De Duitse Energiewende werd door velen aanvankelijk met groot enthousiasme verwelkomd. Maar nu toont zij haar ware gezicht: een golf van faillissementen in de elektriciteitssector! Voor tientallen centrales dreigt bankroet. Door voorrang van fluctuerende stroom van hernieuwbare zonne– en windenergie op het net, zijn hun inkomsten teruggelopen en is hun verdienmodel kapot gemaakt. De beurswaarde van de gezamenlijke Duitse elektriciteitsbedrijven is de laatste jaren met honderden miljarden geslonken. Inmiddels hebben ook duizenden werknemers hun baan verloren.
Onder de titel, ‘Stadtwerke kämpfen ums Überleben – Schon Dutzende stehen vor der Pleite’, schreef Michael Limburg voor EIKE (‘Europäisches Institut für Klima und Energie’)
Die Energiewende bringt für alle Stadtwerke große Schwierigkeiten und für viele das Aus. Schuld daran ist der Preisverfall auf dem Strommarkt. Hervorgerufen durch die vorrangige Zwangseinspeisung untauglichen Stroms in die Netze, der nur nach Gottes Willen manchmal im Überfluss eingespeist werden muss. Der Verband BDEW unter seiner früheren Chefin Hildegard Müller trägt ein gerüttelt Maß schuld daran. …
Es kommt wie es kommen musste. Die Energiewende – von allen Stadtwerken als großer Heilsbringer – wider besseres Wissen begrüßt – frisst ihre Unterstützer. Nach den großen Versorgern wie EON, RWE, EnBW und Vattenfall deren wohl vergeblicher Abwehrkampf gegen die Pleite bereits seit vielen Monaten die Schlagzeilen beherrscht, sind nun die vielen kleinen dran. Und davon gibt es rd. 1000. Nach dem spektakulären Fall der Geraer Stadtwerke dessen Insolvenz derzeit abgewickelt wird, droht dieses Schicksal de facto allen. Geras Stadtwerke die immerhin die drittgrößte Stadt Thüringens mit mehr als 100.000 versorgen haben es vorgemacht. Nach lautem Jubel über die Energiewende meldete man 2014 kleinlaut Insolvenz an. Der Hauptgrund war der Preisverfall am Strommarkt der durch die Zwangseinspeisung für die unzuverlässigen „Erneuerbaren“ verursacht wird. So schreibt die Welt …
Die Erzeuger verdienen einfach nicht mehr genug, um die Kredite für ihre Gas- Kohle oder Kernkraftwerke zu bedienen oder gar neue Investitionen zu stemmen und schliddern in die Insolvenz. Dabei ist diese Situation nicht auf einige wenige beschränkt die schlecht gewirtschaftet haben. … Zigtausende von hoch wertschöpfenden Arbeitsplätzen gehen damit dauerhaft verloren. Eine Entwicklung wie sie von allen seriösen Fachleuten vorhergesagt wurde, nur nicht von denen, die glaubten nach der Pfeife der Politik tanzen zu müssen.
Einen erhebliche Teilschuld an dieser Misere trägt insbesondere der Verband der Versorger BDEW. Besonders hervorzuheben ist dabei das unheilvolle Wirken der langjährigen Verbandschefin, Merkelvertrauten und Ex-Staatsministerin Hildegard Müller. Sie sorgte gleich nach Amtsantritt für eine schnelle Unterwerfung des Verbandes unter das Primat der Politik. Und das hieß Umsetzen der Energiewende um jeden Preis. Zum Dank für ihre erfolgreiche Arbeit wird sie jetzt Vorstandsmitglied bei RWE.
Doch auch hier gilt der alte Kinderspruch: Nur die allerdümmsten Kälber wählen ihren Metzger selber.
Aldus Michael Limburg.
Lees verder hier.
Einstein zei het al:
Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I’m not sure about the universe!
Met het energieakkoord gaat Nederland met open ogen Duitsland achterna. Zou er nu niemand in Den Haag zijn die dat in de gaten heeft en aan de bel trekt? Of is men als konijntjes gebiologeerd door het schijnsel van de lichtbak te zeer verlamd om er iets aan te doen?
Regeringen rekenen het als hun plicht om de welvaart van de bevolking te bevorderen. Op het onderhavige terrein doet de regering het tegenovergestelde: het vernietigen van welvaart.
Wij beschikken in dit land over gerenommeerde organisaties, zoals het CPB, het CBS, de WRR en de SER, volgepakt met hooggekwalificeerde en intelligente medewerkers. Waarom zien zij de hiervoor geschetste ontwikkelingen niet en/of doen zij hun mond niet open? Behoort dat niet tot hun taak? Is dat niet waar de samenleving hen voor betaald? Of hebben zij hun prioriteiten niet op een rijtje en zit de angst om voor niet politiek correct te worden versleten er zo diep in dat zij er de voorkeur aan geven deze signalen te negeren?
Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hier, hier, hier, hier en hier.
O, Wij moeten nu medelijden hebben met de energiesector. De sector heeft zelf gekozen voor groei, groei, groei en dus overcapaciteit en dus lage energieprijzen. Maar de schuldige volgens Hans Labohm? Een paar windmolentjes…
De energiesector is de weg kwijt.
Welke gezonde ondernemer probeert klanten te bewegen om minder te consumeren?
Daarmee zijn ze een verlengstuk van de al maar machtiger staat (die het overigens vertikt om aan zinnige regelgeving te doen).
En die almachtige staat handelt in opdracht van ‘ons’ de maatschappij, de meerderheid der kiezers.
De grap van een democratie: de parlementaire meerderheid kan wel eens ongelijk hebben.
Wordt vrijwel dagelijks ervaren.
Dat de staat in opdracht van ons handelt wil nog niet zeggen dat ze het juiste doet.
Tja, wie zal zeggen wat het juiste is. Wat vandaag de waan is, kan morgen weer anders zijn. Zo gaat dat nu eenmaal.
Daar heb ik zo mijn vraagtekens bij. We willen er allemaal keurig bijzitten, maar tegen welke prijs? Daarom heeft iedere partij tegenwoordig zijn eigen milieuafdelinkje (want wil er keurig bijzitten) en hebben we ook nog Groen-Links. Die mileuafdelingen zijn helemaal niet zo groot, net als Groen-Links. Maar daar waar de mileuafdelinkjes van de verschillende partijen elkaar vinden, en dat doen ze al opvallend gauw wordt er soms door een groot deel van de partijen in de Tweede Kamer partijbreed voor een maatregel gestemd. Gaat het om droge zaken uit de belastingwetgeving, sociale zaken, maar niet het milieu, dan zijn de standpunten vaak veel scherper en oneindig divers, waardoor men elkaar dan juist weer niet vindt. Dat milieu en duurzaam democratisch hun weg vinden….m’n reet!
En meestal worden de windmolen eigenaren alhier afgeschilderd als de grote subsidie graaiers die hun zakken vullen met miljoenen. Maar wie zijn die windmolen eigenaren dan? Voor een belangrijk deel de energiebedrijven…… Toch?
O ja, ik zou het haast vergeten. Een belangrijk deel van de ‘duurzame’ stroom komt van meestook bimassa. Opnieuw: subsidie miljarden. En dat zijn toch echt de energiemaatschappijen die daar van profiteren….
“En dat zijn toch echt de energiemaatschappijen die daar van profiteren….”
Dus ook de aandeelhouders, zoals de banken en pensioenfondsen.
En niet te vergeten de werknemers.
Een van die graaiers is Rijkman Groenink, de man die ABN AMRO kapotmaakte. Met zijn meegekregen miljoenen heeft hij zich op duurzame? windenergie gestort.
Op deze site is ook Agenda 21 al een paar keer genoemd. Nou die hele verduurzaming is er onderdeel van. Net zo als gelukzoekers die massaal binnenkomen.
En dan te bedenken dat Einstein nog geen weet kon hebben van de Vrugginkificatie van div. blogfora, climategate.nl in het bijzonder.
Die paar windmolentjes herman, staan op een fundament van bij de consument opgehaald geld dat in 2010 al beliep op meer dan 100 miljard Euro. Heb jij wel eens een Duitse elektriciteitsrekening gezien? Je doet precies wat die Groene gekken in de BRD ook altijd doen: Schermen met marktwerking en je ogen dicht sluiten voor de gevolgen van marktverstorende maatregelen. Dezelfde spagaat waardoor nu ook veel gemeentelijke energiebedrijven kopje onder gaan.
Medelijden met de sector hoef je natuurlijk niet te hebben. Die vraten namelijk vrolijk mee uit de goed gevulde troggen. Maar deed men dat niet dan had voor velen het laatste klaroengeschal al jaren eerder geklonken.
Voor gemeentelijke energiebedrijven geldt dus hetzelfde; mee met de “stroom” om niet te verzuipen. Onder druk van de door NGO’s gemanipuleerde algemene opinie en onbetrouwbare centrale overheden.
Je probeert hier dagelijks een beetje de slijpsteen van de geest uit te hangen met je Olympische gewauwel, maar in werkelijkheid ben je een molensteen aan de discussie. Ik wil dan ook pleiten voor een Vrugginkloos venster van 7puntnulnul tot 2puntnulnul. In de tussenliggende uren kan je dan helemaal los gaan over de omvang van het buikje van de komma voor de nulnulnulnulnulniks graad winst bij uitvoering van de Parijse “afspraken”.
“Mee met de stroom” ja uiteraard. Dat willen wij toch zo? Wie niet meegaat met de trend, de waan van de dag is de sigaar. Zo hoort dat, tenzij je heimwee hebt naar Oost Duitsland……
En dan het begrip ” Gemeentelijke elektriciteitsbedrijven” Ik hoor het voor het eerst. Zover ik weet in Nederland een onbekend begrip? En als ze er nog zijn dan wordt het de hoogste tijd dat ze omvallen. Over Duitsland kan ik niet oordelen, het lijkt mij een overblijfsel van oude tijden?
Herman,
dit is echt de allerallerallerlaatste keer dat ik op jouw gekwebbel reageer.
Toen ik nog in NL woonde beklaagde onze hulp in de hh zich over het volgende:
Bij haar in de buurt woonde een gezin uit een ver woestijnland. De hele straat had altijd het voortuintje netjes op orde alleen de tuin van de nieuwkomers lag er bij als het hofje van Malle Pietje. Overwoekerde wasmachines en koelkasten, oude fietsen die middels klimop een band hadden opgebouwd met lekkende auto-onderdelen, vuilnis en afgedankt speelgoed.
Tientallen verzoeken om de rommel eens op te ruimen waren te vergeefs.
Op een kwaad moment greep de gemeente in en zo kwam het dat eens in de zoveel tijd een plantsoenarbeider der gemeente aantrad om het tuintje van de heer Ali aan te harken.
Dit was tegen het zere been van Katrien. Zij en andere straatbewoners richtten hun onvrede over de gang van zaken aan het adres van Ben Ali, terwijl zij toch echt bij de gemeente moesten zijn.
Gemeentelijk nutsbedrijven produceren vaak decentraal ter plaatse de benodigde energie. Noem het maar obsoleet. Eigenlijk zou ieder stadje van enige omvang een eigen kolenbakkie voor de deur moeten hebben.
Heimwee naar Oost Duitsland? Henk Kampf en Nijppels misschien? Daar lijkt het wel op met het aansturen op een aanbodgestuurde energie”markt”.
Gemeentelijk, provinciaal of landelijk maakt geen ruk uit voor de bedrijfsvoering, de energieboeren weten dat ze niet om kunnen vallen omdat de Staat borg staat omdat de energievoorziening een landsbelang is.
Dan is het vreselijk makkelijk meedrijven met de groene eb en vloed.
de issue is dat marktwerking niet meer functioneert vanwege de grootschalige gesubsidieerde opwekcapaciteit met marginale kosten van bijna nul.
dit zorgt ervoor dat investeringen in niet gesubsidieerde opwekcapaciteit (elektriek)die wel nodig is om de totale en variabele vraag te accommoderen moeilijk of niet zijn te verantwoorden door private investeerders. dit zorgt er vervolgens voor dat ook deze investeringen moeten worden gesubsidieerd om gerealiseerd te worden (b.v. capaciteitsmechanisme). op deze manier raken we steeds verder van een markteconomie en wordt het steeds meer een overheid gestuurde economie. als ik moet kiezen tussen een planeconomie of een markteconomie dan acht ik de laatste toch effectiever en betaalbaarder. en dat is wat ik zoek.
dat we in de huidige situatie zijn beland komt door kortzichtige en niet holistische politieke beslissingen ten tijde van de 20 20 20 targets van de EC (in 2008 of zo). daarnaast hebben de energiebedrijven (midstream) zich in het begin van het millenium buitenspel gezet door de overheid niet voldoende serieus te nemen.
Cameron beantwoordde Labourvragen in parliament over de GreenDeal achterstand (!!!). Hij verwees beleefd naar Duitsland waar de energieprijzen 40% hogere zijn dan in de UK door de “energies ende”. Cameron: CCS is te kostbaar als klimaatmaatregel t.o.v. kernenergie (= klimaat speerpunt in UK) en nieuwe moderne kerncentrales.
Die ambtenaren zouden het wel eens al lang zien dat er iets niet deugt, maar politieke correctheid lijkt het aantrekken van het klokkenluiderskleed te verhinderen.
En ja, wij zouden massaal gekozen hebben voor die zelfdestructie? Mijn pet! De kiezer wordt al jaren belazerd en voorgelogen door de milieubeweging en door lieden als Minnesma, Jan Vos en Van Tongeren. http://www.groenerekenkamer.nl/5319/greenpeace-en-fantasialand/
http://climategate.nl/2016/02/03/schaliegas-dwaalweg-van-feit-naar-fictie/
Ziehier de werkwijze van de milieubeweging: ‘Schets een afschrikwekkend beeld van de toekomst, focus op de twijfel en risico’s die elke menselijke activiteit omgeven en laat ontlastend bewijs buiten beschouwing. Hijs medestanders zo hoog op het schild dat ze er niet meer af durven. Zet tegenstanders onder druk. Serveer experts die een andere mening hebben af als belanghebbend, vooringenomen en niet onafhankelijk. Wakker ook het wantrouwen tegen bestuurders aan door verdachtmaking. En weet dat de achilleshiel van elke politicus is zijn of haar herverkiesbaarheid is. Hoe huiveringwekkender de angstbeelden zijn en hoe harder de kritiek des te meer de media-aandacht is.’
Kijk, als je je jarenlang de kiezer vergiftigd met leugens krijg je een dergelijke drabbige democratie. Bovendien moet dan toch de Crisis- en herstelwet eraan te pas komen. Niet voor niets duurde de denazificatie zo lang. Dat gif moest eruit. Dus praatjes over dat we er zelf voor gekozen hebben is boerenbedrog.
Tja natuurlijk, allemaal de schuld van de milieu beweging. En de domme keizer maakt daarom al 25 jaar alleen maar foute keuzes. Natuurlijk. Aldus Jeroen Hetzler. Kijk eens, ook al is het allemaal onzin en gebakken lucht wat de milieubeweging brengt. Het is niet verboden om onzin te verkopen. Dat heet politiek. Beste Jeroen Hetzler, de overgrote meerderheid in Nederland kiest voor duurzame energie. Punt. Dat is een keihard feit. En of Greenpeace of wie dan ook de kiezers wat in hun oor fluistert boeit helemaal niet. In 2017 zijn er nieuwe verkiezingen. Succes!
H.Vruggink. Dus de politiek verkoopt onzin. Greenpeace ook! Je zegt het zelf. Het mag.
Zou jij kunnen stoppen met onzin?
Het gaat om opvatting, mening en ideologie. Hoe sta je in het leven. Wat voor de één onzin is, is voor een ander waarheid. Er is geen dus, geen conclusies.
RWE betaalt dit jaar geen dividend uit. Voor een stad als Essen, qua grootte vergelijkbaar met Den Haag, betekent dit een directe bezuinigingsopgave van 18 miljoen euro.
Dag en Doei zwembad, bibliotheek en sociaal beleid. …. of ze verhogen gewoon de belasting.
“Wij beschikken in dit land over gerenommeerde organisaties, zoals het CPB, het CBS, de WRR en de SER, volgepakt met hooggekwalificeerde en intelligente medewerkers. Waarom zien zij de hiervoor geschetste ontwikkelingen niet en/of doen zij hun mond niet open?”
Dat is een relevante vraag. Naar het antwoord ben ik ook al jaren op zoek en bezig met het bevragen van anderen. Er zijn diverse theorieën over waarom dit is:
– Verlegenheid. Mensen (ook hooggeplaatste, hoogopgeleide) hebben moeite met het uitspreken van waarheden waarvan ze weten dat die uit de toon vallen binnen hun omgeving. Ze hebben geen trek in de onvoorspelbare en mogelijk onprettige gevolgen daarvan.
– Genoegzaamheid. Men ziet wel dat kosten/baten negatief zijn, maar men redeneert dat ‘we’ welvarend genoeg zijn om de schade te absorberen, of dat het ook/vooral gaat om het effect op de ‘bewustwording van het publiek’ en niet om de effectiviteit van het beleid zelf.
– Veiligheid. Men gelooft dat men als het vroeg of laat mis gaat en men wordt aangesproken op het niets doen, altijd kan zeggen: “ich habe es nicht gewusst”, of “iedereen dacht toch dat het goed zou komen?”, of “Ik heb wel degelijk gewaarschuwd, maar niemand wilde luisteren”. Kortom: het voorlopig negeren van het probleem is gratis en dus aantrekkelijk.
– Magisch denken. Men weet dat de kans van slagen gering is, maar men gelooft dat er ‘altijd een kans op een wonder is’ dat het toch goed gaat.
– “Geen andere optie”. Men weet dat de kans van slagen gering is, maar het is beter dan ‘niets’ (dit is vooral de groep die de nucleaire optie categorisch afwijst of er de werkelijke potentie niet van kent)
– Communisme. Men weet dat het beleid kostbaar, inefficient en ineffectief is, maar men denkt dat het voor meer banen zal zorgen en/of een verbetering van gemeenschapsgevoel.
– Doelbewust ondermijnen van welvaart. Men gelooft dat welvaart de oorzaak is van milieuproblemen, dus elk project met negatieve kosten/baten verdient steun. Hoe minder welvaart (voor anderen) hoe beter voor het milieu.
– Geen prioriteit. Men is reeds alle energie kwijt met het bestrijden van andere problemen en men geeft deze problematiek geen prioriteit. Men laat het aan anderen over om in te grijpen, zo nodig, en acht zichzelf er niet verantwoordelijk voor.
– “Het zal mijn tijd wel duren” mentaliteit.
Meer/andere verklaringen?
Ik vind deze vraag bijzonder boeiend en ik ben erg benieuwd naar andere meningen/verklaringen.
Het CPB, het CBS, de WRR en de SER zijn communisten. Aldus Joris van Dorp. Natuurlijk. Giechel.
Tal van nieuwe werkzaamheden rondom ‘duurzaam’ de afgelopen jaren hebben nu al het onmiskenbare karakter van werkverschaffing.
Sovjet-cultuur in NL is natuurlijk onzin. Maar onze samenleving krijgt steeds meer regels/onvrijheid opgelegd vanuit de internationale / supranationale ideologien/dogma’s. Onze overheid wordt steeds verder geinflitreerd door (gesubsidieerde) Niet-Gekozen-Organisaties (NGO’s) die hun ideologische dictaten doorduwen onder hun propaganda, pressi en chantage, geholpen door een incompetente / non-kritische media. Zij laten de democratie in NL niet beter, maar juist slechter functioneren.
En ervaring met de Sovjet-cultuur?.
Mijn vrouw wel 30 en nu 35 jaar kapitalisme.
Volgens mijn vrouw is voor de totale samenleving de Sovjet-cultuur het beste.
U verweer zal zijn dat de Sovjets niet meer bestaan en dat klopt.
Helaas voor ons hier in het kapitalisme zal naar mijn mening niet nog 5 jaar bestaan.
Wat inhoud dat ons systeem ook instort door verkeerd beleid.
Wat houdt dat in “de Sovjetcultuur”?
Bart, droom maar verder. Tegen domheid van with vrouw is weinig meer te doen. DDR, Roemenie, Cuba, Vietnam, Chili, Venezulela, Noord-Korea, Tito, Moa, Pol Pot, en overal waar Sovjet achtige experimenten werden uitgevoerd, was er onvrijheid , marteling, armoede, faillissement van het Sovjet systeem, vrijwel altijd via moordpartijen in het begin, het midden en het einde. Sovjet system kent zo’n 100 miljoen slachtoffers in de 20ste eeuw. Kapitalisme is niet ideaal maar wel de enige motor van alle vooruitgang in welstand, welzijn en kennis in de wereld. China, Vietnam, Rusland hebben van vergissingen lering getrokken en het staatskapitalisme ingevoerd.
CPB, het CBS, de WRR en de SER. En niet te vergeten: DNB
http://www.nrc.nl/next/2016/03/04/we-lopen-achter-grote-aanpassingen-zijn-nodig-1594392
Wederom NRC in een kritiekloos “duurzaam” editorial over onze ontspoorde ambtenarij. Genoemde rijkssusbsidie organisaties blijken duurzaam verdwaald en politieke stromannen van GreenPeace/milieu-beweging. Hieronder dit echt kritische verhaal zou beter staan in het “gerespecteerde” NRC: http://climategate.nl/2016/03/05/greenpeace-als-groene-demagoog-de-energiewende-ontmaskerd/