http://www.renewablesinternational.net/france-begins-nuclear-bailout/150/537/88131/
Toch nog even verder graven
” In short, First Solar expects its average manufacturing cost to nearly halve – from an average $US0.63/watt in 2013, to $US0.35/W in 2018. That will bring the total installed cost of a module (including racking and inverters) from around $1.59/W to below $1/W by 2017 – so meeting the US Department of Energy’s ambitious Sunshot Initiative goals at least three years ahead of time.”
http://cleantechnica.com/2014/03/26/average-manufacturing-costs-solar-halve-gas-prices/
http://cleantechnica.com/2014/03/26/average-manufacturing-costs-solar-halve-gas-prices/
Al weer een jaartje oud
Ik begrijp dat de artikelen hier voortaan eigenlijk over Janos gaan?
*DDS is back*
Janos is geen persoon, maar een vooruitgezette post met goede verbindingen met de hoofdmacht ;-)
Een soort drone met een software bug.
Hans Erren,
Is dit geen typisch voorbeeld van op de man spelen?
Laten we het niet over mij hebben maar over de inhoud. En keer op keer blijkt het bij de ” sceptici” te ontbreken aan de inhoud ;)
Nee hoor, jij gaat niet in op de inhoud maar speelt op de man.
Waar speel ik op de man?
Waar niet?
Linksige mensen (lees marxisten) hebben niets met boekhouden en of het beoogde doel bereikt wordt.
Het verwrongen idee dat mensen stuurbaar en de natuur (inclusief de natuurkunde) maakbaar zijn verhindert elke zinnige dialoog.
IPCC-volgers accepteren blindelings model-uitkomsten en verwerpen het meest eenvoudige model: boekhouden.
EROEI van zonnepanelen is 3 zonder en 1.3 met opslag.
Met die laatste houd je net een konijnenkolonie in stand.
Maar die leven dan ook duurzaam.
David,
Waarom zou je op het midden van de dag met de hoogste vraag energie opslaan?
Om te voorlomen dat je na zonsondergang in het donker komt te zitten?
Boels,
Dat geldt als je dus meer gaat produceren dan tussen base load en piek load.
Zijn we daar al?
Al zou de kostprijs dalen naar nul…. als er een dikke wolk voor de zon schuift of de zon is onder moet je toch echt terug vallen op fossiele of nucleaire back-up. Die back-up is in z’n eentje in staat om ons allemaal van betrouwbare stroom te voorzien. Ergo, wind en zon zijn per definitie overbodig en dus weggegooid geld.
En als een transformator oid uitvalt bij een kerncentrale valt de stroom ook uit….
http://www.aljazeera.com/news/2015/05/explosion-indian-point-nuclear-power-plant-york-150509221824447.html
Of deze
http://www.lohud.com/story/news/local/2015/07/08/malfunctioning-pump-shuts-indian-point/29888877/
Daarom staan er ook altijd centrales stand by zodat dat de grootste unit is het systeem (meestal dus een kolen of kern centrale) plotseling uit kan vallen.
Dus wolkje voor de zon (plotseling, zonder dat deze voorspeld zijn en over grote gebieden?) kan prima worden opgevangen
Maar wel met CO2-producerende middelen.
Zie je nu niet de inconsistentie in je verhaal?
Boels,
Het kan ook zijn met waterkracht, groen gas tidal power of demand side management
En als ik een gascentrale op standby heb staan gebruikt hij nauwelijks gas en produceert dan ook nauwelijks CO2
Strooilicht van wolken tot ongeveer 15% bedekking geeft overigens een lichte “push” in de opbrengst van PV-panelen t.o.v. een heldere lucht.
Nee, gelukkig niet.
Maar dat is toch het doel waar jij naar streeft?
In de toegepaste wetenschap is het “what/if” principe gebruikelijk.
Probeer dat eens toe te passen op de losseflodder ideetjes van duurzaam duur.
Denk je eens in wat het betekent als alle ~2 miljard voertuigen op “duurzaam” opgewekte stroom zouden rijden.
Reken uit hoeveel megaton lithium nodig is, plus het oppervlak dat zonnepanelen en windmolens vergen.
Stel de vraag of dat allemaal beschikbaar is, wat het kost incl. milieu-aspecten en energie.
Dan moet je wel het aantal voertuigen bijstellen (naar beneden in dit geval, maar daar kom je zelf wel achter).
Zo werkt de nuchtere mens die z’n bevlogenheid in de hand heeft.
Zolang er financieel gunstige regelingen / wetgeving op de teruglevering van zonne-energie bestaat/voortduurt is een goede kostenvergelijking niet mogelijk. In de echte marktwerking vallen bijna alle duurzame energievormen (zonder subsidie/teruglevering) af tegen de laagste fossiele energie-eenheid marktprijs.
En inderdaad, het gaat hier op climategate.nl steeds meer over Janos, die fundamenteel kritische energie-vraagstukken en overderven klimaat inzichten en kritische alarmistische herberekeningen via zijn oogkleppen filtreert en ons dan alarmistische linkjes verstrekt. Voorheen hadden we Neven als dagelijkse GreenPeace – waakhond, die haakte af. Die is oscillerende ijsmaker geworden op de Noordpool of zoiets?
Turris,
vervelend als nieuws “alarmistisch” is, of dat de wetenschap “alarmistisch” is.
Dat ligt niet aan mijn filter, maar aan de jouwe.
Als jij vindt dat ik “alarmistische” bronnen heb, kom dan zelf met wat anders (wel gedocumenteerd natuurlijk).
Welke ´wetenschap´? Je bedoelt de door de mens gemaakte modellen die geen enkele juiste projectie kunnen produceren?
De vraag waarom Buffett dit allemaal doet houdt heel veel mensen bezig. Een belangrijk deel van de discussie speelt zich af op het gebied van subsidies en belastingvoordelen. De plants waarin hij een aandeel heeft gekocht, zijn door F S gebouwd. De beurskoers van F Sis al een tijdje richting putje aan het gaan. F S heeft een belangrijke subsidie niet gekregen (vanwege het debakel met Solyndra ligt dat een beetje gevoelig), en heeft daarna de plant in de vitrine gezet. Het overname bedrag is niet bekend, wel dat Buffett het via een speciale regeling voor investeringen in renewables met versnelde afschrijving van zijn wel renderende investeringen kan aftrekken. De plants zelf waren ook al met susbsidies gebouwd. Het geheel is erg mistig en ondoorzichtig ivm alle subsidies, gegarandeerde leningen via DOE en belastingvoordelen voor investeerders. Maar de conclusie dat PV uit kan zonder subsidies is niet correct.
Henkie,
Hij heeft geen aandeel in de plant gekocht hij koopt stroom van de plant. Met de first solar beurs koers gaat het trouwens prima.
Verdere opmerkingen zonder onderbouwing zijn weer eens waardeloos.
Kom eens met een linkje waaruit jouw opmerkingen worden onderbouwd
Hij heeft een aandeel in de plant gekocht. Zoek maar op.
Ik heb nog even gezocht en het enige wat ik kan vinden is dit
http://www.fool.com/investing/general/2014/10/05/why-warren-buffett-is-betting-30-billion-on-solar.aspx
This is a result of three major solar investments totaling $6.02 billion. The first was the 550 MW Topaz solar farm in Tempe, Ariz., the largest solar project in the world at the time, which Buffett bought from its builder First Solar in 2011 for $2 billion. The project ultimately cost $2.4 billion and required Berkshire to issue $1.1 billion in bonds due 2039.
The second project, the 579-MW Antelope Valley project, is currently the largest solar project in the world, built by SunPower Corporation (NASDAQ: SPWR ) , and bought by Berkshire Hathaway Energy for $2 billion in January of 2013.
Hij heeft andere projecten gekocht van First Solar. Ik kan geen grote investering vinden in First Solar.
Hans E. Laat me even zien waar ik hier op de man speel?
FS is First Solar. Spamfilter?
Ik vind renevers overigens een fikse aanwinst voor hier. Graag veel meer van hem.
Mede dank zij de prima redactie van Hans Labohm die me tips gaf over de leesbaarheid omtrent de berekeningen en de presentatie en zijn eindbewerking van een veel te lang verhaal, heeft het stuk een dankbare receptie gekregen.
En een dergelijk verhaal kun je ook ophangen voor de andere tak van Solar, de thermische centrales. Ivanpah heeft net een aanvraag ingediend om de lening niet af te hoeven lossen. Eerst hadden ze al gedeeltelijk om moeten schakelen naar gas, om tijdens de nacht het systeem op druk te houden. Google zit dik in deze centrale. Maar het eigen onderzoek van Google heeft laten zien, dat renewables an sich geen vervanging kunnen zijn voor conventionele energieopwekking, niet qua schaal, niet qua betrouwbaarheid.
In individuele gevallen kan het uit maar dan pas met subsidie: ook mijn PV loopt lekker vanwege het belastingvoordeel. En dat is precies de reden waarom ik die aangeschaft heb. Ik lijk op Buffett. Nu het vermogen nog.
Subsidies zijn inderdaad een lopend buffet ;-)
Janos’ Griekse beleggingstips?
FS in drie maanden tijd van 65 naar 45
Of kijk anders eens naar de Öko-Dax. Dat is een soort hockey stick zonder MWP ….
maar wel met het blad naar links. Maar ja dat is tien jaar, dat zegt natuurlijk niets over het ecologisch beleggingsklimaat. Veuls te kort.
Je ziet de subsidie er voor je ogen uitlopen.
Even wat anders; Een paar maanden geleden opperde Europa dat de Grieken slapend en stinkend rijk konden worden met PV. Staan die plannetjes nog?
Boels schrijft: “Linksige mensen (lees marxisten) hebben niets met boekhouden en of het beoogde doel bereikt wordt.”
Het is natuurlijk maar hoe je het bekijkt. De praktijk leert dat ze een neusje hebben voor gratis geld en ook in staat zijn de regelgeving naar hun hand te zetten.
Ik woon niet in NL maar meen te weten dat “groene” beleggingen van een behoorlijke vrijstelling kunnen profiteren.
Dat klopt (ik ga je niet vervelen met een linkje) en dat is precies wat ik ook bedoelde.
Groene beleggingen zijn daarom beleggingen in een Tour d’Air (luchtfietsenfabriek), de vrijstellingen zijn om “das Kapital” van de socialistische broederschap te beschermen.
Het idee om op termijn alle fossiel te vervangen door duurzaam is een taaie illusie. Ik heb daar ook nog nooit een serieus concept van gezien. Dat kan je alleen bereiken door het concept van “duurzaam” uit te hollen en op te rekken. Ook mag je de rol en mogelijkheden van de overheid tegen het licht houden. Om een vinger achter de marktwerking te krijgen, moet je een onbeheersbare subsidie kermis op gaan tuigen.Ook zal je ongetwijfeld de Essos, Shells en Monsantos op de koffie krijgen. Over de combinatie van slechte mensen en massasubsidies zal ik het niet te hebben.
“Je reactie is in afwachting van moderatie.”
??????
@René Deze site is mij bekend, al is die mogelijk verouderd: http://www.ecotopia.com/apollo2/pvepbtoz.htm
Het komt wel raar over als ik er met mijn gezonde verstand naar kijk. Janos probeert aan te tonen dat zonnepanelen concurrerend zijn of kunnen zijn. Subsidies lijken overbodig daar in Nevada. Dan is het toch wel opmerkelijk dat in Duitsland wel subsidie bestaat voor zonnepanelen. Kennelijk doen de Duitsers iets niet goed??? Of zou het kunnen dat er informatie is achtergehouden? Grappig, als ik een offerte aanvraag voor zonnepanelen is die gebaseerd een kostprijs van 22 of 24 ct (varieert wel eens). Die technisch installatiebureaus doen kennelijk ook iets niet goed?? Energiebelasting bestaat niet? SDE+ voor zonnestroom bestaat niet?
Als handige ondernemer zou ik het wel weten bij al die honderden miljarden aan subsidies. Een handige constructie bedenken is dan het enige dat nog nodig is. Meneer Buffet heeft dit piekfijn in de peiling en dat kunstje zal hij zeker niet aan de grote klok hangen. Maar één ding staat vast: zonder subsidie was deze deal nooit tot stand gekomen. Als ik naar een goochelaar kijk, snap ik de ins en outs van zijn kunsten niet, wel dat ze een illusie oproepen en dat ik gefopt word. Lachen geblazen. Dit heb ik ook telkens als ik zo’ n bericht lees. Dank aan Renevers om dit kunstje daadwerkelijk te ontrafelen.
Conclusie: hernieuwbaar is in strijd met duurzaamheid, ook in moreel opzicht.
“Dan is het toch wel opmerkelijk dat in Duitsland wel subsidie bestaat voor zonnepanelen. Kennelijk doen de Duitsers iets niet goed??? ”
De Duitsers doen het prima.
1. Er zijn minder zonuren in Duitsland dan in Nevada –> Dus het zelfde paneel produceet minder stroom in Duitsland endat maakt het natuurlijk per kWh in Duitsland duurder dan in Nevada
2. In Duitsland betaan et voor nieuwe projecten > 10 MWp
https://de.wikipedia.org/wiki/Erneuerbare-Energien-Gesetz
” Maar één ding staat vast: zonder subsidie was deze deal nooit tot stand gekomen. ”
Ook voor de olie en gas industrie geldt dat er in de VS uitgebreide belasting voordelen bestaan die ongeveer overeenkomen met wat er is afgesproken voor zonneenergie. Nu ook tegen de olie en gas industrie.
Appels en peren …
Energieleveranciers hebben in NL een leveringsplicht.
Groene energieleveranciers kunnen niet aan die verplichting voldoen, ergo dienen zij losgekoppeld te worden van het openbare net ;-)
De Standaard vandaag: ‘De energiefactuur van de Vlaamse gezinnen gaat in 2016 met minstens 8,6 procent omhoog. Dat is het nare gevolg van het wegwerken van de schuldenberg van de groenestroomcertificaten. De totale schuldenberg voor de groenestroomcertificaten is in de afgelopen jaren opgelopen tot bijna 2 miljard euro’. QED?
Daar komt voor de leden van de Belgische procumentenbond dit nog bij:
http://www.hebbes.be/artikel/eigenaars-zonnepanelen-moeten-prosumententarief-betalen?utm_source=hebbes&utm_medium=content&utm_campaign=newsletter&utm_term=contentnewsletter
Buffett zorgde er ook voor dat er gelobbyd werd tegen een oliepijplijn vanuit Canada. Maar niet nadat hij een noord-zuid spoorlijn had gekocht en een producent van tankwagons. De pijplijn kwam er niet en Buffetts spoorbedrijven draaien als een tierelier…
@Janos73:
“Het kan ook zijn met waterkracht, groen gas tidal power of demand side management”
Waterkracht in NL kan je vergeten.
Tidal power heeft eveneens een wisselend aanbod (al is het tij bijzonder goed te voorspellen), in NL een technisch grapje wat meer kost dan het oplevert.
Het wonder van “demand site management” is hooguit over zo’n 100 jaar goed mogelijk.
Grootverbruikers zoals wasmachines en drogers kunnen prima aangestuurd worden via een IP-adres met het internet (wel even synchroniseren met de drinkwaterbedrijven en afstemmen op de riollcapaciteit, vergeet men gemakshalve).
Maar helaas is nu tenminste 80% van de woningen niet voldoende stevig gebouwd om pakweg om 0300 de wasmachine van je buren niet te horen.
Dan heb ik het nog alleen over huishouden die maar een fractie gebruiken van het totale elektriciteitsverbruik.
Chirurgen die even bellen naar het partijbureau van GL of ze mogen opereren?
Alle kans dat dan eerst de doopceel van de patient wordt bekeken, met mogelijk deze uitspraak: laat die rechtse rakker maar creperen ;-)
Ook met citroenen en een paar draadjes is energie op te wekken (yoghurt doet het ook wel).
Nu nog de kosten-baten analyse ;-)
Duurzaam en groen zijn zielig bezig; het kost smakken met geld en haalt al helemaal niet het beoogde doel.
Het konijn uit de hoed kan dan alleen maar een volledige maatschappelijke marxistische omwenteling zijn.
Want volgens die ideologie is alles stuurbaar, te beginnen met het menselijke individu en de vrijheid van expressie.
Wat een stelletje borrelpraatjes .
Groene stroom is inmiddels zo ver in prijs gedaald, dat het stroom opgewekt met fossiele brandstof heeft ingehaald. Dit zal de overgang naar duurzame energie sterk versnellen. Experts spreken over een dijkdoorbraak voor duurzame energie. Zie http://eigenstroom.com/duurzame-energie-goedkoper-dan-fossiele-brandstof/