In het verleden hebben we verschillende keren aandacht geschonken aan artikelen en uitspraken van Karel Knip, wetenschapsredacteur van de NRC. Hajo Smit deed dat hier en hier. Ikzelf deed dat hier.
Zonder valse bescheidenheid meen ik dat deze artikelen nog steeds de moeite van het lezen waard zijn. Zij tonen de transformatie van Karel Knip als een vurig apostel van het broeikasevangelie naar een kritischer waarnemer. Knip is voorheen van grote invloed geweest op de publieke opinie inzake klimaat in ons land en heeft meegeholpen om de geesten rijp te maken om politieke steun te verlenen aan een miljardenverslindend, maar totaal zinloos klimaatbeleid. Maar dat was Karel Knip versie 1. Thans heeft hij zich ontpopt als kritischer auteur: Karel Knip versie 2. Chapeau!
Onlangs heeft Karel Knip in de NRC weer twee artikelen geschreven over de EROI van zonnepanelen. (EROI = ‘Energy Return on Energy Invested’). Zie hier en hier.
In het eerste artikel stelde hij dat de EROI kleiner dan 1 zou zijn. Hij kreeg 23 wetenschappers – in overheidsdienst – over zich heen, die beweerden dat hij zich vergiste en die op een EROI van 9 (!) kwamen. In zijn tweede artikel krabbelde hij gedeeltelijk terug. Was dat terecht? Fred Udo denkt van niet.
Een bijdrage van Fred Udo.
Een overweging vooraf
Het hele gedoe rond zonnepanelen heeft geen maatschappelijk nut. De bestaande stroomvoorziening is niet alleen betrouwbaarder en goedkoper dan elektriciteitsopwekking door zonnepanelen, maar het bestaande systeem blijft in zijn huidige vorm en capaciteit onmisbaar voor een betrouwbare levering van elektriciteit. Dit houdt in, dat elk zonnepaneel voor een overschot aan stroom zorgt. Daarnaast is de brandstofbesparing gering of zelfs negatief.
Een steen in de vijver
Karel Knip stelde in de NRC wetenschapsbijlage van zaterdag 22 oktober, dat volgens een recente berekening zonnepanelen minder energie leveren, dan de energie die nodig is om ze te maken, op te stellen en te bedrijven. De EROI (Energy Return on Energy Invested) is kleiner dan 1.
Dit ontketende natuurlijk een storm van kritiek uit de sector, want wie wil toegeven dat zijn broodwinning zinloos is?
De minister had al een reactie gegeven in de trant van ‘Niets aan de hand’ en een team van 23 wetenschappers had al een tekst geschreven, waarin het artikel met verve de grond in werd geboord. De essentie van hun weerwoord staat in een artikel van drie van hen.
Dit alles wist de arme Knip niet en dus werd er op 26 oktober een extra editie van het katern Wetenschap uitgebracht met een herroeping. De strafregels van Knip moesten de schade voor de groene reputatie van de krant zoveel mogelijk beperken.
Twee verschillende benaderingen
Het verschil tussen het resultaat van Ferroni en Hopkirk (verder aangeduid als (F&H) en dat van de 23 auteurs is meer dan een factor elf.
De een zegt EROI = 0,82, de anderen zeggen EROI = 9.
Nu kunnen uitspraken over een techniek, die een snelle ontwikkeling doormaakt snel verouderen. Daarbij zijn berekeningen van de EROI notoir ingewikkeld en tot op zekere hoogte arbitrair. Wat wordt meegenomen en wat niet? Het IEA (‘International Energy Agency’) geeft richtlijnen voor de berekening van de EROI van zonnepanelen. Deze richtlijnen gaat niet verder dan het vergelijken van de bruto stroomopbrengst met de energie nodig voor de productie van de panelen.
F&H betogen, dat een energiebalans volgens deze richtlijnen te optimistisch is en geen goede benadering van de werkelijkheid geeft.
Een citaat:
Estimated ERoEI values for a variety of cases, have been calculated by several authors following the IEA guidelines: 5.8 was given, for example, by Brandt et al. (2013); 5.9 by Raugei et al. (2012). Weissbach et al. (2013) indicated in Table 3 in their paper an EROI of 4.95 expressed in coherent units.
The tendency, when using the IEA methodology is to make use of ideal parameter values, which, in their turn, tend to yield optimistic levels of EROI.
Is dit voldoende om het verschil te verklaren of hebben F&H verkeerde getallen gebruikt?
De stroomopbrengst
Volgens de getallen waar de 23 auteurs zich op baseren produceert 1 m2 multi kristallijn Silicium paneel op onze breedten 160 kWh per jaar. Dit wordt berekend met een zonne-instraling van 1000 kWh/jaar en een rendement van 16%. Deze productie wordt dan 30 jaar volgehouden.
In de praktijk:
According to the official Swiss energy statistics (Swiss Federal Office of Energy, 2015), an average for the last 10 years of 106 kW he/m2 yr is obtained for relatively new modules.
F&H brengen veroudering, transformatieverliezen en down time in rekening. Hiermee corrigeren zij dit getal naar 88 kWh als gemiddelde productie over 25 jaar levensduur.
De totale opbrengst is volgens de IEA berekening: 30 x 160 = 4800 kWh. Volgens F&H is de effectieve opbrengst: 25 x 88 = 2200 kWh.
De energie nodig voor de constructie
De panelen van F&H hebben 1300 kWh/m2 nodig voor constructie en installatie, terwijl Sinke c.s. beweren nu door technische ontwikkelingen met 320 kWh/m2 toe te kunnen. Dit lijkt een enorm verschil, maar in de berekening van F&H verandert de EROI door deze verlaging van de constructie energie maar van 0,82 naar 1,31.
(In tabel 4 verandert 1300 kWh/m2 in 320 kWh/m2.)
De verlaging van de energie nodig voor de constructie zal er wel komen, maar het effect op de energiebalans blijft beperkt.
De netinpassing
Ferroni en Hopkirk gaan verder en leggen de nadruk op het feit, dat een intermitterende stroombron, die het in de winter laat afweten, niet zonder meer vergeleken kan worden met de stroom, die te allen tijde beschikbaar is om aan de vraag te voldoen.
Zij leggen de grens van de EROI berekening daarom verder dan gebruikelijk en zij houden onder meer rekening met stroomopslag in de vorm van gepompte waterkracht (zij zijn tenslotte Zwitsers) en met de aanpassingen in het net, die nodig zijn om tot een betrouwbare stroomlevering te komen. De optredende verliezen komen uitvoerig aan bod. Dit alles schaart Knip onder ‘exotische verliesposten’.
Conclusie
Het moge duidelijk zijn uit de bespreking van de voorgaande punten dat de uitgebreide EROI van Ferroni veel realistischer is dan de EROI berekend volgens de IEA.
In zijn Mea Culpa schrijft Knip:
Negeer je de ‘exotische’ verliesposten die zij (Ferroni c.s.) opvoeren dan kom je makkelijk op een output/input verhouding die ruim boven de 9 ligt. Het betekent dat een gangbaar zonnepaneel in zijn leven zeker 9 keer zoveel energie levert als de fabricage kostte.
Dit getal 9 is dus met een toekomstige opbrengst en zonder de voorzieningen, nodig om de stroom bruikbaar te maken. De voorzieningen, nodig om de stroom bruikbaar te maken worden als exotische correcties afgedaan.
Corrigeren wij de uitgebreide EROI van 0,82 voor de lagere input energie van de 23 auteurs, dan wordt de EROI gecorrigeerd van 0,82 naar 1,30.
Dit is de enige correctie die uit de technische ontwikkeling zou volgen, hoewel Ferroni zich in een email beroept op een recente Chinese publicatie die zijn getal bevestigt. Het weglaten van alle andere factoren is pure propaganda van de kant van de betrokkenen bij de industrie.
Hieruit volgt, dat de getallen van F&H correct zijn voor de 40 GW aan piekvermogen, dat de Duitsers in de laatste 10 jaar hebben neergelegd. Daar ligt voor meer dan 80 miljard zonnepanelen op de daken, die dus netto energie kosten. Hier staat niets tegenover. Enig rekenwerk vooraf had de Duitsers minstens 80 miljard kunnen besparen ….
De ultieme test
Al deze getallen moeten geplaatst worden in het licht van de eisen, die een hoog ontwikkelde samenleving als de onze stelt aan een energiebron. Deze vraag wordt beantwoord door een welbekende grafiek die al door Jeroen Hetzler op Climategate.nl getoond is. Hoe complexer een samenleving is, hoe hoger de EROI van zijn energiebronnen moet zijn. Het minimum voor onze samenleving is zeven.
De vraag is dus niet of zonnepanelen meer energie leveren dan zij gekost hebben, maar of die verhouding groter dan zeven is. De EROI kan met de meest optimistische aannamen net boven de fatale grens van 7 getild worden, maar de werkelijke EROI ligt er ongeveer een factor vijf onder.
Het is de verdienste van Ferroni c.s. dat zij de opgeblazen verwachtingen over de opbrengst van zonnepanelen tot hun ware proporties hebben teruggebracht.
Ons antwoord op het Mea Culpa van dhr Knip luidt dus:
Ja, toekomstige zonnecellen leveren iets meer energie op dan ze kosten, maar het is veel te weinig om zonnecellen toe te passen als stroombron voor onze samenleving.
De ‘fout’ van Ferroni en Hopkirk is dat zij geen roze bril hebben opgezet.
Er zijn een aantal goede blogs hierover verschenen die de moeite waard zijn te lezen.
http://euanmearns.com/the-energy-return-of-solar-pv/
en
http://rameznaam.com/2015/06/04/whats-the-eroi-of-solar/
En de anderen geloven niet allemaal dat de EROI 9 is, maar er is een breed scala aan onderzoeken. Bhandari et al kijkt naar 232 papers on solar EROI tussen 2000-2013. De gemiddelde gevonden waarde van EROI was 11.6.
Maar iedereen moet maar lekker geloven wat hij of zei wil geloven. En als hier de gemeente wil geloven dat zonnepanelen geen energie besparen wees er vooral gelukkig mee. ‘De wereld’ gelooft nu eenmaal wat anders.
Een heldere blog.
Het aantal zon uren per jaar in Nederland is 1500,
een jaar telt 7200 uren ZONDER zonneschijn.
De zonnepanelen hebben geen invloed op het aantal
fossiele centrales dat nodig is.
Zonnepanelen, windmolens : allemaal parasiteren ze op fossiel gestookte centrales.
Waarom milieu organisaties hier voorstander van zijn? Soort zoekt soort.
Zonnepanelen zijn vet cool. Vooral als je voortdurend wordt wijsgemaakt dat electrische stroom eigenlijk hetzelfde is als water in een teiltje.
Overigens m.b.t. de methoden voor EROI berekeningen, was ik allang de mening toegedaan dat we opschoven richting voodoo en alchemie. Aan het stuk van Hans merk ik dat ik eigenlijk niks hoef bij te stellen.
Michiel,
Ere wie ere toekomt. Fred Udo is de auteur.
Mijn zwager in zuid Frankrijk heeft jaren geleden ook zonnepanelen aangeschaft. Men had hem voorgerekend dat de opbrengst op zonnige zomerdagen zo’n 3,3 kW zou zijn. Hij zag echter nooit meer dan 2,5 kW op de meter. Dus uitgezocht wat het probleem was. Dat bleek de temperatuur te zijn. De zwarte cellen op het platte dak in de intense zon kwamen zomaar boven de 50C uit en dan stort je efficiëntie in.
http://www.powerfromthesun.net/Book/chapter05/chapter05.html
Er is dus een nogal een verschil tussen ideale theorie en de weerbarstige praktijk.
@Herman Vruggink. Een kwestie van geloven? Nee hoor, dat doen we in de (groene) kerk. Met de in principe objectieve EROI berekening vergelijk je energie appels met energie appels. En dan zie je dat wispelturige energie (wind,zon) het niet zo bijster goed doet vergekeken met steady energie (kolen, gas, atoom). Dat weten we al heel lang natuurlijk, maar we kunnen er nu getallen aanhangen. Kies je om wat voor reden dan ook voor wispelturige energie, dan moet je daarvoor dokken, en niet zo’n klein beetje ook.
F&H rekenen ook een percentage voor productiefouten.
Toch worden er best wel wat zonnepanelen geplaatst: 500.000 per dag.
http://www.rtlz.nl/algemeen/economie/duurzame-energiebronnen-halen-kolen-in
En ook in Nederland blijft het razend populair.
https://fd.nl/ondernemen/1173893/vraag-naar-subsidies-voor-groene-energie-piekt-op-11-5-mrd
” Veruit de meeste aanvragen zijn voor zonne-energie. Daar is 4372 keer steun voor aangevraagd.”
En dat voor een energiebron die alleen maar meer energie kost dan dat het oplevert. Het is toch wat.
Huishoudens krijgen momenteel ongeveer 500% subsidie wanneer ze zonnepanelen plaatsen. Immers, de kale stroomprijs is momenteel 3 ct/kWh, en huishoudens besparen inclusief energiebelasting en andere kosten zo’n 20 ct/kWh voor elke kWh die ze opwekken, inclusief kWh-en die ze niet zelf gebruiken maar op het elektriciteitnet dumpen. (salderen). Of de PV panelen efficient zijn (=goede EROI hebben) speelt geen rol wanneer de subsidie zo immens is als hier in Nederland. Sterker, het plaatsen van zonnepanelen in Nederland is inmiddels lucratiever dan in Spanje, waar alle subsidies geschrapt werden na(!) de instorting van de Spaanse economie een paar jaar geleden met de GFC.
Hoe werkt dit dan financieel in Nederland? Simpel. De huishoudens met (geimporteerde, in steenkoolland China gefabriceerde) zonnepanelen veroorzaken voor elke opgewekte kWh zonneenergie ongeveer 17 ct maatschappelijke schade, schade die vervolgens op de rekening verschijnt van alle andere Nederlanders. Maar omdat er nog maar weinig zonne-energie geproduceerd wordt en omdat de kosten verspreid worden merkt de rest van de maatschappij nog weinig van het grove parasitisme van de zonne-energie “prosumenten”. Het is het oude verhaal van de kikker in de pan met water die op het vuur staat: het kan nog wel even duren voordat iedereen doorheeft dat het plaatsen van PV panelen in Noord Europa net zo voor de hand ligt als het kweken van ananas…
Ja het is wat, Herman.
Jij weet toch ook wel dat die 4372 aanvragers in het algemeen geen benul hebben van energieopbrengst of EROI. Ze hebben zich verdiept in het financieel voordeel dat er voor hen te halen is, en geef ze eens ongelijk!
Zou de subsidiëring of de salderingsregeling stoppen dan is opeens vrijwel niemand meer geïnteresseerd.
De burger is zwaar gemotiveerd om het milieu te sparen. Geloof jij dat?
Er zijn nogal wat mensen die bezeten zijn van de duurzame gedachte en daarom initiatieven nemen in de vorm van coöperaties om met name zonnepaneel projecten op te zetten. Dit is primair de eerste drive.
Zou de subsidiëring of de salderingsregeling stoppen dan is opeens vrijwel niemand meer geïnteresseerd. Dat klopt. Dan is het eenvoudigweg niet meer rendabel. Dat weet iedereen. En we willen allemaal de grootste hebben natuurlijk….. http://www.pzc.nl/regio/bevelanden/nog-%C3%A9%C3%A9n-hobbel-te-nemen-voor-grootste-zonne-energiepark-in-de-benelux-video-1.6599825
Beste Herman,
Omdat jij zo’n reuzeleuke kerel bent, geef ik je gratis en voor niks deze gouden tip, die jou schathemeltje rijk gaat maken: laat je afsluiten van het gas- en elektriciteitsnet, behang je huis met zonnepanelen en…..de eurootjes stromen binnen!
FD = Politieke groene marketing naar subsidies en saldering bij potentieel failliete (wind- & zonne-)energie accepterende energieleveranciers. Deze fossiele energieleveranciers brachten hun groene energie organisaties om bestaansveiligheidsredenen op tijd in een separate financiële juridische constructie, ter vermijding van een dominosteen effect naar de fossiele organisatie bij het toekomstig omvallen van het groene kaartenhuis.
http://www.wsj.com/articles/e-on-se-to-split-into-two-companies-1417388121
http://www.windpowermonthly.com/article/1329367/vattenfall-creates-new-wind-division
De laatste zin van activistje Vruggink is echt goed …. vooral dat “Het is toch wat”. Ik had Vruggink niet tot zoveel zelfkennis in staat geacht. Chapeau!!! … Het bestaat dus toch nog dat een activistje enig besef heeft van relativering. Het is bemoedigend, als het ware.
Helaas ben ik te dom om al die technische verhalen en berekeningen tot mij te kunnen nemen. Ik heb in de lente van dit jaar 24 zonnepanelen aangeschaft om 2 redenen. De eerste is de subsidie (retour BTW) en de salderingsregeling, die zeker niet het eeuwige leven zullen hebben. Ik kon/kan er nu nog van profiteren en verwacht na een jaar of 8 hooguit het investeringsbedrag bespaard te hebben. Daarna kom ik in de plus. Maar de tweede reden weegt zwaarder: ik vrees dat levering van elektriciteit onzeker gaat worden. Ik wil voor de levering van energie zelfstandig worden. Komen er batterijen/accu’s met voldoende vermogen voor een redelijke prijs, om via de zonnepanelen voor de winter het surplus van de zomer op te slaan, dan komt dit doel een stuk dichterbij.
Voor een huishouden kan je met wat batterijen een eind komen. Schaf dan voor een paar honderd euro een diesel aggregaat aan. Daarmee batterijen opladen is efficient want de diesel loopt altijd op het meest rendabele vermogen.
Die batterijen zul je nodig hebben. De grap is dat je bij stroomuitval op het net gewoon net als iedereen in het donker zit. Standaard PV installaties kunnen namelijk niet zonder actieve net-aansluiting functioneren.
Overigens, levering van stroom gaat niet onzeker worden. Tenzij er een bizarre ramp gebeurt (plotselinge oorlog, massieve meteorinslag, dat soort werk).
Nee, het risico is dat we nog decennia doorgaan op de huidige weg, oftewel een compleet falen om ook maar iets te realiseren op het punt van afstappen van fossiele energie. Dat is het enige risico. En nee, het plaatsen van subsidiepanelen helpt niets, maakt de situatie eerder erger…
Wie echt het klimaat wil helpen schrijft zijn politieke partij en vraagt hen te stoppen met antikernenergieonzin, maar juist te zorgen dat kernenergie weer gerehabiliteerd wordt, en snel ook. Het is de enige geloofwaardige kans om snel en kosteneffectief 100% fossielvrij te worden. Warmte, elektriciteit en synthetische vloeibare brandstoffen. Uranium en/of thorium is om het even. Er is geen tijd meer te verliezen, (al tientallen jaren niet.)
Gratis tip :
De firma Tesla brengt zogenaamde ‘huishoudbatterijen’ op de markt voor dit doel. Zo’n teslabatterij kost +/- 3.500,- en na de levensduur is het klein chemisch afval.
Daaruit kunt u al opmaken dat Elon Musk meer verstand heeft van marketing als van natuurkunde, de persoon Tesla vond dit namelijk meer als 100 jaar geleden al inferieure techniek.
Voor ruwweg € 700,- koopt u bij de autowerkplaats bij u in het dorp voldoende autoaccu’s (lood) die hetzelfde kunnen. Bijkomend voordeel is dat na de levensduur u niet blijft zitten met een hoop troep (chemisch afval) waar u niets mee kan en waar u voor betalen moet om het weg te mogen gooien, voor een oude auto-accu krijgt u nog een paar euro bij de schrootboer. Dan word die -op het accuzuur na- volledig gerecycled.
Bedankt voor de tips betreffende batterijen. Het liefst had ik een kleine kerncentrale op mijn dak of in de kelder gezet. Joris van Dorp is helemaal mijn man op energiegebied. Hij kan/zal weten dat in de politiek bijna nooit de beste beslissing wordt genomen. Over kernenergie gaat men pas weer nadenken als alles vastloopt. Dat maak ik niet meer mee. Helaas niet, want het opstoken van olie en gas is natuurlijk een stupiditeit.
Als Herman de afbeelding van EROI beter had bekeken, dan had hij kunnen concluderen dat kernenergie hoe dan ook een factor 7 beter scoort dan de overoptimistische schattingen die Fred Udo fileert. Ik denk dat de 11,6 van Herman geen aardverschuiving teweegbrengt. Kernenergie is namelijk CO2-vrij bij stroomproductie en is bovendien vraagvolgend. Stuwmeren voor opslag kennen we niet in Nederland. http://climategate.nl/2014/11/24/buitenhof-dankbaar-podium-voor-baarlijke-nonsense/?utm_source=Climategate.nl+Nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=83877ef28c-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_term=0_987b838f61-83877ef28c-280854869
Als we kijken naar opslag in accubatterijen zoals de NAS-battery van € 5 miljoen (2 MW en 12 MWh) dan kom je uit op ca. €4/kWh. Voor wind was in september en oktober 2 maanden opslag nodig. Voor zonnepanelen in de winter hoef je geen illusie te koesteren. De energie die de productie, exploitatie en afbraak van die NAS-battery kost (gaat 10 jaar mee) is interessant. Dit levert dit op: https://en.wikipedia.org/wiki/Energy_returned_on_energy_invested
NAS heeft een ESOEI van 20. ESOEI wordt gebruikt als EROI onder de 1 komt te liggen. Dit lijkt mij alles bij elkaar reden genoeg om een pleidooi voor zonnepanelen met zeer grote scepsis te benaderen.
Zolang saldering van stroom vanuit zonnepanelen door de wet is opgedrongen aan de energieboeren, heb je in NL na ca. 8 jaar je investering terug. Scepsis (en feiten) moet bij de politiek tussen de oren komen, maar dat wil maar niet lukken, omdat die worden plat geluld door de groene industriële lobby’s en hun gesubsidieerde academische bandwagon.
Mijn zonnepanelen hebben in 4 jaar tijd 12.000 KWh geproduceerd. Tegen 20 cent per KWh is dit 2.400 euro. Met een investering van 6.000 euro is dat in tien jaar terug verdiend. Beter dan sparen maar niet echt snel. Dan gaat de omvormer 12 jaar mee (kosten 1.000 euro) dus de verwachting is dat je pas gaat verdienen na 12 jaar en dat met een subsidie van 500%.
Bleeker,
12000 KWh in 4 jaar zeg je.
Is dat 12000/4=3000 KWh per jaar?
Is dat per dag 8,22 KWh?
En is dat per uur 323 Watt?
Nou, dan kun je net stofzuigen. Maar niet de was doen. Of elektrisch koken. (In het het geval dat je geen batterijen gebruikt natuurlijk.)
Trouwens? Als je geen 500 procent subsidie zou krijgen, zou je dan 60 jaar bezig zijn voordat er rendement komt?
(Niet te vergeten slijtage van cellen en omvormer.)
Klopt dit wat ik concludeer?
N.b., De gegevens in het artikel en de comments zijn voor mij een eye-opener. Niet te geloven.
Kernenergie scoort hoe dan ook veel beter dan zonne-energie als het om EROI gaat. Dat lijkt mij duidelijk. Ik dacht ook niet dat ik dat ergens betwist had? Mijn reactie betrof een verwijzing naar 2 blogs over dit onderwerp die de moeite waard zijn om te lezen waarvan eentje tamelijk sceptisch t.o.v de prestaties van zonne-energie. Maar misschien heeft Jeroen Hetzler niet echt de moeite genomen om dat te lezen.
Alleen jammer dat kernenergie nu eenmaal niet die sexy uitstraling heeft. Veel mensen zijn er nu eenmaal een beetje bang voor. Terecht of onterecht laat ik in het midden.
@Herman Jij hebt de kwintessens van het artikel gemist. Dit is bekend van je ondanks al jouw quasi spitsvondige linkjes die slechts over marginale dingetjes gaan.
Marginale dingetjes volgens Jeroen Hetzler dan. Een ieder kan daar zelf over oordelen door de linkjes te lezen die ik opgenomen heb in mijn eerste reactie. Wat iedereen weet, of zou moeten weten is dat de bepaling van EROI of ook wel EROEI genoemd niet eenduidig is en sterk afhankelijk is van aannames en van welke bron je raadpleegt. De verschillen zijn groot. Het is zoals Karel Knip aangeeft in zijn tweede artikel:
“zonnepanelen besparen wel energie maar het is onduidelijk hoeveel”
Verder is de zogenaamde of misschien wel vermeende fatale grens van 7 discutabel.
Ik vindt genoeg referenties waar het ‘wetenschappelijke’ werk van Fred Udo zwaar onderuit wordt gehaald. Blijf nadenken bij wat hier geschreven wordt, en lees ook de onderzoeken die de andere kant uit wijzen.
Hallo Frits,
Heb jij zo’n referentie?
Frits 3 nov., waar blijft je referentie?
Op zich terecht dat Peter en Guus Derksen aan Frist van der Holst vragen naar een referentie van zijn bewering. Zelf heb ik een referentie al eerder gegeven die denk ik gebruikt kan worden.
http://astro1.panet.utoledo.edu/~relling2/PDF/pubs/life_cycle_assesment_ellingson_apul_(2015)_ren_and_sustain._energy_revs.pdf
Het gaat hier om een meta analyse op basis van 232 onderzoeken gedaan tussen 2000 en 2013. De conclusies spreken voor zich. De term ‘zwaar onderuit halen’ zou ik zelf zeker niet gebruiken. Het punt is dat je met je berekeningen werkelijk alle kanten op kan door de vele aannames die je moet doen. En overduidelijk is dat mensen alleen horen wat ze willen horen.