John Coleman is waarschijnlijk de meest bekende weerman in de VS die gedurende tientallen jaren voor miljoenen kijkers dagelijks het weerbericht heeft gepresenteerd. Als bekende TV-persoonlijkheid geniet hij het vertrouwen van het publiek. In een video (zie hieronder) legt hij uit wie vooral verantwoordelijk waren voor het Amerikaans en wereldwijde klimaatalarmisme.
Zijn voordracht is getiteld: ‘How the Global Warming Scare began’. Coleman vertelt dat hij het klimaat vele tientallen jaren heeft bestudeerd en hij kwam tot de conclusie: ‘There is no significant global warming.’
Hij toont de grafieken van de gemiddelde wereldtemperatur gemeten met satellieten sinds 1978, die een stijging van minder dan een graad Celsius laten zien. Maar vanaf 1998 is er nauwelijks enige opwarming. Vervolgens toont hij het aanzienlijke verschil tussen de geprojecteerde opwarming van de klimaatmodellen en de werkelijk gemeten temperaturen, die geen opwarming laten zien. Maar ondanks dat gaan de overheid en MSM bijna dagelijks door met paniekverhalen over klimaatverandering. Hoe komt dat?
Hij neemt daarbij geen blad voor de mond. Volgens Coleman komt dit omdat daarin jaarlijks 4,7 miljard dollar wordt geïnvesteerd … ’that is buying all that bogus research that is leading to all those bogus reports’.
Aan de hand van grafieken toont hij aan dat de recente opwarming niet veel anders (zelfs minder) is dat die welke de laatste duizenden jaren eerder heeft plaatsgevonden. Na een kleine dip in 2007, is ook het smelten van drijfijs op de Noordpool weer afgenomen. Ondertussen is de ijsberenpopulatie op de Noordpool aanzienlijk gegroeid en groter dan sinds deze dieren worden geteld. Het ijsoppervlak rond de Zuidpool heeft op dit moment een recordomvang bereikt sinds de metingen begonnen.
Een de stijging van de zeespiegel dan? 18 cm. per eeuw. En er is geen versnelling geconstateerd. Ook er is geen toename van superstormen. Dat geldt eveneens voor tornado’s, droogten en hittegolven … allemaal natuurlijk, niet door mensen veroorzaakt, aldus Coleman.
Maar hoe begon deze klimaathysterie? In de VS begon het met Roger Revelle, een eminente wetenschapper, die als directeur van het Scripps Instituut voor oceanografie (San Diego) samen met Hans Suess in 1957 een artikel publiceerde over de mogelijke invloed van de door de mens uitgestoten broeikasgassen op het klimaat.
Tien jaar later vertrok Revelle naar Harvard. In het eerste jaar was de jonge Al Gore een van zijn studenten. Deze was zeer onder de indruk van wat hij daar opstak. Hij beschouwde Revelle als zijn mentor en held. Toen hij later senator werd, organiseerde hij hoorzittingen met klimaatwetenschappers en verspreidde hij de angst voor de opwarming van de aarde. Vanaf dat moment begon de overheid grote sommen gelds beschikbaar te stellen voor wetenschappelijk onderzoek. Voor klimaatwetenschappers was twijfel aan de menselijke broeikashypothese geen optie meer, op straffe van verlies van onderzoeksgelden en uiteindelijk ook van baan.
Ook de VN-bureaucraat, Maurice Strong, pikte de gedachte op. Hij was voorstander van een wereldregering en gebruikte de angst voor de opwarming van de atmosfeer als hefboom om zijn doelstellingen te verwezenlijken. E.e.a. leidde uiteindelijk tot de oprichting van het VN-klimaatpanel (IPCC).
Een andere hoogtepunt in de klimaatsaga was het verschijnen van ‘An Inconvenient Truth’, een documentaire van Al Gore die hem zowel een Oscar als een Nobelprijs (voor de vrede!) opleverde. De ‘documentaire’ werd op vele scholen vertoond.
Een aantal jaren eerder was Roger Revelle weer naar San Diego teruggekeerd. In die tijd (1988) schreef hij brieven aan Congressman Tim Wirth, Tim Bates en anderen, waarin hij onder meer stelde: ‘ … we should be careful not to arouse too much alarm until the rate and amount of warming becomes clearer.’
De man die aan de wieg had gestaan van de opwarmingscampagne in de VS waarschuwde dus voor overhaaste conclusies.
In 1991 schreef Roger Revelle samen met Fred Singer een artikel in Cosmos, dat concludeerde dat de wetenschappelijke basis van het broeikaseffect te zwak was om op dat moment drastische actie te rechtvaardigen.
Dat werd hem natuurlijk door Al Gore cum suis niet in dank afgenomen. Die verklaarde dat Revelle seniel was geworden. ‘The debate is over’. Ook Singer werd als zondebok aangewezen omdat hij Revelle zou hebben gemanipuleerd.
De video vervolgt met een interview van Coleman met Singer over de onverkwikkelijke verwikkelingen rond het gewraakte artikel. Hierin verklaart Singer dat Revelle tot het eind van zijn leven scherp was – hetgeen ook uit zijn brieven en publicaties bleek – en de beschuldigingen dus niet op feiten berustten.
Vervolgens wijst Coleman erop dat Singer niet de enige wetenschapper is die kritisch is. Er zijn er tienduizenden. Daar hoort men echter niet over in de media, omdat die een ‘Al Gore-liberal bias’ hebben.
Ondanks het feit dat Revelle in de laatste fase van zijn leven tot voorzichtigheid maande inzake de opwarmingscampagne en zijn excuses aanbood voor zijn eerdere alarmisme, ontving Al Gore van het Scrippt Instituut in 2009 als eerste de Roger Revelle-prijs voor zijn werk op het gebied van milieubescherming. Revelle stierf in 1991. Zou hij het eens zijn geweest met de toekenning van de naar hem vernoemde prijs aan Al Gore?
Aan het eind van zijn presentatie vraagt Coleman zich af waarom het publiek hiervan niet op de hoogte is en waarom de media daarover niet hebben bericht.
Well it is 4.7 billion dollars a year of our tax money. And that is de power of money. … What is going to defeat this global warming scare? It is like David and Goliath. I don’t think you can defeat 4.7 billion dollars … What is going to defeat them? Time. A few more bitterly cold winters, a turn toward a colder climate, when the global warming fails to materialise. Opinion polls say global warming is not a big deal. We have plenty of other big deals. Global warming is at the bottom of the list.
Bekijk en beluister verder hier.
Commentaar van Kees le Pair
Een prachtige voordracht van Coleman. Feitelijk hoorde ik niets nieuws, maar de menselijke noot die hij er in bracht door Revelle als schepper van de mythe en latere scepticus in het voetlicht te plaatsen, maakt heel veel indruk.
Met kritiek kunnen we het geloof niet keren. Het zal pas uitsterven, als het koud wordt. Maar de laconieke manier waarop Coleman dat naar voren brengt: “Kunnen we het uitroeien? Nee, natuurlijk. Tegen 4.7 miljard dollar kunnen wij het niet opnemen,” vat die kwestie indrukwekkend samen.
De link is prima om door te sturen aan twijfelaars, al is er een onderdeel, waarmee ik moeite heb. De lijn Revelle – Al Gore is interessant voor politicologen en in macht geïnteresseerde historici. Maar te doen of Revelle de enige schepper van het geloof is, is goed voor dramamakers, maar brengt niet de geschiedenis evenwichtig boven tafel.
Arrhenius, heeft al een eeuw eerder het zaad gezaaid. Dat is sindsdien nooit meer uitgeroeid, al heeft hij zelf later zijn conclusies gemitigeerd. Het lijkt me ook sterk dat er in de wetenschappelijke literatuur sindsdien niet van tijd tot tijd artikelen opdoken, die broeikasgas opbrachten.
Ik weet wel dat verhalen beter beklijven, wanneer er een hoofdfiguur is, waaraan alles kan worden opgehangen. Maar daarom beschrijven ze nog niet hoe het werkelijk ging.
Kortgeleden las ik ergens dat je wetenschappelijke en technische nieuwigheden niet te sterk moet verbinden met personen. ‘Indien Einstein de relativiteitstheorie niet bedacht had, zou Lorentz het wel hebben gedaan.’ Of iemand anders in ongeveer dezelfde periode. Met dat in gedachten staat het centraal stellen van Revelle, zonder anderen zelfs maar te noemen, mij tegen. Voor de rest vind ik het een prachtige voordracht.
Aldus Kees le Pair.
Wanneer mogen we van onze eigen weerman, Gerrit Hiemstra, een dergelijke voordracht verwachten? Zie hier een publicatie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) (blz. 17).
Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hier, hier, hier, hier en hier.
Wie was de eerste klimaatalarmist? http://www.telegraph.co.uk/comment/columnists/christopherbooker/7823477/Was-Margaret-Thatcher-the-first-climate-sceptic.html
Moderatie?
Een presentatie uit 2014 en dan kan je je nog permitteren om model met data te vergelijken tot 2012. Inmiddels staat dergelijk gedrag bekend als
‘ hide the incline’ En wat is nu de actuele situatie:
http://www.drroyspencer.com/wp-content/uploads/UAH_LT_1979_thru_August_2016_v6.jpg
Om de hiatus te herstellen moet de temperatuur terugzakken naar waarden van 2013/2014 Veel sceptici geloven heilig dat dit gaat gebeuren. Ik denk het ook……..Ooit. Maar nu nog even niet.
Waarom een leek als ‘le Pair’ dit van commentaar moet voorzien in het blog ontgaat mij eerlijk gezegd. Maar toch één waarheid daarin gevonden.
” Met kritiek kunnen we het geloof niet keren. Het zal pas uitsterven, als het koud wordt. ”
En zo simpel is het. Wachten op de afkoeling die maar niet wil komen.
En laten we de bewering : ” Na een kleine dip in 2007, is ook het smelten van drijfijs op de Noordpool weer afgenomen. ” ook maar gelijk corrigeren want die is ook niet juist.
http://ocean.dmi.dk/arctic/icecover.uk.php
Na de dip in 2007 volgde een nog grotere dip in 2012. Het drijfijs op de Noordpool blijft langzaam maar heel zeker gemiddeld genomen afnemen.
Nou en?
Heeft u en vele andere enig vermoeden waarom Rusland 4 nucleair aangedreven ijsbrekers bouwt ?.
Zomaar voor de lol?
Dit jaar zou Greenpease de wereld laten zien hoever de ijskap van Noordpool wel verdwenen was.
Helaas anders dan andere jaren is er juist ijs aan gegroeid.
En het schip heeft na een maand in Moermansk gelegen te hebben maar met stille trom richting Londen vertrokken.
En zowel het landijs als het drijfijs op de zuidpool blijft enorm toenemen.
Door alleen naar de noordpool te kijken doe je aan cherry picking.
Als we alle drijfijs op de wereld meenemen dan neemt het drijfijs toe.
Landijs:
http://www.nasa.gov/feature/goddard/nasa-study-mass-gains-of-antarctic-ice-sheet-greater-than-losses
Zeeijs
http://www.kennislink.nl/publicaties/zeeijsrecord-op-de-zuidpool
Herman zoals je zelf ook weet is het warmtetransport in de oceanen van uit het gebied tussen de keerkringen naar de polen niet constant.
Zoals het er nu uitziet gaat er even wat meer energie richting noordpool. Vandaar de warme golfstroom en een iets hogere temperatuur van de noordzee.
Herman je beroept je op de wetenschap maar gedraagt je als een ordinaire cherry picker door alleen naar de noordpool te kijken.
Nee meneer de Pater, ik kijk niet alleen naar de Noordpool. Ik reageer op beweringen over de Noordpool in de blog tekst die een onjuist beeld geven. Het Zuidpool ijs wordt in het blog ook besproken met: ” Het ijsoppervlak rond de Zuidpool heeft op dit moment een recordomvang bereikt sinds de metingen begonnen. ”
Daar heb ik geen reactie op gegeven. Het enige wat ik hier zinvol aan toe kan voegen is dat “op dit moment” in de tekst twee jaar geleden is en dat momenteel het Zuidpool drijfijs rond het gemiddelde schommelt.
Herman
Ook jij had de opmerking in breder perspectief kunnen plaatsen. We hebben het over een wereld met een noord en zuidpool.
De warmtehuishouding houdt niet op bij de noordpool dat weet jij en zo goed als ik.
In je antwoord geef je dat ook aan maar neemt toch maar een kant van de werkelijkheid om op te reageren.
Verder heb ik zeker wat gemist dus graag je bron vermelden wat het drijfijs betreft.
Als je de verklaringen van het IPCC daarover bekijkt en je ziet dat het landijs nog steeds toeneemt ben ik erg nieuwsgierig.
Wel ik denk dat ik mij door meneer de Pater niet hoef te laten voorschrijven op welke zin of alinea van het blog ik wel of niet reageer.
Mijn reactie betrof de onvolledige en onjuiste voorstelling van zaken wat betreft het drijfijs op de Noordpool. Indien ik ook iets moet zeggen over de Zuidpool: Wat in het blog staat daarover is ook niet correct. Het laatste jaar bevond het drijfijs zich rond het gemiddelde maar duidelijk ook daaronder. De bewering dat op dit moment er sprake is van record hoeveelheid ijs is niet juist. Het record is al weer van een tijdje geleden.
Het toenemen van het drijfijs rond de Zuidpool is een buitengewoon interessant fenomeen. De zgn ‘ijsparadox’ Het is wellicht interessant in dit licht om te kijken naar de meest recente studies van de oceanografen rond de Zuidpool en hun verklaringen.https://insideclimatenews.org/news/31052016/why-antarctica-sea-ice-level-growing-while-arctic-glaciers-melts-climate-change-global-warming.
Wie denkt dat hier op de Zuidpool het bewijs zo kunnen worden gevonden voor een afkoelingstheorie vergist zich.
Mijnheer Olievat, het is maar wie je graag wilt geloven:
http://www.nasa.gov/feature/goddard/nasa-study-mass-gains-of-antarctic-ice-sheet-greater-than-losses
In antwoord op de heer Ronel. Beide artikelen sluiten elkaar in het geheel niet uit. Wellicht kunt u mijn link eens rustig bestuderen Mocht u echter belang hechten aan het Nasa standpunt mbt tot climatechange , opwarming en de rol van de menselijke activiteit daarin, dan bevindt u zich als klimaatscepticus in slecht gezelschap.
In 1878 was er ook al zo’n dip in de Noordelijke IJszee.
https://en.wikipedia.org/wiki/Vega_Expedition
Een aardig gedetailleerd verslag hier:
http://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=Noordelijke+IJszee+ijsvrij&facets%5Bperiode%5D%5B%5D=0%7C19e_eeuw%7C&page=1&coll=ddd&identifier=MMKB04%3A000163757%3Ampeg21%3Aa0001&resultsidentifier=MMKB04%3A000163757%3Ampeg21%3Aa0001
@Herman
Met je laatste post heb je zeker een punt, alhoewel op Antarctica de laatste jaren het tegenovergestelde is gebeurd en het ijs op Groenland ook geen significante afwijking ten opzichte van het gemiddelde vertoont.
Je eerste post vind ik wat minder hout snijden. Je ziet dat de temperatuur na de el-nino-piek weer daalt richting het niveau van het gemiddelde van de jaren ervoor. Toegegeven, daar is ie nog niet. Maar je kunt evenmin concluderen dat er een incline is. Je ziet immers een vergelijkbaar patroon in de el-nino-jaren 1997-’98 en 2009-’10.
Maar eigenlijk voer je nu de discussie achterstevoren. De pointe is dat de AGW-theorie bewezen moet worden. Voorlasnog lijkt de temperatuursontwikkeling niet bepaald in de pas te lopen met de CO2-toename, laat staan met de vele voorspellingen die gedaan zijn over het verloop van de temperatuur.
De eerste stap is de actuele metingen te laten zien. De discussie over de oorzaak van de opwarming laat ik voor de liefhebbers. Maar we zijn het blijkbaar eens:
” …..daalt richting het niveau van het gemiddelde van de jaren ervoor. Toegegeven, daar is ie nog niet. ”
De komende maanden krijgen we meer duidelijkheid.
Herman …
“De Noordelijke IJszee schijnt warmer , of laten we zeggen minder koud te worden. Dit leidt men af uit het feit, dat de ijsbergen er schaarsch worden.
De Amerikaansche consul te Bergen heeft in een rapport aan zijn regeering mededeelingen verwerkt van onderzoekers, visschers en robbenvangers. Hieruit blijkt, dat tot 81 gr. 29 min. N.Br. nauwelijks eenig ijs te zien was. Temperatuuropnemingen tot een diepte van 3100 m. toonden aan, dat de golfstroom nog een opmerkelijke warmte had. Gletschers zijn op verschillende plaatsen verdwenen, en waar vroeger robben voorkwamen, worden nu scholen haring en spiering aangetroffen.”
Nieuws uit … december 1922 …
Maw, niets nieuws onder de zon … zie bv. http://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=Bergen+Noordelijke+IJszee+schaarsch&coll=ddd&identifier=ddd%3A010760410%3Ampeg21%3Aa0037&resultsidentifier=ddd%3A010760410%3Ampeg21%3Aa0037 …
(Met misschien dit verschil dat momenteel bv. de “Northabout” de NoordOost Passage en de NoordWest Passage probeert te zeilen/motoren, nooit noordelijker dan 78° is geweest, en een paar keer – ik denk o.a. ook nu on this very moment – door ijs is gestopt. En 81°29’ – 78° = nog altijd bijna 400 km …)
wij spreken hier soms over de verandering in dagelijkse hoeveelheid zeeijs, en vergeten dan dat we over echt idiote tijdsspannes discusiëren …
correctie over de Northabout … iets te snel daar … :-) … de reden waarom er geen beweging is, is dat hij momenteel voor anker ligt in “Tuk” …
de rest, i.e. het belangrijke, blijft natuurlijk …
De discussie over die zogenaamde klimaat opwarming gaat blijkbaar enkel over het verminderen van de CO2 uitstoot. Men vergeet echter dat niet CO2 de boosdoener is maar al die andere, vaak zwaar giftige, stoffen die de lucht in worden geblazen. Het lijkt er op dat het bedrijfsleven welke die stoffen door hun schoorsteen jagen dit enkel willen oplossen op kosten van de belastingbetaler door allerhande milieuheffingen aan de bevolking op te leggen.
De aardas staat 23graden uit het lood ten opzichte van het baanvlak rond de zon. Zelfs hierin zijn lichte schommelingen en dus zullen er altijd klimaatwijzingen zijn en (grotere) verschillen tussen de seizoenen. Ook de temperatuur van de zon is geen constante en is aan schommelingen onderhevig, zoals de 11 jarige cyclus. Willen wij invloed uitoefenen zullen we heel wat extra tonnen CO2 de lucht in moeten blazen. Zelfs de Amerikanen dachten dat ze met klimaatbeheersing oorlog konden voeren maar daar komt tot nu toe niet veel terecht ondanks HAARP en chemtrails, alhoewel er aanwijzingen zijn dat ze op die manier wel de straalstroom van richting hebben doen veranderen wat o.a. de droogte in Californië zou kunnen verklaren.
“Het lijkt er op dat het bedrijfsleven welke die stoffen door hun schoorsteen jagen dit enkel willen oplossen op kosten van de belastingbetaler door allerhande milieuheffingen aan de bevolking op te leggen.”
Klassieke denkfout.
Zonder het bedrijfsleven zou niemand meer belasting kunnen betalen.
Geachte heer Boels. Dat is een interessante these. “zonder het bedrijfsleven zou niemand meer belasting kunnen betalen” kunt u mij uitleggen wat dat te maken heeft met bv lucht-vervuiling. Bedoelt u dat vervuiling, het lozen van giftige stoffen etc maar op de ‘belastingkoop’ moeten word ’toe’ genomen. Waarom denkt u dat bijvoorbeeld China in rap tempo bezig is zijn vervuilende industrie een halt toe te roepen?
Als ik dat moet uitleggen is er iets mis met de genoten opleiding: het bedrijfsleven dient zich te houden aan democratisch tot stand gekomen wet- en regelgeving.
China is ook drukdoende met nucleaire opwekking van energie. In sommige kringen wordt die vorm van opwekken vervuilend genoemd. Het is maar hoe je er tegen aan kijkt.
@ Olivat
Of je vervuiling etc. op de koop toe moet nemen? Ik zou het niet weten, maar zo gaat het wel in de praktijk.
Google op: Kuz net nog curve (kom je vanzelf bij de Kuznets curve van Grossman).
Dan heb je meteen ook het antwoord op je Chinavraag: omdat ze er zo langzamerhand rijk genoeg voor zijn.
Co2, het word gebruikt als een kapstok om een jas op te hangen, zure regen, gat in de ozonlaag, plastic in de oceaan, en dat is alleen nog het milieu waar men mensen bang mee tracht te maken.
Co2, prima spul, ik zou me eerder druk maken als het af zou nemen.
Hadden we binnenkort niet meer te vreten.
Een andere “oorsprong”van het klimaat alarmisme is Margareth Thatcher. Ze wilde af van de macht van de kolenmijnen vakbonden en overgaan tot nucleaire energy. Global warming leek daarvoor een bij uitstek geschikt middel. Maar ze had buiten de menselijke angsten voor nucleair gerekend. Later heeft ze spijt erkend van het openen van de doos van Pandorra’s angsten.
Richard Courtney legt het hier allemaal uit: http://www.john-daly.com/history.htm
Uw site houdt van wetenschap en onderbouwing. Wellicht dat u kunt aangeven wat de wetenschappelijke achtergrond en kwalificaties zijn van deze Coleman die wel een beetje uit het stenen tijdperk lijkt te zijn opgestaan. Zijn miljoenen voormalig kijkers staan wellicht net al hij zelf met een been in het graf.
Volgens mijn informatie is hij vooral journalist en media-entertainer geweest. Over zijn wetenschappelijke achtergrond als meteoroloog of iets degelijks is mij niets bekend! Wellicht dat we hem beter Coolman! kunnen noemen. Of dient deze Coolman! alleen maar om uw gangbare theorieeen nogmaals te kunnen ventileren?
Tussen alle goedgevulde olievaten zit zo nu en dan een holle drum en die klinken zoals bekend het hardst.
Gerard d’Olivat,
Dit is nu een voorbeeld van een commentaar dat wij niet graag zien op dit blog. Het is ad hominem en denigrerend. Inhoudelijke argumentatie ontbreekt. De toegevoegde waarde is dus nihil, zo niet negatief.
Als je je gedrag niet ten goede verandert, krijg je een ban.
Geachte heer La Bohm. Ik stel uw wetenschappelijke benadering van klimaatproblematiek op hoge prijs. Om mij nu echter direct een ‘ban’ te willen geven, wanneer ik vraag naar de wetenschappelijke achtergrond van de heer Coleman?
Tja U en uw site moeten wel oppassen niet met twee maten te gaan meten.
Ah Hominem!…. Nou als dat het criterium zou zijn dan zullen toch wel erg veel stukken en reacties die op uw site verschijnen die toets der kritiek niet kunnen doorstaan.
Regelmatig lees ik bij uw berichtgeving of reacties dat personen bijvoorbeeld worden weggezet als ‘ecofascisten’.
Ik kan mij niet herinneren dat daarbij ooit met de ‘ban’ wordt gedreigd. Kunt u mij uitleggen waarom dat in dat soort regelmatig terugkerende excessief beledigende persoons beschrijvingen niet gebeurt?
Gerard d’Olivat,
Het gaat niet om je vraag naar de wetenschappelijke achtergrond van Coleman. Die kun je eenvoudig vinden.
https://en.wikipedia.org/wiki/John_Coleman_(news_weathercaster)
Het gaat om deze zinsnede:
‘… deze Coleman die wel een beetje uit het stenen tijdperk lijkt te zijn opgestaan. Zijn miljoenen voormalig kijkers staan wellicht net als hij zelf met een been in het graf.’
Einde citaat.
Dat getuigt niet van respect voor de kijkers – ook jouw publiek heb ik begrepen!
Wat betreft de denigrerende uitlatingen van anderen op Climategate.nl (auteurs en commentatoren), die slippen er soms tussendoor. Ik keur die af.
Op mijn persoonlijke blog probeer ik dergelijke kwalificaties te voorkomen. Maar toegegeven, dat lukt niet altijd. Ik blijf er nochtans naar streven en ik hoop van harte dat de respondenten daarin mee willen gaan.
Dank u voor uw uitgebreide toelichting. Wat mij interesseert aan uw site zijn vooral de wetenschapsfilosofisch en theoretische aspekten van de standpunten die door de zgn ‘klimaatsceptici’ worden ingenomen. De manier waarop en in hoeverre data, geloof, politiek getinte beschouwingen elkaar ook in uw betogen en die van anderem telkens maar weer met elkaar verward worden. Regelmatig citeert u zelf Popper en ook anderen hoor ik regelmatig over ‘falsificatie’ spreken. Ook uw stellige overtuiging dat er geen beinvloeding is van de mens op het klimaat cq de opwarming van de aarde zou ik graag eens willen relateren aan bijvoorbeeld de inzichten van Thomas Kuhn.
Wat ik echter het aller- interessants vind is uw stellige overtuiging (die bovendien gedeeeld wordt door veel respondenten van de idee dat het juist kouder op onze planeet wordt sinds ergens midden 80er jaren) Een buitengewoon interessant standpunt mi temeer daar er veel anomalieen zijn die nochtans of althans voorlopig lijkt me niet tot een zgn ‘crisis’ leiden in de inzichten van uw site.
Gerard d’Olivat,
Goed zo! Dat gaat de goede kant op met je nieuwste commentaren. M.i. inhoudelijke, interessante en waardevolle bijdragen aan de discussie! Ga zo door!.
Je schrijft: ‘De manier waarop en in hoeverre data, geloof, politiek getinte beschouwingen elkaar ook in uw betogen en die van anderen telkens maar weer met elkaar verward worden.’
Nee, dat is niet het geval. Al deze aspecten komen aan bod, maar worden geenszins met elkaar ‘verward’.
Je haalt – terecht – Thomas Kuhn erbij, die een klassieker heeft geschreven: ‘The Structure of Scientific Revolutions’. Ik was een van de eersten in Nederland die in het klimaatdebat naar de relevante inzichten van Thomas Kuhn heeft verwezen in een boekje dat ik samen met Dick Thoenes en Simon Rozendaal heb geschreven: ‘Man-Made Global Warming: Unravelling a Dogma’. Het is in 2004 gepubliceerd en ligt nog immer niet bij de Slegte. Verschillende Amazon-filialen hebben er gezamenlijk tientallen exemplaren van in voorraad.
https://www.amazon.com/Man-Made-Global-Warming-Unravelling-Dogma/dp/0906522250
Volgens mij – en vele andere klimaatsceptici – is de menselijke broeikashypothese (AGW = ‘Anthropogenic Global Warming’) door de feiten/metingen/waarnemingen overtuigend weerlegd. Dat is dus Popper met zijn zwarte zwaan.
Zie hier:
http://climategate.nl/2015/09/16/zwarte-zwanen/
We moeten dus naar een ander paradigma. Dat is dus Kuhn.
Zie bijvoorbeeld mijn:
http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/04/de-hoofdboodschap-van-de-twijfelbrigade-deugt-niet/
Voorts schrijf je: ‘Wat ik echter het allerinteressants vind is uw stellige overtuiging (die bovendien gedeeld wordt door veel respondenten van de idee dat het juist kouder op onze planeet wordt sinds ergens midden 80er jaren).’
Hoe is dit misverstand mogelijk? Waar heb ik dat geschreven? Mijn favoriete temperatuurreeks is die van Spencer & Christy.
https://www.google.nl/search?q=roy+spencer+climate+blog&biw=1600&bih=731&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwifg-Kgm_bOAhUFExoKHYrRAz4Q_AUIBygC&dpr=1#imgrc=s3v4mZA66FMyiM%3A
Die laat wel degelijk een temperatuurstijging zien sinds de jaren tachtig.
Wat de toekomst betreft schenk ik regelmatig aandacht aan (vooral) astrofysici die een afkoeling verwachten.
Recentelijk nog hier:
http://climategate.nl/2016/08/24/is-zon-dan-toch-verantwoordelijk-opwarming/
Of die er ook komt? Ik weet het niet. Maar men moet altijd een open oog houden voor alternatieve opvattingen.
Dank wederom voor uw uitgebreide antwoord. Ik zal zeker zo gauw ik er tijd voor heb uw publicatie door te nemen. Interessant is uw verwijzing naar zgn . Zwarte zwanen.
Zwarte zwanen beschouw ik zeker binnen de wetenschapstheorie als buitengewoon interessant.
Zwarte Zwanen verwijst naar het belangwekkende boek van Taleb. “De impact van het hoogst onwaarschijnlijke” naast Kuhn en Lovestock een van mijn favoriete schrijvers en publicisten.
In hoeverre zijn theorieen zich ook uitstrekken tot het complexe gebied van klimaat en de AGW theorie is mij niet direct duidelijk. Maar zoals ik al zei ik zal uw publicatie bestellen.
Doe ondertussen mijn groeten aan Simon Rozendaal waarmee ik te maken heb gehad bij verschillende wetenschapsprogramma’s voor de NCRV
Fascisme is een staatsvorm waarbij de productiemiddelen weliswaar geprivatiseerd zijn, maar waarbij de overheid alle regels en doelstellingen bepaalt.
De term “eco-fascisme” is dan niet zo gek, immers de regering drukt de RE erdoor en eist bovendien dat onrendabele elektriciteitscentrales in werking blijven. Ook is in het fascisme de individuele vrijheid ondergeschikt aan het groepsbelang, waarbij over lijken wordt gegaan. Uit de milieu alarmistische hoek klinkt geregeld de wens dat een dodelijk virus de bevolking mag decimeren. Mij dunkt!
Laat deze persoon”Gerard d’Olivat” zich eerst maar eens bekend maken inclusief zijn cv en zijn wetenschappelijke publicaties anders kan hij beter zijn mond houden.
geachte mijnheer de Pater. Ik heb Filosofie gestudeerd aan de UVA met als hoofdrichting wetenschapsfilosofie en methodeleer. Ik ben dan ook erg goed op de hoogte van de vigerende wetenschapstheorieën zoals die van de Wienerkreis Popper en andere stromingen zoals bv Thomas Kuhn. De laatste dertig jaar ben ik werkzaam geweest als documentairemaker van onder andere wetenschapsprogramma’s bij verschillende omroepen. Mocht u daarover informatie willen inwinnen dan kunt u terecht bij Simon Roozendaal waar ik jarenlang mee samen heb gewerkt aan wetenschapsseries over genetische manipulatie e.d.
Geweldig
En dan kom je met zo’n opmerking:
“Zijn miljoenen voormalig kijkers staan wellicht net als hij zelf met een been in het graf.”
Wat is daar wetenschappelijk aan?
Ga in een hoek zitten en je schamen.
Gerard d’Olivat mag zelf uitleg geven hoe hij deze opmerking heeft bedoelt, daar wil ik mij niet in mengen. Maar het onderwerp “leeftijd” moeten we denk ik niet uit de weg gaan en openlijk bespreken. Coleman en le Pair zijn de 80 jaar voorbij…. Is dat relevant of helemaal niet? Het is wel iets om bij stil te staan denk ik.
Geachte heer de Pater, dank u voor uw compliment. Ik heb moeite gedaan datgene wat er over de heer Coleman beschikbaar is eens op een rijtje te zetten. Laten we zeggen dat een van de kernpunten van zijn betoog nu en bij herhaling is dat klimaatwetenschap in feite politiek bepaald is door, laten we het maar in de Cimategate terminologie zeggen , door het Al Gore subsidiecircus.
U en veel reagensen van dit forum delen die mening. Veel klimaatwetenschappers hun onderzoeken en resultaten worden daarmee verwezen naar hetzelfde ideologisch ‘complot’fabeltjes circus.
Of en in hoeverre uw beweringen ‘waar’ zijn en ‘de hunnen’ niet valt natuurlijk maar moeilijk aan te tonen in deze complexe materie die bovendien nog eens een politiek maatschappelijke lading heeft.
Wel kunt u en deze site er tenminste voor zorgen dat de ‘peerleaders en ‘wetenschappers’ die u toejuicht op zijn minst niet geassocieerd kunnen worden met ‘andere’ bv conservatieve politieke stromingen en getoetst moeten kunnen worden op hun objectief aantoonbare wetenschappelijke prestaties en/of publicaties.
Dat allemaal om te vermijden dat u en uw medestanders hetzelfde kan worden verweten als de ‘aanhangers van het Al Gore circus’.
Welnu de heer Coleman heb ik in mijn beperkte research niet kunnen betrappen op enige wetenschappelijke scholing. Integendeel hij gaat er prat op dat hij een ‘selfmade’ man is. Zijn politieke voorkeuren zijn bovendien net zo duidelijk als die van Al Gore al zijn ze tegengesteld.
Beide zaken maken dat ik mij in gemoede afvraag wat de bijdrage van de heer Coleman bijdraagt aan een uitgebalanceerd begrijpen van klimaat, opwarming enz.
Tot slot wat betreft mijn cv kan ik u nog mededelen dat langere tijd met grote interesse colleges oceanografie heb gevolgd aan de VU.
Herman,
Is leeftijd relevant?
Het deed mij denken aan een beroemd citaat van Ronald Reagan.
To Walter Mondale at a 1984 Presidential debate:
I want you to know also I will not make age an issue of this campaign. I am not going to exploit for political purposes my opponent’s youth and inexperience.
@Herman:
Als je “aftakeling” bedoelt: dat komt bij alle leeftijdsgroepen en bij alle takken van wetenschap voor.
Er bestaat ook “optakeling”, het besef dat je niet meer financieel of sociaal afhankelijk bent van een werkgever geeft je de mogelijkheid om een echt onafhankelijke opvatting op na te houden.
Sooo heeey! Dan kan het toch niet anders of je moet in de smiezen hebt dat die hele CO2-geleerdheid uitsluitend met niet falsifieerbare stellingen op de proppen komt.
Verder wil Vruggink dat we stil staan bij de hoge leeftijd van mensen die zich in het debat mengen.
Wat is dit voor obsceniteit? We zagen dat ook al bij het Brexitreferendum. En nu hier weer. Het hooggeleerde Olivat is uit hetzelfde hout gesneden als alle ondemocratisch begaafde drammers die hun zin niet krijgen: zij gaan bepalen tot welke leeftijd we mogen stemmen, vanaf welke leeftijd wij ons moel dienen te houden en bepalen uiteraard de hen welgevallige uitzonderingen op de regel.
En na een overhoring over het akkoord van Parijs mag je met alle 100 goed gewoon in je stinkende oude Benz de binnenstad in; als je maar Groenlinks bent.
Even wachten ….. zie ik daar in de verte heer Rörsch zich losmaken van de stip op de horizon?
@dwk, wat ik mij hardop afvraag of we het taboe ‘leeftijd’ niet bespreekbaar moeten maken. Na Brexit werd mij duidelijk dat ‘ouderen’ een sterke invloed hebben in hun keus op de toekomst van ‘jongeren.’ De ouderen krijgen niet te maken met mogelijke problemen van klimaat verandering in de toekomst. En ik denk dat er verband bestaat tussen de mate van ontkenning bij sceptici en hun leeftijd. En wat natuurlijk helemaal een taboe is om te opperen dat de conditie van het menselijk verstand er met het bereiken van hoge leeftijd er niet op vooruit gaat. Kortom, een lastig, wellicht pijnlijk onderwerp. Wat is nu beter: Het bespreekbaar maken of dat iedereen zwijgt maar het wel denkt….
@Herman:
Ik denk niet dat het IQ met mediatraining er op vooruit gaat, dus blijft ook het gemiddelde IQ van klimaatactivisten rond de 100 hangen.
De grote vraag is of een IQ van 140 of meer (vermoedelijk nodig om serieus wetenschap te bedrijven) door leeftijdsverschijnselen onder de 100 kan komen.
En zo ja, wat gebeurt er met de IQ van 100 van de gemiddelde politicus/bestuurder door leeftijdsverschijnselen?
Als daar het zelfde veronderstelde effect optreedt moet je ook wel hevig gaan twijfelen aan de juistheid van de beslissingen van belegen bestuurders en politici; die zijn er genoeg.
Herman betreffende:
De ouderen krijgen niet te maken met mogelijke problemen van klimaat verandering in de toekomst. En ik denk dat er verband bestaat tussen de mate van ontkenning bij sceptici en hun leeftijd.
Waarom dan maken ouderen zich wel druk om het klimaat maar ook de gevolgen van onzinnig klimaatbeleid? Misschien dat het menselijke instinct nog wat geheimen voor je verbergt. De mens is sterfelijk, en het beste wat hij kan doen, is met nakomelingen een beetje onsterfelijkheid te simuleren. Maar dat wordt weer teniet gedaan als hij er ook niet voor zorgt, dat die nakomelingen een goede toekomst voor zich hebben. Daarom kunnen ouderen zich heel druk maken om wanbeleid dat de toekomst verziekt.
Geachte heer d’Olivat, filosoof en documentairemaker, het is dhr. Labohm, niet La Bohm, en Simon Rozendaal, niet Roozendaal met wie u jarenlang heet te hebben samengewerkt.
Natuurlijk is leeftijd relevant, overigens fijn dat Frans franken mij op enkele onzorgvuldigheden wijst. Aangezien ik licht dislektisch ben zullen mijn teksten soms schrijffouten bevatten.
Waarom is leeftijd relevant?
Een site die zich wil profileren als toonaangevend in een relevante maatschappelijke diskussie zoals bijvoorbeeld klimaatsverandering zou een jong en dynamisch publiek willen aanspreken die immers de ’toon’ van de politiek en maatschappelijke beslissingen zullen bepalen in de nabije toekomst ,of u nu wilt of niet.
Dan doet er goed aan ‘moderne’ en ‘jonge’ peerleaders te citeren en als ‘voorbeeld’ aan te halen voor uw klimaatsceptische standpunt
Verzaakt men hierin dan wordt het algauw een…..
nou vult u zelf maar in
‘Climate gate’ naar een verwijzing naar ‘Watergate’ zou zich die les moeten aantrekken. Mij moet u niet zien te overtuigen maar wel de generatie jongeren die zich wellicht aangetrokken voelt door u onwelgevallige standpunten.
Coleman past daarbinnen mi. niet
De “tekortkoming” van filosofen en historici is gewoonlijk dat ze geringe kennis hebben van wetenschap en technologie. Het is echter de technologie die de maatschappij vormt. Dankzij fossiele brandstoffen kon het feodale stelsel worden verlaten met vrijheid voor iedereen. (land niet langer de enige energiebron)
De tekortkoming van David is dat hij geen enkele wetenschappelijke onderbouwing heeft voor zijn geloof
#d’Olivat
[Waarom is leeftijd relevant?]
Op mijn leeftijd (71) ben ik economisch onafhankelijk. Zodat ik ook onafhankelijk kan denken.
Jeugdigen staan soms met de oren te klapperen als ik mij ontpop als klimaatscepticus: zij beschouwen mij als alien. De reden hiervan is beklemmend. Immers, men accepteert de wereld zoals die in de jeugd wordt aangetroffen. Het vereist later moed en denkkracht om verandering aan te brengen, los te komen van dogma’s. Zie de discussies over het geloof door de eeuwen heen terwijl geen mens ooit God heeft aanschouwd.
Klimaatalarmisme is staatsreligie. Wij zijn een theocratie geworden. Kerkelijke stellingen worden waar door dreiging en herhaling, niet door bewijs (daar is het immers geloof voor) Veel geloof is door wetenschap ingehaald, maar het onbegrepen klimaat is nog prima geschikt als Goddelijke spreekbuis.
Ik werd vanmorgen wakker met de immer verbaasd kijkende kersepit van Astrid Kersseboom die op hakjes rondhuppelend kirde dat Oboema and the Chinaman het Parijse akkoord hebben gefrituurd.
En Oh oh oh wat waren ze bij de NOS opeens genuanceerd! Niet iedere zware regenbui, niet ieder stofwolk is op het conto te schrijven van glooobelwoarming maar de meeste geleerden zijn het er toch wel over eens dat blablablabla.
Astrid domperde het goede nieuws wel weer een beetje door erop te wijzen dat “we er nog lang niet zijn”. We komen nog heul veul CO2 en handtekeningen te kort.
Wat zij er dan weer niet bij vertelde is dat al zou iedereen voor de volle mep tekenen en zich vervolgens ook nog eens aan de mooie voornemens houden dat zelfs in de eeuwige, filigraine temperatuurgrafieken van Vrugding niet zichtbaar kan worden gemaakt.
Ga toch eens wat nuttigs doen! Of iets leuks; het is zondag.
Hoofdoorzaak weers- en ook klimaatveranderingen in de noordelijke atmosfeer is de chaotische straalstroom, stelde Armand Pien. Ik kende John Coleman niet, maar wel Pien die smalend en sceptisch over de klimaatalarmisten, maar ook smalend over astrologie oordeelde. Pien was een (klimaat-)scepticus avant la lettre. Uitermate sceptisch stond Pien tegenover het broeikaseffect, zure regen en het gat in de ozonlaag. Pien bezat de gave om in eenvoudige bewoording complexe atmosferische verschijnselen over te brengen bij een breed publiek. De klimaatalarmisten bij het KMI kregen gepolitiseerde jeuk door hem. Hij mocht met pensioen in 1990. Heimwee!
Het is al opgemerkt door dwk: 26 staten hebben nu geratificeerd waaronder China en de US. De 26 staten zijn goed voor 39 % van de wereldwijde uitstoot. Bij 55% is het verdrag van kracht.
http://unfccc.int/paris_agreement/items/9444.php
Herman,
Heeft China werkelijk geratificeerd? Of gaat het hier om een rookgordijn?
Ik lees dit:
China
Declaration:
In accordance with the Basic Law of the Hong Kong Special Administrative Region of the People’s Republic of China and the Basic Law of the Macao Special Administrative Region of the People’s Republic of China, the Government of the People’s Republic of China decides that the Agreement applies to the Hong Kong Special Administrative Region and the Macao Special Administrative Region of the People’s Republic of China.
Komen we toch nog weer 19,9999% extra te kort.
ik lees dit: Paris Agreement – Status of Ratification
http://unfccc.int/paris_agreement/items/9444.php
En ik lees dit:
https://www.nrc.nl/nieuws/2016/09/03/china-ratificeert-klimaatverdrag-van-parijs-a1519586
Welk mist of rookgordijn?
Herman,
Het bericht in de NRC is onjuist. Er staat bijvoorbeeld dat in Parijs een bindende overeenkomst zou zijn gesloten. Dat is onjuist. Het is een verzameling van intentieverklaringen (waarna landen achteraf alsnog ‘sorry’ kunnen zeggen). Dit is een cruciaal punt, dat in de klimaatpropaganda wordt verzwegen.
Bovendien gaat het over intenties voor de toekomst, die er heel anders kan uitzien dan de huidige situatie en waarbij vele huidige regeringen plaats hebben moeten maken voor andere.
Mijn bron is ‘The Depository’:
https://treaties.un.org/Pages/ViewDetails.aspx?src=TREATY&mtdsg_no=XXVII-7-d&chapter=27&clang=_en#EndDec
Ik neem aan dat ze daar wel weten hoe de vork in de steel zit.
Het onderwerp is nu alleen maar de ratificering van het verdrag…..
En ik denk dat je nog eens stil moet staan bij de betekenis van “bindend” in deze. Ja, er wordt wel degelijk gesproken van een bindend verdrag. Landen stellen hun eigen doelstellingen en dan is het niet zo vrijblijvend dat landen daar iets aan doen of niet. Landen hebben afgesproken om hun eigen doelstellingen te halen.
Alleen Hong Kong en Macao? Dat is veel kleiner dan nederland en Belgie.
@Herman:
Vervolgens lapt iedere aanhanger van “hernieuwbaar” zo’n akkoord aan de laars.
Het politieke doel is niet het terugdringen van de CO2-uitstoot (om de aarde te “redden”), maar om het volk te bedriegen met flutoplossingen in technische zin.
Je moet het gepeupel immers in bedwang houden met rampspoedvoorspellingen.
Basis is de angst voor tekorten. Dan moet je het volk naar een veel lager consumptieniveau brengen door hun energietoevoer af te knijpen. Windmolens en zonnepanelen zijn in dat perspectief rationele maatregelen. Een nieuwe landadel staat op, de milieuclubs leveren de legitimering (met doemscenario’s) voor de nieuwe maatschappelijke ongelijkheid.
Vroeger vertelden dominees de slaven dat hun lot niet prettig was, maar helaas wel de enige weg naar de eeuwige zaligheid. Niks nieuws onder de zon.
Straks brandt alleen het licht bij de rijken, die zich Tesla accu’s kunnen veroorloven.
Maak je niet druk over China, Vruggink. Dit is wat de echte pure revolutionaire klimaatzeloten vinden van het Parijs-klimaatverdrag: “The bad news is that the Paris Conference of the Parties (COP) to the UN Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) won’t work because it will not be dealing with the underlying problem – the unfair economic system that puts the interest of fossil fuel addicted corporations above those of the people. Climate change will never be solved through negotiations dominated by corporate interests.” Ik denk dat iedere IPCC-scepticus het er mee eens is, dat het Parijs-klimaatverdrag slechts een papieren tijger is en ook blijft. En dat is een goede zaak om verdere verspilling van belastinggeld aan een klimaat-hoax te voorkomen.
Maak je niet druk over wel/niet China, Vruggink. Zelfs de extreme klimaatzeloten geloven niet dat Parijs-COP21 succesvol wordt en in enige klimaatbeheersing zal resulteren: http://climategate.nl/2015/12/11/een-bindend-vn-akkoord-klinkt-stoer-maar-stelt-op-zich-niets-voor/
@Herman Vruggink
Wat mij bij Brexit duidelijk is geworden is dat al die jongeren blijkbaar helemaal niet zo geëngageerd en bevlogen met hun toekomst bezig waren als ze ons met het dragen van linnen tasjes wijs probeerden te maken.
Je zou dus net zo goed kunnen beweren dat jongeren mentaal niet bestand zijn tegen de massieve overheidspropaganda e.d.
Het zijn allemaal praatjes voor de vaak.
Mag dit meisje stemmen? https://www.youtube.com/watch?v=WZl2udKDG3g
Je zou ook kunnen zeggen dat dek slecht geïnformeerd is.
Mee eens: kuddevee, die jongeren.
Bindend? Daar is geen sprake van, anders hadden die 2 landen nooit getekend: http://www.thegwpf.org/paris-agreement-a-blank-cheque-for-co2-emissions-by-developing-nations/
Komt niet vaak voor, Vruggink, dat IPCC skeptici aangaande het Parijs klimaatakkoord COP21 de extreme CAGW klimaatalarmisten aan hun zijde vinden. Klimaatakkoord stelt niks voor, is papieren tijger, feitelijk politiek bedrog, is green eyewash, en draagt geheel niks bij aan enige beheersing van het klimaat (voor zover klimaatbeheersing uberhaupt mogelijk is).
We zouden eens moeten afstappen van het sprookje dat wij rampzalige droogtes, hongersnoden, overstromingen en ga zo maar door, zouden veroorzaken. Ik heb dan ook geen flauw idee wat de heren Vruggink en Heijden duidelijk proberen te maken. Moeten wij vrezen voor allerlei ongekende klimaatrampen?
Hoe groot de rampen t.g.v. de opwarming van de Aarde zullen zijn weten wij niet precies. Wie roept dat het sprookjes zijn heeft blijkbaar een kristallen bol of een andere vorm van waarzeggerij. Je kan hooguit zeggen dat je er niet in gelooft. Prima, Jeroen Hetzler gelooft er niet in. Ieder zijn eigen geloof.
Moeten wij vrezen voor allerlei ongekende klimaatrampen? Daar is natuurlijk alles om te doen. Ja, ongekende klimaatrampen kunnen wij helaas niet uitsluiten.
Herman,
valt misschien wel mee. De totale hoeveelheid zeeijs neemt toe, wijst niet op een stijgende temperatuur.
https://www.dropbox.com/s/88pac0igqzb0vjx/Schermafdruk%202016-09-05%2000.49.32.png?dl=0
@Herman:
“Moeten wij vrezen voor allerlei ongekende klimaatrampen?”
Vooralsnog is “hernieuwbaar” de grootste antropogene ramp, veroorzaakt door groene paniek politiek.
Plan B (nucleair) ligt al 30 jaar klaar.
Het IPCC gaat uit van een klimaatgevoeligheid voor co2 tussen de 1,5 en 4,5 graden.
Deze informatie is gebaseerd op schattingen.
Dat is de basis voor ons klimaatbeleid een kristallen bol van het IPCC. Daarop zijn alle rampen gebaseerd.
Een orakel is er niets bij.
Laten ze eens echt aan het werk gaan en in plaats van schattingen data verzamelen en berekenen.
Nu strooien ze alleen doelverhalen rond.
Wegens technische moeilijkheden namens Hugo Matthijssen.
Herman
Nederland 1945 de infrastructuur weg steden kapot, het water zwaar vervuild van de olie, De lucht grauw en geel van de smog en vol met fijn stof en dioxine. Dagelijks kwam er een golf gif uit het Ruhr gebied met de rijn ons land binnen en bij oosten wind nog veel meer troep met de lucht mee. Chemisch afval werd op vuilstorten gelost denk maar aan de vogelmeerpolder en zelfs gebruikt als opvulling onder nieuwe stadswijken zoals bij Lekkerkerk.
De zee was het afvalvat van alles met de rivier mee kwam zoals chemicaliën, olie, pcb’s fosfaten en wat uit de rijn kwam werd afgezet in de waddenzee. Ook de dijkbescherming was niet adequaat dat bleek wel in 1953.
Huizen kapot wegen een gatenkaas en de landbouw zeer inefficiënt de voedselproductie was afhankelijk van de graanschuren uit de VS.
De keuze voor onze energievoorziening was gebaseerd op de vraag hoeveel plutonium er daarmee vrij kwam om bommen van te maken.
Dat was Nederland in de jaren 50 van de vorige eeuw. De wederopbouw heette dat.
eind jaren 60. Het drinkwater voor Rotterdam kwam uit die rijn en we bemonsterden het water vanaf de grens tot de inlaat van het waterbedrijf. Zo kozen de minst vuile momenten uit om water in te nemen. Uiteindelijk werd dit opgelost door spaarbekkens in de Biesbosch. In die tijd was greenpeace een belangrijke actor.
Alls bodemvervuiling werd in de loop van de jaren aangepakt de afvoer van de Rijn is weer schoon ook de lucht trouwens. De meest fijnstof in Nederland komt van natuurlijke bronnen zoals zout uit de zee en uit het buitenland.
Wat lieten wij achter na 65 jaar schoonmaken en opbouwen?
Nederland een land met veel natuur, goed georganiseerd een perfect functionerende energievoorziening en droge voeten. Alle afval van onze voorgaande generatie opgeruimd, goede wegen bruikbare havens en een landbouw die steeds beter functioneert.
Kijk nog eens om je heen en bedenk wat de oudere generatie voor jullie hebben gedaan we hebben de schouders er onder gezet een brommer uit de jaren 50 was vervuilende als 1000 auto’s van nu .
En wat zien we de politiek heeft een aantal zaken naar zich toegetrokken waarvan ze echt weinig verstand hebben.
Angst wordt aangewakkerd we zouden het vieste land van Europa zijn, wel eens bedacht hoe we met meer dan 17 miljard mensen op ons kleine stukje aarde zonder natuurlijke hulpbronnen het nog beter hadden kunnen doen.
Maar terug naar angst aanjagen. We hebben nu veel betere fijn stof meters en dat betekent dat nu op piekmomenten op de meest drukke plaatsen fijn stof gemeten wordt. daar komen cijfers uit waarna geroepen wordt dat er veel mensen zullen sterven en dat terwijl de lucht nu schoner is als ooit. Paniek zaaien.
De zeespiegel stijgt sinds de kleine ijstijd met iets meer an 30cm per eeuw daar is geen versnelling waargenomen en toch op basis van propaganda worden mensen bang gemaakt voor een natte toekomst er moeten miljarden richting deltawerken.
Rampen worden verzonnen de een nog erger als de andere. vervolgens wordt iedere slecht weersituatie gekoppeld aan de opwarming die in de praktijk nauwelijks meetbaar is.
Door te rommelen met oude data en die aan te passen omdat toen de metingen of de instrumenten niet goed geweest zouden zijn krijg je een fantasie ramp.
We hebben de wereld zien veranderen het leven werd beter, aangenamer en de gemiddelde levensduur ging met sprongen omhoog mede dankzij een goede energievoorziening, de ontwikkeling in de medische wetenschap, de voedselzekerheid en veiligheid.
Zomaar wat kreten van een oude man die in zijn jeugd eerst 1,5 jaar militaire dienst in moest en daarna heel veel werkte en meebouwde aan het huidige Nederland.
Wat zien we nu politiek zonder inzicht, angstzaaien brood wetenschap (u roept en wij leveren een rapport) als je maar betaald.
De korte termijn waan van de politiek de beslissers over de wereld van onze kleinkinderen en ze maken er een potje van.
Brommers vervuilen nog steeds meer dan een auto. Hernieuwbaren doen niets omdat ze dan een deel van het kwaad zouden aanpakken. Past niet bij de wervingsethiek(!) want het kost aanhang.
17 miljoen, geen miljard.
Klimaatrampen? Kijk naar het geologische verleden. Als die er al geweest zijn, dan heeft de mens er geen jota mee te maken gehad. Er zijn ook klimaat-cadeautjes geweest, bijvoorbeeld een groene Sahara, land van melk en honing en het begin is er weer. Hoe naïef kun je zijn om te geloven dat je dat allemaal kunt voorkomen door een stekkerkar aan te schaffen.
Ook, rampen kunnen overal op de loer liggen. Met die stekkerkar bestrijdt je denkbeeldig maar één daarvan. Je kunt geld maar één keer uitgeven en bent daardoor dus niet voorbereid op al die andere mogelijke rampen.
Het klimaat hoort in de handen van de paus. Scheelt een hoop centen. Kapelletje hier en daar om de voorzienigheid gunstig te stemmen.
David
Bedankt zal wel met de haast te maken hebben.
Herman
Nederland 1945 de infrastructuur weg steden kapot, het water zwaar vervuild van de olie, De lucht grauw en geel van de smog en vol met fijn stof en dioxine. Dagelijks kwam er een golf gif uit het Ruhr gebied met de rijn ons land binnen en bij oosten wind nog veel meer troep met de lucht mee. Chemisch afval werd op vuilstorten gelost denk maar aan de vogelmeerpolder en zelfs gebruikt als opvulling onder nieuwe stadswijken zoals bij Lekkerkerk.
De zee was het afvalvat van alles met de rivier mee kwam zoals chemicaliën, olie, pcb’s fosfaten en wat uit de rijn kwam werd afgezet in de waddenzee. Ook de dijkbescherming was niet adequaat dat bleek wel in 1953.
Huizen kapot wegen een gatenkaas en de landbouw zeer inefficiënt de voedselproductie was afhankelijk van de graanschuren uit de VS.
De keuze voor onze energievoorziening was gebaseerd op de vraag hoeveel plutonium er daarmee vrij kwam om bommen van te maken.
Dat was Nederland in de jaren 50 van de vorige eeuw. De wederopbouw heette dat.
eind jaren 60. Het drinkwater voor Rotterdam kwam uit die rijn en we bemonsterden het water vanaf de grens tot de inlaat van het waterbedrijf. Zo kozen de minst vuile momenten uit om water in te nemen. Uiteindelijk werd dit opgelost door spaarbekkens in de Biesbosch. In die tijd was greenpeace een belangrijke actor.
Alls bodemvervuiling werd in de loop van de jaren aangepakt de afvoer van de Rijn is weer schoon ook de lucht trouwens. De meest fijnstof in Nederland komt van natuurlijke bronnen zoals zout uit de zee en uit het buitenland.
Wat lieten wij achter na 65 jaar schoonmaken en opbouwen?
Nederland een land met veel natuur, goed georganiseerd een perfect functionerende energievoorziening en droge voeten. Alle afval van onze voorgaande generatie opgeruimd, goede wegen bruikbare havens en een landbouw die steeds beter functioneert.
Kijk nog eens om je heen en bedenk wat de oudere generatie voor jullie hebben gedaan we hebben de schouders er onder gezet een brommer uit de jaren 50 was vervuilende als 1000 auto’s van nu .
En wat zien we de politiek heeft een aantal zaken naar zich toegetrokken waarvan ze echt weinig verstand hebben.
Angst wordt aangewakkerd we zouden het vieste land van Europa zijn, wel eens bedacht hoe we met meer dan 17 miljard mensen op ons kleine stukje aarde zonder natuurlijke hulpbronnen het nog beter hadden kunnen doen.
Maar terug naar angst aanjagen. We hebben nu veel betere fijn stof meters en dat betekent dat nu op piekmomenten op de meest drukke plaatsen fijn stof gemeten wordt. daar komen cijfers uit waarna geroepen wordt dat er veel mensen zullen sterven en dat terwijl de lucht nu schoner is als ooit. Paniek zaaien.
De zeespiegel stijgt sinds de kleine ijstijd met iets meer an 30cm per eeuw daar is geen versnelling waargenomen en toch op basis van propaganda worden mensen bang gemaakt voor een natte toekomst er moeten miljarden richting deltawerken.
Rampen worden verzonnen de een nog erger als de andere. vervolgens wordt iedere slecht weersituatie gekoppeld aan de opwarming die in de praktijk nauwelijks meetbaar is.
Door te rommelen met oude data en die aan te passen omdat toen de metingen of de instrumenten niet goed geweest zouden zijn krijg je een fantasie ramp.
We hebben de wereld zien veranderen het leven werd beter, aangenamer en de gemiddelde levensduur ging met sprongen omhoog mede dankzij een goede energievoorziening, de ontwikkeling in de medische wetenschap, de voedselzekerheid en veiligheid.
Zomaar wat kreten van een oude man die in zijn jeugd eerst 1,5 jaar militaire dienst in moest en daarna heel veel werkte en meebouwde aan het huidige Nederland.
Wat zien we nu politiek zonder inzicht, angstzaaien brood wetenschap (u roept en wij leveren een rapport) als je maar betaald.
De korte termijn waan van de politiek de beslissers over de wereld van onze kleinkinderen en ze maken er een potje van.
Ook de Nederlandse duin-/dijkverhogingen is puur werkverschaffing en had niets met risico analyse van het klimaat te maken.
Basis van de Nederlandse duin-/dijkverhogingen was het onwetenschappelijke rapport van de Deltacommissie door Veerman/Vellinga. Beide quatschers overtroffen elkaar in ongefundeerd opgeblazen klimaat-/zeespiegel-alarmisme.
http://klimaatgek.nl/wordpress/2013/01/13/
http://climategate.nl/2015/09/09/pier-vellingas-schatting-van-zeespiegelstijging-een-factor-5-te-hoog/
Overigens alleen mogelijk met fossiele brandstoffen.
Schiet me nu ineens zo te binnen…
Wij, of in elk geval sommigen onder ons, maken zich tegenwoordig druk om een verhoging van de mondiale temperatuur en mogelijke gevolgen daarvan.
Is er iets bekend over hoe men ten tijde van de Kleine IJstijd aankeek tegen de strenge winters en belabberde zomers? Had men in die tijd ook (behoefte aan) een zondebok?
Bij het inzetten van de koude na de middeleeuwse warmteperiode schijnen er veel heksen verbrand te zijn.
Peerke,
Daarbij kwam CO2 vrij, waardoor het weer warmer werd.
@ Vruggink
Wat een gekkigheid; je schrijft …
“De ouderen krijgen niet te maken met mogelijke problemen van klimaat verandering in de toekomst.”
Dat krijgen ze al heel lang niet.
“De ouderen” van nu moesten 30 geleden in Der Spiegel lezen dat ze zo ongeveer NU naar de bovenste verdieping van de Keulse Dom konden zwemmen als niet dit, dat, zus, zo …. Treibhauseffekt!
Je schrijft: “En ik denk dat er verband bestaat tussen de mate van ontkenning bij sceptici en hun leeftijd.”
Ja, de een is nou eenmaal wat gevoeliger voor dit soort causale constructies dan de ander.
Je schrijft verder: “En wat natuurlijk helemaal een taboe is om te opperen dat de conditie van het menselijk verstand er met het bereiken van hoge leeftijd er niet op vooruit gaat.” Zoals gezegd; Dat lijkt me geen taboe, maar meer een obsceniteit uit de koker van lieden met een antidemocratische inborst.
Mag ik het als volgt samenvatten? Je hebt een onbeheersbare drang tot het bespreken van zogenaamde flutproblemen.
Ik vond je conclusie wel sterk, DWK! ” Je [Vruggink] hebt een onbeheersbare drang tot het bespreken van zogenaamde flutproblemen”. Sterker nog, Vruggink legt zich toe op het antwoorden met argumenten vanuit gesubsidieerde onwetenschappelijke propaganda en door de media opgehitst klimaatalarmisme.
De vraag is of we rampen kunnen verwachten t.g.v. opwarming in de toekomst. Op basis van wat de wetenschap aangeeft is er maar één conclusie mogelijk: Ja, wij moeten in de toekomst rekening houden met rampen t.g.v. klimaatverandering. Hugo M schrijft vervolgens een lang betoog over de vorige eeuw en Andre Bijkerk betrekt de hele geschiedenis van de aarde er bij. Maar hoe relevant is dit nu? Ik heb er over na gedacht maar mijn voorlopige conclusie is dat dit er helemaal niet toe doet. De scenario’s die de wetenschap ons voorspiegelt veranderen er volgens mij niet door. Of mis ik soms iets? Voor de komende 50 jaar kunnen we zowel voor als nadelen verwachten maar indien het daarna sterk opwarmt is het niet zo moeilijk om een voorstelling te maken dat er dan de nodige complicaties zich zullen voordoen. Wat rest is : “Ik geloof er niet in”
Prima, dat kan. Zeg dat dan gelijk.
Herman,
Scenario’s zijn geen wetenschap en al helemaal niet ‘de’ wetenschap.
Hans L je houdt je van de domme. Het is heel duidelijk wat de klimaatwetenschap middels IPCC AR5 ons aanreikt. Zijn er wetenschappers te vinden die anders denken? Vast wel. Uitzonderingen bevestigen de regel.
Herman, wetenschap is de toepassing van de wetenschappelijke methode. Daarop heeft niemand nog het IPCC kunnen betrappen. Wat het IPCC is, is preconceptual science.
http://www.internet-d.com/2009/06/03/pre-conceptual-science/
Andre, IPCC AR5 is niets anders dan een samenvatting van de literatuur die de afgelopen jaren daarvoor verschenen is. Dan kan jij wel roepen dat er geen sprake is van wetenschappelijke methode, maar vraag je nu eens af hoe geloofwaardig je bent. Bij dit soort beweringen stopt direct de discussie. Ik besteed daar verder geen tijd aan.
Een IPCC-AR5 samenvatting waar elke kritische klimaatwetenschappelijke kanttekening van werd uitgesloten/geboycot, Vruggink.
Nee Herman, het is niet een samenvatting maar een zorgvuldige selectie van artikelen die niet in de weg staan van het zo innig gewenste politieke alarm. Artikelen die niet stroken met de party line werden met kracht geweerd. Ik heb daar al eens eerder op gewezen.
Wanneer het IPCC werkelijk wetenschappelijk te werk zou zijn gegaan, zou ze het hypothese over global warming getracht hebben te falsifiseren. Als dat niet zou lukken, dan zou het waarheidsgehalte aanzienlijk sterker worden. In plaats daarvan tracht men global warming met man en macht te bewijzen, met fantasy modellen en zo, en dat is preconceptuele science.
Zie bijvoorbeeld:
http://www.brisbanetimes.com.au/comment/how-politics-clouds-the-climate-change-debate-20140102-307ja#ixzz2pZDoQ0f5
Zoals ik al aangaf lijkt mij een discussie met jou verder niet erg zinvol.
Oftewel Herman, wat je daar zegt is: lalala, I can’t hear you.
Overtuigend hoor.
Het SREX-rapport (IPCC) geeft aan dat er geen toename van rampen te zien is in deze periode van catastrofale opwarming. Natuurlijk kan je scenario’s maken die rampen simuleren en de consequenties in kaart brengen en waarschijnlijk kan dat zelfs met een wetenschappelijke methode. En het is heel slim om er rekening mee te houden, net zoals gemeenten “rekening” houden met een neerstortend vliegtuig op een basisschool of oefenen met een terroristische aanslag op een benzinestation.
Maar het causale verband tussen klimaatverandering en rampen is tot nog toe zo klein dat concrete maatregelen, anders dan scenario’s oefenen, overdreven zijn.
Het causale verband tussen klimaatverandering en rampen is tot nog toe erg klein. Dat ben ik geheel met je eens. Het is zelfs zo dat er vermoedelijk nog de komende decennia meer voordelen dan nadelen te verwachten zijn. Enorme rampen t.g.v. klimaatverandering zijn ook niet voorspeld voor deze decennia. Maar met doorgaande opwarming die in de tweede helft van deze eeuw zou kunnen versnellen is het voorspellen van rampen in de toekomst niet zo moeilijk. Het versneld stijgen van de zeespiegel en het daardoor overstromen van land is daarin het meest simpele voorbeeld.
Geachte heer Vruggink, vergeef me mijn eigenwijsheid. De correlatie kan klein zijn, het causale verband is er wel of niet.
Of de verandering een voor- of nadeel is (nieuw ingebracht argument) doet daar niets aan af.
Stel nou even dat jouw uitgaStel nou even dat jouw uitgangspunten deugen. Dan krijgen we weer die hele discussie over nut en noodzaak van al die zogenaamd uitstootverminderende, miljarden verslindende flauwekul die we momenteel aan het optuigen zijn. Zinloos is dat. Of tegenwoordig dien je geloof ik te schrijven: Hoe zinloos is dat!
Daar heb ik dus geen zin an. Daarom maar iets anders. Ik heb het echt allemaal niet gelezen hierboven dus misschien heb ik iets gemist, maar staat hier nu een gewoon een groot Olivat in the room “of wat?”
Is het niet gewoon ons – eveneens dyslectische – Janos?
ngspunten deugen. Dan krijgen we weer die hele discussie over nut en noodzaak van al die zogenaamd uitstootverminderende, miljarden verslindende flauwekul die we momenteel aan het optuigen zijn. Zinloos is dat. Of tegenwoordig dien je geloof ik te schrijven: Hoe zinloos is dat!
Daar heb ik dus geen zin an. Daarom maar iets anders. Ik heb het echt allemaal niet gelezen hierboven dus misschien heb ik iets gemist, maar staat hier nu een gewoon een groot Olivat in the room “of wat?”
Is het niet gewoon ons – eveneens dyslectische – Janos?
@d’Olivat
Was het niet Schopenhauer die iets zei in de trant van ‘de grote massa is zo dom dat zij het nieuwe boven het goede verkiest’?
Ik vind het merkwaardig dat u zich enerzijds beroept op uw kennis van Kühn en Popper om vervolgens de wetenschapsfilosofie van de laatste volledig met voeten te treden.
Popper is heel helder: een these is slechts valide wanneer deze falsifieerbaar is. Vervolgens serveert u de mening van een aantal mensen af vanwege het feit dat zij oud zijn. Daar vliegt u toch wel een beetje uit de bocht ten aanzien van Popper.
Immers, u koppelt de mening van deze ‘ouderen’ aan hun hoedanigheid, namelijk het oud zijn. De falsifieerbaarheid van deze stelling is gelegen in zijn tegendeel, namelijk dat dezelfde mensen iets anders zouden beweren wanneer zij jonger zouden zijn. Dat is niet te testen, we kunnen de ouderen niet even wat jonger maken om vervolgens te luisteren wat ze dan te melden hebben. Oftewel: uw eigen stelling is niet falsifieerbaar en voldoet niet eens aan de vereisten die Popper eraan zou hebben gesteld.
Het betoog van Coleman over de scam komt mij niet vreemd voor. Met name wat betreft het betoog over de positie van Revelle. Zijn getoonde latere terughoudendheid is wellicht wat te sterk door ‘sceptici’ uitgebuit.
Wat ik in dit verhaal echter mis is de rol van Hansen (NASA)
Het verhaal gaat . . . . . Na de maanlanding werd het budget geknepen. Hansen zocht een nieuwe ‘drive’ voor de organisatie.
Vervolgens, als je Hansen’s betogen leest bij puur wetenschappelijke gelegenheden, klinkt de ‘scam’ ook niet zo prominent door. Ik heb zelfs een bijdrage gevonden (2000) van hem in een review over Global Circulation Models, waarin hij zich terughoudend toont over hun betekenis.
De ‘scam’ wordt mijns inziens vooral geproduceerd door de PR afdelingen van instituten (e.g. KNMI) die ook de neiging hebben om de wetenschappers te instrueren vooral ‘politiek correct’ te blijven. Gezien de financiering.
Ik durf veronderstellen als we de vrijheid zouden hebben om (anoniem) jonge onderzoekers naar hun mening te vragen over de CO2 hype, we daarover een heel ander beeld zouden krijgen wat daarover leeft onder de wetenschappers dan de PR afdelingen naar buiten brengen.
Vandaag werd ik ernstig verontrust door een bericht dat een staatssecretaris O&W universitaire medewerkers opwekt om vooral deel te nemen aan publieke debatten. Mijn hemel, is dat waarvoor ze zijn aangesteld en een salaris ontvangen? Ik zou zeggen, jullie eerste plicht is om de wetenschap vooruit te brengen. Niet om er over te leuteren met buitenstaanders.
Minstens zo verontrust ben ik over de recente rapportage van drie kleinkinderen, eerste jaars nanobiologie, duits, en sociologie, over de inhoud van hun eerste colleges. Doorspekt met sociale overwegingen. Ik zou zeggen leer jongere jaars nu in de eerste plaats de basis principes die in hun discipline van belang zijn en geef ze daarbij ook vooral de gelegenheid om de opvattingen van hun leermeesters te betwisten.
Zo ben ik destijds (sinds 1950) in Delft opgevoed met belerende hoogleraren die de grootst mogelijke wijsheden verkondigden maar daarnevens bij een mondeling tentamen juist wel waardering hechtten aan de kritiek van de leerling op gevestigde meningen. Het induceren van zelf nadenken van de leerling werd vooral gedoceerd. Niet het accepteren van gevestigde opvattingen.
Mijnerzijds dus de uitdrukking van treurnis hoe het onderwijs aan universitaire opleidingen zich heeft ontwikkeld.
Arthur
Je verontruste reactie.
“Minstens zo verontrust ben ik over de recente rapportage van drie kleinkinderen, eerste jaars nanobiologie, duits, en sociologie, over de inhoud van hun eerste colleges. Doorspekt met sociale overwegingen. Ik zou zeggen leer jongere jaars nu in de eerste plaats de basis principes die in hun discipline van belang zijn en geef ze daarbij ook vooral de gelegenheid om de opvattingen van hun leermeesters te betwisten.”
Vraag:
In hoeverre is er als je de huidige opleidingen afzet tegen je eigen opleiding nu nog sprake van wetenschap?
Het lijkt meer een ouderwetse HBO opleiding voorzover ik dat op basis van deze beperkte info kan beoordelen.
Hugo,
Ik denk dat er nog wel degelijk sprake is van echte wetenschapsbeoefening aan de universiteit. Zie mijn boek Science Friction. Hele grote doorbraken zijn in chemie, fysica, biologie, medicijnen de laatste decennia verwezenlijkt. Dankzij creatieve wetenschappers die zich in het sociaal ontwikkelde milieu wisten te handhaven. Met hulp van NWO.
De jongere jaars zie ik echter inderdaad, zoals je zegt, overgeleverd aan een opleiding die niet boven HBO niveau uitkomt. Met dat niveau is op zich ook niets mis. Het is vergelijkbaar met wat in de VS genoemd wordt, het college. Maar dat is geen opleiding in de filosofie van de wetenschapsbeoefening die tot doorbraken leidt.
Ik heb ook nog enig contact met oudere jaars, drie keer per week die komen bijverdienen met het maken van een avondmaal vanwege mijn lichamelijke handicaps. Ik kom dan tot de conclusie, dat zij die de indoctrinerende ‘college’ opleiding hebben overleeft toch iets aan een eigen filosofie over wetenschapsbeoefening hebben ontwikkeld. Mijn hoop is op deze generatie gevestigd. Ik denk ook dat de creatieve wetenschappers die nog steeds aan de universiteit aanwezig zijn, hen weet te selecteren. En hen de ruimte kan blijven geven om zich tot onafhankelijke onderzoekers te ontwikkelen. Zonder gezeur over maatschappelijke implicaties van hun onderzoek.
Arthur
Bedankt voor deze reactie.
Er is nog hoop voor de toekomst.
My sister saved this internet site for me and I have been going through it for the past several hrs. This is really going to assist me and my classmates for our class project. By the way, I like the way you write.