Onder de titel, ‘Dijksma wil dat bedrijven meer gaan betalen voor uitstoot broeikasgas’, rapporteert Ben van Raaij in de Volkskrant:
Nederland maakt zich als tijdelijk voorzitter van de EU sterk voor een snelle invoering van een wereldwijde prijs voor de uitstoot van het broeikasgas kooldioxide (CO2). Dat is van groot belang om de afspraken van de klimaattop van Parijs in december te realiseren. Dat zegt PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma van Milieu vandaag in de Volkskrant.
Het doel is om zo een ‘mondiaal gelijk speelveld’ te creรซren.
Bedrijven laten betalen voor het uitstoten van CO2 (carbon pricing) legt de verborgen kosten van klimaatverandering neer bij de vervuiler, aldus Dijksma. Het is ook de manier om te zorgen dat bedrijven snel afstappen van fossiele brandstoffen en gaan investeren in duurzame energie. ‘Je kunt wachten op de moraliteit van de markt, maar prijsprikkels werken meestal beter.’
Dijksma wil eerst het bestaande emissiehandelssysteem (ETS = ‘Emission Trading Scheme’) van de Europese Unie, dat slecht functioneert, aanpakken. ‘De prijzen zijn veel te laag, onder meer omdat er te veel uitstootrechten in de markt zijn. Wij willen het ETS snel hervormen. Omdat we geloven dat emissiehandel de game changer kan zijn om een wereldwijde duurzame economie tot stand te brengen.’
Lees verder hier.
Is dat een goed idee? Mijn trouwe lezers zullen wel voelen aankomen dat ik dat niet vind. Het Europese ETS is geen succes en zal het waarschijnlijk ook nooit worden. A fortiori geldt dat voor een wereldwijd ETS.
We mogen niet vergeten dat het Europese ETS tot voor kort als het vlaggenschip van het Europese klimaatbeleid werd beschouwd. Maar het was hetzelfde lot beschoren als het Kampense koggeschip. Dat is inmiddels weer boven water. Zal dat ook met het ETS lukken?
Waarom is men รผberhaupt aan het ETS begonnen? Heeft er dan niemand gewaarschuwd voor het gevaar van een echec daarvan?ย Natuurlijk was dat het geval. Maar dat ketste af op de cognitieve dissonantie die zo kenmerkend is voor de klimaatzeloten.
Wat zijn de bezwaren tegen het ETS, ook wel bekend als cap and trade? Die zijn, nog voordat het systeem in werking trad, uitvoerig in de literatuur beschreven, maar door cognitieve dissonantie zijn deze waarschijnlijk nooit op de bureaus van het ministerie van Dijksma terecht gekomen.
Ik zal daar in deze bijdrage overigens niet verder over uitweiden, maar er slechts รฉรฉn argument uitpikken.
Wil een systeem van cap and trade werken, dan zullen er per land CO2โuitstootplafonds dienen te worden vastgesteld, die periodiek naar beneden dienen te worden bijgesteld. Dit behoren bindende verplichtingen te zijn. Hierover zal internationaal dienen te worden onderhandeld. Sommige landen zullen de lat hoog willen leggen, andere laag. Gezien de belangentegenstellingen tussen landen, zoals die ook in Parijs weer aan het licht zijn gekomen, en het feit dat vele van hen geen bindende verplichtingen willen aangaan, is het niet denkbaar dat hierover wereldwijd overeenstemming wordt bereikt.
Tot zover een van de belangrijkste obstakels voor de totstandkoming van een wereldwijd ETS. Verder beperk ik mij tot verwijzing naar:ย David G. Victor: ‘The Collapse of the Kyoto Protocol and the Struggle to Slow Global Warming’, enย Fred L. Smith and Robert W. Crandall: ‘CO2 Controls Are a Bad Idea, ‘Voluntary’ or Not‘.
Naast het ETS is er nog carbon pricing. In tegenstelling tot wat de naam suggereert is dit geen belasting op koolstof (een vaste stof, C), maar op de uitstoot van kooldioxide (een gas, CO2), dat onder meer vrijkomt bij de verstoken van fossiele brandstoffen.
Economen geven daar in het algemeen de voorkeur aan boven andere maatregelen.
Aan Wikipedia ontleen ik het volgende:
The ‘Economistsโ Statement on Climate Change,'[..] was signed by over 2500 economists including nine Nobel Laureates in 1997. This statement summarizes the economic case for carbon pricing as follows:
‘The most efficient approach to slowing climate change is through market-based policies. In order for the world to achieve its climatic objectives at minimum cost, a cooperative approach among nations is required — such as an international emissions trading agreement. The United States and other nations can most efficiently implement their climate policies through market mechanisms, such as carbon taxes or the auction of emissions permits.’
In short, this statement argues that carbon pricing (either ‘carbon taxes or the auction of emissions permits.’…) is a ‘market mechanism’ (in contrast to renewable subsidies or direct regulation of individual sources of carbon emissions) and hence is the way that the ‘United States and other nations can most efficiently implement their climate policies.’
Maar dat is de opvatting van allemaal brave economen, die zich niet in de onderliggende klimatologische onderbouwing hebben verdiept en die niet kunnen geloven hoe verziekt de klimatologie is door groen gepolitiseerde interventie. Dat is voor hen onvoorstelbaar, want in de economische wetenschap komt dat namelijk nauwelijks voor. Zij zijn er daarom niet van op de hoogte hoe de uitkomsten van het IPCCโproces zijn gemanipuleerd en ‘gekaapt’ door groenbevlogen klimaatzeloten. Dat betekent dus dat hun aannamen die ze aan de mainstream van de klimatologie hebben ontleend โ de vermeende schadelijke werking van CO2 โ, niet deugen en dus ook de rest van het verhaal niet.
Toch geeft de zogenoemde ‘Carbon Pricing Coalition’ hoog op van de voordelen daarvan.
Aan hun website ontleen ik het volgende:
Carbon emissions from the burning of fossil fuels already carry a hefty price, though people are rarely aware of it. The bill comes to all of us masked in public health care costs, harm to the environment, and the effects of climate change.
But what if the cost of carbon emissions was instead paid at the source, where choices about fuel use are made? How would that change the incentive structure underpinning our global reliance on fossil fuels?
That’s the idea behind carbon pricing. It shifts the social costs of climate change to the source of the pollution, encouraging polluters to reduce emissions and invest in clean energy and low-carbon growth.
So how do we put a price on carbon, and why do so many government and business leaders support it?
Wat is er mis met deze verklaring? Er zijn inderdaad nadelen verbonden aan het verstoken van kolen. Maar die hangen niet samen met de uitstoot van CO2, maar met die van schadelijke stoffen, zoals roet. CO2 is niet de zondebok, zoals deze altijd wordt afgeschilderd, maar een onschadelijk, onzichtbaar en reukloos gas, dat wij met smaak plegen te consumeren in bijvoorbeeld champagne, limonades en spuitwater. Schadelijke effecten op de mens en/of het milieu zijn niet aangetoond โ positieve effecten wรจl, want CO2 is goed voor de plantengroei en draagt bij aan de vergroening van de aarde. En het effect op de wereldtemperatuur is waarschijnlijk onbeduidend. Alles bij elkaar dus geen reden om voor een vermindering van de uitstoot daarvan de maatschappij op de schop te nemen.
Maar ‘Carbon pricing’ is verleidelijk voor regeringen. Immers, de opbrengsten daarvan vloeien in de staatskas. De vermeende schadelijke effecten van CO2 dienen als rechtvaardiging/alibi voor verhoging van de belastingen, wat vooral aantrekkelijk is voor landen met begrotingsproblemen (en dat zijn er vele). Maar bedrijven en burgers verzetten zich daar natuurlijk tegen.
De Australische regering o.l.v. Premier Gillard introduceerde op 1 juli 2012 een CO2โbelasting. Na een heftige politieke strijd, waarin deze belasting een belangrijk geschilpunt vormde, werd deze door haar opvolger, Abbott, op 17 juli 2014 weer afgeschaft.
Politiek haalbaarheid
En hoe zit het met de politieke haalbaarheid van de plannen van Sharon Dijksma? Ik vermoed dat zij belangrijke Europese landen, zoals Duitsland en Frankrijk, wel mee zal krijgen. Het VK is echter een andere verhaal. Ik zie daar de weerstand tegen het hernieuwbare energiebeleid dat de elektriciteitsvoorziening in gevaar brengt, toenemen. Het VK zou op enig moment in de nabije toekomst daarom zo maar eens ‘om’ kunnen gaan.
Polen zal zich in ieder geval een geduchte tegenstander tonen. Polen is voor zijn energievoorziening zeer afhankelijk van kolen. Rond de klimaattop in Parijs heeft het zich stil gehouden om het feestje niet te bederven. Maar ik maak mij sterk dat zij in komende discussies zullen hameren op het (weinig bekende) feit dat afspraken over een verscherping van de Europese doelstellingen voor de uitstoot van CO2 voorwaardelijk waren, in die zin dat deze afhankelijk waren van de aanvaarding van bindende verplichtingen door nietโEuropese landen. Welnu daar is in Parijs niets van terechtgekomen.
Benny Peiser schreef hier eerder over:
โฆ the EU is now offering a conditional pledge linked to an unconditional demand.
The pledge is a new target for CO2 emissions, cutting them by 40% below the 1990 level by 2030. But critically, this pledge is conditional on the Paris agreement being legally binding for all countries.
The conditional nature of the EUโs CO2 pledge was clearly spelled out by the European Council in its 2030 Climate and Energy Policy Framework agreement adopted last October. It states that with regards to its 2030 pledge ’the European Council will revert to this issue after the Paris Conference [and] will keep all the elements of the framework under review.’
In February, the European Commission followed up with a document that communicated the EUโs red line for the Paris climate summit. In this document called, The Paris Protocol, the Commission demands that all nations represented at the Paris summit should sign what it calls the ‘Paris Protocol’ and adopt legally binding CO2 emissions targets similar to and as a carry-over of the Kyoto Protocol. According to EUโs red line, the Paris Protocol must deliver, ‘legally binding mitigation commitments that put the world on track towards achieving the below 2ยฐC objectiveโฆ. Mitigation commitments under the Protocol should be equally legally binding on all Parties.’
Maar zoals bekend is dit niet gebeurd. Dat betekent dat de EU niet gebonden is aan de eerder genoemde belofte dat haar CO2โuitstootvermindering in 2030 40% moet bedragen.
Polen zal uit alle macht proberen een aanscherping van de uitstootdoelstellingen te voorkomen. En als Polen gaat dwarsliggen zullen, naar mijn verwachting, de andere Visegradโlanden (naast Polen: Hongarije, Tsjechiรซ en Slowakije) dat eveneens doen. Dat betekent dat verdere besluitvorming terzake in de EU in een impasse raakt.
Buiten Europa zal er ook weinig steun voor de plannen van Dijksma bestaan. Eerder beschreef ik het drijfzand waarin de hoeksteen van het klimaatbeleid van Obama was geraakt.ย Ook daar zal geen steun zijn te verwachten, hooguit lippendienst.
Australiรซ likt nog steeds zijn wonden van de mislukte carbon pricing.
En Rusland? De export van olie en gas levert minder op dan voorheen en vormt een zware tegenslag voor de Russische economie. Zouden zij zich verder in de voet willen schieten?
In China zijn er 155 kolenโgestookte elektriciteitscentrales in de pijplijn.ย Ook Japan heeft onlangs toestemming gegeven tot de bouw van nieuwe kolenโgestookte centrales.ย In dit licht lijkt het mij onwaarschijnlijk dat zij warm zullen lopen voor Dijksma’s plannetjes.
Kortom, de voorstellen van Sharon Dijksma zijn waarschijnlijk uitstekend voor haar eigen politieke profilering tegenover haar achterban en de milieubeweging. Maar daar houdt het dan ook wel zo ongeveer mee op.
Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hier,ย hier, hier, hierย enย hier.
” Het VK zou op enig moment in de nabije toekomst daarom zo maar eens โomโ kunnen gaan. ” Aldus Hans Labohm. Tja, alles kan. Maar nu de praktijk: de UK heeft een ‘carbon price floor’ en is daar mee verder dan de rest.
“EDF is considering extending the lives of four of its ageing nuclear plants and sees a higher carbon price floor as crucial to their longer-term economic viability, especially with UK power prices at multi-year lows.”
http://carbon-pulse.com/14664/
Thorium in een glas water ;-)
Precies. Dus je bent ook een voorstander van een Carbon price floor Boels?
Alleen als dat een doodsteek voor “hernieuwbaar” is.
Dat kan als alle productiefactoren, inclusief die van de fossiele hulpjes om een stabiele energievoorziening te waarborgen worden meegenomen en de subsidie op “hernieuwbaar” wordt afgeschaft.
Of Carbon pricing in welke vorm dan ook een doodsteek wordt voor hernieuwbaar weet ik niet. Klinkt niet erg logisch. Het kan wel de doodsteek worden voor de hernieuwbare subsidies. Die kan je dan gaan afbouwen. Vervolgens mag hernieuwbaar het uitvechten met nuclear en gas. Geheel volgens de vrije markt. En dat is niet alleen op basis van de prijs. Nuclear zal aan vertrouwen moeten winnen. En als we naar de prijs kijken: Kan nuclear onder de prijs van wind op land over 10 jaar? Dat moet ik nog zien….
Als het niet terugdringen van de CO2-uitstoot een catastrofe oplevert dan speelt geld geen rol.
Daar alleen nucleair daar voor kan zorgen is er geen andere manier.
Groen is een a-technische politieke keuze gebaseerd op luchtfietserij en wensdenken.
Een co2 uitstoot belasting betekend ook dat het bouwen van een windmolen duurder wordt. Immers het staal ,beton , kunststoffen , vervoer wordt duurder. De windmolenaar wil dan nog meer subsidie. Ook de stroom van een gas centrale wordt duurder, die stoot ook co2 uit. Hetzelfde voor olie verbruikers. Wat een mallemolen!
@R.Bijsterveld,
En niet te vergeten, zonnecellen stoten mรฉรฉr CO2 uit bij het maken dan dat er wordt bespaard tijdens het gebruik!
bron aub?
Ivo:
http://www.eike-klima-energie.eu/energie-anzeige/solarstrom-in-deutschland-klimakiller-nummer-1/
dank
Guus: interessante berekeningen/uitkomsten : Voor รฉรฉn m2 zonnepaneel is voor productie 300 kilo steenkool benodigd, uitstoot per vierkante meter zonnepaneel komt dan op 1.243 kg CO2, etc. etc. Volgens de berekeningen zouden gascentrales zeker minder schadelijk zijn voor het klimaat dan fotovoltaรฏsche installaties. Lezenswaardig!
Hoge CO2 belasting zal uiteindelijk als belangrijkste effect hebben dat bedrijven gaan verhuizen naar landen waar de kosten lager zijn.
Vaak zijn daar ook de andere milieu- en arbeidsomstandigheden minder dan hier. CO2 winst, moreel en milieuverlies.
Vruggink discussiestijl geanalyseerd. Als de stelling of mening tegen de politiek van het duurzaam religieuze indruist of wanneer het IPCC alarmisme wordt genanalyseerd: “weet hij het niet” (dat is dus geen antwoord) , “we zullen zien” (we kunnen niet wachten) , “het is democratisch bepaald” (dat is het huidige probleem nu juist), “Tja alles kan” (geef dan gรฉรฉn commentaar), “het is niet de huidige politieke keuze” (op deze site probeert men dat juist te beรฏnvloeden), “het is een feitenvrije mening” (zelden), “mag ik je het uitleggen”(vervolgens nooit meer wat van gehoord), “je mag zelf bepalen wat je er van vindt” (meestal apekool), hier is mijn linkje… (altijd naar website zwaar verdacht van politiek alarmisme), “het is me nooit opgevallen”(onder welke steen zit je?). Wie herkent dit, behalve Vruggink dan ?
Paul Turris de analist. Giechel. Heerlijk genieten toch weer van zijn feiten vrije gebral. Al vroeg aan de zondagmiddag borrel Paul?
Niet dat ik een groote fan ben van Klaas van Egmond, maar zijn reactie hierop was iets als dat dit alleen maar zal leiden tot nog veel meer meer praten, praten, en nog eens praten, en tot weinig concreets.
Dijksma heeft het de wens enkele experimenten met carbon pricing te koppelen, en daarover te gaan praten binnen EU context. Nee, dat schiet lekker op.
Anderzijds verwacht BP in zijn laatste energierapport dat de komende 20 jaar het gebruik van fossiele brandstoffen wereldwijd met 60% (!) gaat toenemen.
De koolstofbelasting lijkt niettemin vanuit de economie de beste maatregel (vraag Richard Tol maar). Echter, de economen gaan er daarbij altijd vanuit dat bij een CO2 belasting er alternatieven (verder) ontwikkeld zullen gaan worden. Maar dat is ook meteen de zwakte ervan: zijn er echt wel voldoende CO2-neutrale rendabele energiebronnen zijn om de wereld van energie te voorzien EN de gewenste economische groei te bewerkstelligen (mensen kijken nou eenmaal naar hun portemonee en willen welvarender worden, of je dat nou leuk vind of niet). Op basis van wat ik om me heen zie heb ik daar een hard hoofd in. En mochten die alternatieven onvoldoende blijken, dan rest niets anders dan welvaart op te geven (KAYA identiteit) om de gewenste emissiereductie te bewerkstelligen. Maar dat lijkt me politiek onhaalbaar. En dus lijkt het er verdacht veel op dat het hele klimaat-energiedebat muur- en muurvast zit en ook zal blijven zitten.
Interesting times.
Ben van Beurden en zijn voorganger dachten dat 80 tot 100 euro per ton effectief zou zijn . Lijkt me prima. Daarmee zal ook de bouw van windturbines vanzelf tot stilstand komen, waarin het equivalent van 225 kleine auto’s aan staal is verwerkt en nog veel meer componenten, materialen, bouw en onderhoud , waarvoor heel veel fossiele brandstoffen nodig zijn.
Een co2 belasting van 100 euro per ton. Een ton co2 is volgens de atoomgewichten opgebouwd uit 304 kg koolstof en 696 kg zuurstof.
Voor de verbranding van 304 kg kolen moet dan 100 euro belasting betaald worden. Dus per ton kolen 329 Euro belasting afdracht.
Een m3 aardgas bestaat voor 0,64 kg uit koolstof. Dus bij de verbranding van 1 m3 aardgas bedraagt de belastingafdracht 21 ct.
Is er soms ergens verwarring over koolstof belasting en co2 belasting?
Dijksma is op en top een volger, ontzettend goed in het naar voren brengen van het standpunt van haar baas. Lijkt ontzettend competent maar komt nooit met een standpunt dat afwijkt van wat haar gevraagd word. Net als Kamp, maar dan minder autistisch.
“Zij zijn er daarom niet van op de hoogte hoe de uitkomsten van het IPCCโproces zijn gemanipuleerd en โgekaaptโ door groenbevlogen klimaatzeloten. Dat betekent dus dat hun aannamen die ze aan de mainstream van de klimatologie hebben ontleend โ de vermeende schadelijke werking van CO2 โ, niet deugen en dus ook de rest van het verhaal niet.”
Opnieuw blijkt dat Hans zich niets aantrekt van Rypke’s oproep om op climategate.nl AR5 WG1 voortaan als gegeven te beschouwen.
Tja. Vrijheid van meningsuiting, nietwaar? En dus ook vrijheid van misleiding. Rypke kan op zijn kop gaan staan: geharde wetenschapsontkenners krijg je niet zomaar terug in hun hok. Dat is een ding dat zeker is.
Joris van Dorp,
Ik krijg met grote regelmaat discussies onder ogen tussen gerenommeerde wetenschappers met een onberispelijke staat van dienst over alternatieve hypothesen over de werking van CO2 in het klimaat. Allemaal komen ze wat betreft de klimaatgevoeligheid lager uit dan WG1 van het IPCC. Maar ze zijn het niet met elkaar eens. ‘The science is not settled.’
Het is dus onjuist om de boodschap van WG1 als het laatste woord te beschouwen. Dat is sowieso onjuist in de wetenschap. Wie dat doet, beroept zich op ‘argumentum ad verecundiam’, en begeeft zich – in dit geval – op het terrein van de pseudo-wetenschap.
Dat is typisch iets voor ‘geharde wetenschapsontkenners’.
Laten we nu eens alles samenvoegen van al die wetenschappers. De klimaatgevoeligheid ligt dan tussen nul en vijf en graden. Kan je eens uitleggen Hans wat er dan verandert aan de risicoanalyse?
Tussen 0 en 5 graden?
Waarom is er al decennia geen consensus over?
Het grootste risico zit ‘em in die extreem ruime marge.
Boels, De klimaatwetenschap heeft een consensus over de likely range tussen 1,5 – 4,5 graden. Wil je ook de sceptici binnen boord halen dan zou je consensus kunnen bereiken door bijvoorbeeld tussen NUL en VIJF graden te nemen. Het voordeel is dat je vervolgens het gesprek kan beginnen met iedereen i.p.v. te hakketakken over iets wat we toch nu niet weten. En inderdaad, een ruime marge geeft een grote onzekerheid en dus risico.
Herman,
Een klimaatgevoeligheid van nul tot vijf graden is alles behalve een consensus en zeer onzeker. De mensheid wordt met tal van uitdagingen geconfronteerd en beschikt over beperkte middelen om die het hoofd te bieden. Dat betekent dat men prioriteiten dient te stellen. Klimaatbeleid behoort daar m.i. niet toe. Zeker niet gezien het feit dat dat het huidige klimaatbeleid geen enkele meetbaar effect zal hebben – zelfs niet volgens de modelberekeningen van de protagonisten van de AGW-hypothese.
Indien iedereen het er over eens is dat de klimaatgevoeligheid tussen NUL en VIJF graden ligt dan heet dat volgens mij dat er een consensus is over de klimaatgevoeligheid. Toch Hans? Wel kunnen we zeggen dat dit een grote mate van onzekerheid is. De vervolg stap is dan om te bespreken wat de consequenties zijn van verschillende scenario. Jij doet vervolgens je zevenmijlslaarzen aan en wilt reuze stappen zetten en vergelijken met andere problemen. Niet zo snel. Laten we eens beginnen om uit te gaan van NUL. Je model is dan dat er geen opwarming zal zijn. Prima, mij best, maar we gaan dan wel afspreken wat we gaan doen als over een aantal jaar blijkt dat het verder stevig opwarmt. Dat weten we al over 5 jaar. Wat is je toezegging Hans als blijkt dat je het mis hebt?
Herman,
Je vraagt: Wat is je toezegging Hans als blijkt dat je het mis hebt?
Als ik het mis heb, hebben we pech. Maar wat moeten we dan doen, gegeven het feit dat zelfs de protagonisten van AGW hebben berekend dat het huidige klimaatbeleid geen aantoonbaar effect zal hebben op de gemiddelde wereldtemperatuur?
Inderdaad, dan hebben wij pech. Vervolgens willen de mensen weten wat dan vervolgstappen zijn. Ik neem aan dat je snapt dat de mensen geen genoegen nemen met: “Ach pech gehad, doei! ” Dat geeft geen vertrouwen. Wat zijn dan je maatregelen als blijkt dat we pech hebben gehad? De mensen willen natuurlijk weten of je daar over na hebt gedacht…..
Hans, kun je even een paar namen geven van gerenommeerde wetenschappers met onberispelijke staat van dienst die kun ontkenning van de wetenschappelijke consensus beschreven in WG1 hebben onderbouwd in een wetenschappelijk rapport?
Verder over de wetenschapontkenning. Als ik zeg dat er een wetenschappelijke consensus is dat roken kanker veroorzaakt, en dat ik die consensus respecteer, ben ik dan een wetenschapontkenner volgens jou?
Ik zoek naar een definitie van ‘wetenschapontkenner’ waar we het beiden over eens kunnen zijn.
@Herman Vruggink:
“Wil je ook de sceptici binnen boord halen dan zou je consensus kunnen bereiken door bijvoorbeeld tussen NUL en VIJF graden te nemen.”
Dan volgt vanzelf een discussie over energieopwekking.
Met nucleair is een (pakweg) 90 % vermindering van de CO2-uitstoot mogelijk, met hernieuwbaar hooguit (pakweg) 25%.
Nucleair mag niet van groen, dus een patstelling blijft.
Vergeet niet dat mogelijk rampzalige gebeurtenissen koren is op politiek wrakke molens.
Dan volgt inderdaad de discussie over energieopwekking. Patstelling? Dat is per land afhankelijk. En als je het argument gebruikt dat we aan nucleair moeten vanwege de klimaatzorgen dan sta je een stuk sterker. De bal leg je dan bij groen. Maar even ten overvloede: In Nederland is het niet verboden om een kerncentrale te beginnen.
Maar een “non-problem” (in het geval de gevoeligheid 1 graad is) vervangen door een ander “non-problem” is meer een gezelschapsspel.
De bal ligt bij de fundamentele klimaatwetenschap.
De vraag is of die tak de kans krijgt om boven het geschreeuw om geld van de weercijferaars uit te komen.
Indien we uit moeten gaan van een klimaatgevoeligheid van max 1 graad en bovendien moeten aannemen dat dit een “non problem” is, dan ligt de bal NIET bij de klimaatwetenschap maar bij jou. Je model is dus 0.1 graad per decade max. Wat spreken we af hoe we dat gaan toetsen? Wat als je model niet meer voldoet? Welke consequenties trek je daar dan uit? Welk noodpakket heb je dan voor de wereld klaarliggen? En verder doe je nogal wat aannames dat 1 graad per CO2 verdubbeling geen probleem is. Veel mensen denken ook daar anders over… Kortom, je hebt wat te doen :)
@Herman Vruggink:
“Kortom, je hebt wat te doen :)”
Ja, blijven onderstrepen dat fundamenteel theoretisch klimaatonderzoek al decennia een ondergeschoven kindje is.
Het geรซmmer over risico’s houdt ook in dat als je uitgaat van een hoge klimaatgevoeligheid je de (westerse) levenssfeer van nu mogelijk onterecht verruilt voor die van pakweg 1000 jaar geleden als je kiest voor “hernieuwbaar”.
Daarom is het nauwkeurig bepalen van de klimaatgevoeligheid ook zo belangrijk; gepaste maatregelen zijn dan mogelijk.
Het zou mooi zijn als we de klimaatgevoeligheid nauwkeurig konden vaststellen. Inderdaad, maar dat is nu eenmaal niet zo. En waarom moeten we nu opeens weer uitgaan van een hoge klimaatgevoeligheid? Dat hoor je mij niet zeggen. Wat wij aan het bespreken waren is jouw klimaatgevoeligheid. Die is MAX 1 graad zeg jij. Jij bent dan aan zet, jij mag vervolgens je verhaal vertellen. Wat is dan je model en waarop mogen wij toetsen om te bepalen dat waarnemingen aan je model voldoen.
@Herman Vruggink:
“Die is MAX 1 graad zeg jij.”
Dat zeg ik niet, lees maar terug.
De klimaatwetenschap zegt dat het tussen 1,5 en 4,5 is en de marge is welhaast pathetisch, consensus over de marge ;-)
Daar kunnen gezond denkende “policy makers” niets mee.
Goed, mijn fout. We beginnen opnieuw. De klimaatwetenschap heeft consensus dat de klimaatgevoeligheid ligt tussen 1,5 en 4,5 graden. De “wereld” denkt hier genoeg aan te hebben. Echter volgens Boels hebben gezond denkende โpolicy makersโ daar niets aan. Mij ook best, gaan we alleen uit van de ondergrens van 1,5 graden. Zijn we dan in staat een gesprek over voeren Boels?
@Herman Vruggink:
“Zijn we dan in staat er een gesprek over te voeren?”
Kamp1:
– CO2 is een ernstige bedreiging
– Nucleair is een ernstige bedreiging
– Hernieuwbaar is de oplossing
Kamp2:
– CO2 is een ernstige bedreiging
– Nucleair is geen ernstige bedreiging
– Hernieuwbaar is geen oplossing
Kamp3:
– CO2 is geen ernstige bedreiging
– Nucleair is geen bedreiging
– Hernieuwbaar is geen oplossing
Kamp4:
– CO2 is mogelijk een bedreiging
– Nucleair is geen bedreiging
– Hernieuwbaar is geen oplossing
Ik bevind mij in kamp4.
Met nucleair is de energievoorziening gewaarborgd (altijd voorhanden en betaalbaar) en de mogelijke dreiging van CO2 wordt afgewenteld.
Het onderwerp is klimaatgevoeligheid. Op februari 15, 2016 8:14 pm meng jij je in het gesprek daarover. We zijn echter sindsdien nog geen steek verder gekomen. Nu voeg je een lijst van talking points toe die geen ene bal met klimaatgevoeligheid te maken hebben. Nogmaals. De klimaatwetenschap heeft consensus dat de klimaatgevoeligheid ligt tussen 1,5 en 4,5 graden. Jij beklaagt je daarover, een veel te ruime range. Ik stel daarop voor om dan alleen maar van de ondergrens uit te gaan. Vervolgens heb ik je gevraagd of we daar dan een gesprek over kunnen voeren. Ik wacht op je antwoord.
@Herman Vruggink:
Natuurlijk zijn we geen steek opgeschoten. Los van de absurd hoge onzekerheid in de klimaatgevoeligheid geef ik je 4 manieren om de mogelijke CO2-gevolgen het hoofd te bieden.
Mijn keuze is ongeacht de klimaatgevoeligheid.
Deze is slechts van belang voor het “hernieuwbare” kamp1 mits deze extreem laag is.
Anders is het einde van de huidige westerse samenleving nabij.
Kamp4 biedt de mogelijkheid om het wetenschappelijk geneuzel/getreuzel over de klimaatgevoeligheid te omzeilen en dat lijkt mij een win-win situatie.
De klimaatwetenschap op een laag pitje mag ons dan nog decennia in het ongewisse houden over de klimaatgevoeligheid.
De kamp4 oplossing heeft die niet nodig.
Boels, Dus je beklaagt je over de absurd hoge onzekerheid in de klimaatgevoeligheid maar ik begrijp dat je je daar wel over heen kunt zetten en over oplossingen wilt praten. Is dit dan ook een erkenning dat in potentie er wel een “klimaatprobleem” kan bestaan?
@Herman Vruggink:
Potentiรซle problemen te over, maar het gaat er om of die ook reรซel zijn of kunnen worden.
Klimaatverandering is zo’n potentieel probleem.
Elke verandering daarvan (hogere of lagere temperaturen) zorgt voor een aanslag op de levensstandaard en die aanslag is slechts te voorkomen met ruim voorhanden, altijd aanwezige en betaalbare energie.
Zelfs bij een onveranderlijk klimaat is daar heel veel voor te zeggen; mens-externe energie zorgt voor welvaart.
(In een ander draadje beweer ik dat de moderne mens elk zo’n 900+ virtuele slaven heeft.)
M.a.w. draag zorg voor altijd voorhanden en betaalbare energie en de bekende potentiรซle aardse problemen kunnen worden opgelost.
Dus ook het potentiรซle probleem van klimaatverandering.
Goed. CO2 is een mogelijke bedreiging en Nucleair is de oplossing. En het verschil met jou en Joris van Dorp (Kamp2) is dan dat hij de ernst van het CO2 benadrukt en jij niet. Je hebt zelfs de neiging om het weg te praten met lange verhalen. Maar volgens mij kan je de ernst hiervan niet uitsluiten. In dat geval zou je dan volgens mij moeten zeggen: Een mogelijk (ernstige) bedreiging.
@Herman Vruggink:
Groen verspilt veel “energie” in het promoten van het bestaan van een potentieel probleem.
De oplossing ligt voor de hand en groen gaat daar aan voorbij.
M.a.w. groen wil de mensheid (exclusief de geloofsgenoten) offeren aan het “milieu”.
“En het verschil met jou en Joris van Dorp (Kamp2) is dan dat hij de ernst van het CO2 benadrukt en jij niet.”
De “ernst van het CO2” wordt bepaald door de klimaatgevoeligheid en die heeft een consensus marge die niet ernstig genomen kan worden.
Hoe ernstig CO2 ook moge zijn, nucleair is de oplossing.
klimaatgevoeligheid tussen 1,5 en 4,5 graden, dat is niet wat groen verzint maar de wetenschap. Dat je zo’n moeite hebt met de bandbreedte begrijp ik eerlijk gezegd niet. En je kan het jezelf makkelijk maken, ga maar uit van de ondergrens, de 1,5 graad. 1100 ppm en dus 3 graden is dan zeker mogelijk ergens rond 2150. Misschien niet dramatisch en zeker niet catastrofaal, maar ernstig genoeg om bij stil te staan wat de gevolgen kunnen zijn. Het lijkt er op dat je hier liever niet over na wilt denken.
Wat betreft nucleair: Kernfusie, Thorium en 4de generatie Uranium zijn allemaal tekentafel oplossingen. Ze bestaan nog niet. Stel dat je werkelijk alles zou vervangen voor nucleair met de huidige techniek dan kom je al vrij snel in de problemen met de winbare voorraden uranium. Er is op dit moment geen totaal oplossing beschikbaar.
Een voorstelling dat kernenergie wel eventjes al het andere vervangt is niet reรซel.
Boels, dat je zo’n moeite hebt met de IPCC marge begrijp ik eerlijk gezegd helemaal niet. Het lijkt eerder een soort excuus voor je om maar niet het woord ernstig te hoeven gebruiken. Die 1,5 graden als ondergrens kan toch al ernstige gevolgen hebben? Okay, misschien niet direct Catastrofaal maar toch serieus genoeg om eens bij stil te staan.
@Herman Vruggink:
Waarom blijf je aandringen op een “bekentenis”?
Het probleem is de globale energievoorziening, niet AGW.
Dat je met nucleair ook nog veel minder CO2 uitstoot is mooi meegenomen (mitigatie), kan de “A” van AGW geschrapt worden en de energie nodig voor de bestrijding van de gevolgen van “global warming” of “global cooling” is dan voorhanden (adaptatie).
Boels, Omdat, in dit sub draadje althans, we begonnen zijn met klimaatgevoeligheid als onderwerp. Dat is dus het onderwerp en niet het energie probleem. En welk probleem groter of kleiner is dan ook niet van belang. Jij hebt blijkbaar moeite om dat probleem onder ogen te zien. Hoe kan je dan een inschatting maken hoe groot het probleem kan zijn?
Een bekentenis afdwingen? Nee, gewoon elkaar duidelijkheid geven waar je staat. Nu kom je met iets wat heel raar overkomt: Je verschuilt je achter een te grote gevoeligheidsrange. Maar het voorstel om dan die range te verkleinen negeer je vervolgens. Dat is vreemd.
Kerncentrale: “Al die tijd is dat oppervlak niet bruikbaar voor andere doeleinden”. :-) Is relatieve nonsens! Vergelijk het immer groeiende (zee-)oppervlak dat door windturbine parken en zonnepaneel-velden wordt geclaimd en ontzegd voor ander exploitatie. Op de terreinen voor kerncentrales worden doorgaans de nieuwe centrales ernaast gebouwd.
Dat is een goed punt Turris. Na de diensttijd van kerncentrale is het gebied er om heen nog decennia lang onbruikbaar, behalve voor…. Nieuwe kerncentrales! Inderdaad.
Je vergelijk met windmolens op zee volg ik niet. Appels met peren, land met zee, direct demontabel met decennia afkoeling. Geen vergelijk. Ook bij windmolens zijn er overigens natuurlijk ontmantelingskosten. Maar je hoeft niet gestudeerd te hebben om een windmolen te slopen.
” In Nederland is het niet verboden om een kerncentrale te beginnen.”
Jawel, want wind en zonne-energie krijgen subsidie op zodanige manier dat ze onafhankelijk zijn van de marktprijs van energie. Ze drukken de marktprijs zelfs tot onder nul, zonder dat ze daar een spatje pijn van voelen, dankzij subsidie. In effect maken ze het investeren in niet-gesubsidieerde energie onmogelijk.
Alleen wanneer kernenergie dezelfde subsidie krijgt als wind en zonne-energie – of wanneer de subsidie voor zon/wind wordt afgeschaft – kunnen we stellen dat het “niet verboden is” om kernenergie toe te passen in Nederland.
Nee, Joris van Dorp. In Nederland is het niet verboden om een kerncentrale te beginnen. Dat windenergie e.d. subsidie krijgen doet daar niets aan af. Kolen krijgt ook geen subsidie, en gas (met uitzondering van gas van de Noordzee) krijgt ook geen subsidie. Redenen waarom er niet wordt geรฏnvesteerd in kernenergie: 1 Overcapaciteit. 2. Concurrentie. 3. Draconisch hoge investeringskosten. 4. Geen overheidssteun, in het verleden is er nog nooit een kerncentrale zonder overheidssteun gebouwd. 5. Imago: zware ongelukken in Rusland en Japan hebben de populariteit geen goed gedaan, begrijpelijk.
Stellen dat we van kolencentrales af moeten (mogelijk ook gas) vanwege de grote vervuiling (CO2 voor de liefhebber, maar ook roet, zwavel en wat dan ook) of vanwege geopolitieke argumenten, dan moet er een basislast energieproductie komen die jaarrond energie levert en een overcapaciteit heeft om storingen en onderhoud op te vangen.
Weerafhankelijke energie voldoet niet omdat ik op een windstille avond ook tv wil kijken, het ziekenhuis wil verlichten enz. Dan is op dit moment kernenergie de beste oplossing. Dat kan nu uranium zijn, maar ik zou een voorkeur voor msr hebben. kernfusie is nog een utopie.
De transitie van kolen naar nucleair zal (kan) de markt niet oppakken dus is overheidsinterventie nodig. Dat kan middels subsidies of garanties voor nucleair of voor het uit de markt belasten van kolen. Daarbij moet aan gewekte verwachtingen (kolen) netjes afbouw gepleegd worden. Netjes is uitkopen of zo.
Dan is er beleid nodig en dat vergt inzicht in deze problematiek. Daar zit hem de kneep ;-)
De kolencentrales kunnen direct dicht. Er is zoveel overcapaciteit dat de bestaande gascentrales dit direct kunnen overnemen. Indien je ook van de gascentrales af wilt, dan heb je voor basislast 3 opties: kernenergie, kolen op CCS en biomassa.
Sorry heer Vruggink, ik beschik niet over uw gegevens. Kunt u dat onderbouwen, dat we alle kolencentrales nu kunnen sluiten en dat gas het volledig kan overnemen?
Dan gaat het dus om zowel de capaciteit, als over de hoeveelheid beschikbaar gas.
U introduceert CCS en biomassa.
Kunt u aantonen dat CCS een optie is voor alle uitstoot van de kolencentrales, dus dat ze CO2, roet, fijnstof en zwavelvrij kunnen draaien? Dat is tenslotte de essentie van mijn bijdrage.
Biomassa is een onderdeel dat we meteen moeten schrappen. We verarmen de bossen overzee (natuurschade) en brengen de handel met zware stookolie naar hier en verbranden dat tezamen met de kolen.
Ivo, In het kort:
1. Ik heb geen kennis van Biomassa en CCS ik noem ze als optie, ik neem gelijk van je aan dat deze niet ideaal zijn. Kernenergie in de huidige vorm is dat ook niet.
2. De stekker uit de kolencentrales:
http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/4113985/2015/08/05/Delta-Trek-de-stekker-uit-alle-Nederlandse-kolencentrales.dhtml
Niemand die de hoofdman van Delta hierop heeft tegengesproken.
3. Wat betreft gasvoorraden : zie de literatuur hierover. Volgens mij nog voor enkele honderden jaren? Met Gronings gas heeft het niets van doen.
En nog iets om rekening mee te houden:
118 miljard te kort op de ontmantelingskosten in de EU http://www.reuters.com/article/europe-nuclear-idUSL8N15V4R1
heer Vruggink,
Helaas geen antwoord op mijn vraag. Uw stelling was dat meteen de kolencentrales dicht kunnen vanwege de overcapaciteit. Ik vraag om onderbouwing, maar u kunt dit niet leveren. Daarmee is uw opmerking waterverf.
De alternatieven die u vervolgens noemt, blijken ook niet houdbaar. U schrijft volgens uzelf maar wat op zonder onderbouwing of achtergrondkennis.
Misschien doe ik er wijs aan om dan ook niet meer te reageren.
Wel Ivo, dan verschillen wij zwaar van mening en verdere discussie lijkt zinloos. Met de bijgevoegde link is naar mijn volste overtuiging direct aangetoond dat de gascentrales met gemak de kolencapaciteit kunnen overnemen. http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/4113985/2015/08/05/Delta-Trek-de-stekker-uit-alle-Nederlandse-kolencentrales.dhtml
Indien je de berekening van de topman van Delta in twijfel trekt dan ben jij degene die mag aantonen dat dit niet klopt.
Voor kolencentrales als basis last zijn tenminste 4 alternatieven direct beschikbaar: gas, biomassa, kernenergie en CCS. Details over voor en nadelen laat ik hierbij buiten beschouwing. Als je dieper in de details wilt, moet je niet bij mij wezen. De kolencentrales kunnen vandaag nog dicht. De gascentrales die er al staan kunnen het direct overnemen. Niemand die dat tot nu toe heeft tegensproken, behalve ene Ivo.
Vruggink doet alle moeite om het afwijzende (totale-ban) GreenPeace-standpunt naar voren te brengen over kernenergie. Veilige (oude) kerncentrales kun je VEILIG in bedrijf houden. Noodzaak tot stillegging en als gevolg(?) de kosten daarvan (Duitsland) worden overdreven. In Frankrijk/UK zijn de winsten door kernenergie en die van nieuwe kerncentrales ruim compenserend. De milieukosten in Duitsland i.v.m. bruinkool winning en afbouw van 17 kerncentrales komt op rekening van de consument. Het klimaat is er 0% mee gediend! http://www.z24.nl/economie/milieuplannen-merkel-gestremd-door-hoge-kosten-opslag-van-kernafval-548415 ,
Nou nee hoor Paul Turris, ik ben in principe niet tegen kernenergie. Maar er zijn wel nadelen waar we rekening mee moeten houden. https://nl.wikipedia.org/wiki/Ontmanteling_van_een_kerncentrale
Afkoelende kerncentrales die er nog decennia staan nemen wel ruimte tijd en zorg in beslag.
Herman, uit je gebabbel over kernenergie maak ik op dat je graag een greep doet in de grabbelton aan halve waarheden en hele leugens van de antikernenergiebeweging. Dat wist ik al. Dat weten de meesten hier al.
‘afkoelende kerncentrales nemen ruimte in beslag’
Oh mijn god, nou ben ik blij dat we in Nederland 10 jaar geleden besloten om kolencentrales in plaats van kerncentrales te bouwen! Stel je eens voor! Anders hadden we over 100 jaar te maken gehad met kerncentrales die moeten afkoelen. Vreselijk. Schandalig! Onze achterkleinkinderen zouden spugen op ons graf! Gelukkig hebben we gekozen voor kolencentrales en gascentrales, waardoor we de komende 60 jaar geen nieuwe capaciteit meer nodig hebben! Behalve dan broodnodige overbodige wind en zonne-energie, die we er gewoon voor de vorm naast blijven bouwen, op kosten van de burger, zodat de elites zichzelf kunnen vertellen dat we het klimaat helpen beschermen zonder dat we kernenergie nodig hebben.
Geniaal!
Gaap.
Spijtig dat je meent op deze manier de discussie aan te moeten gaan Joris. Waar ik op doel is dat kerncentrales nog decennia lang staan af te koelen na dienst te hebben gedaan. Al die tijd is dat oppervlak niet bruikbaar voor andere doeleinden. Dat zie ik als een nadeel. Ontmanteling kost tijd zorg en ruimte. Dat zijn nadelen die je wel onder ogen moet zien. En zo zijn er nog een aantal nadelen. De prijs onder andere. Zonder subsidie komt kernenergie op dit moment niet van de grond.
Ik ben geen tegenstander van kernenergie. Ook geen uitgesproken voorstander. Net als duurzame energie zijn er voor en nadelen. Ik lees regelmatig je opvatting over energie. Nogal zwart wit naar mijn mening. Kernenergie is alles, duurzaam is niets. Die benadering spreekt mij niet aan. EN je laatste reactie is er te kinderachtig voor woorden. Wie denk jij te willen overtuigen en op welke manier?
Nee Herman, jij bent kinderachtig. Je ‘nadelen’ ken ik, zoals ik alle nadelen van alle energievormen door en door ken. Het is mijn beroep om die te kennen. Als jij de nadelen van kernenergie ook kende zou je weten dat ze in het niet vallen bij de nadelen van andere energiebronnen.
Kernenergie is daadwerkelijk de *enige* bewezen, betrouwbare en schaalbare energiebron die kan concurreren met fossiele energie.
Laat dat even inzinken, want dit betekent dat het daadwerkelijk zo is dat kernenergie alles is, en al het andere, niets, als het gaat om het vlot en volledig oplossen van de energie/klimaatproblematiek.
Jij noemt dat zwart/wit, maar dat is wederom kinderachtig en misleidend. Sommige dingen in het leven zijn nu eenmaal zwart/wit. Dit is zo’n ding.
Dan verschillen wij ook van opvatting van wat kinderachtig is. Je reactie was gewoon onder de maat en je afsluiting ronduit onbeschoft. En indien je je wilt beroepen in de discussie op je beroep dan mag je ook uit de anonimiteit treden en vertellen welk beroep dat is en waar je werkt. Nu is het slechts een loze oncontroleerbare kreet.
Iedereen weet, of kan weten dat we er met duurzame energie alleen niet kunnen komen en we zoiets als kernenergie nodig hebben indien we voortijdig van fossiel af willen. Waarom wij dat nog niet hebben in Nederland?
1 Overcapaciteit.
2. Concurrentie.
3. Draconisch hoge investeringskosten.
4. Geen overheidssteun, zonder subsidie kan kernenergie op dit moment niet overleven.
Je ontkenning dat de structurele subsidie voor windenergie en zonne-energie gevolgen heeft voor de levensvatbaarheid van nieuwe (ongesubsidieerde) kerncentrales, is gewoon propaganda van het ergste soort. Gesubsidieerde wind- en zonneenergie op steeds grotere schaal zorgt dat basislastcentrales met lage investeringskosten en hoge variabele kosten een concurrentievoordeel krijgen ten opzichte van centrales met hoge investeringskosten en lage variabele kosten. Met andere woorden: gesubsidieerde wind en zon bevorderen aardgascentrales zonder CCS, en benadelen kerncentrales of fossiele centrales met CCS. Als alle subsidies weggenomen zouden worden dat is kernenergie te meest concurrerende basisoptie, zoals de Fransen al jaar en dag bewijzen. Je voortdurende, onbeschofte, herhaling van de leugen dat kernenergie niet concurrerend zou zijn of ‘ook nadelen’ zou hebben (alsof het zou gaan om showstoppers) ben ik gewoon helemaal klaar mee. Klimaatontkennerij is tot daar aan toe, maar kernenergieontkennerij vind ik nog erger. Ik heb kleine kinderen om voor te zorgen. Zolang antikernenergiepropaganda heer en meester blijft, is hun toekomst en de toekomst van alle kinderen in gevaar. Ik kan daar niet zomaar overheen stappen. Wat mijn anonimiteit betreft, ik schrijf altijd onder mijn eigen, echte naam.
Wat een gezwets Joris van Dorp. Kernenergie komt op dit moment niet van de grond omdat:
1. Het geen overheidssteun krijgt
2. De marktstroom prijs veel te laag is
3. Kolenstroom spotgoed koop is
4. Er geen investeerders zijn die het zien zitten
5. De publieke opinie nu niet echt staat te springen
Ligt het aan subsidies voor windmolens? Wat een flauwekul. Windenergie levert 5% van ons stroom verbruik. 5% en dat zou kerncentrales tegenhouden. Wat een lachwekkende lariekoek.
ECN (energie adviseur van de staat) geeft “duurzaam” advies aan regering: “Voor kernenergie is politiek geen draagvlak.” en ECN laat daarmee haar oren hangen naar anti-kernenergie propaganda door de gesubsidieerde milieuactieclubs.
http://www.davdata.nl/energie.html. Goede kennisbasis om duurzame prietpraat te ontmaskeren . De daadwerkelijke kosten van energieopwekking is echt een ander verhaal als je de subsidies er consequent van aftrekt.
Zolang er groen & links gehersenspoelde alpha-wetenschappers van de Nederlandse universiteiten afkomen blijven kernenergiecentrales en uitgebreide R&D daaromtrent van alle nieuwe types politiek in de ban. Zolang blijven we met CO2-uitstoot dan ook opgescheept. Dat is dus in de praktijk kop in het zand voor een echte “klimaatoplossing”. Meer Beta’s is de oplossing?
Paul, je hebt het over een echte klimaatoplossing. Mag ik hieruit concluderen dat je inziet dat er in potentie een klimaatprobleem bestaat?
Ik sluit mij aan bij de wetenschap die CO2 een zeer kleine rol (onbelangrijke) toedicht in de klimaatverandering. Primair zijn de (buiten-)aardse factoren die het klimaat bepalen. maar dat had je al kunnen weten.
Een kleine rol voor CO2. Dan is er dus geen probleem. Hoef je ook niet mee te denken aan een klimaatoplossing. En die kleine rol, dat is op basis van je geloof? Kan je garanderen dat er geen grote rol kan zijn?
Ik ben overtuigd , dat schaars belastinggeld verspilling aan ineffectieve duurzame energie de grootste zorg (ik volg Lomborg daarin) en het grootste problem is als niet zo spoedig als mogelijk de speerpunt van de wereld energievoorziening kernenergie wordt. Verspilling (ook aan tijd) aan ineffectief duurzame energiebronnen heeft voor de klimaatalarmisten zelfs een negatief effect: Het houdt fossiele CO2-uitstoot nog zo’n 50-100 jaar in stand. Maar die ideologische domheid (van/door milieuclubs) wordt op climategate.nl alhier dagelijks onderstreept.
“Maar die ideologische domheid (van/door milieuclubs) wordt op climategate.nl alhier dagelijks onderstreept.”
Onderstreept, en door lezers genegeerd, omdat climategate.nl de wetenschappelijke consensus in de klimaatwetenschap ontkent.
Sterker nog, lezers van climategate.nl zullen wellicht geneigd zijn te concluderen: “Op climategate.nl ontkent men de wetenschap, dus hun ontkenning van het nut van duurzame energiebronnen klopt waarschijnlijk ook niet.”
Turris, Dat is een ontwijkend antwoord. Omdat het niet ons grootste probleem is mogen wij er blijkbaar niet bij stil staan. Merkwaardig. Wie een hartkwaal heeft moet niet zeuren want longkanker is veel erger. Zoiets?
Hoe jij zo zeker weet dat er niet of nauwelijks een probleem is: geloof?
En kan je garanderen dat er geen klimaatprobleem is?
Geeuw!